oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. november 01. 06:45,  Hurrikán és krokodilhús 583 komment

2014. november 01. 06:45 Határátkelő

Hurrikán és krokodilhús

Próbálok ritkán ilyet írni, de ma muszáj: aki Balázs posztját kihagyja, az sokat veszít, szóval ne hagyjátok ki. Nem éppen rövid, ellenben rengeteg benne a kép, és én a magam részéről nehezen tudom eldönteni, melyik tetszik jobban. (Kész szerencse, hogy nem is kell döntenem. :) ). Jöjjön tehát az Én városom sorozat legújabb része, irány Ausztrália, Darwin! (Természetesen várom még a fotókat rövid – vagy hosszú – beszámolókkal, mutassátok meg, hol éltek, kedvenc helyeiteket, a hétköznapokat! A cím a szokásos hataratkelo@hotmail.com)

Nyitokep.JPG

„Szerettem volna pár képpel bemutatni én is a városunkat, ahol lassan két éve élünk. Aztán addig-addig készültem, gyűjtöttem a képeket, meg írtam hozzá egy pár sort is, míg végül rájöttem, hogy a múltkori írásom majdnem pont egy éve született. Ezért egy kicsit az azóta eltelt időre is kitérnék a végén vagy két szóban, úgyhogy „Az én városom”-ból ez lett végül. 

Egyelőre még mindig úgy tűnik, hogy az előzményekben leírt rögös út végül jó helyre hozott minket, ha nem is minden szempontból. Ausztrália legészakibb városa, az Északi Territórium fővárosa, Darwin továbbra is ugyanaz a kicsit unalmas kisváros, nem pezseg nagyon az élet, nincsenek túl nagy események, és a helyiek sem pörögtek fel jobban az elmúlt egy évben sem. Még új műemlékek és hangulatos óvárosi kis utcák sem lettek. Állóvíz. No worries.

Amikor jön a hurrikán

Az előző rész tavaly november végén fejeződött be, és éppen az Alessia hurrikánt vártuk. Végül nem lett belőle semmi, de érdekes volt testközelből végignézni a készülődést. Ahogy a trópusi vihar közeledett, úgy fokozták a készültséget is, először csak tájékoztatók voltak, hogy merre jár, milyen erősségű a vihar, majd ahogy közeledett, kihirdették az első fokozatot, ez a cyclone watch.

Ilyenkor még van pár nap, a hurrikán útvonalát is csak nagyon nagy ráhagyással tudják meghatározni. De már tele van a média minden információval, hirdetik, hogy mit kell csinálni, hová kell menni, ha a házad nem „hurrikánálló”.

Általában a '74 után épült házak normális, karbantartott állapotban megfelelnek az előírásoknak. Az az előnye megvolt Tracy Hurrikánnak, 1974 Szentestéjén (ugye, időzíteni tudni kell), hogy akkor rendes építési előírásokat vezettek be, változtattak a szabványokon, és azóta nem okozott különösebb kárt egy hurrikán sem, pedig pár évente van egy-egy.

Tracyhez (4. fokozatú ozi skálán) hasonló erősségű talán nem volt azóta, pár éve volt Queenslandben egy 5-ös, vagyis legerősebb. A következő képet a múzeumból kértem kölcsön, és egy tipikus darwini utcaképet mutat Tracy után.

tracy.jpg
Ha nem bízol a házadban, akkor mehetsz a kijelölt helyekre, jut mindenkinek. (Vagy át lehet ülni egy másik kocsiba – ha emlékszik még valaki e nagy sikerű üzenetre)

Aztán amikor már csak 24 óra van hátra, akkor kihirdetik a cyclone warningot. Ekkorra már el kell pakolnod minden könnyen mozdítható dolgot a kertből, teraszról.

Kerti bútorok, szerszámok, stb, ami nehezebb a víznél, azt helyhiány esetén be kell hajítani a medencébe, az majdnem minden háznál van. Kukákat fel kell tölteni vízzel, és kikötni valami stabil dologhoz. Az ilyen viharokban a legtöbb baleset a repkedő tárgyak miatt van.

Be kell vásárolni pár napra elegendő kaját, nagy mennyiségű vizet, és várni. Furcsa vihar előtti csend volt aznap este, 11-re vártuk Alessiát, akkor már tudtuk, hogy csak a leggyengébb, egyes fokozatú hurrikán lesz. Érdekes módon a napok óta elég erős szél is teljesen elcsendesedett, a város a szokásosnál is kihaltabb volt. Ki is mentünk gyorsan az udvarra összesöprögetni az elmúlt napokban lehullott levelet.

Level.jpg
Majd Alessia egy ravasz húzással délnek fordult, és cserbenhagyott minket. Lett helyette egy rekord hosszúságú monszun. Olyankor kisebb-nagyobb eső van folyamatosan, napokon, heteken keresztül, kis szünetekkel. Szép vízfolyások alakulnak ki.

monszun.JPG
Januárban jött a húgom egy hónapra, hát volt pár napja, amikor nem esett. Engem nem zavar az eső, nem hideg, gyakorlatilag egy kellemes meleg zuhany. Tök jó. Háziasszonyokat jobban zavarja, semmi sem szárad meg, bepenészednek a dolgok, ha nem klímázol. Ha igen, akkor is. Mi nem szeretjük a légkondit, így jobban penészedtünk.

Gyönyörű természet

Kárpótlásul a természet gyönyörű, minden nagyon zöld és nagyon burjánzik, virágok, termések mindenfelé, madarak tombolnak a fákon, a papagájok és kakaduk kedves rikácsolásától szétszakad a dobhártyád, és találkozhattunk galléros barátainkkal is, tökéletes.

Galleros gyik.jpg
Jópofák ezek a gyíkok, ahogy próbálnak elijeszteni minket. Kinyitja a gallérját, a száját, sziszeg, két hátsó lábára áll, és ha ez mind nem vezet célra, akkor két lábon elszalad, vagy felrohan egy fára.

A következő kép ugyanazon a területen készült, az egyik januárban, az esős évszakban, a másik pedig pár hónappal később a száraz végén. Talán jól mutatja a különbséget.

esos.JPG

Szaraz.JPG

Az esős évszakban az ég szinte mindig felhős, nagyszerű színekben játszik, a viharok alatt pedig elképesztő villámlásokat lehet megfigyelni a tenger felett. Állítólag itt vannak a legaktívabb viharok a világon, mi is próbáltuk számolni a villámokat, perceken keresztül szinte másodpercenként követték egymást.
Aztán májusban, egyik pillanatról a másikra vége lett az esős évszaknak, és nem esett egy csepp eső sem októberig. Most kezdődik a következő esős évszak.

A száraz évszakban kicsit kifakult a természet, eltűntek a felhők, kiszáradt a fű ahol nem locsolnak, megritkultak a fák, néhány megkopaszodott, a hőmérséklet meg beállt kellemes 28-30 fokra. A város megtelt turistákkal meg délről felköltöző nyámnyila ausztrálokkal, akik nem bírják a „telet” Adelaide-ben meg Melbourne-ben. Ilyenkor minden szállás megtelik, szinte nincs egy szabad asztal a kocsmában, és térképes emberek keresik a kalandot a városban mindenfelé.

Óriási tömeg lepi el a Mindil Beachet kétszer egy héten, amikor a Sunset Market van. Vesznek valami ázsiai kaját, kis bizsut, kamu bumerángot, krokodilfogat, -fejet, krokodilláb hátvakarót, didgeridoot, vagy legalább valami kis aboriginal vackot, aztán kiülnek a partra naplementét nézni, és készíteni pár giccses képet a fÁjszbukra. Több ezer ember játssza ezt minden vasárnap és csütörtökön, legközelebb ti se hagyjátok ki, ha erre jártok. A zene jó. A naplemente is.

A V8 és a Darwin Cup

Érdekesség még a V8 fesztivál, ami lényegében egy autóverseny köré szerveződött esemény, elég sok embert vonz ez is. Az ausztrálok eléggé autómániások. Az autó egy olyan jármű, amiben 8 henger van V elrendezésben, mindegyik minimum fél literes, de inkább több, ha nem akarod, hogy kiröhögjenek vele.

Az igazán tökös ausztrálnak UTE-ja van. A UTE [jút] az a személyautó elejű platós jármű, mint a púpos Moszkvics. Azért nem pont olyan. Ide sorolják a pick-upokat is.

UTE.JPG
Ideális játszóautó apának, van benne 2-5 szék, meg egy nagy zárható plató (boots ausztrálul, csak hogy erre is legyen egy szó, amit mások nem értenek), ahol elfér a fishingelős felszerelés. Mert aki nem fishingel, az nem számít. Az olyan, mintha még egy V8-asa se lenne, vagy mintha elektromos barbisütője lenne. Elektromos!! Hát ember az ilyen?

Aztán van még a Darwin Cup, eredetileg lóverseny, de inkább társasági összejövetel, a nők beöltöznek paradicsommadárnak, hatalmas ruhaköltemények, kalapok, egyebek.

Lehet fogadni a lovakra, karitatív gyűjtések mennek, meg általános pofavizit, aki számít, ott van. Aki nem számít, mert csak 4 hengeres kocsija van nevetséges 3000 köbcentivel, az is mehet. De a lényeg, hogy ez is egy alkalom a szolid és kulturált alkoholfogyasztásra.

Általában sokan nem élnek az alkalommal, vagy otthon marad a mérték, így ilyenkor elég sok embert lehet érdekes szituációkban látni este, főleg fiatal lányoknál mókás ahogy atomrészegen másznak valahová. Ettől függetlenül a Darwin Cup egy érdekes és látványos esemény, a Sunset Market után ezt se hagyjátok ki. A Melbourne Cup kistestvére.

Ezek a nagyobb események, van még rengeteg kisebb, amikről már írtam korábban. Általában a száraz évszakban van minden, akkor jönnek a turisták, nyaralók. Az esősben csak pár hibbant jön, aki látni szeretné a természet igazi szépségét. A város kicsit olyan, mint Siófok, ha vége a szezonnak, kihal.

Talán már kiderült, hogy én is az esőst szeretem jobban, még ha melegebb is.
Most van az esős évszak előkészülete, build up a rendes neve, ilyenkor van a legmelegebb, 35-36 fok, és általában nagyon párás, de nem bír esni még. Ez a legnehezebb időszak, senki sem szereti, még én sem. De lassan vége, és jön az eső...

Mint Kanada vagy Amerika

Most kimarad a logikai átkötés, és elmesélem röviden, hogy a város szerkezetét tekintve tipikus angolszász város. Pont olyan, mint az amerikai vagy kanadai városok. Van egy pici CBD egy félszigeten, nem ausztrálok citynek mondanák, de erre is van aussie szó.

Ez a központ, itt van a legtöbb irodaház, néhány közigazgatási létesítmény, a Parlament House, szóval minden városiasabb dolog. A nyitóképen lehet látni kellő távolságból.

Itt vannak a magasabb házak is, ha a 20. emeleten akarsz lakni, akkor azt itt tudod megtenni. Fogod látni a tengert, közvetlen a lábad előtt tombolnak majd a viharok, a teraszon kávézgatva figyelheted a villámokat a Timor-tenger felett. Pont most voltunk egy ilyen helyen vendégségben, bár az csak 13. emelet volt, de azért nem volt rossz a kilátás.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztrália Darwin

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr466853037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2014.11.01. 06:49:37

Eloljaroban annyi kis kiegeszites, hogy az iras helyenkent leheletnyi ironiat tartalmaz. Termeszetesen senkinek nem lesz komoly baja, ha kis autoia van pl. :)
Bar egy baratomat addig hivtak a kollegai mr electric bbq man-nek, amig nem vett egy normalis barbisutot, de ezek csak a szokasos ugratasok ..

adg 2014.11.01. 07:19:58

Egy kis szakasz hianyzik a szovegbol, igy egy resze a levegoben log, meg valahogy a kepek sem jol jelennek meg nekem. Lehet, hogy csak nalam van ezzel valami gond.

Hatha HA tudja javitani.

Der echte Weihnachtsmann 2014.11.01. 07:27:56

Az eddigi leges legjobb poszt. Jo volt olvasni, kepeket nezni.
Gratula erte es köszönjük adg. es HA.
Örülök, hogy megtalaltatok a helyeteket es jol erzitek magatokat.

Ja es tudd meg hogy megesz az irigyseg

DieNanny CH 2014.11.01. 07:38:21

Köszi a posztot és a képeket!
Nálam is kicsit zavaros a képek beágyazása, de ez legyen a legnagyobb gond...

Szóval, akkor "csak" hurrikánok vannak, földrengések nincsenek?
Nálad most már dél körülre jár az idő?

adg 2014.11.01. 07:44:37

Koszi

@DieNanny [SZ,CH]: A kepek sajnos kicsit ossze-vissza kerultek be. Az utolso bekezdesben el van rejtve egy link, amin meg lehet nezni a kepeket, nem csak amik a posztban vannak, hanem meg nehanyat.
Volt par kep a varoskozpontrol is, meg a szokasos futos utvonalamrol, ezek valahogy kimaradtak. De szerintem jon HA nemsoka, es helyreteszi a dolgokat. :)

Negyed 5 van. 9 ora 30 perc az elonyunk Magyarorszaghoz kepest.

2014.11.01. 07:48:17

ÓÓÓ, nagyon jó poszt, gyönyörű képek, humor, oda vagyok meg vissza. Nagyon tetszett !!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.11.01. 07:51:55

Nagggyon jó volt. Köszi szépen.
Többször írtam, mi is arra készültünk.. most irigyedek kicsit.
:)

NIKI LAURA 2014.11.01. 07:54:52

Az elet folyton tanulas.
Kanadaba,Del afrikaba maskepp hivtak az auto reszeit,alkatreszeit....elso nap nem ertettem a " boots" ba rakd be...itt UK ba az a csomagtarto,van hetvegeken Car boots sale( csomagtartobl arulnak),CV boots a feltengely gumiharang,de a gumicsizma is az.,,

Mindamellett,mig magyarul sokszor 4-5 szo van egy kifejezesre,addig angolul egy,v ketto.( persze van kivetel)

Down- Under nem jok az elmenyeim,kb 4 h tartottak orozetbe,mire meg tudtuk latogatni a Del Afikai volt baratunkat.
Magyar utlevellel,de Kanadai migration vizum betettel,es megtalaltak( en hulye elvittem) az afrikai utlevelemet is,ez fuszerezve nehany Israeli lenyomatal a magyarba,

A "hol elek,miert- kihez jottem,mibol elek,van-e penzem" kerdeseket folyamatosan tobben,tobbszor feltettek.( nem hatotta meg oket az ABSA,BMO,CITI creditkartya sem...)

rezsöatya 2014.11.01. 07:56:11

@adg [Au, Darwin]: ra se rants! Ez van. Most volt adakozas ezert van az akadozas...! :DDD

puhacica 2014.11.01. 08:01:08

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.01. 08:02:02

@NIKI LAURA:
mi a neve angolul az ablaktörlő intervallum kapcsolónak?

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.01. 08:10:42

köszi a képeket

elfogadnám azt a nem átlagos házat :)

rezsöatya 2014.11.01. 08:11:29

Car boot... miert a tobbes szam? Ugy tudom tobbes szamban csizmat jelent...

@Turchi: "oda vagyok meg vissza"

az megvan?: (penztarnal:)
- kerek egy returjegyet!
- na, de hova?
- hova, hova..., hat ide vissza!

Hari Seldon 2 2014.11.01. 08:32:31

@DieNanny [SZ,CH]:
Nem lehet egyszerre minden jó.
Egyszer csak az egyik, aztán majd tudnak örülni a másiknak.

adg 2014.11.01. 08:33:20

@rezsöatya: Jogos, csak boot. Tobb auto eseten mar boots :)

@DavidToth: Azt elfogadnak egy paran. Readasul tengerre nez, es nincs is rossz helyen.

NIKI LAURA 2014.11.01. 08:35:59

@diggerdriver: pont most szart be a magyar kocsimon",Wiper switch".. Ugy rendeltem.Leptem dooogozoba:)

Hari Seldon 2 2014.11.01. 08:36:34

"Megfigyelésünk szerint a ház kb. azért kell, mert a tv, amiben a footy megy, meg a hűtő, amiben ugye a sör van, nem bírja az esőt. Ennek megfelelően általában térdig érő kupi van a házakban. Nem szemét, nem kosz, csak rendetlenség.
Meg pár helyen azért kosz is.
Esetleg szemét"

Ez olyan Hofi-s szöveg. :-)

rezsöatya 2014.11.01. 08:38:40

@diggerdriver: windshield wiper motor relay.
Ha egyre gondolunk... (en kettore szoktam...! :D )

adg 2014.11.01. 09:32:47

@svájci sapka (ch): Aztan mi tortent, miert mentetek inkabb Svajcba?

Golf2 2014.11.01. 09:36:41

csak 1 baj van ezzel az Ausztráliával hogy átlagembereket mondjuk Kelet Európából nem fogad be

jOeker 2014.11.01. 09:41:38

Tényleg csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz, nagyon jó, kellemes hangvételű poszt. A képek gyönyörűek, igaz a galériák itt ott tényleg elcsúsztak, de ez számomra egyáltalán nem volt zavaró. Várom a folytatást, csak ne egy év múlva ha lehet. :)

adg 2014.11.01. 09:43:46

@Golf2: Ki az atlagember? A kelet vagy nyugat meg kb tok mindegy.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.11.01. 09:44:24

@adg [Au, Darwin]: A válság idején elég macerás (hosszú) lett volna az ügyintézés. Az ügynök akkor nekünk min. 1,5 évet mondott. Nekünk meg gyors megoldás kellett. Úniót, hideget kizártuk, így maradt Svájc.
:)

adg 2014.11.01. 09:46:53

@svájci sapka (ch): Ez sajnos igaz, az ugyintezes valoban eleg hosszu tud lenni. Allitolag azota felgyorsult valamelyest.
Jovo honapban meglatjuk mennyit gyorsult, lehet ujabb vizumot igenyelnunk, amivel permanensek leszunk vegre.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.11.01. 09:47:47

@adg [Au, Darwin]: Szurkolok nektek.
Aztán majd egyszer meglátogatunk.
:)

adg 2014.11.01. 09:52:54

@svájci sapka (ch): Koszi, gyertek. Eleg keves vendegunk van, ez a legnagyobb hatranya ausztralianak, marha messze van.
Ennek ellenere mar volt par vendeg, ahogy irtam, meg hataratkelos is.

@jOeker: Van a vegen egy online album, ott vannak a kimaradt kepek, pl a belvarosrol. Sajnos ket galeria is hianyzik, egy meg duplan van.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.01. 10:11:11

Exponenciálisan megnőtt a kedvem, hogy beugorgyak arra a kávéra. @adg [Au, Darwin]: pedig szedjen jutalékot az ausztrál turisztikai hivataltól. Kudos!

Muscari 2014.11.01. 10:19:47

@adg [Au, Darwin]: ez annyira jó, hogy nem is tudok mit mondani. Igaz, hogy a magnót korán le kell szedni, mert megeszik a posszumok, de sebaj:-))))

Megmutattam a lányomnak a posztot, egyből nekiállt szociális munkás állásokat nézegetni. Két év tapasztalatot kérnek, az szerintem nem rossz.

Nagyobb baj az, hogy a barátja nem szeretne Ozziba menni, mert utálja a meleget, de addig még úgyis eltelik majd egy pár év.

Mennyire érdemes a parttól távol költözni? Ott sokkal szárazabb és melegebb?

tanato 2014.11.01. 10:26:01

Nagyon jó írás,csak így tovább.Tényleg kár hogy messze van Ausztrália.Mennyi magyar lehet ott kint Darwinban?A 42-es japán bombázásnak van valami emlékmúzeuma?

Quercus a favágó 2014.11.01. 10:34:00

"kicsit unalmas kisváros,"

Akkor gondolom,két részeg kerékpáros egymás után már bűnözési hullámnak számít.DDD

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.01. 10:39:19

@adg [Au, Darwin]: Ez a barbisütő egy kicsit meghökkentett - te jó ég, mivel játszadoznak ezek? - aztán csak leesett :). A Territóriumról meg egyből Stephen King Setét torony sorozata jutott az eszembe...

SzZoole 2014.11.01. 10:40:53

Catlakoznek az elottem szolokhoz,irigylesre melto helyen laksz:)))

@Muscari: "Igaz, hogy a magnót korán le kell szedni, mert megeszik a posszumok"
Mi felenk a ciganyok loptak,a magnot:))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.01. 10:41:54

@Muscari: zenebolond oposszumok :)))?

"Igaz, hogy a magnót korán le kell szedni, mert megeszik a posszumok, de sebaj:-)))) "

DieNanny CH 2014.11.01. 10:43:28

@Muscari:

Akkor Tasmánia a helyes választás! (Gondolom...) :-)

HardPötty 2014.11.01. 10:54:59

Uh de jó volt ez a poszt. Rendesen felrázott egy kicsit. :)

Quercus a favágó 2014.11.01. 10:55:56

Azért arra figyelj, ha megkérdezik tőled, honnan jöttél, nehogy azt mond, Albániából. Rögtön le fognak rohanni a kérdéssel, hogyan lehet oda bevándorolni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.01. 11:06:28

@Zoole[uk]:
:)))))))))))))))))))

Namenjapicsába....
:)))))))))))))))))))))))))))))))))

Muscari 2014.11.01. 11:10:12

@DieNanny [SZ,CH]: az lehetne éppen, de a csajszikám pont azért akar Ausztráliába menni, mert ő meg szereti a meleget.

@Zoole[uk]: @zöldeketbeszélek: a billentyűzet volt, mindig azt hiszi, h jobban tudja, hogy mit akarok írni kint én magam. Lehet, hogy a posszomuk a zenét is szeretik, ki tudja :-)

adg 2014.11.01. 11:11:27

@Réka ‎: Na, gyere. Ha mar ugy is itt laksz a szomszedban. :)

@Muscari: Igen, a mangot le kell szedni zolden. :)
Mit ertesz a parttol tavolabb alatt? A nagyobb varosok mind a part menten vannak. Queenslandben lehet kicsit a hegyekbe menni, az huvosebb. Nagy kedvencem Toowoomba, a viragok varosa, egy kopesre Brisbanetol. Nezd meg a neten, nagyon klasz kisvaros, es nem meleg. Kb 150-200 km az oceantol. Sajnos meg nem jartam ott szemelyesen.
A hegyektol nyugatra nagyon szaraz es meleg, alig lakik ott valaki.
A szocialis munkasnak marha nagy hivatastudat kell, mert jobbara benszulottekkel foglalkoznak, nem egyszeru. Errol nem is mondok tobbet, nem akarom elvinni a beszelgetes iranyat, keressetek ra a neten.
Es igen, Tasmania is jo lehet, gyonyoru sziget, keves lako. Nehez odajutni, nehezen adnak vizumot, nincsenek roskadasig munkaval sajnos. Termeszeti latvanyossagokban szinte verhetetlen au-n belul.
Uj Zeland? Nem tul meleg, nem tul ronda, jo hely. :)
Van egy katonai muzeum az East Pointon, ahol eleg sok van errol, meg tele van a varos meghagyott romokkal, emlekmuvekkel. Termeszeten minden evben vannak megemlekezesek is.

@tanato: Kb 40-50 magyarrol tudunk valamennyire varoson belul. Viszonylag kevessel jarunk ossze, es vannak, akikkel sose talalkoztunk, vagy vegyes parosok, idosebbek, nem beszelnek mar igazan magyarul, van mindenfele. Ket kozelebbi csalad volt, az egyik elkoltozott sajnos. A varos legjobb kavejat (biztos a kave a maniam) amugy az egyik piacon vasarnaponkent, valamint egy stegnel szombatonkent lehet venni Jenotol. Maga szerzi a vilag kulonbozo helyeirol a kavet, maga porkoli, es hat marha jo.

2014.11.01. 11:11:32

Haha, tényleg k.rvajó poszt.

Én meg pont tegnap cuccoltam el siófokról, valóban totál kihalt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.01. 11:13:51

@tanato:
Mindennek ellenére az ausztrál katonák a háború legbátrabb katonái közé tartoztak a kivikkel egyūtt.
Ahol nagyon bazmeg volt a helyzet ott öket vetették be.

adg 2014.11.01. 11:16:46

@zöldeketbeszélek: Ozi szo, barbie. Mindent roviditenek. :)

nyuszigonosz 2014.11.01. 11:18:11

Ez egy nagyon jó poszt, és a képek is csodálatosan szépek.

Hát most úgy jó lenne ide is egy homokos meg pálmafás tengerpart.

Na de legalább a nap süt a százszínü öszhöz itt.

tanato 2014.11.01. 11:21:04

@adg [Au, Darwin]: Az 50 az nem is kevés ott a távolban.

tanato 2014.11.01. 11:22:10

@diggerdriver: Kivették a részüket nagyon a harcokból az biztos.

**mimi** 2014.11.01. 11:27:21

de jó poszt!!! :)))
és azok a képek...tudd meg sárga vagyok :)
mond csak...ugye benzines fűnyíród van ??? :P

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.01. 11:27:38

Egyebkent alighanem en vagyok hozzatok a legkozelebb :-) (Flores, Indonezia) Balirol van par kozvetlen jarat. Mennyire nehez turistavizumot szerezni egyebkent?meg soha nem neztem utana,pedig gyerekkorom ota va'gyok Ausztraliaba.csak valahogy sose kezdtem el gyakorlati szinten foglalkozni vele.

**mimi** 2014.11.01. 11:29:01

@adg [Au, Darwin]:
ha arra járok megkóstolom Jenő kávéját :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.01. 11:33:22

@tanato:
A mai napig jelen vannak békefenntartóként.
Utoljára Kelet Timorban tettek rendet a gurkhákkal egyūtt.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.01. 11:38:08

@adg [Au, Darwin]: A rémes fantáziámban ne tudd meg, mit képzeltem magam elé a barbisütő szóra :)))!

Muscari 2014.11.01. 11:42:16

@adg [Au, Darwin]: találomra nézegettünk álláshirdetéseket, azok között volt egy Queenslandben, ami bentebb volt valami kisvárosban, messzebb a tengertől.

A szociális munkához mindenhol hivatástudat kell, és természetesen nem a képzett, tanult rétegekkel foglalkozik az ember. Mindenképp gyermekvédelemmel szeretne majd foglalkozni, tudja, hogy nem könnyű szakma. Cougarcat is mesélt már a munkájáról, ő sok indián családdal találkozik, ahogy otthon nyilván sok cigány családdal kell foglalkozni.

Szerintem biztosan fel lehet erre készülni, meg kell ismerni a történelmi és kulturális hátterüket. Azt olvastuk, hogy heti 1000-1500 dollárt fizetnek. Az mennyire számít jónak?

tanato 2014.11.01. 11:42:40

@diggerdriver: Jó katonák,azt viszont nem tudom kötelező vagy önkéntes a hadseregük?

tanato 2014.11.01. 11:44:16

@zöldeketbeszélek: Emberhúst azt Indonéziában a pápuák esznek.
Dragonlady már járt ott.

Muscari 2014.11.01. 11:48:49

@zöldeketbeszélek: értelek, nagyon is :-)

Dragonlady írta egyszer hogy nem volt képes megkóstolni a sült majmot, mert úgy nézett ki, mint egy sült csecsemő.
Nekem meg ez jutott eszembe most :-)

macamuca [IHUN] 2014.11.01. 11:50:45

Nagyon jó poszt!! Grat és köszi :)

@rezsöatya:
"Ha egyre gondolunk... (en kettore szoktam...! :D ) "
A sztereót jobban kedveled, mint a monót?? :DD

@QUERCUS:
:))))))))))))))))

Muscari 2014.11.01. 11:51:30

@adg [Au, Darwin]: az a baj, hogy nagy kezdőbetűvel az egy név. Én is ismerek párat.

adg 2014.11.01. 11:52:47

@tanato: Nem, de ennek 12 szazaleka mi vagyunk. :) meg vagy 12-15 van, akivel szoktunk talalkozni.
Meg vannak, akik magyarok leszarmazottai, kiszurjak az akcentust valahogy, vagy a beszedunket.

@**mimi**: :) Igen, benzines, termeszetesen. De a kocsim csak 6 hengeres, igaz 4000 kobcentis. Hatareset. :D
Lattad az online kepeket is, ott van ami a posztbol valahogy kimaradt.

@Dragonlady (now in Indonesia): Balirol nagyon konnyu idejutni. Az itteniek ugy jarnak balira, mint mas a strandra. Olcso es kozel van, atugranak hetvegere zulleni kicsit.
Turistavizum? Piece of cake. Online, magyar utlevellel 3 perc.

@diggerdriver: Sot, most meg az IS ellen is harcolnak, vannak ozi repulok a kozelkeleten. Nem boldogok az ausztralok, mert ugye igen jelentos muszlim kisebbseg is van erre, akikkel ugyan nagyjabol semmi baj sincs, de ki tudja. En nem annyira tartok ettol, nem gondolom, hogy a tobbseg szimpatizalna az IS-sel

@zöldeketbeszélek: meseld el, lecci! :)

adg 2014.11.01. 11:58:05

@Muscari: Az 1500 meg bruttoban sem rossz. Mercit nem vesz belole, de egy kisebb csalad megelhet ennyibol. Queenslandben plane.

@tanato: En igen. Onkentes.

@QUERCUS: :) Neha tortenik ez az, de eleg bekes.

adg 2014.11.01. 12:13:50

@diggerdriver: Az elobb elfelejtettem, van meg egy csomo hajomaradek a partok menten, amit mementokent otthagytak. Apalykor elokerulnek. Nem teljes roncsok, csak kisebb nagyobb darabok.
A kikoto bombazasa azert is volt kiemelkedoen pusztito, mert szetbombaztak egy tankert is, ami a tamadas utan par oraval hatalmas robbanassal pusztitotta el ami meg megmaradt a kozelben.
Tulajdonkeppen a japanok utan semmi sem maradt szinte a varosbol. Ezert sincsenek regi epuletek. Amit kesobb epitettek, azt meg elvitte Treszi, mint a fenti kepen lathato. Nehany beton es tegla epuletet leszamitva szinte minden 73 utan epult. Volt par utca, ami furcsa modon meguszta a hurrikant. Vannak a muzeumben before-after legifotok, eleg sokkolo.

Taxomükke (UK) 2014.11.01. 12:22:41

Remek poszt, jót szórakoztam, köszi! :))

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.01. 12:31:07

Csodálom hogy senki nem kérdezte meg még hogy mennyit keres poszter. Nekem fórumonokon már sokszor leírták hogy Ausztráliában van a legjobb életszínvonal meg hogy a mekis is 2 ezer euró körül keres és hogy csomagoljak. Szóval a bezzegországok eddig : Norvégia,Svájc,Ausztrália.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.01. 12:43:58

@tanato: már nem esznek. vagy azt mondják legalábbis. nagyon illegális és nagy bajba kerülhet miatta az ember, de nagyon sok helyen még mindig nincs út, csak a dzsungel meg az ösvények, úgyhogy ki tudja, mi minden történik.

2014.11.01. 12:47:32

@házelőtthinta:

"Csodálom hogy senki nem kérdezte meg még hogy mennyit keres poszter. "

Hát, az én olvasatomban ez csakis azért lehet, mert itt mindenkit kizárólag a pénz érdekel -- már téged kivéve, persze, akit csak a megélhetés.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.01. 12:50:21

@adg [Au, Darwin]: naja. Dél-Bali inkább Ausztrália része, menekül onnan minden őslakos, szállodai személyzet stb inkább jávai bevándorlók. viszont hála a jó égnek csak 20 kilométerrel kell odébbmenni és ott teljesen rendben van. akkor kaptam röhögögörcsöt, amikor valami hatvanéves árus nénike echte ausztrál akcetussal köszönt, hogy "g'die mite"
(megnéztem most, Baliról 2 óra 40 perc az út Darwinba. én még közelebb vagyok éppen. lehet, hogy jövő hétvégén átvizibicliklizek.)

adg 2014.11.01. 12:53:06

@házelőtthinta: Há, még szerencse, hogy te sem tetted. :)
Amugy elarulnad, mit szurtel le az eletszinvonalamra vonatkozoan?

Egyebkent modtam mar neked, hogy ne csomagolj. Ne hidd el amit mondanak. Nem kapsz vizumot buriforgatasra.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.01. 12:55:12

@házelőtthinta: szerintem mekis melósok nem kaphatnak bevándorlási vízumot, de álmodozni mindig lehet :-)

adg 2014.11.01. 13:01:40

@Dragonlady (now in Indonesia): Balin jo hiruk van az ausztraloknak.
Majd ha mi megyunk arra, elotte hozzad fordulok szaktanacsadasert, hogy mi merre hany meter. :)

macamuca [IHUN] 2014.11.01. 13:06:31

@Muscari:
Válaszoltam neked a tegnapinál "normálisan", az éjszaki válaszom nagy részét megette a blogmaci :))

Quercus a favágó 2014.11.01. 13:07:52

@házelőtthinta:

Látom nem voltál titkos ügynök.Nem tudsz konspirálni.
Nem azt kell kérdezni, hogy mennyit keres. Azt nem akarják megmondani. Azt kell kérdezni, mennyi a megélhetési költség az adott országban, egy olyan családnak,mint az övé. Aztán meg kell kérdezni, mennyit tudnak félretenni egy hónapban. A kettő együtt hozzávetőlegesen megmutatja a jövedelmüket.
Szóval hinta fiam, a CIA-nál se kopogtass állásért.

macamuca [IHUN] 2014.11.01. 13:09:50

Még mindig OFF, más téma:

fuvarlevel.hu/atombomba-a-fuvarozasban/

nol.hu/belfold/budapestre-jonnek-a-videki-taxisok-1492731

Vannak """lehetőségek""" a netadón túl is, és mint tudhatjuk, a fijugg élnek a lehetőségekkel.....

adg 2014.11.01. 13:53:40

@svájci sapka (ch): Nem meg. De most megneztem a honlapjukat is, eszak queenslandben jatszak, hasonlo klima, mint a mienk, csak meg hegyek is vannak. Jo buli lehet, ki nem probalnam. :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.01. 14:07:00

@adg [Au, Darwin]:

Nem tudom de szokták írogatni hogy pl Svájcban meg Norvégiában SOKKAL jobb az életszínvonal mint a többi nyugati országban. Pl wuaa írta hogy a norvég melós kb kiröhögné az én életem és hogy dőzsöl a havi 20 ezer koronából.Ausztrália is ilyen lehet akkor nem? Ott is magas a kulibér.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.01. 14:12:33

@tanato: @adg [Au, Darwin]: @Muscari: Aki ismeri a keresztnevem nem csodálkozik, ha egy kicsit mást értek barbisütőn, mint a barbecue-t :)).

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.01. 14:40:11

@adg [Au, Darwin]: úgy érted, "jó hírük"? :-)
na ott én azt mondanám, magyar vagyok, nem azt, hogy ausztrál, az biztos (mármint ha fennállna ez a variáció nekem is)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.01. 14:48:50

@adg [Au, Darwin]: ja, azt akartam még kérdezni, hogy nálatok mennyire biztonságos a tengerben fürdés. nem emlékszem már melyik környékről olvastam, valszeg valahol Queensland, hogy olyan állandó problémát jelentenek a box jellyfishek, vagy olyan gyakran járnak cápák, hogy hiába van többszáz kilométer príma tengerpart, használhatatlan az egész. (bocs, hogy nem emlékszem rendesen, google keresés így kapásból nem emlékeztet semmire.)

Sütemény1975 2014.11.01. 14:57:28

Ha minden jol megy 1-1.5 ev mulva en is onnan jelentkezem.

DieNanny CH 2014.11.01. 15:14:09

@Sütemény1975:

Ne csináld! Komolyan? Van még esély 30 fölött is Ausztráliába kerülni?
Sok sikert, hogy elérd az álmod!

NIKI LAURA 2014.11.01. 15:30:42

@rezsöatya: ne vezesd felre...az a releje...neki a kar kell,azon valassza ki,lassu,gyors,kozepes...az szokott osszeegni

Igaz Barát 2014.11.01. 15:36:44

@Sütemény1975: Sofőrnek mész ki? Ha igen, hogy sikerül elintézni? Én nem találtam rá normális lehetőséget, bár túlzottan nem jártam utána, nem AU volt a fő csapásirány.

adg 2014.11.01. 15:36:46

@Dragonlady (now in Indonesia): A szaraz evszakban szoktak benne furodni paran, de nem igazan divat. Vannak kijelolt helyek vizimentokkel.
Az esos evszakban nem jo, mert meduzas. A varostol tavol meg sose jo, mert lehet krokodil is. Capa nem jellemzo.
Ha valaki buvarkodni akarna, akkor egy kezeslabas megvedi a meduzatol. Kiteszorfozni meg szeles idoben szoktak, akkor allitolag lemegy a meduza melyre, igy nincs gond.
Szorfozni se jo, mert nincsenek hullamok se, eleg vedett a tenger, egy obolben vagyunk kb.
Nekunk marha nagy szerencsenk van a tengerrel, mert nem izgat a benne furdes lehetosege. Nezni jo, az nekunk eleg.

Viszont vannak nagyon jo furdohelyek, tavak, vizesesek, meleg forrasok millioszamra, ahol lehet jobban furodni. Es edes a vizuk, nincs meduza, altalaban krokodil sem, szoval tok jok. Nekem erdekesebb is, mint a tenger. Beallni a vizeses ala pl. Az egyiknel a viz kiasott egy kis "kutat", egy kb 2 m atmeroju 3 m mely lukat a sziklaba, amibe a vizeses egyik mellekaganak a vize folyik. Ez egesz keves viz, igy egesz jol felmelegszik. Bele lehet maszni, logsz a szelen, es elotted a to, melletted a vizeses. Wangi falls
www.knockedupandabroad.com/wp-content/uploads/2013/05/Wangi-falls.jpg
Ha a kepen megnezed, balra, a kisebbik vizeses mellett nem sokkal a viz felett van par fél ember. Ott a luk. Marha jo.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.01. 16:08:05

na ehhez a levélhez jó nagy seprű kellhetett

a vizes-száraz képeken az út is leszáradt a nagy melegben, vagy mi van?

mi az a cbd?

mi az a footy?

"Itt kérek valamit, abban a pillanatban megcsinálják, nem is morognak érte." még mindig nem keresnek sima építészmérnököt?;)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.01. 16:17:11

@tanato: múltkor mondták egy műsorban, hogy hivatalosan már nem esznek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.01. 16:18:44

@házelőtthinta: azt te szoktad megkérdezni, kismajom.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.01. 16:21:09

@Dragonlady (now in Indonesia): én megbeszéltem az univerzummal , hogy a mait betudja a múltkori 35 üveg ecetes szilvának.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.01. 16:22:11

@Sütemény1975: ahogy néztem, 40 fölött leginkább nem kapsz vízumot...

CJKrisz 2014.11.01. 16:29:53

Azt hiszem, ez a poszt lett a kedvencem! Nagyon jó írás, élveztem minden mondatát! A képekért, albumokért pedig külön köszönet! Annyit tudok csak mondani, hogy MÉG MÉG MÉG! :)

adg 2014.11.01. 16:47:42

@Babette.: a ket kep ugyanazon a teruleten, de nem ugyanazon a ponton keszult. Van par szaz meter koztuk a szaraz kepen a jobb szelen latod az utat egy kicsit.
Hopp, a cbd-t bele akartam irni. Varoskozpont, central business district.
A footy pedig valamelyik foci. Messze kiesik az erdeklodesi korombol, igy nem tudom melyik. Itt sokfelet jatszanak.

Nem tudom, hogy keresnek-e epiteszmernokot. Mi nem sajnos.

Lehet kapni vizumot 40 felett is, csak nehez. Nagyon komoly szakmai gyakorlat meg igen magas szintu angol tudas esten jo hianyszakmaval lehetseges. Vagy ha talalsz ceget, ami megszponzoral.

adg 2014.11.01. 16:50:46

@CJKrisz: orulok neki. Ket album meg ki is maradt a posztbol, az egyik a kozpontot mutatja, a masik meg a partmenti parkokat. Ha erdekel es meg nem nezted meg, van az iras vegen elrejtve egy google plusszus link, ott talalod oket. :)

**mimi** 2014.11.01. 16:54:08

@adg [Au, Darwin]:
online képek? hol?

csak azt láttam ami gépgalériákban van

adg 2014.11.01. 16:57:59

@**mimi**: az utolso bekezdesben van a link, csak kicsit osszecsuszott sajnos. De itt van: plus.google.com/photos/110399305424378283249/albums
Remelem jol masoltam ki.

**mimi** 2014.11.01. 17:10:57

@adg [Au, Darwin]:
jól...köszi :)
nekem nem ez jött be a poszt végén lévő linkre kattintva

**mimi** 2014.11.01. 17:14:44

a gyümölcsdenevért simán valami mellény félének néztem :)

DieNanny CH 2014.11.01. 17:21:32

@adg [Au, Darwin]:

Amíg ismeretlen volt számomra Ausztrália, minden vágyam az volt, hogy ott éljek. Mióta tudom, milyen állatok - és ízeltlábúak - élnek ott, azóta beérném úgy 2-3 héttel...
Bár, az igazat megvallva, a növényeket, virágokat látva, nem maradnék ebédidőben az ő közelükben sem...

CJKrisz 2014.11.01. 17:24:55

@adg [Au, Darwin]: Jaja, rácsúszott a Google Plus-os linkre a képgaléria linkje és állandóan azt akarta megnyitni. Először én sem értettem, hogy mi van, de aztán láttam, hogy ott valami guglis hivatkozás van, úgyhogy megoldottam másképp. :)
Végignéztem a képeket, majd kinéztem az ablakomon és a ködtől 200 méterre sem láttam el. Ekkor jöttem rá, hogy lehet, hogy én utállak téged. :DDD

CJKrisz 2014.11.01. 17:24:59

@adg [Au, Darwin]: Sajnos egyébként Darwinban nem nagyon járt a Google autója, illetve amerre igen, arra is már régen, csak gyenge minőségű Street View felvételek vannak. :( Pedig imádok így barangolni a világban, több órát el tudok így b...ni az életemből naponta. :D

Quercus a favágó 2014.11.01. 17:36:55

@DieNanny [SZ,CH]:

Ausztrália bevándorlás politikáját nézve kis fogyasztásúak lehetnek ezek az állatok. Vagy áttértek a vega kosztra.
Azért egy komoly fogyasztással rendelkező krokodil populáció folyamatos táplálék utánpótlást igényelne.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.01. 18:50:23

@Sütemény1975:

Olvastad hogy milyen sokat keresnek ott a kamionsofőrök?:D

Sütemény1975 2014.11.01. 18:54:14

@Babette.: akkor sem ha hianyszakmad van? Egyebkent nem neztem meg utana semminek.

Sütemény1975 2014.11.01. 18:55:14

@házelőtthinta: nem csak azt, hanem azt is, hogy keves van beloluk.

**mimi** 2014.11.01. 19:33:12

@CJKrisz:
akkor nem csak én vagyok ilyen lökött:)

Hari Seldon 2 2014.11.01. 19:45:07

@tanato:
Csak most értem vissza.
Ezt olvastam abban a cikkben amit belinkeltél:

"Az egyik katona csak 13 nap múlva került elő, ő egészen Melbourne-ig kutyagolt."

Szerintem Darwintól Melbourne-ig nem lehet legyalogolni 13 nap alatt. Az olyan 3-4 ezer kilométer is lehet, talán több is.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.01. 19:49:47

@adg [Au, Darwin]: Érdekes ez a bevándorlási politika. Azt még megértem, hogy nem akarják potenciális munkanélküliekkel növelni a lakosságot, de hogy életkor szerint is diszkriminálnak...Ez miért jó?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.01. 19:58:24

@NIKI LAURA:
Na várjál.
Nekem az intervallum kapcsoló kel ami a ritmust és az alaphelyzetbe visszatérést vezérli.
Nem megy vissza alaphelyzetbe.
Nem tudom hogy a karba van beépítve vagy külön relé.

2014.11.01. 20:05:03

@zöldeketbeszélek: Azert mert azt szeretnek hogy a bevandorlo minel tovabb dolgozzon, minel tobb adot fizessen az elete soran, minel kesobb kelljen neki nyugdijat / idos korban egeszsegugyi ellatast fizetni, illetve ha vannak gyerekei, azok legyenek meg kicsik es konnyen integralodjanak a tarsadalomba.

i got my (törölt) 2014.11.01. 20:12:47

@Zoole[uk]:
' "Igaz, hogy a magnót korán le kell szedni, mert megeszik a posszumok"
Mi felenk a ciganyok loptak,a magnot:)))) '

akkor megállapíthatjuk, hogy a posztumuszok az ausztrál cigányok. ;)

2014.11.01. 20:38:42

A poszt nagyon jó volt, köszi.

Én szívesen megnézném Ausztráliát, de nem tudom, hogy mennyire kell ténylegesen tartani a sok mérgező növénytől és halálos állattól. Lehet, hogy városban nem annyira rossz a helyzet? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.01. 20:45:44

Mi van ciánoztak a blogon?
Eltűntek a belterjes kommentelők aztán megáll az élet?
Mi a lómáj van?
:)))))))))))))))))))))))))))))))))

33621 2014.11.01. 20:46:25

Kommentelő társak!
Én megtaláltam a mi fúrótornyos Norvég Norbinkat itt! :-)
Hogy milyen jó dolga van, az anyja űristenit!:-)

index.hu/kulfold/2014/11/01/rosszfiuk_szigete/

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.01. 20:50:30

@DieNanny [SZ,CH]:
Az egyik ausztrál miniszterelnököt is cápa ette meg. Igaz hogy a Vörös tengerben.
A legenda szerint a KGB bérelte fel a cápákat.
:)))))))))))))))))))))))

Giddy Lamb 2014.11.01. 20:50:50

Pár kép és rövid élménybeszámoló Albániáról az útleírás utolsó harmadában.

totalcar.hu/magazin/kozelet/2014/11/01/ahol_minden_csaladra_jut_egy_betonbunker/

Muscari 2014.11.01. 20:51:01

Emlékszik még valaki, hogy mi az a madár ami hátulról megtámadja a biciklizőket? Az is Ausztráliában él, de nem emlékszem pontosan merre.

nyuszigonosz 2014.11.01. 21:01:25

@33621: Nahát, milyen jó börtön.

33621 2014.11.01. 21:03:30

@Giddy Lamb: Megelőztél most akartam belinkelni én is ide.
Vajon Jani haverjáék olvassák e a cikket és mi a véleményük róla?

Muscari 2014.11.01. 21:04:27

@33621: azt hittem viccelsz, de tény van ott egy Norbi :-) Lehet, hogy unalmában ő írogatott annak idején?

i got my (törölt) 2014.11.01. 21:09:33

@Zoole[uk]: má értem, mér vette azt a nagy célkeresztes autót...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.01. 21:19:50

Ha már Totalcar.

Érdemes ezt elolvasni.
Ugyan csak 20motort tárgyal de érint legalább száz autót.
Szóval csak óvatosan.

totalcar.hu/magazin/technika/2014/10/12/rossz_motorok_neveddmeg_tipushiba/

SzZoole 2014.11.01. 21:28:11

@diggerdriver:olaszokon franciakon az opelen nem csodalkozok
a japanokon egy kicsit,de hogy az annyira nepszeru BMW,hat az nagy csalodas szamomra.
Ezek szerint jol valasztottam.

Hari Seldon 2 2014.11.01. 21:28:40

@DieNanny [SZ,CH]:
Én is úgy voltam vele kb 13-14 éves koromig, hogy micsoda érdekes hely lehet. Milyen jó lenne ott élni. Elolvastam mindent róla.
Aztán azért észrevettem, hogy hopp mégsem olyan jó fürödni a tengerben (márpedig azt gondoltam hogy, az ott az egy fő attrakció lehet).
Meg a szárazföldi is tele van mindenféle mérges kreatúrákkal. Szóval mostanra én is letettem arról hogy ott éljek.

i got my (törölt) 2014.11.01. 21:34:49

@Hari Seldon 2: nincs egy kicsit túlaggódva ez a sok mérges állat?
van egy olyan érzésem, hogy a franciáknál HETENTE többen halnak meg autóbalesetben, mint ahány ausztrál áldozata van a cápáknak, pókoknak és sárkányoknak együttvéve ÉVENTE.

i got my (törölt) 2014.11.01. 21:36:14

@i got my: ja, és a krokodilokat meg a medúzákat is nyugodtan hozzácsaphatjuk...

Hari Seldon 2 2014.11.01. 21:36:38

@Zoole[uk]:
Hát francia éppen csak egy van benne. A 2,2-es Renault dízel. Mondjuk az én 1,5-es dci-mnek sincs túl jó híre, de éppen ma raktam bele a 99000-ik km-t (két és fél év alatt!) és eddig semmi gondja nem volt.
OK a differenciálmű nem bírta a staulandi dugókat, és amikor vittem a két éves garanciális szervizre szóltam, hogy időnkét eldobja a tempomat a sebességet, megnézték és mondták is, hogy akármikor szétmehet.

Hari Seldon 2 2014.11.01. 21:38:19

@i got my:
Rendben, ez simán elképzelhető.

Hari Seldon 2 2014.11.01. 21:42:05

@diggerdriver:
Ne viccelj, én bízom Sütiben, hogy minden évben visszamegy háromszor, hogy az ünnepeken elsők között viszi a zászlót. :-)
Ha valaki Peking felől kerül, és ott az átszállással vár 8 órát, simán megússza 1500 Euróból a repülőjegyet.

SzZoole 2014.11.01. 21:42:09

@Hari Seldon 2: 1.5-os dci???En Meg jot nem hallotam rola.
Az angolok nem nagyon szeretik a francia autokat,a citroent pl. shitroen-nek hivjak,vajon miert?

Hari Seldon 2 2014.11.01. 21:44:42

@diggerdriver:
Szerintem azért kevés ma a komment, mert Ausztráliáról elég keveset tudunk, és kevesen voltunk ott, hogy hozzá tudjunk szólni.
Londonországi mosogatós storyja meg már mindenkinek van, lassan az a ciki akinek nincs. Oh várj, nekem sincs...

puhacica 2014.11.01. 21:44:54

@Mirjam2: @Dragonlady (now in Indonesia): ha mar autos tema van... tegnap megneztuk a top gear 2 reszes kulonkiadasat. ti jutottatok eszembe, Burmaban es Thaifoldon kocsikaztak. gyonyoru filmet forgattak, mellette pedig tok vicces a harom musorvezeto. nagyon erdekes volt, ha van lehetosegetek, toltsetek le valami ingyenes videoboltbol, megeri, meg ha a kocsik nem is erdekelnek benneteket.
mindenkinek ajanlom! :)
topgear.wikia.com/wiki/Burma_Special

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.01. 21:48:37

@Zoole[uk]:
Én csak a Toyotán csodálkoztam.
Nem veszek Toyotát.
A többit nagyjából tudtam.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.01. 21:48:47

@Mirjam2: @Babette.: Ez rendben is van, de arra gondoltam, hogy egy negyvenes még jócskán az aktív időszakát éli, akár még 15-25 évet is dolgozhat. Ha meg idősebb, közelebb a nyugdíjhoz, akkor nagy valószínűséggel amúgy sem az ausztrál állam fog neki nyugdíjat fizetni, hanem az az ország, ahol a nyugdíjjogosultságát megszerezte. Az egészségügyi ellátásra meg biztosan van magánbiztosítás vagy valami, nem hiszem, hogy az állami ellátásra szorulnának. Különben egy kicsit érdekes ez a nagy 'megválogatjuk, kiket engedünk be' annak fényében, hogy kik is építették fel azt az országot.

Hari Seldon 2 2014.11.01. 21:49:30

@Zoole[uk]:
Igen az új 1,6-os 130 LE-s dízel sokkal jobb, de mondom nekem a motorral eddig nem volt gondom. Rakom bele a kilométereket, de nem hajtok gyorsan, és nem versenyzek. Így elég jól megy.
Az hogy az angolok minek nevezik? Hát van ez így. Ugye nem nagyon kedveli egymást a két nép (érdekes azért a történelemben időnként elég jól összefogtak).
Másrészt meg, az angolok sem szólhatnak egy szót sem, hiszen már nincs egy saját önálló márkájuk sem. (Igaz, szerintem a PSA sem lesz az 20 éven belül, de a Renault talán marad)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.01. 21:52:35

@i got my:
Teljesen igazad van. Habverés az egész és minden a szenzációhajhász médiának köszönhető.
50madárpókkal éltem évekig amik gyakran megszöktek mégsem bántottak senkit.
Előadhatnám hogy hű micsoda életveszélyben voltam.
Dehogy.
Felfújt dolog az összes.
Bárhol máshol nagyobb veszélyben vagy.
Ez is körülbelül olyan, a köztudatba mélyen beívódott valami mint a Londoni esős időjárás.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.01. 21:54:26

@Hari Seldon 2:
Mi köze a differenciál műnek a dugókhoz?
Semmi.
Biliacélból csinálták.
Ennyi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.01. 21:57:01

@Hari Seldon 2:
Vagy Darwin főutcáján fog végigvonulni minden nemzeti ünnepkor az árpádsávossal, posszumbőr kacagányban...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.11.01. 22:00:00

@diggerdriver: Nekem otthon meg meg van az autom,egy 2001-es Toyota avensis 1.6-os vvti motoros,van benne 200 ezer km,az egvilagon semmi baja.

Hari Seldon 2 2014.11.01. 22:00:07

@diggerdriver:
Ha megígérné, hogy így megy ott végig, felkerekedünk az egész családdal és megyünk, még a pekingi 8 órás várakozást is bevállaljuk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.01. 22:00:16

@Zoole[uk]:
Az angoloknak különleges vonzódásuk van a szar autók iránt.
Nézd meg milyen népszerű a DAF.
Francia is bőven van.
A pampulaszájú bozótlakó bantunéger meg Merciben feszít mint pocok a nulláslisztben.
Jobb érzéke van az autókhoz mint a puddingfejű ángliusnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.01. 22:03:27

@Hari Seldon 2:
Na de baszod....
Hol vannak most az Offolások Ellen Küzdő Gittegylet prominensei?
Most akkor meg lehet nyilvánulni, meg lehet mutatni hogy témánál maradva is lehet 500kommentet produkálni.

SzZoole 2014.11.01. 22:03:42

@Hari Seldon 2: igen az angol-francia ellentetek,soha nem fog megszuni.
Sem angol sem francia autot nem vennek soha.

Hari Seldon 2 2014.11.01. 22:05:07

@diggerdriver:
Nem tudom, hogy mennyi köze lehet. Amikor az Elba tunelnél 4 órát araszoltunk Hamburgnál már érezni lehetett ott mindenféle szagokat. Kuplung, állandóan ment, forró volt a motorház.
Lehet, hogy az ilyen melegedéseket nem bírja? Nem tudom az ilyen vasak milyen hőre, milyen és mennyi indításra van tervezve? Ilyenkor hányszor kell nulláról vagy nem nulláról de más fordulatra felpörögni? Nem értek hozzá, csak tippelgetek.

SzZoole 2014.11.01. 22:08:58

@diggerdriver: Nem tudnam megmondani,hogy mibol van tobb az utakon.Az en meglatasom az az hogy Vauxhall van nagyon sok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.01. 22:09:08

@Hari Seldon 2:
A differenciálmű az autó egyik legtartósabb része.
Ritkán van rá panasz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.01. 22:10:58

@Zoole[uk]:
Igen. Attól hogy a szart átnevezik az még szar marad.
Én a legtöbbet lerobbanva Zafirát láttam meg Fiat Puntót

SzZoole 2014.11.01. 22:12:02

@Hari Seldon 2: talan azert erzed mert azt az motort nem hosszu utakra talaltak ki,ahoz egy 1.5-dci motor keves.

Hari Seldon 2 2014.11.01. 22:12:21

@diggerdriver:
Milyen DAF? Az teherautó meg kamiongyártó, nem?
Angolok személyautónak veszik?

Giddy Lamb 2014.11.01. 22:12:57

@i got my: "nincs egy kicsit túlaggódva ez a sok mérges állat?
van egy olyan érzésem, hogy a franciáknál HETENTE többen halnak meg autóbalesetben, mint ahány ausztrál áldozata van a cápáknak, pókoknak és sárkányoknak együttvéve"

Magamat elüttetem, ha kell, de hogy kroko egyen azt nem tűröm el!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.01. 22:15:27

@Hari Seldon 2:
Én nem mondtam hogy személyautónak veszik.

SzZoole 2014.11.01. 22:16:23

@diggerdriver: neha rohogok,lattam mar parszor,hogy az auto mento,csak egy kanna benzint vitt a le robbant autohoz.Elfelejtettek tankolni,es kivetel nelkul csak noi soforok voltak.

Hari Seldon 2 2014.11.01. 22:17:26

@Zoole[uk]:
De én azért elég hosszan autókázok vele.
Csak pár út az elmúlt évből: Marseille 800-800. Párizs 350-350. Svédország 1500-1500 meg ugye Magyarország 1200-1200. Szóval elég hosszan megyek, igaz azt el kell ismernem, hogy gyakorlatilag soha nem megyek 130 fölött, még pályán is inkább 125 körül megyek.

SzZoole 2014.11.01. 22:19:50

@Hari Seldon 2: Ex 125-nel mennyit porog?
az enyem 1800/perc

nyuszigonosz 2014.11.01. 22:20:37

@Hari Seldon 2: Francia kocsi tényleg csak egy van ott és még csak nem is az elején - szóval a legtönkremenösebbek között - és nekem is francia kocsim van, és az meg nincs ott. :-)

Hari Seldon 2 2014.11.01. 22:22:30

@Zoole[uk]:
Nem egészen 2000-et.
(körülbelül1900 vagy 1950-et)

Hari Seldon 2 2014.11.01. 22:27:36

@nyuszigonosz(D):
Azt hiszem manapság, már kevésbé számít a "márka", inkább a beszerelt egységek minősége a döntő az autóknál. (Például a Bosch meg Valeo stb)

nyuszigonosz 2014.11.01. 22:34:46

@Hari Seldon 2: Hát én direkt francia kocsit akartam venni, volt elötte mindenféle más kocsim. És nem bántam meg.
Amúgy meg, szerintem azok beszélnek lenézöen a francia kocsikról, akiknek sosem volt olyan.
Meg, nem is csinálok belöle problémát, ha valaki lenézi a francia kocsikat: van elég autómárka, hát vegyen mást. :-)

SzZoole 2014.11.01. 22:37:01

@Hari Seldon 2: 1.5-os motor,csak annyit porog 125-nel?
az enyem 3.0-as,2x akkora,akkor nem ertem a tiednek tobbet kellene porogie.

Furos 2014.11.01. 22:41:11

@diggerdriver: Jancsibacsi! Most vettunk anyanak Honda CRV-t. Remelem aldasodat adod? :)

SzZoole 2014.11.01. 22:44:51

@nyuszigonosz(D): ne erts felre,nem nezem le a francia autokat,csak mast jobban szeretek,vagyis csak azt az egyet.

SzZoole 2014.11.01. 22:46:40

@nyuszigonosz(D): volt francia autom egy Peugeot 205 GTI,meg kis csiko koromban.

Hari Seldon 2 2014.11.01. 22:47:21

@Zoole[uk]:
OK. Megnézem legközelebb. Tényleg nem figyeltem pontosan.

Több féle kijelzőt lehet beállítani, és van olyan, ahol a fordulatszám egy félkör ívben mozgó sáv, és az megy föl és le egy beosztás mellett. Amikor gazdaságos, akkor az egész fordulatszám ív fűzöld színű, ha kevésbé, akkor fakulósabb zöld. Ilyen szivárványszín izé van előttem, erre nézek rá időnként...

nyuszigonosz 2014.11.01. 22:47:58

@Zoole[uk]: Nem is rád gondoltam, meg úgy lényegében senkire konkrétan. Csak nem egyszer hallottam-olvastam már olyat, hogy minden autó jó, csak a francia nem az... pedig dehogynem jó. :-)

SzZoole 2014.11.01. 22:50:39

@Hari Seldon 2: szerintem lesz az 2400/perc is vagy tobb,de @diggerdriver: kene megkerdezni ebben az ugyben O a nagy gepesz.

SzZoole 2014.11.01. 22:55:00

@Furos: ez igy keves informacio,hany eves,milyen szinu,mennyi miles van benne,milyen a valtoja,mennyit eszik es a legfontosabb,hogy mennyiert vetted.
Le ne ird csak vicceltem:)))
Baleset mentest kivanok a kis nejednek es csokoltatom a kiskezit:)))

SzZoole 2014.11.01. 22:56:10

@nyuszigonosz(D): tudod,kinek a pap,kinek a papne:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.01. 23:13:20

@Zoole[uk]:
A váltóáttételek sokat számítanak.
A Primérámak és a mostani Tino-nak ugyanaz a motorja.
A Priméra 115.nél 2000-et pörgött a Tino 2500-at.
125-nél én is kevésnak tartom a 1900-at de egy könnyű kis autónál extrém hosszú hatodikkal előfordulhat.

SzZoole 2014.11.01. 23:19:43

@diggerdriver: akkor az hogy lehet,hogy az elozo autom is 3 literes 7 sebeseges valtoval volt,meg a mostani is 3 literes 7 sebeseges valtoval van.Regi 80/mph- nel 2000/perc az ujj meg 1800/perc.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.01. 23:22:26

@Furos:
Azt inkább magadnak vetted. Évi azokon a szűk utakon szenvedni fog vele.
A Hondáról.
Nem tudom milyen motorral vetted.
Benzinmotorban senki nem gyárt jobbat. A Honda az egyetlen gyártó amelyik TARTÓS nagyfordulatú benzinmotort tud gyártani. A többi vagy-vagy.
Szóval benzinmotorban a csúcs.
Dízelben a 2.2 CDTI nagyon jó. Szerintem az legjobb háromban benne van az a dízel.
Az egyetlen saját fejlesztésű dízele a Hondának.
Presztízskérdés volt hogy jó legyen.
Előtte volt nekik egy 1.7-es amit az Isuzutól vettek de a hengerfejét saját maguk csinálták.
Turbóproblémái voltak.
Szinte az összes eladásra kínált 1.7-esnek 30-70ezr között ki volt cserélve a turbója.
Amúgy jó motor de CRV-be nem rakták tudtommal.
Nem nyúltál mellé csak ott hogy nőnek nem való.
Ha szar lenne neked is megmondanám.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.01. 23:23:53

@Hari Seldon 2:
Milyen bohócautód van neked?
:)))))))))))))))))))))))))))))))

adg 2014.11.01. 23:30:24

@DieNanny [SZ,CH]: hat ausztralia nem mindenkinek valo. De aki csak a natgeora meg egyeb ismeretterjeszto adasokb tajekozodik, az sajnos nagyon ugy fogja gondolni, hogy itt mindenki konstans eletveszelyben el, es mindig meghal. :)
Ezzel szemben itt el 23 millio ember, es alig tortenik ilyen baleset. Nehany krokodiltamadas, ami ellen nincs ellenszerum, de elkerulheto, ha nem furdik az embrr tiltott helyen. Pok, kigyo, meduza, capa sokszor evekig nem okoz halalos balesetet. Novenyek pedig plane. Tudtad, hogy itt pl nincsenek darazsak? Az elmult ket evben egyszer sem fenyegetett minket semmilyen allat.
Szoval ez ne legyen akadaly, ha utadba jon egy ausztral vakacio lehetosege, ragadd meg. :))
Az usa sem kevesbe veszelyes ilyen szempontbol, megsem erre gondol senki veluk kapcsolatban. Puma, medve, aligator, kigyok, pokok, skorpiok....

@CJKrisz: ismeros a dolog. Sajnos eleg regi kepek vannak fent, az se mindenhol. A bing mapen naprakesz fotok vannak, de ott meg utcakep nincs.

@QUERCUS: nono, evi 4-500ezer bevandorlo van ausztraliaba :) nem kell felteni az allatokat, jut nekik is

@zöldeketbeszélek: szerintem nem diszkriminalnak, hanem az orszag erdekeinek megfelelo embereket valogatjak. Ahogy irtak, adok, nyugdij, szocialis kiadasok. Ausztralia rengeteg menekultet is fogad a tersegbol, naluk ez ertelemszeruen nem szempont. A bevandorloknal a kora harmincas generacio a legjobb. Sokat tud meg dolgozni, sokaig egeszseges, keson megy nyugdijba es lesz utanpotlasa is.

@Philosoraptor: lasd fentebb. A helyzet egyaltalan nem rossz, nem szoktak folyton mindenkit megolni az allatok:) nezz statisztikakat. Ezek az allatok nagyreszt eleg felenkek, nem tamadnak emberekre, altalaban sosem talalkoznak vele. Van persze nehany szabaly, amit be kell tartani, de ilyen mashol is van

@diggerdriver: @Hari Seldon 2: szerintem HA szabin van. Csak torzskommentelok vannak itt, es a posztot sem javitotta, maskor ez eleg hamar megtortenik. Nincs max sem, meg idegenek sem. Es egyszer sem szolt hozza. Magunk kozt vagyunk. :)))

@Muscari: o a magpie. Nalunk csak kisebb valtozata van. Ez is tamad neha, de nem veszes. Inkabb csak el akar zavarni. Van tamadosabb madar is, a plover. Azokat vissza kell tamadni, es beken hagy. Szerencsere szol tamadas elott, igy lehet keszulni. Inkabb nevetseges, mint felelmetes, es csak amikor fiokaja van. A magpie azert gonosz, mert csendben csip tarkon, nagyobb varosokban osszeszedik oket a madaraszok.

@i got my: vegre valaki :)) ezektol halnak meg a legkevesebben

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.01. 23:31:13

@nyuszigonosz(D):
A jó autó mindenkinek mást jelent.
Mindenkinek mástól jó egy autó.
Az én autóm a világ legjellegtelenebb autója. Gyakorlatilag észrevehetetlen.
A presztízse minusz ezer.
De.
140ló 1250kilóval.
Simán ott van ahol egy 200ló feletti Merci E vagy S osztály.
Bőrbelső ESP automata klíma napfénytető hátul különálló kivehető variálható ülések. Senki nem nézi semmibe. Az asszony utálja.
Nekem meg fülig ér a szám mikor lepadlózom.
120-nál odalépek és még tol mint a disznó.

nyuszigonosz 2014.11.01. 23:36:29

@diggerdriver: Így van. A jó autó mindenkinek egy picit más.

2014.11.01. 23:37:30

@diggerdriver: Nekem az Aventador a jó autó. Hehe. :D Majd ha én is olyan öreg leszek, mint te, és nem lóg a kezem a bilibe, befogom érni valami kevésbé drágával is.

adg 2014.11.02. 03:15:30

@diggerdriver: a legjobb, hogy feltorolteti vele a sajat veret. :) jo srac.

Hari Seldon 2 2014.11.02. 06:53:00

@diggerdriver:
Na, jó korán ébredtem mert nem tudtam aludni a fordulatszám probléma miatt.
Szóval, szokatam 130-at is menni, de mindig beállítva fixre, ha a forgalmi viszonyok megengedik (de mint mondtam mostanában inkább kevesebbet megyek).
Nem terhelem túl sok erős gyorsítással, inkább kivárok (három gyerek van mögöttem).
A típus meg Renault Scénic 1,5 dci. Digitális kijelzős, és ott lehet mindenféle csili-vili kijelzést állítani. Szeretem a számkijelzős kilométerórát, nem kell sasolni a mutatót. Mellette van egy szép színes fordulatszám videojáték. A számbeosztását nem nagyon nézem (azt hiszem 200-anként van). De ma úgyis megyek hosszabban, majd ma leolvasom menyit forog. Egyébként 6 sebességes, bár hatodikban már nagyon hosszú lehet a hatodik. Abból gondolom, hogy ha van egy komolyabb lejtő (nem tudom hány fokos, csak olyat, hogy Alpok Vogézek stb) akkor a beállított sebességet nem tudja tartani a tempomat, hanem tovább gyorsul.

Hari Seldon 2 2014.11.02. 07:02:51

@adg [Au, Darwin]:
OK. De a tengerben fürdés?
Nálatok hány évesek a gyerekek? Nehezen szokták meg, hogy a tengerben a fürdés különös körültekintést igényel?

2014.11.02. 07:18:43

@zöldeketbeszélek: Nyugi, nem fognak magyar nyugdijbol elni azok akik bevandorolnak Ausztraliaba es par ev mulva megszerzik az allampolgarsagot. Ez is gondolom olyan mint UK, hogy adnak valami minimum penzt ha nem tudsz dolgozni, meg lakast is. A magyar nyugdijbol ehen halnal Ausztraliaban. Ugyanez egeszsegugyi ellatassal, es koztudottan az elet utolso par eveben kolti el rad altalaban az egeszsegugyi ellatorendszer a penz nagy reszet. Mibol fizetne ott valaki privat egeszsegugyet idos koraban, aki 40 felett vandorol ki? A magyar nyugdijbol?

Arrol hogy 'kik epitettek'; egyreszt ez elegge irrelevans ennyi ido utan, masreszt sokat emlegetik hogy az ausztralok 'bunozok' voltak UK-bol, de azt elfelejtik hogy annak idejen bunozesnek szamitott pl. ha egy ehezo gyerek koldult vagy kenyerett lopott, es sokakat ilyen bunok miatt deportaltak. Ahhoz kepest szerintem eleg jo orszagot hoztak ossze maguknak, megertem hogy most nem akarjak a fel vilagot beengedni valogatas nelkul.

Hari Seldon 2 2014.11.02. 07:29:43

@Mirjam2:
Ráadásul nem az összes kolónia volt fegyencgyarmat.

CJKrisz 2014.11.02. 08:49:46

@diggerdriver: :DDD Ez kurta jó volt! Elmagyarázta neki a srác, hogy a rablás nem szép dolog. Szerintem megértette. :D

Furos 2014.11.02. 08:49:46

@diggerdriver: Benzines. Tenyleg Anyae. Nekem nem kell arra az 5 percre amig beerek meloba.
Teljesen normal szelessegu as uthalozat! 1lovas szekernyi

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.02. 09:01:21

@zöldeketbeszélek: feltételezem, statisztikusok kiszámították, hogy pont onnantól nem éri meg az államnak.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.02. 09:03:58

@Zoole[uk]: ha megnézed a hasznaltauto.hu-t, a legtöbb a vw, utána a bmw dobogós, pont tegnap néztem.
(más: egyébként furállom, időnként szoktam nézni, hogy melyik lenne elérhető számunkra, és tegnap azt vettem észre, hogy 10 éves/1millió alatt alig van jó állapotú normális autó. ez pár hónapja még nem így volt..)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.02. 09:05:12

@Mirjam2: Gondoltam, hogy felreertheto lesz, de nem a fegyencekre, hanem arra gondoltam szimplan, hogy az orszagot nem az oslakosok epitettek fel, hanem a bevandorlok. Az megint mas kerdes az eredeti kiinduloponttol eltavolodva, hogy sem az usa sem aus bevandorloi nem tudtak elni azzal a vissza nem tero esellyel, hogy egy igazsagosabb tarsadalmat alkossanak, mint amibol kimenekultek vagy kiebrudaltak oket. Sot...

2014.11.02. 09:35:08

@zöldeketbeszélek: Hat ha szerinted a nyugati tarsadalmak (mint pl. Ausztralia) nem igazsagosak, akkor nezz meg mas tarsadalmakat osszehasonlitaskeppen... Attol nem lesz igazsagos a tarsadalom ha meg par millio embert beengednek es tokeletes kaosz lesz par even belul.

adg 2014.11.02. 09:37:51

@Hari Seldon 2: nem volt nehez megszokniuk, mert otthon is ritkan furodtunk tengerben. :) nem vagyunk rakattanva. Brisbaneben furidtunk benne, osz annyi. Nem volt nagy szam nekunk, megvagyunk enelkul. Szaraz evszakban bele lehet menni, vannak meg vizimentok is, de kevesen furdenek, mi is csak derekig. Kurta jo tavam meg vizesesek vannak, oda jarunk inkabb. Jobb a viz is, meg sokkal erdekesebb vizesesben furodni. Nekunk legalabbis.

SzZoole 2014.11.02. 09:50:49

@Sütemény1975: 85 km/h az enyem is 1200-1300 korul forog,de en 80 mph ertetettem ami 126 km/h,tud a tied annyit menni?:)))

Mr Long 2014.11.02. 09:56:24

@Hari Seldon 2: Londonorszagban nem mosogattam meg, de itt North West-en ma reggel mar megtortent. Igy jar az emebr, ha elfelejt tablettat venni a mosogato gepbe... Csoro bevandorlonak nem olyan a gepe, hogy megy magatol, ebbe tablettat is kell tenni.

adg 2014.11.02. 10:04:15

@zöldeketbeszélek: "Az megint mas kerdes az eredeti kiinduloponttol eltavolodva, hogy sem az usa sem aus bevandorloi nem tudtak elni azzal a vissza nem tero esellyel, hogy egy igazsagosabb tarsadalmat alkossanak, mint amibol kimenekultek vagy kiebrudaltak oket. Sot..."
Mit ertesz igazsagosabb tarsadalmon? Mitol lehetne au tarsadalma igazsagosabb? Es a sotbol arra kovetkeztetek, hogy a korabeli angol tarsadalom igazsagosabb volt, mint ami au lett?

--------
Ezt mar nem neked, hanem a folyton visszatero fegyenctelepezesre. :)
Az oke, hogy az angolok idedeportaltak a "bunozoiket". Ez volt par ezer ember. Aztan idetelepult meg azota sok-sok millio. A mostani ausztralok nem a fegyencek leszarmazottai, hanem a tobbi bevandorloe. Van par ember persze, aki meg fegyencverrel is dicsekedhet, de ez elenyeszo. Jelenleg tobb ember jon ide evente, mint az osszes fegyenc volt egyuttveve.

Es valoszinuleg a bevandorlasi politika nagyban hozzajarul az orszag sikerehez. Mint irtam fentebb, nagyon sok menekult is erkezik ide, tehat jelentos humanitarius szerepet is betolt az orszag.
Szerintem teljesen helyenvalo, hogy a nem menekultek kozul azokat engedje be, akikre valoban szukseg van. Ez a bevandorlok erdeke is. Ha szukseg van rad, akkor jo esellyel el tudsz helyeszkedni es be tudsz illeszkedni. Ha korlatozas nelkul johetne barki, akkor egy csomo ember nem talalna munkat, csak logna a szoc rendszeren, vagy valoban a helyiek elol venne el a munkalehetoseget. Mindket eset feszultsegekhez vezetne hamar.
Es akkor most mutasson valaki meg egy orszagot, ami lakossagahoz kepest ilyen nagysagrendu bevandorlot fogad ( tobb szazezer fot evente egy 23 millios orszag) es ennyire keves ellentet van ebbol.
Szerintem egyertelmuen latszik, hogy jol csinaljak.

SzZoole 2014.11.02. 10:04:58

@Babette.: a BMW-en tenyleg csodalkozom,anyian istenitik,bar a tulajdonomban nem volt azert vezettem egy parat 3-as,5-os,6-os,7-es es az x sorozatbol is,egyik sem jott be.

Ha idosebb,de jo autot akarsz 1 misi alatt ajanlanam a 2002-ig gyartott Toyota avensist,nem azert mert nekem is az van,a motorja lancos hajtasu a gyar orok garanciat vallalt ra,mind a diesel es a benzines is megbizhato,a lenyeg,hogy a benzines vvti motoros legyen.

adg 2014.11.02. 10:06:14

@adg [Au, Darwin]: termeszetesen tavak vannak, nem tavam. Sajat tavam meg nincs sajnos, pedig igeny lenne ra.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.02. 10:12:55

@Zoole[uk]: a toyota nem játszik, meg a 10 évesnél idősebb sem.
octavia, volvo, ilyesmik, amik tetszenek.
a lényeg, hogy
-belül nagy legyen, mert nem akarunk szoronkodni benne
-klíma, ablakemelő, osztott fűtés, nagy csomagtartó (esetleg kombi) (és nekem még tetszett a fabia hűtött kesztyűtartója is, de az másnál nincs
-ülésfűtés (mert a kivehetők állandóan elromlanak)
-ne legyen dízel

és emellett legyen olyan strapabíró és hibamentes, mint a mostani suzukink:D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 10:13:44

@Hari Seldon 2:
Ismerem azt a motort.
A Lagúnába is beletették.
A Renault történelmének talán legjobb motorja.
Ekkora motort ilyen nagy autókba berakni igazi kizsákmányolás.
Viszont bírja.
Mikor először olvastam hogy mindenbe beteszik gondoltam ezek hülyék, rövid úton kifekszik minden motor.
Hátnem.

SzZoole 2014.11.02. 10:18:44

@Babette.: Ismered a mondast,a suzukitol jobb auto nincs,csak szebb:)))
A Toyota nem egy szep auto,de megbizhatosagra az elen jar,de ha nem,hat nem.
Akkor az oktavia sem rosz valasztas vagy a Honda Accord is tudom ajanlani.

Mr Long 2014.11.02. 10:20:00

@Babette.: A hutott kesztyutarto jo dolg, apam astrajaban is volt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.02. 10:28:19

@Zoole[uk]: nem ismerem. de ez még japán, és csak most kiabál szerelő után, pedig nagykorú.
és ezt túlzás nélkül mondom.

Igaz Barát 2014.11.02. 10:28:36

@diggerdriver: Gondoltam hogy kb. ennyi érv lesz mellette. Ez ugyan olyan, mint szarok a francia autók.
Nekem eddig a DAF jött be legjobban, mint vezetési, mint lakási, mint szerviz szempontból. A mostaniba 2 év alatt 540 ezer km-t raktunk bele, szervizben még a kötelezőkön kívül nem voltunk vele. Mondjuk a tompított izzókat elég sűrűn kell cserélni.

Sütemény1975 2014.11.02. 10:30:19

@Zoole[uk]: ha nem lenne lekorlatozva, akkor tudna. de 450 loeros! :)

Sütemény1975 2014.11.02. 10:31:34

@Babette.: miert ne legyen dizel? Benzinest en mar nem vennek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.02. 10:34:10

@Sütemény1975: a benzin olcsóbb illetve a dízel olyan lomha.

@Zoole[uk]: most fordult át 200-on.

adg 2014.11.02. 10:34:30

@Sütemény1975: milyen nyomateka van egy ilyen gepnek?

Igaz Barát 2014.11.02. 10:34:42

@Sütemény1975: Jössz te itt nekem a tiklábaddal. :)))

SzZoole 2014.11.02. 10:40:28

@Sütemény1975: az enyem csak 258 LE,de csak 42/mpg a fogyasztasa 80/mph-nal:)))

tanato 2014.11.02. 10:43:57

@zöldeketbeszélek: Mindenütt diszkriminálnak,akár bevallják akár nem életkor szerint.Kivétel a nagyon hiányszakmák,ahol mindegy csak jöjjön már valaki akár holnap is.Ez persze itthon is így van egy állás megszerzésénél.
De úgy látom pl. az itteni postok alapján hogy angolszász országokban ez fokozottabban érvényesül.Lejjebb rakták a korhatárt.

adg 2014.11.02. 10:44:30

@adg [Au, Darwin]: mondok jobb ervet a benzines hasznaltauto mellett. Porlasztocsucs, kettostomegu lendkerek, nagynomasu rendszer ugy ahogy van. Hasznaltautonal hamarabb varhato meghibasodas, es a dizelek javitasa sokszor lenyegesen koltsegesebb. Azonkivul a dizel kocsi dragabb is. Ha nem mesz nagyon sokat, sose fog megterulni a kulonbseg, jo esellyel.
Ugyanakkor a mai dizelek nem lomhak, mennek mint az allat.
En biztos benzines hasznaltat vennek, lehetoleg nem a legkisebb motorral.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 10:44:36

@Furos:
Mekkora motorral vetted?
A 2.0 benzinessel? A legjobb Honda motor.
Módosítanom kell tegnapi álláspontomat mert van a Hondának már másik saját dízele is egy 1.6-os.
Nekem egy dologban szimpatikus nagyon a Honda CRV.
Kínálják CSAK elsőkerékhajtással.
Én azért nem szeretem a szalonterepjárókat mert például ezen a klímán de akár a magyar klímán is cipel az összkerékhajtás miatt plusz 200kilót fogyaszt minimum egy literrel többet és használatban van évente 1-2napot. Vagy annyit sem.
Merthogy egyébként ideális jármű kétkerékhajtással.
Tágas magas robosztus a futóműve és mégis keveset fogyaszt.
Gyakorlatilag egy egyterű de megspékelve egy magas és erős futóművel.
Nem tudom milyet vettél de összkerékhajtással automata váltóval 2.0 benzines motorral a fogyasztás nem lesz kevés.
Viszont ez az összes negatívum.

adg 2014.11.02. 10:47:43

@Babette.: ezt itt kettovel fentebb neked szantam, de valahogy megis magamnak cimeztem. Nem is ertem...

tanato 2014.11.02. 10:48:37

@zöldeketbeszélek: Szóval a mai világ nem kedvez a 40+,de főleg az 50+ felettieknek ha megszűnik az állásuk.Mondom kivéve a nagyon hiányszakmáknak/Eü,IT,Mérnök pl./

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 10:48:41

@Babette.:
Magyarországon a német autó egy rendkívül túlértékelt valami.
Különösen a WV meg az AUDI(ÓDI).

SzZoole 2014.11.02. 10:50:42

@Babette.: 200 ezer az nem sok abban az autoban,ha minden evben rendesen volt servizelve az a motor elmegy 400-500 ezer km is bontas nelkul.

CJKrisz 2014.11.02. 10:52:34

@Babette.: Esetleg a 7. generációs Honda Civic? 2001-2005 között gyártották. Van belőle 1,4-es 90 lovas, 1,6-os 110 lovas, meg 1,7-es dízel, ami 101 lovas. Nem egy erőmű egyik sem, viszont belül elég tágas, kényelmes, legendásan megbízható és még takarékos is. 1,1-1,2M HUF magasságában már elég jól felszereltek ezek a kocsik: ABS, ASR, ESP, meg még néhány ilyen hárombetűs úri huncutság, klíma, tükörfűtés, stb. Érdemes megkukkantani, bár a dizájn ugye japán, szóval európai szemnek kicsit fura tud lenni optikailag. :)
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8c/Hondacivic.jpg
A műszerfalra szerelt váltó a bónusz! :)
i.imgur.com/W8qXCSi.jpg

Muscari 2014.11.02. 11:02:58

@Hari Seldon 2: ez engem is érdekelne. Ma reggel végignéztük a guglis képeket a lányommal, hát akkorákat sóhajtott. Szerintem ő tíz éven belül Ausztráliában fog kikötni, az tuti.

Nem bánja annyira, hogy a tengerben nem lehet fürödni, ha ott vannak azok a gyönyörű vízesések.

SzZoole 2014.11.02. 11:02:59

@diggerdriver: ha jol emlekszem a crv haldex rendszeru.Alapbol az elso kerekeket hajtja es ha havas/csuszos utra teved akkor arra a kerekre kuldi a nyomatekot amelyk ki porog.De lehet,hogy nem jol emlekszem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 11:03:17

@Babette.:
Olvasd el a Népítéletben a Hyundai Sonata és a Kia Magentis ítéleteit.
Jó autót kell venni nem presztízsautót.
A presztízsautók nem mind jó autó.
Lásd BMW WV.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 11:05:36

@Zoole[uk]:
Húúú
A Honda Accord a kétezres benzinessel örök élet meg három nap.
A mostani Accord előtti modell megölhetetlen.
A mostani is csak még drága. Ott.

CJKrisz 2014.11.02. 11:09:19

@diggerdriver: Egy barátom a 90-es évek végén mindig azt mondta, hogy Indonézia a mintaállam. Katonai diktatúra, még a nőket is besorozzák. :)
Másik mondása még - lévén allergiás szinte minden növényre -, hogy "Le kellene aszfaltozni ezt az egész rohadt bolygót." :D

SzZoole 2014.11.02. 11:10:28

@diggerdriver: en tudom ezt a tenyt,gyozd meg Babettet rola:)))

nyuszigonosz 2014.11.02. 11:10:56

@Babette.: Hütött kesztyütartó francia kocsikban is van. ( az enyémben igen)

Bár az Octávia sem rossz, az "öreg svéd" szerintem belül nagyobb.

Muscari 2014.11.02. 11:11:40

@adg [Au, Darwin]: gondolom a Nagy Korallzátony messze van hozzátok. Azt szerintem azért te se hagynád ki, ha a közelben lenne.
Én imádok sznorkellezni ezért én elég nehezen tudnám magam távol tartani a víztől.

Sütemény1975 2014.11.02. 11:11:46

@Babette.: dizel lomha? Ezt nem erzem, amikor odalepek a 2.0 as tdci motornak :)

nyuszigonosz 2014.11.02. 11:13:15

@Babette.: Meg a dízel nem lomha. A mai dízelkocsik halkak, már nem traktorhangúak és igazán nem lomhák.

Hari Seldon 2 2014.11.02. 11:13:17

@Babette.:
Attól függ hol. Nálunk a dízel olcsóbb 20-25 centtel.
Sőt, itt még egy kicsit olcsóbb a dízel mint Magyarországon.
(a benzin viszont drágább)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 11:13:59

@Babette.:
Na most ha ez alapján választod a benzinest akkor nagyon tévedsz.
A dízel legalább két literrel kevesebbet fogyaszt és másis előnyben van árban.
A dízelnél egy normális használat és egy forszírozott tempó vagy pusztán csak városi és országúti használat között max két liter fogyasztáskülönbség van míg ugyanez benzinesnél 3-5liter.
A lomhaságot nem a 70lóerős zöldségesmerciből kell levezetni.
Ma már a dízelek is elég fürgék kb húsz évre visszamenően.
A váltóáttétel és a súly is sokat számít.

Sütemény1975 2014.11.02. 11:18:51

@Zoole[uk]: fogyasztast vmi normalis, emberi mertekegysegben tessek megadni :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 11:21:25

@adg [Au, Darwin]:
Igen igazad van.
Drágán és költségesen javítható a dízel. HA elromlik.
Viszont egy 200ezret futott dízelmotor az még klasszisokkal jobb állapotú mint egy hasonló benzines.
Tény hogy a dízelt akkor érdemes venni ha hosszú éves futásteljesítményre vesszük.
A fogyasztás mindenképp utolérhetetlen előnye a dízelnek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 11:24:17

@CJKrisz:
Ez az egyik legjobb Honda.
Ha benzinest vennék ilyet vennék.
Kúrva nagy belül és megölhetetlen.
Azért nem vettem dízelt belőle mert turbóproblémái vannak.
Benzinesben ideális választás.

SzZoole 2014.11.02. 11:26:37

@Sütemény1975: 42 merfold/gallon
1 merfold=1.6 kilometer
1 gallon=4.4 liter
Szamolj:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 11:29:19

@Zoole[uk]:
Hogy az összkerekes milyen elven hajtja a kerekeket nem tudom de akkor is cipelni kell a plusz hajtást ha hajt ha nem a mechanikai veszteségek kikapcsolt állapotban is vannak.
Én úgy vagyok vele ha veszek nehéz és többet fogyasztó autót akkor azt az utastér plusz üléseiért fizessem mint alighasznált összkerékhajtásért.
Az Ildi álma a Toyota RAV4.es.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 11:31:43

@CJKrisz:
Ja. Kinek mi az ideális.
Minden embernek nem lehet saját bolygót alkotni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 11:33:24

@nyuszigonosz(D):
Melyik öreg svéd?
A 850-es igen.
Az S60-as meglepően kicsi belül.
Az S80-ast egy D5-ös dízellel eltudnám képzelni magam alatt.
:))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.02. 11:37:33

@adg [Au, Darwin]:
lomha az, pár éve volt céges vadiúj fabia meg ford, mindkettő dízeles, gázadáskor mindkettő megkérdezte, biztos avgyok vagyok-e benne, majd még gondolkozott kicsit, hogy valóban azt akarom-e.

Furos 2014.11.02. 11:37:42

@diggerdriver: 2.0 benzines. Automata. Executive :) Nem allando osszkerekes de ha kell akkor bekapcsol. Majd elmosogatok par tanyerral tobbet aztan csak lesz benzinre valo :)

SzZoole 2014.11.02. 11:38:03

@diggerdriver: a RAV-4-nek is van,csak elso kerek meghajtasu modelje az USA-ba gyartottak.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.02. 11:41:50

@diggerdriver: egyetértek.

@Zoole[uk]: rendes szerviz? :DDD hát nem. egy karosszérijavítás hátul, amikor belémjöttek, egy karosszéria+hűtő elöl, amikor araszolásnál megpusziltam egy kistehert, plusz egy vezérműszíj-csere.
ennyi volt két évvel ezelőttig.
most azt csinálja, amit a szóbeszéd szerint a japán autók szoktak: egyszerre megy szét minden, egyelőre bírjuk, mert apróságok, de nem akarok nagyot szopni, hogy összeomlik, és épp nincs másik. itt nekünk az autó mindennapi szükséglet.

nyuszigonosz 2014.11.02. 11:41:53

@diggerdriver: A 850 az tényleg óriási, de szerintem már csak ösöreg darabok kaphatóak.
V70 meg az XC 70 meg az XC90 azok azért elég nagyok.

SzZoole 2014.11.02. 11:43:17

@Sütemény1975: 6.7 liter/100km,azert ez nem rossz egy bohom nagy pobedatol,nem?:)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.02. 11:44:21

@CJKrisz: a honda nekem szimpatikus, de ennek nagyon kicsi a csomagtartója, nem fér bele a kecske.
de kormányváltó a wartburg óta nem és NEM:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.02. 11:46:21

@Sütemény1975: najó, bevallom, egy kivételt vezettem, az egy coswort volt;D

(nemtom, hogyan kell írni)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.02. 11:48:00

@adg [Au, Darwin]: hűűűű ez a vízesés nagyon ott van!

SzZoole 2014.11.02. 11:51:23

@Babette.: a rendes szerviz alatt ertem a minden evben olaj,olajszuro,levegoszuro,gyujtogyertyak es bizonyos kilometerenkent a vezermuszij cseret.
Azt elismerem,hogy a Japan autok szeretnek rohadni.A kopoalkatreszek kuplung tarcsa,fekbetetek csereje minden autonal szuksegszeru.

CJKrisz 2014.11.02. 11:53:12

@Babette.: :D Nem kormányváltó az, csak olyan...izé...kisáruszállítós. :D

CJKrisz 2014.11.02. 11:53:13

@diggerdriver: Ilyenre pályázok éppen, csak nekem elég a háromajtós 1,4-es, meg az szerintem egy kicsit pofásabb is, mint az ötajtós. Főleg a Type-R.
img2.sprzedajemy.pl/540x405_honda-civic-vii-srebrny-14060357.jpg
Csak ebből nehéz olyat találni, amit nem valami helyi menő csávó gyilkolt agyon. OK, hogy nem lehet agyoncsapni, de azért csak jobb az, ha nem valami tizenéves hülyegyerek ralizott vele a falu főutcáján.

CJKrisz 2014.11.02. 11:53:13

@Babette.: Érdekes egyébként, hogy pl. a régi Ford Mondeok tényleg ilyenek voltak. 2500 alatt nem volt turbónyomás és ott csak úgy gyorsultak, mint egy kerekesszékes öreg néni. :) Viszont 2500-nál megjött a turbónyomás, és mintha seggbe rúgták volna, olyat ugrott és tolt, mint a disznó. Viszont a mostani modern dízeleknél már nem nagyon van ilyen. Nemrég ültem egy 2 literes dízel Toyotában és tulajdonképpen már alapjárattól úgy iparkodik, ha az ember odalép neki, mintha az életéért menekülne.
Közben itt mellettem a TV-ben egy autós műsorban ezek a rohadékok az M4-es BMW-vel randalíroznak. :) A 7 sebességes váltó 200-nál még nem kapcsolt ötödikbe. :)

adg 2014.11.02. 11:53:18

@Sütemény1975: Hagyd, annyira nem fontos. sejtem, hogy nem keves. :)

@Muscari: Eleg messze van, de van nalunk is korall zatony, csak a masikhoz kepest egy makett.
Viszont a buvarkodassal problemaim vannak. "fobiam" van, nem tudok bevenni a szamba semmit, ami nem kaja. :D Ameddig le lehet merulni csak ugy, addig oke, melyebben nem erdekelne. Rosszul vagyok bedrotozva.
Egyebkent lehet sznorkellezni, szaraz evszakban szabadon is, esosben meg be kell oltozni. A meduza nem csip keresztul ruhan, csak a pucer boron mukodik. De erre a celra nem ez a tenger a legjobb, ez teny. A nagy korallzatony osszehasonlithatatlan a mi kis szarjainkkal. :)
Van itt egy kis "muzeum", allatkert, nem tudom mi ez. Egy csaladi vallalkozas ezer eve, es a kornyekbeli korallokat es egyeb tengeri herkentyuket mutatja be akvariumokban. Kezedbe adja a kis tengeri allatkakat, szent dollart, egyebet, mindent elmesel rola. Teljesen megszallott a foszer, nagyon jo hely. Egy napig lehetne hallgatni. A multkor elnezest kert, hogy be kellett zarnia, mert a lanya hazasodott, es igy nem tudott csak harom orat beszelni nekunk. Meg kellett igerni, hogy visszamegyunk kesobb, es akkor ingyen bemehetunk, es folytatja.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 11:53:58

@Furos:
Vígasztaljon hogy a benzinen kívül nem kell másra költeni.
Majd egyszer veszek egy olyat. 2.2 dízellel manuális váltóval csak elsőkerekesen.
Nekem nem fizetik olyan jól a mosogatást.
:)))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 11:54:45

@Zoole[uk]:
Ok. Majd veszek ott egyet.
:))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 12:02:59

@CJKrisz:
Te egy 2.0 Type-R az nagyon nagyon hubazmeg.
Azt még én is megvenném benzinesben.

adg 2014.11.02. 12:15:27

@diggerdriver: Egy rendes benzinmotorban meg a 200 ezer km nem olyan sok. A mostani kocsimban 340 van, az otthoniban 480 volt, nem volt kulonosebb gond veluk, es makkokert javitjak, ha kell. Szerencsere egyiket sem nagyon kellett. Persze ezek nem az 1.0-1.3-as motorok, azokra teljesen igazad van, 200ezernel mar jo esellyel szar.
Baratom pozsojaban meg alig 200 felett cserelni kellett a kettostomegu kicseszest, 300 rugo. Persze ebbol nem akarok altalanositani, de ha kifogsz egy-ket ilyen javitast, plusz a dragabb vetelar, az elegge eliminalja a fogyasztasbol adodo kulonbseget, es mig a fogyasztast folyamatosan fizeted, egy ilyen javitast hirtelen kell. Sogoromek szinten par eves HDI peugeotja meg motorcserere var dugattyu hajtokar tores kovetkezteben. Nyilvan anyaghiba volt, massal is megeshet, ez nem a dizelsege miatt volt. Viszont volt fonokom 3 eves 8+ millas fullos dizel insigniaja is szarakodik valamivel, es a szerelo szerint nem fogja meguszni olcson.
Es akkor meg ott a zsakbamacska lehetosege is, amikor a 200e km 400 esetleg. Nem mindenki szurja ki.

En ugy volnek vele otthon, hogy uj vagy egy-ket eves autonal lehet dizel, de magam reszerol ennel idosebb kocsi eseten csak benzinest vennek.

Itt meg nem kerdes, szeles utak, olcso benzin ==>> benzinmotor, sok henger, sok liter, sok loero, orok elet, happy days :-)

(az ezer eves Ford Falconom is sor 6, 4000 ccm, 230 LE, a legelterjedtebb ausztral csaladi auto.)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.02. 12:19:27

@Hari Seldon 2: hát ugye mi itthon élünk;D
egyelőre.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.02. 12:20:34

@adg [Au, Darwin]: Az akkori bevandorloi. Kerdeses talan, hogy mind amerikaba mind ausztraliaba magukkal hurcoltak a sajat tarsadalmuk hibait es pont ugy jartak el a maguknal gyengebbekkel, mint veluk az anyaorszagban a magadabb tarsadalmi statuszban levok. Sot ami azt illeti a rabszolgasaggal par szaz evet meg vissza is leptek az idoben. Ausztraliaban miota egyenrangu polgarok az oslakosok? Nem annyira regen...Es valoban egyenrangunak tartjak oket vagy csak papiron azok? Ugy tudom az alkoholizmus mindket kontinens oslakosai kozott komoly problema. Mi elol kell egy masik valosagba menekulniuk meg mindig?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 12:20:36

@adg [Au, Darwin]:
Persze nagy motor örök élet. Sok benzin.
A kettőstömegű lendkerék tényleg kibaszás.
Én úgy vagyok vele hogy veszek egy jó dízelt és ha baj van vele akkor bontóba vele.
Másfél heti fizetésemből veszek egy ugyanolyat.
A primerámba belejöttek oldalról. Eladtam 100fontért.
Járnak vele most is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.02. 12:21:38

@diggerdriver: ezt a fogyasztát nem értem matematikailag. a mostani 6,5-et eszik nagy átlagban, városon kívül 5,7 körül mozog.
a frissebb autók ennél kevesebbet. legyen mondjuk 5 liter.
akkor a dízelek 3 litert esznek?
több évig jártunk dízellel és nem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.02. 12:23:50

@Zoole[uk]: hát ezek megvoltak rendesen. vigyáztam rá. a legutolsón kívül minden vizsgán autószerelő nélkül ment át a mozaik utcában;)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.02. 12:24:38

@CJKrisz: ja tudom, az a félmegoldás:))))
olyat speciel még nem vezettem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 12:25:16

@Babette.:
Múltkor Zolikáékkal lent voltunk vidéken.
4.6-ot evett a Tino. 2ezer 2száz köbcenti.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.02. 12:26:50

@CJKrisz: mit jelent a régi nálad? 2009-10-ben volt céges ford, az nem ugrott. hát legalábbis a suzukimhoz képest.
persze lehet, hogy a viszonyítási alapom "rossz":D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.02. 12:28:29

@diggerdriver: Erdekel a kerdes, hogy az emberek miert nem kepesek tanulni a multbol es miert ismetlik meg ugyanazokat a hibakat generaciokon at.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.02. 12:31:27

@diggerdriver: az dízel? akkor a benzines 6,6-ot eszik?
vagy benzines, és a dízel 2,6-ot eszik?
avgy mivan matematikailag?:))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 12:36:56

@Babette.:
Na lássuk.
Az enyém 2.2dízel.
Városon kívül max 4-5 városban 6-7 kitaposom a belét 8 liter.
Hasonló kicsit kisebb 2.0 benzines.
Városon kívül 7-8 városban 8-10 kitaposom a belét 13.

adg 2014.11.02. 12:41:58

@Dragonlady (now in Indonesia): Egy halom van ilyenekbol 200 km-en belul. Kisebb nagyobb, elhagyatottabb, forgalmasabb, ami ki van epitve, es ami teljesen vadon, barmi. Rockhole-ok, folyok, kisebb tavak, millio. Es kristalytiszta viz, nem ragad rad a so, fak alatt van, nem egsz szet a naptol, mi sokkal jobban szertjuk oket.
Tok jo, beallsz/beuszol a vizeses ala, es masszirozza a hatad. Vagy agyonut, ha nagyobb. :)
Nem tudom, ilyen interneted van most, itt van meg egy par kep azokrol, ahova jarni szoktunk.
Wangi es Florence falls, Buley rockholes, ezek a legkozelebbiek. masfel ora kocsival kenyelmesen. Egy napos programba belefer ket vizeses, meg egy kis tura lazan.
plus.google.com/photos/110399305424378283249/albums/6025461918706224161

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.02. 12:46:46

@adg [Au, Darwin]: én külön szeretem a sós vizet, de ezek persze szintén mind nagyon vonzóak. köszi a képeket.

CJKrisz 2014.11.02. 12:52:17

@diggerdriver: Rohaggyámeg! :DDDDDDD
Nem elég, hogy olcsóbb, mint itt (Mo-on egy ilyen 2003-as, 2 literes Type-R, 200ekm-el 1,2-1,3M körül indul), ráadásul egy havi fizetésből megvan. Nem akarsz örökbe fogadni? Szólítalak apunak, ha akarod! :DDDDDD
Mondjuk a belinkelt járgányon nekem az a szénszál utánzat motorháztető nem túl szimpatikus, de hát ízlések és pofonok. :)

CJKrisz 2014.11.02. 12:52:17

@Babette.: A régi nálam egy '95-ös évjáratú Mondeot takart. :D Az viselkedett úgy, hogy leírtam. Egy 2010 körülinek már nem kellene.
Nem lehet, hogy pl. Audi S8-hoz szoktál? :D Bár nem tudom, hogy abból van-e dízel... :D

CJKrisz 2014.11.02. 12:52:17

Apropó Audi S8! Még a nyáron fotóztam melóhely ablakából. :D
kepfeltoltes.hu/140923/IMG_20140715_122313_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Azóta már más rendszám van rajta. Vagy eladták az autót, vagy valaki elvitte emlékbe a rendszámot. Esetleg okosba' volt megoldva, mert a jogszabályt már feszegeti az ilyen, ugyanis a rendszám - többek között - nem tartalmazhat olyan szót, kifejezést, ami a jó ízlést sérti. Még akkor sem, ha itt Q-val van írva.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 13:00:18

@CJKrisz:
Gyere ide baszod...
Informatikus vagy angolul beszélsz, itt újat is vehetnél.
:)))))))))))))))))))))))

CJKrisz 2014.11.02. 13:10:30

@diggerdriver: Nem rossz ez. Bár 11 éve francia autóm van (és soha semmi baj nem volt vele), leginkább a japán autókat preferálom, nyilván nem ok nélkül. Ellenben valahol mélyen amerikaiautó-buzi vagyok. Talán a rejtett megalomániám, vagy nem tudom. De egyszerűen nem dögölhetek meg úgy, hogy egyszer ne legyen egy ilyen autóm, még ha csak pár hónapra is. :D
suchen.mobile.de/auto-inserat/chrysler-300-m-3-5-sitzheizung-ahk-klimaautomatik-chemnitz/199995684.html?lang=en&pageNumber=2&__lp=4&scopeId=C&sortOption.sortBy=searchNetGrossPrice&makeModelVariant1.makeId=5700&makeModelVariant1.modelId=2&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&damageUnrepaired=ALSO_DAMAGE_UNREPAIRED&export=ALSO_EXPORT&noec=1

CJKrisz 2014.11.02. 13:10:30

@diggerdriver: Hallod, most a legnagyobb az esély arra, hogy nekivágok. Pénteken megszűnt a munkahelyem, és ha van valami, amihez nem fűlik a fogam, az az otthoni láblógatás. Főleg, hogy kicsit is esélyes munkahely-jelölt csak egy van (helyesebben onnan jeleztek vissza, hogy esetleg érdeklem őket), onnan a hónap első felében jeleznek vissza, hogy mi a csízió. Ha nem kellek, akkor cudar világ van kilátásban... :/

Sütemény1975 2014.11.02. 13:13:48

@Zoole[uk]: nem bizony! En 6 literrel gurulgatok a 2.0as tdci-vel

Sütemény1975 2014.11.02. 13:16:31

@Zoole[uk]: azert azon nagyon meglepodtem, hogy a szakirodalom 220 ezernel irta nekem a vezermuszij cseret.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 13:17:41

@Babette.: Mi vaaan???
10ezer font az a Honda Accord?
Mindig tudtam hogy csóró vagyok ahhoz az országhoz.

SzZoole 2014.11.02. 13:18:37

@CJKrisz: en ugyanezzel az autoval talalkoztam augusztusban az M3-as autopalyan Fuzesabony kornyeken,Nyiregyhaza iranyaban.
Csodalkoztam is,hogy ki lehet ilyen barom aki ilyen rendszamot haszna:QURVA-11.Mar irtam rola itt a blogon.

Sütemény1975 2014.11.02. 13:21:13

@Zoole[uk]: "kis vasam" most 20 tonna osszsulyban 22 liert ker. fajlagos fogyasztasban kiraly.

SzZoole 2014.11.02. 13:23:24

@Sütemény1975: jo,de a Te autod kozel 1tonnaval kevesebb.

SzZoole 2014.11.02. 13:25:42

@morsels: ugyanezt hasznaltam en is.

adg 2014.11.02. 13:26:46

@zöldeketbeszélek: Ez valoban erdekes kerdes. Mondjuk nem az akkori bevandorloi vezettek ausztralit, mert ugya az egesz kozelmultig gyarmat volt, angol iranyitassal. Amikor mar formalisan nem, gyakorlatilag akkor is meg sokaig. USA mas.
Azt hiszem az ember fajtaja, hogy igy mukodik.
A bevandorlok elott is ez ment, az erosebb torzs megette a gyengebbet ha ugy alakult.
Ilyen az ember.

Az abok meg egy nagyon nehez, es hoszu kerdes. Sok szempontbol nem egyenranguak, hanem kiemelt elbanasban reszesulnek, De sajnos oket, hogy na hasznaljak csunya szot, hat oket elbasztak. Ok alapvetoen egy meglehetosen egyszeru tarsasag voltak, es abszolut nem tudtak mit kezdeni az uj helyzettel. Mai napig nem tudnak mit kezdeni semmivel, es a tobbseg sem veluk. Egy kis reszuk valamennyire be tudott illeszkedni (foleg az ellopott generacio tagjai, felverek nagyreszt), ezekkel nincs kulonosebb gond, sok koztuk kifejezetten ertelmes, dolgozik, tanult figura, esetleg tobbi abo kozt vezeto. Egy mas reszuk kulon kozossegekben el a bozotban, itt alkoholfuggo a dolog. A dry communityk viszonylag jol mukodnek, vannak nagyon biztato jelek, hogy sikerul megmenteni oket. Ahol viszont engedelyezett az alkohol, azok menthetetlenek, allatkert. Kiirtjak egymast. A varosban lakok jo resze, akik nem az elso korbe tartoznak, meg a teljes tarsasag legalja, akiket kikozositettek a tobbiek. Ezek egesz nap az utcan fekszenek, isznak, benzint szivnak es tragikus allapotban vannak. A fiatalok jobbak, jarnak iskolaba, van remeny, hogy be tudnak illeszkedni.
Sajnos a politika elrontott mindent, amit lehet. Az elcseszett "liberalis" "jogvedos" marhasag, ami kulturanak kialtott ki mindent. Pedig az utcan reszegen fetrenges nem kultura, ez kezelheto lehetett volna. Ide tartozik az oktatas is, regen nem volt kecmec, menni kellett iskolaba, a tanito osszefogdosta a gyerekeket a faluban, es iskola volt. Azok a generaciok lenyegesen jobbak minden szempontbol. Beszelnek angolul, tudnak irni-olvasni, megalljak a helyuket valamennyire. Aztan jott a liberalis kormany, es ezt a borzalmas rendszert eltorolte, mert hogy kultura meg szabadsagjogok, es segelyt kell adni, az a megoldas. Az eredmeny az utcan hever tokreszegen. Feltuno a kulonbseg, idosebb abok tobbsegevel tudsz beszelni, meg a gyerekekkel. A ketto kozott meg egy tragedia van.
Szerintem par evtizeden belul megoldodik. A menthetetlen reszuk kihal hamar, es a normalis kozossegek, meg a tanultabb fiatalok megmaradnak.

Ezek az en szubjektiv meglatasaim. Aki lerasszistaz annak forrjon fel a befottje. C:Digger. :D

Erdekes kerdes a mi lett volna ha.
- mit lehetett volna maskepp csinalniuk az angoloknak, egyenlo felkent nem lehetett kezelni oket semmilyen szempontbol, ez teny. Lenyegesen elmaradottabbak voltak, mint pl az amerikai oslakosok, amennyire tudom.
- ha nem jonnek az angolok, hanem helyettuk a spanyolok
- ha egyik sem, hanem valamelyik kozeli azsiai nep jon.
- ha mai napig nem talaljak meg ausztraliat

SzZoole 2014.11.02. 13:30:43

@Sütemény1975: miert lepodtel meg,az sok vagy keves?

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.02. 13:32:22

@diggerdriver: ó vannak ott 5000-ért is...hát nem?

morsels (törölt) 2014.11.02. 13:37:47

@zöldeketbeszélek:
Szerintem nagyon rossz oldalrol kozelited meg a dolgot.
Azt feltelezed, hogy valami jobb vilagot akartak epiteni azok, akik peldaul amerikaba, vagy ausztraliaba mentek, pedig hat nagy valoszinuseggel ez fel sem merult bennuk.

Nagy reszuk ugy erezte, hogy ott nehez a megelhetes, ahol addig eltek es volt egy igeret foldje, ahol ujra lehet kezdeni mindent. Leginkabb azert, mert van terulet, amihez ingyen hozza lehet jutni, csak el kell foglalni. Aztan megvedeni.
A jog es torveny is csak idovel alakult ki, ami megint nem csak valamifele idealista elkepzeles eredmenye volt, hanem az emberek egymas mellett elesenek hatekony lekepezese.
Talan jo hasonlat az, hogy nem megtervezik a parkot, lebetonozzak az utakat, hanem megnezik, hogy mit tapostak ki az emberek es azt betonozzak le.

A rabszolgasaghoz sem kell visszalepni szaz evet. Amikor USA deli allamaiban volt rabszolgasag, akkor az teljesen normalis volt (ugy ertem a vilag tobbi reszen is, az mas kerdes, hogy anglia volt az elso, aki eltorolte es elitelte a rabszolgasag intezmenyet, de addig a vilagban altalanosan ismert rendszer volt ez). A polgarhaboru egyik oka gyakorlatilag ez volt, ugye.

Az is igaz, hogy az amerikai alkotmany alapja a francia forradalom eszmejebol jott es hat ennel jobbat azt hiszem meg senki nem csinalt.
Az egy mas kerdes, hogy tokeletes rendszer nincs, igy kritizalni barmit lehet.
Meg az is igaz, hogy minden rendszer csak egy keret; azon belul rengeteg lehetoseg van kulonbozo modszerekre.

morsels (törölt) 2014.11.02. 13:39:11

@adg [Au, Darwin]:
Lehet, hogy mar volt szo rola, de nem lattam...
Szoval ezeket a hazakat, amiket feltettel, hogy epitik?
Nyilvanvaloan a lakohazakra gondolok es hogy mi az alapanyag.
Mert ugye Magyarorszagon ha nem teglabol van, akkor az nem is haz :-)

morsels (törölt) 2014.11.02. 13:39:59

@Zoole[uk]:
Ahh.. biztos nem vettem eszre a linket, amit betettel.

SzZoole 2014.11.02. 13:45:02

@morsels: mivel nem linkeltem,uj oldalt nyitottam es ott neztem meg,de ugyanezt a convertert hasznaltam.Miert kell mindent bizonygatnom,feltetelezed,hogy hazudok.

morsels (törölt) 2014.11.02. 13:47:20

@Zoole[uk]:
Irtam azt, hogy hazudtal?
Csak betettem egy linket, hogy ha valaki kivancsi, akkor itt konnyen at lehet szamolni.
Ennyi.

Leirhatnam a matematikai kepletet, irhatnek egy programot is, ami kiszamolja, de minek, ha mar van hozza 'app' :-)

morsels (törölt) 2014.11.02. 13:49:37

@morsels:
Ja, meg egeszen pontosan te ezt irtad:
"@Sütemény1975: 42 merfold/gallon
1 merfold=1.6 kilometer
1 gallon=4.4 liter
Szamolj:)))"

Namost ebben nincs atvaltas, hanem azt irtad, hogy szamoljon.
Ehhez adtam egy linket, ami ezt segiti.

Elnezest, hogy segiteni akartam.

adg 2014.11.02. 13:57:20

@morsels: Ma alapvetoen ket fajta haz van errefele. Az ujak elsosorban beton falakbol vannak. Beton blokkok, zsaluko, felfalazzak es kiontik betonnal, van benne par szal vas is. Biztos van ez kanadaban is. A kozbenso fodemek, ha van, akkor monolit beton, a legfelso meg konnyuszerkezet. Altalaban maga a tetoszerkezet tartja az almennyezetet is, vagy sima acelszerkezet, vagy racsos tartok. Fa nagyon ritka, inkabb csak kivulre.

Vagy az egesz konnyuszerkezetes, ma mar inkabb csak acel, par evtizede meg fa is. Ezek sokkal masszivabb konstrukciok, mint az amerikai, vagy akar a delebbi ausztral konnyuszerkezetesek. Komolyabb studok, kapcsolatok, merevitesek stb.

Az elobbiek jobbak a szel miatt, konnyebb tervezni es epiteni is, viszont elviselhetetlenul meleg klima nelkul, az utobbiaknak sokkal jobb a klimajuk, de odafigyelessel kell tervezni, plane epiteni. A hurrikan az nem jatek. :) 250 km/h szelre tervezunk altalaban.

Itt haz a konnyuszerkezetes is, bar az is igaz, hogy egy haz nem egy elet munkaja.

morsels (törölt) 2014.11.02. 13:58:16

@Zoole[uk]:
A masik gyanum az, hogy te csak a merfold/km meg a gallon/liter atszamitas ertekeit irtad fel.

En viszont adtam egy linket, amiben a mpg / L/100km atszamitasat vegzik el.
Tehat beutod, hogy 41 mpg es kiirja, hogy 5.74 L/100km.

morsels (törölt) 2014.11.02. 14:02:42

@adg [Au, Darwin]:
Ohh, mifelenk a csaladi hazakat (tehat ket emeletig) gyakorlatilag csak fabol epitik.
Az alap nyilvanvaloan beton, de onnan felfele csak fa. Two by four, kivul persze szigeteles, belul drywall, kozte hoszigeteles.
Az emeleteket is par I-beamre epitik, amik regebben 6/8 by 2 volt, ez volt alatamasztva fa oszloppal, vagy acel csovel.

Persze en nem ertek hozza igazabol.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 14:04:02

@Babette.:
A mostani autómat 900fontért vettem.
Amúgy itt Londonban nem szabad drága autót venni.
Úgyis megnyomják.
Ha akarod ha nem.

Sütemény1975 2014.11.02. 14:04:17

@Zoole[uk]: az nagyon jo. Tonnankent kb 1.1 liter.

SzZoole 2014.11.02. 14:10:48

@morsels: igazad van tenyleg csak ugy szamoltam es ezek szerint rosszul.42mpg az 5.7,5.8 liter/100 km,ez szamomra is hihetetlen.

Furos 2014.11.02. 14:12:33

@diggerdriver: Nagy nehezzen,de kigazdalkodtuk!:) Nalunk elismert szakma a mosogatas. Talan a Mekiben fizetnek csak jobban....
Nem ismersz valakit aki tudna atkepzesi, elet vezetesi tanacsokat adni?:)

CJKrisz 2014.11.02. 14:12:33

@diggerdriver: Abszolút igazad van, semmit nem tudok felhozni mentségemül.

SzZoole 2014.11.02. 14:16:04

@Furos: ne fesd az ordogot a falra:)))

adg 2014.11.02. 14:17:16

@morsels: Itt eleg ritka a fa ma mar, elofordul, de ritka. A regebbiek kozt van tobb, pl amiben mi lakunk, az is fa. De nem praktikus a termeszek meg a magas paratartalom miatt. A kemenyfak birjak a parat, a termesz ellen lehet vedekezni, de az acel sokkal jobb.
Es a fahoz is eleg komoly kapcsolatok vannak. Pl a fal tetejen futo gerenda egy hosszu menetes acellal kulon le van kotve az alaphoz, vagy elevated haz eseten a padlo gerendajahoz, es szinte minden fontosabb kapcsolat acel. A teto is specialis rogzitesekkel van lefogva, es meg a lemez tetoburkolat is jo nagy alateteket kap.

De az orszag nem hurrikanos reszein tobb olyasmi hazat epitenek, mint feletek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 14:18:28

@Furos:
Grazban van egy ürge aki professzora a témának.
Szívesen ad tanácsot, fizetséget sem kér de a befőttjeid odalesznek.
:))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 14:37:46

@adg [Au, Darwin]:
Az angol építőipar elképesztő mennyiségű fát használ.
Nem tudom honnan veszik talán valaki megmondja a képek alapján.

kepkezelo.com/images/jhkbe53nch2wf7gbuyj.jpg

kepkezelo.com/images/fdxqp65or9sf9en5e9el.jpg

kepkezelo.com/images/k95o8mlqqvjnn1xogahj.jpg

Használnak 7centi vastag rétegeltlemezt.

kepkezelo.com/images/k95o8mlqqvjnn1xogahj.jpg

Ez meg gondolom a válaszfal tartója. Erre szerelik a gipszkartont.
Talán.

kepkezelo.com/images/ly54y5vuhioxnq0ibq9x.jpg

FutureFry 2014.11.02. 14:42:56

@Zoole[uk]: @morsels: A morsels által belinkelt kalkulátor az amerikai (US) gallont használja (≈3.79 L) a Nagy Británniában használt (imperial) gallon viszont más (≈4.546 L).

morsels (törölt) 2014.11.02. 14:45:50

@adg [Au, Darwin]:
En tenyleg nem ertek hozza, viszont mifelenk nemigen vannak termeszek, meg a hurrikanok is ritkak.
Csak kivancsi voltam, hogy mennyire hasonlit az itteni modszerekhez, de ezek szerint van boven elteres :-)

morsels (törölt) 2014.11.02. 14:47:37

@diggerdriver:
Gondolom te is tudod, hogy brazil :-)
(marmint a dobozokon levo ceg)

adg 2014.11.02. 14:47:40

@diggerdriver: Braziliabol.
Az utolso kepen kicsit nagynak tunik az a cucc valaszfalhoz. Inkabb valami gerendafelenek tudom elkepzeni, bar ahhoz meg gyenge. Nem tudom.
Ami a foldon fekszik, olyanokat szoktak allvanyhoz, zsaluhoz hasznalni. Lehet, hogy a femracsos is arra van? Nem tudom, csak tippelek, sose lattam ilyet.

adg 2014.11.02. 14:50:47

@diggerdriver: A retegelt lemez meg finn. Olyet mi is hasznalunk neha.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 14:57:13

@morsels:
Nem tudtam Azért fényképeztem le hogy hátha meg tudja valaki mondani.

morsels (törölt) 2014.11.02. 14:58:51

@FutureFry:
Egyebkent Kanada erdekes ebbol a szempontbol, mert hivatalosan a metrikus mertekrendszert hasznaljak. Tehat literenkent meg kilonkent veszed a cuccot a boltban, a homerseklet celziusban van, de peldaul a quart is mertekegyseg (negyed gallon, ami kicsivel kevesebb, mint egy liter), meg querter pounder, nint a hamburger merete, vagy adott teruleten csak inchek vannak, mint peldaul epitkezesen.
Hazakat is a mai napig square feet-ben aruljak, nem negyzetmeterekben, meg meg egy csomo ilyen aprosag :-)

morsels (törölt) 2014.11.02. 15:00:57

@morsels:
Peldaul a mai napig szeretik kiirni azt a boltban, hogy lb/price, mert ugy olcsobbnak tunik, de a kasszanal a merleg mar kilora van allitva, meg ilyesmi.

morsels (törölt) 2014.11.02. 15:07:17

@diggerdriver:
Szereted hulyenek tettetni magad, ezert nem lehet tudni, hogy mikor nem tudod komolyan.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.02. 15:07:58

Még a kommentek előtt:

Kurvajó poszt, végig röhögtem... :-)))

Főleg az a sekkfej gyík a legröhejesebb, amelyik az esernyőjét nyitogatva próbál meg bárkit elijeszteni. :D :D

Nagyon el kéne egyszer jutni Ozziba, meg Enzébe, de sajnos még mindig úgy vagyok vele, hogy először el kell menni a bankba zárás után, valami kilukasztott sísapkában... :-((
:-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.02. 15:13:46

Még a gyíkhoz, csak ennyi:

static.fjcdn.com/gifs/Umbrella_a5b15a_1649705.gif

:-))))))))))))))))))))))))))))))))

Nagyon keményen idióta... :D :D

FutureFry 2014.11.02. 15:14:44

@morsels: A kanadai helyzetet a "Corner Gas" sorozat néhány része szerintem nagyon jól szemlélteti, pl:
youtu.be/YM5s1G2_Sqo?t=5m6s

2014.11.02. 15:20:32

@morsels:
Kanadaban altalaban 4 szintig epithetnek faszerkezetes epuleteket, kivetel British Columbia es 2015-tol Ontario. Ott engedelyezett a 6 szintes faszerkezet is. Femet csak koto- es rogzitoelemkent hasznalnak, a szinteket is fagerendak es faoszlopok tartjak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.02. 15:21:49

@NIKI LAURA: "van hetvegeken Car boots sale( csomagtartobl arulnak),CV boots a feltengely gumiharang,de a gumicsizma is az.,,"

Bakker, köszönöm, most már értem...A car boots saléra aszittem, hogy autógumikat árulnak (=autó-gumicsizmákat...)
Gondoltam, biztos valami egyetemes hülyeség, én már nem lepődök meg semmin...

:-)))))))))))))

SzZoole 2014.11.02. 15:23:16

@FutureFry: akkor megis csak en szamoltam jol,mikor legeloszor irtam a sutisnek,hogy 42mpg az 6.7 l/100km.Koszi:)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.02. 15:24:14

@rezsöatya: Illetve:

-Hová kéri a bácsi a jegyet?
-Ide, a markomba...
:-))

morsels (törölt) 2014.11.02. 15:37:54

@Zoole[uk]:
Te, en egy szoval nem irtam, hogy rosszul szamoltal.
Csak egy linket tettem be, ahol atszamitjak barkinek.
Jo, US gallon, dehat nekem az a 'normalis' :-)

De a lenyeg a link volt, nem az, hogy te mit szamoltal.

morsels (törölt) 2014.11.02. 15:39:12

@Cascabel:
Csak azt irtam, hogy a residential epuletek keszulnek fabol, azok meg altalaban 2-3 emelet magasak.
Azt nem tudtam, hogy 6 emeletig engedelyezett. Mert nem erdekel, meg nem is ertek hozza :-)

SzZoole 2014.11.02. 15:40:08

@morsels: megkerestem ahol en szamoltam,itt van.

mpg.webix.co.uk/

morsels (törölt) 2014.11.02. 15:41:54

@morsels:
Vagyis 1-2 emelet magasak. Ugy altalaban.

Vagy nem?

morsels (törölt) 2014.11.02. 15:44:33

@Zoole[uk]:
Ja, ez imperialt hasznal (ami ertelemszeruen hasznosabb UK-ben, mint mifelenk).

Ujra irom... en nem vitattam semmit, csak egy linket tettem be (rosszat, dehat errefele ezt hasznaljak)

Nem irtam azt, hogy hazudsz, nem irtam igazabol semmit, viszont masnak is valoszinuleg hasznos lehetett volna ez a link. Betehetted volna akkor is.

De azt hiszem, tultargyaltuk.

SzZoole 2014.11.02. 15:47:33

@morsels: igazad van belinkelhettem volna mar legeloszor is.

FutureFry 2014.11.02. 15:51:13

@morsels: Mondjuk Kanadában a metrikus átállás előtt az angol (imperial) gallont használták:

en.m.wikipedia.org/wiki/Metrication_in_Canada

"For example, before metrication in Canada, gasoline was sold by the imperial gallon (about 4.55 litres) whereas, south of the border in the U.S., it was sold by the U.S. gallon (about 3.79 litres)."

morsels (törölt) 2014.11.02. 16:01:03

@FutureFry:
:-))

Legkozelebb majd megkerdezlek teged, mielott irok barmit.
Jo?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.02. 16:52:27

@adg [Au, Darwin]: "Azt hiszem az ember fajtaja, hogy igy mukodik." Igazad van, egyébként az izraeli poszt kapcsán kialakult vitában is ez volt a végső következtetésünk Charlieharperrel (ha jól emlékszem...)

Az viszont számomra egyáltalán nem egyértelmű, hogy az angolok miért így kezelték az abokat, egyáltalán miért is kellett 'kezelni' őket. Semmit sem tudok arról, hogy az abok akkoriban hogyan viszonyultak a bevándorlókhoz, veszélyeztették-e a kolonizációt. Amennyire emlékszem, a bevándorlóknak az óriási kihasználatlan területekre volt elsősorban szükségük, főként a legeltetéses állattartás miatt. Ironikus, hogy az angol földbirtokosok a saját bérlőiket a gyapjú miatt üldözték el a bérleményeikről amikor az ipari forradalom vívmányaként óriási mennyiségű gyapjúszövet feldolgozására nyílt lehetőség, ugyanakkor az ausztrál gyapjúdömping (ami ráadásul nagyon jó minőségű volt) elég rendesen betett mind a brit, mind pedig az európai helyi gyapjútermelésnek...

Szóval csak arra akarok kilyukadni, hogy biztos nem fért volna el az a pár százezer (?) őslakos azon a kontinensnyi szigeten az angolok mellett?

A másik meg, hogy ez hasonló eset a magyarországi cigányok helyzetével - mint minden hasonlat, ez is sántít kissé - mert nálunk is ott bukott meg a dolog, hogy mindenáron 'kezelni' akarták az 'alacsonyabb fejlettségű' népcsoportot. (Mondjuk a cigányok nem őslakosok MO területén, de a probléma hasonló) A közelmúltig nem is tudtam, hogy a cigányok helyzete a Magyar Királyság területén volt a legkedvezőbb egész Európában, egészen a Habsburgok színre lépéséig. Ugyanis előttük az egész ország területén szabadon mozoghattak és élhették a hagyományos életüket, a magyar társadalom számára is hasznos tevékenységeket folytatva. Ám jöttek a kontrollmániás osztrákok és betiltották a vándorlást, sőt kb olyan szinten avatkoztak be a cigányok életébe, mint az angolok az ausztrál őslakosokéba. Az erőszakos letelepítéseket is elhibázott módon csinálták végig, a cigány családokat nem a falvak szerves részeként telepítették le, hanem 'gettókat' hoztak létre a falvak szélén.

Nem akarom elvinni errefelé a témát, csak arra akarok rávilágítani, hogy sokszor az működik a legjobban, ami magától is működik, nem az, amit erőszakosan akarunk szabályozni.

@morsels: Nem írtam olyat, hogy a bevándorlók szándéka volt egy igazságosabb világ létrehozása, csak azt, hogy módjuk lett volna rá, de nem tették. Valószínűleg tényleg eszükbe sem jutott, pedig azzal együtt, hogy tényleg sokan csak a jobb megélhetés miatt vándoroltak ki a gyarmatokra, de más csoportok politikai és gazdasági okokból - melyek egyébként összefüggtek - menekültek el az anyaországokból. Gondolok itt az előző kommentemben említett angol földbérlőkre is, akikkel jól kicseszett a saját földesuruk, de idetartozik az ír kivándorlók nagy része, akik ugyan a burgonyavész miatt éheztek, de nem kellett volna éhezniük, ha a brit kormány úgy kezeli őket, mint egyenrangú állampolgárokat. Mivel nem ez történt, az ír népesség negyede bepakolta a bőröndjét. Az olasz kivándorlók is a szegénység elől menekültek, de ezt a szegénységet nagyban az olasz politikai helyzet okozta, a szétszabdalt, részben idegen hatalom (Habsburgok) által megszállt csizma nem tudott normális megélhetést adni a parasztoknak. Vagy ott vannak a '49-es magyar menekültek, akik a megtorlás helyett választották a bizonytalan amerikai jövőt. Tehát ha belegondolsz, mind átmentek egy olyan perióduson életükben, amikor a saját bőrükön érezték milyen kizsákmányoltnak, elnyomottnak lenni.

A rabszolgaság nem volt 'normális' jelenség Európában a 18-19 században, ez csak a gyarmatosítók számára volt normális. Szerintem az újkori rabszolgaság egy lemoshatatlan szégyenfolt mindazokon az országokon, amelyek ilyen módon használtak ki embermilliókat generációkon keresztül. Pláne, hogy a rabszolgaság eltörlése - pld. az USA-ban egyáltalán nem hozta magával a feketék egyenjogúságát, azt is még komoly küzdelmek árán kellett kiharcolni. A helyzet most sem ideális, hiszen ezt az örökséget eltörölni nem lehet, de valahogy kezelni kell. Át is lehet esni a ló túloldalára, ahogy adg írta az ausztrál liberálisokkal kapcsolatban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.02. 17:02:11

@Zoole[uk]: Ha már itt tartunk, szerinted a kontinentális Európának mi a véleménye az angol kocsikról? :D Úgy en bloc...ja nem is, unblokk.
:-)))

De szerintem az angoloknak is ugyanaz a véleményük...vajon miért ment tönkre/szorult megmentésre minden angol autógyár?

SzZoole 2014.11.02. 17:09:19

@geegee: Oszinten?
Vannak szep autoik,csak szarok.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.02. 17:12:40

@nyuszigonosz(D): "Amúgy meg, szerintem azok beszélnek lenézöen a francia kocsikról, akiknek sosem volt olyan. "

Pontosan.A német kocsijaim egy rakás sz@rok voltak a 2 db franciához képest, megbízhatóságban. (Lerohadás, el nem indulás terén...)Igaz, ezek nem a mai, agyonkomputerizált gépek voltak.Mostani franciából nem biztos, hogy vennék.
Egyébként érdekes, hogy pl Afrikában miket használ a sok feka.Nagyjából 3 típus van, a Toyota, a Merga, meg a Pögó.Persze inkább a 30-40+ éves kategória ez, de akkor is mellbevágó.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.02. 17:13:52

@Zoole[uk]: Ígen, nekem is ez a véleményem. Kurva jó érdekes formák vannak, voltak ott régen, de valahogy nem tartós szekerek...

2014.11.02. 17:18:08

@zöldeketbeszélek: Csak nehany gondolat, aztan tovabb dolgozok - elvileg azert ulok a gep elott, csak valami mindig elvonja a figyelmemet :):

- az ausztral, vagy barmilyen mas oslakok helyzetet az Europaba bevandorolt ciganyok helyzetevel teljesen ertelmetlen osszehasonlitani a nyilvanvalo oriasi kulonbsegek miatt;

- tortenelmi teny hogy az angolok, mint akkoriban mas nepek is hasonlo helyzetben, szo szerint allatokkent kezeltek az oslakokat, nem tekintettek oket embernek, vadasztak rajuk, stb. Ez nagyon szomoru teny, de kb. annyira relevans a mai ausztral bevandorlas-politika megitelesenel mintha azt mondanank hogy a torok kormany engedje a mostani szir menekulteket tomegesen letelepedni Torokorszagban mert annak idejen kiirtottak az ormenyeket;

- az oslakok nem 'elmaradottak' voltak, hanem gyokeresen mas volt a kulturajuk mint az akkori europaiaknak; nagyon is gazdag kulturajuk volt, amit az akkori angolok tudatlansagukban nem ertekeltek es sajnos nagyreszt kiirtottak. Ezt most mar nem lehet visszacsinalni;

- rabszolgasag: nem megyek bele a reszletekbe, de sok helyen sajnos normalis volt sokaig, pl. ahol most lakom ott 1962-ben toroltek el hivatalosan a rabszolgasagot.

morsels (törölt) 2014.11.02. 17:28:50

@zöldeketbeszélek:
Te arra probalsz a jelenlegi tudasoddal, ismeretanyagoddal realis magyarazatot talalni, ami 3-40 eve tortent.

Kozben azt is elfelejted, hogy az Emberi Jogok Nyilatkozata kb. 70 eves, nem sokkal a II. Vilaghaboru utan szuletett.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 17:29:03

@geegee:
Az angolok szar autókat gyártottak mindig is.
Mármint amiket a nagyközönségnek szántak.
A Rovernak volt egy viszonylag jó érája mikor mindent megkapott a Hondától.
A 800-as Rover Honda Accord volt a lemez alatt a 400-as meg Civic.
Aztán eladták a céget a BMW-nek és ez öngyilkosság volt.

A munkagépek területén a JCB világhírű gyár.
Az angolok is elismerik hogy szar.

Valamikor a legtöbb motorkerékpár márkát a brit szigeten gyártották.
aztán a hatvanas évek végén megjelent a Honda CB 750 és főbelövéssel kivégezte az összes motorkerékpár gyárat.
Még a Triumphot is ami ugyan húsz év múlva újra megalakult és máig gyárt de a japán inváziót nem tudja megtörni.

morsels (törölt) 2014.11.02. 17:29:31

@morsels:
3-400 eve persze, nem 30, 40 eve.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 17:34:44

@geegee:
Na most attól hogy Kubában még mindig 50éves amerikai kocsikat használnak attól még az amerikai autóipar végnapjait éli.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.02. 17:40:40

@Mirjam2: Ezért is írtam, hogy mint minden hasonlat, ez is sántít. Amiben hasonló és amiért egyáltalán nem teljesen értelmetlen összevetni: teljesen eltérő kultúrák találkozása és az erőszakos beavatkozás valamint ennek a máig ható következményei.

Persze, hogy a mai ausztrál bevándorlási politikára már nincs hatással az, hogy mit csináltak a 18. században mondjuk az őslakossággal. Vagy hogy az ázsiai bevándorlás ellen 1901-ben törvényt hoztak (ezt most olvastam, ahelyett, hogy végre megsütném a sajtos pogácsát :).

A rabszolgaságról meg csak európai körökre vonatkoztatva írtam, hogy nem volt mindenhol normális, csak a gyarmatosító országok esetében. Ami azt illeti, rabszolgaság most is létezik, de ettől még nem tekintjük normálisnak.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.02. 17:45:50

@morsels: Hát nem felejtettem el. Éppenséggel azt mondom, hogy mennyire keveset 'fejlődtünk' az eltelt 3-400 év alatt, ami a más, tőlünk különböző kultúrák elfogadását vagy eltűrését illeti. Pedig minden megtörtént már az európai történelem során, ami megtörténhet. Mégsem tanulunk belőle.

Nem akartam leírni, de mégis. Ahogy azon gondolkoztam még kora délután, hogy mit válaszoljak adg-nek, egyszer csak egy olyan gondolat villant belém, hogy amíg magunkat más emberek fölé helyezzük, nem érdemeljük meg a kegyelmet. Spirituális értelemben. (Hozzáteszem, hogy még csak vallásos sem, sőt még hívő sem vagyok, nem értem, honnan jött ez a gondolat.)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.02. 18:11:28

@adg [Au, Darwin]: Ezt nem igazán értem, tudtommal az originál jelenti azt, hogy eredeti.Akkor az aboriginál azt kéne jelentse, hogy nem eredeti.Vagyis a bevándorlókra kéne azt mondani, hogy aboriginálok, nem?
Lásd normális vs abnormális.Ott is, az ab az a "nem" , illetve a tagadószó...

Valami filmben még úgy is mondták, hogy á-bé-normális... :-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.02. 18:25:04

@Mirjam2: Aham, jó lehet...Mondjuk nem biztos, hogy az én soványka angolommal megbírkóznék vele, de köszi.
Régebben volt egy jól összeszedett magyar cikk is, asszem a TottaKáron, ott is egész jól leírták...

2014.11.02. 18:25:47

@zöldeketbeszélek: A rabszolgasag intezmenye egyes oslakos indian torzseknel teljesen normalis volt a gyarmatositas elotti/alatti idokben. Sot, a "normalis" az egyes torzsek kozotti haboruskodas, viszalykodas es teruletelkobzas volt. Vagyis nem voltak ezek bekes, passziv tarsadalmak akiket a feher ember megrontott, csak a feher gyarmatositok joval erosebbek voltak, nem tudtak nekik ellenallni. Az eroszakos teruletszerzes mindennapi dolog volt akkoriban keves kivetellel a vilagon mindenhol.

Amugy volt rabszolgasag Europaban, a 40-es, 50-es evekben - naci, illetve sztalinista kenyszermunka formajaban, kiirtassal fuszerezve. Mo-n pl. egy idoben termeszetes volt. Mondj erre peldat Eszak-Amerikaban vagy Ausztraliaban a 40-es, 50-es evekben.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.02. 18:28:22

@diggerdriver: Jaja, én is ilyesmiket szoktam olvasni.De ugyanakkor marhára teccene egy-egy idősebb Január, pl XJS V12.Csak télleg szarnak írja le még az is, akinek volt/van...
A Triumph meg tudtommal női-fehérneműgyártó lett...
:-))))))
Vagy az csak egy melléküzemág? :D :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.02. 18:29:45

@diggerdriver: Jó, persze, a másod, harmad, ennedkezi vásárló nem sokat ér a gyárnak...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.02. 18:33:32

@Mirjam2: Illetve van magyarul is egész jó autóskönyv, asszem Robert Ludlum az író és Autóváros a cím.A 70-80-as évekbeli detroiti autógyárakról szól, nagyon érdekes.Ebben a könyvben olvastam először, vagy 15 éve, hogy nem szabad pénteki, meg hétfői kocsit venni.És hogy ami a főnökségé lesz, vagy valami főfejes vásárlóé, azok mindig szerdai gyártású kocsik ... :D

i got my (törölt) 2014.11.02. 18:34:32

van egy olyan gyanúm, hogy a törzsi társadalmak nem gyalulták le egymást a föld színéről - akkor se, ha megtehették volna.
kár, hogy egy olyan mohó, önző és megvetésre méltó csapat nyerte túl magát, mint a miénk.

2014.11.02. 18:37:35

@morsels: "mifelenk nemigen vannak termeszek, meg a hurrikanok is ritkak."

Nalunk van egy fajta hangya, carpenter ants, ami szetragcsalja a fat, 3-4 evente kezeltetni kell. De gondolom ez azert nem olyan durva mint a termesz.

A hurrikanok ritkak, de vicces hogy pont hetfon ert ide a Hurrikan Ana maradvanya, Hawaii-bol. Volt riado de aztan csak egy erosebb, meleg szel lett belole... :)

En sem ertek hozza de itt talan azert is nepszeru a fa konstrukcio mert foldrenges ovezet vagyunk. Az biztos hogy nagyon jol szigeteltek az epuletek, ami kell is a para/eso miatt.

2014.11.02. 18:44:23

@i got my: Pedig legyalultak. A vilagon mindenhol, kulturak jottek mentek, tuntek el. Ha hosszabb tavlatokban vagy kepes szemlelni, akkor rajossz hogy a tortenelem nagyobb reszeben, ez volt a "termeszetes", es nemcsak a feher ember tarsadalmaban. Sot, ma is leteznek "nem feher" tarsadalmak ahol a torzsi viszalykodas es agresszio, egymas irtasa, termeszetes dolog.

"kár, hogy egy olyan mohó, önző és megvetésre méltó csapat nyerte túl magát, mint a miénk."

Ja, ja, milyen klassz lenne ha egy olyan tarsadalomban elhetnek pl., ahol mint gyereklanyt az apam joggal megeroszakolhatna, stb. stb. :)

CJKrisz 2014.11.02. 18:47:33

@diggerdriver: Azt nem tudom, hogy a végnapjait éli-e, de - talán az USA-ban élő határátkelők is megerősíthetik - Amerikában is nagyon népszerűek a japán autók. Főleg a Toyota. Amerikai autója jobbára az amolyan ősamerikai gazdag sznoboknak van, a normálisabbja Toyotával, Hondával jár és nem feltétlenül azért, mert nem tehetne meg pl. egy Chevy Suburban-t (ez az a filmekből ismert tipikus FBI-os böhöm nagy SUV).

CJKrisz 2014.11.02. 18:47:33

@geegee: Amit írsz, az teljesen logikus okfejtés. Viszont ez esetben a latinból származó ab szócska valami olyasmit jelent, hogy "valamitől fogva". Az original. pedig az origo szóból, ami jelenthet középpontot, kezdetet, eredetet. Az aboriginal így a "kezdettől fogva" (vagy "eredettől fogva", bár ez így elég magyartalan) jelentéssel bír.

CJKrisz 2014.11.02. 18:47:33

@geegee: A Yamaha meg hangszergyár. :D De azért tudnak motort is csinálni valahol a sufniban két szintetizátor közt. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 18:50:57

@geegee:
Valamikor Németországban is gyártottak Triumphokat. Nürnbergben.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.02. 18:51:21

@cougarcat: Nem hiszem el, hogy ezt hozod ellenpéldaként. Először is, a náci 'rabszolgatartás' amennyire én tudom nem intézményesített rabszolgatartó rendszer volt. Ja, és nem tartott 400 évig. És amennyire tudom, nem tenyésztették az embereket, mint az állatokat, hogy több munkásuk legyen (aztán ha a nácik jutottak volna Eu-ban hatalomra, ki tudja, mi lett volna, de ugye ezt már nem tudjuk meg). Ami elvitathatatlan, hogy mindkét formája a rabszolgaságnak faji alapokon nyugodott.

Ebbe az irányba ha nem haragszol, nem szeretnék ennél jobban elhajolni, mert abszolút nem releváns.

Ami meg az indiánokat illeti. Tudtommal az amerikai őslakosoknál nem volt Emberi és polgári jogok nyilatkozata, míg azért Európában a franciákon kívül csak hallottak róla a műveltebb angolok vagy spanyolok is. Szó sincs róla, hogy az amerikai őslakosokat valami romlatlan, ártatlan természeti népeknek képzelném el, ahogy békésen pipázgatva mesélnek egymásnak a tábortűznél a virágtündérekről. Nem erről volt szó, hanem a beavatkozások okáról, ürügyéről, természetéről és végül a következményekről, akár Európáról, akár Amerikáról vagy Ausztráliáról beszélünk. Nem kell rögtön a mundér becsületére kelni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 18:56:13

@CJKrisz:
Igen, a legnépszerűbb autók a Honda Legend, Akura a Tolyota Lexus, Camri a Nissan Infiníti.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.02. 18:57:53

@cougarcat: Nem hiszem el, hogy komolyan azt gondolod, a magyarországi kényszermunka bárkinek is természetes volt a 40-es, 50-es években a hatalmon lévő pár kommunista állatot kivéve. Jesszus.

2014.11.02. 19:10:23

@zöldeketbeszélek: "Ami elvitathatatlan, hogy mindkét formája a rabszolgaságnak faji alapokon nyugodott."

Bingo. "Mindket formaja a rabszolgasagnak."
De, intezmenyesitve volt Europaban is... Nem kell belemenni...

"Nem kell rögtön a mundér becsületére kelni. "

Nem errol van szo, csak ugye nemcsak a marxista szemlelet letezik... Akkor vedd ugy hogy nem neked irtam, hanem csak ugy altalaban...

CJKrisz 2014.11.02. 19:11:13

@diggerdriver: Na meg tán ángliusországban is! Neked megvan még a Primerád?

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.02. 19:18:38

@morsels: meg is kaptak ajandekba a szabadsagszobrot, ha jol tudom.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.02. 19:23:02

@cougarcat: Csak megismételtem a szóhasználatodat. Nem tudhatjuk, hogy ha a nácik uralják Eu-t, mi lett volna (vagyis tervek előkerültek az európai népek beosztásáról), na de akárhogy csűrjük-csavarjuk nem volt a két metódus egyforma, éppen azért, mert a korábbi célja a munka volt és a 'tenyészállatok' (sic!) szaporítása a további munkaképes egyedek előállítása céljából, a későbbinek meg elsősorban a megsemmisítés, másodsorban az elhasználásig tartó dolgoztatás. És akárhogy is, ez szerencsére már a kezdet kezdetén nem kevés embernek egyáltalán nem volt természetes, mert ha az lett volna, most egy egészen más világban élnénk talán. Míg azt nem tudhatjuk, hogy Amerikában az első rabszolgaszállítmányokat hányan fogadták örömmel, hányan ítélték el, de az tény, hogy több generáció kellett ahhoz, hogy eltöröljék a rabszolgaságot és még több ahhoz, hogy Rosa Parks nyugodtan leülhessen a busz első üléseire.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 19:26:11

@CJKrisz:
Itt nem.
Ezek közül csak a Lexus népszerű itt meg néhány Infiníti van.
A többi ritka.
A primérámba belejött egy marha és nem érte meg megjavítani.
Eladtam havernak száz fontért.
Egy Nissan almera Tino-t vettem 2.2 dízellel. Ugyanolyan motor mint a primerában volt.
Amíg lehet ragaszkodok ehhez a láncos motorhoz.

2014.11.02. 19:28:21

@zöldeketbeszélek: "Nem hiszem el, hogy komolyan azt gondolod, a magyarországi kényszermunka bárkinek is természetes volt a 40-es, 50-es években a hatalmon lévő pár kommunista állatot kivéve. Jesszus. "

Erre inkabb en mondanam hogy "jesszus", marmint ha azt gondolod hogy senki nem tamogatta a hatalmon levo kormanyokat. De felolem tenyleg azt gondolsz errol amit akarsz. Latom ez kenyes tema....

Amugy meg az USA-ban se tamogatta mindenki a rabszolgatartast, a polgarhaborurol gondolom hallottal.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.02. 19:28:36

@geegee: ha erdekel az ilyesmi, ajanlkm iacocca elettortenetet...

2014.11.02. 19:34:30

@zöldeketbeszélek:

"na de akárhogy csűrjük-csavarjuk nem volt a két metódus egyforma, éppen azért, mert a korábbi célja a munka volt és a 'tenyészállatok' (sic!) szaporítása a további munkaképes egyedek előállítása céljából, a későbbinek meg elsősorban a megsemmisítés, másodsorban az elhasználásig tartó dolgoztatás."

Vagyis a nacik es a kommunistak rosszabbul bantak a rabszolgaikkal. :) Megegyezhetunk abban hogy nem ertunk egyet.

CJKrisz 2014.11.02. 19:42:27

@diggerdriver: Nem rossz az sem. egészen Honda Civic-es vonásai vannak. :)

Taxomükke (UK) 2014.11.02. 19:47:43

@Babette.: Vegyél Volvót. Nekünk három volt (240, 740, V40), nagyon jó autók voltak.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.02. 19:54:10

@cougarcat: A tervszerű tenyésztés, a gyerekek eladása (még akkor is, ha a 'gazda' félvér gyereke volt) a nőkkel szembeni atrocitások és lehet sorolni, miért jobb bánásmód? Gondolod, az idős vagy engedetlen rabszolgákat nem 'tüntették el' rövid úton? Vagy nem rendeztek embervadászatokat csak a szórakozás kedvéért? Milyen lehetett úgy felnőni, úgy felnőtté válni, hogy tudod, egy másik ember törvényes tulajdona vagy és a gyereked is az lesz meg az unokád is? Költői kérdés.

Taxomükke (UK) 2014.11.02. 19:55:51

@diggerdriver: @Babette.: "Nekem egy dologban szimpatikus nagyon a Honda CRV..."
Mi néztünk nekem Honda CRV-t... fapados. A feleségem hátul ült a próbaút alatt, kb. az ötödik méternél eldöntötte, hogy nem kell, mert kényelmetlen. Igaza volt.
Vettünk inkább egy 10 éves Hyundai Santa Fét, első tulajtól. Sokat fogyaszt, de így több mint egy év után más rosszat nem tudok róla elmondani. Nagy, kényelmes, megbízható stb. stb. A fogyasztással meg úgy vagyok, hogy majd a következő takarékosabb lesz. Most ezzel nagyon elégedett vagyok.
A feleségemnek végül aztán egy Honda Jazz jutott, remek, megbízható kisautó - sőt belülről nem is annyira kicsi. :)

2014.11.02. 19:55:58

@zöldeketbeszélek: Hat azert szerintem a ciganyok meg a magyarok nem voltak mar akkor sem messze annyira elteroek mint az ausztral oslakosok meg az angolok, de mindegy... Meg kisse mas helyzetben is 'talalkoztak'.

Rabszolgasag: nem, hivatalosan nem letezik sehol rabszolgasag a vilagon miutan a 80-as evekben eltoroltek Mauritaniaban. Termeszetesen leteznek rabszolgasaghoz hasonlito helyzetek, de nyiltan egy orszagban sem lehet mar adni-venni embereket a piacon, mig sajnos pl. a 60-as evekig siman lehetett egyes arab orszagokban.

Muscari 2014.11.02. 19:57:05

@zöldeketbeszélek: sajtos pogit sütöttél? Elküldenéd priviben a receptet? Pont ma próbáltam én is egyet, de nem lett valami jó :-(

A témához meg nincs időm hozzászólni, mostanában semmire sincs időm, pedig érdekelne. Most is csak 10 perces szüneten vagyok.

Azért ide benézek néha, ennyi luxus nekem is jár.

Muscari 2014.11.02. 20:00:46

@geegee: én is olvastam, nagyon jó könyv, de szerintem Arthur Hailey írta. Nencs időm utána nézni, lejárt a szünetem.

morsels (törölt) 2014.11.02. 20:01:57

@cougarcat:
Ohh, most is van viszalykodas, eleg Ukrajnara vetnunk szemunket, vagy akar az EU beluli civakodasra :-)

morsels (törölt) 2014.11.02. 20:05:08

@Babette.:
Az mpg?
Mile per gallon.
Ugy merik a fogyasztast, hogy milyen messze tudsz menni egy gallon benzinnel, nem pedig ugy, hogy mennyi benzin kell 100 km-hez :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.02. 20:09:20

@Mirjam2: Nem hivatalosra gondoltam, hála az égnek, hogy törvényesen már nem lehet tulajdon az ember...elég baj az, hogy mégis...

Igen, a cigányok és magyarok összehasonlításában igazad van, valóban sokkal-sokkal kisebb a különbség. De mint mondtam, ez egy hasonlat volt, ami mindig sántít.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 20:10:02

@Taxomükke:
Én jelenleg ott tartok hogy bármikor szivesebben veszek egy kóreai autót mint egy németet.
Ezt ami most van nagyon szeretem de az asszony nem tud megbékélni vele.
A következö vagy Hyundai Sonata vagy Kia Magentis lesz dízelben.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.02. 20:14:32

@Muscari: Nagyon helyes, ki kell kapcsolódni időnként :). Most választhatsz az amerikai polgárjog és hengerfej-térfogat témái között :))).

Nem sütöttem meg végül, egyszerűen nem volt hozzá kedvem, pedig a párom már nagyon fel volt rá készülve :). De végül ő mondta, hogy ha a szívem nincs benne, inkább máskor süssem meg. (Csak remélem, hogy átvitt értelemben gondolta ;))

Egyébként ezt csináltam volna meg (ide linkelem, hátha másnak is csorog a nyála egy kis pogiért):

gabicsek.blogspot.hu/2012/10/aranylo-fustolt-sajtos-pogacsa.html

2014.11.02. 20:16:43

@geegee: 'Szerdai' autok? Mik vannak! :)

2014.11.02. 20:23:16

@zöldeketbeszélek: Oke, oke, oke, piiisz! :) Most megyek aludni, tovabbi kellemes estet es esetleg kellemes pogacsasutest holnapra, ha aktualis? (Pogacsa egyebkent a kedvenc magyar etelem. Illetve az egyetlen magyar etel amit szeretek, a meggylevesen meg a szaloncukron kivul :)).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.02. 20:23:45

@Muscari: És itt az a pogi, amit már többször megsütöttem, szerintem fenomenális:

www.limarapeksege.hu/2010/04/medvehagymas-pogacsa-ii.html

Most persze nincs medvehagyma, de snidlinggel is el tudom képzelni.

(A Limara neve amúgy garancia is a szuper végeredményre.)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.02. 20:33:31

@Mirjam2: Köszi, jó pihenést :)! A meggyleves nálam is favorit :).

Taxomükke (UK) 2014.11.02. 20:41:11

@FutureFry: @Zoole[uk]: Miért nem számoljátok inkább rőf/vékában?
;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.02. 20:44:57

@cougarcat: Nem, nem arra gondoltam, hogy senki sem támogatta a regnáló kormányokat, hanem arra, hogy önmagában a kényszermunkatáborok léte nem volt természetes, ahogy te írtad. Nem mondanám, hogy kényes téma, csak az a mondatod volt számomra furcsa, amiben írtad, hogy Magyarországon ez természetes volt. Mintha itt 1000 éve diktatúrák váltották volna egymást szép sorozatosan, amelyek alatt az emberek hozzászoktak, hogy kényszermunkatáborokba zárják őket szíre-szóra. Szerintem még a Szu-ban sem volt ez természetes (ott egyébként nem - főleg nem - faji, hanem politikai alapon kerültek az emberek), pedig ott sokkal keményebben bántak az emberekkel a hatalmasok úgy általában.

Taxomükke (UK) 2014.11.02. 20:49:15

@Zoole[uk]: Az nem lesz jó, mindkettő űrmérték.
Te még nem alszol? Holnap korán kelsz, nem?
;)

SzZoole 2014.11.02. 20:52:29

@Taxomükke: Ako/arasz,igy jo?:)))
Ja kb.4-kor,de honnan tudod?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.02. 20:54:21

@cougarcat: Még egy apróság, az amerikai polgárháború nem a feketék felszabadítása miatt tört ki, hanem szimplán gazdasági okok miatt, a rabszolgakérdés is gazdaság téren volt fontos.

Na de nem akarok tovább pörögni rajta, meg pláne nem akarok ezen így virtuálisan 'összeveszni'. Úgyhogy jó éjt :)!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.02. 20:57:15

@diggerdriver:

És mennyibe kerül fenntartani ezt a kocsit havonta?

morsels (törölt) 2014.11.02. 21:05:23

@házelőtthinta:
Mekis berbol nem jon ki, mernoknek, vagy orvosnak kell lenni.
Mint digger.

morsels (törölt) 2014.11.02. 21:11:35

@zöldeketbeszélek:
Jaja... a honfoglalo magyarok tiszteltek az avarok jogait, aztan meg csak egy elveszett nyilvesszott kerestek Augsburgban.
Tudod, mint mikor a gyerekek veletlenul atrugjak a focilabdat, aztan a szomszed nem akarja visszaadni.
A tatarok is rovid latogatast tettek, a kulonbozo kiralyaink bekesen eldegeltek Europaban, a torokok meg nem tudtak visszautasitani a szives vendeglatast.

Elkepeszto, hogy mennyire megvaltozott a vilag :-)

2014.11.02. 21:11:56

@morsels: Nekem valami azt sugja hogy mindig is lesz viszalykodas, "konfliktus". :) Na es persze ez nem jo dolog, akarhol is tortenik, nem is akarnek felmenteni senkit visszamenoleg a tortenelemben sem, csak annyit probaltam jelezni, hogy semmi sem fekete-feher. Anno marxista alapu tortenelmet tanultam meg az atkosban, aztan itt meg szinte mindent kulonbozo szemszogbol vizsgalnak meg, es van itt is a marxistatol kezdve a feministaig mindenfele szemlelet. Vagyis a tortenelem ertekelese nagyon szubjektiv dolog, ritkan letezik "abszolut igazsag".

@zöldeketbeszélek: Jo ejt! :))

2014.11.02. 21:22:43

@morsels: :)) Ezt az avar dolgot majdnem felhoztam en is, na de a lenyeg az egeszben az hogy az en Holocaust/Gulag peldam ugyanugy demagog elemeket tartalmaz mint visszanyulni az amerikai rabszolgatartas koraba. :) Vagyis mindket peldanal jogos a kritika, osszehasonlitani se igen erdemes, es mindkettonel a tortenelem tobbe-kevesbe tulhaladott rajta. Az avarok tragediajan meg mar talan Papagaly se ragodik. :) (elnezest)

A gyarmatositas persze oriasi karokat okozott az oslakosoknak, akarmilyenek is voltak azelott, es el kell ismerni hogy ennek negativ hatasait internalizaltak ami sulyos eletforma problemakhoz vezetett. Csakhogy "itt es most", gyakorlati problemakat nem lehet megoldani ideologizalassal - ezert erdemes a gyarmatositas problemakoren tullepni. Errefele vannak jo peldak es indian torzsek akik bamulatos ugyesseggel kihasznaltak a lehetosegeket hogy fel/kiemelkedjenek.

nyuszigonosz 2014.11.02. 21:28:20

@geegee: A. Hailey írta ( ö írta a Repülötér, Nagyfeszültség, Bankemberek meg pár további könyvet is, mindet olvastam) ), és én is onnan tudom, hogy hétföi és pénteki kocsit nem jó venni. :-)

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.11.02. 21:29:54

@diggerdriver: @Zoole[uk]: klassz hogy még mindig az autó van a terítéken, lenne kérdésem: kocsit szeretnénk venni, de sajnos nem értünk az autókhoz. Szóval nem szeretnénk nagyot, mert általában csak rövid távra használjuk, de néha elmennenk vele Franciaországba, Hollandiába, Belgiumba, talán Magyarországra is alkalmanként. Nagyon maximum a 4000 font, de jobb lenne csak 3000. Nem vagyunk markafuggok sem. Nem tudjuk mi a jobb a benzines vagy a dízel. Váltóban viszont a manuálisat helyezzük előnyben. Minden válasznak, segítséget köszönök előre is!

morsels (törölt) 2014.11.02. 21:30:49

@cougarcat:
En is igy gondolom :-)
Az egyutt, egymas mellett elesnek a konfliktusok is reszei, azokat nem lehet kikuszobolni. Persze lehet fennkolt gondolatokat szoni, amiket szeretek en is, csak azok alapjan nem mukodne semmilyen tarsadalom. Egyszeruen azert, mert nem lenne hozza ember. Mint faj.
Nagy valoszinuseggel.
A tuleles nagy motivalo es a tuleles eszkozei nem spiritualis erzekenysegbol kovacsolodnak.

2014.11.02. 21:39:20

@morsels: Errol most eszembe jutott amikor a szepsegkiralyno kijelenti hogy o vilagbekere ahitozik, vagy valami ilyesmi. :)

Csaladterapian mindig ledobbennek a felek amikor kozlik veluk hogy a konfliktus teljesen normalis dolog es nem arrol lesz szol a terapia hogy eldontse valaki, kinek van igaza, kinek nem, hanem azt probaljak nekik megmutatni, hogy hogyan lehet a konfliktust jobban kezelni. Pl. ne paholja el az asszonyt a lecsatolt mulabbal (megtortent eset!), hanem dumaljak, meg, stb. :))

2014.11.02. 21:40:35

@cougarcat: nem arrol szol a terapia (helyesen)

2014.11.02. 21:42:32

@cougarcat: a te munkad es Dr Andaluze igen kemeny. Az emberiseg legsotetebb oldalat latjatok. Kell hozza egy szemelyiseg.

@diggerdriver: ezt a kommentet nem is ertem.

SzZoole 2014.11.02. 21:49:29

@petrasp: Figyelj,en nehezen tudnek ajanlani,mert eleg elfogult vagyok,szamomra,csak egy tipus letezik :)))
Fogadd meg @diggerdriver: ajanlasat,nem akar rosszat,abban a kategoriaban amit keresel en is a hondat,toyotat ajanlanam vagy meg a Mazda 3-t.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 21:51:21

@charlieharper:
Pedig egyszerű.
Tetszik nem tetszik lehet ellene lázadni de tény hogy a Koreaiak beelőzték nagyjából egész Európát.
Aki megbízható autót vesz az japánt vagy koreait vesz aki presztízst vesz az németet.

A Mercedes nem értendő bele a fentiekbe.

2014.11.02. 21:52:41

@charlieharper: A Dr-et nem tudom, de az en foglalkozasomban hatarozott, asszertiv szemelyisegnek kell lenni, ugyanakkor empatikusnak . Es ez ritka kombinacio. Ha jol kezeli az ember a munka nehez oldalat, akkor a maganeleteben a napos oldalt meg inkabb tudja ertekelni. Ezzel egyutt a kieges veszely nagy az ilyen "segito" foglalkozasokban, pont azert mert a legtobbunk "erzelmi szivacs", az empatia kivesz belolunk sokat.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.02. 21:52:45

@diggerdriver:

És ezt a 160 lőerős majom nagy kocsit mégis hogy tartsam fenn mekis bérből?...

2014.11.02. 21:56:39

@charlieharper: Vegre korrigalt a piac.

morsels (törölt) 2014.11.02. 21:57:22

@cougarcat:
Akkoriban az a vilag sem volt szep, mikor az egesz (marmint a gyarmatositas) kezdodott. Az az anglia, spanyol, holland, francia vilag is kifejezetten igazsagtalan volt a mostani szemmel nezve, raadasul nagyon sokaig az is maradt.

Es hat egy csomo olyan dolog van a mai vilagban ugy, hogy azt nem is szamolom, amihez az USA-nak sok koze lenne, amin az ember csak szomoruan csovalja a fejet.
Kapasbol tudnek 10-20 ilyet talalni es meg csak nem is mennek a felmelegedes, vagy modern rabszolgasag temakorebe.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.11.02. 21:58:55

@Zoole[uk]: köszi, tudom hogy nem akar rosszat, éppen ezért kérdeztem. Sajnos mi egy kicsit sem konyitunk az autókhoz, és hát a kereskedők mindent rád akarnak tukmalni. Ma voltunk egy - két helyen és hát össze vagyok zavarodva rendesen. @diggerdriver: köszi, a Hondat mi is néztük, meg Toyotát is, de ugye.... Meg még az Opel játszik. A második és a harmadik női szemmel nézve bejövős ;)

SzZoole 2014.11.02. 22:04:37

@petrasp: As opelt felejsd el hamar,ez csak egy jo tanacs,de @diggerdriver: is ugyanezt fogja mondani.
Ha kornyeken laknal szivesen segitenek.
Meg egy jo tanacs,ha hondat szeretnel akkor Honda kereskedesbe menj es azok a legjobb autok amiknek van full service history es igy tovabb,toyotat a Toyota kereskedesbe stb.stb.

2014.11.02. 22:06:37

@diggerdriver: @Zoole[uk]: ha eladasi szamokat nezek, akkor a Toyota a nyero.
@házelőtthinta: figyelj, nem tudom nalatok Anschlussban hogyan megy, de altalaban egy korai huszonevesnek a biztositas draga. Majd, ha kinovod a boy racer eletkort, majd lejjebb megy a biztositas. Diggernek nyilvan olcso a kora miatt, meg mert 35-40 eve van jogositvanya.

2014.11.02. 22:08:38

@cougarcat: es kaptok valami olyasmit, hogy tobb szabadsag vagy elobb mehettek nyugdijba az ilyen leszivos munkakor miatt?

wuaaa 2014.11.02. 22:14:15

@petrasp:
1. Ha valaki az általad leírtak alapján úgy érzi, hogy birtokában van annyi információnak, hogy felelősségteljesen tud konkrét típust ajánlani, az akár távgyógyítással is foglakozhatna.
2. Női szemmel bejövős autót akarsz plussz szervízköltség árán is akár, vagy inkább racionális vonalon legyen "best value"?
3. 2014-ben autóhoz nem értő emberként foggal-körömmel ragaszkodni a manuális váltóhoz, hát hogy is mondjam.......
4. Opel?????????

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 22:15:06

@charlieharper:
Pont tegnap váltottam biztosítót.
Mikor vettem az autót gyorsan kellett kötni hogy haza tudjam hozni és szépen beajánlottak 121fontot havonta.
Tegnap felmondtam és a GA-nál 78fontért kötöttem másikat.

i got my (törölt) 2014.11.02. 22:15:42

@cougarcat:
"Errefele vannak jo peldak es indian torzsek akik bamulatos ugyesseggel kihasznaltak a lehetosegeket hogy fel/kiemelkedjenek."

a te nézőpontodból talán ez "a lehetőségek bámulatos kihasználása" és "felemelkedés".
kicsit próbáld az egyéni szintnél magasabbról nézni: nem arról van szó, hogy ugyanúgy elpusztult a kultúrájuk, mint a többieknek? ugyanúgy bezúzták őket, ahogy azokat, akiknek írmagja se maradt. a kipusztítottak legalább isten emlékezetében megmaradnak. ezek a "felemelkedettek", "lehetőségeket bámulatosan kihasználók" a fehér ember kutyái, szolgái, vagy maguk is fehér emberek lettek kulturális értelemben. a nép, a kultúra ugyanúgy elpusztult, a túlélők kulturális élőhalottak, szinte csak névrokonai egykori őseiknek. a vérük vízzé vált.

a fehér ember (pontosabban a "civilizált" ember) kulturális pusztítása szomorú. az emberi faj túlélési esélyeit radikálisan rontja.

a "sikeres" "integrációs programjaid" csupán a gyalázatot próbálják eltakarni, a lelkiismeretfurdalást oldani.
a félreértések elkerülése végett: nem kérek rajtad számon semmit, nem vagy az ügyben vétkesebb, mint bármelyikünk.

SzZoole 2014.11.02. 22:16:33

@charlieharper: Ebben igazad van,de megbizhatosagban a Mazda es Honda egy orrhosszal elorebb van.
Jobban erzi mar magat a nejed?

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.11.02. 22:17:05

@diggerdriver: na a Kia nem jutott az eszembe. De tetszik, meg az Aurisok is, pont azt néztük ma, de drága volt (6000). A Honda meg a férjemnek nagyon tetszik. @Zoole[uk]: Szóval azt mondod hogy csak markaszervizben érdemes?? Igen, sajnos majdnem 40 mérföldre laksz, pedig milyen jól jönne a szakertelmed. Sajnos a mostani kicsi autónkkal kicsit megjartuk, mert ezt a kategóriát olcsóbban is megvehettuk volna, de ugye mindenki kifizeti egyszer a tanulopenzt....

Hálás vagyok a segítségetekert!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 22:18:51

@wuaaa [nor]:
Én is ragaszkodom a manuális váltóhoz.
A női szem a legrosszabb tanácsadó.
A franciák pont a női szemnek gyártanak autót.
Arra álltak rá hogy a csomagolás adja el az autót.
Persze ez kevés az üdvösséghez és lassan már az ördöggel is összeállnak hogy fenn tudjanak maradni.

i got my (törölt) 2014.11.02. 22:20:26

@diggerdriver: ez az utolsó megjegyzés majdnem úgy hangzott, mint hogy "a barátaim természetesen kivételek". ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 22:20:38

@petrasp:
Én nem mondtam semmilyen márkaszervízt pontosan inkább magáneladókat ajánlottam.

2014.11.02. 22:22:32

@charlieharper: Igen. 35 nap eves szabi, minden ket het periodusban van egy flex day (hetfo vagy pentek). Nyugdijat 55 eves kortol lehet kervenyezni (ennek osszege a ledolgozott evek szamatol fugg), 60 eves kortol levonas nelkul. Nyugdijhoz jar CPP bridge 65 eves korig es van annuity opcio is. Ezert sokan koran el tudnak menni nyugdijba. A kovetkezo 10 evben rengetegen le fognak lepni a BC Public Service-bol.

A corrections officers (bortonokben) meg 50 eves kortol mehetnek nyugdijba.

morsels (törölt) 2014.11.02. 22:23:55

@wuaaa [nor]:
"3. 2014-ben autóhoz nem értő emberként foggal-körömmel ragaszkodni a manuális váltóhoz, hát hogy is mondjam......."

Azt hiszem, hogy aki automatat vezet, az nem ferfi. Marmint a kulonbozo megjegyzesekbol nekem ez jon le.

Szamomra erthetetlen, de ez mindig jo ok arra, hogy tobb oran keresztul beszeljenek autokrol :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 22:24:37

@i got my:
Igen csak a barátaim tudják hogy szó nélkül leszarozom az autójukat ha szar.
Az S osztályú Mercire mi rosszat lehet mondani?
Talán annyit hogy a W140-es S osztály egy határ szar volt.
A kereklámpás E osztály meg fostalicska kategória és Mercedes létére úgy rohad mint egy Alfa Romeo.
A Merci is elvesztette már az ártatlanság hamvas báját.
Aztán tanultak belőle és észhez tértek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.02. 22:25:33

@cougarcat: Nem demagogia olyan dologgal peldalozni aminek maig hato kovetkezmenyei vannak, az avarokkal vagy az okori romai rabszolgatart tarsadalmakkal viszont igen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 22:27:38

@diggerdriver:
Ja bocs nem vettem észre hogy Zolika nickje is megbújik a szövegben.

wuaaa 2014.11.02. 22:30:14

@diggerdriver: Te egész életedben gépészkedsz, fb-n se vagy és a nyugdíj is közelebb van már neked mint az utolsó tejfogad emléke. Nem biztos, hogy @petrasp: -nek azt kéne szeretnie amit neked. :) A többivel egyet értek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.02. 22:30:49

@morsels: A spiritualis erzekenyseg emberi mivoltunkhoz tartozik es bizony a faj (vagy sok esetben csak egyen/egyenek) tulelesenek eszkoze. Mint ez mar kiderult milliok szamara, akiket rejtegettek, etettek, szoktettek stb...stb...

morsels (törölt) 2014.11.02. 22:31:18

@i got my:
"a fehér ember (pontosabban a "civilizált" ember) kulturális pusztítása szomorú. az emberi faj túlélési esélyeit radikálisan rontja. "
7 milliard ember el a foldon.

Ha a feher ember nem lett volna innovativ es talalta volna fel a mesterseges tragyat, a genetikailag kezelt elelmiszert es allatot, akkor mar 80 eve hullananak az emberek a vilag nagyobb reszen, mert nincs mit enni.

De igazad van, a 7 milliard (es jelzesek szerint csak tobb lesz) azt mutatja, hogy radikalisan csokkentettuk a tulelesi lehetosegunket az elmult 100 evben.
Ugyanmar.

Ha mar mindenaron bele akarsz kotni, akkor a baj az az, hogy tulnepesedjuk a bolygot. Hogy a termeszetes populacio kontroll (mint haboruk, jarvanyok, ilyesmik) szinte minimalisra csokkent a nepesseg mertekehez kepest es ha valami veszelyezteti a fennmaradasunkat akkor az nem az, hogy kiirtjuk egymast, hanem az, hogy olyanok leszunk, mint a saskak.

2014.11.02. 22:32:32

@i got my: "a te nézőpontodból talán ez "a lehetőségek bámulatos kihasználása" és "felemelkedés".
kicsit próbáld az egyéni szintnél magasabbról nézni: nem arról van szó, hogy ugyanúgy elpusztult a kultúrájuk, mint a többieknek"

De mit szamit ez a gyakorlatban ma mar? Ma mar generaciokra visszemenve nem tudjak, hogy mit vesztettek el. Es nem halaszva/vadaszva, tuz korul dobot verve akarnak elni. Ok is jol akarnak elni mint a korulottuk levo "fosodor" - a fiatalok kilatastalannak tartjak a reserve-et, ahol nyugodtan halaszhatnanak es vadaszhatnanak, de ugy latszik ez mar nem az o kulturajuk.

Amugy nekem hol van a magyar torzsi kulturam? Merthogy azt is kiirtotta Istvan kiraly. :) Szoval minden valtozik, a vilag valtozik, es az oslakosok is kenytelenek ezzel egyutt valtozni. Mint minden es mindenki mas.

Egyebkent pont te vagy az aki nem kepes ezt az egesz temat rendszerben latni, te csak az ideologiat hozod fel ujra es ujra, erre meg nincs mit mondani... :)

wuaaa 2014.11.02. 22:33:16

@morsels: Én olyat is hallottam már, hogy aki nem volt cigánylánnyal, az nem tudja mi a szex. Szóval én azért nem ragaszkodok minden ilyen "irányelv"-hez az életben... :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 22:33:51

@wuaaa [nor]:
Természetesen nem.
Viszont a tanácsomat kérte.
Mit mondhatnék ha nem a saját véleményemet?
Én mégsem nézhetem női szemmel az autókat.

2014.11.02. 22:36:10

@zöldeketbeszélek: Lasd amit Morselsnek irtam fentebb errol. De igen, mind demagogia, pont ezt gondolom.

Miert nem alszol, te..... :))

morsels (törölt) 2014.11.02. 22:37:37

@zöldeketbeszélek:
En nem igy gondolom.
A spiritualis 'erzekenyseg' inkabb filozofiai toprenges.
Hogy miert vagyunk itt, mi a szerepunk, mi a dolgunk, hogyan lehetne jobb, igazsagosabb, egyenlobb, namegplane az egyen hogyan talalhatna meg sajat magat a tomegben, amitol egyedi marad ugy, hogy a tobbseg hasznara valik.

Dehat ez elegge absztrakt dolog a tuleles szempontjabol. Es a vilag nepessegenek 80%-a leginkabb ugy fekszik le este es kel reggel, hogy hogyan fog tulelni o es a csaladja, amiben a filozofiai gondolkodast kivaltja valamelyik vallas altal mutatott irany. A dolog nem abszrakt reszevel toltik a napjaik nagy reszet.

Bevallom, hogy en is a napjaim nagy reszet nem ilyen abszrakt dolgokkal toltom.

puhacica 2014.11.02. 22:39:05

@petrasp: az Opelt en se ajanlom. nekunk az volt az elso autonk. tanulopenznek jo volt, csak kicsit sok, mert masfel ev alatt az arat beleraktuk es meg akkor is mindig volt valami nyusszognivaloja. :(

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.02. 22:39:14

@tanato: Igazabol ha no vagy, meg hamarabb foled kuszik az 'uvegplafon'.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.11.02. 22:39:36

@wuaaa [nor]:
1. Abból kiindulva, hogy sem én, sem a férjem nem értünk az autókhoz, szerintem minden tanács hasznos. Nem szégyenlem hogy 2014 -ben nem tudok mindent ( vagy semmit?) az autókról, de kérdezni sem szégyen.
2. Ha csak női szemmel nézve keresnék autót akkor nem kérdezném mások ( tapasztaltabbak) véleményét. Mivel a " best value " a lényeg, informálódom. De ettől még nem bánnám, ha tetszetős is lenne a járgány.
3. Kérlek úgy mondd, hogy megértsem.
4. Na látod, ezért kérdeztem! Köszönöm!

morsels (törölt) 2014.11.02. 22:40:11

@wuaaa [nor]:
Hat, volt ciganylany baratnom, de en soha nem mondtam ilyet senkinek.
:-)

En kifejezetten szeretem az automatat, persze ha Magyarorszagra megyek es sebvaltost (vagy normalisat) kell vezetni, az sem okoz gondot.
Az automatanak is megvannak az elonyei, meg persze a hatranyai is. En speciel a macsosagot nem sorolom egyik kategoriaba sem :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.02. 22:41:57

@cougarcat: Felhuzott a szepsegkiralynos hasonlat. Mintha mindenki hulye lenne, aki szerint el kellene mar dobni a veres bunkosbotot.

SzZoole 2014.11.02. 22:44:26

@petrasp: az nincs is messze,csak 50 perc

2014.11.02. 22:44:53

@Zoole[uk]: igen, koszonom. Dr Sheldonne internetes konzultaciot ad neha. Azok a tanacsok sokat segitettek.
Japan autok nem az erossegem, vezettem egy-kettot, kolcsonzoit, de eddig soha nem gyoztek meg.
Most azt nezem, hogy a 4 gyerekkel milyen opcioim lesznek, marmint autora.
@diggerdriver: viszont az egetnivalo A osztalyt ajanlottad.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.11.02. 22:46:56

@diggerdriver: a tanácsodat kértem, és hálás vagyok a sok segítségért! Pl lehet hogy a Mazdát nem választanám, de láttam a szempontokat, amik alapján viszont Te ajánlottad, és most már jobban tudom hogy mire figyeljünk majd. De a Kia és a Toyota most felkerult a listára.

2014.11.02. 22:47:43

@zöldeketbeszélek: Jaj ne mar, az egy vicc amit a Morsels gondolom ertett.... :) Ez nem hasonlat, hanem a szepsegkiralyno versenyeken megszokott demagog nyilatkozatok - meg mielott bekerul az ujsagba a porno klipjuk meg a Playboy kepeik. ;)

2014.11.02. 22:48:36

@diggerdriver: nagyon olcso! Ezt meg Hinta is rohogve kifizetne

SzZoole 2014.11.02. 22:48:50

@charlieharper: nem csodálkozom,hogy nem győztek meg,egy M63 után?
Es a GL63?Az mar elég nagy 4 gyerek 2 felnőttnek:)

morsels (törölt) 2014.11.02. 22:50:39

@zöldeketbeszélek:
Ne erts felre...
Az elkepzeles szep, tenyleg el kene dobni a bunkosbotot es a vilagban csak viragoskerteket fognak epiteni.

Dehat mit csinalsz az ismerosoddel, aki kibaszott veled? Mit csinalsz a volt hazastarsaddal, aki direkt betart es rugozik a lathatason. Mit csinalsz a munkatarsaddal, aki fur csak azert, mert nem kedvel teged.
Persze, o nem eleg spiritualis.

Es akkor meg nem kerult szoba Ukrajna, vagy Izreal es Palesztin, mert hat azokat ugyis az USAkok iranyitjak hatulrol.

Szoval en sem latom azt, hogy hirtelen 7 milliard ember spiritualis ontudatra ebred, a rossz szomszed almaspitet (vagy szilvapalinkat) hoz masnap reggel es Erdely ujra magyar lesz...
Vagy autonom magyar.

A lenyeg az, hogy nem hulyenek tartalak (gondolom couagarcat sem tart annak), hanem csak azt mondom, hogy amit te mondasz, az egy romantikus elkepzeles, aminek az eselye nulla.

Racionalisan nezve esely sincs ra. Es ezt nem azert mondom, mert nekem ez igy tetszik, hanem azert, mert igy van.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.02. 22:52:42

@morsels: Bocsi, de a mutragyak bevezetese ota radikalisan csokken a mezogazdasagi teruletek biodiverzitasa, egyre no a muvelesre alkalmatlan vagy csak koltsegesen muvelheto foldteruletek aranya. A talajszerkezetet a megvaltoztatott ph es a mikroszervezetek elpusztitasa miatt rombolja mert nem kepesek tartos talaj aggregatumok kialakulni. A nem szelektiv inszekticidek veszelyeztetik a kulturnovenyek termekenyuleset a vad beporzo fajok pusztitasaval. A gmo novenyek termesztesenek hosszu tavu kovetkezmenyei meg nem ismertek. De mar tudjuk, hogy a modositott novenyek kepesek 'megszokni' es hatnak a kornyezetukre. A gmo novenyek nem a 3. vilagot taplaljak hanem a fejlett orszagokat. A szaporitoanyag es a temedztestechnologia koltseges es arukapcsolassal - novenyvedoszer- ertekesitik. Egyebkent a gmo orszagokban jelenleg elelmiszer-tultermeles es az eroforrasok eszetlen herdalasa folyik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 22:53:17

@charlieharper:
Miért égetnivaló?
Mint Európai autót ajánlottam és a kategóriában nem találtam jobbat.
A WV konszernt talán felejtsük el.
Ahogy egyik ismerősöm mondaná F betűs autót nem veszünk. Ford, Fiat, Francia...
Opel kiesik mert szar.
A kis Volvókat Hollandiában gyártják és a beszállítók nagy része francia.

Még a B osztály ajánlható.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.02. 22:59:05

@petrasp:
Ha ennyi pénzt szántok rá akkor 40-80ezer mérföldig lőjétek be a kategóriát.
Mivel néha Magyarországra is akartok menni 1,4 alatt ne de inkább minimum 1.6 körül legyen a motor nagysága.
Magánszemélyeket ajánlottam de a márkaszervizek is rendben vannak.

A dílerek többsége indiai. Meggondolnám hogy vegyek tőlük.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.02. 22:59:58

@morsels: Mit csinalok..? Amikor a lanyom bolcsis lett, folyton betegszabit kellett kivennem mert tobb anyuka is betegen hordta be a gyereket. En mindig kivartam mig meggyogyult es szoltam h ne veszelyeztessuk egymas gyerekeit. Persze mindig volt, aki nem mert otthon maradni. Vegul elvesztettem a mumkamat es visszamentem gyesre. Innentol leszarhattam volna a tobbi szulot ha ti igy en meg amugy alapon. De nem tettem, mert nem akartam hogy mas miattam jarjon ugy, mint en.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.02. 23:03:01

@morsels: Ezt most a mutragyara irtad, mobillal nem tudok visszaugrani? Ha igen, akkor hogy erted? A penzben kifejezett arra gondolsz?

morsels (törölt) 2014.11.02. 23:05:00

@zöldeketbeszélek:
"Fritz Haber.
German chemist of Jewish origin who received the Nobel Prize in Chemistry in 1918 for his development for synthesizing ammonia, important for fertilizers and explosives. The food production for half the world's current population depends on this method for producing fertilizer. Haber, along with Max Born, proposed the Born–Haber cycle as a method for evaluating the lattice energy of an ionic solid."

(zsido szarmazasu nemet kemikus, aki a kemiai Nobel Dijat kapta 1918-ban azert, mert kifejlesztette, hogy hogyan lehet az ammoniat szintetizalni.
Az igy eloallitott termekektol fugg a nepesseg felenek az elelmezese.)

Ez volt 1918-ban, vilagos, hogy most mar ez sem eleg.
Mondjuk o csinalta a mustargazt is.

wuaaa 2014.11.02. 23:05:41

@petrasp: Akkor kezdjük :
1. Hányan vagytok? Hátsó ülés rendszeresen lesz használva? (felnőtt, idős vagy gyerek?)
2. Definiáljuk a méretet kicsit pontosabban. Akkor legyen mint egy ... ? Ne legyen kisebb/nagyobb mitől? Valamihez hasonlítani csak tudod az elképzeléseteket.
3. Napi használatban lesz? Ha igen, napi hány km és milyen körülmények között? Munkába járós? Városon belül, városon kívül, vegyesen? Milyen gyakran fog előfordulni egy több száz kilométeres út majd vele?
4. Van valami hobbitok, ami azt igényli, hogy terjedelmesebb dolgokat, pl. két bicajt is tudjatok vele rendszeresen szállítani? Vagy valami hasonló?
5. Mennyi lenne kb. az éves futásteljesítmény?
6. Milyen magasak vagytok?

morsels (törölt) 2014.11.02. 23:08:04

@zöldeketbeszélek:
Igen, a mutragyara.
Minden, amibe beleavatkozunk, annak vannak kovetkezmenyei. Az ipari forradalomnak ugyanugy, mint a digitalis 'forradalomnak', mint ennek.
Vagy az internetadonak.

Sokszor nem lehet kiszamitani a kovetkezmenyeket, csak utolag ertekelheto. De anelkul ki tudja, hol lennenk.

morsels (törölt) 2014.11.02. 23:12:49

@zöldeketbeszélek:
Akkor?
Ok is csak a sajat erdekuket neztek. Valoszinuleg nem volt kozos spiritualis hullamhossz, marpedig az komoly problemakat szokott okozni :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.02. 23:14:23

@morsels: Nem az a lenyeg h most mar nem eleg bar a termesmennyiseget egy szinten tul csak a teruletek novelesevel lehet fokozni. Az a lenyeg, hogy most mar lenyegesen tobbet tudunk mind a taljrol, mind a novenyekrol. A szimplan 'etesd es vedd meg' szemlelet ideje lejart. Agro-okoszisztemak kialakitasa a cel. A gmo valojaban a regi szemleletet otvozi a legujabb technologiaval de ugy, hogy nem torodik a hosszu tavu hatasokkal. Pont mint amikor az elso adag ddt-t kiszortak. Az h mindennek meg kell fizetni az arat hihetetlenul cinikus megjegyzes annak fenyeben h nem csak a mi generacionkra lesz ez hatassal. Amit fentebb irtam a talajrol meg a megporzokrol az nem valami zold szenvelges hanem komoly gazdasagi problema.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.11.02. 23:14:31

@diggerdriver: köszi. A 80ezer mérföld az még oké? Most egy 1.3 as Ford KA - nk van, első autónak nagyon megfelelt, de szeretnénk nagyobbat. Mondjuk a kicsi autónk elvitt Rouenbe.. :). Meg vissza is hozott. Egyenlőre nem akarunk drágábbat, mert nem akarunk hitelt, olyant keresünk ami 3-5 évig tudunk nyugodtan használni. A kereskedelemben és az utakon is sok Fordot és Opelt látni, de emlékeztem hogy írtál az autókról a kommentekben és gondoltam megkerdezlek, mert pl pont ezt a két márkát nem említetted.
Szóval szerinted magánszemélytől venni nem rizikós? Én azt hittem az autodilerek megbízhatóak,....:S mindig tanul az ember valamit,.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.02. 23:20:06

@morsels: Ebben az a halal 'vicces' hogy vegul minden ilyen gyerek kronikus problemakkal kezdett kuszkodni es anyuka bizony nem 4-5 napot, hanem 2-3 hetet volt kenytelen kivenni. Egy kisgyerek vegul korhazban kotott ki a folyton csak felig-meddig kikezelt horghurutja miatt. Tehat csak a sajat rovidtavu erdekeiket nezni rohadt nagy hiba volt es nem kell hozza egyetemi diploma, hogy ezt elore lassa az ember.

Muscari 2014.11.02. 23:35:21

@nyuszigonosz(D): volt valami gyógyszergyáros könyve is, nekem az tetszett a legjobban, de mind jó egyébként.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.11.02. 23:36:47

@wuaaa [nor]:
1. Ketten vagyunk, de szeretnénk kisbabát, szóval a hozzá tartozó felszerelések férjenek el. Lesz olyan, hogy hosszú távon velünk utaznak majd a szüleim, de ez nem túl gyakori.
2. Kb akkora legyen mint egy Toyota Auris, Opel Astra, Ford Fiesta ( újabb verzió).
3. Nem rendszeresen, de munkába járós célra, bevásárlásra, szabadidőben utazgatasra ( munka és bevásárlás max 5 mérföld oda-vissza kb heti öt alkalom). Kirándulás havonta?? Max 50 mérföld...ebben nem vagyok biztos, mert jó lenne, de ugye nem mindig jön össze. Nagyobb távolságra talán kétszer egy évben kerülne sor.
4. Nincs bicaj, ha lesz gyerek akkor a babakocsi.
5. Mostani autóba 2000 mérföldet sikerült tenni fél év alatt, egy francia túrával és egy Leicester- Romford költözéssel együtt, szóval max 5000 mérföld?
6. 187 cm és 176 cm

Furos 2014.11.02. 23:49:58

@Taxomükke: Nem lehet,hogy fapadost ñeztel?A mienk executive felszereltsegu. Eleg sok extraval.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.02. 23:49:58

Na akkor ha már szóba kerültek a kocsik, itt úgyis sok a szakértő :
Ha hinta (vagyis én) szeretne egy kocsit, mit ajánlanátok neki?

Elvárások :

- Elvigyen a mekibe (kb 7 kmre van)
- Elférjek benne (204 centis vagyok)
- Ne kelljen két havonta szervízbe vinni
- Ne menjen rá a gatyám (tehát maximum olyan 1500 euró legyen az ára)
- ne legyen méregdrága biztosítása, tehát minél kisebb autó legyen (de férjek is el benne.)

szóval akkor a feladvány feladva. Várom a hozzáértő válaszokat.

wuaaa 2014.11.03. 00:02:46

@petrasp: Akkor én azt mondom, hogy:
- mivel viszonylag magasak vagytok, felhívnám a figyelmeteket, hogy a japán autók között vannak olyanok, amelyek ülése érezhetően alacsonyabban van az átlaghoz képest és majdnem olyan beleülni, mint egy gokartba. Van akinek ez kényelmetlen lehet (nekem is az), de ez individuális. Pl. az aktuális Mazda 3 is ilyen, de régebbi modellek is vannak ilyenek (Honda is). Egy próbánál ez fel fog tűnni főleg a Ka-hoz viszonyítva.
- dízel egyértelműen felejtős, ha ilyen keveset jártok. A rövid napi távok miatt is. Tehát benzin.
Tehát marad amit Diggie ajánlott, én mindenképpen javasolnám, hogy nézzetek meg/próbáljatok ki egy Honda Jazz-t is, 1,4-est. Sok családban tipikusan második autó, keveset futottakat jócskán lehet találni. Ha benne ülve is úgy fogjátok érezni, hogy nagyobbat szeretnétek, akkor is maradjatok az 1,6-os benzineseknél, nagyobbnak nincs értelme szerintem a ti esetetekben. Japán-koreai, max. 1.6 benzin. , esetleg a Toyota Corolla Verso-t be lehet vállalni 1,8-assal is (bár létezik 1,6-os is, de ha találtok egy tuti vételt a nagyobbik motorral ne hagyjátok ott emiatt), nem fogyaszt sokkal többet mint az 1,6-os, főleg nem olyan futásteljesítménynél mint nálatok lesz majd. Részemről ennyi.

Shanarey 2014.11.03. 00:02:55

@geegee:

Arthur Hailey írta.

Robert Ludlum, más kategóriában jeleskedett.

Shanarey 2014.11.03. 00:13:45

@Mirjam2:

www.imdb.com/title/tt0081006/

Eme történetben amikor a főszereplőnek új nadrág kellett, akkor itt nadrág és a hozzávaló cérna volt így meghatározva.

Shanarey 2014.11.03. 00:15:45

@Shanarey(England):

Ha valaki esetleg nem látta, de megnézné.
:-))

www.youtube.com/watch?v=8-Nt-fgxe4A

Jó kis szatíra a 70-es évek utáni Budapestről.

Shanarey 2014.11.03. 00:28:53

@wuaaa [nor]:

Automata váltó???

Értem én hogy mi az előnye, de azt is tudom, mi a hátránya, így maradok a kézi váltónál.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.03. 00:40:15

angol gyarmatosítás Indiában és Kínában, két kedvenc könyvem
River of Smoke
Sea of Poppies
(Amitav Ghosh az író)
még lesz egy harmadik rész, már készül.
egy indiai családot követ évtizedeken át. eszméletlenül szépen van megírva, rengeteg szállal, történelmi eseménnyel. nem szoktam szeretni az ilyen brutál hátterű történelmi regényeket, de ez a 2 simán benne van nekem a top 20 valaha olvasott könyvben

montroyal ( CAN qc) 2014.11.03. 00:46:51

@diggerdriver: Lexus népszerű itt

jo hir ...megnyugodtam ... en is elvagyok vele ..

Muscari 2014.11.03. 00:59:20

@charlieharper: egyterű autó. Az hét személyes és mégsem túl nagy. Nekünk volt és annyira szerettük, a mai napig sóhajtozik mind a kettőnk, ha meglátunk egyet.
Ha csak öt ülést használsz, akkor van egy iszonyú nagy csomagtered, ha hat üléssel használod akkor is lehet még bele pakolni azért.

Örülök, hogy a feleséged végre jobban van.

morsels (törölt) 2014.11.03. 01:16:44

@Dragonlady (now in Indonesia):
Wilbur Smith Del-Afrikarol, pontosabban a gyarmatositasi idokrol irt.
En nagyon szerettem a konyveit.

"Wilbur Addison Smith is a South African novelist specialising in historical fiction about the international involvement in Southern Africa across three centuries, seen from the viewpoints of both black and white families."

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.03. 04:41:21

@montroyal ( CAN qc): a lexust birom abban meg csak utas voltam, de tetszett.

pappito · http://pappito.com 2014.11.03. 05:10:01

@i got my: "van egy olyan gyanúm, hogy a törzsi társadalmak nem gyalulták le egymást a föld színéről - akkor se, ha megtehették volna. "

finoman fogalmazva: a gyanúd nem megalapozott.
Csak példaképpen, az 1800as évek közepén két maori törzs elhajózott a Chatham szigetre és módszeresen kiirtotta a Moriori népet (akik ilyen treehugger hippi törzs volt, nem harcoltak, békésen éldegéltek) akit meg nem öltek meg, azt elvitték rabszolgának, bár ezek sem húzták sokáig. Az utolsó moriori akinek mindkét szülője moriori volt, 1933-ban halt meg. Volt-nincs.

És ez csak egy a végtelen számú példából, amit az ázsia-pacific régió nyújtani tud.
A békés törzsi lét...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 05:39:04

@CJKrisz: Köszi, így már minden világos. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 05:40:12

@CJKrisz: Igen, igen, van pár ilyen érdekesség... :-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 05:53:24

@Muscari: Igazad van, Hailey lesz az.Rosszul emlékeztem...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 05:57:26

@nyuszigonosz(D): Igen, már közben utánanéztem, így van.Nem t'om mér volt bennem Ludlum...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 06:06:45

@petrasp: Hááát, erre így nehéz bármit is írni, konkrét, egzakt típust javasolni.Meg nem is biztos releváns a mi országunkból származó tapasztalat a ti országotokra.Meg még egy: nem tudjuk, hogy mekkora darab emberek vagytok, hányan utaznátok, mennyi csomaggal, stb...
Ha van nálatok valami olyan, mint a használtautó.hu, üssétek be, évjárat, ár tekintetben, nézzetek körül, miket ad fel.Próbáljatok ki minél több olyan gépeket, amik tetszenek forma, jelleg, beltér motorerő alapján, előbb-utóbb leszűkül a kör egy 2-3 darabos brancsra, amiből tudtok válaszolni.A benzin-dízel egy soha véget nem érő hitvita, ezt csak ti tudjátok eldönteni, melyik a jobb nektek.A dízelek kevesebbet esznek, cserébe sok esetben háklisabbak szerelésigényesebbek, érzékenyebbek és megvenni is általában drágább.Adózásuk is eltérhet, lehet ez erősen oországfüggő is. (nem tudom hol éltek, ott mik a szabályok) Ha nem mentek elég sokat (ez is lehet országfüggő, üzemanyagárfüggő, hogy mennyit) akkor sosem térül meg a dízel felára.Szóval tessék sokat gépet kipróbálni, tudom, ez erősen idő és energifelemésztő, de előbb-utóbb lesz eredménye. Ha van teccő példány, el kell vinni állapotfelmérésre, nagyon sok költségtől kímélhet meg később...
Sok szerencsét!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 06:16:25

@petrasp: rövid távokra egyértelműen benzinest, szerintem.Ja, és a felhasználás döntő többségére optimalizáljatok.Értem ez alatt, hogy ha az éves 15 ezer km-ből 14 ezer kisvárosi rövidtávozás, (ami egy kisebb benzinest eredményezne...) akkor ne azon agyaljatok, hogy hogy jajistenem, hogy fér majd be 3 nagy bőrönd, ha párszor el kell menni hosszabb távra...(pakoltok kevesebbet, vesztek tetőboxot, béreltek addig nagyobb autót, stb) Vagyis érdemes súlyozni a felhasználás jellegét, 14 ezer vs ezer.Adó, biztosítás, értékvesztés végett is érdemes jól dönteni.Én megkérdeznék valaki helybéli(!) szakértőt is, aki tud releváns infókat adni esetleg alkatrészárakról is, pl.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 06:18:33

Kicsit sok a helyesírási hiba, nagyon reggel van még... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 06:23:11

@diggerdriver: Vazzegh, Angliában p!csaolcsók a gépek...Már ha ez nincs körbetörve, nincs rejtett hibája, stb...Már látom, a következőt Angliából hozom, szarok a jobbkormányra... :D Nálunk ez legalább a felével drágább lenne.

Bár biztos fura lehet bal kézzel rángatni a kéziféket télen, de mindent meg lehet szokni... (Lófaxt, akkor már inkább hátsókerekeset veszek, mindjárt nem kell semmit szokogatni...! :-)) )

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 06:24:55

@puhacica: Megoldódott a váltóproblémátok?Tiptronic van nektek is?Már, ha lehet tudni...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 06:31:47

@wuaaa [nor]: "1. Ha valaki az általad leírtak alapján úgy érzi, hogy birtokában van annyi információnak, hogy felelősségteljesen tud konkrét típust ajánlani, az akár távgyógyítással is foglakozhatna."

Hahahaaaa, igen, én nem akartam ilyet írni, de csatlakozom...

:-))))

Gyurcsók doki reloaded...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 06:34:47

@diggerdriver: Fhuhh, bakker, akkor nálatok is szépen vannak a biztosítási árak... :-o

Ez valami alap szolgáltatás (csak kötelező jellegű) vagy egy full casco?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 06:42:06

@morsels: Őőő, hát igen, ez a sztereotípia addig szokott tartani, amíg ki nem próbálja valaki.Tudnám, hogy mi ez a baromság, hogy nem férfias...?Ha valaki ebben méri a férfiasságot, hogy mekkora büszkeség a dugóban méterenként váltogatni 218szor, akkor annak ajánlom a kurblis indítású , meg a kormány- és féxervó nélküli T-Fordot, azon lehet macsóskodni.... :-| Aki nem ilyet használ, az mind buzi... :-(

És miért baj, ha az emberek órákon át autókról beszélnek?
Látszik, nem vagy egy petrolhead... :-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 07:04:33

@diggerdriver: Hátőőő, Volvókat már jó vastag 10 éve nem gyártanak Hollandiában...

hu.wikipedia.org/wiki/Volvo_Personvagnar

A francia kocsijaink kb a legmegbízhatóbbal voltak a német kocsijainkat is beleértve...Fiatot azt én se vennék, Fordokkal nincs tapasztalat, de simán vennék egy jó c-maxot, mondeót például.

Szerintem kicsit régimódi az autós gondolkodásod.Változnak az idők, Digger... :-)))

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.11.03. 07:12:20

Köszönöm szépen mindenkinek a tanácsokat, nagyon sok hasznos információt kaptam.

puhacica 2014.11.03. 07:20:49

@geegee: azota nem eszleltuk a jelenseget. a mienk 6 sebesseges manualis. remelem, nem hal meg benne semmi komoly, mielott eladjuk majd. a kovetkezot viszont automata valtoval szeretnenk venni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 07:27:42

@puhacica: Aaaz igen, már a manuális váltókban se lehet megbízni...A következő nekem is automata lesz, faxom televan a kuplungolásoktól, váltogatásoktól.A sok macsónak üzenem, hogy képes vagyok váltani, csak rühellem.Ettől még ugyanolyan heteroszekszuális vagyok, mint eddig... :-)

Amúgy meg a mai autóknál (= 2005 utániakban) már ugyanúgy be lehet szopódni, mert az automata javíttatása/cseréje drága, de a manuálisoknál meg ott van a kettőstömegű lendkerék nevű időzített bomba, amit kb ugyanilyen drága kicseréltetni...És a benzinesekben is benne van.Szóval kb az van, hogy melyik ujjadat akarod megharapni.Akkor viszont legyen inkább kényelmes, tehát automata.Részemről.

puhacica 2014.11.03. 07:36:11

@geegee: ugye nekunk az Opelben volt egy kuplungcsere es ott a valton is birizgaltak valamit, ami nem volt olcso mulatsag. ezert riadtam meg, mert a Passat is 10 eves, igaz patika allapotban van, szoval remenykedunk, hogy birja meg egy darabig.

ha minden a terveink szerint alakul, a kovetkezo mar jobbkormanyos lesz, reszben ezert is szeretnenk automatat. meg az uram volt tesztvezetni az uj Passatot tavasszal, azota hatarozott, pozitiv allaspontja van az automata valtokrol. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.03. 07:53:37

@petrasp:
Használt autót venni mindig rizikós.
nem látsz bele és nem ismered az embert akitöl veszed.
Ez igaz dílerre magánszemélyre egyaránt.
Ha a Ford Ká megfelelet akkor bármelyik általam ajánlott autóval elégedettek lesztek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.03. 07:56:27

@petrasp:
Ezek alapján még inkább fenntartom az ajánlásaimat.
Vakon beletaláltam.
:))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.03. 08:00:57

@wuaaa [nor]:
Egyetértek.
A Honda Jazz szintén rendben van.
Az összes szóbakerült autó közūl én a Honda Civicet emelném ki amit elöször néznék meg.

wuaaa 2014.11.03. 08:32:03

@Shanarey(England): Klasszikus automatát én se ajánlottam volna, de ha más körülmények között használnák a kocsit (napi ingázás som várossal) akkor az én egyik titkos tippem a Prius lett volna a bolygóműves váltójával, aminek az elromlásra hasonló az esélye mint nyerni a lottón.

@geegee: "...én nem akartam ilyet írni, de csatlakozom..."
Én se vagyok mindig ilyen direkt, de most így sikerült. :)

@diggerdriver: Pedig milyen jót dumálhattunk volna itt, ha a kacsaseggű Megane-t vagy a P 307-est ajánlottam volna... :))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 14:24:48

@puhacica: Haha, az igen.Hát eszondom én is, ki kell próbálni, utána már nem akar mást az ember... :D

Sok sikert.És remélem lesz majd poszt is, ha kikerültök.

puhacica 2014.11.03. 14:43:52

@geegee: csak egyszer kint legyünk! írok annyit, hogy még meg is unjátok! :D

i got my (törölt) 2014.11.03. 18:13:30

@morsels:
"Ha a feher ember nem lett volna innovativ es talalta volna fel a mesterseges tragyat, a genetikailag kezelt elelmiszert es allatot, akkor mar 80 eve hullananak az emberek a vilag nagyobb reszen, mert nincs mit enni."

téves.
ha nem lenne ilyen hatékony élelmiszergyártó kapacitás, akkor nem születnének meg azok, akiknek hullását vizionálod. nézz meg bármely állati populációt. akkor szaporodnak túl, ha bőséges a táplálék. (ne hidd, hogy az ember nem egy félresikerült állat.)

az állításod helyesen így hangzik: "Ha a feher ember nem lett volna innovativ es talalta volna fel a mesterseges tragyat, a genetikailag kezelt elelmiszert es allatot, akkor" ma nem 7 milliárdan lennénk, hanem jóval kevesebben.

"De igazad van, a 7 milliard (es jelzesek szerint csak tobb lesz) azt mutatja, hogy radikalisan csokkentettuk a tulelesi lehetosegunket az elmult 100 evben.
Ugyanmar."

ha azt hiszed, hogy a túlszaporodott populáció a siker jele, akkor megint nagyot tévedsz. hacsak az összeomlást nem tekinted sikernek. (a bolygó önvédelme szempontjából kétségkívül siker lesz a homo insapiens erőteljes visszaszorulása.) ld. még: www.returnofkings.com/36915/what-humans-can-learn-from-the-mice-utopia-experiment

"a baj az az, hogy tulnepesedjuk a bolygot. Hogy a termeszetes populacio kontroll (mint haboruk, jarvanyok, ilyesmik) szinte minimalisra csokkent a nepesseg mertekehez kepest es ha valami veszelyezteti a fennmaradasunkat akkor az nem az, hogy kiirtjuk egymast, hanem az, hogy olyanok leszunk, mint a saskak."

egyetértek, kétségkívül túlszaporodunk.

ugyanakkor fenntartom az eredeti állításom, miszerint komolyan aláássa a faj alkalmazkodó-képességét, természeti csapásokkal szembeni toleranciáját, túlélési esélyeit (robusztusságát) az, hogy minden tétet egy lapra (egy kultúrára) tesz fel.

i got my (törölt) 2014.11.03. 18:28:08

@cougarcat:
"De mit szamit ez a gyakorlatban ma mar? Ma mar generaciokra visszemenve nem tudjak, hogy mit vesztettek el. Es nem halaszva/vadaszva, tuz korul dobot verve akarnak elni. Ok is jol akarnak elni mint a korulottuk levo "fosodor" - a fiatalok kilatastalannak tartjak a reserve-et, ahol nyugodtan halaszhatnanak es vadaszhatnanak, de ugy latszik ez mar nem az o kulturajuk."

persze, egyéni szempontból nézve igazad van. és abszolút van létjogosultsága az embereknek segíteni a vágyaik kiteljesítésében. akkor is, ha a vágyaik ugyanolyan talmiak, mint a sajátjaink. akkor is, ha értelmetlen, sőt önpusztító fogyasztásban manifesztálódnak (pl. drogok: cigaretta, alkohol). sőt akkor is, ha nem csak az egyént semmítik meg (madáchcsal szólva), hanem mára már a bioszférát is fenyegetik. ugye?

igen, pragmatikusan nézve igazad van: mit számít ma már tömegmészárlás, népirtás. leplet rá! felejtsük el, hátha még rosszat álmodunk tőle. annyiban egyetértek, hogy a múltat nem lehet újrajátszani, csak elfogadni. de ismerni érdemes. mert ha ismerjük, akkor esélye van, hogy befolyásolja a jövőbeni cselekvést. fontos, hogy jól aludjunk és jó legyen az emésztésünk, de nem biztos, hogy ez a legfőbb elérendő cél - bármi áron. ez nekem túl sok lenne a pragmatizmusból.

2014.11.03. 21:38:42

@i got my: Meg mindig felreertesz, en pontosan nem egyeni szempontbol nezem ezt az egeszet - en ismerem a korulottem levo indian kozossegek torekveseit, beszelo viszonyban vagyok sok mindenkivel a torzsbol, az egyszeru embertol kezdve a pozicioban levokig.

Milyen "talmi vagyakrol" es "onpusztito fogyasztasrol" beszelsz? Azzal, hogy egy torzs uzleti vallalkozasba kezd a sajat teruleten (adomentesen), ezzel jovedelmet generalva a torzsnek (amibol infrastrukturat epithet) es munkat adva az embereknek, hogyan lesz "onpusztitas"?

Pontosan akkor van onpusztito drog/alkohol hasznalat amikor munka nelkul, segelyen elve unatkoznak otthon, mert nincs semmi celjuk, hasznos feladatuk az eletben. Es itt jon be az, hogy bar a hagyomanyos kulturajuk gyakorlasara minden lehetoseguk megvan (longhouse, sweat lodge, friendship house, pot lach, pow wow, totemfaragas, harci kenu, nepmuveszet, tanc, osi nyelv, halaszat, kagylogyujtes, vadaszat, stb. stb.), valahogy ez megsem tolti ki az eletuket. Az viszont valoban fontos dolog az o kulturajukban (mint mashol) hogy a fiubol ferfi lesz, a ferfi meg lepeseket tesz hogy eltartsa a csaladjat. Itt jon be az a terapia amit ugy hivnak hogy munka.

Aki rendszeresen dolgozik az kevesbe van kiteve a szerhasznalat veszelyenek, nagyobb az onbizalma, onbecsulese, kevesebb a frusztracioja, mentalis problemaja, nem szorul arra hogy kulonbozo szerekkel tompitsa el a negativ erzeseit.

Amugy erdekelne, hogy megis mit varnal el meg a kanadai tarsadalomtol azon felul, hogy az elet szinte minden teruleten az oslakosok pozitiv diszkriminaciot elveznek, vagyis mindenki mas masodrangu allampolgar. Anyagilag 100 %-ig tamogatva vannak, adomentesseget elveznek, volt bocsatkeres, szemelyes karterites, terulet egyezseg, stb. Korbacsoljuk meg magunkat naponta, vagy osszuk szet kozottuk a fizetesunket? :)

Azt sem ertem hogy ezek utan milyen alapon ekezed allandoan Hintat, akinek ugye jogos problemai vannak, csak nem kepes rajtuk atlepni, cselekveskeptelen. Ezzel az erovel patyolgatnod kene ot is, es megerositened abban a hitben hogy mindenki mas a hibas a gondjaiert.

Persze ertem en hogy te lennel a "do-gooder", "joakaro", bar azt kell mondjam, az en foglalkozasomban a jo Isten kimeljen meg ettol, mert a szemleletedet nagyon kartekonynak tartom. "Jot" akar, de megis az aldozat szerepeben tartana egy kozosseget, amely igy cselekves keptelen, bar tobbre erdemes. Amikor emberek eleterol van szo, akkor bizony a gyakorlat szamit, nem elmeletek es ideologiak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.04. 05:13:58

@i got my: amennyire kepben vagyok az is a problema resze, hogy a megtermelt elelmiszer harmada lekukazodik a nyugati vilagban. Most telefonon nem fogok tudni linket talalni de jol ismert es dokumentalt jelenseg szerintem

i got my (törölt) 2014.11.04. 06:38:16

@cougarcat:
nem kritizálom a kanadai indián-politikát, mivel nem is ismerem. félreértetted, ha ennek kritikájaként értelmezted a hozzászólásaim.
amiket most írtál a munkáról és a droghasználatról azokkal természetesen egyetértek. (csak általánosan írtam az emberek vágyainak beteljesítéséről, indiánoktól teljesen függetlenül.)

mit várnék el? nem vagyok benne biztos, hogy a pozitív diszkrimináció hasznos eszköz.
jelenleg (de ez bevallottan csak "ötletelés" a részemről, mert nem ismerem a részleteket) szerintem a legjobb lenne, ha békén hagynák őket. persze, erről szó sem lehet. szó sem lehet róla, hogy a saját ősi területeiket visszakapják, s azt úgy kezelje a kanadai állam, mint mondjuk az usa-területeket: egy idegen állam fennhatósága alatt állóként, amihez kanadának semmi köze. ez persze politikailag irreális, a háborúkat, népirtásokat nem szokták visszacsinálni.

"Azt sem ertem hogy ezek utan milyen alapon ekezed allandoan Hintat, akinek ugye jogos problemai vannak, csak nem kepes rajtuk atlepni, cselekveskeptelen. Ezzel az erovel patyolgatnod kene ot is, es megerositened abban a hitben hogy mindenki mas a hibas a gondjaiert."

félreérted ezt is. az, hogy mit gondolok a múltról, felelősségről, független attól, hogy mit várnék el az indiánok esetében.
az egyik lehetőség, amit te írsz, hogy integrálódjanak. a gond az, hogy erről mit egyedüli lehetőségről gondolkodsz.
szerintem jobban járnának, ha nem integrálódnának, hanem visszatalálnának a gyökereikhez (de ez megint csak egy outsider vélemény). jobban járnának, ha a kanadai állam MELLETT élnének, nem annak integráns részeként, hasznos tagokként. ne adjon nekik kanada semmit, adja vissza jogos jussukat: a földet. és hagyja őket békén, hogy élhessék a saját életüket. nem egy bohóc-életet, ahol a törzsi kultúra csupán idegenforgalmi látványosság és kulissza.

"Persze ertem en hogy te lennel a "do-gooder", "joakaro", bar azt kell mondjam, az en foglalkozasomban a jo Isten kimeljen meg ettol,"

imáid meghallgatást nyertek. 2015-ben se én leszek a kanadai indiánügyi miniszter. :)

"Amikor emberek eleterol van szo, akkor bizony a gyakorlat szamit, nem elmeletek es ideologiak."

egyetértek. ezért nem is vállalnám, hogy mások életéről döntsek. de véleményem attól még van.

adg 2014.11.04. 08:01:42

@cougarcat: egesz jol osszefoglaltad. A munka nelkul elo osembereket itt kerulgetem az utcan. Tucatjaval fetrengenek a parkban, vagy az utcan egesz nap, mert az eg vilagon semmi dolguk nincsen. Jon a segely, a gondozo, akarmi, nekik csak a piara meg a benzinre , mint legolcsobb drogra van dolguk.
Erdekes modon amelyik dolgozik, az meg tok normalis. Hiaba, egy megoldas van: meg tobb segely :)

2014.11.04. 18:10:36

@i got my: En sem tartom a pozitiv diszkriminaciot szerencsesnek de azert vannak ennek jo oldalai es sajnos szukseg is van ra egyelore. Elosegiti pl. hogy ha az oslakos tovabb akar tanulni akkor ne legyen kiszoritva anyagi okok miatt. Sajnos kevesen veszik igenybe.

Ezek szerint nem koveted a teruletekrol szolo targyalasokat, egyezsegeket. :) Nagyon sok torzs megegyezett a kormannyal, ezek jartak jol. Vancouverben pl. van egy par nagyon draga kornyek ami visszakerult oslakos kezbe es mindenki aki ott el berli toluk az ingatlant. A hagyomanyos teruleteket nem minden esetben lehet visszaadni de lehet biztositani mas teruletet. Mint te is lattad amikor itt jartal, itt van hely, terulet. Akik nem kotottek szerzodest a kormannyal az utobbi evtizedekben, azok rosszul jartak. Nanaimo korul mindharom torzs ilyen, meg is latszik a reserve-en. Campbell River, Duncan es Victoria - teljesen mas a helyzet. Aztan vannak torzsek melyek pont hogy a hagyomanyos teruleteiken maradtak, pl. a Nuu-chah-nulth a sziget nyugati oldalan. De oriasi problema hogy foldrajzilag es munkalehetosegektol elszigetelve elnek, ami szegenysegben tartja oket.

Nem tudom mibol gondolod hogy a torzsi kultura idengenforgalmi latvanyossag lenne. Tobb ilyesmit latsz Mo-n mint itt. A spiritualitast az oslakosok komolyan veszik es a torzsi szokasok nem arra vannak hogy turistak fenykepezgessek oket. Errefele nincsenek effele bemutatok, nem tudsz reszt venni harci kenu faragason vagy versenyen, nem fogsz az elder circle-ben ulni vagy bejutni a Long House-ba.

Az hogy a kanadai tarsadalom mellett eljenek - ez mar regota megtortent, a problema pontosan a szegregacio, illetve az hogy a fiatalabb nemzedekeknek van igenye egy bizonyos foku integralodasra, de a "reserve" visszahuz.

Nem kenyszer integraciorol beszelek - a kanadai multikultira pont az jellemzo hogy nincs ez. A dilemma ott van, hogy ragaszkodnak az Indian Act-hez, ami a gyarmatositokkal kotott egyezseg szerint orokosen biztositja nekik a penzugyi ellatast (havi segelyek valamint szovetsegi transzferek formajaban), az adomentesseget, stb. stb. Az Indian Act anyagi biztonsagot nyujt nekik de egyben leragasztja oket egy bizonyos szinten. Onmeghatarozasra, onkormanyzatra vagynak (ami biztositva van), de sajnos sok esetben nincs motivacio ezen tul a cselekvesre. Pedig egyre inkabb azt latni, hogy van erre igeny.

Termeszetesen mindenkinek lehet velemenye. A sebesz munkajarol is lehet velemenyem, ettol meg nem en fogom a muteteket elvegezni. ;)

2014.11.04. 18:26:06

@adg [Au, Darwin]: Ez a feherekre ugyanugy vonatkozik - leginkabb a generaciokon keresztul folytatodo segelyen eles oriasi problema. Persze mindig vannak akik ezert vagy azert nem alkalmazhatoak, de a tobbseg az lenne (peldaul nalunk a temporary foreign worker program egy reszet el lehetne torolni).

Milyen elet az, amikor a gyerek segelyes csaladban no fel, megfelelo pozitiv stimulacio nelkul, vagyak, celkituzesek nelkul, aztan a felnott kort elerve pontosan ezt az eletformat ismetli meg, sajat maganak es gyerekenek is. Tobb penz ezen csak ideig-oraig segitene, a problema gyokereire ez nem megoldas, sot.

i got my (törölt) 2014.11.04. 19:12:06

@cougarcat:
ha már pozitív diszkrimináció, akkor a szegényeket támogassák, ne az őslakosokat. (pontosabban: ne azért támogassák az őslakost, mert őslakos, hanem mert szegény.)

"Nanaimo korul mindharom torzs ilyen, meg is latszik a reserve-en. Campbell River, Duncan es Victoria - teljesen mas a helyzet."

hány törzs él a szigeten? és miben más láthatóan a helyzet a megegyezett és meg-nem-egyezett törzsek esetében?

"De oriasi problema hogy foldrajzilag es munkalehetosegektol elszigetelve elnek, ami szegenysegben tartja oket."

kinek probléma ez? nekik? a nyugati szemmel szegénységnek gondolt állapotról nem feltétlen gondolom, hogy megszüntetendő, "rossz" dolog.

"Onmeghatarozasra, onkormanyzatra vagynak (ami biztositva van), de sajnos sok esetben nincs motivacio ezen tul a cselekvesre. Pedig egyre inkabb azt latni, hogy van erre igeny."

mit jelent, hogy van rá igény, ha nincs motiváció?

2014.11.04. 21:11:29

@i got my:
" ha már pozitív diszkrimináció, akkor a szegényeket támogassák, ne az őslakosokat. (pontosabban: ne azért támogassák az őslakost, mert őslakos, hanem mert szegény.)"

Ezzel egyetertek. De a tamogatast a teruleteikert cserebe kapjak, es ez torvenybe foglalt joguk. Paradox helyzet.

" hány törzs él a szigeten? és miben más láthatóan a helyzet a megegyezett és meg-nem-egyezett törzsek esetében?"

Sok. Csak Victoriaban van vagy egy fel tucat, a Nuu-Chah-Nulth pedig egy csomo torzs szovetsege. Ezenkivul a Gulf Islands kis szigeteit is kulonbozo torzsek lakjak. Az egyezmenyt kotott torzsek penzt vagy teruleteket kaptak, amibol aztan fejleszteni tudtak a kozosseget.

" kinek probléma ez? nekik? a nyugati szemmel szegénységnek gondolt állapotról nem feltétlen gondolom, hogy megszüntetendő, "rossz" dolog. "

A szegenyseg ritkan jo dolog, bar az biztos hogy ez masfajta szegenyseg - ha elmesz egy ilyen hazba, azert lesz benne osszkomfort, haztartasi gepek es bazi nagy lapos teve. De egy reserve-en ahol a kozosseg nem talal munkat, ott tobbnyire rengeteg problema van a csaladon es a tagabb ertelemben vett kozossegben is. Az elszigetelt torzseknel meg az is problema hogy keves "szolgaltato" intezmeny van, mert nem tudnak oda vonzani szakembert. Az oda-vissza kozlekedes hidroplannal vagy hajoval koltseges. Amugy csodalatosan gyonyoru helyek ezek...

" mit jelent, hogy van rá igény, ha nincs motiváció? "

Ezt ugy ertettem hogy az oslakosok hatarozottan megfogalmazzak, hogy mit szeretnenek, jol is hangzik, csak az a fajta motivacio, ami a tettek mezejere hajtana oket, mar esetenkent hianyzik. Ezenkivul a fiatal generaciok a "labukkal szavaznak", elhagyjak a reserve-et - ez is valamit jelent, viszont ettol a torzsi kozosseg felbomlik. Kellene nekik tobb olyan vezeto maguk kozul aki inspiralna oket. Kivulrol/felulrol ezt nem lehet megoldani, csak belulrol, szerintem.

i got my (törölt) 2014.11.05. 22:11:05

@cougarcat: az embereknek sokszor lövésük sincs róla, hogy mekkora szerencsétlenség lenne rájuk nézve, ha a vágyaik beteljesülnének.

pl. az allergia robbanásszerű növekedésének oka sokak szerint abban rejlik, hogy túl hatékonyak vagyunk a gyerekek megvédésében (kosz, baktériumok, stb.), s gyerekkorban nem kap az immunrendszer megfelelő stimulust.

a nehézségeket nemkívánatosnak tartjuk, pedig...

"The Desirable Difficulties perspective says that individuals should make things hard on themselves (but in a good way). Instructors should not spare the learners, but instead they should challenge them and make learning difficult. People should embrace difficulties, because it is through those difficulties that long term learning occurs. The term 'desirable' is added to difficulties, but even so the message is that learning should be a challenge."
www.columbia.edu/cu/psychology/metcalfe/PDFs/Metcalfe-BjorkVolSubmitFeb14Final.pdf

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása