oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. április 30. 06:51,  A boldogulás három szabálya 456 komment

2013. április 30. 06:51 Határátkelő

A boldogulás három szabálya

Jó messzire megyünk ma, egészen Mexikóvárosig, ám közben kiderül az is, mi köze van a megbuherált ferihegyi nyilvános telefonnak és miért érdemes filmeket nézni határátkelés előtt. Jöjjön tehát Bence és az ő nem hétköznapi története.

Mexikóváros cím.jpg

„Régóta tervezem, hogy szakítok egy kis időt és ígéretemhez híven leülök és írok pár sort Mexikóvárosról, de eleddig valahogy sosem voltam képes elszánni magam. Ennek oka elsősorban az volt, hogy Mexikóról annyian annyiféleképpen írtak már, ráadásul sokan úgy, hogy még a lábukat sem tették be soha az országba. Emiatt rengeteg hamis / téves információ kering erről az amúgy valóban rendkívül összetett és egzotikus országról.

Amiért végül mégis tollat, azaz klaviatúrát ragadtam, az főleg annak köszönhető, hogy szeretném ezeket a csúsztatásokat – konkrétan hülyeségeket – egyszer s mindenkorra eloszlatni.

Természetesen az én írásom (is) szubjektív lesz, legalábbis a szempontjait tekintve mindenképpen, de azért igyekszem objektívan ábrázolni az itteni hétköznapokat. Éppen ezért jobbára Mexikóvárosra fókuszálok, és igyekszem a Határátkelő profiljának megfelelően a kivándorlás szemszögéből is feltérképezni a terepet.

A legelső és legfontosabb dolog, hogy annak ellenére, hogy annyiszor leírták már, hogy Mexikóban illetve annak egyes területein nem létezik állam, szögezzük le, hogy igenis létezik, bár igaz, hogy bizonyos dolgokban kettős mércével mér és vannak olyan dolgok, amikbe nem avatkozik be, például ha drogkartellek békésen szitává lövik egymást.

Ha ugyanezen kartellek benzint kezdenének el árusítani, ami természetesen kizárólagos állami monopólium, na, akkor megnézhetnék magukat és az ellenül felsorakozó katonaságot... Fogalmazzunk tehát úgy, hogy az állam nagyon is létezik, csak bizonyos területek ellenőrzését kiengedi a kezéből (például a kábítószer-kereskedelmet).

Most ugorjunk egy kicsit, hiszen bőven lesz még időnk beszélni a drogcsempészek nehéz hétköznapjairól, most evezzünk békésebb vizekre!

Jómagam kilenc éve léptem be először Mexikóba, azóta történt egy s más, de egy dolog változatlan: már akkor is és most is Mexikóvárosban éltem / élem mindennapjaim.

Residente permanente a migrációs besorolásom, mexikói feleségem és egy 4 éves félvér kislányom van, aki kettős állampolgár, meg persze rengeteg emlékem, sztorim, hiszen az évek során történt egy s más...

Érme-ügy a Ferihegyen

Tulajdonképpen minden Ferihegy 1.- gyen kezdődött egy meglehetősen ködös, hűvös, szeles április 19.-i napon, amikor szinte a semmiből (valójában az aznapi utolsó járattal, nevezetesen a kölni géppel érkezve) felbukkant leendő gyermekem anyja... Persze akkor és ott nekem ő csak egy szimpla kliens volt, aki félszegen megközelítette a valutaváltó ablakát és annak rendje s módja szerint felmutatott egy eurót, ismétlem, egy darab egyeurós érmét, mondván, hogy ő ezt beváltaná ropogós hangerian forintra.

Nosza, rajta, ennek semmi akadálya, bár udvariasan tájékoztattam, hogy érmét 200 forintos árfolyamon rablunk, pardon, váltunk. Mondta, hogy „no hay problema", és már el is viharzott az ellenértékként kapott 200 HUF-fal.

Kisvártatva azonban újra felbukkant, kezében egy újabb 1 eurós érmével... Hiába, ha a nők valamit nagyon akarnak, senki sem állíthatja meg őket. Amúgy ez tényleg teljes mértékben megtörtént eset, nem veszek el, nem teszek hozzá semmit.

Ha viszont már úgy alakult, hogy visszajött, igyekeztem megfejteni az okát, így rövid eszmecserébe bocsátkoztam vele, nagyjából 5-10 szavas spanyol szókincsemmel, valamint kimeríthetetlen kézjeleimmel. Így derült ki, hogy telefonálni szeretett volna, de a telefon elnyelte a pénzét... na, igen, taxis barátaink igyekeztek egy kis mellékeshez jutni és némileg átalakították a telefont, ami a preparáció után inkább a félkarú rablóval mutatott rokonságot, mint a nyilvános távhívó készülékkel, de ne együnk rosszindulatúak és különben is mindenki törődjön a saját dolgával.

Én is azzal törődtem, így hát szóba elegyedvén egzotikus mexikói kliensemmel, kiderítettem, hogy szállást keres, két napig marad Budapesten, az unokahúgát is hozta, valamint hogy tulajdonképpen elfogadja személyes segítségnyújtásomat és hajlandó megvárni, amíg bezárom a kócerájt, hogy aztán elkísérve őt kubai ismerőseimhez, kitaláljuk amolyan improvizatív latin módon, mi legyen a „terv".

Persze arra álmomban sem gondoltam – azaz ott talán igen -, hogy fél éven belül még mindig Budapesten, viszontlátom a hölgyet, valamint hogy 8 hónapon belül egy másik kontinensen landolok. (Hozzáteszem, Mexikó előtt turistaként már jártam Brazíliában, és Kubában is, tehát volt egy kis sejtésem a latin világról.)

Pedig így történt, decemberben a Benito Juarez nemzetközi reptéren a bőröndvizsgálat után a derék rendfenntartók kipenderítettek az érkezési terminálba, ahol ki más fogadott volna, mint ama egzotikus hölgy, akiről már eddig is oly sok szó esett... és akkor most megint ugorjunk egy kicsit eme rövidre szabott személyes bemutatkozás-féleségnek ízelítő után...

A riói kaland

Mégpedig visszafelé! Az igazság ugyanis az, hogy engem már 2002 környékén rendkívüli módon foglalkoztatott a kivándorlás gondolata, és abban is biztos voltam, hogy egy szép napon Latin-Amerikában szeretnék kikötni. Igaz, Mexikóra sosem gondoltam, sokkal inkább Brazília és a Karib-térség vonzott.

Így aztán, letudván a szilveszter esti műszakot, az anno a Vörösmarty téren működő valutaváltóból egyenesen egy cigány házibuliba rodeóztam a cég által értem küldött Mercedes taxival, majd 3 napra rá Rióban landoltam.

Az ottani élmények szétfeszítenék eme kis írás kereteit, így bővebben nem térnék ki brazil kalandjaimra (két hetet maradtam), viszont tény és való, hogy úgy éreztem, jó úton járok...

Ezután jött 2004 februárjában Kuba (felejthetetlen, a menetrend szerinti kubai szerelemmel), majd 2004 decemberében Mexikó. Bár kissé bohém életet éltem akkoriban, azért egyvalamit pontosan tudtam és mindig szem előtt tartottam, mégpedig, hogy a háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz, és pénz. Így aztán spóroltam, spóroltam, és spóroltam.

Kétháromféleképpen lehet boldogulni

Egy idegen kontinensen új életet kezdeni csak biztos anyagi tartalékkal rendelkezve lehet. Azóta a mexikói 9 év alatt rengeteg ilyen-olyan okból kitelepülő hazámfiával találkoztam és nyomon követve sorsukat, sorsomat határozottan állíthatom: a latin világban kétféle módon lehet boldogulni (na, jó, három): ha az embernek különleges képzettsége van, illetve szakmájában élvonalbeli (pl. szívsebész, élsportoló, etc.), vagy ha rendelkezik megfelelő tartalékokkal.

A harmadik lehetőség a helyi partner, ami leírhatatlanul megkönnyíti a boldogulást, főleg, ha az ember a nyelvismeretnek is híján van. Nem ajánlom azóta sem a hozzám fordulók közül, hogy csak úgy, a semmire repülőre üljön és elutazzon a világ végére azzal a felkiáltással, hogy majd csak lesz valahogy. Az ehhez hasonló történetek általában nem végződnek happy enddel...

A másik dolog: nyugodtan ki lehet jönni, ha valaki komolyan tervezi a kivándorlást, és szétnézni. Ez egy repjegy és kb. 10 napra való költőpénz befektetésével megoldható. A filmekben ugyanis sokszor mindent teljesen másképp ábrázolnak, mint az a valós életben van, és ha kellően naiv az utazó, hajlamos elhinni, hogy Mexikó az, amit a Megveszem ezt a nőt c. sorozatban lát. Erről sokat tudnék mesélni egy székesfehérvári kedves kishölgy esetén keresztül, de ezt a személyiségi jogokat tiszteletben tartva inkább nem teszem...

Volt fogalmam arról, mibe csöppenek

Tehát ha az ember anyagilag megteheti, utazzon ki először a választott országba, és töltsön el pár napot ott turistaként. Ez alapján azért már sokféle következtetést le lehet vonni, még ha az első élmények a későbbiek tekintetében sokszor felszínesnek is tűnnek majd.

Alapvetően én is ezzel a szándékkal érkeztem Mexikóba, annyi előnyöm volt már, hogy előtte jártam ugye Brazíliában és Kubában, így volt némi fogalmam arról, hogy kb. mibe is csöppenek.

Fél évre szóló repülőjegyet vettem (akkoriban még 90 napig lehetett turistaként maradni, és újabb 90 napra hosszabbítottak utána), és arra gondolta, ez alatt a hat hónap alatt kiderül, mennyire jövök ki a barátnőmmel, illetve mennyire szeretem meg Mexikót. Nos, azóta eltelt 9 év...

De ne szaladjunk előre, az első mexikói fél év után ugyanis összecsomagoltam és hazautaztam. Újabb egy évbe telt, amíg felszámoltam magyarországi életem és kb. 40 ezer dollárral visszautaztam Mexikóba 2006 nyarán, néhány nappal a 31. születésnapom előtt. Azóta kétszer voltam otthon, összesen 5 hétre. Meg kétszer Brazíliában összesen 3,5 hónapra, és Kuba, valamint Peru sem maradt ki, hiszen innen nincsenek már messze.

Először turistaként

Ha valaki komolyan fontolgatja a kitelepülést, de még sosem járt latin országban, annak javaslom, hogy előzetesen turistaként nézzen szét, és rendelkezzen megfelelő anyagi háttérrel. Természetesen a nyelvismeret is fontos, de ezt kint lehet csiszolni és hiába beszéli valaki perfektül a spanyolt, attól még a helyi viszonyokat nem fogja ismerni, az írott-íratlan szabályokról fogalma sem lesz, ezt is tökéletesen látom a kóválygó spanyol / venezuelai illetve egyéb, spanyol anyanyelvű turistákat látva.

E téren a felkészülést segítheti komoly és hiteles filmek megtekintése. Általában olyan filmeket szoktam javasolni a nálam érdeklődő kitelepülőknek, amikben sok az eredeti mexikóvárosi utcai helyszín, azaz valós városrészekben és nem filmes díszletek között forgatták.

Ilyen pl. az Amores perros (Korcs szerelmek), vagy az Amar te duele, hogy csak kettőt említsek a millió film közül. Persze a meka filmek sajátosan erőszakosak és pusztán egy film alapján nem lehet komoly következtetéseket levonni, jó párat meg kell nézni ahhoz, hogy legyen egy előzetes elképzelésünk egy olyan országról, ahol még sosem jártunk. Itt kint a valós életben lehetnek működő visszautalások a filmekre, amik alapján kapcsolunk.

Összeállt a kép

Ami engem illet, azt tudni kell, hogy én nem munkát keresve vágtam neki a világnak, inkább egy életformát, egy kapcsolatot kutattam (keresd a nőt, tartja a francia mondás és nekem is hasonló motivációim voltak). Már itt kint jött az ötlet, hogy esetleg a turizmus kapcsán lehetne valamiféle vállalkozást indítani.

Hozzáteszem, én olyan párkapcsolatban csöppentem, ahol a barátnőm komoly állami állással rendelkezett, így a kezdeti időkben nem okozott számára nehézséget a támogatásom és persze a kihozott pénzből (némi kiegészítéssel) akkoriban meg lehetett venni egy lakást, amit kiadván nagyjából össze is állt a kezdeti kép úgy 2007 telére.

Röviden ennyi lenne az epilógus, igazság szerint innen kezdődne az a fajta országbemutatás, amire egyedük nagyon nehezen vállalkoznék, hiszen „világéletemben" Mexikóvárosban éltem, még ha gyakorlatilag Mexikó összes nagyobb / híresebb városában (Monterrey, Guadalajara, Puebla, Veracruz, Cancun, Merida, Acapulco, Taxco, Cuernava, Queretaro, Oaxaca, San Cristobal etc.) jártam már többször is mint turista / átutazó / látogató.

Így az lenne a kérdésem, folytassam-e és ha igen, miről írjak? Legszívesebben kérdéseket válaszolnék meg, írjatok, mi érdekelne titeket, és megpróbálok rá tárgyilagosan válaszolni. Véleményem szerint ez lenne a legjobb ötlet, és a legjobb út ahhoz, hogy együtt közösen cserkésszük be Mexikót. Várom tehát a kérdéseket, hozzászólásokat, megkötések nélkül.

Saludos desde Mexico, azaz üdvözlettel Mexikóból:

Bence"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Mexikó Mexikóváros

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr145253681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.30. 07:03:37

Remek bevezető.

Mexico City-n kivül hol élnl legszivesebben az országban?

Merida, QR-t hogyan rangsorolnáda Mexikói városok között??

nyuszigonosz 2013.04.30. 07:08:22

Nagyon érdekes, élvezetesen olvasható írás. Nem tervezek éppen Mexikóba menni, enne ellenére szivesen olvasom a továbbiakat is majd.

NIKI LAURA 2013.04.30. 07:20:58

Ha Cuba,akkor bírca...

Én Sa útlevéllel mentem anno Mexicoba,Pesten kertem vízumot.
A mexikói konzul behívott,szendvics,kv.
Nem értettem,mi van...meg a vízum is ingyen volt.
Azt mondta,az ő nepènek jó barátja Mandela,ezért a megkülönböztető figyelem.
Arról az aprosagrol elfeledkezett,hogy én fehér vagyok,úgy éreztem magam mint Danny Glover a ,halálos fegyverbe.

Azért vagy 2 oldalon keresztül kellett nyilatkoznom,hogy nem megyek a US határ közelébe.
Érthetetlen,mitől féltek..

tableno 2013.04.30. 07:21:10

Igen, igen, igen! Kérünk folytatást, mert ez nagyon jó lett, és szerintem még hátravan a java! Hajrá Bence!

tanato 2013.04.30. 07:21:57

Folytasd bizony Bence,írjál magatokról és az országról is részletesebben.Én ugyan csak mindössze 2 napot töltöttem Mexikóban ott de nagyon megfogott a latin hangulat.Meg ismerek két magyar srácot is akik oda nősültek,egy kint dolgozó búvároktató,meg egy óceánjárós,aki most már egy mexikói kikötőben dolgozik.

tableno 2013.04.30. 07:25:47

Ha már kérdések, engem nagyon vonz Mexiko, de a DF-nek a közelébe sem mennék. Úgy hallom, a világ egyik legtúlméretezettebb, legkoszosabb, legveszélyesebb megalopolisza, 0 életminőséggel. Gondolom ennél azért jobb a helyzet, de elmondhatnád kicsit részletesebben, milyen ott az élet!

tanato 2013.04.30. 07:47:14

Bence várom a leírást a környékről ahol éltek,meg magatokról,mivel foglalkoztok,hogyan éltek,lakásban vagy házban,együtt anyósékkal latin szokás szerint vagy külön stb.Ahogy az egyik Mexikóba nősült városunkbéli fiú mesélte,teljesen elkülönülten élnek a különböző társadalmi osztályokban élő emberek,a gazdagok fegyveres őrökkel védett lakóparkokban,nem is érintkeznek más osztályokbélivel,kivéve a személyzetüket.Te ezt hogyan látod onnan?Közbiztonság?Időjárás?A tengerpartra sűrűn szoktatok kijárni?Mennyire van tőletek?Kocsival jártok?vagy tömegközlekedés is van,normális?Feleségedet tanítod magyarul?
Szóval van kérdésem dögivel,remélem délutánra ha jövök a munkából megválaszolod őket.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.04.30. 07:56:48

Valóban nagyon érdekes bevezető, és a többiekhez hasonlóan én is várom a folytatást.
Ahogy kivettem a soraidból, nem egy otthonülő típus vagy.
:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.30. 08:10:37

Mindenképpen jó lenne olvasni a folytatást! :)

Nagyon furcsa volt belegondolni abba, hogy egy (számomra) iszonyatosan nagy városban élsz, mégis ugyanolyan emberi dolgokat írsz, amiket én egy nagyon kicsi, családias fővárosban tapasztalok. Furcsa :)

Mellesleg a valutaváltáson, meg a taxisok "mellékjövedelmén" nagyon jót röhögtem :) Bár szenvedő alanyként nem biztos, hogy ugyanígy szórakoznék.

TheSeszti 2013.04.30. 08:11:51

Szia Bence!
Tetszett a poszt.
Engem a kulturális különbségek érdekelnének.
Mi(k) az(ok) amire/amelyekre egyértelműen rácsodálkoztál az ott töltött időszak alatt? (emberi kapcsolatok, közlekedés, oktatás, gyermeknevelés stb.)

pappito · http://pappito.com 2013.04.30. 08:21:36

Nagyszerű írás, én nem akarok hozzátenni semmit, elvenni meg pláne, de hát ugorjunk most egy nagyot és ugorjunk visszafelé, hiszen amit az előbb gondoltam azt mos írom, ez úgy igaz, hogy itt állok, és ezt úgy a magam, mint mindanniuenk nevében mondhatom, így, bár írásom szubjektív, azért nem nélkülözi az objektív elemeket sem, ha jobban meggondolom, akkor még nem is gondoltam, hogy békaemberekkel fogok találkozni...

meg ne bántódj, csak piszkálódom! :)

azért a sok pelyva között jó kis sztori bújt el, ráadásul sámánkodás se volt, szóval sok boldogságot és szép életet kívánok, kösz, hogy megosztottad a sztorid!

Remélem a posztoló jön kommentfalvára és válaszol a többiek kérdéseire.

Hasta luego!

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.30. 08:36:29

hú.
hú. hallod.
szétvet az irigység.

az volt a fura, hogy az ugrott be, hogy ezekben az években mit csináltam. ez nagyon fura érzés, összevetni különböző sorsokat...

tőlem írhatsz mindenről, bármiről, csak folytasd!

tucano 2013.04.30. 08:45:33

tényleg jól indult, engem árak érdekelnek, kérlek legyenek a folytatásban, persze nem a teljes ksh táblázat, csak egy kis bepillantás elég lesz, köszi
:D

Hari Seldon 2 2013.04.30. 09:01:53

Eddig érdekes.
Jöhet a folytatás.

Hari Seldon 2 2013.04.30. 09:04:02

Ja, még mielőtt megírod, most tudunk szólni:
Légy szíves hagyjál ki belőle mindenféle utalást csokival bevont tejipari melléktermékre utalást, illetve a húsipar és a telekhatárolást is kerüljed.

Köszönöm, azt hiszem az összes fórumozó nevében.

Alice in Wonderland 888 2013.04.30. 09:04:27

Köszi, hogy megosztottad! Engem is bármi érdekel, amit írsz, én sem ismerem Mexikót csak a filmekből...nekem eddig nagyon veszélyesnek tűnt ott az élet....

Zka77 2013.04.30. 09:08:21

Engem az érdekel, hogy jöttetek össze a 200as sztori után :)
És persze Mexico bemutatása. Én is sok helyen olvastam, hogy a drogháborúk által nem érintett vidékek teljesen biztonságosak és nagyon kedvesek az emberek. De jó lenne ezt ismét hallani :)

Amarante 2013.04.30. 09:17:12

ha drogkartellek békésen szitává lövik egymást.

Hehehe!Nagyon tetszik a stilusod:):):)Szeretem a jol,szellemesen megirt posztokat.Nagyon jol bemutatjak az embert aki mogotte van:)Sok sikert,boldogsagot odakint es remelem folyt.kov. hamarosan:):):)

LyukasBogrács 2013.04.30. 09:21:57

Los Zetasról egy pár szót, légyszi.

Muscari 2013.04.30. 09:22:26

Jaj de jo, ugy nez ki, visszakaptuk a regi Hataratkelot, legalabb egy par napra.

Nagyon elvezetes iras, kisse csapongo, de rendkivul szorakoztato a stilusa.
En Mexikovaros kozbiztonsagara is kivancsi lennek, hogy ki mered-e engedni a gyermekedet egyedul az utcara, vagy testor viszi iskolaba mint az egyik Denzel Washington filmben? Oke, ez utobbi csak vicc, de a kerdes komolyan erdekel, elsosorban mint lanyos anya.

Aztan a csalad hogyan fogadott be? Tenyleg olyan melyen vallasosak, ahogy az a filmekbol kitunik?

Kivancsi leszek a mi kedvenc keselyunk velemenyere is, hisz o is sokat jar Mexikoba, hogy mennyire fog egybecsenengeni a ketfele velemeny. Azt tudhatjuk, hogy o is nagyon szereti az orszagot, ugyhogy remelem, ma nem fog egesz nap dolgozni.

Muscari 2013.04.30. 09:32:23

Basszus, az elozo kommenetemet elnyelte a nagy semmi.

Szoval csak azt akartam mondani, hogy nagyon tetszik a poszt es orulok, hogy egy kicsit visszakaptuk a regi Hataratkelot.

Kivancsi lennek arra, hogy milyen a kozbiztonsag, kimehet-e a gyermeked egyedul az utcara peldaul. Kocsival jartok vagy van hasznalhato tomegkozlekedes? Mekkora a legszennyezes, mert arrol eleg rosszakat lehet hallani.

Meg remelem felbukkan a HA hazi keselyuje is, megvelemenyezni a dolgokat es osszevetni a tapasztalatokat.

Szoval koszonjuk szepen es varjuk a folytatast, irjal meg jo sokat!

Muscari 2013.04.30. 09:33:46

@Muscari: bocsi, megis itt van, de eskuszom, az elobb nem lattam!

kék madár 2013.04.30. 09:43:46

en nem ertem az irast meg a koncepciot, most akkor ugy kell konyorogni valami informacioert?
De valoban jol kezdodott, csak...

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.30. 09:59:06

Mi a fene ? Ilyen jol ment egy valutaváltó alkalmazottjának 9 éve?
A 80 ezres fizetésből?
Érdekes hallani.
Mi volt a business mellette?
Meg olcsóbban vetted a valutát mint a főnökeid elvártak?
A különbséget megtartottad?

Érdekes, érdekes.....

Egyébként nem mond hülyeségeket az úriember.

Okos gondolat egyébként hogy ki kell utazni egy időre az adott helyre.

Itt, a blogon is, megfigyelhető ahogy az emberek elolvasnak egy szubjektív posztot Albániáról vagy Mexicóról és maris csomagolni akarnak fellelkesülvén az egy oldalon olvasott dolgoktól.

Nem kell azért elfelejteni hogy általában sok helyről az emberek inkább el, mint odamennének.

Természetesen én sem vagyok kivétel ez alól.

Mindegy, ha pénzed van mindenhol "király" lehetsz.

Irodayaaak · https://szabad-szo.hu 2013.04.30. 10:07:06

Ennyi üres rizsázást még nem olvastam hasonló témájó blogban. Illetve ebben sem, mert átugrottam a nagy részét. Lényeg semmi. Csak dicsekvés, hogy neked milyen fasza életed volt/van/lesz. Magamutogatás

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.30. 10:18:37

@Csaba E. Papp:
Hmm, benned meg munkál a magyar irigység.
Miért faj az neked ha elmondja hogy neki jó így?

Az meg hogy magamutogatás....
Nos, bizonyos mertékéig mindenki magamutogató aki blogot ír és másokkal megosztja.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.30. 10:22:26

Egyébként a poszt toló-nak is azt tudom javasolni, mint anno egy másik embernek is itt.

Ha szívesen mesél az életéről, meglátásairól akkor érdemes egy saját, specifikus blogot nyitni, írni, vezetni.

Majd a címét publikálni.
Ez a blog (HA)arra nem alkalmas hogy hosszasan lehessen beszelni valamiről.
Ez itt olyan elemző, bemutatkozó oldal.

Viszont rendszeres olvasókat lehet szerezni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 10:30:28

@dirtyfreebird: hat ez a valautavaltas jo uzlet lehet
30 eves kora elott bejarta fel latinamerikat es felretett mellette kb 10 millio magyar forintot
nem irigykedem:)
de ha ujra kezdhetnem.....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 10:39:10

@dirtyfreebird: hat arrol nem is beszelve, hogy fel mexiko meg ide USA-ba akar jonni
ebben bircanak igaza van, ha penzed van barhol jol tudsz elni

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.30. 10:41:54

A folytatas szerintem sem opcionalis... tessek, csak tessek, lesz meg ott boven latnivalo!

Len.Mag 2013.04.30. 10:45:16

Nekem is nagyon tetszett a poszt, szívesen olvasnám a folytatást!

Egy dolog megragadott:
"Fél évre szóló repülőjegyet vettem (akkoriban még 90 napig lehetett turistaként maradni, és újabb 90 napra hosszabbítottak utána), és arra gondolta, ez alatt a hat hónap alatt kiderül, mennyire jövök ki a barátnőmmel, illetve mennyire szeretem meg Mexikót.[...] Újabb egy évbe telt, amíg felszámoltam magyarországi életem"
Nekem fél évre elutazni már az itteni életem felszámolását jelentené, mert nagyon függök az állásomtól (talán túl régóta vagyok itt). (Azért is lehet, mert sajnos nem tudok annyit félretenni, amennyit szeretnék, egy két hetet kibírnék munka nélkül, de 1-2 hónap már hosszú évek megtakarításait emésztené fel, és megint ott vagyok ahol a part szakad.)
Hacsak nem vállalkozás, el nem tudom képzelni, mit kell egy évig felszámolgatni...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 10:50:25

@Len.Mag: a baratnoje komoly allami allassal rendelkezett, ami ugye lathato abbol hogy 1 eurosokat valtott a telefonalashoz, es eleinte segitette a kintletet
tessek szovegertelmezni:)

skylla 2013.04.30. 10:54:46

amores perros... nagyon jo film!

skylla 2013.04.30. 10:55:45

engem erdekelne a mexikoi black metal is.

Len.Mag 2013.04.30. 10:59:44

@hagyma: Semmi baj a szövegértelmezésemmel. Ezt a részt vágtam, de én erre nem alapoznék. Persze lehet, hogy egy férfi számára más egy ilyen helyzet, nem tudom.
Namármost ennyi erővel én is rohanhatnék fél évre turistáskodni a barátomhoz, mert jól menő vállalkozása van, és biztos nem lenne gond neki... Sunshine, cappuccino... Nem is lenne mit egy évig felszámolni :)) Más kérdés, hogy nem akarom a nyakába varrni magam, amíg nem érem el azt, hogy ha nem is teljesen önfenntartóként, de hozzá tudjak járulni a közös életünkhöz, de legfőképpen értelmes elfoglaltságot alakítsak ki az ottani életem keretei közé.
De nem is ez a lényeg. Alakulhatott volna másképp is: nem jön be a kapcsolat, és ott állsz a duplán felszámolt életeddel.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.30. 11:05:22

@Muscari:

A rémhírek túloznak.

Ott is vannak jó és rossz környékek. Nyitott táskával sétálni az utcán nem érdemes, de az átlagos helyen nappal nem rabolnak ki.

A legjobb a közbiztonság az erősen maffiauralta vidékeken, mert ott a maffia rendet tart, likvidálta a bűnözést.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.30. 11:07:23

@Zka77:

Éppen fordítva! Ahol drogháború van, ott nincs bűnözés a kábítószeres ügyeken kívül. Pl. a tolvajok, rablók ott nem mernek működni, mert a maffia igazságszolgáltatása keményebb, mint az államé.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 11:08:37

@Len.Mag: de van:)
mert engem sem ertettel meg
szokas szerint szkeptikus vagyok a tortenettel kapcsolatban:)
de ha lesz foto hazrol, kocsirol munkahelyrol:)

Link elek 2013.04.30. 11:11:20

@hagyma:
aki sok penzzel uzletel, az sokat tud itt-ott lecsipni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 11:11:20

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ez egy baromsag
blikkes szinvonal, bocs
sema
stb.
ahol maffia van, ott ott a bunozes
minden szinten
az mas kerdes, hogy szervezett

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 11:17:07

@Link elek: OK
minden elismeresem, ha valaki 10 misit felretesz 30 eves korara es kozben bejarja latinamerikat
nekem ez nem jott ossze, bar en nem is vagyom oda
nem vagyunk egyformak:)
mai helyzetemben most elindulhatnek mexikoba, mert legkozelebb csutortok este melozok, de semmi kedvem:)

skylla 2013.04.30. 11:19:51

en eccer mar majdnem voltam törökbe'!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 11:20:59

bar ha mexikoi nobe szerettem volna bele, nem kentuckysba, akkor barmi tortenhetett volna, az teny
az is hogy erre az esely a nulla fele konvergalt

tableno 2013.04.30. 11:23:55

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ez valóban hatalmas baromság. A kábítószerkereskedelemmel együtt járnak a bandaháborúk, utcai lövöldözések (az eltévedt golyóba is bele lehet ám halni!), emberrablások, rablások (a drogra valahogy meg kell szerezni a pénzt!), valamint azért is kinyírhatnak, mert gyanusan nézelődtél a maffia főhadiszállása melletti utcában.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 11:26:03

ja, de a story folytatasat varom, kicsit tobb konkretummal:)

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2013.04.30. 11:26:35

@tableno: polgármestert, rendőrfőnököt, volt tábornokot na meg az újságírókat előszeretettel levadásszák

Len.Mag 2013.04.30. 11:26:47

@hagyma: Hát én ezzel kapcsolatban egy kicsit sem vagyok szkeptikus: simán elhiszem, hogy van olyan arc, aki kimegy a nőjéhez, kvázi eltartatja magát, meg még azt is elfogadja, hogy a barátnője beszáll az ingatlanába (mondjuk a kiadás révén ez megtérülhet).
Sajnos én nem tartozom az ilyenek közé.. :)

tableno 2013.04.30. 11:33:30

@Len.Mag: Miért ne? Ha nő csinálja ugyanezt, az teljesen elfogadott és gyakori. Egyenjogúság van, vagy mifene!

skylla 2013.04.30. 11:40:22

"Tulajdonképpen minden Ferihegy 1.- gyen kezdődött egy meglehetősen ködös, hűvös, szeles április 19.-i napon"

:D

Len.Mag 2013.04.30. 11:41:57

@tableno: Mióta elfogadott? Egy nőt ugyanúgy ekéznek érte.

Pedig nincs vele nagy baj - véleményem szerint egy megalapozott, kipróbált kapcsolatban, amiben már valóban közösen építkeznek (közös ingatlan, stb.). Az egyik fél úgyis mindig többet keres általában, és bármelyikük kerülhet olyan helyzetbe, hogy szüksége van a segítségre.
De ettől teljesen eltér az, hogy "kimegyek nyelvtudás nélkül fél évre, 'oszt meglátjuk", és így támaszkodni a másikra.

tableno 2013.04.30. 11:48:45

@Len.Mag: Egy nőt csak a rosszindulatú irígyek ekézik ilyenért! :) A te felfogásod normális, de én még abban sem látok gondot, ha valaki "fél évre körülnézni" megy ki így. Kaland az élet, a legjobban azt bánjuk meg, amit nem próbáltunk ki!

Sanyi9 2013.04.30. 11:52:18

Nem tudom, hogy lehetseges, hogy a tobbiek meg nem vettek eszre, de ez bizony kamu, az elejetol a vegeig. Kezdjuk ott, hogy olyan orszag, hogy Mexiko nincs is. Pedig en tanultam foldrajzot es meg a szomszedos orszagokat is ismerem egy kicsit... Szoval, Norbi, ha te vagy, szolj most, ne hulyitsd a nepet!

tableno 2013.04.30. 11:55:13

@Sanyi9: "Pedig en tanultam foldrajzot es meg a szomszedos orszagokat is ismerem egy kicsit" - attól hogy turistaként voltál már Bhutánban és Dél-Jemenben, még nem kell, hogy ekkora legyen az arcod!

MágnásMiska 2013.04.30. 11:56:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

A híreket lehet kreálni, de Mexibóban sajnos ez nem így van. 16éve voltam ott először, majd alkalmanként turistaként vissza-vissza tértem. Akkoriban biztonságosnak számított minden nagy üdülőhely.
Magyarországra nem minden hír jut el a nagyvilágból. A világsajtó állandóan tele van a mexikói erőszakhullámról.
Sajnálom, mert egy igazi éden az egész ország!!!

Keress rá Ross Kemp mexikói filmjére a youtube-on.

www.huffingtonpost.com/2013/02/11/mexico-tourist-rapes-acapulco_n_2665374.html

www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-21332212

world.time.com/2013/02/08/a-gang-rape-reinforces-acapulcos-decline-but-what-of-mexicos-other-resorts/

Pár magyarról is hallani lehet néha-néha a magyar sajtóban is:

www.origo.hu/nagyvilag/20110714-los-zetas-magyart-fogtak-a-legkegyetlenebb-mexikoi-drogkartell-emberei-kozott.html

www.blikk.hu/blikk_aktualis/15-eves-gyereket-olt-meg-a-magyar-drogbarnono-2100129

Tökfőzelék (törölt) 2013.04.30. 11:57:07

@Len.Mag: @tableno:

szerintem sem elfogadott

meg lehet nézni azokat a nőket, akik egy külföldi férfi vállán jöttek ki és otthon gyerMeket nevelnek, mellette pedig nem dolgoznak és azokat a nőket, akik egyedül kimentek dolgozni és úgy értek el valamit

óriási a különbség életminőség és gondolkodás tekintetében

a külföldi blogok nagy többségét nők írják, hiszen tényleg unalmas lehet otthon eltartottként élni, főzni, mosni, takarítani és különben is rengeteg idejük van

persze Jaquoe és Enrique középosztálybeli családjába elég könnyű beleülni és szülni pár gyereket, mint egyedül kimenni valahová és elérni valamit

érdekes, hogy férfinél fel sem merül a kérdés, hogy kimenjen egy külföldi nőhöz élni úgy, hogy a nő és a családja tartja el a férfit, illetve a férfi nem beszéli az ország nyelvét, pár évig csak nyelvtanfolyam, illetve házimunka van otthon

ez utóbbi ugye, milyen furcsa? pedig nőknél ez az eset tömegesen előfordul elő
a mostani történet pedig csak egy kivétel

amúgy jó a poszt

Sanyi9 2013.04.30. 12:01:51

@tableno: ne kamuzzal itt nekem bhután, Magyarorszagon kivul ezekrol az orszagokrol hallottam: Ukrajna, Szlovakia, Romania, Szerbia, Horvatorszag. Tobb nincs. Se Mexiko, se Del-Jelen.

Tökfőzelék (törölt) 2013.04.30. 12:03:24

@tableno: "az irigyek"

nézd meg drága barátom, hogy egy SZÉP nő mit tud elérni Magyarországon tanulással és munkával, és mekkora a kísértés mind anyagi, mind életminőség szempontjából, hogy valamilyen sikeresebb külföldit elcsábítson és hozzáköltözzön

olyan nőről beszélek természetesen, aki nem örökölt és saját erejéből akar elérni mindent

óriási a nyereség, ha a pár év szépségét (18 -40-ig)elcseréli egy külföldön készen kialakított jobb életre ahelyett, hogy itt küzdene Magyarországon bruttó 300-400-ért egy multiban

tableno 2013.04.30. 12:09:30

@Tökfőzelék: Ez most mire volt válasz? Állítottam én ennek az ellenkezőjét? Pont azt mondom, hogy ez a dolog teljesen általános és elfogadott, és általában akik az ilyen nőket leszólják, azok irígységből teszik...

tableno 2013.04.30. 12:10:18

@Sanyi9: Tévedsz, Szlovákia sincs.

tableno 2013.04.30. 12:12:46

@Tökfőzelék: "meg lehet nézni azokat a nőket, akik egy külföldi férfi vállán jöttek ki és otthon gyerMeket nevelnek, mellette pedig nem dolgoznak és azokat a nőket, akik egyedül kimentek dolgozni és úgy értek el valamit" - ja, mert olyan nő nincsen, aki egy külföldi férfi "vállán" ment ki külföldre, de ott megtanulta a nyelvet, és a gyereknevelés mellett a szakmájában dolgozik is? Elárulok egy titkot: a feleségem pl ilyen.

Tökfőzelék (törölt) 2013.04.30. 12:13:20

@tableno: ezt irigységre írtam, ami még mindig rövid i

de ki is hagytam persze a nők 90%-át, akiknek esélyük sincs sem külföldre menni, mert nem tudnak jól nyelveket és nincs versenyképes szakmájuk, és akik itthon sem tudnak jól fizető munkahelyen elhelyezkedni

na nekik a legnagyobb nyereség egy közép- vagy felsőosztálybeli külföldi férfihez kitelepedni

Tökfőzelék (törölt) 2013.04.30. 12:15:42

@tableno: vannak kivételek természetesen, csak sokkal kevesebben

Tökfőzelék (törölt) 2013.04.30. 12:17:48

"mert olyan nő nincsen, aki egy külföldi férfi "vállán" ment ki külföldre, de ott megtanulta a nyelvet, és a gyereknevelés mellett a szakmájában dolgozik is? Elárulok egy titkot: a feleségem pl ilyen. "

tehát te nem magyar vagy, hanem külföldi?

Sanyi9 2013.04.30. 12:17:52

@tableno: fiatalember, velem ne feleseljen!

Sanyi9 2013.04.30. 12:18:31

@Tökfőzelék: az utca masik oldala is relativ, attol fuggoen, hogy honnan nezzuk.

Sanyi9 2013.04.30. 12:19:06

@Tökfőzelék: egy skalan 0-tol 100-ig, te mennyire vagy frusztralt? Mert nagyon annak tunsz...

2013.04.30. 12:20:04

Mennyire hianyzik a Turo Rudolf?
Van ottan chorizobol kerites?

Tökfőzelék (törölt) 2013.04.30. 12:20:32

@Sanyi9: de ahogy írta, az azt jelenti, hogy tableno a külföldi férfi, a felesége pedig a magyar nő, aki dolgozik

BTBTBT 2013.04.30. 12:24:33

Nagyon jó, bár csapongó stílus - de a sztori több sebtől vérzik (akárcsak a finnországi bébisintér esetében), és hamar hiteltelenné válik az egész.
A mesemondás megy, de hol vannak a részletek? Árakról, bérekről, megélhetésről, a jelenlegi munkádról, esetleg valami a kezdeti 5-10 szavas spanyol nyelvtudásod fejlődéséről?

A valutaváltóban üldögélésen kívül mi volt a munkád Mo.-on, kedves posztoló, hogy akár félévig is tudtál turistáskodni/31 éves korodra tíz millát félretettél/céges Mercit küldött
érted a céged szilveszterkor? (Ez utóbbit az angol - bármiféle irigység nélkül - "showing off"-nak nevezi. Nem hiába.)

Attól eltekintve, hogy fűtött a kalandvágy, ennyi félretett pénzzel miért hagytad el az országot, és miért volt szükség a párod mexikói támogatására?

Köszönet a kielégítő válaszokért, amikkel hihetőbbé teheted a posztodat.

Tökfőzelék (törölt) 2013.04.30. 12:25:32

@Sanyi9: épp egy nyugat-európai nagyvárosban töltöm a megérdemelt egyórás ebédidőmet és eszem a fizetett céges ebédemet, úgyhogy annyira nem vagyok frusztrált

tableno 2013.04.30. 12:25:48

@Tökfőzelék: Na akkor most olyat mondok, amitől keresztbe fog állni a szemed: én egy Nyugat-Európában élő magyar vagyok, a feleségem meg latin-amerikai. Tehát neki én voltam a "külföldi férfi", akihez kiment Európába. Bonyolult tud lenni ez a világ, igaz?

Sanyi9 2013.04.30. 12:30:22

@Tökfőzelék: most komolyan, ne rakjal oda, hogy szorol szora elmagyarazzam, amit o irt. De vegulis, miert ne, talan meglenne vele a napi jocselekedetem. Szoval: "kulfoldi" = a felesege es tableno nem ugyanabbol az orszagbol jonnek ==> tableno a felesege szempontjabol kulfoldi. Azt, hogy a felesege magyar, nem tudom hol olvastad, vagy mibol kovetkeztettel ra. Szoval, a tableno felesege meg a tableno egyutt elnek egy orszagban, amelynek a nyelvet a holgy megtanulta a nyelvet, dolgozik a szakmajaban es egyutt nevelik az 1/2/3/N gyerekuket. Na, milyen vagyok?

Sanyi9 2013.04.30. 12:32:16

@Tökfőzelék: altalaban ennek a specifikus frusztracionak (mikor az ember a nokre haragszik kollektivice :D) mas oka van, nem a ember lakohelye, meg az ebed minosege... :D De na, a te dolgod, engem nem erdekel.

2013.04.30. 12:35:05

@Tökfőzelék: te a Vatikanban laksz/dolgozol?
Majd este elolvadom a valaszod.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 12:36:23

@Sanyi9: csak szolnek, hogy tokfozelek nonemu

33621 2013.04.30. 12:42:21

De jó lenne ha ma is 200-ba váltanák az eurót!
Vajon egy Mexikói nő mit keresett akkor Közép-Európában azon belül is Magyarországon? És hogyan tudott tovább maradni már az elején Magyarországon ha állami alkalmazott? Vagy még akkor nem dolgozott?

BTBTBT 2013.04.30. 12:42:59

@hagyma:
vicces és kínos is lehet, amikor itt nekiállnak emberek ekézni egymást bizonyos nézetek kapcsán, anélkül, hogy előbb megtudakolnák a másik fél nemét. :)

tanato 2013.04.30. 12:48:00

@Sanyi9: Ezt a témát már 100-szer körülrágtuk itt,a nyugati államokban meg a fejlődő országokban egy középosztálybeli férj mellett nem szükségszerű,illetve nem kényszerítő hogy a feleség dolgozzon,el tudja az illető férfi a családját anélkül is.Ez persze egy Magyarországon felnőtt,itt szocializálódott embernek sokszor furcsa,és sok embernél ellenérzést vált ki.Mert Kelet_Európában meg szinte törvényszerű hogy el kell mennie dolgoznia a feleségnek még azon kevés esetben is amikor megtehetné hogy otthon marad,mert ez a társadalmi elvárás.Persze döntő részben az anyagi kényszer is benne van a dologban,még két fizuból is nehezen lehet egy családot fenntartani.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.04.30. 12:56:16

@tanato: En is azt akarom, hogy asszony otthon legyen, de ellenall nagyon. Mondvan mit csinaljon egesz nap egyedul.

tanato 2013.04.30. 12:59:01

@Tökfőzelék: Jól mondod,tényleg nők írják a blogokat kintről,egyrészt eltartottként tényleg több idejük van,meg jobb is a nők kommunikációs készsége mint a miénk.Több ilyen blogot is olvasok főleg az egzotikus országokból meg néhányat Európából is,jó színvonalú írások vannak benne.Mondjuk egy Singapure-ba,Mexikóba,Peruba vagy Malaysiába kiküldött multinál dolgozó magyar felsővezető feleségénél tényleg hülyén nézne ki ha a dolgozna,hisz a helyieknél is ez a status.Sőt továbbmegyek,igazán a háztartásra sincs gondjuk mert az ottani szokás szerint van erre alkalmazottjuk .De ez ott természetes.Persze ez egy itthon élő vagy itthon szocializálódott embernek tényleg furcsa.,nehezen emészthető.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.30. 13:00:09

@hagyma:

Pedig nem. Az átlagembert az apró bűnözés jobban zavarja, márpedig ez jellemzően nincs ott, ahol a maffia az úr.

tanato 2013.04.30. 13:02:25

@Mr. Long: Speciel nekem is kedvenc időszakom volt amikor a nejem a gyerekekkel 2x2,5 évet otthon volt.Kevesebb rohanás több nyugalom,sokkal több közös program,rendezettebb lakás és kaja stb.Hogy mit csináljon egyedül egész nap.Szerintem egy kis találékonysággal megoldható a dolog egy fárasztó 8-10 órás munkábajárás nélkül is.

Len.Mag 2013.04.30. 13:05:53

@Tökfőzelék: Ez egy félelmetes leírás. Merthogy nagyon is áll szerintem. Rád illik?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.04.30. 13:06:14

@tanato: Mondjuk nalunk meg nincs gyerek, de lelekben keszitem arra, ha a gyerekek oviban-iskolaban lesznek, akkor o legyen otthon. Makacsul ellenallo, ezert kezdem mar most a puhitast. :D

Len.Mag 2013.04.30. 13:11:56

@tanato: Azért azt se felejtsük el (de ezt nem is csak Neked írnám, úgy érzem, hogy a kommentekből kimaradt), hogy a "csak" otthon lenni a gyerekekkel nem egész napos netezgetést meg blogolást, meg pihizést jelent. Biztos van ilyen is, de a háztartási munka, egy-két gyerek ellátása majdhogynem egyenértékű lehet egy 8 órás állással a terhelést tekintve (nem tudom, mert még nem próbáltam, de figyelembe véve azt, hogy jelenleg a munkám mellett hogyan sikerül netten tartani az otthonomat, hááát... azért sokkal-sokkal több időt el tudnék vele tölteni).

2013.04.30. 13:16:04

@pappito: Sátánizmust olvastam elsőre. :D

Mit takar a sámánizmus? Már ilyen is van? Hihetetlen, hogy nem olvasok bele az itteni agymenésekbe, és ilyenről lemaradok.

Tökfőzelék (törölt) 2013.04.30. 13:16:11

@tanato: kár, hogy nem ezekbe az országokba születtem vagy nincs egy magyar felsővezető férjem, akkor én is csak kommentelgetnék és blogolhatnék egész nap

de ami késik, nem múlik... :-)

nőként is meg lehet állni a helyünket, jó fizetésért, sokat küzdve, rendesen dolgozva, de akkor is sokkal egyszerűbb találni valakit, és beleülni a jóba
a csekély frusztráció pedig abból ered, hogy én a magam útját járva még mindig messze vagyok életszínvonalban azoktól, akik csak beházasodtak valahová, pedig higgyétek el, elég jól keresek és eszem is van elég

2013.04.30. 13:20:18

@Tökfőzelék: Küzdeni? Agyam eldobom. Kint mindent készhez kapsz? Mi ez a baromság már megint?

2013.04.30. 13:21:01

@Tökfőzelék: Életmód tanácsadó is vagy?

tanato 2013.04.30. 13:26:17

@Len.Mag: Teljesen igazad van,egy háztartás ellátása és 2-3 gyerek terelgetése kitesz egy napi 8 órás munkát minimum.És az a röhej,illetve szomorú valóság,hogy itthon ezt egy nőtől teljes természetességgel elvárják egy 8-10 órányi kemény munkahelyi robot után is.

BTBTBT 2013.04.30. 13:27:03

@Tökfőzelék:
Ezzel a frusztrációval nem vagy egyedül abban a tekintetben, hogy az időnként bicskanyitogató érzés lehet, ha eszed, kitartásod és kiérdemelt munkahelyi státuszod is van, és azt látod, hogy a másik nő meg "átugorja" ezeket a dolgokat, és beleül a készbe/jóba.

Cserélnél-e egy ilyen nővel, ha lehetőséged lenne rá, vagy jobban érzed magad így, ahogy most vagy?

tanato 2013.04.30. 13:29:28

@Len.Mag: És igaz azon magyar hölgyek akiknek a blogjait egyes egzotikus országokból olvasgatom,természetesen rendelkeznek háztartási alkalmazott,maid segítséggel,leginkább egész napra a helyi szokás szerint.Így a háztartás helyett jobban oda tudnak figyelni az illető ország részleteire is,ezért érdekesek ezek a netes blogok számomra pl.

MágnásMiska 2013.04.30. 13:30:37

@Tökfőzelék:

Totálisan egyetértek az írásaiddal! Te jelenleg odahaza leledzel, vagy külhonba vagy szakadva?

Itt mindenki szupersikeres és elfoglalt dolgozó ember ezért vannak a napi 21órás folyamatos kommentelők.
Ahogy kipattan a szemük rohannak a géphez és osztják a negatív kritikát a saját szülőföldjük és honfitársaik felé.

Gondolhatod, hogy milyen sanyarú az élet, ha csak 3órát alszanak és alig várják, hogy osszák az észt hazafelé a kánaán meséjével.

Én mindenképpen hazatelepedem le, mert bár a világ minden pontján voltam az ember idegen marad, bármennyi pénzed legyen. Otthon pedig pénzből igenis jobb életet lehet élni, mint sok posztoló által halálradícsért országban.

Len.Mag 2013.04.30. 13:33:31

@Tökfőzelék: @Barátusz: Itt azért erős csúsztatást érzek. Merthogy a jobb körülményekbe "beházasodott" nőkről a Ti kommenteitek alapján azt kéne feltételezni, hogy ők maguk semmit sem tettek / tesznek a boldogulásukért, és mindezt kvázi "ingyen" kapják az élettől. Biztos van ilyen is, de azért dolgok nem feketék meg fehérek.

tanato 2013.04.30. 13:33:35

@Mr. Long: Jól teszed tényleg jó a gyerkőcnek is ha otthon van anyu.Én tudom mert amikor meg én pici voltam még nem volt GYES és engem még betegen is rángattak a bölcsibe,oviba sírtam mindig amikor hajnalok hajnalán kelnem kellett,időnként a nagymamák vigyáztak azért rám,de anyunak ugye dolgozni kellet nem volt apelláta a nőknek a szocializmus idején./ez a 60-as évek elején volt/

tanato 2013.04.30. 13:38:09

@Tökfőzelék: Hát az életszínvonal az tényleg többtényezős dolog,lehet munkából,lehet szélhámoskodásból jó kapcsolatok révén és tényleg egy előnyös házasság is lehet az alapja,de nem csak nőként,fiú is beházasodhat egy gazdag famíliába.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.30. 13:39:13

Zseniális az író stílusa, írjon még!!!

:D:D

tanato 2013.04.30. 13:41:56

@Len.Mag: Pontosan,pl. az általam leírt egzotikus országokból blogoló hölgyek esetén is egy egyszerű munkahelyi vagy egyetemi kapcsolatból lett házasság,nem tudta előre pl.az az egyetemista lány,hogy a leendő férjét 8-10 év múlva a cége kiküldi egy egzotikus országba vezető állásba.,és ilyen életvitelt tud majd felmutatni.

tableno 2013.04.30. 13:54:46

@MágnásMiska: Gyönyörűen felmondtad az összes klisét. Még hazaárulózz egy kicsit, hogy teljes legyen a kép! :)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.30. 13:56:14

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: @hagyma
"Az átlagembert az apró bűnözés jobban zavarja, márpedig ez jellemzően nincs ott, ahol a maffia az úr."

Cancun és környékére ez teljesen igaz. Ott a turizmusból milliárdokat keres az ország és ennek védelmére teljesen felszámolták a kisstilü bünözést.
A turizmus persze nem a klasszikus maffia tevékenység (legalábbis nem érzed úgy magad mint egy balatoni lángossütőnél).

Egy kb. 30 km sugarú körben fegyveres katonai ellenörző posztok vannak a város körül, és mindenkit kiszürnek akinek nincs Cancun-ban dolga.

(deleted) (törölt) 2013.04.30. 13:59:52

Jó lesz ez, kérek még. Kulturális különbségek, közbiztonság Pest vs Mexikóváros. És hogy szerinted tényleg gázos volt-e a legutóbbi választás.. Tavaly nyáron voltak nálunk mexikói couchsurferek, kiderült, hogy sok mindenben hasonlóak a problémáink... mármint magyar és mexikói társadalom.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.30. 14:04:04

@tableno: én pl. a szarnak evését még nem próbáltam ki. Képzelheted hogy bánom.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.30. 14:05:31

@tableno: nem tudtam miert van hianyerzetem... ma meg nem szurtem eleget :)
Gyorsan potoltam is!

tableno 2013.04.30. 14:08:05

@Kellemes Zérókomponista: viszont a jó hír, hogy még nem késő bepótolni!

BTBTBT 2013.04.30. 14:11:21

@Len.Mag:
Olvasd el még egyszer, hogy mit írtam Tökfőzeléknek, és értelmezd, jó?
Nem kell semmit feltételezned a kommentem alapján. A legkevésbé azt, hogy csúsztatás lenne.

Nem mellesleg ismerek olyan nőt - és ezzel biztosan nem vagyok egyedül a nagyvilágban -, aki bizony a szépsége bevetésén kívül nem tett mást, hogy feljebb - vagy házassághoz - jusson. Ha neked ez az "ingyen"-kategória, ám legyen. Csak légyszi, ne magyarázd bele a véleményedet az enyémbe.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.30. 14:22:19

@hagyma: valutavaltas meg hivatalos helyen is maffia business.. plane a repteren .. a telefon automata csak tanulo lehet ... jo osszekottetesei lehettek ha ilyen helyen dolgozott.. azert sok sikert .. lelemenyes magyar a jég hatan is megél .. ugy blatszik a feleseg valasztas is a veletlen szerencse muve...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.30. 14:26:53

@ctboy:

Annak idején meséltek, hogy Kolumbia egyetlen városa, ahol éjszaka is lehet az utcán sétálni és az ember nem lesz bűncselekmény álozata, Medellin, mert az volt a drogmaffia városa és a maffia által fizetett de facto magánrendőrség működött a város területén. Persze a módszereik eléggé brutálisak voltak, többek között helyben agyonlövés a lopásért, de tény, hogy nem volt bűnözés, természetesen magának a maffiának a tevékenységén kívül (drogelőállítás és kereskedelem).

BTBTBT 2013.04.30. 14:28:44

@MágnásMiska:
Savanyú a szőlő, ugye?
Anélkül próbálsz itt leoltani hozzászólókat, hogy pontosan tudnád, mit is dolgoznak ezek a "21 órában kommentelő szuper sikeres" emberkék.
Gondoltál már arra, hogy esetleg olyan munkájuk van, ami mellett megengedhetik, hogy 21 (vagy akárhány) órában írogassanak egy blogra vagy bárhová?

Ha otthon olyan jól (vagy sokkal jobban) meg lehetne élni pénzből, akkor vajon miért hagyják el az országot olyan nagyon sokat?

Nyugodtan "hazatelepedjél le", és akkor majd otthonról oszthatod a sikeres vagy a körülményeivel elégedett külföldi jónépet.

Len.Mag 2013.04.30. 14:31:33

@Barátusz: Elolvastam, értelmeztem. A hozzászólásomat fenntartom.
A szavaid alapján ugyanis egyetétesz vele, és továbbra is éles határvonalat vélek felfedezni a saját munkával, ésszel, kitartással érvényesülés, és "beházasodás" között, holott - ismétlem - a kettő nem zárja ki egymást.
Mint írtam, bizonyára mindkét végletre van példa, de ez nem jelenti azt, hogy minden külföldre házasodott nő (ha egyáltalán jobb körülmények közé kerül), csak - idézlek - "beleül a készbe/jóba".

2013.04.30. 14:31:59

@MágnásMiska: "Ahogy kipattan a szemük rohannak a géphez és osztják a negatív kritikát a saját szülőföldjük és honfitársaik felé."

Miért, te nem ezt csinálod? :)

pappito · http://pappito.com 2013.04.30. 14:38:46

mégnes miskának tegnap mi volt a nickje? :)

tableno 2013.04.30. 14:39:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ez csak azokon a helyeken igaz, ahol egyetlen mindenható drogkartell uralja a piacot (Medellin ilyen volt Pablo Escobar alatt). Viszont ahol több konkurrens banda folyamatosan háborúzik (mint manapság Mexikóban), ott bizony a civilek sincsenek biztonságban!

BTBTBT 2013.04.30. 14:46:56

@Len.Mag:
Egyetértek vele, hiszen frusztráló lehet egy igyekvő és értelmes nő számára (és ehhez még csak nem is kell csúnyának lennie), amikor egy másik nő minimális erőfeszítéssel (kinézete) biztosítja a jövőjét. Az lenne gáz, ha ilyen helyzettel nem értene valaki egyet.

Nem hiszem, hogy jellemző lenne, hogy valaki beházasodik, és kemény munkával meg ésszel fog érvényesülni. Úgyhogy élesedik az a határvonal, de elfogadom, hogy neked más a véleményed.

Olyat tőlem nem olvastál, hogy "minden külföldre házasodott nő (ha egyáltalán jobb körülmények közé kerül) beleül a készbe/jóba. " Mert ez valóban nem így van, de most megint félremagyaráztad, amit írtam.

mzgldr 2013.04.30. 14:56:17

@hagyma: de várjál, még nincs vége! A srác biztos állampolgárságot is csak a nőjén keresztül tudott szerezni, haha!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.30. 14:56:46

@pappito: ugyan ez... tegnap is erdemes volt szurni, ugy latom ma sem vesztettem vele :)

Lassan lehet erdemes lenne egy rendes forumot is csinalni, ahonnan ki lehet moderalni a fergeset (altalanossagban gondoltam).

Sadist 2013.04.30. 14:56:54

@tanato: Az csak a népmesékben előforduló motívum, hogy a királylánykát a szegénylegény veszi feleségül. Férfiként sokkal kevesebb lehetősége van az embernek és keményen meg kell dolgoznia minden apró sikerért.

Sadist 2013.04.30. 14:58:05

@tanato: Magyarul szerencséje volt :) Hol van itt a saját, egyéni teljesítmény?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.30. 14:58:45

@mzgldr:
Szegyelld magad! Ez nagyony csunya volt! :)
(+1)

tanato 2013.04.30. 15:06:37

@Sadist: Más a megítélése egy férfinak az biztos,jobban elvárják még mindig tőle az egyéni teljesítményt.Sőt más országokban meg azt is hogy el tudja tartani a feleségét és a gyermekeit egy keresetből.Persze más jövedelmi viszonyokkal rendelkező országokban van is erre lehetőség.A másik beírásodra reagálván,csak azt akartam mondani hogy amikor pl. egy munkahelyen vagy egyetemen-főiskolán megismerkedtek,egymásba szerettek,még nem láttak a a jövőt 10 évre előre ,hogy milyen beosztásba kerül a férfi.Nyilván megint más ha egy eleve gazdag férfihoz megy feleségül egy lány,ott már sokakban felvetődik hogy igazak e az érzések./persze a kibicek egy része ilyenkor is csak irígységből beszél./

mzgldr 2013.04.30. 15:12:42

@pappito: Sámán ma a HVG-n tolja a lejárt szavatosságú Hofstede baromságait.

Len.Mag 2013.04.30. 15:15:15

@Barátusz: Ezzel a biztosítja a jövőjét dologgal nem értek egyet.

Családunkban történt: egyik nőrokonom férje jó álláshoz jutott (még csak nem is volt magasan kvalifikált, egyszerűen csak bitang jól fizetett). Évtizedeken át elég jól éltek, a feleség nem is dolgozott, mígnem egy napon a férj beleszeretett egy fiatalabba / szebbe és el akart válni. Mondanom sem kell, hogy azzal a "munkatapasztalattal" a feleséget hova vették volna fel... Az egyéni tragédiáját súlyosbította, hogy nem volt képes (csak kénytelen) lemondani az addigi színvonalról. Én láttam ezt a nőt megtörten, lecsúszva, ápolatlanul, aki korábban mindig szép volt és csillogó.

"Nem hiszem, hogy jellemző lenne, hogy valaki beházasodik, és kemény munkával meg ésszel fog érvényesülni."
Márpedig miért ne dolgozhatna valaki azért, mert nincs rászorulva?
Szintén ismerősi kör: a férfi jól menő vállalkozást vezetett, a nő pedig beindította mellette a sajátját. Később már nem ő dolgozott benne 8 órában, de vezette és olykor beállt, ha kellett vagy akart.
Egyébként pedig nem hiszem, hogy nyugati egy középosztálybeli család jó szemmel nézné, hogy az asszonyka nem csinál semmit.

tableno 2013.04.30. 15:18:31

@Sadist: az esetleg felmerült benned, hogy a férfi nem biztos hogy nemzetközi karriert tud befutni, ha nem támogatja őt egy szerető és okos feleség? Aki mondjuk már akkor meglátta benne a potenciált, amikor még nem volt se gazdag se menő? Az irígyek persze már csak a végeredményt nézik, arra nem kíváncsiak, hogyan jutottak el a tutiba...

zopilote 2013.04.30. 15:20:55

@Muscari:
Persze, hogy felbukkan a Dögkeselyu!:) Egy ilyen posztot nem lehet kihagyni!:)
Raadasul nem mentem ma dolgozni, lebetegedtem, azt hiszem, gyomor-belhurut:(

Muscari 2013.04.30. 15:23:16

@zopilote: Akkor meg is kerdeznem, hogy neked mi a velemenyed errol a "drogkartell rendet tart" dologrol. Es milyen reszet ajanlanad Mexiconak, ahol meg is lehet elni es biztonsagos is?

tanato 2013.04.30. 15:23:49

@tableno: Igen azt azért már meg lehet látni pl. főiskola,egyetem alatt hogy az illető fiú mennyire link alak,vagy mennyire szorgalmas,igyekvő.És ez előrevetíti hogy milyen közös életük lehet a későbbiekben.

tanato 2013.04.30. 15:27:35

@zopilote: A HÁ fennállása óta ez az első mexikói post,úgy tudom.Pedig eléggé nagy ország.Mondjuk az origós időben kommentelgetett egy koma akinek mexikói felesége volt,de azok már Magyarországon laktak.

zopilote 2013.04.30. 15:31:12

Szemelyesen nem ismerem a posztolot, de nagyon sok hozzaszolasat olvastam
kulonbozo Mexikoval kapcsolatos forumokon. Szerintem egy vidam, joindulatu
idegenbe szakadt honfitarsunk, aki eleg jol ismeri Mexikot, kulonosen a fovarost.

tableno 2013.04.30. 15:31:42

@tanato: azért sok lány van, aki nem azt nézi egy egyetemista fiúban, hogy szorgalmas-e, hanem hogy mennyire vagány, jóképű, és milyen kocsija van... Sajnos általában a nem link, igyekvő fiatal srácok azok, akiknek a legkevesebb sikerük van a nőknél. Aztán persze később ők azok, akiket "meg akarnak fogni" a magukat eltartatni kívánó lejárt szavatosságú ex-cicababák. Csakhogy ezek a fiúk akkorra sok esetben már elkeltek, úgyhogy lehet frusztráltan lekurvázni azokat az okos nőket, akik még időben léptek! :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 15:34:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: sajat magadnak mondassz ellent:)
nem volt bunozes, de megis volt, mert ha loptak, helyben fejbelottek
bar a fejbeloves az nem is bunozes
hehehe
haggyuk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 15:38:40

amugy volt kolumbiai baratnom meselte, hogy egyes helyeken
-amikrol talan Te is beszelsz- annyira maffia van es drogkartell, hogy nem is lehet arra jarni
ha valakirol feltelezik, hogy katona vagy rendor, siman lelovik
O meselte, hogy valahol a hegyekben autoztak a batyjaval es megallitottak oket ezek a fegyveres "gerillak"es mivel a batyja majdnem kopasz volt, megallapitottak, hogy katona es le akartak loni, kerestek a dogcedulajat es ha megtalaltak volna le is lovik
/katona volt, de nem talaltak meg, ennyit az atlagember biztonsagarol, bar lehet neked egy fiatal katona nem atlagember/

javaslom menny ki kolumbiaba es auozgass ilyen helyeken, rovid hajjal es egy fenykepezogeppel
lesz meglepetesed a nezeteid tekinteteben a biztonsagrol
sok sikert

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 15:40:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: igen
azt akarod mondani, hogy ahol maffia van es befogod a pofad, nem bunozol, vagy betarsulsz, akkor nagy valoszinuseggel a maffia beken hagy
ez nem egyenlo az atlagember biztonsagaval

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 15:45:51

@mzgldr: ha ram akarsz celozni, nekem nincs nom, hanem felesegem es nem rajta keresztul szereztem allampolgarsagot
ha nem ram celzol, akkor nem szoltam

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 15:46:59

@Kovermadar: ezt en sem ertem
mi a faszert kell minden nap szurni, miert nem lehet veglegesen?
pl akar teged

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 15:49:41

amugy mindenkinek felhivnam a figyelmet, hogy ha elmulnak a nagy kamaszkori viharos szerelmek, en egyaltalan nem nezem le azt a not, aki ferjvalasztasnal figyelembe veszi a ferje anyagi helyzetet, a csaladalapitas realitasat
mindenkinek szolok, jobb gazdagon elni, mint aluljaroban aludni
nekem egyik sem adatott meg sajnos es halistennek

Muscari 2013.04.30. 15:55:59

@zopilote: Es termeszetesen jobbulast kivanok neked. Az tok jo, hogy ismered a posztolot, legalabbis virtualisan, es megerosited, hogy hiteles, amit ir. Latod, mar ezert megerte ma folkelned :-)

tableno 2013.04.30. 15:58:15

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Azért érdekes a te keresztény erkölcsi érzéked. A senkinek sem ártó homoszexuálisokat elítéled, a drogmaffiát meg védelmedbe veszed...

zopilote 2013.04.30. 15:59:38

@Muscari:
A droghaborurol orakig lehetne irni, " kedvenc " temam:) Igen, legtobb kartell ren-
det tart a teruleten, akkor van a baj, ha terjeszkedni akarnak, szemet vetnek mas
kartellek felugyelte reszekre, vagy szovetkeznek egymassal egy harmadik ellen.
A Templomos Lovagok pl rehabilitacios kozpontokat tartanak fenn, tiltjak teruletu -
kon a kabitoszer hasznaltot, segitik a parasztokat mezogazdasagi gepekkel, techno -
logiaval, igazsagot szolgaltatnak a kisemmizetteknek. Sportpalyakat, kulturalis koz -
pontokat epitenek kis falukban, szinte allam az allamban. A helyi rendorseg is a tagjaik
kozul kerul ki legtobbszor. Az arulokkal konyortelenek ok is.
Szerintem egesz Mexiko biztonsagos, ha az ember nincs erdekelve a kabitoszer uzletben.
Mexiko City pedig a legbiztonsagosabb varos, ahol eddig jartam Mexikoban, kulonosen az
utobbi 10 evben valtozott sokat ezen a teruleten.

Len.Mag 2013.04.30. 16:00:38

@tableno: Ennyi erővel a nők meg azon siránkozhatnának, hogy a férfiakat csak a szépségük (vagy konkrétabban a szexuális kisugárzásuk) érdekli (mondjuk ebben van is igazság >:->).
Tudod, hány (férfi!) kollégám mondta nekem, amikor a karrierről beszélgettünk, hogy minek az nekem? Akasszak le egy gazdag pasit, és el van sikálva a dolog. Baromira rosszul esett, hogy ennyire tartanak, hiába próbáltam bizonyítani.

Úgyhogy kedves Tökfőzelék, ha még itt vagy: hagyd a francba a mókuskereket! Sajnos senkit nem érdekel, hogy mit értél vagy érsz el! Frissítsd fel a ruhatárad, és kezdj el randizni! :)

zopilote 2013.04.30. 16:03:53

@tanato:
Ket posztra emlekszem a kozelmultbol, ami Mexikorol szolt: egy filmes holgy irta az egyiket, a masikat pedig egy buvaroktatast tanulo srac.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.30. 16:05:52

@Barátusz: Nem hiszem, hogy jellemző lenne, hogy valaki beházasodik, és kemény munkával meg ésszel fog érvényesülni.

van ugy hogy nincs mas lehetoseg mert pl en kemenyen dolgozok viszonylag jol elek DE a magyarbol hozott uj felesegemnek dolgoznia kell es akar is akkor is ha az en vallalkozasombol megtudnank boven elni ...igaz az elso 6 honapot amikor eloszor kijott az irodaban a netten toltotte mint a fonok baratnoje de nagyot csalodott amikor mondtam neki canadaban mar van egy kiralyno , masik nem kell .. indul a repulo vissza..... egyebkent utana elment angliaba dolgozni kemenyen ,sporolni es visszajott ( ha nem is hivtam) meghazasodtunk es super kemenyen dolgozik vegul is ilyen is volt mindig .. csak azt hitte lazithat ... 4 felesegem volt de mindegyiknek dolgoznia kellet egyet se tartottam el..

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.30. 16:06:41

@hagyma:

Ez igaz, viszont sokak számára ez a biztonság a totális bizonytalansághoz képest.

tableno 2013.04.30. 16:06:42

@Len.Mag: Ha elolvasnád az előző hozzászólásaimat, nem adnál a számba ilyen hülyeségeket. Csak azt próbálom illusztrálni, hogy a "háziasszony jómódú férj mellett" felállásban sem feltétlenül buta és lusta semmirekellő az eltartott házastárs (aki viszonylag ritkábban, de férfi is lehet amúgy).

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.30. 16:07:33

@tanato:
"ha egy eleve gazdag férfihoz megy feleségül egy lány"

Ilyenkor sem történik más, mint a lány tudatalatt a gyermekei jövőbeni biztonságát, és jólétét választja. (Meg persze a sajátját is)
Felméri a saját képességeit, és lehetőségeit.

Ha úgy itéli meg hogy saját erőből nem lesz képes a biztonságot megteremteni, de van fizetőképes kereslet az eszére/szépségére akkor lehet hogy a kopasz, gazdag, dagadt középkorú pasit választja.
Nem kell ezért őket minden esetben lenézni.
Nem mindenki élvezi a széllel szembeni ..... haladást.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.30. 16:11:11

@tableno: azokat az okos nőket, akik még időben léptek! :

na latod ez is alatamasztja a bullshit NAGY SZERELMET ... szamitas az egesz v erdek egyeztetes.. ki elobb ki utobb..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 16:13:36

@ctboy: es azert ne essunk mar abba a hibaba, hogy minden gazdag pasi kopasz dagadt es kozepkoru
egy okos es szep no megtalalja a gazdag fiatal sharmost
/ez nem en vagyok, ne kerssetek, nem vagyok gazdag/

Len.Mag 2013.04.30. 16:14:45

@tableno: Hé, nem kell harapni! A hozzászólásomban volt egy jó adag irónia, ami persze nem megy át írásban, de ezért használtam annyi "szmájlit"

Muscari 2013.04.30. 16:15:38

@tanato: Hat elmeletileg igen, lehet latni a jelekbol mar fiatal korban, hogy ki mennyire szorgalmas, ambiciozus es egyebek. CSak sajnos mikor az ember meg nagyon fiatal, ezeket a jeleket nem latja vagy nem akarja latni, foleg, ha csalai problemak vannak a szuloi hazban es o szabadulni akar. Sajat keseru tapasztalat.
Mondjuk masodjara mar sikerult jol valasztanom. Erdekes, a ferjem azt mondja, hogy sosem volt a nok kedvence, teljesen atlagos megjelenesu egyebkent es alacsony is, de en meg alacsonyabb vagyok. O csak szorgalmasan tanult, sportolt mellette, joforman semmi buli, semmi zulles, semmi vagany dolog, amit egy fiatal no izgalmasnak tarthat. Megis o a legnagyobb kincs a vilagon.

Aztan sokan tenyleg harmincon felul jonnek ra, hogy mik azok az ertekek, ami alapjan part kell valasztani, es persze van, aki akkor sem.

A temahoz kapcsolodik egy ismerosom esete, aki itt Angliaban ugy allt neki part keresni, hogy celzottan. Az alapkovetelmeny az volt, hogy legyen sajat lakasa es lehetoleg legyen angol. Majdnem lefordultam a szekrol, mikor elmeselte! Talalt valakit, ossze is hazasodtak, jott a gyerek is. Anyagi biztonsagban elnek, pedig a lany nem dolgozik. Csak szerintem baromi boldogtalan. A vilag minden kincseert sem cserelnek vele, nincs az a penz vagy akarmilyen materialis dolog, ami a szenvedelyt potolna szamomra egy kapcsolatban.

Szoval el lehet uldogelni a langyos vizben is, de hol marad az elmeny egy frissito hideg zuhanyhoz vagy egy forro furdohoz kepest!

tanato 2013.04.30. 16:18:48

@tableno: Hogy mennyire vagány,jóképű,igen sok lány ezeket nézi ebben a korban,de azért van aki már tudat alatt előre is lát,néz és az meg megérzi kire lehet számítani hosszabb távon is.Kétségtelen a nagyon jól kinéző lányok vannak inkább az első csoportban.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.30. 16:20:30

@montroyal: "NAGY SZERELMET ... szamitas az egesz v erdek "

A szerelem az nem egy genetikai (biológia) jelzés arra, hogy megtaláltad a partnered/párod/házastársad/gyermekeid anyját (apját)?

Tiszta genetikai számitás.

tanato 2013.04.30. 16:20:46

@ctboy: Na azért nem kell mindjárt kopasz,idős és dagadtnak lennie egy szakmájában sikeres jól haladó férfinak.Ez a leírás inkább egy újgazdag maffiózó vállalkozóra illik.

tanato 2013.04.30. 16:21:21

@zopilote: Sajnos nem találom az általad citált két mexikói postot.

zopilote 2013.04.30. 16:22:08

@ctboy:
Ez a katonai ellenorzes egesz Mexikora jellemzo. Az egesz orszagban, kulonosen a kikoto
varosok kornyeken van allando katonai ellenorzesi pont. De egyiknel sem kernek papiro -
kat, csak a kocsi atkutatasahoz van joguk: fegyvert, kabitoszert keresnek. Es rendkivul ba -
ratsagosak a katonak, sokat szoktam veluk beszelgetni. Az USA - val hataros allamokban
levo ellenorzesi pontoknal a kamionokat tuzetesen atvizsgaljak, nehol 10 - 20 km hosszu
kamionsor is all napokig, ellenorzesre varva. Ezt az amerikaiak fizetik. Marmint az ellenorzest:) Nem a kiesett idot.

Muscari 2013.04.30. 16:22:55

@montroyal: Na , az en valaszom erre ott van az elozo hozzaszolasomban :-)

montroyal ( CAN qc) 2013.04.30. 16:24:24

@tableno: sem feltétlenül buta és lusta semmirekellő az eltartott házastárs (aki viszonylag ritkábban, de férfi is lehet amúgy)

pl Mo-i baratom akinek a felesege vezeto allasba van egy multinal , a ferj a haztartasbeli mert 2 gyerekuk van es a fiu superul ellatja oket foz mos takarit az aszonyt vacsoraval varja es csak lazitanak este... es nem egy papucs tipus egyutt bokszoltunk karateztunk vallalkoztunk ,egy igazi vagany srac..

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.30. 16:24:41

@hagyma:
Drága hagyma,

Biztosithatlak, hogy amikor leirtam a kopasz/dagadt/középkorú/gazdag pasit - mint célszemélyt egy huszonéves szupermodel számára - NEM rád gondoltam.

Lehet hogy a Nők a HÁ-n mindenben Téged látnak, de ez esetben általános példát próbáltam kreálni.

tableno 2013.04.30. 16:25:41

@montroyal: nem értem, hogy a szerelem és a józan ész miért kéne, hogy kizárják egymást? Én ugyan voltam már olyan lányba szerelmes, akiről kiderült, hogy lusta és ki akar használni, de csak addig, amíg ki nem derült, hogy lusta, és ki akar használni... :)

tanato 2013.04.30. 16:27:35

@Muscari: Nagyon jól beszélsz,más egy fiatal lány/meg fiú is persze/hozzáállása a párkapcsolathoz mint egy éretté.Az viszont hogy ki hány éves korában válik éretté az teljesen egyéni.Ha valaki azért házasodik mert ki akar lépni a szülői házból az megint más,általában ezek kudarccal végződnek.Az angliai lány esetében viszont egyáltalán nem biztos hogy kudarccal végződik,lehet hogy mindketten megtalálták azt amit a másikban kerestek.A lány az anyagi biztonságot és a stabil háziasszonyi létet,az angol meg lehet hogy egy számára "egzotikus" kelet-európai lány szerelmét.

Muscari 2013.04.30. 16:27:40

@ctboy: persze, hagyma mondta is, hogy o nem gazdag...

Hihi, Hagyma, nem vedd bantasnak, lattam a fotodat, amint az allampolgarsagi papiroddal pozolsz ;-)

kutya vacsorája 2013.04.30. 16:27:45

bence mexikóból: folytassad, persze! bánom is én, mi a téma:)

tableno 2013.04.30. 16:27:45

@montroyal: Na ugye. Persze ezért biztosan sokan megszólják otthon, de nincs igazuk.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 16:30:22

@Muscari: igen es sokszor a nagy szerelem utan jon a hidegzuhany:)

Len.Mag 2013.04.30. 16:30:27

@tanato: Nem lehet, hogy arról van szó, hogy a nagyon jól kinéző lányokról ez az előfeltevés, és ezért eleve sok helyes, igyekvő, szolidabb srác nem is kezdeményez? Lehet hogy szegény lányok pedig alig várják, hogy egy értelmes fazonnal hozza össze őket a sors... :)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.30. 16:32:11

@tanato: "Na azért nem kell mindjárt kopasz,idős és dagadtnak lennie egy szakmájában sikeres jól haladó férfinak"

Persze hogy nem. Sarkosan fogalmaztam, hogy érthető legyen mindenki számára (még igy sem volt).

Azt bizony senki sem látta Hilary Rodham Clinton-on kivül egy balfék egyetemistéban a Yale-en hogy 2ö évvel később Ő lesz az USA elnöke. Mikor egy újságirónak ez kijelentette, úgyminősitatték hogy álmodnak a gyerekek.

Nem egyszerü szakma a párválasztás.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 16:34:29

@ctboy: nem igazan ertettel
/nem meglepo/
nem vagyok se kopasz, se dagadt:)
kozepkoru igen
sajnos gazdag SEM@Muscari: az nem poz az orom es boldogsag
52 evesen meg hagy legyen mar kis sorhasam:)
en mikor lathatlak teged?

tableno 2013.04.30. 16:35:01

@Len.Mag: ez egy ilyen ördögi kör: a szolíd srácok azért nem mernek kezdeményezni, mert már kaptak egy pár megalázó lepattintást, a jól kinéző okos csajok meg kénytelenségből adják a megközelíthetetlen jégkirálynőt, mert különben minden szexéhes hím állandóan rajtuk lógna...

tanato 2013.04.30. 16:36:07

@Len.Mag: Nem mondasz hülyeséget,visszaemlékezve egyetemista koromra,kizárt hogy egy nagyon szép nőhöz közeledni mertem volna,gondolván úgyis reménytelen,csak kudarcélménnyel végződhet számomra.

Sanyi9 2013.04.30. 16:37:28

@tanato: az gyakorlatilag akkor nem a ferj erdeme, hanem a mogotte allo eros asszonye. :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 16:37:41

@ctboy: es republikanus elveket vallva, O volt a legjobb az utobbi 20 evben
vagy 30
Regaen volt jobb elotte
a mairol ne is beszeljunk
meg 3,5 ev........

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.30. 16:38:20

@Muscari:
"CSak sajnos mikor az ember meg nagyon fiatal, ezeket a jeleket nem latja vagy nem akarja latni,"
Pont ez az oka a sok kulturában elterjedt, házaság közvetitő (Matchmaker) funkciónak.
Számunkra extrém példa az indiai módszer, amikor a szülők választják a házastársakat több generáció tapasztalata alapján.

Látod, Neked is kellet egy próbálkozás hogy jobban l
sd mi az amit keresel (1 trial/error, montroyal 3 Trial/error).

Len.Mag 2013.04.30. 16:39:30

@tableno: De fordítva is igaz: nekem előítéleteim vannak (sajnos) a helyes pasikkal kapcsolatban, ezért soha nem kezdtem velük. :D

Muscari 2013.04.30. 16:41:20

@hagyma: en nem teszek ki magamrol kepet a netre, de privatban kuldhetek. Termesztetesen szigoruan csak tajekoztatasi cellal, hisz mindketten boldog hazassagban elunk :-)

Egyebkent csak vicceltem termeszetesen, ennyi idosen egy kis sorhas mar abszolut mgengedett.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.30. 16:41:24

@ctboy: a kopasz, gazdag, dagadt középkorú pasit választja.
Nem kell ezért őket minden esetben lenézni.

foleg akkor ha sajat lanyunkra gondolunk .. vajon orulnenk ha egy troger csavargo alkoholista nem dolgozo linkbe bolondulna bele . vajon azt mondanank nem szamit csak a szerelem ..
sajat gyermekednek is a biztonsagot nyugodt eletet szeretned inkabb mint hogy szenvedjedn nyomorogjon de ugy szeretik egymast...

MagnasMiska 2013.04.30. 16:44:15

@Muscari:

Teljesen igaz amiről írsz...
Az a baj, hogy emberekből folyik a "flusztrációs kiírom magamból a magyarorkról az összes létező negatív sablonosítást."

Amikről írsz teljesen reális és gyakorlatias képei a külföldre települőkről.

MON - Magyarok Nagy-Britanniában nevű zárt Facebook csoportban olyanok kezdtek el egy roma lányt a helyesírása miatt kifigurázni, akik, néger férjükkel vírítotottak a minimum 90kilós aszonyosnak nem mondtható bálnatestükkel a Facebookos képeiken. Az ilyenek a legádázabbak.
Kettősmércét alkalmaznak, miközben rasszisták, s férjül mégis Pákó hasonmást választottak.

A langyosvíz hasonlatod pedig nagyon találó!!! ;))))

tableno 2013.04.30. 16:44:48

@Len.Mag: Mármint nem kezdtél olyan férfival, aki tetszett neked? :) Vagy csak olyannal nem, akire feltűnően buktak a nők (és viszont)?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 16:46:03

@Muscari: no
arra akartam celozni, hogy en vallalom magam es vallaltam mielott amerikai is lettem
ilyen vagyok
kesz
van rajtam par kilo
de nem vagyok nevtelen es keptelen:)
kis plusz van rajtam
naes?
lattal volna husz eve, vagy akarcsak 15-t
bomlottak utanam a nok
bar most sem panaszkodhatok, de mar Mary lekoti az eroimet

tanato 2013.04.30. 16:46:14

@Sanyi9: Inkább közös munka eredménye.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.30. 16:46:37

@tableno: jobb a jozan ész ,és ha megfelel annak a jelolt akkor ,azert mert megfelelt, szerelmesek leszunk .. egy bizonyos kor es rossz tapasztalatok utan ez igy van es normalis
de a nagy szerelmet hagyjuk meg a filmeknek daloknak regenyeknek ... jozan ész ahogy irod..

Muscari 2013.04.30. 16:48:48

@ctboy: Hat igen, Montroyal 1:3-ra vezet, elarulom, o fog nyerni.

Az elrendezett hazassagok hattaerben azert a piszkos anyagiakat is fel lehet fedezni: nem mindegy, ki orokli a csaladi vagyont, milyen uzleti elonyei vannak ket csalad szovetsegenek stb. A lanyos szuloknek hozomanyt kell adniuk, azt sem szerretnek, hogy erdemtelenek kezebe keruljon vo. hozomanyvadasz.

Azert orulok, hogy nem olyan helyen elek,ahol ez mindennapos, bar allitolag itt a UK-ben is evente tobb ezer elore elrendezett hazassag kottetik.

tableno 2013.04.30. 16:51:47

@montroyal: ezzel nagyjából egyet tudok érteni, azzal a megkötéssel, hogy a "megfelelt" nem elsősorban az anyagiakat jelenti...

ABL CA 2013.04.30. 16:52:37

Szia Bence! Turistaskodassal kapcsolatos lenne a kerdesem: Nagyon szeretnem kocsival/ RV-val bajarni Mexikot, de a ferjem szerint kesz eletveszely es mereven elzarkozik (meg) a terv elol. Ha irnal nekem par infot, hogy valoban ennyire veszelyes manapsag Ca. felol turistanak lenni, az arakrol meg ugy altalaban, amit fontosnak tartasz. Koszonom szepen elore is! Udv: A.

Sadist 2013.04.30. 16:53:55

@tableno: Igen, felmerült, mert van a mondás, hogy "minden sikeres férfi mögött ott van egy nő..." és úgy folytatódik, "aki kurva jól járt" :)
De nem a nőktől lesznek sikeresek a férfiak, hanem a sikeres férfiakra tapadnak a nők.

Muscari 2013.04.30. 16:57:26

@montroyal: Hat erre azt tudom mondani, hogy nalunk szerelem volt elso latasra, pedig mar nem voltunk husz evesek, es mindketten hazasok voltunk. Harom honap mulva boritottunk mindketten es osszekoltoztunk. Ennek mar lassan tiz eve, a tuz meg ma is langol, hogy ilyen koltoi legyek. De az eszemmel is ot valasztanam, meg ma is.

Persze megertelek teged is, biztosan nagyon megegetted magad, hogy ennyire szkeptikus lettel.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.30. 16:57:31

@tableno:

Egy jelenségről írni mióta jelent vele való egyetértést?

tableno 2013.04.30. 16:59:49

@Sadist: mind a kettőre van példa. Az előbb említették pl Hillary Clintont.

morsels (törölt) 2013.04.30. 17:00:09

@montroyal:
4 feleseg es meg megvan a muhelyed? :-)

tableno 2013.04.30. 17:01:55

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "sokak számára ez a biztonság a totális bizonytalansághoz képest" - ez nem egyszerű tényközlés, hanem értékítélet, és annak is rendkívül egyoldalú és félrevezétő.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.30. 17:02:36

@Sadist: "De nem a nőktől lesznek sikeresek a férfiak, hanem a sikeres férfiakra tapadnak a nők."

Ez bizony csak a tyúk és tojás esete. Nem lehet megválaszolni.

Miért lett Schwarzenegger kaliforniai korményzó_
Azért mert a felesége Maria Shriver egy Kennedy lány?

A példákat lehetne sorolni mind a két oldalon.
Nem akartam ezzel belekezdeni.

morsels (törölt) 2013.04.30. 17:03:14

@ctboy:
Genetikai szamitas?
Ne samankodj bakker :-)

montroyal ( CAN qc) 2013.04.30. 17:07:07

@morsels: ja akartak a fele kiralysagom de szerencsere a muhely csak az en nevemen van .. de a 3 lakasos hazam az ment a levesbe... az utolso valasnal
most kozjegyzonel eskudtunk komoly szerzodessel . semmi sem kozos es nem is lesz..

Sadist 2013.04.30. 17:08:04

@Muscari: "Anyagi biztonsagban elnek, pedig a lany nem dolgozik. Csak szerintem baromi boldogtalan."

Pedig elhiheted, hogy boldog. Nagyon vágyott valamire, megkapta.
Az anyagi biztonság nem garancia a boldogságra, a csóróság és az anyagi gondok viszont garancia a boldogtalanságra.
Téged sem a romantikázás érdekelne, ha napról napra élnél és arról kellene döntened, hogy a gáz legyen befizetve, vagy a gyereknek legyen ruha.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.30. 17:13:08

@tableno: anyagi es erkolcsi biztonsag igaz .. nem minden a penz .. azert normalis nok nem szerelmesednek bele egy jokepu kedves munkanelkuli hajlektalanba... mert meg sem latjak..
@Muscari: kosz jol vagyok és igaz nem csak a tuztol felek de màr attol is amibol tuz lehet.. gratulalok hogy jol megvagytok gondolom mindketten tesztek erte..

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.30. 17:18:22

@morsels: Ne samankodj bakker :-)
Bizony samankodom.
Es meg egy komolyabb samankodasi merenylet is van a tarsolyomban ha HÁ lehozza.

morsels (törölt) 2013.04.30. 17:18:34

@hagyma:
Azert a magabiztoNsagot senki nem kerheti rajtad szamon. Az van, boven :-)

Muscari 2013.04.30. 17:20:38

@Sadist: Van igazsag abban, amit irsz. Egy dolog azonban nagyon nem mindegy. Lehet az ember ugy is csoro, elhet egyik honaprol a masikra, hogy kozben kuzd, dolgozik, folyamatosan keresi-kutatja az uj lehetosegeket, de meg sem sikerul semmi.

Vagy lehet ugy, hogy lesz@runk mindent, egesz nap otthon tespedunk ahelyett, hogy a munka utan mennenk, sot cigi, pia, stb jar, nem szamit, hogy van-e kenyerre penz. Itt gondolok a par akarmelyik tagjara, ismertem not is, aki elitta az egesz fizeteset, pedig negy gyereke volt.

Meggyozodesem, hogy az elso esetben lehetnek boldogok, de a masodikban semmikepp sem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 17:22:01

@morsels: a tenyek azok tenyek:)
mondjuk kene meg 1-2 millio dollar

morsels (törölt) 2013.04.30. 17:22:02

@ctboy:
Nade genetikai szamitas?
Ertem en, onzo genek, meg minden, nade genetikai szamitas?
Azert ez az asszociacios iv nem hozzad valo :-).

Sadist 2013.04.30. 17:22:03

@tableno: Szerinted az Hillary érdeme, hogy Bill elnök lett?

Len.Mag 2013.04.30. 17:22:04

@tableno: Szerintem tudat alatt "meg sem engedtem magamnak", hogy tetszenek.

Akit pedig megismertem, az másért tetszett :))

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.30. 17:23:08

@tableno: akkor tölts fel yt-ra egy oktatóvideót kérlek, amin megmutatod a tecnikáját. :D

BTBTBT 2013.04.30. 17:23:22

@montroyal:

Ha azt irja valaki, hogy "Nem hiszem, hogy jellemző lenne, hogy valaki beházasodik...", es erre azt valaszolod, hogy "van ugy hogy nincs mas lehetoseg,...", akkor nem ugyanugy az ilyen esetek alacsony valoszinusegerol beszelunk?
Szerintem nem altalanos, szerinted meg ritka, ha igy egyszerubb.

Egyebkent nem semmi a 4 feleseg, barmi is a hatter. (Remelem, ezt azert nem fogod felreerteni.)

morsels (törölt) 2013.04.30. 17:23:33

@hagyma:
Es a tenyek nincsenek photoshoppolva :-)

morsels (törölt) 2013.04.30. 17:24:18

@hagyma:
Meg hat te vagy a net fenye, vagy mi :-)

Sadist 2013.04.30. 17:24:51

@ctboy: Egyre jobb példák :D Azt ugye sejted, hogy Swarzi korábban profi testépítő, később pedig színész lett. Jóval előbb jött a siker, mint a házasság.

tableno 2013.04.30. 17:24:55

@Sadist: mondjuk úgy, hogy volt benne némi szerepe.

morsels (törölt) 2013.04.30. 17:25:53

@ctboy:
Mondjuk ez olyan is-is.
Ugy ertem, hogy ha en leszek Maria Shriver ferje, akkor sem lettem volna Kormanyzo. A palira sok mindent lehet mondani (mondanak is), de nem hulye, az biztos.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.30. 17:25:58

@tableno:

Leírtam egy elterjedt vélekedést. Nem tettem hozzá, hogy én személtesen egyetértek vele.

Mondok egy példát: "a pedofilok nagy többsége visszahúzódó ember, aki nem árt senkinek". Ez egy tény, s nem jelenti az, hogy támogatom a pedofiliát.

morsels (törölt) 2013.04.30. 17:28:32

@ctboy:
Meg Schwarci republikanus kormanyzo volt, a Maria meg demokrata rokon.

BTBTBT 2013.04.30. 17:29:58

@Len.Mag:

Aha, most akkor megint talaltal valamit, amivel nem ertesz egyet?

Azt nem tudhatjuk, mit hogy a jovo, tehat, az altalad leirt peldabol kiindulva, ha valaki a jovoje bebiztositasa miatt hazasodik ilyenforman, meg kijohet belole rosszul evtized multan, nem? (Es ha igy marad magara egy ember - teljesen mindegy, hogy ferfi-e vagy no -, akkor az bizonyara szornyu neki - meg esetleg a kornyezetenek - megelni.)

Te vagy a masodik, aki teljesen felreertelmezi a "nem hiszem, hogy jellemző lenne, hogy valaki beházasodik..." kezdetu mondatomat. Ha valami jellemzo, akkor az altalanossagban igaz. Ha nem hiszem, hogy jellemzo, akkor azt nem altalanossagban ertem, tehat vannak kivetelek. Mint peldaul az a ketto, amit emlitettel a peldadban.

Kozos nevezon vagyunk vegre? Vagy szeretnel meg belekotni valamibe? :)

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.30. 17:33:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Semmi. Ténymegállapítás volt. Csak láttam a lelkesedést ahogy egyesek mar csomagoljak a bőröndöt.
Amit viszont kicsit elhamarkodottnak ereztem.

Sadist 2013.04.30. 17:36:20

@Muscari: "Meggyozodesem, hogy az elso esetben lehetnek boldogok, de a masodikban semmikepp sem"

Az anyagi bizonytalanság bármilyen kapcsolatot kikezd, kivétel nélkül. A meleg/légkondicionált házból persze ezt nem fogja senki megérteni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 17:38:28

@morsels: nem
en Mary fenye vagyok
es nekem doszt eleg:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.30. 17:38:52

@Muscari:

A boldogság alapvetően teljesen egyéni kérdés és nincs általános mércéje.

Ismerek boldog gazdagot, boldog szegényt, boldogtalan gazdagot és boldogtalan szegényt,. s boldog átlagembert, meg boldogtalan átlagembert is.

A pénznél sokkal jobbak kihat a boldogságra a természet! Pl. a Karib-térségben sokkal több a boldeg ember, mint Kelet-Európában, pedig sok karibi országban az életszínvonal alacsonyabb a kelet-európainál.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.30. 17:39:04

@Barátusz: hogy nincs mas lehetoseg azzal a peldamra gondoltam hogy a masik fel nem fogadja el hogy kihasznaljak es maga is kemenyen torekedve ad peldat a boldogulasra .. itt nincs mas lehetoseg be kell allni a sorba ,felvenni a ritmust..

tableno 2013.04.30. 17:40:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: rossz a hasonlat, és teljesen félreviszi a vitát.

Maradjunk a drogmaffiánál: ugyebár bűnözőkről beszélünk, akiknek a ténykedése per definitionem rontja a közbiztonságot. A drogkereskedelem mindenütt együtt jár az erőszakos bűnözés erőteljes növekedésével, egyrészt a rivalizáló kereskedők, másrészt a kábítószerfüggők által. Az egy nagyon extrém eset, (bár tény hogy előfordul), amikor egy maffia annyira megerősödik, hogy gyakorlatilag átveszi az általa teljesen szétzüllesztett állam rendfenntartó szerepét (persze kizárólag a saját, és nem a közösség érdekei szerint). Ekkor egy ideig valóban érzékelhetően "jobb" lesz a közbiztonság - legalábbis ahhoz képest, ami akkor volt, amikor a maffia megalapozta az egyeduralmát. Ez a "kegyelmi állapot" addig tart, amíg nem akad a kartellnek kihívója - akkor ismét elszabadul a pokol. Szóval a maffia soha, semmilyen körülmények között nem a biztonság letéteményese.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 17:41:55

@morsels: itt nem olyan barmok az emberek, hogy osszeveszik /nem jon ossze stb./ ket ember mert repi vagy demokrata
a szomszednom egy tunde4ri holgy teleragasztgatta a kocsijat Obamaval, verfarkas demokratanak tunik es remekul elbeszelgetunk es imadom
tokom banyja, hogy a demokratakra szavaz:)
es Ot sem zavarja, hogy mi a repikre

Sadist 2013.04.30. 17:42:01

@tableno: A töltőcsonkot kezelő faszinak is abban, hogy Schumi hétszer világbajnok lett.
Elefánt meg a kisegér esete, amikor mennek át a hídon, és a kisegér mondja, hogy "hallod hogy dübörgünk?".

tableno 2013.04.30. 17:45:25

@Sadist: olvassál már utána a dolgoknak egy kicsit, mielőtt baromságokat mondasz! Hillary kicsit más kategória, mint a kisegér az elefánt mellett. Ugye külügyminiszter is volt mostanság, és nem a férje jóvoltábol...

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.30. 17:45:51

@morsels: Nade genetikai szamitas?
Ezt még ráadásul tényleg komolyan is gondolom. Ki fogom fejteni részletesebben.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 17:49:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: mert az igenyek kisebbek
meg a felfogas
emiatt
azert akinek sok zsetonja van es nem elmebteg az nem lesz boldogtalan, ezt szogezzuk le

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.30. 17:52:00

@hagyma: ezt hivjak fejlett kulturanak. Magyarorszag sajnos nagyon messze all ettol (koszonet erte a politikusoknak).

Erdekes egyebkent, hogy sokszor hangoztatott "teny" Amerikarol, hogy mit akar egy orszag, ami sehol sem volt 400 eve. Es megis, sok minden valahogy sokkal kiforrottabban es jobban mukodik.

Szerinted miert?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.30. 17:52:30

@Muscari: "Lehet az ember ugy is csoro, elhet egyik honaprol a masikra, hogy kozben kuzd, dolgozik, folyamatosan keresi-kutatja az uj lehetosegeket, de meg sem sikerul semmi."

Itt az irok és olvasók nagy része is abbana helyzetben van, hogy egy darabig, türte a gazdasági vagy leki bizonytalanságot otthon, majd egy új országot választott, hogy megoldja a bizonytalanság problémát.
Nem különbözik lényegesen a párkapcsolat sem ettől. Minden pillanatban leméred, hogy mennyire vagy elégedett a párkapcsolatoddal. Ha nagyon nem vagy az akkor keresni kezdesz alternativ megoldást. Ha szükséges kilépsz a kapcsolatból (válás) és némi tapasztalattal belefogsz egy újba.

Ahogy arra kényszeriteni valakit pl. "hazaszeretetre" vagy "honvágyra " hivatkozva hogy otthon szenvedjen ha nem akar, az sem megoldás hogy valaki egy rossz kapcsolatban (házasságban) élje le az életét azért mert pl. katolikus.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.30. 17:54:56

@morsels: "fény a neten" csak pontosan, kérem.......

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.30. 17:56:37

@morsels: Pontosan.

Tyúk és Tojás. Ki volt előbb?

Nincs jó válasz

Amarante 2013.04.30. 17:56:41

@montroyal: Ami egyebkent nem is sorhas,hanem tekintely:):):)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.30. 18:00:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"A boldogság alapvetően teljesen egyéni kérdés és nincs általános mércéje. "

Inkább:

A boldogság alapvetően genetikai kérdés és MÉG nincs jól meghatározott mércéje. (és definiciója)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 18:04:47

@Kovermadar: leginkabb azert, mert mindenki amerikainak vallja magat aki amerikai/ bevallom mar en is/
es ahogy uj elnok lesz
elfogadjak
nem mondom, hogy nem hallottam mar Obamat szidni, de nagyon ritka
O az elnok
a MI elnokunk
tamogatnunk kell, mert ha nem tesszuk az orszagnak artunk
ez kb a felfogas
hanem ertunk vele mindenben egyet akkor is
majd 4 ev mulva lecsereljuk
otthon, ahogy innen latom es olvasom, a kampany es az ellensegeskedes az napi folyamat
kene mondani, hogy bassza meg a Gyurcsanyit akartam, de az Orban nyert es ha nem ertek vele egyet mindenben, akkor esetleg kritizalom, de igyekszem tamogatni a torekveseit
uristen, bele ne mennyunk a politikaba
meg visszxafertozodom
mi nem szeretjuk Obamat nagyon , de ez abban merul ki, hogy ha beszel a tv-ben csatornat valtunk:)

váj mí 2013.04.30. 18:07:40

Hm, későn értem ide, így most egyből nem vágom, hogyan jutott el a nép az imádom-Mexikót-jó-az-írás-drogkartellek-sörhas végkövetkeztetésig, de biztos volt benne rendszer. Elvégre tegnap Dubaj kapcsán szó esett a pesti bolgárkertészekről is ...
Hm, az viszont egyre inkább világossá válik számomra, hogy én tulajdonképpen rasszista vagyok, az európai pc neveltetésem ellenére. Igazán csak a fehér ember által megalkotott társadalomban tudom jól érzeni magam, bár azokban sem egyenlő mértékben. Az igaz ....

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.30. 18:07:51

@Kovermadar: "Amerikarol, hogy mit akar egy orszag, ami sehol sem volt 400 eve. Es megis, sok minden valahogy sokkal kiforrottabban es jobban mukodik."
Bocs hogy én is válaszolok.

Soakn igen jlentős mértékben az indián (native american) törzsi kúltúrát tartják az okának.
A törzsi vezető a közösség szolgálója. Nem ura és parancsolója, mint a rabszolga tartó rendszerekben.
Ezt tanulták el az alapitó atyák a helyiektől is irták be a gráit puhaságú alkotményba.
A rossz példa brit rendszer, és az uralkodó egyház volt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 18:13:06

@váj mí: ne bolygasd a sorhasamat, ha kerhetlek

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.30. 18:14:14

@skylla:
Na majd legközelebb@Kovermadar: ne felejtsd el a visumot. Akkor be is engednek.
@MagnasMiska:
Ez komoly?
Megyek es megnezem.

váj mí 2013.04.30. 18:17:03

@hagyma: Hja, az voltál te? Már meg sem kérdezem, hogyan jutottatok el Mexikótól a sörhasig. Gondolom, a Coronitán át ...

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.30. 18:19:43

@Kovermadar: "osszeveszik ket ember mert republikanus vagy demokrata"

Csak megerősiteni tudom. Ez egy remek érzés.
Többször hallottam magyart-magyarral (amerikában) összeveszni az otthoni politikai viszonyok miatt, mint a republikánus-demokrata különbözö szemléletük miatt.

Szinte szóba sem kerül.

A demokraták és a republikánusok technikailag másképp akarnak megoldani egy-egy meglévő problémát.
Ez itt nem ideológiai kérdés.
Ettől még mind a két pártra szavazó jó hazafi.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 18:20:57

@váj mí: ah, megkritizaltak, hogy dagadt vagyok
pedig csak sorhas
najo van rajtam 6 kilo plusz
na so....
OK
8

montroyal ( CAN qc) 2013.04.30. 18:21:36

@Amarante: Ami egyebkent nem is sorhas,hanem tekintely:)

en az uj felesegemnek koszonhetoen nem rendelkezek ezzel a tekintellyel.. jol foz ( en kuktava degradalodtam pedig en is tudok fozni)egeszsegesen, ravett gyumolcsre ,zoldsegre ( pedig abba semmi hus nincs) es este 6 ora utan nincs kajalas ... foleg a TV elott tespedve csips es egyebek .. 90kg voltam ( es mennyi lennek)most 78kg.. és jobb igy ..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 18:22:44

@ctboy: es ne felejtsuk el
nagyon sokszor keresztben szavaznak a szenatusban
a valasztoikat /az adott allam valasztoit/ jobban kepviselik mint a partot

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 18:24:17

@montroyal: az itt sincs
de sor tenyleg akad:)
szeretjuk
elnezest mindekitol
es nekem jobb igy:)

montroyal ( CAN qc) 2013.04.30. 18:25:26

@hagyma: majd 4 ev mulva lecsereljuk
bocs nem Te csereled le mindenkepp megy a 2. mandat utan de mint altalaban a penz fog nyerni.. a kis ember meg azt hiszi az o szava szamit..

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.30. 18:27:11

Mikor jönnek már a válaszok a Mexikói kérdésekre???????

váj mí 2013.04.30. 18:27:35

@hagyma: Nyugi, nem vagy dagadt, de a sörhas, az ronda. Belőlük lesznek a "pókemberek".

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 18:34:36

@montroyal: viszont a muhelyedre vigyazz, mert nekunk meg hazassagi szerzodeunk nics:)
@váj mí: hat nem szep, de Marynek is kezd alakulni az uszogumija
tudod 50 folott ez van
de szolok, odaig el is kell jutni:)
en mar voltam 30, Te meg nem 50....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 18:35:52

@ctboy: sziesztazik es azt mondja
manyana

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 18:43:21

@váj mí: ennyi elonyom feltetlen van veled szemben:)

váj mí 2013.04.30. 18:44:09

@hagyma: Ahogy kinézek nem is igazán leszek. De ez privát nyomor, és legalább a nyugdíjam miatt sem kell aggódnom.

bubblelulu 2013.04.30. 18:45:25

Helló Bence!
Jó lenne egy e-mail címet kapni hozzád, én is Mexikóban vagyok bár Mexikóvárosban sosem voltam, csak a reptéren, átutazóban. Viszont nemsokára megyek haza pár hétre és előtte terveim szerint szétnéznék végre a fővárosban is. Érdekelnének jó helyek, szállások és persze egy igazi mexikói pankrátor show. :D

váj mí 2013.04.30. 18:46:45

@ctboy: A magyarországi társadalom olyan mértékben van átpolitizálva, hogy az már beteges. Én ismertem olyan családot, ahol a két fél képes volt komolyan összeveszni a politikai különvéleményük miatt. De tényleg komolyan, anyu fogta a kölyköt, és ment a mamához. Jézusom ....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.30. 18:57:37

@hagyma: irigylesre melto!

Az is elgondolkodtato, hogy ugyan azt a problemat akarjak megoldani es nem dafke egymasnak ellentmondani.

Amarante 2013.04.30. 18:57:40

@váj mí: Nemreg jottem haza Mo-rol es mondhatom:teljessen igazad van.Elmentem nehany baratunkhoz es foleg politikarol volt szo.az egyik csalad nagy MSZP rajongo a masik Fideszes....Szerencsere nem egyszerre talalkozom veluk.:):):)de mar volt ra pelda es akkor percek alatt parazs vita kerekedik.En a bolcsebb utat valasztom:nemes egyszeruseggel letojom az egeszet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 19:00:40

@váj mí: hulye vagy?
en mar osszevesztem egyszer anyammal az interneten, mert le mertem irni, hogy en kedvelem Orbant
egy honapig nem irt ram:)

amugy miert, hogy nezel ki, nem gondolom, hogy ne elnel 50 eves korodig

morsels (törölt) 2013.04.30. 19:00:54

@ctboy: Vegulis Maria Shriver nem volt senki.
Najo, O volt a tyuk.
Es Schwarzitol lett a tojas :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 19:05:55

@montroyal: nem en cserelem le, tudom hogy megy
ugy ertettem, remelem republikanus lesz a kovetkezo

váj mí 2013.04.30. 19:06:43

@Amarante: Ilyen az, szerintem, amikor a politika már csak önmagában és önmaga miatt létezik. Magyarország szerintem ilyen szempontból unikum, és az a baj, hogy nem kóser, hanem legfeljebb csak zwack... Az ember ugye sok mindenen összekülönbözhet azzal, akivel él, vagy akár a barátaival. De hogy pont a politikán? Jézuasatyaszűzmária! Beteg egy nép.....

@hagyma: Hm, talán egy pszichiáter egyszer majd kideríti ...
Nem a kinézetemmel van baj, hanem az idegeimmel. De majd csak megoldódik, vagy nem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.30. 19:08:07

@ctboy: erdekes, ez a svedeknel sem beszedtema. Eddig, a lassan 2 ev alatt soha nem kerult elo.
A kiralyt szeretik cikizni, mert ugye nem valasztjak es akkor nem demokratikus, hogy ha tetszik, ha nem, ott van (olyan is amilyen, nekem semmi bajom vele).

Egy viszont elonye: mindig, mindenkor partfuggelten, igy remekul alkalmas protokolaris feladatokra. Szerintem. Hatalma ugysincs kvazi semennyi sem.

Tetszik az amerikai rendszer...

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.30. 19:10:27

@morsels: Kerlek fejtsd ki.
Egy sámánkodó cikk már majdnem kész van, pont ebben a témában.
Adj egy pár nap türelmet légy szives

morsels (törölt) 2013.04.30. 19:14:51

@ctboy:
Erosen ketlem, hogy az indianoktol tanultak volna. Teny, a rossz pelda a brit rendszer volt, de eleg erosen a francia forradalombol, annak az eszmejebol indultak ki.

Printer-Friendly Version

The Constitution of the United States: A Transcription

Note: The following text is a transcription of the Constitution in its original form.
Items that are hyperlinked have since been amended or superseded.

"We the People of the United States, in Order to form a more perfect Union, establish Justice, insure domestic Tranquility, provide for the common defence, promote the general Welfare, and secure the Blessings of Liberty to ourselves and our Posterity, do ordain and establish this Constitution for the United States of America."

A Declaration of Independence meg azt mondja, hogy 'all man created equal".

Szoval nagyon nem az indianoktol van ez. Szerintem.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.30. 19:19:29

@Muscari:
" lehet latni a jelekbol mar fiatal korban, hogy ki mennyire szorgalmas, ambiciozus "

aztán lehet, hogy rosszul látjuk. vagy megreked ott. vagy valami.
mert én azt hittem.
másodszorra már nekem is sikerült.

váj mí 2013.04.30. 19:21:31

@ctboy: Khm, pont az indiánt? Primitív majmoknak tartották őket, és úgy kezelték őket. Néhány elszállt tudóstól eltekintve a lófaszt sem érdekelte az őslakosok kultúrája és társadalmi berendezkedése. De mítosznak nem rossz.

Amarante 2013.04.30. 19:23:53

@ctboy: Es meg egy komolyabb samankodasi merenylet is van a tarsolyomban ha HÁ lehozza.

Ne ijjesztegesd a jonepet!!!:):)Majd ha samankodsz mi meg kantaljuk neked,hogy "Saman,saman halgassa man":):):):)

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.30. 19:24:44

@morsels: pedig igaza van.
gyűjtögetjük a bogyókat, és párnak azt választjuk, akinek fegyvere van, és tud hazahozni egy szép nagy mamutot.
ezt tagadni álszentség.

zopilote 2013.04.30. 19:26:13

@bubblelulu:
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9008518
utazas.com/utazas/forum/forum.cgi/?action=cikkek&uticel=14&file=1137474039
Ezeken a forumokon megtalalod Bence email cimet, talan telefonszamat is. Van keresesi le -
hetoseg is:) Bencenel van kiado szoba, ill. par eve meg volt. Ha nem tudod felvenni a kap-
csolatot vele, akkor ajanlom szallasnak Mundo Joven Hostelt a belvarosban, a Zocalo mo -
gott, nagyon jo hely es olcso, jo tarsasag szokott osszejonni. Tavaly 10 napot voltam a lako-
ja :) Szerveznek pankrator turakat is:)
www.mundojovenhostels.com/ingles/hcatedral_ing.php
Merre vagy Mexikoban?

tanato 2013.04.30. 19:27:16

Bence a facebookon már megjelent,várjuk itt is.

Amarante 2013.04.30. 19:28:04

@váj mí: Gondolom ezzel probalnak kompenzalni a himlovel fertozott takarokert:)Felelmetes,hogy ,a magat felsobbrendunek tarto,feher ember milyen aljassagokra kepes a sajat erdekeben!Nem csak az indianokra gondolok,hanem mindenre es mindenkire,aki es ami utkozott az erdekeivel.

Len.Mag 2013.04.30. 19:29:57

Azért elgondolkodtam még egyszer ezen a fiatalon szorgalmas és igyekvő = felnőttként jutott vmire modellen.
Miért látok én magam körül annyi sikeres link embert, akik baromi jól el tudják adni magukat, és kétszer annyit keresnek, mint akinél van is vmi mögötte...

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.30. 19:30:01

@morsels: "Erosen ketlem, hogy az indianoktol tanultak volna. "
Valóban összemostam a két dolgot.
Mit tanultak azamerikaiak az indiénoktól és az alkotmányt. Elnézést érte.
A riport inkább arról szólt, hogy a jelenlegi amerikai közhiedelemmel szemben -miszerint semmit nem tanultak az itt lakóktól- nagyon sok amerikai "érték (virtue)" a helyi törzsi hagyományokra hasonlit.

Ilyen például az is hogy nem büszkék az adócsalásra és a rendszer kijátszására. Hiszen a rendszer értünk van, mi választjuk, a vezetőinket azért hogy szolgáljanak bennünket. Csakúgy mint az indián törzseknél szokásos.
Az alkotmányt csak én kevertem hozzá. Elnézést érte.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.30. 19:32:58

@Kovermadar: Túl hosszú lett. (kb 17 oldal). Meg kell vágjam használható hosszúságúra. Ez eltart még pár napig.

váj mí 2013.04.30. 19:35:29

@Amarante: Mindig van egy "übermensch" rassz a fajon belül. Ez mostanra a fehér ember lett. Voltak időszakok a törzsfejlődésben, amikor nem ő volt. És lesznek majd újabb korszakok, amikor újfent nem lesz.

Amarante 2013.04.30. 19:36:01

@Len.Mag: te magad adtad meg a valaszt:" akik baromi jól el tudják adni magukat,"Sokkal jobb a dumajuk,mint a rendesen dolgozo kolleganak.Mig a rendes,szorgalmas tanul a nagydumas,link beszelokeje reven kapcsolatokra tesz szert:):)Ergo:a nehez munka ritkan hozza el a megerdemelt jutalmat:)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.30. 19:36:40

@Amarante: Ne ijjesztegesd a jonepet!!!:):)Majd ha samankodsz mi meg kantaljuk neked,hogy "Saman,saman halgassa man":):):):)

Fejtsd ki,
erre en is nagyon kivancsi vagyok! :)

Látod máris milliók kiváncsiak rá. (enyhe Politikus túlzással élve.)
Azért nem teljesen sámános. Nem kell megijedni.

morsels (törölt) 2013.04.30. 19:36:56

@Babette_:
Az nem genetikai szamitas.

A genetika ozno, a tuleles a lenyeg. A szamitas meg - a nevebol adodoan - manupulacio.
Osszekevered te is a fogalmakat. A genetika nem 'szamit'. A genetika egy programozott valami, ami vegrehatja a feladatat, oroklodik. stb.
A szamitas egy eleve feltetelezett cel erdekeben torteno valtoztatas, manipulacio, ami genetikai szinten nem letezik.

váj mí 2013.04.30. 19:37:52

@Len.Mag: Marketing kérdése ...

Amarante 2013.04.30. 19:38:31

@Amarante: @váj mí: Mindeg rendkivuli orommel tolt el ahanyszor arra gondolok,hogy a legrasszistabb emberose is egyszer Afrikabol indult el:):)Csak a hosszu uton kifeheredett es elfelejtette,hogy valaha fekete volt:):)

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.30. 19:39:03

@morsels: szerintem ne tudományos értelemben nézd.

azzal azért nem értek egyet, hogy a számítás manipuláció lenne. a számítás hideg logika, a manipuláció más/mások befolyásolása.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.30. 19:40:36

@Len.Mag: én azt fundáltam ki erről, hogy azért, mert a mai fogyasztói társadalom a külsőségeket díjazza.

spangola 2013.04.30. 19:41:06

@Len.Mag:
Nekem sem tetszettek sosem a jóképű férfiak, nem látom bennük a szexuális kisugárzást.

Az átlagos küllemű férfiakban viszont annál inkább.

Amarante 2013.04.30. 19:41:17

@ctboy: Kivancsiva tettel,ugyhogy tessen iparkodni azzal az irassal!:)

morsels (törölt) 2013.04.30. 19:42:41

@ctboy:
Ezt megint erosen ketlem..
Ugyanis ha jol emlekszem, akkor polgarhaboru miatt vezettek be, addig nem volt ado az USA-ban.
Az is csak ideiglenes volt, szoval az adozas nem egyertelmu, marmint az alapokat tekintve. Az biztos, hogy nem indian szotartas, becsuletesseg volt az alapja.

spangola 2013.04.30. 19:43:12

@ctboy:

Sámánkodási merénylet, mi?
Megsértődtél rám, hogy eltűntél?

montroyal ( CAN qc) 2013.04.30. 19:43:18

@hagyma: remelem republikanus lesz a kovetkezo

es sokat fog cserelodni az eleted remeljuk.. azt hiszem kicsiknek olyan mindegy... de jo erzes : mi gyoztunk...

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.30. 19:44:42

@Amarante:
"Mig a rendes,szorgalmas tanul a nagydumas,link beszelokeje reven kapcsolatokra tesz szert:):)Ergo:a nehez munka ritkan hozza el a megerdemelt jutalmat:)"

A Hangya nem elég a társadalom jólétéhez.
Kellenek a Tücskök is szórakoztatáshoz. (Brad Pitt, George Clooney, Pamela Anderson etc.)
Továbbá Geekek (gyikok?) akik IPhone-t és Goggle-t valamint Windows-t adnak a világnak.
Meg persze Kaméleonok is hogy tele legyen a parlament.
Pávák a divatbemutatóra.
Imádkozó Sáskák a templomba.

Igy kerek a világ, csak nehéz választani amig nem látszik a végleges formájuk.

morsels (törölt) 2013.04.30. 19:45:56

@Babette_:
Miert, hogyan kene ertenem?
A genetika milyen modon ertelmezheto meg?

Vilagos, a szamitas es a manipulacio kozott lehet kulonbseg, ha sterilen nezzuk. De altalaban a szamito ember az manipulal is. Mert ugye nem mindentol fuggetlenul letezik bele a vilagba.
Namost szerintem a manipulacio sem alapvetoen negativ elojelzesu onmagaban. Peldaul a gyerekek nevelese is manipulacio, nagyreszt.

Nade a genetika nem 'szamit'. Marmint magaban nem kepes ilyen muveletekre.

spangola 2013.04.30. 19:47:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Én boldog szegény vagyok, az életben a lényeg a szerelem-szeret, szenvedély és az egészség, és annyi pénz, hogy a szabadidőnket tartalmasan tudjuk eltölteni, és az egészségünket megvédeni. Ennyi.

zopilote 2013.04.30. 19:47:23

@morsels:
"We, the people, to form a union, to establish peace, equity, and order..."
Igy kezdodik az Irokez Konfederacio alkotmanya is aminek nagy hatasa volt az USA alkot-
manyara.

váj mí 2013.04.30. 19:47:53

@Amarante: Hm, hát az egyik őse mindenképp, a másik "társult". Akié nem, hát hm ... izé., az is szép lehet valakinek ... valaki másnak....

Len.Mag 2013.04.30. 19:47:59

@Len.Mag: Oké, oké, költői kérdés volt, persze hogy tudom a választ. Csak arra akartam utalni, hogy az azért eléggé leegyszerűsített, hogy 20 évesen Micike már látta Bélán, hogy majd 10 év múlva neki milyen jól fog menni, mert hát milyen ügyes ez a Béla meg szorgalmas, és hát akkor ez a pasi milyen jó parti! :D
(Elnézést kérek a Miciktől és Béláktól, természetesen nem személyesen róluk van szó!)

spangola 2013.04.30. 19:49:06

@ctboy:

"fény a neten"

Köszönöm, hogy azóta is ennyien idéztek:)

Len.Mag 2013.04.30. 19:49:23

@ctboy: ... elefántok a porcelánboltba :DD

morsels (törölt) 2013.04.30. 19:51:44

@zopilote:
Es az Irokez konfederacio mikor alakult?
Mert szerintem azt a szot, hogy konfederacio, nem is ismertek, mielott az europaiak a kontinenset magukeva igaztak, vagy mi.

Arrol nem beszelve, hogy az indianoknak ugye eleve nem sok irasos tortenelmuk van, szoval hogyan lehet alkotmanyuk? Marmint mielott reservatumba tettek volna oket.

spangola 2013.04.30. 19:53:03

@hagyma: Mit csinálsz? Kedveled Viktort???
És még ide is leírod???
Na, ne!

Len.Mag 2013.04.30. 19:53:55

@morsels: Érdekes, hogy a számításnak van egy ilyen negatív felhangja, én inkább arra asszociálnék, hogy aki számító, az megpróbálja a jelen alapján bejósolni, hogy mi várható, és arra felkészülni.
A "számításba vesz vmit", "számít vkire" kifejezéseink is ezt sugallják.
A manipuláció kicsit más szerintem is.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.30. 19:58:15

@morsels: "Ezt megint erosen ketlem.."
Na jó. Feladom. Olyan régen olvastam a cikket, hogy nem tudom felidézni a vitához.

Annyit akartam csak mondani, hogy a szerzők szerint sokkal több amerikai szokás hasonlit az eredeti törzsi viszonyokra, mint amire az társadalom emlékezni szeretne.
Uff

morsels (törölt) 2013.04.30. 19:59:37

@Len.Mag:
Egyreszt szerintem a manipulacio sem mindig negativ, masreszt a szamito is lehet negativ.
Ettol fuggetlenul en csak azt mondtam, hogy a genetika, na az egyik sem. A genetika az egy elore 'programozott' dolog.
Onzo? Hat persze. De nem kepes a bejovo informaciok alapjan kalkulalni. Szoval nem szamit.

Persze ettol meg lehet onzo. De az mas. Egy konyvre utaltam, ugye.

váj mí 2013.04.30. 19:59:55

@morsels: Mna, legfeljebb nem ilyen néven, de ismerték. Mármint a haver törzseket, meg a nem haver törzseket. May csatabárdkiásásnak meg temetésnek írta anno. És ha visszagondolsz a mai USA születésére, akkor dettó ...

Amarante 2013.04.30. 20:00:11

@Len.Mag: A szamitas egy pottyot negativ toltetu,mert azt jelenti,hogy vmit teszek,varok,megyek stb.,hogy a celomat elerjem.Ahhoz,hogy a celomat elerjem neha manipulalok embereket:):)

ha szamitasba veszek vmit,az azt jelenti,hogy nem vagyok felelotlen,hanem minden eshetoseggel szamitva ,probalok a legjobb donteshez kozel kerulni.

A genetika nem manipulalhato semmikeppen.A geneket keszen kapjuk es kesz:)

morsels (törölt) 2013.04.30. 20:01:07

@ctboy:
Azt elhiszem, hogy atvettek torzsi szokasokat.
Azt ketlem (erosen), hogy az adozas ezek kozott volt :-).

váj mí 2013.04.30. 20:05:24

@morsels: As I remember.... Aber warum?

morsels (törölt) 2013.04.30. 20:07:50

@váj mí:
Hat akkor Karl May az autentikus hirmondo.

Persze ettol meg a csatabard el es kiasasa helyett en inkabb a bekepipat irtam volna, mint a constitution megfelelojet, nadehat te nyilvan jobban ertesz ehhez.

zopilote 2013.04.30. 20:07:52

@morsels:
Mai terminologiaval lett kifejezve a konfederacio, akkoriban maskepp hivtak, nem tudok irokezul:) Olvastam rola, tobb helyen is es szajhagyomany utjan maradt meg ill a wampum ovon rogzitettek. Ennyit tudok rola:)

Amarante 2013.04.30. 20:09:51

@morsels: Ha jol tudom a fuggetlensegi haborut eppen az anglia fele fizetendo hatalmas adok miatti felhaborodas robbantotta ki.Ketlem,hogy miutan harc volt a britek es a gyarmatok kozott,azt az otthonrol hozott elemozsiastarisznyabol meritve ,kuzdottek vegig.adozas kellett legyen,mert az mindeg is volt valamilyen formaban a tortenelem soran amiota szervezett tarsadalomban kezdtek elni az emberek.a penz kitalalasa elott termeszetben adoztak.

váj mí 2013.04.30. 20:11:13

@Amarante: A genetika? Az manipulálható, csak kurva drága.

váj mí 2013.04.30. 20:12:39

@morsels: Dehogy értek, viszont a békepipát a csatabárd elásásának kellett megelőznie. Mármint logikailag ...

Len.Mag 2013.04.30. 20:13:29

@Amarante: Azt értem, hogy ezzel a negatív töltettel használják sokan, csak azt írtam, hogy ez érdekes, hogy így alakult. Mert szerintem a szó korábbi jelentésében még nem volt benne.
Egy csomó olyan kifejezésünk van, ami érdekes, hogy miként kapott negatív vagy pozitív felhangokkat, szoktam ezeket figyelni, sokat elárul egy nép gondolkodásáról szerintem.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.30. 20:13:41

@morsels: ebben alapvetően egyetértünk.

genetikailag számító-öröklötten

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.30. 20:15:03

@Len.Mag: elefántok a porcelánboltba :DD

Jó volt. Köszi.

Amarante 2013.04.30. 20:15:53

@váj mí: en a genetikai oroksegre gondoltam,amit szuleteskor keszen van.tudom,hogy igy manipulalhato,de ez azert meg nem altalanos dolog.ha az lenne,akkor nem lenne draga,sok genetikai betegseg mar nem lenne...sajnos meg igazabol nem elerheto.

morsels (törölt) 2013.04.30. 20:16:16

@zopilote:
Vilagos, az indian torzsek is kotottek megallapodasokat.
Nade azt erosen ketlem, hogy onnan masoltak volna a US constitutiont.

A feudalista Europatol elszakado gyarmatositok nem az az indian torzsekhez fordultak valamifele alap felallitasahoz, merthat azokkal nem voltak igazan beszelo viszonyban. Viszont hirek jottek Europabol, hogy milyen eszmek valtak trendive.
Es ezek az allamalapitok erdeklodve neztek. Es meg is valositottak.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.30. 20:17:23

@Amarante: A genetika nem manipulalhato semmikeppen.A geneket keszen kapjuk es kesz:)

Ebben a Ló és a Szamár nem biztos hogy egyetért.

Nem tudom melyik szidja jobban az ősanyját

montroyal ( CAN qc) 2013.04.30. 20:17:56

@Amarante: Csak a hosszu uton kifeheredett es elfelejtette,hogy valaha fekete volt:):) regi de aki nem ismeri..

3 fekete legjobb barat, joban rosszban, elérnek egy folyohoz ami arrol hires ha atusszak a masik parton feherkent jonnek ki
- megy az elso gyonyoruen kifeheredik
- atussza a masodik, abbol is feher lesz
a harmadik nem nagyon tud uszni de megy mert feher akar lenni
a kozepen elkezd fuldoklani segitsegert kiabal.. mire a masik ketto a partrol
-mit ordibalsz koszos nigger ? ott dogolj meg fulladj meg..

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.30. 20:19:02

@morsels: Ha a vadászat eredményét együtt fogyasztják el, akkor hozzájárulnak a törzs közös jólétéhez (költségéhez).

Ezt lehet adózásnak is nevezni.

UFF Témát részemről lezártam.

váj mí 2013.04.30. 20:20:00

@Amarante: Majd az lesz, és akkor az összes gazdag ázsiai meg afrikai fekete kislány fehér lesz. Szegények, hogy megszívják majd, amikor először égnek le rákvörösre a napon ;).
Különben, szerintem jobb lenne nem belepiszkálni, de ugye mit tudhatom én ....

zopilote 2013.04.30. 20:20:30

@morsels:
Ki irta, hogy masoltak? Vettek at belole, gondolom en:) Felhasznaltak egyes indian torzseket, ugy a franciak es az angolok ellen, ami feltetelez egy beszelo viszonyt is:)

Len.Mag 2013.04.30. 20:21:57

@ctboy: Ők is készen kapják. Csak hát ezektől a szülőktől.

váj mí 2013.04.30. 20:23:04

@montroyal: Az Afrikából vándorútra indult törzsek nem önmaguktól fehéredtek ki, hanem a keveredéstől.

morsels (törölt) 2013.04.30. 20:23:10

@Amarante:
Angliatol mar elotte elszakadtak... a polgarhaboru utana tort ki. Szoval azt hiszem az angoloknak fizetendo ado addigra mar nem szamitott igazan.

morsels (törölt) 2013.04.30. 20:24:08

@zopilote:
Ja persze, indian torzseket felhasznaltak, nade hogy toluk masoltak volna az alkotmanyt... azt erosen ketlem.
Meg mindig :-)

Amarante 2013.04.30. 20:24:14

@váj mí: Ismerve az okos,kivancsi emberi fajt bele fog piszkalni,aztan majd nem gyozi visszatuszkolni a szellemet a palackba:):)Azt hiszem,hogy nem banom,hogy talan mar nem elem meg...

morsels (törölt) 2013.04.30. 20:24:51

@ctboy:
:-)
Na es ki fogja betomni a fogad?

váj mí 2013.04.30. 20:26:15

@Amarante: Már belepiszkált, csak még nem annyira elterjedt, mint a mell-implantátum. De az lesz.

Amarante 2013.04.30. 20:27:18

@morsels: tudom,azert irtam,hogy mar a fuggetlensegi haborut is valamibol finanszirozni kellett,meg persze a polgarhaborut,meg az osszes tobbit.gondolom a fegyvert,puskaport,felszerelest mar akkor sem csokert adtak:):)

zopilote 2013.04.30. 20:27:47

@zopilote:
Ugy erzem, ujra kell olvasnom az erre vonatkozo reszt az ejjeli asztalomon levo konyvbol: Ronald Wright: Stolen Continets. (The " New World " through indian eyes since 1492) Reszletesen le van irva benne az aztek, maya, inka, cseroke es irokez nepek tortenete a Kolumbusz elotti es utani idokrol)

zopilote 2013.04.30. 20:33:07

@montroyal:
Egy indian vicc:
Az angol eroditmeny tornyaban levo or riadoztatja a katonakat. A parancsnok megkerdi, mi az oka. Indianok jonnek, sokan. Baratok vagy ellensegek, kerdi a parancsnok. Szerintem baratok, mert egyutt jonnek, valaszolja az or:(

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.30. 20:35:44

@Amarante: "akkor sem csokert adtak"

1812-ig nem volt klasszikus adó a független Amerikában.
A kormányzatot az importra kivetett vámok finanszirozták.
Az 1812-es háború a (angol-ameikai) nem érkezett árú a kikötőkbe, nem volt mit vámolni. Ekkor vetettek ki először adót a helyiekre. Valóban átmeneti jelleggel.

Amarante 2013.04.30. 20:37:02

@ctboy: nem lehetne ezt vilagszerte ujbol divatba hozni?:):):)

morsels (törölt) 2013.04.30. 20:37:20

@zopilote:
Majd ha egy olyan reszhez ersz, ami ugy nez ki, mint a US alkotmany, akkor szolj.
Persze az mayak meg aztekok, meg az inkak meg ember aldozatot is mutattak be mielott a spanyolok kiirtottak oket, szoval nehezen tudom elkepzelni, hogy a US sokat tanult toluk. Raadasul egy masik kontinens, persze nem akarok szorozni ezen.
Az eszak-amerikai indianoknak meg nem sok irasos tortenelmuk van. Totem oszlopok igen, irasos tortenelem nem annyira.
De

zopilote 2013.04.30. 20:46:15

@morsels:
Ki irta, hogy az irokezektol masoltak az USA alkotmanyat? Vettek at belole otleteket, azt olvastam. Lehet, hogy csak "urban legend" :) Azon is lehetne vitatkozni, hogy Mexiko egy masik kontinensen van, mint az USA:) De nincs ertelme:)

váj mí 2013.04.30. 21:01:27

@Amarante: Á, esélytelen, mert a mai társadalmat valamiből fenn kell tartani. Milliárdok halnának éhen, ha a saját képességeik, tudásuk alapján kellene megélniük, és nem a társadalmi berendezkedés szerves részeiként. Kezdve Obamával egészen a tiszaröcsögei jegyzőig. Fasza kis berendezkedést hoztunk össze ...

2013.04.30. 21:09:35

Bence, nagyon tetszett az irasod. Engem is elsosorban a droggal kapcsolatos mexikoi tema erdekelne, de nem a kartellek szempontjabol, hanem gazdasagi szempontbol. Persze, azon kivul, hogy egy atlag betelepulo szamara Mexikoban ez mennyire erzodik.

Az USA igenyek 90%-a Mexikobol jon(kokain, cannabis es egyeb). Ez becslesek szerint USD 14bn es 50bn kozotti osszeg. A coloradoi es a washingtoni cannabis legalizalas ervagas a kartelleknek, kb USD 2bn-re becsulik a hatasat.
Nincs rola szo Mexikoban, hogy legalizalnakes igy (i) az allam megvagja a kartelleket (ii) az eszaki szomszedok Mexikoban koltenek a penzuket ellenorzott korulmenyek kozott? Letezik erre belso kezdemenyezes?

Ugy tudom, hogy nem volt nagy fogyasztasi kultoraja a kokainnak Mexikoban, de Sept 11 utan, erosodott a hatarellenorzes, igy nem tudtak annyit csempeszni Eszakra. Ezert leesett a piaci ara a szernek mexikoiak szamara is es most mar van belso fogyasztas is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 21:41:58

@spangola: en mindig alain delon, belmondo vagy terence hill akartam lenni
erre itt tudom meg, hogy meg neked sem kellettem volna

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 21:46:22

@montroyal: errol beszeltem, a hetkoznapi eletem valoszinu nem cserelodik, vagy keveset,/lsd. most obamacare/ de azert engedd meg nekem, hogy jobban szeressek egy republikanus felallast

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 21:49:08

@spangola: miert titkolnom kellene?
Bajnait kellene kedvelnem, vagy Mesterhazit?
a szocialistakat?
hagy kedveljek mar akit akarok
/termeszetesen ugy kell erteni, hogy a politkusok kozul, mert amugy Cameron Diazt sokkal jobban kedvelem/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 21:53:12

@váj mí: maradjunk annyiban hogy egy idoben
persze a csatabardot csak kepletesen astak el, viszont a bekepipaban tenyleges joint volt

váj mí 2013.04.30. 21:54:19

@hagyma: Hm, most hogy mondod ... Verne sem volt a Föld középpontjában ;).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 21:55:33

@váj mí: Te hiszel ebben a baromsagban, hogy eleinte mindenki fekete volt es afrikabol indult?
haggyuk man

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 21:56:56

@váj mí: igy van, ezt akartam mondani
sot minden indian inkabb alacsony es zomok ellentetben a kisportolt testu gojko miticsel, sot az apacsok sem voltak annyira baratsagosak - ertheto modon - a feherekkel

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 21:58:08

@morsels: hat pedig a fuggetlensegi haboru lenyegeben errol szolt

váj mí 2013.04.30. 21:59:08

@hagyma: Mint ahogy a sámánok főzeteiben is ... Beszívva már akkor is könnyebb volt ;).

váj mí 2013.04.30. 22:00:29

@hagyma: Épp azt próbáltam megemlíteni, hogy nem ...csak finomabban ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 22:03:40

@váj mí: jovan, mar megijedtem:)
naja, egy joint utan, meg akar gyozikevel is tudnek egyutt mulatni
/bar ez nem biztos/

váj mí 2013.04.30. 22:08:57

@hagyma: Kiszel Tündéhez mennyi kellene? ;)

2013.04.30. 22:16:48

Mi volt a lényege ennek a töménytelen mennyiségű hozzászólásnak?

váj mí 2013.04.30. 22:21:54

@Philosoraptor: A bolgárkertészek .. pont, mint tegnap....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 22:33:49

@váj mí: 6 liter kannasbor
kokain
ezektol kidolnek es nem tudnek hulyeseget elkovetni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 22:35:25

@Philosoraptor: semmi
ugyanannyi konkretum, mint a posztban
de igeretet kaptunk a folytatasra
/foto, auto, haz stb./
meg az erdekelne a felesege borotvalkozik -e?

Amarante 2013.04.30. 22:38:29

@hagyma: Pedig ez genetikailag bebizonyitott teny:):):)de tudod ez mar olyan tavoli komasag,hogy igazabol nem szamit:):)

Amarante 2013.04.30. 22:40:48

@Philosoraptor: ha nehany ember kellemesen elbeszelget talan nem is fontos,hogy vilagmegvaltasrol essek szo:)Csak ugy beszelgetnek...

33621 2013.04.30. 22:53:45

@ctboy:
Jó lesz az ilyen hosszúan is, csak adja le a határátkelő! Hosszú írásban biztosan részletesen ki tudod fejteni a lényeget!

aleb19 2013.04.30. 22:55:46

"Te hiszel ebben a baromsagban, hogy eleinte mindenki fekete volt es afrikabol indult?"
es mindig van lejjebb ez a mondat volt a nap csucspontja
a borszin kb 7-8 generacio/kb 200ev/ alatt eghajlattol fuggoen valtozik sajnalom de ez teny

tanato 2013.04.30. 23:10:34

@Philosoraptor: Nem sok,de a postoló a hibás mert nem jelent meg hogy a kérdésekre válaszoljon,így Mexikó helyett.minden egyéb előjött magánéleti konfliktusoktól kezdődően az emberiség kialakulásáig.

Amarante 2013.04.30. 23:16:21

@tanato: Hello dottore!:)Lehet holnap lesz a folyt.kov.?

Muscari 2013.04.30. 23:22:23

@tanato: :-)))))
Azert jo volt, nem? En szeretem az ilyen kommenteket is, bar legtobbszor csak este v masnap olvasom oket, nem nagyon szolok hozza.
Ez a mai olyan kis csaladias nap volt, keves trollkodassal.

tanato 2013.04.30. 23:25:11

@Amarante: remélem előkerül Bence holnapra az időeltolódás miatt.

Amarante 2013.04.30. 23:25:17

@Muscari: Kis nosztalgiazas:):)Nekem is nagyon jo volt beszelgetni :):)

tanato 2013.04.30. 23:25:44

@Muscari: Persze nem voltak rosszak a mai kommentek,úgy általában.

Amarante 2013.04.30. 23:26:10

@tanato: A feszen irt vmit:)Na majd kiderul.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 23:27:20

@Amarante: tudom, brit tudosok
es aki hivo az a par ,1-200 embera Foldon
nagyon valoszinu hogy a bantu neger elment alaszkaba es hirtelen osszezsugorodott, megszokta a hideget es kifeheredett

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 23:29:03

@aleb19: es minden nap szurnom kell
nem jo a rendszer
igen
200 ev
ha kikoltozol afrikaba a felesegeddel a dedunokad mar full neger lesz
valoszinu

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 23:29:35

@aleb19: ja szures mara, megint, felesleges valaszolni

Amarante 2013.04.30. 23:31:04

@hagyma: De ez azert volt,mert Alaszkaban nagy a hideg...esetenkent:):)

River_Of_No_Return 2013.04.30. 23:46:30

Nemrég olvastam egy nagyon érdekes önéletrajzi regényt egy Mexikóban született, mostanra már amerikai állampolgár írónőtől: Reyna Grande -The distance between us. 4 éves korára már mindkét szülője elhagyta Mexikót, az apai nagyszülei nevelték nagyon nyomorúságos körülmények között. 9 évesen az apjával és 2 testvérével sikerült harmadik próbálkozásra átszökniük Amerikába. A regényből nagyon jó képet lehet kapni belőle az illegálisan az USA-ba emigráló szülők által Mexikóban hátrahagyott "árvák" sorsáról, valamint a csempészek által bejutatott illegális bevándorlók és gyerekeik életéről, beilleszkedési nehézségeikről.

M. Péter 2013.05.01. 00:08:38

@morsels: Volt jövedéki adó, de a szövetségi kormány legtöbb bevétele hosszú ideig a vámokból volt. Az 1812-es brit–amerikai háború alatt vezették be először ideiglenesen a jövedelemadót, majd a polgárháború alatt ismét. Természetesen voltak állami adók is, főleg földadó.

spangola 2013.05.01. 00:11:55

@hagyma:

jaj, hagyma, ne reménykedj, tudtad te már eddig is, hogy mi a pálya nálam veled kapcsolatban

2013.05.01. 00:13:23

Köszi mindenkinek. :)

spangola 2013.05.01. 00:15:07

@hagyma:

akiket felsoroltál, azok közül én is inkább Cameron Diaznal maradnék a helyedben,
de én még mindig a gyönyörű maszáj harcosra szavazok

Azért a jóképű férfiak között nálam is akad egy-két kivétel:
Ralph Fiennes, akihez bármikor feleségül mennék, a férjem is tudja,
és Fernando Colunga.

váj mí 2013.05.01. 00:15:48

@hagyma: annyitól megpusztulsz, te ...

spangola 2013.05.01. 00:17:40

@hagyma:
"es minden nap szurnom kell"

iiiggeen? Nem is tudtam, hogy ilyen jól bírod még potenciával.

Tudod, hogy a szúrni mire szleng itthon?

M. Péter 2013.05.01. 00:25:20

@MágnásMiska: Nemrég erőszakoltak meg 6 spanyol turistát Acapulcoban, meg lemészároltak egy 20 fős kolumbiai zenekart valahol Monterreytől nem messze.

MagnasMiska 2013.05.01. 00:26:06

@Philosoraptor:
Már le is fexxxel? Akkor mégsem elég a napi 3óra?

Philosoraptor 2013.04.30 22:16:48
Mi volt a lényege ennek a töménytelen mennyiségű hozzászólásnak?

Ezt magadnak kellene értelmesen megválaszolni!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.05.01. 00:33:49

@kalandortexasi: "Nemrég olvastam egy nagyon érdekes önéletrajzi regényt egy Mexikóban született, mostanra már amerikai állampolgár írónőtől: Reyna Grande -The distance between us"

Hogy en is konyvajanloval eljek:) Hasonlo tema, vagyis Mexikobol emigralt (atszokott), majd az USA-ban fantasztikus karriert befutott orvosrol.
Nagyon erdekes, olvasmanyos, es 100% igaz tortenet egy ferfirol, aki a legaljan kezdte (paradicsomot szedett), es agysebeszetig vitte. Akit erdekel, bovebben itt:www.cbsnews.com/8301-500617_162-2827109.html

www.amazon.com/Becoming-Dr-Journey-Migrant-Surgeon/dp/0520274563

Becoming Dr. Q

MagnasMiska 2013.05.01. 00:39:36

@Barátusz:
Te írtad:
"Barátusz 2013.04.30. 14:28:44
@MágnásMiska:
Savanyú a szőlő, ugye?
Anélkül próbálsz itt leoltani hozzászólókat, hogy pontosan tudnád, mit is dolgoznak ezek a "21 órában kommentelő szuper sikeres" emberkék.
Gondoltál már arra, hogy esetleg olyan munkájuk van, ami mellett megengedhetik, hogy 21 (vagy akárhány) órában írogassanak egy blogra vagy bárhová?

Ha otthon olyan jól (vagy sokkal jobban) meg lehetne élni pénzből, akkor vajon miért hagyják el az országot olyan nagyon sokat?

Nyugodtan "hazatelepedjél le", és akkor majd otthonról oszthatod a sikeres vagy a körülményeivel elégedett külföldi jónépet."

TELJESEN ELLENTÉTES DOLGOKAT ÍROGATSZ! HOL SZIDOD A BEFOGADÓ NEMZETET? HOL A SAJÁTODAT OCSÁROLOD!!! ITT ÉPPEN BARÁTUSZ OKTATOD KI AZ ANGOLOKRÓL:

Blog neve: 'Sok van a csirke rovásán 2013.04.'
"Barátusz 2013.04.20 23:31:38
A mai angolság is büszke a sokszínűségére, nyitott az integrációs teljesítmények felé és a kirekesztést kezelni akaró unionista világképet támogatja, ahogy erről korábban már írtam.

Nem olvastam tovább ezt a baromságot. Beszéltél te angolokkal erről, vagy csak a médiumok által szajkózott maszlagot brekeged vissza?

Kicsit szét kéne nézni, és egyből kiderülne, hogy az angoloknak rohadtul tele van a töke azzal, hogy ömlik be a mindenféle jött-ment népség az országukba. Ráadásul ellenőrizetlenül. Vagy direkt, és a tetű kormányaik nem tesznek semmit ellene. (Persze Mo.-n is volt már ilyen, amikor a szerb maffiózótól kezdve boldog-boldogtalant beengedtek.)
Már a volt gyarmatországokból érkezőkből is elegük van, hiába megy a több évszázados kiszipolyozás miatti "visszafizetés" angol részről.

Ezt is odateheted a "szintetikus krumpli"-s balgaságod mellé."

MagnasMiska 2013.05.01. 00:45:17

@M. Péter:

Azon oldalakat fent belinkeltem már a békés Mexikóról.
Egyébként paradicsomi ország, kár, hogy így tönkrevágják a bandaháborúk.

A blog írójának meg drukkolok, hogy az szerelmével élje le az életét!!!! :))

Buenas noches y saludos para él!!!!!! ;))))

MagnasMiska 2013.05.01. 01:06:30

@váj mí:

Azt hittem a Zepteres sztori az örök, s nem a Bulgár sztori!

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.05.01. 01:16:56

Hm. Hiába lebegteted az álomvilágot. A háborúk tönkrevágják, akkor csak paradicsomi ország LENNE/LEHETNE, nem pedig az. Érted! Amúgy a fõvároson kívül tényleg tud élhetõ lenni. De nagyban ott sem más... Mellõzzük a szirupos romantikát. Errõl a tesóm tudna mesélni. Talán ráveszem.

Latcho Rom 2013.05.01. 01:25:05

Kivalo iras Bence, varom a tobbit is

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.01. 02:07:41

@spangola: de a maszaj nem fog mindennap furdeni es neha nyakon vag csak szolok
tudom, mi dugasnak hivtuk
masik generacio
@váj mí: kemeny vagyok

montroyal ( CAN qc) 2013.05.01. 02:13:54

@zopilote: jo.. tetszik
@hagyma: legyen te jobban ismered nekem egyik kutya masik eb..@váj mí: keveredes feketekkel .. ja egy 18-20 eves afrikai csajjal en is keverednek...dorzsolessel is lehet feheredni?

montroyal ( CAN qc) 2013.05.01. 02:19:34

ok kezdodik a play off ... drukkolunk ..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.01. 02:24:35

@montroyal: hat nem lesz se a sor, se a benzin olcsobb, de
a szomszedommal sem veszek ossze, akarki nyer:)
most a horgaszat es a vadaszat foglalkoztat, nem erdekelnek a politikusok
ja meg hazat keresek,, azt hittem gyorsabban meg lesz, de mindig van valami aprosag ami miatt nem kell
mopst nagyon tetszik egy, de venni kell hozza egy truckot, mert oda telen nem tudok felmenni
de egyelore ez a nyero

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.01. 02:27:47

@montroyal: mutatok egy kepet
ami jelzem kozeleben sincs a valosagnak,, mert szar foto:)/
www.beverly-hanks.com/mlsphotos/529239m.jpg

montroyal ( CAN qc) 2013.05.01. 02:28:53

@hagyma: OK jo haushunting es irigykedek nezem az arakat nagyon olcson nagyon szep hazakat lehet venni USA ba ..

zopilote 2013.05.01. 02:38:55

@Kellemes Zérókomponista:
" Amúgy a fõvároson kívül tényleg tud élhetõ lenni. "
A fovarosban is vannak elheto varosreszek, mint peldaul Coyoacán vagy San Ángel. Szinte
eszre sem veszi az ember, hogy egy 25 millios metropolisban van: macskakoves, fasoros ut-
cak, egy - esetleg ketszintes szines csaladihazak, parkok, piacok, tortenelmi es muveszeti
latnivalok: Trockij et. lakohaza, a Frida Khalo Muzeum, Diego Rivera Muzeum, a San Pat-
ricios zaszloalj emlektablaja (engem leginkabb ez erdekelt, csak azert latogattam el tavaly
nyaron Mexico Citybe.) Maskulonben a fovaros is sokat valtozott, tisztabb es biztonsago -
sabb lett. Keves orszag van a vilagon, ahol a fovarosi es a videki lakossag kozott akkora
kulturalis es anyagi kulonbseg lenne, mint Mexiko. A videkiek gyulolik, a fovarosiak sza -
balyszeruen lenezik a videkieket, meg gunynevuk is van a fovarosiaknak: chilango vagy
chilanga.
A droghaboru csak az orszag egyes reszein intenziv, de ott sem mindennaposak a lovo -
ldozesek, gyilkossagok. Ha az ember nem foglalkozik illegalis dolgokkal, nyugodtan
setalhat barhol az orszagban. Nagyon sok helyen igenis paradicsomi allapotok uralkod-
nak:)

MágnásMiska 2013.05.01. 03:57:33

@zopilote:

A nagyszámok törvényéből adódóan ez érthető. Sok hozzászóló el sem tudja képzelni Mexikóváros méreteit. Mekkora energia kell az alapvető élet fenntartásához ott, mikor nálunk a 10miliós országot nem tudják ellátni a belső erőművek.

Az is fantasztikus, hogy a tengerszintről érkezők hogy bírják a 2250 méter magasságban lévő klímát.

bence/mexiko 2013.05.01. 04:57:13

huha... nem egyszeru vegigragni magat az embernek 404 hozzaszolason... nagyjabol atfutottam majdnem mindet akik konkret kerdeseket tettek fel azoknak igyekszem valaszolni bar ez nem lesz egyszeru mar latom elore... A folytatas a hataratkelotol fugg egyelore pozitivan allnak a dologhoz mikepp en is hat kezdjunk bele es tartsunk egy mini, rogtonzott fogadooraszeruseget amig birom szusszal... tehat:

"Mexico City-n kivül hol élnl legszivesebben az országban?
Merida, QR-t hogyan rangsorolnáda Mexikói városok között??"

Ez jo kerdes de valaszolni csak abszolut szubjektiven tudok, en magam a tengerparti varosokat kedvelem a klimajuk es az oceanbol arado vegtelen energia miatt es bar a Yucatanon a viz atlatszo, vilagos en megis a Csendes-oceani partszakaszt valasztanam mert az sokkal romantikusabb. Meredek sziklak, csodalatos naplementek, dzsungelszeru fauna, etc. Ennek ellenere egyertelmuen nem tudnek megnevezni egyetlen konkret varost sem hiszen jomagam csak Acapulcoban, Puerto Vallartaban voltam ezen a partszakaszon meg persze Pie de la cuestan meg Puerto Marquesben de ez ket kis halaszfalu ahol az elet meglehetosen egysiku lenne... Egyelore meg nem talaltam meg az idealis varost es ha az embernek gyereke is van akkor mar masfajta szempontokat is figyelembe kell venni, pl. iskolaztatas, kulturalis lehetoseg, sport es persze a kozbiztonsag... nagybetuvel. Merida, Queretaro? Merida egy csodalatos varos ahol nagyon szivesen elnek ha az egesz varost egy dzsin attelepitene egy az egyben a Csendes-ocean partjara. Merida allamszekhely, repulotere van ezenkivul rendkivul biztonsagos, siman lehet a varosi koztereken wifi laptopozni pont azert mert rengeteg narco (drogkereskedo) lakik ott akik nem szeretnek ha a gyermekeiknek bantodasa esne. Igy aztan ott nyugi van... nagybetuvel... ;) Queretaro viszont egy csodalatos varos ahol elkepeszto ejszakai elet van valamint kb. 2 oranyi autoutra fekszik Mexikovarostol ami megiscsak az orszag elso szamu kozigazgatasi/ipari/kulturalis es uzleti kozpontja. Igy en ugy rangsorolnam a dolgot, ha fix. megelhetesed van valamibol ami nem igenyel napi munkat es szereted a karibi jellegu klimat valamint a csodas barna boru lanyokat egy kis maja beutessel (neha nem is kicsivel) valamint a kolonialis stilusu epiteszetet es legfokepp a nyugit, akkor irany Merida ahol egyebkent nagyon sok amerikai de foleg kanadai nyugdijas letelepedett hiszen a hideg telekre es futesre kalkulalt nyugdijukbol vigan elvannak delen a mexikoi arak mellett meg plane. Queretaro meg akkor jo ha ertelmes, befolyasos emberek kozott szeretnel elni hiszen Mexikovarosbol nagyon sokan ket kisebb varosba Cuernavacaba es Queretaroba telepulnek at mivel ezekben a varosokban nincs akkora nyuzsi es a klima is kellemesebb egy hajszallal. Egyebkent a mexikoi varosok rangsorolasa onmagaban sem egyszeru feladat (hasonloan mintha azt kerdeznem rangsorold az otthoni varosokat) ugyanis eloszor szempontokat kell keresni, hogy mi alapjan rangsorolsz. Ingatlanarak, feeling, van egyetem nincs egyetem, milyen tipusuak/borszinuek a lanyok, van-e tengerpart? es igy tovabb... Igy ebbe most bovebben nem merulnek el de koszonom a kerdest igyekeztem reszletesen megvalaszolni.

bence/mexiko 2013.05.01. 04:58:59

huha... nem egyszeru vegigragni magat az embernek 404 hozzaszolason... nagyjabol atfutottam majdnem mindet akik konkret kerdeseket tettek fel azoknak igyekszem valaszolni bar ez nem lesz egyszeru mar latom elore... A folytatas a hataratkelotol fugg egyelore pozitivan allnak a dologhoz mikepp en is hat kezdjunk bele es tartsunk egy mini, rogtonzott fogadooraszeruseget amig birom szusszal... tehat:

"Mexico City-n kivül hol élnl legszivesebben az országban?
Merida, QR-t hogyan rangsorolnáda Mexikói városok között??"

Ez jo kerdes de valaszolni csak abszolut szubjektiven tudok, en magam a tengerparti varosokat kedvelem a klimajuk es az oceanbol arado vegtelen energia miatt es bar a Yucatanon a viz atlatszo, vilagos en megis a Csendes-oceani partszakaszt valasztanam mert az sokkal romantikusabb. Meredek sziklak, csodalatos naplementek, dzsungelszeru fauna, etc. Ennek ellenere egyertelmuen nem tudnek megnevezni egyetlen konkret varost sem hiszen jomagam csak Acapulcoban, Puerto Vallartaban voltam ezen a partszakaszon meg persze Pie de la cuestan meg Puerto Marquesben de ez ket kis halaszfalu ahol az elet meglehetosen egysiku lenne... Egyelore meg nem talaltam meg az idealis varost es ha az embernek gyereke is van akkor mar masfajta szempontokat is figyelembe kell venni, pl. iskolaztatas, kulturalis lehetoseg, sport es persze a kozbiztonsag... nagybetuvel. Merida, Queretaro? Merida egy csodalatos varos ahol nagyon szivesen elnek ha az egesz varost egy dzsin attelepitene egy az egyben a Csendes-ocean partjara. Merida allamszekhely, repulotere van ezenkivul rendkivul biztonsagos, siman lehet a varosi koztereken wifi laptopozni pont azert mert rengeteg narco (drogkereskedo) lakik ott akik nem szeretnek ha a gyermekeiknek bantodasa esne. Igy aztan ott nyugi van... nagybetuvel... ;) Queretaro viszont egy csodalatos varos ahol elkepeszto ejszakai elet van valamint kb. 2 oranyi autoutra fekszik Mexikovarostol ami megiscsak az orszag elso szamu kozigazgatasi/ipari/kulturalis es uzleti kozpontja. Igy en ugy rangsorolnam a dolgot, ha fix. megelhetesed van valamibol ami nem igenyel napi munkat es szereted a karibi jellegu klimat valamint a csodas barna boru lanyokat egy kis maja beutessel (neha nem is kicsivel) valamint a kolonialis stilusu epiteszetet es legfokepp a nyugit, akkor irany Merida ahol egyebkent nagyon sok amerikai de foleg kanadai nyugdijas letelepedett hiszen a hideg telekre es futesre kalkulalt nyugdijukbol vigan elvannak delen a mexikoi arak mellett meg plane. Queretaro meg akkor jo ha ertelmes, befolyasos emberek kozott szeretnel elni hiszen Mexikovarosbol nagyon sokan ket kisebb varosba Cuernavacaba es Queretaroba telepulnek at mivel ezekben a varosokban nincs akkora nyuzsi es a klima is kellemesebb egy hajszallal. Egyebkent a mexikoi varosok rangsorolasa onmagaban sem egyszeru feladat (hasonloan mintha azt kerdeznem rangsorold az otthoni varosokat) ugyanis eloszor szempontokat kell keresni, hogy mi alapjan rangsorolsz. Ingatlanarak, feeling, van egyetem nincs egyetem, milyen tipusuak/borszinuek a lanyok, van-e tengerpart? es igy tovabb... Igy ebbe most bovebben nem merulnek el de koszonom a kerdest igyekeztem reszletesen megvalaszolni.@ctboy:

zopilote 2013.05.01. 05:26:36

@zopilote:
Egy jo jelenet, hogy reagalnak a chilango kifejezesre egy videki kocsmaban:
www.youtube.com/watch?v=hgS-WYwFOhc
A klip egy tavalyi mexikoi vigjatekbol van, a cime Suave Patria.
Masik kedvenc filmem az El Infierno, ami a droghaborurol szol.

bence/mexiko 2013.05.01. 05:27:32

"Ha már kérdések, engem nagyon vonz Mexiko, de a DF-nek a közelébe sem mennék. Úgy hallom, a világ egyik legtúlméretezettebb, legkoszosabb, legveszélyesebb megalopolisza, 0 életminőséggel. Gondolom ennél azért jobb a helyzet, de elmondhatnád kicsit részletesebben, milyen ott az élet!"

Igen ez egy tipikus kerdes ami altalaban mindig felmerul megvalaszolni sem egyszeru plane vilagviszonylatban... En altalaban azt szoktam mondani, hogy ahol kb. 20-22 millio valojaban Isten tudja mennyi ember el ott azert valamilyen szinten el lehet lenni mert ha ez nem igy lenne akkor Mexikovaros helyen is pusztasag lenne mint a Gobi sivatagban. Tobb utazom allitotta mar, hogy Budapest jelenleg koszosabb mint Mexikovaros legalabbis annak turistas reszei. Jomagam Limaval tudom osszevetni amit en joval piszkosabbnak es veszelyesebbnek erzekeltem persze ez is szubjektiv hiszen mas valahol turistanak lenni es mas valahol otton lenni. (egy ismeretlen latin-amerikai varosban ha egyedul vagy osztonszeruen megno ugyanis a felelemerzeted...) Hogy milyen itt az elet? Ez is egy nehez kerdes ahany mexikoit vagy mexikoi magyart megkerdeznel annyifele valaszt kapnal. En ugy gondolom az elet elsosorban olyan ahogyan te alakitod persze bizonyos korlatok kozott. Ezek a korlatok a tarsadalmi osztalyok, kereset es egyeni kepessegek/lehetosegek es mint szerintem mindenhol itt is ezek dominalnak. Ha hibakat kovetsz el abbol nagyon komoly galiba lehet ha egyszeru normalis eletet elsz akkor a kutya sem ugat meg kulonosebben. A csucsforgalom az kemeny, a metrok hosszuak es szerteagazoak a varos valoban hatalmas de ne felejtsuk el, hogy kulonbozo kisebb telepulesek osszeolvadasaval keletkezett igy valoban van egyfajta tagoltsaga es mindegyik varosresznek megvan a maga arca... Ha pentek este egy kis bohemiara vagy vida locara vagysz akkor irany Coyoacan, utcazeneszek, pantominosok, jovendomondo madarak, egyszeru kispenzu de nyitott diaklanyok elsosorban egyetemistak, muveszlelkek etc. Jol el lehet vegyulni a millio kis es hangulatos cantina kozott plane ha az ember a tequilat is szereti... ;) es igy tovabb mindegyik varosresznek megvan a maga sajat jol kiveheto hangulatszerusege. De ez csak akkor tarul fel igazan ha valaki itt el en amugy ezerarcu varosnak is szoktam Mexico cityt nevezni mert valoban nem mindegy hova repit a sors varazsszonyege, Xochimilco, Coyoacan, a Centro historico, Santa fe, Napoles, Tlatelolco,Tepito, Tecamachalco vagy Polanco netan Ajusco (ami egy vulkan termeszetvedelmi terulettel majdnem 4.000 meteres csucsal a varoson belul tomegkozlekedessel megkozelitheto) ezek teljesen eltero varosreszek avagy koloniak ahogy itt nevezik oket. A veszelyrol roviden annyit, hogy az letezik de az irott es iratlan szabalyok betartasaval azert minimalisra lehet csokkenteni. Engem ketszer raboltak ki 9 ev alatt mindket esetben tudtam a lehetseges veszelyrol nem is volt nalam telefon, valamint tul sok penz kb. 1.000 Forintot buktam a ket rablas soran. Az egyikben kes is volt, elovettek megmutattak, szepen fenylett a pengeje azonnal mondtam hat, hogy no para, gyerekek veletek vagyok. Kb. 17 evesek voltak az elkovetok es bar a kocsikulcsom is nalam volt - igaz gyalogosan voltam - megis azt par meterrol visszafordulva visszaadtak amikor a drogmamoron keresztul rajottek, hogy azzal onmagaban ugysem mennenek semmire. A masik eset egy kozpark volt a jobb kezem sinben volt ezt hasznaltak ki az ugyancsak kamaszkoru bunelkovetok... ;) hat ilyesmi... ennel joval csunyabb dolgokba is bele lehet keveredni velem is tortentek cifrasagok azert 8-9 ev alatt de kulonosebb bajom igy sem lett talan errol bovebben majd a blogban ha megeri a folytatast. Onmagaban a mexikovarosi eletrol mint olyanrol napokig lehetne beszelni itt is az szukiti a dolgot ha megadjuk milyen szempontok alapjan vizsgaljuk a dolgot, megelhetes, kozbiztonsag, szorakozas, lazulas, baratok, tarsadalmi elet etc. de terveim szerint szep lassan mindenre sort keritunk a blog folytatasaiban. Roviden izelitoul ennyit es neked is koszonom a kerdest.

bence/mexiko 2013.05.01. 05:40:03

@zopilote: kedves dogkeselyu, elorevettelek, nem allhattam meg... Az El infiernot en is ajanlottam a blogban bar ott az esszenciajat adjak a dolgoknak igy szerintem egy az egyben meg akkor sem lehet komolyan venni ha minden egyes reszlete akar igaz is lehetne vagy netan az is... Mindenesetre a chilango az egy erdekes cucc en rogton mondom ha kerdezik hol laksz Mexikoban es epp nem Mexikovarosban vagyok hogy en el D.F. soy chilango... mindig jot rohognek. Az ugy hattere mellesleg annyi, hogy a videki foldmuvelo campesinok elterjesztettek a varosi legendat, hogy ok dolgoznak latastol vakulasig de a hasznot a mexikovarosiak folozik le mert ok kereskednek a megtermelt termenyekkel... mint mindenben ebben is van igazsag... de azert ez az egesz chilango cucc azert annyira halalosan nem komoly... az viszont teny, ha videken mexikovarosi rendszammal ozlekedsz a rendorok sokszor kiszurnak es kicsit igyekeznek piszkalodni persze ehhezis rosszkor rossz helyen kell lenni meg ez is csak amolyan varosi legendaszeruseg. De ezektol a dolgoktol Mexiko Mexiko... Koszonom az ertekes hozzaszolasaid mindig elvezet olyanok irasait olvasnom akik maguk is megtapasztaltak mirol is van itt szo valojaban. Si señor!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.05.01. 06:18:37

Mexiko Csendes-oceani reszen, a Baja-felsziget csucsken van Cabo San Lucas, amirol tobb ismeros, barat elragadtatassal meselt. Aki Kaliforniabol nem akar messzire menni, es tul sokat fizetni, az oda szokott menni pl. naszutra. Nagyon romantikus a gyonyoru sziklas -homokos oceanpart. Mi meg nem voltunk, de szeretnenk egyszer mi is megnezni.

2013.05.01. 08:13:10

@MagnasMiska: Törődj a saját dolgoddal. ;)

BTBTBT 2013.05.01. 09:34:28

@MagnasMiska:
Barátuszt oktatja ki Barátusz? Ez még nekem is nehéz. :-)
Ráadásul 2 különböző posztból ollóztad össze? Ahol az egyikben neked szólok, hogy ne rugózz annyira azon, hogy a sikeres külföldi magyaroknak annyi ideje van itt kommentelni, a korábbiban pedig Sámán angolok bevándorláshoz való viszonyával kapcsolatosan írt baromságaira reagált - úgyhogy a befogadó nemzetet nem ócsároltam.

Ja, hogy MágnásMiska és Sámán egy és ugyanaz a személy? Beszédes nick-ek. :)

A nagybetű és a felkiáltójel az indulataidat hivatot tkifejezni? Csillapodj le, és tanulj meg anélkül szövegértelmezni, hogy kiragadnál mondatokat az eredeti környezetükből, és ezzel olyasmiket állítanál rólam, amiket nem írtam.

BTBTBT 2013.05.01. 09:35:39

reagált = reagáltam
hivatot = hivatott
(mielőtt még ebbe is beleköt MM)

Sadist 2013.05.01. 09:59:11

@spangola: "az egészség, és annyi pénz, hogy a szabadidőnket tartalmasan tudjuk eltölteni, és az egészségünket megvédeni."

Magyarul a boldogsághoz a megfelelő anyagi szint is szükséges. Még mindig nem sikerült cáfolni, hogy az anyagiak nélkül boldogság sincs.

Amarante 2013.05.01. 10:08:15

@Barátusz: Gondolom ismered a mondast:nomen est omen:):)

aleb19 2013.05.01. 10:45:16

@hagyma:" ha kikoltozol afrikaba a felesegeddel a dedunokad mar full neger lesz
valoszinu "
nem valszeg hanem 200 ev alatt biztos, ezert nem kell negerezni mert a ez nem csak genetika te tanulatlan barom

MagnasMiska 2013.05.01. 11:24:58

@Barátusz:
Ne magadból indulj ki. Nagybetűvel írás két dolgot jelenthet, Kiabálást és kiemelést a szöveg többi része közül megkülönböztetvén 2külön ember írását.

Mivel nem vagy pozitív az írásaid alapján és valószínűleg magadból indulsz ki a Te negatív személyiségéből, eképpen úgy értelmezted a nagybetűt, ahogy leírtad...

Másik nem én szólítottalak meg legelőször, hanem Te kezdtél kritizálni ismeretlenül és észt osztani nagy művi bölcselgetvén és gizda módon provokálván!

Nem utolsó sorban egyetlen blog íróhoz se volt eddig egy kedves szavad sem, csak másokkal vitatkozni jársz ide.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.05.01. 11:38:00

(Misi, most úgy viselkedsz, mintha buta lennél.:/ A csupa nagybetû az óbégatás, kiemelésnek a shiftes verziót meg csak a fb-re beszabadult, iskolázatlan majmok használják. Elfogadottnak tartják.:S "A tisztelet jele." Aha... Na ezt a vonalat ne erõltessük itt a blogon. Kérve kérem.)

zopilote 2013.05.01. 14:07:42

@bence/mexiko:
Ez nem csak a DF rendszamokra ervenyes, szinte minden allamban harapnak az idegen rendszamokra. Ketszer buntettek eddig meg, egyszer Hermosillioban egyszer pedig Pueblaban, mindket esetben azert szurt ki a rendor, mert Veracruz rendszam volt a camoinetamon, meg is mondta:)
Szerencsere engem meg nem raboltak ki Mexikoban, ellenben Kanadaban tobbszor is:) Pedig jartam es laktam kemeny helyeken: Nogales, Aqua Prieta, Culiacan, Nueva Italia, Chilpancingo, Mazatlan, Zacatecas, stb:)

zopilote 2013.05.01. 14:12:45

@zopilote:
Kihagytam a felsorolasbol a Jardines de Humaya meglatogatasat tavaly Culiacanban es 6 eve pedig a Jesus Malverde Capillat:) Azok kemeny helyek voltak, feltem is. Gondolom, tudod mirol beszelek:)

bence/mexiko 2013.05.01. 18:54:39

"Bence várom a leírást a környékről ahol éltek,meg magatokról,mivel foglalkoztok,hogyan éltek,lakásban vagy házban,együtt anyósékkal latin szokás szerint vagy külön stb.Ahogy az egyik Mexikóba nősült városunkbéli fiú mesélte,teljesen elkülönülten élnek a különböző társadalmi osztályokban élő emberek,a gazdagok fegyveres őrökkel védett lakóparkokban,nem is érintkeznek más osztályokbélivel,kivéve a személyzetüket.Te ezt hogyan látod onnan?Közbiztonság?Időjárás?A tengerpartra sűrűn szoktatok kijárni?Mennyire van tőletek?Kocsival jártok?vagy tömegközlekedés is van,normális?Feleségedet tanítod magyarul?"

Oke, aprankent, egyszer csak a vegere jutunk... Mi valojaban egy vegtelenul egyszeru, teljesen atlagos eletet elunk alarendelve magunkat az egyetlen gyermekunk nevelesenek ami mint kiderult nem egyszeru feladat. Felesegem aktuarius, egy allami ceg alkalmazottja 17 eve bankokat, nyugdijpenztarakat es biztositokat ellenoriz. En magam reggel 8 es du. 2 kozott gitarozok (jazz gitar) utana ebedelek elindulok az iskolaba a kislanyomert aki ketnyelvu maganiskolaba jar itt ugy hivjak kinder es a du. hatralevo reszet vele toltom, viszem capoeirara hetente ketszer, kedden es csutortokon a longe do mar nevu capoeiraklubba. Felesegem reggel 9 - tol este 6 - ig dolgozik du. 2-3 kozott kotelezo ebedszunet a forgalom miatt kb. este 7 - re er haza. Nagyjabol negy eve ez mokuskerek megy, lakastorlesztes fizetese valamint nagy almok dedelgetese, hogy jovore 6 ev utan ujra elutazok Braziliaba a foci vb - re meg, hogy majd egyszer vilaghires jazz gitaros leszek. ;) szoval egy teljesen mindennapos irodista csalad vagyunk ket lakast kiadunk es neha turistak is jonnek de ma mar leginkabb visszavonultam ettol az uri passziotol mivel rengeteg idot emeszt fel es otthonrol 2008 - ota alig jonnek az en kategoriamban utazok. Azert nemreg felvittem a Popocatepetlre egy nagyon kedves magyar hazaspart akiket meg egy 2005 - ben nalam jart utazom ajanlott. Igy veluk kivetelt tettem de ma mar sokkal szivesebben foglalkozok kitelepulokkel mint turistakkal papir ugyintezes, most segitettem lakast venni valakinek, meg ettol fuggetlenul is mindig van valami nyuzsi azert. Anyosek mar nem elnek de ez a kerdes kivalo hosszan tudnek beszelni rola, alapvetoen a szemelyes tapasztalataim alapjan nem ajanlom senkinek az egyuttlakast mert errefele a csaladok kepviselik a szocialis halot igy joval szorosabb a kapcsolat kozottuk minek kovetkezteben surubben formalnak jogot maguknak arra, hogy beleszoljanak a kapcsolatodba. Ha konkretan egy fedel alatt laktok akkor ez mivel a latin kultura alapvetoen mas mint a magyar rendkivul zavaro lehet. Persze ez hozzaallas es szemelyisegfuggo is. a kozbiztonsaggal alapvetoen nincs gond de bizonyos dolgokat minden korulmenyek kozott szem elott kell tartani. Rajtam sosincs semmifele ekszer, ora, markas cipo vagy ruha es a telefonom is egyszeru. Mint sokszor irtam mar ha itt valami gond van az komoly galibava tud fajulni a pillanatok tortresze alatt igy hat jomagam a prevenciora helyezem a hangsulyt. Ha meglatnal az utcan egy sportcipos farmeres tucatarcot latnal sosem gondolnad, hogy ket lakast adok ki, egy harmadikban elek stb. Es ez a taktika nalam eddig bevallt. Ha elegans autoval jarsz, oraval, ekszerekkel, jo telefonnal, jo ruhakban es nem a megfelelo helyen vagy az olyan mint amikor a kurva felkinalkozik. Tessek itt vagyok csinalj meg. Es ilyenkor elobb-utobb meg is csinaljak a balekot. Persze mindig vannak akik nem tudnak ellenallni a statuszuk es onmaguk mutogatasanak nemreg Acapulcon lottek le fenyes nappal egy szerencsetlen belgat aki Mercedes cabrioval ment bevasarolni a Val Martba... Szerinted volt aki sajnalta a csokat? A legrosszabb az ilyen dolgokban, hogy a rendorseg lefoglalja a jarganyt es latatlanban lefogadom, hogy kulonbozo burokratikus dolgokkal elintezik, hogy sose jelentkezzen semmifele csaladtag az autoert majd amikor lejart a megorzesi hatarido a corelonban akkor szep nyugodtan eladjak sajat zsebre a kocsit. evan. Mi amugy autoval is jarunk meg tomegkozlekedessel is bar azzal foleg en meg a kislanyom mivel a felesegem munkaja miatt kotelezo statuszszimbolum az auto. Ami egy 1999 - ben vasarolt VW Derby. A vilag legegyszerubb autoja regebben sokszor berbeadtam turistaknak lementek vele Cancunig meg vissza, sosem volt vele semmi bajuk. Az eltero tarsadalmi osztalyok valoban elkulonulten elnek ennek extrem peldaja az orokkel, zart belso "testorseggel" rendelkezo fallal korulvett lakopark ide meg az allami rendorseget sem engedik be csak akkor ha hazkutatasi paranccsal erkezett. megintcsak evan. Ezt a reszet a dolgoknak valahol megertem mert ha egy kicsit is kiemelkedsz es maradsz a barrioban ahonnan indultal akkor ott nev leszel, tudjak, hogy neked van es elofordulhat, hogy kolcsonkernek, kisebb szivessegeket probalnak kicsikarni amit nem biztos, hogy viszonoznak. Kislanyom mindent ert magyarul es most mar ha magyarul kerdezem az eldontendo kerdesekre magyarul is valaszol. Nagyon felszinesen ennyi.

tanato 2013.05.01. 19:54:52

@bence/mexiko: Bemce nagyon szépen köszönöm a részletes információkat a kérdéseimre.Ezek szerint ti egy lakótelepi emeletes házban éltek.?És semmi személyzet,bébiszitter,takarítónő vagy ilyesmi,ami egy ottani középosztálybeli családnál szokásos, gondolná az ember?Feleséged is beszél magyarul?

BTBTBT 2013.05.01. 21:19:00

@Amarante:
"Gondolom ismered a mondast:nomen est omen:):) "

Ezt mire is értetted? :)

BTBTBT 2013.05.01. 22:31:28

@Amarante:

Egyébként nem veszem a fáradtságot ahhoz, hogy nekiálljak vitázni/kommentelni egy két hete regisztrált (mágnásmiska) nick mögé rejtőző, okoskodó, a kritikát nem szenvedő, gyerekesen sértődős alakkal, aki félremagyarázza a szavaimat, és olyanokat próbál állítani rólam, amiket nem mondtam.

Hadd piszkálja továbbra is a csőrét, hogy vannak még sikeres emberek külhonban. :)
(És ezt nem azért írtam, mert nagyképű lennék.)

montroyal ( CAN qc) 2013.05.01. 23:49:07

@bence/mexiko: Puerto Vallartaban
en is voltam szep hely lattad a kozpontban egy oszlopszeru iranyjelzo (vagy mi) kulombozo varosok vannak a csempeken es ott az egyik Siofok Hungaria felirat le is fotoztam..

bence/mexiko 2013.05.02. 00:43:12

Nem lakotelepi hanem egy harom emeletes epuletben lakunk ami teljes egeszeben a felesegem apjae volt amig meg nem halt. ez 2012. julius 14. - en kovetkezett be de mar elotte visszakoltoztunk apolni ot ugyanis rakos volt es 1924 - es szuletesu tehat lehetett sejteni a vegkifejletet. Azota is itt elunk a masik ket lakasunk pedig amolyan berhaz szeru epuletben talalhato orzo-vedo portaszolgalattal mindketto a legfelso emeleten a 6. - on egymassal parhuzamos utcakban... Ha egyszer erre sodor a szel szivesen korbeviszlek amennyiben erdekel... ;) Felesegem nem beszel magyarul, oszinte leszek nem is szeretnem, hogy megtanuljon mert az itteni magyar lanyokkal (kesobb a blogban terveim szerint feltunnek majd ok is persze csak alneven...) nagyon sokat viccelek ketertelmu dumakkal ebben nagyon jo vagyok de ha valaki erti a diskurzust az konnyen felre is ertheti. Ezzel egyutt par szot termeszetesen ismer es alapvetoen ha otthon lennenk szerintem hamar raragadna valami mert itthon a kislanyommal csak magyarul beszelek. Azt pl. hogy "mokus" keni vagja ugyanigy egy masik letfontossagu szot nevezetesen: "papucs" Igazsag szerint azert a kozeposztalyra nem jellemzo teljes mertekben a szemelyzet tartasa ez inkabb amolyan felso kozeposztalybeli valamint arisztokrata szokas foleg a bentlakasos takaritono itteni neven muchacha vagyis cseled... Ez egy olyan kulturalis vonulat amibe szuletni kell, jomagam rendkivul szegeny szekely bevandorlo csaladbol szarmazom egyszeruen keptelen vagyok masokat ugraltatni meg egreciroztatni marpedig ebben a szakmaban ez elengedhetetlen kulonben a muchacha elhagyja magat mert mas mexikoi hazaknal nem europai korrekt banasmodhoz van szokva. hanem ismet oszinte leszek a csicskaztatashoz. persze ennek van egy jellegzetesen mexikoi formaja ahol mindenfele verbalis es egyeb durvasagot kerulnek, recseg-ropog a por favor meg a muchas garcias, meg a te pido un favor (kernek egy szivesseget etc.) tehat nem egy az egyben parancsolnak hanem rendkivul udvarias formaban de ezzel egyutt kenyszeritik a bejaronot, hogy elvegezze a feladatat. Az en esetemben mivel sem apai sem anyai nagyszulok nincsenek a kozelunkben (apai nagyszulok Budapesten, apamnak mellesleg van egy 2011 - ben szuletett lanya, az enyem 2009 - ben szuletett, az anayiak pedig lamentablemente kihaltak) igy nekem minden kulso segitsegert fizetnem kell. Igy alakalmankent persze igenybe veszek segitseget itt azonban rendkivul fontos a megbizhatosag, hiszen nem lehet mindenkira rabizni a kislanyodat (lasd. man on fire cimu mar emlegett film es tarsai) a masik problema pedig a kulturalis tarsadalmi kulonbseg hiszen a muchacha mindig hozza a kislanyat, gyerekeit is (mert nincs kire hagynia oket) rendszerint elvalt nok es tobb apatol szarmazo porontyok tehat kaotikus eletek, ahol pl. teljesen normalis, hogy a bejarono gyerekei cipoben ugralnak a kanapen mert otthon naluk az ezer muszakban dolgozo egyedulallo anya ezt mar nem tudja szovatenni es energia hijan nem is akarja nevelni a gyerekeit (rengeteget tudnek meselni a szegeny barriokban elokrol es sorsukrol ez egy rendkivul halas tema ahol kivaloan lehet szemleltetni a mexikoi tarsadalomban megbuvo egyenlotlensegeket es igazsagtalansagokat.) de ebbol is latszik, hogy egyaltalan nem mindegy kire bizod a gyereked. Foleg ha kislany. 2009-2010 - ben segitett nekem egy rendkivul preciz es megbizhato magyar kisholgy Barbara akinek a mai napig halas vagyok azota mar irorszagban el, ot valtotta egy ciganylany akit meg 2000 - ben ismertem meg egy buszmegalloban es 10 evvel kesobb felkertem jojjon ki segiteni ujszulott fel eves gyermekem felvigyazasaban. Kifizettem a repulojegyet egy honapig birta elvalasunk az orok harag es magazas jegyeben tortent... ez van... sokan sokfelekeppen probalkoznak nekem regi vagyam otthonrol megbizhato, ertelmes, nyugodt, csendes tipusu, szorgalmas, gondoskodo lanyokat/fiatalasszonyokat/holgyeket kihozni mivel hihetetlen kereslet lenne rajuk az utobbi idoben majdnem minden kinti magyar lany szult mar es tudom szemelyes beszelgeteseim alapjan, hogy igenyelnek a magyar nyelvu magyar kulturaju baby sittert aki amolyan nagymamafeleszeruseg modjan sutne, fozne, vasalna, takaritana egyszoval ellatna a haztartas koruli teendoket. Remelem egyszer sikerul ez is hiszen azok a lanyok akik kint maradtak es komolyan gondoltak a dolgot sok esetben nagyon jo korulmenyek koze csoppentek ugyanis errefel egy vekony, magas, csinos vilagos haju/szemu, vonzo fiatal magyar lany valosagos kincsnek szamit a meka palik szinaranyban merik oket... Nekem elhiheted... ;) szoval a lanyok nem kallodnak el itt sem, nem ugy mint az aranygyuszu... kkk... orulok, hogy valaszoltal, jo dolog erezni, hogy van egy kis erdeklodes es, hogy meg tudom osztani a tapasztalataimat masokkal is. gracias y saludos!

bence/mexiko 2013.05.02. 00:47:22

Vallarta valoban remek hely, bar konkretan erre a tablara nem emlekszem igazsag szerint tolmacsi minosegben jartam arrafele nem sok idom volt szetnezni de persze az obol hatalmas es rendkivuli modon kiepitett, joval modernebb, fejlettebb mar mint Acapulco az egesz varoska... Rengeteg kanadai, amerikai jon le attelelni rendszeresen 3-4 honapig maradva a teli szezonban. Szoval olyankor nagy a nyuzsi.

Latcho Rom 2013.05.02. 02:03:03

@bence/mexiko: Gitarozgatok a tobbi hangszer mellett magam is (manouche) te milyen jazzt nyomatsz?

kék madár 2013.05.02. 02:16:35

"felesegem nem beszel magyarul, oszinte leszek nem is szeretnem, hogy megtanuljon mert az itteni magyar lanyokkal (kesobb a blogban terveim szerint feltunnek majd ok is persze csak alneven...) nagyon sokat viccelek ketertelmu dumakkal ebben nagyon jo vagyok de ha valaki erti a diskurzust az konnyen felre is ertheti"
gratulalok

kék madár 2013.05.02. 05:13:16

@bence/mexiko: ahhoz is gratulalok hogy ilyen sikeresen megvezettel ennyi embert

tanato 2013.05.02. 07:39:00

@bence/mexiko: Köszi a részletes választ Bence,valahogy én is így gondoltam.Tényleg egy magyarországi cigánylányt utaztattál ki muchachának Mexikóba,,ez komoly?Aztán mi lett vele?Visszament Magyarországra?Érdekes egyébként a muchacha elnevezés is az angolos hangzású maid helyett.Az egyszerűen lányt jelent ugye?HOrthy rendszerben itt is egyszerűen lánynak hívták a bentlakó cselédeket egymásközt a munkaadó háziasszonyok.Elküldtem a lányt a boltba,megcsináltattam a lánnyal a vasalást stb.

tanato 2013.05.02. 07:43:51

@bence/mexiko: Szóval még egy kérdéskör:Mivel magam orvos volnék,ha pár szóban írnál az ottani eü.-ről,állami ellátás van vagy magánbiztosítós,vagy a kettő keveréke?Milyen rendszerű az orvosképzés,ott is hat év alap+öt év szakvizsga mint a magyar,vagy más a systema?Államilag finanszírozott az orvosképzés vagy önköltséges?Mennyi orvosi egyetem van Mexikóban,és ezen belül a fővárosban?Gondolom magában a városban több mint nálunk az egész országban.

BTBTBT 2013.05.02. 08:00:26

@MagnasMiska:

Csak magadat röhögteted ki azzal, hogy már megint megpróbálsz baromságokat állítani rólam.
De a jövőben nem kell ilyesmivel fáradnod, ugyanis megkímélem magam a jelenlétedtől. Meg majd az új nick-edétől is.
További jó okoskodást. :)

bence/mexiko 2013.05.02. 17:46:07

igazsag szerint en a klasszikus be-bop gitarozast csipem es csinalom a magam szintjen, Montgomery, Grant Green, Joe Pass, Benson, Metheny, Abercombie, Toninho Horta es meg par tucat gitarost mellejuk irhatnek a kedvenceim kozul de a gypsy jazznel maradva pl. a Rosenberg trio is nagy kedvencem bar jomagam ebben a stilusban szerintem nem szamitok ertekelheto gitarosnak. Igen valoban egy magyarorszagi ciganylanyt hoztam ki muchachanak ami tenyleg lanyt jelent akarcsak a chica. Hogy mi tortent vele? Tobbsiku a dolog egyfelelol felesegem nagyon rosszul jott ki vele, nehezen fogadta, hogy a lany otthonmarad velem mikozben o elmegy dolgozni egyszoval nemi noi feltekenykedes is kozrejatszott masfelelol a felesegem a mexikoi bentlakasos muchahca rendet kovetelte volna meg ami hat nap munka egy nap pihenonapot jelent a muchacha foz, mos, takarit, gyerekfelugyel, az itteni muchacha felszolgalja az etelet megvarja amig mi eszunk utana leszedi a tanyerokat es megterit maganak nos ez egy magyar kulturkorben szocializalodott szemelynek rendkivul idegen. hogy pc modon fogalmazzak... egyszoval voltak surlodasok en meg a ket no kozott igyekeztem valahogy fenntartani az egyensulyt. Mivel a ciganyok es a latinok is atlagos esetben temperamentumosabbak a magyaroknal ez nem volt egyszeru feladat. A fizetese sem volt csillagaszati osszeg bar errol korabban skypeon egyeztettunk es akkor meg nem volt gond vele. Emellett itteni magyarok is befolyasoltak a szabadnapjain hogy mifele dolog az, hogy szombaton is dolgozik etc. szoval a hires inkabb hirhedt kulfoldi magyar osszetartas is megnyilvanult. De a hangsuly inkabb azon volt, hogy a lany egyszeruen nem erezte jol magat egyszal magaban egy vadidegen orszagban ahol meg annyit sem tudott mondani spanyolul hogy hola... (szia) egyebkent beszedes sztori, hogy amikor eloszor talalkoztunk magyar ismerosokkel spontan modon tortent a dolog es nem szoltam elore, hogy lesz velem egy ciganylany igy mar percek ota beszelgettunk epp a kedvenc kajainkrol amikor az addig teljesen nema ciaganylany varatlanul kozbeszolt es azt mondta "sztrapacska" csak ezt az egy szot mire a magyarok, hogy je milyen jo a kiejtese a muchachadnak... mire en: persze mert o is magyar... egy atlagos ciagnylany a barna borevel itt oly mertekben illik a helyi lakosok koze, hogy fel se merul bennuk, hogy egy masik kontinensrol erkezett... meg egy dolog kozrejatszott a ciganylany nem vallalt csak gyermekfelugyeletet meg nemi takaritast a lakasban a fozes, felszolgalas szoba sem johetett ugyanakkor mert magyarorszagi arakkal es fizetesekkel kalkulalt tobbet keresett mint egy szimpla meka muchahcha. Meg hosszasan irhatnek a dologrol hiszen az sem mindenkinek megy, hogy egy idegen orszagban zokkenok nelkul beilleszkedik es a szemelyes problemakat sem lehet elore boritekolni mert azok foleg egyutteles soran jelentkeznek elsosorban. Nekem ez egy kellemetlen kudarcelmeny volt, bar a lany cigany etnikumanak nem volt kozvetlen koze az elvalashoz azert az utolso napok komoly feszultsegben teltek es eleg ciganyosra sikerultek, sok kiabalas, veszekedes a lany elkoltoztetese egy masik lakasunkba, repulojegy atfolgalalasa ez pluszpenz ezt levontam a fizetesebol ebbol ujabb kiakadas, tovabbi veszekedesek, a lany keptelen volt fekezni az indulatait utcan kiabalas air france irodaban kiabals stb. szoval nem sikerult kulturaltan megoldani az ugyet. Azota nem tudok rola semmit, hogy jelenleg mivel foglalkozik vagy hogy el otthon arrol nincs tudomasom. Ezutan erkezett hozzank egy fiatal 35 eves egyedulallo anya akit Marcianak hivnak aki minden hetkoznap du. - an 5-8 - ig jott hozzank takaritani, mosni, fozni valamint gyerekfelugyelni. Kislanyom 8-17 oraig mar 3 honapos kora ota bolcsodeben volt ugyanis itt csak 3 honap a szulesi szabadsag. Gyes vagy Gyed nincs. semmilyen formaban. Marcianak 3 gyereke van 2 vagy 3 palitol az egyiket Jimenat (aki egyebkent nagyon szep kislany) mindig hozta magaval. Ilyenkor az a musor, hogy ha a kislanyom Csibi (amugy Mariana Pannonia Kovacs Leon a hivatalos neve) evett valamit akkor a muchacha kislanya is evett ugyanabbol vagy valami mast ami az o koranak megfelelo dolog volt tehat. pl. nem krumplipuret hanem sult krumplit. Es igy tovabb... a fizetes hetente volt ha jolt tudom egy napra 100 pezot fizettunk jelenleg az arak 8 oras muchahca munkara 200-250 pezo korul vannak illetve innen indulnak a tobbi megegyezes valamint tarsadalmi osztaly es munkamennyiseg kerdese. (nem mindegy hogy valaki 60 nm - t takarit vagy 600 - at... Roviden a muchacha temakor ennyi, persze ez egy orok folklorikus temakor a helyi telenovellakban hiszen minden muchacha arrol almodik, hogy egy szep napon valaki vegre felesegul veszi (someday my prince will come) es sikerul feljebb tornasznia magat a tarsadalmi rangletran megszabadulva abbol a nehez es faraszto sok utazassal, munkaval jaro eletbol ami nekik altalaban reszul jut. Mellesleg a muchachak imadjak a telenovellakat sokszor ugy erzik roluk szolnak...

bence/mexiko 2013.05.02. 18:28:14

Gyogyaszat/orvoslas nagyon-nagyon feluletesen. Ebben a temakorben nagyon jaratlan vagyok de azert voltak tapasztalataim. Eloljaroban annyit, ha gondolod nezz utana a kawasaki szindromanak altalaban nagyon keves orvos ismeri nem akarom leloni elore a poent de a blogban talan meg szerepelni fog egy ezzel kapcsolatos esemeny... Tehat, van allami iskola meg maganiskola szerintem majdnem minden szakra. Szociologust meg konyvtarost valoszinuleg nem kepeznek maganiskolakban mert ezek mint mindenhol itt is eladhatatlan szakmak. Bocsanat. Epp ugy persze mint a jazz-gitaros... ;) Szoval szerintem maga az orvoslas elekepeszto uzlet foleg a magankorhazakban amit ugy kell inkabb elkepzelni mint egy szuperhotelt en megfordultam az ABC korhazban (ami Mexikovaros talan legelegansabb es legdragabb magankorhaza) egy szules utani latogatason, az ajto elott biztonsagi or csak akkor enged be ha be vagy jelentve maga a szoba az gyakorlatilag egy kisebb apartman az egesz korhaz hihetetlenul ellenorzott (hogy ne lehessenek gyermekrablasok) kulon szemelyzet szolgalja fel az eteleket pincer egyenruhaban a takaritono masfajta egyenruhaban a recepciosok, az apolonok mindenki sajat egyenruhaban tehat olyan mint egy 5 plusszos luxushotel. Az ujszulottrol ujjlenyomatot es talplenyomatot vesznek a csuklojara karkotot erositenek a szuletesi adataival es nevevel szoval rendkivul komolyan veszik a dolgot. Ugyanez vonatkozik a gyogyaszat minden teruletere ha van penzed megfizetni nem tudsz lehetetlent kerni. Rendkivul magasan kepzett es tapasztalt orvosok akik egyebkent muszak utan ha hobbigitaroskent neha osszejonnek velem jammelni ugyanugy fuveznek mint barki mas (en egyebkent nem) annak idejen emlekezz vissza a Deri Janost is Mexikovarosban kezeltek, tehat nekem pozitiv tapasztalataim vannak de ennek rendkivul komoly ara van. betegbiztositasok egyebkent mar kb. havi 20 dollartol elerhetoek ez is ugy mukodik mint minden Mexikoban mindenki szamar kinalnak biztosiasokat es mindenki a szamara elerhetot fizeti meg. Allami ellatas is van erre sok ralatasom nem volt aposom betegsege kapcsan parszor belatogattam allami korhazakba is de az egy teljesen mas vilag a hozzatartozok viszik be a leveseket, elelmet a hozzatartozok valtva egymst alszanak pokorocokon a korhaz folyosojan es mas hasonlok. Errol is hoszan lehetne beszelni de inkabb egy rovid sztori ami beszedesebb lesz mindennel. Orvosi osztondij nemzetkozi kapcsolatok igy kerult hozzam ket debreceni huszoneves lany akik a helyi orvosi egyetemen szereztek lehetoseget egy mexikoi gyakorlatra... hm... irtak is nekem, szallas par nap Mexikovaros turistaskodas aztan irany Minatitlan... Igy is tortent... megbeszeltuk, hogy ha jonnek visszafele beugranak ujra hozzank meg a visszautazas elott par ejszakara es megvitatjuk az elemenyeket. Talan masfel honappa kesobb kuldtek egy mailt, hogy jonnek... Kerdeztem toluk megis hogy boldogultak es hogy sikerult a gyakorlat. Mondtak minden rendben volt de a gyakorlatot egy kicsit maskepp kell elkepzelni mint otthon. Korbevezettek oket egy allami korhazban ahol komoly betegek voltak majd mondtak, hogy kezdjenek el bejarni gyakorlatra, hogy tudjanak gyakorolni (a betegeken!) ha elrontanak valamit nincs semmi baj... Az allami korhazakban az is siman elofordulhat, hogy egy irastudatlan vagy csak indian nyelven beszelo indian lanynak aki amugy is jaratlan a varosi kozegben meg a hivatalos dolgokban szuletik egy szep egeszseges kisbabaja amit kicserelnek mondjuk egy down szindromasra mert a masik anyukanak volt penze es talalt egy korrupt orvost. Konkretan ilyen esetrol tudomasom nincs de a mediaban idonkent kozolnek ehhez hasonlo dolgokat. Az allami orvosok rosszul fizetett tulterhelt kevesbe felszerelt korhazakban dolgoznak a maganorvosok rendkivul jol fizetett elsoosztalyuan felszerelt kifogastalan korulmenyek kozott de oriasi nyomas alatt dolgoznak, hiszen meg a halalos beteg is azt varja ,hogy mentsek meg elvegre is o ezert fizet. Es ugy is banik a zorvosokkal mint generalis a kozkatonaval... Az allam viszont kotelezi a magankorhazakban dolgozo orvosokat, hogy heti egy nap (ha jol tudom) allami korhazakban lassanak el szolgalatot es ezt tulajdonkeppen szeretik mert a szegenyek nem penzzel hanam halaval fizettnek es ez az amit a maganorvos csak ritkan kap meg hiszen o ki lett fizetve, elvegezte a dolgat mit akar meg ezen kivul? Tehat ez is egy rettentoen osszetett dolog. Arrol egyebkent, hogy hany orvosi egyetem talalhato Mexikovarosban elkepzelesem sincs ez egy olyan szakterulet ahol egy elkallodott jazz gitaros a legkevesbe sincs otthon. De ha a puszta kivancsisagnal komolyabb dolgok vezetnek szivesen adok neked kontaktokat tobb orvos rokonom is van (egyikuk igaz allatorvos a masikuk pedig rendorsegi koteleken belul dolgozik) valamint sogorom egyik lakasat is fiatal, palyakezdo es szerintem allami orvosok berlik. Remelem azert tudtam segiteni egy kicsit azert ha meg maradtak volna kerdesek, ne kimelj! ;)

tanato 2013.05.02. 19:42:47

@bence/mexiko: Nagyon szépen köszönöm a részletes információkat úgy muchacha mint orvoslás ügyben.Egyébként mi a különbség a muchacha és a chica között?Teljesen ugyanaz a jelentése?Természetesen fogok küldeni elérhetőséget is,szívesen beszélgetnék az általad felsorolt valamelyik mexikói kollégával is.
Más kérdéskör még:Mennyire saccolod a Mexicóban élő magyarok létszámát?Akiket ismersz,azok miből élnek,mivel foglalkoznak kint?Az előző kommentedben említett magyar nők,akik jó körülmények között élnek,ott szültek és magyar bébiszittert kerestek. azok mint feleségek kerültek ki?Akkor ezek szerint ők is mexikói muchachát tartanak?
Na még egy utolsó kérdés.Milyen sűrűn szoktál Magyarországra látogatni?mennyi idő az út és hány átszállásos?

bubblelulu 2013.05.02. 21:47:28

@zopilote: köszönöm az infókat, megkeresem! :)
Jelenleg Puerto Vallarta és Punta de Mita között, de általában Careyes/Jaliscoban szoktam lenni. :)

@bence/mexico: PV-ben hol van az a Siófok csempe? Ezerszer voltam Puerto Vallartában, de még sosem láttam! :)

bubblelulu 2013.05.02. 22:09:40

@bence/mexiko: PV-ben hol van az a Siófok csempe? Ezerszer voltam Puerto Vallartában, de még sosem láttam! :)

bubblelulu 2013.05.02. 22:11:48

@bence/mexiko: PV-ben hol van az a Siófok csempe? Ezerszer voltam Puerto Vallartában, de még sosem láttam! :)

(Úristen, mennyit bénáskodom ezekkel a kommentekkel! Mindenkitől bocs!) :D

Latcho Rom 2013.05.02. 22:30:19

@bence/mexiko:

"igazsag szerint en a klasszikus be-bop gitarozast csipem es csinalom a magam szintjen, Montgomery, Grant Green, Joe Pass, Benson, Metheny, Abercombie, Toninho Horta es meg par tucat gitarost mellejuk irhatnek a kedvenceim kozul de a gypsy jazznel maradva pl. a Rosenberg trio is nagy kedvencem bar jomagam ebben a stilusban szerintem nem szamitok ertekelheto gitarosnak."

Imadom oket, West, Passt kulonosen. Milyen gityod van?
En egy kis Ciganon kezdtem, most egy Latcho Drom van, + banjok, mandolinok, flamenco gitarok mellett. Ha nem allnek ilyen csehul szabi ugyben egyszer el szeretnek jutni Samoisba, a nyari Djangofestre.

Ha erdekel, itt sok jo dolgot talalhatsz, hangszert, tanulast...en Djuri neven irok oda nehanapjan.
www.djangobooks.com/

bence/mexiko 2013.05.03. 03:39:45

Fogalmam nincs merre talalhato a Siofok csempe de amugy Mexikovarosban is meglehetosen sok a magyar jellegu utalas, Budapest utca, Kodaly Zoltan utca ezenkivul magyar kiralyok uvegablakokon a Londres utcaban a Zona Rosan szoval akadnak itt erdekessegek boven... Szerintem ez a kapcsolat meg Miksa csaszar korul kezdodhetett akit ugyan nemes egyszeruseggel kivegeztek de megis hagyott valami nyomot az orszag tortenelmeben. Mindenesetre ha Mexikovarosba ersz jelentkezz mindenkeppen es osszefutunk egy kis eszmecserere, egy kis tequilara vagy rumra meg egy kicsit gyakorolni a magyart... kkk... ;)

Allati erdekes itt osszefutni egy gitaros kollegaval ranezek mindenkepp az emlitett honlapra annal is inkabb mert vilag eletemben autodidakta voltam meg akkor is ha sok remek zenesz es tanar idegeit roncsoltam annak idejen viharos ifjusagom soran gitartanulas cimszo alatt (Tornoczky, Horanyi, Szeverenyi, Gyarfas) igy utolag mindojukre szeretettel es megbecsulessel gondolok vissza. Gitarom jelenleg csak egy van egy 100 dollaros Yamaha akusztikus gyakorlogitar mert amikor hosszu evek kihagyasa utan 2006 - ban ujra kezdtem a skalazast tettem egy fogadalmat is... De regebben volt pl. egy meno Heritage jazz gitarom kb. 2-3 ezer dollaros arban... Manapsag inkabb a hangszeres tudasra, a hallgatosag figyelmenek megragadasara/fenntartasara es onmagam tokeletesebb kifejezesere, valamint egyeni jatekstilus es harmoniafuzes, dallamvilag kifejlesztesere koncentralok a zenen belul szerintem mindegyik mutatvany lenyegeben fuggetlen a hangszertol. Persze nyilvan a manouche stilus a megszolalas miatt a stilusnak megfelelo hangszert kovetel igy ott ez alapkerdes. A samoisi fesztivalrol irhatnal bovebben, eletemben nem hallottam rola ez Mexikoban van? Ha igen gyere ki es a tobbit bizd ram bevagodunk a kocsimba es lemegyunk szetnezni meg egy kicsit megporgetni az ujjainkat az all of me -re pl... ;) javaslom vegyel fel facebookon mert itt szakmazni szerintem a tobbieknek vegtelenul unalmas dolog ott viszont nyugodtan "oszthatjuk egymasnak az eszt" ;) elore is koszonom!

bence/mexiko 2013.05.03. 04:00:59

Más kérdéskör még:Mennyire saccolod a Mexicóban élő magyarok létszámát?Akiket ismersz,azok miből élnek,mivel foglalkoznak kint?Az előző kommentedben említett magyar nők,akik jó körülmények között élnek,ott szültek és magyar bébiszittert kerestek. azok mint feleségek kerültek ki?Akkor ezek szerint ők is mexikói muchachát tartanak?
Na még egy utolsó kérdés.Milyen sűrűn szoktál Magyarországra látogatni?mennyi idő az út és hány átszállásos?

Nagyon tomoren mert ha bovebben valaszolnek azzal lelonem a kesobbi blogok poenjait... a magyarok letszamat nehez megsaccolni, folyamatosan valtozik es vannak akik rejtozkodo eletmodot folytatnak. Itt a fovarosban szerintem tobb szazan is lehetunk. Hivatalos kimutatasa csak a nagykovetsegnek van de ott is csak azokat tartjak szamon akik regisztraltak magukat es szerintem nem foglalkoznak azzal, hogy az illeto mar elutazott Mexikobol vagy netan Mexiko mas reszeire koltozott mar. Kerdes az is kit tartunk magyarnak aki magyar allampolgar vagy azt aki Magyarorszagon szuletett szulok gyermekekent Magyarorszagon szuletett es magyarul is beszel. az en kislanyom pl. magyar? magyar allampolgar, magyar az utlevele nem Magyarorszagon szuletett es egyelore nem beszel magyarul csak ert illetve par szot azert tud mondani enyhe mexikoi akcentussal ejtve azokat. Az identitasa egyelore teljes mertekben mexikoi nem tudja mi az a vizipok, doktor bubo, frakk a macskak reme, makos retes, hajra fradi es igy tovabb. A magyar kulturalis utalasokat nem vagja... sajnos de azert szep lassan ranevelem... Mibol elnek mivel foglalkoznak ez egyelore legyen titok meg... nem mint feleseg kerultek ki... ez biztos... szinte szaz szazalekban. mexikoi muchachajuk van szenvednek is veluk, legtobbszor folyamatosan valtogatjak oket illetve sokszor vendegul latjak anyukajukat akik ugyan sokat segitenek nekik de a mexikoi vilagot keptelenek megszokni ugyanis 50-60 ev magyarorszag utan ez mar nem megy olyan egyszeruen a spanyolrol, meg a helyismeret teljes hianyarol nem is beszelve. Ok ugy erzik magukat mint akik nem egy idegen orszagba hanem egy masik bolygora csoppentek. 2006 ota ketszer voltam otthon 2007 - ben es 2011 - ben nekem az ut mindig ket atszallasos volt a hazaut rovidebb de az is kb. 13 oras netto repulon toltott ido a Mexikoba valo repuleskor eltero uton szallnak a gepek felmennek egesz Gronlandig emiatt ez min. 15 oras netto repulest jelent, plusz az atszallaskor eltoltott vesztegeles Europa valamelyik nagyvarosaban jellemzoen Madrid, London, Parizs, Amszterdam vagy Frankfurt johet szoba. Kovesd a blogot ha sikerul osszeszednem magam megirom a folytatasait az igazi kincsek (olvasoi szemszogbol) ugy erzem meg hatravannak...

tanato 2013.05.03. 07:35:34

@bence/mexiko: Köszi az infót és várom a folytatást is.

Latcho Rom 2013.05.03. 21:48:52

@shakti_rom: Kuldtem uzenetet ezen a blogon, remelem oda is er hozzad

2013.05.19. 19:53:35

szia! érdekes kis írás.engem az érdekelne,hogy nem félsz-e,hiszen köztudottan veszélyes terepre települtél,az egészséged,hogy bírja ezt a sok érdekes betegséggel tűzdelt terepet? írhatnál még a lányodról,hogy sikerül a magyar kultúrát átadnod neki.

Nagy Jani Yani 2013.08.22. 04:42:18

Szia Bence!
Nagyon erdekes iras koszi hogy, feltetted tetszik. En is itt elek 2 eve Mexico Df-ban. Hobbi szinten gitarozom, kedvencem a kavehazi gipsy jazz. Ha van kedved osszefuthatunk.

bence/mexiko 2013.08.22. 15:52:44

Szia Jani, orulok, hogy tetszett az iras es termeszetesen orommel osszefutok veled amikor csak idom engedi. Sot... Augusztus 20. - a alkalmabol e het szombatjara (augusztus 24.) szerveztem egy kis bogracsozast egy barati magyar hazaspar hazaba ahova teged is szeretettel varunk. Facebookon (ha fent vagy) keress meg es ha gondolod jelold a comunidad hungara en mexico nevu csoportot is amit en hoztam letre az itteni magyarsag osszetartasa celjabol. A masik lehetoseg a telefon: (044) 55-3047-3178 ezen a szamon du. 3 - tol elersz. (elotte altalaban gyakorlok es nem nagyon hallom meg a csorgest) Az osszejovetelt amugy du. 1-2 kozott inditjuk a pontos cimet pedig kuldom amint kapcsolatba leptunk az arcon vagy telefonon. Minden jot es orulok, hogy felbukkantal remelem hamarosan szemelyesen is megismerjuk egymast! Saludos!

taniko 2014.02.27. 13:39:46

Kedves Bence,

Nagyon érdekesnek találtam a cikked, írtam neked facebook-on, mert lenne néhány további kérdésem Mexikóvárossal kapcsolatban, ha nem bánod.

Szép napot,

Anikó

Antalya 2014.06.11. 21:28:41

Szia Bence! En kanadai-magyar vagyok, aki most eppen Magyarorszagon szenved es varakozik kenyszerbol. Magyarorszagrol (mivel nagyon nem tetszik es nagyon nem szeretem!) koltozom majd eloszor Antalyaba, Torokroszagba, onnan viszont vissza Kanadaba, Victoriaba. A lenyeg: Kanadaban, Victoriaban csak 2 X 1 honapot akarok majd eltolteni evente es 10 honapot pedig Mexikoban. Angolul folyekonyam beszelk es spanyolul is jol. Szerinted melyik kolonialis sitlusu varos lenne a legjobb pl. nyaron lakni Mexikoban vagy 5 honapig: Oaxaca, Morelia, San Miguel de Allende, cerca de Lago Chapala, Puebla, Guadalajara, Puerto Vallarta vagy a Yucatan felszigeten Campeche esetleg Merida. ezeket csak "telre" gondoltam. Qué piensas de estos lugares? A mi me musta mucho la vida latina y la mentalidad tambien.Yo vivé 3 anos tambien en Miami, Florida, en los Estados Unidos con muchos Cubanos. Casi toda la ciudad habla espnol en Miami, Florida. Por favor, dame unas ideas buenas para vivir en Majico. La Ciudad de Mejico es demasiado grande para mi a vivir con 25 millones de habitantes. Szia!
.

Atheas89 2015.01.27. 18:38:10

Kellemesen megmosolyogtam az irasod. Az en ferjem is mexikoi, ugyan mi nem Mexico Cityben hanem egy joval aprobb varosban (Guanajuatoban illetve Queretaroban egy ideig ) eltunk eleg sokaig de minden szavaddal csak egyeterteni tudok. Szamomra Mexiko mindenfelekeppen egy hihetetlenul pozitiv elmeny volt es lesz is. Habar az elet elsodort minket onnan de minden evben igyekszunk (ha lehet tobbszor is) haza utazni a csaladhoz. Jo volt olvasni a soraid!

jurist 2015.09.06. 14:44:18

@bence/mexiko: Kedves Bence. Bár azt látom, hogy irásod nem épp friss, érdeklődnék, hogy feltudnám e veled valahogy venni a kontaktot, mert egy hónap múlva költöznék ki Mexikóvárosba, és hát lenne pár kérdésem. Köszönöm

freelander1 2017.04.01. 22:42:27

Igyekszem mindig pozitívan állni emberekhez, meg az olvasottakhoz, de most minden erőlködésem ellenére csak az jön le, hogy a levélíró egy modoroskodó kis pötsch... Aki még az észt is osztja abból a kis békaperspektívából, amibe volt szerencséje belecsöppenni. E' van.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása