oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. augusztus 08. 06:51,  Itt most élet van és halál 259 komment

2013. augusztus 08. 06:51 Határátkelő

Itt most élet van és halál

Nem akármilyen poszt következik ma, Viktor ugyanis úgy döntött, hogy humorral kezeli németországi megpróbáltatásait. A végeredmény a most következő írás, és már csak az a kérdés, a végén az élet vagy a halál, azaz a maradás vagy a csomagolás kerekedett felül. Lássuk!

bőrönd férfi töpreng.jpg

„Sosem gondoltam volna, hogy én egyszer átlépem a határt amiatt, hogy majd ott fogok, vagy szeretnék dolgozni. Nem csavarogtam soha, nem hagytam el az országot. Ja, de, hazudtam, ugyanis édesanyámékkal voltam puncsozni a bécsi karácsonyi vásárban.

De szeretnék picit az elejére visszanyúlni, hogyan jött az ötlet, aztán, hogyan terveztük, milyen lendülettel, és milyen forgatókönyvet alkottunk fejünkben itthon, s persze aztán mi is lett a folytatás, miken mentünk keresztül, s hová jutottunk.

Barátnőmmel közösen éltünk már, mind a kettőnknek biztos munkahelye volt. Itt megjegyezném, nekem életemben kettő munkahelyem volt Magyarországon, 12 évet dolgoztam, egyik munkahelyemen 6 évet, kőműves segédmunkásként kezdve, majd kitanulva a szakmát elvégeztem a szakmunkás dolgokat is. Eztán váltottam, és sofőr lettem.

Egyik helyen sem kerestem annyira rosszul, barátnőmmel együtt mondhatni, hogy viszonylag jól kerestünk, habár hónap végére sokszor annyi pénzünk nem volt, hogy kinézzünk az ablakon. Hiába, no, elment a pénz.

Egy sorsfordító levél

Egyszerűen szerettünk volna saját kis lakást, kis házikót, de akkor már rogyadozott az akkori munkahelyem, s hitelről hallani sem akartunk, mert volt autóhitelünk, amit nyögvenyelősen fizetgettünk.

Meghoztuk a nagy döntést! Kimegyünk dolgozni külföldre. Ausztria és Németország előnyben. Körülnéztünk magunk körül kihez is fordulhatnánk. Kik vannak kint. Hát, mi nem találtunk senkit, illetve olyat hallottam, hogy ez is kiment, meg az is, de nem jött be nekik, s már itthon vannak.

Ekkor merült fel barátnőmben, hogy ír egy régi kollégájának, aki német, s amelyik cégnél dolgozott Ő volt a kapcsolattartó. Rendicsek, írj csak neki. Megírta, elküldte. Jött is a válasz hatalmas meglepetés volt ez számunkra. „Küldd el az önéletrajzodat és segítek, éppen kell ember". Hát ez remek, ez könnyen ment.

Így is volt, azonban itt voltam én, szóba is hozta, és meg is beszélte. Én egyáltalán nem beszéltem a németet, sajnos hetedikben tanították, na de hogyan? Az orosztanárt a nyári szünetben átképezték némettanárrá, aztán bejött, hogy Gúúútyeny Tyág! Tényleg a tudásom itt meg is akadt, amit szintén jeleztünk a segítőnknek.

Ó, hát ez nem gond, itt majd elmegyek suliba, minden rendben lesz, hiszen van, aki itt dolgozik 17 éve, és nem tud megszólalni! Édes Istenem, gondoltam én, itt gond akkor nem lesz. Kimegyünk, keresünk háromezer eurót, ezerötszázból élünk, pizza, étteremben eszünk, ruházkodunk, aztán még így is fog maradni ezer.

Kint leszünk, királyoskodunk négy évig, majd hazajövünk, s veszünk házat abból a tizenkettő millióból, amit a négy év alatt félreraktunk királyként. Mivel nem vagyunk felelőtlenek, sosem voltunk, ezért már a szerződést is elküldettük mailen, és persze lakást is foglaltak, tehát tényleg királyság volt a gondolatban, és hatalmas spórolással sikerült 2000 euró indulótőkét összekovácsolni.

Beülünk az autóba, kigurulunk, ott a kész lakás, aztán hétfőn meló. Így is volt, a barátnőm dolgozott szépen, ahogyan az le volt írva. És akkor belekezdenék másfél éves kálváriámba.

Nem jött a papír

Barátnőm dolgozik, én ígéretet kaptam arra, hogy január 1-el felvesznek a céghez. Mondom ez nagyon remek, mert elmegyek iskolába nyelvet tanulni kettő hónapot, így nem a munka mellett kell tanulnom hirtelen kezdésként, és örültem neki, hogy a Gútyen Tyágon kívül mást is fogok tudni mondani legalább.

El is mentem, tanultam is, és nagyon vártam, hogy behívjanak. Elérkezett az idő, bár folyamatosan mondta barátnőm a segítőnknek, hogy ugye nem vagyok elfeledve?! Nem, dehogy, jön Ő is ide dolgozni, nincsen ember, kell a munkája.

Be is hívtak, és minden rendben volt, csak a személyügyes férfi kicsit furán viselkedett. Kitöltöttük a szerződésemet, bruttó, nettó, cipőméret, magasság, minden volt.

Igen ám, csak február 1-el töltötte ki, s még akkor szükség volt a munkavállalási papírra, amit így tudtunk elindítani. Mondom remek, akkor remélem, megjön februárig, most már mindegy, még egy hónapot kibírok. Hát a papír nem jött.

Türelmem fogyogatott, de mikor végleg elfogyott volna, jött a papír, májusban. (júniustól megszűnt, hivatalosan is uniós tagállam lettünk, s nem kellett). Ekkor már eltelt fél év, és a kötél idegrendszeremet is az utolsó szál tartotta. Mindegy, gondoltam, célban vagyok, indulunk kis csúszással a cél felé. Beszóltam, hogy megvan a papír, mennék akkor dolgozni.

Akkor jött a személyügyes, hogy jó, csak menjek be még hozzá! Gondoltam, odaadja a munkaruhát, belépőkártyát, szerződés aláírva, oszt jó napot. Na, becammogtam. Leültem. Aszondja, nem beszélek jól németül, menjek el iskolába és jöjjek vissza kettő hónap múlva egy elbeszélgetésre! Micsoda? Téged megsütött a nap? Ott a szerződés, aláírva, kezdéssel, és most ez?

Felálltam és fél év után azt mondtam, ebből elég, nem lehet kizárólag erre a hitegetésre támaszkodni. (Ekkor már rengeteg helyre elküldtem az önéletrajzom).

Nem adjuk fel

Akkor menjünk a munkaközvetítőkhöz. Az egész városban hat darab ilyen cég van, mindegyikhez bementem, papírok kitöltve, majd szólnak. Mondom jó, várom.

Ekkor már kezdett eldeformálódni a fejem, ráadásul itt egy kis kitérővel megjegyezném, bár sokszor volt róla szó, mennyi bevándorló van Németországban, hát mi pont török negyedben lakunk, akkor látok német embert, ha bekapcsolom a ZDF-et.

Mindegy, itt vagyok a nagy „kolbászból van a kerítés"-országban, minden remek, munka nincsen, de nem adjuk fel. Idegrendszerem teljesen elpattanva, és gőzölgő homlokomat lehűtötte ekkor egy telefon.

Sajnos e városban másfél évig nem találkoztunk magyarral, mivel nem nagyon vannak itt, ezért valami úton-módon, betalált egy könyvkiadó, kis útikönyveket készítenek, egy stúdióban kéne felmondani a magyar mondatokat, melyet eztán CD formájában kiadnak.

Tyű, amindenit, bejött az élet, ez isteni szerencse, és bejött, végre, ráadásul egy könyvkiadó. Hurrá. Felöltöztem csinosba, elmentem. Felolvastam. Megkaptam a fizumat, 150 eurót. Na, azért ez nem volt rossz fél évre. Mindegy.

„Kicsit tanulj még!"

Önéletrajz küldözgetés, céglátogatások, ahol mindig azt mondták, itt nem foglalkozunk ezzel, kérjük, menjen munkaközvetítőhöz. Mondom mentem, voltam, küldtem, de nincsen válasz. Így megy ez itt, na.

Aztán mondom, kedvesem, én itt száradok az oldaladon fél éve, ha megszakadunk, sem kapok munkát, bármit megtennék akkor sem, mert nem. Jól van, még egy kis nyugalmat, menj el megint iskolába, kicsit tanulj még, s meglásd, addig találunk, és kezdesz.

Na, jó, mondom, fél éve itt száradok Törökországban, akkor elmegyek, tanulok, nem adjuk fel, maradok, nem megyek haza. Tanultam ismét 3 hónapot, a B1 kurzust megcsináltam, éreztem az erőt magamban, megy a nyelv egyre jobban, most ráharaptatok egy céget magamra. És bejött! Be bizony.

Az első németországi hivatalos munkahelyem. Egy gyorsétterem, egy sárga M-betű ékeskedik a tetején. Bemegyek, de kicsit szerencsétlen volt, ugyanis készültünk haza három hétre, s ezt említettem is a lengyel managernek, hogy ez van sajnos. Ó, hát ez nem probléma, holnap kezdhetek.

Hát, megnyaltam a balbokámat, úgy örültem ennek az állásnak végre. Szépen bementem az első napon eme remek gyorsétterembe, ahol egyedül voltam fehér!

Félreértés ne essen, na, de azért mégis azért na már. Itt az első fél órában megvilágosodtam. Ugyanis hatalmas bátorító szavak ellenére, hogy majd mész emberek közé, majd ott ragad rád a nyelv, mint a kosz, na meg a nyelvtan, a híres német grammatika, meglásd, fél év és perfekt leszel. Na, ja.

Kommunikáció félszavakkal

Itt tehát megvilágosodtam, nem csak a grammatika tűnt el, hanem egyenesen mondatok sem voltak, szinte a gondolatolvasás magas szintjét élhettem át, ugyanis félszavakkal történt a kommunikáció. Ha mondat volt, az nem német.

Mindegy, pörgés, futás, 200 sajtburger 15 perc alatt. Lenyomtam 3 hetet, majd elmentem haza, mint említettem, így vettek fel, ez nem gond. Mire visszaértem, ki voltam rúgva, s megkaptam a fizumat, a tényleges első fizumat, 504 eurót.

Azt hittem, elsírom magam, hiszen otthon volt ez a fizum, én meg itt vagyok az ufók között Törökországban, minden az ellentéte annak, amit elképzelt az ember, hát én nem csinálom tovább ezt.

Torzult arccal jártam már a munkaközvetítőkhöz, mindenhol a mosoly meg a hívjuk. És nem hiszed el! Megcsörrent! Jöjjön ide meg ide, holnap 16:00-ra, megcsináljuk a papírokat.

Nyalogattam ismét a bokámat, készültem is, forgolódtam egész éjjel, végre bejött. Megyek. Beérek, beszélgetés, cipőméret, papírok kitöltve. Munkám lényege immár, hogy egy csarnokba, ami 40 km-re van tőlem, tudok menni sajnos nem napi szinten, hanem mikor hívnak, lehet éjjel és nappal, lehet három órára, lehet hatra.

Csomagolóművésznek vettek fel tehát, bizonytalan, ámde non-stop munkára, és 5,30 eurót fizetnek. Mondom ez remek, átgurulok, oda-vissza 80km, dolgozok 3 órát, marad 5 euróm, hurrá, kolbászból lesz szerelmem a kerítés.

Elpattant a kötél idegrendszerem, és összecsomagoltam. próbáltam informálódni, hogy abból a két cégből hol alkalmaznának otthon, ahol eddig dolgoztam. Sajnos nemleges válaszokat kaptam.

Kirúgtak úgy, hogy nem is dolgoztam

Mondom magamnak dülledt szemmel a tükörben nézve eltorzult arcomat, ennek fele sem tréfa, itt most élet van és halál. Ekkor már egy éve, hogy így teltek napjaim. Gondoltam akkor most mi jövünk, megkerestük azt a munkaközvetítőt, aki ahhoz a munkahelyhez toboroz embereket ahová eredetileg indultam, s meg is találtuk.

Igaz, semmit nem mondtunk el neki az előzményekről, s minek is, hiszen ez egy munkaközvetítő. Megkaptam az időpontot, bementem, minden állesz klár! Remek, papírok, szerződés, cipő, munkásruha, hétfőn reggel hat előtt húsz perccel kezdek, elmagyarázta a belépőkártyát, megmutatta a részleget.

Örömömben kicsordultak a könnyeim, megvan, minden rendben, itt vagyok, felvettek, hétfőn kezdek. Ez volt pénteken. Kijöttem az irodából, és hazamentem. Egy óra múlva csörgött a telefonom, Ő volt. Aszondja, várjak keddig, mert a személyügyes látta a gépben, hogy felvett ide, és még választ kell adnia!

Mi van? Hol a kötél? Most húzom fel magam, keseredtem el. Hiszen a nyelvtudásom, ha nem is tökéletes, de minden rendben volt. Ekkor már nem, hogy idegrendszerem nem volt sem nekem, sem a barátnőmnek, de már ufónak éreztem magam rendesen, lebegtem, néztem ki a fejemből meredten.

Mindegy, várjuk hétfőn a telefont. Jött is! Ki vagyok rúgva! Mi van? Hiszen nem is dolgoztam, te vaddisznó, hát oszt mért? Persze, nem merte megmondani, csak annyit közölt, hogy én nem dolgozhatok ott, mert nem tudom a nyelvet, menjek iskolába, s jöjjek vissza. Mondom, ember, Te beteg vagy? Nem veled beszélgettem? Még meg is dicsértél, hogy milyen jól megy a nyelv, a sok török, akik itt vannak tizenéve, azok nem beszélnek így. Jó, kirúgtál, OK. Semmi baj.

Majd szerdán bementem, s aláírtam a felmondásom, és persze kifizették a 4 nap semmit sem tevésemet. 120 euró, remek a semmire. Eztán már harmadszor pakoltam a bőröndbe, nem maradok tovább, olyan nincsen, hogy én maradok, hiszen ez már sok, s teljesen zombiként jártam a törökök között Németországban.

Váratlan fordulat

Barátnőm is belátta, egyszerűen nem adnak munkát, s mivel ismer, tudja, milyen vagyok, ha én egyszer munkát kapok, azt becsülettel és 100 százalékon fogom csinálni. De nincsen, amit csinálhatnék, éppen ezért felmond, hiszen ez a rengeteg megaláztatás őt is megviselte, ha nem jobban, mint engem.

Felmondott! Azt viszont meg kellett magyarázni! És nem hitt a főnöke a fülének, amikor ezt meghallotta, hogy a szerződésem ott hever, mégis miket műveltek velem. Azonnal kezdeményezte, hogy írjuk alá a szerződést!

Bementem interjúra, minden remek, enyém az állás. Hétfőn kezdek! Így ért véget a kálváriám, így tudunk menetelni nagyon szerényen, nem elfelejtve honnan jöttünk, sokat erősödtünk, és megbecsüljük, amink van.

Évekig nem megyünk haza

Nagyon szerényen élünk azóta is a 28 nm-es lakásunkban, és nagyon odafigyelve a pénzünkre. Egy év alatt elértük, hogy saját kis lakást bebútorozhatunk, ez azért is fontos, mert meg kellett hoznunk egy döntést.

Hiába ugyanis az, hogy célegyenesbe értünk, bár ez is megérne egy külön bejegyzést, hogy a zománc sokszor repedezik a fogamon, úgy csapkodom hozzá az 5 centest is, de végül is úgy döntöttünk, ha meg is teremtettük azt, hogy tudunk venni otthon kis házikót, de berendezkedünk itt kényelmesen, és maradunk. Kicsit visszaveszek a lendületből, s a hétvégéket pihenésre fogom már használni, de még évekig nem megyünk haza, ez biztos."

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY! Megváltoztak a kommentelési szabályok, a részleteket ide kattintva olvashatod el, ahol az is kiderül, mi kell ahhoz, hogy a jövőben is ugyanúgy hozzászólhass a posztokhoz, ahogyan eddig. A félreértések elkerülése végett: bár oda van írva, hogy hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg, a Prémium kommentelők szabadon hozzászólhatnak, nem kell várniuk semmire. Köszönöm a türelmet!

Ha pedig még ezek után is szereted a blogot, akkor szavazz a Határátkelőre a Goldenblogon - egy kattintás ide és a Közélet kategóriában már voksolhatsz is!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr235450528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NIKI LAURA 2013.08.08. 07:27:22

Hm,a rengetegszer emlegetett tipikus történet,a szart elcserélte fosért.
De,legalább az itthoni fos sokkal édesebb,és könnyebben emészthető mint a kinti szar.
Nagyon megérte,de megpróbálta.Alles ist möglich wie lotto!

cristallo 2013.08.08. 07:28:39

Hát ez óriási volt!!:)) Pontosan erről beszéltünk a tegnapi írás kapcsán, hogy hát az édes anyanyelvünk:)) Próbáljon meg már valaki ilyen stílusban írni nem az anyanyelvén....:)

Gratula a posztolónak a kitartásért és köszi az írást, üdítő volt.

cristallo 2013.08.08. 07:31:21

@NIKI LAURA: hát azért ez nem igaz. Egyrészt azért ehhez kellett jó sok balszerencse is, másrészt az alatt a néhány év alatt próbálj már meg Mo-on egy lakást összespórolni.

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.08.08. 07:33:32

Na, hát nekem ennyi türelmem nem lett volna..!

Len.Mag 2013.08.08. 07:46:14

Gratulálok a kitartásotokhoz!
Ugyanakkor pár dolog kicsit szúrja a szememet.

Nagyon optimistán álltatok hozzá (nyelvtudás nélkül, de persze, hogy lesz munka, sőt királyság lesz, hiszen mondták). Lehet, hogy a cég nem volt egészen tisztességes, hogy hitegetett Téged, ugyanakkor nem értem, mire számítottál? Nem tudok elképzelni olyan munkát, ahol ne lenne fontos, hogy a munkatársakkal, főnökkel legalább alapjaiban meg tudjam beszélni, mire van szükség, mit várnak tőlem.
Nem mindig derült ki az írásból, hogy mennyi idő telt el az egyes események között, de itthon a felkészülési fázisban sem merült fel, hogy elkezdd a nyelvet? Még itthon, a munkád mellett legalább alapfokon meg lehetett volna tanulni. Lehet, hogy ezzel csúszik a kiköltözés, de sok stressztől és konfliktustól, na meg munka nélkül telt hónapoktól megkímélhetted volna magadat.
Egy rossz tanár tényleg sokat visszavet, de azért nem lehet egész életünkben egy tanárra fogni, hogy miért nem tanultuk meg, amire egyébként szükségünk lenne.

Az szóba sem jött már az elején, hogy önállóan keressetek munkát, mindenképpen ismerősön keresztül képzeltétek el?
Illetve nem értem, számomra ellentmondás, hogy hirtelenjében hogy sikerült 2000 eurot összespórolni az útra, úgy hogy előtte hó végén gyakran egy vasatok sem volt. Lehet, hogy összejött volna a lakás is itthon kicsit felelősebb beosztással?

Ezek után kicsit zavaros lett az írás, de legalább remekül átjött az a stresszes hangulat, ami a munkanélküliséggel és a folyamatos visszautasításokkal járhat.

A barátnődnek külön riszpekt, hogy ezt végigcsinálta Veled és a nehéz helyzetet is állta a kapcsolatotok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.08. 08:17:37

Azt hiszem szerencsés ember vagyok.
Amúgy tetszett az írás.

tableno 2013.08.08. 08:31:02

Nem volt rossz a poszt, tetszett az önironikus stílusa. Azt azért megjegyezném, hogy 0 induló nyelvtudással, különleges képesítés nélkül semmi meglepő nincs abban, hogy 1 év is eltelt, mire lett meló. Angliában talán gyorsabban is összejött volna (nem biztos), de Németországban, Franciaországban nyelvtudás nélkül enyhén szólva nem kapkodnak a fizikai melósok után. Az jó, hogy volt kitartás, akarat, na meg egy barátnő, aki meg tudta keresni a napi betevőt. De mint mondtam, ilyen körülmények között 1 év munkakeresés az normális.

M. Úr 2013.08.08. 08:35:46

Nagyon laza srác, aki nagyon nem tud németül, és nagyon nem érti, hogy ez miért baj. Kétszer is volt ironikus kolbászkerítésezés. Kis komám, ha tudnál németül valamennyire, bizony a legfinomabb gyulaiból lenne. Nem baj, laza vagy, a barátnőd is laza, 1 évig elélhettél a farvizén (sőt, lényegében most is miatta van munkád), nincs okod panaszra.

A poszt lényege röviden: érthetetlen, hogy a németek miért nem alkalmaznak olyat, aki magyaron kívül semmilyen nyelvet nem beszél, és nem is hiányszakmában dolgozik. Aki szerint kóbász a kerítés ott, az hazudik!

M. Úr 2013.08.08. 08:41:41

@zebralany: A posztoló vagy a barátnője helyében?

@cristallo: Az a lakás összespórolás csak elméletben lett meg.

Ha most a barátnőt valamiért elküldenék a baráti cégtől, akkor alighanem repülne a laza gyerek is. Jól át lett itt gondolva a pénzfélretevés, lakásvásárlás, étterembe járás, fejenként 1500 euró... csak abba nem gondoltak bele, hogy a pénzért valamit nyújtani is kéne.

tableno 2013.08.08. 08:49:47

@tableno: az viszont eléggé ellenszenves nekem, amikor a képzetlen magyar vendégmunkás fel van háborodva azon, hogy a többi képzetlen vendégmunkás nyegyedében kell laknia, és velük együtt kell dolgoznia. Mert hogy azok törökök, arabok, pakik, stb. Mégis mit várnak? Hogy majd ők eleve dupla fizetést kapnak a fehér bőrükre, esetleg szolgálati luxuslakást? Az egy másik hely volt, egy másik évszázadban!

KJ.. 2013.08.08. 08:55:47

Tetszett,jó írás,de nekem sem lett volna még fele ennyi türelmem sem..Grat.

zopilote 2013.08.08. 08:57:10

@M. Úr:
Es most boldog vagy, hogy valakinek nem jott ossze?:(
Meg osszejohet es ossze is fog jonni! Laza embereke a vilag!!! :)

M. Úr 2013.08.08. 09:07:50

@zopilote: Ki mondta, hogy kárörvendek? Csak kicsit nagynak tartom a posztoló elvárásait, ahhoz képest amit ő nyújt. És lám, nem csak én, hanem a(z ex-) munkaadói is.

LyukasBogrács 2013.08.08. 09:15:59

"Kicsit visszaveszek a lendületből, s a hétvégéket pihenésre fogom már használni,"

Miert, eddig mire hasznaltad ? Munkara ?

zopilote 2013.08.08. 09:18:34

@M. Úr:
OK, ezek szerint felreertettem a hozzaszolasodat. Azert kellenek almok, celok, hogy egy jobb elet remenyeben kimenjen valaki. Anelkul kar elindulni. Jobb, ha az elejen erik csalodasok, kellemetlensegek az embert, ezt hivtuk valamikor " kemenyitesnek " Ha azt tuleli, mindent tulel:)

M. Úr 2013.08.08. 09:34:26

@zopilote: A korai "keményítést" viszont tervezéssel és felkészüléssel le lehet rövidíteni, elviselhetőbbé lehet tenni. Azért emeltem ki a dolgot, mert szeretném, ha kicsit gondolkodásra késztetné a hasonló helyzetben lévő (kitántorgáson gondolkozó) olvasókat.
Amint a posztoló az elején írta, a keresetük még rendben volt, egyáltalán nem volt sürgős kiköltözni. Én is hasonló helyzetben voltam 2 évvel ezelőtt. Éppen elég kereset, de éppen 0-10 ezer Ft maradt a hó végére. Nekem is meglett az elhatározás, hogy lépni fogok. Én sem beszéltem egy büdös szót se németül.

A posztolóval ellentétben viszont én Magyarországon, a munkám mellett (és mellesleg olcsóbban) kezdtem el németet tanulni. Közben folyamatosan küldözgettem az önéletrajzokat (még csak az angolt megjelölve nyelvtudásként), figyeltem hogy kábé mekkora igény lehet rám Ausztriában. 4 hónap múlva éppen elég volt a nyelvtudásom ahhoz, hogy már németül is meg merjek szólalni egy állásinterjún (sőt...). 6 hónap múlva felvettek egy jó helyre, és *akkor* költöztem ki.

Azt hiszem, ennyi józanság, ennyi türelem mindenkiben kéne hogy legyen, amikor nincs rászorulva a sürgős váltásra. Mit spóroltam így meg? Volt bevételem a 6 hónap alatt, ami Magyarországon "éppen elég", lett nyelvtudásom, képbe kerültem a lehetőségeimmel a kinti munkaerő-piacon. És persze megspóroltam a rengeteg stresszt, nem akartam egyszer se felkötni magam, illetve nem kellett a barátnőmnek 1 éven át pénzelnie. Türelem és józanság, ennyi.

Len.Mag 2013.08.08. 09:58:46

@tableno: Na igen erről nem is beszélve

Len.Mag 2013.08.08. 10:09:46

Átolvastam még egyszer, direkt a hónapokra figyelve. Tehát már 7 hónapja kint volt, amikor azt mondták neki, hogy nem beszél jól és adtak volna neki 2 hónapot arra, hogy felhúzza magát...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.08. 10:12:57

Eszéletlen jó poszt volt! Imádtm olvadni, különösen a bokanyalogatós részt!!! :D

Remélem van blogja a szerzőnek, ahol hasonlóan ír! :)

"Az élet nem habostorta, elvtársak!", hagzott el egy milliószor idézett filmben. De tetszik, hogy kitartott... kitartott? Végülis ott van, ahol lenni akar, dolgozik, még bármi lehet, nem?

Gratulálok és sok sikert a továbbiakhoz!!!

@NIKI LAURA:
Érdekes, én pont annak vagyok a híve, hogy a külföldi fos sokkal édesebb, mert már legalább más, mint a megszokott, halálra únt magyar szar.
De ez nézőpont kérdése :)

@cristallo:
Ne beszélj butaságokat! NIKInek nem kell összespórolnia a lakásra, megvette a lajosmizsei farmot zsebből! Onnan meg dől a lé, a lovetta, a vinyetta és a suska, meg a della is. Románok éhbérért, szeder meg málna és ott figyel a bálna... Merci
Szerintem a nickjének eredete: NIKI, delLA URA ;)

@zopilote:
Én is így gondolom :)
Ki tudja, mit hoz a jövő? Bármi megtörténhet...

@M. Úr:
Ez jól hangzik, ügyes voltál, gratulálok!

Apfelzimt [DE] 2013.08.08. 10:12:59

na tesztelem én is ezt a tagságot....09:28

hát tényleg meglepö, h nyelvtudás és különleges képzettség nélkül nem talált munkát.
De most nem azért, miért csak munkaközvetítön keresztül próbálkozott a posztoló? Az egyik ismerösöm kijött hasonló háttérrel (nyelvtudás, képzettség nélkül és amit sose hittem volna,) de talált relative hamar munkát. (Német nagy városban) addig járta az éttermeket míg vki nem alkalmazta. Reggel elindult és bement az összes helyre hogy van-e munka. Bejött a dolog, a nyelvet meg meló közben tanulta meg az idö folyamán.
Nyilván ez a dolog falvakban nem egy járható út, de ha egy külön bevándorló negyed volt ott, biztos nem egy faluban lakott az úr.

Nordstjernen 2013.08.08. 10:12:59

Kedves HÁ, en annakidejen jelentkeztem rendszeres kommentelonek, ugy latszik ez elkerulte a figyelmed :)

Nordstjernen 2013.08.08. 10:13:13

Hajjaj, ez a nyelvtudas :D tenyleg el kellett volna kezdeni tanulni, mint az allat, mar a legelejetol es akkor elkerulheto lett volna mindez.
Az onironia nekem is tetszett :)

Nordstjernen 2013.08.08. 10:13:13

@M. Úr: 09:34-es-re irom, hogy ebben tokre igazad van. Jozan tervezessel es megfontoltsaggal erdemes csak belevagni.

Spacecake 2013.08.08. 10:19:20

Ooooriasi poszt,nagyon jol mulattam!!!!:-)

9/10

a posztolot altal elkovetett baromsagokat nem kivanom reszletesen kivesezni,mert 1 regenyt lehetne belole irni,majd megteszi mas,de azt hiszem nem allok tavol a valosagtol,ha azt mondom,hogy ami hibat el lehet kovetni,az neki sikerult!!!

vegulis az is valami!!!:-)

azert sok sikert!!

Határátkelő 2013.08.08. 10:24:26

Jó reggelt / napot / délutánt mindenkinek! :)

Nem akarlak sokat nyaggatni vele titeket, de azért gondoltam, szelíden jelzem ma is, hogy egészen nyugodtan szavazzatok a Határátkelőre a Goldenblog szavazásán. Egyelőre a 3. helyen állunk, de szerintem lesz ez még sokkal jobb is. Nem? :)

goldenblog.hu/szavazas.aspx?bId=4985

Hálás köszönet!

pappito · http://pappito.com 2013.08.08. 10:26:39

királykodás...

na a lényeg, hogy összejött. ha megélnek és felszedik a nyelvet, helyi ismerősöket, kapcsolatokat, akármi is lehet belőlük

kedves szerző, kösz, hogy megosztottad.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.08. 10:33:06

@Határátkelő:
Azt tudjuk, hogy miért kell az FB azonosítóval szavazni? És miért akarnak hozzáférni dolgokhoz, amikhez semmi közük?

Ez így sajnos nagyon lelkesedés-romboló a szavazást illetően :(

Furos 2013.08.08. 10:44:40

@M. Úr: Jol csinaltad!
Hosunk azonban a vagjunk bele majd lesz valahogy emberek taboraty erositi. En is ilyen voltam kiskoromban :)
Mostanra mar kialakult egy felelosgteljesebb eletmodom es bizony neha visszasirom a vagjunk bele majd lesz valahogy idoszakot.@zopilote: Te meg meg mindig az ahogy esikugy puffan szemleletet koveted?

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.08. 10:46:28

sajnos egyetértek Kövérmadárral szavazás ügyében. nagyon nem szeretem, ha egy app mindenemhez hozzáférést kér. (de ez persze tudom nem a te sarad, csak mondom :-( )

Határátkelő 2013.08.08. 10:59:43

@Kovermadar: Én pont annyit tudok róla, mint te. Gondolom, így próbálják meg kiszűrni, hogy valaki kétszer szavazzon.

cristallo 2013.08.08. 10:59:49

Nem értelek benneteket. Viktor őszintén elmesélte, hogy mi történt vele, mindezt nagy öniróniával, nyilván ő is tudja már, hogy hol követett el hibát, mégis elénk tárta a történetét.
Hivatkozás nélkül, a fanyalgóknak:
1., Meghívásra ment ki, ugyanahhoz a céghez hívták, ahol a barátnője dolgozott, az sem volt baj, hogy nem nagyon ment a német, azt mondták neki, hogy majd ott kint elmegy tanfolyamra. Tehát annyira nem felelőtlenül ugrott bele a dologba.
2., Nem azért kifogásolta a török negyedet, mert utálja a törököket (vagy utalt rá valahol, mert én nem láttam), hanem azért, mert nyelvtanulás szempontjából neki ez nem volt a legjobb.
3., 2004-ben mentek ki, akkor lett Mo. uniós ország, azóta bőven összespórolhatták a lakásra valót, mint ahogy utalt is rá a poszt végén. És nyilván az első másfél év után, ha jól számolom 2006 közepe óta dolgozik már normális állásban, tehát 7 éve spórolnak, ha úgy gondolják, hogy most már lazábbra veszik a dolgot, hát tegyék azt.
4., Többször is utalt rá, hogy többször is felkeresett munkaközvetítő cégeket, tehát nem csak otthon ült és várta a sült galambot.
5., Miért probléma az, hogy a barátnője segített neki? Ez bármikor előfordulhat mással is, pontosan erről szól, ha két ember együtt él, hogy egymást segítik, nem?

Mi van emberek? Nem ittátok még meg a reggeli kávét? :)

négyzet 2013.08.08. 11:00:51

Persze, nem tudott németül, de eleinte mintha azzal hitegette volna az a cég, hogy ez nem lesz gond, majd gyorsan megtanulja. Aztán mégis gond volt. Ha kap egy ilyen ajánlatot, akkor miért is ne gondolná, hogy persze, akkor menni fog..? plusz a barátnője már a szerződést is megkapta.

És tök jó stílusban megírt poszt, végre valami olvasható. Nyilván lehetett volna jobban csinálni. Mondjuk 2004-ben még más volt a kivándorlós sztori, mint ma.

rezsoatya (törölt) 2013.08.08. 11:06:04

@Határátkelő: sajna, akkor kiesek a szavazasbol... EZERT nem (sem) leszek Facebookos! Elveim vannak.

cristallo 2013.08.08. 11:09:37

Egyébként, ha jól emlékszem, korábban az volt a gond, hogy persze, mert a hat nyelven beszélő IT-mérnök, aprólékosan megtervezett lépésekkel, cég által kiküldve sztorija dög unalom és ez nem történhet meg mindenkivel. Most itt van egy hús-vér hétköznapi munkásember, aki felvállalja összes hülyeségét, ez sem jó. Ugyan már, mindannyian követünk el hibákat, mégsem sokan merjük leírni, saját magunkon is nevetve, hogy mekkora hülyék voltunk.

VHB 2013.08.08. 11:16:34

Saját magamból kiindulva jelentkeztem volna pizzafutárnak. Amikor nem volt épkézláb meló, ezt csináltam és bejött.

Jumbóka · http://lepcsohazonkivul.blog.hu/ 2013.08.08. 11:16:38

Számomra -- mint lelkes kommunikáció-rajongó -- a legfontosabb, hogy születnek még ilyen írások! Na, de nyilván ebből nem lehet megélni. Az biztos, hogy "letesztelted" a kapcsolatotokat a barátnőddel, igazoltad a kitartásodat többféle területen. Mindegyikért gratulálok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.08. 11:21:43

@cristallo:
Mert "mi" ilyenek vagyunk... :(

Nekem akkor is nagyon tetszett a poszt!

Azt mondod, ideje felhívni a troll-free-number-t :)

Len.Mag 2013.08.08. 11:24:52

@négyzethálós: Olvasható? A Kommunikáció félszavakkal című rész...hátt... Vagy pont azért lett ez a címe, mert annyira megszokta a mekiben a félszavas, nyelvtanmentes kommunikációt, hogy a történetet is már csak felsorolással tudja "elmesélni"? :P

cristallo 2013.08.08. 11:27:51

@Kovermadar: :)) nekem is tetszett:)
Van troll-free-number??:))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.08. 11:46:36

@cristallo:
Valahogy nekem is jobban esik ilyen pozitív hozzáállással megítélni a posztot.
Én is ezt olvastam ki belőle.

tableno 2013.08.08. 11:47:19

@cristallo: Szerintem félreérted a kommenteket. Senki nem mondta, hogy rossz a poszt, vagy hogy hülye a posztoló, vagy ilyesmi. Csupán meg lett jegyezve, hogy belefutott bizonyos próblémákba, amik elkerülhetőek. Ez szerintem hasznos lehet a jövőbeni próbálkozóknak is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.08. 11:48:50

@rezsoatya:
Nekem meg lumbahóm.
Faszbuk nekem sincs.
Még ellenállok.

tableno 2013.08.08. 11:49:50

@diggerdriver: szerintem ez az avatárod jobban illene maxval-hoz...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.08. 11:51:27

@Kovermadar:
Milyen szar nekünk:))))))))
Röhögni mindenen.
Fuj fuj fuj.
Szégyellem magam:))))))))))))))

rezsoatya (törölt) 2013.08.08. 11:53:02

@diggerdriver: pedig azt mondjak, a lumbahora feszbukszot kell szedni! :D Noveli az ellenallokepesseged!

2013.08.08. 11:54:10

@cristallo: 'Hát ez óriási volt!!:)) Pontosan erről beszéltünk a tegnapi írás kapcsán, hogy hát az édes anyanyelvünk:)'

Uhum... Igen, pont errol beszeltunk, hogy ha nem tanulod a nyelvet mielott elkoltozol egy masik orszagba, nem leszel tul jo helyzetben es nem nagyon erdemes arra alapozni hogy majd 'ragad rad' a nyelv.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.08. 11:54:27

@rezsoatya:
...és kisímítja az agytekervényeket:)))))))

cristallo 2013.08.08. 11:54:57

@diggerdriver: és még mondják, hogy sírva vigad a magyar:)))) vagy sírtok is röhögés közben? :)

Der Piefke 2013.08.08. 11:55:59

Nem lep meg a poszter története. Néhány hónapja írtam én is ide egy posztot (hataratkelo.blog.hu/2012/10/10/egyszer_visszaterek_a_hazamba), amelyben többek között szerepel az is, hogy "kihez passzol" Németország. Nos, a poszterben megvolt a kitartás (és taáln a szakmai tudás), de a többi tényező hiányzott. Tulajdonképpen szerencséje volt, hogy végül kapott elfogadható munkát.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.08. 11:58:02

@cristallo: Kövezzetek meg de itt még a röhögés is jobban esik.
Igaz Madár?

cristallo 2013.08.08. 11:59:37

@Mirjam2: te most miről beszélsz?
Én arra írtam, hogy a poszter milyen jól használja írásra az anyanyelvét.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.08. 11:59:39

@rezsoatya:
Nana láttam én már olyan TV müsort:))))

2013.08.08. 12:01:10

@Chang Yai: +1; en is ezert nem szavaztam.

cristallo 2013.08.08. 12:02:26

@diggerdriver: HÁt van is sokszor min röhögni:) Vicces társaság ez na:)

2013.08.08. 12:16:08

@cristallo: En meg arra, hogy pont errol beszeltunk tegnap: egy atlagos kepessegu ember, foleg felnott korban, nem fog csak ugy 'felszedni' egy nyelvet hanem ahogy masok is mondtak, tanulnia kell, lehetoleg meg indulas elott. Egyebkent meg miert ne lehetne jol irni olyan nyelven ami nem az anyanyelved? Nyilvan eltart egy ideig amig olyan szinten megtanulod, de sok embernek sikerult mar, pl. Samuel Beckett egy hires pelda (angolul es franciaul is irt, francia tanult nyelve volt). Egesz veletlenul par napja olvastam errol egy blogbejegyzest: opinionator.blogs.nytimes.com/2013/08/04/born-again-in-a-second-language/

Határátkelő 2013.08.08. 12:19:04

@Mirjam2: Majd kérek valami különdíjat. :)

Wilhelmus80 2013.08.08. 12:19:37

@cristallo:
Biztos, hogy nem 2004 óta...
"2011. május 1-jétől megnyílt a német munkaerőpiac a magyar állampolgárok - valamint a 2004-ben csatlakozott további hét tagország állampolgárai - számára. Ettől az időponttól kezdve munkavállalási engedélyre, és más előzetes engedélyezési eljárásra nincs szükség a Németországban történő munkavállaláshoz."
www.euvonal.hu/index.php?op=mindennapok_tagallamok&id=1
Vagyis 2010 végétől/2011 elejétől ketyeg a tervezett 4 éves spórolás. Remélem, hogy Tibor a folytatást is megírta.

SzumóNé 2013.08.08. 12:20:55

Velemenyem szerint ez a poszt nagyon jo azoknak a tipusu facebook-on keregetoknek, akik a "nem tudok nemetul, szakmam sincs, de ha tud valaki melot azonnal szoljon, mert itt ulok a gep elott es erre varok" kategoriaba tartoznak.

Az elvandorloknak nem megy a fejebe, hogy celszeru az adott orszag nyelvet legalabb B1 szinten beszelni es esetleg nem art melle a magyaron kivul mondjuk egy angol nyelvtudas (ha nem angol teruletre vagyik az illeto). Keszuljon otthon, tanuljon, invesztaljon. A tobbezer euros, nyelvismeret nelkul is abszolvalhato allasokrol szolo mesek - nevukhoz meltoan - legtobbszor mesek. Tessek realisabban gondolkodni. Es jo ha van netan meg segitokesz ismeros odakinn, aki nem lehuzni, hanem tenyleg segiteni akar. Vagy ha mar van otthonrol fix szerzodessel megkinalt munka. Jo, nehez ilyet leakasztani, de a sultgalambok ideje lejart.

Bokanyalo posztolo szepen osszefogta a sztorit, teljesen atlagos tortenet arrol, hogy a kolbaszkerites nem a bevandorlok kertjet disziti. Tetszett, hogy minden bokanyalas, majd idegorles ellenere sem adtak fel - csak majdnem -, de sikeres lett a vege. Igy kell ezt! Igen, ra kell szanni 1-2 evet arra, hogy legyen valami jo, valami tuti, de aki szorgalmas, es kitarto az megkapja a jutalmat. :)

Sax_Maschine (törölt) 2013.08.08. 12:20:55

mi is itt kinn vagyunk németbe, nekünk is nehezen lett munkánk,de váltanánk
azért regisztráltam, hogy beszélnénk-e a posztolóval, ha lehet

mikor jön a posztoló kommentelni?

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.08. 12:20:55

Ez azért nem az amerikai álom. :(
Én értettem valamit félre, vagy két ember, két fizetés, 28 nm, 9 év alatt, hétvégén is dolgozva, kuporgatva, de sikerült összespórolni egy kis házra valót?

Viszont a helyesírás és fogalmazás ötös. Olvasgattam hasonló szakképesítéssel bíró magyar munkavállalók önéletrajzait...

Szerintem ők azok, akik soha nem jönnek vissza Magyarországra. Meglesz a kis házra való, be is tudják bútorozni, autó is akad, de ha számolnak, rá kell jönniük, hogy itthon pont olyan magasak a rezsi, megélhetési költségek, mint az NSZK-ban, az adóprés is hasonló (picivel magasabb), de a fizetések lényegesen alacsonyabbak.
Nekik meg már se helyismeretük, életszemléletben is máshoz szoktak.
Talán nyugdíjas korukban.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.08 12:08
Magyarország

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.08.08. 12:21:34

egy kis pihi után újra itt vagyok

@NIKI LAURA: @M. Úr: egyetértek veletek, de én sokkal csúnyábban fejeztem volna ki magamat

annak azért örülök, hogy ilyen emberekkel sikerül lenyomni a munkaerőköltségeket és így a késztermékek ára is alacsony szinten marad

cristallo 2013.08.08. 12:27:49

@Wilhelmus80: "Türelmem fogyogatott, de mikor végleg elfogyott volna, jött a papír, májusban. (júniustól megszűnt, hivatalosan is uniós tagállam lettünk, s nem kellett)."
Ezt a poszter írta így, azért gondoltam, hogy 2004.

nyuszigonosz 2013.08.08. 12:43:49

@Tökfőzelék1:
" annak azért örülök, hogy ilyen emberekkel sikerül lenyomni a munkaerököltséget és így a késztermékek ára is alacsony szinten marad"

Tökfözelék, ez randa volt! :(((

Néha le kellene másznod arról a picit túlnött szamaradról és emberszámba venni másokat.

tableno 2013.08.08. 12:44:07

@Tökfőzelék1: viszont íme egy példa arra, amikor a nő tartja el a férfit. Azért ez neked kéne, hogy valamit jelentsen!

tableno 2013.08.08. 12:46:00

@cristallo: valószínűleg összekeverte a posztoló az uniós tagságot a német munkaerőpiac megnyitásával. Szerintem is 2011 lehet az időpont.

cristallo 2013.08.08. 12:56:10

@tableno: lehet, ahogy én sem vagyok a jelek szerint teljesen tisztában ezzel a dologgal:) de reméljük előkerül a posztoló és megerősíti a dátumot.

orangutan 2013.08.08. 13:11:02

"akkor látok német embert, ha bekapcsolom a ZDF-et"

A ZDF Morgenmagazin két műsorvezetője egy iraki nő és egy török férfi (Dunja Hayali, Mitri Sirin). Aki munkát keres, keljen korábban! :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.08. 13:23:52

@Kovermadar: Madar, ezt lattad mar?

Nekem mindig nevetnem kell rajta, valahanyszor belebotlok.

www.youtube.com/watch?v=v8_7yPocGPg

Kedvencem a Frederik-es bogres resz... :D De talan a legviccesebb az egeszben, hogy ez nem vicc! :)

eagles 2013.08.08. 14:03:29

M.Úrnak igaza van. Laza a srác, mint a Riga lánc. Abban meg a Kollégának van igaza (zopolite), hogy abba bele lehet őrülni, ha az ember komolyan veszi maga körül a világot.
Nekem, bár nagyon mehetnékem van, nyelvtudás nélkül nem vágok bele. Lemegy a nyár, aztán keményen neki fekszem a németnek. Remélem jövő tavaszra eljutok olyan szintre, hogy léphessek.

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.08.08. 14:25:44

@nyuszigonosz: így működik a gazdaság, mit gondolsz, miért olyan olcsó a számítógép és a ruha Európában és az USA-ban? Nem azért, mert a mexikóiak/kínaiak/indiaiak/fülöp-szigetekiek éhbérért megtermelik? De! Erre még 100 példát lehet hozni Magyarországról is (Audi, Mercedes, MSCI, Morgan Stanley, stb.)

____________________________________________________
Na jó.

A továbbiakban nem fogok részt venni a blog életében, mert a kommentjeim nem jelennek meg időben és miután megjelentek, akkor is más sorrendben, mint ahogy írtam őket.

Örülhetnétek, hogy szakítok időt rátok, erre ez a hála, hogy moderáltok és késleltetitek az értékes gondolataimat.

Én nem a munkanélküli/eltartott/betegszabadságon lévő kategória vagyok, aki egész nap ráér arra, hogy megjelenjen, amit ír. Kevés időm van, és ami van, az is nagyon értékes.

Ha csak az közhelyes, semmitmondó, "ál"pozitív, csöpögős kommentek jelenhetnek majd meg, mivel a többieket kimoderálják, akkor értelme sem lesz olvasni a kommenteket.

Most távozom.
Sziasztok.

ui: Azért az értelmesebb posztokat még olvasni fogom.

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.08.08. 14:25:44

@nyuszigonosz: így működik a gazdaság, mit gondolsz, miért olyan olcsó a számítógép és a ruha Európában és az USA-ban? Nem azért, mert a mexikóiak/kínaiak/indiaiak/fülöp-szigetekiek éhbérért megtermelik? De! Erre még 100 példát lehet hozni Magyarországról is (Audi, Mercedes, MSCI, Morgan Stanley, stb.)

____________________________________________________
Na jó.

A továbbiakban nem fogok részt venni a blog életében, mert a kommentjeim nem jelennek meg időben és miután megjelentek, akkor is más sorrendben, mint ahogy írtam őket.

Örülhetnétek, hogy szakítok időt rátok, erre ez a hála, hogy moderáltok és késleltetitek az értékes gondolataimat.

Én nem a munkanélküli/eltartott/betegszabadságon lévő kategória vagyok, aki egész nap ráér arra, hogy megjelenjen, amit ír. Kevés időm van, és ami van, az is nagyon értékes.

Ha csak az közhelyes, semmitmondó, "ál"pozitív, csöpögős kommentek jelenhetnek majd meg, mivel a többieket kimoderálják, akkor értelme sem lesz olvasni a kommenteket.

Most távozom.
Sziasztok.

ui: Azért az értelmesebb posztokat még olvasni fogom.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.08. 14:32:55

@Tökfőzelék1:
Istenem, hogy fogsz majd hiányozni!
Lemondom minden programomat és telesírom a párnámat!

Határátkelő 2013.08.08. 14:33:44

@Tökfőzelék1: Nagyon boldogok vagyunk, hogy szakítasz (illetve most már csak: szakítottál...) időt ránk. A kommentjeiddel nem tudok mit kezdeni, ugyanis a rendszer tapasztalatom szerint bizonyos időközönként, egyszerre jeleníti meg a hozzászólásokat az adminon, amit én csak ekkor látok és tudok beengedni. Ez van.

Azt azért még egyszer fontosnak tartanám megjegyezni, hogy elképesztőnek tartom, amikor emberek úgy vélik, hogy csak az lehet kritikus, ami durva és minden, ami normálisan van megfogalmazva, csöpögős "álpozitív".

Én örülök, ha maradsz, de a feltételek nem változnak. Ha az időd értékesebb, mint hogy itt kommentelj, megértem, de sajnálom.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.08. 14:35:15

@Don Kartasch:
Láttam, persze :)

@Quercus58:
Ugye?
Az egész világ egy játszótér, tele szórakozással! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.08. 14:37:11

@Határátkelő:
Azért ne legyenek álmatlan éjszakáid ;)
Most, hogy távozott, van rá esély, hogy olyanok is írni fognak posztot, akiknek amúgy nem jött volna be tökkencs stílulsa...

A világ ismét jobb hely lett! :)

zopilote 2013.08.08. 14:40:10

@Quercus58:
Thanks Kollega:) A nyelvtudast ki lehet kompenzalni kapcsolatokkal. Az elore megtervezett elet nem mindenkinel jon be. Van erre egy jo magyar mondas: " Ember tervez, Isten vegez" Nem tanultam nyelveket otthon, a kotelezo oroszon kivul, amit nem vettunk komolyan, de tanaraink sem (Neked is a Vadocz tanitotta? Raccsolt, igy mondta, "vazgavavivatty". Meg meselte a storyjat, hogy " Mit nekem az egvi nok, en Pestre javok kuvni) Azert tobb mint 40 ev tavlatabol igy is siman olvasom a cirillt es elbeszelgetek oroszokkal, ha torve is. Ausztriaban 2 honap utan jobban beszeltem nemetul, mint Kanadaban angolul, egy ev intenziv angol nyelviskola utan. Benne van nalam a pakliban, hogy lekoltozom Mexikoba, de a spanyolt meg most sem tanulom, helyette itt bacom az idomet a HA - n (addiction) :) Azert spanyolul is elbeszelgetek a kozneppel, taxisokkal, pincerekkel, ugy, hogy a nyelvtant meg alapszinten sem tudom, hiszen nem tanultam a nyelvet. Par hete hivta a haveromat egy uj kanadas magyar, munkat keresett. Mondtuk neki, hivja a tulajt. - De nem tud angolul, ezert hivott minket - valaszolta. Mondtuk neki, az nem problema, a tulaj sem tud angolul:) Igen, 25 eve itt van a horvat, embertelen rosszul beszel, mi is alig ertjuk. Nem volt ideje megtanulni a munka mellett. De igy is csinal nagyon jo penzt, megbizhato, idore es jol befejezi az elvallalt munkat, ami itt nagy szo.
Sajnos mennem kell, 7 - kor kezdunk ( fel 7 van most) 25 km vezetes, ra kell lepnem a gazra:( Adios!

eagles 2013.08.08. 14:45:25

@Tökfőzelék1:

Ami folyik kifelé a szádon, az az agyad lenne?

2013.08.08. 14:53:46

@Mr. Long: Igen, sajnos nagyon unalmas dolgot kene befejeznem holnap reggelre a szamitogepen, aminek kovetkezteben tegnap este es ma reggel is itt kotozkodok emberekkel a blogon, ahelyett hogy dolgoznek! :) Most szigoruan visszaterek a munkahoz...

2013.08.08. 14:59:24

@Határátkelő: Ne aggodj Toki miatt, neki ez a stilusa, mar megszoktuk (legalabbis en...). Tenyleg kar hogy csak Facebook-on keresztul lehet a blogra szavazni.

Határátkelő 2013.08.08. 15:02:32

@Mirjam2: Az aggódás nem a megfelelő kifejezés... :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.08. 15:04:12

@Határátkelő:
Az a típusú aggódás, amikor az ember izgalmában pezsgőt bont és 7 nap, 7 éjszaka "retteg"? :)

2013.08.08. 15:10:21

A poszthoz: nekem alapvetoen szimpatikus a posztolo, tenyleg jol ir, nyilvan a sajat karan tanulta meg hogy nem lehet nyelvtudas nelkul boldogulni, az meg ot zavarta a legjobban hogy a baratnoje 'tartotta el', mindent megprobalt megtenni hogy ezen valtoztasson. Egy kapcsolatban szerintem normalis hogy az egyik fel 'eltartja a masikat' ilyen helyzetben. Az enyhe rasszista megjnyilvanulasok nekem sem voltak szimpatikusak, de remelhetoleg posztolo 'kino' ezekbol idovel, ha pl. jobban megtanul nemetul es kulonbozo borszinu baratokra tesz szert (csak vannak olyan 'nem feher' egyedek a kornyekukon akik beszelnek nemetul?).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.08. 15:10:57

@Kovermadar:
Most mi lesz velünk Madár?
Itthagy minket.
Mintha a szivemet tépnék ki
Mostantól nem élet az élet.
Szólni kéne a HA-nak ajánljon fel egy összeget Neki a maradásért.
Hátha van az a pénz:))))))

BTBTBT 2013.08.08. 15:15:51

"Az orosztanárt a nyári szünetben átképezték némettanárrá, aztán bejött, hogy Gúúútyeny Tyág!" :)
"akkor látok német embert, ha bekapcsolom a ZDF-et" :D
"fél éve itt száradok Törökországban" :)

Ennyi türelmem nem lett volna, a szerzőnek meg még szarkazmusra meg iróniára is futja, bár többször is rasszizmusba fojtja a saját hibájából kialakult sikertelenségét.
Persze nemcsak munkaközvetítőknél kellett volna próbálkozni. Aki nyelvtudás nélkül melót akar, végigjárja a fél város éttermeit, és nekiáll mosogatni vagy pizzafutár lesz - és tovább lép, amikor tud. Közben meg FEJLŐDIK.

"félszavakkal történt a kommunikáció"
A durván multikulturális Londonban azért mondatok szintjén megy a kommunikáció a konyhán is. A pénztárban meg még annál inkább is.

Mit dolgozott a barátnő, ahová aztán felvettél a posztolót is?

Nem lehet valamit tenni, ha a hosszú idő alatt megszerzett nyelvtudása ellenére is szívoznak a jelentkezővel? Németországban ennyire nehéz lehhe fizikai munkát találni?

Londonban van egy ismerősöm éjsötét barátja, aki kőműves, angol tudás nuku az ideérkezéskor, de mivel a barátnője beleverte a CSCS vizsga (építőipari "health & safety") kérdéseket és válaszokat, megszerezte a papírt, lett melója 1 hónapon belül. Azóta jobb az angolja is.

Bizonyos nők kitartása és ösztönzése nélkül jó néhány pasi elbukna külföldön.

Töki fogja-e cikizni - már ha regisztrált prémiumra - , mert itt a nő tartotta el a pasit?

Azért gratula, hogy valamennyire egyenesbe jöttek.

BTBTBT 2013.08.08. 15:18:26

@Quercus58:
Nem ay agya, hanem az a sok mocsok, amivel eddig is találkozhattál tőle a blogon. :)

@diggerdriver:
@Kovermadar:
@Határátkelő:
Nem mondjátok, hogy Töki kilátásba helyezte, hogy tojik ránk, és nem fog hozzánk szólni? :)
*big sigh (of relief)*

2013.08.08. 15:22:34

@Határátkelő: Tessek, igy jarok mikor angolbol probalok kifejezeseket magyarra forditani. Ugy ertettem hogy 'don't worry', abban az ertelemben hogy 'ne aggodj / ne pazarolj ra energiat, nem erdemes' :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.08. 15:27:27

@Barátusz:
Három napom volt hogy angol tudás nélkül megtanuljam a 319 CSCS kérdést.
Angolul.
Mert amùgy zulu nyelven is lehet vizsgázni csak magyarul nem.
Utána jött a CPCS vizsga és kétnap múlva dolgoztam.
Most nem kéne senkinek egy hónap a CSCS vizsga után.

BTBTBT 2013.08.08. 15:39:43

@diggerdriver:
Ez mikor volt?
Csak azért, mert az említett ismerős barátjának tavaly tavasszal 1 hónapot kellett várnia a papírra - valamiért annyi volt az átfutási idő, pedig a barátnő a nyakukra járt, hogy mikor lesz már meg.

Egyébként csak angolul lehet vizsgázni, de van hangos segítség. És jelenleg magyar opció is akad.
Persze mi értelme nem angolul letenni a vizsgát angol nyelvterületen, azt nem értem.
Olyan, mint hogy van DSA-könyv urdu nyelven. Ugyanolyan értelmetlen, mert angolul kell vizsgáznia, és aztán Angliában fog vezetni, nem Afrikában. :)
Talán ez is a PC-ség számlájára írható, hogy "nem hagyunk ki senkit" mert "inclusion policy" van.

2013.08.08. 15:42:02

@Barátusz: ne haragudj, de azert szerintem az eleg magyar jelenseg, hogy egy ilyen poennak szant megjegyzest rogton rasszizmuskent kell megbelyegezni. Nem gyulolkodott, nem uszitott senkit a torokok ellen, leirta a tapasztalatait es a velemenyet.

Ha leirom, hogy olcso kornyeken lakom, ezert sok a feka, es a csovesek nagy resze is feka volt, akit lattam, akkor az most rasszizmus? Hogy a tenyeket merem kozolni? Ha leirom, hogy az olasz negyedben az olaszok hangosan beszelnek es gesztikulalnak, az rasszizmus?

Ez szamomra az a fajta al-liberalizmus, eroltetett tolerancia, mint amikor beperelnek szexualis zaklatasert amerikaban, mert vegigneztel egy dekorativ nenin.

Ugyanugy, ezen az ozdi-romas vergodesen is teljesen kivagyok. Az embereknek nem az esik le, hogy elzartak a LOPOTT vizet, hanem hogy legyunk szolidarisak a romakkal. Ha magyar lopta volna a vizet, ki lenne szolidaris? Ha a lopast kissebbseg koveti el, szolidarisnak kell lennem? A lopas az lopas. Szemet dolog kanikulaban elzari a vizet? Igen. Mindenki masnak viszont fizetni kell az orszagban a vizert? IGEN.

A pozitiv diszkriminacio is diszkriminacio. Ezt szeretem Angliaban, hogy itt nem ANNYIRA meno a kettos merce, meg a "csak azert, mert xy vagyok" duma; ha bunozol, bevisznek.

BTBTBT 2013.08.08. 15:48:55

@Whave:
A helyzet az, hogy több volt itt tények közléséről, mert nem csak egyetlen, poénnak szánt megjegyzés volt, hanem számos, és mindig akkor, amikor "még mindig" nem volt munkája, a sok töröknek meg nem fehérbőrűnek viszont igen.
Nem kell ahhoz uszítani meg gyűlölködni, hogy rasszista legyen az ember. Elég csak arról morogni, hogy a nálam sötétebb bőrűeknek van melója, nekem meg - nyelvtudás híján - nincs.

A liberalizmus (az ál is) távol áll tőlem. Akárcsak a politikai korrektség. Az amerikai szabadosságot is akkor lássam, ha a hátam közepét. :)

Azt hiszem, nem hallottad még a fekákat elégszer azzal jönni, hogy "Is it because I'm black?", ha azt állítod, hogy nem annyira menő a kettős mérce.

BTBTBT 2013.08.08. 15:49:26

akarom írni - több volt ez tények közlésénél

2013.08.08. 15:52:20

@Barátusz: de hallottam mar ezt a dumat, igen. Es azt is lattam, mennyire leszarja a rendor, ha epp elkapta amint lop es be kell vinni ezert, tobbek kozott itt a Charing Crosson is.

Szerintem ez mar tenyleg a perspektivatol fugg, amit irsz. Nekem az jott le az egeszbol, hogy akik nala szarabbul makognak, gettosodnak, meg sem probalnak nyelvet tanulni, azoknal valahogy ez megsem volt problema. Az szamomra mellekes informacio volt, hogy odairta a torok szot is, mig te ezt egy rassz elleni kirohanasnak vetted.

Mert nem azt irta, hogy a sotetebb borunek van meloja es ez baj, hanem hogy aki evek alatt nem tanult meg egy epkezlab, nyelvtanilag helyes mondatot, annal megsem merul fel ez a problema. Teccikerteni?

BTBTBT 2013.08.08. 16:05:56

@Whave:
A kérdés az volt, hogy elégszer hallottad-e. Mert én igen. És szerencsére éppen a rendőr az, akit az ilyesmi nem érdekel, hanem megcsapja a delikvenst.

Most komolyan, hol írtam olyat, hogy "rassz elleni kirohanás"? Túlzol.
Arról nem is beszélve, hogy a posztoló nemcsak odaírta a török szót, hanem rendszerint "Törökország"-nak nevezte Németországot. Vajon miért is? És akkor tényleg nem rasszista?
Ezzel egyébként nem is lenne nagy bajom, mert az is érthető, hogy aki a saját hazájából, ahol aztán rajta kívül csak egy nem fehérbőrű kisebbség van, eljut egy multikulturális közegbe, akkor ezt valamennyire negatívan fogja megélni - ha van munkája, ha nincs, ha bevallja, ha nem.

Miért baj annak az újonnan más országba érkezőnek, aki szintén nem tudja a nyelvet, hogy más, évtizede ott élő, aki szintén csak makog, már szert tett munkára? Bagoly mondja verébnek? Mellesleg nem tudni, hogy a török vendégmunkásnak anno milyen kálváriája volt. Persze sok értelme nincs ezt vizsgálni, mivel a német munkaerő-piac sem ugyanaz már, mint 1-2 évtizede.

Egyébként azt sem értem, hogy sofőrként sem tudott volna munkát találni magának a szerző? Azt írta, otthon évekig azt csinálta.

2013.08.08. 16:15:17

@Barátusz: meg mindig nem ertjuk egymast, ugy erzem.

Nem az a baj, hogy makog, es mar szert tett munkara az egyebkent AKARMILYEN boru delikvens, hanem hogy o, aki mar nem is makog annyira, a nyelvtudas hianyat kapja meg indoklaskent, amikor nem kap munkat. Ezzel rarakta a merlegre a dolgot, ami enyhen igazsagtalanul billent, es ennyi - sot, talan epp o volt a pozitiv diszkriminacio aldozata, mint nem-kissebbseg. Nem kell mindent belelatni mindenbe szerintem.

Nekem is vannak korantsem rasszista (sot, gyakorlatilag ultraliberalis hippi) haverjaim, akik a konyhara bejarast ugy mondtak, hogy na indulok Pakisztanba. Ettol meg nem kerult rajuk a vaskereszt meg a feher csuklya :)

Szumma szummarum, en meg mindig nem erzem a rasszista felhangot, meg hogy negativan elne meg. En egy meglepett ember tapasztalatait latom.

Ahogy en is meglepodtem Parizsba latogatasomkor, hogy az ottani fekak mennyire el vannak eresztve, es egy akarmilyen latvanyossagot nem tudsz ugy megnezni, hogy ne zaklassanak 10 perc alatt 5-en konkretan, karkotoket a kezedreaggatva aztan penzt kovetelve erte, rangatva, eledallva, stb. Mig Londonban meg vegigjartuk 2 napos tura alatt a nagyobb nevezetessegeket ugy, hogy egy darab ember nem jott oda keregetni es/vagy zaklatni. Ettol, hogy leirom ezt, hogy a parizsi feketek kozott jo sok arrogans turistazaklato bunko van, akik szabadon garazdalkodnak es semmitse csinal veluk a rendorseg, meg nem leszek feketegyulolo.

BTBTBT 2013.08.08. 16:27:13

@Whave:
Nem az lehet a baj, hogy nem értjük egymást, hanem inkább úgy tűnik, hogy az, hogy nem azonos a véleményem a tiéddel. :)
Egymástől eltérő tapasztalattal és szemléletmóddal nem ugyanazt érezzük ki egy harmadik ember írásából, és ahol te egy poént látsz Viktornál, én rendszeres, visszatérő problémát.
Persze értem, ha valaki (posztoló) kicsit keseredik a folyamatos kudarcok révén - és végül vicces hangnemben, kényszeredett mosollyal gépelte azt le.

Ha megjelenik itt, lehet, hogy úgy értelmezi, hogy bele akartam kötni - pedig nem.

Barcelonaban viselkednek a párizsihoz hasonlóan a fekák az utcán.

2013.08.08. 16:32:24

@Barátusz: persze, a velemenykulonbseg adott, csak en ugy ereztem, te elferdited a dolgokat itt-ott. Megegyszer utoljara:

"Miért baj annak az újonnan más országba érkezőnek, aki szintén nem tudja a nyelvet, hogy más, évtizede ott élő, aki szintén csak makog, már szert tett munkára? "

VS

"Nem az a baj, hogy makog, es mar szert tett munkara az egyebkent AKARMILYEN boru delikvens, hanem hogy o, aki mar nem is makog annyira, a nyelvtudas hianyat kapja meg indoklaskent, amikor nem kap munkat. "

Amugy szerintem tulbeszeltuk, let's agree to disagree :)

Igen, Barcelonarol en is hallottam ezt. Ott csak atutaztam Salou fele, szoval szemelyesen nem szembesultem vele :)

négyzet 2013.08.08. 16:33:42

@Whave: most ennek nincs semmi köze a poszthoz, de nem bírom megállni.. szóval hogyhogy lopták a vizet Ózdon, ha az közkút volt? Ilyen esetben nyilván van (lehet) egy határ, amikor lehet sok, gyanús, hogy "ipari" mennyiségben viszik a vizet. Ezzel kapcsolatban: most.444.hu/2013/08/08/na-hol-epitkeznek-kozkutrol-vett-vizzel-ozdon-nem-nem-a-hetes-telepen/

Pesten meg osztogatják a vizet, mert ez van: index.hu/napirajz/2013/08/07/beveszunk/

2013.08.08. 16:36:51

@négyzethálós: akkor mashogy mondom. Ha kozkut, es a koznek nincs arra penze, hogy naponta tobb hekto innen fogy, akkor korlatozni fogjak. Ha nem lopas, akkor az elzarasa sem diszkriminacio.

En is egyetertek azzal, hogy igen nagy szemetseg ezt elzarni a kanikulaban. Nekem a mediavisszhangja nem tetszik az egesznek.

négyzet 2013.08.08. 16:44:54

@Whave: szerintem nem lett volna ekkora felhajtás, ha nem hőségriadóban csinálják. Ennyi esze egy városvezetőnek is lehetett volna.

2013.08.08. 16:46:25

@négyzethálós: ez is teljesen igaz. Abszolut alapveto "PR"-hoz sincs erzekuk falvaink, varosaink, megyeink, orszagunk vezetoinek, ez mar kismillioszor bebizonyosodott.

eagles 2013.08.08. 17:10:08

@Barátusz:

Ez az az állapot, mikor valakinek a saját gyomra sem íirja saját magát.

Shanarey 2013.08.08. 17:17:40

Nos a poszter a szabvány siralmas verziót választotta.

Odamegyek, majd lesz valahogy, szar az egész, miért nem tudok Németül.
Sikerült.

Na meg van egy érdekesség, miért csak a végén derült ki hogy van az a bizonyos szerződés, miért nem előbb?

Csak nekem tűnik úgy, hogy a történetben szereplő hölgyre valaki pályázott, és azért nem kapott a fickó munkát?

Shanarey 2013.08.08. 17:18:42

@Barátusz:

Tartok tőle hogy ide eszi még a fene csak azért is.

tableno 2013.08.08. 17:20:13

@Whave: azért ez nem csak PR hanem humanitárius kérdés is, nem gondolod? A romákat nem csak azért nem hagyjuk szomjan halni, mert megszólnak érte, ugye?

négyzet 2013.08.08. 17:21:18

@Shanarey: az elején is ott volt a "szerződés", ígéretre ment ki, olvasd el még egyszer, ha ez nem jött át.

Taxomükke (UK) 2013.08.08. 17:24:12

@négyzethálós: Na igen, Budán osztogatják a palackozott vizet, az OK, de a szerencsétlen cigányok esetében pont most telt be a pohár a 40 fokban.

Shanarey 2013.08.08. 17:24:50

@négyzethálós:

Igen, de mégsem lett belőle semmi, és az a bizonyos főnök aki a végén megoldotta a dolgot, az nem is tudott róla.

Taxomükke (UK) 2013.08.08. 17:29:21

Kicsit félve írom ide a sok lelkendező után, hogy számomra igencsak modoros volt a poszt, nomeg azt nem értem, hogy OK, hogy hitegették, de addig is nem lehetett volna AKÁRMIT elvállalni? Az amúgy - megint szubjektív vélemény - számomra normális, hogy a csaj addig eltartotta kettejüket, amíg a fiatalúrnak nem lett melója. Erről (is) szól egy normális kapcsolat.
PS. Tökfőzelék nekem máris nagyon hiányzik, csináljatok már valamit, hogy visszajöjjön, akármilyen drága az a kevés ideje!

2013.08.08. 17:32:29

@tableno: en ilyen melysegig mar nem szeretnek belemenni.

Igazsagos, hogy a (szinten igen sokat nelkulozo) koz fizeti meg szolidaritasbol azt, hogy egyeseknek vizre sem telik (aminek az okairol vagy tehetnek az illetok, vagy nem)?

Igazsagos, hogy a jol gazdalkodo telepulesek szopnak, mig a durva adossagokat felhalmozokat atvallalja az allam, megmenti a kormany?

Igazsagos, hogy akik rossz dontest hoztak hitelfelvetelkor, azok meg lesznek mentve, es ez bizony azt fogja terhelni, aki nem hozta meg ugyanezt a rossz dontest?

A szolidaritas valahogy mindig arrol szol, hogy vegul az, aki tud gondolkodni es tervezni, fizet ahelyett, aki pazarol tudatlansagbol / beleszarasbol. Mikor es ki lesz szolidaris a gondolkodo emberrel?

Nem hiszem, hogy ezekben a kerdesekben van helyes valasz, inkabb csak oldalt lehet foglalni. Ahogy sosem tartottam tul jo otletnek, hogy en adozok tobbet azert, hogy kedvezmenyt es segelyt kapjon az, aki a nyolcadik gyereket szuli meg, mikozben egyet sem engedhetne meg maganak, mert pl VIZRE SEM telik, borszintol teljesen fuggetlenul.

négyzet 2013.08.08. 17:34:24

@Taxomükke: igen, a Bp-en vizet osztanak, naponta többször locsolják az utakat, köztereket, kérésre a főkert kinyitja a köztéri csapokat, ellenőrzik az ivókutakat, nehogy meghibásodjon... mert 40 fok van, azért. És ha a pirézeknél zárják el a kutat, az akkor is köcsögség ilyenkor.

Ha valaki távol Magyarországtól nem hiszi :) ím:
www.hirado.hu/Hirek/2013/08/02/13/Vizet_osztanak_locsoljak_az_utakat_Budapesten.aspx

négyzet 2013.08.08. 17:37:39

@Shanarey: hát én ezen nem lepődnék meg. A főnökök néha elég szétszórt, aprózott idejű emberek. Vagy nem is tudott róla tényleg, lehet, hogy azt hitte, hogy már rég felvették.

cristallo 2013.08.08. 17:44:01

@Whave: egyetértek veled, valszeg azért írta, hogy Törökországban van, mert annyi török vette körül, hogy az volt az érzete, mintha tényleg ott lenne. Nem értem, mi ebben olyan gáz, szerintem kifejezetten humoros a dolog.

cristallo 2013.08.08. 17:46:05

@Mirjam2: ne már! angolból kell kifejezéseket fordítani magyarra? Miért nem beszélsz egyszerűen magyarul? Ez az anyanyelved nem? Eh.

2013.08.08. 17:47:25

@diggerdriver: Napról napra több a mártír. :(

négyzet 2013.08.08. 17:49:37

@Whave: amúgy abban egyetértek, a poszter szerintem sem volt rasszista. Én legalábbis nem éreztem annak. Nem tett rájuk semmilyen sértő, becsmérlő megjegyzést. De persze ha nem írja le, hogy a török negyedben lakott, akkor meg jönne valaki és az orra alá dörgölné, hogy máshol úgyse tudna, úgyhogy ne vakítson, meg ilyenek.

cristallo 2013.08.08. 17:50:44

@diggerdriver: szerintem tökink a kardjába dőlt, miután felfedezte, hogy vannak a világon nők, akik eltartják szükség esetén a férjüket/barátjukat. Ez visszafordíthatatlan károsodást okozott kicsiny lelkében:))

NemNick 2013.08.08. 17:54:09

@cristallo: +1

Köszi - nekem már nem lett volna idegem ilyen kulturáltan elmondani, hogy itt komoly szövegértelmezési problémák vannak...

én már a fény gyermeke vagyok 2013.08.08. 17:54:09

Viktor névvel nem könnyű az EU-ban boldogulni manapság. Változtass nevet és emberszámba vesznek.

Marcus62 2013.08.08. 17:54:20

@cristallo: Úgy látom ugyanazt a posztot olvastuk.
Szerintem is nagyon jó és olvasmányos írás.
Többször az volt a probléma hogy mindent a cég intézett nem volt kihívás és így unalmas. Na ez legalább életszagú volt és nem unalmas.

tableno 2013.08.08. 17:54:21

@Whave: aki Magyarországon (különösen kormányoldalról) arra merészel hivatkozni, hogy a köznek nincs pénze ivóvízre, annak legszívesebben beleverném az orrát egy épülő futballstadionba!

2013.08.08. 17:59:01

@tableno: hat, erted, nem mindenhova jut annyi penz, mint Felcsutra, ugyanakkor meg tok igazad is van ebbol a szempontbol.

eagles 2013.08.08. 18:02:19

@zopilote:

Nekünk Komjáti Margit tanította az oroszt. Ő volt az osztályfőnökünk. Mikor harmadikosok voltunk meghalt. Állítólag öngyilkos lett.
Ami a nyelvtudást illeti, Én azért valamilyen szinten el akarom sajátítani a németet mielőtt neki vágok Ausztriának. Még annak utána akarok járni, tényleg annyira keresik-é a targoncásokat. Mint erdész úgy sincs lehetőségem, inkább kitanulok targoncásnak.
A gázpedál taposásával meg csak óvatosan.

cristallo 2013.08.08. 18:06:58

@én már a fény gyermeke vagyok: ahogy elnéztem vannak Viktorok, akiknek nem jelent problémát boldogulni Mo-on:(

tableno 2013.08.08. 18:08:16

@Whave: Arról nem is beszélve, hogy amennyit a különféle önkormányzati képviselő és hivatalnok urak ellopnak a közösből, abból valószínűleg az összes cigánynak saját úszómedencéje lehetne!

cristallo 2013.08.08. 18:12:18

@NemNick: nekem is csak egy pohár bor után sikerült ilyen szépen nyugodtan megfogalmazni:)

2013.08.08. 18:15:51

@cristallo: Az a helyzet hogy angolul gondolkozom, angolul jelennek meg a fejemben a gondolatok mivel 15 eve angol nyelvi kornyezetben elek. Mikor magyarul beszelek - ami valoban az anyanyelvem - azt ugy csinalom hogy leforditom a fejemben angolul megjeleno kifejezeseket, fogalmakat magyarra. Ami a 'fo nyelvem' vagy ahogy itt mondjak, main language. Az a nyelv amin gondolkozom, amit a mindennapokban hasznalok, amin almodok stb. Ez a nyelvi kerdes kicsit osszetettebb mint ahogy azt te elkepzeled.

lilalalilalázik 2013.08.08. 18:19:59

:D hát ezen szétröhögtem magam... + nagyon szimpatikus volt ez a poszt, jó, hogy ilyen arcok is vannak :)

cristallo 2013.08.08. 18:21:05

@Mirjam2: azt gondolod? :) és honnan tudod, hogy angolul álmodsz???

montroyal ( CAN qc) 2013.08.08. 18:53:08

jo volt a post .. igen manapsag jo lenne valamihez erteni amira vevoket talalunk ,es ezt naluk az o nyelvukon beszeljuk meg...hogy mi volt évekkel ez elott, az elmult es meg rosszabb es nehezebb is lesz de azert a jég hatan is megelunk elobb utobb (mashol)..

ez a viz lopas... ezert jol meg van még a fejekben : miert? masok is lopnak .. es sokkal tobbet ... ez magyar mentalitas valljuk be .. pont en legyek a hulye becsuletes aki ehen hal... mintha a regi atkosbol még megmaradt volna : jo jo ez a fizetes de mi a MELLÉKES???

BTBTBT 2013.08.08. 19:13:44

@Mirjam2:
"Mikor magyarul beszelek - ami valoban az anyanyelvem - azt ugy csinalom hogy leforditom a fejemben angolul megjeleno kifejezeseket, fogalmakat magyarra."

Aki felnőttként megy külföldre, az miért tenne így évtizedek után is? A mindennapi angol használatától nem működne az anyanyelvi beszédkészsége? Felettébb "gyakorlatias".
Biztos van értelme megnehezíteni az életedet, és amikor magyarul beszélnél, inkább angolból fordítasz magyarra. Hadd gratuláljak.
És egy diplomás ír le ilyesmit? Say no more. :)

@cristallo:
Nem azért, mert egy húron pendülnék veled, de... :)

@Shanarey:
Ma délelőtt pökhendien bejelentkezett, és közölte, hogy inkább majd csak olvasgatja a blogot, de nem járul hozzá a kommentek számához. Amit persze úgysem fog megállni.

cristallo 2013.08.08. 19:34:53

@Barátusz: pedig úgy emlékszem pendültünk már együtt és nem tűnt olyan rossznak..:) vagy tévednék?:)

♔batyu♔ 2013.08.08. 20:08:03

@Whave: Nem magyar jelenség, hanem magyar liberális jelenség.
Azok pedig inkább hangosak, mint sokan lennének. (Szerencsére)

cristallo 2013.08.08. 20:09:22

Ezt most találtam, muszáj bemásolnom:)
*Nemzetek bemutatása egy középiskolás szemszögéből*

**Németek* *A németek olyanok, mint a vonalzó. Mindent kicentiznek, élére állítanak,katonás fegyelemmel bírnak és még az otthonukban is katonás rend van. Meg sör folyik a csapból is. Sokan közülük az Alpokban élnek kis faházakban és kiválóan jódliznak. A hajuk elöl praktikus, hátul szép. A világ összes strandján korán reggel ők foglalják el a legjobb napágyakat.
Égnek és nem barnulnak. A zokni-szandál kombóról nem tudnak leszokni.
Hozzátenném, hogy egyes területeken a férfiak a pelenka elhagyásától 120 évesig... gyopár mintás kantárral ellátott rövidnadrágban járnak... amitől teljesen infantilis benyomást keltenek.

**Olaszok** Az olaszok hangosak, alacsonyak és sokat szexelnek, rengeteg órán át. Folyton tésztát esznek, mindenkinek barna haja van és a szeme is olyan,öregkorukra megnő a hasuk. Az olasz pasik macsók, előszeretettel flörtölnek és néznek, mindenképpen jól öltözködnek.
Röviden: mindenkit megdugnának, és isteni kávékat isznak. Családszeretőek, életük középpontja a családjuk, akikkel sok időt töltenek, és imádják a gyerekeket, még a férfiak is nekiállnak gügyögni az utcán. A nők katolikusok, a férfiak focisták, de mindkettőjükön egy csomó kereszt
lóg.

**Franciák* *Ők az a nép, akik büdösek, nem fürdenek, borvirágos az orruk és minden idegennel bunkók, azaz nem nézik jó szemmel, ha valaki nem beszél az ő nyelvükön. Nem hajlandóak angolul beszélni és csigát zabálnak. Náluk minden nagyon drága, és egyébként is folyton a drága kávéházakban ülnek a drága és tökéletes (egy számmal kisebb) ruháikban.

**Angolok** Róluk több dolog is beugorhat egyszerre, az egyik, hogy semmi mást nem esznek, mint húst, krumplit és zöldborsót, és hogy egyáltalán nem tudnak főzni. Eleve rejtély, hogy hogyan maradnak életben. Viszonylag nagy a fejük az angol gyerekeknek, mert egy szigeten szaporodnak nagyon rég
óta,és egyébként is rondák, fehér a bőrük, vörös a hajuk, a nők pedig szét vannak esve. Vértelenek, rossz szeretők, kimértek,
udvariasak,távolságtartóak, műmosolygók. Angol humoruk van, amit rajtuk kívül senki nem ért - talán ők se, sört isznak és foci huligánkodnak. Télen is szandált hordanak, mégsem fáznak fel.

**Skandinávok** Nagyon nagyra nőnek, főleg a lányok. A nőknek nagy és gömbölyű mellük van,tej szőkék és Ingridnek hívják őket. A pasik Olafok, és mindegyiknek vikingőse van. Gyakorlatilag annyi sört tudnak meginni, amennyit csak akarnak, és télen mindenki Thaiföldre megy. +5 fok felett
szerintük minden víz meleg. Szaunában élnek. Európába csak egy pólóban utaznak, az is elég nekik. Akiket nem Ingridnek vagy Olafnak hívnak, azok érthetetlen névvel rendelkeznek.

**Oroszok:* *Olcsó, vagy drága, de föltétlenül pacsuli kölniktől bűzlenek. Bunkók,megisszák az ablakmosó folyadékot is, ha mástól épp nem lehet berúgni, de többnyire van náluk pár kanna vodka, amit uborkával isznak. Viselkedni egyáltalán nem tudnak, lökdösődnek, tolakszanak, és a műanyag homárt is a tányérjukra rakják az all inclusive szállodában. Ha turistáskodnak, nemcsak erről, de rettenetes öltözködésükről és vérvörös rúzsukról is meg lehet ismerni őket, ráadásul mindig seftelnek valamivel, és szerintük minden nő ribanc.

cristallo 2013.08.08. 20:13:20

és a befejezés:

**Amcsik** Földünk minden lakója utálja, megveti, vagy éppen gyűlöli őket. Buták, sötétek, primitívek, azt sem tudják, hogy az Európa nevű ország nem határos a Párizs nevű országgal, mindenhova utóval járnak, van drive-in patikájuk, de még drive-in templomuk is. Csupa olyan kaját esznek, amitől tízévesen is szívrohamot lehet kapni, mindenki dagadt, aki meg nem, azt Hollywoodba viszik, és mutogatják a világnak. Ülnek az olajukon, tartalékolják, másokat meg leigáznak miatta és vígan pöfögnek tovább a rohadékok.

**Görögök**Minden görög csávó nősülni akar azonnal, és sok gyereket, de rögvest! A mamaimádatuk tényleg túlzás, már-már beteges. Persze ők is napbarnítottak,izmos testük van és csillogó bőrük. Karakteres, férfias arcuk, a női álom netovábbjai. Tényleg azt gondolják, hogy minden tőlük
származik, az egész világegyetemet Görögországból eredeztetik.
Hangosak és lusták, későn kelnek, későn fekszenek. A nők halálra dolgozzák magukat, míg a férfiak játszanak a sarki tavernában. A csajok egy idő után nagy seggűek és szőrösek, fiatalnak gyönyörűek, de hamar ráncosodnak és vénülnek. Jókedvűek és életvidámak, vallásosak és nagyon babonások egyszerre. Minden szavuk és nevük -iszre végződik.

**Kínaiak** Mindenhol ott vannak. Kicik. Olcók. Szárgák. Minden cak összá forint.

**Japánok** Csak rizst, halat és olyan élő állatokat esznek, amik nyelés közben bármikor megölhetnek. Agresszíven beszélnek egymással, rengetegen seppukut követtek el közülük, a többiek földrengésben és radioaktív sugárzásban halnak meg. Olvashatatlanul írnak, minden nagyon drága, sokan vannak és icipici lakásokban élnek. Rengeteget dolgoznak, öltönyben alszanak a metrón, külföldön meg olyanok, mint egy óvodáscsoport. Ha nem lenne rajtuk hátizsák, orra buknának a rengeteg fényképezőgéptől és kamerától, ráadásul minden tetszik nekik, és mindent kibírnak.

2013.08.08. 20:32:08

@Barátusz: Az agy nem ugy mukodik hogy mit 'kene' meg mit nem kene. Az en agyam atallt, nyilvan nem vagyok ezzel egyedul. Nem dontes kerdese hogy milyen nyelven gondolkodsz.

BTBTBT 2013.08.08. 20:32:09

@cristallo:
Őőőő... hol és mikor?
Általában kitűnő a memóriám. Komolyan. :)

A fenti nemzetek sztereotipikus jellemzésén nagyokat derültem. Különösen a fehérbőrű-vöröshajú angolokon. Akik tulajdonképpen az írek lennének. Szeplőkkel súlyosbítva. "Gingers".

2013.08.08. 20:35:26

@cristallo: Lehet hogy nem pc, de nagyon talalo, legalabbis az angolokrol irt resz :)))

cristallo 2013.08.08. 20:36:50

@Barátusz: rémlik, hogy egyszer valami család-feleség-gyerek témában penderedtünk:)
Jók a jellemzések ugye? :) Kíváncsi lennék, hogy minket, magyarokat hogyan jellemezne egy külföldi. Esetleg rendezzünk leírás vetélkedőt, hogyan is látjuk mi saját magunkat. Ha már ma úgyis öniróniáról beszéltünk..:))

BTBTBT 2013.08.08. 20:38:09

@Mirjam2:
Ennek így semmi értelme, mert megint nem figyeltél arra, ami oda volt írva.
Nem arról volt szó, hogy milyen nyelven gondolkodsz, hanem hogy hogyan beszélsz magyarul, te.

Arról nehéz lesz bárkit is meggyőzni, hogy ha az agy átáll a másik nyelvre, és magyar esetén nem indul be a több évtizedes automatikus beszéd, ami jobban bele van ivódva az agyba, mint az idegen nyelv. :)

Legközelebb inkább majd görgetek...

2013.08.08. 20:40:52

@cristallo: Amikor visszaemlekszem az almaimra, angolul vannak a parbeszedek. Miert, te nem emlekszel szovegekre az almaidbol?

BTBTBT 2013.08.08. 20:44:24

@cristallo:
Penderedtünk vagy pendültünk? :)
Nem rémlik ez a leírás, de majd ha már nem tartják karban az indamail-t, és időm is lesz, belenézek a komment-értesítőkbe.

A magyar beszéd jellemzésére többször is hallottam ezt: olyan, mintha vitatkoznánk beszéd helyett.

Tisztelet a kivételnek, de sok jót nem tudok mondani: irigyek, szókimondók és mindentudók.

cristallo 2013.08.08. 20:46:41

@Mirjam2: szerintem itt hagyjuk abba, ennek semmi értelme, úgysem fogsz meggyőzni arról, hogy angol párbeszédeket folytatsz álmodban és reggel határozottan emlékszel is rá. Hagyj már lógva légyszi!

2013.08.08. 20:47:41

@diggerdriver: Amúgy ígértél nekem valamit, epekedve várom. Nem bírom tovább, oszd meg velem! :)

cristallo 2013.08.08. 20:49:07

@Barátusz: pendültünk, pendültünk:))) már én is belekeveredek ékes anyanyelvünkbe:) de mindez azért van, mert mostanában ómagyarul álmodok:))) ja és azt mindig le kell fordítanom újmagyarra:))

2013.08.08. 20:53:11

@Barátusz: Nekem mindegy hogy mit hiszel, bar nem ertem hogy ha allitja valaki hogy valamilyen nyelven gondolkodik, akkor miert gondolod hogy hazudik az illeto. A nyelv egy ilyen dolog amit meg lehet tanulni, el lehet felejteni. Nem valami ami x eves korodban be lett kodolva es le lett zarva. Semmilyen 'automatikus beszed' nem indul be az agyamban ha magyarul probalok beszelni, hanem angol mondatok es fogalmak jelennek meg amit megprobalok tobbe-kevesbe sikeresen leforditani magyarra. Egyebkent nekem nincs tobb evtizedes hatterem magyar nyelvi kornyezetben, mivel 18 evesen hagytam el Magyarorszagot, de ez nem hiszem hogy sokat szamit. Nemreg talalkoztam egy negyvenes novel aki huszoneves koraban koltozott Angliaba, angoltanari szakon vegzett Magyarorszagon es az elmult kb. husz evben alig beszelt magyarul. Szinte nem tudott megszolalni mikor beszelni probalt velem, nagyon kereste a szavakat. Ez normalis ha masik nyelvi kornyezetben elsz, fokozatosan elfelejted az anyanyelvet ha nem hasznalod. Biztosan van akinek jobb a nyelverzeke es nem felejti el, de nekem pl. atlagos nyelverzekem van es jelenleg csak egy nyelven tudok gondolkodni, ami az angol.

cristallo 2013.08.08. 20:53:52

@Barátusz: hűha, nem vagy túl jó véleménnyel magunkról:))

2013.08.08. 20:57:26

@cristallo: Persze nem valaszoltal a kerdesemre: te nem emlekszel parbeszedekre amiket almodban folytattal? Mert ha igen, es pl. evtizedekig csak franciaul folytatsz parbeszedeket a valo eletben, akkor nyilvan almodban is franciaul lesznek a parbeszedek es arra fogsz emlekezni, vagy nem?

Szt Elvíz 2013.08.08. 20:57:35

@cristallo: Ez nagyon jó kis lista! :))))

cristallo 2013.08.08. 21:08:39

@Szt Elvíz: köszönöm, de az érdem nem az enyém:)) én csak továbbítottam. De mindenképp kiegészítésre szorul:) mindjárt meghívok néhány humorzsákot a folytatásra:)

cristallo 2013.08.08. 21:12:20

@diggerdriver: esetleg ha ráérsz, kibővíthetnéd a listát a svédekkel (nem csak általánosságban a skandinávokkal).

cristallo 2013.08.08. 21:13:27

@cristallo: bocsi, ez kövérmadárnak ment volna, tőled egy jó kis magyar-jellemzést várnék:)))

cristallo 2013.08.08. 21:15:41

@Kovermadar: szóval, ha van egy kis időd, esetleg írhatnál pár mondatos jellemzést a svédekről, amolyan iskolai stílusban, mint ahogy a többi is íródott:)

ffüttyfürütty 2013.08.08. 21:17:00

@cristallo: :D A mai termést a két kommentedért volt érdemes elolvasnom, mivel nekem nem jött be a poszt. Meg is lepődtem, hogy a poszterből a jófej-viccesgyerek szobra lett, azt hittem ő is le lesz oltva, mint a többi hasonló kondícióval posztoló elődje.

cristallo 2013.08.08. 21:18:55

@ffüttyfürütty: ááá, nem hagytuk leoltani:))

Rotoxis 2013.08.08. 21:21:33

Általános iskola, kőműves segédmunkás, szakmunkásképző, sofőrködés.

Tökéletes helyesírás, kifogástalan stílus. Kétszer három hónap tanfolyam után B1 nyelvvizsga.

Sajnálom, de nekem ez több, mint gyanús.

ffüttyfürütty 2013.08.08. 21:25:17

@cristallo: egyébként létezik ilyen könyvsorozat nemzetekről, pl: Miért nem bírjuk a digókat? cimmel :)

cristallo 2013.08.08. 21:29:54

@ffüttyfürütty: és egy egész könyv szól erről? elég sok mindent nem bírhatunk bennük..:)

ffüttyfürütty 2013.08.08. 21:42:28

@cristallo: könyvsorozat, van több népségről is, de nem olyan hosszú. A6-os könyvecske lehet, épphogy könyvecske inkább füzet.

rezsoatya (törölt) 2013.08.08. 21:55:09

@cristallo: @ffüttyfürütty:

sajnos elektronikus formaban nem akadtam ra, de Mo-on megvolt a sorozat nekem is.

konyvtar.hu/konyv/31939

Latcho Rom 2013.08.08. 22:03:39

@cristallo: :-DD

Jopofa.

Magyarok:

Balsors.

HA: hozzadtal mar, vagy ez technikai problema?

"Hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg. "

Határátkelő 2013.08.08. 22:04:21

@shakti_rom: Most adtalak hozzá, de a szöveg mindig ott lesz, mert automatikusan ott van. De nem kell vele foglalkozni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.08. 22:15:37

@Barátusz: Nemetorszag mas. Mikor unokatesomnal voltam ( orvos, felsofokon beszel nemetul) tudta, hogy eleg sok mindent ertek nemetbol, de egyet kert: ilyen nemet nyelvtudassal EL NE MERJEK INDULNI.
Pedig alapfokon beszelek, valamennyit ertek is, de hatarozottan mondta igy oda ne, mert nem lesz munkam, nezem meg, meg b1-el sem nagyon kap az ember munkat, mert a enmetek szerint nem beszeli rendesen a nyelvet.

Latcho Rom 2013.08.08. 22:31:12

@Határátkelő: koszi.

Mirjam: angolnyelvu a ferjed ..gondolom en, hiszenmen 30 ev utan is magyarul gondolkozom. Nem tunik olyan soknak az a 15 ev..hmm?

négyzet 2013.08.08. 22:44:55

@Mirjam2: és akkor magyar akcentussal beszéled az angolt és angol akcentussal a magyart? mert olyannal már találkoztam, és az fura...

négyzet 2013.08.08. 22:47:03

@Rotoxis: erre én is gondoltam. De aztán eszembe jutott, hogy a családomban van sok szakmunkást végzett, és mégis tudnak helyesen írni, és még humoruk is van - mert sokat olvasnak.

nyuszigonosz 2013.08.08. 22:50:35

@shakti_rom: Házastárs más nyelvüsége nem mérvadó az anyanyelv vagy további nyelv tudásában.

Én mindig azon a nyelven gondolkozom, amelyiket éppen használom. Ez lehet egy nap folyamán több.

Igen, megtörténik, hogy egy egy szó vagy kifejezés nem ugrik azonnal be, vagy automatikusan azon a nyelven mondom, ahogy "megéltem" a bizonyos szituációt, amiröl beszélek, de ez csak privát történik/het meg :-))

Latcho Rom 2013.08.08. 23:05:24

@nyuszigonosz: Dehogynem. S az is donto hogy milyen nyelven beszelnek a gyerekekkel. Illetve...sokszor angolul beszelek a fiaimmal, s megse allitanam hogy,angolul gondolkozom.

nyuszigonosz 2013.08.08. 23:22:15

@Rotoxis: Nincs ezen minek gyanúsnak lenni.
Ismerek olyan szakmunkást, akinek fantasztikus stílusa, humora és tökéletes helyesírása van.

morsels (törölt) 2013.08.08. 23:22:20

@shakti_rom:
Na es a fiaid mennyire beszelnek jol magyarul?

morsels (törölt) 2013.08.08. 23:29:30

Nekm tetszett a post.
Persze ertem en, nagyon mas most kulfoldre menni dolgozni, mint mondjuk 20 eve; es vannak kulonbsegek a koztes idoben is, amit a commentelok nagy resze egyreszt nem is tud/ismer, masreszt mar egeszen maskepp ertekeli.

Ami persze ertheto, de egeszen mas kategoria.

Latcho Rom 2013.08.08. 23:30:22

@nyuszigonosz: Azt hiszem ket malomban orlunk. Persze..en se gondolkozom magyarul, nem forditok ha angolul beszelek, s mas. sem ha elert egy jo kozepfokot az adott nyelvben. Amit Mirjam irt ha jol ertettem - hogy o 24 oraban angolul...

BTBTBT 2013.08.08. 23:30:25

@Mirjam2:
Már megint nem figyeltél oda. De miért is lenne ez meglepő?

A gondolkodással nem volt gond, nálam is bejátszik, amikor túl sokat vagyok angolok között. Ezenkívül kismillió más ember fejében is lejátszódik ez a folyamat.

Nem állítottam, hogy hazudnál, csak azt, hogy képtelenséget állítasz a magyarul beszélésed folyamatával (hogy te nem kezdesz automatikusan magyarul beszélni, hanem angolból fordítasz), ami ráadásul még bután is hangzik, és nemcsak nekem tűnt fel.
Kb. 16 év használat után plusz 15 év külföld után nem felejted el az anyanyelvedet. Ha igen, akkor ott gondok vannak.

A 20 éve alig beszélő nő példáját felhozni sem volt szerencsés, mert egyrészt olvashatott volna magyarul, másrészt mert te nála többet beszélsz magyarul.

Nem írok többet, mert úgysem figyelsz oda. :)

@cristallo:
Miért lennék? Nincsen túl sok jó tapasztalatom. Angliában sem.

Az újmagyar az olyan, mint az újbeszél? :)))

BTBTBT 2013.08.08. 23:32:57

@tildy:):
A munkavállalásra céloztál? Csak mert annyi mindent írtam abban a hozzászólásomban.
Érthető a jó tanács, ha az embernek nincsen kedve mosogatónak vagy bármilyen vendéglátói állásba elszagődni, amíg rendbe nem teszi a nyelvtudását.

capacete 2013.08.08. 23:34:49

@Mirjam2: Fura, általában a nyelvtanulás haladó szintjén törekedni kell arra, hogy az ember azon a nyelven gondolkodjon, amin épp beszél/ír/olvas. Az állandó átfordítás nagyon kevéssé hatékony...

capacete 2013.08.08. 23:37:09

@Mirjam2: Nyelvtanár vagy és hiszel a nyelvérzékben?

BTBTBT 2013.08.08. 23:41:10

@capacete:
Ráadásul állítása szerint csak angolul tud gondolkodni. De akkor hogyan tud ide magyarul írni? Mivelhogy az agyban "komponálódik" meg, ami aztán kifejezésre kerül.

Á, már nem is akarom megérteni, mert ez annyira kusza.

morsels (törölt) 2013.08.08. 23:45:23

@Barátusz:
Nem tudom, hogy neked milyen es mennyi tapasztalatod van, de az tenyleg erdekes, hogy kinek mennyire egyszeru valtania egy nyelvrol a masikra.
Ugy ertem, hogy az is gyakorlas kerdese, hogy milyen nyelven fogalmazza meg sajat magaban azt, amit mondani akar.
A szemelyes tapasztalatom az, hogy ket nyelven kell 'gondolkodni' es aki ezt siman kepes megtenni, az jo forditonak, help deskesnek, ilyesmi.
Az is igaz, hogy aki csak adott nyelvi kornyezetben van (tehat nem hasznalja az anya vagy adott nyelvet), annak nehezebb ez a valtas.

En ugy vagyok vele, hogy mondjuk egy hetvege utan, amikor szinte csak magyarul beszelek, nehez valtani az angolra. Marmint az angol 'gondolkodasra'.

macamuca [IHUN] 2013.08.08. 23:55:20

@Whave:
Picit off, de:
"Ugyanugy, ezen az ozdi-romas vergodesen is teljesen kivagyok. Az embereknek nem az esik le, hogy elzartak a LOPOTT vizet, hanem hogy legyunk szolidarisak a romakkal. Ha magyar lopta volna a vizet, ki lenne szolidaris? Ha a lopast kissebbseg koveti el, szolidarisnak kell lennem? A lopas az lopas. Szemet dolog kanikulaban elzari a vizet? Igen. Mindenki masnak viszont fizetni kell az orszagban a vizert? IGEN."

Néhány "apróság" a sztorihoz:
Utcai közkút létesítése és fenntartása önkormányzati feladat, kötelesség, közfeladat címszó alatt. Költségei is az önkormányzatot terhelik, éppúgy, mint a közvilágítéás esetében.
A közkútról vételezett víz NEM LOPÁS, díját nem a többi fogyasztó fizeti ki.
Az, hogy a közkutak jelentősége folyamatosan csökkent, ahogyan a saját vezetékes vízhálózat kiépítettsége egyre nőtt, nos, ez természetes, ugyanakkor a közkútlétesítési- és fenntartási kötelezettség nem szűnt meg az önkorm.-ok számára. Hogy egyre szűkösebbek az anyagi lehetőségeik, emiatt spórolni akarnak, az sem meglepő, ugyanakkor ott akarnak spórolni (konkrétan Ózdon), ahol a legkisebb ellenállást várják.
No, ez nem jött be: kánikulában kutat elzárni finoman szólva is nem volt okos döntés, elsősorban politikai szempontból, és nem az érintettek szavazatai miatt, hanem a többi párt miatt. Lett hangos felháborodás, nemzetközi visszhang. Mindez kampányidőszakban... Pintér vette a fáradságot és "rászólt" az ózdiakra, hogy ezt tán mégsem kéne... és ismét megnyitották a kutakat.... Ezzel a húzásukkal rátiportak pártjuk tyúkszemére is...

A vezetékes vízellátással kapcsolatos probléma esetén 20 l./fő/nap mennyiségű ivóvizet kell biztosítani az ÁNTSZ-nek, addig, amíg a probléma meg nem oldódik. Ez a mennyiség ivásra és főzésre elegendő, tisztálkodásra, mosásra, stb már nem.
De Ózdon nincs probléma a vezetékes ivóvízellátással, van is víz, iható is. Csak sprórolni akart az önkorm.
A fészen kerengő kép nem a romatelepen készült, nem a cigányok mosták a kocsit a közkútról és nem ők töltötték a medencét.

Írtam fentieket településfejlesztési szakelőadói végzettséggel: nem "szerintem"-vélemény, hanem előírásokra alapozott kiegészítés a kommentedhez.

morsels (törölt) 2013.08.08. 23:59:52

@macamuca:
Te, tenyleg nem kotozkodes, de ha a kozkutat nem arra hasznaljak, amire elvileg van, akkor mi a megoldas?

macamuca [IHUN] 2013.08.09. 00:07:52

@Whave:
" Ha nem lopas, akkor az elzarasa sem diszkriminacio."
De, az, amennyiben az önkormányzati spórolás okán elzárt közkutak kizárólag a telepeken vannak.
Ott, ahol a legnagyobb szükség van rájuk (télen is).

Adalék:

www.atv.hu/belfold/20130807-vizhelyzet-pinter-beavatkozott-ozdon/hirkereso

www.minimumplusz.hu/2013/08/06/kis-tibor-ozdi-vizimatek/

macamuca [IHUN] 2013.08.09. 00:14:30

@morsels:
Mire gondolsz, mire használják, mint olyasmi, ami nem fér bele a "céljába"?

Célja, hogy vizet biztosítson azoknak, akik nem rendelkeznek saját vezetékes vízzel.
Ivás, főzés, tisztálkodás, mosás, állatok itatása (nem nagyüzemi mértékben nyilván, de 1-2 malac, nyúl, ilyesmi belefér, bár a telepeken erről nincs szó, mert nincs állattartás). Erre van.
Kertlocsolás, autómosás, medencefeltöltés nem fér bele, ugyanakkor ezek sem jellemző tevékenységek az ózdi cigánytelepen.

Mire lehet még használni a vizet?

(és azt már csak halkan kérdezem meg -nem tőled-, hogy a svájciaktól kapott 1,5 milliárd -igen, milliárd-, amit vízvezetékhálózat-fejlesztésre kapott az ózdi önkorm., az hova lett? Vagy az a fejlesztés, ha szűkítik és elzárják a kutakat?...)

Latcho Rom 2013.08.09. 00:16:46

@macamuca: elmutyizta a tahokiraly helyi csapata. Odalett.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.09. 00:20:06

@macamuca: igy van, regen meg mi is siman jartunk kannakkal vizert a kozkutra.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.09. 00:20:26

@Kovermadar: Éjszaka ide vagy oda, most felröhögtem és remélem nem kel fel rá senki... :D
Azonnal beugrott a film Jim Carrey-vel, amikor a szerzetesek pezsgőt bontottak és táncra perdültek a kilépésekor. :)

skylla 2013.08.09. 00:32:34

na en nem olvastam el az összes hozzaszolast, de sztem a HA csaj, de ha nem az, akkor nagyot csalodtam benne. iyen benan csak csajtol tudom megerteni ezt az egesz faszsagot a hozzaszolasokkal meg moderalas, meg elömoderalas, meg manikür meg pedikür. pedig milyek jok voltak az allitolag trollok. feldobtak a hangualtot. most meg csak bagyadozas van minden temaban, amit mar egyebkent is mindenki tud. egyszoval: unalmas!

skylla 2013.08.09. 00:32:35

az elsö 100 vagy mennyi hozzaszolast elolvastam, es azt mondom, hogy igaza volt azoknak, akik azt mondtak, hogy ez nem fog jot tenni a blognak. kb. 20 törzskommentelö fog maradni, akik meg azt is megosztjak egy poszt utan, hogy mekkora a bugyijuk/alsondraguk... meg egymas ocska poenjait nyalogatjak.

te, kövermadar: milyen jogon mondod azt barkinek is, hogy, hello, örülök, hogy nem vagy itt?
ugyanilyen jogon van itt a töki meg a többi hülye, mint te, neked is total radikalis nezeteid vannak. azt hiszed, különb vagy azzal , hogy eppen azt hangoztatod, hogy inkabb elszivsz egy jointot mint gyerekt csinalj? es közben hozzaszolsz a gyerekvallalashoz? meg te vagy felelössegteljes szokimondo gyerekügyben, aki allandoan be van allva?

skylla 2013.08.09. 00:32:35

@Határátkelő: irtam elsö nap, hogy irni fogok

eddie1977 2013.08.09. 00:32:36

Hát igen. A humor sokmindenen átsegít. :)
Kitartás!

Alaister Grand 2013.08.09. 00:32:36

Nekem nem jött be.
Eszembe juttatott egy embertípust. Aki mindig meg tudja magyarázni, hogy mindenki más a hülye, és ő persze igyekszik, mnt állat, de hát a körülmények, ugye... Bullshit. Ismerem, én is szoktam csinálni, mikor érzem, hogy súlyosan kényelmes számomra valami, aminek nem illene annak lennie. De ezt négyszemközt, a tükör előtt illik azért beismerni...

Fekete Pestis 2013.08.09. 00:32:36

@Tökfőzelék1:

MSCI, Morgan Stanley

Nocsak, nocsak, csak nem te is beszéltél a MS személyzetisével, aki az állást ( ami a londoni szint harmadát fizeti ) "prémium állásként" próbálta eladni ?

LOL ;)

És a kocka- meg a pénzérme dobálási kérdések is megvannak ?
:D

Fekete Pestis 2013.08.09. 00:32:36

@Whave:
\"Nem gyulolkodott, nem uszitott senkit a torokok ellen, leirta a tapasztalatait es a velemenyet."

Ja. Ha törökök közt akart volna lakni, akkor Töröko-ba költözött volna.

De nem oda költözött ;)

Ad Dio 2013.08.09. 00:32:37

Aki tud magán és a helyzetén nevetni, az sose fogy ki a humorból. Az öniróni naon vagány dolog.

Respekt a szerzőnek! És remélem most már csendesebb vizek következnek az életükben.

macamuca [IHUN] 2013.08.09. 00:33:07

@tildy:):
Igen, ez az "élmény" nekem is megvolt, először gyerekként (a házunkkal szemben volt a kút, ez még csak hagyján volt, de Mamáéknál jócskán odébb kellett ballagni, az utca végére, több kanyart téve a vizeskannákkal), majd felnőttként, amikor megvettük a házat, és nem volt bekötve a víz. Kb 1/2 évig hordtuk, mindenhez, mire lett pénzünk a bekötésre (utána kényelmesebb volt jóval).

Tán ezért is olyan a hozzáállásom a témához/esethez, amilyen.
No és az az ismeret sem káros, hogy tudom, a közkút fentartása kötelessége az önkorm.-nak.

(azon is elmélázhatna néhány más véleményen lévő, hogy mennyi vízre van szüksége egy embernek naponta egy átlagos fogyasztást feltételezve, illetve a saját vízfogysztási szokásaiba belegondolni sem ártana... Az angol wc, illetve a hosszas zuhanyozás/teli kéd vízben fürdés helyett csak lavóros mosdást kalkulálva....)

macamuca [IHUN] 2013.08.09. 00:36:52

@skylla:
A tippelt 20 fős létszámot már régesrég meghaladtuk.
A radikális nézetekkel önmagában semmi gond nincs, amíg valaki képes normális stílusban megfogalmazni adott témával kapcsolatos, a többiektől nagyban eltérő véleményét.
A moderálás (bármi módon) a troll-stílus ellen van.
Vélemény és stílus nem ugyanaz.

Határátkelő 2013.08.09. 00:36:57

@skylla: Rajtad legalább jót lehet röhögni.

Határátkelő 2013.08.09. 00:42:12

@macamuca: Hiába magyarázod nekik a vélemény és a stílus közötti különbséget, képtelenek felfogni. Vannak páran, akik azt gondolják, hogy mindent lehet. Szerintem meg nem lehet mindent. Ha nekik ez nem tetszik, akkor nagyon sajnálom.

Ha valaki a vasárnapi ebédnél feldobja a sáros bakancsos lábát a terített asztalra, azt kizavarom a francba, hiába magyarázza, hogy neki is joga van ott enni. Persze, hogy joga, ha kulturáltan viselkedik. De hát ezek szerint van, akinek ez nem természetes.

macamuca [IHUN] 2013.08.09. 00:56:58

@Határátkelő:
Egy próbát megért, ennyi belefért :)
Ha érti, oké, ha nem, akkor legfeljebb nem beszélgetek vele :)

Nem én vagyok a türelem mintaszobra, de írásban, mire bepötyögöm a mondókámat, a fejben nyersen megfogalmazott mondandó átfogalmazódik, mondhatni, szalonképesre=nem sértőre.
Ez hatással van az élőbeszédemre is: pár éve, mióta rendszeresen kommentelek, sokat alakult az élőszavas stílusom is, sokkal-de-sokkal kevesebb a konfliktusom (bár a konfrontálódástól a mai napig nem zárkózom el, de az érvelésem változott), és jóval eredményesebben zárulnak.

Minden, menetközben megszerzett infón túl ez a legnagyobb haszna annak, hogy pár éve rákaptam a blog-olvasásra és a kommentelésre.
Tán másnál is működhet = egy próbát megér :)

BTBTBT 2013.08.09. 02:24:17

@diggerdriver:
Ez eléggé fiatalocskának tűnik. :)

@skylla:
Nem unalmas azon kevesek közé tartozni, akik keverik a stílust a véleménnyel?
A te bugyiméretedet meg fogjuk tudni? Csak mert azért visszajársz kommentelni. :)

rumitom 2013.08.09. 02:35:12

@Whave: mindenkinek megvannak a prioritasai :) igy magyarorszagnak is, van jovokepunk, 2018 BL donto rendezese felcsuton egy magasztos iskolapeldaja a celzott telepulesfejlesztesnek. A tobbi telepulesnek peldat kellene venni errol a sikersztorirol!!

rumitom 2013.08.09. 02:59:53

@ffüttyfürütty: az "oszto" emberek mar nincsenek itt, ez most mar egy pozitiv szellemu blog ;)

montroyal ( CAN qc) 2013.08.09. 03:46:14

@Mirjam2: 14 evig az exemmel es 3 gyerekevel csak franciaul beszeltem gondolkodtam , igen es almodtam is .. semmilyen magyar kapcsolatom nem volt ... most 2 eve magyar felesegem van es nagyon hamar atszoktam a magyarra..semmi nehezseget nem okozott , de neki megmagyarazni valamit franciabol neha nehez es korbe kell irnom...

pappito · http://pappito.com 2013.08.09. 04:15:04

@skylla: "most meg csak bagyadozas van minden temaban, amit mar egyebkent is mindenki tud. egyszoval: unalmas!"

itt találsz rengeteg blogot, változatos témákban: blog.hu

jó mulatást

pappito · http://pappito.com 2013.08.09. 04:25:08

@rumitom: szerintem már sok település dolgozik azon, hogy fel tudjon mutatni legalább egy távoli rokont aki kapcsolható a miniszterelnök retyerutyájához, nem kis munka, de nagyon megéri.

2013.08.09. 05:13:34

@diggerdriver: Mit takar a munkában a megbecsülés.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.09. 06:03:13

Tegnap lemaradtam, pedig nagyon jópofa írás.
:)
Nem csodálkozom, sok esetben rosszkor volt, rossz helyen.
Akárki, akármit mond, néha nem árt, ha a szerencse faktor is mellénk áll.
Sok sikert a továbbiakban!

mirx 2013.08.09. 06:48:23

Micsoda remek poszt, Pont, amikor már elvesztettem a hitem a határátkelőben a bugyuta osztályfőnökióra-feszt után, jön végre ismét valaki, akinek a stílus, a mondanivaló, a humor és a helyesírás a hátsó farzsebében lakik, miközben a mekibe felvételizik a nagy nyugaton. Totál korrekt - és teljes szívemből a legjobbakat az írójának. Bár semmi szükség rá, mert egyedül is sokra fogja vinni. Best for a long time.

Shinigami Daiko 2013.08.09. 07:57:27

@cristallo: (külföldi) diák koromban már a második évben én is németül álmodtam ...

2013.08.09. 08:16:12

@cristallo: nem tudom/emlekszem, hogy milyen nyelven almodok. Szerintem semmilyenen, csak kepekben. Szakmaban viszont angolul gondolkozom, amit megspekelek azzal, hogy a szamokat magyarul teszem bele.

cristallo 2013.08.09. 08:40:21

@rezsoatya: valahonnan rémlik nekem is, a családban rengeteg könyv volt, szerintem ott láthattam. De hogy miért nem olvastam el? Talán mert már akkor sem utáltam senkit, így nem volt érdekes:)

cristallo 2013.08.09. 08:42:42

@charlieharper: szerintem is leginkább képekben álmodik az ember, de szerintem erről nem érdemes vitatkozni.

Viszont érdekes, hogy én is magyarul gondolok a számokra, miközben minden más németül jut eszembe:) Ennek meg mi lehet az oka?

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2013.08.09. 09:01:03

offtopic:
Mirjam2: H*lyékkel nem érdemes vitatkozni, mert ahoz le kell süllyedni az ő szintjükre, ahol helyzeti előnyben vannak, és hazai pályán könnyen legyőznek.

Egyébként én csupán 5 hónapot éltem angol nyelvterületen, és nem beszélem messze még csak felső fokon se az angolt. De mivel a környezet az volt, magyar meg -hálistennek- sehol, így a végén már magam is angolul gondolkoztam, és amikor hazajöttem az első 1-2 hétben bizony volt, hogy beszélgetés közben átváltottam angolra - és nem vettem észre.

on: Ha jól értem egy személyzetis egyéni akciója miatt szívott a postoló? Szép is az ilyen ...

2013.08.09. 09:43:46

@cristallo: nem tudom. A lanyom angolul szamol, hiaba beszelek hozza magyarul az anyja meg mas nyelven. Nyelvi kavalkad!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.09. 10:03:14

@Mirjam2: gondolom ok amikor nem magyarul beszelgetnek folyamatosan forditanak magukban.
En azt vettem eszre, hogy par honap itt let utan, amikor napi fel -egy ora skype asszonnyal es ez a blog volt az osszmagyar interakciom elkezdtem magamban angolul gondolkodni egyre gyakrabban. Ha valamit nem tudtam angolul kiegeszitettem magyarral utana meg megkerestem a szotarban. Ha reggel, munkakozben, delutan, este is angolul beszel az ember el kezd atallni. ebben nincsen semmi furcsa. a nemetet is elfelejti az ember kozepiskol utan, ha nem hasznalja. a magyar is csak egy "tanult" nyelv, csak marha nagy szokincset halmoz fel az ember az elete soran belole. illetve ez a legtermeszetesebben hasznalt. minel jobban tud az ember egy idegen nyelvet annal magabiztosabban hasznalja. csak ezert tekintjuk termeszetesnek a magyar hasznalatat, mert beleivodott az agyunkba, nem azert mert anyank magyarul gugyogott hozzank. ugy kellene felfogni, mint az autovezetest. megtanulsz manualis valtos kocsit vezetni, nem gondolkozol azon, hogy kinyomjad a kuplungot valtaskor. ha utana atulsz par evre automata kocsiba, ahol nem hasznalod a sebvaltot, kuplungot elszoksz tole, persze az elejen meg keresed a pedalt, sebvaltot. utana meg amikor visszaulsz manualaisba megint meg kell szoknod (tanulnod) a hasznalatat. haverom is sok ev vezetes utan, de az utolso par evben csak automata valtos kocsit hasznalva ketszer fulladt le 400 meteren. nem azert mert balfax, hanem mert elszokott tole. ugyan ez elofordulhat a nyelvvel is. foleg elszigetelten. mondjuk nem magyar parral az ember nem magyarul beszelget alapban, kulfoldon elve sokan nem olvasnak magyar hireket, mert miert kellene. nem kapnak magyar reakciokat, nem eletszeru, hogy magyar legyen nekik az elsodleges nyelv. mert a hasznalat alapjan kell rangsorolni, nem tanult ido alapjan.

BaluAmRuhr 2013.08.09. 10:06:34

nem olvastam végig a kétszáz valahány kommentet és ezért lehet, hogy már valaki írt hasonló véleményt.
Figyi Viktor, gratulálok. Tényleg. Kb. két évre saccolom ezt a kálváriát. ez egészen normális. a Nullából, eljutni egy új munkahelyig. Nullának a nulla nyelvtudás számít.
Persze hozzákell tennem, hogy ez németország. az emberek németül beszélnek. ès igen is aki idejön az tudja a nyelvet tisztességgel beszélni. A nyelvtanfolyami szintek csak azt tükrözik vissza, hogy milyen szinten tudod a tananyagot.
Az való igaz, hogy a töröknegyedben nem lehet megtanulni a németnyelvet. ès a mekdoban sem.
Öt éve élek itt több munkahellyel a hátam mögött, de még a mai napig nem állítom, hogy beszélek németül. Söt még a mai napig érnek "megaláztatások" emiatt. Na de gondoljunk bele: ha otthon egy új kollega kerül a munkahelyre, akkor kicsit furcsa, hogyha kinaiul, vagy románul szól hozzánk, és még fel is van háborodva, hogy nem szólunk vissza hozzá.

ès az utolsó gondolatodhoz: ez egy egyirányú út! (nagy átlagban!)

Sok szerencsét itt németországban.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.09. 10:43:16

elképesztő, már megint egy noname, eddig soha nem látott nick akarja megmondani, hogy mások milyen nyelven álmodnak vagy gondolkoznak. annyira elegem van ebből az okoskodásból. ha valaki 10-20 éve külföldön él, és hónapokig senkivel nem beszél magyarul, az nem azt jelenti, hogy elfelejti, hanem hogy sokkal nehezebben fog menni, keresi a szavakat, még akkor is, ha egyébként olvas magyarul.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.09. 11:11:20

Viktorhoz lenne kérdésem amellett, hogy köszönöm ezt a jó humorú írást. :)

Mivel töltötted a napjaidat másfél éven keresztül, mire végre felvettek?
Kiderült végül, hogy hol akadt el az aláírt szerződés-mégsem dolgozol még kombó?
Miért nem tűnt fel senkinek, hogy egy ember, aki szerződést írt alá, tehát be kellett kerülnie a bérszámfejtési-munkaidőigazolási rendszerbe - nem dolgozik?
Az otthon töltött időszak alatt csak munkaközvetítőket kerestél fel, vagy próbálkoztál személyes megjelenéssel különböző helyeken, ahol különösebb képzettség nélkül is vesznek fel embert dolgozni?

Itt élet vagy halál lesz 2013.08.09. 11:13:54

Sziasztok!

Köszönöm a sok jó szót, nagyon sok szimpatikus kommentet olvastam történetemmel kapcsolatban. És nem utolsó sorban, hanem talán a legelső sorba sorolom azt a pár, rossz szájízzel nekem szegezett mondatot. Igazából ezt nekem nem kellett volna leírnom, s elétek tárnom, mert ezzel én nem lettem több, sem kevesebb. Kiegészíteni nem fogom, mert véleményem szerint nyelvtanilag is, emészthető, s értelmezhető. Persze, lefejthetném az összes mondatot, mint nagymamám a konyhában a krumplit, na de nem szabad túllihegni. Már csak azért sem tenném, mert egy apróságot megjegyeznék, főleg a rossz szájízű kommentelőknek, akikben én azt látom, soraikból az érződik, hogy őket nem az érdekli, miként és, hogyan volt a történet, hanem a kákán is csomót keresve, magánéletben vájkálva próbálják köpködni az embert. Tehát, ami a lényeg! Mielőtt billentyűzetet ragadtam, kettő sztori közül választhattam. A siker-sztori, vagy a pokol. Gondoltam, megjártam a poklot, hát elhozom nektek. Lezárhattam volna kettő mondattal, valahogy így:
"Barátnőmmel nekivágtunk mi is Németországnak, ő beszélte a nyelvet én viszont nem, de másfél év alatt, nem csak apró-cseprő munkákat csináltam, hanem én is egy német cég alkalmazottjaként dolgozhatok. És írhattam volna a jelenről, a sikerről, a pénzről, hogy ne lehessen belekötni abba, hogy sima kétkezű munkásként, hogyan jövök ahhoz, hogy nyelv nélkül elindulok, és ráadásul, még helyesen is írok. Na, de ígérem, mivel nem állok meg, mert szeretnék egy saját vállalkozást jövő év márciusában, de nem szeretek semmit elkiabálni, így ezért választottam ezt, hogy leírom a történetemet.

Széljegyzet:

Olvasgattam, hogy hol van a poszter, jöjjön csak, majd jól leoltjuk. Hajrá-hajrá Salgótarján. Tegyétek, hiszen este barátnőmmel olvastuk a kommenteket, és eszünkbe jutott egy gyerekkori játék. Azt játszottuk, hogy leültünk a tűz köré, az első ember egy tízszavas mondatot belesúgott a mellette ülő fülébe, majd ez tovább súgta, tovább, tovább, s így tovább. Nos, tulajdonképpen a mondat elveszett, elefántból bolha lett, s elvesztette értelmét. És a kommenteléseket összegyúrtuk este, és ezt kaptuk:

Van egy tanulatlan segédmunkás, aki kiment Németországba de rasszista indulatai miatt másokat okolt mert nem tudta a nyelvet és nem kapott munkát, a barátnőjét ha kirúgnák, akkor ő is mehetne, mert senkinek sem kell már itthon sem.

Egyszerűen hajnal kettőig szakadtunk rajtatok a röhögéstől, Ti nagy magmondó emberek, s eszembe juttatta mikor találkoztam egy itt 15 éve élő magyarral, aki nagyon sokat tanult, 2 diplomás, és ha ezt leírnám mit váltott ki belőle az, hogy én itt vagyok munkás emberként, egy asztalnál ülök vele, akkor bepisilés lenne.

Tehát folytatom, saját vállalkozást csinálunk, ez is biztos, és csak azért, mert annyit köpködtek már, hogy ennyire megerősített egy munkás embert.

Üdvözletem!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.09. 11:58:58

Sajnos tegnap nem tudtam érdemben hozzászólni egyéb elfoglaltság okán.
Most sem sokat.
Jó volt jól írsz hajra sok sikert.

montroyal ( CAN qc) 2013.08.09. 14:56:38

@Itt élet vagy halál lesz: +1 sok sikert azt szoktam mondani az ujaknak ( bar egyre szarabb helyzet Mo-on) kb 5 év kell hogy eljuss egy olyan szintig ami ... mar megvolt otthon (baratok ismerosok ,munka ,nyelv, beilleszkedes ,lakas ,kornyek , helyi viszonyok ismerete stb)... de onnantol csak felfelé mehet

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.09. 16:40:36

@Itt élet vagy halál lesz: Anno szakmunkásba járva sorra nyertem a magyarversenyeket, és ismerek több szakmunkást, aki hasonlóan jól fogalmaz akár szóban, akár írásban, akár mindkettőben.

Van olyan kiváló sztorizó, szakmunkást is elvégzett, igen közeli ismerősöm, akit én tanítottam meg helyesen írni és a gondolatait írásban is ugyanolyan jól átadni, mint szóban.

Anno engem is csesztettek az írói vénám miatt, nagy ívben nem érdekelt, ha így lett volna, ma nem abból élnék. :)

Pont azért találom izgalmasnak a történetedet, mert a kiindulópontunk ugyanaz, bár nyilván mások az elágazások, ahogyan minden élettörténet más.

A humorod nagyon jó, én biztatnálak a stílus további csiszolására, mert van benned spiritusz - sok újságíró kollégám megirigyelhetné, ezzel a képességgel születni jó, igaz, tanulni is lehet, sőt érdemes, továbbfejleszteni pedig szerintem szükséges.
Rengeteg bosszúságon és akadályon átlendít a humor.
Erről ennyit.

A bejegyzésed felett feltettem néhány kérdést és nagyon érdekelne a válasz. Akár magánban is.

A vállalkozást nagyon jó ötletnek tartom, amennyi kötelezettséget ohrdoz magában, legalább annyi szabadságot is, és nem lehet összehasonlítani semmilyen más munkaformával.
Sok sikert kívánok benne és kiteljesedést!

Várom válaszodat. :)

2013.08.09. 20:23:40

@shakti_rom: Igen, angol a ferjem, es nincsen csaladom Magyarorszagon, gondolom ezert 'szakadtam el' a nyelvtol.

2013.08.09. 20:25:39

@montroyal: Persze, ez igy mukodik. Biztosan en is elkezdenek ujra magyarul gondolkodni ha rendszeresen beszelnek magyarul.

2013.08.09. 20:33:33

@Mr. Long: Pontosan, ezt akartam nagyjabol elmondani tegnap, de te sokkal jobban megfogalmaztad.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.09. 23:09:56

@Mirjam2: örülök, hogy segíthettem! :D aki meg nem ért velünk egyet, az tehet egy szívességet.
(mekkora jó, hogy napközben csak angol billentyűzeten gépelek bent, illetve a telefonom is, de itthon van magyar kiosztás és elszoktam az ékezetes betűk használatától. most is javítanom kell utólag a szöveget.)

PannonBoy 2013.08.10. 16:33:59

Fura, hogy mindig vannak olyanok, akik nyelvtudás nélkül bepróbálják a külföldi munkavállalást.
Utána meg persze megy a duzzogás, hogy milyen "szemetek" az ott élő emberek.
Egy nyelvet sem lehet megtanulni 2 hónap alatt, az utcán meg főleg nem!

PannonBoy 2013.08.10. 16:34:24

Miért nem jelenik meg azonnal a kommentem?

Határátkelő 2013.08.10. 16:35:06

@PannonBoy: Mostantól meg fog. :) Üdv a Prémium Kommentelők között!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása