oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. április 30. 06:51,  A boldogulás három szabálya 456 komment

2013. április 30. 06:51 Határátkelő

A boldogulás három szabálya

Jó messzire megyünk ma, egészen Mexikóvárosig, ám közben kiderül az is, mi köze van a megbuherált ferihegyi nyilvános telefonnak és miért érdemes filmeket nézni határátkelés előtt. Jöjjön tehát Bence és az ő nem hétköznapi története.

Mexikóváros cím.jpg

„Régóta tervezem, hogy szakítok egy kis időt és ígéretemhez híven leülök és írok pár sort Mexikóvárosról, de eleddig valahogy sosem voltam képes elszánni magam. Ennek oka elsősorban az volt, hogy Mexikóról annyian annyiféleképpen írtak már, ráadásul sokan úgy, hogy még a lábukat sem tették be soha az országba. Emiatt rengeteg hamis / téves információ kering erről az amúgy valóban rendkívül összetett és egzotikus országról.

Amiért végül mégis tollat, azaz klaviatúrát ragadtam, az főleg annak köszönhető, hogy szeretném ezeket a csúsztatásokat – konkrétan hülyeségeket – egyszer s mindenkorra eloszlatni.

Természetesen az én írásom (is) szubjektív lesz, legalábbis a szempontjait tekintve mindenképpen, de azért igyekszem objektívan ábrázolni az itteni hétköznapokat. Éppen ezért jobbára Mexikóvárosra fókuszálok, és igyekszem a Határátkelő profiljának megfelelően a kivándorlás szemszögéből is feltérképezni a terepet.

A legelső és legfontosabb dolog, hogy annak ellenére, hogy annyiszor leírták már, hogy Mexikóban illetve annak egyes területein nem létezik állam, szögezzük le, hogy igenis létezik, bár igaz, hogy bizonyos dolgokban kettős mércével mér és vannak olyan dolgok, amikbe nem avatkozik be, például ha drogkartellek békésen szitává lövik egymást.

Ha ugyanezen kartellek benzint kezdenének el árusítani, ami természetesen kizárólagos állami monopólium, na, akkor megnézhetnék magukat és az ellenül felsorakozó katonaságot... Fogalmazzunk tehát úgy, hogy az állam nagyon is létezik, csak bizonyos területek ellenőrzését kiengedi a kezéből (például a kábítószer-kereskedelmet).

Most ugorjunk egy kicsit, hiszen bőven lesz még időnk beszélni a drogcsempészek nehéz hétköznapjairól, most evezzünk békésebb vizekre!

Jómagam kilenc éve léptem be először Mexikóba, azóta történt egy s más, de egy dolog változatlan: már akkor is és most is Mexikóvárosban éltem / élem mindennapjaim.

Residente permanente a migrációs besorolásom, mexikói feleségem és egy 4 éves félvér kislányom van, aki kettős állampolgár, meg persze rengeteg emlékem, sztorim, hiszen az évek során történt egy s más...

Érme-ügy a Ferihegyen

Tulajdonképpen minden Ferihegy 1.- gyen kezdődött egy meglehetősen ködös, hűvös, szeles április 19.-i napon, amikor szinte a semmiből (valójában az aznapi utolsó járattal, nevezetesen a kölni géppel érkezve) felbukkant leendő gyermekem anyja... Persze akkor és ott nekem ő csak egy szimpla kliens volt, aki félszegen megközelítette a valutaváltó ablakát és annak rendje s módja szerint felmutatott egy eurót, ismétlem, egy darab egyeurós érmét, mondván, hogy ő ezt beváltaná ropogós hangerian forintra.

Nosza, rajta, ennek semmi akadálya, bár udvariasan tájékoztattam, hogy érmét 200 forintos árfolyamon rablunk, pardon, váltunk. Mondta, hogy „no hay problema", és már el is viharzott az ellenértékként kapott 200 HUF-fal.

Kisvártatva azonban újra felbukkant, kezében egy újabb 1 eurós érmével... Hiába, ha a nők valamit nagyon akarnak, senki sem állíthatja meg őket. Amúgy ez tényleg teljes mértékben megtörtént eset, nem veszek el, nem teszek hozzá semmit.

Ha viszont már úgy alakult, hogy visszajött, igyekeztem megfejteni az okát, így rövid eszmecserébe bocsátkoztam vele, nagyjából 5-10 szavas spanyol szókincsemmel, valamint kimeríthetetlen kézjeleimmel. Így derült ki, hogy telefonálni szeretett volna, de a telefon elnyelte a pénzét... na, igen, taxis barátaink igyekeztek egy kis mellékeshez jutni és némileg átalakították a telefont, ami a preparáció után inkább a félkarú rablóval mutatott rokonságot, mint a nyilvános távhívó készülékkel, de ne együnk rosszindulatúak és különben is mindenki törődjön a saját dolgával.

Én is azzal törődtem, így hát szóba elegyedvén egzotikus mexikói kliensemmel, kiderítettem, hogy szállást keres, két napig marad Budapesten, az unokahúgát is hozta, valamint hogy tulajdonképpen elfogadja személyes segítségnyújtásomat és hajlandó megvárni, amíg bezárom a kócerájt, hogy aztán elkísérve őt kubai ismerőseimhez, kitaláljuk amolyan improvizatív latin módon, mi legyen a „terv".

Persze arra álmomban sem gondoltam – azaz ott talán igen -, hogy fél éven belül még mindig Budapesten, viszontlátom a hölgyet, valamint hogy 8 hónapon belül egy másik kontinensen landolok. (Hozzáteszem, Mexikó előtt turistaként már jártam Brazíliában, és Kubában is, tehát volt egy kis sejtésem a latin világról.)

Pedig így történt, decemberben a Benito Juarez nemzetközi reptéren a bőröndvizsgálat után a derék rendfenntartók kipenderítettek az érkezési terminálba, ahol ki más fogadott volna, mint ama egzotikus hölgy, akiről már eddig is oly sok szó esett... és akkor most megint ugorjunk egy kicsit eme rövidre szabott személyes bemutatkozás-féleségnek ízelítő után...

A riói kaland

Mégpedig visszafelé! Az igazság ugyanis az, hogy engem már 2002 környékén rendkívüli módon foglalkoztatott a kivándorlás gondolata, és abban is biztos voltam, hogy egy szép napon Latin-Amerikában szeretnék kikötni. Igaz, Mexikóra sosem gondoltam, sokkal inkább Brazília és a Karib-térség vonzott.

Így aztán, letudván a szilveszter esti műszakot, az anno a Vörösmarty téren működő valutaváltóból egyenesen egy cigány házibuliba rodeóztam a cég által értem küldött Mercedes taxival, majd 3 napra rá Rióban landoltam.

Az ottani élmények szétfeszítenék eme kis írás kereteit, így bővebben nem térnék ki brazil kalandjaimra (két hetet maradtam), viszont tény és való, hogy úgy éreztem, jó úton járok...

Ezután jött 2004 februárjában Kuba (felejthetetlen, a menetrend szerinti kubai szerelemmel), majd 2004 decemberében Mexikó. Bár kissé bohém életet éltem akkoriban, azért egyvalamit pontosan tudtam és mindig szem előtt tartottam, mégpedig, hogy a háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz, és pénz. Így aztán spóroltam, spóroltam, és spóroltam.

Kétháromféleképpen lehet boldogulni

Egy idegen kontinensen új életet kezdeni csak biztos anyagi tartalékkal rendelkezve lehet. Azóta a mexikói 9 év alatt rengeteg ilyen-olyan okból kitelepülő hazámfiával találkoztam és nyomon követve sorsukat, sorsomat határozottan állíthatom: a latin világban kétféle módon lehet boldogulni (na, jó, három): ha az embernek különleges képzettsége van, illetve szakmájában élvonalbeli (pl. szívsebész, élsportoló, etc.), vagy ha rendelkezik megfelelő tartalékokkal.

A harmadik lehetőség a helyi partner, ami leírhatatlanul megkönnyíti a boldogulást, főleg, ha az ember a nyelvismeretnek is híján van. Nem ajánlom azóta sem a hozzám fordulók közül, hogy csak úgy, a semmire repülőre üljön és elutazzon a világ végére azzal a felkiáltással, hogy majd csak lesz valahogy. Az ehhez hasonló történetek általában nem végződnek happy enddel...

A másik dolog: nyugodtan ki lehet jönni, ha valaki komolyan tervezi a kivándorlást, és szétnézni. Ez egy repjegy és kb. 10 napra való költőpénz befektetésével megoldható. A filmekben ugyanis sokszor mindent teljesen másképp ábrázolnak, mint az a valós életben van, és ha kellően naiv az utazó, hajlamos elhinni, hogy Mexikó az, amit a Megveszem ezt a nőt c. sorozatban lát. Erről sokat tudnék mesélni egy székesfehérvári kedves kishölgy esetén keresztül, de ezt a személyiségi jogokat tiszteletben tartva inkább nem teszem...

Volt fogalmam arról, mibe csöppenek

Tehát ha az ember anyagilag megteheti, utazzon ki először a választott országba, és töltsön el pár napot ott turistaként. Ez alapján azért már sokféle következtetést le lehet vonni, még ha az első élmények a későbbiek tekintetében sokszor felszínesnek is tűnnek majd.

Alapvetően én is ezzel a szándékkal érkeztem Mexikóba, annyi előnyöm volt már, hogy előtte jártam ugye Brazíliában és Kubában, így volt némi fogalmam arról, hogy kb. mibe is csöppenek.

Fél évre szóló repülőjegyet vettem (akkoriban még 90 napig lehetett turistaként maradni, és újabb 90 napra hosszabbítottak utána), és arra gondolta, ez alatt a hat hónap alatt kiderül, mennyire jövök ki a barátnőmmel, illetve mennyire szeretem meg Mexikót. Nos, azóta eltelt 9 év...

De ne szaladjunk előre, az első mexikói fél év után ugyanis összecsomagoltam és hazautaztam. Újabb egy évbe telt, amíg felszámoltam magyarországi életem és kb. 40 ezer dollárral visszautaztam Mexikóba 2006 nyarán, néhány nappal a 31. születésnapom előtt. Azóta kétszer voltam otthon, összesen 5 hétre. Meg kétszer Brazíliában összesen 3,5 hónapra, és Kuba, valamint Peru sem maradt ki, hiszen innen nincsenek már messze.

Először turistaként

Ha valaki komolyan fontolgatja a kitelepülést, de még sosem járt latin országban, annak javaslom, hogy előzetesen turistaként nézzen szét, és rendelkezzen megfelelő anyagi háttérrel. Természetesen a nyelvismeret is fontos, de ezt kint lehet csiszolni és hiába beszéli valaki perfektül a spanyolt, attól még a helyi viszonyokat nem fogja ismerni, az írott-íratlan szabályokról fogalma sem lesz, ezt is tökéletesen látom a kóválygó spanyol / venezuelai illetve egyéb, spanyol anyanyelvű turistákat látva.

E téren a felkészülést segítheti komoly és hiteles filmek megtekintése. Általában olyan filmeket szoktam javasolni a nálam érdeklődő kitelepülőknek, amikben sok az eredeti mexikóvárosi utcai helyszín, azaz valós városrészekben és nem filmes díszletek között forgatták.

Ilyen pl. az Amores perros (Korcs szerelmek), vagy az Amar te duele, hogy csak kettőt említsek a millió film közül. Persze a meka filmek sajátosan erőszakosak és pusztán egy film alapján nem lehet komoly következtetéseket levonni, jó párat meg kell nézni ahhoz, hogy legyen egy előzetes elképzelésünk egy olyan országról, ahol még sosem jártunk. Itt kint a valós életben lehetnek működő visszautalások a filmekre, amik alapján kapcsolunk.

Összeállt a kép

Ami engem illet, azt tudni kell, hogy én nem munkát keresve vágtam neki a világnak, inkább egy életformát, egy kapcsolatot kutattam (keresd a nőt, tartja a francia mondás és nekem is hasonló motivációim voltak). Már itt kint jött az ötlet, hogy esetleg a turizmus kapcsán lehetne valamiféle vállalkozást indítani.

Hozzáteszem, én olyan párkapcsolatban csöppentem, ahol a barátnőm komoly állami állással rendelkezett, így a kezdeti időkben nem okozott számára nehézséget a támogatásom és persze a kihozott pénzből (némi kiegészítéssel) akkoriban meg lehetett venni egy lakást, amit kiadván nagyjából össze is állt a kezdeti kép úgy 2007 telére.

Röviden ennyi lenne az epilógus, igazság szerint innen kezdődne az a fajta országbemutatás, amire egyedük nagyon nehezen vállalkoznék, hiszen „világéletemben" Mexikóvárosban éltem, még ha gyakorlatilag Mexikó összes nagyobb / híresebb városában (Monterrey, Guadalajara, Puebla, Veracruz, Cancun, Merida, Acapulco, Taxco, Cuernava, Queretaro, Oaxaca, San Cristobal etc.) jártam már többször is mint turista / átutazó / látogató.

Így az lenne a kérdésem, folytassam-e és ha igen, miről írjak? Legszívesebben kérdéseket válaszolnék meg, írjatok, mi érdekelne titeket, és megpróbálok rá tárgyilagosan válaszolni. Véleményem szerint ez lenne a legjobb ötlet, és a legjobb út ahhoz, hogy együtt közösen cserkésszük be Mexikót. Várom tehát a kérdéseket, hozzászólásokat, megkötések nélkül.

Saludos desde Mexico, azaz üdvözlettel Mexikóból:

Bence"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Mexikó Mexikóváros

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr295253681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 21:55:33

@váj mí: Te hiszel ebben a baromsagban, hogy eleinte mindenki fekete volt es afrikabol indult?
haggyuk man

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 21:56:56

@váj mí: igy van, ezt akartam mondani
sot minden indian inkabb alacsony es zomok ellentetben a kisportolt testu gojko miticsel, sot az apacsok sem voltak annyira baratsagosak - ertheto modon - a feherekkel

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 21:58:08

@morsels: hat pedig a fuggetlensegi haboru lenyegeben errol szolt

váj mí 2013.04.30. 21:59:08

@hagyma: Mint ahogy a sámánok főzeteiben is ... Beszívva már akkor is könnyebb volt ;).

váj mí 2013.04.30. 22:00:29

@hagyma: Épp azt próbáltam megemlíteni, hogy nem ...csak finomabban ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 22:03:40

@váj mí: jovan, mar megijedtem:)
naja, egy joint utan, meg akar gyozikevel is tudnek egyutt mulatni
/bar ez nem biztos/

váj mí 2013.04.30. 22:08:57

@hagyma: Kiszel Tündéhez mennyi kellene? ;)

2013.04.30. 22:16:48

Mi volt a lényege ennek a töménytelen mennyiségű hozzászólásnak?

váj mí 2013.04.30. 22:21:54

@Philosoraptor: A bolgárkertészek .. pont, mint tegnap....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 22:33:49

@váj mí: 6 liter kannasbor
kokain
ezektol kidolnek es nem tudnek hulyeseget elkovetni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 22:35:25

@Philosoraptor: semmi
ugyanannyi konkretum, mint a posztban
de igeretet kaptunk a folytatasra
/foto, auto, haz stb./
meg az erdekelne a felesege borotvalkozik -e?

Amarante 2013.04.30. 22:38:29

@hagyma: Pedig ez genetikailag bebizonyitott teny:):):)de tudod ez mar olyan tavoli komasag,hogy igazabol nem szamit:):)

Amarante 2013.04.30. 22:40:48

@Philosoraptor: ha nehany ember kellemesen elbeszelget talan nem is fontos,hogy vilagmegvaltasrol essek szo:)Csak ugy beszelgetnek...

33621 2013.04.30. 22:53:45

@ctboy:
Jó lesz az ilyen hosszúan is, csak adja le a határátkelő! Hosszú írásban biztosan részletesen ki tudod fejteni a lényeget!

aleb19 2013.04.30. 22:55:46

"Te hiszel ebben a baromsagban, hogy eleinte mindenki fekete volt es afrikabol indult?"
es mindig van lejjebb ez a mondat volt a nap csucspontja
a borszin kb 7-8 generacio/kb 200ev/ alatt eghajlattol fuggoen valtozik sajnalom de ez teny

tanato 2013.04.30. 23:10:34

@Philosoraptor: Nem sok,de a postoló a hibás mert nem jelent meg hogy a kérdésekre válaszoljon,így Mexikó helyett.minden egyéb előjött magánéleti konfliktusoktól kezdődően az emberiség kialakulásáig.

Amarante 2013.04.30. 23:16:21

@tanato: Hello dottore!:)Lehet holnap lesz a folyt.kov.?

Muscari 2013.04.30. 23:22:23

@tanato: :-)))))
Azert jo volt, nem? En szeretem az ilyen kommenteket is, bar legtobbszor csak este v masnap olvasom oket, nem nagyon szolok hozza.
Ez a mai olyan kis csaladias nap volt, keves trollkodassal.

tanato 2013.04.30. 23:25:11

@Amarante: remélem előkerül Bence holnapra az időeltolódás miatt.

Amarante 2013.04.30. 23:25:17

@Muscari: Kis nosztalgiazas:):)Nekem is nagyon jo volt beszelgetni :):)

tanato 2013.04.30. 23:25:44

@Muscari: Persze nem voltak rosszak a mai kommentek,úgy általában.

Amarante 2013.04.30. 23:26:10

@tanato: A feszen irt vmit:)Na majd kiderul.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 23:27:20

@Amarante: tudom, brit tudosok
es aki hivo az a par ,1-200 embera Foldon
nagyon valoszinu hogy a bantu neger elment alaszkaba es hirtelen osszezsugorodott, megszokta a hideget es kifeheredett

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 23:29:03

@aleb19: es minden nap szurnom kell
nem jo a rendszer
igen
200 ev
ha kikoltozol afrikaba a felesegeddel a dedunokad mar full neger lesz
valoszinu

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 23:29:35

@aleb19: ja szures mara, megint, felesleges valaszolni

Amarante 2013.04.30. 23:31:04

@hagyma: De ez azert volt,mert Alaszkaban nagy a hideg...esetenkent:):)

River_Of_No_Return 2013.04.30. 23:46:30

Nemrég olvastam egy nagyon érdekes önéletrajzi regényt egy Mexikóban született, mostanra már amerikai állampolgár írónőtől: Reyna Grande -The distance between us. 4 éves korára már mindkét szülője elhagyta Mexikót, az apai nagyszülei nevelték nagyon nyomorúságos körülmények között. 9 évesen az apjával és 2 testvérével sikerült harmadik próbálkozásra átszökniük Amerikába. A regényből nagyon jó képet lehet kapni belőle az illegálisan az USA-ba emigráló szülők által Mexikóban hátrahagyott "árvák" sorsáról, valamint a csempészek által bejutatott illegális bevándorlók és gyerekeik életéről, beilleszkedési nehézségeikről.

M. Péter 2013.05.01. 00:08:38

@morsels: Volt jövedéki adó, de a szövetségi kormány legtöbb bevétele hosszú ideig a vámokból volt. Az 1812-es brit–amerikai háború alatt vezették be először ideiglenesen a jövedelemadót, majd a polgárháború alatt ismét. Természetesen voltak állami adók is, főleg földadó.

spangola 2013.05.01. 00:11:55

@hagyma:

jaj, hagyma, ne reménykedj, tudtad te már eddig is, hogy mi a pálya nálam veled kapcsolatban

2013.05.01. 00:13:23

Köszi mindenkinek. :)

spangola 2013.05.01. 00:15:07

@hagyma:

akiket felsoroltál, azok közül én is inkább Cameron Diaznal maradnék a helyedben,
de én még mindig a gyönyörű maszáj harcosra szavazok

Azért a jóképű férfiak között nálam is akad egy-két kivétel:
Ralph Fiennes, akihez bármikor feleségül mennék, a férjem is tudja,
és Fernando Colunga.

váj mí 2013.05.01. 00:15:48

@hagyma: annyitól megpusztulsz, te ...

spangola 2013.05.01. 00:17:40

@hagyma:
"es minden nap szurnom kell"

iiiggeen? Nem is tudtam, hogy ilyen jól bírod még potenciával.

Tudod, hogy a szúrni mire szleng itthon?

M. Péter 2013.05.01. 00:25:20

@MágnásMiska: Nemrég erőszakoltak meg 6 spanyol turistát Acapulcoban, meg lemészároltak egy 20 fős kolumbiai zenekart valahol Monterreytől nem messze.

MagnasMiska 2013.05.01. 00:26:06

@Philosoraptor:
Már le is fexxxel? Akkor mégsem elég a napi 3óra?

Philosoraptor 2013.04.30 22:16:48
Mi volt a lényege ennek a töménytelen mennyiségű hozzászólásnak?

Ezt magadnak kellene értelmesen megválaszolni!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.05.01. 00:33:49

@kalandortexasi: "Nemrég olvastam egy nagyon érdekes önéletrajzi regényt egy Mexikóban született, mostanra már amerikai állampolgár írónőtől: Reyna Grande -The distance between us"

Hogy en is konyvajanloval eljek:) Hasonlo tema, vagyis Mexikobol emigralt (atszokott), majd az USA-ban fantasztikus karriert befutott orvosrol.
Nagyon erdekes, olvasmanyos, es 100% igaz tortenet egy ferfirol, aki a legaljan kezdte (paradicsomot szedett), es agysebeszetig vitte. Akit erdekel, bovebben itt:www.cbsnews.com/8301-500617_162-2827109.html

www.amazon.com/Becoming-Dr-Journey-Migrant-Surgeon/dp/0520274563

Becoming Dr. Q

MagnasMiska 2013.05.01. 00:39:36

@Barátusz:
Te írtad:
"Barátusz 2013.04.30. 14:28:44
@MágnásMiska:
Savanyú a szőlő, ugye?
Anélkül próbálsz itt leoltani hozzászólókat, hogy pontosan tudnád, mit is dolgoznak ezek a "21 órában kommentelő szuper sikeres" emberkék.
Gondoltál már arra, hogy esetleg olyan munkájuk van, ami mellett megengedhetik, hogy 21 (vagy akárhány) órában írogassanak egy blogra vagy bárhová?

Ha otthon olyan jól (vagy sokkal jobban) meg lehetne élni pénzből, akkor vajon miért hagyják el az országot olyan nagyon sokat?

Nyugodtan "hazatelepedjél le", és akkor majd otthonról oszthatod a sikeres vagy a körülményeivel elégedett külföldi jónépet."

TELJESEN ELLENTÉTES DOLGOKAT ÍROGATSZ! HOL SZIDOD A BEFOGADÓ NEMZETET? HOL A SAJÁTODAT OCSÁROLOD!!! ITT ÉPPEN BARÁTUSZ OKTATOD KI AZ ANGOLOKRÓL:

Blog neve: 'Sok van a csirke rovásán 2013.04.'
"Barátusz 2013.04.20 23:31:38
A mai angolság is büszke a sokszínűségére, nyitott az integrációs teljesítmények felé és a kirekesztést kezelni akaró unionista világképet támogatja, ahogy erről korábban már írtam.

Nem olvastam tovább ezt a baromságot. Beszéltél te angolokkal erről, vagy csak a médiumok által szajkózott maszlagot brekeged vissza?

Kicsit szét kéne nézni, és egyből kiderülne, hogy az angoloknak rohadtul tele van a töke azzal, hogy ömlik be a mindenféle jött-ment népség az országukba. Ráadásul ellenőrizetlenül. Vagy direkt, és a tetű kormányaik nem tesznek semmit ellene. (Persze Mo.-n is volt már ilyen, amikor a szerb maffiózótól kezdve boldog-boldogtalant beengedtek.)
Már a volt gyarmatországokból érkezőkből is elegük van, hiába megy a több évszázados kiszipolyozás miatti "visszafizetés" angol részről.

Ezt is odateheted a "szintetikus krumpli"-s balgaságod mellé."

MagnasMiska 2013.05.01. 00:45:17

@M. Péter:

Azon oldalakat fent belinkeltem már a békés Mexikóról.
Egyébként paradicsomi ország, kár, hogy így tönkrevágják a bandaháborúk.

A blog írójának meg drukkolok, hogy az szerelmével élje le az életét!!!! :))

Buenas noches y saludos para él!!!!!! ;))))

MagnasMiska 2013.05.01. 01:06:30

@váj mí:

Azt hittem a Zepteres sztori az örök, s nem a Bulgár sztori!

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.05.01. 01:16:56

Hm. Hiába lebegteted az álomvilágot. A háborúk tönkrevágják, akkor csak paradicsomi ország LENNE/LEHETNE, nem pedig az. Érted! Amúgy a fõvároson kívül tényleg tud élhetõ lenni. De nagyban ott sem más... Mellõzzük a szirupos romantikát. Errõl a tesóm tudna mesélni. Talán ráveszem.

Latcho Rom 2013.05.01. 01:25:05

Kivalo iras Bence, varom a tobbit is

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.01. 02:07:41

@spangola: de a maszaj nem fog mindennap furdeni es neha nyakon vag csak szolok
tudom, mi dugasnak hivtuk
masik generacio
@váj mí: kemeny vagyok

montroyal ( CAN qc) 2013.05.01. 02:13:54

@zopilote: jo.. tetszik
@hagyma: legyen te jobban ismered nekem egyik kutya masik eb..@váj mí: keveredes feketekkel .. ja egy 18-20 eves afrikai csajjal en is keverednek...dorzsolessel is lehet feheredni?

montroyal ( CAN qc) 2013.05.01. 02:19:34

ok kezdodik a play off ... drukkolunk ..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.01. 02:24:35

@montroyal: hat nem lesz se a sor, se a benzin olcsobb, de
a szomszedommal sem veszek ossze, akarki nyer:)
most a horgaszat es a vadaszat foglalkoztat, nem erdekelnek a politikusok
ja meg hazat keresek,, azt hittem gyorsabban meg lesz, de mindig van valami aprosag ami miatt nem kell
mopst nagyon tetszik egy, de venni kell hozza egy truckot, mert oda telen nem tudok felmenni
de egyelore ez a nyero

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.01. 02:27:47

@montroyal: mutatok egy kepet
ami jelzem kozeleben sincs a valosagnak,, mert szar foto:)/
www.beverly-hanks.com/mlsphotos/529239m.jpg

montroyal ( CAN qc) 2013.05.01. 02:28:53

@hagyma: OK jo haushunting es irigykedek nezem az arakat nagyon olcson nagyon szep hazakat lehet venni USA ba ..

zopilote 2013.05.01. 02:38:55

@Kellemes Zérókomponista:
" Amúgy a fõvároson kívül tényleg tud élhetõ lenni. "
A fovarosban is vannak elheto varosreszek, mint peldaul Coyoacán vagy San Ángel. Szinte
eszre sem veszi az ember, hogy egy 25 millios metropolisban van: macskakoves, fasoros ut-
cak, egy - esetleg ketszintes szines csaladihazak, parkok, piacok, tortenelmi es muveszeti
latnivalok: Trockij et. lakohaza, a Frida Khalo Muzeum, Diego Rivera Muzeum, a San Pat-
ricios zaszloalj emlektablaja (engem leginkabb ez erdekelt, csak azert latogattam el tavaly
nyaron Mexico Citybe.) Maskulonben a fovaros is sokat valtozott, tisztabb es biztonsago -
sabb lett. Keves orszag van a vilagon, ahol a fovarosi es a videki lakossag kozott akkora
kulturalis es anyagi kulonbseg lenne, mint Mexiko. A videkiek gyulolik, a fovarosiak sza -
balyszeruen lenezik a videkieket, meg gunynevuk is van a fovarosiaknak: chilango vagy
chilanga.
A droghaboru csak az orszag egyes reszein intenziv, de ott sem mindennaposak a lovo -
ldozesek, gyilkossagok. Ha az ember nem foglalkozik illegalis dolgokkal, nyugodtan
setalhat barhol az orszagban. Nagyon sok helyen igenis paradicsomi allapotok uralkod-
nak:)

MágnásMiska 2013.05.01. 03:57:33

@zopilote:

A nagyszámok törvényéből adódóan ez érthető. Sok hozzászóló el sem tudja képzelni Mexikóváros méreteit. Mekkora energia kell az alapvető élet fenntartásához ott, mikor nálunk a 10miliós országot nem tudják ellátni a belső erőművek.

Az is fantasztikus, hogy a tengerszintről érkezők hogy bírják a 2250 méter magasságban lévő klímát.

bence/mexiko 2013.05.01. 04:57:13

huha... nem egyszeru vegigragni magat az embernek 404 hozzaszolason... nagyjabol atfutottam majdnem mindet akik konkret kerdeseket tettek fel azoknak igyekszem valaszolni bar ez nem lesz egyszeru mar latom elore... A folytatas a hataratkelotol fugg egyelore pozitivan allnak a dologhoz mikepp en is hat kezdjunk bele es tartsunk egy mini, rogtonzott fogadooraszeruseget amig birom szusszal... tehat:

"Mexico City-n kivül hol élnl legszivesebben az országban?
Merida, QR-t hogyan rangsorolnáda Mexikói városok között??"

Ez jo kerdes de valaszolni csak abszolut szubjektiven tudok, en magam a tengerparti varosokat kedvelem a klimajuk es az oceanbol arado vegtelen energia miatt es bar a Yucatanon a viz atlatszo, vilagos en megis a Csendes-oceani partszakaszt valasztanam mert az sokkal romantikusabb. Meredek sziklak, csodalatos naplementek, dzsungelszeru fauna, etc. Ennek ellenere egyertelmuen nem tudnek megnevezni egyetlen konkret varost sem hiszen jomagam csak Acapulcoban, Puerto Vallartaban voltam ezen a partszakaszon meg persze Pie de la cuestan meg Puerto Marquesben de ez ket kis halaszfalu ahol az elet meglehetosen egysiku lenne... Egyelore meg nem talaltam meg az idealis varost es ha az embernek gyereke is van akkor mar masfajta szempontokat is figyelembe kell venni, pl. iskolaztatas, kulturalis lehetoseg, sport es persze a kozbiztonsag... nagybetuvel. Merida, Queretaro? Merida egy csodalatos varos ahol nagyon szivesen elnek ha az egesz varost egy dzsin attelepitene egy az egyben a Csendes-ocean partjara. Merida allamszekhely, repulotere van ezenkivul rendkivul biztonsagos, siman lehet a varosi koztereken wifi laptopozni pont azert mert rengeteg narco (drogkereskedo) lakik ott akik nem szeretnek ha a gyermekeiknek bantodasa esne. Igy aztan ott nyugi van... nagybetuvel... ;) Queretaro viszont egy csodalatos varos ahol elkepeszto ejszakai elet van valamint kb. 2 oranyi autoutra fekszik Mexikovarostol ami megiscsak az orszag elso szamu kozigazgatasi/ipari/kulturalis es uzleti kozpontja. Igy en ugy rangsorolnam a dolgot, ha fix. megelhetesed van valamibol ami nem igenyel napi munkat es szereted a karibi jellegu klimat valamint a csodas barna boru lanyokat egy kis maja beutessel (neha nem is kicsivel) valamint a kolonialis stilusu epiteszetet es legfokepp a nyugit, akkor irany Merida ahol egyebkent nagyon sok amerikai de foleg kanadai nyugdijas letelepedett hiszen a hideg telekre es futesre kalkulalt nyugdijukbol vigan elvannak delen a mexikoi arak mellett meg plane. Queretaro meg akkor jo ha ertelmes, befolyasos emberek kozott szeretnel elni hiszen Mexikovarosbol nagyon sokan ket kisebb varosba Cuernavacaba es Queretaroba telepulnek at mivel ezekben a varosokban nincs akkora nyuzsi es a klima is kellemesebb egy hajszallal. Egyebkent a mexikoi varosok rangsorolasa onmagaban sem egyszeru feladat (hasonloan mintha azt kerdeznem rangsorold az otthoni varosokat) ugyanis eloszor szempontokat kell keresni, hogy mi alapjan rangsorolsz. Ingatlanarak, feeling, van egyetem nincs egyetem, milyen tipusuak/borszinuek a lanyok, van-e tengerpart? es igy tovabb... Igy ebbe most bovebben nem merulnek el de koszonom a kerdest igyekeztem reszletesen megvalaszolni.

bence/mexiko 2013.05.01. 04:58:59

huha... nem egyszeru vegigragni magat az embernek 404 hozzaszolason... nagyjabol atfutottam majdnem mindet akik konkret kerdeseket tettek fel azoknak igyekszem valaszolni bar ez nem lesz egyszeru mar latom elore... A folytatas a hataratkelotol fugg egyelore pozitivan allnak a dologhoz mikepp en is hat kezdjunk bele es tartsunk egy mini, rogtonzott fogadooraszeruseget amig birom szusszal... tehat:

"Mexico City-n kivül hol élnl legszivesebben az országban?
Merida, QR-t hogyan rangsorolnáda Mexikói városok között??"

Ez jo kerdes de valaszolni csak abszolut szubjektiven tudok, en magam a tengerparti varosokat kedvelem a klimajuk es az oceanbol arado vegtelen energia miatt es bar a Yucatanon a viz atlatszo, vilagos en megis a Csendes-oceani partszakaszt valasztanam mert az sokkal romantikusabb. Meredek sziklak, csodalatos naplementek, dzsungelszeru fauna, etc. Ennek ellenere egyertelmuen nem tudnek megnevezni egyetlen konkret varost sem hiszen jomagam csak Acapulcoban, Puerto Vallartaban voltam ezen a partszakaszon meg persze Pie de la cuestan meg Puerto Marquesben de ez ket kis halaszfalu ahol az elet meglehetosen egysiku lenne... Egyelore meg nem talaltam meg az idealis varost es ha az embernek gyereke is van akkor mar masfajta szempontokat is figyelembe kell venni, pl. iskolaztatas, kulturalis lehetoseg, sport es persze a kozbiztonsag... nagybetuvel. Merida, Queretaro? Merida egy csodalatos varos ahol nagyon szivesen elnek ha az egesz varost egy dzsin attelepitene egy az egyben a Csendes-ocean partjara. Merida allamszekhely, repulotere van ezenkivul rendkivul biztonsagos, siman lehet a varosi koztereken wifi laptopozni pont azert mert rengeteg narco (drogkereskedo) lakik ott akik nem szeretnek ha a gyermekeiknek bantodasa esne. Igy aztan ott nyugi van... nagybetuvel... ;) Queretaro viszont egy csodalatos varos ahol elkepeszto ejszakai elet van valamint kb. 2 oranyi autoutra fekszik Mexikovarostol ami megiscsak az orszag elso szamu kozigazgatasi/ipari/kulturalis es uzleti kozpontja. Igy en ugy rangsorolnam a dolgot, ha fix. megelhetesed van valamibol ami nem igenyel napi munkat es szereted a karibi jellegu klimat valamint a csodas barna boru lanyokat egy kis maja beutessel (neha nem is kicsivel) valamint a kolonialis stilusu epiteszetet es legfokepp a nyugit, akkor irany Merida ahol egyebkent nagyon sok amerikai de foleg kanadai nyugdijas letelepedett hiszen a hideg telekre es futesre kalkulalt nyugdijukbol vigan elvannak delen a mexikoi arak mellett meg plane. Queretaro meg akkor jo ha ertelmes, befolyasos emberek kozott szeretnel elni hiszen Mexikovarosbol nagyon sokan ket kisebb varosba Cuernavacaba es Queretaroba telepulnek at mivel ezekben a varosokban nincs akkora nyuzsi es a klima is kellemesebb egy hajszallal. Egyebkent a mexikoi varosok rangsorolasa onmagaban sem egyszeru feladat (hasonloan mintha azt kerdeznem rangsorold az otthoni varosokat) ugyanis eloszor szempontokat kell keresni, hogy mi alapjan rangsorolsz. Ingatlanarak, feeling, van egyetem nincs egyetem, milyen tipusuak/borszinuek a lanyok, van-e tengerpart? es igy tovabb... Igy ebbe most bovebben nem merulnek el de koszonom a kerdest igyekeztem reszletesen megvalaszolni.@ctboy:

zopilote 2013.05.01. 05:26:36

@zopilote:
Egy jo jelenet, hogy reagalnak a chilango kifejezesre egy videki kocsmaban:
www.youtube.com/watch?v=hgS-WYwFOhc
A klip egy tavalyi mexikoi vigjatekbol van, a cime Suave Patria.
Masik kedvenc filmem az El Infierno, ami a droghaborurol szol.

bence/mexiko 2013.05.01. 05:27:32

"Ha már kérdések, engem nagyon vonz Mexiko, de a DF-nek a közelébe sem mennék. Úgy hallom, a világ egyik legtúlméretezettebb, legkoszosabb, legveszélyesebb megalopolisza, 0 életminőséggel. Gondolom ennél azért jobb a helyzet, de elmondhatnád kicsit részletesebben, milyen ott az élet!"

Igen ez egy tipikus kerdes ami altalaban mindig felmerul megvalaszolni sem egyszeru plane vilagviszonylatban... En altalaban azt szoktam mondani, hogy ahol kb. 20-22 millio valojaban Isten tudja mennyi ember el ott azert valamilyen szinten el lehet lenni mert ha ez nem igy lenne akkor Mexikovaros helyen is pusztasag lenne mint a Gobi sivatagban. Tobb utazom allitotta mar, hogy Budapest jelenleg koszosabb mint Mexikovaros legalabbis annak turistas reszei. Jomagam Limaval tudom osszevetni amit en joval piszkosabbnak es veszelyesebbnek erzekeltem persze ez is szubjektiv hiszen mas valahol turistanak lenni es mas valahol otton lenni. (egy ismeretlen latin-amerikai varosban ha egyedul vagy osztonszeruen megno ugyanis a felelemerzeted...) Hogy milyen itt az elet? Ez is egy nehez kerdes ahany mexikoit vagy mexikoi magyart megkerdeznel annyifele valaszt kapnal. En ugy gondolom az elet elsosorban olyan ahogyan te alakitod persze bizonyos korlatok kozott. Ezek a korlatok a tarsadalmi osztalyok, kereset es egyeni kepessegek/lehetosegek es mint szerintem mindenhol itt is ezek dominalnak. Ha hibakat kovetsz el abbol nagyon komoly galiba lehet ha egyszeru normalis eletet elsz akkor a kutya sem ugat meg kulonosebben. A csucsforgalom az kemeny, a metrok hosszuak es szerteagazoak a varos valoban hatalmas de ne felejtsuk el, hogy kulonbozo kisebb telepulesek osszeolvadasaval keletkezett igy valoban van egyfajta tagoltsaga es mindegyik varosresznek megvan a maga arca... Ha pentek este egy kis bohemiara vagy vida locara vagysz akkor irany Coyoacan, utcazeneszek, pantominosok, jovendomondo madarak, egyszeru kispenzu de nyitott diaklanyok elsosorban egyetemistak, muveszlelkek etc. Jol el lehet vegyulni a millio kis es hangulatos cantina kozott plane ha az ember a tequilat is szereti... ;) es igy tovabb mindegyik varosresznek megvan a maga sajat jol kiveheto hangulatszerusege. De ez csak akkor tarul fel igazan ha valaki itt el en amugy ezerarcu varosnak is szoktam Mexico cityt nevezni mert valoban nem mindegy hova repit a sors varazsszonyege, Xochimilco, Coyoacan, a Centro historico, Santa fe, Napoles, Tlatelolco,Tepito, Tecamachalco vagy Polanco netan Ajusco (ami egy vulkan termeszetvedelmi terulettel majdnem 4.000 meteres csucsal a varoson belul tomegkozlekedessel megkozelitheto) ezek teljesen eltero varosreszek avagy koloniak ahogy itt nevezik oket. A veszelyrol roviden annyit, hogy az letezik de az irott es iratlan szabalyok betartasaval azert minimalisra lehet csokkenteni. Engem ketszer raboltak ki 9 ev alatt mindket esetben tudtam a lehetseges veszelyrol nem is volt nalam telefon, valamint tul sok penz kb. 1.000 Forintot buktam a ket rablas soran. Az egyikben kes is volt, elovettek megmutattak, szepen fenylett a pengeje azonnal mondtam hat, hogy no para, gyerekek veletek vagyok. Kb. 17 evesek voltak az elkovetok es bar a kocsikulcsom is nalam volt - igaz gyalogosan voltam - megis azt par meterrol visszafordulva visszaadtak amikor a drogmamoron keresztul rajottek, hogy azzal onmagaban ugysem mennenek semmire. A masik eset egy kozpark volt a jobb kezem sinben volt ezt hasznaltak ki az ugyancsak kamaszkoru bunelkovetok... ;) hat ilyesmi... ennel joval csunyabb dolgokba is bele lehet keveredni velem is tortentek cifrasagok azert 8-9 ev alatt de kulonosebb bajom igy sem lett talan errol bovebben majd a blogban ha megeri a folytatast. Onmagaban a mexikovarosi eletrol mint olyanrol napokig lehetne beszelni itt is az szukiti a dolgot ha megadjuk milyen szempontok alapjan vizsgaljuk a dolgot, megelhetes, kozbiztonsag, szorakozas, lazulas, baratok, tarsadalmi elet etc. de terveim szerint szep lassan mindenre sort keritunk a blog folytatasaiban. Roviden izelitoul ennyit es neked is koszonom a kerdest.

bence/mexiko 2013.05.01. 05:40:03

@zopilote: kedves dogkeselyu, elorevettelek, nem allhattam meg... Az El infiernot en is ajanlottam a blogban bar ott az esszenciajat adjak a dolgoknak igy szerintem egy az egyben meg akkor sem lehet komolyan venni ha minden egyes reszlete akar igaz is lehetne vagy netan az is... Mindenesetre a chilango az egy erdekes cucc en rogton mondom ha kerdezik hol laksz Mexikoban es epp nem Mexikovarosban vagyok hogy en el D.F. soy chilango... mindig jot rohognek. Az ugy hattere mellesleg annyi, hogy a videki foldmuvelo campesinok elterjesztettek a varosi legendat, hogy ok dolgoznak latastol vakulasig de a hasznot a mexikovarosiak folozik le mert ok kereskednek a megtermelt termenyekkel... mint mindenben ebben is van igazsag... de azert ez az egesz chilango cucc azert annyira halalosan nem komoly... az viszont teny, ha videken mexikovarosi rendszammal ozlekedsz a rendorok sokszor kiszurnak es kicsit igyekeznek piszkalodni persze ehhezis rosszkor rossz helyen kell lenni meg ez is csak amolyan varosi legendaszeruseg. De ezektol a dolgoktol Mexiko Mexiko... Koszonom az ertekes hozzaszolasaid mindig elvezet olyanok irasait olvasnom akik maguk is megtapasztaltak mirol is van itt szo valojaban. Si señor!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.05.01. 06:18:37

Mexiko Csendes-oceani reszen, a Baja-felsziget csucsken van Cabo San Lucas, amirol tobb ismeros, barat elragadtatassal meselt. Aki Kaliforniabol nem akar messzire menni, es tul sokat fizetni, az oda szokott menni pl. naszutra. Nagyon romantikus a gyonyoru sziklas -homokos oceanpart. Mi meg nem voltunk, de szeretnenk egyszer mi is megnezni.

2013.05.01. 08:13:10

@MagnasMiska: Törődj a saját dolgoddal. ;)

BTBTBT 2013.05.01. 09:34:28

@MagnasMiska:
Barátuszt oktatja ki Barátusz? Ez még nekem is nehéz. :-)
Ráadásul 2 különböző posztból ollóztad össze? Ahol az egyikben neked szólok, hogy ne rugózz annyira azon, hogy a sikeres külföldi magyaroknak annyi ideje van itt kommentelni, a korábbiban pedig Sámán angolok bevándorláshoz való viszonyával kapcsolatosan írt baromságaira reagált - úgyhogy a befogadó nemzetet nem ócsároltam.

Ja, hogy MágnásMiska és Sámán egy és ugyanaz a személy? Beszédes nick-ek. :)

A nagybetű és a felkiáltójel az indulataidat hivatot tkifejezni? Csillapodj le, és tanulj meg anélkül szövegértelmezni, hogy kiragadnál mondatokat az eredeti környezetükből, és ezzel olyasmiket állítanál rólam, amiket nem írtam.

BTBTBT 2013.05.01. 09:35:39

reagált = reagáltam
hivatot = hivatott
(mielőtt még ebbe is beleköt MM)

Sadist 2013.05.01. 09:59:11

@spangola: "az egészség, és annyi pénz, hogy a szabadidőnket tartalmasan tudjuk eltölteni, és az egészségünket megvédeni."

Magyarul a boldogsághoz a megfelelő anyagi szint is szükséges. Még mindig nem sikerült cáfolni, hogy az anyagiak nélkül boldogság sincs.

Amarante 2013.05.01. 10:08:15

@Barátusz: Gondolom ismered a mondast:nomen est omen:):)

aleb19 2013.05.01. 10:45:16

@hagyma:" ha kikoltozol afrikaba a felesegeddel a dedunokad mar full neger lesz
valoszinu "
nem valszeg hanem 200 ev alatt biztos, ezert nem kell negerezni mert a ez nem csak genetika te tanulatlan barom

MagnasMiska 2013.05.01. 11:24:58

@Barátusz:
Ne magadból indulj ki. Nagybetűvel írás két dolgot jelenthet, Kiabálást és kiemelést a szöveg többi része közül megkülönböztetvén 2külön ember írását.

Mivel nem vagy pozitív az írásaid alapján és valószínűleg magadból indulsz ki a Te negatív személyiségéből, eképpen úgy értelmezted a nagybetűt, ahogy leírtad...

Másik nem én szólítottalak meg legelőször, hanem Te kezdtél kritizálni ismeretlenül és észt osztani nagy művi bölcselgetvén és gizda módon provokálván!

Nem utolsó sorban egyetlen blog íróhoz se volt eddig egy kedves szavad sem, csak másokkal vitatkozni jársz ide.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.05.01. 11:38:00

(Misi, most úgy viselkedsz, mintha buta lennél.:/ A csupa nagybetû az óbégatás, kiemelésnek a shiftes verziót meg csak a fb-re beszabadult, iskolázatlan majmok használják. Elfogadottnak tartják.:S "A tisztelet jele." Aha... Na ezt a vonalat ne erõltessük itt a blogon. Kérve kérem.)

zopilote 2013.05.01. 14:07:42

@bence/mexiko:
Ez nem csak a DF rendszamokra ervenyes, szinte minden allamban harapnak az idegen rendszamokra. Ketszer buntettek eddig meg, egyszer Hermosillioban egyszer pedig Pueblaban, mindket esetben azert szurt ki a rendor, mert Veracruz rendszam volt a camoinetamon, meg is mondta:)
Szerencsere engem meg nem raboltak ki Mexikoban, ellenben Kanadaban tobbszor is:) Pedig jartam es laktam kemeny helyeken: Nogales, Aqua Prieta, Culiacan, Nueva Italia, Chilpancingo, Mazatlan, Zacatecas, stb:)

zopilote 2013.05.01. 14:12:45

@zopilote:
Kihagytam a felsorolasbol a Jardines de Humaya meglatogatasat tavaly Culiacanban es 6 eve pedig a Jesus Malverde Capillat:) Azok kemeny helyek voltak, feltem is. Gondolom, tudod mirol beszelek:)

bence/mexiko 2013.05.01. 18:54:39

"Bence várom a leírást a környékről ahol éltek,meg magatokról,mivel foglalkoztok,hogyan éltek,lakásban vagy házban,együtt anyósékkal latin szokás szerint vagy külön stb.Ahogy az egyik Mexikóba nősült városunkbéli fiú mesélte,teljesen elkülönülten élnek a különböző társadalmi osztályokban élő emberek,a gazdagok fegyveres őrökkel védett lakóparkokban,nem is érintkeznek más osztályokbélivel,kivéve a személyzetüket.Te ezt hogyan látod onnan?Közbiztonság?Időjárás?A tengerpartra sűrűn szoktatok kijárni?Mennyire van tőletek?Kocsival jártok?vagy tömegközlekedés is van,normális?Feleségedet tanítod magyarul?"

Oke, aprankent, egyszer csak a vegere jutunk... Mi valojaban egy vegtelenul egyszeru, teljesen atlagos eletet elunk alarendelve magunkat az egyetlen gyermekunk nevelesenek ami mint kiderult nem egyszeru feladat. Felesegem aktuarius, egy allami ceg alkalmazottja 17 eve bankokat, nyugdijpenztarakat es biztositokat ellenoriz. En magam reggel 8 es du. 2 kozott gitarozok (jazz gitar) utana ebedelek elindulok az iskolaba a kislanyomert aki ketnyelvu maganiskolaba jar itt ugy hivjak kinder es a du. hatralevo reszet vele toltom, viszem capoeirara hetente ketszer, kedden es csutortokon a longe do mar nevu capoeiraklubba. Felesegem reggel 9 - tol este 6 - ig dolgozik du. 2-3 kozott kotelezo ebedszunet a forgalom miatt kb. este 7 - re er haza. Nagyjabol negy eve ez mokuskerek megy, lakastorlesztes fizetese valamint nagy almok dedelgetese, hogy jovore 6 ev utan ujra elutazok Braziliaba a foci vb - re meg, hogy majd egyszer vilaghires jazz gitaros leszek. ;) szoval egy teljesen mindennapos irodista csalad vagyunk ket lakast kiadunk es neha turistak is jonnek de ma mar leginkabb visszavonultam ettol az uri passziotol mivel rengeteg idot emeszt fel es otthonrol 2008 - ota alig jonnek az en kategoriamban utazok. Azert nemreg felvittem a Popocatepetlre egy nagyon kedves magyar hazaspart akiket meg egy 2005 - ben nalam jart utazom ajanlott. Igy veluk kivetelt tettem de ma mar sokkal szivesebben foglalkozok kitelepulokkel mint turistakkal papir ugyintezes, most segitettem lakast venni valakinek, meg ettol fuggetlenul is mindig van valami nyuzsi azert. Anyosek mar nem elnek de ez a kerdes kivalo hosszan tudnek beszelni rola, alapvetoen a szemelyes tapasztalataim alapjan nem ajanlom senkinek az egyuttlakast mert errefele a csaladok kepviselik a szocialis halot igy joval szorosabb a kapcsolat kozottuk minek kovetkezteben surubben formalnak jogot maguknak arra, hogy beleszoljanak a kapcsolatodba. Ha konkretan egy fedel alatt laktok akkor ez mivel a latin kultura alapvetoen mas mint a magyar rendkivul zavaro lehet. Persze ez hozzaallas es szemelyisegfuggo is. a kozbiztonsaggal alapvetoen nincs gond de bizonyos dolgokat minden korulmenyek kozott szem elott kell tartani. Rajtam sosincs semmifele ekszer, ora, markas cipo vagy ruha es a telefonom is egyszeru. Mint sokszor irtam mar ha itt valami gond van az komoly galibava tud fajulni a pillanatok tortresze alatt igy hat jomagam a prevenciora helyezem a hangsulyt. Ha meglatnal az utcan egy sportcipos farmeres tucatarcot latnal sosem gondolnad, hogy ket lakast adok ki, egy harmadikban elek stb. Es ez a taktika nalam eddig bevallt. Ha elegans autoval jarsz, oraval, ekszerekkel, jo telefonnal, jo ruhakban es nem a megfelelo helyen vagy az olyan mint amikor a kurva felkinalkozik. Tessek itt vagyok csinalj meg. Es ilyenkor elobb-utobb meg is csinaljak a balekot. Persze mindig vannak akik nem tudnak ellenallni a statuszuk es onmaguk mutogatasanak nemreg Acapulcon lottek le fenyes nappal egy szerencsetlen belgat aki Mercedes cabrioval ment bevasarolni a Val Martba... Szerinted volt aki sajnalta a csokat? A legrosszabb az ilyen dolgokban, hogy a rendorseg lefoglalja a jarganyt es latatlanban lefogadom, hogy kulonbozo burokratikus dolgokkal elintezik, hogy sose jelentkezzen semmifele csaladtag az autoert majd amikor lejart a megorzesi hatarido a corelonban akkor szep nyugodtan eladjak sajat zsebre a kocsit. evan. Mi amugy autoval is jarunk meg tomegkozlekedessel is bar azzal foleg en meg a kislanyom mivel a felesegem munkaja miatt kotelezo statuszszimbolum az auto. Ami egy 1999 - ben vasarolt VW Derby. A vilag legegyszerubb autoja regebben sokszor berbeadtam turistaknak lementek vele Cancunig meg vissza, sosem volt vele semmi bajuk. Az eltero tarsadalmi osztalyok valoban elkulonulten elnek ennek extrem peldaja az orokkel, zart belso "testorseggel" rendelkezo fallal korulvett lakopark ide meg az allami rendorseget sem engedik be csak akkor ha hazkutatasi paranccsal erkezett. megintcsak evan. Ezt a reszet a dolgoknak valahol megertem mert ha egy kicsit is kiemelkedsz es maradsz a barrioban ahonnan indultal akkor ott nev leszel, tudjak, hogy neked van es elofordulhat, hogy kolcsonkernek, kisebb szivessegeket probalnak kicsikarni amit nem biztos, hogy viszonoznak. Kislanyom mindent ert magyarul es most mar ha magyarul kerdezem az eldontendo kerdesekre magyarul is valaszol. Nagyon felszinesen ennyi.

tanato 2013.05.01. 19:54:52

@bence/mexiko: Bemce nagyon szépen köszönöm a részletes információkat a kérdéseimre.Ezek szerint ti egy lakótelepi emeletes házban éltek.?És semmi személyzet,bébiszitter,takarítónő vagy ilyesmi,ami egy ottani középosztálybeli családnál szokásos, gondolná az ember?Feleséged is beszél magyarul?

BTBTBT 2013.05.01. 21:19:00

@Amarante:
"Gondolom ismered a mondast:nomen est omen:):) "

Ezt mire is értetted? :)

BTBTBT 2013.05.01. 22:31:28

@Amarante:

Egyébként nem veszem a fáradtságot ahhoz, hogy nekiálljak vitázni/kommentelni egy két hete regisztrált (mágnásmiska) nick mögé rejtőző, okoskodó, a kritikát nem szenvedő, gyerekesen sértődős alakkal, aki félremagyarázza a szavaimat, és olyanokat próbál állítani rólam, amiket nem mondtam.

Hadd piszkálja továbbra is a csőrét, hogy vannak még sikeres emberek külhonban. :)
(És ezt nem azért írtam, mert nagyképű lennék.)

montroyal ( CAN qc) 2013.05.01. 23:49:07

@bence/mexiko: Puerto Vallartaban
en is voltam szep hely lattad a kozpontban egy oszlopszeru iranyjelzo (vagy mi) kulombozo varosok vannak a csempeken es ott az egyik Siofok Hungaria felirat le is fotoztam..

bence/mexiko 2013.05.02. 00:43:12

Nem lakotelepi hanem egy harom emeletes epuletben lakunk ami teljes egeszeben a felesegem apjae volt amig meg nem halt. ez 2012. julius 14. - en kovetkezett be de mar elotte visszakoltoztunk apolni ot ugyanis rakos volt es 1924 - es szuletesu tehat lehetett sejteni a vegkifejletet. Azota is itt elunk a masik ket lakasunk pedig amolyan berhaz szeru epuletben talalhato orzo-vedo portaszolgalattal mindketto a legfelso emeleten a 6. - on egymassal parhuzamos utcakban... Ha egyszer erre sodor a szel szivesen korbeviszlek amennyiben erdekel... ;) Felesegem nem beszel magyarul, oszinte leszek nem is szeretnem, hogy megtanuljon mert az itteni magyar lanyokkal (kesobb a blogban terveim szerint feltunnek majd ok is persze csak alneven...) nagyon sokat viccelek ketertelmu dumakkal ebben nagyon jo vagyok de ha valaki erti a diskurzust az konnyen felre is ertheti. Ezzel egyutt par szot termeszetesen ismer es alapvetoen ha otthon lennenk szerintem hamar raragadna valami mert itthon a kislanyommal csak magyarul beszelek. Azt pl. hogy "mokus" keni vagja ugyanigy egy masik letfontossagu szot nevezetesen: "papucs" Igazsag szerint azert a kozeposztalyra nem jellemzo teljes mertekben a szemelyzet tartasa ez inkabb amolyan felso kozeposztalybeli valamint arisztokrata szokas foleg a bentlakasos takaritono itteni neven muchacha vagyis cseled... Ez egy olyan kulturalis vonulat amibe szuletni kell, jomagam rendkivul szegeny szekely bevandorlo csaladbol szarmazom egyszeruen keptelen vagyok masokat ugraltatni meg egreciroztatni marpedig ebben a szakmaban ez elengedhetetlen kulonben a muchacha elhagyja magat mert mas mexikoi hazaknal nem europai korrekt banasmodhoz van szokva. hanem ismet oszinte leszek a csicskaztatashoz. persze ennek van egy jellegzetesen mexikoi formaja ahol mindenfele verbalis es egyeb durvasagot kerulnek, recseg-ropog a por favor meg a muchas garcias, meg a te pido un favor (kernek egy szivesseget etc.) tehat nem egy az egyben parancsolnak hanem rendkivul udvarias formaban de ezzel egyutt kenyszeritik a bejaronot, hogy elvegezze a feladatat. Az en esetemben mivel sem apai sem anyai nagyszulok nincsenek a kozelunkben (apai nagyszulok Budapesten, apamnak mellesleg van egy 2011 - ben szuletett lanya, az enyem 2009 - ben szuletett, az anayiak pedig lamentablemente kihaltak) igy nekem minden kulso segitsegert fizetnem kell. Igy alakalmankent persze igenybe veszek segitseget itt azonban rendkivul fontos a megbizhatosag, hiszen nem lehet mindenkira rabizni a kislanyodat (lasd. man on fire cimu mar emlegett film es tarsai) a masik problema pedig a kulturalis tarsadalmi kulonbseg hiszen a muchacha mindig hozza a kislanyat, gyerekeit is (mert nincs kire hagynia oket) rendszerint elvalt nok es tobb apatol szarmazo porontyok tehat kaotikus eletek, ahol pl. teljesen normalis, hogy a bejarono gyerekei cipoben ugralnak a kanapen mert otthon naluk az ezer muszakban dolgozo egyedulallo anya ezt mar nem tudja szovatenni es energia hijan nem is akarja nevelni a gyerekeit (rengeteget tudnek meselni a szegeny barriokban elokrol es sorsukrol ez egy rendkivul halas tema ahol kivaloan lehet szemleltetni a mexikoi tarsadalomban megbuvo egyenlotlensegeket es igazsagtalansagokat.) de ebbol is latszik, hogy egyaltalan nem mindegy kire bizod a gyereked. Foleg ha kislany. 2009-2010 - ben segitett nekem egy rendkivul preciz es megbizhato magyar kisholgy Barbara akinek a mai napig halas vagyok azota mar irorszagban el, ot valtotta egy ciganylany akit meg 2000 - ben ismertem meg egy buszmegalloban es 10 evvel kesobb felkertem jojjon ki segiteni ujszulott fel eves gyermekem felvigyazasaban. Kifizettem a repulojegyet egy honapig birta elvalasunk az orok harag es magazas jegyeben tortent... ez van... sokan sokfelekeppen probalkoznak nekem regi vagyam otthonrol megbizhato, ertelmes, nyugodt, csendes tipusu, szorgalmas, gondoskodo lanyokat/fiatalasszonyokat/holgyeket kihozni mivel hihetetlen kereslet lenne rajuk az utobbi idoben majdnem minden kinti magyar lany szult mar es tudom szemelyes beszelgeteseim alapjan, hogy igenyelnek a magyar nyelvu magyar kulturaju baby sittert aki amolyan nagymamafeleszeruseg modjan sutne, fozne, vasalna, takaritana egyszoval ellatna a haztartas koruli teendoket. Remelem egyszer sikerul ez is hiszen azok a lanyok akik kint maradtak es komolyan gondoltak a dolgot sok esetben nagyon jo korulmenyek koze csoppentek ugyanis errefel egy vekony, magas, csinos vilagos haju/szemu, vonzo fiatal magyar lany valosagos kincsnek szamit a meka palik szinaranyban merik oket... Nekem elhiheted... ;) szoval a lanyok nem kallodnak el itt sem, nem ugy mint az aranygyuszu... kkk... orulok, hogy valaszoltal, jo dolog erezni, hogy van egy kis erdeklodes es, hogy meg tudom osztani a tapasztalataimat masokkal is. gracias y saludos!

bence/mexiko 2013.05.02. 00:47:22

Vallarta valoban remek hely, bar konkretan erre a tablara nem emlekszem igazsag szerint tolmacsi minosegben jartam arrafele nem sok idom volt szetnezni de persze az obol hatalmas es rendkivuli modon kiepitett, joval modernebb, fejlettebb mar mint Acapulco az egesz varoska... Rengeteg kanadai, amerikai jon le attelelni rendszeresen 3-4 honapig maradva a teli szezonban. Szoval olyankor nagy a nyuzsi.

Latcho Rom 2013.05.02. 02:03:03

@bence/mexiko: Gitarozgatok a tobbi hangszer mellett magam is (manouche) te milyen jazzt nyomatsz?

kék madár 2013.05.02. 02:16:35

"felesegem nem beszel magyarul, oszinte leszek nem is szeretnem, hogy megtanuljon mert az itteni magyar lanyokkal (kesobb a blogban terveim szerint feltunnek majd ok is persze csak alneven...) nagyon sokat viccelek ketertelmu dumakkal ebben nagyon jo vagyok de ha valaki erti a diskurzust az konnyen felre is ertheti"
gratulalok

kék madár 2013.05.02. 05:13:16

@bence/mexiko: ahhoz is gratulalok hogy ilyen sikeresen megvezettel ennyi embert

tanato 2013.05.02. 07:39:00

@bence/mexiko: Köszi a részletes választ Bence,valahogy én is így gondoltam.Tényleg egy magyarországi cigánylányt utaztattál ki muchachának Mexikóba,,ez komoly?Aztán mi lett vele?Visszament Magyarországra?Érdekes egyébként a muchacha elnevezés is az angolos hangzású maid helyett.Az egyszerűen lányt jelent ugye?HOrthy rendszerben itt is egyszerűen lánynak hívták a bentlakó cselédeket egymásközt a munkaadó háziasszonyok.Elküldtem a lányt a boltba,megcsináltattam a lánnyal a vasalást stb.

tanato 2013.05.02. 07:43:51

@bence/mexiko: Szóval még egy kérdéskör:Mivel magam orvos volnék,ha pár szóban írnál az ottani eü.-ről,állami ellátás van vagy magánbiztosítós,vagy a kettő keveréke?Milyen rendszerű az orvosképzés,ott is hat év alap+öt év szakvizsga mint a magyar,vagy más a systema?Államilag finanszírozott az orvosképzés vagy önköltséges?Mennyi orvosi egyetem van Mexikóban,és ezen belül a fővárosban?Gondolom magában a városban több mint nálunk az egész országban.

BTBTBT 2013.05.02. 08:00:26

@MagnasMiska:

Csak magadat röhögteted ki azzal, hogy már megint megpróbálsz baromságokat állítani rólam.
De a jövőben nem kell ilyesmivel fáradnod, ugyanis megkímélem magam a jelenlétedtől. Meg majd az új nick-edétől is.
További jó okoskodást. :)

bence/mexiko 2013.05.02. 17:46:07

igazsag szerint en a klasszikus be-bop gitarozast csipem es csinalom a magam szintjen, Montgomery, Grant Green, Joe Pass, Benson, Metheny, Abercombie, Toninho Horta es meg par tucat gitarost mellejuk irhatnek a kedvenceim kozul de a gypsy jazznel maradva pl. a Rosenberg trio is nagy kedvencem bar jomagam ebben a stilusban szerintem nem szamitok ertekelheto gitarosnak. Igen valoban egy magyarorszagi ciganylanyt hoztam ki muchachanak ami tenyleg lanyt jelent akarcsak a chica. Hogy mi tortent vele? Tobbsiku a dolog egyfelelol felesegem nagyon rosszul jott ki vele, nehezen fogadta, hogy a lany otthonmarad velem mikozben o elmegy dolgozni egyszoval nemi noi feltekenykedes is kozrejatszott masfelelol a felesegem a mexikoi bentlakasos muchahca rendet kovetelte volna meg ami hat nap munka egy nap pihenonapot jelent a muchacha foz, mos, takarit, gyerekfelugyel, az itteni muchacha felszolgalja az etelet megvarja amig mi eszunk utana leszedi a tanyerokat es megterit maganak nos ez egy magyar kulturkorben szocializalodott szemelynek rendkivul idegen. hogy pc modon fogalmazzak... egyszoval voltak surlodasok en meg a ket no kozott igyekeztem valahogy fenntartani az egyensulyt. Mivel a ciganyok es a latinok is atlagos esetben temperamentumosabbak a magyaroknal ez nem volt egyszeru feladat. A fizetese sem volt csillagaszati osszeg bar errol korabban skypeon egyeztettunk es akkor meg nem volt gond vele. Emellett itteni magyarok is befolyasoltak a szabadnapjain hogy mifele dolog az, hogy szombaton is dolgozik etc. szoval a hires inkabb hirhedt kulfoldi magyar osszetartas is megnyilvanult. De a hangsuly inkabb azon volt, hogy a lany egyszeruen nem erezte jol magat egyszal magaban egy vadidegen orszagban ahol meg annyit sem tudott mondani spanyolul hogy hola... (szia) egyebkent beszedes sztori, hogy amikor eloszor talalkoztunk magyar ismerosokkel spontan modon tortent a dolog es nem szoltam elore, hogy lesz velem egy ciganylany igy mar percek ota beszelgettunk epp a kedvenc kajainkrol amikor az addig teljesen nema ciaganylany varatlanul kozbeszolt es azt mondta "sztrapacska" csak ezt az egy szot mire a magyarok, hogy je milyen jo a kiejtese a muchachadnak... mire en: persze mert o is magyar... egy atlagos ciagnylany a barna borevel itt oly mertekben illik a helyi lakosok koze, hogy fel se merul bennuk, hogy egy masik kontinensrol erkezett... meg egy dolog kozrejatszott a ciganylany nem vallalt csak gyermekfelugyeletet meg nemi takaritast a lakasban a fozes, felszolgalas szoba sem johetett ugyanakkor mert magyarorszagi arakkal es fizetesekkel kalkulalt tobbet keresett mint egy szimpla meka muchahcha. Meg hosszasan irhatnek a dologrol hiszen az sem mindenkinek megy, hogy egy idegen orszagban zokkenok nelkul beilleszkedik es a szemelyes problemakat sem lehet elore boritekolni mert azok foleg egyutteles soran jelentkeznek elsosorban. Nekem ez egy kellemetlen kudarcelmeny volt, bar a lany cigany etnikumanak nem volt kozvetlen koze az elvalashoz azert az utolso napok komoly feszultsegben teltek es eleg ciganyosra sikerultek, sok kiabalas, veszekedes a lany elkoltoztetese egy masik lakasunkba, repulojegy atfolgalalasa ez pluszpenz ezt levontam a fizetesebol ebbol ujabb kiakadas, tovabbi veszekedesek, a lany keptelen volt fekezni az indulatait utcan kiabalas air france irodaban kiabals stb. szoval nem sikerult kulturaltan megoldani az ugyet. Azota nem tudok rola semmit, hogy jelenleg mivel foglalkozik vagy hogy el otthon arrol nincs tudomasom. Ezutan erkezett hozzank egy fiatal 35 eves egyedulallo anya akit Marcianak hivnak aki minden hetkoznap du. - an 5-8 - ig jott hozzank takaritani, mosni, fozni valamint gyerekfelugyelni. Kislanyom 8-17 oraig mar 3 honapos kora ota bolcsodeben volt ugyanis itt csak 3 honap a szulesi szabadsag. Gyes vagy Gyed nincs. semmilyen formaban. Marcianak 3 gyereke van 2 vagy 3 palitol az egyiket Jimenat (aki egyebkent nagyon szep kislany) mindig hozta magaval. Ilyenkor az a musor, hogy ha a kislanyom Csibi (amugy Mariana Pannonia Kovacs Leon a hivatalos neve) evett valamit akkor a muchacha kislanya is evett ugyanabbol vagy valami mast ami az o koranak megfelelo dolog volt tehat. pl. nem krumplipuret hanem sult krumplit. Es igy tovabb... a fizetes hetente volt ha jolt tudom egy napra 100 pezot fizettunk jelenleg az arak 8 oras muchahca munkara 200-250 pezo korul vannak illetve innen indulnak a tobbi megegyezes valamint tarsadalmi osztaly es munkamennyiseg kerdese. (nem mindegy hogy valaki 60 nm - t takarit vagy 600 - at... Roviden a muchacha temakor ennyi, persze ez egy orok folklorikus temakor a helyi telenovellakban hiszen minden muchacha arrol almodik, hogy egy szep napon valaki vegre felesegul veszi (someday my prince will come) es sikerul feljebb tornasznia magat a tarsadalmi rangletran megszabadulva abbol a nehez es faraszto sok utazassal, munkaval jaro eletbol ami nekik altalaban reszul jut. Mellesleg a muchachak imadjak a telenovellakat sokszor ugy erzik roluk szolnak...

bence/mexiko 2013.05.02. 18:28:14

Gyogyaszat/orvoslas nagyon-nagyon feluletesen. Ebben a temakorben nagyon jaratlan vagyok de azert voltak tapasztalataim. Eloljaroban annyit, ha gondolod nezz utana a kawasaki szindromanak altalaban nagyon keves orvos ismeri nem akarom leloni elore a poent de a blogban talan meg szerepelni fog egy ezzel kapcsolatos esemeny... Tehat, van allami iskola meg maganiskola szerintem majdnem minden szakra. Szociologust meg konyvtarost valoszinuleg nem kepeznek maganiskolakban mert ezek mint mindenhol itt is eladhatatlan szakmak. Bocsanat. Epp ugy persze mint a jazz-gitaros... ;) Szoval szerintem maga az orvoslas elekepeszto uzlet foleg a magankorhazakban amit ugy kell inkabb elkepzelni mint egy szuperhotelt en megfordultam az ABC korhazban (ami Mexikovaros talan legelegansabb es legdragabb magankorhaza) egy szules utani latogatason, az ajto elott biztonsagi or csak akkor enged be ha be vagy jelentve maga a szoba az gyakorlatilag egy kisebb apartman az egesz korhaz hihetetlenul ellenorzott (hogy ne lehessenek gyermekrablasok) kulon szemelyzet szolgalja fel az eteleket pincer egyenruhaban a takaritono masfajta egyenruhaban a recepciosok, az apolonok mindenki sajat egyenruhaban tehat olyan mint egy 5 plusszos luxushotel. Az ujszulottrol ujjlenyomatot es talplenyomatot vesznek a csuklojara karkotot erositenek a szuletesi adataival es nevevel szoval rendkivul komolyan veszik a dolgot. Ugyanez vonatkozik a gyogyaszat minden teruletere ha van penzed megfizetni nem tudsz lehetetlent kerni. Rendkivul magasan kepzett es tapasztalt orvosok akik egyebkent muszak utan ha hobbigitaroskent neha osszejonnek velem jammelni ugyanugy fuveznek mint barki mas (en egyebkent nem) annak idejen emlekezz vissza a Deri Janost is Mexikovarosban kezeltek, tehat nekem pozitiv tapasztalataim vannak de ennek rendkivul komoly ara van. betegbiztositasok egyebkent mar kb. havi 20 dollartol elerhetoek ez is ugy mukodik mint minden Mexikoban mindenki szamar kinalnak biztosiasokat es mindenki a szamara elerhetot fizeti meg. Allami ellatas is van erre sok ralatasom nem volt aposom betegsege kapcsan parszor belatogattam allami korhazakba is de az egy teljesen mas vilag a hozzatartozok viszik be a leveseket, elelmet a hozzatartozok valtva egymst alszanak pokorocokon a korhaz folyosojan es mas hasonlok. Errol is hoszan lehetne beszelni de inkabb egy rovid sztori ami beszedesebb lesz mindennel. Orvosi osztondij nemzetkozi kapcsolatok igy kerult hozzam ket debreceni huszoneves lany akik a helyi orvosi egyetemen szereztek lehetoseget egy mexikoi gyakorlatra... hm... irtak is nekem, szallas par nap Mexikovaros turistaskodas aztan irany Minatitlan... Igy is tortent... megbeszeltuk, hogy ha jonnek visszafele beugranak ujra hozzank meg a visszautazas elott par ejszakara es megvitatjuk az elemenyeket. Talan masfel honappa kesobb kuldtek egy mailt, hogy jonnek... Kerdeztem toluk megis hogy boldogultak es hogy sikerult a gyakorlat. Mondtak minden rendben volt de a gyakorlatot egy kicsit maskepp kell elkepzelni mint otthon. Korbevezettek oket egy allami korhazban ahol komoly betegek voltak majd mondtak, hogy kezdjenek el bejarni gyakorlatra, hogy tudjanak gyakorolni (a betegeken!) ha elrontanak valamit nincs semmi baj... Az allami korhazakban az is siman elofordulhat, hogy egy irastudatlan vagy csak indian nyelven beszelo indian lanynak aki amugy is jaratlan a varosi kozegben meg a hivatalos dolgokban szuletik egy szep egeszseges kisbabaja amit kicserelnek mondjuk egy down szindromasra mert a masik anyukanak volt penze es talalt egy korrupt orvost. Konkretan ilyen esetrol tudomasom nincs de a mediaban idonkent kozolnek ehhez hasonlo dolgokat. Az allami orvosok rosszul fizetett tulterhelt kevesbe felszerelt korhazakban dolgoznak a maganorvosok rendkivul jol fizetett elsoosztalyuan felszerelt kifogastalan korulmenyek kozott de oriasi nyomas alatt dolgoznak, hiszen meg a halalos beteg is azt varja ,hogy mentsek meg elvegre is o ezert fizet. Es ugy is banik a zorvosokkal mint generalis a kozkatonaval... Az allam viszont kotelezi a magankorhazakban dolgozo orvosokat, hogy heti egy nap (ha jol tudom) allami korhazakban lassanak el szolgalatot es ezt tulajdonkeppen szeretik mert a szegenyek nem penzzel hanam halaval fizettnek es ez az amit a maganorvos csak ritkan kap meg hiszen o ki lett fizetve, elvegezte a dolgat mit akar meg ezen kivul? Tehat ez is egy rettentoen osszetett dolog. Arrol egyebkent, hogy hany orvosi egyetem talalhato Mexikovarosban elkepzelesem sincs ez egy olyan szakterulet ahol egy elkallodott jazz gitaros a legkevesbe sincs otthon. De ha a puszta kivancsisagnal komolyabb dolgok vezetnek szivesen adok neked kontaktokat tobb orvos rokonom is van (egyikuk igaz allatorvos a masikuk pedig rendorsegi koteleken belul dolgozik) valamint sogorom egyik lakasat is fiatal, palyakezdo es szerintem allami orvosok berlik. Remelem azert tudtam segiteni egy kicsit azert ha meg maradtak volna kerdesek, ne kimelj! ;)

tanato 2013.05.02. 19:42:47

@bence/mexiko: Nagyon szépen köszönöm a részletes információkat úgy muchacha mint orvoslás ügyben.Egyébként mi a különbség a muchacha és a chica között?Teljesen ugyanaz a jelentése?Természetesen fogok küldeni elérhetőséget is,szívesen beszélgetnék az általad felsorolt valamelyik mexikói kollégával is.
Más kérdéskör még:Mennyire saccolod a Mexicóban élő magyarok létszámát?Akiket ismersz,azok miből élnek,mivel foglalkoznak kint?Az előző kommentedben említett magyar nők,akik jó körülmények között élnek,ott szültek és magyar bébiszittert kerestek. azok mint feleségek kerültek ki?Akkor ezek szerint ők is mexikói muchachát tartanak?
Na még egy utolsó kérdés.Milyen sűrűn szoktál Magyarországra látogatni?mennyi idő az út és hány átszállásos?

bubblelulu 2013.05.02. 21:47:28

@zopilote: köszönöm az infókat, megkeresem! :)
Jelenleg Puerto Vallarta és Punta de Mita között, de általában Careyes/Jaliscoban szoktam lenni. :)

@bence/mexico: PV-ben hol van az a Siófok csempe? Ezerszer voltam Puerto Vallartában, de még sosem láttam! :)

bubblelulu 2013.05.02. 22:09:40

@bence/mexiko: PV-ben hol van az a Siófok csempe? Ezerszer voltam Puerto Vallartában, de még sosem láttam! :)

bubblelulu 2013.05.02. 22:11:48

@bence/mexiko: PV-ben hol van az a Siófok csempe? Ezerszer voltam Puerto Vallartában, de még sosem láttam! :)

(Úristen, mennyit bénáskodom ezekkel a kommentekkel! Mindenkitől bocs!) :D

Latcho Rom 2013.05.02. 22:30:19

@bence/mexiko:

"igazsag szerint en a klasszikus be-bop gitarozast csipem es csinalom a magam szintjen, Montgomery, Grant Green, Joe Pass, Benson, Metheny, Abercombie, Toninho Horta es meg par tucat gitarost mellejuk irhatnek a kedvenceim kozul de a gypsy jazznel maradva pl. a Rosenberg trio is nagy kedvencem bar jomagam ebben a stilusban szerintem nem szamitok ertekelheto gitarosnak."

Imadom oket, West, Passt kulonosen. Milyen gityod van?
En egy kis Ciganon kezdtem, most egy Latcho Drom van, + banjok, mandolinok, flamenco gitarok mellett. Ha nem allnek ilyen csehul szabi ugyben egyszer el szeretnek jutni Samoisba, a nyari Djangofestre.

Ha erdekel, itt sok jo dolgot talalhatsz, hangszert, tanulast...en Djuri neven irok oda nehanapjan.
www.djangobooks.com/

bence/mexiko 2013.05.03. 03:39:45

Fogalmam nincs merre talalhato a Siofok csempe de amugy Mexikovarosban is meglehetosen sok a magyar jellegu utalas, Budapest utca, Kodaly Zoltan utca ezenkivul magyar kiralyok uvegablakokon a Londres utcaban a Zona Rosan szoval akadnak itt erdekessegek boven... Szerintem ez a kapcsolat meg Miksa csaszar korul kezdodhetett akit ugyan nemes egyszeruseggel kivegeztek de megis hagyott valami nyomot az orszag tortenelmeben. Mindenesetre ha Mexikovarosba ersz jelentkezz mindenkeppen es osszefutunk egy kis eszmecserere, egy kis tequilara vagy rumra meg egy kicsit gyakorolni a magyart... kkk... ;)

Allati erdekes itt osszefutni egy gitaros kollegaval ranezek mindenkepp az emlitett honlapra annal is inkabb mert vilag eletemben autodidakta voltam meg akkor is ha sok remek zenesz es tanar idegeit roncsoltam annak idejen viharos ifjusagom soran gitartanulas cimszo alatt (Tornoczky, Horanyi, Szeverenyi, Gyarfas) igy utolag mindojukre szeretettel es megbecsulessel gondolok vissza. Gitarom jelenleg csak egy van egy 100 dollaros Yamaha akusztikus gyakorlogitar mert amikor hosszu evek kihagyasa utan 2006 - ban ujra kezdtem a skalazast tettem egy fogadalmat is... De regebben volt pl. egy meno Heritage jazz gitarom kb. 2-3 ezer dollaros arban... Manapsag inkabb a hangszeres tudasra, a hallgatosag figyelmenek megragadasara/fenntartasara es onmagam tokeletesebb kifejezesere, valamint egyeni jatekstilus es harmoniafuzes, dallamvilag kifejlesztesere koncentralok a zenen belul szerintem mindegyik mutatvany lenyegeben fuggetlen a hangszertol. Persze nyilvan a manouche stilus a megszolalas miatt a stilusnak megfelelo hangszert kovetel igy ott ez alapkerdes. A samoisi fesztivalrol irhatnal bovebben, eletemben nem hallottam rola ez Mexikoban van? Ha igen gyere ki es a tobbit bizd ram bevagodunk a kocsimba es lemegyunk szetnezni meg egy kicsit megporgetni az ujjainkat az all of me -re pl... ;) javaslom vegyel fel facebookon mert itt szakmazni szerintem a tobbieknek vegtelenul unalmas dolog ott viszont nyugodtan "oszthatjuk egymasnak az eszt" ;) elore is koszonom!

bence/mexiko 2013.05.03. 04:00:59

Más kérdéskör még:Mennyire saccolod a Mexicóban élő magyarok létszámát?Akiket ismersz,azok miből élnek,mivel foglalkoznak kint?Az előző kommentedben említett magyar nők,akik jó körülmények között élnek,ott szültek és magyar bébiszittert kerestek. azok mint feleségek kerültek ki?Akkor ezek szerint ők is mexikói muchachát tartanak?
Na még egy utolsó kérdés.Milyen sűrűn szoktál Magyarországra látogatni?mennyi idő az út és hány átszállásos?

Nagyon tomoren mert ha bovebben valaszolnek azzal lelonem a kesobbi blogok poenjait... a magyarok letszamat nehez megsaccolni, folyamatosan valtozik es vannak akik rejtozkodo eletmodot folytatnak. Itt a fovarosban szerintem tobb szazan is lehetunk. Hivatalos kimutatasa csak a nagykovetsegnek van de ott is csak azokat tartjak szamon akik regisztraltak magukat es szerintem nem foglalkoznak azzal, hogy az illeto mar elutazott Mexikobol vagy netan Mexiko mas reszeire koltozott mar. Kerdes az is kit tartunk magyarnak aki magyar allampolgar vagy azt aki Magyarorszagon szuletett szulok gyermekekent Magyarorszagon szuletett es magyarul is beszel. az en kislanyom pl. magyar? magyar allampolgar, magyar az utlevele nem Magyarorszagon szuletett es egyelore nem beszel magyarul csak ert illetve par szot azert tud mondani enyhe mexikoi akcentussal ejtve azokat. Az identitasa egyelore teljes mertekben mexikoi nem tudja mi az a vizipok, doktor bubo, frakk a macskak reme, makos retes, hajra fradi es igy tovabb. A magyar kulturalis utalasokat nem vagja... sajnos de azert szep lassan ranevelem... Mibol elnek mivel foglalkoznak ez egyelore legyen titok meg... nem mint feleseg kerultek ki... ez biztos... szinte szaz szazalekban. mexikoi muchachajuk van szenvednek is veluk, legtobbszor folyamatosan valtogatjak oket illetve sokszor vendegul latjak anyukajukat akik ugyan sokat segitenek nekik de a mexikoi vilagot keptelenek megszokni ugyanis 50-60 ev magyarorszag utan ez mar nem megy olyan egyszeruen a spanyolrol, meg a helyismeret teljes hianyarol nem is beszelve. Ok ugy erzik magukat mint akik nem egy idegen orszagba hanem egy masik bolygora csoppentek. 2006 ota ketszer voltam otthon 2007 - ben es 2011 - ben nekem az ut mindig ket atszallasos volt a hazaut rovidebb de az is kb. 13 oras netto repulon toltott ido a Mexikoba valo repuleskor eltero uton szallnak a gepek felmennek egesz Gronlandig emiatt ez min. 15 oras netto repulest jelent, plusz az atszallaskor eltoltott vesztegeles Europa valamelyik nagyvarosaban jellemzoen Madrid, London, Parizs, Amszterdam vagy Frankfurt johet szoba. Kovesd a blogot ha sikerul osszeszednem magam megirom a folytatasait az igazi kincsek (olvasoi szemszogbol) ugy erzem meg hatravannak...

tanato 2013.05.03. 07:35:34

@bence/mexiko: Köszi az infót és várom a folytatást is.

Latcho Rom 2013.05.03. 21:48:52

@shakti_rom: Kuldtem uzenetet ezen a blogon, remelem oda is er hozzad

2013.05.19. 19:53:35

szia! érdekes kis írás.engem az érdekelne,hogy nem félsz-e,hiszen köztudottan veszélyes terepre települtél,az egészséged,hogy bírja ezt a sok érdekes betegséggel tűzdelt terepet? írhatnál még a lányodról,hogy sikerül a magyar kultúrát átadnod neki.

Nagy Jani Yani 2013.08.22. 04:42:18

Szia Bence!
Nagyon erdekes iras koszi hogy, feltetted tetszik. En is itt elek 2 eve Mexico Df-ban. Hobbi szinten gitarozom, kedvencem a kavehazi gipsy jazz. Ha van kedved osszefuthatunk.

bence/mexiko 2013.08.22. 15:52:44

Szia Jani, orulok, hogy tetszett az iras es termeszetesen orommel osszefutok veled amikor csak idom engedi. Sot... Augusztus 20. - a alkalmabol e het szombatjara (augusztus 24.) szerveztem egy kis bogracsozast egy barati magyar hazaspar hazaba ahova teged is szeretettel varunk. Facebookon (ha fent vagy) keress meg es ha gondolod jelold a comunidad hungara en mexico nevu csoportot is amit en hoztam letre az itteni magyarsag osszetartasa celjabol. A masik lehetoseg a telefon: (044) 55-3047-3178 ezen a szamon du. 3 - tol elersz. (elotte altalaban gyakorlok es nem nagyon hallom meg a csorgest) Az osszejovetelt amugy du. 1-2 kozott inditjuk a pontos cimet pedig kuldom amint kapcsolatba leptunk az arcon vagy telefonon. Minden jot es orulok, hogy felbukkantal remelem hamarosan szemelyesen is megismerjuk egymast! Saludos!

taniko 2014.02.27. 13:39:46

Kedves Bence,

Nagyon érdekesnek találtam a cikked, írtam neked facebook-on, mert lenne néhány további kérdésem Mexikóvárossal kapcsolatban, ha nem bánod.

Szép napot,

Anikó

Antalya 2014.06.11. 21:28:41

Szia Bence! En kanadai-magyar vagyok, aki most eppen Magyarorszagon szenved es varakozik kenyszerbol. Magyarorszagrol (mivel nagyon nem tetszik es nagyon nem szeretem!) koltozom majd eloszor Antalyaba, Torokroszagba, onnan viszont vissza Kanadaba, Victoriaba. A lenyeg: Kanadaban, Victoriaban csak 2 X 1 honapot akarok majd eltolteni evente es 10 honapot pedig Mexikoban. Angolul folyekonyam beszelk es spanyolul is jol. Szerinted melyik kolonialis sitlusu varos lenne a legjobb pl. nyaron lakni Mexikoban vagy 5 honapig: Oaxaca, Morelia, San Miguel de Allende, cerca de Lago Chapala, Puebla, Guadalajara, Puerto Vallarta vagy a Yucatan felszigeten Campeche esetleg Merida. ezeket csak "telre" gondoltam. Qué piensas de estos lugares? A mi me musta mucho la vida latina y la mentalidad tambien.Yo vivé 3 anos tambien en Miami, Florida, en los Estados Unidos con muchos Cubanos. Casi toda la ciudad habla espnol en Miami, Florida. Por favor, dame unas ideas buenas para vivir en Majico. La Ciudad de Mejico es demasiado grande para mi a vivir con 25 millones de habitantes. Szia!
.

Atheas89 2015.01.27. 18:38:10

Kellemesen megmosolyogtam az irasod. Az en ferjem is mexikoi, ugyan mi nem Mexico Cityben hanem egy joval aprobb varosban (Guanajuatoban illetve Queretaroban egy ideig ) eltunk eleg sokaig de minden szavaddal csak egyeterteni tudok. Szamomra Mexiko mindenfelekeppen egy hihetetlenul pozitiv elmeny volt es lesz is. Habar az elet elsodort minket onnan de minden evben igyekszunk (ha lehet tobbszor is) haza utazni a csaladhoz. Jo volt olvasni a soraid!

jurist 2015.09.06. 14:44:18

@bence/mexiko: Kedves Bence. Bár azt látom, hogy irásod nem épp friss, érdeklődnék, hogy feltudnám e veled valahogy venni a kontaktot, mert egy hónap múlva költöznék ki Mexikóvárosba, és hát lenne pár kérdésem. Köszönöm

freelander1 2017.04.01. 22:42:27

Igyekszem mindig pozitívan állni emberekhez, meg az olvasottakhoz, de most minden erőlködésem ellenére csak az jön le, hogy a levélíró egy modoroskodó kis pötsch... Aki még az észt is osztja abból a kis békaperspektívából, amibe volt szerencséje belecsöppenni. E' van.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása