oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. szeptember 30. 06:42,  Határátkelés anno 419 komment

2014. szeptember 30. 06:42 Határátkelő

Határátkelés anno

A mai egy igazán rendhagyó poszt lesz, ugyanakkor nem sokat gondolkodtam azon, helye van-e a blogon, hiszen beszippantott a történet, ami 1968-ban kezdődik és végigvisz minket több évtizeden. Szerzője, Móni tavaly már jelentkezett egyszer, most pedig úgy döntött, hogy a felemás tapasztalatok ellenére leírja, hogyan nézett ki egy határátkelés bő négy és fél évtizeddel ezelőtt.

Anglia, Brighton 1970.jpg(A kép illusztráció)

„Vannak még talán olyanok, akik emlékeznek tavaly májusi posztomra, amiben többnyire arról próbáltam írni, hogy miért jöttem haza nyugdíjba angol férjestül majdnem 40 évi angliai élet után és, hogy miért élvezzük mindketten a magyarországi életet.

Kaptam is hideget-meleget a kommentekben, hogy könnyű nekem az angol nyugdíjjal, stb, stb. Hihetetlenül sokkolt a sok agresszív támadás és rosszindulatú feltételezés, amiből kifolyólag aztán teljesen ki is szálltam a Határátkelőből egy darabig.

De ez csak egy rövid ideig tartott, mert hamarosan megint elkezdtem olvasni a posztokat, a zömük tetszett, de se újabb posztoláshoz se kommenteléshez nem volt kedvem. Aztán ahogy múlt az idő, bejött a moderáció és valahogy a tónus is kicsit javult, megint elkezdtem gondolkodni azon, hogy írjak egy posztot.

Emögött az volt a motiváció, hogy azért a sok “könnyű neked, bezzeg ha 80 ezerből élnél!” komment mellett volt egy pár pozitív is. ctboy valamikor úgy negyed négy körül azon a viharos májusi napon a következőket kommentelte: “Köszönöm a beszámolót. Írd csak meg azt a 68-as Anglia cikket, és azt is hogy milyen volt az élet utána. Nem árt az összehasonlítás a sok egyforma új-Londonos cikk után.”

Szóval, kedves ctboy és bárki más akit talán érdekelnek egy nagymama emlékei az elmúlt 40+ évből, here it goes.

Szobalányként Brightonban és egy nagy találkozás

1968-ban meghívólevéllel mentem ki egy hónapra. Először a volt ELTÉ-s angol egyetemi tanáraimnál laktam, akik egy év magyarországi tanítás után addigra már hazamentek.

Ők segítettek nekem állást szerezni és pár napon belül beköltözhettem egy brightoni tengerparti hotelba, ahol volt egy pici szobám és mint szobalány dolgoztam. Mivel én voltam a legfiatalabb, nekem adták a könnyebb beosztást, így délelőtt ágyat vetni, takarítani, mosogatni kellett, míg délután én voltam egyedül a műszakon, amikor is 5 órai teát meg kekszet, meg sütit kellett felszolgálnom, amit nagyon élveztem.

Aranyos nénik, bácsik sokat beszélgettek velem, így gyorsan tanultam a nyelvet és viszonylag jó dolgom volt. Közben egyik este, mivel soha nem jártam el sehová, egy belga szobalány megsajnált és elvitt egy kocsmába magával. Itt aztán azonnal összeismerkedtem férjemmel, bár ekkor még nem tudtuk, hogy össze fogunk tartozni.

Neki el kellett mennie két hétre külföldre, nekem pedig meg kellett kérvényeznem a tartózkodási engedélyem meghosszabbítását. Nem tudtuk, hogy látjuk-e megint egymást. De aztán jól alakultak a dolgok, én megkaptam a hosszabbítást, ő meg örömmel konstatálta, hogy én még Brightonban vagyok, amikor meglátogatta a hotelt, hogy utánam kérdezősködjön és kit talált a recepción? Engem, akit addigra már recepciósnak is beosztottak.

Jött a világ legjobb ajánlata

Sajnos az a hotel úgy november környékén télre bezárt, így új állást kellett keresnem. Sikerült is, azt a helyet viszont nem szerettem. A kedves, barátságos régi helyem után, itt agyondolgoztattak és nagyon barátságtalan volt mindenki.

A fizetésem is kevesebb lett, így morfondíroztam azon, hogy idő előtt hazamegyek. Január végéig maradhattam volna, de ott maradni már nem volt kedvem. Ekkor jött a világ legjobb ajánlata, jóbarátom, akivel addigra már komolyan jártam, felajánlotta, hogy beköltözhetek hozzá, mivel a napokban kiköltözött albérletéből és egy haverjával osztoznak egy kis házikón, ahova én is beférnék.

Kapva kaptam ajánlatán és valódi romantikus regénybe illő éjszaka kellős közepén szöktem meg a hotelból, mert tudtam, hogy nem engednének el hetekig, ha rendesen felmondok.

Ez karácsony előtt volt, és életem egyik legjobb karácsonyát és januárját töltöttük együtt. Hamar szaladt az idő és eljött január 31-e, amikor is felültem az IL18-ra és itattam az egereket két és fél órán keresztül Ferihegyig. Otthon is bőgtem még vagy egy hétig és csak akkor derült ki az ég lelkemben amikor az első levelem megérkezett Angliából.

Az esküvő a zuglói házasságkötő teremben zajlott le a következő év márciusában, majd minden probléma nélkül megkaptam a konzuli útlevelet és három hónappal az esküvő után 9 bőrönd és egy magyar perzsaszőnyeg társaságában megérkeztem a londoni Viktória pályaudvarra 36 órai vonatozás és három átszállás után.

A nagy izgalomtól a szőnyeget ott is hagytuk a brightoni pályaudvaron, de vagy két óra múlva, amikor visszamentünk érte, még mindig ugyanott volt, ahol hagytuk. Ez manapság már nem így lenne, az tuti biztos. De édes istenem, akkor 1970-et írtak és az egész életem még előttem volt.

Házvásárlás 1970-ben

Férjem egy londoni cégnél dolgozott, nekem sikerült irodai munkát kapnom Brightonban. Ahogy volt biztos jövedelmünk, elkezdtünk körülnézni az ingatlanpiacon.

1970-ben nagyon szigorúan vették a házvásárlást úgy az ingatlanügynökségek és bankok, mint az ügyfelek. Minimum 20%-ot kézpénzben kellett letenni, de hála férjem takarékosságának, ő már összespórolt elég pénzt erre.

A szigorúság arra is kiterjedt, hogy pontosan kellett bizonyítani az éves jövedelmünket, mivel ebből számolták ki, hogy mennyit fog a bank nekünk kölcsönözni.

Általában úgy ment a dolog, hogy a férj nettó jövedelmének a háromszorosát, plusz a feleség jövedelmét adták össze. Ha ez nem volt elég, akkor fuccs a házvételnek.

Végül augusztus elsején költöztünk be házikónkba, amely egy tipikus angol 1903-ban épült sorház volt. 4500 fontba került, ami a mi jövedelmünk határán volt. Viszont volt benne négy hálószoba, pici fürdőszoba (egy lépcsőfordulóból kialakítva!), még picibb konyha és egy nagy nappali / ebédlő.

Borzasztóan kevés bútorral költöztünk be, mivel egy vasunk nem maradt, miután kifizettünk mindent, szinte kongott az épület. Ami bútorunk volt, azt mind használtan vettük és a magas bankkölcsön-törlesztés miatt sokáig nem volt meg a legelemibb kényelemhez szükséges holmink.

Emlékszem, hogy kb. egy évig függöny sem volt az ablakokon, szőnyeg a padlón (kivéve a sok kalandot megjárt magyar perzsát!), és ebédlőasztal híján a mosógép teteje volt az asztalunk. A hűtőszekrény férjem családjától nászajándékként került a konyhába, aminek igazán örültünk.

Volt jövőképünk

Az akkori angliai átlag életszínvonalhoz képest mi szegényebbek voltunk. Úgy döntöttünk, hogy nem fogunk lakást bérelni, ami talán olcsóbb lett volna és azonnal magasabb életszínvonalat biztosított volna nekünk, mert mi hosszú távban gondolkodtunk.

Szerintem érdemes volt az első években behúzni a nadrágszíjat, mert ahogy ment följebb a jövedelmünk, ahogy sikerült a házat jobban, szebben berendezni, úgy egyre jobban éreztem magam Angliában.

Annak ellenére, hogy házas életem első éveiben jóformán soha nem mentünk sehová, autónk volt, de az nem a miénk volt, hanem a cégé. Üdülni se voltunk évekig és mégis nagyon jól éreztem magam új otthonomban.

Volt jövőképünk és minden reményünk megvolt arra, hogy a biztos alapokra megépítsük azt az életet, amit elképzeltünk magunknak. Rövid időn belül megtanultam jól angolul, csak angolul gondolkodtam és sikerült annyira asszimilálódnom, hogy igazán otthon érezzem magam.

Árak négy évtizede

Akiket a jövedelmek és árak érdekelnek, gondolom, elhűlve olvassák, hogy férjem évi nettó jövedelme, amikor megismertem a hatvanas évek vége felé 1000 font körül volt.

Én akkor a hotelban heti 8 fontot kaptam nettó, mivel teljes ellátást és szállást is kaptam. Egy heti kaja bevásárlás egy személynek 3 font körül volt és egy Brighton - London olcsó retúr vonatjegy 17 shillingbe (85 penny) került.

A hetvenes években valamennyi túlórával már évi nettó 1300 fontnál tartott férjem és én adminisztrátorként egy biztosító társaságnál heti nettó 12 fontot kerestem. Ha lassan is, de kezdtünk jobban élni.

Ha jól emlékszem 1972-ben volt egy meredek inflációs időszak, ami után megint egy kicsit nehezebben ment nekünk, de mivel 1973-ig én is dolgoztam és szerényen / egyszerűen éltünk, így komoly problémáink nem voltak.

Bővült a család

1973-ban és 74-ben született a két fiunk. Azután én otthon maradtam, mivel addigra már éppen csak, hogy, de meglett az egy jövedelemből való megélhetés lehetősége, mivel kiadtunk két szobát egyetemi diákoknak és az behozott annyit, mint az én fizetésem volt.

Egyébként, még ha el is akartam volna menni dolgozni, az majdnem lehetetlen volt, mert Brightonban abban az időben jóformán egyáltalán nem voltak se bölcsődék, se óvodák. Az a néhány államilag dotált hely, ami létezett halmozottan hátrányos helyzetben levőknek volt fenntartva és egy privát óvoda többe került volna, mint amit én bármikor kereshettem volna az akkori képzettségemmel. Így lettem 6-7 évig háziasszony és anyuka. Egy pillanatig nem bántam.

Férjem addigra váltotta a londoni állását és most már regionális üzletkötő volt, aki legalább minden nap hazajárt, bár sok volt a papírmunka is, így sokat nem láttuk. Ezekben az időkben sok TV-t néztem, úgy nyelvtudásomnak, mint az angliai szokások és életmód megértéséhez sokat segített. Még a politikát és a politizálást is megszerettem, és kezdtem aktív lenni helyben.

Sokat jártam az antikváriumokat, ahol nagyon olcsón lehetett könyveket vásárolni és így volt sok olvasnivalóm is. Ahogy a gyerekek iskolába kerültek, regisztráltam egy ügynökségnél és iskolaidőben ideiglenes munkákat vállaltam.

Megint egyetemista

Ez anyagilag sokat segített, míg szabad időmet politikai aktivizmussal és tanulással töltöttem. Heti kétszer jártam a helyi gimnáziumba esti iskolába és lassan jó pár tárgyból (angol irodalom, történelem, matek) leérettségiztem. Amikor az egyik tanév végén elmentünk a tanárunkkal a helyi kiskocsmába meginni a búcsúsöröcskét, a tanár mondta, hogy szerinte nekem van annyi eszem, hogy egyetemre is járhatnék.

Nem akartam neki elmondani, hogy szülőhazámban már majdnem lediplomáztam angol és orosz nyelvből és csak azért nem fejeztem be, mert férjhez mentem Angliába. Elmondta, hogy a helyi egyetemen bevezették, hogy idősebbek is jelentkezhetnek az egyetemre (ekkor voltam 32 éves), nem kell hozzá semmi képzettség, mert írásbeli és szóbeli felvételi vizsga van, aminek alapján döntenek a felvételről.

Így lettem megint egyetemista, ezúttal történelem szakon 1980-ban. A következő évben megtanultam vezetni és spórolt pénzből vettünk nekem egy kis öreg autót, amivel most már 10 perc alatt kint tudtam lenni az egyetemen, nem kellett órákig buszozni és tudtam vinni a fiúkat focira, futóedzésre, zongoraórára stb., stb.

A nyolcvanas évek elején négy év alatt lediplomáztam és elvégeztem a pedagógiai plusz egy évet, hogy taníthassak. Közben férjemnek is elege lett az üzletkötői pályából, és amikor már harmadszorra leépítették és negyvenes éveiben már nem számíthatott rá, hogy munkát kapjon ebben a fiataloknak való hivatásban, ő is úgy döntött (lehet, hogy tőlem kapta el az ötletet!), hogy elvégzi az egyetemet. Ugyanoda és ugyanúgy nyert felvételt, mint én, csak ő földrajz szakot végzett és a tanárképzőt Brighton másik egyetemén végezte.

1985-től 1997-ig tanítottam 7 különböző gimnáziumban Kelet és Nyugat Sussex-ben és Brightonban. Közben munka mellett, levelező tagozaton még elvégeztem a siketek tanításához szükséges külön szakot is és egy pár évig egy bentlakásos siketek iskolájában is dolgoztam.

Az utolsó két évben mozgó kisegítő pedagógusként a legkülönbözőbb iskolákban tanítottam gyerekeket 4 évestől 16 évesig jóformán minden korosztályt.

Újabb váltás

Sajnos az angol oktatási rendszer rohamosan hanyatlott és mindketten arra a következtetésre jutottunk a kilencvenes évek közepe / vége felé, hogy az emberileg kimerítő és lelkileg / intellektuálisan nem kielégítő pedagógusi munka nem igazán nekünk való. Mindketten otthagytuk a tanítást.

Férjem szabadúszóként egy darabig kisegítő tanár volt, közben írt egy könyvet Brighton katonai történelméről és egyre jobban lefoglalta történelmi családfa-kutatási munkája.

Nekem viszont sikerült imádott sportomból a tájékozódási futásból munkát csinálnom. A brit tájfutó szövetségnél lettem sportfejlesztő. Ezt heti 2-3 napban műveltem, közben megtanítottam magamnak egy újonnan kidolgozott térkép készítő computer programot és elkezdtem másodállásban iskolák és kisebb parkok térképeit elkészíteni.

Ezekkel a térképekkel lehetett aztán a helybeli iskolaigazgatókat meggyőzni arról, hogy a tájfutás nagyszerű iskolai tantárgy, amivel nemcsak a testnevelés tanítható, hanem angol, matek, földrajz stb., stb. Ebben férjem is besegített és az új millennium idejére már teljes időben dolgoztunk együtt a térképeken, pedagógusokkal karöltve a tájfutás népszerűsítésén.

Közben én elvégeztem több edzőképzést és megtanultam, hogy hogyan kell másokat kiképezni a tájfutás iskolai tanítására. Ahogy közeledtünk a nyugdíj felé, már olyan széles klienskörünk volt, úgy az oktatásügyben, mint több tucat más szervezeten keresztül, hogy komolyan dolgozhattunk volna (ha bírjuk) 24/7.

Hogy visszatérjünk az anyagiakra, hiszen ez mindig fontos a HÁ híveinek: a házkölcsönt még 1980-ban sikerült végleg visszafizetnünk. Az utolsó félezret az anyukámtól rám hagyott kis örökség adta.

Amikor két pedagógusfizetés volt a háznál, akkor éltünk igazán jól és még mielőtt a két kamasz gyerek kezdett nagyon sokba kerülni. A lakók is megvoltak végig, így már nem kellett minden garast a fogunkhoz verni, de valahogy mi annyira beleszocializálódtunk a spórolós életbe, hogy sokszor hónapokig elraktuk a második tanári fizetést a bankba, mert megszoktuk, hogy kevésből is meg tudunk élni.

Ez a spórolt pénz akkor jött jól később, amikor a magyarországi nyugdíjba menés először szóba jött, de ez már a következő poszt témája.”

Folytatása holnap következik (ha esetleg valaki a Magyarországra költözésre lenne inkább kíváncsi).

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr246745457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.30. 07:26:42

szep ive van

engem a ki- be maszkalas erdekelt volna az akkori szabalyozas fuggvenyeben

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 07:45:20

Jó írás. Olyan ''régi szép idök'' hangulata van.
Nekünk meg most van a régi szép idők amiröl 20 év múlva posztot írunk.
Mindazonáltal egy olyan kommenten hogy ''könnyen beszélsz Magyarországon angol nyugdíjjal'' nem kéne megsértödni.
Egyrészt mert semmi sértö nincs benne másrészt meg igaz.

2014.09.30. 07:53:43

@diggerdriver:
"Mindazonáltal egy olyan kommenten hogy ''könnyen beszélsz Magyarországon angol nyugdíjjal'' nem kéne megsértödni."
Pedig serto, meg hogyha igaz is. Mert sokan nem a penz erteke miatt mennek vissza, hanem azert, mert magyarok, oda tartoznak, onnan szarmaznak, stb.

Sesamelmo (Q) 2014.09.30. 07:56:22

Szépen mondta @Babette, szep ive van. Varom a folytatast.
Angol érettsegi a nyelv miatt kellett? Matek is?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 07:58:57

@Cascabel:
Te figyu te könnyen beszélsz Kanadából olyan fizetéssel.
:)))))))))))))))

Sütemény1975 2014.09.30. 08:00:28

Nagyon jo volt olvasni, varom a folytatast!

2014.09.30. 08:00:51

"Sajnos az angol oktatási rendszer rohamosan hanyatlott .."
A par eve kiment magyaroknak meg ez tetszik, lasd a tegnapi posztot:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 08:05:08

@Cascabel:
Ezt mondtam.
Nekünkjez a régi szép idők nekünk majd ezután hanyatlik.
A te meg az én exünk is tetszik az ùj pasijának nem?
:))))))))))))

tanato 2014.09.30. 08:05:11

@Babette.: Te hanyas vagy?Mert én 59-es és ez tényleg érdekes kérdés,mer én/mi/ tudjuk hogy ez azért nem volt olyan magától értetődő főleg a korai Kádár rendszerben,mint ahogyan azt egy pl. 80-ban vagy később született elképzeli.Én speciel először 88-ban tudtam nyugatra menni.Ugyan elvileg lehetett volna előbb is,de rendkívüli tortúra után.De még 88-ban is éjféltől másnap délig kellett sorba állni olasz vízumért egy 3 napos velencei kirándulás okán.

tanato 2014.09.30. 08:06:52

@diggerdriver: @Cascabel: Nagyon sok nyugdíjas hazaköltöző van,itthon akarnak meghalni lehetőleg abban a faluban,városban ahol felnőttek.Tényleg nem pénzkérdés,az is persze de csak másodsorban.

puhacica 2014.09.30. 08:07:26

nem vagytok elveszett emberek, az mar egyszer biztos. es olyan szep, ahogy egyutt csinaltatok vegig mindent egy eleten at! :)

tanato 2014.09.30. 08:08:25

Nagyon érdekes élete volt Móninak a második cikkje is élvezetes.Kár hogy a fiai nem beszélnek magyarul/mintha ezt mondta volna az első cikkje után/

TilosazA (UK) 2014.09.30. 08:11:02

Ez de jó! Most olvasom az Adrian Mole sorozatot, és tök érdekes amit a Thatcher által vezetett Angliáról ír. Már hogy hogy éltek az emberek, és hogy tényleg nagyon sokan politizálni kezdtek. Szerintem nagyon érdekes időszak, korábban csak könyvből tanultam a gazdasági hatását, de a társadalmi legalább annyira érdekes.
Várom a folytatást!

andaluzkutya 2014.09.30. 08:13:46

@tanato: Nekem is ez a meglepő, bár én akkor még messze nem éltem, de tudtommal a 60-as években még egyáltalán nem volt egyszerű nyugatra kijutni...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 08:15:09

@tanato:
Még mindig nem értem miért sértő.
Én nem sértödök meg ha azt mondják hogy könnyen beszélek innen.
Igen, könnyen.
Könnyebben mint otthon. És?

DieNanny CH 2014.09.30. 08:15:29

Nagyon tetszett! Köszi, hogy megírtad. További szép itthon-tartózkodást!

2014.09.30. 08:15:29

@diggerdriver:
Megnyugtatlak, a nyugdijam nagyon keves lesz. Ha hazakoltoznek, nem is kapnam. Igaz, fel sem vennem:)
A napokban beszelgettem a haverjaimmal a "regi szep idokrol" (mar aki meg ittmaradt) es felhozodott az akkori fizetesunk, megelhetesi koltsegunk. Szegyellve vallottam be, hogy pont 30 eve a masodik munkahelyemen annyi fizetest kaptam, hogy 8 havi fizetesbol tudtam volna venni egy hazat. Termeszetesen nem vettem, nem is erdekelt, most se erdekel:) Konnyen jott a penz, konnyen ment:) Elveztem az Eletet!

andaluzkutya 2014.09.30. 08:23:28

@diggerdriver: Azért, mert ahogy ez elhangzik, abban lenni szokott egyfajta rosszindulat, irigység. Van egy ilyen hátsó jelentése, hogy "te bezzeg ott betegre kerested magad, miközben mi itt güriztünk, hogy neked most boldog nyugdíjaséveid legyenek", ami szerintem teljesen hibás elképzelés, de sokan így gondolják...

2014.09.30. 08:27:57

@TilosazA (UK):
"és tök érdekes amit a Thatcher által vezetett Angliáról ír."
Jo nehany film is keszult arrol az idoszakrol, a banyasz sztrajkokrol. Peldaul a Brassed Off.

Morgo1229 2014.09.30. 08:31:04

@tanato: hat a leveltarban vagy erre arra meg lehetne nezni, mert a posztolo otthonmaradott csaladjat biztos figyelgettek meg jelentest irogattak roluk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 08:33:34

@andaluzkutya:
Igen egyetértek.
Teljesen hibás következtetés.
Nem kell szégyellni amiért megdolgozunk.
A szégyen azé az országé ahol nem fizetik meg a munkánkat.

Morgo1229 2014.09.30. 08:33:57

@TilosazA (UK): nem vagy kicsit oreg hozza ? En akkor olvastam mikor 14 es 3/4 eves voltam ;-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 08:36:54

@Morgo1229:
Ismerve a korszakot komoly hátszélnek kellett ott lenni az ilyen könnyű jövés menéshez.

2014.09.30. 08:39:00

@diggerdriver:
"A te meg az én exünk is tetszik az ùj pasijának nem?"
Nem hiszem, hogy az en exem ujra osszeallt volna valakivel, azutan, amit tolem kapott:) Egy eletre elment a ferfiaktol a kedve:) Meg olyan hapsit nem is fog talalni, amilyen en voltam: mostam, foztem, takaritottam, mosogattam, huseges voltam es meg dolgoztam is neha:)

TilosazA (UK) 2014.09.30. 08:39:48

@Morgo1229: Na kösz. Nem érzem magam öregnek (legalábbis ehhez), angolul olvasom, azért, hogy gyakoroljam a nyelvet. De amúgy egész szórakoztató is.

2014.09.30. 08:44:34

@diggerdriver:
Azert nem kell azt a korszakot annyira dramatizalni. Normalis, egyszeru emberek is kaptak azert vizumot, kulonosen ha tanulmanyukkal fugott ossze. Egy kulfoldivel kotott hazassagba meg nem nagyon szoltak bele, kulonosen no eseteben.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 08:44:48

@Cascabel:
Az összes lehetséges hibát elkövetted amit férfi elkövethet.
Nem csoda hogy sikítva menekült.
:)))))))))))))

Morgo1229 2014.09.30. 08:47:00

@diggerdriver: persze nem kell szegyellni amit elertunk viszont kell alazat is. Mindenki a sajat sorsanak kovacsa de gondolnunk kell a betegekre a hanyattott sorsuakra a kevesbe mereszekre. En pofaztam mar es visszabbvettem, mert eleg erzekenyek az otthonmaradottak a "tanacsaimra".

Morgo1229 2014.09.30. 08:49:41

@TilosazA (UK): jol van. Akkor szinten ajanlom tiszta szivbol az Anna Frank naplojat szinten angolul. Nalunk a 10 evesemnek most ezt kell es igazan jo olvasmany!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 08:50:08

@Cascabel:
Ne kezdjük boncolgatni azt a korszakot mert messzire vezet.

2014.09.30. 08:52:35

@Morgo1229:
"En pofaztam mar es visszabbvettem, mert eleg erzekenyek az otthonmaradottak a "tanacsaimra". "
Ez bizony esszeru es emberi dontes volt! Nagyon rosszul tud esni az otthonmaradottaknak a kritika, a jo "tanacs". stb.

TilosazA (UK) 2014.09.30. 08:54:00

@Morgo1229: Huh, azt nem hiszem, abba már belebuktam gyerekkoromban. Túl szomorú, főleg hogy tudom hogy az a való élet. De azért köszi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 08:55:07

@Cascabel:
Az én tanácsom roppant egyszerű.
El onnan.

NIKI LAURA 2014.09.30. 08:58:31

Jajj,a 80-evek...
Mikor faterek ezerocsi ladajaval ausztriaba,kispolak lakokocsival...a kempingekben odajottek,kajat hoztak,volt hogy tolunk,szegeny magyaroktol penzt se kertek...osszevillantott ket magyar auto,mikor talalkozott a Grossglockneren...Ez azota gyokeresen megvaltozott,mikor kezdodott a " mariahilferstr" bevasarlasok...

Anno nem lehetett valutat kivinni( cs a keretet), fater eldugta a lokharitoba.
Sopronnal kezdtek szetszedni a kocsit,kerdezi a vamos az elsosegely dobozra,mi az?(!)
Na,fater mondja,azt nem nyithatja ki!
Egesz soproni vam-hataror raugrott a segelydobozra,fater azt mondta,az tilos kinyitni!...merthogy,akkor mar nem steril!

Abbahagytak az auto bontasat,ket geppityus kiskatona vitte be,majd szetvagtak a plombas segely dobozt...persze semmi erdekes nem volt benne...na akkor, hozzanak egy ujat,mert ez igy mar nem lehet hasznalni...mondja fater,vegul a soproni parancsnok feher 1000Mb skodajabol adta oda a sajatjat,a many meg persze atjott a lokosbe!

Off

Tegnap beszeltem az egyik Job center ugyfelszolgalataval:nincs NI number interju csak kb 2 honapra,napi tobbszaz magyar jon ki U.K- be!
Erdemes meg most igenyelni,aki a jovoben akar kint dolgozni,mert vszeg valtoztatni fognak,de akinek megvan,az orok!

2014.09.30. 08:58:57

@diggerdriver:
Mar az is rosszindulatu es serto, ha ilyeneket feltetelez az ember, hogy "hatszel", osszekottetes, stb. Nem kell mindenbe politikat es konteo elmeleteket belemagyarazni.

Muscari 2014.09.30. 09:01:11

@Cascabel: az nem az a film, ami egy banyasz fuvoszenekarrol szól? Nagyon - nagyon jo.

Móni, koszonjuk a posztot, nagyon erdekes ez a kis idoutazas, mintha regényt olvastam volna.

Bonjour 2014.09.30. 09:05:04

De jó ez a poszt.
Tudom, nem lehet mindegyik ilyen, mert nem gyűlik hozzá elég anyag, és talán egy húszévesnek a kitárulkozási igénye is inkább lelki, vagy megoldáskereső, mint egy idősebb embernek, akinek megnyilvánulása már óhatatlanul történetibb és történelmibb.
Tényleg, hogy jutott ki anno? Egyetemi színekben sikerült valami álindokkal?

Morgo1229 2014.09.30. 09:05:47

@Cascabel: en azert haza fogok telepulni egyszer. Reintegralodasom erdekes lesz. Bar egyszer mar sikerult hazamennem hosszabb ido utan. De akkor olyan cegnel dolgoztam egybol, ahol az emberek fele kulfoldi volt. Igy nem volt akkora ervagas.

2014.09.30. 09:07:04

@NIKI LAURA:
"Tegnap beszeltem az egyik Job center ugyfelszolgalataval:nincs NI number interju csak kb 2 honapra,napi tobbszaz magyar jon ki U.K- be!
Erdemes meg most igenyelni,aki a jovoben akar kint dolgozni,mert vszeg valtoztatni fognak,de akinek megvan,az orok! "
Ez komoly? Pont gondolkoztam rajta, hogy telire par honapra ki kellene probalnom Londont. 14-18 font/ora fizeteseket hirdetnek a szakmamban (taper and jointer). Nagyon nem szeretnek meg egy telet itt eltolteni, Mexikora meg nem eleg me'g a penzem:(

DieNanny CH 2014.09.30. 09:09:49

@diggerdriver:

Pár hónapja én is írtam egy 72 éves nőről, aki ide Svájcba ment férjhez. 13 évesen kezdett levelezni egy pesti gimiből, 6 évvel később kilátogatott, aztán 3 évvel később megesküdtek.
Én is kérdeztem, mennyire volt nehéz, azt mondta, kb 1 évet kellett várni engedélyre, meg iratokra.
Nem tudom, hátszél kellett-e hozzá. De a történetéből - az én ismerősöm történetéből - nem ez jött le.

DieNanny CH 2014.09.30. 09:11:05

@Morgo1229:

Én az A.F-ot 26 évesen olvastam először.

Morgo1229 2014.09.30. 09:11:52

@NIKI LAURA: ja osszevillantott. Anyam a mai napig integet a magyar kamionosoknak. Baszki haggyad anya mar, lehet csak a vontato magyar rendszamu a kamionos meg szerb. A Glosslocner apam maniaja volt. Azt mindig megmasztuk a Ladaval egyszer kezifek nelkul. Annyira feltem. Mai napig gyulolom a hegyeket.

NIKI LAURA 2014.09.30. 09:12:32

@Cascabel: gyere,most jottem ki,akarok berelni egy autoszerelo muhelyt.
Ugy nez ki,a Tanyat eladtam,megvettek Belgak( erdemes hirdetni holland real estate oldalakon), csak az uj foldtorveny miatt ki kell fuggeszteni 60 napra,utana 30 nap vmi " bizottsag" ,stb

Tudod az emalemet,irj,magyar utlevellel-meg- jobb mint Kanadaival,azzal lepj be az EU- ba.( kifele ha Kanadaival jossz,keresni fogjak az EU belepteto pocsetet)

Morgo1229 2014.09.30. 09:13:18

@DieNanny [SZ,CH]: lehet en is. Kabe mikor jelenhetett meg mao- on ?

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.30. 09:15:11

Ma a többség valószínűleg nem érti mi a fene az a konzuli útlevél. Gondolom azt hiszik sokan, ez valamiféle diplomata okmány.

Nem az.

Ezért elmagyaráznám. A kommunizmusban ez volt a legálisan külföldi élő magyar állampolgárok útlevelének a népszerű nickneve.

Érdekessége: nem lehetett vele bármikor hazautazni! Külön engedély kellett, ha x alkalomnál többször akarta valaki hazautazni. Az x alkalmak száma változó volt, alapesetben maximum évente 4-szer lehetett vele Mo-ra utazni, alkalmanként maximum 30 napra.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.30. 09:15:11

@Babette.:

Ez attól is függött, az ember melyik országban élt.

Ha baráti szocialista országban élt, akkor a HELYI hatóságtól kellett engedélyt kérni minden utazáshoz. Azaz ha pl. egy magyar állampolgár az NDK-ban élt, a keletnémet hatóságtól kellett kérni kiutazási engedélyt. Tehát pl. Nyugat-Berlinbe és az NSZK-be gyakorlatilag nem lehetett utazni, se máshová nyugatra.

Ha meg nyugtaon élt a magyar állampolgár, nyugaton szabadon utazhatott (persze ahol kellett vízum, ott kellett vízum is), viszont ha Mo-ra utazott vagy más szoc. országba, engedély kellett.

Egy időben olyan is volt, hogy a nyugaton legálisan élő magyar állampolgárnak vízum kellett a Mo-ra való utazáshoz! Aztán ezen könnyítettek és évi x alkalommal lehetett utazni. Egyszerűen az útlevélbe bepecsételtek évi x alkalomra szóló engedélyt.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.30. 09:16:01

@Cascabel:

A kort nem lehet egy nevező alá venni.

A kommunista Magyarország útlevélrendszerében a legfontosabb dátum 1961. Míg 1961 előtt – hihetetlen, de igaz – a magyar állampolgárok utazásait TITKOS rendeletek szabályozták, addig 1961-től a szabályok már nyilvánosak voltak. 1947-1961 között az állampolgár beadta a kiutazási kérelmét és várt, majd kapott egy igen vagy nem választ, indoklás nélkül. Ezzel szemben 1961-től már nyilvánosak voltak, hogy milyen követelményeknek kellett megfelelni az utazáshoz, bár persze mindvégig – egészen a rendszerváltásig – megmaradt az indok nélküli elutasítás lehetősége, a “kiutazása közérdeket sért” gumiindok.

Az 1961-es dátum oka természetesen a berlini fal, hiszen addig egy lyuk volt a “népi demokráciák” falán, melyen bárki átmehetett. Ezért is volt alapállásban tiltva Magyarországon úgy általában a külföldi utazás, azaz a “baráti” kommunista országokba ugyanúgy, mint a szabad világba, hiszen az NDK-ba való utazás de facto a Nyugat-Berlinbe való szabad beutazást is jelentette.

A rendszer tehát az volt alapesetben, hogy minden egyes utazáshoz útlevelet kellett kérni, az útlevelet pedig hazautazás után a hatóság elvette az állampolgártól. A szocialista országokba pedig betétlapot adtak ki, mely a személyi igazolvánnyal együtt volt használható. A betétlapok kezdetben csak Csehszlovákiára voltak érvényesek, majd érvényességük ki lett terjesztve az NDK-ra, Lengyelországra, Romániára és Bulgáriára. Kezdetben minden egyes utazáshoz külön betétlap kellett, majd megjelentek a többszörös utazásra jogot adó betétlapok.

A rendszer racionalizálása 1972-ben történt. Ekkor jelent meg a magánszemélyek részére a kék és a piros útlevél. A piros útlevél a betétlapok helyett jött be. A piros útlevéllel a szocialista országokba lehetett utazni, kezdetben kiutazási engedély is kellett a kiutazáshoz, majd ez megszűnt és már nem kellett kiutazási engedély, csak az a korlátozás maradt, hogy minden egyes kiutazás időtartama maximum 30 nap lehet. A kék útlevekkel lehetett utazni bárhová, de itt minden egyes kiutasáshoz külön kiutazási engedélyre volt szükség, mely meghatározott országokra és időtartamra szólt.

Fontos tudni, hogy a NDK, Lengyelország, Csehszlovákia, Magyarország, Románia és Bulgária között közös állampolgár-korlátozó egyezmény létezett. Ennek értelmében ezen országok hatóságai kölcsönösen ellenőrizték egymás állampolgárait és ezen országok területe “tömbként” működött utazási szempontból, néhány példa:
- a csehszlovák hatóság csak akkor engedte kilépni a magyar állampolgárt Ausztria felé, ha megvolt neki a magyar hatóságtól az engedélye, hogy kiléphessen Ausztria felé,
- ha egy magyar állampolgár egyszeri nyugati kiutazási engedéllyel rendelkezett, majd Magyarországról kiutazott Ausztriába, onnan pedig Csehszlovákiába, a továbbiakban már nem utazhatott ki Csehszlovákiából pl. az NSZK irányába, hiszen egyszeri nyugati kiutazási engedélyét már felhasználta,
- a Csehszlovákiába kitelepedett (pl. házasság miatt) magyar állampolgár a csehszlovák hatóságoktól volt köteles engedélyt kérni nyugati utazásához, a csehszlovák szabályok alapján,
- külföldön élő (akár szocialista országban élő!) magyar állampolgár engedélyt volt köteles kérni Magyarországra utazásához – ez utóbbi megszűnt a 70-es évek végén a más szocialista országokban élő magyar állampolgárok számára.

Tehát a 70-es évek végére kialakult az a rendszer, hogy piros útlevéllel majdnem korlátlan számban lehetett utazni az említett 5 ország területére (évente nem több, mint 180 napot külföldön töltve, alkalmanként maximum 30 napot), kék útlevéllel pedig évente egy alkalommal, azonban ezen belül magáncélból nem meghívásra csak 3 évente egy alkalommal.

1984-ben megszűnt a piros útlevél, a szocialista országokba is már kék útlevelet kellett használni, egyszerűen a kék útlevél 5. oldalára be volt pecsételve az állandó kiutazási engedély a szocialista országokba, viszont nyugati utazásokhoz továbbra is minden utazáshoz külön egyedi kiutazási engedélyre volt szükség.

Aztán 1988-ban vezette be Grósz Károly a “világútlevelet”, azaz megszűnt a kiutazási engedély. Az utolsó korlát még megmaradt: azaz továbbra is létezett a “kiutazása közérdeket sért” gumiparagrafus, azaz bizonyos emberek nem kaphattak útlevelet. A teljesen szabad utazást már az 1989-es útlevéltörvény vezette be.

hiirvi piirvi 2014.09.30. 09:16:33

A mostani határátkelőknek ez tényleg magas, de '68-ban a vasfüggöny mögül 1 hónapra nyugatra kijutni ....ott tényleg kellett nem kevés ismerős a BM-ben.Akkoriban minden ismerősöm a jugóba tartó kamionok bevarrt ponyvája alatt jutott ki és osztrák lágerekben kötöttek ki.Nincs ebben semmi rosszindulat, de ez a rög magyar való.

NIKI LAURA 2014.09.30. 09:18:46

@Morgo1229: emlek: basszus,pont a Lada hatso dobfeke beszorult,a betet megegett.
Fater megallt,leszedte a fekdobot: mondja,menjek mar be ott egy pajtaba,kerjek " smirgli" papirt,az nemetul is az.

Nagyfaterom svab volt,tudtunk makogni,bemegyek,gyerekkent a pajtaba.Az osztrak behiv,sutit ad.A pajtaba JDeer traktorok( sose lattam elotte olyat), es egy Cessna 172 kisrepulo.
Nem hittem a szememnek,bele is ulhettem.Hat volt az osztrak gazdanak egy sajat kis felszalloja.:)

Akkoriban olyan szeretettel fogadtak,minket magyarokat...a keleti blokk lakoit.

2014.09.30. 09:19:34

@Muscari:
De az a film. Jo 15 eve lattam, nagyon ledobbentett. Meg kellene neznem megegyszer.

Bonjour 2014.09.30. 09:20:55

Én úgy érzem, hogy egyszerre kapcsólodik a tegnapi (szintén remek) és a mai poszthoz:

sportgeza.hu/sakk/2014/09/30/polgar_judit_interju/

Ismerjük őt, de az Apuka elszántsága és a környezet támadása, irigysége, kicsinysége... Na ez az ami fullasztó Mo-n. Mintha újjáéledne ez a zsibbasztó irigység... Rokonaim emiatt mentek magániskolába. Ott nem ciki, ha el tudnak menni síelni jó helyre (és ez Buda).

De hogy legyen ellenpélda a régi időkből: a fasori gimnázium (pl. Rátz László matektanár). Ahol a későbbi nobeldíjas matekzseniket simán megbuktatták ugyanakkor énekből :))). De ez is az orientálás egy módja, nem? Neumann srác érezhette, hogy nem a zenélés lesz az ő életútja, ha matekből viszont versenyre küldik.

Fel a fejjel a posztolónak, az anyagi jellegű irigység növekszik Mo-n. Megértőnek kell lenni, ma hivatalosan is kétmillió (!!!) szegény van Mo-n, de további millióknak az életszínvonala is nyugati szemmel szegényes.

És mindez abból a 7-8 millió emberből, aki ottmaradt (ez nem hivatalos adat ;), nem higgyetek nekem, de az újságcikkek alapján nekem ilyen szám állt össze a fejemben.)

NIKI LAURA 2014.09.30. 09:21:13

@maxval a bircaman: birca papa,korabban beszeltuk: magyar utlevellel siman atmentunk a Check point Charlinal WB- be.Csak ott.

Morgo1229 2014.09.30. 09:30:37

Lehet elbeszelgetek a szuleimmel errol mert ezek folyamatosan utazgattak. Olaszo, Nszk, Franciao, Horvato. etc Nem voltunk pedig gazdagok.

emiGrant 2014.09.30. 09:42:46

Sziasztok!
Tegnap túl korán feküdtem le, így már nem olvastam HÁ e-mailjét a posztom mai megjelenéséről. Ha tudom, már 7-től ott lettem volna válaszolgatva kérdéseiteket, így most olyan ömlesztett lesz a dolog, de akit elfelejtettem, nyugodtan szóljon!
Tudomásom szerint semmi hátszél nem volt a családunkban, ami két emberből állt, nyugdíjas anyukámból és magamból. Őt nem figyeltették vagy vexálták, vagy ha igen, akkor nekem nem mondta. Ő is járt látogatni bennünket évente és soha semmi baja ezzel nem volt. Én úgy éreztem, hogy azért kaptam meg minden engedélyt, mert 68-ra már enyhülés volt. Pláne a csehszlovákiai események után. A konzuli útlevéllel viszont azután úgy járhattam haza minden engedélyezés, betétlap, stb. nélkül ahogy akartam. Ne higyjetek minden mai propagandának arról, hogy milyen szörnyű volt az átkos! Nem vagyok sztálinista, de sok minden élhetőbb volt, mint aminek ma mondják.

Bonjour 2014.09.30. 09:46:38

@Morgo1229:
Valami akkor nem stimmel.
1990-ben pl. 1-2 Ft volt egy gombóc fagyi, Párizsban meg 30 Ft, átszámolva. És nem csak a fagyi. Korábban még durvább különbségek. Otthoni fizetésből ezt nem lehetett gyakran finanszírozni szerintem. És akkor még az adminisztrációs nehézségekről nem is szóltunk.
Általában a külkereseknek, meg az exportálni képes (állami) cégeknél volt "civil" utaztatás (is), amolyan "megbuherált" módon néha, nyaralás amolyan "külföldi partnerrel való kapcsolattartás okán", stb. Nem lehet, hogy valamelyik szülőd ilyen helyen dolgozott?

Hari Seldon 2 2014.09.30. 09:47:21

@tanato:
Az OK, de a férje angol. Neki milyen gyökerei vannak Magyarországon? Neki annyi idősen már lehet, hogy nem (lesz) egy romantika. Na, várjuk ki a holnapot, majd megtudjuk!

2014.09.30. 09:47:29

@maxval a bircaman:
Ezeket a dolgokat nagyjabol tudtam. 1962-ben mentem elosszor kulfoldre, Pragaba a Pannonia Expressel:) 66-tol evente jartunk szlovakiai rokonainkhoz. Fulekre. 71-ben egy NDK-Csehszlovakia-Lengyelorszag turat tettem. 74-ben mentem elosszor Jugoszlaviaba, egyedul. Csak kesobb tudtam meg, hogy ok nem adtak vissza az illegalisan kiszoko magyarokat, tovabb engedtek oket Nyugatra, meg menekulttabor is volt naluk. Leszerelesem utan szinte minden evben kimentem Drezdaba haverokhoz, inni:) Sokszor hetente jartam at Komarnoba Papa fele munkaba menet, jol berugni:) Disszidalasom elotti evben reszt vettem egy al-dunai hajouton, szakszevezet altal, kozben nem is dolgoztam:) Ausztriaba nem adtak utlevelet, tudtak a geofizikanal, hogy nem jonnek vissza:) Csak akkor kaptam kek utlevelet, amikor favago cegem volt es nem kellett munkahelyi engedely. Az indok motorfuresz alkatreszek beszerzese volt:) Vissza se mentem 6 evig:)

Bonjour 2014.09.30. 09:49:54

@emiGrant: ezzel viszont nem értek egyet. Nem mindenki látta olyan vidáman a helyzetet. Neked személy szerint okés volt, örülj neki.

NIKI LAURA 2014.09.30. 09:50:32

@NIKI LAURA: evtizedekkel utana tudtuk meg,fatert egyszer a kemelharitas majdnem bevitte.

Befizettek egy Becsi tarsas utra,magyar csapat kezilabda meccsere,Ibusszal...igy konnyebb volt az " ablak"

Ismeros a Becsi Israeli kivetsegen intezett vizumot,kimentek par hetre Israelbe.A vizum betetlap volt,de belepeskor az officer belenyomta a pocsetet a magyar passba.
Itthon meg ugye le kellett adni,meglattak a heber pocsetet.

Aztan az akkori Kecskemeti elharitas belatta,hogy egy Israeli kem nem pecseteltett az utlevelebe...de persze egy idore,bevontak fater utlevelet....akkoriban Israel ellenseg volt.( egyesek szerint most us,de ez egy mar egy masik tortenet)

2014.09.30. 09:52:15

@NIKI LAURA:
Okt.7.-en du. erkezem Londonba, 9.-en megyek tovabb Mo-ra, Visszafele is megallok par napra. 27.-en indulok vissza Kanadaba Londonbol.

emiGrant 2014.09.30. 09:52:44

@diggerdriver: Szia! Imádom a posztjaidat és egyet le is fordítottam angolra és kiraktam a FB oldalamra, hogy az angol barátaim is láthassák milyen egy jó fej magyar immigrant! :-) Szóval, a tavalyi posztban tuti, hogy úgy érződött, hogy megsértődtem, de hidd inkább arról volt szó, hogy frusztrált voltam amiatt, hogy az istennek nem hitte el nekem senki, hogy más is lehet abban, hogy valaki hazajön nemcsak a pénz. Én sehol nem mondtam, hogy a nyugdíj itthoni magasabb értéke az nem jó. Sőt, ha elolvasod az egészet kommentestül (ahogy én tettem idén mielőtt megírtam a mostani posztjaimat) többször is megírtam, hogy férjem motivációja többnyire az volt, hogy itt jobban élhet az angol nyugdíjából. Az dühített tavaly, hogy a kommentelők egy hányada nem tudott ezen túllépni és beszállni a diskurzusba egy kicsit érdekesebb szinten. Nem akarok mást írni most erről, mert akkor lelőném a holnapi poénokat! :-)

Bonjour 2014.09.30. 09:55:49

@Bonjour: meg persze a rokonokhoz mentek ki, ha lehetett. De ha jól értem Morgó, nálad ez nem jön szóba.

2014.09.30. 09:56:15

@NIKI LAURA:
Engem tobbszor leszedtek a vonatrol az NDK-s hatarorok Bad Schandaunal, megmotoztak, kikutattak, elvettek az NSZK markaimat es tovabbengedtek:(

Sesamelmo (Q) 2014.09.30. 09:58:15

@tanato: héé én 82ben születtem, de tudom, hogy nem volt könnyű. Hallottam ezerszer. :) meg a '80asévekbeli helyzetről még emlékeim is vannak. A határnál mindig jól kellett viselkedni, szépen ülni, összerakni a játékokat.

@emiGrant: az angol érettség miert kellett? Ujra matekbol is?

OFF, de annyi abszurd, hogy kikivankozik belőlem
Egy 4 honapos oroszlan kolyok lakik a hazunkban, vonyit az erkelyen, viszik autozni, a szomszed a liftben talalkozott vele. Fiatal helyi fiu a tulaj. Tudtam, hogy itt van ilyen, de hogy az epuletben, azt nem.

Hari Seldon 2 2014.09.30. 10:04:22

@emiGrant:
Mostantól hogy tartod a gyerekeiddel a kapcsolatot? (tudom Skype viber stb) De mégis. Nekik gondolom semmit sem jelent Magyarország. Nem hiszem, hogy elvárható lenne tőlük, hogy túl sűrűn elugorjanak Magyarországra. Főleg a családjukkal.
Na, lehet, hogy kicsit előreszaladtam, aztán majd holnap megírod.

emiGrant 2014.09.30. 10:04:50

Nekem is volt egy kis zűröm a rendőrségen, ahova behívtak miután 1969-ben hazajöttem. Egy nagy darab viszonylag magas rangú kövér rendőrnő közölte velem, hogy ne tagadjam, tudják, hogy dolgoztam kint, ami akkor illegálisnak számított. Gondoltam, hogy jó, és szó nélkül beismertem, hogy dolgoztam. Vártam, hogy mi jön és semmi nem jött. A nő közölte, hogy ha most pénzbüntetésre ítél azt az anyukám nyugdíjából kellene kifizetni, mert én még egyetemista voltam és nem volt jövedelmem és, hogy ő nem akarja anyukámat megbüntetni miattam. Így úgy döntött, hogy felszólít, hogy ne tegyem többet, amit meg is igértem. Kész, ennyi. Nekem ez volt a tapasztalatom és csak ebből tudok ítélni. Másoknak sokkal rosszabb volt a tapasztalata, tudom, de arról nem tudok nyilatkozni. Megteszik mások.

Valaki kérdezte, hogy miből volt pénzünk, hogy kimehessek. Én nem mint turista mentem. A repjegyet anyám összespórolta évek folyamán, kint egy büdös vasamba nem került semmi, mert volt kinél laknom (volt egyetemi angol tanáraimnál) és rövid időn belül meglett a bentlakásos állás. Tudom, nehéz elhinni, hogy se hátszél, se protekció, se semmiféle egyéb gazság ebben nem volt, de ez a szent igazság.

Hari Seldon 2 2014.09.30. 10:05:21

@Bonjour:
Merre felé élsz Franciaországban?

emiGrant 2014.09.30. 10:08:47

@Sesamelmo (Q): Szia! Amikor, még az egyetemi felvételi előtt jártam esti iskolába, ahol egy-két tantárgyból leérettségiztem, az azért volt, hogy be ne gyepesedjen az agyam. Akor még pici gyerekeim voltak, így nem tudtam eljárni dolgozni és ezért csináltam. Később a diploma után le kellett tennem az angol nyelv és matek érettségit (GCE), mert anélkül nem vettek volna föl a tanárképző plusz egy évre.

2014.09.30. 10:10:29

Gyerekkori kedves baratomnom 85-ben ment ki Angliaba a Peto Intezettol, azota is kinn van. Nyugdij utan huz vissza Magyarorszagra, ugy hallottam a rokonaitol. Magyar es szereti a hazajat. Egyszeru es ertheto, nem?

emiGrant 2014.09.30. 10:14:46

@Hari Seldon 2: Szia! Nekik igen is sokat jelent, hogy magyarok. Az egyiknek még magyar útlevele is volt egy időben, de amióta Kanadában van, már nem újította meg. Büszkék a magyar származásukra és bár nem beszélnek egy pár szónál többet magyarul, de mindkettő sokat volt Magyarországon és most is járnak, csak sokkal ritkábban. A Kanadában élő fiam tavaly volt két hétig családostul és nagyon élvezte. Imádja a lángost, meg még sok minden más ételt, meg az apja házipálinkáját meg a magyar borokat stb, stb. Egyébként ő volt itt az egyetemi tanulmányai előtt 8 hónapig Pesten, de volt annyi angolul beszélő barátja, meg ő nem egy nyelvzseni, így sajnos nem tanult meg magyarul. A másik fiam, aki Angliában él, annak most két pici gyereke van 2 év alatt, így most egy darabig nehéz az utazás, de tavaly nyáron valószínűlleg ők is jönnek.

Evain 2014.09.30. 10:16:18

Azért én az Anna Frank naplóját nem 10 évesekkel olvastatnám kötelező jelleggel. Nem minden gyerek fejlődik egyformán. De ez csak én vagyok.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.30. 10:16:35

Családi élmény.

A Kádár-rendszer utazáskorlátozása olyan szintű volt, hogy még a szolgálati és diplomata útlevelekbe is kellett

minden utazáshoz kiutazási engedély.

1980-1986 között nekem is diplomata útlevelem volt, mint apám családtagja. Ez ugyanis járt mindig a közeli

családtagoknak is, ha diplomata útlevélre jogosult volt a családban, jellemzően házastárs és szülő esetében, ez

utóbbi esetben csak 18 éves korig járt (nekem 19 éves koromig volt, egyszerűen a hatóság nem figyelt oda és

elfelejtették visszavenni útlevelemet 18 éves korom betöltésekor).

Csak egyes kiemelt státuszú emberek kaptak állandó kiutazási engedélyt. Pl. nekem és anyámnak minden utazáshoz

kellett kiutazási engedély a diplomata útlevelünkbe, csak apámnak volt állandó engedélye. Csak azért, mert ő kereskedelmi tanácsos volt, ez volt a legmagasabb rang a Külker. Min. kiküldöttjeinél. Pl. a beosztottjainak nem volt állandó engedélyük, sőt volt akinek diplomata útlevél sem járt, csak szolgálati.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.30. 10:16:35

@NIKI LAURA:

Ha volt kiutazási engedély az útlevélben, akkor igen.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.30. 10:16:35

@NIKI LAURA:

Eleve Checkpoint Charlienál ment át minden külföldi. A többi átkelőhelyen csak németek mehetettek át. Leszámítva persze a 4 megszálló hatalom hivatalos személyeit (diplomaták és katonák), ők bárhol átmehettek, nekik útlevél sem kellett.

Csodabogár 2014.09.30. 10:16:35

@Babette.: 1956-ban 21 éves voltam. El akartam menni, de szüleim visszatartottak. Ahogy multak az évek, belátták, hogy nincs értelme az itthon maradásomnak. Több elutasítás után, végűl kaptam egy meghívólevelet Svédországból, elutasítottak, de fellebbeztem. Ezután megkaptam az engedélyt a kiutazásra.
A svédeknél se volt egy sétagalopp a lelépés.Miután nem akartam hazudni, hogy engem otthon üldöznek stb. ők is kétszer kiutasítottak. Végül rendeztem a rendőrségen egy nagyjelenetet, hogy inkább öngyilkos leszek, de nem megyek vissza. Ez hatott és humanitárius okoból megkaptam a menedékjogot.
Szóval így zajlottak a dolgok 1965-ben. Utána elitéltek másfél évre, minek következtében még az anyám temetésére se jöhettem haza, pedig már megvolt a kinti állampolgárságom.:-(

vivike22 2014.09.30. 10:16:35

Nagyon jo volt olvasni a posztot, tetszett nagyon!

En ezekbol mar csak a valuta keret reszere emlekszem, sokat jartunk Romaniaba, a hires kek vilagutlevellel. Nagymamam es nagynenem a keleti blokk orszagaiba sokat utaztak mar a 1970-es evektol, NDK, Lengyelorszag, Szovjetunio, oda persze konnyebben engedtek az embereket, de nalunk erdekes sem a kozeli sem a tavolabbi csaladban nem volt kivandorlo elotte sem. Most igy belegondolva, mi vagyunk az elsok.

Mennyire erdekes, hogy a fiammal epp a hetvegen beszeltuk a berlini fal leomlasat, ez mar tortenelem, pedig akkora voltam, mint o amikor megnyitottak a hatart.

2014.09.30. 10:16:49

@NIKI LAURA:
Egyszer behivott a kemelharito az irodajaba, amikor katona voltam. Kerdezte, voltam e mar Nyugaton. Azt mondtam neki, ha lettem volna, most nem lennek itt es nem beszelgetnenk:) Majdnem hadbirosagi ugy lett belole:(

M. Péter 2014.09.30. 10:16:51

@Cascabel: Háttérként a 70-es éveknek is utána kellene nézni. Akkor gyakorlatilag a szakszervezetek irányították az országot, minden apróságért sztrájkoltak, ezzel már sok munkásnak is tele volt a hócipője. Ezért vezették be, hogy előre be kell jelenteni a sztrájkot, és szakszervezeti tagságnak szavazással jóvá kell hagynia. A bányászsztrájk sem csak a bányákról szólt, hanem arról, hogy ki vezeti az országot, a miniszterelnök, vagy Arthur Scargill.

Találós kérdés: mikor zártak be több szénbányát, Margaret Thatcher vagy a munkáspárti Hardol Wilson alatt?

emiGrant 2014.09.30. 10:16:52

@Hari Seldon 2: Ja, és azt elfelejtettem, hogy persze, Skype-on tartjuk a kapcsolatot. A pici unokák is már angyalian társalognak velünk hosszan Skype-on. Ennek több éves hagyományai vannak már és ha egy darabig nem hívom őket, akkor panaszkodnak, hogy hova lettünk. Isten áldja azt aki kitalálta a Skype-ot!!!

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.30. 10:17:46

@NIKI LAURA:

Akkor leírom az ellenoldalt is.

Apám főnökével és annak feleségével esett meg 1968-ban.

Utaztak éppen Frankfurtból New Yorkba. Minden ment rendben, becsekkolás, csomagfeladás, beszállás a gépbe. Aztán a gép nem indult. Pedig világos tiszta idő volt.

Áll a gép már háromnegyed órája.

Aztán a főnökhöz odamegy egy utaskísérő és megszólal:
- Uram, a kapitány tudomására jutott, hogy Ön magyar diplomata. A kapitány mélységesen fel van háborodva, hogy Magyarország agressziót követett el a független Csehszlovákia ellen. Ezért úgy döntött, Önt nem hajlandó elszállítani lelkiismereti okokból. Megkérem Önt és feleségét, hogy minden csomagjukkal távozzanak a gépből. Hamarosan visszahozzuk a lépcsőt a géphez, egy kocsi vissza fogja vinni Önöket a repülőtére épületébe.

S ezt végignézte az összes utas. Mivel a nagy többség nem hallhatta a felszólítást, biztos azt hihetették, veszélyes bűnözőket kaptak el éppen.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.30. 10:17:46

@Bonjour:

Mivel van több zenész ismerős is, ennek létezik az ellenoldala is.

Haver mesélte, hogy a konziban, amikor történelemből vagy földrajzból feleltettek valakit, megesett, hogy a diák ezt mondta:
- Ugye nem gondolja komolyan a tanár úr, hogy meg fogom jegyezni a maga felesleges adatait? Én zenész vagyok, nincs időm évszámokat meg fővárosokat magolni.

Mighty Duck 2014.09.30. 10:17:46

@Cascabel: Nekem másfél hónapja 2 és fél hétre adtak időpontot és a szám is szokatlanul gyorsan elkészült (2 hét), talán azért, mert már volt állásom.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.30. 10:17:46

@Cascabel:

Jugoszlávia bizony visszaadott magyarokat. Nem mindenkit, de egyeseket igen.

Azaz nem volt ajánlatos feladni magadat a jugoszlávoknak. Ilyenkor érdemesebb volt elmenni az olasz vagy az osztrák határra és ott átmenni. Ugyanis Jugoszláviában nem volt vasfüggöny sosem, azaz nem léteztek komoly határőrizeti építmények, magyarul: nagy eséllyel át lehetett sétálni a határon. Sőt sok esetben, a határátkelőn jelentkező magyart nem állították meg a jugoszlávok.

A másik kemény hely Finnország volt. Ők minden illegálist visszaadtak. Annak idején a szovjet menekültek ezt jól tudták: nem volt elég átmenni illegálisan a szovjet-finn határon (ami nagyon nehéz feladat volt), onnan el kellett jutni Norvégiába vagy Svédországba még.

Evain 2014.09.30. 10:18:11

@Sesamelmo (Q): Oroszlán? Banyek, nem kispályás. Azért az nem a cicamica kategória. :s

Herr Géza 2014.09.30. 10:18:18

@NIKI LAURA: Mikor ? Az max. a 80-as éveknek is inkább a második felében lehetett, esetleg a kék útlevéltöl kezdve... Addig a búzakalászos, sarlós-kalapácsos piros könyvecskéddel nem jutottál el a Checkpoint Charlie közelébe sem igazán az NDK-s oldalról....

Hari Seldon 2 2014.09.30. 10:20:19

@emiGrant:
Nem is arra céloztam, hogy hogyan élik meg a származásukat (ha így értetted, akkor bocs). Hanem pont "logisztikai" szempontból kérdeztem. Így már értem, ezek szerint azért kicsit "körülményes".
Mi három kisgyerekkel elég sokszor megyünk nagyszülőzni. Éjjel bepakoljuk őket a kocsiba, és délutánra Budapesten vagyunk. (persze Lotaringiából egyszerűbb, csak 12 óra az út)

Hari Seldon 2 2014.09.30. 10:24:09

@maxval a bircaman:
Valahol logikus a finn hozzáállás. Ők nagyon szoros kapcsolatokat ápoltak a Szovjetunióval, nekik gazdasági érdekük is volt, hogy ez ügyben együttműködjenek velük.

Herr Géza 2014.09.30. 10:25:28

@maxval a bircaman: Söt, az osztrák határ felé tartó vonatokon a 70-es években még civil ruhás jugó határörök/titkosszolgák is ültek és még azt a trükköt is megpróbálták leleplezni, amikor a sváb származású magyarok kimentek turistaként Jugóba, majd a belgrádi német nagykövetségen alanyi jogon kaptak német útlevelet és azzal próbáltak Ausztria felé lelépni. Sokuk viszont nem, vagy csak nagyon gyérül tudott németül, ezek a sunyik meg erre utaztak. Abban az idöben a belgrádi követség körüli kis utcák tele voltak "elhagyott" magyar rendszámú trabikkal, wartburgokkal stb., pont úgy, mint 89.-ben a budai utcák NDK-s rendszámú autókkal....

Hari Seldon 2 2014.09.30. 10:26:14

@emiGrant:
Őket dicsérd a Skype miatt:

"Skype was first released in August 2003. It was created by Janus Friis (Denmark) and Niklas Zennström (Sweden) in cooperation with Ahti Heinla (Estonia), Priit Kasesalu (Estonia), and Jaan Tallinn (Estonia), who supplied the backend which was also used in Kazaa."

en.wikipedia.org/wiki/Skype

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.09.30. 10:26:15

@Sesamelmo (Q): Az előző faluban, ahol laktunk, medvéket tartottak. Igaz, nem lakásban, hanem a kertben. De mi az egy oroszlánhoz képest :)

LittleG (uk) 2014.09.30. 10:32:59

Hmm... számomra mesébe illő történet, romantikus álmaimban valahogy így képzelném a házszerzést, életutat: kuporgattunk, először semmink se volt, de x év alatt kifizettük a házat, egyre nagyon lett a bevételünk, egyre több mindenünk lett, egyre könnyebben éltünk...

akkoriban ez volt a jellemző? lehetett tervezni, nem?

mert most... jó, tervezni lehet, de olyan könnyű belebukni...

emiGrant 2014.09.30. 10:35:30

@Hari Seldon 2: Köszi. Meg fogom említeni őket minden napos imáimban!!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 10:36:19

@emiGrant:
Persze nincs azxal baj ha valaki abból a pénzből amiért megdolgozott jobban akar élni.
Ha meg ráadásul haza is megy az külön öröm.
Valószínűleg nekünk is haza kell költözni ha megérem a nyugdíjat vagy addig dolgozok míg a gépben halok meg.
Én nem sajnálom töletek az biztos.
Még valamit.
A hátszél az nem degradáló jelzö ha arról a korról beszélünk.
Minden elörejutás pozíció tanulási utazási szándék feltételekhez volt kötve vagy ajánlatos volt valamely feltétel megléte.
Ezek természetesnek számítottak.
Ma újra.

2014.09.30. 10:36:46

@diggerdriver:
"A szégyen azé az országé ahol nem fizetik meg a munkánkat."
Az most kinek a szegyene, hogy most is ugyan annyi a fizetesunk ugyan azert a munkaert, mint 15-20 eve? Ugy oraberben, mint teljesitmeny berben.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.30. 10:40:07

@Hari Seldon 2:

Nem, az ok politikai volt. Szerződés kötelezte a papíron "független" Finnországot, hogy háború esetében a SZU-t támogassa. Finnországnak nem volt független honvédelmi és külügyi politikája Gorbacsov idejéig.

2014.09.30. 10:50:28

@Herr Géza:
"amikor a sváb származású magyarok kimentek turistaként Jugóba, majd a belgrádi német nagykövetségen alanyi jogon kaptak német útlevelet és azzal próbáltak Ausztria felé lelépni.
En is csak Ausztriaban tudtam meg egy hivatalos brosurabol, hogy a svab szarmazasuak (anyai agon) az NSZK-ban egybol megkaptak az allampolgarsagot, nyelviskolat, szep osszeget az indulashoz. Ennek az egyik feltetele az volt, hogy kozvetlenul az NSZK-ba kellett menni es lejelentkezni, kozbenso orszagban nem volt szabad lejelentkezni. Erdekes, nem csak svab szarmazasuakra vonatkozott ez, hanem olyanokra is, akik tudtak bizonyitani, hogy a II. vh. alatt nemet katonat bujtatott vagy apolt a csaladjuk.

emiGrant 2014.09.30. 10:52:47

@LittleG (uk): Igen, teljesen igazad van. A 70-es és 80-as években még lehetett tervezni, bár akkor is volt egy választási kényszer, hogy feléljük-e amit keresünk, vagy spóroljunk-e. Aki felélte, mint az itt kommentelők közül is egy páran, azok nem akartak tervezni, csak élni. Mi hosszú távban gondolkodtunk és az akkori viszonyok még azt megengedték. Sajnos a mai fiataloktól a mai világ elvette ezt a választási lehetőséget. Most már a UK gazdaság is olyan állapotban van, hogy sokaknak reménytelen az újonnan megszigorított bank kölcsönök feltételeit teljesíteni. Marad a bérlés, de még az is attól függ, hogy hol laksz. Brightonban meg Londonban jól kell keresni ahhoz, hogy egy tisztességes lakást tudjon bérelni egy fiatal pár. Tudom, mert követem a híreket stb. Látod, én már megöregedtem, ami nem jó, de legalább azzal vigasztalhatom magam, hogy az én fiatalkoromban még volt perspektíva. ma már egyre kevesebb, és nemcsak itthon hanem Angliában is. :-(

2014.09.30. 10:53:26

@maxval a bircaman:
A finn hadsereg fegyverzete is leginkabb a Szovjetunobol szarmazott (tankok, vadaszrepulok, helikopterek, legvedelmi raketak, stb.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 10:56:59

@Mighty Duck:
Igaz. Tavasszal még a barátomnak 6hét volt most a feleségének 2.

coeris 2014.09.30. 10:57:19

Köszi a posztot, érdekes volt! Szép, gazdag élet, remélem majd én is így tekinthetek vissza egyszer a saját "pályafutásomra". :)

Az első képen csak nem a Brighton Pier látszik? Nem tudtam kibogarászni a feliratot, de az alapján nem az, egyébként meg annak tűnik. (Tudom, illusztráció.)

Egyébként meg vicces a poszt időzítése, a hétvégi városnézésen azt mondta a lakótársam, hogy olyan a város, mintha részben még a '60-as években létezne, és tényleg van ilyesmi hangulata, bár én persze akkor még bőven nem éltem, sőt. Eddig még minding nagyon tetszik a hely, bár van egy-két anomália (tizenegy-két éves cigiző gyerekek, parkban koradélután verekedő nők), de nagyon tetszik a hely "hippi" hangulata. Valahol olvastam, hogy egy angol főpap szerint Brighton a királyság legistentelenebb városa, de ez a helyiek szerint nem sértő. Hát, ehhez csak csatlakozni tudok, amennyiben így van, jó helyen vagyok. :) Lőttem egy fotót egy tőlünk 5 percre lévő templomról (?), amivel szomszédos falon egy csókólózó rendőrpár van felgraffitizve, és látszólag ez tök oké mindenki szerint. Elfér sok minden. :)
Széljegyzet ehhez: vasárnap egyetemi üdvözlő fogadás/buli volt külföldi diákoknak, és a város polgármestere körbejárt a feleségével és mindenkit személyesen üdvözölt Brightonban, meg nagy hévvel pózoltak közös fotókon új diákokkal. Nagyon fura volt, mert tudtommal mi nem szavazhatunk, miért pont nálunk reklámozná magát? Mondhatnánk, hogy hosszútávú befektetés, mert majd közülünk lesz, aki itt telepszik le, de a kora alapján nem gondolkodik már 2-3 ciklussal előre. :)

Régi határátkeléshez: igaz nem éltem akkor, és nagyon mély történelmi ismereteim sincsenek, de nekem úgy jött le, hogy a posztoló egyetemen keresztül ment ki először, ami tudomásom szerint erősen könnyített ügymenet volt, nem kellett hozzá borzasztó kapcsolati háló, aka "hátszél".

Hazaköltözésükhöz: az nem jut/jutott eszébe egyetlen fújolónak sem, hogy az itthon értékesebb kinről kapott nyugdíjukat szépen becsatornázzák a magyar gazdaságba? Egy jó része a pénznek közvetlenül helyiek zsebébe megy, egy másik része meg az államnak (ÁFA), úgy, hogy azt egy teljesen másik rendszerből kapják. Az meg egy morális vonal már csak, hogy ha egy életen át keményen megdolgoztak, spóroltak érte, akkor már végképp ott költik el és arra, amihez csak kedvük szottyan, és ha ők úgy döntöttek, hogy Magyarországon fognak ebből jobban élni, mint egy otthoni átlagnyugdíjas, akkor lelkük rajta. Magyarország nagyon jó és szép hely, ha az ember tudja finanszírozni. Rengeteg jó program van meg látnivaló, csak alacsonyabb fizuból nem tud az embert gyakran ilyenekre eljutni. Ha meg valaki más letaposása és lealázása nélkül igen, akkor az miért irigység tárgya?
Remélem jól sült el a hazaköltözés és jól érzik magukat. Várom a holnapi posztot!

2014.09.30. 10:59:05

@M. Péter:
Nekem nem kell talalos kerdes:) Prolikent a munkasok oldalan kell hogy alljak, ha igazuk van, ha nincs:)

emiGrant 2014.09.30. 11:04:53

@diggerdriver: "Ma újra!" Sajnos. Persze jobb, ha nem kap el a gépszíj és nem kezdek itt politizálni. Meg aztán lelőném a honapi poénokat. Látod, nemcsak az angliai 70-es meg 80-as évek voltak a politizálódás évtizedei, manapság itthon sem ártana valami nyugatias és nem hungarikumként személyeskedő politizálásba fogni. Eszmék és becsület kellene hozzá. Ezek voltak amik megfogtak engem 40 éve Angliában, de hát itthon nem könnyű erre reagáló embereket találni.

2014.09.30. 11:11:17

@diggerdriver:
"Nekem nem annyi."
Most. De meg lehet, hogy 15-20 ev mulva is annyi lesz vagy annyira megy le:((((
Na, mentem aludni, 3 ora mulva kelek, gyapotfoldek:)

emiGrant 2014.09.30. 11:12:39

@coeris: Hát igen, Brighton mindig is egy különc és magabiztos hely volt. Én nagyon bírtam, mert én nagyjából bárhol meg tudok szokni ha kell. A csókolózó rendőrpárt én is most láttam először, amikor nyáron ott voltunk, de nem lepett meg. London után a legtoleránsabb, multikultibb hely az egész országban. Ja, és én nem hivatalosan tanulmányi okokból mentem ki 68-ban, csak az volt a kapcsolat a tanuláshoz, hogy volt egyetemi tanáraim hívtak meg, de az egyetemen halasztottam egy évet, hogy kimehessek.

2014.09.30. 11:14:30

@emiGrant:
"Eszmék és becsület kellene hozzá "
A mai vilagban ezeknek a szavaknak mar nincs erteke sehol sem. Csak a penznek:(

Herr Géza 2014.09.30. 11:19:56

@Cascabel: Nekem a volt fönököm lépett le így a 70-es években, soroksári "magyarok" voltak, stílszerüen Müller családnévvel. Bulgáriába indultak Jugón keresztül, mert akkor azt hallották, hogy a kikötöben simán felengednek a bolgárok pl. egy török hajóra a magyar útlevéllel is, de persze ez csak urban legend volt. Onnan visszafordultak, majd csónakot lopva akartak (családostul) a szlovén "csücsökben" átevezni Olaszországba, de a viharos tenger miatt arról is letettek. Így maradt a belgrádi követség a német papírokkal, majd a cidrizös vonatozás (a gyerekek - 17-21 év között - csak nyökögtek németül....) Viszont ök is rögtön megkapták N.o.-ba érve az állampolgárságot, a letelepedési támogatást, a gyerekek a nyelvtanulást, stb. Igaz az apa orvos volt, lehet, hogy az ügy sima bonyolításában ez is játszott....

Herr Géza 2014.09.30. 11:24:55

@Herr Géza: Ja, és a papa orvosként 56 után jutalomból néhány "rövid" évig vidéken kempingezhetett államköltségen, mert a "forradalom/ellenforradalom" mindkét oldalának sebesültjeit ellátta a kórházban és a lakásán is....

2014.09.30. 11:33:13

@Herr Géza:
"Nekem a volt fönököm lépett le így a 70-es években, soroksári "magyarok" voltak, stílszerüen Müller családnévvel."
Lehet, hogy tavoli rokanaim?:))) Azt hallotam, hogy a Muller nagyapamek jartak Sorokrarra is a haboru elott, nagy volt a rokonsag. De sokat kitelepitettek kozuluk a haboru utan Nemetorszagba onnan.

tucano 2014.09.30. 11:35:13

@emiGrant: nagyon szépen fogalmaz a poszterina, öröm olvasni (az előző posztját is). Nyugdíjasként meg nehogy már beszóljon valaki, hogy hová költözik. Itt lakik mellettünk egy fél angliányi nyugdíjas és bizony irigylem őket egy picit. Van egy oltári kedves öreg pár, olyan 65-70 között, minden reggel talizunk 6-kor. Én kutyát sétáltatok, ők búvárkodni mennek, mert a búvárfényképezés a hobbijuk. Minden reggel egy kis karika virslit adnak az ebnek, mert tudják, hogy nem szabad túletetni, viszont miért ne egy vidám csahossal kezdjék a napot. Remélem ti is ilyen nyugodtsággal tötlitek napjaitokat, sok vidámságot, meg türelmet túlhajszolt honfitársainkhoz!

Herr Géza 2014.09.30. 11:42:13

@Cascabel: Ki tudja, lehet... De gondolom ott a Müller név olyan gyakori volt, mint égen a csillag. :))))
Egyébként az onnan kitelepítettek közül nagyon sokan kerültek arra a szük környékre, ahol most lakunk Németországban. A szomszéd kisvárosban, meg a volt cégem falujában is komplett településrészeket építettek akkoriban az érkezöknek, a még élö öregek ha mást már nem is, de káromkodni még tudnak magyarul, amúgy jó cifrán. Jókat röhögtem rajtuk, amikor az általam echte sváboknak vélt szomszédok a kerítés két oldalán originálban nyomták egymásnak a "te jó k... anyádat" jellegü ékes magyar mondatokat.... :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 11:42:31

@Herr Géza:
Én anyai ágon sváb származású vagyok.
Ax unokstestvérem mikor disszidált gond nélkül megkapta az állampolgárságot.

Herr Géza 2014.09.30. 11:50:12

@diggerdriver: Én annak idején hiába túrtam a családfában germán felmenö után, sajna nálunk a Kárpát-medence dominált.... :))))

Herr Géza 2014.09.30. 11:52:21

@Herr Géza: Bár Indiában lehet, hogy simán kapnék állampolgárságot..... :)))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.30. 12:07:00

@tanato: én csak a piros és kék útlevélre emlékszem, a kékkel lehetett nyugatra menni, 3 évente, valutakeret 70(??) dollár volt, a maradékot be kellett váltani, otthon nem lehetett.
mi csak a tátrában voltunk 81-ben pirossal, de síelni nem tudtunk, csak szánkóztunk. utána 93ban voltam először kinn.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.30. 12:10:19

@maxval a bircaman:
"nem érti mi a fene az a konzuli útlevél"

én még csak nem is hallottam róla előtted.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.30. 12:11:38

@maxval a bircaman: "TITKOS rendeletek "

tanárom elmesélése szerint olyannyira titkosak voltak, hogy egy bizonyos számú jogszabálynak volt egy nyilvános szövege meg egy titkos, és a kettőnek köze nem volt egymáshoz.

qkuc 2014.09.30. 12:23:41

@emiGrant: Lehet egyszer szobrot fog kapni, :).

Egyébiránt nekem tetszett a poszt, :).

qkuc 2014.09.30. 12:28:41

"Hogy visszatérjünk az anyagiakra, hiszen ez mindig fontos a HÁ híveinek ..."

Nekem ugyan nem, :). Mindenkinek a magánügye, :). Igaz, sem hívő, sem régi klubtag nem vagyok, csak egy egyszerű "érdeklődő", :).

Eszembe jutatta apukám nagynénjének és férjének a történetét, akik nagyjából semmiből építették fel újra az életüket egy kontinenssel nyugatabbra, :).

emiGrant 2014.09.30. 12:32:41

@Cascabel: ne légy ennyire negatív! Ha jól értettem egy pár kommentet, Te Kanadában élsz. Az én kisebbik fiam is ott van, Torontoban. Ő és egy jó pár ifjú akik a barátai, ismerősei próbálják, hogy egy jobb életért harcoljanak. Ezt nem jattért, vagy bármilyen számításért teszik, hanem azért mert hisznek egy eszmében (nem vallás!!) és teljesen önzetlenül tesznek a saját eszméik terjesztéséért. Ők mindannyian egy jobb világot akarnak, de nem csak ülnek a fenekükön, hanem a maguk módján próbálnak a világon változtatni. Na ne mondd nekem, hogy ilyen csak nyugaton van! Itthon sok a megfélemlített, meg elfáradt, elfásult ember. Sokan agymosva is lettek, de én szentül hiszem, hogy olyan nép még nem volt, a magyar sem, amely örökre hagyta, hogy kisemmizzék és hülyét csináljanak belőle. Én lehet, hogy már nem fogom megérni, de, hogy lesz valami lyesmi itthon is, az tuti biztos. :-)

Herr Géza 2014.09.30. 12:33:56

@vivike22: "Pedig ez már történelem..." Nekem még megvan az az útlevelem, amiben 5 éves tartózkodási engedély volt bepecsételve az NDK-ra....
Már az NDK is történelem.

tanato 2014.09.30. 12:40:44

@Babette.: Nekünk is csak piros útlevelünk volt rendszerváltásig,avval mentünk a Tátrába meg Zakopanéba meg Erdélybe.Jugóba már nem volt érvényes.A kéket kiváltani az nagyon nem volt egyszerű,átvilágítás ,BM vizsgálat miegymás,szóval bonyolult tortúra lett volna.

emiGrant 2014.09.30. 12:47:33

@tucano: Köszi! :)
Hát mi már öregebbek is vagyunk, mint a Te aranyos szomszédaid a virslivel. Ami a honfitársainkhoz való viszonyunkat illeti, tudod, nem minden magyar teljesen dilis, sőt, néha én vagyok ugyanolyan dilis, mint az átlag magyar. Mivel én is az vagyok. Itt faluhelyen annyi totál normális paraszt él, hogy az már a csodával határos. Pedig ők is küszködnek, de valahogy még hála az égnek nem lettek városi őrültek. Rohadt nehéz szétválasztani az eredendő rosszat a tanult rosszaságtól. Sőt, meg se kell próbálni. Én szeretek előre nézni, még most is, pedig már sokkal kevesebb nekem az előre, mint a hátra. Ha probléma van, meg kell oldani, vagy legalább megpróbálni. Most olvastam el diggerdriver tegnapi posztját. Már csak azért is, mert azt írtam, hogy mindketten otthagytuk a pedagógiát az oktatás hanyatlása miatt. Nehogy azt higgyétek, hogy ez egy olyan általános, az angol oktatás színvonaláról szóló megjegyzés volt. Amit mi találtunk szörnyűnek az az oktatásügy állandó beleavatkozása volt, ahogy éppen csak bevezettek valamit, rögtön kidobták és jött valami más. Ahogy, ha jó, tisztességes, lelkiismeretes tanár akartál lenni a minimum munkaidő 70-80 óra volt hetente. Egyikünk sem volt hajlandó csapnivaló rossz tanár lenni, és kinyírni sem akartuk magunkat idő előtt. Amiről diggerdriver írt az valószínüleg 5 és 11 év közötti iskolákról szólhatott. Ott még nem olyan szörnyű a helyzet, legalább is nekem úgy tűnt. Én gimnáziumi tanár voltam és ott sokkal rosszabb a helyzet. Persze, lehet, hogy csak pechesek voltunk, de az biztos, hogy jó döntés volt abbahagyni. A problémát így oldottuk meg, pedig ennek exisztenciás vonzatai is voltak. És mégis túléltük. Ez rosszul is elsülhetett volna, de pimasz mázlisták voltunk világ életünkben. Azaz, lehet, hogy az a nagyon jó angol mondás érvéányesült, hogy "you make your own luck". Ki tudja?

Sesamelmo (Q) 2014.09.30. 12:49:49

@VPBA: @Evain: közben kiderult, hogy par hazzal odebb egy leopárd van. Csak remélem, hogy nem talalkozom velunk a liftben.

@emiGrant: az otthoni érettsegi nem szamitott semmit? Persze az nem angolul volt, de mégis. (Jó nicknév!)

Morgo1229 2014.09.30. 13:02:15

@Bonjour: Bocs, de kozben dolgoznom kell majd este benezek.
Szoval a Ladaval mentunk es kb 81-82-ben ilyen laza kis europai korut. Parizsban a Bolougneban (bocs a spellingert) vadkempingeztunk. De azt hiszem nem cask a csorosag miatt, hanem mert masok (hollandok) is azt csinaltak mert a rendes kemping betelt. Emlekszem bejartunk vizert a kempingbe. Gondolom ez igy ma lopasnak hangzik. De frankon van kepem rola, hogy 10 evesen az Eiffel tornyon vagyok abban a piros suhogos orkan kabatban, derekon arany csat. :-)

Mme Seldon 2014.09.30. 13:23:14

Nem olvastam végig a kommenteket, de nagyon tetszett a mostani írás és az előző is (amit most olvastam el újra).
Várom a folytatást!

posterina 2014.09.30. 13:25:42

Nagyon jó volt a poszt. Várom a folytatást!!.. :)

Az apósom az én posztomat olvasta először, de elborzadt a kommentelőktől. Pedig az ő fejében is megfordult az írás. Kanadába emigrált 56-ban. Nagyon szeretem a történetüket. Mondjuk neki esze ágában sincs Magyarországra visszamenni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 13:46:50

@emiGrant:
Magyarország gyógyíthatatlan beteg.
Saját maga okozta a betegségét.
Nem fog belöle kijönni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 13:49:54

@emiGrant:
Persze. A primary ról írtam a fiam 9 éves.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.30. 13:49:56

@maxval a bircaman: egyszerűen arról van szó, hogy az átlagember nem tudott ilyeneket. bejárt a gyárba reggel hatra, kettőkor hazament, utána vagy gmkzott vagy rokonságot látogatott, sétált, focizott a gyerekkel, kirándult, nyaralt a balatonon a gyári üdülőben,
ha telt rá neki, akkor háromévente kimehetett csehszlovákiába.

ezen túl nem sok inger érte, nem tudott semmi sem a kemény, sem a puha diktatúráról, valutára nem volt pénze, a nyugatról csak elvétve kapott híreket, meg a disszidensekről, osztrák lágerekről,

némelyeknek az amerikai rokonok küldtek csomagot,
a gyerekek a kamionosoktól kuncsorogtak ....(nemgolyó) rágót,

DE
a fizetésüket pontosan kapták, a munkájuk biztos volt, gmkzhattak vagy otthoni pluszmunkát végezhettek, nem voltak hullák a fizetésnélküli túlóráktól, vagy a stressztől.

ragozhattnám, de aki akarja, érti így is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 13:54:05

@Babette.:
A gmk ax már csak a 80as évek végén volt.
A maszek melóment elötte.
Vállalat anyagjából vállalat gépeivel munkaidöben vagy azon túl pénzt csinálni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.30. 13:55:21

@diggerdriver: állami vállalatok voltak
"tiéd az ország, magadnak építed":DDDD
biztos ezért dobálták át a kerítésen a cuccokat is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.30. 13:56:57

@diggerdriver: egyébként voltak más megoldások is, anyám például délutánonként a gyárnak vasalt zsebkendőket, hajtogatta, dobozolta, az anyagot hozták, ha kész volt, vitték. ezzel keresett pluszt, és ez nem volt sem gmk, sem maszek

rumitom 2014.09.30. 13:58:51

Ez meno. 40 evvel ezelott sem volt kolbaszbol a kerites? :)
Az 1000 font jo fizetes ha 4.5K egy 4 szobas haz brightonban. Manapsag inkabb 6-8 szoros az ingatlan az eves atlag fizuhoz kepest...

tanato 2014.09.30. 14:00:00

@Babette.: Jól beszélsz,mikor születtél?Igencsak egy korosztály lehetünk.Tényleg Csehszlovákiába jártunk legtöbbet,időnkén Lengyelországba Krakkóig.Románia már kicsit zűrösebb volt a Ceausescu rendszer magyarellenessége miatt./Benzintörvény,szállástörvény/.A déli határ mentén élők meg un. kishatár-útlevéllel Jugóba.Nyugati út az nagyon keveseknek nagyon ritkán.Vonultak viszont a sorkötelesek a Jugó meg az osztrák határra határőrnek két évre.Külföldi rokonok időnként jöttek és hoztak némi híreket a szabad világról amit el sem nagyon hittünk.
Viszont volt egy alapfokú stabilitás. munka és anyagi téren.Ez igaz,ennek ellenére nem kívánom vissza az orosz-szovjet katonákat, a vasfüggönyt,meg KISZ-t.

tanato 2014.09.30. 14:01:56

@Babette.: Szétlopták a gyárakat/meg a TSZ-eket/,teherautószám vitték el pl. a konzerveket a helyi gyárból feketén.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.30. 14:10:03

@tanato: egy csomó jó dolgot is fel tudnék emellett sorolni, például amik az állami tulajdonból eredtek (pl a minden faluban működő átvevő),
ahogyan erre a mostani kormányzat is rájött, csak a jelenlegi rendszerben halvány másolatát sem képes megvalósítani, hiába próbálja.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 14:11:22

@posterina:
Mi is elborzadtunk a kiváló posztod utáni kommentjeidtöl.
:))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 14:15:00

@Babette.:
Persze. Tiéd a gyár...
Kádár azt mondta nem baj ha maszekolnak az emberek mert az is a nemzeti vagyont gyarapítja.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 14:16:27

@Babette.:
Azt bedolgozásnak hívták.
Az volt a gyári munkás háztáji hízlaldája.

posterina 2014.09.30. 14:21:15

@diggerdriver: Még szerencse, hogy ahogy a posztjaim úgy a kommentjeim is megosztják az emberek véleményét! Aki látja milyen kedves szavakra reagáltam az úgy is meg érti :) a többi pedig nem érdekel

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 14:23:26

@Babette.:
Vokt több ilyen.
Az egyik leggyilkosabb a focilabda varrás volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 14:26:12

@posterina:
Mem így van. A posztjaidnak szinte teljesen pozitív fogadtatása volt.
A többitöl meg azóta sem tudunk helyreborzadni.
:))))))))))))

blackhairlady 2014.09.30. 14:27:44

@tanato: En is 88-ban voltam eloszor kulfoldon. A sogornomtol egy tatrai 1 hetes utat kaptunk naszajandekba. Smolij Smokovec gyonyoruseges volt, a Tatrat is megmasztam ragyogo napsutesben, 3 honapos terhesen:)
En nem emlekszem, hogy hogyan kaptunk utlevelet az exemmel, de lehet, hogy Csehszlovakiaba konnyebb volt?

blackhairlady 2014.09.30. 14:31:03

Nagyszeru iras, szinte megelevenedik az akkori vilag, olyan szepen leirod.
Erdekes ez a szegenysegben szocializalodas, en is a mai napig azon veszem magam eszre, hogy pont ugy sporolok mint 20 evvel ezelott. Szerintem ez nem hatrany, neha megmosolyogtato, de inkabb ezt lassak a gyerekek mint a penzszorast.
Varom a folytatast:)

blackhairlady 2014.09.30. 14:32:21

@TilosazA (UK): En is nem reg olvastam el, valoban nagyon erdekes konyv.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 14:33:28

@blackhair-lady:
3 hónapos terhesen?

''Csaj felszáll a buszra odasól egy utasnak -kérem adja át a helyét terhes vagyok- utas ránéz a karcsú nöre -mióta?- -tíz perce-

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.30. 14:39:12

@Babette.:

Mindne rendszernek vannak előnyei és hátrányai is.

Én is hosszasan tudnám sorolni a kommunizmus előnyeit. A gond az, hogy a hátrányait még hosszabban sorolhatnám.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.30. 14:39:12

@Babette.:

Tudod mi a döbbenetes? Hogy ma éppen ugyanígy élek Nyugaton is. Én se tudok nyaralgatni mindenfelé. Meg hiába roskadoznak a polcok az árutól ha nem tud megvenni őket. Ennyit erről. Az előadás mindig mindig ugyanaz, max a díszlet más kicsit. Koldusok és királyok.

blackhairlady 2014.09.30. 14:39:17

@Morgo1229: Nalunk tavaly, 13 evesen volt kotelezo olvasmany. Meglepodott a gyerekem amikor elkezdtem meselni a konyvrol:)
Egyebkent a tanara meghivott egy holokauszt tulelo gyereket az egyik orara. na aznap delutan bevonult a szobajaba, es ki sem jott masnap reggelig, hetekig latszott rajta a dobbenet. Kesobb azt mondta, hogy nem csak dobbenet volt hanem harag.

puhacica 2014.09.30. 14:39:51

@diggerdriver: elnézést a korai offért, de a gyógyíthatatlan betegség tovább burjánzik! az RTL Klub levette másfél hónapra a Szulejmán című nagysikerűt és a nézők bazmeg szombatra tüntetést szerveznek, hogy újra műsorra tűzzék a sorozatot. é r t e d ? ! azért, hogy a szemüket kilopják, nem szólnak egy szót se, de a Szulejmán, hát azért csatába vonulnak! Magyarország megérett a pusztulásra. :D

qkuc 2014.09.30. 14:43:08

@blackhair-lady: Én is így voltam vele, bár kissé hozzám közelibb személy mesélte el a történetét, :(.

qkuc 2014.09.30. 14:45:20

@puhacica: Ezen én is kissé ledobtam az agyam ékszíjait ...

tanato 2014.09.30. 14:47:23

@blackhair-lady: Persze a piros útlevéllel,de az mondjuk már jóval 88 előtt megvolt.

tanato 2014.09.30. 14:49:57

@puhacica: Cirkusz is kell a népnek.Egyébként a Szulejmánt én is nézem/nézném/.Igaz szentimentális szappanopera legnagyobbrészt,de legalább nem kitaláció,valós tényeken alapul,valós történelmi eseményeket idéz fel kiszínezve.

LittleG (uk) 2014.09.30. 14:49:59

@rumitom: de nem egy négy hálószobás... bar attól is függ, mit nevezünk átlagfizunak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 14:52:32

@puhacica: @tanato:
Nézzétek meg az egyik legkiválóbb magyar filmet ami a tv manipuláló erejét szemlélteti.
Az a címe hogy Gyula vitéz télen nyáron.
Zseniális.

Mme Seldon 2014.09.30. 14:57:23

@emiGrant:
"Sokan agymosva is lettek, de én szentül hiszem, hogy olyan nép még nem volt, a magyar sem, amely örökre hagyta, hogy kisemmizzék és hülyét csináljanak belőle."
Ebben azt hiszem tévedsz.
Rengeteg nép hagyja hogy mossák az agyát.
Régen is,és most is.
Ezek a népek többnyire folyamatosan csúsznak lefelé,és nem értik miért. Folyamatosan azt hiszik hogy a külvilág bántja őket. Így lehet még jobban bezárkózóvá tenni őket, és így lehet még jobban kihasználni őket. Ez így működött 1000 éve is, meg most is.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.30. 14:58:33

@emiGrant: Ez leginkább attól függött (mármint hogy mi mennyire volt élhetőbb, vagy sem), hogy milyen családból származtál. Úgyhogy ebben nem igazán lehet általánosítani.

SzZoole 2014.09.30. 14:59:40

@diggerdriver: Latom megint megtalatak:)))

tanato 2014.09.30. 15:01:16

@diggerdriver: Láttam,az ugyan egy Szulejmán féle sorozat kifigurázása volt de tetszett.Tényleg zseniális volt.De én mondjuk lehetőség szerint minden történelmi,tárgyú kosztümös filmet meg szoktam nézni.A Rómától kezdve a második vh.ús filmekig pl. Levelek Iwo Jimáról meg a Das Boot Meg a Drezda a pokol napjai stb.

puhacica 2014.09.30. 15:04:40

@qkuc: azt elhiszem. :D

@tanato: én még akkoriban néztem bele, amikor elkezdődött a sorozat, kb. 10 percet bírtam. lehet, hogy kitartóbbnak kellett volna lennem, nem tudom. sokan írják, hogy jó. biztos nem én vagyok a célcsoport.

@diggerdriver: feljegyeztem.

@Zoole[uk]: hát ez. Isaura után most Szulejmánt kell megmenteni. :D

puhacica 2014.09.30. 15:05:40

@tanato: a történelmi tárgyú kosztümös filmeket én is nagyon szeretem.

qkuc 2014.09.30. 15:06:06

@Mme Seldon: Bizony, ld. Észak-Korea ...

Hari Seldon 2 2014.09.30. 15:08:34

@qkuc:
Akár például Észak Korea.
De a sor folytatható sokáig.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 15:09:57

@posterina:
Pucuka figyu olvastam a privát üzidet.
Elmondom hogy mi a problémám.
Ha már rákérdeztél.
Az hogy körülbelül annyi humorérzék van benned mint térdkalácsban a mazsola.
Sajnos ez már kezd itt a blogon kòros jelenséggé válni a nöi hölgyek körében.
Van olyan barátom aki már minden hozzászólása után odaìrja hogy vicc volt.
Persze hogy beismerné valaki olyan isten nincs.
Mi meg már csak ilyen kötözködő csomóban is kákát keresö kiállhatatlan trollok vagyunk.
Mosolyogtál már ma?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 15:12:25

@Zoole[uk]:
Már szégyellem magam...
Hétvégén meggyónom.
:))))))))))))))

Hari Seldon 2 2014.09.30. 15:12:41

@Babette.:
Ezen miért most kell meglepődni. Már az egykulcsos bevezetésénél látszott, hogy a szegényeket lenyomják amennyire lehet, ne tudjanak semmit csinálni csak az életben maradásért dolgozzanak.
Most csak ez a tendencia folytatódik. Nem baj, fő hogy néhányaknak legyen 700m2-es villája.
Diggernek mondta: ezek az oroszlán szájából úgy veszik ki a kaját, hogy még dorombol is hozzá.

puhacica 2014.09.30. 15:14:06

@diggerdriver: tisztelettel jegyezném meg, hogy te nagyon hülye vagy. :D (de hogy bele is vauzzak, azért privát üzenetre etikus lett volna privátban válaszolni.)

posterina 2014.09.30. 15:17:17

@diggerdriver: Mindig mosolygok :) most is. Fel kértelek egy keringöre(privát üzi) de látom a csoportos tánc híve vagy ;)

SzZoole 2014.09.30. 15:20:23

@puhacica: ja,persze meg Esmeralda szem mutetjere is gyujtottek:)))
A Sulejman az nem tudom,hogy mi,itt eppen mire gyujtenek?

tanato 2014.09.30. 15:21:16

@puhacica: Nekem nagyon tetszik,bár tény inkább a hölgy nézők kegyeit keresik az alkotók Inkább a szultáni udvar szerelmi intrikái vannak előtérben.De vannak azért csatajelenetek meg történelmi tények,tárgyalások az országok között,meg vallási dolgok/pl. egy muzulmán bég meg egy zsidó lány szerelme stb./meg a korabeli szokások,/ újszülöttek névadó ünnepsége muzulmán módra,esküvő,törökfürdő stb./
A fő vonal Szulejmán és egy keresztény rabszolaganő /aki áttért és a szultán feleségül is vette/40 évig tartó szerelme.Egy idő elteltével gyakorlatilag a nő irányította a háttérből az Oszmán Birodalom ügyeit,ami akkoriban Indiától a Gibraltári szorosig,Etiópiától Lengyelországig terjedt.Benne a magyar hódoltsági területekkel.Kíméletlen nő volt/Roxolána, orosz származású a Krímből 16 évesen elhurcolt és szultáni hárembe került asszony./Aki ellent mondott neki azt likvidáltatta,megölette,megfojtatta, pl. a szultán gyermekkori legjobb barátját és a szultán egy másik nőtől való fiát is Musztafa herceget/Ezt még Zrínyi /a fiatalabb/ ia leírta a szigeti veszedelem című eposzában is.
Szóval izgalmas film nagyon sokszor durva jelenetekkel is.Pl. hogy fojtják meg selyemzsinórral az áldozatokat.

blackhairlady 2014.09.30. 15:23:36

@emiGrant: Bizony, jo mondas, mindenki a sajat szerencsejenek a kovacsa. Csak sajnos nehanyan nem jol tanultak ki a kovacs mesterseget a gyorstalpalon.

Evain 2014.09.30. 15:26:04

@tanato: No, már éppen kérdezni akartam, hogy mi akar ez a szulejmán lenni. Ahogy nézem, olyasmi, mint a Spartacus sorozat lehet.

Hari Seldon 2 2014.09.30. 15:26:24

@tanato:
Kis pontosítás, ha szabad: a Török Birodalom soha nem ért el Indiáig. Ott volt közbe a Perzsa Birodalom, és éppen abban a korban volt az is ereje tejében. Továbbá Gibraltárig sem ért el. A legnyugatibb csatlós Algéria volt. Marokkó független szultánság.
Az is éppen az 1580-asévekben hódította meg Timbuktut, tehát azt sem foglalata el.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 15:26:43

@posterina:
Összetéveszted a mosolyt a somollyal a vigyort a vicsorral.
Benne vagyok a keringöben.
:))))))))))))

blackhairlady 2014.09.30. 15:27:02

@Babette.: A jo megboldogult GMK. Az exem es a tesom is a Csepel Muveknel toltotte fel eletet. 2-ig rendes munkaidobe, 6-ig, 8-ig meg GMK-ba.

Hari Seldon 2 2014.09.30. 15:28:37

@Hari Seldon 2:
Bocs, hogy bele "Birkáskodtam".

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 15:29:48

@puhacica:
Nem azért hogy szembedícsérjelek de a legjobb humorú nöi hölgy itt te vagy.

SzZoole 2014.09.30. 15:31:26

@diggerdriver: hogy a mai posztnal maradjunk.Hetvegen elviszlek Brightonba a Blue Oyster nevu egyhazkozosegbe es ott leterdelhetsz egy priest ele es meg gyonhatod a bunjeidet,termeszetesen en kint meg varlak,hogy ne lassam ahogy a priest feloldoz a buneid alol:))))))
(ez az egesz csak vicc volt)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 15:32:10

@blackhair-lady:
Tudod hogy a Csepel Müvek jelenleg közterület?

blackhairlady 2014.09.30. 15:33:19

@diggerdriver: Ja, raadasul a hanyos korszakomba voltam:) Minden masodik lepes utan jot hanytam a szakdekba, de ha mar ot volt aTatra akkor mrg kellett maszni. A Kaja a szallodaban annyira finom volt, ilyenek voltak, hogy teknos leves meg articsoka amirol azt sem tudtam micsoda. aztan a magameva tett isteni vacsorat 20 perc utan ismet ellenorizhettem. Tiszta bulemias allapot volt.

A vicced ram kulonosen jellemzo volt, mert 38 kg voltam:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 15:36:41

@Zoole[uk]:
Az valami szivárványos hely?
Azt is ki kell próbálni...
:))))))))))))))))

Evain 2014.09.30. 15:36:55

@blackhair-lady: 38? ugye elírtad? :D
Azt ismered, hogy az okos hányós kismama úgy választ vacsorának valót, hogy mit a kevésbé szar kihányni? :D

blackhairlady 2014.09.30. 15:37:27

@qkuc: En egy idoben eleg sok errol szolo konyvet olvastam, zsinorban, egymas utan. Aztan az utolso az F.Csillag Olga: Mert megtortent a XX. szazadban cimu konyve, ami egy memoar. Ez utan mar enm voltam kepes tobb, errol a korszakrol szolo konyvet elolvasni.

puhacica 2014.09.30. 15:37:37

@Zoole[uk]: nem tudom, tanato az illetékes. :)

@tanato: végül is így érdekesnek tűnik. lehet, hogy ha egész estés, nagy költségvetésű mozi lenne, még szeretném is.

@diggerdriver: mert igaziból fiú vagyok! :D (csak vicceltem.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 15:37:40

@blackhair-lady:
38 kiló?
Akkor te voltál felül.
:))))))))))))))

SzZoole 2014.09.30. 15:38:33

@diggerdriver: de mennyire szivárványos:)))

blackhairlady 2014.09.30. 15:39:29

@tanato: Tehat konnyen megkapta mindenki azt? Fogalmam sincs miert esett ki az emlekeimbol az utlevel intezese.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 15:39:30

@puhacica:
Nincs is jobb egy jò izmos férfiseggnél...
:)))))))))))))))))

blackhairlady 2014.09.30. 15:40:28

@LittleG (uk): Es mit nevunk 4 haloszobanak:) Ahogy itt olvasom neha, az en gardrobom is siman elmenne nehany angliai hazban haloszobanak:D

puhacica 2014.09.30. 15:40:42

@diggerdriver: nekem mondod? egész nap a kezemen ülök! :D

tanato 2014.09.30. 15:42:53

@Hari Seldon 2: Indiával, szövetségben voltak,pontosabban Mogul Birodalommal Perzsia ellenében.Marokkó is szövetséges volt a vallás okán,bár tényleg nem volt közvetlen török irányítás alatt/akárcsak Erdély/

SzZoole 2014.09.30. 15:43:30

egyre tobben hasznaljak a " csak vicc volt" megjegyzest.
Csak hogy tudjatok rola ez az en vedjegyem es levedettem,igy aki ezen tul hasznalni szeretne,jog dijat koteles fizetni.Aki nem teszi ezt meg iranyomba azt polgari peres uton fogom perelni:)))
(csak vicc volt)

tanato 2014.09.30. 15:44:33

@puhacica: Nagyon érdekes,izgalmas sorozat.természetesen sok magyar vonatkozással.

tanato 2014.09.30. 15:45:08

@blackhair-lady: A pirosat könnyen megkaptuk,.

blackhairlady 2014.09.30. 15:46:08

@diggerdriver: Nem, nem jartam meg arra fele. Ez a CSM egy kihelyezett, videki tagozata volt.

tanato 2014.09.30. 15:47:26

@Evain: Csak jóval hosszabb cirka 400 részes,/Szulejmán 45 évig uralkodott,ritka hosszan abban a korban./

blackhairlady 2014.09.30. 15:48:31

@Evain: Nem, nem eliras. Es egeszen 48 kiloig feltornaztam magam:) Miota nem dohanyzom, az elmult evekben azert kicsit iperedtem, lassan mar gyerek nelkul is 50 leszek. Gebe voltam sajnos orok eletemben.

blackhairlady 2014.09.30. 15:49:10

@Evain: Ja, es nem ismertem, de jo! tenyeg sajnaltam azokat a fincsi eteleke

Barbamamiiii 2014.09.30. 15:50:34

Nem vagyok normális. Keresem a folytatást. Pedig ma egész nap szept.30. van. :-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.30. 15:53:34

@Evain: kissé szappanopera jellegű történelmi sorozat. én nem nézem, csak a reklámját láttam.
annál sokkal jobb, mint a celebek mímelt akármijei.
és még azt se mondhatja a tévé, hogy arra van szükség, meg nézettség, lám, tüntetnek is érte.
logikátlan az egész műsorváltozás.

-----------------
i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s--MTnP_Xxr--/kp4tj5pytnxgdav4i0cj.jpg

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.30. 15:54:15

@Evain: :DD
ezt hálistennek nem ismertem sosem.

SzZoole 2014.09.30. 15:55:19

@blackhair-lady: en szeretem a husos csontot:))))
(csak vicc volt)

qkuc 2014.09.30. 15:55:49

@tanato: A fő szerelem az a vörös hajú méregkeverő banya? :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.30. 15:59:13

@blackhair-lady: Ez nem egy tanárnő visszaemlékezése a haláltáborokról?

Hari Seldon 2 2014.09.30. 16:06:25

@tanato:
Igen szövetségben voltak, de nem ért el addig. És nem is volt a Mogul birodalom a vazallusa.
Illetve ha úgy vesszük, hogy Szelim óta a török szultánok egyben Kalifák is, így szimbolikus értelemben az összes muzulmán vezetője, de ennek akkor már rég nem volt jelentősége.
Na jó, tényleg abbahagyom az okoskodást.

DieNanny CH 2014.09.30. 16:16:41

@Cascabel:

Ausztriában, au-pair-ként ugyanez van.
2000-ben 90 eurót kaptam (schilling-ből átszámítva) 1 hétre. 3 évvel ezelőtt, 2011-ben, 100 eurót kaptam egy hétre... És még bejelentve sem voltam.

FutureFry 2014.09.30. 16:20:09

@maxval a bircaman:
"A többi átkelőhelyénél csak németek mehettek át":
'88 január 1. után magyar "világútlevéllel" bármelyik berlini átkelőnél át lehetett menni (amikor még az NDK állampolgárok erősen korlátozva voltak).
Lásd: en.m.wikipedia.org/wiki/Berlin_border_crossings

Hari Seldon 2 2014.09.30. 16:26:24

@Babette.:
Ha még írok egy hozzászólást a témában, mindenki leesik majd unalmában a székről.
Aztán még valaki megsérül. Az oka meg az unalom lesz. Nem szeretném ha egy klubtag is miattam kórházba kerülne. :-)

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.09.30. 16:31:43

@diggerdriver: "Sajnos ez már kezd itt a blogon kòros jelenséggé válni a nöi hölgyek körében."
A férfi hölgyek jobbak?
(Bocs, túl magas labda volt)

tanato 2014.09.30. 16:32:43

@Hari Seldon 2: oKOSKODJÁL CSAK LEGALÁBB TALÁLTAM ITT más történelmet kedvelő embert is,többek mellett persze.

Muscari 2014.09.30. 16:33:16

@coeris: örülök, hogy így bejon Brighton, nekem is nagyon tetszik a hangulata. Tetszik ez az istentelen jelző :-)

A csókolózo rendőrök Banksy alkotasa, aki mára már világhírű, nem véletlenül van a kép üveg mögött. Egyebként egészen véletlenül Brightonba valo, de a legtöbb alkotasa Londonban van. Mar ami megmaradt.

blackhairlady 2014.09.30. 16:33:38

@zöldeketbeszélek: Bevallom, ezt nem tudom, nem maradt meg emlekeimben a foglalkozasa. Nagyon reg volt mar, azota sem akarok tobb ilyen temaju konyvet olvasni.

tanato 2014.09.30. 16:34:32

@qkuc: Igen,mikor áttért muzulmán hitre,felvette a török Hürrem nevet/kacagó magyar fordításban/Mivelhogy mosolygós nevetős volt ezzel szédítette el a szultánt.

tanato 2014.09.30. 16:36:43

@qkuc: De tényleg nagy méregkeverő volt,sok vér tapad a kezéhez.halála előtt a lelkiismeret furdalás gyötörte,ezért jótékonykodásba fogott,rengeteg közfürdőt,ispotályt építtetett a Birodalomban.

DieNanny CH 2014.09.30. 16:36:54

@blackhair-lady:

Én '80 telén voltam először külföldön, Csehszlovákiában. Kb 1 hét, busszal mentünk, legalább másfél méteres hó a szállásunknál... Helyileg nem tudom, milyen messze voltunk a határtól. Majd megkérdezem anyukámékat. Aztán '82 téliszünetében megint, akkor Pozsonyba is bementünk. Erre azért emlékszem ilyen jól, mert ott kaptunk - idősebbik húgom és én - egy teljesen felszerelt, kihajthatós tolltartót! Színes ceruzák, töltőtoll, radír, kisvonalzó... Egy álom volt a szememben, évekig használtam, minden tanév végén kisikáltam.
Aztán a kórusommal '86 Görögo. (busszal! Jugón keresztül), '87 Csehszl., (A kórus ezévben még Belgiumba is ment, de én inkább az őrségi vándortábort választottam helyette...) '88 NSZK.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 16:38:47

@Szilvana1:
Persze hogy jobbak.
Például én.
:))))))))))

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.09.30. 16:43:29

@tanato: Nahát, ezt itt is nézik a népek! Mondjuk, nekik a török hódoltság kicsit mást jelentett (500 év!).

qkuc 2014.09.30. 16:43:57

@tanato: A történelmi karakter előtt még megemelném a kalapom, de a sorozatbeli nő olyan szinten antipatikus, hogy azt szavakban kifejezni nem tudom. Maximum dalban, :D.

qkuc 2014.09.30. 16:46:19

@diggerdriver: Kezdesz zavarba hozni ..., :D. No most akkor, hogy is van ez? Pedig nehéz, mert nem tartozom annyira a női hölgyek kasztod közé. Asszem, :D.

Hari Seldon 2 2014.09.30. 16:46:29

@tanato:
Na ja, kell hozzá értenem. - A munkámhoz kell. Különben hogy tudnék dolgozni a pszichohistórián?

coeris 2014.09.30. 16:49:23

@Muscari: bevallom fel sem tűnt, hogy üveg mögött van... Bankba menet majd lecsekkolom. :) Sejtettem, hogy híres, elég jól meg volt csinálva, de a Laines utcáin még van egy rakás nagyon jó graffiti, sőt a rendőrös épület alján is egy méretes Rózsaszín Párduc.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 16:50:11

@qkuc:
Egyet tanulj meg.
A mai világban nem férfinak VAGY nönek születik valaki.
Ha felnö majd eldönti.
Én épp most vacillálok.
:))))))))))))))))

Hari Seldon 2 2014.09.30. 16:52:49

@VPBA:
Nem tudom ki mit néz. Csak annak kapcsán került elő a török szultán, hogy tüntetést szerveztek miatta.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.09.30. 16:58:35

@Hari Seldon 2: Nem voltam egy darabig, csak most látom, hogy a kommentek egyik vonala elterelődött a Szulejmán sorozat irányába. Itt is nézik, főleg a nők. Itt 500 évig volt török uralom, és ugye, muzulmán ország, papíron....

DieNanny CH 2014.09.30. 17:07:55

@tanato:

Ha már Szulejmán és Zrínyi... (Bár - nem is tudom, le merjem-e írni - nem tudom, melyik Szulejmánról van szó...) :
kepfeltoltes.hu/140930/DSCF3678_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.09.30. 17:09:47

Nagyon jó poszt volt, tetszett a stílus, a részletesség, minden! A 40+ évnyi házasság előtt pedig le a kalappal!

@tanato:
Ez jogos meglátásnak tűnik.
Kezdem kapizsgálni a hibákat az én készülékemben, pl. ottani 27 évem alatt összesen 5 különböző helyen laktam. Mindenhol pont annyit, hogy ne alakuljon ki olyan húdenagy kötődés. Ezt folytatom nagyjából itt is (3 év, 2 hely).
A végén tényleg világ csavargója leszek :(

Hari Seldon 2 2014.09.30. 17:12:13

@DieNanny [SZ,CH]:
Ugyanarról.
Zrínyi a 1566-os Szigetvári ostromnál halt meg. Ahogy Szulejmán is. Zrínyit a törökök ölték meg, Szulejmán meg már nem élte meg a vár bevételét, mert pár nappal korábban meghalt, természetes úton. Ezt viszont eltitkolták a katonák elől, mert az zavart okozott volna.

Hari Seldon 2 2014.09.30. 17:12:59

@Hari Seldon 2:
A fene. Megint nem bírok magammal...

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.30. 17:13:21

@Hari Seldon 2: mióta ezt írtad látod, hogy mennyiket érdekel:)

blackhairlady 2014.09.30. 17:17:55

@diggerdriver: Sot, meg felnott kor elott is eldontheti.

DieNanny CH 2014.09.30. 17:21:45

@zöldeketbeszélek:

Rám a Szadako élni akar című könyv hatott erősen. Kb 13 évesen olvastam. Hirosima bombázásakor a kislány 4 éves volt, és tudtán kívül sugárfertőzést kapott, ami 14 éves korában derült ki. Mágikusan vonzott a könyv, többször elolvastam, és mindannyiszor végigbőgtem...
moly.hu/konyvek/karl-bruckner-szadako-elni-akar

blackhairlady 2014.09.30. 17:23:15

@zöldeketbeszélek: Foleg, hogy ezt megelozte eleg sok ugyanilyen temaju, aztan egyszer csak tetozott, es azt mondtam, soha tobebet.
A muzeumba sem voltam BP-en, itt is van Holokauszt muzeum de azt hiszem, kihagyom. A gyerekek sem eroltetik tulzottan.

blackhairlady 2014.09.30. 17:24:22

@DieNanny [SZ,CH]: Nanny, koszi, ez nagyon jonak tunik!

DieNanny CH 2014.09.30. 17:24:51

@blackhair-lady:

Bizonyám, én idén nyáron, július 26-án voltam ott először.

DieNanny CH 2014.09.30. 17:26:47

@Hari Seldon 2:

Akkor jó. Az zavart meg, hogy van I. Szulejmán... Mert gondoltam, akkor van II. is.

LittleG (uk) 2014.09.30. 17:28:20

@blackhair-lady: ez igaz :)

a kérdés, hogy ők mit neveznek hálószobának (úgy szabják az árakat is gondolom, bár ugyanazon a környéken szerintem többe kerül egy rendes méretű három-, mint egy miniatűr négyhálós ház).

Engem még az borít ki, mikor egy 1,5X2 méteres beontcsíkot a ház mögött "kert"-nek becéznek.

Nevezhetik a kacatot kincsnek, attól még kacat marad :)

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.30. 17:29:17

@diggerdriver: "Az hogy körülbelül annyi humorérzék van benned mint térdkalácsban a mazsola.
Sajnos ez már kezd itt a blogon kòros jelenséggé válni a nöi hölgyek körében."

Naaaaa :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.30. 17:29:23

@DieNanny [SZ,CH]: Hűha, azt hiszem erre mostanában nem vagyok felkészülve. De el fogom olvasni.

DieNanny CH 2014.09.30. 17:29:24

@diggerdriver:

Először azt hittem, a bőgésre reagáltál. Mármint, hogy te is sokszor végigbőgted a könyvet...
:-DDD

DieNanny CH 2014.09.30. 17:30:24

@diggerdriver:

Na, várjunk. Mégiscsak arra reagáltál...???

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.30. 17:30:30

@blackhair-lady: Nagyon hasonlóan jártam én is. Tanultunk róla, érdekelt, rengeteget olvastam, aztán úgy éreztem, ennél többet nem tudok és nem is akarok befogadni a témáról. Különösen, hogy a sokadik könyv után is felfoghatatlan maradt a számomra.

Hari Seldon 2 2014.09.30. 17:35:14

@DieNanny [SZ,CH]:
Volt 2-ik Szulejmán, valamikor a 17-ik század vége felé.

tanato 2014.09.30. 17:37:56

@qkuc: Nagyon nem szerették akkoriban sem a Birodalomban,antipatikus volt nekik.Vörös boszorkánynak hívták/hajszíne miatt/,meg orosz boszorkánynak/származása miatt/.Viszont nagyon értett a szultán nyelvén,tudta irányítani.

Hari Seldon 2 2014.09.30. 17:38:36

@DieNanny [SZ,CH]:
Ő már csak olyan bőgős. Sír kezében a markológép is!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 17:38:40

@Hari Seldon 2:
Én meg vagok az Elsö Digger.
Az is valami....
:))))))))))))))))

tanato 2014.09.30. 17:39:47

@DieNanny [SZ,CH]: Igen jól mondja Hari ő az a szigetvári ostromnál elhunyt szultán./ekkor már a felesége nem élt/

tanato 2014.09.30. 17:43:18

@VPBA: Persze hogy nézik,világszerte népszerű.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 17:43:19

@Kövérmadár [swe]:
Tanulj meg valamit Madár.
Aki 50méternél többet gyalogol az csavargó.
:)))))))))

posterina 2014.09.30. 17:44:19

@Kövérmadár [swe]: 27 èv alatt 5 hely nem vészes! A dolgok "miért"-je se mindegy. :)

tanato 2014.09.30. 17:44:35

@Hari Seldon 2: Az is egy érdekes téma lehet a psychohistória.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 17:45:21

@tanato:
Ki játssza a szultánt?
Kabír Bedi?
Lehet már bérlettokot kapni a képével?

blackhairlady 2014.09.30. 17:48:38

@DieNanny [SZ,CH]: En sokszor jartam erre, emrt Pecs fele ezen az uton szeretek menni. Osztalykirandulason is voltam a gyerekekkel.

blackhairlady 2014.09.30. 17:50:56

@LittleG (uk): Bizony, hivhatnak kutyakenelnek is ahogy itt valaki otletesen elnevezte:) Nekem is ilyen szep "nagy" van:D

blackhairlady 2014.09.30. 17:52:49

@zöldeketbeszélek: Igen, ez a lenyeg. Egyszeruen befogadhatatlan, megerthetetlen.

bxf 2014.09.30. 17:54:10

Moni,

Olvastam az elsot is, ezt is, es varom a kovetkezo(ke)t.
Ne hallgass a sok karogora.
Udv,
bxf

montroyal ( CAN qc) 2014.09.30. 18:05:02

@Cascabel: Meg olyan hapsit nem is fog talalni, amilyen en voltam:

szerintem o is ezt remeli ...DDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 18:07:33

Azért látszik hogy ma nem dolgoztam csak ültem a gépben és néztem ki a fejemböl.
:))))))))))))

Barbamamiiii 2014.09.30. 18:15:57

@blackhair-lady: panaszkodsz, vagy dicsekszel? Megfeszített erővel fogyózok :-D

DieNanny CH 2014.09.30. 18:16:04

@Hari Seldon 2:

Aha... Szóval, már csak az utókor nevezte el Elsőnek.

Golf2 2014.09.30. 18:16:07

@FutureFry: én már 83 tavaszán kék utlevéllel mentem Kelet Berlinből Nyugat Berlnbe tehát lehetett.

Golf2 2014.09.30. 18:16:11

@DieNanny [SZ,CH]: és azóta Németben? 26éve?

Bonjour 2014.09.30. 18:19:39

@Hari Seldon 2: itt vagy még? Válaszoljak a reggeli kérdésedre?

DieNanny CH 2014.09.30. 18:21:07

@Golf2:

:-DDDDD
Ja, ja, jaa! :-))))

Neem, 4 év szünet a középiskola miatt (koleszos voltam), aztán '92 ősz Olaszo., '93 tavasz Németo. (Lorsch)., '96 tavasz Róma és Athén.
De ezek már nem annyira lényegesek, mert már leomlott a Fal...

kardio1 2014.09.30. 18:21:15

@Bonjour: En itt vagyok. Vàlaszolj, engem is érdekel!

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.09.30. 18:31:54

@tanato: Igen, gondolom. Csak azért írtam, mert itt ez néhány éve még nem lett volna ilyen egyértelmű. Nekik az Isaura meg az ehhez hasonló sorozatok kimaradtak. Furcsa látni, hogy az utóbbi években mennyit változtak pl. itt a televíziózási szokások is, hogyan gyűrűznek be az ehhez hasonló sorozatok, meg a valóságshow-k. A tv reklámok is még 4-5 éve csak néhány itteni termékre szorítkoztak, most meg már minden van. Érdekes ezt a gyors változást itt végigkövetni.

Hari Seldon 2 2014.09.30. 18:48:57

@Bonjour:
Igen, időnként felbukkanok még ma.
Persze, ha nem probléma neked.

montroyal ( CAN qc) 2014.09.30. 18:53:17

@diggerdriver: titétek a gyar , enyem a haszon
akinek nem tetszik kapja be ........

a regi slogenek

montroyal ( CAN qc) 2014.09.30. 18:56:01

@diggerdriver: leggyilkosabb a focilabda varrás volt.

azt valahol Vacon csinaltak es tenyleg bedolgozas volt .. bent dolgozas ..

SzZoole 2014.09.30. 19:07:50

@montroyal ( CAN qc): A kaptarra gondolsz Dunara nezo lakosztalyal?:)))

qkuc 2014.09.30. 19:08:46

@diggerdriver: Ó .. hátöhhh, ez egy szabad világ, ugye, :). *túlsokinfó, túlsokinfó, papapapapam* :D

Muscari 2014.09.30. 19:14:35

@blackhair-lady: akkor már könnyebb volt. En 89-ben kaptam meg és egyből Bécsbe mentünk, majd az iskolammal Szlovákiába.

En csak kamillazok, hogy masok merrefele jartak gyerekkorukban, nekünk autonk sem volt. A szuleim mar nyugdíjasok voltak, mikor először atleptek az országhatárt, akkor is mi vittük oket.

DieNanny CH 2014.09.30. 19:19:49

@Muscari:

Ja, még '89 egyik hideg januári napján 1 nap Bécs!!! Hifitornyot vettünk, meg egy videólejátszót... Szétfagytam! Nagybátyám, a felesége, anyukám, apukám mentünk. Én csak a valutakeret miatt kellettem...
(Autónk nekünk is csak '86-ban lett, egy használt Lada kombi.)

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.30. 19:25:22

@Nitnitnit: ne naazzal. diggie orok banata, hogy a nok nem nevetnek a himsoviniszta, szexista viccein.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.30. 19:27:08

@diggerdriver: na ebben maradektalanul egyetertunk:)

qkuc 2014.09.30. 19:29:04

@blackhair-lady: TUdok kölcsön adni "anyagot", ha kell, :D.

emiGrant 2014.09.30. 19:34:23

@Sesamelmo (Q): Most jöttem vissza, ha még itt vagy: a magyar érettségit végül is elfogadták, de amikor a pedagógus képzésre kellett beadnom a jelentkezést az egyetem harmadik évében akkor még morgondíroztak ezen és gyorsan letettem az angol nyelvet, meg a matekot, nehogy aztán ne vegyenek fül. Ha jól emlékszem elég sok pénzbe került a vizsga és pár napra rá megjött, hogy elfogadják a magyart is. Hát ilyen az élet!

blackhairlady 2014.09.30. 19:41:24

@Muscari: Az en szuleim egyaltalan nem voltak kulfoldon, sot nyaralni is csak egyszer nyaraltunk mar felnott fejjel. Amig nem kezdtem el dolgozni, en azt sem tudtam, hogy az emberek el szoktak mennyi nyaralni nyaranta, csak lestem:)
Aztan bepotoltam, motorral bejartuk Europat a ferjemmel. meg nyaralgatni is el el mentunk:)

blackhairlady 2014.09.30. 19:43:00

@qkuc: :)))) Kosz nem, hatha nem tudom visszaadni es orokharag lesz:DDD

blackhairlady 2014.09.30. 19:44:57

@emiGrant: Jaj de jo, hogy itt vagy. azt szeretnem kerdezni, hogy az evek soran mennyire veszitettel a magyar nyelvbol? Van akcentusod (magyarul), vagy teljesen olyan mintha ki sem koltoztel volna?

qkuc 2014.09.30. 19:46:03

@blackhair-lady: Nem hiszem, ingyen elvihető, rólam, :D.

Ladislav 2014.09.30. 20:01:12

Jó hangulatú és reális poszt volt.
A sok károgást és ezt a mindenen átható rosszindulatot valahogy pedig már lassan ki kellene nőni. A kis dolgoknak is örülni kell, például annak, hogy van hova és van miért visszajönni.
Várom a folytatást!

Bonjour 2014.09.30. 20:03:06

@Hari Seldon 2: @kardio1:
Dehogy gond, én is csak kávézáskor nézek ide, és vagy fél éve (1 éve?) csak "passzívan".

Sz'al a helyzet az, hogy az én lakhelyem egy darabig Ady kedvenc városa volt, ahova beszökött az ősz, de ez megváltozott, és azóta második otthonom lett csak (mert továbbra is gyakran vagyok ott), de nem mentem őrülten messzire.

Gyakorlatilag négylaki vagyok, jelenleg a legtöbb időt itt (na ez most inkognito), második legtöbb időt Párizsban, majd sokat Vallóniában, és keveset Bp-n, de szoktam családi okokon kívül is odamenni.

Mivel Párizsban folytatom továbbra is részben a munkám, ezért elég kompetensnek és párizsinak érzem magam, ki tudja hogy lesz, de biztos, hogy Fro. életemben mindig központi szerepet fog játszani. Mindenestre, ha kérdésed van, talán (nem biztos) tudok segíteni, mert nagyon régóta ezer szállal kötődöm Fr.o-hoz, főleg Párizshoz és Bretagne-hoz, gyerekkorom óta beszélem is a nyelvet, szerintem a mai napig eléggé hibásan, persze mások szerint nem, de biztos csak udvariasak. Előadást mindenesetre szoktam franciául tartani, néha délfro-inak gondolnak, az a kiejtés közelibb a magyar akcentushoz. Az anyanyelvem teljes mértékben magyar! és "magyar nemzetiségű európainak" érzem magam, vagyis magyarnak, de nem turbónak, az csak az autómban van :). (Tavaly valaki megvádolt azzal, hogy külföldi módjára beszélek magyarul, de szerintem nem vétek hibát, és ma már ezt a tapi billentyűzetet is tudom használni :). )

Párizs megérne egy posztot, csak nem bírom rávenni magam, nagyon kevés az időm. De ha írna valaki, biztos állandóan visszanéznék aznap és sokat kommentelnék.

Amúgy csak a HA-ra írok Mo-n, mert az egyetlen értelmes hangnemet itt találtam, meg visszatérő embereket, ez jó, kikapcsol. Pedig vannak jó magyar blogok. Ami fura, hogy nincsen sok szakmai blog. Külföldi blogokat azonban (relatíve) sokat nézek, főleg politikait vagy szakmait (nem feltétlenül a saját szakmámban). Szerintem ez is idő meg pénz kérdése. Egyszerűen mo-i munkahely mellett nem marad valószínűleg sok embernek kedve/ideje a blogoláshoz. Másra nem tudok gondolni.

Na ennyi kitárulkozás elég erre a blogra. :)

Üdv mára, mert holnap hajnalban kelek (igen, megyek egyik helyemre :)))).

Sütemény1975 2014.09.30. 20:17:27

@Morgo1229: magyar vontatot 99%-ban magyar vezet. ritka a kulfoldi magyar kocsin. ugyhogy integessen csak, majd villogok :))

Hari Seldon 2 2014.09.30. 20:28:05

@Bonjour:
Hát igen, "Párizs tényleg megér egy posztot"...
Bocsánat a szóviccért.

tanato 2014.09.30. 20:38:06

@diggerdriver: Halit Ergenc játssza egy számomra ismeretlen török színész,de otthon nagyon ismert.
A női főszereplő Hürrem-Roxolana Meryem Uzerli szintén számomra ismeretlen,de érdekesség hogy otthon sem ismerték eddig.Ugyanis németországi török nő, direkt e szerep miatt hívták haza,mert nagyon olyan a karaktere történészek szerint mint azé akit eljátszik.Másik érdekesség hogy amikor hazament nem igazán beszélt jól törökül,mindig a németre állt a szája,ezért az elején sokan támadták a rendezőket.De végül is nagyon bejött neki a szerep,megkedvelték.

M. Péter 2014.09.30. 20:40:56

@maxval a bircaman: Volt még a Friedrichstraßei pályaudvar, amely ugyen keleten volt, de a nyugat-berlini metró állomása volt, és innen mentek a vonatok is Nyugat-Berlin ill. az NSZK felé.

Az amerikai hivatalos személyek nagyon gondosan ügyeltek arra, hogy csakis a szövetséges ellenőrzőpontokon keljenek át, hogy ne tegyenek semmit, amiből úgy tűnhetne, hogy elismerik Kelet-Berlint az NDK részének.

Golf2 2014.09.30. 20:42:30

@Babette.: És a nőket hogy hívják amikor ugyanúgy gátlástalanul beszélnek a szexről,és a férfiakról? Nősoviniszta?

qkuc 2014.09.30. 20:47:08

@tanato: Élethűen alakítja a karaktert a csaj, az már szent, :D.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 20:47:51

@Babette.:
Bele vagyok betegedve:)))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 20:53:41

@emiGrant:
Melyik posztomat fordítottad le a férjednek?

TilosazA (UK) 2014.09.30. 21:17:38

@diggerdriver: Ez az első képed ami nagyon tetszik. :) (és az első ami nem zavar, bár gondolom magasról teszel rá...)

kardio1 2014.09.30. 21:20:09

@Bonjour:
Erdekes, rolam itt délen a kiejtésem alapjàn leginkàbb azt gondoljàk, hogy flamand, holland vagy német vagyok.

TilosazA (UK) 2014.09.30. 21:26:27

@diggerdriver: :D ez nagyon jó...köszi. pedig nem vagyok egy macskás.
Azt hiszem ez volt ma az első értékelhető mosolyom...

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.30. 21:28:19

@Golf2: ott tévedsz, hogy nem ezt jelenti a kifejezés.

2014.09.30. 21:28:57

Jo kis poszt. Emlekszem olyan utlevelunk volt, amiben az volt irva, hogy a vilag osszes orszagaba ervenyes, kiveve Szovjetunio.

@kardio1: rolam meg, hogy koszos afrikai. Pedig naponta zuhanyzom

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 21:32:11

@kardio1:
Nem tudom miért de rólam a kiejtésem alapján mindig azt gondolják hogy nem tudok angolul.
Ki érti ezt....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 21:33:01

@TilosazA (UK):
Már ezért megérte megszületnem.:)))))))))))))))))))))))))

montroyal ( CAN qc) 2014.09.30. 21:34:10

nagyon szigorúan vették a házvásárlást
csak egy gondolat a banki szigorhoz . az 56-osok meseltek szinte konyorogtek a bankba , hogy adunk kolcsont, fektesd be, vegyel uj hazat uj ,uzletet ,bovuljel ,, mert ez volt az erdekuk igy csinaltak penzt a kamatokkal ... ma mar a sok-sok bankfraisvel atutalasok szamlafizetesek stb sokkal tobb penz csinalnak es nem a sajat penzuket kockaztatjak hanem a kliens mar bentlevo penzet terhelik meg koltsegekkel ..,

2014.09.30. 21:34:41

@diggerdriver: meseltem mar a brit allampolgarsagi eskurol, nem? Ahol kb 30-40-en egyszerre eskudtunk?

2014.09.30. 21:38:24

@montroyal ( CAN qc): a bankfrais-t nyugodtan ird banki koltsegeknek. A tobbseg nem beszel quebeciul (azt nem fogom francianak hivni, szerintem ti ott nem azt beszelitek).

Herr Géza 2014.09.30. 21:43:45

@Golf2: Sztem nem is állította senki, hogy a kékkel nem lehetett...:))))

kardio1 2014.09.30. 21:44:31

@charlieharper: : D (ez a montroyalnak irott kommentedre is vonatkozik!)

2014.09.30. 21:45:48

@diggerdriver: a teljes teremnyi emberbol, kb 5-en beszeltunk angolul annyira, hogy a nevunket el tudjuk mondani es a 8 soros eskut felovasni. Az eskut mindenki egyutt mondja. Mindenki mas tatogott.

kardio1 2014.09.30. 21:47:59

@diggerdriver:
Nàlunk az fordult màr elô többször, ha csalàddal vagyunk valahol és halljàk, hogy egymàs közt magyarul beszélünk, angolul szolnak hozzànk, és ùgy kell külön mondani, hogy maradjunk inkàbb a franciànàl.

i got my (törölt) 2014.09.30. 21:52:53

@diggerdriver: meg a szó jelentésének ismerete is, úgy tűnik... :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 21:55:32

@Babette.:
Örülnék ha ilyen jól énekelnék angolul:))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.30. 21:56:38

@diggerdriver: aszittem, a szőke fürtöket irigyled.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.30. 21:59:06

@Golf2: annyit még hozzátennék, hogy a férfiakkal szembeni is taszító. sajnos pl egyre több, a férfiakat tárgyiasító reklámot látok a tévében, és hidd el, az is kiveri a biztosítékot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 21:59:14

@Babette.:
Elég nekem a tisztes őszes halánték...
:)))))))))))))))))))))))))))

TilosazA (UK) 2014.09.30. 22:02:37

@Babette.: Anyám, ez mi?! Nem sikerült rájönnöm...

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.30. 22:05:51

@TilosazA (UK): csongrádi kata, aki a millió rózsaszálról híres, szeletet akar a mai zenei életből. nem annyira jól sikerült neki. bár ha arra gondolok, hogy kiszeltünde dala is majdnem sikeres volt...

SzZoole 2014.09.30. 22:07:02

@Babette.: Azert nem erti,mert Kata ebben a videoclip-ben amerikai angolul enekel,Digger meg csak az angol angolt erti:)))
(csak vicc volt)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 22:07:15

@Babette.:
Ugye? UGYE????
Fel vagyok háborodva.

Teljesen igazad van. Lassan lopakodva lepi el napjainkat az erkölcsi fartő...
Szerintem jugoszláv búvárok hozzák. Ürgebőrbe kötve.
Veled vagyok Babette.
Álljunk ki a vártára és teljes melledszélességével vegyük fel a harcot a mindent elborító métely ellen.
Vezess minket Babette.
A szüfrazsettek istene legyen veled.
Mi szorosan mögötted állunk...
:)))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.30. 22:09:51

@diggerdriver: már nekem kényelmetlen, hogy mondanom kell, de ezek szerint a szüfrazsett jelentését sem ismered.

SzZoole 2014.09.30. 22:12:05

@diggerdriver: mondom en,hogy vicc volt,mit gondolsz miert irom mindig a komment vegere,hogy vicc volt???
Azert mert vicc volt:)))

montroyal ( CAN qc) 2014.09.30. 22:20:04

@Zoole[uk]: de lehet hogy balassagyarmaton csinaltak a focikat

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 22:21:02

@Babette.:
Figyu, nekem nem SZABAD ismernem.
El vagyok tiltva a tudástól.
Csak egy digger vagyok.

SzZoole 2014.09.30. 22:23:36

@montroyal ( CAN qc): en nem tudhatom,azt tudom,hogy oda soha nem sut be a nap

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 22:23:50

@montroyal ( CAN qc):
Háztáji bedolgozással is csinálták.
Tudom mert sok asszonynak ment tönkre a keze mert egy megvarrt labdát valami nagyon kicsi lyukon kellett kifordítani.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 22:24:35

@Zoole[uk]:
Látszik a bürkéden:)))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.09.30. 22:26:24

@diggerdriver: latom fogod,hogy mirol beszelunk:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 22:30:40

@Zoole[uk]:
Amióta a csizmádat láttam nyitott könyv vagy...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

montroyal ( CAN qc) 2014.09.30. 22:31:59

@charlieharper: ja bocs es ugyfel .. nem kliens . mert itt meg angolul is quebecois-n beszelunk ...

SzZoole 2014.09.30. 22:33:03

@diggerdriver: most kepzeld el,hogy hany par gumicsizmat vehetnel magadnak,annak az egy par csizma arabol:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 22:33:10

@Babette.:
Várjál eltévesztettem.
Nem a szüfrazsettek hanem a mazsorettek istene vezéreljen.
:))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 22:34:40

@Zoole[uk]: Azért azt vedd figyelembe hogy annak a csizmának az előző gazdája meghalt.
Csaxólok...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

montroyal ( CAN qc) 2014.09.30. 22:35:53

@charlieharper: azt hiszed en enekeltem a canadai himnuszt .. en is csak tatogtam.. meg ma sem jutok 2-3 szonal tovabb..

SzZoole 2014.09.30. 22:36:56

@diggerdriver: mi lett veled,mar allat vedo is vagy?:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 22:49:03

@Zoole[uk]:
Megtértem...
Van ilyen, nem?
Problem?
:)))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.09.30. 22:52:58

@diggerdriver: akkor akar irhatnal egy szoszenetet a liberalizmusrol es a feminizmusrol is,mit szolsz hozza?:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 22:56:23

@Zoole[uk]:
Ha én arról írnék egy szösszenetet akkor garantált 2000 hozzászólás és örök harag mindenkivel.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.09.30. 23:01:24

@diggerdriver: a puding probaja az eves:)))

blackhairlady 2014.09.30. 23:06:42

@Bonjour: Legyszi irjal Parizsrol, de a szbaly, hogy csak dicserheted!:) En nagyon szivesen olvasnam.

kardio1 2014.09.30. 23:11:26

@blackhair-lady:
En szeretem Pàrizst, örülök, ha arrafelé van dolgom, de ott élni nem szeretnék egyàltalàn.

blackhairlady 2014.09.30. 23:12:21

@diggerdriver: Kiejtesz egyaltalan valamit?:)))))))))))))

blackhairlady 2014.09.30. 23:13:37

@kardio1: Mi a lanyommal oroszok vagyunk. Mindenhol. Meg nem gyanusitottak meg mas orszaggal:)

kardio1 2014.09.30. 23:24:56

@blackhair-lady:
Akkor biztosan kémek vagytok, ott az USAKoknàl :)

FutureFry 2014.10.01. 00:19:37

@maxval a bircaman: "Citizens of Hungary could freely cross into West Berlin from January 1, 1988."
Jogos, azt nem írja hogy mindenhol, de tudom, hogy nem csak a Checkpoint Charlie-nál lehetett.

FutureFry 2014.10.01. 00:22:42

@maxval a bircaman: Ja, de látom, hogy írja, hogy lehetett máshol is non-németeknek átmenni (nem csak a Checkpoint Charlie-nál), pl:

"Friedrichstraße station (opened 1961)
For West Berliners, citizens of the Federal Republic, foreigners, diplomats, transit travelers and GDR citizens (rail/pedestrian)"

FutureFry 2014.10.01. 00:25:02

@Golf2: Persze lehetett előbb is átmenni magyaroknak (is) mint '88, ha a megfelelő dokumentumok megvoltak, a kérdés, hogy hol (csak a Checkpoint Charlie-nál, vagy máshol is). A válasz: Máshol is.

FutureFry 2014.10.01. 00:34:58

@maxval a bircaman: Ja, és látom @M. Péter: is megírta ugyanezt.

blackhairlady 2014.10.01. 00:38:13

@diggerdriver: hat javittasd meg, nem fussa ra?:)

blackhairlady 2014.10.01. 00:41:40

@kardio1: En vonzodom a nagyvarosokhoz, a tomeghez. Bar Parizsban is csak 1 hetet voltam, az sem most volt, de lenyugozott. Londonban is csak 4 napot toltottem, Budapesten is csak amikor dolgunk volt,1-2 nap nehany havonta, de ugy gondolom, hogy szivesen elnek ott. Aztan lehet, hogy 1 honapon belul megvaltozna a velemenyem:) Ehhez kepest a csendes toparta kivanunk koltozni a ferjemmel:D

blackhairlady 2014.10.01. 01:12:14

@kardio1: Na most szerinted ezt itt bevallanam?:)))
(Mar gyulik az osztalyellenes (hogy az oktatasnal maradjunk:D) noi es ferfi szemelyek listaja, szoval csak ovatosan a nagy volumenu kijelentesekkel:))

blackhairlady 2014.10.01. 01:14:14

@FutureFry: Most legalabb megtudhattad tobb emebrtol is, hogy ha akartal volna, sok helyen atmehettel volna:)

FutureFry 2014.10.01. 01:20:50

@blackhair-lady: Úgy tűnik csak két helyen (Checkpoint Charlie és Banhof Friedrichstraße)

blackhairlady 2014.10.01. 02:08:41

@FutureFry: Bocsi, feluletesen olvastam.

montroyal ( CAN qc) 2014.10.01. 02:49:27

@blackhair-lady: hozzam gyakran jonnek, hogy hallotak van egy jo orosz garazs ... es akkor en beszelek oroszul ..azt ugy se tudnam leforditani ,mint magyarul; oroszul ?- rosszul es nagyon rosszul .. persze magyarazni ,hogy magyar vagyok nem erdemes ... szeretem-e a havat , ugye nalunk nincsen es hany feleseg lehet nalunk ...

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2014.10.01. 03:30:51

@emiGrant:
Koszonom a cikket, tenyleg nagyon jo lett. Kar lett volna magadban tartanod.
Most a fogadtatas is jobb lett, erdekes hogy nosztalgia generacio milyen aktiv lett. En sem irtam mar kommentet honapok ota, pedig most az erettsegi talakozonk miatt aktivabb is vagyok.
Ngyon tanulsagos a torteneted es valoban arnyalja a kepet, gondolom tanulsagos a most erkezoknek is.
Az egyetem elvegzesehez gratulalok. Itt a keleti parton, az altalam ismert magyarok kozul ezt a fontos lepest alig paran tettek meg.
Ahogy a Te esetedben is nyilvanvalo elonyei voltak a diplomanak itt is jobban jarna mindenki meg egy egyszeru "associate degree"-vel is. De meg a digger fele minositessel is, megsem veszik a faradsagot honfitarsaink.
A lenyeges kulonbseg 1980-hoz de 1996-hoz kepest is az EU hatarnyitasa. Ma mar en is szazszor meggondolnam az ujrakezdest az USA-ban. Persze soha nem tudnam meg milyen itt elni, de az az erzesem hogy Norvegia, vagy Ausztria jobb valsztas 2014-ben.
Remelem hogy holnap folytatod a cikket es be tudok kapcsolodni par mondat erejeig.

emiGrant 2014.10.01. 06:41:36

@blackhair-lady: bocsi, hogy csak ma reggel válaszolok, de tegnap elmentem vacsorázni és utána meg TV-t néztünk (van angol beltéri egységünk, hogy férjem uram is értse!) majd ágyba dőltem, mert hosszú volt a nap. Szóval, magyar tudás: 8 éves kor után már nem lehet elfelejteni az anyanyelvet, így azzal semmi bajom nem volt. Ugyanakkor, attól, hogy nem volt senki akivel magyarul beszéljek nem annyira akcentusossá tette a beszédemet (bár az is volt egy kicsit), hanem a szóhasználatom lett szűk és archaikus. Sok magyar szót nem találtam, már csak azért sem, mert az életmódom tágult az évek folyamán és az ahhoz használt szavakat (politika, tájfutás stb.) magyarul nem is tudtam. Emlékszem, amikor jártunk haza látogatóba, tényleg nagyon "külföldiül" beszéltem. DE!! Abban a pillanatban, hogy kezdtünk megint sokat itthon lenni és aztán most már végleg, minden visszajött. Most már az angol szavakat keresem néha és bárkit megkérdezek (mert ezt persze te magad nem nagyon tudod reálisan megítélni), azt mondják, hogy semmi akcentusom nincs és teljesen naprakész a szóhasználatom is.

emiGrant 2014.10.01. 06:50:36

@ctboy: Szia! De jó, hogy előkerültél! Hát ami az egyetemet illeti, az azért Amerikában más játszma, mint Angliában. Még a hetvenes években is, nemhogy most. Ugyan nem vagyok szakértő, de az tuti, hogy a bekerülés egyszerűsége meg az ingyenesség sokkal könnyebbé tette, mint Amerikában lett volna. Ott mindenféleképpen mindig is pénzbe került, ami azért komoly demotiváló lehetett és lehet most is. Persze ma már Angliában is pénzbe kerül, de még mindig nem annyiba, mint Amerikában. Viszont, ha a gratulációd annak szólt, hogy már idősebb fejjel és két gyerek mellett tanultam, azt boldogan elfogadom. Néha elég nehéz volt, de megérte.

emiGrant 2014.10.01. 07:41:15

@diggerdriver: Szia digger! Nemcsak férjemnek, hanem az egész angol nyelvű FB baráti körömnek fordítottam le. Komment nem jött róla, így nem tudom, hogy nem olvasta senki, vagy igen de komment nélkül. A FB Notes részére raktam föl. Kb. 10 hónapja, így olyan régi, vagy még régebbi lehetett. Mivel a HÁ blogon nagyon nehéz 10 hónapra visszamenőleg rákeresni, a pontos magyar címére már nem emlékszem, de az angolból visszafelé fordítva valami olyan lehetett, hogy "Nyugaton a helyzet változatlan!" Nekem nagyon tetszett!! Ha adsz egy e-mail címet, elküldöm az angol fordítást, ha kell. :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.01. 08:05:35

@emiGrant:
Igen emlékszem.
Most újraolvastam.
Az a két éves ittlétünk összegzése volt.
Légyszives küld el a fordítást.
janoshorvath64kukacyahoo.com

Herr Géza 2014.10.01. 09:23:28

@maxval a bircaman: Ez így nem teljesen igaz. Bár a Checkpoint Charlie is a Friedrichstrassen van, de jóval arrébb a Friedrichstrasse-i S-Bahn állomástól. A Charlie-n csak gyalog vagy autóval lehetett átmenni és azt eredetileg csak az NSZK NDK-beli állandó képviseletének "dolgozói", NDK-s funkcik, külföldiek, ill. a szövetségesek használhatták, "sima" NDK-s polgárok (már aki mehetett...) nem. A Bahnhof Friedrichstrasse-nál viszont (vonattal) átmehettek az NDK-sok (NSZK-sok, külföldiek is), de a szövetségesek azt nem használták, pont azért, mert kizárólag saját Checkpointjaik használatával azt akarták demonstrálni, hogy nem ismerik el Kelet-Berlint az NDK részének.....
A sztorihoz még: a Checkpoint Alpha Helmstedt-Marienbornban volt , ill. a Bravo pedig Dreilinden-Drewitz-nél. Ezek a tranzitautópálya NDK/NSZK, ill. NDK/Nyugat-Berlin átkelöit jelentették.

Hari Seldon 2 2014.10.01. 09:50:03

@diggerdriver:
Te, eddig tök jó képeket raktál fel, most miért gondoltad, hogy egy önarckép jobb lesz?

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.01. 10:04:44

@Herr Géza:

Keleten Friedrichstraße utcai átkelőnek neveztek azt, amit nyugaton Charlie Checkpointnak.

Keletről a keleti első vizsgálópont, kb. 40 méterről fényképeztem le 1984-ben: www.flickr.com/photos/bircamax/12535826243/in/set-72157632247154638

A keleti határépítmény két ellenörzőpontja között: www.flickr.com/photos/bircamax/12538661805/in/set-72157632247154638 - rám is ordított a határőr hagyjam abba a fényképezést.

Átmentem nyugatra: www.flickr.com/photos/bircamax/12536194854/in/set-72157632247154638 - a fehér vonalról fényképezem akeleti kettes számú ellenőrzőpontot.

Kb. 30 méterre a határtül nyugaton: www.flickr.com/photos/bircamax/12536194774/in/set-72157632247154638 - fényképezem az amerikai bódét.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.01. 10:04:44

@Herr Géza:

"a szövetségesek azt nem használták, pont azért, mert kizárólag saját Checkpointjaik használatával azt akarták demonstrálni, hogy nem ismerik el Kelet-Berlint az NDK részének"

A franciák, britek és amerikaiak bárhol átmehettek. A potsdami szerződés miatt.

Más nyugatiak meg SEHOL nem mentek át Berlinen belül, mindig kimentek Berlinből és jellemzően Potsdamnál mentek át. Így ugyanis elkerülték a határ de facto elismerését.

De ez francia, brit és amerikai hivatalos személyeknél mindegy volt, mert ők útlevél nélkül mehettek át bárhol.

Herr Géza 2014.10.01. 11:04:05

@maxval a bircaman: "A franciák, britek és amerikaiak bárhol átmehettek." Nincs ellentmondás, átmehettek valóban bárhol, de mégis csak a Checkpoint-okat (értelemszerüen Berlinen belül a Charlie-t) használták, amolyan "politikai dacból".

Herr Géza 2014.10.01. 11:08:18

@maxval a bircaman: Keleten Friedrichstraße utcai átkelőnek neveztek azt, amit nyugaton Charlie Checkpointnak." Na ja, keleten valóban mindent máshogy hívtak "csakazértis" alapon (persze igaz volt ez fordítva is - ld. "Berlin, Hauptstadt der DDR" téma, vagy a követségek nevei). De a köztudatban azért a Checkpoint Charlie rögzödött,

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.01. 13:34:30

@posterina:
Koltozott a csalad en meg veluk. Semmi extra nincs benne, szerintem.

@diggerdriver:
Ajjajj :)

@tanato:
Akkor ezt maris kipipalhatom, elertem valamit!!! :)
Pezsgo? Kaviar? ;)

FutureFry 2014.10.01. 14:26:20

@maxval a bircaman: Nem. A DDR pecsét is más volt, attól függően, hogy a Chekpoint Charlie-nál ("Friedrich-/Zimmerstraße") vagy a Friedrichstraße vasútállomásnál ("Banhof Friedrichstraße") ment át valaki.

Herr Géza 2014.10.01. 15:26:39

@FutureFry: @maxval a bircaman: Csak egy sztori (lehet, hogy írtam már itt..): olyan extrém dolog volt egy kívülállónak ez a Kelet-/Fal/Nyugat-Berlin, hogy egyetemi éveim alatt idegenvezetösködve egyszer egy olyan csoporttal jártam a falnál (szigorúan a keleti oldalon...:-) ), amiben volt egy nyugdíjas magasrangú magyar katonatiszt is. Mondanom sem kell, hogy a fal megtekintése nem volt a program hivatalos része, de az öreg miatt direkt arra kellett kanyarodnunk a busszal, mert elmesélte, hogy csak azért fizetett be az IBUSZ-nál erre az útra, mert saját szemével akarta látni azt, amit neki a hadseregnél "tanítottak", azaz a fal puszta létét.Amíg nem állt ott elötte, nem volt hajlandó elhinni, hogy az tényleg létezik, hogy tényleg le lehet keríteni egy föváros egy részét és azt "hermetikusan" elzárni a város többi részétöl....

FutureFry 2014.10.01. 15:45:39

@Herr Géza: @maxval a bircaman: Igen a fal, és azon átkelés az egy különleges élmény volt. Nekem mindig ez a (régi) vicc jut eszembe róla: "Nevezz meg egy szigetet a Vörös-Tengerben!... ?... Nyugat-Berlin!"

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása