oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. február 16. 06:45,  A börektől a guyabanóig - gasztrokalandok három kontinensen 336 komment

2014. február 16. 06:45 Határátkelő

A börektől a guyabanóig - gasztrokalandok három kontinensen

Arra gondoltam, ma tematikus napot tartok, azaz a szokásosnál is célirányosabban válogatok a blogok között. Ma tehát gasztrokalandra indulunk Törökországtól Japánon át a Fülöp-szigetekig.

börek cím.jpg

Kezdjük Törökországban, a Tede in Turkey blogot segítségül hívva ismerhetjük meg, miként is készül a helyiek töltött tésztás étele, a börek!

„A börek egy igazi gyűjtőnév, hisz számtalan verziója létezik, de az itteni yörük családom a saç böreği (ejtsd: szacs börei) – elterjedtebb nevén a gözleme -, készítése terén rendelkezik hagyományokkal.

A börek vastagabbra vagy vékonyabbra nyújtott sós tésztarétegekből készül, ezeket nevezik yufkának (ejtsd: jufka), és minden szupermarketben készen is hozzá lehet jutni.

Egyes börekfajtákat sütőben sütik, míg más változatait olajban; rétegezik, hajtják vagy felcsavarják őket. A tölteléknek a képzelet szab határt, lehet húsos, zöldséges, sajtos, vegyes.

Látványát tekintve úgy néz ki, mint egy óriási félbehajtott palacsinta. A tésztát vékonyra nyújtják, megtöltik a töltelékkel, majd félbehajtva egy nagyobb vaslemezen megsütik, lehetőleg igazi tűz felett.

A saç böreğit nevezhetném török “piaci lángosnak” is. Na, nem azért, mert hasonló az ízviláguk, hanem mert itt szinte minden piacon (azaz bazárban) létezik egy börekes, aki nagyüzemben nyújtja a tésztákat és a vásárlói igények szerint töltik meg krumplival, fehér sajttal, reszelt félkemény sajttal, spenóttal, darált hússal és más egyebekkel.”

Aki további részletekre (és képekre) kíváncsi a börek készítésének fortélyai kapcsán, ne habozzon, kattintson a Tede in Turkey posztjára itt!

Három a rámen

Törökországból röppenjünk át Japánba, ahol a Tokyo reloaded blog segítségével kis rámentúrán vehetünk részt Hokkaidón.

készül a rámen.jpg

„Az első ráment a „Prince Hotel" sípálya alsó állomása mellett ettem, ez gasztronómiai szempontból elég rizikós dolog. Egyfelől, mert ilyen helyen ritkán szoktak jót adni, (…) másfelől pedig mert a hideg, a fáradtság és a kiéhezettség sajátságosan eltorzítja ízlelésünket: ilyekor még a közepesnél alig jobb ételek is mennyeinek tűnhetnek, hátha még egy forró levesről van szó!

Rendes jegyváltós hely volt, a legjobb rámenesek többnyire ilyenek: egy automatából veszed meg a jegyet és odaadod a szakácsnak, hogy ne kelljen a pénzzel összepiszkítania a kezét. Szézámmagos ízesitésű shió-ajit vettem, kell néha ilyen is.

Piszok sokára lett kész, hiába, sokan vélték jó ötletnek a déli rámenezést, de meglepően jó lett. A szézámmagos ízű lé jó kis csavart adott a klasszikus shió-ajinak, a men és a hús nagyjából olyan volt, amilyennek lenniük kell, egy kis menma (erjesztett bambuszrügy) és egy darab nori (szárított alga) volt még hozzá, hogy teljes legyen a kép. Meglepően korrekt rámen volt.

(…)

A második ráment egy kis panzió-étkezdében ettem, az ausztrál John, aki az egyik helyi túrasí-tótumfaktum, ajánlotta. Érdekes volt a menü; a kötelező misorámen mellett olyan kompozíciók szerepeltek az étlapon, mint a sütőtök-rámen, a tejes (!) rámen és a vegetáriánus (!!!) rámen, ez utóbbit nyilván az itt csellengő nagyszámú gaijin miatt lehetett az étlapon, mert kétlem, hogy épeszű japán vevő lenne erre. Én a sütőtökre mentem rá és izgatottan vártam, hogy mi lesz...

(...)

A harmadik rámen-kaland az asahikawai repülőtéren esett meg, már hazafelé menet. Itt egy amolyan luxus-rámenre csábultam el, most akkor vakáción vagyunk, vagy mi? 1300 yenért adták és kame-ramen néven futott. Kis csuporban szolgálták fel, innen nyilvánvaló volt a referencia az ún. kame-meshire, ami hasonló edényben jön és főtt rizsre pakolt finomságokból áll.

Ennek megfelelően a kame-ramen is tele volt pakolva minden földi jóval: kakuniku (kockára vágott zsíros disznóhús), menma, nameko gomba, falfüle gomba, félig nyers tojás, nori, sült hagyma, zensai (erdei zöldségek), de még zsüliennre vágott sárgarépa és kockába préselt puffasztott rizs is, az utóbbit erősen kétkedve nézegettem, de nem volt rossz.”

A történet tanulságát (a további részletekkel és képekkel egyetemben) a Tokyo reloaded oldalán olvashatjátok el ide kattintva.

A jackfruit és a guyabano

A töltött tészta és a leves után fejezzük be a mai képzeletbeli étkezésünket gyümölccsel, méghozzá egyenesen a Fülöp-szigetekről a 90 millió fülöpke blognak hála!

„A jackfruit igazi családi gyümölcs, egyedül nem is érdemes nekiállni a fogyasztásának, mert vagy rád rohad a háromnegyede, vagy belehalsz, ha mind megeszed. A jackfruit mellett egy dinnye is csak narancsnak tűnik. (...) A jakcfruitok jackfruitja elérheti akár a 36 kg-ot, a 90 cm hosszat 50 cm átmérővel – a wikipédia szerint. Ezen kívül Banglades nemzeti gyümölcse.

jackfruit.JPG

(…)

A guyabanónak egy sör után, bizonyos szögből nézve, enyhén szívre emlékeztető alakja van. Bármely más szögből nézve ez a hatás elveszik, több sör után a gyümölcs is. Az ízét én úgy írnám le, hogy enyhén édeskés.

(...)

Egy biztos, elég sok leve van, de az pár rágás után eltűnik, és helyette egy gumó marad csak a szádban. A magot nem érdemes megrágni, esetleg lenyelni, mert idegmérget tartalmaz, amit a Parkinson-kórral hoznak kapcsolatba.

Húsát azonban alternatív gyógyszerként ajánlják rákkezelésben – ezt a hatását orvosilag még sosem tudták bizonyítani ezért az összeesküvés-elméletek hívei már többször is tüntettek a guyabano termesztők szövetségének épülete előtt.”

Akit részletesebben is érdekelne az egzotikus gyümölcsök (ráadásul szeretne jókat mosolyogni és képeket nézegetni) az ki ne hagyja a 90 millió fülöpke blog posztját, amit itt érhettek el!

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Japán Fülöp-szigetek Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr585816249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.16. 18:26:31

@diggerdriver: Én tavaly padlóztam le, amikor a Spar-ban Serres Olivér körtét lehetett kapni! Persze bevásároltam :). Most már van Fétel apát körte is, persze nem magyar, hanem olasz import.

2014.02.16. 18:26:50

@cougarcat: hogyne lenne no trespassing. Sot, van olyan ismerosom, akinek elege lett az irish caravan-os bandabol es kiirta, hogy absolutely no trespassing

2014.02.16. 18:28:04

@morsels: Alighanem naponta. Ha találkoztál ellenőrrel aznap akkor annyi lehetett nálad. Ez kb. elég személyenként, elég laktató. Fel is lehet füstölni, az is finom...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.16. 18:28:38

@cougarcat: A Csibefutamban H. F-W. pld. hiába próbált a saját, kísérleti telepéhez angol szakértőt felkérni, nem merték vállalni, mert féltek, elveszítik a munkájukat. Aztán egy ír fickó vállalta, hogy segít neki és persze ő is kapta a fenyegetéseket. Óriási pénz van az iparszerű állattartásban, nem véletlenül nem szeretik a nyilvánosságot.

morsels (törölt) 2014.02.16. 18:29:02

@zöldeketbeszélek:
Hat usd be a google-be, hogy orchid tree, aztan nezd meg.
Mondjuk nem tudom, hogy melyik fajtahoz tartozik, mint emlitettem, nem ertek hozza, de nekem ezt mondtak, meg a virag ugy is nezett ki, mint az orchidea :-)

Ezen kivul mindig azt szoktam mondani, hogy az egyszeruseg kedveert nekem minden muskatli. Aztan van bokros muskatli, fas muskatli, vizi muskatli, meg ilyenek.
:-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.16. 18:30:50

@cougarcat: en egy pillanatig sem beszéltem privát teruleten álló fényképész általi fenykepezesrol. Végig arról írtam, hogy kapun túlról, teleobjektívvel.

morsels (törölt) 2014.02.16. 18:32:39

@cougarcat:
Hat, nekem eleg a 10 darab, de ismerek olyat, aki kepes tobbet is megenni :-).
Persze nyersen.
Probaltam panirozva, kirantva, meg fustolve is, mindenhogy finom :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.16. 18:34:30

@charlieharper (NY, US of A):
Te Charli az előbb sétáltunk egyet és betévedtünk egy echte kóser zsidó boltba.
Yarden Kosher Food Shop.
Vettünk néhány dolgot többek között mákos süteményt ami a feleségem kedvence.
Én ugyanolyat csak áfonyásat.
Megkóstoltuk az előbb.
Nagyon finom.
Nézi a feleségem azt mondja ez kóser.
Mondom hogy mivel kóser boltban vettük persze hogy kóser.
Azt mondja hogy attól kóser hogy kivéreztették a mákot?
Mondom nem a mákot hanem azt aki kapálta.
:)))))))))))))))))))))))

2014.02.16. 18:35:32

@zöldeketbeszélek: Persze igazad van, az ipar részéről nagy a nyomás. Gondolom ez minden más területen igy van.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.16. 18:36:11

@morsels: Na felpiszkáltál, utánanéztem. (Az orchidea enciklopédiámban is, a biztonság kedvéért.). Nem orchidea, nem is rokona, de a virága nagyon orchideaszerű. Egyébként a lepényfafélékhez tartozik, (pillangós), szóval több köze van a borsóhoz, mint a kosborhoz :). Remélem valami botanikus kert trópusi üvegházában egyszer látok ilyet, mert tényleg nagyon szép.

2014.02.16. 18:36:37

@tildy[UK]: Kapun túlról hogyan lát be az épületbe?

morsels (törölt) 2014.02.16. 18:38:19

@zöldeketbeszélek:
Na, ez az eredmenye annak, amikor valaki egy szakertovel beszel.
Csalodas.
:-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.16. 18:39:10

@zöldeketbeszélek:
Én ugyan nem tudom miről szól a cikk de egy érdekességet elmondok az ökológiai lábnyomról.
Megvizsgálták hogy melyik autók mekkora ökológiai lábnyomot hagynak maguk után gyártás üzemelés és megsemmisítés összességében.
Nagy meglepetésre a hibrid autók messze elvéreztek a mezőnyben és a Jeep hagyta a legkisebb lábnyomot maga után.
Meggyőződésem hogy azért mert a legkevesebb műanyag van benne.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.16. 18:44:13

@diggerdriver: Hát ez tényleg érdekes, valószínűleg igazad van a műanyagot illetően. Ez nem túl jó hír a zöldeknek :(.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.16. 18:45:03

@morsels: Ugyan már, inkább vegyél egy másikat, és ne rakd a rózsa közelébe :)!

morsels (törölt) 2014.02.16. 18:48:22

@zöldeketbeszélek:
Hat azt mar tudom, hogy a rozsa kozelebe nem szabad tenni, nade minek akarnak egy borsofat?
:-)

2014.02.16. 18:54:56

@diggerdriver: gondolom nincs benne zselatin es nem disznozsiros tesztabol keszult :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.16. 18:57:38

@morsels: Ha azt hiszed, most megfogtál, hát nem :). A borsófa is nagyon szép, keress rá a Caragana arborescens-re :).

De ha ez megnyugtatná a lelkedet, akkor ne a szerény borsó-rokonságra gondolj, hanem a szentjánoskenyérfára, júdásfára, brazilfára ;).

2014.02.16. 19:02:22

@morsels: Csak érdekesség hogy egy vietnámi ismerősöm mesélte (a fodrászom), hogy amikor mint "boat-people" megérkezett a család Kanadába, akkor osztriga feldolgozó üzemekben dolgoztak, mint nagyon sok más vietnámi menekült. Eszméletlen nehéz munka, viszont nyelvtudás nem kell hozzá, ami sok esetben nem is volt.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.16. 19:05:04

@cougarcat: Rákerestem erre a boat-people kifejezésre, de durva :(.

2014.02.16. 19:05:20

@zöldeketbeszélek: Én SPCA (állatvédő) fizető listás tag vagyok, támogatom az erőfeszitéseiket amit e téren csinálnak, de megmondom őszintén én is a boltból veszem a húsárut, anyagi megfontolásból. Igaz mi a leggyakrabban halat eszünk.

puhacica 2014.02.16. 19:05:35

@morsels: :D
@cougarcat: szabadon elo osztrigak vagy tenyesztettek? hogy kell oket "kipecazni"? :) finom lehet az az olivas valtozat. Spanyolorszagban ettem bekat es csigat, azok is nagyon jok, de mivel oket eloben is szeretem, olyan erzesem volt, mintha a barataimat ettem volna meg. ugyhogy tobbet inkabb nem kerek. :)(tudom, dinka vagyok, nincs mit tenni.)

SzZoole 2014.02.16. 19:06:41

@diggerdriver: Digge a yarden mellet van egy nagyon jo charityshop,nem neztetek be?:)))

2014.02.16. 19:12:01

@zöldeketbeszélek: Ez Nina története: Az édesapja jutott ki először, és mint menekült megérkezett Kanadába. Sikertelen volt az erőfeszitése a családegyesitésre (azóta e téren pozitivan változtak a bevándorlási törvények). Igy Nina anyja három gyerekkel illegelisan elhagyta Vietnámot. Egy lélekvesztő csónakkal vitték őket ki egy nagyobb hajóra, ahol aztán hosszú ideig az alsó részeken voltak bezárva, nem jöhettek fel, nehogy lebukjanak. Nina mint gyerek ezt úgy élte meg, hogy "majdnem meghaltunk". Aztán Hong-Kongban egy hajón éltek sokadmagukkal amig ez egész krizis kirobbant is sikerült menekült státuszt kapniuk Kanadába. A család már nem tudott egyesülni, a házasság tönkrement. Nina itt járt iskolába és most egy saját jól menő fodrászüzletnek a tulajdonosa. A férje ugyanilyen boat-people gyerek volt és súlyos depresszió alakult ki nála. Négy gyerekük lett de elváltak. Hát ilyen is lehet az élet. Ettől függetlenül egy csupa mosoly, pozitiv ember lett belőle...

______________ (törölt) 2014.02.16. 19:13:29

@Kövérmadár [swe]:
etikailag züllöttek vagyunk, de tehetünk az ügy érdekében...

2014.02.16. 19:16:23

@puhacica: Vadócok! :) A homokkő sziklákra települnek a parton. Meg kell várni az apályt amikor kibukkannak a vizből, csavarhúzóval el lehet őket távolitani. Lehet látni hogy melyik az amelyik még él. Az izom ami összetartja a kagyló két részét hihetetlenül erős. Erre van egy speciális kés amivel jó esetben baleset nélkül kinyitod. :) Anno rendszeresen töltöttem a vasárnap délutánokat a kertemben ülve (mert nagyon rendetlen munka), osztrigát nyitogatva, közben káromkodva és hessegetve a kiváncsi labrador kutyámat (minden további nélkül eltüntette volna a már kitermelt osztrigákat).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.16. 19:19:37

@cougarcat: Ezt is irtam korbban : ez az eset, amit szinten itt emlitettem ( NAVos peldaval) , az sajat dolgozo altalali leleplezes. Igy. Nem kell ahhoz idegennek lennie, hogy...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.16. 19:21:51

@diggerdriver: nem, nem azert. A Hibrid autok az akkumulatorok, es a szallitas-osszeszereles miatt vereztek el. Ezeket az aksikat nem gyartjak olyan szeleskorben , mint a normal akkumulatorokat, ezert a logisztikai koltseg joval nagyobb. Az akkumulatorok "megsemmisiteserol" nem is beszelve.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.16. 19:30:48

@charlieharper (NY, US of A):
Figyelj, éntőlem szárított fityma is lehet benne ha finom.
:))))))))))))))))))))))

puhacica 2014.02.16. 19:32:02

@cougarcat: jol hangzik! a "vadaszattol" a feldolgozasig az egesz. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.16. 19:33:07

@Zoole[uk]:
Szerinted?
Onnan mentünk a Yardenba.
Az első utunk mindig abba charitybe vezet aztán onnan a többibe.
:))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.16. 19:36:02

@tildy[UK]:
A hibrideket tudom miért véreztek el. Pontosan leírtad miért.
A többihez képest csodálkoztam a Jeepen.

SzZoole 2014.02.16. 19:36:17

@diggerdriver: eleg draga,viszont jo dolgaik vannak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.16. 19:50:17

@Zoole[uk]:
Ja ma is elszórtunk három charityben vagy 15fontot.
Igy mulat egy magyar úr.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.16. 19:51:30

@Zoole[uk]:
Itt áll a nappaliban egy negyven kilós láda tele mindenféle cuccal ami megy haza.
:))))))))))))))

SzZoole 2014.02.16. 19:52:17

@diggerdriver: hat igen,aki ur az a vilagon mindenhol ur:)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.16. 20:36:01

@diggerdriver: @tildy[UK]: Az akkumulatorokkal vannak valoban gondok, de igazabol nincsenek teljesen megbizhato statisztikak hogy pontosan mennyivel dobja meg azt az okologiai labnyomot, CO kibocsatast (nagyon tag hatarok kozott szornak az eddigi tanulmanyok). Plusz ugyebar automarkaja es tipusa valogatja hogy pontosan milyen akkumulatort is hasznalnak.

Amivel nagyon sok anti-elektromos autos figura szokott peldalozni az az hogy az elektromossagot milyen CO kibocsatasu eromuvekben allitjak elo. Az tobbnyire azert bullshit mert:

1. Orszagrol orszagra valtozik az energiaosszetetel (altalaban szeretnek worst case orszagokat felhozni peldanak)
2. Amit minden egyes ilyen tanulmany valahogy "elfelejt" belevenni a szamitasba hogy a benzin/dizel sem a falikutbol jon. Bizony annak a kitermelesenek es finomitasanak is van egy igencsak brutalis CO kibocsatasi adata. Es ha mar elektromos oldalon beleveszik ezt a szamitasba, akkor illene a fosszilis oldalon is. Mindjart nem ugy festenenek a szamok, ahogy azt ok elkepezelik.

Reszleteiben lehet konkret gyartok adott tipusainak CO kibocsatasat, labnyomat osszehasonlitani adott orszag energiapolitikajat moge teve, de igy onmagaban kijelentve hogy az elektromos auto okologiai labnyoma nagyobb mint egy SUV-e az kb. olyan hiteles mintha azt mondanam hogy a korte nehezebb mint az alma...

Latcho Rom 2014.02.16. 21:00:42

@cougarcat: Felenk sokan gilisztat szedtek, s adtak el a pecasoknak.

SzZoole 2014.02.16. 21:02:12

"benzin/dizel sem a falikutbol jon"
Bizony nem,hej azok a bekebeli 90'-es evek,milyen jol lehetett elni akkor,az olaj csak ugy fojt a ....,leginkabb a szoke:))))

Latcho Rom 2014.02.16. 21:03:49

@cougarcat: Sokfele van..ismerek egy csaladot ahol mindenki weedet termeszt, arul a kis csajnatown boltjuk kertjeben, pincejeben.

morsels (törölt) 2014.02.16. 21:05:45

@zöldeketbeszélek:
Hat a lelkemet mar nem nyugtatod meg, annak annyi mara. Meg most is zaklatott vagyok.
:-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.16. 21:08:22

@Zoole[uk]: ""benzin/dizel sem a falikutbol jon"
Bizony nem,hej azok a bekebeli 90'-es evek,milyen jol lehetett elni akkor,az olaj csak ugy fojt a ....,leginkabb a szoke:))))"

Meghiszem en azt! :)

www.origo.hu/itthon/20130710-alvilagi-hetkoznapok-a-kilencvenes-evek-budapestjen-hogy-eltek-portik-tamasek.html

Es most kapott valami jelkepes 10 ev letoltendot Portik? Hehhh, azt hiszem megerte neki. :DDD

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.16. 21:11:00

@Kövérmadár [swe]: "Akkor Nick Berg is sok érdekeset láthatott..."

Az, sok "erdekes" dolgot latott o szerintem meg a lefejezese elott is, szerencsetlen... azert a guillotine egy hangyanyit humanusabb mar akkor...

SzZoole 2014.02.16. 21:15:14

@Don Kartasch: Portik csak egy kockaskabatos,valakinek el kell vinnie a balhet,a hatterben olyan emberek allnak,akik a mai otthoni kozeletben erinthetlenek es azok is maradnak,barmi is tortenik aprilisban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.16. 21:22:00

@Don Kartasch:
Azt hiszem esetében nem az volt a cél.

@Zoole[uk]:
Volt most egy "kis" probléma valami képviselővel és 240m forinttal. Valahogy azt nem értem, hogy ha nekem sikerülne ennyit "összespórolni", akkor már réges régen valami eldugott paradicsomban élnék az elefántcsonttornyomban és tojnék a világra.
De sem ő, sem soha, egyetlen megbukott delikvens sem tudott időben lépni. Ez felfoghatatlan a számomra.

2014.02.16. 21:26:09

@tildy[UK]: Bármennyire együttérzek a csirkékkel, szerintem a dolgozó nincs arra felhatalmazva hogy ezt csinálja. Gondolom egy high tech vállalatnál se mindennapos hogy a dolgozók fényképeket készitenek a legújabb kütyüről aztán azt nyilvánosságra hozzák. Én pl. "gag-order" alatt vagyok mint dolgozó, nem nyilatkozhatok a médiának. Nemrég a férjem két osztrák csajjal találkozott egy sitúrán - mind a kettő a Red Bull-nál dolgozik és mesélték hogy micsoda nagy biztonsági előirások vannak, meg confidentiality clause aláirása, stb. Szóval ha egy dolgozó csinál ilyesmit, akkor könnyen a biróságon találhatja magát, akármelyik országban is él.

SzZoole 2014.02.16. 21:26:37

@Kövérmadár [swe]: az az is marad,soha nem fogjuk megerteni,hacsak nem vagy kozel a tuzhoz:)))

2014.02.16. 21:28:54

@puhacica: Azért hozzátartozik hogy sokkal egyszerübb lenne elmenni egy osztrigáshoz és már tisztitva venni. :) De volt annak akkor valami "bája" - azt enni amit a természet ad.

Latcho Rom 2014.02.16. 21:31:15

@cougarcat:

Francia Kapcsolat, ott latta eloszor a magyar nagyerdemu hogy kell osztrigat horpolni..
Milyen bezart vilagban eltunk :-)

2014.02.16. 21:34:34

@shakti_rom: A lazachoz olyan müizéket használnak ami úgy néz ki mint egy kis hal, és ehhez tesznek egy csillámló darabot, hogy élethübb legyen.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.16. 21:36:06

@cougarcat: Igen, lasd Snowden vagy Horvath Andras esete.

Latom nem sikerul a sorok moge latni. Nem az uzleti titkok kifecsegeserol van itt ugyanis szo, hanem arrol, hogy ezeka cegek torvenyt szegnek, vagy kivteleznek, netan nem tartjak be az eloirasokat, simliskednek. Ezeknek pedig ugy gondolom nyilvanossagra kell kerulniuk.

Azt mondod, nem nyilatkozhatsz a medianak. Viszont ha pl kartellezesrol , es egyeb piszkos ugyekrol tudomasod van , igenis deruljon ki a cegrol, en azt mondom.
Es most nem gag-order alatti emberekrol beszelek.

2014.02.16. 21:36:44

@shakti_rom: Volt egy belga főnököm aki nyersen ette az osztrigát Saskatoon-ban egy jobb étteremben. Neki ez volt a csemege...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.16. 21:37:51

@diggerdriver:
Ilyesmik kicsit hiányoznak nekem itt. A környéken biztosan nincsen semmi népspecifikus bolt (leszámítva az arab üzleteket, de ott meg tej nincs - ennek lehet valami oka?).

Szombaton voltunk egy angol pub-ban (ott ebédeltünk), eszméletlenül jó volt!

Latcho Rom 2014.02.16. 21:38:57

@cougarcat: Mont Saint Michelen probaltuk eloszor, egesz nap zabaltunk, sott sok mast nem lehet csinalni, meghat az apaly s dagaly..

2014.02.16. 21:42:10

@tildy[UK]: Jó, akkor legyél meggyőződve hogy egyedül az USA-ban ilyen gonoszak. Igaz mégiscsak a tévében néztük ezeket a dolgokat már a 90-es évektől, szóval nem igazán titok.

"Latom nem sikerul a sorok moge latni"

Hát biztos azért mert én jóval hülyébb vagyok mint te és nem tudok felemelkedni a te európai nagyságodhoz.

morsels (törölt) 2014.02.16. 21:48:04

@cougarcat:
Az azert egy kicsit dragabb :-)
Legalabbis mifelenk, merthat ugye nem lehet kimenni az ocean partjara es csavarhuzoval lefeszegetni oket :-).

2014.02.16. 22:03:53

@morsels: Még emlékszem hogy egy félliteres doboz osztriga a 90-es évek végén 10 dollár volt. Ki tudja most mennyi lehet, talán duplája? Ahhoz képest hogy óceán mellett vagyunk a hal is drága - én is csak Costco-ból veszem, főleg ha vendégség van és nagyobb darab kell.

@shakti_rom: 2000 körül itt is elég aktiv volt a vietnámi szervezett bünözés, de aztán a Hells Angels csinált egy nagy "turf war"-t és kitúrta őket. Vancouverben gondolom még mindig ott vannak, ott nagyobb a "turf". :)

morsels (törölt) 2014.02.16. 22:08:30

@cougarcat:
Ja, nem arrol beszelek, hanem amit ott nyitnak ki elotted.
Mult heten voltunk, 18 darab volt $50.

Dobozost meg nem is lattam. Talan kagylora gondolsz? Marmint mussels? Mert oystert meg nem lattam (mondjuk nem is kerestem) dobozost.

Latcho Rom 2014.02.16. 22:22:18

@cougarcat: Itt az angels le van pukkanva, kinai, arab gengek dominalnak. Odaat gatineuxban kontrollalnak par lapdance jointot, de a quebeci surete lefejezye oket, s elegge kiszorultak a drog biznicbol.

2014.02.16. 22:22:46

@morsels: Ó igen az biztos drágább. Van egy görög család Ladysmith mellett akik adtak el osztrigát, én ott vettem néha. Kis családi vállalkozás. Miután az óceán partján volt a házuk egy nagyobb területen, feltételezem hogy osztriga ágyas volt előttük a part.

2014.02.16. 22:26:35

@shakti_rom: Az a röhej hogy miután az RCMP nagyon rányomult a helyi Hells Angelsre és valamennyire visszaszoritotta őket, most a jóval veszélyesebb Red Scorpions próbálja megvetni a lábát a megüresedett turf-ön. :( Összehasonlitásképpen egy mezei Hells Angels enforcer baseball ütővel operál, mig a RS automata fegyverekkel. Nanaimo kikötőváros, tehát elosztóhely, szóval ez véget nem érő probléma.

morsels (törölt) 2014.02.16. 22:30:34

@M. Péter:
Egyreszt meg nem lattam ilyet, masreszt ez fustolt.
Amivel semmi baj nincs, csak en most a nyersrol beszeltem :-)

morsels (törölt) 2014.02.16. 22:31:21

@cougarcat:
Na, erre ertettem, hogy mifelenk ilyen nincs. Sajnos :-)

Latcho Rom 2014.02.16. 22:31:29

@cougarcat: itt nyugi, relative miota a rock machine es az angels megritkitotta egymast montrealban, mont royal biztos tobbet tud arrol hogy ma mi a helyzet..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.16. 22:31:35

@Kövérmadár [swe]:
@Kövérmadár [swe]:
Úgy tudom a világ lakosságának legnagyobb része, az ázsiai lakosság teljes egésze laktózérzékeny.
Hogy az arabok is beletartoznak e nem tudom de elképzelhető.

A PUB az jó csak a sörük szar.
Mármint a PUB sör.
Egyedül azért iható mert hideg.
A PUBokban smooth vagy draught söröket árulnak amiben nincs buborék.

Latcho Rom 2014.02.16. 22:42:04

ez nem rossz, probaltuk 1 eve? venni, talan lapointenel van neha, en nem kerestem, annyira nem erdekes.

www.urbanspoon.com/r/250/1574807/restaurant/Wellington-West/The-Elmdale-Oyster-House-Tavern-Ottawa

SzZoole 2014.02.16. 22:47:42

Most van a BBC-in a BAFTA dijkioszto es a Captain Philips filmbol a kapafogu somaliai kaloz dijat kapot.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.16. 22:59:51

@cougarcat:
"Hát biztos azért mert én jóval hülyébb vagyok mint te és nem tudok felemelkedni a te európai nagyságodhoz."
felesleges ilyesmit belekepzelned abba, amit irtam. Sosem hulyeznelek le, sosem gondolnam, hogy en tobb vagyok nalad. Mirefel ez a szemelyeskedes?

Nem csak USA-ban van ez, hoztam is peldakat. Ettol fuggetlenul meg igencsak bantja az igazsagerzetem, hogy mindenfele torvenyek miatt simlissegek nem hozhatoak nyilvanossagra, vagy aki megis megteszi, meg o lesz meghurcolva.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.16. 23:01:12

Hogy lépjen vadházasságra a jó édes anyjával az a gyökér aki a blogon kitalálta a képfeltöltési rendszert.
Csak három órája töltöm fel a képeket.
Minden képnél meg kell nézni a végeredményt a blog nyitó oldalán hogy feltette e a képet.
Rohadjon meg aki kitalálta.

Latcho Rom 2014.02.16. 23:06:23

@Zoole[uk]: menj el sziiiinesznek zotyi, a kapafogad man megvan hozzaja :))))

Latcho Rom 2014.02.16. 23:08:06

@Zoole[uk]: kacsaert koszonet, itt is volt par hete. De vereskapuszta nelkul barbar dolog! :)

SzZoole 2014.02.16. 23:10:04

@shakti_rom: nincs kapafogam,ha nem hiszed kerdezd meg a Digget.
De Te elmehetnel szinesznek,mert a szined megvan hozza,csak eszed nincs:)))

SzZoole 2014.02.16. 23:11:57

@shakti_rom: volt hozza kaposzta,csak nem parolt,hanem,majonezes kaposzta salata.

Latcho Rom 2014.02.16. 23:13:12

@cougarcat: tajtra ket malomban oroltok.

kiss and make up.

2014.02.16. 23:14:02

Ha már regionális dolgokról van szó, eszembe jutott a Saskatoon bogyó (Saskatoon berry) (Amelanchier alnifolia) ami ismert gyümölcs Észak-Amerikában de máshol lehet hogy nem. Az ize hasonló az áfonyáéhoz, enyhén mandulaizü beütéssel. Elteszik dzsemnek, csinálnak belőle pitéket és palacsinta szirupot.

Aztán itt is vannak fura dolgok, pl. fiddleheads (fiatal páfránylevél hajtása), pitypanglevél (salátába), sült szöcske, salal berry, stb. - most hirtelen nem jut több eszembe. Sőt, drága éttermekben divat helyi erdőkből szedett mindenféle dolgokat felszolgálni.

Latcho Rom 2014.02.16. 23:14:16

@Zoole[uk]: nej sose parol kaposztat kis komennyel ahogy koll?
nyiregyi lany?

Latcho Rom 2014.02.16. 23:16:03

@cougarcat: sorold mar fel mik vannak a kertedben, s hany honapig...eheto dolgokra gondolok, nem viragfelekre..
pliz

SzZoole 2014.02.16. 23:21:20

@shakti_rom: mi lightosan szeretjuk a kacsat
Sok kacsa,keves koret:)))Ez kacsamell volt,kivul jo ropogos,belul szep rozsaszin,mint a p....i(medium rare)
A parolt kaposzta a kacsacombhoz valo.
Igen a nejem nyiregyhazi,de nem szarhazi:)))

Latcho Rom 2014.02.16. 23:24:50

@Zoole[uk]: ott biztos nagyobb kacsak vannak, itt fiam..egy teljes kacsat is megeszunk ketten, easy, nincs cico hogy comb vagy mellye.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.16. 23:26:37

@diggerdriver:
Hiszek neked!
Mindazonáltal ugye mi nem iszunk sört, így ez a probléma megoldódni látszik. :)
A svédországi alkoholforgalmazási szabályok egy másik téma, bár úgy vettem észre az étlapon, hogy ennek a pub-nak van engedélye. Sok helyen (és a boltokban) csak 2,x%-os sörök vannak...

SzZoole 2014.02.16. 23:29:28

@shakti_rom: Te ma direkt megneztem a kacsamell csomagolasat es 900gramos volt egy mell,de mi kettot sutotunk es elfogyott:)))

2014.02.16. 23:30:50

@tildy[UK]: Az egész onnan indult ki, hogy azt irtad, hogy az "megvan-e, hogy az USA-ban nem lehet csirkefarmon fényképezni". Én ehhez szóltam hozzá, mert a véleményem szerint hasonló jelenség máshol is van, vagyis ez nem USA specifikus. Ebből eljutottunk odáig, hogy nekem nem sikerül a sorok mögé látni, ami nekem nem esett jól, és erre cinizmussal válaszoltam.

Az utolsó bekezdéssel egyetértek.

2014.02.16. 23:33:08

@shakti_rom: Diszkertem van, nincs semmi ehető benne.

Latcho Rom 2014.02.16. 23:37:13

@Zoole[uk]: najolvan. Remelem kacsazsir mar a hutoben figyel :)

SzZoole 2014.02.16. 23:44:24

@shakti_rom: miazhogy,szeretjuk a kacsa zsiros kenyeret:))) a teperto is elfogyott :)))
Az elelmiszereket nagyreszt farm shopokban vasaroljuk,ugy hogy ki megyunk a farmra nem olcso de az izek es a minoseg nagyon ott van.

2014.02.16. 23:47:15

@shakti_rom: Igaz, van egy-két ilyen. Levendula, oreganó, sima és citromos kakukkfü, mirtusz, lemon balm (Melissa) és borage (Borago).

2014.02.16. 23:48:13

@shakti_rom: Hol lehet nálatok kacsát venni?

Latcho Rom 2014.02.17. 01:22:08

@cougarcat: barhol, bar nem mindig, loblaws, farm boy es a kedvenc helyi hentes(draga mint a franc) Saslove.

Sütemény1975 2014.02.17. 13:53:31

@diggerdriver: ez igaz, viszont az tudjuk, hogy az elelmiszeriparban milyen mesterseges anyagokat hasznalnak fel. multkor hoztam angolba szaritott csirkehusízt. a henkelbe vittem, gondolom az ilyen zacskos levesekbe teszik. aztan, hogy ez mennyire egeszseges azt nem tudom, de inkabb a haznal nevelt csirkebol eszem a levest, megha az nem is bio.

holl gold 2014.02.17. 18:38:54

@Kövérmadár [swe]:
Volt most egy "kis" probléma valami képviselővel és 240m forinttal. Valahogy azt nem értem, hogy ha nekem sikerülne ennyit "összespórolni", akkor már réges régen valami eldugott paradicsomban élnék...

Egyaltalan nem biztos hogy a szoci kepviselö "sajat" penze volt, lehet hogy a part penzet dugdosta a sajat szamlajan (termeszetesen a fönök tudtaval) Erdekes volt az hogyan bukott le......Gondolj a Rakosi-Rajk esetre /vallald magadra elvtars azutan majd elsimitjuk a dolgot (hoppszan, maris a biton talalta magat).

diamar 2014.02.17. 21:06:41

Huh! Végre egy írás az ételekről is!!!! Köszi!

És ami még meglepőbb, olvasgatva a kommenteket (korábban eldöntöttem, hogy MINDIG az első 100-al kezdem! aztán nem érdemes nagyon tovább menni, mert annyira nem a témáról szól, hanem "csak" a beszélgetésről - maradjunk így a kulturált formánál) ma rájöttem, hogy a látszólag bunkók mögött is lehet szív... na jó, ehhez bele kellett olvasnom a blogjába - de nem tettem volna a hozzászólása nélkül!
(szándékosan nem neki válaszolok)
Megleptetek!
köszi!
Köszi!!!!!

______________ (törölt) 2014.02.17. 21:23:07

@Kövérmadár [swe]:
"Valahogy azt nem értem, hogy ha nekem sikerülne ennyit "összespórolni", akkor már réges régen valami eldugott paradicsomban élnék az elefántcsonttornyomban és tojnék a világra.
De sem ő, sem soha, egyetlen megbukott delikvens sem tudott időben lépni. Ez felfoghatatlan a számomra. "

honnan tudod, hogy hány ezer expolitikus él "Hevesen" (akarom mondani barbadoson ;) )? lehet, hogy csak az 1% bukik meg, azokon csámcsog a nép.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása