oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. május 12. 06:46,  London más szemszögből 689 komment

2014. május 12. 06:46 Határátkelő

London más szemszögből

Abban semmi újdonság nincs, hogy a brit főváros rengeteg magyar otthonává vált az elmúlt években. Persze London drága is, az időjárás sem olyan, mint Magyarországon, az ételek is mások, és persze sok embernek az elején meg kell küzdeni az előrejutásért. A mai poszt egy vélemény (Sándoré), ami elé csak annyi személyes megjegyzést bocsátanék, hogy bár akad igazság abban, amit leír, én kénytelen vagyok elfogultságot bejelenteni, mert nagyon szeretem Londont.

London, utca szemét.jpg

„Egy kicsit elnagyolt, lényegre törő az írás, de ezt szándékosan tettem. Nem kell a rizsa… (a leírt költségek – ezt a kommentelőknek írom -, tudom, hogy nem pontosak, sok mindentől függenek, de próbáltam egy átlagot vonni.)

Egy jó ismerősöm (aki a párjával boldogan, jól és rendezett körülmények között él itthon) megkeresett pár hete:

- Légy szíves világosíts már fel a londoni helyzetről! Úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk Angliában boldogulni, de az interneten egymásnak teljesen ellentmondó véleményeket olvasunk a párommal. Valaki odáig és vissza van Angliáért, valaki pedig szidja, mint a bokrot. Talán te világosabban és objektívebben látod az ottani életet, mivel éltetek a pároddal odakint.

- Drága barátom, de mi a fészkes fenének akartok odaköltözni?

- Tudod, itthon semmire sem jutunk az életben, csak egy helyben toporgunk… a gyerekvállalásra sem tudunk gondolni… és még sorolhatnám. Mesélj, ne kelljen már mindent kihúzni belőled, persze elsősorban a fizetésekről és a megélhetési költségekről és egyéb fontos körülményekről!

- Gondolom ugyanolyan, vagy jobb színvonalon szeretnének élni, mint Magyarországon?

- Természetesen, hiszen azért mennénk! (Hülye egy kérdés, az arcára volt írva.)

- Rendben - sóhajtottam, tudván, hogy nehéz lesz vele elhitetnem a tényeket -, akkor sorolom: egy szép, száraz, világos bútorozott 60-70 m2-es lakás - olyan, amilyenben most éltek - Londonban rezsivel együtt: 1200 font (jó helyen, nem a gettóban). A közlekedés két embernek kb. 240 font, ez persze lehet kicsivel kevesebb és több is. Autóbiztosítás és tankolás kb. 250 font. Cigaretta (mivel mindketten dohányoznak): minimum 300 font. Szórakozás (mivel ti mindketten nagyon szerettek bulizni): 200 font. Kaja + háztartás: 300-400 font. Szóval – kettőtöknek – minimálisan 2500 fontot meg kell keresni odakint, ez persze csak egy becslés… Viszont nektek komoly nyelvtudás nélkül (alapfokú angollal), nehéz lesz megkeresni még a 2000 fontot is az első 1-2 évben! A takarítás, mosogatás és a többi, sajnos csak 900-950 fontot hoz fejenként a konyhára havonta.

Döbbenet az arcán!!!

- De hát hogyhogy???? Itthon 300-350 rugót keresünk az asszonnyal, szép, bútorozott lakást bérlünk, bulizunk, haverokkal sörözni járunk, cigizünk, fent tartjuk az autót és még nyaralásra is jut!!!! Te haver ne akarj átvágni, tele a Facebook, hogy Londonban milyen sokat lehet félrerakni!!! Hogy milyen klassz az élet, semmire sincs gond, állandóan buliznak és jól élnek, pedig olyanok írják, akik cseppnyi nyelvtudás nélkül mentek ki és takarítanak, vagy mit tudom én!

- Háááát… akkor elmondom, hogyan működik a dolog odakint az első időszakban. Szobát béreltek, ami 400 font (10-en laktok egy házban, ami dohos és hideg általában, természetesen bérelhettek olyan házban is, ahol csak magyarok laknak), persze közös a fürdőszoba, wc, konyha. Csak keveset cigiztek (ha sikerül itthonról vagy lengyelből csempészett cigit venned, akkor többet is lehet), nem bulizol (maximum elmész a magyarokhoz és ültök kint a kertben pár sör mellett, és persze elmehettek az ingyenes múzeumokba és a sétálni a Temze partján, várost nézni stb, van mit nézni Londonban), az autót pedig egyelőre felejtsd el. A közlekedés és kaja költségeket azok maradnak, és így ketten 1200-1500 fontból ki tudtuk jönni és marad bőségesen pénz hazalátogatni és nyaralni is! Hozzáteszem, a szoba nem túl nagy, egy franciaágy féleség, egy szekrény és asztal 2 darab székkel – tettem hozzá. – Ezek után ti is rakhattok ki a luxusnyaralásról képeket a Facebookra!

- Most marhulsz mi??? Hogy én egy szobában éldegéljek, más emberekkel közösködjek a fürdőn, wc-n és a konyhán is??? Szinte semmi mozi, cigi, buli, sörözés és még autóm se legyen? Most szívatsz tudom… akkor az a sok okos tojás a neten miért olyan elégedett az életével?? Akkor mire verik magukat, hogyha ilyen körülmények között élnek!! Én ezt nem értem!!!

- Erről őket kellene megkérdezned, de én nem szívatlak isten bizony! Hogyha szorgalmasak vagytok és kibírjátok az első éveket (az időjárást, az órákig tartó buszozást a munkahelyre, a közösködést a lakásban stb.), akkor jobbá fordulhat a sorsotok! Béreltek egy nagy házat és a szobákat kiadjátok az újonnan Londonba költöző magyaroknak… akkor ti ingyen és bérmentve éltek a házban, mert a lakók kifizetik a ház bérleti díját és a rezsi jelentős részét is! Autót is vehettek már (mivel nagyon olcsó) és nyaralhattok évente akár kétszer is!

- Basszus, de akkor is másokkal kell közösködni szinte mindenen… marad a közös fürdő, WC, konyha? És a nemi élet? Hogy a francba lehet egy lakásba egy csomó idegennel? Beosztani a fürdő, WC, konyha használatot? Ez így nem túl igénytelen? Ez nem túl megalázó?

- Valamit valamiért, a „jobb élet” reményében – mosolyogtam. – Csináljátok halkan! A szexet, mert nagyon vékonyak a falak, a mi londoni szobánkban még azt is hallottuk, ahogy a felettünk lakó megfordult az ágyában! Nem egy leányálom, de biztos ki lehet bírni, hiszen a legtöbb magyar így él Londonban.

- Hát köszi, basszus, elmesélem az asszonynak, amit elmondtál, de én úgy hiszem, nem megyünk Londonba!

Ennyiben maradtunk és miután megittunk egy-két sört a sarki vendéglőben elköszöntünk egymástól és ki-ki ment az otthonába.

Pedig még annyi mindent el akartam neki mondani: a honvágyról, az ehetetlen ételekről, a nagyképű angolokról, a rengetek afrikai, ázsiai bevándorlóról, a negyedekről, ahová a már taxisok sem mennek be, a borzalmas zsúfoltságról az utakon, a megszokhatatlan időjárásról, a koszról és szemétről bizonyos negyedekben… és még sorolhatnám. De idézve „nagyszerű” politikusunkat: „..el lehet menni…”

Még csak annyit tennék hozzá: természetesen azoknak, akik megfelelő szak- és nyelvtudással rendelkeznek, teljesen más az élete Londonban. Nekik akár Anglia lehet a tejjel-mézzel folyó Kánaán, bár ki tudja…”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: London Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr426153762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.13. 08:13:31

@tildy[UK]: bloggazdának van jobb dolga is (Többször mondta, hogy nem tud végigolvasni mindent), írj neki levelet.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.13. 08:14:22

@házelőtthinta: hogy te mennyi mindent tudsz a világról meg a gazdaságról ott a meki pultja mögött :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.13. 08:16:57

@Papagály: és ez teljesen irreleváns adat mert kb 1 millió ember valós bére köszönőviszonyba nincs a bejelentettel :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.13. 08:18:22

@házelőtthinta: saját bevallásod szerint konyhában laksz. Nem is tudom, hogy értelmezzem akkor ezt :D

christophe 2014.05.13. 08:23:16

@diggerdriver: ''Ha ezt naponta a pofánkba tolja minden média minden blog minden fórum akkor senki ne próbáljon megsértődni ha azt mondom hogy egy velejéig romlott társadalomból MENEKÜLTÜNK el.''
Maximàlisan egyetèrtek...

2014.05.13. 08:29:28

@pappito: Egyeterek.... De meg az se a vilag vege ha leirja a bujat banatat, kritikajat - de hogy meg o adjon masoknak tanacsokat, sot "eltantoritsa" a fiktiv naiv honpolgart - ez mar kabare kategoria.... Ez olyan mintha a depresszioban szenvedo beteg papolna masoknak, hogy hogyan talaljak meg a boldogsagot... :)

bpetya75 2014.05.13. 08:32:17

@Papagály:

Nem tudom a vasúti szállítással mi a helyzet, de úgy látom, hogy tűzifát belföldön jellemzően kamionokkal szállítanak. Közúton Zalából már nem éri meg elvinni, ezért is ilyen jelentős a különbség az árban. Az Alföld (és a pécsi erőmű) árfelhajtó hatása ott már nem érvényesül.

2014.05.13. 08:36:52

@Papagály:
Mar regota az a tervem, hogy lekoltozom, csak mindig kozbejon valami:) Oda minek feleseg? Havi 100 $-ert akad, aki foz, takarit, mos:) Sok ismerosom, haverom lekoltozott, 3-4 honapra visszajonnek dolgozni, abbol a penzbol jol elvannak. Ott lehet venni csempesz cigarettat, 50 cent/doboz.

bpetya75 2014.05.13. 08:38:55

@Saman:

Köszi! De ez a szoboregyüttes nem olyan, amilyet leírtál. Ők imádkoznak, nem pedig széthúznak. Olyanról írtál, ahol az asszony és a gyerekek visszahúznák a férfit, aki nem hagyja magát. Ezen akadt meg a szemem, mert eléggé furcsa mementónak találnék egy ilyet.

2014.05.13. 08:44:19

@montroyal ( CAN qc):
" munkas 25-50$ ? akkor mennyit szamol a fonok ..? "
Ne tudd meg:) Egy meloson csinal annyi profitot minimum, amennyi annak az orabere. Meg hogy ha nem is csinal nehany nagyobb ceg profitot, penzmosasbol bejon a haszon:)

bpetya75 2014.05.13. 08:46:24

@Papagály:

Fura dolog a statisztika. Főleg egy olyan országban, ahol a feketegazdaság nagyon pörög. Én nem a KSH statisztika alapján fogadom el Max százalékait, hanem az alapján, amit a környezetemben látok.

A környezetemről meg annyit, hogy alulról közelíti az átlagot. Nem gettó, de azért Kaposvár egyértelműen a leglepukkantabb megyeszékhelyek közé tartozik zéró gazdaságfejlesztéssel, ezáltal a környéke is eléggé csóró.

Hari Seldon 2 2014.05.13. 08:51:13

@pappito:
Pénzmosás gondoltál például?
Legalábbis bőven van titkosított számla ott is.
Most kezdik felszámolni... :-(

2014.05.13. 09:12:20

@pappito: Persze, nem ugy ertettem hogy mindenki bajban volt mielott elhagyta Mo.ot, sokan vannak akiknek piackepes nyelvtudasuk, szakmajuk volt es ugy dontottek hogy mas orszagban szeretnek kiprobalni magukat. Ugy tudom ti ebbe a kategoriaba tartoztok. De talalkoztal mar valakivel aki alapfokon beszelt angolul (mint a posztban szereplo 'barat'), nem volt piackepes szakmaja, viszont Mo.on kenyelmesen elt es megis ugy dontott hogy mindent felad es inkabb nullarol kezdi Londonban? Lehet hogy van ilyen, en nehezen tudom elkepzelni, foleg ha nem fiatal, egyedulallo emberrol van szo hanem egy dolgozo parrol.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.05.13. 10:10:41

Ez tuti valami fideszes cikk!
Csak hogy ne legyen kedve az embernek innen elmenni!:))

ex-dr. vuk 2014.05.13. 10:10:41

En is Londonban dolgozom, de (mar) nem ott lakom, hanem bejarok. Ha a bevandorlok meg negyedek nem tetszenek, akkor videk az jo dolog. Sokkal kevesbe getto, mint London. Ha nem jarsz be Londonba melozni (ami kb 1 ora haztol hazig nekem es havi 300 font korul van a vonatberlet), akkor a kereset is kevesebb, de a lakasberles is... Osszessegeben valamivel kevesebb jon be, de ha nem birod a zsufoltsagot es a zajt meg a bevandorlokat (te is az vagy!), akkor irany videk.
Persze nyelvtudas az kell... szaktudas sem art. Ha ezek vannak, akkor olyan nagylabon elhetsz hogy ihaj. A havi 2000-2500 font 2 emberre az kb stimmel, de ebben mar tenyleg minden benne van, hazautazas es a nyaralas is. (Mondjuk a cigirol le lehet szokni). Mi most ketten 7000 korul keresunk...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.13. 10:15:14

@blackhair-lady: akkor miért hivjam a franciákat csigazabaloknak, a magyarokat meg gulyasnepnek? Rajtamaradt Londonon. Amúgy mm-ben annyi eső esik itt, mint Budapesten. Az eloszlása más.

pappito · http://pappito.com 2014.05.13. 10:37:08

@tanato: szerencsére nálunk nincs konkurrenciaharc, mi majdnem mindenkinek segítünk aki képes értlemes kérdéseket feltenni. (van saját fórumunk)
Olyan is volt aki kérdezett csomót aztán a válaszokból az jött le neki, hogy nem ez a helyes kis ország az ideális célállomás nekik.

persze ide nagyon kevés magyarka jön, szóval sokkal egyszerűbb dolgunk van :)

wirth6 2014.05.13. 10:54:17

@mokkaczuka: Ha a családi bevétel havi kétszázezer, miből tegyenek félre havonta majdnem dupla annyit?

Taxomükke (UK) 2014.05.13. 10:57:50

@diggerdriver: Hampton Court, Windsor, Kew Gardens

Hari Seldon 2 2014.05.13. 11:01:48

@blackhair-lady:
@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Tök egyértelmű. Már többen megírtuk. Bedobta a szokásos fideszmaffiás szöveget is, hogy "el lehet menni..."

Hari Seldon 2 2014.05.13. 11:03:48

@Hari Seldon 2:
Mármint a félremagyarázós verziót. (nem azt amit a Demjánéknak mondott)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.13. 11:04:02

@Muscari: Nahát, megleptél! Én életem java részét Újpesten éltem le, mindenki azt mondta, hogy Káposztáson minden oké (kivéve a legöregebb Káp1-et), csak a villanyszámla ne lenne...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.13. 11:07:43

@Babette_: Igen, pláne ha egy nyolcvanas évekbeli kádárkockát vesz az ember, amit kálákában buheráltak össze a barátok-haverok...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.13. 11:10:58

@bpetya75: Hű elismerésem :)! A szervezőknek meg valami jó kis továbbképzést ajánlanék ;)!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.05.13. 11:19:12

@pappito: Valószínűleg ketten együtt keresnek 300-350 ezret, mert a londoni keresetnél is arról van szó, hogy ketten együtt mennyit kereshetnek.

bpetya75 2014.05.13. 11:30:45

@zöldeketbeszélek:

Köszi! :-)

Amennyit eddig látok a művésztársadalomból, simán lehetett egy jó kis szándékos rászervezés. Nem tudom, mennyire fog belemerülni a lányzó, de kicsit féltem ettől a miliőtől.

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.05.13. 11:36:08

Szerintem is kamu, hőmérő poszt, jó látni, hogy ugrik rá a "kemény mag" :).

Nyugi, majd holnap jön egy megnyugtató sikertörténet, elüldözött gazdasági-politikai menekülttel akinek bejött az élet külföldön.

blasiusii 2014.05.13. 11:49:06

de sötét volt ez a poszt, kár volt elolvasni...

csak két megjegyzés: a posztoló haverja mi a fenét dolgozik, hogy még angolul sem tud, és ennyit keres?? a másik, hogy Feri az "el lehet menni"-t pár vállalkozónak mondta, nem mindenkinek (az Oranges Volkspartei ezt is u.úgy mindig elferdíti, mint az Öszödi b.-t)

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.05.13. 11:49:46

@maxval a gondolkodó birca: "átlagember nem volt olyan ostoba mint manapság, amikor komolyan elhiszi,hogy ez az életstílus minimális erőfeszítéssel elérhető a világ zöme részére."

Szerintem tévedsz, az átlagpógár' már az inkáknál, egyiptomiaknál, rómaiknál, görögöknél is pontosan azt hitte amit most.Aztán elmentek egy-két lefejezésre, megnézték a piramist, a gladiátorokat, ámuldoztak milyen szép fiatal csajokat kúrogatnak a vén filozófusok, aztán köptek egyet és azt mondták "majd holnap én is!" .Persze ezért nem sok mindent tettek így hát maradt az asszony meg a kecske.

2014.05.13. 11:50:09

@tildy[UK]: de ezt te mar nem eloszor irod le,multkor is azzal jottel,hogy miniben mentel whitech.-ben de akkor amellett kardoskodtal,hogy teged senki nem nezett rosszalloan a muzulman testverek kozul:)))))))

bpetya75 2014.05.13. 12:04:30

@Mojzes Pál:

Szerintem Max nem teljes jogú polgárokra gondolt. A népesség jó részét adó néptömegeknek nagyon sokáig eszükbe sem jutott, hogy élhetnének lényegesen magasabb életszínvonalon, mint ahogyan éltek. Az meg aztán pláne nem, hogy nekik a magasabb, horribile dictu sokkal magasabb életszínvonal megjárna.

Ez az elsővilágbéli mai ember legnagyobb tragédiája. Irreális elvárásai vannak arról, hogy mi az az élhető életkörülmény, ami elérhető a számára.

2014.05.13. 12:05:13

@blasiusii: arra az "el lehet menni " - re meg en is emlekszem es kar itt belemagyaraznod marhasagokat,azt mondta,hogy ,akinek nem tetszik magyarorszagon valami,az elmehet:))))
Eros tulzas,hogy csak a vallalkozoknak ne tetszene valami:)
Amugy a o. Volkspartei- t is a kisz nevelete ki,mint ferit, szoval egy 19 , a masik egy híjan 20:)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.13. 12:05:17

@Zka:
Pontosan, egy konyhában. Azért a testvéreddel picit másabb lakni mint idegen marhákkal. Tény hogy nem a komfort netovábbja egy konyhaszobában lakni, de szerintem még így is jobban élek mint a londoni magyarok nagy része. Ez pedig valahol szomorú. Engem az idegesít hogy normálisnak érzi mindenki hogy Londonban össze kell cuccolni x emberrel ahhoz hogy egyáltalán meg tudj élni. Normálisabb nyugati városokban van megélhetés még a leghalványabb melóból is, egyedül is. Elhiszem hogy a lehetőségek városa meg minden, ahol csak az nem csinál pénzt aki nem akar, de nekem akkor is nemtetsző ez a lakhatás bérezés arány.Persze lehet erre legyintgetni,hogy de kit érdekel a kulimelós, igen lehet. Engem érdekel, mivel magam is munkásosztálybeli lumpen vagyok.

wirth6 2014.05.13. 12:19:11

@christophe: "próbáljon megsértődni"? A többi meg már szóra sem érdemes. Igen, ti egy romlott, bűzös ócska társadalomból menekültetek... sőt, disszidáltatok. Tulajdonképpen regényeket kéne írnotok a szabadulásotokról, ahogy azok, akiknek Észak-Koreából sikerült valamiképp kijutni a szabad világba.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.13. 12:37:03

@bpetya75: Ebben az országban semmit sem szabad nagyon komolyan venni és akkor nem tudnak hátbaszúrni.

bpetya75 2014.05.13. 12:49:05

@zöldeketbeszélek:

Én tudom, de nehéz lesz végignézni, mire Ő megtanulja. Sajnos az anyja mentalitását örökölte. Érzékeli, ha valaki nem ad bele 100%-ot, és piszkosul rosszul esik neki, ha a másiknak 60% is elég az elismeréshez, míg Ő a 100%-ra egy "Jó volt!"-ot sem kap. Bár ezt nem a néptáncnál tapasztalta meg szegényem, hanem fuvolaversenyen. Ezt ugyebár nem lehet másodpercre, kilóra vagy centire mérni, a szubjektivitásba meg sok minden belefér.

Mindegy. Ő akarja. Vagy megszokja, vagy megszökje ;-)

tanato 2014.05.13. 12:52:48

@bpetya75: Nem kellett volna kiutálni az UDA katonákat Taszárról.Ameddig ott állomásoztak,Kaposváron is jobban lehetett élni,kicsit felpörgették a gazdaságot.

tanato 2014.05.13. 12:55:51

@tanato: Bocs USA katonák,sok magyar dolgozott ott a bázison meg fogyasztottak is a katonák rendesen a városban.Így van most Kecskeméten is a Merci gyárban sokan dolgoznak,meg az ott élő németek rendesen megdobják a kecskeméti szolgáltató vállalatok bevételét is./Fodrász,étterem,uszoda,sportklub ,lakáskiadás stb./

tanato 2014.05.13. 12:57:05

@pappito: Hát igen Új-Zéland azért mégiscsak a világ túl felén van,ott azért illik összetartani./illene persze Angliában is./

2014.05.13. 13:03:05

Lehet hogy velem van a baj, de egyszeruen nem ertem ezt a rugozast a kozos lakason. Amig nem talalkoztam a ferjemmel, kimondottan szerettem mas fiatalokkal egyutt lakni, mi a csudat csinaltam volna egyedul egy garzonlakasban? Munka utan neztem volna egyedul TV-t? Ketten meg tudtunk onallo lakast berelni a ferjemmel meg viszonylag alacsony fizetesbol is, szoval megint hol a problema? Magyarorszagon az egyedulallo fiatalok mind egyedul laknak? Ketlem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.13. 13:24:17

@bpetya75: Ha ez megnyugtat, a tudományos élet - már amennyit eddig láttam belőle - sem a rózsás széplelkeknek kedvez...

tanato 2014.05.13. 13:24:59

@Mirjam2: Teljesen igazad van alányom sem itthon sem külföldön nem szeretett volna egyedül lakni,ez szóba sem jött nála mindig olyan helyeket keresett ahol több hasonló korú fiatal lakott.Egyrészt a rezsiköltség másrészt a társaság miatt.

bpetya75 2014.05.13. 13:31:17

@tanato:

Szerinted ki lettek utálva? Szerintem mindenképpen dobbantottak volna. A nagyobb baj az, hogy egy olyan súlytalan (mármint a pártján belül is súlytalan) ember a város polgármestere már vagy 20 éve, mint Szita Károly. Volt nagy ígérgetés a reptérrel kapcsolatban, de semmi nem lett belőle. Na az jelentene valamit...

@zöldeketbeszélek:

Hallottam róla ezt-azt, nincsenek illúzióim. Művészlélek a szentem, ez az Ő vonala, nem az elefántcsont torony.

A középső meg úgy nézem olyasmi világjáró lesz, mint a nagybátyja. A kicsin egyelőre még csak az látszik, hogy egy tündi-bündi hisztihercegnő, de majd leneveljük róla ;-)

McZozo 2014.05.13. 13:33:14

@Sexual Harassment Panda:
szerintem ezzel te nem vagy teljesen tisztaba. En a penzugyi szektorban dolgozom/tam es hidd el nekem london europa penzugyi kozpontja.nezd meg melyik bankok kozpontja van itt mennyi penzel

McZozo 2014.05.13. 13:33:28

@Sexual Harassment Panda:
Hogy mi a penzugyi kozpont annak speciel semmi koze a gdp hez meg eletszinvonalhoz.

Svajc abszolut rossz osszehasonlitas, mert ott a bankok betetgyujtesbol gazdagodtak a kedvezo es sokaig titkos betetek miatt. Mig londonban a befektetesi bankok dominalnak, es ezert ez a penzugyi kozpont es nem svajc tok mas az amit a ket orszag csinal.

Az eletszinvonal nem csak ettol fugg, mert penzugyi kozpont ugy is lehet egy orszagba hogy a szolgaltatasi hozzaadott erteken kivul mondjuk az az adott orszagot alig erinti. Hogy ersd mondjuk van egy amerikai bank londonba aki kozel keleti penzeket mondjuk kinai uzletekbe fekteti. igy jelen esetbe a nyereseg a kozel keletieke a comission az amerikaiake a befektetett toke meg a kinaiake. igy londonba csak az alkalmazottakat es egyeb koltsegeket valamint minimalis adokat fizeti az amerikai ceg. Ettol meg nem lesz hatamas gdp mig irdatlan penzek mozognak innen

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.13. 13:36:46

@bpetya75: Nem feltétlenül elefántcsont torony a tudomány. A világjárás nagyon jó dolog, ha olyan hivatást választ, ami ezt mintegy megköveteli.

Művésznek lenni kőkemény kihívás...neki, és/vagy a családjának.

tanato 2014.05.13. 13:43:52

@bpetya75: Én akkoriban úgy éreztem amikor elmentek,hogy örült az országos vezetés a távozásuknak.

bpetya75 2014.05.13. 13:50:36

@zöldeketbeszélek:

Amennyire az itthoni helyzetet látom, itt az. Kívülről és távolról nézve nekem úgy tűnik, hogy nem elvárás, tán még csak nem is támogatott, hogy a magas tudományt a gyakorlattal ötvözzék.

A legújabb kedvencem ez: www.fataj.hu/2014/05/073/201405073_Akaclevel.php

A nyelvészetből doktorált prof "teljes mértékben szakmai oldalról" megközelíti az akác kérdést. Az ilyenek miatt gondolom én ezt az egészet elefántcsont toronynak.

A középsőben egyelőre csak a nekiindulás szándéka születik meg olykor-olykor. Őrzünk egy levelet, amit 7,5 évesen írt, és elköszön benne tőlünk, mert a testvérei mindig csak egymással játszanak, így Ő inkább világgá megy ;-)

Ez a megfelelő hivatás meg nem egyértelmű dolog. Öcsém úgy lett világjáró, hogy erdőmérnökként, az adómentes jövedelemszerzés kedvéért No-ban is szerzett egy diplomát, ahol már a erdészeten belül a távérzékelésre specializálta magát, mert ez érdekelte. Amikor elkezdte, nem gondolta, hogy ennek köszönhetően lesz majd olyan melója Finnországban, amivel hol Afrikába, hol Ázsiába megy tanácsadni.

Szóval elsőre nem annyira megfelelőnek tűnő hivatással is lehet mit kezdeni. Persze a lenini úton kell járni hozzá; tanulni, tanulni, tanulni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.13. 14:05:47

@bpetya75: Akkor máshogy értelmezzük a tudomány elefántcsonttornyának fogalmát. Az általad linkelt cikk éppen arra bizonyság, hogy a 'szobatudós' kilép ebből az elzárt, elméleti világból és egy élet felvetette problémára gyakorlatiasan reagál, most mindegy igaza van-e, vagy sem (egyébként szerintem nem minden botorság abban a cikkben). Szerintem az elefántcsonttorony azoknak való, akik egy-egy elméleti - vagy gyakorlati probléma megoldásán az élettől elzárva dolgoznak és a végeredmény hatásai és a hatás továbbgyűrűzése a társadalomban, környezetben stb. nem érinti őket.

bpetya75 2014.05.13. 14:24:06

@zöldeketbeszélek:

Igazad van, a tied valóban jobb értelmezése a toronynak. Ennek fényében rossz a példa, amit hoztam. Mintaként linkeltem be a cikket arra a helyzetre, amikor Dr Akárki magas lóról osztja az észt, attól függetlenül, hogy nem igazán ért az adott témához. De ez valóban nem az elefántcsont torony.

Egyébként valóban nem minden hülyeség abban amit ír, így viszont szerintem még károsabb is, mintha az lenne. Mivel az igazságok közé olyan blődségeket csempész be, amiket egy laikus a tálalás miatt könnyen benyalhat.

blackhairlady 2014.05.13. 14:35:22

@Hari Seldon 2: Azert mert tobben leirtatok valamit attol en meg ketelkedhetem, nem?:)))))))))
En arra reagaltam amit Digger irt, hogy nem jart meg Londonban az illeto aki ezt irta, mert mind hazugsag, pedig az emberek es a kaja kivetelevel mar mind szerepelt korabbi posztokban, kommentekben.
Vegul is nekem mindegy, en biztos nem akarok Angliaba koltozni, sem a videkibe sem a londoniba:))

blackhairlady 2014.05.13. 14:36:38

@tildy[UK]: En akkor is jobban ertekelem ha neha esik(megha nagyon is) mintha allandoan kicsit szemerkel.

blackhairlady 2014.05.13. 14:38:37

@diggerdriver: De akkor miert irod, hogy nem igazak az allitasok? Ok, lehet, hogy a poszt csak valami ellenpropaganda, de amit mond az nem igaz? Ket dolgot cafoltal meg, az embereket es a kajat. Ezek szubjektivek. De a tobbi? Az sem igaz?

blackhairlady 2014.05.13. 14:45:00

@pappito: Tehat elt ott, igy biztos tapasztalt is ilyen dolgokat. Most azert ismet elolvastam, es vilagos, hogy nem onszantabol adot tanacsot, hanem egy okos barat akart gyorsan meggazdagodni, igy szepen lemondta neki, hogy mennyi az annyi.
Na mindegy, nem rugozom rajta tovabb, csak erdeksnek talaltam, hogy ha elszorva olvassuk ezeket a negativuokat, akkor jonnek a kommentelok es helyeselnek, sot rakontraznak, ha meg igy osszeszedve, akkor mindenki ideges lesz tole.

blackhairlady 2014.05.13. 14:46:07

@Hari Seldon 2: Az a felremagyarazos verzio meg pont olyan szlogenne valt mar mint a nincs kolbaszbol a kerites, szinte mar osztonosen mondja mindenki.

blackhairlady 2014.05.13. 14:50:10

@tanato: Csak a draga polgermesternek nem tetszett, hogy nagy a berdiferencia az ott dolgozo es a mashol dolgozo (illetve nem dolgozo) emberek kozott, igy ott tett be nekik ahol csak tudott.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.13. 14:51:32

@bpetya75: Még én is benyalnám, hiszen ez már erdészet inkább, nem kertészet...

blackhairlady 2014.05.13. 14:52:10

@bpetya75: Igen, ki lettek utalva. ellehetetlenitettek oket.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.13. 14:52:39

@adg [Au, Darwin]: Hali.Nem nyomsz egy képet, mégis hogy néz ki a gép?Engem érdekelne.Akár privátban is jöhet.Kösz. :-)

Kiég3tt 2014.05.13. 14:58:23

Londonban kezdett, videkre koltozottkent ha eltekintek a cikk hangveteletol, amiket szamszerusit, azok hellyel-kozzel igazak - ez az erem egyik oldala.
A szallasok ar/ertek aranya, dohany, alkohol, kozlekedes koltsege is realisan van megadva.
Legtobben mi is itt kezdtuk. Hogy Magyarorszagrol Anglia miert "Londonisztan"?! (vmelyik kommentelo ertetlenkedett) Egyszeru a magyarazat: Londonban vannak cegek, akiknek eleg a kaucio, es a lakber elore, h tetot adjanak a fejed fole ugy, h meg se munkad, se bankszamlad, se referenciad.
En is naluk kezdtem, gyuloltem is nagyon azokat a korulmenyeket, amiket fent olvashattunk, de meg mindig nem latom, h ezt a lepcsot hogyan lehet atugrani, hangsulyozom: munkaszerzodes, es angliai bankszamla es referencia nelkul.

Hogy hol csuszik felre a fenti iras: Az a rezsi, utazas, kaja kiadasok mellett mire kolt az ember. Azt a penzt buli/cigi/fu/pia helyett fel lehet arra is hasznalni h az ember kitorjon abbol az allapotbol, ahova erkezni kenyszerult.
Pl: Allasinterjukra utazni messzebbi varosokba, ahol az elet olcsobb, angol nyelvsuliba jarni stb. Igen, vannak lemondasok, de ha az ember egy idore a kenyelemrol lemondott, akkor sztem a dohanyzasrol sem nehez. Utolag visszagondolva a privat szferarol valo lemondas sulyosabb volt, mint a nikotin elhagyasa.

Nyilvan ezt az idoszakot ugy lehet elviselni, ha az ember ugy tekint ra, mint egy ideiglenes helyzetre. Ha benne vagy, ugyis keresed a modjat, hogyan torj ki belole: mar beszeled a nyelvet es talaltal a vegzettsegednek is megfelelo munkat.

Amirol meg nem olvastam es szerintem nagyon fontos: Mielott az ember elhagyja Magyarorszagot nem art, ha osszeszedi az okokat, h miert megy el es mit var attol, ahova megy es ezutan jon a tajekozodas, h az elvarasaimat meg tudom-e valositani majd az ertekeles, h megeri-e a befektetett aldozat. Nyilvan ezt sokan ezt megtettuk, de sokan vannak Magyarorszagon, akik azert jonnek ki, mert "kolbaszbol van a kerites" - na, AZOKNAK az embereknek a fenti cikk egy nagyon tanulsagos iras.

McZozo 2014.05.13. 14:58:57

@pappito:
En lassan 4 eve kint elek elso pillanattol szerencsemre az atlag felett keresek igy nem az en helyzetemet ecseteli a poszt, de ettol meg nem hiszem hogy amit elovastam csak arrol szolna hogy milyen szar minden. En inkabb ugy olvastam hogy tenyszeruen leirta mire kell szamitani. Es sok esetben szerintem meg ala is lotte a koltsegeket. Peldaul szerencsere en mar regota nem londonba elek de sokaig kerestem lakast ott is es peldaul szerintem 1200 ert kultur kornyeken plane rezsivelki van csukva hogy londonba lakast berelj. detto ugyanez a velemenyem a szobara is a 400 helyett en ott 550 et mondanek kezdoszintnek.
Es egyetertek hogy sokan nincsenek tisztaba az itteni arakkal berekkel, mert egy 75 000 forintos minimalberesnek jol hangzik hogy itt 300 000 ft korul van a minimalber csak azt mar nem teszik hozza hogy ebbol minimum 180 000 a lakas. olyen nyalanksagokrol ne is beszeljunk hogy mondjuk nekem otthon volt egy kozepkategorias autom aminek eves biztositaasa volt 40000 forint itt 3 ev utan vettem egy kis hasznalt autot eloszor mert az auto ara ugyan ki tudtam volna fizetni de a fenntartasi koltsegek joval magasabbak. peldaul a mostani kisautomra ha elfogadtak volna amagyar b10 igazoolasomat akkor a korabbi lakhelyemen havi 19 font votl a biztositas. de nem fogadtak el sajna mert 2 ev 2 honapos volt es igy egybol havi 42 fontot kertek, majd munkat valtottam es nem londonba csak nagyobb varosba koltoztem igy a biztosito arat valtott es igy mar a havi biztositasom 150 font es ez londonba meg felfele megy, szoval sajnos nem mellebeszeles amit a pooszter ir. Igenis annak a fenyeben kell kalkulalni hogy it nagyon mas par koltseg mint otthon. Persze van jo oldal is pl a kaja a muszaki cikk mind sokkal sokkal olcsobb mint oodahaza. de oszesegeben erdemes tervezni mert kulonben nagy pofara eses lehet es akkor jonnek azok a posztok kesobb hogy hat anglia milyen szar. Pedig csak az illetonem azt kapta amit vart

tanato 2014.05.13. 14:59:21

@blackhair-lady: Igen kiutáltuk őket,sajnos.Pedig nagyon jót tettek a környék gazdaságának,azóta is visszasírják akik ott dolgoznak azokat a béreket. Plussz ugye az említett járulékos fogyasztás,ami itt Kecskemét környékén jelenleg érezhető német relációban.Bónuszként meg létrejött ugye néhány vegyes USA magyar házasság is,ezáltal is kinyílt jobban az ország.

bluesbrother 2014.05.13. 15:01:25

Egy átlag dolgozó idejön és persze hogy élvezi ha marad a hónap végén kajára sörre miután otthon 15-én már nem volt egy vasa sem. Egy farmer ára nem tétel. Hogy utánad dobnak egy jo mobilt és beszélgetsz korlátlanul az OK. Az első hónapokban sikerül egy pár dolog ami otthon honapok, talán évek munkája: egy laptop, egy TV, egynél több pár cipő, ruhak, hátizsák, hobbi, fenykepezogep. És akkor még minden szépnek tűnik. Ekkor még szereti Londont. Aztán eltelik egy év és rájön mire jut. Kéne még csak 300 font havonta és más lenne-gondolja. Aztán jönnek a kötcsög szabályok: TV license, min éves fizetés a bérleti díj 30 szorosa, aztán credit check, még a segged is nagyítóval vizsgálják hogy végre külön lakhass. De amilyen lelkesen hivogattak az ellenőrzéskor annyira tesznek majd rád mikor te hívod őket, mert penészes a fal. És eltelt 2 év, elcsigázottan jár dolgozni a kolléga az évi 20 nap szabival, marad havi 200 fontja de 2-3 havonta mindig van valami amire elmegy, neha repjegy is kell. Gyűjt 2-3 ezer fontot egy evben jo esetben. Aztan rajon az alberlet kidobott penz és marha sok is. Kene sajat, de az horror áron van, a 30,000 fontos beugrora kb 10 év alatt jonne össze hogy utána 25 évig törlesszen. Igaz nincs elegendo eves bevetele sem, hogy megengedjek neki, hogy eladosítsa magát. Megprobálkozik állást váltani, mert ugye mindenhez értünk mi magyarok. de ez itt igy nem megy. Nem jön össze semmi, marad a kulimunka és rájön, hogy nem olyan jó ez az ország mert nem tud lavirozni, nem tud ügyeskedni. És itt kezdődik a másik megsavanyodott tipus panasza: draga az alberlet, tele van bevandorloval a város, sokat ülsz a buszon és máris ez egy kötsög ország. Ezen a ponton ha van épp párezer fontja ugy van vele: van 2 millám hazamegyek, Hazamegy és fél év alatt elkopik mert otthon csak egymastol lopják a pénzt 25 éve, uj uzlet nincs igy par honap és aztán jon vissza és kezdődik minden előről.
Ugyanez az iskolával, az ovodával. Drága, megfizethetetlen, szabalyok vannak amik nem tetszenek. Egyből fontos lesz József Attila, otthonról még a nyugati iskolat akarta a gyerekének, aztán mikor elbukik mert nem tudja fenntartani, fizetni, rögtön azzal magyarazza az övé mellett ne üljön pakisztáni diák.
És ez az amit a magyarok nehezen viselnek el. Rossz szocialista beidegződés!
Azt hogy a tudásod, tehetséged, végzettséged alapján osztják a lapokat. Egy itteni köműves a munkás "teraszházban" lakik, van egy VW passatja es elmegy évente 2x nyaralni, megissza a sörét a hétvégén de soha nem lesz belole Mészáros Lőrinc. Mert nem vágyik rá. Ő kőműves. Bentley-t akarsz, 5 hálós házat? Semmi gond! Ügyvéd, orvos, mérnök, könyvelő, diplomás hozzáértő, stb az igen, a többi a sorvégére! Tessenek már megérteni ez nem a szocializmus ahol mindenki egyenlő! De a lehetősége mindenkinek megvan! VÁLLALKOZZON! Tök egyszerű! Nyisson bármit és keressen többezret. Utána megint imádni fogja.
Az aki idejön és 50 forintost dobál a parkoló automatába mert az elfogadja annak itt hosszútávon nincs jövője.
Érthető a sokk mikor valaki rájön nem tanultam, nem erdekelt semmi, itt nem vihetem semmire. Luzer vagyok ennyi. Lehet a babiszitter 1000 fontja otthon jol hangzik 360ezernek semmi munkaval de itt ennyi es nem tobb a karrier, ez ennyi lesz 15 ev mulva is. ebbol pedig nem lesz nagy ház és még csak szép élet sem.
Ezt a kaoszt kene előszőr a fejekben rendbe tenni. Emlékszem 10 éve mikor egy bútorboltban kezdtem dolgozni Londonban. Hogy élvezték az otthoniak kérdezni hogy: na még nem lettél főnök? Itt is lehet - mondtak otthon 2007-ben - svájci frankhitel apam! Aztan egyre jobban elcsendesedtek, nem kerdeztek, évek múlva csak ültünk a kanapén kussban: ők nem panaszkodtak mert égő lett volna, arra meg nem voltak kivancsiak hogy havi 20 fontbol hogyan beszelsz korlatlanul egy uj iPhonnal. Így maradt a csönd. És ha valaki nem beszél nyelvet, ha nincs végzettsége, ha nem akarja felvállalni a kezdeti nehézségeket mert egyszerűbb átballagni az anyjához vasarnap húslevest enni az fikázza Londont kifigást keresve hogy miert nem megy, mert budos es koszos.Isteniti a csalad szentseget! Hogy milyen fontosak a nagyszülők! Aki megteheti az meg csendben elhúz és dolgozik és aztán gyarapodik. Persze, nagyon rossz itt, mert ebben az orszagban le kell dolgozni a munkaidot! Nem lehet kiugrani elintezni ezt-azt munkaidoben mert a ipari parkbol ki sem jutsz 30 perc alatt. Itt nincs ebédjegy meg ételhordó, itt nincs Terike a hivatalban akivel össze lehet kacsintani hogy elintézze amit kell. Itt sorbanállás van! Várakozás! Nincsenek kiskapuk. Itt teljesiteni kell, dolgozni, hajtani és meglesz az eredménye! Ja hogy ehhez nem 2 nap hanem egy élet kell? Hat bocsánat, errefelé a hanyatló nyugaton ez van, itt nem tudunk olyan életet biztositani, mint a jobban teljesitő Magyarorszagon!

Kiég3tt 2014.05.13. 15:03:13

remelem nem tuntem nagyon okoskodonak, csak szerettem volna a gondolatokat rendszerezni :/

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.13. 17:05:02

@Muscari: Hát ha a család nem torpedózta volna meg a terveimet, be is ugranék hozzád vasalni meg dumcsizni egyet :))!

2014.05.13. 17:09:34

@blackhair-lady: Szerintem azert mert amikor normalis a stilusa, akkor elfogadjak az emberek meg a kritikat is, amikor bunko, akkor meg elutasitjak. Ebben a posztban volt egy rosszindulatu megjegyzes ami kivaltotta az indulatokat. Ha magyarokra irnank at akkor egyertelmu lenne hogy miert reagalnak ra emberek. Az se vilagos hogy miert kellett ezt a tanmeset krealni az ironak csak azert, hogy elojojjon a mondanivalojaval - mar eleve hiteltelen lesz igy.

2014.05.13. 17:24:58

@Kiég3tt: Nem, en erdeklodessel olvastam. Sajnos ha masnapra kerul ki a hozzaszolasod akkor mar nagyon kevesen olvassak el vagy reagalnak ra.

adg 2014.05.13. 17:44:05

@geegee: Semmi extra, egy öreg Ford Falcon. Olyan mint a képeken, de nem az, nincs képem róla. Lett volna egy újabb is, de pont elvitték előlünk, pedig az szebb volt. Mindegy...
Motorja sor 6-os, 4000ccm, 235 ló, ahogy errefelé full size kocsiknál szokott enni (általában v6 a szokásos, 3,5-4 l körül)
5,10 méter hosszú, meg még jön a csomagtartóba egy felhajtható ülés szükség esetére. Szóval ideális bevásárlós meg szaladgálós autó. Backpackerek imádják, mert minden elfér benne, meg simán belemegy egy kétszemélyes ikeás matrac, meg minden. Meg bírja a sivatagot is. Arra még kíváncsi leszek, mennyi idő alatt szokja meg a feleségem. Otthon Yarisa volt. Az beférne ennek a csomagtartójába. És még be is tudnánk ülni. :D

carpartswreckersshack.com/blog/wp-content/uploads/2010/08/Ford-Falcon-AU-Wagon-Manual-2002-Wrecking-Now-006.jpg

carpartswreckersshack.com/blog/wp-content/uploads/2011/05/Ford-Falcon-AU-III-Auto-Wagon-2002-006.jpg

www.travellers-autobarn.com.au/assets/galleries/stationwagon/stationwagon-rentals04.jpg

www.beddysblog.com/images/FalconXT9jpg-thumb-500x375.jpg

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.13. 19:05:30

@Mmj Drtmmj: Nincs minim. Se auto, se miniszoknya.
Szoval nem ertem mirol beszelsz.

Kacorlakk 2014.05.13. 19:22:02

@bluesbrother: Köszönöm.
Nem voltál okoskodó, csak okos.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.13. 19:46:17

@blackhair-lady:
Jó, akkor kezdjük.

" az ehetetlen ételekről, a nagyképű angolokról, a rengetek afrikai, ázsiai bevándorlóról, a negyedekről, ahová a már taxisok sem mennek be, a borzalmas zsúfoltságról az utakon, a megszokhatatlan időjárásról, a koszról és szemétről bizonyos negyedekben…"

Az ehetetlen étel és a nagyképű angolok nettó hazugság.
A bevándorlókat említeni egy bevándorlónak a pofátlanság teteje.
Mégis mit gondolt? Ő lesz az egyetlen bevándorló a nagyképű angolok között?
Felkapaszkodok a hegycsúcsra és lerugdosok mindenkit aki még fel akar jutni?
Igen vannak olyan negyedek ahova nem szivesen megy az ember.
Mint New Yorkban mint Párizsban mint Budapesten. Ez nem London specifikus jelenség.
Hasonló történelmi hátterű és nagyságú város talán három van Európában. London, Párizs és Róma.
Ezek közül London közlekedése a legproblémamentesebb.
Semmivel sem rosszabb mint Budapesté bár azért is gusztustalan ezt említeni mert Budapest zsúfoltsága sokat javult az elmúlt években.
Na nem azért mert javították az infrastruktúrát esetleg befejezték a körgyűrűt(M0 a neve is vicc) hanem azért mert az emberek nem tudnak benzint venni. Mert egy liter benzin majdnem egy órai minimálbérrel egyenlő.
Jaaa így könnyű megszüntetni a dugókat kérem szépen.
Megszokhatatlan időjárás?
Téli nyári hőingadozás maximum 35fok.
Magyarországon 60fok.
Szinte milliméterre ugyanannyi a csapadék Londonban mint Budapesten.
A legkellemesebb csalódásom itt az időjárás volt.
Igen valóban koszosabb és szemetesebb a város mint Budapest. Ezt soha nem tagadtam.
Meg azt sem hogy a BKV klasszisokkal jobb szolgáltatást nyújt mint a London Travel.

Kielégítő válasz volt?

2014.05.13. 19:56:33

@diggerdriver: az ehetetlen kaja es a nagykepu angolok szubjektiv
Szamonra a Boots es az M&S ehetetlen kajat ad el. Ha azon elt, megertem.
A szamokat tegnap megvitattuk, hogy nem legbol kapottak

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.13. 19:59:32

@McZozo: Ha nincs sajat lakasod , akkor ajanloma housing associationt. 700-800 plusz rezsiert relative uj epitesuek vannak, nem is rossz kornyeken.
Nekunk Magyarrszagon nem volt ilyen jo lakasunk , mint itt van, 850ert/ho.

2014.05.13. 21:38:42

@házelőtthinta: ne beszelj mar butasagot. Nezd meg az FX market volume-ot. London a kozpont abban. Nezd meg hany jelentos bank van a cityben.
Nyilvan nem minden asset classban London a kozpont, de leirni nem lehet. Nemetorszag es Franciaorszag osszesen nem csinal annyit volumeban, mint London.
Fizetesekben az FSben London es NY kb hasonlo. London meg mindig egy jelentos penzugyi hub, Europaban meg kiugro.

Herr Géza 2014.05.13. 21:54:35

@bluesbrother: Ez így nagyon rendben van. És hozzátenném, hogy a specifikus témákat kivéve bármelyik országban igaz....

bpetya75 2014.05.13. 22:46:19

@zöldeketbeszélek:

Látod ezért veszélyes a dolog.ott van a neve előtt, hogy dr, utána meg hogy ökológus. Így azt a hamis látszatot kelti az óvatlan olvasóban, hogy ő ért ehhez. Pedig nyelvészetből doktorált, a kultúrökológus meg leginkább egy magának kitalált titulus lehet, és nincs sok köze az ökológiához.

@blackhair-lady:

Kik lehetetlenítették el őket és hogyan? Nem kötözködöm, csak nem emlékszem hogy is volt a dolog.

Rebarbaraa 2014.05.14. 12:52:27

@bluesbrother: Szinte majdnem minden betuddel egyet ertek.
KIjossz, dolgozol, ha torekvo vagy es tanulsz is, elore juthatsz, ezerszer konnyebben mint otthon. Ha van nyelvtudasod, legalabb tarsalgasi szinten, akkor nem kell takaritanod, kuliznod, es nem minimalt kapsz. Es ha van jovedelmed akkor mar bejebb vagy. Van szobara, es nem kell kiberelni a peneszes szart mint sokan teszik, meg nem kell a 6-os zonaba menni lakni mert az 50£ al ocsobb es buszberletet venni mert az kb 8£ al olcsobb a metroberletnel de ezzel ellentetben a busszal napi 2x3-3,5 orat utazol es nem tudsz pihenni mert elbaltazod az idodet. Hany de hany ilyen magyar van, de soknak adtam tanacsot, hogy az a havi 50-100£ tobblet meghalalja magat egy jobb kornyeken ahonnan fel ora alatt benn vagy a meloban. De soknak magyaraztam el, hogy rossz adosavban van, mert a nemzeti minimalberrel a tb-jevel egyutt max ha 20-30£ ot kellene csak fizessen havonta, es, hogy mik azok az adosavok. Itt nalatok a blogon tudtam meg egy csomo mindent mielott kijottem, mara mar biztos alabakon allo, tisztesseges kisvallakozo vagyok. Azt csinalom amit nagyon szeretek de otthon pl kitanulni 500 ezer lett volna, es 6-9 honap, itt meg mivel volt gyakorlatom, egy 5 napos trening utan megkaptam a bizonyitvanyt. Nem vagnak agyon az adoval, elso evben nem is kell adoznom egy bozonyos osszeghatarig ami nagyon magas, a tb-m nevetseges osszeg, egy atlustalkodott ora alatt megvan. Oke, lakas draga, de ha a jovedemed alacsony es gyereked is van, adnak tamogatast. Othon utcara kerulsz. Vannak itt nagyon sokan magyarok, akik evek ota itt vannak, kozepvezetokent dolgoztam veluk. A munkajukhoz szukseges szokinccsel nem rendelkeznek!!! Amikor felvilagositottam, hogy szinte ingyen vagy nagyon olcson jarhatnak nyelviskolaba mert lehet, akkor csak neztek ram mint a borju az uj kapura es tudjatok mi volt a valasz?? Nincs ra idejuk, napi munka utan 2-3,5 orat utazva nincs ereje tanulni. Fentebb leirtam milyen zonakba kepesek koltozni. Na hat igy nem jutnak elore evek mulva sem es a havi 1000£ fizetes marad csak, plusz napokkal 1100-1200. Mert nem torekszik. Valovan nincs kolbaszbol a kerites, de ha van egy kis torekves az emberben akkor elobb utobb ugy fogja erezni, hogy az otthonihoz kepest igenis abbol van. Es nem kell se lopni, csalni, hazudni. Csak dolgozni, tanulni es torekedni a jobbra.

Ronnie_27 2014.05.14. 14:04:36

Ahogy Anglia nem csak Londonból áll, úgy Magyarország sem csak Budapestből.
Vidéki városokban 20-30 ezer + rezsiért lehet kivenni olyan 50 m2-es lakást, ami világos, száraz és 5-10 perc sétára van a belvárostól, tehát olyat, ami Pesten 100 ezer + rezsi.
Hiába keres valaki Pesten kétszer annnyit, mint vidéken, könnyen lehet, hogy rosszabbul él.

TilosazA (UK) 2014.05.14. 16:57:38

@Mr Long: Én meg csak First-el járok, bár nekem papírból van a bérletem. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 17:19:22

@Ronnie_27: Rákukkantottam az ingatlan.com-ra és igazad van. Tényleg feleannyiért is találtam jó albit, mint Pesten...na de munkalehetőség is fele annyi van csak...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.14. 17:22:32

@bpetya75: Nem feltétlenül saját találmánya a kultúrökológia, de a meghonosítása már igen:

moefeki.eu/wp-content/uploads/2013/06/kulturokologia.pdf

bpetya75 2014.05.14. 19:17:41

@zöldeketbeszélek:

Köszi a linket, bár ez nekem önigazolásnak tűnik. Bizonygatja, hogy milyen fontos, egyedülálló és átfogó az ő tudományterülete, közben degradálja az ökológiát, amire nem tudom, mi szükség van, hacsak nem a sértettség.

DieNanny CH 2014.05.14. 20:44:21

@pappito:

"nem sznob duma, Európa pénzügyi központja London. Svájcban más van."

A pénzügyi központ Londonban van, a pénz pedig Svájcban... :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.15. 08:06:32

@bpetya75: Az a legnagyobb baj, hogy sokan képtelenek valamit anélkül 'felemelni', hogy másvalamit 'leejtenének'.

(Ez a blog is sok példát szolgáltat erre...)

bpetya75 2014.05.15. 13:43:40

@zöldeketbeszélek:

Igazad van. Biztosítási ügynök koromban tanultam néhány érdekes és hasznos kommunikációs fogást. Az egyik a pozicionálás volt, itt magadat kellett eladnod, a másik a beszélgetőtárs felemelése, amikor is őt kellett nem tenyérbemászóan, hanem hitelesen megdicsérni. Aki ezt jól tudja csinálni, bármit el tud adni. Pont a leejtés nélküli felemelés miatt.

bpetya75 2014.05.15. 14:28:30

@zöldeketbeszélek:

Volt, hogy sikerült, de nem voltam elég jó benne. Nem tudtam elhinni magamat abban a szerepben, ezért nem is tudtam igazán jól csinálni. Az erdő jobban fekszik nekem ;-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.15. 14:53:23

@bpetya75: Na én meg sem próbálom az ügynökösködést, tutira buknék vele...

bpetya75 2014.05.15. 14:59:49

@zöldeketbeszélek:

Magyarország nehezített terep ebben is. Eleve az ügynök szónak olyan negatív kicsengése van, hogy aki ezzel foglalkozik, az nem is nevezi így magát. Üzletkötő, tanácsadó, értékesítő.

Ráadásul sok cég miatt részben jogos is az előítélet. Nálunk is járt olyan pénzügyi tanácsadó, aki nem tudta helyesen kiszámolni a befektetés hozamát, ami azért egy matematikussal és egy mérnökkel szemben ülve eléggé ciki ;-)

De azért vannak meghallgatásra érdemes dolgok, azóta sem utasítom el élből, ha valaki felhív, hogy elmondhatna-e ezt vagy azt.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.15. 15:07:07

@bpetya75: Nekem pár éve felajánlottak egy üzletkötői-pénzügyi tanácsadói állást, mondván hogy nagyon illenék a csapatba (diplomás, nyugodt, meggyőző modor, bizalomgerjesztő tekintet stb), mondtam a fickónak, jobb, ha nem tudja, hogy ez mennyire csak az érem egyik oldala :). De ez az emberke egyébként tényleg profi tanácsadó, nem most kezdte a szakmát.

junoszty70 2014.05.16. 16:54:26

Üdv mindenkinek! Kicsit munkaügyileg el voltam foglalva, de most megpróbálok válaszolni a kommentekre, mivel én írtam ez a posztot.
Ez a kis poszt természetesen csak egy kivonata, egy összefoglalása volt a beszélgetésnek. Nem pontosan így, nem pontosan ezekkel a szavakkal zajlott le.
Bizony, hogy meg lehet élni és jól lehet élni egy gyermektelen párnak 300-350 ezer forintból egy nyugat-dunántúli megyeszékhelyen, de az is biztos, de ha ez a pár jól érzi magát (bulizik, autót tart, nyaral), akkor bizony nem tud félre rakni egy fillért sem. Erről ennyit.
Londonról: én pontosan tudom, hogy mennyire érzékenyek az ott élő magyarok, hisz a kint létem alatt próbáltam minél több magyarral megismerkedni és beszélgetni. Valami perverz módon Angliát nem szabad szidni, csak Magyarországot. Magyarországot ezerrel lehet gyalázni a politika, a közélet, az emberek, a közlekedés stb. miatt. Anglia szent és sérthetetlen. Valaki itt a kommentelők közt azt állította, hogy nem is szar az idő Lontonban! Sőt istenkirály az idő! BOTORSÁG, csak ennyi a válaszom.
Egy kerti buli alkalmával feltettem a kérdést, ha lenne rá lehetőségük (munka, egzisztencia), akkor hazajönnének-e? Mint a szél.... a legtöbben nyilatkoztak. Ha internetes fórumokon jelennek meg ezek az emberek, akkor simán letagadják, hogy ők ilyet mondtak volna. „Nincs faszább hely Londonnál!!!” Az az érzésem, hogy a legtöbben még saját maguk elől is eltitkolják a valóságot, mert ha beismernék, akkor összerogynának. Hisz mennyi mindent és mindenkit itthonhagytak... had nem soroljam fel! Ők bizony csak a tömény kupac sza...-t kapták meg Londontól! (Már bocs a kifejezésért!)
Pár üveg sör után volt aki beismerte, hogy ő minden este azon gondolkozik, hogy hogyan legyen öngyilkos, van aki kábszerezik, van akinek nagyon komoly lelkiproblémája van... és még sorolhatnám.
Én csak 4 hónapot töltöttem kint Londonban a párommal együtt. Számunkra csak egy próba, egy ismerkedés volt Angliával, ráadásul az olimpia alatt is kint voltunk (így terveztük) :-)
Nagyon hamar rájöttünk, hogy ez a hely nem nekünk való, talán azért is mert nem vagyunk fiatalok (én 44 a párom 35), de egyszerűen azt az igénytelenséget elviselni, hogy egy halom emberrel osszam meg életem, az nekünk nem ment. Mi szeretünk lazán élni, meztelenül flangálni a lakásban, ott és akkor szexelni, amikor csak akarunk, akkor főzni a konyhában, amikor akarunk, akkor menni fürödni, amikor akarunk és még sokáig sorolhatnám. Számunkra az a kinti „nyomor” embertelen és megnyomorító!
(Most természetesen a nagy átlagról beszélek... nem a 2000-3000 fontot kereső magyarokról.)
Sok ismerősünk lett odakintről, ők bizony ezerrel rakják ki a facebook-ra a nyaralási és mindenféle csodás kirándulásról a képeket. Ezek az emberek mind összezárva élnek más emberekkel, olyan házakban (4 házban voltam látogatóban), amelyek bizony büdösek és dohosak! Életemben (még a katonaság alatt sem) laktam olyan ótvaros, huzatos házban, havi 550 fontért! Sok is volt az a négy hónap bevallom.
Csak még annyit: grafikus, kiadványszerkesztő vagyok és mivel ezt a szakmát (ahol van internet) lehet űzni, ezért mi nem dolgoztunk londoni munkaadónál.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.21. 23:03:35

@junoszty70:
Négy hónap alatt megállapítottad hogy szar az idő Londonban.
Aki pedig itt van 3éve annak azt mondod az ellenvetésére hogy botorság.
Aha...

junoszty70 2014.05.22. 08:34:58

@diggerdriver:
Az első három hónapban végig esett az eső, az olimpiára javult meg. Akkor bizony volt pár szép nap.
De tudod, az embernek vannak olvasmányai, filmélményei, ami alapján is tud egy elég határozott véleményt mondani egy adott országról.
Nem kell ahhoz Észak-Kanadába utaznom, hogy tudjam micsoda hidegek vannak arrafelé.
Londonról még csak annyit:
„- Hol van? - Londonban. - Londonban? - Londonban. -Londonban? -Igen, Londonban. Nem ismerős? Sült hal, Tom Jones, délutáni tea, rossz kaja, még rosszabb idő, kibaszott Mary Poppins. London!"

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.22. 21:01:10

@junoszty70:
Igen emlékszek arra az évre. Közel sem esett három hónapig csak április közepétől május közepéig.
Igaz akkor minden nap. Az itt is rendkívüli időjárás.
Mindegy nem ez az egy csúsztatás van a posztodban.
Én viszont írtam egy válaszposztot Budapestről.
Olvasd el aztán megvitathatjuk.

borzimorzi 2014.05.23. 14:16:21

@01234567: Szívből gratulálok, feltaláltad a vándorlegények rendszerét. Vadiúj dolog, alig pár száz évig működött már a középkorban. :-)
Üdv:
b

borzimorzi 2014.05.23. 14:17:12

@diggerdriver: Ha bírják az öregek az egésznapos kirándulást, szerintem vidd ki őket a Windsori kastélyba vagy a Warwick kastélyba.

www.londonkalauz.hu/windsor-castle
Itt a Szent György kápolnát különösen érdemes megnézni, a Westminster Apátság kistestvére, és nagyon szép. Van parkoló is. www.tripadvisor.co.uk/Travel-g186419-c132451/Windsor:United-Kingdom:Parking.Near.The.Castle.html Én vonattal mennék a Waterloo állomásról, közvetlen járattal. www.tripadvisor.com/Travel-g186419-c157699/Windsor:United-Kingdom:Traveling.To.Windsor.By.Rail.From.London.html

Másik nagyon jó hely a Warwick Castle. Baromi nagy parkolója van, több is (www.warwick-castle.com/plan-your-visit/directions-and-parking.aspx). Mondjuk, én biztos vonattal mennék ide is. Meg szendvicsekkel és vízzel egész napra.

Most 1100 éves, egész évben szülinapos! Mindenféle marhaság van az udvaron és körben a réten is, pl. lovagi torna július 19-től aug. 30-ig mindennap. Megmutatják a középkori ostromgépeket is, meg a solymászatot, nem ritkán idomított sasokkal. Van íjászati bemutató is, szerencsés esetben kipróbálhatjátok magatokat. De a lefejezéses kivégzés bemutatása se rossz. :-)) www.warwick-castle.com/

Itt vannak a progik: www.warwick-castle.com/whats-on/daily-shows.aspx

És a fenti részekről, a mellvédekről pazar a kilátás.

A kastélyban mindenhol kialakítottak kis élőképeket, bizonyos történelmi korszakoknak megfelelően. Mindig jó poén, amikor a látogatók mennek szobáról szobára, megcsodálják az adott kor tárgyait, meg a korabeli ruhákba felöltöztetett viaszbábokat, aztán a 3.-4. szobában kiderül valamelyik "viaszbábról", hogy nagyon is él. :-)

És persze még egy csomó időszakos jó dolog, ha van időd, nézz utána helyi vásároknak, falunapoknak is.

Üdv:
b

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása