oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. február 14. 06:47,  Bécs és a happy end 514 komment

2014. február 14. 06:47 Határátkelő

Bécs és a happy end

Előre szólok, a mai poszt rövid lesz, de néha ilyen is előfordul… Annyi mindenesetre kiderül belőle, hogy nem is olyan bonyolult kijutni az osztrák fővárosba, persze sokat segít, ha az ember fiatal egyetemista és beszéli a nyelvet. Ilyen szempontból kissé ellenpontja az egyik múltkori bécsi írásnak, erre utal is a szerző, Lilla.

Bécs Kartner Strasse.jpg

„A legutóbbi bécsi poszt hatására úgy döntöttem, én is tollat ragadok. Csak egy rövid összefoglalóra fogja futni, de ez is több mint a semmi.

Az említett történetben egy fiatal házaspár próbált (igencsak különösen kivitelezett) szerencsét, de a kálváriájuk olyan szinten nyomasztóan festette le a külföldre való érkezést, hogy úgy gondolom, ideje valami optimista bécsi történetnek is.

Én is 23 éves vagyok, 22 voltam, amikor eldöntöttem, hogy az életemet külföldön kívánom folytatni. Hozzáteszem, több nyelvet beszélek folyékonyan, ezek közül az egyik a német (elég sok energiát fektetek a nyelvtanulásba, ezek közül az olvasás és a hangoskönyvek segítenek igazán).

Hónapokig készültem

Ellentétben az említett házaspárral, nem csak kiestem Bécsbe, hónapokon keresztül alapoztam meg a későbbi helyzetemet (és még így is értek váratlan „kalandok“). Hozzáteszem, Budapesten kezdtem a tervezést, nem az „uccu neki, irány Bécs, úgy is lesz valami!“ módszerrel.

Mivel két egyetemre is jártam (továbbá járok most is, csak már itt Bécsben), bizonyos szempontból könnyű volt a helyzetem, ugyanis eszembe nem jutott főállásokat (vagy mosogatói, gyorséttermi és hasonló pozíciókat) megpályázni.

Fiatal egyetemistaként a legjobb döntések egyikének a szakmai gyakorlatot tartom. Ausztriában, ellentétben például Németországgal, a gyakorlatok többsége a minimálbérnél is magasabb havi fizetést biztosít, TB és téli-nyári jutalompénz szintén a szerződésben van.

Mindent megpályáztam

2013 januárjától kezdve folyamatosan kerestem bécsi szakmai gyakorlatot, Budapestről. A nagyobb cégek honlapja elég átlátható, könnyű rábukkanni a meghirdetett állásokra.

Minden lehetséges pozíciót megpályáztam, ennek a vége az lett, hogy számtalan borzasztóan udvarias visszautasítást követően behívtak interjúra egy neves céghez. Ez három hónappal a keresés megkezdését követően történt.

Az interjú azt jelentette, hogy ki kellett utaznom egy napra Bécsbe, 25 euró oda-vissza. Olyan befektetés volt, ami bőven megérte, hiszen sejthető volt, hogy Magyarországról nem ugráltatják a diákokat feleslegesen.

Egy nappal később, mikor már ismét Budapesten voltam, kaptam a telefont, hogy bizony felvettek, teljes idős (40 óra/hét) szakmai gyakorlatra nyártól (ősztől félidős), készüljek.

Lakni is kell valahol

Innentől kezdve teljesen nyilvánvaló volt a következő lépés: szálláskeresés. A bátortalanabb diákok, mint én is, kollégiummal próbálkozzanak, semmit Wohngemeinschaft-tal vagy saját albérlettel: egyrészt a szabályok tisztábbak, másrészt csak egyszeri kaució és havi bérlet van, harmadrészt pedig nagyobb a biztonság.

Mire kiérkeztem Bécsbe, volt szállásom, vettem havi bérletet, elintéztem minden iratot. Az első hónapban, ha az ember előre mindent megszervez, biztos munkára érkezik, és nem bohóckodik, 1000 euró elég az első hónapra. Minden további hónap egy teljesen kellemes életszínvonallal 600-700 euró, vagy még annál is kevesebb.

És hogy honnan volt pénzem? Nem rokonságtól. Pesten ösztöndíjból és tanításból tettem félre eleget (1000 euró) és sokáig terveztem, mit hogyan csináljak. Nem fogadtam volna el senkitől sem segítséget.”


Happy End

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Bécs Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr445813574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.02.14. 07:00:20

Ehhez nincs mit hozzátenni.
Érett gondolkodásra vall, csak így tovább!

VHB 2014.02.14. 07:42:30

Digger imádja az ilyen tervezőket. :)
Én valahol töki juniort vélem felfedezni Lillában, egyfajta átszüremlő enyhe lenézést vagy ha úgy tetszik magasról szemlélést. Nem bántani akarlak, de annak a posztnak az volt a címe, hogy "A tudatlanságból..."
Na itt van a kurtya elásva. Se nyelv, se szakma, se egyetem, de megcsinálták és köszönik jól vannak, Ezekhez a paraméterekhez képest az lenne a furcsa, ha neked nem így jött volna ki a lépés.

Frőczy Sanyi 2014.02.14. 08:04:53

Hát igen, így is lehet. Vajon Angliába/Írországba is ki lehet jutni így?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.14. 08:08:11

Kellemes Nemzetközi Bálint-napot mindenkinek!

Pernilla 2014.02.14. 08:14:56

Valóban, így is lehet. Én is elég hasonlóan kezdtem Bécsben :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.14. 09:08:29

Korrekt írás. Átugorhatnál Grazba egy kakaóra kedves Lilla.

Din Serpahis 2014.02.14. 09:08:35

600 eurbol szerintem nem lehet itt megelni. Kenyelmesen meg aztan plane nem.
En eleg smucig vagyok, meg az igenyeim sem tul magasak (meg bevallottan penzt gyujteni jottem ki), de 1000-1200 siman elmegy egy honapban.

Pernilla 2014.02.14. 09:22:28

@Din Serpahis: ha diak vagy es kollegiumban laksz, ill. olcso WG-ben, ki lehet jönni ennyiböl. En az elejen havi ~500-600-bol eltem (ebböl 300 volt a szallas). Nem eheztem, de nagyon odafigyeltem, hogy mit veszek (amiatt, hogy neha beleferjen egy kis szorakozas is - ha nem jarsz el sehova, eleg ennyi penz). Becsböl´pedig eleg gyakran es olcson hazajarhatsz, igy a draga szolgaltatasokat, ill. egyeb, otthon olcsobb dolgokat megveheted otthon.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.14. 09:24:58

De magas az a ló, Lilla.

Nem tudtál volna úgy posztot írni, hogy ne rúgjál bele a nálad kevésbé szerencsésebbe, kevesebb fórral indulóba, igaz? Ez kell az egódhoz, vagy eleve ilyen felső-középosztálybeli szemellenzős kiscsaj vagy, aki szerint amit eddig elért, az csakis és kizárólag a saját erőfeszítéseinek köszönhető, egyik felmenője sem tett hozzá az ég egy adta világon semmit a szaros pelenkáid lecserélésén túl még ölbeli korodban.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.14. 09:27:28

@maxval a gondolkodó birca: Te Maxval, hol látod te a cikkben, hogy a magyarok gazdagok? A magyar leggazdagabb réteg eléri az európai gazdag réteg szintjét, halleluja. Emellett meg amíg nem Közép-Mongóliában kell elköltenem a fizetésemet, addig nagyjából letojom, hogy ott háromszorosát érné. Imádom az ilyen felméréseket, főleg, hogy a kutató a végén még le is írja, hogy valójában nem tud semmit, csak azt, hogy nagy az egyenlőtlenség. Bah

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.14. 09:31:13

Lilla: Bevezetőnek jó volt, később írsz még? :)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.14. 09:32:58

@zöldeketbeszélek: Van egy kiszámolós rész a cikk vége felé. Oda beütöd a minimálbér nettó+1 gyes+2 csp-t, és kiadja, hogy a leggazdagabb 40%-hoz tartozol. Pedig...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.14. 09:37:32

@nezzazegfele: "De nagyon nehéz a kutatók helyzete, a felmérések jelentős része nem túl jó minőségű, vagy nehezen összehasonlítható a többivel, és ezért együttesen hatalmas bennük a hibalehetőség. A legnagyobb problémák Kínával vannak, amely messze a legfontosabb ország a világ jövedelemeloszlásában is, de a részletes adatok egyáltalán nem hozzáférhetőek. Ráadásul lyukas a felmérés legalul és legfelül is: rengeteg szegény afrikai országban arra sincsenek erőforrásai az országoknak, hogy ilyen megfelelő minőségű (vagy bármilyen) felméréseket csináljanak, a globális leggazdagabbak titkolt jövedelmére pedig csak más adatokból következtethetünk."

Ennyit ér a felmérés...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.14. 09:38:09

@zöldeketbeszélek:

A lényeg: a szegény magyar is a világ gazdagabb fele közé tartozik.

Mr Long 2014.02.14. 09:38:49

@maxval a gondolkodó birca: Szoval, mert "gazdagabb" vagyok, mint egy random kivalasztott harmadik vilagbeli szegeny, akkor oruljek?

Mr Long 2014.02.14. 09:40:39

@Frőczy Sanyi: Igen. Sot, ha van szakmad es a munkakortol fuggo szinten tudod a nyelvet, akkor meg gyakornoknak sem kell menned, hanem dolgozhatsz foallasban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.14. 09:41:37

@Mr Long:

Igen. Szeretnél inkább a világ szegényei között lenni?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.14. 09:42:52

@maxval a gondolkodó birca: Egy torz, böhöm hibákkal terhelt felmérés lényege tehát ez? (nem én mondom, hogy az, hanem a kutató!)

Érdekes. Ezek szerint a leszakadt tetejű viskóban három gyereket nevelő, alkalmi mezőgazdasági munkákból élő házaspár, akiknél a zsíros deszka ünnepi vacsora ruhát pedig a Vöröskereszt jóvoltából kapnak, az gazdagabb, mint az afrikai szavannán fűkunyhóban élő, három gyereket nevelő, alkalmi mezőgazdasági munkákból élő házaspár, akiknél a kukoricakása ünnepi vacsora, ruhát pedig a Vöröskereszt jóvoltából kapnak...

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.14. 09:44:48

@zöldeketbeszélek: Figyelj, kérdezted, hogy hol írják? Válaszoltam, hogy hol találod.
Nekem, személy szerint mi közöm a cikkhez?
Én más témákban publikálok.
Kizárólag a kérdésedre válaszoltam, nem a cikket boncolgattam.

Mr Long 2014.02.14. 09:45:03

@maxval a gondolkodó birca: A gazdagsag relativ fogalom. Tudom nem, de nalam akkor is. Es igen, lesz@rom, hogy vannak nalam szegenyebbek, mert en az elottem levoket probalom utolerni, nem a mogottem levoket bevarni. Ez a tipikus kelet-eiropai gondolkodas, hogy ne akarjak tobbet, hisz van akinek ennyi sincs, szoval nekem megsem rossz.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.14. 09:51:56

@zöldeketbeszélek:

Tudatosítani kell a magyar emberben: JÓL él. A pesszimizmus egyik oka: a magyarok zöme komolyan azt hiszi, Mo. a világ utolsói között van életszínvonalban.

Mr Long 2014.02.14. 09:53:31

@maxval a gondolkodó birca: Ezt kerlek mond el azoknak, akik a honap utolso 3 napjan csak egyszer esznek naponta.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.14. 09:54:15

@Mr Long:

De, akarj többet, viszont értékeld reálisan helyzetedet. A kettő nincs egymással ellentmondásban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.14. 09:55:07

@Mr Long:

Ez nem érv. Valójában ők is jól élnek.

Erre régen rádöbbentem.

Mr Long 2014.02.14. 09:57:17

@maxval a gondolkodó birca: Te nem a "47e-bol m e g l e h e t e l n i !" emberke vagy? NEm szemelyeskedes, de a mentalitas hasonlo kezd lenni.

tanato 2014.02.14. 09:59:04

@Mr Long: Persze hogy nem,Birca sem gondolja komolyan,csak provokál.Persze Mo. nincs a világ utolsói között életszínvonalban,de a régióban leszakadóban van az biztos.Egyre kevesebb pénzért/ha átszámoljuk persze nyugati valutára/,egyre többet kell dolgozni./

Din Serpahis 2014.02.14. 10:10:41

@zöldeketbeszélek: Miert lenne magas az a lo? Elert valamit, jol csinalta, buszke ra. Masok meg rosszul csinaljak, mert nincs annyi eszuk, hogy elore gondolkozzanak es tervezzenek.

Termeszetesen tisztaban vagyok vele, hogy a kivandorlas sikere sok esetben penzkerdes, de az eselyek drasztikusan megnovelhetok gondos rakeszulessel, tervezessel, tanulassal...
Aki erre nem kepes, az vessen magara. Es ezt nem azert mondjuk mert magas a lo, hanem mert ez igy van.

auntbessi 2014.02.14. 10:10:46

@maxval a gondolkodó birca: mint tudjuk minden nezopont kerdese, gyakorlatilag a fogazdagokhoz kepest mindenki kva szegeny, valahogy ez sem valtozott tobb szaz ev ota es felteszem nem is fog, csak lett szines tv meg computer aztan mar elegedettek is vagyunk

tanato 2014.02.14. 10:12:07

www.youtube.com/watch?v=EOVJK3m1yZM
Off,Valentin napi video,szerintem nagyon jó.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.14. 10:13:49

@Mr Long:

A kérdés mindig az, milyen szinten akarsz élni.

Én ismertem embert Mo-n, aki képtelen volt megélni havi 1,5 millió tiszta jövedelemből. 10 évvel ezelőtt. Tele volt adóságokkal, mert a hónap végére rendszeresen elfogyott a pénze.

tanato 2014.02.14. 10:19:52

@tanato: Magyarázd el neki Birca hogy milyen jól él a világ szegényeihez képest.

VHB 2014.02.14. 10:20:57

@Mr Long: @tanato: Ez pusztán viszonyítás kérdése. A fejlődő/fejlett választóvonal kb. ott van, hogy van-e vezetékes ivóvíz, áramszolgáltatás 24/7, aszfaltozott út, némi közbiztonság. Ha az előzőek közül bármelyik nincs, akkor III. világ. Megfordítva azt jelenti, hogy mindenki más gazdag, ahol mindegyik elérhető. Kérdés az, hogy akarunk-e ennél többet?

Pár angol kolléga szokta mondogatni, hogy nem érti a hülye bevándorlókat, minek jönnek ide, itt minden szar. Mondom neki, hogy a gond az, hogy ez a szar, a világ 6. legerősebb gazdasága és olyanok vannak hátrébb a listán, mint Svájc, Belgium etc. Vagy más szavakkal csak 5 jobb hely van planétán, mint az UK. Kis csönd - majd a válasz: akkor is szar.

Kriszta D 2014.02.14. 10:26:40

@Frőczy Sanyi: 'Hát igen, így is lehet. Vajon Angliába/Írországba is ki lehet jutni így?' - igen.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.14. 10:31:23

@Mr Long: Pedig teljesen igaza van Maxnak. Magyarországon kiemelkedő életszínvonal van világviszonylatban és egy áltagamerikainak éppen ugyanazok a gondjai mint egy átlagmagyarnak. Persze lehet nagyobb kocsija van és kevesebbet kell spórolnia egy nyaralásra, de az életvitel nagyjából ugyanaz. A legtöbb határátkelő pl itt a blogon szerinted éhezett valaha is? Akkor meg miről beszélünk? Több pénzt akartak, de eleve megvolt egy életszínvonaluk, ráadásul nem is rossz. Az hogy a legtöbb embernek annyit jelent az életszínvonal hogy több pénz, és mást nem is vesznek figyelmbe az csak az ő szegény lelküknek köszönhető. Természetesnek veszi egy átlagmagyar az egészségügyet, a meglévő infrastruktúrát, mindent természetesnek vesz, holott a világ egy szeletére jellemző csak ez a berendezkedés. Az hogy nálunk pl nem lehet megélni a fővárosban minimálbérből egyedül az nem jelenti azt hogy mélyszegénység van. Ilyet csak a leggazdagabb országokban tudsz megcsinálni. Illetve az se hatalmas ellentét hogy egy átlagos magyar mondjuk megtakarít 20 ezer forintot per hó, egy átlagos német meg mondjuk ennek a négyszeresének megfelelő eurót. ugyanúgy élnek. ez az igazság.

Leszakadóban van Magyarország? Igen? És a többi országról miért nem esik szó? egész nyugat zuhan mert leomlott a vasfüggöny meg a bambuszfüggöny. USA-ban megállás nélkül zuhannak a családra jutó átlagos jövedelmek, kevesebb az átlagjövedelem mint 2000 ben. Az imádott ígéret földjén. MIndez azért van mert helyeződnek át a gazdasági súlypontok. Ezért szakad le Magyarország is, mert minden gazdag államban zuhanás történik. Németekkel is lehetne példálózni, sokkal kevesebbet tudnak most vásárolni 1 óra munkabérért mint mondjuk a 90 es években, mikor tetőzött a nyugat európai életszínvonal.Úgyhogy felesleges itt viktorozni meg a többi, globálisan kell szemlélni a dolgokat és észre kell venni hogy a legfejlettebb világban zuhanás van, nemes egyszerűséggel azért mert áthelyeződnek szépen lassan a gazdasági súlypontok. Röviden és tömören : Ázsia felemelkedik, Európa (ide értsük az egész jelenlegi nyugati világot) elszegényedik. nagyjából ennyi a történet. Ha valaki olvasott már valaha gazdaságtörténelmet az nagyon jól tudja hogy mindig is kelet volt az uralkodó meg domináns globálisan szemlélve. jutott nekünk most egy apró szelet, egy pár száz éves intervallum, utána pedig ismét oda fog áthelyeződni a súlypont. az okait lehet keresni. demográfiai katasztrófa, morális válság, feminizmus, lehetne sorolni rengeteg eredőt ami besegít a folyamatba.

szummázva a lényeget : Magyarország gazdag ország.

tanato 2014.02.14. 10:31:57

@VHB: Az alföldi tanyavilágban általában betonút,vezetékes víz és áram csak kis részben van.

Mr Long 2014.02.14. 10:32:02

@VHB: Nem tudsz egy jo fogorvost a varosban? Nem baj, ha belvarosi.

" Mondom neki, hogy a gond az, hogy ez a szar, a világ 6. legerősebb gazdasága" nem hallottal meg a karpat medencei csodarol? :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.14. 10:35:58

@Din Serpahis: Ebből gondolom:

"Ellentétben az említett házaspárral, nem csak kiestem Bécsbe, hónapokon keresztül alapoztam meg a későbbi helyzetemet (és még így is értek váratlan „kalandok“). Hozzáteszem, Budapesten kezdtem a tervezést, nem az „uccu neki, irány Bécs, úgy is lesz valami!“ módszerrel.

Mivel két egyetemre is jártam (továbbá járok most is, csak már itt Bécsben), bizonyos szempontból könnyű volt a helyzetem, ugyanis eszembe nem jutott főállásokat (vagy mosogatói, gyorséttermi és hasonló pozíciókat) megpályázni." "És hogy honnan volt pénzem? Nem rokonságtól. Pesten ösztöndíjból és tanításból tettem félre eleget (1000 euró) és sokáig terveztem, mit hogyan csináljak. Nem fogadtam volna el senkitől sem segítséget.”

Majd kijavít, ha akar, de nem úgy tűnik, hogy akár csak hasonló háttérből indult volna Lilla meg a múltkori poszt házaspárja. Ha mégis, a magasra húzott orr nem kötelező kiegészítője a sikeres két egyetemen is tanuló fiatal lánynak.

tanato 2014.02.14. 10:40:52

@házelőtthinta: Magyarország szummázva gazdag ország.Én viszont úgy gondolom az a gazdag ország ahová jönnek a bevándorlók,nem pedig kifelé húznak.Ha ez bekövetkezik Magyarország viszonylatában akkor lesz majd igazad.Ázsia felemelkedik,Nyugat meg süllyed és a végtelenben majd metszik egymást.Ilyet gyermekkoromban hallottam a létező szocializmus és a haldokló kapitalizmus viszonylatában/a szoc. vonal emelkedik,a nyugati meg süllyed és nemsokára lehagyjuk Amerikát/Aztán meg a szovjet block esett szét.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.14. 10:44:27

@házelőtthinta: "A legtöbb határátkelő pl itt a blogon szerinted éhezett valaha is? Akkor meg miről beszélünk? Több pénzt akartak, de eleve megvolt egy életszínvonaluk, ráadásul nem is rossz. Az hogy a legtöbb embernek annyit jelent az életszínvonal hogy több pénz, és mást nem is vesznek figyelmbe az csak az ő szegény lelküknek köszönhető. Természetesnek veszi egy átlagmagyar az egészségügyet, a meglévő infrastruktúrát, mindent természetesnek vesz, holott a világ egy szeletére jellemző csak ez a berendezkedés. Az hogy nálunk pl nem lehet megélni a fővárosban minimálbérből egyedül az nem jelenti azt hogy mélyszegénység van."

Hallottál már a minőségi éhezésről? Elárulom neked, hogy ez kis hazánkban nem éppen ritka dolog. Sőt, a mennyiségi éhezés sem, csak azt az apróságot is figyelembe kellene venned, hogy Magyarország nem Budapest és agglomerációja, még ha sokan azt is hiszik róla. Hogy a blogra írók között hányan mennek el kalandvágyból és hányan valódi gazdasági problémák miatt, nem hiszem, hogy az ország egészére rávetíthető. Hányan vannak, akik nem írogatnak posztokat, csak élnek, ha már van miből.
Vazze, még jó, hogy természetesnek veszünk valamit, amit az adónkból tartanak fel! Amellett meg folyamatosan fizetünk, nem ingyen van az egészségügy, ha hiszed, ha nem.

Komolyan mondom, gyere haza, javasolok egy kis országjárást, hogy a gazdag lelked tovább gazdagodjon.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.14. 10:48:35

@zöldeketbeszélek: Nem kaptam fel. Forró teát iszok :) ;)

@Mr Long: Ahol én élek, ott az embereknek 5-10-e között elfogy a pénze úgy, hogy pont ebben az időszakban kapnak valahonnan...
A boltban hitelre vásárolnak, felíratják.
Az egyik boltban szem- és fültanúja voltam annak, hogy a 40e Ft-os leszállított árut lerakta a sofőr, kirakta a számlát, majd a két kétségbeesett tulaj nézett egymásra, és végül kibökték, hogy nincs 40e Ft-juk, tudnak-e várni pár napot az áru kifizetésére.
A srác elintézte nekik a főnökével telefonon, de látszott rajta, hogy ő is hasonlóképpen fog járni hamarosan...
Majd egyszer megírom ezeket a sztorikat, sajnos nagyon sok ilyet látok.
Nem kell megvárni ma már a hóvégét, hogy az emberek éhezzenek.

@tanato:
Ahol van, az is olyan, amilyen... Erről is mesélhetnék. A büdös vezetékes "ivóvízről", a gyerekemet elnyelő méretű kátyúról (bár befogom a számat, most tömtek a kátyúba hideg aszfaltot a héten, nem volt ilyenre példa 4 éve, ja bocs, jön az április...)

Mr Long 2014.02.14. 10:49:26

@házelőtthinta: Miert is olyan fontos gazdasagi sulypont Kina? Ja igen, a sk kis biorobottol, akik egy tal rizsert is elmennek dolgozni. Ne akard megmondani, hogy a Fold szivcsakrai Keleten kozpontusulnak es ezeret az a Fold legidealisabb helye. Hol is telepitenek ki 1 millio lakost egy eromuepites miatt ja igen, a fejlodo KInaban.
Szerinted mire jo a sok kis digitalis jel? Arra, ha valami tortenik velem (pl egy betegseg) akkor sem kell a hid ala mennunk, nem veszik el a gyerekeimet ezert, stb. Ha valami tortenik anyammal el tudok utazni meglatogatni, odakoltozni hozza apolni, stb. de tudom csak a pofamat jaratom, hisz nem lehet masnak igaza rajtad kivul...

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.14. 10:51:41

@zöldeketbeszélek: +1 én sem látok hasonló hátteret a két kiköltözés között. Tervezni az előző poszterek tervezhettek volna, de ennyi. Nem mindenki tervezi meg az életét, de később valamilyen behatásra kénytelen lesz tervezni végül. Ki előbb, ki utóbb.
Mondom ezt úgy, hogy én már gyerekkoromban is listákat írtam, komoly teret hagyva a spontaneitásnak is (DIGGI! :D )

Mr Long 2014.02.14. 10:55:48

@nezzazegfele: Hat igen, de ezt tudod te, tudom en, meg meg jopar ember, megis van egy-ket okos. Ismerem a dolgot, egy jo baratom szuleinek is van boltja. Ok is hitelre adnak sokszor arut a vasarloknak, csak annyi szerencsejuk van, hogy a boltnak vannak tartalekai, igy ki tudjak fizetni a beszallitokat, amig a hitelesek idoben fizetnek. Meg emellett allatokat tartanak, azt eszik foleg, meg nem koltenek magukra (alap ruhakat vesznek, a abolt fajtaja miatt melosruhaban vannak egesz nap, az allatokat is melosruhaban latjak el, elutazni miattuk nem tudnak, igy nyaralasra sem kell kolteni).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.14. 10:56:05

@nezzazegfele: Én soha nem listáztam, mindig tudtam, mit akarok elérni. Mindig mást...:)))! Na megyek, jelentkeznem kell a nyelvvizsgára...brrr.

Mr Long 2014.02.14. 10:58:56

@zöldeketbeszélek: milyen nyelv (olasz?), milyen szint, melyik ceg es miert nem mashova? :)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.14. 11:07:06

@Mr Long: Ahogy olvastalak eszembe jutott a pék... Egyre kevesebb kenyeret sütnek, mivel rengeteg rájuk száradt, és ez tavaly nyár óta növekvő tendenciát mutat.
Valami rendelet is van, hogy nem lehet eladni x óra után a pékárut (jegyzem semmi baja, kilóra árulják, a selejtezés után, mi is vesszük, PONT olyan az állaga, mint a multis frissnek... Erről ennyit.)
Annyi morzsa nem kel el, amennyi lenne belőle, ezért feletetik a disznókkal.
Nemrég kiírták a pékség ajtajára, hogy eladják élve vagy halva a disznókat. Pár hete. Azóta nincs rá vevő. Miből is lenne.

Bisbiglio 2014.02.14. 11:09:51

@zöldeketbeszélek:
Szia!
A családi hátterem ebben a cikkben nem releváns, ahogy az általam említett házaspár sem arra hegyezte ki a történetét.
Továbbra is tartom magam ahhoz, hogy Bécsbe önerőből jutottam ki, mivel sem pénzt, sem munkát, sem szállást nem kaptam senkitől a két szép szememért.

Szerintem ha valaki külföldre megy, jól teszi, ha előtte megszervezi. Nem hiszem, hogy ez egy olyan döntés, amit egyik napról a másikra hozunk, így lehetővé válik legalább részben felkészülni.

Azért írtam meg, hogyan kerültem ki Bécsbe, mert 23 éves vagyok, mit a korábbi cikkben említett pár, és szerintem feleslegesen sok kört futottak le ahhoz képest, amennyi szükséges lett volna. Egy olyan nyomasztó képet festettek Bécsről, amin változtatni akartam.

Nem az exhibicionizmus vezetett, hanem csak akartam egy olyan történetet elmesélni, ahol kivételesen elég sok minden gond nélkül ment.

Sajnálom, ha arrogánsnak látszik az írás, csak egy biztatásnak indult.

Taxomükke (UK) 2014.02.14. 11:13:31

Nem tudja valaki véletlenül, hogy mi lett az igazi Maxvallal, hová tűnt? Furcsa egy ilyen hirtelen és nagymérvű stílusváltás, a régi birca egészen másképpen és másról írt.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.14. 11:14:04

@zöldeketbeszélek:
Én analizáló típus vagyok. :) Leírom, megvalósítom, újat írok.
De itt már konkrét tervekrő van szó és nem arról, hogy majd egyszer elmegyek megmutatni a kölni dómot a gyereknek, mert beleszerelmesedett egy hasonló képbe, és el sem tudja képzelni a 7 évével, hogy milyen hatalmas az a dóm :)

Sok sikert a nyelvvizsgádhoz. :)

@Mr Long: :D :D :D

Herr Géza 2014.02.14. 11:14:13

@házelőtthinta:
"Németekkel is lehetne példálózni, sokkal kevesebbet tudnak most vásárolni 1 óra munkabérért mint mondjuk a 90 es években, mikor tetőzött a nyugat európai életszínvonal."

Na ezt vajon miböl álmodtad meg? Tapasztaltad?

1. kevesebbet tudnak vásárolni 1 óra munkabérért:
www.welt.de/wirtschaft/article116631495/Eine-Flasche-Bier-in-drei-Minuten-verdient.html
Nekem nem úgy tünik...
2. 90-es években tetözött az életszínvonal:
Nem, pont akkor bicsaklott meg, t.i. 1989-ben "bekebelezték" az NDK-t, ami eleve lehúzta az átlagot, de ettöl függetlenül az oda pumpált márkamilliárdok miatt bizony az eredeti Nyugat-Németországban is csökkent az életszínvonal, nem is kicsit.
(Csak úgy mellékesen, én akkor is itt éltem, most is itt élek. Szubjektíve is ez a véleményem.)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.14. 11:15:49

@Bisbiglio: Lesz folytatás?

@Taxomükke: Elővette a másik énjét. Az evolúció a ludas, pár napja tárgyaltuk. :)

Mr Long 2014.02.14. 11:15:51

@Herr Géza: "Csak úgy mellékesen, én akkor is itt éltem, most is itt élek." Azt hiszed ez erv? :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Taxomükke (UK) 2014.02.14. 11:18:22

@házelőtthinta: "...egy átlagos magyar mondjuk megtakarít 20 ezer forintot per hó..."
Lófaszt se takarít meg az átlagmagyar, nemhogy húszezret havonta.

VHB 2014.02.14. 11:20:33

@Herr Géza: Egyet értesz azzal, hogy a világ minden pénze (NSZK) nem elég, hogy ledolgozzák a negyven évet (NDK)? Egy magyar kollégával beszéltünk arról, hogy a Monarchia de szép volna megint. Én úgy gondolom, hogy a sógorék csak beleroppannának és szinte lehetetlen lenne behozni a lemaradást.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.14. 11:23:07

@házelőtthinta:

Egyetértek.

Pár éve spanyol ismerősök panaszkodtak a nyomor miatt, amiben kénytelen élni a rohadék szoci kormány miatt (akkor az volt hatalmon). A végén kiderült: a nyomor azt jelenti, a feleség munka nélkül van és kiszúrják a szemét 850 euró havi segéllyel, a férj fizetése meg már nem elég, hogy hetente egyszer étterembe járjanak, kénytelenek McDonaldsba járni!

Ez ugye kelet-európai szemmel röhejes.

Na, ugyanilyen röhej a kelet-európai panasz más régiókban.

Igazi, valódi nyomor csak Kelet-Afrika egyes részein van, ahol valóban arról szól a történet, hogy nem tudja az ember fenntartani magát, mert nincs mit ennie. Tényleg nincs mit, s nem arról van szó, hogy kénytelen vajas kenyeret enni párizsival.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.14. 11:29:52

@Taxomükke: Egyetértek. Lóra sem telik.
20e... Ha esetleg mégis, szeretnék átlagos magyar lenni :D
Helyre állna bennem is a balance...

www.femina.hu/terasz/egyensuly_kiserletek

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.14. 11:30:29

@házelőtthinta: "Leszakadóban van Magyarország? Igen? És a többi országról miért nem esik szó? egész nyugat zuhan mert leomlott a vasfüggöny meg a bambuszfüggöny. USA-ban megállás nélkül zuhannak a családra jutó átlagos jövedelmek, kevesebb az átlagjövedelem mint 2000 ben. Az imádott ígéret földjén. MIndez azért van mert helyeződnek át a gazdasági súlypontok. Ezért szakad le Magyarország is, mert minden gazdag államban zuhanás történik. Németekkel is lehetne példálózni, sokkal kevesebbet tudnak most vásárolni 1 óra munkabérért mint mondjuk a 90 es években, mikor tetőzött a nyugat európai életszínvonal.Úgyhogy felesleges itt viktorozni meg a többi, globálisan kell szemlélni a dolgokat és észre kell venni hogy a legfejlettebb világban zuhanás van, nemes egyszerűséggel azért mert áthelyeződnek szépen lassan a gazdasági súlypontok. Röviden és tömören : Ázsia felemelkedik, Európa (ide értsük az egész jelenlegi nyugati világot) elszegényedik. nagyjából ennyi a történet. Ha valaki olvasott már valaha gazdaságtörténelmet az nagyon jól tudja hogy mindig is kelet volt az uralkodó meg domináns globálisan szemlélve. jutott nekünk most egy apró szelet, egy pár száz éves intervallum, utána pedig ismét oda fog áthelyeződni a súlypont. az okait lehet keresni. demográfiai katasztrófa, morális válság, feminizmus, lehetne sorolni rengeteg eredőt ami besegít a folyamatba."

Azert ez szerintem nem ennyire fekete-feher.
Alapvetoen az iparosodas hatalmasat lenditett az europai es amerikai gazdasagan, ami azert jopar evtized kesessel erkezett meg igazan Azsiaba. Jelenleg a gyartas valoban Azsiaban tortenik, aminek koszonhetoen erosen jonnek felfele, de azert azt se felejtsuk el hogy a nyugati tarsadalom volt annyira ravasz hogy a know-how-t megtartotta maganak. A legtobb R&D es fejleszto kozpont maig nyugaton van.
A gyartosorok meg olyanok hogy ha a nyugati cegek nem teszik mode a dokumentaciokat akkor az magatol nem fog autot gyartani.

Plusz ugye azert ma mar lassan a kinai berek kezdik megutni azt a szintet hogy tobb ceg elkezdte vizsgalni hogy tovabb vinne mashova a gyartast a relativ magas berek miatt. Nehany ceg mar elkezdett Afrikaval kokketalni. Persze, nevetsegesen alacsonyak az oraberek de azert az "early bird"-ok vert fognak veluk pisilni mire kiepitik az infrastrukturat es megteremtik a munkamoralt moge.

Pont a fenti problemak miatt jopar ceg elkezdte szepen lassan visszahozni a nyugati vilag olcsobb reszeibe a gyartast (Kelet-Europa, Mediterran terseg, stb.).

Illetve tavaly kibukott ugyebar hogy Kina is tud legalabb olyan csunya penzugyi buborekokat csinalni mint Amerika barmikor, szoval azert arrafele sem fenekig tejfel minden.

Most meg erosen jonnek fel, de ez nem azert van mert amig vilag a vilag mostmar Kina mindig 2 szamjegyu fejlodest fog produkalni, hanem azert mert eros hatranyban alltak Europahaoz kepest es az iparosodasnak koszonhetoen most van lehetoseguk beerni a szomszed kontinenst. Az mas kerdes hogy lassan mar emellett sikerul elhetetlenne varazsolni a kornyezetuket... es kozvetve a mi eloterunket is...

A demografiai problemak viszont sokkal-sokkal nagyobb gondokat okozhatnak meg naluk, mint Europaban barmikor. Aranyaiban eleg kevesen elnek Europaban meg Amerikaban ahhoz hogy mindenki viszonylagos(!!!) joletben rofogjon a dagonyaban. Nem vagyok tul jo kozgazbol meg szociologiabol, de jozan paraszti esszel es aranyerzekkel ugy velem Azsiai mar csak a letszama miatt sem engedheti meg maganak ezt a szintet soha. Jo esellyel ok is amolyan oroszos-oligarchas iranyba tendalodnak (legalbbis a jelenlegi jelek erre utalnak), ahol hatalmasra tud nyilni az ollo az also es a felso osztalyok kozott. Ezek a belso feszultsegek viszont mindig konfliktusokhoz vezetnek, rosszabb esetben majd talan polgarhaboruhoz.

Szoval lehet hogy jelenleg jol all Azsia szenaja, de hosszabb tavon en ugy erzem szivesebben tartozom Europahoz mind gazdasagi mind demografiai es mentalitas szempontjabol. Aztan ha nagyot tevedtem, akkor majd nyugdijas eveimet en is Sri Lankan toltom, hatha idosen jobban fogom birni a meleget es a parat. :)

Mr Long 2014.02.14. 11:31:39

@VHB: Nahat! A belvarosiban van egy magyar nevu fogasz is. :)

SzZoole 2014.02.14. 11:32:12

Gratula a poszterinanak a tudatos hozzaalasaert,lehet ezt igy is csinalni,meg hubelebalazs modjara is,es ritka egy 23 eves fiataltol,van aki 23 evesen az anyjaval lakik,nyelvet is alig tud es megis osztja a bolcsesegeit,akkor inkabb a Lilla utja kovetendo,szerintem nem volt semmi lekezelo a posztjaban.
Csak igy tovabb Lilla:)))

Mr Long 2014.02.14. 11:35:23

@Don Kartasch: "Nem vagyok tul jo kozgazbol meg szociologiabol" Mernok van oreg! Ehhez is ertesz :DDDDDDDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.14. 11:37:33

@házelőtthinta:
Rárepülnél mí?
:))))))))))))))))
Igazad van jól csinálod.

SzZoole 2014.02.14. 11:39:43

@Don Kartasch: don't waste your time,not worth it,his useless moron:)))

VHB 2014.02.14. 11:41:42

@Mr Long: Nahát, nahát! :))))

Mr Long 2014.02.14. 11:46:06

@diggerdriver: Aki nem szereti a penzt es a sokdiplomas csaj. Nana, hogy nem fogja kitartani :D

Mr Long 2014.02.14. 11:47:15

@VHB: Oszinten meg nem talalkoztam magyarral a szolgaltatasok igenybevetele alatt. Hallani mar hallottam, meg alltam is sorban magyarokkal, de a "pult" masik oldalan meg nem talalkoztam veluk.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.14. 11:50:47

@tanato: ezzel nem magyaráztál meg semmit. a bevándorlók opportunisták és a leggazdagabb országokba mennek, akárcsak mi! Ebben pedig a pozitívumot kéne meglátni.Ki akarna már olyan helyen élni ami tele van törökkel, arabbal, négerrel meg a többivel. Oké, külföldön elviselem, elviseli az ember, de nekem pl nem tetszene úgy Budapest hogy tele lenne ilyenekkel.

@Mr Long: azért mert ott termelnek. ráadásul elég olcsón. Ennyi a nagy keleti titok. lehet gúnyolódni hogy biorobotok, de amíg ők termelnek te meg fogyasztasz én inkább megköszönném nekik a dolgot, és nem nevezném őket igénytelen rizskaszáló robotoknak.

@zöldeketbeszélek: Borsodban éltem, ami az ország legszegényebb régiója, azon belül is egy zsákfaluban, nekem ne írd hogy Magyarország nem csak Budapestből áll. Nagyon jól tudom hogy nem. De még ott sem volt hatalmas szegénység, amikről itt mindig beszéltek ha Magyarország szóba kerül. A nyugdíjasokról pl ne is beszéljünk, abban a faluban nagyjából ők voltak a legmódosabb réteg. A dolgozó fiatalok is elvoltak, nem volt minőségi éhezés meg tököm tudja milyen éhezés, annak volt van nehezebb élete akinek nem volt munkája. de annak a csillogó Nyugaton is ugyanolyan nehéz. Max a szociális háló kicsit jobban tartja meg tovább. Úgyhogy ne magyarázzátok már meg hogy Magyarország 3. világbeli meg ilyeneket, mert sokkal messzebb vagyunk attól mint mi magunk mondjuk a Nyugattól.

Arról a szegénységről amiről beszéltek, az megvan mindenhol. Az USA-ban 40 millió ember nyomorog! Igen ,az hasonló minőségű mint a mi nyomorgó rétegeink nyomorgása! az emberek felének pedig jórészt nincs is megtakarítása.(kevesebb mint 800 dollárjuk van). Ezek mind mind tények.Németországban több tízezer lakásban nincs áram, mert kikapcsolták mert nem tudják fizetni az áramot! Ausztriában cirka félmillió szegény él, akik nem is álmodozhatnak pl nyaralásról vagy libamájról, helyette örülnek hogy valahogy kijönnek.

Szóval lehet itt lehúzni az országot meg minden, de még mindig él otthon 9,5 millió ember, akik köszönik és jól elvannak. Legalábbis a nagy részük. Csak a csillogó szemű disszidensek szeretik úgy feltüntetni a dolgot hogy amúgy mindenki kifelé vágyik, csak van aki nem teheti meg. Nem. A legtöbben nem is akarnak menni. Ne egyetemista fórumokat olvass, 20 évesekkel, akiknek minden vágyuk hogy Londonban gyerekekre vigyázzanak meg Svájcban bankárok legyenek.

Én is haza vágyom és teljesíteni is fogom.Lesz egy takaros kis garzonom és elleszek. Majd jól leírogatom nektek ide hogy ebben a hónapban sikerült spórolni 15 ezer forintot és majd ti jól kinevettek érte mert ti meg 1000 eurt spóroltok. Viszont én otthon fogok élni és nem fogom magam másodrendű polgárként érezni. A lelkiismeretem pedig tiszta lesz, mert tudni fogom hogy ott élek ahol a helyem van, ahová születtem. És megbecsülöm. És nem vágyok rá hogy egy életre cserben hagyjam.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.14. 11:50:54

@Bisbiglio: a kakónkkal mi lesz? Értelmiségi vagyok! Értelmetlenségeket előadok értelmesen.

Mr Long 2014.02.14. 11:54:01

@házelőtthinta: Nem gunyolodok rajtuk, de szerinted azert kene csodalni a Nagy Keleti Titkot, mert egy szazaleka az orszagnak kizsakmanyolja a maradek 99%-ot?

auntbessi 2014.02.14. 11:58:35

@zöldeketbeszélek: gondolom nem olyan nagy esz belatni, hogy ha van haz ahol lakj, meg ha csak albi is, van betonozott ut, amin eljarhatsz dolgozni, egyaltalan van mit dolgozni, ha meg nincs akkor az allam ezt azt azert ad, meg csapiviz folyik otthon nem kell 5 km-t gyalogolni egy piszkos vizu folyohoz, van ruhad amit felveszel, meg ha a turkalobol is, es tudsz naponta enni valamit, meg ha csak margarinos kenyeret is, akkor azert a tobb millio szerencsetlenhez kepest te elegge jol elsz, mert nekik meg ezek sem jutnak, szar nem?
vilagos hogy az Abramovichok meg Rockefellerek az 50m-es yachtjukkal, meg a tobb hektaros parkban levo villajukkal 1000x gazdagabbak mint te vagy en, de nem ez a kerdes, hanem az hogy sokkal tobben es sokkal szegenyebbek mint mi

auntbessi 2014.02.14. 11:58:42

@tanato: azert jellemzo hogy a gyerek gephazat akar a szamitogephez, megis mi a toknek? tudtommal alaplap meg winchester meg ilyenek kellenek ahhoz, hogy mukodjon
persze elhiszem hogy melyen szegenyek, de pl mi a fenenek jaratnak egy ures hutot foleg minek hutenek 2 forintos dolgokat, egyek meg
lehetne sorolni, hogy hol es mivel rontjak el
leginkabb azzal, hogy tudatlanok
sajnos

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.14. 11:59:02

@Mr Long:
Pszt a szerelem mindent legyöz.
:)))))))))))))))))

auntbessi 2014.02.14. 11:59:08

@Bisbiglio: sajnos igy viszont csak arra lesz jo a sztorid, hogy elmondd az unokadnak, hogy latod Esztike a mama 23 evesen kijott Becsbe aztan minden jo volt, Esztike meg fapoval odebb megy, hogy hagyjal mar ezzel mama es nyomkodja tovabb az iPhonet
addig a nyomik unokajameg tatott szajjal fogja hallgatni, hogy mekkora kiraly volt a nagyija, mert a mekiben dekkolt es leesett hambit evett, meg padon aludt stb stb aztan ker egy fotot, h hadd rakja mar fel az instagramra amikor a mami meg csoves volt
na melyik a menobb az unoka elott?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.14. 11:59:18

@Mr Long: engem nem kell kitartani. van jövedelmem. jól ellennénk Lillával szerintem. Én olajszagúan kiselőadást tartanék neki a paradigmaváltásról ő pedig dalolászna nekem a tudomány oltáráról. Aztán kézenfogva belesétálnánk a nagy szabadság szakadt vásznába diadalittasan.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.14. 12:04:42

@Mr Long: megsúgom a titkot : ez az egész világban így működik. te is ugyanúgy ki vagy zsákmányolva mint mondjuk én. Csak egy kicsit jobban vagy tartva mint mondjuk egy átlagos kínai. Vagy szerinted azért élsz jobban mert jobb teljesítményt nyújtasz? Csak azért van meg az életszínvonalad mert a csőszök engedik. Ha úgy döntenek hogy túl sok, meg túl jó akkor majd tesznek róla hogy ne legyen olyan jó. Az amerikai középosztályt is gyilkolják már lefelé egy jó ideje.A legtöbb kínai rizskaszáló pedig elégedett az életével. Ha nem így lenne már régen lángba borult volna az egész.

2014.02.14. 12:06:04

@házelőtthinta: ez olyan szep volt, hogy megkonnyeztem

Mr Long 2014.02.14. 12:07:42

@házelőtthinta: Hat jo, inkabb megyek es huzom tovabb az igat, mert munka van. Jo elmelkedest!

VHB 2014.02.14. 12:08:13

@auntbessi: "Azt mondja, mivel nem kötöttek házasságot, özvegyi nyugdíjat sem kap."

www.onyf.hu/index.php?module=news_archive&action=show&nid=566

Kinek a részére állapítható meg az özvegyi nyugdíj?

Özvegyi nyugdíjat a házastárs, az elvált házastárs és az élettárs kaphat a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén.

Ki minősül élettársnak?

Élettársak - nemüktől függetlenül - azok, akik házasságkötés nélkül, közös háztartásban, érzelmi és gazdasági közösségben együtt élnek.

Mr Long 2014.02.14. 12:08:52

@charlieharper (NY, US of A): Most realizalodott bennem, hogy akkor nem lesz semmi a pecazasbol, a koltozesed miatt. A hajot "labon" viszed at?
Aztan jol tartjak feletek a rabszolgakat?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 12:10:08

Érdekes poszt volt, bevallom tetszett, bár picit sterinek tűnik nekem is. Ettől függetlenül a sikerek mögött megbújó munka és akarás elismerésre méltó, csak gratulálni tudok!

@maxval a gondolkodó birca:
Neked is boldog kúrógyertya-világnapot! :D
(by Tibi atya)

Tudoatosítani kell az emberekben, hogy lehet jobban is élni, mint amit Magyarország kínál. Nem mindenki vágyik erre, van akik más szempontok alapján "ítélkeznek", de lassan fogadjuk el azt, hogy lehet Magyarország rangsorban a 40. (csak mondtam valamit), vannak még előtte 39-en és miért probléma az, ha a listánál minél előrébb szeretnék lépegetni...

@Mr Long:
Van aki szerint igen...
Van mit enned, nem lőnek rád a tamilok, iható a csapvíz. Ha ennél többre vágysz, akkor rossz ember vagy! :)

@házelőtthinta:
Csak hogy egy picit kötekedjek: azt mondtad a múltkor, hogy havi 175e untig elég arra, hogy megvalósítsd a magyar álmot. Abban biztos vagyok, hogy valamiért elfogadhtatlan a számodra az, hogy valaki ennél többet szeretne.
A múltheti kis kiruccanásunk úgy 25e koronába fájt. Ennek úgy 80%-a repülőjegy és a hajó, teljesen független attól, hogy Magyarországon vesszük-e őket vagy itt, ez ennyibe kerül és kész. Ez a 25e korona nagyjából 881e forint, kerek 5 havi teljes magyar álom. Képes lennél kigazdálkodni ezt évente úgy, hogy közben élned is kell és szeretnél megtakarítani is?

Egy kis segítség: heti 38 órát dolgozom, 5 napot egy héten, 22 napot egy hónapban. 25 nap szabadságot kapok (ebből mondjuk 20-at nyáron kivetetnek), de kapok még havi +1 napot. Ha beteg vagyok (mint most is sajnos), akkor egyszerűen küldök egy SMS-t a főnökömnek és otthon maradok 1-2-5-10, maximum 14 napot és csak utána kell orvohoz mennem... na, ennyire sanyarú és kiszolgáltatott a sorsom, idegenként, külföldön...

Tudom, nem csak az utazásból és a pénzből áll az élet, de akkor áruld el nekem, hogy mi az, amit te Magyarországon megkapsz én pedig Svédországban nem (vagy a többiek Angliában, Németországban, USA-ban)? Mi az, ami miatt érdemes ott maradni? Mi az a lelki/szellemi/materiális többlet, amit Magyarország képvisel?

Egy óriási különbség még van: biztonságban vagyok. Vannak ugyan fejtörést okozó dolgok, de nagyon nem mindegy, hogy ez a számlákhoz, élelmiszerhez kapcsolódik-e vagy autóvásárláshoz, házvásárláshoz esetleg utazáshoz.

@VHB:
Ezt én is ismerem :D
Kedvencem a szar svéd egészségügy és az irreálisan magas adók. Aztán mikor mesélek Mo-ról, nem hiszik el...

2014.02.14. 12:12:19

@Mr Long: julius vegeig sok ido van meg. Ahogy hallom mar a mi falunkban az utcan is lehet pecazni akkora a viz
Meg nem tudom a hajo jon -e, itt draganak tunik a kikoto es nem biztos, hogy erdemes -e

Mr Long 2014.02.14. 12:14:53

@charlieharper (NY, US of A): akkor megnyugodtam :DDDD
A BBC egyik reggeli osszefoglalojaban volt egy snitt, hogy a faszi pakolt a hajoba az ablakon at, egy kaloz meretu ki vitorlasba.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 12:15:33

@házelőtthinta:
"Én is haza vágyom és teljesíteni is fogom.Lesz egy takaros kis garzonom és elleszek. Majd jól leírogatom nektek ide hogy ebben a hónapban sikerült spórolni 15 ezer forintot és majd ti jól kinevettek érte mert ti meg 1000 eurt spóroltok. Viszont én otthon fogok élni és nem fogom magam másodrendű polgárként érezni. A lelkiismeretem pedig tiszta lesz, mert tudni fogom hogy ott élek ahol a helyem van, ahová születtem. És megbecsülöm. És nem vágyok rá hogy egy életre cserben hagyjam. "

Már értem a különbséget közöttünk. Számomra ez az egész semmitmondó...

Mr Long 2014.02.14. 12:18:30

@Kövérmadár [swe]: "Kedvencem a szar svéd egészségügy és az irreálisan magas adók. Aztán mikor mesélek Mo-ról, nem hiszik el..." Anno kerdeztek tolem is a fiatal kollegak, hogy miert. Mondom azert, mert otthon a fizum az itteni minimalbernek a bonuszokkal egyutt is kevesebb volt. Nem akartak elhinni. Plusz itt tervezhetek jovot (van hozza kiszamithatosag) es olyan alap dologrol beszelunk, hogy itt mondjuk siman osszejon a lagzink ara ket allassal, Mo-n nem tudtuk volna osszesporolni mondjuk fel ev alatt (kb evek lettek volna).

Mr Long 2014.02.14. 12:20:31

@Kövérmadár [swe]: "és nem fogom magam másodrendű polgárként érezni." Baszki! Nekem nem szolt senki, hogy masodrendunek kell ereznem magam. Most mar tudom mi hianyzik az eletembol (termeszetesen a Range utan)

2014.02.14. 12:21:13

@Mr Long: ahol most a hajo van, a terseg viz alatt van, derekig eroben. Allitolag jovoheten meg nagy vihar lesz.

Mr Long 2014.02.14. 12:22:36

@charlieharper (NY, US of A): Szel mar hetvegen lesz, elvileg ma jon az uj hazad felol az ujabb vihar. hal istennek csak a deli terseget erinti igazan.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 12:22:44

@maxval a gondolkodó birca:
Kiszámoltam, szoroztam, osztottam, súlyoztam a táblázat alapján majd átszámoltam forintra.
Felső 0,1% jött ki, gondolom nem meglepően...

bpetya75 2014.02.14. 12:24:09

@tanato:

Annyiban viszont mindenképpen igaza van Maxnak, hogy az indokoltnál jóval többet picsogunk. Nagyon sok múlik a viszonyításon. Minél jobban tudatosítja magában valaki, hogy neki nagyon szar, mert fizetés előtt egy héttel már csak margarinos kenyérre futja, annál szarabb lesz neki. Pedig a nyomor és a szegénység két külön dolog. Aki a nyavalygás helyett megoldást keres a hónapról hónapra élésre, annak sokkal nagyobb esélye van a kitörésre.

Lehet, hogy provokál a srác, de jól teszi. Ébresztő! Tenni kell, nem csak nyafogni. (Remélem tudod, hogy nem pont rád gondolok, csak rád reagáltam)

GERI87 2014.02.14. 12:24:28

@Don Kartasch:

"Nehany ceg mar elkezdett Afrikaval kokketalni. Persze, nevetsegesen alacsonyak az oraberek de azert az "early bird"-ok vert fognak veluk pisilni mire kiepitik az infrastrukturat es megteremtik a munkamoralt moge."

Ázsiának és ezen belül Kínának az volt a szerencséje hogy stabil(abb) a politikai rendszer, jobban lehetett előre tervezni....
(bár ne feledjük hogy évtizedekig Kína is kvázi kormány nélkül, szétszabdalva létezett, sokan már mint állammal sem számoltak...teljesen leírták)
Afrika és Latin-Amerika hiába rendelkezik több százmillió potenciálisan olcsó munkaerővel...bizonytalan, soha nem lehet tudni mikor jön egy diktátor aki államosít, privatizál, ellop stb...
Plusz nincs amit írsz: nincs infrastruktúra, a munkaerkölcs sem európai vagy ázsiai...

Ezért lenne még nekünk is esélyünk itt Köztes-Európában, nem kéne elcseszni egy újabb államosítási hullámmal...rezsiharcos fasságokkal...mert a bizalom nehezen visszaszerezhető..

"ugy velem Azsiai mar csak a letszama miatt sem engedheti meg maganak ezt a szintet soha"

Kína max. a SZU-t másolhatja: katonai nagyhatalom, de életszínvonalban sehol nem lesz a nyugathoz képest.
Plusz komoly szociális és demográfiai problémákkal rendelkezik..

auntbessi 2014.02.14. 12:24:39

@házelőtthinta: errol baromi szivesen elcsevegnek, hogy mitol erzi ugy valaki hogy egy masik orszagban masodrendu polgar, meg hogy cserben hagyja az orszagot ahova szuletett
lehet pusztan csak racionalis-emocionalis beallitottsag kerdese
a magam reszerol ugy vagyok ha beszelem egy orszag nyelvet nekem tok mindegy hol vagyok, ha van hol laknom, mit ennem es senki sem akar megolni, meglopni, elnyomni blablabla akkor elvagyok
persze sokszor eszembe jut, hogy visszamegyek, de akkor az is felmerul hogy na es ott mennyivel lenne konnyebb? ja semmivel, akkor?
te magad mondod hogy Magyaro ugyanaz mint Ausztria, Németo, USA atlagember barmelyikben lehetsz, akkor meg? ott szebb a fu, zoldebbek a fak vagy mi?

auntbessi 2014.02.14. 12:24:50

@VHB: szamomra egyertelmu hogy a cikk nem mutatott be minden reszletet, ugyanis 3 hetig 100 forintbol senki nem el el es kaja nelkul is max 1 hetig huzza ki barki, szoval vagy uzsora hitelt vagy valamit nyilvan kapettol persze nem lesz gazdag,delesz mit ennie
a nyugdijrol meg gondolom meg azert nem kapja mert meg nem dontott a hivatal, nem ugy megy hogy ma meghalok holnap a ferjem meg kapja a nyugdijat utanam
ha a biztositas kell a temetesre gondolom a ferj a napokban hunyhatott el
ugyanakkor biztositasi penzt var a no, tehat volt biztositasa a ferjnek? de hogyan, ha mar korabban beteg volt, betegre nem kotnek tudtommal
nem kerek valami
az a biztos hogy szegenyek

GERI87 2014.02.14. 12:25:04

@házelőtthinta:

"ugyanúgy ki vagy zsákmányolva mint mondjuk én. Csak egy kicsit jobban vagy tartva mint mondjuk egy átlagos kínai."

Tipikus agrárnépi gondolkodás...a "kitartásról", meg "nyírásról"..."csőszökről"...
Ugyan: vannak ám jól működő polgári társadalmak, országok, ahol még létezik olyan hogy felelősség....

"Ha úgy döntenek hogy túl sok, meg túl jó akkor majd tesznek róla hogy ne legyen olyan jó. Az amerikai középosztályt is gyilkolják már lefelé egy jó ideje."

És az miért is lenne nekik olyan jó?
És akkor az elmúlt 200 évben mifenének hagyták növekedni? jaj...

auntbessi 2014.02.14. 12:25:15

@Kövérmadár [swe]: az ilyen kijelenteseket en csupan annak tudom be, hogy nem beszel elegge jol egy nyelvet, nem ismer elegge jol egy kulturat, csak a magyart, igy ugy erzi ha visszamegy akkor a komfortja megfelelo lesz
es ez igy is lesz, ha idoben megy haza, gondolom ez valahol 5-8 ev kozott lehet, ha ennel kesobb, akkor ugy jar mint az amerikas neni, aki nem tudott berletet venni a fianak, igy inkabb nem akart neki anyakonyvet sem, majd jol visszament Amerikaba magyarkodni, mert az ottani magyar klubban meg aztan vannak igazi magyar ertekek, ok nem felejtettek el, nem ugy mint ezek a piszkok ott Pesten

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.14. 12:25:32

@Kövérmadár [swe]: Azért érdemes mert az a hazád, bármennyire is nem tetszik hogy oda születtél. Annak én örülök hogy neked van 800 ezer forintnak megfelelő pénzed elutazgatni, nekem nincs, de egy átlagos nyugatinak se nagyon van. Úgyhogy kicsit túlzó a példa. Amúgy meg persze, nem tudnám kigazdálkodni és akkor mi van? Ha nincs hajóút máris szar az életem? majd lemegyek a balatonhoz, vagy a horvát tengerpartra. Az is tenger és szép is. A lényeg még mindig ugyanaz : Magyarország is adhat az emberek jó életet. Én már alig várom hogy mehessek haza...

skylla 2014.02.14. 12:28:05

@Taxomükke: nem latok semmilyen stilusvaltast. ugyanazt mondja, mint mindig.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 12:29:20

@Mr Long:
Na most képzeld el szegény @charlieharper (NY, US of A): esetét... Magyarországon született, tehát ott lenne elsőrendű állampolgár. De zsidó családból származik, így az általános vélekedés szerint máris csak maximum másodrendű élőlény lehet. Ezekután elkeveredett Algériába, ahol a muzulmán többség miatt rögtön harmadrendűvé degradálódott. Kikerült az Egyesült Államokba, ahol így is, úgy is idegen volt: negyedrendű polgár. Majd átköltözött Angliába, ahol nem elég, hogy nem angol, de még Amerikából is jött, garantáltan ötödrendű lakos...

Na most képzeld el milyen szornyű élete lehet... az már csak bónusz, hogy még a feleségével sem közös az anyanyelve...

(charlie, remélem tudod, hogy csak hülyéskedek ;) )

Mr Long 2014.02.14. 12:29:42

@skylla: @Taxomükke: Majd tegyetek fel neki keresztkerdeseket a sminkrol es a melegekrol :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.14. 12:29:50

@GERI87: diohejban: igen, tokeletesen egyetertunk. :)

Mr Long 2014.02.14. 12:30:47

@Kövérmadár [swe]: Es ki tudja hol lakot meg :DDDD

skylla 2014.02.14. 12:33:17

@Mr Long: minek? nem en irtam, hogy mas.

2014.02.14. 12:36:45

@Kövérmadár [swe]: a Hinta azt nem erti, hogy a hazam a Fold nevu bolygo.

Mr Long 2014.02.14. 12:40:39

@charlieharper (NY, US of A): MIlyen kellemetlen lenne neki, ha kiderulne, hogy mondjuk lengyel osei vannak es a nagyapja csak bevandorlo volt Mo-ra. Akkor neki most vissza kellene koltoznie Lengyelorszagba? Szerintem o sem erti.
Majd megkerdem angol munkatarsamat, aki az USA-ba akar menni dolgozni, hogy nem fel-e attol, hogy csak bevandorlo lesz...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.14. 12:43:22

@GERI87: nem értem mi az az agrárnépi gondolkodás, ha gondolod kifejtheted!

azért hagyták növekedni mert ha viszonylag jól van tartva a kutya akkor nem ugat. ez ilyen egyszerű. ha kussban van az emberek nagy része az a hatalomnak csakis a legjobb.

bpetya75 2014.02.14. 12:43:54

@auntbessi:

Ez aranyos, de azért az unoka előtti menőzést hátrébb sorolom, mint a fölösleges önszopatás elkerülésére való törekvést. :-P

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 12:50:19

@házelőtthinta:
Mikorra értik meg az emberek, hogy a haza egy üres, jelentés nélküli szó a számomra? Otthonom van, egy épület, ahol a családom él, ahová munka után haza megyek.
Hazám nincsen... sem Magyarország nem az, ahová nem fogok úgysem visszamenni, sem Svédország nem az, ahonnan bármikor továbbálhatok, sem Kanada / Ausztrália / a karibi térség nem az, ahová talán majd tovább fogok menni. Nincs szükségem hazára, mert az egy felesleges kötöttséget jelent...

Nem azt mondtam, hogy szar az életed vagy bárkié szar, aki nem megy hajózni vagy utazni. Azt mondtam, hogy számomra ez az elsődleges prioritású dolgok között van és Magyarországról nem tehetném meg.

Az pedig, hogy nagyon sokan nem tehetik meg részben betudható annak, hogy mások a prioritásaik vagy egész egyszerűen pazarló életmódot folytatnak. Nekünk pl. nincsen gyerekünk és nem is tervezünk, ez eddig gondolom ismerős. Van, aki 4-5 gyereket szeretne. Ennyi gyerek mellett egy fizetés jó időre minimum kiesik, marad egy fizetés és mondjuk 6 ember rá. Ennek a hatékonysága 1/6. Nekünk két fizetésünk van, két emberre, a hatékonysága 2/2, azaz 1. Prioritások... nekünk ez fontosabb, mint egy gyerek.

Apósomék házat vettek, nincs pénzük a törlesztő és a sok fő miatt (5-en élnek 2,5 fizetésből) utazni, de ha lenne sem biztos, hogy mennének.
Havi 10e korona körül költenek ennivalóra, mi 2500 korona körül (kevesebben vagyunk, de arányaiban is kevesebb).

Egy kollégám zsebből fizette ki az autóját,120e korona volt. Ez 4-5 hajóút ára, de neki ez volt a fontos. Utazni már neki sincs pénze.

Tegnapi beszélgetés a villanyszámláról: nekünk 300-350 korona, másik kollégának meg 600-700. Ez évi 3600 korona különbség valószínű azért, mert nálunk nem ég feleslegesen a villany és nem megy a TV az üres nappaliban.

Harmadik kolléga vett egy lakókocsit, mert az jó (140e korona). Van 3 gyerekük. Nem futja hajózásra, bár az ősszel elment pár kollégával Las Vegasba.

Abban a "nyugati" családban, ahol két teljesértékű fizetés van és nincsenek gyerekek nagyjából arra van pénz, amire szánnak.

A prioritások a kulcsai mindennek. Mit szeretnék és mit kell megtennem azért, hogy megkapjam?
Ha ezt tisztázza magában az ember, ami nem 3 perc, akkor elégedetten és nyugodtan dőlhet hátra, mert a boldogsága garantált. Ez lehet az, hogy újra a hazádban (Magyarországon) szeretnél élni, mert úgy érzed, hogy oda tartozol. De lehet az is, hogy vegyél egy darab földet és epret termessz rajta. Vagy az, hogy bejárd a világot, felújíts egy régi autót, 10 gyereked legyen... vagy bármi más.
Nekem ez fontos, neked az. Ameddig egyik sem jár azzal, hogy egymásnak kárt okozunk, addig nem teljesen mindegy?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 12:56:12

@charlieharper (NY, US of A):
Ezt nagyon sokan nem értik meg sajnos. Lehet, hogy kell hozzá bizonyos fokú világlátottság, különböző kulturák megismerése és talán megértése is. Ez számodra adott volt, mert millió helyen éltél, mindnek részese voltál.
Számomra csak az igény volt meg rá, a "látnom kell" érzése, de most bepótolom az elmaradást :)

Sokan úgy élnek Londonban, de akár Svédországban is, hogy a helyi kulturával véletlenül sem találkoznak, nem ismerik meg azt, nem kíváncsiak rá. Számukra természetes, hogy csak Magyarország létezik.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 12:58:47

@auntbessi:
Valami hasonlót gondolok én is, ld. amit charlie-nak írtam.

Mr Long 2014.02.14. 12:59:50

@Kövérmadár [swe]: Kezdem kellemetlenul erezni magam, hogy az ez evi szabim nagy reszet UK beutazasara akarom forditani es nem arra, hogy Mo-n pihengessek. Kellemetlen, hogy meg akarom ismerni az orszagot ahol elek. Ennek elso lepese, hogy kiragasztottunk egy nagy UK terkepet a haloban a falra es azon nezegetjuk merre vannak azok a varosok, amiket a hirekben hallunk, vagy valahol szobakerul.

GERI87 2014.02.14. 13:02:16

@házelőtthinta:

Az amikor valaki azt képzeli hogy tőle függetlenül rendezik az életét, mindenről más tehet, a megoldást is mástól várják és "ott fenn" nekik mindenki rosszat akar..."csak rosszabb ne legyen"

auntbessi 2014.02.14. 13:02:31

@bpetya75: hidd el a storikert erdemes elni, ha nem lesz mit meselni, ha nem lesz mire emlekezni mivegre is ez az egesz?
ki a tok fog arra 89 evesen emlekezni, amikor elerte a 3.40-es buszt mert ausztriaban ilyen halal pontosan jarnak, meg ki fog arra emlekezni, hogy ennyi esszel mint ami nekem is van tudtam hol kell keresni a legjobb fejvadasz ceget aztan elsore lett munkam
dog unalom...
tenyleg drogozzon, akkor tortenni is fog valami
bocs posztolo
valojaban nem vagy am unalmas, csak hot atlagos, en is ilyen vagyok, meg a tobbiek is, leszamitva a ausztriai homlessezoket

auntbessi 2014.02.14. 13:02:36

@bpetya75: az igaz, de en inkabb elek izgisen, mint ilyen oramu pontosagu unalomban
mi abban a jo,ha minden flottul megy semmi docceno, tiszta unalom, felvagja meg a vegen az ereit vagy drogos lesz, hogy tortenjen is vele valami

auntbessi 2014.02.14. 13:02:55

@charlieharper (NY, US of A): dehogynem erti, ezert van kulfoldon
azt nem tudja elviselni, hogy egy uj kulturat, nyelvet, szokasokat egyebeket nem lehet csak ugy felszedni, meg kell tanulni, es ez azert hosszu tavon frusztralo, a hozza hasonloknak meg foleg

en okos vagyok, beutom a gugliban aztan kikeresem, meg megkerdezem a kollegaimat, ha valamit nem tudok, ha ugy se megy nem huzom fel rajta magamat, hanem meg jobban figyelek es tanulok es tudom, hogy ujra kell tanulni dolgokat, foleg a nyelvet, igy kevesbe bosszant ha valami nem megy elsore
de pl engem forditottan jobban zavarnak dolgok
itt szoktam buszozni, otthon nem, de amikor otthon voltunk felszalltunk egy masik varosban egy buszra, az elozo busz soforjenel vettunk 2 jegyet, azt tudtam hogy le kell kezelni egy ilyen automataba bedugva
en bedugtam
jott a kalauz
majd a lincseles hogy csalo bliccelo vagyok, 20000 ft bunti
mondom mi?
adjak magyar lakcimet
mondom nincs
ne hazudozzak mert rendort hiv
mondom UK cimem van
tovabbra se hazudozzak, mondom itt a jogsim rajta a cim
az ot nem erdekli, de addigra 3-an fogtak kozre
mondom nezze ott a datum a jegyen most vettem, erre o
de nem huztam meg az automatan a kart igy az nem ervenyes 20000 Ft
de mondom, ha nem ervenyes akkor hogyan szallhattam fel a buszra, vagy ha ennyire bonyolult ervenyesiteni egy jegyet miert nem raknak ki egy gyogyosok szamara is ertheto moricka abrat hogy mit kell csinalni
azt o nem tudja, nem is erdekli, 20000 lesz
most valoszinuleg beperlem oket, ha tenyleg be akarjak hajtani, mert persze nem fizettem be, kuldtem egy rekalamalo emailt nekik egy honapja, valsz semmi, a tarsasag neve TUKE Volan, ket ponttal az u-n, ha erted mit jelent
ilyen szerintem UK-ban elo nem fordulhat
na engem ez jobban frusztral mint hogy nem ertetettem reggel az Alaint es vissza kelett kerdeznem, hogy mit mondott

Latcho Rom 2014.02.14. 13:09:19

@maxval a gondolkodó birca:

Nem ertelek maxwell, hogy miert lenne az a vigasz a magyaroknak hogy a harmadik vilaghoz hasonlitanak magukat. Illetve ertelek, dehat ez marhasag.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 13:10:48

@Mr Long:
Éredt is kellemetlenül magad, hogy nem rántotthúsos térkép van a falon! :)

Én is szeretnék egy nagyméretű Svédország térképet, de eddig nem találtam megfelelőt :( a cégnél viszont vagy egy, a szünetekben szoktam nézegetni (még 2,5 év után is).

Sz@rok vagyunk nah...

@házelőtthinta:
Miért van az, hogy ezeket az összeesküvés elméleteket, nagytestrész figyel, a mumusok döntenek a világ sorsáról dolgot mindig a kevésbé jól kereső réteg hangoztatja?
Vajon charlie, Mr. Long, Don Kartasch miért nem ezzel foglalkozik?

Latcho Rom 2014.02.14. 13:11:22

@Taxomükke:

Nincs valtozas, he is the same cool guy, who is also crazy like a fox :-)

Mr Long 2014.02.14. 13:11:27

@auntbessi: Most kerestem fogorvost es lehet nline idoontot foglalni. Na jo ez kicsit tulzas, mert kitoltok egy nyomtatvany es utana felhivnak mikor mehetek, mindegy. Meg kellett adnom, hogy milyen tipusu a problemam, nem jutottam elobre a legordulo menuben a szotarral sem. Megkerdeztem angol kollegam mit kellene csinalni/valasztani es elmondta. Hogy mik vannak, ha valamit nem ertek elmagyarazzak... Ja igen en nem mondom nekik, hogy muveletlen, tirpak angolok...

VHB 2014.02.14. 13:13:12

@auntbessi: Tüke volán. Érdekelt, hogy mégis mi az tüke? Először hegy, domb vagy patak névre gondoltam, aztán ráleltem erre:

hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCke

Herr Géza 2014.02.14. 13:14:27

@VHB: Mára már nem értenék egyet. 20 éve én is azt mondtam (ráadásul a néhai NDK-ban tanultam, tehát arra is több rálátásom volt, mint a hétköznapi embereknek nyugaton), hogy ebbe minimum bele fognak rokkanni, vagy eltart vagy 50 évig, mire felhozzák a keletet. Ma már óvatosabb lennék a jóslással. Hihetetlen, ami fejlödés ott végbement, persze tény, hogy eleve adottságai miatt is a nagyon keleti/északkeleti rész még sokáig olyan lesz, mint nekünk Szabolcs vagy Borsod pl. Viszont mára már vannak a nyugati résznek is olyan területei, amik hátrébb tartanak, mint az új tartományok fejlettebb vidékei.
Ugyanezt viszont M.o.-Monarchia-sógorok viszonylatban azért is nehezebb elképzelni, mert Ausztriának messze nincs olyan gazdasági potenciálja, mint a németeknek.Na meg ne felejtsük: miért is lenne ez jó a sógoroknak ? Nem sok érvet találnék az ö szemszögükböl... Na meg hol itt az a nagy "összetartozunk" feeling, ami a németeknél megvolt? Max. a mi oldalunkon, annak az oka viszont jól behatárolható.
Azért a németek is kijózanodtak a nagy katarzis után elég hamar...Ma már feleannyian sem lennének ott, ha csákánnyal kéne bontani a falat. :DDDD

puhacica 2014.02.14. 13:16:19

@házelőtthinta: na kisbarátom! képzeld el, hogy van egy 20 éves fiú és a barátnője, élnek ketten a Dél-Alföldön egy 10ezres városban. a lány szakács, de égen-földön nem talál munkát. a fiúnak "szerencséje" van, egy helyi vállalkozónál dolgozik, 75ezret keres. namost ez a pár néhány héten belül felül a repülőre, ami Angliában fog leszállni. jól cserbenhagyják ezt a gazdag országot. pedig micsoda perspektíva van előttük! 75ezer/hó/2 fő. ez ám a valami!

"És nem vágyok rá hogy egy életre cserben hagyjam." ja, csak egy kicsit mi? mert kicsit cserbenhagyni azt lehet. de aki egy életre váltani szeretne, az rohadt hazaáruló, aki csak a nyugatot majmolja, pedig bezzeg az a szééééép Magyarország! miért nem itthon gyűjtögetsz a kis garzonodra inkább? ja, mert SOHA nem lesz garzonod, ha itthon maradsz? :D ...te vagy a 2. aki megszűnt létezni számomra itt a blogon. tegyél meg egy szívességet: ne válaszolj! köszönöm!

bpetya75 2014.02.14. 13:24:52

@auntbessi:

Bevált receptem van a dögunalom elkerülésére. Minimum két gyerek. Minél több, annál biztosabb, hogy a dögunalom széles ívben kerülni fog ;-)

Herr Géza 2014.02.14. 13:25:40

@házelőtthinta: "Én is haza vágyom és teljesíteni is fogom.Lesz egy takaros kis garzonom és elleszek. Majd jól leírogatom nektek ide hogy ebben a hónapban sikerült spórolni 15 ezer forintot és majd ti jól kinevettek érte mert ti meg 1000 eurt spóroltok. Viszont én otthon fogok élni és nem fogom magam másodrendű polgárként érezni. A lelkiismeretem pedig tiszta lesz, mert tudni fogom hogy ott élek ahol a helyem van, ahová születtem. És megbecsülöm. És nem vágyok rá hogy egy életre cserben hagyjam."

Édes istenem: amikor itt tartottam észre vettem, hogy valami csöpög a monitorból... :DDD Ezt honnan kopiztad amolyan schmittpalisan ?? Valami Hazaffy-eposzból? Látszik, hogy még nem nöttél fel teljesen....

auntbessi 2014.02.14. 13:27:52

@VHB: no most en tolnai jany lennek, ott meg a tuke taj parasztot, ko bunkot jelent, igy is szokas hasznalni, hogy de egy tuke paraszt vagy, es nem a foldmuves multadra utalnak
@Mr Long: en a munkambol kifolyolag mindenfele emberrel talalkozom eddig meg mindig mindenkivel sikerult megtalalni a kozos hangot
pl multkor az account managerunk megjegyezte hogy zug a feje mert egy szerb temetesrol jon, mindezt nekem
mondom jo, miert mi volt
o meg csodalkozott es azt hitte, hogy en tudom milyen egy szerb temetes, mondom fogalmam nincs, eletemben nem lattam, hallottam
majd elmeselte, hogy enekeltek minden fele szarsagot,a mitol megfajdult a feje, mondom neki es egyebkent tancolt valaki? majd jot rohogtunk
nem hinnem hogy attol hogy szerinte a magyar meg a szerb az ugyanolyan attol buta lenne
nalam nem ezek a szempontok

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.14. 13:27:57

@Kövérmadár [swe]: Azért nem foglalkoznak ezzel mert megvan a kis életük amiben jól elvannak. Pont ez a lényege az egésznek. Én se azért foglalkozom ezzel szívesen mert éhezem meg nincs meg valamim. Anyagilag kb a csúcson vagyok, überjó életem van, engem csupán érdekel a dolog.
Az hogy sokan összeesküvésnak tartják a nyilvánvaló dolgokat is, azzal nem lehet mit kezdeni. Higgyenek amit akarnak. De aki elhiszi hogy tiszta nemzetgazdaságok vannak és nincs semmi nagyobb kohéziós erő, az nagyon naív lélek. Mióta van internet meg egyenesen nyilvánvaló az egész. a gengszer fedtől kezdve rengeteg gennyes intézményig.

Tökfőzelék1 (törölt) 2014.02.14. 13:28:05

@Bisbiglio: Nincs sok idom, de le kell írnom, hogy nagyon-nagyon buszke vagyok rad, így kell ezt csinalni!
Oriasi dolgokra lehet meg kepes, ha igy folytatod! Csak igy tovabb!

GERI87 2014.02.14. 13:28:17

@házelőtthinta:

"azért hagyták növekedni mert ha viszonylag jól van tartva a kutya akkor nem ugat."

A logikád szerint akkor miért akarnák ezt bárhol is bedönteni?
Rengeteg olyan hülye van, aki arról fantáziál, meg van győződve hogy őket "írtják" és kifosztják...a hatalom célja a tömeges szegénység...

"ez ilyen egyszerű. ha kussban van az emberek nagy része az a hatalomnak csakis a legjobb. "

Ha az emberek elégedettek, nyilván nem akarnak változtatni...
nincs mi ellen "ugatni".
Az más kérdés hogy a jólét valós teljesítményen alapul (polgári társadalmak, széles középosztály) vagy hitelből, adóból, külső forrásból finanszírozott kártyavár....

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.14. 13:28:21

@GERI87: Én nem képzelem, tudom hogy más rángat dróton. Ettől függetlenül vállalok felelősséget az életemért csak jól tudom hogy meg vannak húzva a határok azokat pedig talán át lehet lépni, de semmiképpen sem egyszerű.
"Aki nem érti meg hogy az élet értelme nem lehet más mint a szabadság elérése az semmit se csinál csak a saját kalitkáját aranyozza."

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.14. 13:28:27

@Kövérmadár [swe]: Hajózhatsz bármennyit, láthatsz bármennyit, a jövőt semmi nem fogja helyettesíteni csak ha létre is hozol valamit. (kölyök). Nem is értem az olyan egészséges embereket akik nem vágynak családra. Számomra ez hihetetlen.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 13:31:06

@auntbessi:
Teljesen jogos.

Számomra is az a természetes, hogy kérdezek-kérdezek és kérdezek. Már nem egyszer röhögtek ki a svédek, hogy olyanokat kérdezek, amikre ők sem tudják a választ :)

Nem lehet mindenki nyitott a világra.

Latcho Rom 2014.02.14. 13:34:00

@Kövérmadár [swe]: Ures szo a haza?

Dehiszen itt elsz, ezen a blogon, ahogy sokan masok is kintélvén, ahol a nyelved, kulturadat gyakorlod minden nap, ahol ertik a vicceid, a kis nuanszokat, ugy ahogy egy sved nem ertheti.
Lehetne mas blog, forum, de most itt vagy..
Sajnos! :PP

Latcho Rom 2014.02.14. 13:36:44

@maxval a gondolkodó birca: "realitásérzék."

Ez egy eheto dolog komam, lehet belole fizetni a valutakolcsont, gyerkocoknek az iskolat? Hattyad mán.

Herr Géza 2014.02.14. 13:39:06

@Herr Géza: Ja, és még valami: rohadtul nem érzem magam másodrendü polgárnak germániában. És ez mindenkinek megadatik, aki elegendö energiát fordít arra, hogy ö is befogadja egy idegen ország kultúráját, szokásait, tisztességesen megtanulja a nyelvet, stb. Ettöl függetlenül nem felejtem magyarságomat, sajna egyre ritkábban, de büszke is vagyok rá... És feláll a ször a hátamon, amikor valaki átalányban fikázza bármelyik népet is, mert ha megismerné öket igazán, akkor rá kellene döbbennie, hány olyan "török, arab, néger" van, akihez képest Te magad egy porbafingó senki vagy. Hány magyar "rohangál" a világban, akiket látva marhára megérteném azokat, akiknél a fenti listában a magyarok is benne lennének.
De sebaj barátom, vár a magyar panelgarzon, a Mekinél otthon is lesz mindig hely, élj boldogan a mocsárban, ha ez a szíved vágya. Nekem nem.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.14. 13:45:29

@GERI87: tudod miért nem irtanak téged? mert a piac része vagy. erre vagyunk jók. fogyasztó robotok vagyunk csupán. a hatalomnak csak azért kellünk hogy vásároljunk. ezért nem irtanak minket. nem irtják ki a piacot mert akkor nekik is felkopna az álluk. de a nyilvánvaló dolgokat miért kell magyarázgatni?

auntbessi 2014.02.14. 13:45:31

@Tökfőzelék1: ugy erted, ha valaki eltalal a boltig, akkor mar zseni es sokra fogja vinni? mondjuk ehenhalni lehet nem fog, mert a kislany nem igen csinalt mast ugy egyebkent, foleg azt nem mondta, hogy bufe-ruhatar szakra vagy gyors-es gekocsi rakodo kepzesre jar-e, mert ugy tudum nalad ez is sokat szamit

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 13:46:56

@puhacica:
Én voltam az első? :D

@házelőtthinta:
Ezt fejtsd ki légyszíves...
A jövő miért egy gyerek, egy másik ember létrehozása lenne? Neked valami megrögzöttséged lehet a többi ember (világot irányító elit, gyerek, akármi).
Képzeld, nekem nem az. Sem világuraló elitre nincs szükségem, sem egy gyerekre, sem arra, hogy továbbörökítsem a génjeimet. Jelentéktelen dolgok a számomra ezek.

@GERI87:
Egy nyilvánvalóan nagyon buta gondolatom van: ha a hatalom célja a nyomorba taszítás, akkor a hatalom biztosan nem a nagyvállalatok vagy a profitorientált emberek kezében van.

Az olyan jelentéktelen vállalatoknak, mint az Apple, Exxon, Wall-Mart (amik vezetői jelképezhetik azt a gonosz elitet, amiről szó van) nyilván abban érdekeltek, hogy mindenki szegény legyen és senki se vásároljon...
A profithoz fogyasztás kell, a fogyasztáshoz pénz az embereknél. A cél így semmiképpen sem lehet az, hogy tönkretegyük az embereket.
De ezt a Meki sültkrumplisütője mellől biztosan jobban átlátja mindenki...

Így nem marad más, mint az, hogy a földönkívüliek keze van a dologban...

@Herr Géza:
Miért, mennyi idő a mi hintánk?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 13:50:33

@shakti_rom:
Akkor mivel magyarázad azt, hogy ha holnap Románia megtámadná Magyarországot, magasról tojnék rá? Eszemben nem jutna harcolni érte, az életemet adni érte...

A kulturásil gyökereink azonosak az itteniekkel, ez tény. Az általad felsorolt dolgoknak is van igazságtartalma, de ez azon nem változtat, hogy Magyarország csak egy önkényesen körülhatárolt földdarab, semmivel sem áll közelebb hozzám, mint Románia vagy az Egyesül Államok.

Biztosan csak nem akarod érteni, hogy miről beszélek...

VHB 2014.02.14. 13:51:20

@Herr Géza: szent Mocsár ha szabad kérnem xD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 13:53:42

@shakti_rom:
Jaja, annyira ehető, mint a hazaszeretet...
- egy kiló kenyeret kérnék
- 150 ft lesz
- huhh, nincs annyim, de szeretem a hazámat
- ja, az mindjárt más, akkor ingyen adom

Persze, bullshit és estifény :)

Latcho Rom 2014.02.14. 13:57:15

@Kövérmadár [swe]: Ertelek en - azt hiszem te nem erted amit en irok..Nem a fizikai foldrol irok en, hanem arrol ami a fejedben van s marad sokaig, ez soha nem fog elmulni..hidd el.

Amig ilyen kerdesek viszhangzanak a fejedben mint
"Akkor mivel magyarázad azt, hogy ha holnap Románia megtámadná Magyarországot, magasról tojnék rá? Eszemben nem jutna harcolni érte, az életemet adni érte..."

addig pont olyan szarfaszu magyar vagy, mint mi :-)

Latcho Rom 2014.02.14. 13:58:44

@Kövérmadár [swe]: Hazaszeretet a leked taplalja draga jo muffinom, ne kavard a ket dolgot :-)

Hari Seldon 2 2014.02.14. 14:02:57

@Don Kartasch:
Sziasztok.
nagyjából, igazat adok neked a jövővel kapcsolatban.
2015-től már Kínában csökkenni kezd az új munkába lépők száma.
Tehát kevesebb munkába lépő 18 éves (vagy ott hogy számolják az aktív korukat) lesz.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 14:05:43

@shakti_rom:
Sosem mondtam, hogy nem vagyok sz@rf@szú :D

A másik, hogy ha nem a fizikai földről van szó, akkor miért váltak a határátkelők hazaárulóvá 2010 után? A Hazaffy-aknak másról sem szól ez az egész, mint a magyar humusz szájbaszexuálásáról, a "máshol nincsen számodra hely"-ről és hasonló marhaságokról.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 14:07:30

@shakti_rom:
Az én lelkemet annyi minden táplálja, hogy azt elképzelni sem tudod :)

Latcho Rom 2014.02.14. 14:09:11

@Kövérmadár [swe]: Az egy mas dolog, az engem nem erint, nem erdekel.

Van itt egy nikk, o irta nagyon regen amikor a hazarol, hazaszeretetrol irkatunk a netton, indexen? hogy eloszor van a csalad, aztan az utca, aztan a kozosseg, s ezek egyutt jelentik a hazat. S ez igy van. Ha a romanok a megtamadnak svedorszagot, s a csaladod eletet kene vedened, mennel te is, mennek en is ha az en csaladomat fenyegetne valami, valakik.
Helyfuggo..
Ami a lelkedben, nyelvedben van, az nem az, hála a netnek..

Igy elfogadhato?

Latcho Rom 2014.02.14. 14:10:11

@Kövérmadár [swe]: jaja, Captain Phillips s ilyenek :-))

puhacica 2014.02.14. 14:11:53

@shakti_rom: köszönjük! ez majdnem ilyen szép! :D
velvet.hu/celeb/2014/02/13/nem_eleg_kozhelyes_a_valentin-nap_a_celebek_majd_segitenek/

@Tökfőzelék1: :D "a szinpad a thied"
www.keptelenseg.hu/mp3/uri-geller-a-szinpad-a-tied-5695

@Kövérmadár [swe]: ööö, várj, újra kell számolnom az egészet! :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.14. 14:18:04

@házelőtthinta: En csak egy dolgot kernek toled hogy probalj megerteni. Az emberek nem egyformak. Minden egyes szemelynek teljesen mas a sajat kis vilagkepe a hozza tartozo moralis ertekrenddel es celokkal egyutt.
Van akinek a szabadsag a fontos, masnak a csalad, megint masnak a penz, vannak akik a hatalomert bolondulnak es olyanok is akik a vallason at a spiritualis megvilagosodast tartjak eletcelnak. Olyanok is vannak akik csak elvezik az egeszet es nincs konkret celjuk meg olyanok is akik probalnak a rendelkezesre allo rovidke ido alatt minel tobbet megtudni, megtapasztalni, latni a vilagunkbol. Illetve leggyakrabban ilyen es ehhez hasonlo dolgok valamilyen aranyu kevereke teszi ki az ember celjait.

Es nem hiszem hogy barkinek is van joga ezeket rangsorba allitani vagy merlegre tenni es eldonteni hogy az egyik jobb mint a rosszabb.

En maximalisan elfogadom hogy neked a szabadsag fontos illetve szeretnel otthon elni. Ezzel nincs semmi baj. A vilagon sokmilliard ember van meg ezzel igy. Alapvetoen koztudott teny hogy a kulfoldon eles nem valo mindenkinek. Van akinek ez belefer a sajat kis vilagkepebe/felfogasaba, masoknak nem. Kiprobaltad, nem jott be, bumm.

Csak azt fogadd el letszi hogy nincs egyetemes eletcel es olyan eletre vonatkozo nagy tanacsok, amik minden ember eseteben mukodnek. Es mivel ez egy olyan blog, ahol ugyebar tobbnyire kulfoldon elo magyarok diskuralunk, igy itt a tobbsegnek nem okoz lelki torest a kulfoldi elet. Nem azert mert mi jobbak vagy rosszabbak vagyunk hanem mert egyszeruen abba az embertipusba esunk akiknek ez belefer. Nehanyan kozulunk meg kimondottan elvezik is. :)

Persze nem azt mondom hogy koccolj le, nem vagy itt szivesen latott vendeg. Szo sincs errol. Nem art ha neha valaki kepviseli az ellenvelemenyt is, csak letszi fogadd el hogy ez egy ilyen fura figurak klubbja. :)

Latcho Rom 2014.02.14. 14:18:28

@puhacica: ha pucer spinek vannak rajta akkor nem nezem meg, munkahelyi artalom :-)
?

Herr Géza 2014.02.14. 14:21:08

@Kövérmadár [swe]: "Miért, mennyi idő a mi hintánk?"
Öööö, ezt nem érteni,,,, Tudod én élni Germany a Money miatt, és már kicsit nem beszélni magyar.. :DD

GERI87 2014.02.14. 14:22:44

@házelőtthinta:

Vannak keretek amik közt élheted az életed: társadalmi, kulturális, jogi...
Ez mindig így volt.
egy biztos: hatványozottan jobb a helyzet mint pl 200 éve...
Soha ennyi ember nem volt még ennyire szabad és ennyi lehetősége...

"tudod miért nem irtanak téged? mert a piac része vagy. erre vagyunk jók. fogyasztó robotok vagyunk csupán."

Akkor miért gyilkolnák lefele a középosztály? az a legjobb, legnépesebb fogyasztó.
Ahhoz hogy élj, venned kell valamit a piacon és el kell adnod valamit...pl a munkád.
minek tekintsenek ha nem fogyasztónak?

@Kövérmadár [swe]:

Nem kell olyan messzire menni:
"mindegy hogy vörös vagy narancs,
Izraelből jön a a parancs"

:)
elképesztő sok hülye van...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.14. 14:22:59

@Hari Seldon 2: "nagyjából, igazat adok neked a jövővel kapcsolatban. 2015-től már Kínában csökkenni kezd az új munkába lépők száma. Tehát kevesebb munkába lépő 18 éves (vagy ott hogy számolják az aktív korukat) lesz."

Hat igen, ezeket a fajta novekedeseket sohasem lehet orokke fenntartani. Most hogy a kinai berek utolertek es lassan megelozik peldaul a magyar gyari munkasok beret, lassan majd remelhetoleg visszaszivarog a gyartas Kelet-Europaba.

Igaz hogy a tersegben nem olyan magas a termelekenyseg mint Azsiaban, de talan a vammenteseggel es az alacsonyabb logisztikai koltsegekkel lassan ismet labdaba rughat majd Kelet-Europa.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.14. 14:23:10

@Kövérmadár [swe]: egyáltalán nem írtam ilyet hogy a nyomorba taszítás a cél. Azt írtam hogy jelenleg egy züllesztés folyik, mesterségesen, mert túlfűtötték az életszínvonalat a nyugati országokban és sokan elkezdtek függetlenedni, elvonultak kis közösségekbe stb. Ehhez nyilván komoly tőkék kellenek. Az elitnek pedig nagyon nem tetszik az hogy az emberek elkezdenek vonulgatni a nyugati országokból kommunákba élni. Az elitnek az a célja a folyamatos és egyre növekvő fogyasztás. Ezzel ellentétben áll az elvonulósdi. Ezért jelenleg a szorítás megy, süllyesztik a középosztályt MINDENHOL, a cél pedig nagyjából az hogy mindenki hónapról hónapra éljen. Nem vagyunk olyan távol tőle. Az élelmiszerárak olyan ütemben inflálódnak hogy félelmetes és lehetne sorolni a dolgokat mellé. Én nem beszéltem arról hogy bárkinek is az lenne a célja hogy mindenki nyomorogjon, ennek semmi értelme nem lenne. Valószínűleg ugyanúgy fogsz élni 10-15 év múlva mint most, legfeljebb nem hajózgatsz. Ahogy az NWO se feltétlenül az ördög műve. Csak az inkább a gennyes ahogy a háttérből próbálják ráhúzni a világra. Nem kap nyilvánosságot. Szóba kerül egy ilyen, 2014 ben, egy internetes blogon és egyből azzal jön mindenki hogy fantazmagória. Látszik hogy az emberek csak azt hiszik el amit sokszor mondogatnak nekik. És nem azt mondogatják sokszor hogy mit takar ez vagy mit takarhat hanem hogy baromság és csóró lúzer netbloggerek agyszüleménye. Csak azért mert ez van mondogatva nekik.

végül egy kis olvasnivaló : wikileaks.org/tpp-enviro/pressrelease.html

gondolom ezt is csak pistikék írták a többivel együtt.

azon meg nem tudom mit kell fejtegetni hogy a gyerek a jövő. Ha nem érted és nem így érzed akkor sose fogod így érezni. Ez van.

Herr Géza 2014.02.14. 14:23:27

@Don Kartasch: Thanx !!!! Uff, jól beszéltél. De nem fogja érteni...

Határátkelő 2014.02.14. 14:27:30

@házelőtthinta: Csendben szólok, hogy a magam részéről kicsit kezd fárasztani az összeesküvés-elméleted. Meg tolerálom is mindenkinek az agymenését, de lassan fogy belőlem a napi tolerancia-adag.

Persze lehet, hogy én is a globális összeesküvés része vagyok. Ki tudja...

Hari Seldon 2 2014.02.14. 14:29:23

@Kövérmadár [swe]:
"Az olyan jelentéktelen vállalatoknak, mint az Apple, Exxon, Wall-Mart (amik vezetői jelképezhetik azt a gonosz elitet, amiről szó van) nyilván abban érdekeltek, hogy mindenki szegény legyen és senki se vásároljon...
A profithoz fogyasztás kell, a fogyasztáshoz pénz az embereknél. A cél így semmiképpen sem lehet az, hogy tönkretegyük az embereket.
De ezt a Meki sültkrumplisütője mellől biztosan jobban átlátja mindenki..."

Én is hallottam ilyen elméleteket. A történelem folyamán mindig felbukkannak ilyen fantazmagóriák. Volt hogy a főnicíaikat láttak minden dologban. Most a titkos társaságok.

skylla 2014.02.14. 14:32:59

erdekes, kinek mire nyilik ki a bicska a zsebeben. en pl. nem gondoltam volna, hogy a tegnapi posztra az arokaso igy reagal, ahogy arra se, hogy a zöldseges csaj igy felhuzza magat a main. en egyikben sem talaltam semmi extremet.
valami komplexus jatszogathat itt, erröl megkerdeznem a bunuel-rajongo pszichomo... eh pszichiatert, de neki is eleg gondja van. mostansag.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.14. 14:35:40

@Mr Long: olasz, középfok, rigó utca és mert kétnyelvű kell, így vagy bme, vagy rigó, az előbbi szivatósabb.

Herr Géza 2014.02.14. 14:36:06

@házelőtthinta: "Ezért jelenleg a szorítás megy, süllyesztik a középosztályt MINDENHOL, a cél pedig nagyjából az hogy mindenki hónapról hónapra éljen. Nem vagyunk olyan távol tőle. Az élelmiszerárak olyan ütemben inflálódnak hogy félelmetes és lehetne sorolni a dolgokat mellé."

Hol van ez a MINDENHOL ? Ez egy ország, csupa nagybetüvel?
A német középosztály köszöni, jól van és az élelmiszerárak nem nönek, söt!! Lásd a korábban Neked belinkelt cikket.
Azért hangsúlyozom/emelem ki mindig a Németországot, mert Veled ellentétben én nem a saját kis mikrokozmoszomat húzom rá a világra. Értsd: mivel a világ országainak kb. 95-99%-áról személyes, mindennapi tapasztalat híján nem tudok nyilatkozni, így soha nem írnám le azt a kis helyi igazságokból következtetve, hogy mindenhol (pláne MINDENHOL) így van, vagy nem így van. Veled ellentétben, mellesleg.

Herr Géza 2014.02.14. 14:39:21

@Határátkelő: Már csak a kondenzcsíkot húzó repülök vs. tököm-tudja-hogyhívják" elmélet hiányzik és úgy elhúzom a kondenzcsíkomat, hogy na... :DDDD

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.14. 14:49:49

@Bisbiglio: Szia, köszi hogy válaszoltál!

"
Szia!
A családi hátterem ebben a cikkben nem releváns, ahogy az általam említett házaspár sem arra hegyezte ki a történetét.
Továbbra is tartom magam ahhoz, hogy Bécsbe önerőből jutottam ki, mivel sem pénzt, sem munkát, sem szállást nem kaptam senkitől a két szép szememért.

-- A családi háttér nagyon is fontos. Persze, hogy az előző posztból sem derült ki direkt módon, hogy milyen családi háttérből indult a két fiatal, de azért az útjukat olvasva és persze azt, hogy amit elértek, számukra nagy siker és előrelépés, azért lehet következtetni.
Nem kell természetesen kiteregetni, hogy milyen háttered van, de azért remélem érted, hogy nagyon nem mindegy, hogy egy anyagilag-erkölcsileg támogató családból érkezel-e, akik segítenek, hogy egyetemre járj - ezzel nem lekicsinyelve a te belefektetett energiádat - több nyelvet is megtanulj. Akik adnak egy olyan tartást, magabiztosságot, hogy teljes lelkinyugalommal pályázz meg 22 éves fejjel bécsi állásokat, vagy ahol a három műszakos szalagmunka mellett az egyedülálló szülő nem meri a gyerekét az őt igazán érdeklő humán pályára irányítani, mert félti a jövőjét, ha vele valami történik...(megtörtént eset) Vagy olyan családból, ahol a továbbtanulás valami teljesen felesleges, úri huncutság. Folytathatnám a végtelenségig."

Szerintem ha valaki külföldre megy, jól teszi, ha előtte megszervezi. Nem hiszem, hogy ez egy olyan döntés, amit egyik napról a másikra hozunk, így lehetővé válik legalább részben felkészülni.

-- Igazad van. Azonban vannak olyan élethelyzetek, hogy a mindennapi nyűglődés, álmodozás után valami váratlan fordítja ki az embert a megszokott, hideg, sáros, de biztos pocsolyából és gyorsan kell dönteni...Ahány embernek az elmúlt évek alatt bedőlt pld. az ingatlanhitele esetleg párhuzamosan a munkahelye elvesztésével, nem hinném, hogy ez ritka lenne.

Azért írtam meg, hogyan kerültem ki Bécsbe, mert 23 éves vagyok, mit a korábbi cikkben említett pár, és szerintem feleslegesen sok kört futottak le ahhoz képest, amennyi szükséges lett volna. Egy olyan nyomasztó képet festettek Bécsről, amin változtatni akartam.

---Igen, feleslegesen sok kört futottak ezt én is szóvá tettem. De nem azért, mert én mennyivel jobban csináltam volna, hanem mert féltettem a fiatalokat. Belegondoltam, mi minden történhetett volna velük, a lánnyal a hideg utcán, az agresszív főnökével, a srác balesete stb. Nem Bécsről festettek nyomasztó képet, hanem a saját kanosszájukról, te sem Bécsről festesz derűs képet, hanem a saját, agilis személyedről.

Nem az exhibicionizmus vezetett, hanem csak akartam egy olyan történetet elmesélni, ahol kivételesen elég sok minden gond nélkül ment.

---Most, hogy válaszoltál, elhiszem neked.

Sajnálom, ha arrogánsnak látszik az írás, csak egy biztatásnak indult. "

---Oké :)!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 14:59:22

@shakti_rom:
Igen, így már igen. :)

Bár még arra rákérdeznék, hogy akkor a Hazaffy szemlélet miatt miért Magyarországnak KELL lennie a hazámnak és miért nem válthatok 5-évente, amikor máshová költözök?

Nekem a legtöbbször az ilyen KELL és MUSZÁJ dolgokkal van tele a ballában. Ugyanis enni, inni és levegőt venni kell. Minden más opcionális.

@Herr Géza:
Na hallod, itt minden drágul!
Mikor kijöttünk, a tej (1,5 liter) olyan 11,50 volt. Most pedig 12 valami. 2,5 év alatt, az agyam eldobom! :)

Hinta tudja, hogy mindenhol így van! Nemcsak bejárta a világot, ismer minden kulturát és beszél minden nyelvet, hanem tudja az egyetemes igazságot, az idegenek irányítanak mindent és süllyesztik le az emberiséget!

A kérdés az akart lenni, hogy mennyi idős a hinta, hogy szerinted még nem nőtt fel?

@Határátkelő:
Mi mind azok vagyunk, drága HÁ... mind azok vagyunk!
Jössz az idén is a Bilderberg gyűlésre? ;)

@házelőtthinta:
Igazad van, rég züllött ennyire a svéd középosztály is... mea culpa, mea maxima culpa.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.14. 15:01:07

@Herr Géza: "Már csak a kondenzcsíkot húzó repülök vs. tököm-tudja-hogyhívják"

Chemtrail, baratom, chemtrail. :)

Evain 2014.02.14. 15:02:40

@házelőtthinta: uramisten, nekem kettő is van, imádom őket, és mérhetetlenül büszke vagyok rájuk, de ezt finoman szólva szűklátókörűségnek tartom:

"Hajózhatsz bármennyit, láthatsz bármennyit, a jövőt semmi nem fogja helyettesíteni csak ha létre is hozol valamit. (kölyök). Nem is értem az olyan egészséges embereket akik nem vágynak családra. Számomra ez hihetetlen."

Latcho Rom 2014.02.14. 15:03:42

@Kövérmadár [swe]: Mert bele van irva a magyar tudat. genek, a tortenelem a lelkedbe, rovásirással! :-) Kiviszed, s az egesz osszedul mint a kartyavar. Az az ALAP, amirol itt irkaltunk amig te a valagad aztattad karibon :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.14. 15:05:10

@auntbessi: Igazad van. De. Magyarországot, amely egy európai állam (földrajzi értelemben gondolom) összehasonlítani egy harmadik világbeli országgal, olyan, mintha a madárberkenyét az almával hasonlítanád össze. Közeli rokonok, egy fejlődési utat jártak be valamikor, de ez az út már nagyon régen elágazott...Most kérdezhetné a berkenye, hogy az alma miért lédúsabb, zamatosabb, az alma meg kérdezhetné, hogy miért őt kínozza az almamoly.

Az érdekes az, hogy soha nem tudhatjuk, hogy India, Afrika vajon hogyan fejlődött volna, ha mi, 'fehér emberek' nem piszkálunk bele a természetes evolúciójukba.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.14. 15:11:13

@Herr Géza:

"Az intézet(berlini DIW gazdaságkutató intézet.) tanulmánya szerint a háztartások elkölthető jövedelme és vagyona alapján a középosztály az ezredfordulótól kezdve drámaian zsugorodik, és csak a leggazdagabbak helyzete javult érdemben. A folyamat a társadalom szétszakadásával fenyeget. Erre utal, hogy miközben a társadalom közepe vékonyodik, egyre kevésbé mutatkozik felfelé tartó mobilitás, társadalmi felemelkedés. Az alsóbb rétegekből egyre nehezebb bejutni a középosztályba, és jelentősebb mozgás csak a közép és az elit között figyelhető meg.

A felmérés szerint a középosztályba tartozik az, akinek jövedelme 70 és 150 százalék közötti mértékben haladja meg az úgynevezett jövedelmi középértéket. Ez az összeg a legutóbbi vizsgált évben, 2010-ben 19 400 euró volt, vagyis egyszemélyes háztartás esetén a havi 1130 és 2420 euró (311-666 ezer forint) közötti, kétgyerekes család esetében pedig a 2370 és 5080 euró közötti jövedelem volt a középosztályba tartozás feltétele.

A kritériumnak 2010-ben 47,3 millióan feleltek meg, ami a teljes lakosság 58,5 százaléka. Ez a legalacsonyabb érték 1997 óta, amikor még 5,5 millióval többen tartoztak a középosztályba, amely így a társadalom csaknem kétharmadát, 65 százalékát tette ki - ismertette a DIW vizsgálatát a Süddeutsche Zeitung csütörtökön. "

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.14. 15:18:07

@házelőtthinta: "@zöldeketbeszélek: Borsodban éltem, ami az ország legszegényebb régiója, azon belül is egy zsákfaluban, nekem ne írd hogy Magyarország nem csak Budapestből áll. Nagyon jól tudom hogy nem. De még ott sem volt hatalmas szegénység, amikről itt mindig beszéltek ha Magyarország szóba kerül. A nyugdíjasokról pl ne is beszéljünk, abban a faluban nagyjából ők voltak a legmódosabb réteg. A dolgozó fiatalok is elvoltak,
---Na most jól megmondtad nekem. Szóval egy borsodi kis faluból mentél ki Linzbe (vagy hova). Mikor is pattantatok meg idilli falusi fészketekből? Most vagy 23. Jó sok időt leéltél ezek szerint MO-on, amiről mindent tudsz és mindent jobban mint azok, akik most is itthon élnek. Nagyon felemelő, hogy a borsodi kis faludban a nyugdíjasok voltak a legmódosabbak. Mit mond ez neked, Hinta? Azt ugye tudod, hogy a rendszerváltásig a kis pátriád elég rendesen nyomta az üveg-és fémipart, bányászatot? Netalán abból volt a nyugdíjasok 'vagyona'? És miért normális az, hogy manapság a kereső réteg nem tudja a nyugdíjasok szintjét elérni?

Szóval lehet itt lehúzni az országot meg minden, de még mindig él otthon 9,5 millió ember, akik köszönik és jól elvannak. Legalábbis a nagy részük. Csak a csillogó szemű disszidensek szeretik úgy feltüntetni a dolgot hogy amúgy mindenki kifelé vágyik, csak van aki nem teheti meg. Nem. A legtöbben nem is akarnak menni. Ne egyetemista fórumokat olvass, 20 évesekkel, akiknek minden vágyuk hogy Londonban gyerekekre vigyázzanak meg Svájcban bankárok legyenek.

Te figyelj, ha tényleg érdekel az ország, dobd a tűzbe a Lenin-összest és olvass az országról. Akár statisztikákat is. Meg gyere, aztán próbálj itt megélni - egyedül, anyu nélkül - a mekis fizuból.

Én is haza vágyom és teljesíteni is fogom.Lesz egy takaros kis garzonom és elleszek. Majd jól leírogatom nektek ide hogy ebben a hónapban sikerült spórolni 15 ezer forintot és majd ti jól kinevettek érte mert ti meg 1000 eurt spóroltok. Viszont én otthon fogok élni és nem fogom magam másodrendű polgárként érezni. A lelkiismeretem pedig tiszta lesz, mert tudni fogom hogy ott élek ahol a helyem van, ahová születtem. És megbecsülöm. És nem vágyok rá hogy egy életre cserben hagyjam. "

---Lesz egy kis garzonod, amire a pénzt nem Magyarországon spórolod össze, mert hogy itt spórolhatnál, míg a fehér szakállad hétszer körbeéri a Bazilikát.
---Másodrendű polgárnak érzed magad Ausztriában? Szomorú, de valószínűleg csak magadnak köszönheted. Azonban felesleges ezt az érzést másokra is kivetítened.

Evain 2014.02.14. 15:29:55

@házelőtthinta: Ugye mikor az elemzést olvastad, azt is figyelembe vetted, hogy 2010-ben a nem német számazású állampolgárok és bevándorlók aránya 20% (ellentétben az 1997-es adatokkal).

Számosítok: 1997-es adatok szerint az azt megelőző 8 évben 2,5 millió volt a bevándorlók száma _összesen_.
2010-ben a Németországban élő bevándorlók és a másod vagy harmadgenerációs bevándorlók száma 16,3 millió fő.

Tessék már figyelmesen utánanézni egy elemzésnek, és nem csak úgy bemásolgani egy újságcikkből az elemzés szinopszisát...

Quercus a favágó 2014.02.14. 15:40:33

Csak átfutottam a kommenteket, de tennék egy pár észrevételt.

Max, Te szívsz, vagy szürcsölsz? Felhívnám becses figyelmedet, Magyarország az Európai Unió tagja, nem az Afrikai Unióé.

Hinta.

Kb. 10 perce beszéltem a keresztlányommal. Kint dolgoznak Ausztriába. Ő szobalány, a barátja mosogat. 1200-1200 eurót kapnak, plusz 3-szori étkezést. A szállásárt 50 eurót fizetnek havonta. Nem firtattam, mennyit költönek, de ahogy kivettem a szavából, nem keveset meg tudnak takarítanihavonta(szerintem több mint 1000 eurót). Azt mondta eltökélt szándékuk, hogy nem jönnek vissza Magyarországra. Persze , ha mondom nekik, hogy meg lehetnének elégedve itthon havi 20 ezer megtakarítással is, lehet, hogy meggondolják magukat.

Tudod ki a másodrendű állampolgár. Az, aki odasomfordál a fideszes polgármesterhez, kérve, hogy adjon neki közmunkát, mire a polgármester elhajtja, mert nem hajlandó szembefordulni a falu háziorvosával, akit a polgármester ki akar csinálni.

Majd annak a több százezer közmunkásnak magyarázzátok el maxval egyetemben, hogy Magyarország gazdag ország, akiknek el kell dönteni alamizsna osztáskor, hogy a következő hetekben esznek, vagy kifizetik a rezsit, de akkor nem esznek.

Mr Long 2014.02.14. 15:50:11

@Határátkelő: Most el akarod hallgattatni az egyik katonajat az osszeeskuves ellenes mozgalomnak? Gyanus vagy te nekem! :DDD

Hari Seldon 2 2014.02.14. 15:53:32

@zöldeketbeszélek:
"Az érdekes az, hogy soha nem tudhatjuk, hogy India, Afrika vajon hogyan fejlődött volna, ha mi, 'fehér emberek' nem piszkálunk bele a természetes evolúciójukba. "

Valószínűleg sokkal rosszabbul állnának.
Sokan nem tudják, de 1960 körüli időszakra szorultak vissza az ottani betegségek, (álomkór malária), és hasonlók akkor tűntek el onnan. Azóta viszont ez megállt. Magyarul Európa nagy összegeket fektetett be abba, hogy "gyarmatosítani tudják a fehérek számára". Például az akkor épült vasutakon utaznak azóta is, ha még működnek...

Magyarul, hogy "lerabolhassuk" (ahogy szeretik itt beállítani a dolgokat) először nagyon sokat be kellett ruházni.

Herr Géza 2014.02.14. 15:55:50

@Don Kartasch: Azóta nekem is megvolt... :DDDD

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.14. 16:10:46

@házelőtthinta:

Mindig volt háttérhatalom és lesz. Nincs ebben semmi titokzatos vagy bűnös.

A nyugati életszínvonal valóban túl magas, de csökkenéséhez nem kell összesküvés.

Alapvetően összeesküvések is csak akkor lehetnek sikeresek, ha adottak a feltételek.

Herr Géza 2014.02.14. 16:13:31

@házelőtthinta: Drága barátom, már megint kifelejted a DDR-témát. Más: ismered a klasszikus mondást a statisztikákról ? :DD Most hazamegyek, elmondom az asszonynak, hogy a DIW szerint mi üstökösként kilöttünk a német középosztályból (felfelé-hogy félreértés ne essék) aztán majd idézem, hogy mit mondott erre... Ízlelgetem, hogy én az "elitbe" tartozom... Ám legyen, na már csak ezért is érdemes volt eljönnöm. :XXDDDDD
(Tudod mennyi bruttóval kínáltak meg legutóbb -2009-ben- Magyarországon, egy dunántúli városban ? 200e bruttó magyar forinttal (gépészmérnök vagyok, akkor 23 év nemzetközi gyakorlattal, perfekt némettel és gyengén-közepes angollal), és nem értették miért jött rám a röhögögörcs. Elöször azt hittem angol módi van és heti fizuról beszélünk...

Herr Géza 2014.02.14. 16:16:11

@Kövérmadár [swe]: Jaj, az a fránya magyar... 23 éves a barátunk, ha nem tévedek. Én mondhatom, hogy gyerek még, majd kinövi :DDD

2014.02.14. 16:20:38

@házelőtthinta: 'A legtöbb határátkelő pl itt a blogon szerinted éhezett valaha is?'

En igen, es nem hiszem hogy en vagyok az egyetlen. Az viszont latszik hogy te nem, pont ezert irogatsz mindig ide ilyeneket hogy 'a penz nem fontos'. Majd ha egyszer nem lesz mibol ennivalot meg lakbert fizetni, rajossz hogy fontos-e a penz vagy nem. Es sajnos nagyon sokan vannak ma is Magyarorszagon akik ezeket a legalapvetobb dolgokat is csak nagyon nehezen tudjak kifizetni, ha egyaltalan. Komolyan, nem tudom mihez kepest 'gazdag' orszag Magyarorszag. Statisztikakkal persze mindig mindent be lehet bizonyitani. De megis miert allt a kigyozo sor pl. az ingyen kajaert a Blahan egesz addig amig a kormany be nem tiltotta az etelosztast? Biztosan azert tiltottak be, mert rajottek hogy az emberek gazdagok es csak unalombol allnak ott sorban, akadalyozzak a kozlekedest...

blackhairlady 2014.02.14. 16:24:26

@charlieharper (NY, US of A): Nem biztos, hogy a csaladod idoben odaer a hetvegen, ahogy latom a hirekben, szinte minden jarat torolve van az idojaras miatt.

Latcho Rom 2014.02.14. 16:26:28

@Mirjam2: Nekunk is volt itt par hetunk amikor nem volt tele a poci. Regen volt, de nincs elfeledve. S nem MO-on..

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.14. 16:28:37

@Hari Seldon 2:

Ez csak részben igaz. Az organikus fejlődést szakította meg az idegen befolyás, s annak megszünése után az országok nemtudta már mihez visszamenni, folytatták az idegen modellt - rosszabbul. Látható ma Afrikában, a rendszer nem működik. A kevés ország, ahol működik, de facto nem afrikai, hanem teljesen európaizált kultúra.

Minden statisztikában élen van pl. Afrikában a Zöld-foki-szk. - az egyetlen afrikai ország, ahol nyugati demokrácia volt mindig, teljes sajtószabadság, stb. Viszont ez egy de facto európai állam Afrikában, nincs őslakosság, mindenki átvette az európai kultúrát, ez egy afrikaiakból álló európainép valójában.

A tipikus afrikai ország más: zavaros szakadékban van, se európai kultúra, se saját rend, a kettő zavaros keveréke.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.02.14. 16:31:40

@Frőczy Sanyi: Attól függ, mit értesz az alatt, hogy így. Ha a 25 eurós útra gondolsz, akkor nem.

De nagyvonalakban a válasz igen. Kicsit több pénz kell hozzá és nehezebb állást találni otthonról (nem tudom, hogy ez a mostani hiszti milyen gyakorlati hatással volt a helyzetre, de gyanítom, hogy semmilyen), de nem lehetetlen küldetés.

Mondjuk én programozóként külön kasztba tartozom álláskeresésileg, ezzel tisztában vagyok, de én nagyjából így jöttem ki. Volt így is bénázás rendesen, lakást se tudtam teljesen elintézni otthonról, ha kicsit jobban utánanézek a dolgoknak előre, még simábban ment volna.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.14. 16:35:42

@Mirjam2:

А Blahára elsősorban ingyenevők járnak, nem nyomorgók. Ez kb. ugyanaz, mint a templom előtti koldus, általéban több pénze van, mint azoknak, akik pénzt adnak neki.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.14. 16:42:48

@QUERCUS: a sörüket nem fizetik? és ha nem ízlik amit adnak? és ha nekem nem tetszene hogy nincs bejelentett állandó lakcímem? mert akkor nem vagyok semmire se jogosult ha pl elvesztem a munkám? szóvla jól hangzanak ezek a megtakarítunk 1200 eurót az 1000 ből szövegek, csak utána is kellene nézni hogy milyen áron. mindenki tudja hogy a külföldi munkavállalás egyik alapköve hogy legyen kint állandó lakcímed mert ez az alapja mindennek. én nem vállalnám be a fentit. más meg igen. Nekem aztán mindegy. csak ne csodálkozzanak hogy majd nem kapnak semmit ha véletlenül elvesztik a melót. de legalább lesz pénzük hazamenni.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.14. 16:42:48

@QUERCUS:

Ha szegénység alatt azt érted, hogy Mo. szegényebb Nyugat-Európánál, akkor Mo. szegény. De ennek semmi értelme, ez így volt 5, 10, 20, 50, 100, 200 éve is.

Választási kampány van. Meglovagolta demagóg módon a témát az ellenzék, ennyi az egész. Ugyanezt csinálta a Fidesz is 5 éve. Értelmes ember átlát mindezen.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.14. 16:43:51

@Evain: nem vettem semmi ilyesemit figyelmbe. a lényeg úgyis az hogy szűkült a középosztály. hogy jönnek ide a bevándorlók? tehát nem csökkent a német középosztály mert jöttek bevándorlók? zseniális észjárás.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.14. 16:44:02

@zöldeketbeszélek: hát ne is haragudj de egy saját lakással még mekis fizuból is menne a megélhetés. egy egyedi mérőórákkal rendelkező garzonban alig van rezsi. marad 40-50 ezred megélni. én egyetemista koromban nagyjából ennyiből éltem. igaz más tömte a zsebem, de a lényeg az volt hogy ennyiből lazán kijöttem. természetesen a bérleti díjat leszámítva, de ugye az most nem játszik. posztszocialista ország, arra vannak a bérek még berendezkedve hogy az ember segge alatt van lakás. szopás. a fiataloknak hatványozottan. ezért is szeretnék annyira otthon lakást. és a mekis fizu meg munka a legrosszabb eset. egy normálisabb gyárban simán akaszthatok többet is. akkor pedig még megtakarításom is lesz, hehe!! és igen, pont ezért ülök anyukám szoknyáján hogy minél gyorsabban meglegyen a dolog. ülök itt szégyenkezve.

Mr Long 2014.02.14. 16:47:12

@házelőtthinta: A gyereknek mibol veszel pelenkat?
Miert tersz ki az elol, jogy miert KULFOLDON (ez az overseas-zel egyenlo?) keresed meg a lakasod arat? A Kanaan nem adja meg neked?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.14. 16:49:03

@Herr Géza: "200e bruttó magyar forinttal (gépészmérnök vagyok, akkor 23 év nemzetközi gyakorlattal, perfekt némettel és gyengén-közepes angollal), és nem értették miért jött rám a röhögögörcs. Elöször azt hittem angol módi van és heti fizuról beszélünk... "

Ez komoly??? En ugyanebben az idoben az egyetem mellett kb. heti 30 ora munkaval gyakornokkent kaptam ugyanennyit (ugyancsak gepeszmernok vagyok).

Mr Long 2014.02.14. 16:49:12

@Kövérmadár [swe]: Valamikor kerdezted, hogy Charlie, Don es en miert nem foglalkozunk az osszeeskuvesekkel es a lancokkal. En azert mert epp azon vagyok, hogy magasabb poziciot foglaljak el a szolgak kozt, 1st footman akarok lenni... (lehet kevesebb Downton Abbey-t kellene neznem :)

Mr Long 2014.02.14. 16:53:09

@Don Kartasch: Sajnos igy van. Haveromek epuletautomatikasok diploma utan allast kerestek es csak alvallalkozokent akartak alkalmazni oket. Nevetseges volt.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.14. 16:53:34

@shakti_rom:
Írod Madárnak:
"Nem a fizikai foldrol irok en, hanem arrol ami a fejedben van s marad sokaig, ez soha nem fog elmulni..hidd el."

Én meg vizuális típusként azonnal láttam, ahogyan olvastam. :D

@Kövérmadár [swe]: A kíváncsiság előre viszi a világot :)

@Herr Géza: @Kövérmadár [swe]: A válasz: 23 :)

@Határátkelő: +1

Latcho Rom 2014.02.14. 16:57:16

@nezzazegfele: ez se 100% igazsag, nem hiszem hogy tul sok anyafold zakatol pld Grof Andras - Andy Grove fejeben(intel ceo).

Madareban igen, a roman csapatokon gondolkozik :-)

2014.02.14. 16:58:48

@Mr Long: eppen osszeeskuvok es a detivatives traderekkel valo meetingre keszulok.
Hogy mondjam meg nekik, hogy a Hinta szerint jon a krizis?! Valahol es valamikor

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.02.14. 16:59:35

Annyi minden felvetődött, hogy a kommentemet nem címzem senkinek, de ezek a dolgok kikívánkoznak belőlem:

Haza, hazaszeretet...mit jelent? Most voltam Magyarországon, vártam az érzéseket, vártam, hogy rossz lesz visszamenni, hogy utálni fogom, hogy mindenki bunkó lesz, meg ilyenek - nem tapasztaltam, vagy nem többet, mint akár itt is, sőt, bár az OTP-s hölgy nem volt túl gyors, de segítő szándékából kifolyólag a számla lezárása után is kaptam pénzt, mert odafigyelt.
Vártam, hogy majd ha vissza kell jönnöm, az lesz a rossz - nem volt, bár a lelkesedésem nem volt a legnagyobb, de nem amiatt, hogy elhagyom Magyarországot, hanem mert nem volt még kedvem dolgozni menni két hét szabi után..;) Mindenki kérdezte, rossz?? milyen érzés?? Semmilyen. Ma itt lakom, holnap ott. Jó ott lenni, mert ez az én nyelvem, mindenki tudja, mire gondolok, értik a vicceimet. Jó itt lenni, mert itt a lakásom, a férjem, a jövőm.
Ettől függetlenül, szeretem Magyarországot, szeretem a tájakat, amiket bejártam, szeretem Budapestet, mert nekem gyönyörű, szeretek magyarul beszélni, szeretem, és kész. Látom a hibákat, látom a rossz dolgokat és sok minden fáj, mert személyesen is érint. Magyar vagyok? Igen. De nem élek Magyarországon.
És amúgy is, mit jelent ez: magyar vagyok. Apám családja sváb. Teljes mértékben. Anyám családja valószínűleg Szerbia felől került be, ha nem is 100% szerb, de nagyon is. És anyai-apai ágon sincs sok magyar név, azok ki tudja, mifélék..:). Hát így vagyok én magyar. De ettől még mindig magyar.

Aztán meg, mi az, hogy másodrendű polgár, kedves Házelőtthinta, mit jelent ez neked? Itt, ebben a városban én biztosan nem vagyok másodrendű, és nekem soha eddig még nem kellett megtapasztalnom semmilyen negatív megkülönböztetést, nem úgy mint mondjuk a férjemnek, szóval tudom, miről beszélek. Ő diplomás, két világnyelven is beszél, én nem, és diplomám sincs, mégis Ő a másodrendű. Érdekes.

És akkor a pénz: 360.000 nettó volt az utolsó magyarországi keresetem, jól éltem. Valamennyit meg is takarítottam, de nagy utazások, autó nem fértek bele, mert sok minden másra kellett a pénz (család nem élt jól :( ). Most néztem, ebben a hónapban nem lesz sok kiadásunk, hiszen a szabadságunkat az előző hónap félretételéből fedeztük, kb 900 fontom marad meg. Az mennyi is forintban?? Hagyjuk már, hogy Magyarországon jól lehet élni!! És az is hülyeség, hogy a pénz nem számít. Mert igen is fontos.

És igen, én még soha nem éheztem. De szerintem a cél az az, hogy ne is történjen meg. Se velem, se veled, de senki mással sem.

Mr Long 2014.02.14. 17:00:34

@charlieharper (NY, US of A): Az o fonokeik csinaljak. Nem kellemetlen neked segiteni a munkajukat? Jo erzes kurvanak lenni? :)

2014.02.14. 17:03:30

@Mr Long: prostitualt es sokadrendu allampolgar. Nem lehet fokozni!

Mr Long 2014.02.14. 17:07:37

@charlieharper (NY, US of A): Ja es a sokadrendusegedrol (az elso lefokozast leszamitva) te tehetsz, meg a prosti letrol is, szoval onsorsronto is vagy!

Latcho Rom 2014.02.14. 17:08:51

@Mr Long: Karcsi a kis Soros, yeah.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.14. 17:19:09

@Kövérmadár [swe]: Én megértettem, amikor lejöttmentezted a magyar költőket Ady Endrétől Zelk Zoltánig...szívesen megbillentettelek volna egy Radnóti összessel.

2014.02.14. 17:19:23

@Mr Long: ugy erted arvisuraznom kellene? Az igaz ut

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.14. 17:22:54

@házelőtthinta: Nemrég azt írtad, hogy nem értesz semmihez. Milyen gyárban akarsz te akkor mekis melónál jobb fizetést? Csak mert egy átlag gyárban átlag betanított munkásként a minimálbérre számíthatsz. Ami nem 175 ezer...

Latcho Rom 2014.02.14. 17:24:14

@maxval a gondolkodó birca: Jaja, reklamfotok a blahan lott kepek az ehesekrol. Ne farasszon engem maximovics, ocseny szpasziba.

masutt irod hogy a templom elotti kodisnak tobb as penze mit aki ad neki, ez olyan butus urban legenda, mint az ahogy a Montroyal koldusa napi 300 dollart szed ossze.

Kezdunk menni direkt politikaba, talan nem kene.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.14. 17:24:36

@skylla: Az oké, hogy én vagyok a zöldséges csaj (egyébként meg zöldséges az ángyod térgyekalácsa :P), de ki az árokásó?

Mr Long 2014.02.14. 17:25:36

@charlieharper (NY, US of A): Azt, gogliztam... "Az Arvisurák Paál Zoltán kohász által lejegyzett mítosz és a benne található hitvilág összefoglaló neve. Állítása szerint a mű, melynek tartalmát részben Szalaváré Tura elmondásai alapján, illetve további kinyilatkoztatás és kollektív tudattalannal való kapcsolata révén ismert meg, a hun-magyar törzsek sok ezer éves történelmét és világnézetét foglalja magába."
hu.wikipedia.org/wiki/Arvisur%C3%A1k

Quercus a favágó 2014.02.14. 17:27:24

@házelőtthinta:

Ha nem tetszik nekik amit enni kapnak, majd vesznek maguknak, 2400 euróból gondolom futja legalább kiflire.
10 hónapos szerződésük van. Bizony jól ki lesz velük cseszve, ha utána nem kellenek. Abból a kevés megtakarításból(1000 euró/hó) amit félre tudnak tenni, nem igen fognak tudni megélni. Bezzeg, ha itthon maradnak! Van állandó bejelentett lakhelyük! A közmunkás álom fizetésből jelentős megtakarításuk(azok voltak)! Itthon mindent kapnak! Van jövőkép(a falra vetítve egy nagy lófasz)!

Egyébként fiatal barátom, örülök neki, ha Te haza akarsz jönni. Legalább lesz aki néha kiszellőztet.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.14. 17:28:57

@Mr Long: Basszus, azt hittem, átvitt értelemben gondolja :)))!

Mr Long 2014.02.14. 17:34:01

@zöldeketbeszélek: szerintem nem. plusz a tegnapi poszt volt tul steril diggnek, ha jol emlekszem.

Quercus a favágó 2014.02.14. 17:34:18

@maxval a gondolkodó birca:

Tudom, hogy kampány van. Azt is tudom, hogy hazudik mindenki, mint ha könyvből olvasná. A liberálisok ugyan olyan gazemberek, mint a fideszesek. Semmi különbség nincs közöttük.
Azt is tudom, hogy sehol a világon nem a választók döntik el, ki irányítsa az országot. Magyarországon sem.
De nem ugyan azt jelenti a neten tájékozódni, mint itthon megélni a hétköznapokat. Az emberek jelentős része azért nem bukott még alá, mert "okosban" meg tud oldani dolgokat. Arra is nagy tétekben lehet fogadni, ha megint a Fidesz nyer, meg fog indulni az ország. Csak az a baj, rossz irányba.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.14. 17:36:35

@Mr Long: Nem olvastam el a tegnapinak az összes kommentjét, mert már azon leakadtam, hogy mennyi szegény politikai menekült tolong itt a blogon.

Quercus a favágó 2014.02.14. 17:44:25

@zöldeketbeszélek:

Miért? Tanulj németül, mellette tanulj oroszul. A vendégek túlnyomó többsége orosz. Ha mind a két nyelvet beszéled valamilyen szinten, lesz munkád.Ebben biztos lehetsz.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.14. 17:48:47

@petrasp: Te Petra, tősgyökeres magyar vagy, éppen úgy, mint az ország lakosságának nagy része :)!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.14. 17:50:14

@QUERCUS: Éppen állásajánlatokat böngésztem...lehet, inkább szobalánynak kellene nekem is állnom. Összegyűjteném a kis vállalkozásomnak az induló tőkét, aztán Babette példáját követve élnék mint kecske a réten :).

bpetya75 2014.02.14. 17:53:44

@maxval a gondolkodó birca:

Tudod min lepődtem meg? Ezen az akác-mizérián. Az a része tiszta, hogy a fidesznek ez egy újabb csata a naaagy-nagy szabadságharcban. De itt, Somogyban, általam értelmesnek tartott emberek (méhészek) is petícióznak.

@QUERCUS:

Neked mi a véleményed erről a nagy véd- és dacszövetségről az akác kapcsán kolléga?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.14. 17:59:00

@bpetya75: Tudom, hogy off (bár már jócskán túl vagyunk a 100-on) de nem írnád le, miről van szó? Engem is érdekelne!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 18:05:05

@zöldeketbeszélek:
Ott nem a magyarságon, hanem a "szakmán" volt hangsúly :)

Megrekedtem a törzsfejlődés azon szintjén, hogy nem értem a munkáikat. Próbálkoztam (feladat volt) svéd vers elemzése is a suliban, hozzá sem nyúltam.

Van, aki ha olyanja van, akkor leül és verseket olvas. Nekem amikor "kulturálódni" van kedvem akkor leülök a net elé és Einsteinről, a munkásságáról olvasok, Teller Edéről, tudósokról, matematikusokról, van, hogy kiválasztok egy szervet és annak a működésébe "ásom" bele magam.
Ha irodalom, akkor krimi, kaland vagy sci-fi.

Ilyen vagyok :)

bpetya75 2014.02.14. 18:06:33

@zöldeketbeszélek:

Talán decemberben kezdődött az ajvékolás, hogy "azeju bé akargya tittani a akácot." What ever it means...

De egy hős fideszes ep képviselő a szárnyai alá vette ezt az (egyébként tényleg) nagyon remek és fantasztikus és sok jó magyar családnak megélhetést biztosító növényt, nehogy az özönfajokkal kapcsolatban tervezett uniós direktíva magvát szakajtsa kis hazánkban.

Most azt találták ki, hogy hungarikummá kéne nyilvánítani az akácot és a mézét, ezzel kivédeni a kiirtására irányuló (nem létező) gazemberséget.

Azért fázom ettől az egésztől, mert hírhedten rossz lovasok vagyunk, és nagyon nem szeretném, ha ripsz-ropsz az akác lenne a magyar nép szent tehene, mivel rengeteg helyen irtani kéne, nem hogy pátyolgatni.

morsels (törölt) 2014.02.14. 18:08:52

@Mr Long:
Kina azert fontos gazdasagilag, mert vagy 1.4 milliard ember el Kinaban.
Ez hatalmas tomeg, aminek ha csak a 10-15%-a vesz telefont, nez tv-t, akkor az oriasi piac.

Marpedig a jelenlegi vilag errol szol.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.14. 18:10:44

@Mr Long: Most erkezett a hir, a kurucinfo mar megerositette: charlie elkezdte shortolni a forintot!

morsels (törölt) 2014.02.14. 18:10:51

@Kövérmadár [swe]:
Alone

From childhood's hour I have not been
As others were; I have not seen
As others saw; I could not bring
My passions from a common spring.
From the same source I have not taken
My sorrow; I could not awaken
My heart to joy at the same tone;
And all I loved, I loved alone.
Then- in my childhood, in the dawn
Of a most stormy life- was drawn
From every depth of good and ill
The mystery which binds me still:
From the torrent, or the fountain,
From the red cliff of the mountain,
From the sun that round me rolled
In its autumn tint of gold,
From the lightning in the sky
As it passed me flying by,
From the thunder and the storm,
And the cloud that took the form
(When the rest of Heaven was blue)
Of a demon in my view.

Edgar Allan Poe

Sütemény1975 2014.02.14. 18:17:07

@házelőtthinta: felesleges magyarazni. vkinek semmit sem jelent a hazaja. mennyire orulok, hogy nem ilyen vagyok.

Latcho Rom 2014.02.14. 18:28:26

@nezzazegfele: Minek ciffrazni ha minden kerek? :-)

Shanarey 2014.02.14. 18:28:36

Na ez a nap is érdekes itt.
:-)

Egy újabb poszt ahol előadja egy "okos" hogyan kell csinálni.
Ám elfelejti a lényeget, ő sem úgy jött a világra hogy máris felvették azokra az egyetemekre, vagyis ahhoz hogy eljusson eddig, ehhez a szülők is jócskán hozzájárultak.
Na és az összehasonlítás a múltkori Ausztriás poszt-tal, azért sem állja meg a helyét, mert más közeg, más indíttatás, és főleg más lehetőségek voltak adottak, abban a helyzetben. Persze ettől függetlenül ők ott és akkor, tényleg szinte minden rosszul csináltak, de ez saját döntés volt, és ha ez nekik, így is jól sikerült, akkor most már igazából mindegy.
Mindettől függetlenül sok sikert a hölgynek, a továbbiakban.

A másik "okos" aki elmondja hogyan is megy a világ, csak azt nem értem hogy ha csak egy garzon kell neki miért nem Magyarországon turbózik ezért, hiszen arra itt is van esély, max 20 évvel tovább tart.
:-))

Az más dolog hogy arról, mit is jelent dolgozni, nem sok tapasztalata lehet Magyarországról, és mégis megmondja a "tutit"
:-)
Sebaj jókat vigyorgok ezen.

Viccesek ezek az összeesküvés elméletek, mert az igaz hogy van némi alapjuk, de akkor sem működik globálisan, mert mindig akad pár "nyakas" politikus, és akadnak "nyakas" országok, akik nem úgy működnek ahogy kellene. Na meg a nagy pénzügyi csoportoknak esélye sincs labdába rúgni Putyin elvtárs érdekeltségébe tartozó területeken, Na meg Kínában se nagyon.

Shanarey 2014.02.14. 18:33:19

@Sütemény1975:

10 év múlva mindketten másképp fognak gondolni sok mindent.
S ha ez a fórum még akkor is létezik akkor ezt majd újra tárgyalhatjuk
:-)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.14. 18:34:22

@nezzazegfele:
Ez egy kicsit nagyobb:

www.sverigeturism.se/smorgasbord/smorgasbord/service/sweden-map.html

És mi van akor, ha megveszitek több darabban és összrakjátok egynek a falon?

www.omnimap.com/catalog/int/sweden.htm

Ordering Sweden regional map #1 South (FB) 65-38920-1 Southern Sweden. Malmö, Helsingborg, Kalmar. 1:250,000. $14.99
Ordering Sweden regional map #2 SW (FB) 65-38920-2 South-West Sweden. Vännersee, Karlstad. 1:250,000. $14.99
Ordering Sweden regional map #3 SE (FB) 65-38920-3 South-East Sweden. Stockholm, Uppsala, Norrköping. 1:250,000. $14.99
Ordering Sweden regional map #4 Central (FB) 65-38920-4 Central Sweden. Sundsvall, Falun, Gävle, 1:250,000. $14.99
Ordering Sweden regional map #5 North (FB) 65-38920-5 Northern Sweden. Östersund. 1:400,000. $14.99
Ordering Sweden regional map #6 Lapland (FB) 65-38920-6 Far northern Sweden - Lapland. Kiruna. 1:400,000. $14.99

Quercus a favágó 2014.02.14. 18:35:24

@Sütemény1975:

Abban van igazság, azért mert valaki nem szereti Magyarországot, mint hazáját, nem kell bántani az itthon élő magyarokat. Egyébként madár nem is teszi ezt. Ő egyszerűen nem "hazafi".

De föl lehet tenni a kérdést úgy is. Mit jelentek én a hazámnak?Mi az én dolgom a kettőnk kapcsolatában, és mi a dolga a hazámnak. Miért várja el tőlem a hazám, hogy betartsam a jogszabályokat, hogy tisztességgel dolgozzak,adózzak, betartsam az írott, és íratlan normákat, mikor másoktól nem várja ezt el. A gazember politikusoktól, meg a csicskáiktól.
Mi jobba hazámnak? Ha ezt megunva elindulok külföldre, egy jobb, tisztességesebb megélhetés reményében, vagy elindulok otthon, és elvégzem a régen esedékes nagytakarítás. Minden gazember, korrupt, tolvaj politikust és csicskásait fölhúzom az első fára. Elveszek tőlük mindent, amit összeloptak, visszateszem a közösbe, és megpróbálom újra fölépíteni az országot. Persze nem egyedül.
De vagyunk ehhez elegen?.

Shanarey 2014.02.14. 18:36:43

@QUERCUS:

+1
S tényleg csak így lehetne megállítani ezt?

**mimi** 2014.02.14. 18:39:34

@QUERCUS:

"Tudod ki a másodrendű állampolgár. Az, aki odasomfordál a fideszes polgármesterhez, kérve, hogy adjon neki közmunkát, mire a polgármester elhajtja, mert nem hajlandó szembefordulni a falu háziorvosával, akit a polgármester ki akar csinálni.

Majd annak a több százezer közmunkásnak magyarázzátok el maxval egyetemben, hogy Magyarország gazdag ország, akiknek el kell dönteni alamizsna osztáskor, hogy a következő hetekben esznek, vagy kifizetik a rezsit, de akkor nem esznek."

bakker...te tudsz valamit!!!!!! :)))
csak nem te is itt élsz?????

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.14. 18:40:42

@bpetya75: Félek, jogos a félelmed...
Nem értem, miért nem lehet csak az akácmézzel lobbizni, a szőlő mint növény sem hungarikum, csak a tokaji aszú...(ha az, csak példaként hoztam fel).

Mr Long 2014.02.14. 18:44:11

@Don Kartasch: Nem baj, mert ra biztam a befekteteseim egy reszet ;)

VHB 2014.02.14. 18:50:03

@bpetya75: Ugye már szavaztatok az év fájára? A bolgárok még mindig vezetnek.
www.treeoftheyear.org/

Quercus a favágó 2014.02.14. 18:53:08

@zöldeketbeszélek:

Itthon a legstabilabb megélhetést a kis-nagy gazda életforma jelenti. Erről szerintem lekéstél. Bár vannak még kevésbé lefedett szegmensek. Az állattenyésztéshez elhivatottság kell. Én nem csinálnám.

@bpetya75:

Nem igazán követtem az eseményeket, miután a politika rátelepedett.
Az akáccal, mint fafajjal semmi bajom. Többre becsülöm, mint a fenyőt.Meg van a helye a magyar erdőgazdálkodásban. Ezt a helyet kell egyértelműen tisztázni. Ahol viszont nem elfogadható, onnan el kell tüntetni. Na ezzel szokott baj lenni. A módszerrel. Vannak ritka idióta elképzelések is.
Pár éve a Bükki Nemzeti Parknál néhány nem az első anyjától való ökoceleb kitalálta, úgy kell kiirtani az akácot a védett területekről, hogy a tuskónál fúróval bele kell fúrni, majd bele kell fecskendezni valamilyen gyomirtó szert, amitől elpusztul. Kipróbálták, és bevált. Én rögtön lecsaptam a dologra, és mint vállalkozó hosszútávon vállaltam volna ezt a munkát.Még az unokámnak is lett volna dolga. Sajnos elhalt az ügy, mert nem volt rá pénz.
Amikor elmondtam nekik a legegyszerűbb megoldást, úgy néztek rám, mint ha ufo lennék.

Quercus a favágó 2014.02.14. 18:57:26

@Shanarey(SCO):

Más lehetőség nem igen van. A választók olyanok, mint Aladin. Csak mikor megdörzsölik a lámpát, nem a szellem, hanem a 40 rabló bújik elő. Na vaze, akkor válassz közülük.

bpetya75 2014.02.14. 18:59:13

@VHB:

Én már szavaztam. A legjobb az az egésztben, hogy nem csak azért, mert magyar, hanem mert tényleg az tetszik a legjobban.

@QUERCUS:

Milyen legegyszerűbb megoldásra gondolsz?

Az akáccal kapcsolatban teljesen egyetértek.

Quercus a favágó 2014.02.14. 19:02:51

@**mimi**:

"csak nem te is itt élsz?"

De. Sajnos. És igen sok mindenre van rálátásom. Ez az ország velejéig korrupt, és rohadt. Beleértve az úgynevezett "igazságszolgáltatást" is. Az Isten mentsen meg mindenkit, hogy egyszer is kapcsolatba kerüljön velük. Ahogyan mondani szokták: Ha pénzed nincs, jogod sincs.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.14. 19:06:42

@zöldeketbeszélek: betanítanak. vagy szerintetek iskolák nélkül ne is számítsak jobbra? :D csúnya világ lenne... egyik ismerősöm is simán akaszt 120 ezreket sima melósként. NEM ÉRT semmihez. gyorsan betanították és ennyi. igaz, az nyugat magyarország.

Quercus a favágó 2014.02.14. 19:13:57

@bpetya75:

A z akácot egyféle képen lehet eltüntetni az őshonos állományokból. Ha békén hagyod. Ha bármilyen belenyúláskor megvágod, elindítod a gyökérsarjakat. Onnantól kezdve nincs megállás. Ha nem sikítós a jelenléte nem szabad bántani. A bükk, tölgy, cser vágáskora 80-120 év. Az akácé 30-40. Ha nem nyúlsz hozzá. eléri a 40-45 évet, és kiszárad az állományból. Kipusztul magától. Nincs sarj, egyszerűen eltűnik.

bpetya75 2014.02.14. 19:26:12

@QUERCUS:

És a kiöregítéssel meglepetést okoztál nekik? Tényleg ez a legegyszerűbb megoldás, csak annyi a baj vele, hogy nem lehet vele gyors, melldöngetős eredményt elérni...

@zöldeketbeszélek:

Sajnos politikát csináltak belőle, így nincs is mit érteni rajta.

Sütemény1975 2014.02.14. 19:29:46

@QUERCUS: sajnos nem. azonban a hazaszeretet ennel -nalam- sokkal tobbrol szol. ebben az orszagban akarok ervenyesulni. egyelore sikerul. igen, sokat dolgozom erte. igen, konnyebb lenne kulfoldon. nekem azonban ez nem szempont. amikor megyek hazafele, es hegyeshalomnal atlepem a hatart, megkonnyebbulok. otthon vagyok. nekem ez nagyon sokat jelent.

bpetya75 2014.02.14. 19:36:30

@VHB:

Egyébként a francia fához hasonlatos van itt Kaposváron is a Sétáló utca és az Irányi Dániel utca sarkán álló ház tetején. Csak az egy jóval kisebb nyírfa ;-)

Az idei magyar fa azért is tetszi, mert a vadgyümölcsök a kedvenceim. Ha kicsit parkosabb részen állna, el tudnám képzelni, hogy a Lőverek egyik utcájában álló háziberkenyét is lehetne nevezni. Annál nagyobbal még nem találkoztam. Bár nagy meglepetésemre az elhagyott bárdi zártkertekben két szép berkenyét is találtam pár éve. Az egyik alját kaszálták is, biztos befőzik életvíznek :-P

bpetya75 2014.02.14. 19:38:31

@Sütemény1975:

Nem dicsekszik vele. Közölte a tényt, hogy ő nem ilyen. Márpedig szabad neki nem ilyennek lenni. Ennyi.

Quercus a favágó 2014.02.14. 19:43:12

@bpetya75:

Barkócaberkenye a szívem csücske. A Bükkben vannak szép példányok. Sajnos a kollégák nem figyelnek az ápolási, gyérítési munkákkor, és többségüket kivágják.

Latcho Rom 2014.02.14. 19:44:23

Nyomd meg Cheng s megint a masodik helyen leszunk...

1 Germany 7 2 1 10
2 Switzerland 5 1 1 7
3 Canada 4 4 2 10
4 Norway 4 3 6 13

2014.02.14. 19:44:52

@Határátkelő: Osszeeskuves-elmeletekkel kapcsolatban, pont ma olvastam ezt es mindjart a magyar tarsadalomra gondoltam:

'“(...) the biggest problem with conspiracy theories is that they keep us not only from the truth but also from confronting our faults and problems. …This way of thinking relates any given problem to external elements, and thus does not [lead] to a rational policy to confront the problem. He who speaks of ghosts [as the reason behind any given problem] can do nothing to solve it.”

“Anyone, who adopts the conspiracy theory becomes so helpless that he ends up surrendering or committing suicide. The thinking of conspiracy theorists shifts between surrender and suicide, between helplessness and passivity, between negligence and failure.”'

www.memri.org/report/en/0/0/0/0/0/0/329.htm

Roviden osszefoglalva: az a legnagyobb baj az osszeeskuves-elmeletekkel hogy megakadalyoznak bennunket a hibainkkal es gondjainkkal valo szembenezesben. Igy nem lehetseges racionalis megoldasokat talalni az utobbiak megoldasara.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.14. 19:49:17

Kar hogy ma nem jott Babette, pedig ezt a frenetikus kecske-szimulatort neki akartam linkelni. :)

szuperblog.hu/koszi-internet-hamarosan-rendelheto-a-kecskeszimulator/

**mimi** 2014.02.14. 19:56:05

@QUERCUS:
minden szavaddal egyet kell értenem...sajnos :(

**mimi** 2014.02.14. 19:56:05

@QUERCUS:
minden szavaddal egyet kell értenem...sajnos :(

Quercus a favágó 2014.02.14. 19:57:15

@Sütemény1975:

Hidd el, az itt kommentelők túlnyomó többsége hazájának tekinti Magyarországot. Azok is, akik külföldön vannak. Ha nem így lenne, nem lennének itt nap mint nap.
Egyszerűen arról van szó, belefáradtak abba, hogy mindig csak nekik kell bizonyítani. Hogy húsz évig azt hallgatták, csak tűrj még egy kicsit, és majd jobb lesz, 4 éve meg azt hallgatjuk, hogy szabadságharc van, kussolj, és ásd a lövészárkot.
Miközben azt látták/láttuk, hogy akik a tűz közelében vannak még a Szűz Mária arcáról is ellopják a könnyet. Mert ugye vannak egyenlők, meg vannak egyenlőbbek.

Azt várják el tőlünk, hogy dolgozzunk. Tisztességesen. Rendben. Mi meg azt várjuk el, hogy ezt fizessék meg. Tisztességesen.

Na meg azt, hogy ne csak azt büntessék meg aki tojást lopott, hanem azt is aki a tyúkot ellopta.

Latcho Rom 2014.02.14. 19:57:23

@shakti_rom: ezust se rossz.., jobb volt a japan kolok, a ruszki is aki leserult.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 20:24:20

@Sütemény1975:
Nem kedvelem a kötöttségeket, ha neked kell egy extra korlát, akkor hajrá, de nekem ne kelljen már, ha nincsen rá szükségem. Csak sajnos a fajtád nem bírja a másként gondolkodókat...

@Mirjam2:
Nagyon így van, ezért nem szeretem őket.

@zöldeketbeszélek:
Azon gondolkodtam, hogy mindenki magyar, akinek az ősei Mongóliából jöttek? Mind mongolok vagyunk? Uram, tervezőm :D

Nem mentség a minősítésre, nem is keresek rá mentséget. Voltak már cifra dolgok ezen a blogon, ennyit én is megtehetek.

@nezzazegfele:
Ami a cégnél van olyan 50*150 centi lehet, ez nem tudom mekkora A-méret.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.14. 20:24:39

@Taxomükke: a régirégi max ilyen volt. még mielőtt kitalálta magáról, hogy aspergeres.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.14. 20:33:53

@házelőtthinta: az, hogy hetente jo ha egyszer volt hus az asztalon, az minek szamit? Btw, rizzsel, zsirosdeszkaval, meg margarinos kenyerrel is jo lehet lakni, ehezni nem fog az ember, de azert ne ezt vegyuk mar alapnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.14. 20:35:07

Na szóval...

kepkezelo.com/images/d7xy6z6tdaj4o18irlw3.jpg

A mai posztot két szóval lehetne jellemezni.
"Sima út".
Ez az ideális, így kell csinálni.
Mégis azt kell mondanom hogy hozzám közelebb áll az az írás amiben ezer nehézségen keresztülküzdve magukat révbe értek.
Ilyen utat kívánok mindenkinek mint a mai posztolóé.
Viszont a másikat szívesebben olvastam.

Turchinak is válaszolva, és egyben visszatérve a tegnapi posztra.
Félreértetek.
Nem bíráltam a tegnapi posztot.
Csak nem tudok vele azonosulni.
Nekem beteges ez a mindenre kiterjedő figyelem, a mátrixban ezer szempontban különböző súlyozással kisakkozott végleges letelepedési hely.
Persze.
Jól tették.
Három kisgyerekkel nem bíztak semmit a véletlenre.
De had ne kelljen elfogadnom.
A poszt írójáról valahogy egy olyan ember képe rajzolódik ki akit üvegbúra alatt neveltek.
Akinek soha nem volt lehorzsolva a térde és nem szedett ki soha egyetlen varjúfészket sem.
Ő valószínűleg nem is érti az én kifogásomat. Olyan mintha gyermeki rácsodálkozással megkérdezné "miért ti nem így csinálnátok?".
Nem bazmeg. Nem.
Aztán mikor elmesélte a "spontán" történetet a gyerekekkel akkor végem volt.
Muszáj volt felvázolnom hogy szerintem mi a spontán.
:)))))))))))))))))))))))))))))
Megjegyzem Madár verziója sem volt rosszabb egy fokkal se.
Amúgy sokadszor hangsúlyoznám, jó arc a srác. Valahogy mindezek ellenére sem érzek benne merevséget.
Ha ezt a tegnapi posztot egy Hagymához vagy Csige barátomhoz hasonló személyiségű ember írta volna akkor ízekre szedem és kicsontozom.
Hari Sheldonban inkább valami naivitást érzek de ugyanakkor valami könnyedséget is.
Nem mondom hogy lazaságot mert az más de bármilyen furcsán hangzik is a történet fényében, igen kimondom.
Valami franciás könnyedséget.

Más téma.
Volt itt néhány hozzászólás Kína gazdasági fölényéről.
Talán egy hete írtam egy összefoglalót a három gazdasági hatalom egymáshoz valóviszonyáról amire egyetlen pozitív válasz nem érkezett.
Mostmeg szinte csak azt támasztottátok alá.

Még valamit.
Sokszor elhangzott ma is a haza szó és a kizsákmányolás szó.
Miszerint a nyugati munkást bizony kizsákmányolják.
Egyetlen kérdés engedtessék meg.
Az én munkámnak mi a VALÓDI értéke? A kizsákmányolásmentes értéke?
Forintban vagy fontban kérem.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.14. 20:40:15

@Kövérmadár [swe]:
Itt van egy mérettábla:
www.marker.hu/epson/papir_meretek.htm

Plusz a rajza az A0 hajtogatásának:
hu.wikipedia.org/wiki/Pap%C3%ADrm%C3%A9ret

Közelre sem tudom belőni, milyen szabvány szerint csinálták a térképeteket. :)
De szerintem ha bemész egy térképboltba és azt mondod, hogy egy A0-ás térképet szeretnél, akkor ha létezik a méretedben, beszerzik neked.
1 m2 azért elég áttekinthető és ha a részeket összeállítjátok mindegyikből, simán ki lehet tapétázni egy falat vele.

Hm... Nem is rossz ötlet, ezt még a nagylányom is csípné. (Ma is hoztam neki egy térképet. :) )

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 20:49:57

@diggerdriver:
Milyen verziója a madárnak? :)

@nezzazegfele:
Látod? :)
Ha az embert érdekli a földrajz (vagy a térképek), akkor egy ngyméretű szuper ajándék lehet.
Percekig tudom elbűvölten bámulni és nézegetni, hogy melyik város / hegy / tó merre van, hol mennek az autópályák, milyen a városok eloszlása, stb...
Biztos kikapcsol.

bpetya75 2014.02.14. 20:53:17

@QUERCUS:

Tudok egy nagyon szép barkócát itt a Zselicben, talán Bőszénfa községhatárban. Egy jó 30+-os magasságú bükk allatt álldogál a maga 25-26 méterével.

Én is kedvelem őket. És én is sajnálom, hogy nem vigyáznak jobban rájuk...

nyuszigonosz 2014.02.14. 20:57:00

Nahát, micsoda nap ma is megint. :-)))

Összeesküvés teóriák: hát azok mindig és mindenröl egyfolytában vannak, csak melyiknek hol és mikor és mennyi az igazságtartalma, na az már nem olyan egyértelmü. Szóval olyat mindenröl lehet gyártani, feltételezni...na mindegy.

A másodrendü állampolgár: én nem érzem magam másodrendü népnek lényegében sehol. Mert miért lennék bárhol az? Sem ott, ahol állampolgárságom van, de ott sem, ahol az nincs, csak én éppen ott.... :-))

Maga a poszt: Ausztria megint és másképp mint az elözök és ennyibe kellett volna hagyni. Szóval fölösleges volt már a poszton belül az összehasonlítási kisérlet másokkal. Miért? Mert mindenki más, máshonnan indul és máshová tart.

2014.02.14. 20:57:50

@házelőtthinta: Hinta, oszinten remelem, hogy osszeszedsz egy garzonra valot az osztrak McD-beli fizetesbol (Mirjam arulja a lakasat) es sikerul elhelyezkedned az altalad valasztott gyarban. Boldog ember vagy, ha ennyit varsz az elettol. Komolyan mondom.
Kicsit osszezavarodtam, mert a minap erdelyi retet emlegettel szabad tehentarassal. Szamomra a garzon, gyarimunkaval meg az erdelyi szabad tehentartas ellentmondasosnak tunik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.14. 20:59:09

@Kövérmadár [swe]: Spontán lemenni a tengerpartra spontán elszívni egy jointot és spontán hazamenni három nap múlva.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.14. 21:00:37

@QUERCUS: A szakirányom az ökológiai gazdálkodás volt és ebben van a legtöbb tapasztalatom is. Remélem, ennek még van jövője.

2014.02.14. 21:00:53

@diggerdriver: furcsa, hogy a tegnapi poszt steril a mai pedig nem. Ez sokkal jobban megszervezett volt egyenesuttal, mint a tegnapi.

Nekem tetszett a tegnapi. Nade nekem minden tetszik, ami Frnaciaorszagrol szol

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.14. 21:02:49

@bpetya75:
Én Felcsúton tudok egyet. Egyik munkatársam udvarában áll. Hatalmas.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.14. 21:03:05

@VHB: Igen. Egyik szívügyem. :)

@bpetya75: Szerintem mi már találkoztunk...

@tildy[UK]: +1

@diggerdriver: Szerintem az az összefoglaló nekem kimaradt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 21:03:09

@charlieharper (NY, US of A):
Erdély nem Romániában van?
HAZAÁRULÓ!!!

@diggerdriver:
Pontosabban:
"Spontán lemenni a tengerpartra spontán elszívni egy jointot és szűkölve hazamenni három nap múlva."

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.14. 21:03:44

@házelőtthinta: Mondom, dobd a tűzbe a Lenin összest, akaszd le a falról Che képmását (ja, és a Che arcképével dekorált pólót is add le egy second-hand üzletnek, oda való) Aztán számolj, hogy mire elég amit betanított munkásként el tudsz érni. Meg hogy mit tudsz majd ebből majd a gyerekeidnek nyújtani. Jó éjszakát.

SzZoole 2014.02.14. 21:07:47

@charlieharper (NY, US of A): @shakti_rom:Te biztos ismered azt az angol relkam szlogent:confused.com.Nala is ezt latom,de nem todom hogy tudatos csinalja vegy tenyleg ennyire egyszeru szegeny.

nyuszigonosz 2014.02.14. 21:08:46

@charlieharper (NY, US of A): Igen, a tegnapi poszt volt a sokkal érdekesebb, könnyedebb. És föleg francia. :-)

Ez a vonalzós út, a mai.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.14. 21:09:13

@charlieharper (NY, US of A):
Neeem.
Amikor olyanok bejátszanak hogy milyen magasan van a konnektor meg mi az az elviselhető távolság kilométerben és időben ami még tolerálható meg mátrixon nézzük hogy mi milyen súllyal esik latba...
Ez már nekem sok.
Hangsúlyozom a család szempontjából tökéletes megoldás de nekem a hátam borsózik tőle.
A mai csak annyi hogy tanult nyelveket megpályázott mindent és kihasználta a lehetőségeket.
A tegnapi az steril a mai az hideg fejjel számító.
Más a megközelítés.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.14. 21:11:25

@Kövérmadár [swe]: Dettó. Így van nálunk az egész család. A könyvespolcon egy fél méteren térképek vannak. Mondjuk a 10 nm-en elenyésző mennyiség. :D

@charlieharper (NY, US of A): Én is egy elvonult gazdaságra emlékszem, mint álmok netovábbja. Csak pislogtam a gyári témán.

@diggerdriver: Digger, a Madárnak szánt bejegyzésedből két szó jutott eszembe: ujasz.hu/szines-vilag/5857-napi-hatszor-jutott-el-a-csucsra-a-holland-no-a-laban-keresztul

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 21:11:56

@zöldeketbeszélek:
Milyen olyan gyár van ma Magyarországon, ahol betanított munkásokat keresnek és meg is fizetik őket valamennyire?
A valamire való gyárak (már amik megmaradtak), mint az Audi, Tungsram vagy GE minimum szakembereket keres szerintem, technikusi végzettséggel és lehet nem lesz elég egy osztrák Mekis 5 év szakmai tapasztalat (hacsak nem a gyár étkezőjébe szeretne menni - ki tudja?).

Vagy lehet, hogy Kínába készül?

Shanarey 2014.02.14. 21:12:01

@VHB:

Na akkor én most szavaztam, ha már áprilisban nem fogok szavazni, mert messze van London.

Pedig: "Londonban sej, van számos utca és minden utcán több sarok".......
:-)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.14. 21:13:46

@diggerdriver: Ez a konnektoros sztori hol van? Valahogy kimaradt az életemből...

2014.02.14. 21:14:32

@nyuszigonosz/D/: igy van. Vegre Franciaorszag. Es videk!

@diggerdriver: hatakkor nem ertem, de nem is kell! Itt mar mindenki lassan lelep hetvegezni, hetfon munkaszuneti nap van! Hosszu hetvege
Mi is tervezunk, hogy mint es hogyan a koltozessel. Mashogy nem is tudnank jonni. Azt is "megterveztuk", hogy Korea vagy USA (vagy mas) legyen az allomas....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 21:14:34

@nezzazegfele:
Hollandia és a lábam? :D

Nekünk nincs 10nm-es könyvespolcunk, viszont van egy nyulunk ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.14. 21:15:42

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
Rezsőfatertól nagyon nagyon elnézést kell kérjek.
Küldött egy Valentin napi avatarképet és én elfelejtettem kitenni.
Talán nem késő:

kepkezelo.com/images/dkt71youqwoffb48c4r0.jpg

2014.02.14. 21:15:46

@Zoole[uk]: egyebkent joindulatu. Almodozokbol is kell ide. Szinesiti a felhozatalt.

2014.02.14. 21:16:01

@diggerdriver: Ennyi hozzászólás között csak véletlenül vettem észre hogy válaszoltál nekem is. Nem szoktam mindent olvasni :-)
Na szóval...D
Én pont ilyen beteges, mindenre kiterjedő figyelemmel bíró ember vagyok mint amit te nem bírsz a posztolóban. Akkor most utálsz engem is?? :-((( Azzal a különbséggel hogy amit mi eltervezünk az nem annyira szokott bejönni, de az akarat megvan

2014.02.14. 21:18:06

@Turchi: a tegnapi posztot kevertük ide, elnézést a mai posztolótól

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.14. 21:20:50

@Kövérmadár [swe]: Jászságban van valahány gyár, napi 12 órát dolgoztatják a népet, az első három hónapban nem fizetik a túlórát, ha túléli a próbaidőt, akkor onnantól azt is fizetik. Van, hogy kifizettetik az utazást, háztól házig hordják őket.
Hajnal négykor elindulnak ahol én élek, és este 8 van, amikor ide visszaérnek.
Táppénz nincs, ha lebetegszik ki is rúgják rögtön.
Kapnak zsebbe 100-110e Ft-ot és boldogok, mert van munkájuk.
Elkölteni nem tudják, nincs rá idő, így gazdagnak is érzik magukat.
Addig a 3 hónapig, míg van munkájuk...
...és nem csak egy gyár van, és nem csak a Jászság irányába mennek innen buszok, hanem a másikba is. Kirúgják az egyik helyről, megy a másikra, mire a kör bezárulna, és nem lenne hová menni, addigra kirúgják a főnökséget is, mármint az emberkereskedőket, mert maguk közt csak így nevezik, akiket emezek meg rabszolgáknak hívnak, meg hangyáknak, és kezdődik elölről az egész.
Gyerekeseket helyből fel sem vesznek. Mármint nőt. Esélyegyenlőség van. Volt, akit megkérdeztek, hogy a férje nemm keres-e munkát, mert azt felvennék, ő meg maradjon otthon a kölkökkel...
De a 175-höz ez is messze van még nagyon...
A boldoguláshoz meg különösen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.14. 21:22:27

@nezzazegfele:
Még tavaly mikor csak tervbe volt véve nekik a költözés kimentek terepszemlére és az egyik fő szempont a konnektorok magassága volt.
Meg a nagyszülők elvitték a gyerekeket valami Vekerdy nevű celeb pszihomókushoz hogy milyen törést okoz a lelkükben a költözés.
Mikor ezt olvastam azt hittem paródia, meg is gyanúsítottam Maxot hogy ő követte el aztán kiderült hogy komoly.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.14. 21:23:45

@Kövérmadár [swe]: Hollandia? A lábad? Mi??? :D
Te nyúlbogyót gyűjtesz, mi könyveket (gyűjtöttünk, míg telt).
Mindenkinek más a perverziója ;)
:)

@Turchi:

Nálunk is így működik a spontaneitás. Folyton nyomjuk az újratervezést... :D

Shanarey 2014.02.14. 21:24:07

@QUERCUS:

Tudod, az a baj, hogy amilyen nagyra nőttem, annyira pacifista vagyok, és csak és kizárólag a saját és a családom védelmének okán használnék fizikai erőszakot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.14. 21:24:24

@charlieharper (NY, US of A):
Teljesen jól látod.
Én is bírom a csókát.
Bár még nem válaszolt hogy mennyit ér a munkám kizsákmányolás mentesen.

Shanarey 2014.02.14. 21:25:59

@nezzazegfele:
A könyvekkel, az a baj hogy polc kell hozzá.

S ha a könyvek gazdája lelép más országba (én), akkor fáj a szíve az otthon maradt picivel több mint 3000 könyv miatt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.14. 21:26:43

@Turchi:
Ne kezd más megint. Inkább írjad a szomál' ja bocs a Szudáni posztot.
Miért utálnám?
Sőt bírom az ürgét. Meg téged is.
Bár megőrülnék tőletek.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.02.14. 21:27:37

@házelőtthinta: hat ezt most olvastam csak. Jajjj, de szep:
"Én is haza vágyom és teljesíteni is fogom.Lesz egy takaros kis garzonom és elleszek. Majd jól leírogatom nektek ide hogy ebben a hónapban sikerült spórolni 15 ezer forintot és majd ti jól kinevettek érte mert ti meg 1000 eurt spóroltok. Viszont én otthon fogok élni és nem fogom magam másodrendű polgárként érezni. A lelkiismeretem pedig tiszta lesz, mert tudni fogom hogy ott élek ahol a helyem van, ahová születtem. És megbecsülöm. És nem vágyok rá hogy egy életre cserben hagyjam."

Ezt a Tokfozeleknek ird meg legyszives. O is ertelmisegi, nemet teruleten

bpetya75 2014.02.14. 21:28:54

@diggerdriver:

Barkócát? Meglep. Nem szabad állásban, inkább alsó szintben szokott nőni.

@nezzazegfele:

Mikorhol? Továbbá álljkivagy?! ;-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 21:33:11

@nezzazegfele:
Ez több, mint csábító!
Ha a gyerehaza.org-on keresztül csinálom, kapok kiváltságokat?

@diggerdriver:
Szerintem amennyit a munkád eredménye megtermel. Hogy ezt hogyan lehet kiszmolni... valahogy biztosan ki lehet.
Annyit tudok, hogy volt olyan munka, aminek darabja 40e koronába került (ennyit kaptunk érte). De ebben ott a gépidő, az én 3 órám, amit vele dolgoztam, a hegesztők munkája, alapanyag, stbstbstb... A végtermék pedig egy bányagép, ami fogalmam sincs, hogy hány darabból áll és mennyibe kerül.

Egyébként jellemzően miket markolsz? Mármint milyen céllal?

2014.02.14. 21:34:39

@charlieharper (NY, US of A): Igy van, elado a keco, 32 negyzetmeter! Akar teljes berendezessel - Hinta azonnal be is koltozhetne. Az az egy gond van hogy csak 'penz' neven ismeretes egysegeket all modomban elfogadni ellenertekkent, mivel alavalo modon tolem is ilyet kovetelnek a kovetkezo hajlek megszerzesehez a dekadens Nyugaton.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 21:36:16

@nezzazegfele:
A két szó, ami eszedbe jutott :D

@charlieharper (NY, US of A):
"ott élek, ahol a helyem van" - helye nem a kutyűnak szokott lenni?

montroyal ( CAN qc) 2014.02.14. 21:36:36

off
magyarkodunk... Valentin alkalmabol megyunk a montreali Hungarian Foyer vacsorajara unnepelni a harmadik koru magyarokkal ...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 21:37:25

@Mirjam2:
Szégyelld el magad!
Hinta Hazaffy, neki ingyen jár a lakás! A kenyeret is hazaszeretért kapja a boltban.

Shanarey 2014.02.14. 21:37:40

@Mirjam2:

Ez rendben, de hogy fog ott állatokat tartani, és van a közelben az állatoknak megfelelő mező?
:-))))))))))))))))

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.14. 21:38:06

@diggerdriver: Aha, a konnektor így már rémlik... Megkeresem. Poszt volt ugye? Köszi.

@Shanarey(SCO): Pontosan ez a legnagyobb bajunk a költözési logisztikát tekintve nekünk is... :D
Itt nem hagyhatjuk, stb.
Amikor először felmerült a kérdés, épp valami posztot olvastam, ahol arról beszélt valaki, hogy miért járnak a magyarok kint kisbusszal, miért nem vesznek családi autót. Ráböktem a monitorra: megvan! Kisbusz kell! :D
Jót röhögtünk. De tényleg meg kell valahogyan oldani.
Már elkezdtem azoknak is a rendezését, befogadó könyvtárat keresni, ha olyan darab, de kevés lesz kirostálva.
Cserébe nincs sok cipőnk és ruhánk :)

@charlieharper (NY, US of A): :D

@bpetya75: Neten. Szakmailag. Egyszer előkeresem a régi vinyót és átnyálazom a levelezésemet abból az időszakból. Nem 100%, de már régóta birizgál, és ma nagyon kijött. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.14. 21:38:26

@bpetya75:
Ott áll az udvarában.
Ő sem tudta hogy az hanem Homoki Nagy István mondta neki mikor filmet forgattak Alcsúton és előttük mentek el.
Direkt miatta megálltak.

Shanarey 2014.02.14. 21:39:08

@charlieharper (NY, US of A):

Szerinted van fogalma arról, hogy mennyi a vásárló értéke 15000 Ft-nak?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 21:39:10

@montroyal:
Mi az, hogy "harmadik korú"?
Mi angolkodni fogunk holnap és megyün az Oliver Twist-be ebédelni :)

2014.02.14. 21:40:40

@Mirjam2: legalabb van valami erkely vagy belso udvar, ahol majd a tehenet tartja?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.14. 21:42:57

@charlieharper (NY, US of A): Mirjam lakása tuti nem érdekel, úgyis drágán akarná odaadni, mert biztos megviselte hogy megzuhant az ára az ingatlanpiac összeomlása miatt.

@Shanarey(SCO): képzeld hogy van fogalmam. Éltem otthon én is pénzből csak anyáméból. Nme kell úgy tekinteni azért rám mint egy földönkívülire aki semmiről se tud mert nem dolgozott Magyarországon még. egyébként dolgoztam, fusi melókat, suli mellett, nyaranta.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.14. 21:43:09

@diggerdriver: Ha annyit kapnál mint amennyit termelsz, akkor rajtad hogy keresne pl a céged? ja,sehogy. ezért kizsákmányolás. ez miért meglepő?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.14. 21:43:19

@charlieharper (NY, US of A): közel vagyok hozzá. 5-6 millióért(zsebben ~4)már egész jókat lehet kapni. kicsit kipofozom aztán jó is lesz laknak. vagy találok valami jó ismerőst és neki kiadom ha nem jön össze a meló otthon. az erdélyi tehéntartás inkább csak álom. a pesti garzonlét inkább a realitás. lehet álmodozni nem?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.14. 21:43:26

@charlieharper (NY, US of A):
Erdély csak álom. A pesti garzonélet a realitás. 5-6 millióért már lehet kapni pofásakat. Lassan meg is lesz. (4 zsebben.)

@Zoole[uk]: Aki nem karriert akar építgetni az ennyire egyszerű
,buta ember. ez esetben vállalom hogy én egy egyszerű,buta ember vagyok.

@zöldeketbeszélek: Mit számoljak? Nincs se barátnőm, se feleségem, a gyerekvállalás még nagyon messze van. Betanított munkásoknak ne is legyenek gyerekei ugye?

montroyal ( CAN qc) 2014.02.14. 21:43:37

@Kövérmadár [swe]: harmadik kor franciabol forditva az idos kor finoman fogalmazva ..

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.14. 21:44:03

@Kövérmadár [swe]: Ezt velük beszéld le Madár, mert én csak a menjünkki.hu-t nézegetem :D

Te, figyelj, tényleg tudni akarod, hogy Digger miket markol és milyen céllal? :D

Egyébként van ipari katalógus, nem jut eszembe a neve, amiben le van fektetve, hogy milyen termék mennyit ér, mennyi a rezsióradíja, stb. Árajánlatokhoz szokott kelleni szakértői kiszámolósdi, leginkább ott használják (és akivel beszéltem iylen ügyben, mindenki utálta is kellőképpen. Jegyzem, a kertépítési részét ennek a számgyújteménynek én magam is.)
Persze mankónak jó, meg miheztartás végett, de állami pénzhe nem jut a páciens ilyesmi nélkül.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 21:44:37

@Shanarey(SCO):
32nm-en elfér 3 tehén + a fejéshez szükséges vödrök.
@nezzazegfele: És még változtosan juhászkodhat is ;)

15000 forint egy wizzair jegy volt a békeidőkben.

Könyvek: apósomék azt csinálták, hogy béreltek egy kisteherautót és kihozatták a holmijukat. Rokoni alapon volt, azt hiszem 400e forint magasan (Mo -> So). Nagyon ragaszkodott a maga által felujított bútorokhoz, így szerintem a dupláját is kifizette volna :)

Shanarey 2014.02.14. 21:44:57

@nezzazegfele:

Ezen vigyorgok mikor a Túró Rudi és társai szóba kerülnek.

Nekem a szerszámaim, és a könyvek utána a Piros arany, és ennyi.

A terv az, ha már stabilizáltam az itteni életem, akkor már lesz autóm is és pár fuvarral kihozok mindent egy év alatt.

bpetya75 2014.02.14. 21:45:52

@nezzazegfele:

Nem olyan ritka a vadgyümölcsöket kedvelő erdész ám. Ládd Quercus kolléga is így van vele :-P

@diggerdriver:

Az akkor nem most volt, amikor lefilmezték. Tudnál esetleg képet küldeni róla? Nem vizsgáztatni akarlak, tényleg érdekelne.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.14. 21:45:59

@Kövérmadár [swe]:
Mindent.
Házalap csőfektetés betonterítés aszfaltterítés zúzottkőrakás minden.
Arra lennék kiváncsi hogy mi a kizsákmányolás fogalma és hol kezdődik?
Mikortól lehet azt mondani hogy most kizsákmányolnak.
Mitől függ? A munka értékétől vagy attól hogy meg vagyok e elégedve a fizetséggel?
Annyiszor szó volt már itt a kizsákmányolásról hogy végre beszéljük már meg.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.14. 21:47:58

@Mirjam2: El fog ott férni a tervezett 3 gyereke is?

@Kövérmadár [swe]: :D

@diggerdriver: thx

...nahát, én nőnek néztem...

2014.02.14. 21:48:25

@diggerdriver: Nem kezdem csak folytatom DD. Szomáliáról szívesen írnék, ott még sose voltam. Szudánban meg igen, arról meg azért nem. Ha mégis, csak annyi lenne a poszt: " Minden szar de azt legalább megfizetik..." Szerinted? Elég lenne ennyi? DD. A megőrüléséhez bárkinek szívesen hozzá tudok járulni ha a közelében vagyok. Így távban nem vagyok jó

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 21:48:43

@nezzazegfele:
Nálunk hasraütésre szokott menni az ilyen, van is pislogás néha az operátor részéről :)
Van, mikor megkérdeznek minket (technikusokat) és miután a rajz alapján mondunk egy árat és megkapjuk a 3d-s testmodellt derül ki, hogy egy apróságot kifelejtettek, amitől 5* annyi ideig tart :)

Arról nem is beszélve, amikor az operátor inkább facebookozik és a 2 órás munka 3,5 órát van a gépben :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.14. 21:49:34

@házelőtthinta:
Álljunk már meg egy pillanatra.
Ha a cég nem keresne rajtam akkor nem lenne cég aki alkalmazna.
A boltos is kizsákmányolja a vevőt?
Téged kizsákmányol a Meki vagy a Meki kizsákmányolja a vevőit?

bpetya75 2014.02.14. 21:49:36

@házelőtthinta:

Ezek szerint mindenki, aki munkát ad valakinek, kizsákmányolja azt? Ne keverd össze a kizsákmányolást a tisztes haszonnal.

2014.02.14. 21:51:10

@nezzazegfele: Spontaneitás? D Mi úgy megszerveztük hogy Kairó után Dubaiban foguk dolgozni hogy Szudánban kötöttünk ki. Így elqúrni valamit az már művészet

2014.02.14. 21:51:24

@házelőtthinta: dehogynem. En is almodozom, aztan megprobalok tenni is erte es vagy osszejon vagy nem. Tartottal mar valaha tehenet? Es miert pont Erdely, miert nem mondjuk az Orseg vagy a Mecsek?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.14. 21:53:17

@bpetya75:
Nem most volt e a fa még ma is áll.
Ha otthon lennék lefényképezném de mostmár erre kevés az esély.
Bár a gugli mapson lehet hogy rajta van.

2014.02.14. 21:53:39

@nezzazegfele: Amúgy te voltál aki a duolingót javasolta ugye? Már teljesen begőzöltem tőle, állandóan csinálom és nincs vége sosem

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 21:53:45

@diggerdriver:
Érdekesen hangzik... vágtál már át vezetéket munka közben? Mikor Veresegyházon épült a lakópark heti rendszerességgel vágták el a villanyvezetéket a földben és csak pilogtunk, akik már beköltöztek az utca másik végébe :)

Kizsákmányolás: nem tudom, mert nem érzem magam kizsákmányolva. Azt tudom, hogy a cég óránként 1500 koronát kapott azért a gépért, amit én hajtottam és ebből nettó 100-110 körül kaptam. A bruttó és adók miatt azért nem tűnik kizsákmányolságnak, a gép elhasználódását, szerszámokat már nem is számolva. Mintha azt mondták volna, hogy a bevétel 30%-a a dolgozóé, tehát 300 korona körül lehett a haszon.
Ugyanakkor másik gép, másik rezsiórabér, de az op fizetése ott is hasonló.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.14. 21:54:09

@Kövérmadár [swe]: Köszi a tippet ármegjelöléssel. Felveszem a listára ezt is. :)

@Shanarey(SCO): A terved a tervünkhöz hasonlatos :)
Most írjam, hogy a férjemnek is a szerszámai... :D Na, de tényleg. Szakember, felhalmozott tudása kiegészül felhalmozott szerszámkészlettel. Izé.
(Nekem is van... Igen.)

@bpetya75: Amikor még csak a hozzászólásokat olvastam és nem társítottam nevekhez, akkor nem volt teljesen egyértelmű, de azóta egyre erősebb a dolog.
Nem konkrétan a vadon termő gyümölcsökre gondolok, hanem általában a témára, a szófordulataidra, stb.
Mennyi ideig tárolod a levelezésedet?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 21:57:00

@Turchi:
Majdnem :D

@bpetya75:
Magyarországon ugyanazért a munkáért jellemzően jóval kevesebbet fizetnek. Akkor hol van nagyobb kizsákmányolás?

Ő pont a kizsákmányolás miatt ment külföldre. mégis szerinte ott zsákmányolják ki a népet jobban. Itt valami nem kerek nekem.

Shanarey 2014.02.14. 21:57:26

@házelőtthinta:

A mai vásárlóértékre gondolok, és arra hogy ezért mennyit is kell dolgozni Magyarországon.

Nekem, itt, ahol most vagyok, ennél több a napi bérem, pedig csak egy hajszállal vagyok a minimálbér felett.

Ami a lényeg, munkahelyed még nem volt Magyarországon, és hogy mit és hogyan kerestél fusiban, az ebben a témában, nem releváns

S tényleg hogy is van ez a garzon, és az állattartás, na meg a mezőn történő bambulás?

bpetya75 2014.02.14. 21:58:41

@nezzazegfele:

Nemrég töröltem egy csomó régi levelet. 2011 decemberi a legrégebbi, ami meg van.

@diggerdriver:

És ott hogy találhatom meg?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 21:59:14

@nezzazegfele:
De csak akkor, ha a felesége különköltözik :)

Szívesen! Nem tudom, hogy hová készültök, Indonéziába problémás lehet a teherautó :)

Latcho Rom 2014.02.14. 21:59:20

@Zoole[uk]: nem tudom mirol beszelsz koma
angol reklamok itt nincsenek

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.14. 22:00:35

@diggerdriver: fogódzó: www.google.hu/search?num=20&site=&source=hp&q=%C3%A9p%C3%ADt%C3%A9si+normagy%C5%B1jtem%C3%A9ny&oq=%C3%A9p%C3%ADt%C3%A9si+&gs_l=hp.3.2.0l10.3520.5110.0.7988.8.6.0.2.2.0.188.864.1j5.6.0....0...1c.1.35.hp..1.7.721.JO6cd5sXwrk

@Kövérmadár [swe]: Na, ez az apróságot kifelejtenek téma annyira ismerős... Tiszta szívás, amikor már benne van amúgy is (ex has) 40 óra valamiben, leadás előtt átnézetjük, és akkor még ez kell, az kell, kistököm kell...

@Turchi: Na, ezt elolvasnám :)

Igen, én hoztam a Duolingot. :)
Én is nyomtam nonstop, csak egy hete meló van ezerrel, és most ülepszik csak az anyag. :)
Meglepődtem, mert azt hittem, hogy nem tudok semmit angolul, a teszt meg azt mondta, hogy de, egy kicsit igen... :) Tök jó érzés volt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 22:00:39

@Shanarey(SCO):
Majd bambul a gangon :)

Hány órát kell dolgozni Mo-n és Aut-ben egy BigMacért? Aut-ban jobb a kiszolgálás? Vagy miért kap többet ott, mint Mo-n?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 22:02:28

@nezzazegfele:
Az utolsó munkám ilyen volt. Írtam rá a programot napok óta, mert a határidőt tartani kell, siessek. OK, de amikor megkérdezem, hogy mégis milyen lesz az öntvény, honnan és mennyit és hogyan marunk majd, akkor nem tudták. Majd megjön és megnézzük felkiáltással folytattam a munkát. Sikergyanús :D

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.14. 22:04:21

@bpetya75: Ez előtte volt. :)

@Kövérmadár [swe]: Eddig Ausztriába és Németországba készültünk, de pár hete Angliába... :D
A spontaneitás... Meg a vonzó mosogatási lehetőségek :D ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.14. 22:08:08

@bpetya75:
Tessék.
Csak neked csak most.
Szólj a guglinak legközelebb nyáron fényképezzenek.

kepkezelo.com/images/c6vzjiag7x2s727xj00.jpg

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 22:08:45

@nezzazegfele:
Ha vártok nyárig, akkor charlie biztosan be tud ajánlani a helyére mosogatni :)

SzZoole 2014.02.14. 22:08:58

@shakti_rom: bocsi tesokam,neked csak veletlenul kuldtem
I beg your apologize:)))

Shanarey 2014.02.14. 22:09:17

@Kövérmadár [swe]:

Ott a dolgozó is megvan becsülve, mert ha nem becsülik meg akkor állandóan újat kell felvenni, azt betanítani, stb. Magyarországon ez úgy megy ha nem tetszik menj máshová, mert úgysincs hová menni.

Pedig ha tudná micsoda jó dolog ha az ember 9 órát dolgozik de csak hat órára van bejelentve, már persze ha be van jelentve. na meg milyen az ha a fizetés csúszik egy kicsit, vagy sokat és három hónappal később konstatálhatja hogy a cég amelynél dolgozott felszámolás alatt áll.

Ha tudná a választ, nem beszélne butaságokat.

2014.02.14. 22:12:58

@charlieharper (NY, US of A): Haaat... Belso udvar meg akad (korfolyosos haz), de Budapest belvarosa leven, a legeltetes nehezen lesz megoldhato. Ha mindenkeppen ragaszkodik a tehenhez, Indiat javaslom. Ott sok csaladnak van egy a haza / viskoja elott, a tulelest biztositja mivel ingyenesen atalakitja a fuvet tejje es az urulek futoanyagkent szolgal. Arra azonban mindenkeppen keszuljon fel hogy Indiaban semmi nincs ingyen, penz nelkul sajnos szo szerint hagynak az utcan meghalni, minden tovabbi nelkul. Bar ugy hallom lassan Magyarorszag is ebbe az iranyba kozelit.

2014.02.14. 22:16:38

@nezzazegfele: Már el is olvastad! Ami az idézőjelben volt. Ennél többet nem tudok DD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 22:17:25

@Shanarey(SCO):
Vagy egy olyan rögeszmém, hogy magasabb fizetésért az ember jobban teljesít, még ha nem is tudatosan. Megvan az az érzése, hogy a cég egy kicsi az enyém is, magamnak is termelem a profitot.
Persze sokat segít a karácsonyi bónuszosztás, külföldi csapatépítés, nem szólogatnak be minden apróságért és nem várják el, hogy beleszakadjak a munkába (ha beleszakadok, akkor azt méltóképpen honorálják - nem csak pénzben).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.14. 22:18:06

@Kövérmadár [swe]:
Láttál már olyan nagy kék karvastagságú vezetéket? 10ezer volt rohangál benne.
Na olyan volt több is.
Aztán hogy csak a legnagyobb fogásokat említsem.
300milliméteres vízvezeték.
200miliméteres gázvezeték.
Légvédelmi lövedék kettéharapva.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.14. 22:27:34

@Kövérmadár [swe]: Mivel csak várni tudunk, így ráérünk ebből a szempontból. :)
Gyengül az esély, hogy megkapjuk, amivel tartoznak nekünk, illetve hogy elkeljen a telkünk, így most ráfeküdt az angolra az emberem és ezerrel nyomja a portál programozást.
Folyamatban a Linkedin profilja, az enyém már egész pofásan néz ki.
De angolul egyelőre csak Ő tud, ott is piacképes szakmája Neki van, angolul remekül tudok mosogatni, kb. olyan perfektül, mint németül, magyarul persze anyanyelvi szinten, úgyhogy ha nyáron kijutunk, akkor majd megpályázom a felszabaduló mosogatót :) ;)

@Shanarey(SCO): +1

@Turchi: Én kérek elnézést. :D

@diggerdriver: Az a lövedék, az ütött...

Quercus a favágó 2014.02.14. 22:30:37

@diggerdriver:

Naddolog. Az egyik rokonunk a temetés után egy hónappal kiásta a nagyanyját. Eszébe jutott, hogy benne felejtettek egy százast a zsebébe.

2014.02.14. 22:34:15

@nezzazegfele: 'El fog ott férni a tervezett 3 gyereke is?'

Boven. Galeria van!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.14. 22:38:06

@QUERCUS:
Soroksáron dolgoztunk. Volt ott egy régi sváb temető.
45óta nem temettek oda senkit.
Mi nyitottunk ott egy illegális homokbányát. Onnan vittem a homokot a falazáshoz mikor építkeztem. Leszedtük a csontokat meg koporsómaradványokat fölülről alulról meg ástuk ki a kiváló homokot.
Mondtam az asszonynak hogy ne féljen őt már nem kell belefalazni mert vannak már benn elég sokan.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.14. 22:39:26

@QUERCUS: Basszus... Mondd, hogy csak viccelsz...

@Mirjam2: Lassan eljutok arra a pontra, hogy összefoglalom a hetek óta gyülemlő gondolatokat ezzel kapcsolatban...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.14. 22:39:36

@charlieharper (NY, US of A): Érzelmi szálak fűznek oda. Volt barátnőm is onnan való. Amúgyis szeretem. Ennyi a sztori.

@diggerdriver: természetesen ki vagyok zsákmányolva. viszont kevésbé mint mondjuk egy kelet európai és még kevésbé mint mondjuk egy vietnami meki dolgozó. én csak elvi szinten fogalmaztma meg hogy mi az hogy kizsákmányolás.

szemléltetném : ejtesz egy vadat a fegyvereddel. dolgoztál, izzadtál a munkád eredménye 1 db vad, hasznosíthatsz belőle x kg húst, megeheted stb. a munkád nettó profitja tehát egész jól ábrázolható. Ha te ennél kevesebbet kapsz, mondjuk csak egy fél vadat akkor bizony kizsákmányoltak. elvették a zsákmányodat!

én filozófiai értelemben közelítem meg a dolgot nem a gyakorlatt érdekel meg az hogy a gennyes kapitalizmusban ez hogy megy. Persze hogy nem érzi magát a svéd szakmunkás kizsákmányolva mert jól el van, van pénze és jut neki arra amire szeretné. de az elvi síkon kevesebbet kap mint amennyit termelt ezért számomra az is ugyanúgy kizsákmányolás.

@Kövérmadár [swe]: csak hogy kötekedjek : Ausztriában a 3. legmagasabb gdp ppp Európában. Bizony, Svédország is mögötte van, többet tudok vásárolni a fizetésemből mint te. vagyis nem biztos hogy te, de mondjuk egy ottani minimálbérhez viszonyítva.

Latcho Rom 2014.02.14. 22:39:39

@Zoole[uk]: jovan. azert a reklam linkjet kudjed el ha van jutubon, hatha tudok rugozni parat rajt:-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.14. 22:39:42

@QUERCUS:
Jaa és egyik kolléga talált három aranyfogat az egyik koponyában. Utána átnéztük az összeset e már nem volt.

Mr Long 2014.02.14. 22:39:57

@diggerdriver: @charlieharper (NY, US of A): Ma este megtalaltam az orszag egyik legnagyobb angol csapjat. Kb a semmi ertelme kategoria... Holnap reggel majd teszek fol fotokat, most mennem kell aludni, mert elfarasztott a sor,

MagyarJoe 2014.02.14. 22:43:53

@házelőtthinta:
"Ki akarna már olyan helyen élni ami tele van törökkel, arabbal, négerrel meg a többivel. Oké, külföldön elviselem, elviseli az ember, de nekem pl nem tetszene úgy Budapest hogy tele lenne ilyenekkel."

Nemreg olvastam valahol, egy jellemzest a magyarokrol kulfoldi szemevel. Majdnem pontosan rad illik...

Nem szereted az a torokoket, arabokat, stb... de foleg a maskepp gondolkodo magyarokat :)
Mindig valaki mas az oka annak, ami veled tortenik, lasd osszeeskuves elmeletek...
Sokmindenhez ertesz egy kicsit, olvastal sokat a neten ezert a vilaggazdasagot magyarazod nekunk, de kozben erdelyi tehenekrol almodsz.

Szegeny lelkueknek nevezed azokat, akiknek a penz fontosabb, de kozben Ausztriaban dolgozol (nincs tukor a lakasban :) )
Sorolhatnam tovabb...

A masodrangusagot nem konnyu feldolgozni, de elso lepeskent kulfoldon el lehet kezdeni azzal, hogy mindenkit a cselekedetei alapjan itelunk meg es nem a szarmazasa szerint.

Remelem sikerul Erdelybe is eljutnod, ha osszejon a piszkos money, mert ott a tolerancia mar evszazadok ota mukodik :)

Az en almom: a hargitai havasokban egy kis birtok, muholdas internet es nehany tozsde monitor.... Dehat, akik a vilagot uraljak még ezt is irigylik tolem.

udv.

bpetya75 2014.02.14. 22:44:41

@diggerdriver:

Köszi! Majd szólok nekik :-P

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.14. 22:44:57

@házelőtthinta:
Elejtek egy vadat.
A vad valakié.
Egy vadásztársaságé.
Ők fizetik a vadőrt a vadkárt a téli etetést a cserkelőutak söprését a magaslesek építését és még ezernyi dolgot.
A hús az övék az agancs és az élmény az enyém sőt még fizetek is érte egy rakás pénzt.
Gyakorlati síkon.

2014.02.14. 22:46:00

@házelőtthinta: 'Mirjam lakása tuti nem érdekel, úgyis drágán akarná odaadni'

Ez a veszely fennall - 5-6 millional tenyleg valamivel tobbet remelek. Komolyra forditva a szot, en a helyedben varnek meg egy kicsit, tobbet tennek felre es vennek egy nagyobb vagy jobb lakast mint amit 5-6 millioert kapsz. Az arak nagyon alacsonyak es egyhamar nem fognak felmenni, az euro erosodik a forinthoz kepest. Erdemes lenne par honappal tovabb varnod es egy jobb lakasba fektetni.

SzZoole 2014.02.14. 22:46:07

@shakti_rom: biztositos reklam csak annyit irj a keresobe,hogy comfused.com
Nem valami nagy durranas:)))
Az olyan osszezavarodott skrizofen palikra ertik itt,mint a hintas gyerek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.14. 22:47:33

@nezzazegfele:
Volt olyan koporsó hogy el lehetett olvasni a nevet.
A koponyákon némelyiken a haj rajta volt.
Nem kell tőlük félni.
ŐK már nem bántanak.

Latcho Rom 2014.02.14. 22:51:37

@Zoole[uk]: szerintem csak szivat minket.

minden ok arrafele?

SzZoole 2014.02.14. 22:59:13

@shakti_rom: akkora szel van,hogy ra lehet fekudni,neha esovel egyut,de hideg az nincs kb.8-9 fok van,nem tudom meg meddig tart,de mar eleg nagy karokat okozott itt:(((

SzZoole 2014.02.14. 23:04:07

@shakti_rom: nem hiszem,hogy szivatna itt mindenkit,normalis ember ilyet nem csinal,real moron

Latcho Rom 2014.02.14. 23:06:03

@Zoole[uk]: ritkan olvasom el amit ir, az is igaz.

Mi volt a vacsi? itt csak egy egyszeru halacska lesz, tejfeles gombaval, rizzsel.

SzZoole 2014.02.14. 23:10:00

@shakti_rom: BBQ full rac ribs,whole grill chicken with vegetables:)))

Latcho Rom 2014.02.14. 23:11:09

@Zoole[uk]: tudtok elni more, tudtok :)

SzZoole 2014.02.14. 23:13:07

@shakti_rom: hat,en nem elegszem meg a mek tonaldszal:)))

SzZoole 2014.02.14. 23:14:26

@diggerdriver: es Te vettel valamit az Ildinek?

Latcho Rom 2014.02.14. 23:17:24

@Zoole[uk]: hat igen, nothing like the nyiregy classyness :)

rip, jo arc s jo dobos volt..
index.hu/kultur/2014/02/14/meghalt_a_v-motorock_dobosa/

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.14. 23:19:54

@Zoole[uk]: itt elobb levitt szerintem egy badoglemezt valahonnet, amugyis a silvertown way ezen resze Viharsarok, nem egyszer volt mar hatalmas szel, mikor egyebkent mashol nem.

2014.02.14. 23:20:06

@Zoole[uk]: allitolag olyan szel van, hogy dobalta a nagy autot ma a szel, mikozben asszony vezetett. Nehezen hiszem, de ezt mondja

Latcho Rom 2014.02.14. 23:23:14

angliaban az is jo hogy mindig idojaras van.

elmehetek a fenebe a 10 centi havammal.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.14. 23:31:56

@QUERCUS: Tudnom kellene? :)

@diggerdriver: Nem tőlük félek. Az illegális temetőfeltárásoktól.

Drezda...

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Asszem mégiscsak kimaradt ez a rész. Köszi.
Minden konnektorért aggódónak: csomagban árulnak konnerktorvédőt, alias vakdugót. Hozzá felnőtt kulccsal.
Remek találmány.
Csak a felnőtt kulcsot ragasszátok fel valahová, hogy biztosan meglegyen.

Elfáradtam. Jó hétvégét mindenkinek :)

SzZoole 2014.02.14. 23:32:50

@tildy[UK]: hozzatok kozel van a Temze,ott nincs fent nagyon,mert fentebbi reszeken sok mindent elontott.

Latcho Rom 2014.02.14. 23:32:58

Dear old Cas,

Nem tudjuk mi tortent, merre vagy..
veletlenul jott elo a Leonard link, mondom kis valentines nota, janisrol szol, arrol jutottal eszembe. Nu..remelem megvagy valahol

m.youtube.com/watch?v=hVq9K3lGtN4&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DhVq9K3lGtN4

SzZoole 2014.02.14. 23:35:42

@charlieharper (NY, US of A): pedig hihetsz neki nyugodtan,az enyem csak kicsivel tobb 2 tonnanal en jo magam 86kg vagyok es engem is igen csak megdobalt:(((

bpetya75 2014.02.14. 23:40:36

@diggerdriver:

Hát a guglinak, ahogy javasoltad!

Na mennyé aludni, mert már magadat se tudod követni :-P

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 23:50:32

@Zoole[uk]:
Buta kérdés... ma választhatta a 2 perces előjátékot a 0,5 perces helyett ;)

SzZoole 2014.02.14. 23:54:07

@Kövérmadár [swe]: :)))
Don't feed the moron!!!
Tudod a tudas bun,de o artatlan:)))

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.15. 00:11:16

@tildy[UK]: Végigolvastam szinte az egész blogod. Tetszel. Mármint a személyiséged. na jó, meg amúgy is.Mindig ilyen barátnőre vágytam. Nincs valami szingli barátnőd aki hozzád hasonló?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.15. 00:12:39

@charlieharper (NY, US of A): Ooo, mär mikor... (tegnap is ezen a néven nyomultam... ;-) )

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.15. 00:25:37

@charlieharper (NY, US of A): West-Midlandsen olyan szel volt a heten hogy nehol mar inkabb leszalltam es toltam a bringat mert a szellokesek majdnem bedobtak a csatornaba bringastul... ugy hogy circa 2m vagyok tobb mint 100 kg-val! :D

SzZoole 2014.02.15. 00:28:26

Rossz holgyet kostolgatsz palinta,a baratja egy igazi viking harcos,ott tor kette,ahol a legvastagabb vagy.

M. Péter 2014.02.15. 00:34:37

@maxval a gondolkodó birca: Botswana a másik normális ország Afrikában.

SzZoole 2014.02.15. 00:38:55

@Don Kartasch: @Kövérmadár [swe]: tudok ettol sokkal durvabbat is,de ha ki irom a HA ki tilt a blogrol,pedig neha ugy leoltanam szerencstlent.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.15. 00:39:02

@Kövérmadár [swe]: hoho, tildy szemszogebol meg van 22 perce! Idoeltolodas kispajtas, idoeltolodas! :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.15. 00:42:32

@házelőtthinta: talan van :) De nem adnám ki :)

@Don Kartasch: így igaz, itt még javában február 14 van (kb 18 percig még ), amit egyébként nem csipázok, nem vagyok romantikus alkat. Viszont jó apropó volt arra, hogy vegyünk raffaellot:D Az itt kincs kategóriába tartozik:)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.15. 01:05:46

@tildy[UK]: Rendben. De ha gondolod beajánlhatsz az egyiknek. Csendes, depresszív, szentimentális, félromantikus, főzni moderáltan tudó fiatal srác vagyok.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.15. 06:38:56

@házelőtthinta: "@zöldeketbeszélek: Mit számoljak? Nincs se barátnőm, se feleségem, a gyerekvállalás még nagyon messze van. Betanított munkásoknak ne is legyenek gyerekei ugye? "

Nagyon 'érdekesen' vitatkozol. A lényegi - neked esetleg kínos - részeken kényelmesen túllépsz, majd valami apróságot félremagyarázol. És amit alig pár órával azelőtt te magad írtál le, azt meg nagyvonalúan figyelmen kívül hagyod. Szerintem a mi párbeszédünknek itt a vége.

Sütemény1975 2014.02.15. 08:37:35

@Kövérmadár [swe]: fajtam? milyen fajta vagyok en? fejtsd mar ki, ha mar atmentel szemelyeskedesbe.

Határátkelő 2014.02.15. 08:39:44

@Kövérmadár [swe]: @Sütemény1975: Na, most van az, hogy be kellene ezt a vonalat fejezni. Hála.

skylla 2014.02.15. 08:44:43

@zöldeketbeszélek: "Az oké, hogy én vagyok a zöldséges csaj (egyébként meg zöldséges az ángyod térgyekalácsa :P), de ki az árokásó? "

:)

hát aki it markolássza a gépét mindennap ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.15. 09:41:25

@nezzazegfele: Ugye? Én életemben nem láttam ekkora házi berkenyét, ráadásul olyan szinten volt tele terméssel, hogy legszívesebben visszamentem volna ősszel egy kis szüretre :).

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.15. 09:44:36

@zöldeketbeszélek: miről beszélsz tényleg? számon kéred rajtam 23 évesen hogy miből fogom eltartani a gyerekeimet? mikor még barátnőm sincs? :D Bocsánat de én nem tervezek 10-20 évre előre. Majdnem meghaltam a múlt hónapban, a jelenben kell élni nem előre tervezgetni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.15. 09:47:31

@házelőtthinta: A következetességet kértem számon, semmi mást. De utoljára. Innentől szűrlek, kérlek, ne is válaszolj.

tanato 2014.02.15. 09:48:12

@házelőtthinta: MI történt?Betegség?Baleset?Mindenesetre jobbulást kívánok!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.15. 09:58:40

@Kövérmadár [swe]:
Jógyerek, előjáték az mikor kinyitom a sörömet, utójáték mikor megiszom az ünnepi jutalom meg hogy a kettő közötti 10másodpercben rálátott a TV-re.
:)))))))))))))))))))))))))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.15. 10:08:57

@házelőtthinta: viszont van Svedorsyagnak egy olyan bája, ami maximálisan kárpótol bárkit, még ha máshol nagyobb is a fizetésének a vásárlóereje.

Életemben először éreztem azt, hogy egy utópisztikus, ideális, vagy annak tűnő társadalmat látok.Tündéreket. Szinte szó szerint.

Mr Long 2014.02.15. 10:09:10

@Don Kartasch: Szerda este triatlonos kollegam tolta haza a gepet, mert nem birt elore menni vele. Egesz egyszeruen megallitotta a szel.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.15. 10:10:22

@házelőtthinta: nem így gondolom. Persze kell a spontaneitás, de ha valaki csaka jelenben él, és nem gondol a holnapra, na abból szoktak igen csúnya dolgok lenni.

tanato 2014.02.15. 10:13:22

@Mirjam2: @zöldeketbeszélek: Indiával kapcsolatban futott a magyar TV-ben tavaly egy szappanopera India az álmok útján címmel vagy 120 részben,nekem tetszett jól bemutatta az indiai viszonyokat kasztrendszert,hagyományokat egy szerelmi történet kapcsán/érinthetetlen ,dalit fiú és magas kasztos brahmin lány története/.Izgalmas fordulatos sorozat volt,meg gyönyörű indiai tájakat is mutattak benne.

Muscari 2014.02.15. 11:55:32

@zöldeketbeszélek: koszi szepen. Sosem ettem meg berkenyet, milyen ize van?

Itt vagyok, olvasok am, csak telefonrol olyan nehezkes kommentelni, meg idom sem naguon van. Meg mindeg melleutok, a fenebe :-)

Muscari 2014.02.15. 12:01:12

@zöldeketbeszélek: szoba kerult az akac-mizeria valamelyik nap, talaltam egy naguon jo cikket rola:

molnar-v-attila.blogspot.co.uk/2014/02/a-feher-akacrol-es-az-europai-bizottsag.html?m=1

Majd ha jon a tobbi rokon szakmabeli, nekik is elkuldom.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.15. 12:45:37

@Sütemény1975:
Minden egyes megnyilvanulasod es hozzamszolasod szemelyeskedes es zavar, ha en is ezt teszem?
Furcsa...

"Nem en kezdtem..." Jajj a csunyabacsi bantott, jajj jajj

@Határátkelő:
Oldd meg legyszives, hogy ne lassam a hozzaszolasait es ne csak akkor, ha naponta 100* kiszurom...

@diggerdriver:
Hiaba, a romantika ;)

@tanato:
Azert boldogtalanok, mert nem Magyarorszagon elnek! :)

Kacorlakk 2014.02.15. 12:59:38

@Don Kartasch: Nagyon okos vélemény, tetszik. Bölcs ember vagy. (Mindig is szívesen olvasom a színes, tartalmas hozzászólásaid.)

______________ (törölt) 2014.02.15. 13:32:37

@Mr Long: @Mirjam2: @maxval a gondolkodó birca: @zöldeketbeszélek: @auntbessi: @tanato:
magyarország (még mindig) gazdag a világ népességéhez képest. pont. nem hiszem, hogy ezen túl sok vitatnivaló van. a világban kb. 1 milliárd ember éhezik (a népesség közel 20%-a). magyarországon is biztosan vannak, akik éheznek, de vélhetőleg a népesség néhány százalékánál nem több. tűrhető ez? dehogy tűrhető! de ettől még nem változtat a tényen, hogy nálunk sokkal jobb a helyzet, mint a világ átlagában.

gazdag magyarország nyugat-eu-hoz képest? nem. gazdag ("közép"-)kelet-eu-hoz képest? nem.
romlott az ország RELATÍV pozíciója az elmúlt évtizedekben. egyértelműen igen! mihez képest? szinte minden országhoz képest (ld. az idézett indexes cikket a világbankos egyenlőtlenségkutató eredményeiről). nem elég, hogy a csoportunk (ex-szocialista blokk) a világ legrosszabb relatív teljesítményét nyújtotta (e régióban nőtt legcsekélyebb mértékben a jólét az elmúlt 20 évben), de még a régiónkban is az egyik leggyengébb teljesítményt magyarország produkálta.

csoda ezek után, hogy mindenki úgy "érzi", hogy egyre lejjebb csúszik az ország, és a béka segge alatt van a "rosszlét"?
nem csoda. :) de a tények makacs dolgok, ezért megismétlem: magyarország gazdag a világ népességéhez képest.

(persze, ha így folytatja, néhány évtized, és mali meg pakisztán is célországgá válik a magyar emigránsok számára...)

______________ (törölt) 2014.02.15. 13:56:29

@házelőtthinta:
"És nem vágyok rá hogy egy életre cserben hagyjam. "

én inkább úgy érzem, ahogy hobo énekli:
"Még magyar vagyok egy kicsit, akit a hazája hagyott cserben."

A szökevények hajója

A galambok felrebbennek hirtelen ablakod alól
És meghallod a csizmák zaját a hátsó udvarból.
A házmester pizsamában az ajtód felé mutogat.
Fogd az útleveled és most ne moss fogat!
Menekülj a tetőn át, így odaérsz talán,
A szökevények hajója a kikötőben vár.
Más nyelven beszélsz, más nyelven írsz,
De magyarul álmodsz, magyarul sírsz.
Új élet, új világ, új hit, nem tudok semmilyen nyelven.
Még magyar vagyok egy kicsit, akit a hazája hagyott cserben.
Csörög a pénz, akár a kígyó. Új ruhát, új arcot hordok.
Jönnek a hírek otthonról. Fáj amit hallok és mondok.
Mindenem megvan végre, új ház, kocsi, házasság,
De nem vagyok otthon sehol. Ez lenne a szabadság?
Más nyelven beszélsz, más nyelven írsz,
Angolul, németül, oroszul,
De magyarul álmodsz, magyarul sírsz.

______________ (törölt) 2014.02.15. 14:09:14

@QUERCUS:
nem vagyunk. :) a közvéleménykutatások egyértelműen mutatják a választ: a nép elégedett a rezsimmel.

azt gondolom, hogy vannak kötelezettségeink a nemzettel szemben. de arról már korántsem vagyok meggyőződve, hogy ezeknek a kötelezettségeknek a leghathatósabban a "bármi áron" országhatárokon belül maradással tudunk eleget tenni. ezen kívül vannak magunkkal szemben és a családunkkal szemben is kötelezettségeink.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.15. 14:18:32

@sorsolo:
Elnézést a kötekedésért, de miért is lenne a nemzettel szemben kötelezettségünk? Amiért felnevelt?

És akkor miért nincs kötelezettségünk az Unióval szemben, ami pénzt adott az útakra, iskolákra, vasúti fejlesztésekre...? Ha a nemzet iránt lojálisnak KELL lenni, akkor a nemzet miért próbálhatja megharapni (ok, szánalmas próbálkozás) a kenyeret nyújtó kezet?

Azt gondolom, hogy ha a magyarság mondhatja, hogy szemét USA, mocskos EU, rohadt zsidók, akkor én is mondhatom, mint a nemzetnél kisebb egység a nagyobbra, hogy szánalmas egy nép, amiért soha, sehová nem jutott el önerőből.

Vagy megint az a módi, hogy mindenki más a hibás, de mi szentek vagyunk?

(ez nem elősorban neked szól :) )

______________ (törölt) 2014.02.15. 14:32:17

@Kövérmadár [swe]:
igen, talán mert "felnevelt".
van az unióval szemben is kötelezettségünk.
a nemzet az én értelmezésemben nem próbálja "megharapni" az eu-t, legfeljebb a jelenlegi kormány emberkedik.
a magyarság se mondhatja, amiket idézel. szerintem nem is mondja. legfeljebb egy része. (sajnos még az is lehet, hogy jelenleg a többsége. :( )

értem a felvetéseid és jogosnak tartom a megfogalmazott kritikát is. én is kritikus vagyok a politikailag definiált magyarsággal (a magyar választók közösségével) szemben. de ettől még úgy ÉRZEM, hogy vannak kötelezettségeim a hazámmal szemben. talán tudnám indokolni is, de ez tényleg elsősorban egy érzés.

Latcho Rom 2014.02.15. 14:51:45

@sorsolo: ember megprobalja sajat peldeval johirunket kelteni a vilagba, s ez sem kis dolog.

Latcho Rom 2014.02.15. 14:52:21

@Kövérmadár [swe]: román seregek atleptek mar a hatart?
:-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.15. 15:30:42

@Kacorlakk: ohhh, koszonom! (Ezt most boknak vettem :) )

2014.02.15. 15:37:45

@shakti_rom: kszonom. nem vagyunk orthodoxok

Latcho Rom 2014.02.15. 15:43:12

@charlieharper (NY, US of A): 3-2..ruszkik vezetnek..:(

ritkan lattalak itt szombaton, s szivesen, szepek a kepek..

Latcho Rom 2014.02.15. 15:46:19

@shakti_rom: nem adtak meg 2-2 putyin veri magat a foldhoz :))

2014.02.15. 15:48:34

@shakti_rom: olyankor enyem az egesz csalad. Ma erkeznek, delutan

Quercus a favágó 2014.02.15. 15:54:33

@sorsolo:

Ez lesz az első olyan választás, ahol a végeredmény köszönő viszonyban sem lesz az előrejelzésekkel.
A közvélemény kutatási adatok egyrészről manipulálva vannak, másrészről a megkérdezett emberek jelentős része nem mond igazat. Félnek. És jogosan.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.15. 16:06:19

@Zoole[uk]: Zoole B+! Majdnem teliköptem a monitort a reggeli kv-val...:-)))) (vizuälis tipus vagyok...)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.15. 16:11:34

@Naschkatze (Mostindien / CH): Ezt én is most láttam meg, hát nálam is majdnem kapott a monitor:D

2014.02.15. 16:16:10

@shakti_rom: service appt, jon takaritoval. Azt nezem hogyan csinalok (illetve cserelem le) jogositvanyt helyire

Latcho Rom 2014.02.15. 16:17:22

@charlieharper (NY, US of A): harom szal hajam kitepem, shootout van...

Latcho Rom 2014.02.15. 16:18:55

US wins :)))) tj oshie for PREZ

jogsiba nem tudok segiteni, de enekelhetek :)

SzZoole 2014.02.15. 16:45:25

@tildy[UK]: ne haragudj nem akartam szemelyeskedni,es a baratodat masokhoz hasonlitgatni,tudom hogy meg tudod vedeni magad,de ezt a magas labdat muszaly volt lecsapnom:)))

Latcho Rom 2014.02.15. 17:05:13

@Zoole[uk]: mert nem fersz a bugyidba koma :))

SzZoole 2014.02.15. 17:11:45

@shakti_rom: milyen bugyirol beszelsz,nem ertelek:)))

Latcho Rom 2014.02.15. 17:13:36

@Zoole[uk]: amit a nejedtol kolcsonkertel szent valentin ejszakajan :))

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.15. 17:36:51

@Kövérmadár [swe]: pont azért mert felnevelt. ingyen jártál iskolákba az orvoshoz meg lehetne sorolni. a nemzeted a második családod. egyébként miért is szánalmas a népünk? Annak megvan azért az iróniája amikor az jelenti ki hogy sehová nem jutottunk meg jutunk akinek az első dolga az volt hogy eljusson máshová.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.15. 17:41:48

@sorsolo:
Ez így teljesen érthető, persze.

Kérdés, hogy egy érzés hiánya jelentheti-e azt, hogy valaki rossz ember? Mert itt páran folyamatosan azon lovagolnak, hogy akik másként gondolkoznak, azok rossz, megvetendő dolgot csinálnak és le kell köpni őket.

Mondok egy példát: utolsó mocskos szemét féreg vagyok, amiért nem jelent semmit Magyarország. OK, legyen így. Másnak fontos, nekem nem, nyilvánvaló, hogy pusztulnom kell.
De előtte vegyél nekem egy autót, rendben? 35 millából kijön, ennyit kérek. Nem veszel? Pedig ez nekem nagyon fontos, a lelkemnek kell! Utolsó mocskos szemét féreg vagy, hogy nem veszel nekem egy autót!
(ismételten nem ellened irányul a dolog, de ezt úgyis tudod)

Ugye mennyire szánalmas? Számonkérni másokon azt, amit mi akarunk... inkább törődne mindenki a saját dolgaival, építené a saját kis életét itt vagy ott és nem azon rugózna, hogy ki miben hisz.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.15. 17:50:17

@házelőtthinta:
Abba most ugye ne menyjünk bele, hogy sem az oktatás nem ingyenes, sem az egészségügy? ;)

Ha kaptam volna munkát, lehet a mai napig ott lennénk. De nem kaptam, nem kellettem az országnak. Azt mondod, hogy a helyes döntés az, hogy akkor is maradok és majd a közmunkaprogram keretein belül csinálok magamból hülyét?

Igen, sehová sem jutottak 24 év alatt. A Magyarországgal együtt indult országok is jobban teljesítettek és lehet hangoztatni, hogy a világ urai döntöttek így, ez egy bullshit.
A rendszerváltáskor ugyan mi változott? Lehetett szavazni ugyanazokra az emberekre, akik már akkor is ott voltak vagy olyanokra, akik még abban a rendszerben tanultak/szocializálódtak és a leghaloványabb fingjuk nem volt arról, hogy mit is kellene kezdeni az országgal. Idióták és bűnözők gyülekezete irányítja azóta is az országot, ha tetszik, ha nem.

Ettől még történtek pozitív változások is, de meglátásom szerint sokkal-sokkal nagyobb potenciál volt/van az országban, mint amit kihoznak belőle. Ebben pedig nem fogok részt venni, nem saját magam nyakonsz@rása lenne.

A számokban, a teljesítményben hiszek, az számomra mérvadó. Nem érdekelnek az eszmék, a szép szavak, a hangzatos irányelvek. Mert azok az égvilágon semmire sem jók és elég nagy baj, hogy mára nem maradt más az országnak, mint elcseszett ideológiák és ellenségképek.

Kacorlakk 2014.02.15. 18:09:23

@Don Kartasch: Nincs mit, vehetted bóknak, annak szántam.

2014.02.15. 18:13:12

@sorsolo: Nos, én nem érzek semmiféle kötelezettséget a szülőföldemmel szemben. Talán azért mert anyukám fekete listára került és nem tudta még a gimnáziumot se elvégezni a származása miatt, vagy azért mert egyes sváb családtagjainkat kitoloncolták az országból és a vagyonukat ellopták, vagy mert a protekciós gyerekeket tolták be a jobb egyetemekre, vagy mert egy egyedülálló fiatal nőnek családi segitség nélkül lehetetlen volt lakáshoz jutni. Stb. stb.

Az én szempontomból, nemhogy nem nevelt fel, hanem cserben hagyott, és ennek komoly következményei voltak az életemre nézve, amit csak úgy tudtam orvosolni hogy két bőröndre redukáltam az életem és eltávoztam az ismeretlenbe. Képzelheted a csodálkozásomat amikor találtam egy olyan országot, ahol még egy bevándorlónak is vannak esélyei a feljebb jutásra és hirtelen se a származásom, se a kapcsolataim hiánya, se a félárva státuszom nem számitott, csak a képességeim és saját erőfeszitéseim.

Nem tudom te hány éves vagy, és milyen korszakot képviselsz, de azon pl. mindig ledöbbenek, amikor a szocialista korszakot idealizálják itt emberek, ami nekem egyenlő a fentiekkel, és még nem is mentem igazán bele az akkori problémákba. Szóval nem kell a demagógia, a kutya is meg fogja idővel harapni azt a "gazdát" aki rendszeresen bántalmazza. Meg kell érteni hogy nem mindenki volt kiváltságos és jó helyzetben élő Mo-n, és nem mindenki csupán "gazdasági menekült".

______________ (törölt) 2014.02.15. 19:05:52

@Kövérmadár [swe]:
én személy szerint egyáltalán nem gondolom, hogy az emigránsok rosszabbak lennének, mint az őslakosok. sőt, vélhetően sok paraméterben jobbak (vállalkozókészség, alkalmazkodóképesség). épp ezért veszteség az országnak a kivándorlás, és nyereség a bevándorlás - legalábbis hitem szerint.
a hazaszeretetet meg a hűséget én a vallási kérdésekhez meg a szexuális orientációhoz hasonlónak tartom: mindenkinek a magánügye. ráadásul nem is elhatározás kérdése, hogy van-e nekünk, s ha igen, milyen. s ha nem rajtunk, a döntésünkön múlik, hogy heterók vagyunk-e vagy kopt keresztények, akkor milyen alapon ítélnénk el azt, aki nem ilyen?

feltéve, de meg nem engedve, hogy a hazaszeretet kívánatos jellemzője egy embernek, felvetődik a kérdés: ha nem rajtunk múlik, hogy van-e nekünk belőle, akkor kicsodán? véleményem szerint a szocializáción, s annak aktorain: a társadalmom, az iskolákon, a szülőkön. tehát még ha "hibás termék" is lenne (szerintem nem az!) az az egyén, akiből ez hiányzik, akkor sem őt, hanem épp az őt "kitermelő" környezetet, az országot kellene hibáztatni.

én biztosan nem ítélek el és kárhoztatok azért senkit, ha hiányoznak belőle a pozitív érzések a hazája iránt.

2014.02.15. 19:16:28

@Kövérmadár [swe]: Nem tudom ki irta, de gyakran feljön itt hogy ha nem kötődtök a "hazátokhoz", miért jártok ide. Ez nekem mindig fura, mert én azért járok ide, hogy Kanadáról irjak magyaroknak, akiket éppen ez érdekel - vagy mégha nem is érdekel, akkor is akarnék erről irni, hiszen ez egy határátkelő blog (vs. Mo. blog). Tőlem angolul is folyhatna a kommunikáció, de akkor sokan nem értenék, ha meg németül, akkor én lennék kiszoritva. Magyar nyelv a közös nevező, de ennek semmi köze a hazafisághoz.

______________ (törölt) 2014.02.15. 19:17:31

@cougarcat:
érdekes, amit írsz és érthető is. szerintem sokak családtörténetében vannak hasonló elemek, az én dédnagymamám például börtönben ült azért, mert nem tudta az előírt terménymennyiséget beszolgáltatni az ötvenes években (egyszerűen nem termett annyi). ők is kuláklistán voltak.
de ez nálam nem az országgal szembeni dühként, keserűségként vagy csalódottságként fogalmazódik meg, hanem a létező szocializmussal szembeni ellenszenvben.

egy másik példa: nanaimoban rengeteg az ötvenhatos magyar. (btw, szoktál járni a klubba? :) ) engem megdöbbentett, hogy milyen erős pozitív érzelmekkel, és az anyaország, a magyarok iránt érzett kötelezettségekkel rendelkeznek. pedig nekik is jócskán lenne okuk arra, hogy semmit se érezzenek a magyarokkal, magyarországgal szemben.
miért diszkriminálják mégis pozitívan az onnan jövőket?
nem tudom a választ.
számomra a hazaszeretet egy a sok misztérium közül. nem értem. nem tudom honnan jön, nem tudom miért van jelen olyanoknál, akiknél józan belátás szerint semmi helye sem lenne, és nem tudom, miért hiányzik, akinél hiányzik.

2014.02.15. 19:27:07

@sorsolo: Ahogy itt mondják, "the personal is political". Én nem tudom szétválasztani a saját történetem a széles értelemben vett politikától, és a jelenségek amikről irtam, nagyon sok embert érintettek, méghozzá elég súlyosan. Persze nyilván vannak akiknek ezt sikerült normalizálni, elfogadni, vagy éppen túllépni rajta. Én többet akartam, vártam az élettől, én nem nyugodtam abba bele hogy leragadjak egy alacsonyabb státuszban. Kritikus is vagyok, ilyen a természetem.

Igen voltam a Magyar Házban Nanaimo-ban és Victoriában is, találkoztam az 56-os magyarokkal és én nem tapasztaltam azt a fajta hazafiasságot amiről te beszélsz. Pár éve ismerősökkel elmentünk a Magyar Házba Victoriába - egy magyar zongorista müvész házaspár adott egy kis koncertet. A végén előjöttek a Szózattal és Himnusszal és csodálkoztak hogy a közönség nem kapcsolódott be. Azt meg egyáltalán nem tapasztaltam hogy pozitivan diszkriminálták volna a Mo-ról jövőket, sőt, én negativ, konzervativ szemléletünek láttam őket - persze akkor már egy-pár éve Kanadában éltem és hozzászoktam az itteni mentalitáshoz. Egyértelmüen másféle tapasztalatunk van. Engem nem zavar a te hazaszereteted, én csak azon csodálkozom hogy ez mindenkitől elvárt. Itt Kanadában az ilyesmi pl. nem téma - a férjem sohasem beszél hazaszeretetről, csak egész egyszerüen teszi a dolgát mint állampolgár.

______________ (törölt) 2014.02.15. 20:01:53

@cougarcat:
én nem várom el tőled a hazaszeretetet. eddig azt sem tapasztaltam, hogy mások tőlem elvárnák. de van egy hipotézisem.
ha egyes emberek számára a hazaszeretet valóban közel olyan erős, mint a szüleik iránti szeretet, akkor ez talán magyarázat lehet a reakciójukra. gondolom, ha azt hallanád, hogy valaki sorsukra hagyta idős szüleit, pedig segíthetett volna rajtuk, akkor megbotránkoznál.
lehet, hogy ezek az emberek (akik elvárják tőled a hazaszeretetet) hasonlóképp botránkoznak meg rajtad.
csak találgatok, persze. esetemben a szülőkhöz való viszony minőségileg sokkal intenzívebb, mint az országhoz fűződő viszonyom. de lehet, hogy nem mindenki van ezzel így.

nekem tetszik ez a praktikus angolszász megközelítés a hazához (hogy nem beszélünk róla, hanem tesszük a dolgunk). de elképzelhetőnek tartom, hogy nem csupán erről van szó, hanem arról is, hogy kanada nem nemzetállam. egy fiatal képződmény, nincs többszáz éves történelme, se az ezzel járó rossz gyakorlatok. ennek kétségkívül vannak előnyei.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.15. 20:19:08

@cougarcat:
Úristen.
Az utolsó két mondat mekkorát üt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.15. 20:29:54

@Zoole[uk]: Ohh, én nagyon jót nevettem:D Most már nemcsak Thor, de viking harcos is:D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.15. 20:31:02

@házelőtthinta: "ingyen jártál iskolákba az orvoshoz meg lehetne sorolni. " Nem ingyen volt az. Elég sokat beletettek a szülők, alapítványok, meg a többi adófizető.

2014.02.15. 21:26:09

@sorsolo: @diggerdriver:

Akkor talán arról van szó, hogy különböző kultúrákban más és más a szerepe az állampolgárnak a társadalomban. Mert az idősek segitése itt is társadalmilag elvárt de az országhoz való érzelmi kötődés valahogy mégsem téma. Persze tudom hogy almát és narancsot hasonlitunk össze - csak próbálom elmagyarázni, én honnan jövök. Bevallom, én nem voltam képes arra hogy állandóan "épitsek" valamit, ami számomra nemcsak megfoghatatlan volt, de mégcsak nem is profitáltam belőle, vagy hogy feláldozzam az egyéni boldogulásomat a közösségnek. A személyiség tesztem szerint "fiercely independent" vagyok. :)

Sorsolo - csak azért reagáltam pont rád mert a normálisak közé sorollak, hozzád érdemes szólni. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.15. 21:43:14

@cougarcat:
Ha volt ember Magyarországon aki nem csinált mást csak tette a dolgát az én voltam.
Kitanultam egy szakmát és becsületesen dolgoztam, adóztam.
Felneveltem a kötelező három gyereket.
Semmit nem vártam el csak egy emberhez méltó életet.
Megadatott.
Kétezer kilométerre onnan.
Mit kellett volna még tennem a hazáért?
Mik voltak a lehetőségeim?
Tovább szopok vagy lelépek.
Miért is kellett volna az előbbit választanom?
Mert az a hazám?
Nekem meg egy életem van.

______________ (törölt) 2014.02.15. 22:03:13

@cougarcat:
szerintem a nyugati társadalmak értékrendje nem várja el, hogy az egyén feláldozza magát a köz oltárán. talán ázsiában ez a sztenderd elvárás, de ebből a szempontból magyaro. is biztosan nyugatinak számít.

a hazaszeretet kialakulása véleményem szerint nem igényel aktív cselekvést az alany részéről. az a rád gyakorolt hatásokból születik - vagy épp nem születik meg. kb. olyan, mint az anyanyelv. elsajátítására nem teszel direkt erőfeszítést, de egyszer csak (többé-kevésbé) birtoklod. annyiban rossz a példa, hogy az anyanyelvet később iskolában is tanuljuk, bár nyilván iskola nélkül is lenne (van) anyanyelvünk - legfeljebb nem tudnánk, hogyan kell helyesen írni a szavakat.

az utolsó megjegyzéseddel sajnos nem tudok egyetérteni - én abnormálisnak tartom magam. ;)
pontosabban a világot tartom annak, magamat meg normálisnak, de a két szituáció lényegében ugyanaz: mindegy, hogy mindenki más rossz irányba megy az autópályán, vagy egyedül te hajtasz a forgalommal szemben, a végeredmény így is, úgy is karambol lesz...

bpetya75 2014.02.15. 22:09:05

@zöldeketbeszélek:

Képzeld! Kibújt a Zselicben a medvehagyma. Ettünk egy kicsit :-P

Latcho Rom 2014.02.15. 22:14:55

@cougarcat:

Azert a BC olimpian volt heveny zaszlolobogtatas, impromtu O Canada enekek.
Van errol a jelensegrol, a megujjulo kanadai hazafisagrol/buszkesegrol egy jo cikk a McLeans-ben, megprobalom majd megkeresni.

Latcho Rom 2014.02.15. 22:16:42

@sorsolo:

"szerintem a nyugati társadalmak értékrendje nem várja el, hogy az egyén feláldozza magát a köz oltárán."

Hmm, you'd be suprised.

2014.02.15. 22:30:37

@diggerdriver: Ismerős téma...

@sorsolo: "szerintem a nyugati társadalmak értékrendje nem várja el, hogy az egyén feláldozza magát a köz oltárán."

Én is ezt mondom, akkor pontatlanul fejezhettem ki magam. Itt inkább a "pursuit of Happiness" dolog megy. (a la US Declaration of Independence)

Akkor most őszintén a szemedbe mondom. :) Igen észrevettem, hogy máshogy gondolkodsz mint én, na de mi ebben a baj? Érdekes, kreativ gondolatokat hozol fel, és közben teljesen kellemes a stilusod. Lehet hogy sosem fogunk egyetérteni,,mégis valahogy megértjük egymást - ha érteni lehet hogy mire gondolok.

@shakti_rom: Ez igaz, de ez szerintem nem egyenlő azzal a tipusú hazaszeretettel amiről fentebb beszéltünk.

Happy belated Valentines!

Latcho Rom 2014.02.15. 22:33:47

@cougarcat: Az a hazaszeretet potlek, makony, melldongetes, komplexusok leplezese.

Nekunk nincs erre szuksegunk hisz mindnyajan tudjuk hogy kanada a legszebb, legjobb hely kerek egy nagyvilagban :-)))

Oda is mindenfele Balintokat :-)

Latcho Rom 2014.02.15. 22:54:52

@cougarcat: Komplex noci vagy te kugar, hallod. Az almodhoz irom ezt, nem lelem...

Nekem mindig csak a klasszikus disszidens almom van - nem tudom hogy a hataratkelok almodnak-e ilyesmit - hogy hazamegyek, elkezdek fulladni, s nem tudok visszajonni ide.

Ma minden mas, ez az alom megis elkisert 81 ota.

bpetya75 2014.02.15. 23:07:58

@Muscari:

Olvastam már, nagyon jó cikk.

2014.02.15. 23:54:26

@shakti_rom: "Komplex noci vagy te kugar, hallod"

Elismerem igy van, megint lebuktam. :) Ez egy csapás egyébként...

Hasonló álmom nekem is van, pedig eléggé irreális, hiszen szabadon jöhetünk-mehetünk. Valami jungi dolog lehet - vagy túl sokat ettem. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.15. 23:58:03

@shakti_rom:
Sosem volt ilyen álmom :)

Sokan panaszkodnak, hogy évekkel érettségi után is még arról álmodnak, hogy érettségiznek.
Nekem ilyen álmom sem volt soha.

Latcho Rom 2014.02.16. 01:17:47

@Kövérmadár [swe]: lehet hogy ezt csak disszidensek almodjak.

a masik dologhoz: van zaszlo a hazatokon?

Latcho Rom 2014.02.16. 01:23:30

@shakti_rom: a zaszlot a kugartol kerdeztem, nem toled.
Neked nyulad van, es ugye a roman seregek :)

Latcho Rom 2014.02.16. 04:47:44

@cougarcat: Megvolt mar August: Osage County?

Egymasra neztunk utana a nejjel, s egyszerre kerdeztuk egymastol: ugye nem ilyen mocsok az elet?

Cate Blanchett csak azert kap majd Oscart, mert Meryllnek mar annyi van..Juliat nemigen szeretem, de itt nagyon jo, Chris Cooper, Sam Sheppard..parades. Erzodik hogy szinpadrol ultettek at, s megis szuper.

Igy nyit: T.S. Elliot : Life is so long

a tobbi a tied :)

2014.02.16. 06:28:06

@shakti_rom: Nincs zászlónk...

"Megvolt mar August: Osage County?" Még nem, Merylt megnézem bármiben.

Latcho Rom 2014.02.16. 11:12:53

@cougarcat: Zaszlok. Sose feledem el, egy baratnonk itt jart mo-rol, meg kivulrol harcoltak orbanek, ment otthon a bruszt a kokardan, zaszlon, hogy csak az lehet igazi magyar aki viseli, s a hazan, ablakabol lengeti. Ment a megosztas ezerrel..

Kis utcankban sokak kiteszik a maple leafet egesz evben, csodalkozott, s orult is neki, hogy igy is lehet. Egy pici nekem is van a verandan, most belepte a ho :)
Oh Canada :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.16. 16:58:52

@tanato: Megkukkantom a tecsőn, pár rész fenn van :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.16. 17:00:20

@Muscari: Sajnos nem tudom. Én ezt a fát augusztusban fotóztam, akkor még éretlen. De nagyon tetszik maga a növény, ha egyszer lesz hová, akkor ültetek párat. Igaz, nagymama leszek, mire lekvárt főzhetek a terméséből :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.16. 17:00:58

@bpetya75: Nem normális ez a tél...lesz még böjtje, attól félek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.16. 17:02:54

@sorsolo: Tudom, igazad van. De ettől még nem vagyok boldogabb sem én, sem a másik 9 millió gazdag magyar.

tanato 2014.02.16. 17:04:00

@zöldeketbeszélek: Minden része fent van neten,amikor nem tudtam a tv-n megnézni a neten bepótoltam.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.16. 17:35:15

@tanato: Köszi! Egyébként kellemesen meglep, hogy létezik férfiember, aki egy ilyen típusú sorozatot szívesen megnéz :).

tanato 2014.02.17. 10:01:05

@zöldeketbeszélek: Ez egy igen érdekes,fordulatos cselekményekben gazdag sorozat volt,sok egzotikus helyszínnel,India,Brazília,Dubai,sokszor kalandfilmben és krimiben is simán "eladható" történésekkel.De ha már a férfiaknál tarunk.,a főszereplő brazil és indiai színésznők is igen mutatós, egzotikus szépségek voltak.Meg kell jegyezni különben hogy szemben pl. a mexikói egy kaptafára, gyakorlatilag egy házbelsőben játszódó több száz részes csöpögős történetekkel szemben,aminek már az első egy két részénél tudni lehet a végét, a brazil sorozatok egészen mások.Sokkal fordulatosabbak,izgalmasabbak,jobban a való életből való történések.Ezenkívül sokkal több a nem műtermi felvételük is.Valamint nem lehet előre tudni a végét,mint ennél a sorozatnál is,happy end ugyan ,de egyáltalán nem úgy ahogy az elején azt gondolnánk.

Badeni_lakos 2014.03.17. 17:20:40

@Bisbiglio: írtam neked levelet, várom a választ:)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása