oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. április 14. 06:48,  Így találtam munkát másfél nap alatt 414 komment

2013. április 14. 06:48 Határátkelő

Így találtam munkát másfél nap alatt

Ma három az egyben napot tartunk, azaz egy történetben tulajdonképpen hármat mond el Roland. Mindháromnak más a végkicsengése, és mindháromnak megvan a maga tanulsága, kezdve attól, hogy mennyire vigyázni kell a szállásközvetítő cégekkel egészen odáig, hogy lehet-e elégedett az ember, vagy mindig újat és többet keres.

London, barista.jpg

„Nem mindennapi dolgokon vagyok túl angliai tartózkodásom első napja óta. Nagyjából 3 éve élek Londonban és mostanra otthon érzem magam itt. Egymástól időben teljesen elkülönülő történeteket szeretnék megosztani az olvasókkal.

1. A szállásközvetítő cég esete

Ez egy kellemetlen történet egy magyar szállásközvetítő céggel név nélkül. 2010 augusztusában történt, hogy úgy döntöttem, visszamegyek Londonba. Első 6 hónapos tartózkodásom után, mint annyi mindenki, hazamentem, de semmi sem volt a régi.

Egy évet töltöttem még otthon, mielőtt beláttam, hogy nincs értelme tovább maradni. Igyekszem nagyon a lényegre szorítkozni, vagyis nem fog kiderülni semmi plusz infó, csak ami az alatt a néhány nap alatt történt.

Kerestem londoni szállásközvetítéssel foglalkozó cégeket. Találtam egyet, a honlapjuk tetszetős volt. Volt rajta telefonszám, Skype-elérhetőség és az iroda címe. Beszéltünk, habár a harmadik hívás alkalmával sem kaptam pontos infót arról, hogy hol is laknék pontosan.

Szerettem volna egy irányítószámot, de azt mondták, hogy sok házuk van, több lehetőség is lesz. Ez akkor megnyugtatott. Megbeszéltük, mikor érkezem, megvettem a buszjegyem (2x30kg bőrönd + 1 gitár volt a cuccom, így repülni erősen zsebbenyúlós lett volna).

Megérkeztem. Vettem egy angol SIM-kártyát és már hívtam is az irodát. Nem volt elérhető. Nyár volt, gyönyörű napsütés. Elindultam a cuccaimmal Wood Greenbe, ahol az iroda volt található. Megtaláltam, de zárva volt sajnos. Bank holiday volt aznap és habár a srácok tudták, hogy jövök, elfelejtették, a céges telefont kikapcsolták, az irodában nem volt senki.

Kerestem egy netkávézót (nem a legegyszerűbb, mert nagyrészt minden zárva van bank holidaykor). Szerencsére volt akkor már angol bankkártyám, azon nem sok pénz, de arra elég, hogy egy éjszakát foglaljak egy hostelben, ami, habár nem old meg túl sok mindent, de legalább alszom egyet. A szállás messze, a szoba a harmadikon, lift nincs.

Másnap reggel hívtam őket újra, felvették. Kiderült, hogy a házat csak másnap veszik át, még nem beköltözhető, még egy napot hostelben aludtam. Az akkori eléggé kiszolgáltatott helyzetre való tekintettel gondoltam, ha ezen túl leszek, megtalálom a módját, hogy egálba kerüljünk, de most nem szólok egy rossz szót sem.

A házban nem volt semmi, pedig a weboldalon kényelmes lakásokról, internetről volt szó. A ház sáros volt a councilnál, bankszámlát nem tudott a címre nyitni senki. Szerencsére nekem már rendben volt minden ilyesmi. Internet nem volt és sajnos bútor sem.

Gyorsan találtam munkát, ahogy elkezdtem pénzt keresni, azonnal elköltöztem. Az utolsó ott töltött estén vesztenivaló híján a lakbérszedő sráccal megbeszéltem, hogy azt hiszem, fel fogom jelenteni őket, ha nem kapok valami kárpótlást, azzal pedig elé tettem a 2 éjszaka hostel számlákat. A legalpáribb stílusban adta elő magát. A „kinyíratlak" elég sűrűn jelent meg a nagyjából 5 perces összefoglalóban.

Akkor úgy éreztem, hogy ez az ember vicces és nagyon kisstílű, ez az egész játék pedig azoknak szól, akik megeszik. Szerencsére én ennek nem vagyok tovább része. Kinevettem, a kulcsot letettem az asztalra és elmentem.

2. A reptértől a kávégépekig

A második történet jóval vidámabb. A London City Airporton dolgoztam 2011 októberében, ahol úgy éreztem, hogy ez nem álmaim munkahelye. A dolgozók előéletét 5 évre visszamenőleg lecsekkolják, mielőtt reptéri pass-t kapnak, de elakadtak vele és nekem nem szóltak a hiányzó papírok miatt időben.

Úgy állt a dolog, hogy amint lejár az ideiglenes, határozatlan idejű kényszerszabadságra kell mennem, amíg nem érkeznek meg a hiányzó dokumentumok. Gondoltam egyet és azzal a lendülettel fel is mondtam.

Gyors megoldásként regisztráltam 2 közvetítőnél, akik el is kezdtek szépen dolgozni küldeni. Az első hely - ahová mentem -, egy nagy üvegépület volt. Egy napra érkeztem csak, baristaként. A munkaidő lejárta előtt néhány perccel megkértek, hogy írjam le az email-címem egy darab papírra, mert ügyes voltam aznap.

Másnap érkezett egy CV request email, majd felajánlottak egy munkakört, amit végül 9 hónapig töltöttem be és nagyon szerettem. Az épületben önkiszolgáló kávégépeket kellett karbantartanom. Árut rendelni, azt elpakolni, hívni a szervízközpontot, ha valami meghibásodott.

Amit kaptam tőle: előtte féltem angolul telefonálni, azóta már egyáltalán nem. 600 brit között töltöttem a napjaimat, akik közül többen is érdeklődtek irántam. A napi small talk adag és a heti egy-két komolyabb beszélgetés hatására a nyelvi készségeim meredek fejlődési pályára kerültek.

Kilenc hónap után úgy éreztem, hogy unalmas már minden nap ugyanazt csinálni, ezért elmentem Ausztriába dolgozni egy rövid időre, hogy fejlesszem a németem is, de összességében a magyarokra legjellemzőbb akcentus teljesen eltűnt a beszédemből, sőt hallom már a tájegységek közötti különbségeket is valamint nyelvtanilag és választékosság tekintetében is egészen összemérhetetlen az előtte-utána állapot.

Közben elutaztam hétvégéken vidéki városokba, sőt még 5 napos London – Párizs - Amszterdam körtúrám is volt gyorsvasúttal. Jelenleg is fejlesztem az angolom. A cél az, hogy ugyanolyan árnyaltan tudjak fogalmazni, mint magyarul.

Szerencsés dolgok sorozatának köszönhetem ezt a lehetőséget és ez már az enyém marad. Hihetetlenül hálás vagyok érte a sorsnak és azt tanácsolom mindenkinek, aki szeretne jobban beszélni, hogy keressen magának olyan munkahelyet, ahol nem lengyelekkel, románokkal és további magyarokkal dolgozik együtt, hanem angolokkal.

3. Munka másfél nap alatt, de...

A harmadik történet alapvetően vidám, de felvet néhány kérdést a jövővel kapcsolatban.

2012 júliusában néhány hónap ausztriai munka, némi svájci kalandozás és otthoni pihenés után harmadjára is visszajöttem Londonba. Eddigi legkönnyebb és leggyorsabb munkakeresésemről szeretnék néhány szót ejteni. Gondoltam, hogy egyszerű lesz, de meglepő volt, hogy mennyire.

Szerda reggeli géppel érkeztem, a cuccom mindösszesen egy darab 15 kilós pici bőröndke. Úgy gondoltam, hogy része ez is az újrakezdésnek. Magam mögött hagyom a múltat. (Ausztriába utazásom előtt hazavittem vagy elajándékoztam szinte mindent, ami nélkül tudok élni.)

Szállást otthonról intéztem, vagyis a reptérről azonnal indultam a kulcsért. Megérkeztem a házba, kinyitottam a laptopot és a még Seefelden aktualizált CV-mbe behelyettesítettem a címet. Azzal elküldtem 15 helyre felszolgáló, barista munkakörbe. Másnap reggel további 15 helyre.

Délben csörgött a telefon (majd a nap folyamán még 12-szer). Elmentem az interjúra az első hívás nyomán és elfogadhatónak találtam a feltételeket. Pénteken próbamunka és aznap délután már tudtam, hogy fel vagyok véve. Jól esett, de amit szerettem volna ezzel mondani, az az hogy nem tett túlzottan boldoggá.

A legelején azt szerettem volna, hogy ilyen simán menjenek a dolgok. Találjak melót másfél nap alatt, ráadásul nem is rosszat, aztán pedig minden rendben. Hát azóta is ott dolgozom, de már közel sem elégít ki. Azon töröm a fejem folyamatosan, hogy merre tovább, mit csinálnék inkább.

A recepciós, telefonügyeletes, esetleg valami államilag megtámogatott tanfolyam révén villanyszerelő vagy akár IT-szakember mind lehetséges opciók. (ne nevess, itt már IT-s, aki fel tud telepíteni egy windowst, vagy be tud állítani egy helyi hálózatot...)

Feltett szándékom, hogy profi blues-gitáros leszek maximum 2 éven belül, de addig is kell élni valamiből, ami lehetőség szerint nem vendéglátás.

A konklúzió pedig számomra az, hogy ahogy eléred a céljaid, jönnek az újak, azzal, ami van, nem leszel elégedett. Több és jobb kell. Ezt jó dolognak tartom, ez visz előre, de a legfontosabb hogy élvezd az utat, mert nem a célokért küzdesz itt sem, ahogyan otthon vagy máshol sem.

Élvezd, akivé válsz, tapasztalj, tanulj és ne a munkádnak vagy a pénznek élj, mert azokkal javarészt úgysem leszel elégedett. Ez az ország jó hely, nekem sokat adott már eddig is és nincs kétségem, hogy ezután is fog.

Ez volt az én történetem a londoni élettel kapcsolatban. Remélem, hogy segítettem, esetleg csak sikerült új nézőpontot adnom a meglévőkhöz néhány tekintetben. Mindenkinek nagyon sok sikert kívánok akár még otthon, akár már itt!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: London Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr185221678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.04.14. 07:10:19

jo lenne tudni az iroda nevet,h masok ne egjenek meg!!!

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.04.14. 07:22:14

kulonben jo a cucc, szerencsed volt....de ez alapja a sikereknek :))
hajrá

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.04.14. 07:55:00

Fiatalság, bolondság.
:)
Jót szórakoztam az íráson, tetszett, hogy nem volt letörve a nehézségek esetében sem, hanem a mielőbbi megoldásra törekedett.
Szimpatikus a törtetés is.
De! Zeneértő lévén a profi gitárossá váláshoz kevés lesz a 2 év, hacsak nem Isten áldotta kivételes tehetségről van szó.
:)
Sok sikert vagy így, vagy úgy.

NIKI LAURA 2013.04.14. 08:25:38

Bruhahaha,na végre,választ kaptam mi az a "IT"munkakör.

Korábban többen írták hogy Angliában az Iroda Takarító,a cikk alapján már világos.Foximaxi,büfészak.

Egy ismerős mesélte hogy az Ex CCCP-ben mindenki "inzsinyér,technik",legyen az raktári munkás,targoncás,segédmuki.

Na lépek,a HA-ból nem élünk meg,megyek muskátlit ültetni,bárányt grillezni!
Magyarországon jó élni!

KJ. 2013.04.14. 08:32:36

Nekem is tetszett az írás,és Niki hozzászólásait már legalább annyira szoktam várni,mint az ujj történeteket...:))))))nagyon király

LyukasBogrács 2013.04.14. 08:39:51

A fenti kepen te vagy ?
Miert nincs rajtad nadrag ?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.14. 08:42:28

@LyukasBogrács:

Meleg van a konyhában, gondolom, ezért nem kell nadrág.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.14. 08:54:35

hogyan leszel profi gitáros, ha már a gitárod sincs meg?:D

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.14. 08:55:25

@NIKI LAURA: vasárnap még isten is megpihent, te miért nem?:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.14. 08:56:11

a fenti képen mi az a szerkezet?

pappito · http://pappito.com 2013.04.14. 09:08:41

@Babette_: mert egy tipikus irigykedő magyar 7/24

pappito · http://pappito.com 2013.04.14. 09:10:20

@Babette_: szerintem vacuum pot, kávét lehet főzni vele

nyuszigonosz 2013.04.14. 09:22:21

Színes olvasmány, így vasárnap reggel. Tetszik.

proprorporporpo 2013.04.14. 09:26:47

Elég átlag sztorik, ez az 1 nap alatt találtam munkát dolog itt nem egy lehetetlen küldetés ha az embernek minden mindegy és rámenős, de azért abban nem vagyok biztos hogy január közepén is sikerült volna neki.

Ügynökségen keresztük lakást keresni meg több mint felelőtlenség, az összes ilyen az emberekátveréséből és kihasználásából él, de ha az ember beszél angolul, gumtree-n végtelene számú lehetőség közül válogathat, de érdemes csak a privát hirdetéseket nézni, mert a kinti ügynökségek ugyan valamivel normálisabbak(fizetnek council-t és talán szebbek a lehetőségek), de ők megkérik az árát, akár egy hónap deposit is lehet illetve közvetítő díj

Világpolgár2012 2013.04.14. 09:32:21

@Babette_:
Ezen halálra röhögtem magamat így vasárnap reggel :)

Világpolgár2012 2013.04.14. 09:34:11

@LyukasBogrács:
Szerintem térdnadrág van rajta, bár nadrág nélkül biztos nem lenne annyira unalmas a munka :)

SzumóNé 2013.04.14. 09:44:02

Ami nekem tetszett, hogy a szerzo motivalt a tovabblepesre, tovabbtanulasra, nem elegszik meg egy napi, bekovesedett valamivel. Fejlodni akar, tovabbepni. Hat igen, enelkul nehez kitorni a mosogato-szobalany-raktaros munkateruletrol. Azert azt en hozzatennem, hogy ahogy hallom/olvasom Angliaban nem annyira konnyu olyan melohelyet, vagy legalabbis poziciot kifogni (megfelelo szakmai kepzettseg nelkul), hogy fokent echte angolokkal legyen valaki korulveve. Tehat a posztolonak Fortuna is a partjara allt. :-) De szepen hasznositja a lehetosegeket, hajra! :)

pappito · http://pappito.com 2013.04.14. 09:50:42

@Világpolgár2012: de veszélyességi pótlék jár, ha durva darócból van a kötény :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.14. 09:52:04

@pappito: ha nem vagy zsidó, akkor nem vészes;)))

2013.04.14. 10:10:03

Felmerul a kerdes, ha egy lakaskozvetito ceg ennyire igenytelen, primitiv, alkalmatlan, gyakorlatilag rosszindulatu csalo, akkor miert NEV NELKUL irjuk meg ezt a reszletet? Hadd fusson ra mas is a f...?

(deleted) (törölt) 2013.04.14. 10:10:45

Jó ez a "zen" hozzáállás szerintem. :)

pappito · http://pappito.com 2013.04.14. 10:17:17

@Babette_: hát én azért akkor se vállalnám a darócot :)

pappito · http://pappito.com 2013.04.14. 10:20:13

@Whave: ezt én sem értem, ezért van az internetz, ha valaki rendszeresen, üzletvitelszerűen abból él, hogy átbassza és lehúzza a népet, akkor legalább annyival tartozik az ember a többieknek, hogy leírja, hogy kivel ne állj szóba.

De komolyan, étteremkritikák karriereket törnek derékba, a diákok minősíthetik oktatóikat, de egy tróger rabló bagázsról nem írjuk le, hogy ez meg az ezt és ezt csinálta?

Ez nem bosszúállás kérdése, hanem józan észé.

Ius murmurandi 2013.04.14. 10:32:07

A fotó csak illusztráció :D

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.14. 10:38:44

@pappito: najó, ezt viszont csak te tudhatod:)

2013.04.14. 10:40:48

@LyukasBogrács: tenyleg nincs rajta gatya. How very eagle eyed of you!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.14. 10:41:16

@Whave: Azert a Wood Greenbol eleg sok mindenre ra lehet jonni. Annyira sok magyar lakazkozvetito Londonban nincs.

2013.04.14. 10:49:47

@tildy:): ra lehet jonni vegulis, ez igaz. De miert nem lehet leirni? Name and shame :) Aki masok eletevel jatszik gyakorlatilag, annak nehogymar annyi felelossege se legyen, hogy kiderulhet a dragalatos cegneve... :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.14. 10:54:24

@proprorporporpo:

Eleteden nem dolgoztal meg kulfoldon, limitalt penzosszeggel rendelkezel, ugy jossz ki, hogy nincs meg munkad, hova mesz? Persze, hogy ugynokseghez.

Mi is ott kezdtuk, es orultunk mint majoma farkanak, hogy jej tenyleg van szobank, tenyleg tudunk hol lenni. Gumtreen meg van jopar atveres, akkor inkabb mar akinek total ismeretlen terep, maradjon az ugynokseg.

A masik, hogy sok esetben villanyszamlat vagy egyeb kozuzemi, stb. kernek el, hogy bekoltozhess egy lakasba, hogy mutatod fel , ha meg csak most jottel ki?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.14. 10:58:13

@Whave: akiknel mi voltunk, azok kicsit delebbre vannak, es igen 9-en laktunk egy hazban, amiert siman fel lehetne nomni oket a councilnal. Viszont a szallas mikor megerkeztunk ott volt, a szoba uresen, 1 agy egy szekreny meg egy asztal benn.

Cimet adtak, nem fuvaroztattuk magunkat.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.14. 11:01:21

@NIKI LAURA: elég frusztráló tud lenni a direkt leművelt árnyaláshiány. Ezzel így önmagadat igyekszel helyrerakni, hogy tulajdonképpen a világ legfelsőbb tudományainak egyike a népi bölcseleteken nevelkedett konyhapolitika, melynek te nagy tudora vagy, ellenben semmi máshoz nem értesz? Felületesen szagoljunk oda mindenhez, degradáljunk le amit csak tudunk, lám, más sem okosabb, még akkor sem, ha igen, más sem több. De b+, több. Elégg gyűjtőgalom az IT, sokmindent felölel és ez akkor is ténykérdés marad, ha te erről nem vagy hajlandó tudomást venni. Nem is értem mi értelme az ilyen beböfögéseidnek.

2013.04.14. 11:01:21

@tildy:): airbnb.com . Azt kapod, ami le van irva, annyiert, ami le van irva, hostelnel sokszor olcsobb es igenyesebb.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.14. 11:06:11

@Whave: wimdu is hasonlo, de utobbi amikor kijottunk majd 4 eve meg nem volt, de az airbnbrol sem tudtam. Ez ezek ugye arban meg mindig magasabban vannak ( kb dupla) , mint egy magyar ugynoksegnel kezen levo haz.

2013.04.14. 11:08:31

@tildy:): igen, viszont legalabb nem magyar. Mert amit irsz, az meg ok: ott a szoba, agy, szekreny, kesz. De nagyon sokszor nem ez a helyzet, mint a poszt is mutatja; igenytelenek, felelotlenek, szunnaprol nem szolnak, ugyfelet leszarjak, majdcsak elcsovel 2 napig valahogy, mikozben raadasul teljesen mast igertek.

Persze fel lehet fogni a kijovetelt kaszinokent is, minel kevesebb befektetessel es minel nagyobb kockazattal probalkozni, sot, biztos van, aki mashogy meg sem tudja tenni.

Ettol fuggetlenul, egy ilyen ceget rohadtul meg kene nevezni, hogy legalabb kapjon a fejehez: szarul csinaljuk es / vagy lenne meg mit tanulni es / vagy rohadtnagy suttyok vagyunk :)

proprorporporpo 2013.04.14. 11:23:38

@tildy:): természetesen nem állítottam, hogy minden hirdetés opció vagy hogy nincsenek átverések, de én soha életemben nem jöttem ügynökségen keresztül, pedig többször is jöttem már (most már maradok). Szerintem londonban már annyi magyar van, hogy mindenkinek legalább egy távolabbi ismerőse van itt kint, én amikor először jöttem, egy barát barátja volt olyan rendes és segített, azóta már én is segítettem ugyanígy egy másik barátom barátjának. Én azt javasolnám, senki ne féljen segítséget kérni ismerősöktől, illetve ha valakinek még sincs ismerőse nézzen szét iwiw hirdetések között, vagy van facebookon is ilyen csoport (igaz nem magyar), ahol egyébként lakom azt gumtreen találtam és semmi számlát vagy credit history-t nem kért tőlem a tulaj(konkrétan tőle béreljük), találkoztunk szimpatikus voltam és még aznap beköltöztem. Értem én, hogy van aki pénz nélkül vág neki, de akkor készüljön a kellemetlenségekre, hallottam a londoni magyarok 50 fős "illegális emberlerakatáról" egy s mást...

pappito · http://pappito.com 2013.04.14. 11:28:32

@tanato: kösz, érdekes volt.

Azért persze az első komment, hogy "küffődön mindig huszandrangú csicska maradsz" :)))))))

tanato 2013.04.14. 11:31:21

@pappito: Igen érdekesek a kommentek is hozzá.Kétségtelen sok hazajövő is van,de azok közül sokan vissza is mennek látva az itthoni helyzetet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.14. 11:50:04

@proprorporporpo: valoszinuleg most mar nekunk se lenne gond, 2009-ben viszont meg nem volt ismerosunk kinn, ismeretlen terepen voltunk.

Volt a szamlankon kb 1 millio forint, kettonknek, de tudtuk , hogy nem lesz gyaloggalopp az allaskereses, ha a szakmamba akarok kerulni. Az a penz epp 3-4 honapra tartott ki, lakhatassal, kajaval, mindennel. Ha nem magyaroktol berlunk szallast , akkor talan 2 honapra eleg lett volna.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.04.14. 12:19:00

:D Háezjóvót ígykoránreggel - uhh ja 11 múlott... Fiatalság bolondság :-)

2013.04.14. 12:38:52

@pappito: Mit is várunk korlátolt emberektől...

Amarante 2013.04.14. 12:49:55

@tanato: A haza elvész, ha az apákat lábbal tapodják.
Honoré de Balzac

deputy sheriff 2013.04.14. 13:09:33

De mi tortent a gitarral? De legalabb masodjara mar tudtal repulni, lefaragtal ugy 28 orat az utazasbol, cserebe, hogy nem tudtal pengetni.

KopaszMercis 2013.04.14. 13:24:40

"a magyarokra legjellemzőbb akcentus teljesen eltűnt a beszédemből"
biztos hogy dehogy is :)

"A cél az, hogy ugyanolyan árnyaltan tudjak fogalmazni, mint magyarul."
Ha majd tenyleg elered azt a szintet angolbol amit szeretnel onnan fogod tudni, hogy sikerult, hogy rajossz, hogy sosem fogsz tudni ugyanolyan arnyaltan fogalmazni angolul mint magyarul...

Lehetetlen, bizonyos dolgokat sokkal jobban ki lehet fejezni angolul, mint magyarul es forditva, de nem lehet ugyanolyan arnyaltan fogalmazni...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.14. 13:35:05

@pappito:

Korábban a Népszabadságban volt ilyen étteremkritika. Mindig elolvastam, a röhej az volt, hogy gyakorlatilag sosem volt pozitív vélemény.

Két kategória volt:
- "ezek dilettánsok, még az sem tudjuk, hogy kell rántottát csinálni",
- "a rántotta úgy volt megcsinálva, ahogy az minden szakácskönyvben le van írva, de érződött a görcsös ragaszkodás a szakácskönyvhöz, a szakácsban nincs semmi fantázia".

Hosszú évek alatt egy olyan kritikát láttam, ahol minden jó volt.

Ugyanaz az ember, aki álnév alatt írta az étteremkritikákat, egyben - valódi nevén - zenekritikus volt. (Csak komolyzenéről írt kritikát.) Ott is elég hasonló volt a szöveg:
- "minősíthetetlen szar, dilettáns amatőr, nem tud zenélni, énekelni, a szomszéd gyereke aki elsős a zeneiskolában is jobban csinálja",
- "hibátlanul csinálja, de nincs benne érzelem és fantázia, nem jött át a hatása, robotszerű előadás, a vége után fél órával már semmi emlékezetes nem maradt bennem".

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.14. 13:39:34

@pappito:

Hozzáteszem: míg éttermeknél csak egy teljesen pozitív kritikát láttam, a zenekritikákban azért a 10 % ilyen volt.

Egyszer láttam, hogy Borisz Hrisztov bolgár-olasz operaénekesről szól a kritikája. Gondoltam, biztos erről lesz valami negatív. Nagyon meglepődtem, mert róla azt írta "fejlődésképtelen énekes, ugyanis aki eleve a csúcson van, annak nincs hová fejlődnie, egyszóval tökéletes".

pamut 2013.04.14. 13:40:20

Tudom, egyszer már kérdeztem és akkor azt a választ kaptam, hogy nem belőle semmi, de ma ismét közölte Cameron, hogy lesz népszavazás arról, hogy kilépjenek az EU-ból.

Kérdésem hogy ha belekényszerül az angol politika a népszavazásba, akkor mire szavazna a többség, és ha a kilépésre, akkor ez jelentené-e azt, hogy becsukják a kapukat és nem lehet menni oda élni és dolgozni?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.14. 13:41:14

@Babette_:

Te nem lány vagy? Akkor honnan tudod? Egyébként nem igaz, mert éppen ellenkezőleg van, mint ahogy gondolod.

pappito · http://pappito.com 2013.04.14. 13:42:38

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ugyan már, a népszabóság nem egy mihezképest, azért a világ szebbik felén elég komoly sztárcsinálást jelent egyes kritikusok véleménye (vagy karrierek lerombolását) és a kritikus nem engedheti meg magának, hogy félállásban zenekritikus legyen. Ez persze a panírozott párizsikosárka országában nem igazán érdekes :)

Bár a G/M és Michelin kalauzok kezdik észrevenni Mo-t is ami tök jó dolog, amit meg a népszabi vesz észre... hát az mindegy is :)

baliquez 2013.04.14. 13:43:05

Azzal a bizonyos szállásadó céggel nekem is vannak tapasztalataim, maradjunk annyiban hogy sötét bűnözők: a mendemonda szerint a vállalkozó fickót "véletlenül" elütötte valami londoni viszonylatban is drágább autó (ismerve a mentalitását egyáltalán nem tartom lehetetlennek hogy simán eléugrott), gazdagember pedig nem akart balhét és inkább pattintott neki egy kisebb vagyont. Ebből aztán beindult a bolt, kibérelt egy házat putri környéken (az azóta magyar gettóként is ismert Seven Sisters negyedben), összes szobáját telerakta pár összeguberált ággyal és teleköltöztette magyar menekültekkel heti lakbérért. Azóta is ezt ismételgeti, jut belőle BMW terepjáróra az asszonyának is meg a verőlegényeinek is.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.14. 13:43:30

@pamut:

Aki nagyon Angliában akar lenne, annál azt javasolnám, hogy ne várjon és menjen. Anglia eleve outsider az EU-ban, s ha az EU nem esik szét pár éven belül, Anglia nem fog bent maradni. Ugyanis az EU előtt két út áll: megszűnés vagy szövetségi állammá válás. Ez utóbbi meg ellentétes a brit hangulattal.

tanato 2013.04.14. 13:48:40

@pamut: Ha kilép,biztosan nem lesz szabad munkavállalás,kb. mint most USA.

hogyne,persze,igazad van! 2013.04.14. 13:52:08

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Nem értelek pontosan.
Ha én pl május 1.-én kiutazom Németországba, és 2év múlva Magyarország/Németország megszűnik uniós államnak lenni, akkor nekem nem kell automatikusan hazautaznom?
(tételezzük fel, hogy nem keres a rendőrség, és folyamatos munkaviszonyom van)

2013.04.14. 13:55:36

@hogyne,persze,igazad van!: Pont ezt akartam én is kérdezni.

pamut 2013.04.14. 13:55:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Mindezt én is tudom, egy helybéli magyar válaszát várom, hátha neki több infója van.

@tanato: Igen, kb. ez várható, bár jó lenne egy olyan véleménye is aki helyben látja merre tart az angol politika. A kilépés még nekik is helyrehozhatatlan károkat okozna, szóval a fő kérdés, hogy a politika képes-e észhez téríteni a lakosokat. Hogy pont az egyetlen EU-s angol nyelvű országnak kell ezzel szórakoznia... mondjuk ha már nem EU, akkor már nekem Kanada szimpatikusabb, csak piszok messze van.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.14. 13:56:05

@hogyne,persze,igazad van!:

Nem valószínű, hogy a már legálisan ott levőket kiutasítják. Ennek ellenére érdemes biztosra menni. Én mindenkinek azt tanácsolnám: igyekezzen állampolgárságot szerezni a legkorábban lehetséges időpontban.

hogyne,persze,igazad van! 2013.04.14. 13:59:10

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
természetesen csak a példa kedvéért mondtam németországot, ahova a legkönyebb bevándorolni még az eu-n kívülről is, mondhattam volna helyette Angliát, vagy akármelyik uniós országot.

pamut 2013.04.14. 13:59:25

@hogyne,persze,igazad van!: @Philosoraptor: Németország nem akar kilépni, ilyen veszély nincs. Ha Anglia hülye fejjel kilépne, akkor szinte biztos, hogy a már ott lévőket nem küldenék el, nélkülük ugyanis leállna a gazdaság, ráadásul egy csomó angol-külföldi házasság, vegyesvállalat, stb van.
Ellenben azok akarnak majd eljönni, akik ott vannak. Azonnal leértékelődik majd a font, recesszióba süllyed a gazdaság, stb. Messze nem lesz már olyan vonzó az ország...

moTmeN 2013.04.14. 14:00:16

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: miert, Nagy-Britannia nem eleve szovetsegi allama Anglianak, Skocianak, und so weiter?

hogyne,persze,igazad van! 2013.04.14. 14:01:35

@Philosoraptor:
én amennyire tudom, nem csak eu-s országból lehet bevándorolni.Angliában, Németországban 1év után korlátlan munkavállalási engedélyt kap az, aki kint él.
Tehát sztem ha mondjuk te kint élsz, és holnap megszűnik az unió, akkor ha te kint dolgozol, van tajszámod, állásod, adót fizetsz, stb, biztosra veszem hogy nem kell hazamenned.
(ha rosszul gondolom akkor bocs)

rágógumó 2013.04.14. 14:01:54

Jobban jársz ha nem Londonba mész, olyan helyre menj, ahol minél kevesebb honfitársad van, vagy elkerülni nagy ívben mindet, mert egy jelentős többségük csak gettósodik, ezért szükségszerűen kialakulnak azok a csoportok, amelyek a saját csoporton belül kihasználják a gyengébbeket. Elég ha felmész pl. egy ilyen csoport Facebook oldalára, a legtöbb hozzászóló annyira elesett, kiszolgáltatott és/vagy buta, hogy még azt sem tudja, hogy mi a tejföl neve angliában, mások meg fikázzák az angol kajákat stb., aztán bizonyos időközönként összejárnak dáridózni, aztán meg átverik egymást. Most, hogy egyre több magyar vándorol ki, és egyre többen élnek belőlük, már itt is magyar üzletek nyílnak, hogy az otthoni szar CBA-s kaját itt is élvezhesse a sok kedves idióta :D meg magyar háziszar süteményt sütő nagyi, meg magyar könyvelő, meg magyar fogorvos, mert ugye az itteni fogorvos az szar egy vérbeli magyarnak, mert a MAGYAR mindenből jobb! Csak tudnám minek jönnek ide?

hogyne,persze,igazad van! 2013.04.14. 14:02:27

@pamut: Ez csak egy példa volt.Írhattam volna Angliát is.
Mellesleg hiába nem akar kilépni, ha mi meg igen.

Sanz 2013.04.14. 14:05:13

Én csak azt nem értem, hogy a posztolónak nem hiányzik az állandóság? Meg megérte neki néhány havonta országot váltogatni (legalábbis úgy tűnik, ezt csinálta)?

Azért kérdezem, mert nekem az angliai kiköltözés + 2 havi munkanélküliség több mint 1 millióba került (ennyi idő kellett, amíg szakmámban lett állás)... és nem hiszem, hogy 2-3 éven belül megérné máshova mennem (hogy időarányosan eleget keressek az 1 milliós befektetésen felül).

Vagy mások nem ennyire törődnek ezzel?

2013.04.14. 14:09:30

Ez egy kamú történet, liberálok próbálnak magyar fijukat jányokat külföldre biztatni. Ahelyett, hogy ők maguk tennék eztet.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.04.14. 14:11:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A Népszabadságban régen filmkritika is volt, a legjobb az volt, amikor azt írták, "ez a film akár jó is lehetne, ha..."

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.04.14. 14:13:08

@Sanz: Te a 2 havi munkanélküliséget választottad, ő a költözést. Nehéz eldönteni, ki járt jobban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.04.14. 14:19:28

@rágógumó: Akinek esze és pénze is van, az nem költözik a magyarok által lakott Haringey és Brent kerületekbe.

Szittyakürt 2013.04.14. 14:26:23

@Lindalinda: Pedig mehetnél te is, mondjuk az Etelközbe!

mzgldr 2013.04.14. 14:35:53

Képzeljük el, hogy ugyanez Magyarországon játszódik.

"Az a Lacika csak tengődik. Alkalmi munkákból él, láttam hogy a presszóban putlos, aztán meg valami karbantartó volt egy irodában. Egy tróger az, na! Nem tud meglenni egy helyen, se kutyája se macskája."

Így hogy Anglia és Ausztria a színhely:

"Csodálatosan izgalmas életed van! Keep up the good work;-)"

"Te aztán nem semmi vagy, nagy GRAT!"

Zitalein 2013.04.14. 14:35:58

@Sanz: Én is azon képedtem el, hogy milyen könnyen hagyta ott a karbantartói melót, amit állítólag szeretett, azért, hogy később újra vendéglátózhasson, amit állítólag nem szívesen csinál. Ez így, ebben a formában elég nehezen hihető.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.14. 14:37:13

@moTmeN:

Nem. Fordítva van. Az Egyesült Királyság de facto Anglia, csak az utóbbi időkben kezdett elindulni a szövetségi állam felé. De ez még manapság sem történt meg. Skóciának van nagyobb önállósága csak, a másik két nem-angol résznek kisebb. Ha a folyamat végig is menni, ahhoz sok idő kellene még.

NIKI LAURA 2013.04.14. 14:46:05

@Kellemes Zérókomponista: MZ/X Köbüki Ómagyar nyelvezeted terelgesd nekem evidens-egyetemes elérhetőségbe!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.14. 14:56:20

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: szerintem a wittman fiuk nagyon elvezetesen irtak es volt sok -sok jo kritika is

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.14. 15:00:48

@hogyne,persze,igazad van!: hat ez mar az azutani helyzet dontese lehet
pl mondhatjak azt, aki itt van 5 eve /2-3-4/ munkahelye van fizeti az adot az beadhat kerelmet a maradasert
es meg mondhatnak barmi mast
ha kilepnek, akkor erre is ki kell dolgozniuk a megoldast
mindenkit tuti nem kuldenek haza

orange85 2013.04.14. 15:01:37

@pamut: "Cameron, describing British backing for the status quo in Europe as “wafer thin,” said he would put the question to a popular vote by the end of 2017, if re-elected in two years and once he has negotiated a return of some powers to the U.K. He said that he wants the U.K. to remain in the EU" -2013.január 23.Hát én már nem tudom mit gondoljak az eu-s kilépésről,de innen nekem inkább választási csalafintaság kategóriájába esik.

DieNanny CH 2013.04.14. 15:02:21

@mzgldr:
Ez nagyon igaz! Sajnos...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.14. 15:03:35

@hagyma:

Ez kétségtelen, jól írtak valóban, de én nem is ezt vontam kétségbe.

2013.04.14. 15:04:48

@pamut: a kilepes kriteriumaitol fugg. Ha marad tovabba is a vamunio, de a munkaaramlast korlatoznak, azt a legtobb brit megszavazna.
Referendum 2015 DC modra biztos nem lesz, mert a kovetkezo 2015-os valasztast a DC fele Toryk garantaltan elbukjak. Ebben mindenki egyetert. Igy nincs mirol beszelni.

2013.04.14. 15:10:28

@mzgldr: de a troger kozben megtanult 2 nyelvet (sajat bevallasa szerint), 2 orszagban megelt anyuka vasarnapi tyukhuslevese nelkul es osszeszedett valamennyi penzt.
Ezt a Moszkva teri presszoban meg tudta volna csinalni?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.14. 15:12:47

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: azert irtam, hogy irtak sok pozitiv kritikat is, amit hianyoltal, az mellekes megjegyzes volt, hogy kedveltem az irasaikat

2013.04.14. 15:18:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: igy van. Az teljesen rendben lenne.
Egyebkent az urban legend, hogy a K-europaiak nelkul bedolne anglia gazdasaga. 1. Nem dolne be, 2. Rengetegen mar megkaptak az alpolgarsagot vagy a perm res statuszt, ami mar azt hiszem 1 ev utan jar EUsnak. Azokat nem dobnak ki amugysem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.14. 15:23:59

@charlieharper:

Persze, bevándorlás lenne aztán is. A briteknek nem maga a bevándorlás gond, hanem az, hogy az EU-ból a bevándorlás alapjog és emiatt a brit hatóságok nem tudják semmilyen módon sem ellenőrizni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.14. 15:47:06

@hogyne,persze,igazad van!: Arra, hogyha Magyarorszag vagy UK kilep az Uniobol, akkor majd kerhetnek vizumot, ahogy ma is kell vizum annak, akik Ukrajnabol jonnek.

Egyebkent amit bbc-n latni, ujsagban olvasni es hallani a:

-skot kivalasrol:
angolok nem gondoljak komolyan, hogy kilepnek a skotok
skotokat nem tudom

-uniobol kilepesre:

egyre erosodnek a hangok ezzel kapcsolatban, sajnos siman el tudom kepzelni hogy lesz belole szavazas. Cameron probalta multkor csititani a kedelyeket, igazandibol nem elkepzelhetetlen, hogy azt mondjak ennyi. Viszont ez nem emgy egyik naprol a masikra.
Remelem addigra mar allampolgar leszek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.14. 15:54:04

@tildy:):

A vízummentesség nem függ az EU-tól, azaz a vízum visszaállítása nem valószínű. Jelenleg az UK-ba való beutazáshoz kevés európai országból kell vízum (pl. Ukrajna, Albánia, Bosznia, Macedónia, Azerbajdzsán, stb.). Magyar útlevéllel a vízumkötelezettség már jóval az EU-tagság előtt megszűnt.

tanato 2013.04.14. 15:57:59

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hát bevándorlás az lesz kilépés után is,de az hogy fogom magam magyarként és kimegyek csak úgy és keresek majd kint munkát,mert itthon nem tudok elhelyezkedni,vagy el tudnék de csak sz.-ért,h.-ért,na az megszűnik.Lesz bevándorlás,persze hiányszakmában előzetesen megszerzett állással,profi nyelvtudással és munkavállalói vízummal amit itthonról kell majd intézni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.14. 15:58:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Fugg a tartozkodas idotartamatol is. Norvegia is benne volt ebben a csapatban, bar nem EU-tag, de ha x idon tul akartal maradni, vizumot kellett kerni.

Az x nalam 90 nap volt, biza mentem a norveg rendorsegre a vizumomert.

hogyne,persze,igazad van! 2013.04.14. 15:58:23

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Én úgy gondolom, hogy ha már nem lesz tag Anglia, az ÚJONAN érkező magyar állampolgároknak munkavállalási engedélyre lesz szüksége, nem vízumra.

M. Péter 2013.04.14. 15:58:46

@charlieharper: A jelenlegi EU szabályok szerint 5 év után egy EGT vagy svájci állampolgár minden kérelem nélkül automatikusan állandó lakosnak minősül. Ezutaán 1 évvel lehet brit állampolgárságot kérelmezni.

tanato 2013.04.14. 16:03:22

@hogyne,persze,igazad van!: Amely engedélyben az angol cégvezető/mondjuk étteremtulaj/igazolja hogy a mondjuk pincér állásra hazai munkaerőt hosszas kutakodás ellenére sem talált.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.14. 16:03:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: es a vizum tok mas kerdes, az mindenhol csak beutazasra jogosit, meghatarozott ideju tartozkodasra es kesz
persze vannak specialis vizumok, de akkor mar specialis felteteleknek is meg kell felelni
turista vizumrol szerintem nem lehet szo a britektol, - mar a mostani "europai" orszagokat es stb. tekintve- ha kilepnek ha nem, de minden mast megszigorithatnak
a vizumkotelezettseg megszunese a turistavizumra vonatkozott annak idejen

tanato 2013.04.14. 16:05:46

@tanato: Valamint mellékelni kel majd az itthoni vendéglátóipari végzettséget és referenciákat,hivatalosan angolra lefordítva és esetlegesen egy Angliában is elismert nyelvvizsga papírt is.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.14. 16:09:18

@tildy:):

Persze, ebben teljesen igazad van. Alapesetben a vízummentesség csak turizmust vagy látogatást jelent jellemzően 30 vagy 90 napig. (Az UK-ban azt hiszem, a 180 nap a jellemző.)

hogyne,persze,igazad van! 2013.04.14. 16:11:44

@tanato: Ha nekem már van állásom, mondjuk ott élek 1éve, kizárt dolognak tartom, hogy az én érvényes szerződésemet Anglia felülbírálhatná.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.14. 16:11:47

@hagyma:

Mint most a bolgár útlevél státusza az UK-ban: korlátlanul be lehet utazni, akár évekig is ott lehet lenni, de nem lehet dolgozni, ahhoz már engedély kell.

iwebinfoember 2013.04.14. 16:13:43

@hogyne,persze,igazad van!:

Igen, magam is így gondolom. A szabályozás az újonnan érkezőket érintené. Ahogy elnézem a közvélemény kutatásokat manapság, a mostani kormány szinte biztosan nem marad 2015-től, így szavazás sem lesz. (Mert a következő választás esélyese a Labour Party, ők pedig nem akarnak népszavazást az EU tagságról.)

kotyomfitty 2013.04.14. 16:14:15

Stoppos-csoves alkalmi munkas, miert nem couchsurf-olt az elejen?

mOOnLight 2013.04.14. 16:20:06

Kicsit félrevezető a cím.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.14. 16:21:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: errol beszeltem, az UK visszaterhet ehhez, ha kilep,turistavizum OK,, de munkavallalas nem
az kulon tema
mint itt
eleg sok helyrol eleg sokan johetnek x napra, munkavallalas illegalis, tultartozkodas szinten stb.
ha nepszavazasra viszik tenyleg a kerdest - en nem ismerem a helyzetet - siman kilepnek
de ha kilepnek az EU-nak is vege

2013.04.14. 16:23:36

@M. Péter: kozben megneztem. 5 ev. Kevertem a 5+1 evet, hogy melyik mit takar.

Egyebkent szerintem sok mulik a skot referendumon, ha a skotok kilepnek az UKbol, mi lesz a politika tovabbi menete.

fénycsepp 2013.04.14. 16:26:16

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: egy kicsit OFF az előző , szlovéniás bloggal kapcsolatban: én tutira biztos voltam benne, hogy Szerbiában nincs ijekavica. kár vol megkérdőjeleznem az igazi nyelvészt, a fene egye meg:)

egy kicsit irigylem a posztot tolót:)

tanato 2013.04.14. 16:26:52

@hogyne,persze,igazad van!: Gondolom ebben az esetben már nem lenne probléma,de ha hirtelen tönkremenne a cég és másik állást kellene találni és még nem vagy állampolgár,lehet hogy rossz véget érne a történet.

Muscari 2013.04.14. 16:28:29

Kar, hogy nem jelentkezik a posztolo.
En is tudni velem egyebkent, hogy melyik ugynoksegrol van szo, meg tavaly jartam az irodajukban. Ugy hirdettek magukat akkoriban, hogy nem csak szobaik, de lakasaik is vannak, en szerettem volna 1 bedroomos lakas irant erdeklodni.
Hat mar az ajtobol majdnem visszafordultam, mert amit irodanak csufoltak, az egy koszos lyuk volt ket iroasztallal bebutorozva.
Vegul legyoztem az viszolygasomat, bementem erdeklodni, ha mar egyszer raszantam az idot az utazasra, de termeszetesen hiaba, mindenfeleket hablatyoltak meg kifogasokkal altak elo. Nagyon nem volt szimpi a tarsasag egyebkent, rendkivul komolytalannak is latszottak.

M. Péter 2013.04.14. 16:31:28

@hagyma: Diákvízum vagy munkavállalói vízum se kellett, ez utóbbihoz elég volt a munkavállalási engedély. Ha jól emlékszem, csak házasodási célból való beutazáshoz vagy közvetlen bevándorláshoz kellett csak brit vízum.

Muscari 2013.04.14. 16:32:50

@kotyomfitty: Szerintem nem, ezt a tarsasagot nem ismerem. Wood Green egyebkent kettes zona, nem negyes.

2013.04.14. 16:33:28

@M. Péter: te melyik orszagban laksz most eppen?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.14. 16:34:48

@Muscari: harmas zona Wood Green. Ahogy Turnpike Lane is. Manor House van 2-3as hataron.

2013.04.14. 16:35:41

@tildy:): nem azt irtam, hogy automatikus, hanme, hogy megkapod (marmint, ha kered). Mi pl nem kertuk, csak 6 ev utan az apolgarsagot

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.14. 16:37:37

@hagyma: mar ugy ertettem, hogy turistaskodashoz nem kell vizum
@M. Péter: hivhatjuk munkavallalasi engedelynek
a lenyeg, hogy kellett es ehhez ha kilepnek tuti, hogy vissza is ternek
kb tobbek kozott ezert akarnak kilepni, hogy Ok donthessek el ki mehet oda melozni

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.14. 16:38:25

@charlieharper: nem te irtad az automatikust, hanem M. Peter , ("A jelenlegi EU szabályok szerint 5 év után egy EGT vagy svájci állampolgár minden kérelem nélkül automatikusan állandó lakosnak minősül.") elnezest, hogy kulon nem jeleztem.

2013.04.14. 16:43:38

@tildy:): annyiban igaza van, hogy az apolgarsagi kerelemnel EUsnak nem kell leadni semmilyen perm res statuszt igazolo kartyat (ILR), ugymint, pl indiaiaknak. Mert 5 ev utan a statuszodat automatikusan elismerik ( bar kartyat csak akkor kapsz, ha kersz), de anelkul is lehet jelentkezni apolgarsagra.

M. Péter 2013.04.14. 16:43:53

@tildy:): Ez csak egy olyan dokument, amely igazolja, hogy az illető állandó lakos, ha valakinek kell ilyen, de nem kötelező. 2. oldal: "There is no legal requirement for EEA or Swiss nationals to obtain a document certifying permanent residence
to confirm their right of residence in the UK. Any EEA or Swiss national applying for a document
certifying permanent residence does so on an entirely voluntary basis."

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.14. 16:47:05

@fénycsepp:

Valójában az a vicc, hogy bár 3 fő BHMSZ-nyelvjárás van, mind a 4 BHMSZ-nyelvben az irodalmi norma UGYANAZ a nyelvjárás.

S ezen a nyelvjáráson belül van a 3-féle jat-realizáció. Kívülállók sokan hiszik, hogy aki e-t mond, az szerb, aki meg ije-t, az horvát, pedig abszolút nem igaz. Kelet-Horvátországban a horvátok nagy része e-t mond, s Nyugat-Szerbiában meg a szerbek ije-t. Nem beszélve Boszniáról, ahol abszolút vegyes, bár az ije a gyakoribb.

A tény csak az, hogy míg a horvát irodalmi norma csak az ije-t fogadja el, s a másik kettő nyelvjárési alak, addig a szerb megengedőbb: a 3-ból elfogad 2-t irodalmi normaként, s csak a harmadikat (i) tekinti nyelvjárásinak. Persze tény, hogy a szerbek nagyobb része e-t mond.

Szóval röhejes, hogy csináltak 4 nyelvet ebből. A budapesti és székely nyelvjárás között nagyobb a különbség, mint a négy BHMSZ-nyelv között.

Muscari 2013.04.14. 16:47:42

@tildy:): basszuus, igazad van, pedig laktam ott vagy 3 hetig, igaz, hogy mar tobb, mint ket eve. Koszi a kiigazitast.
Csak azert irtam, mert kottomfitty betett egy linket, de azok a lakasok a negyes zonaban vannak.

tundrazuzmo (törölt) 2013.04.14. 17:00:20

Londonban, hej, van számos utca,
És csomó utca vége zsák.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.14. 17:03:45

@charlieharper: oke, de mitol szamitjak azt a statuszt? Mert nem hinnem, hogy bemondasra. Mi pl. novemberben jottunk, de wrs-em csak jopar honappal kesobb lett.

M.Peter & charlieharper: koszi a kiigazitast:) De ez erdekes, mert ugy emlekszem, ha valaki csak suliba jott ki, hiaba volt itt, ha nem fizetett biztositast , akkor nem tud jelentkezni allampolgarsagira, hiaba van itt 6 eve. Igy hallottam, de aztan ki tudja.

2013.04.14. 17:05:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: irtam neked megint a bloggodon a vallasrol. Kapsz rola emailt?

2013.04.14. 17:16:04

@tildy:): amikor mi toltottuk ki a formokat, volt egy kerdes, hogy mikor erkeztek a UK-ba a letelepedes szandekkal. Attol a datumtol szamoltak nekunk, az gyakorlatilag mindegy volt, hogy az elso naptol dolgoztal e vagy csak 3 honap mulva.

M. Péter 2013.04.14. 17:22:38

@tildy:): Bármilyen uniós jogcím számít, tanulás, munkakeresés is.

Hej Vargáné 2013.04.14. 17:39:02

Szerencsés a szerző és jó munkája van..

2013.04.14. 18:01:57

Jo iras, szimpatikus a szerzo, foleg az tetszik nekem hogy belatta: tul kell lepni mielobb ezen a barista-idoszakon. Ugy ertem, nem veletlenul lehet masfel nap alatt ilyen munkat talalni; ez arra jo hogy par hetig, honapig fedezze az ember az alapveto megelhetesi koltsegeket, de nem sok perspektiva van benne. Sok sikert kivanok a posztironak.

2013.04.14. 18:05:45

@tildy:): Nekem akkortol szamitottak mikor beiratkoztam az egyetemre (errol persze volt papirom). Nem volt kulon biztositasom, es 'hivatalosan' meg nem dolgoztam, igy WRS szamom sem volt 2005-ig, megis 2004 szeptemberetol szamitottak a tartozkodast mert akkor kezdtem egyetemre jarni.

2013.04.14. 18:10:49

@M. Péter: "There is no legal requirement for EEA or Swiss nationals to obtain a document certifying permanent residence
to confirm their right of residence in the UK. Any EEA or Swiss national applying for a document certifying permanent residence does so on an entirely voluntary basis."

Igen, ezt altalaban olyanok kerik akiknek nem-EU allampolgar csaladtagjuk van, mert ennek a papirnak az alapjan engedelyezik hogy a nem-EU csaladtag UK-ben eljen es dolgozzon.

2013.04.14. 18:15:02

@tildy:): 'a permanent residency 5 ev utan nem automatikus, jelentkezni kell'

Amennyire en ertem, az a lenyeg hogy a jogot automatikusan megkapod, de nem kuldenek errol automatikusan egy papirt (ami gyakorlatban nem is lehetne kivitelezheto) hanem jelentkezni kell hogy kapjal egy papirt ami igazolja a statuszodat mint allando lakos.

2013.04.14. 18:18:05

@Mirjam2: Ez annyiban kulonbozik pl. az allampolgarsagtol, hogy az allampolgarsagot / arra valo jogot nem automatikusan kapod meg, hiaba vagy itt hat eve vagy akarhany eve, jelentkezhetsz es vegul a belugyminiszterium vagy mi dont hogy megkapod-e. A permanent residency status viszont automatikus annyiban, hogy ha bizonyos kriteriumoknak megfelelsz, nem tagadhatjak meg toled a papir kiadasat illetve a statuszod elismereset.

2013.04.14. 18:27:46

@pamut: 'Kérdésem hogy ha belekényszerül az angol politika a népszavazásba, akkor mire szavazna a többség'

Nyugi. A tobbseg a kilepesre szavazna, es eppen ezert nem lesz nepszavazas. Nem lesz. Ne parazz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.14. 18:28:40

@Mirjam2:

Igen, ez nagyon fontos. Állampolgárságra szinte sosincs alanyi jog. Azaz vannak feltételek, melyeket teljesíteni kell, s akkor BEADHATOD a kérelmet, de az állam nem köteles pozitívan elbírálni a kérelmet, csak elbírálni köteles. Ritka, hogy valakinek automatkusan joga van az állampolgárságra. Azt hiszem ilyen joga jelenleg csak azoknak van az UK-ban, akik letelepednek valamelyik brit külbirtokon, majd megszerezték az ottani állampolgárságot - az ilyen személy automatikusan jogosult a brit állampolgárságra is. Neki nem kérelmet kell beadnia, hanem szimplán jelentkeznie és azonnal kiállítják neki a brit állampolgársági papírokat.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 18:39:54

@pamut: Es meddig szandekozol meg gondolkodni azon hogy menjel vagy ne? A kovetkezo 10 evben raszanod magad?
Vesszel ossze a cegeddel, mondjal fel aztan irany a nagyvilag.
A sok gondolkodas is artalmas am.
Meg jo hogy en nem tudok.
Csak ugy teszek. He-he..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.14. 18:40:38

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: allampolgarsagra rengeteg alanyi jog van
pl. ha ott szuletsz/legalabbis nagyon sok orszagban/ vagy ha a suzleid az adott orszag allampolgarai

de komolyra forditva pl nekem nem utasithattak el, mert megfeleltem a tovenyeknek
tehat kvazi alanyi jogon jart
/x ev itt tartozkodas, buntetlen eloelet, adozas, asszem az volt a legfontosabb harom
/most abba nem megyek bele, hogy nem kamubol vagy hazas meg ilyesmi/
ha megfelelsz a felteteleknek, amirol beszelsz es beadhatod, akkor onnantol nincs mas utjuk mint megadni

2013.04.14. 18:42:34

@pamut: Nem tudom tudod-e hogy a legtobb angliai bevandorlo nem EU-orszagokbol valo, lasd a statisztikat: www.guardian.co.uk/news/datablog/2010/sep/07/immigration-europe-foreign-citizens

A nem-EU bevandorloknak bizonyitaniuk kell hogy van olyan vegzettseguk stb. hogy el tudjak tartani magukat, es ennek alapjan kapnak vizumot. Ha kilepne Nagy-Britannia az EU-bol (ami nem hiszem hogy megtortenik), akkor EU-allampolgaroknak is ugyanezt kene bizonyitani. Kotve hiszem, hogy osszeomlana a brit gazdasag azert mert kepzetlen, nyelvet is alig beszelo emberek nem lakhatnanak itt tovabb - ha pedig valaki kepzett, beszel angolul, akkor ugyis kapna az illeto vizumot.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 18:43:20

@charlieharper: Akkor megadhatom hogy 10 eve erkeztem pedig csak 4? Gondolom nem. (-:

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.14. 18:45:26

@hagyma:

Oké, én nem születési jogról beszéltem. Hanem későbbi megszerzésről. Születési jog Mo-n is van: ha egyik szülőd magyar állampolgár, akkor automatikusan te is az vagy. Viszont a Mo-n születés nem ad magyar állampolgárságot.

Kétlem, hogy az amerikai állampolgárság automatikusan járt neked. El is utasíthattak volna. Ez találomra mondom mert nem néztem meg az amerikai törvényt, de kizártnak tartom, hogy ebben igazad lenne.

király vagyok 2013.04.14. 18:50:52

otkin jol lehed bugazni mer gazdagabak nepek dik

2013.04.14. 18:50:56

@hagyma: Nem tudom Amerikaban hogy mukodik, de itt UK-ben ugy van ahogy Maxval mondja, nem jar alanyi jogon az allampolgarsag akkor sem ha megfelelsz az osszes feltetelnek - kiveve ha az egyik szulo vagy brit, vagy allando lakos aki UK-ben el mar tobb mint 5 eve - ilyenkor a gyerek 'automatikusan' allampolgar, felteve hogy kervenyezik a szulok a bejegyzest.

Pl. mikor jelentkeztem a brit allampolgarsagra es befizettem a jelentkezesi dijat - kb. 800 font volt? - ala kellett irnom hogy tudomasul veszem: ez csak annak a dija hogy elbiraljak a kerelmemet, ha barmilyen okbol nem kapom meg az allampolgarsagot, nem kapom vissza a penzt, mert ezt nem lehet garantalni. Fellebbezni lehet ha nem ertesz egyet a dontessel, de nincs 'jogod' hogy megkapd az allampolgarsagot.

2013.04.14. 18:52:33

@dirtyfreebird: 2004 elott meg pecseteltek az utlevelbe, vizum kellett munkavallalashoz, stb.
Ha dolgozol itt, akkor a wrs vagy a munkaszerzodes jo kiindulasi alap.
EUsnak nagyon nehez igazolni a pontos datumot, de igazolni kell a 6 evet, hogy mit csinaltal. Mindegyik munkahelyrol kell igazolas. Latjak a HMRCn keresztul, hogy mikor fizettel adot. Nem egy rakata tudomany megallapitani, hogy mikor kaptal NIt es mikor fizettel adot.

2013.04.14. 18:54:08

@Mirjam2: nem volt valami olyan kikotes, hogy pl Hong Kongban szulettel bizonyis datum elott, akkor britnek tekintenek? Remlik valami ilyesmi

2013.04.14. 18:54:09

@dirtyfreebird: 'Akkor megadhatom hogy 10 eve erkeztem pedig csak 4? Gondolom nem.'

Nem. Nekem pl. papirok kellettek az egyetemtol ami azt igazolta hogy mikor kezdtem a kurzust. De az nem volt problema hogy hivatalosan meg nem dolgoztam, az elso egyetemi ev kezdetetol szamitottak a hivatalos tartozkodast.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 18:56:50

@charlieharper:
Jobb lenne ha kilepne es nem vallahatna munkat mindenki. Ebben igaza volt Mirjamnak.
Ugyanis akkor szepen lassan felkusznanak az oraberek.
Jelenleg csak a meglehetesi koltsegek kusznak fel.
A cegek benyelik a hasznot a vallsagra hivatkozva.

Nagy business volt ez a credit crunch a cegek tobsegenek.
Volt mire hivatkozni miert nem emelenek fizetest.

2013.04.14. 18:58:22

@charlieharper: 'nem volt valami olyan kikotes, hogy pl Hong Kongban szulettel bizonyis datum elott, akkor britnek tekintenek? Remlik valami ilyesmi'

De, de, egy csomo ilyen van hogy ha a regi brit birodalom teruleten szulettel stb. akkor vannak kivetelek; de a lenyeg az hogy ha szuletesed alapjan nem vagy jogosult, akkor nem jar automatikusan. Sot kiveteles esetekben meg is foszthatnak tole, lasd pl. az orosz kem esetet par evvel ezelott, aki brit allampolgarsagot szerzett es a belugyminiszterium megfosztotta tole mikor kiderult hogy orosz kem. De ha brit allampolgarnak szulettel, akkor senki nem foszthat meg tole, akkor sem ha pl. Oroszorszagnak kemkedsz. Mert akkor 'jogod' van a brit utlevelhez.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 19:00:54

@rágógumó: Azert egy magayr fogorvos meg mindig szimpatikusabb mint Mr Hakim Sukur.
Aztan te honnan tudtad a tejfol nevet?
Tan mar az ovodaban tanitottak neked angolul?
Kepzeld en is egy blogbol tudtam meg hogy mi a neve.
addig azt hittem nincs is.
Es akkor mi van?
Valoszinu nem Tildy blogjabol de valahonnan.

2013.04.14. 19:01:54

@dirtyfreebird: en is a pontrendszer tamogatoja vagyok, Kanada es Oz mintara. Amelyik szakmaban hiany van, oda kell ember. Nem kell tobb ember mosogatni vagy krumplit szedni. Tul nagy a brit munkanelkuliseg, ilyenkor nem kell tobb bevandorlo. A rendszer mar igy is maxra van terhelve.

A fizetest az inflacio es az oriasi munkanelkuliseg miatt nem emelik, egyik indirekt hatasa a credit crunchnak, hiszen nem vesznek fel hitelt, all a piac. Azert az energetikai szektorbak simerult jo nagy profitot kaszalnia az inseges idokben is, lasd British Gas, BP.

Buszex 2013.04.14. 19:02:12

bank holidaykor?
pass-t?
CV request mail?
councilnál?
small talk?
barista?

Láthatóan a cikket író nagyképű faszkalap már elég jól elfelejtett magyarul 1,5 év alatt.

"de összességében a magyarokra legjellemzőbb akcentus teljesen eltűnt a beszédemből"
Muhaha...

"profi blues-gitáros leszek maximum 2 éven belül"
Megint csak muhaha.
(Ja, pont annyira profi lehetsz, amilyen profi helyesíró.)

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 19:04:28

@charlieharper:
Meg is van minden payslipem.
Az ugynoksegeknek nem kotelezo kikuldeni automatikusan a P60 formot minden aprilisban?
En azt hiszem meg egyiktol sem kaptam csak a pemanent helyemrol.
A P45-ot elkulde az egyik ugynokseg mikor kirugtak.
He-he.
Onnan tudtam meg hogy kirugtak.
Nem mondtak volna am.

WRS mar nincs egyebkent.
En meg fizettem a 100 fontot.
Akkoriban meg volt.
De egyebkent azt sem csinalta meg mindenki.........
Sajnaltak ra a 100 fontot.

2013.04.14. 19:04:38

@dirtyfreebird: Igy van, teljesen igazam van! hogy az lenne a jo ha kilepne a UK es megint vizummal lehetne csak bejonni, igy el lehetne donteni hogy tenyleg szukseg van-e az illetore. A berek folyamatosan lefele mennek, a megelhetesi koltsegek meg egyre csak nonek. De nem fognak kilepni, 1., mivel a legtobb ember nem ert egyet velem es 2., mivel a cegek es az ingatlantulajdonosok - akik tele vannak penzzel es nyomast gyakorolnak a kormanyra - nem engedik hogy megvaltozzon a helyzet mert nekik az az erdekuk hogy legyen olcso munkaero es nevetseges aron lehessen kiadni, eladni az ingatlanokat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.14. 19:06:20

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: @Mirjam2:
itt maskeppen van akkor
ha megfelelsz a felteteleknek
maradjunk nalam
amerikai a feleseged / itt persze megkerdojelezhetik, hogy nem papirhazassag-e, na akkor kell ugyved, de z masik resze a dolognak/
szoval amerikai a feleseged,
x ev eltelt a zoldkartyad megszerzese ota
dolgozol es adozol
majd ezutan leteszed az allampolgarsagi vizsgat
akkor nincs valasztasi lehetoseguk, akkor mehetsz az eskure es amerikai allampolgar leszel
meresz parhuzam a fegyvertartassal, de talan annyira nem , mashol eldontik kaphatsz-e, itt ha nincs kizaro ok 4 nap alatt van licensed

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 19:07:06

@mzgldr: Te egy tipikus magyar vagy.
Oregem, azert van kulonbseg a ketto kozott es tobb kepesseget is igenyel.
Esetunkben te egy harom nyelven beszelo emberrol beszel sz aki nem sir anyuka szoknyaja nelkul sem.
Masik kulonbseg a megkeresheto penzen vasarolhato javak mennyisegbeli kulonbsege.

2013.04.14. 19:08:21

@dirtyfreebird: A WRS papirokat orizd meg ha allampolgarsagra akarsz jelentkezni. Mikor en jelentkeztem, mar eltoroltek, megis mindenhol kertek tolem a regisztracios papir eredetijet jelentkezeskor; kulonben nem fogadtak volna el a jelentkezesemet. P60-k nagyon fontosak, nem tudom ugynokseggel hogy mukodik de kerd oket hogy kuldjenek. Nekem a legfontosabb a WRS es a P60-k voltak az allampolgarsagra valo jelentkezeskor (meg az egyetemi papirok az elso idoszakra).

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 19:09:01

@Sanz:
Teljesen logikus a gondolkodas modod.
Az enyem is hasonlo.
Nem, vannak akiket ez nem erdekel.
Ket kulonbozo embertipus.
Nem tudom eldonteni melyik a jobb.
Az egyik eleterzesre megy ra a masik anyagiakra.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.14. 19:09:34

persze meg egyszer mondom a felteteleknek meg kell felelni
mondjuk gondolom nem kapom meg, ha a jelentkezesi lapon beirom, hogy kommunista part tagja voltam /amugy meg KISZ tag sem voltam/ vagy hogy terrorista szervezet tagja voltam/nem voltam/ vagy ha azt irom, hogy tamadas eseten nem vedenem meg az USA-t/ megvedenem/ akkor mi tortent volna
de onnantol, hogy asz altaluk felallitott kovetelmenyeknek megfelelek, nem merlegelhetnek
ez a bevandorlasi torveny
az ugyintezo nem irhatja felul

2013.04.14. 19:10:56

@dirtyfreebird: tartsd is meg a payslipsket. A p60 kotelezo, de lehet, hogy eP60-d van (electronic), amit te magad nyomtatsz ki a rendszerukbol. Olyankor nincs paper copy, csak eP60. Azt hitelesitetted az ugynokseggel (certified copy, lepecsetelik es alairjak). Ezeket eleg gyakran kell csinalnia az embereimnek, onnan tudom.
Ha egyik sincs, akkor a HMRCtol tudsz kerni igazolast, hogy melyik evben mennyit fizettel be es ki volt az employer-od. Erdemes ilyenkor az employert felnyomni a HMRCnel, hogy nem volt p60, ha egesz adoevben (aprilistol aprilisig) vegig ott dolgoztal.
A payslip is csak akkor hiteles, ha egyenesen a munkaltatotol jott vagy az is epayslip, akkor ugyanaz a moka. Kinyomtatod es hitelesitetted veluk.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 19:11:20

@charlieharper:
Azta, mindketten ugyanazt irtuk csak mas megfogalmazasban.
Hmm...
Melyik lehet a jobb kifejezese a velemenynek??? (-:

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.14. 19:11:22

@charlieharper: ez nalunk erdekes lesz, NI-ra eleg sokara kaptunk idopontot, novemberben jottunk, januarban volt idopont, dolgozni eloszor "hivatalosan" februarban kezdtem. Azert igy irom, mert 6 hetuk van munkaszerzodest adni, de a 2. munkahely nem adott. Egyaltalan.

Paromnak meg erdekesebb, o visszamenoleg jelentett be self-employedot, wrs nincs is neki.

Nagyon remelem , hogy megfelel nekik az elso lakasberleti szerzodes+ bankszamlanyitas idopontja.

2013.04.14. 19:11:43

@hagyma: USA tenyleg nagyon demokratikus. Itt Angliaban azt hiszem hivatalosan meg mindig a kiralyno donti el, illetve szimbolikusan az o neveben dontik el, hogy lehetsz-e allampolgar. Es pl. allampolgarsagi ceremonian arra kellett megeskudnom hogy vedelmezni fogom a kiralynot es torvenyes utodait :)

Shebelle 2013.04.14. 19:11:47

Ahogy elképzeltem, olyan lehet a cikkírónak az újabb munkahely, országváltás vagy bármi nemű változás, mint a jó értelemben vett drog :)
Hasonlóan érzek én is, a első nagy változásom 21 év után,második 11(itt túl sokáig halogattam), s most az "új helyemen" iden lesz 8, érzem : h. már tavaly változtatnom kellett volna valamin... :)

További sok sikert a posztolónak!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.14. 19:17:02

@Mirjam2: nekem is fel kellett eskudnom az egyesult allamok alkotmanyara a zaszlojara stb, most nem irnam be az esku szoveget
ez normalis

2013.04.14. 19:17:03

@tildy:): nade a 2. Munkahely fuzette utanad az adot. Tehat HMRC record van rola. Fel tudod a HMRCt hivni es kikuldik az adott adoevre, hogy milyen befizetes volt az adoszamodra es melyik cegtol, igy ugyanazt elered. Ezt is elfogadjak, mint bizonyitek.

2013.04.14. 19:18:27

@hagyma: uUK-ban csak a "loyalty"-dat adod a kiralyi csaladnak, nem kell oket megvedened.

zopilote 2013.04.14. 19:18:42

@dirtyfreebird:
" Ugyanis akkor szepen lassan felkusznanak az oraberek "
Pontosan ezert nem fog a UK kilepni az EU - bol es ezert nem lesz nepszavazas sem:)
A tomeges bevandorlas csak hasznot hoz a befogado orszagnak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.14. 19:19:28

@hagyma:

Dehát ott van a követelmények között a "good moral character", ami egy szubjektív elem is, s nincs meghatározva a tartalma.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.14. 19:21:03

@charlieharper: Miert lenne?

Dehogy fizettek utanam, kifizettek engem, es ennyi. Szerzodesert harom hetig konyorogtem, azt sem kaptam. Utana meg kiraktak.

Szoval nincs rola hmrc rekord. Az elso, ketnapos takaritasrol van. Oke kibirom azt a plusz ket honapot ha varni kell, de akkor is zavaro valamilyen szinten, ha nem fogadjak el az eredeti kijovetelt.

2013.04.14. 19:21:42

@zopilote: teged is lehet errefele latni mostansag?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.14. 19:22:48

@tildy:): ja hogy rosszul fogalmaztam. Oke. Januar: takaritas ket nap, kaptam rola papirt, HMRC tud rola. 2. hely, nem adott papirt, hmrc sem tud rola. 3. hely, februarban kezdtem, itt mar hivatalos minden, hmrc is tudott rola, p60 is van .

zopilote 2013.04.14. 19:23:33

@Mirjam2:
Mi is a kiralynore eskuszunk az allampolgarsag felvetelekor:)
En meg egy eskumet sem tartottam be, pedig volt sok: kisdobos, uttoro, katonai, stb:) Komoly ember nem eskuszik:)

zopilote 2013.04.14. 19:26:00

@charlieharper:
Szia Charlie! :) Es Mindenki! Mennem kellett volna ma is meloznom, megigertem (vasarnap) de hajnal ota esik a ho, igy nem mentem, pedig kocsival 15 perc, egy multikulturalis radioallomast epitunk, ill kesz, de van par het melo meg.

2013.04.14. 19:26:01

@tildy:): nem vagyok bevandorlasi szakeryo. Erdemes az NCS-szel csinaltatni a papirokat,mok pontosan megmondjak, hogy mit kell beadni. Azt hiszem £50. Mindent lemasolnak es visszakapod az eredetit helyben. Gyakorlatilag, ha ok azt mondjak, hogy a paksameta rendben van, akkor megkapod.
Nekunk 2 het volt a beadas napjatol kezdve, mire megkaptuk, hogy elfogadva az anyag. Utana meg kb 2 het az esku idopontja. Az volt az egaz herce-hurcaban a legidegesitobb egyebkent. Ott helyben megkapod a naturalisation cert-et. Szoval 4 het volt a teljes idotartam.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.14. 19:28:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: sok minden le van irva
hidd el a zoldkartya megszerzese a nehez, ha utana megfelelsz a kovetelmenyeknek, amit fentebb irtam, akkor automatikusan megadjak, ha nem vagy akkora hulye, hogy nem tudod letenni a vizsgat
az en vizsgam 15 percig tartott
mondjuk 100 %-os lett, de ez kivetelesen nem azert mert annyira okos vagyok, hanem mert egyszeru
mit akarok kihozni?
ha meg van a zoldkartyad es utana a megfelelo idod, nem csinalsz buncselekmenyt , melozol, adozol, onnantol formasag es onnantol jogod amerikainak lenni, mert ez a torveny
termeszetesen elmeletileg barkit barmikor elutasithatnak ezt nem vitatom, en a gyakorlatrol beszelek
lecsukhatnak artatlanul is....

2013.04.14. 19:28:52

@tildy:): ok, akkor januar. Bar nem ertem, hogy miert nem irhatsz novembert, ha akkor jottel letelepedesi szandekkal es januarig munkat kerestel. Lekerdezted a HMRCtol, hogy biztosan nem tudnak a masodik mh-rol?

zopilote 2013.04.14. 19:29:55

@hagyma:
en csak ket esetben fognek fegyvert Kanadaban: ha az USA megtamadna vagy mi tamadnank meg az USA - t:) (tehat nem fogok itt fegyvert soha!)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.14. 19:33:16

@charlieharper: irhatnek novembert, csak mivel bizonyitom? wrs-el nem tudom, NI-al nem tudom, csak bankszamla meg az albiszerzodes donti a merleget jo iranyba. Nomeg ha nem volt wrs-ed ( igaz nekem volt, de paromnak nem) , akkor megintcsak gond lehet ....

2013.04.14. 19:34:10

@hagyma: Jo, de nem a kiralynore es torvenyes utodaira kellett megeskudnod :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.14. 19:34:46

@zopilote: hat igen erre kicsi az esely
en fognek ha behivnanak/erre sem sok esely van az en koromban/
meg fognek meg ha betorne valaki a lakasunkba

zopilote 2013.04.14. 19:35:33

@hagyma:
Amikor beadtam az allampolgarsagi kerelmet, nem kerdeztek semmit, nem kellett igazolnom semmit, ujjlenyomat, kihallgatas sem kellett, csak 100 dollart kellett befizetnem, az volt az egyeduli feltetel, annak az igazolasa. Ra 3 hetre be kellett mennem vizsgazni, ami 5 perc volt:) Ennyi:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.14. 19:35:42

@Mirjam2: hagyomanyok..
en tisztelem a hagyomanyokat
ott a kiralyno
itt az alkotmany

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 19:36:10

@Shebelle: Hu mar 8 ev.
Mar a hetedikben ki kellet volna dobnod a pasid vagy nodet.
Azt ugy szokas az okosok szerint.
De ne nem tudom....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.14. 19:39:27

@zopilote: hat mikor en beadtam az allampolgarsagi kerelmemet, akkor be kellett fizetnem~700 dollart
el kellett mennem ujjlenyomatot adni es fotot
majd behivtak vizsgazni ra 2-3 hetre/ 10 -15 perc/
majd ra 2-3 hetre hivatalos ceremonia es esku
nem volt bonyolult ez sem

2013.04.14. 19:40:07

@tildy:): En a helyedben megkerdeznek egy erre specializalodo ugyvedet ha mindenkeppen novembertol akarjatok szamitani az itt tartozkodast. En megkerdeztem ugyvedet annak idejen, es nekem pl. azt tanacsoltak hogy csak 2004 szeptemberetol erdemes szamitani, mert akkortol tudtam igazolni - az egyetemi papirokkal - hogy legalisan itt eltem eletvitel-szeruen. Valojaban mar sokkal elobb itt eltem, EU-csatlakozas elott au pair vizummal, es 2005-ig feketen dolgoztam. Persze volt bankszamlam stb., de ez az idoszak akkor sem szamitott bele a torvenyes itt tartozkodasba; azt kellett igazolni hogy gyakoroltam az EU-s treaty rights-omat, pl. ugy hogy tanultam / legalisan dolgoztam.

zopilote 2013.04.14. 19:40:17

@hagyma:
Itt meg melozni es adozni sem kell, csak a megfelelo idod legyen meg az allampolgarsaghoz. A bunozesrol nem tudok, marmint hogy mi szamit annak. 1- 2 ev borton nem akadaly, ugy tudom.
(az idobe beszamit) :)

2013.04.14. 19:41:14

@hagyma: nalunk az eskun, a tarsasag 90%a nem tudott annyira angolul, hogy vegigtatogjak a szoveget. Azt sem ertettek, hogy All rise please for the national anthem.

2013.04.14. 19:46:17

@zopilote: hat az bizony nagyon regen volt. A good character elofeltetel. 2003-ban a torok kollegamnak egyenkent mentek vegig a hitelkartya tranzakcioin, hogy bebizonyitsak, hogy 3 evet Kanadaban volt az alpolgarsaghoz T.O.-ban.

zopilote 2013.04.14. 19:47:47

@Shebelle:
En 4 hete dolgozom az uj munkahelyemen, de mar ugy erzem, valtoztatni kellene:) Keresek mindenfele urugyet, hogy otthahagyjam, de eddig meg nem talaltam: nem orditanak velem, nem kotozkodnek az oraimmal, elfogadjak, amit beirok, 8 orabol 6 - ot dolgozom, nem surgetnek. Ket dolog van, ami nem tetszik: ha megkernek szepen, hogy hetvegen is dolgozzak (tulorat nem fizetnek) es az hogy kevesebbet fizetnek, mint amit elvarnek. Meg ket fizetes, es otthagyom oket ettol fuggetlenul:(

aleb19 2013.04.14. 19:48:21

@hagyma: "hagyomanyok..
en tisztelem a hagyomanyokat
ott a kiralyno
itt az alkotmany"
csak itt a kiralyne kb majdnem olyan oreg mint az alkotmanyotok

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 19:49:23

@Buszex:
O bameg vegyel mar vissza te agyoniskolazott, te.
Te hogy hivnad a councilt?
Tanacsnak?
A small talkot kis beszednek?

Van amit nem lehet leforditani magyarra mert nem megy at a lenyeg.
Tudod is te a 8 altalanosoddal.
Persze az nem gond hogy csak az van. Az sem hogy panelban laksz.
Meg az sem hogy providentes kolcsonbol veszel mikro sutot.
A lenyeg hogy te nagyon okos magyar vagy.
Gondolom te az a tipus vagy aki a smartjat kulfoldon teleragasztgatja nagymagyarorszag matricaval.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.14. 19:52:51

@zopilote: a bunozesrol en sem tudok, nem tudom, mi az a hatar, ami folott nem engednek allampolgarnak lenni
az allampolgarsaghazhoz mar nem igazan kell melozni, meg adozni, de a zoldkartyat, a veglegeset nem igazan kapod meg, ha nincsenek adobevallasaid, sot mar az elsonel is igen megnezik es nem adjak siman
@charlieharper: en nem figyeltem ki hogy tatog, az teny minimalis angol eleg a vizsgan
az eskun meg mar oly mindegy, az mar csak ceremonia
de szep volt, a mienk kifejezetten jol sikerult, raadasul ashevilleben ez volt az elso, igy nagyon odafigyeltek ra

zopilote 2013.04.14. 19:55:08

@charlieharper:
bizony regen, 25 eve:( Akkoriban meg tolmacsot is lehetett vinni az allampolgari vizsgara:) Tolem is megkerdezte a birono (kinai) hogy miert 5 ev utan jelentkeztem, a 3 ev helyett ( mert elveszett a landed immigrant papirom, 1 ev kellett, hogy ujat kapjak) Volt egy kozlekedesi buntetesem ( biztonsagi ov) amit nem fizettem be, feltem, nem kapok ezert allampolgarsagot. Bementem az RCMP - hez, hogy kifizessem, nem is tudtak rola:)

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 19:55:52

@hagyma:
Jaj, ujjlenyomatot en is adtam egyszer.
De nem mondom el hol es miert. (-:

A Tyne folyó déli partja 2013.04.14. 19:57:17

@proprorporporpo: gumtree sokkal rosszabb, és lutribb, mint egy ügynökség. tesómék futottak bele olyanba, hogy már akkor előleget akartak tőlük kérni, még mielőtt megnézték volna, hogy hova költöznek. mellesleg, otthonról, ha nem szervezetten jössz ki, akkor elsőre kb. mindegy, csak legyen egy lyuk, ahova beköltözhetsz, aztán majd lépsz.

2013.04.14. 19:57:33

@hagyma: amikor 50 fonol, osszesen 3-an ismetlik hangosan az esku szoveget, az nagyon feltuno.

zopilote 2013.04.14. 20:00:55

@Buszex:
" barista " ezt minek forditanad pl? kavefozo technikusnak?:)
amikor elosszor hallottam ill olvastam ezt a szot, azt gondoltam, hogy vagy bortonor (bar) vagy ugyved ( bar) vagy barban dolgozik:)

2013.04.14. 20:03:42

@zopilote: az ugyved az barrister, te!
A barista szamomra egyebkent Starbucksism.

A Tyne folyó déli partja 2013.04.14. 20:05:12

@SzumóNé: "ogy fokent echte angolokkal legyen valaki korulveve."
ki kell lépni London bűvköréből, és rögtön jóval kevesebb nem echte angol lesz. itt konkrétan úgy kell keresni a bevándorlókat.@Whave: minket az angol ügynökség akart átverni, megtartani az előleget, ha hagytam volna. mikor visszaadtuk a kulcsot, dec. közepén, azt mondták, minden ok, jön vissza az előleg. nem jött, aztán mikor nem hagytam annyiban, mindenfélét kitaláltak, hogy miért is nem. nem kell a duma, hogy bezzeg az angol. és egy angol ügynökség meg annyit csekkol, amit nem tudsz felmutatni, plusz kér még adminisztrációs díjat is, meg még hatheti előleget is, de van olyan is, amelyik, ha nem vagy már kint min. két éve, akkor hat hónapot előre kell kifizetni nekik. akik meg épp kijöttek, ezt elég kevesen tudják hozni. @KopaszMercis: egyetértek. persze, nincs akcentusa, ugyan már. és igen, sose fog tudni úgy beszélni angolul, mint az anyanyelvén, hiába nem kell gondolkodnia rajta. folyt mindjárt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.14. 20:06:34

@charlieharper: az mar az:)@dirtyfreebird: en legalabb hatszor adtam, egyszer ittas vezetesert
ja meg az fontos amerikaban, ha meg van a zoldkartyad es ne adj isten elutasitjak az allampolgarsagodat/szinte kizart/ a zold kartyaddal eleted vegeig elhetsz az allamokban, buncselekmeny sem foszt meg tole
annyi kulonbseg van, hogy 1-2 pozociot nem tolthetsz be / najo tobb mint 1-2, allitolag postas sem lehetsz/ es nem szavazhatsz
amugy ugyanaz, mintha allampolgar lennel
van olyan ismerosom aki itt van 30 eve es nem allampolgar
aszonta minek?

zopilote 2013.04.14. 20:08:19

@dirtyfreebird:
a haveromnak, akit deportaltak, kellett otthoni ujjlenyomat a pardonjahoz, hogy visszajohessen. 70 ezer forintot kert az ugyved, plusz egyeb koltseggel kijott 100 ezerre. Elkuldte a fianak, hogy adja oda az ugyvednek, erre a gyerek elvesztette:( Megint 100 ezer Ft:( Plusz 3 honap kieses.
USA allampolgaroktol Braziliaban vesznek ujjlenyomatot amikor belepnek az orszagba:) Senki mastol:)

zopilote 2013.04.14. 20:12:59

@dirtyfreebird:
" a smartjat kulfoldon teleragasztgatja nagymagyarorszag matricaval. " Az hogy lehet? :) Nagyobb a matrica, mint a smart phone:) ( vagy kocsira gondoltal?) Telleg, egy Skodan vagy egy Dacian jol mutathat egy nagymagyarorszag matrica:)

2013.04.14. 20:16:25

@zopilote: mi gondolkodtunk, hogy visszakoltoznenk Kanadaba. Minden egyes orszagbol kell police cert, ahol 18 eves kor utan eltunk, beleertve Kanadat is. A kanadai RCMP-hez meg ujjlenyomat kell. Azt UKban meg gyakorlatilag csak a Scotland Yardnal lehet, ahol egy nyugdijas nenike csinalja, nem egy gyakorlott rendor. Tobben jottek vissza, hogy rossz volt a lenyomat es ujat kellett levenni. Ujabb 3 honap :(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.14. 20:18:45

@zopilote: akkor ha megyunk braziliaba, majd a magyart hasznalom
nehogyma...

zopilote 2013.04.14. 20:19:56

@charlieharper:
Tenyleg, igazad van:) De mi " angol nyelvuek " nem tudjuk megkulonboztetni az " r " -t az " rr " -tol:) Marmint beszedben. Sot, az "r " - re vegzodo szoban le is " nyeljuk" :) Neha meg magyarul is lagy " r " -el beszelek sajnos. Ellenben spanyolul porgethetem a nyelvem, tetszik is nekik:)

(deleted) (törölt) 2013.04.14. 20:24:25

@dirtyfreebird: Kár volt nekiesni a hozzászólónak, mert ugyan vannak szavak, amik meghonosodtak a magyar nyelvben, de a felsoroltak egy részét egyáltalán nem szép angolul írni, miközben ékes magyar nyelven is lehet. Pont ilyen például a small talk. Ne mondd már, hogy pont ezt ne lehetne magyarul is mondani, "x számú csevegésen/rövid beszélgetésen vagyok túl" pl. A másik meg a CV request, az meg simán "bekérték a CV-met/önéletrajzomat". A baristáról vszínű nem tudta a hozzászóló, hogy az nem egyszerűen pincér, ezért sem lehet megróni szerintem, mert ezt is le lehet írni a posztban... Szóval képzeld el, hogy valaki nem angol nyelven, hanem más, általad nem (vagy nem annyira) ismert nyelven szúrkod be szavakat a szövegbe.

A poszt tetszett egyébként, pörgős, talpraesett. Az a zenepiac kemény lesz.. mármint abból megélni UK-ban (merthogy írta, hogy profi akar lenni, és addig is meg kell élni alapon csinálja a mostaniakat).

mzgldr 2013.04.14. 20:26:30

@charlieharper:
Ha megtanulod a befogadó ország nyelvét, akkor a minimumot teljesíted. Magyarországon sem írod bele az önéletrajzodba, hogy anyanyelvi szinten beszéled a magyar nyelvet. Tehát a két nyelvet (amiből a német a lényeges, mert az angol már minimum) leginkább Magyarországon tudná használni (persze azon kívül hogy egy nyelvet megtanulni sohasem fölösleges).

De a fősulin sokan már a harmadik idegennyelvüket kezdték nálunk is szóval azért nem olyan unikum a dolog hogy évikig kelljen hozzá baristáskodni - én bevallottam tróger vagyok, szóval csak angolul tudok úgy-ahogy. Nem, nyilván nem úgy beszélek mintha a királynő komornyikja lettem volna, de amikor én pofázok nem angol anyanyelvű üzletfelekkel, azt a szintet megütöm. A skót úrnak meg nagyon jól el tudom mondani hogy küldjön emailt, LOL.

Valamennyi pénzt biztos összeszedett, de tudod hogy van ez: gazdag az, aki a kamatai kamatából meg tud élni. :D

A húsleves-megvonás, meg önállóság kérdésében egyetértünk.

A Tyne folyó déli partja 2013.04.14. 20:26:43

meg ez az ökörség, hogy a magyarokra jellemző akcentus. ha egy angol magyarul beszél, tán nem lesz akcentusa? vagy egy svédnek, olasznak, stb? mindenkinek lesz akcentusa, ha egy nyelvet nem gyerekként sajátított el. @moTmeN: Nagy -Britannia az a sziget, szóval az földrajzi fogalom, az országot United Kingdomnak, szóval Egyesült Királyságnak hívják, ami Anglia, Wales, Skócia, meg Észak-Írország. utóbbi a másik szigeten van. Csak általában Angliaként emlegetik az egész országot, azt is, ami nem az. anno volt egy tanárunk, walesi, azt is simán leangoloztuk, pedig nem volt az. @mzgldr: hehe. de igazad van.@dirtyfreebird: én tudtam, mi a tejföl. nekem a gimiben tanították:P
p60-t július 6ig kell megkapnod, nem áprilisban.
councilt helyi önkormányzatnak hívják magyarul...a small talkot meg mondjuk tereferének.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 20:27:57

@zopilote: Ezek meg hagyjan. De a parkoloban levo tobbi angol rendszamos auto tulajdonosa roman, szlovak, bolgar meg lengyel volt.
Na most a utobbi kettot nem hiszem hogy erdekli a dolog de az elso kettot lehet hogy igen.
Mondjuk tobbet nem lattam az autot.
Nem merek belegondolni hova tunt.

zopilote 2013.04.14. 20:28:07

@charlieharper:
" mi gondolkodtunk, hogy visszakoltoznenk Kanadaba "
Nem rossz otlet szerintem visszakoltozni. Miota olvasom a HA - t, rajottem, hogy nem is olyan rossz orszag ez, amilyennek en latom. Nem tokeletes, raadasul par eve konzervativ kormany van, de biztos hogy, nem valasztjak oket ujra. Trudeau fia remelem visszahozza a regi Kanadat, amit en szerettem:)

(deleted) (törölt) 2013.04.14. 20:30:06

@zopilote: "Trudeau fia remelem visszahozza a regi Kanadat, amit en szerettem:)"

Milyen az a Kanada?

aleb19 2013.04.14. 20:30:22

@A Tyne folyó déli partja: tevedsz felismerheto a magyar akcentus en mar kerdeztem vissza londonban hogy:ugye te magyar vagy a srac ledobbent es nem ertette honnan tudom mikor viszonylag folyekonyan es csak angolul beszelt

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.14. 20:34:44

@A Tyne folyó déli partja: sot, meg egy videkinek is lesz "akcentusa" ( helyesebben, pontosabban tajszolasa) ha Budapestre kerul, nem kell ehhez kulfoldinek lenni. Nalam a vietnami szobatars vette anno eszre, hogy "mas magyart" beszelek, nekem fel sem tunt.

Egy debreceni siman vissza tud razodni a kemeny t-k, k-k koze, meg ha el is kerult onnet, eszre sem veszi, hogy ugy beszel. Ahogy egy somogyi, vagy jaszsagi is hozza azt a hangsulyozast, sokszor abszolut nem tudatosan.

A tejfolt en is tudtam meg gimibol, igaz soured creamkent ( neha latni sour creamnek is itt).

mzgldr 2013.04.14. 20:35:03

@dirtyfreebird: Látom nem esett le. :D Amíg el nem mentél, te anyád szoknyája mellett sírtál? Te meg egy tipikus gyökér vagy. Az is voltál, az is maradsz. Puszika.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.14. 20:35:31

@hagyma:

Itt humánusabbak a díjak.

Én 1992-ben lettem bolgár állampolgár. Eredetileg csak magyar voltam, mert akkoriban - amikor születtem - nem lehetett egyszerre a kettő,

Jelenleg a kérelemhez 100 levát kell fizetni, ez kb. 15 ezer Ft. De nekem semmit nem kellett fizetni, mert én kedvezményesen ingyenes kategória voltam, mint "határontúli bolgár".

Még be se mentem a hivatalba, csak írtam egy levelet, hogy minden vágyam bolgárnak lenni, mellékeltem hozzá a magyar útlevelem fénymásolatát meg a születési anyakönyvi kivonatomat hiteles fordítással. Gondoltam, úgyis látszik a nevemből, hogy mi az ábra, s ez elég lesz. Igazam is volt, 8 hónap múlva kaptam egy levelet a köztársasági elnök hivatalából, hogy akkor oké, az elnök már alá is írta, s fáradjak be valamikor munkaidőben átvenni. Befáradtam, s egy titkárnő unott arckifejezéssel átadott egy egyszerű A/4-es lapot, rajta a KE aláírásával és szárazpecséttel.

Nem bonyolítják túl a dolgokat, nincs se eskü, se ünnepség, se himnusz.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 20:37:16

@A Tyne folyó déli partja:
Aha...
Azt hiszem toled tanultam a soured cream-et.
Kedves nyalcsorgato blogolvasok.
Ha eddig kifurta volna az oldalatokat hogy mi a tejfol angolul akkor font (above) lathatjatok.
A szinkodja, hat, talan rozsaszinnek mondanam. Vagy lila inkabb?
Furcsa szin.
Ami benne van az feher.
Nyugalom.
De az asdas tul edes.
A tobbi elmegy de nem olyan savanyu, savas mint a magyar.

Mas.
Most aztan bekavartad az embereket Anglia-val meg United Kingdom-mal.
Meg jo hogy Great Brittant nem emlegetted mert teljes kaosz lenne a fejekben utanna.
LEven mindegyik mast jelent.
Erdekes egyebklent hogy egyesek GB masok UK matricat ragsztanak az auto hatuljara.
A hivatlaos auto felsegjelzes azt hiszem hogy GB.
A legjobb story mikor a magyar rendor megkerdezi ellenorzeskor.
Maga meg hul szerezte az Ukran jogositvanyat.?
Mivel a jogsin UK jelzes van.

2013.04.14. 20:38:02

@mzgldr: hat pedig a helyi curry houseban nagyitoval kell keresni az angolul beszelot. Mi mondjuk direkt olyanba jarunk, ahova indiaiak jarnak, mert akkor biztosan jo a kaja. Szoval, a minimumot sem teljesitik sokan (megtanulni a nyekvet). Hozattam volna a NYi vagy londoni taxisokat is peldanak.
Akarhova is kerul, jol jon majd, hogy beszel nemetul es angolul.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.14. 20:38:58

@aleb19: hogyne lenne
ahogy a szlavoknak
a bolgaroknak, az oroszoknak, a nemeteknek es foleg pl a franciaknak, meg a spanyoloknak
barmelyik beszel angolul megmondom honnan jott, mar teruletilege
ha a posztolo persze eljutott arra a szintre, hogy nem felismerheto, akkor gratulalok
egyaltalan nem lehetetlen
de a jellemzo jegyek altalaban megmaradnak

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.14. 20:40:38

@A Tyne folyó déli partja:

"mindenkinek lesz akcentusa, ha egy nyelvet nem gyerekként sajátított el"

MAJDNEM mindenkinek. Mert azért vannak kivételek,

Ismertem egy osztrák embert, akitől a magyarok mindig azt kérdeztlk "hol tanultál meg ilyen jól németül?", senki sem akarta elhinni, hogy nem magyar és nem magyar az anyanyelve.

spangolo 2013.04.14. 20:40:52

@A Tyne folyó déli partja:
"small talkot meg mondjuk tereferének"
Ezt a terefe-rét egy keksze márkán és egy régessrégi TV müsoron kivül még soha sem hallottam.
Élő beszédben soha.

Ez még talán még furcsább mint a smalltalk.
A csevely is elég hülyén és erőltetetten hangzik de lehet hogy csak az én füllemnek.
(én még a csilli villi-t és a csilliárd-ot sem birom hallgatni)

2013.04.14. 20:41:08

@tildy:): bot fulem van. En semmilyen magyar tajszolast nem hallok.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.14. 20:41:25

@tildy:):

Honnan lehet tudni, hogy ROSSZ a kiejtésed? Onnan, hogy megdicsérnek a helyiek, hogy milyen jó a kiejtésed. Ha ugyanis tényleg jó lenne a kiejtésed, nem dicsérnének meg, hiszen helyinek hinnének-

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 20:42:21

@A Tyne folyó déli partja:
O a gumtree az jo dolog.
Egyszer telefont akartam eladni ott.
Valahogy mindig ott kototunk ki hogy Nigeriaba kellett volna kuldenem a telefont.
Kibaszott niggerek.
Aztan eladtam ebayen.
NEm a niggert.
Az kinek kellene?
A telefont.
Azert egy csobombat szivesen kuldtem volna nigeriaba is.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.14. 20:42:44

@charlieharper:

Alig van ma már a 40 alatti nemzedéknél. De hallgass székely beszédet és rájössz. A csángóval meg méginkább, azt meg se érted.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.14. 20:42:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: a Te helyzeted teljsen mas, ezt T e is tudod
a tied csak papirmunka volt
jelzem az en papirom is A4 es meretu, csak nem unott arccal adtak el, hanem eskut tettunk, elenekeltuk a himnuszt, lekezeltunk nehany fontos emberrel, fotokat csinaltunk ilyesmi
ja az elejen bejottek a zaszlokkal harman
szoval ahogy illik
nem tartottam feleslegesnek egyaltalan

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 20:44:41

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Jaj, most voltam en is valahol. Ketszer is mondtak hogy milyen jol beszek angolul. Valami videki hely volt.
Gondoltam magamba hulye vagy te. Ugyse hiszek neked.
Hiszen nem is tudok angolul.
(-:

De ertekeltem.

2013.04.14. 20:45:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: szerintem meg nem hallottam csangot soha. Csak feltunt volna, ha nem ertem es magyarul van!

Buszex 2013.04.14. 20:45:35

@zopilote:
Kávézói pultos. Vagy ha úgy jobban tetszik, pultos egy kávézóban.
(A Wikipedia szerint kávépincér.)
Tudod, oda-vissza működik, hogy nem mindent lehet egy szóal lefordítani egyik nyelvből a másikba. De ez messze nem azt jelenti, hogy nem lehet a másik nyelven is találni rá megfelelő (és már több évtizede létező) kifejezést.
Már ha képes az ember gondolkodni is.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.14. 20:47:04

@mzgldr:

"Magyarországon sem írod bele az önéletrajzodba, hogy anyanyelvi szinten beszéled a magyar nyelvet."

Én mindig beírtam. Rá voltam kényszerülve a nevem miatt. Aztán jött mindig a kérdés "mikor jött Ukrajnából?" meg "hol tanult magyarul?". Válasz: "soha életemben nem jártam Ukrajnában" és "magyarul 1967-ben kezdtem tanulni, újszülöttként".

Buszex 2013.04.14. 20:50:50

@dirtyfreebird:

A councilt bizony tanácsnak.
Vagy a német rat szót te minek fordítanád, baromka? Csak azért, mert a rendszerváltáskor nálunk (totál esztelenül) törölték a tanácsokat (közigazgatásilag), akkor az a szó már nem is létezik?
Képzeld, ezek a barmok képesek a Council of Europe-ot is Európa Tanácsnak fordítani.
A small talkot meg beszélgetésnek, csak úgy simán.

Miért ne lehetne lefordítani? Azért, mert te meg a cikkíró túl hülyék vagytok hozzá?
Szerinted ezek a szavak nem léteztek az angolban eddig?
Ha igen, akkor a magyar nyelvbe miért csak most, a hozzád hasonló egyagysejtű, gondolkodásképtelen idióták közvetítésével kezdenek beszivárogni?

Mondhatnám, hogy ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna, de ez nem igaz, akkor is ugyanolyan agyatlan hülye segg lennél, mint így. Csak nem derült volna ki mindenki számára, hogy az vagy.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.14. 20:51:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: szerintem ugy beszelni mint egy helyi, jopar ev kell hozza. Lehet meg egy elet is keves.

Minket kiejtes alapjan rendszeresen ausztralnak hittek, lol. Nagyob nincs a kiejtesunknek koze hozzajuk.

(deleted) (törölt) 2013.04.14. 20:52:21

@charlieharper: Én is csak Erdélyben hallottam csángót. Stoppoltunk, és felvett a szekerére. Nagyon nehezen értettük valamit abból, amit mondott, de inkább olyan érzés volt, hogy úgy nagyjából a lényeget megértettük, ha az egyes szavakat nem is annyira... De ez már több mint 10 éve volt.

2013.04.14. 20:52:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hat ez nagyin durva. Ugy 50-60%-ot ertettem. A gyerek meg semmit

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 20:54:00

@charlieharper:

Azért ha azt mondom neked hogy "nem kö" a "nem kell" helyet azt azért csak meghallod?

@spangolo:
Ta a spangola pasija vagy?
Vagy a nyula?

@mzgldr: Te puszikaljad a tudod kit.
Az ilyen homiknak jo helyuk van itt Angliaban.
Azon belul is Brighton a buzi fovaros.
Hulye taplo.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.14. 20:54:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: van meg, lehet , hogy szavakat mar nem hasznalnak ( bar itt ott meg igen, pl. latom osszecsurkaztad a hajad, vagy ott van a funyiro a goreban).
Amibol eszreveheto az a magan es massalhangzok maskepp ejtese. Idosebbeknel fiataloknal egyarant.

Szegediek, debreceniek, salgotarjaniak, vagy jaszsagiak, tolnaiak somogyiak tudjak mit ertek ez alatt.

2013.04.14. 20:54:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem semmi! Belehallgattam az egyik felvetelbe, semmit nem ertek. Hihetetlen elmeny, gondolom igy erzik magukat pl. angolok akik eloszor hallanak indiait beszelni angolul.

DieNanny CH 2013.04.14. 20:55:43

@dirtyfreebird:
Azt már én is adtam egyszer. :-) De én sem mondom el, hogy hol és mikor.
Tudtátok, hogy Mo-on ezüstport és mókusszőr ecsetet használnak hozzá? Legalábbis 22 éve úgy volt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.14. 20:58:57

@charlieharper: Siman talaln Magyarorszagon is ilyet, az ozorai birkapasztort is igen nehez megerteni:D

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 21:01:34

@aleb19:
Igen, vannak magyarok akik meghaljak ha magyarral beszelnek angolul.
En nem tartozok kozejuk.
Egyszer egy lany mondta hogy mondhatom magyarul is.
Meg egy srac is kitalalta egyszer.

@Buszex:
Egy, utalom a nyelvtannacikat megy a turbo magyarokat.
Igy teged is.
Es ne ugas bele hogy hogy beszel valaki aki kulfoldon el.
Te legyel boldog a havi 80 ezreddel es pofa alapalasba.

Erdekes aki kulfoldon el erti hogy mit mond es hogy miert mondja ugy ahogy.
Senki nem hivja a councilt onkormanyzatnak mert nincs ertelme.
Az ilyen hulyek mint te mondjak azt is hogy a cseh MAV meg az angol BKV.

Nekem te ne magyaraz aki azt se tudja hogy mennyi szlovak es torok szot hasznal a magyar nyelv.

2013.04.14. 21:02:36

@mzgldr: 'Magyarországon sem írod bele az önéletrajzodba, hogy anyanyelvi szinten beszéled a magyar nyelvet.'

Mo.on nem (bar vannak kivetelek, pl. Birca), de pl. Angliaban, ahol sok a bevandorlo, fontos beirni. Es nagyon sok allashirdetesben szerepel hogy angolul folyekonyan beszelo / iro-olvaso jelentkezot keresnek. Nyilvan Mo.on ez azert nem szerepel a hirdetesekben, mert nincs annyi bevandorlo akiknek nem magyar az anyanyelve. Nyugat-Europaban nem magatol ertetodo hogy minden jelentkezo folyekonyan beszeli az orszag nyelvet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.14. 21:04:01

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ez nagyon jo, eleg ertheto az elso par, kb 90-95%-ban:D Meghogy a csangok ne lennenek magyarok...

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 21:07:04

@DieNanny:
Nem.
Fekete tintat hasznalnak.
Manapsag esetleg a helyszinelesen tudom elkepzelni hogy ecsetet hasznaljanak. Mikor keresik az ujjlenyomatot.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.14. 21:07:32

@tildy:):

Hát, a helyzet ma már az, hogy a 40 éven aluli csángók 90 %-a román anyanyelvű és nagy részek magyarul egyáltalán nem tud. Románnak nem tartják magukat, de magyarnak se, szóval olyan átmeneti állapot. Kb. ugyanaz, mint a magyarországi kisebbségek helyzete.

zopilote 2013.04.14. 21:07:51

@szerengeti:
" Milyen az a Kanada? "
Most megfogtal:) Percek ota azon gondolkodom, hogy milyen is volt a liberalis Kanada:) Jobb volt, na!!:) Fiatalabb voltam, tobb volt a penz, kevesebbet kellet dolgozni, jo volt bekeszereto kanadaikent jarni a vilagban, egyszerubb volt minden, stb. Meg gondolkodom, hogy miert is volt jobb akkor:) Azt tudom, ez a konzervativ Kanada egy szegyen, az biztos:(

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.14. 21:08:55

@tildy:): Bonyolult ez, hogy kia magyar.
A székelyek is törökül beszéltek eredetileg, meg a hunok, kunok is. Talán még a jászok is.
Még a bolgárokról is azt olvastam egy tanulmányban hogy egy török nép amelyik elszlávosodott a szerb testvérek mellett.

Nem egyszerü ezt igy kijelenteni.

mzgldr 2013.04.14. 21:09:19

@dirtyfreebird: "Azért ha azt mondom neked hogy "nem kö" a "nem kell" helyet azt azért csak meghallod?"

Milyen érdekes, hogy olyan billentyűzeten nyomod, ahol csak az "ö" és "é" betűk vannak. Biztos, hogy Angliában vagy és nem Mucsaröcsögén nyomod a baromságot?

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 21:09:30

@tildy:):
Abba ne menjunk bele hogy magyarok e.
A csangok legalabb 80 szazaleka Romannak valja magat.
Ha netan valaha is magyar felek lettek volna mostanra mar beolvadtak.
Azok nem olyanok mint a kemenyfeju szekelyek.
En mondjuk az erdelyieket sem tartom magyarnak csak olyannak aki beszel Magyarul.

2013.04.14. 21:10:01

@dirtyfreebird: Angol BKV, ez jo :). Mo.on eloknek neha nehez megerteni hogy pl. nekem semmit nem mond mar ez hogy BKV. A masik meg az hogy Mo.on folyamatosan valtoznak a dolgok, pl. nemreg mondta nekem valaki hogy most 'jarasok' vannak 'onkormanyzat' helyett? Raadasul gyerekkoromban 'tanacs' volt, aztan nemsokkal mielott elmentem 'onkormanyzat', nekem meg az is uj szo... Nem tudom ezeket a valtozasokat kovetni, honnan tudjam hogy most pl. mi a council-nak a megfeleloje. Azt tudom hogy nekunk itt council van es kesz.

A 'kávézói pultos' kifejezes meg szerintem kimondottan eroltetettnek hangzik, nem tul magyaros. Miert ne lehetne barista? A barista nem angol szo, az angolok is az olaszbol vettek at. Ha elkezdjuk ezt elemezni, azt is mondhatjuk hogy a 'pult' meg a 'kavezo' sem magyar szavak stb.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.14. 21:13:46

@dirtyfreebird:

Az erdélyi magyarok és a székelyek magyar identitása vitán felül áll, egész más helyzet, mint a csángóké. Az erdélyiek/székelyek Trianon előtt Mo-n éltek, s utána is magyar közösségekben Romániuában, míg a csángók Trianon előtt is Romániában éltek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.14. 21:15:03

@Mirjam2:

Mint az egyik nagybátyám, aki "lakbérnek" hívja a közös költséget...

mzgldr 2013.04.14. 21:15:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: oké, így más.

@charlieharper: igen, mosogatni is tudnék Franciaországban, mert a tányérok ugyanazon a nyelven csilingelnek az egész földön, meg ha a saját nyelvi kolóniámban élném az életemet külföldön is. De egy normális melónál ez már nem működik. De ha elér egy bizonyos szintet a szociális bizonytalanság, akkor majd az angoloknak is le fog esni, hogy én itt tengődök segélyen ez a faszi meg úgy vezeti a taxit hogy egy pohár vizet sem tudna kérni.

zopilote 2013.04.14. 21:19:41

@dirtyfreebird:
Errol az a rettenetes vicc jut eszembe, amit 1995 korul olvastam az Interneten:
Ket agyar angolul tanul, es mindent angolul mondanak:
- Stone fire? - kerdi az egyik, latvan, hogy tarsa cigit vesz elo
- No, sky - valaszol a ragyujto partner
Orakig nem ertettem, mig az angulul nem erto, latogatoban itt levo sogorom ra nem jott:) Embertelen egy vicc:( (ha egyaltalan annak lehet nevezni)

Muscari 2013.04.14. 21:20:52

@DieNanny: en is adtam, par eve a muzeumok ejszakajan voltunk a rendorsegi muzeumban. Tudtatok, hogy ilyen is van? Ott van a Keleti mellett a Mosonyi utcaban.
Szoval ott ki lehetett probalni, es igen, ugy csinaltak, ahogy te mondod, nekem, meg a gyerekeknek van egy egesz tenyer lenyomatunk, bibibi ;-)

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 21:22:09

@mzgldr:
Jaj, most lelepleztél hogy egy 13 éves mutáló és pattanásos arcú általános iskolás vagyok.
Akkor mar nincs értelme tovább titkolóznom.

Azt el sem mondom neked,hogy meg a tehetséges kitántorgott is tud neked ekézettel írni ha használ beépített helyesírás ellenőrzőt.
Vagy copy space-el bemásol egy egy betűt.
Vagy Alt Gr-el elővarázsolja a hosszú o, u, i betűket.
Az alt gr-t hogy fordítod magyarra?

De mindezeket inkább nem mondom el neked mert attól felek hogy az agyad reboot-ja tul sok időt venne igénybe és elkésnél a holnap reggeli 6 órás munkakezdésről a gyárból ahol a Nokia telefonokat rakod össze nekem.

Megjegyzem csak a kisebbrendűségi érzésben szenvedők gondoljak úgy hogy a külföldön élők nagyzolni akarnak azzal hogy nem használnak ékezeteket.
Nem, csak időt akarnak spórolni.
Mert idekint az idő pénz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.14. 21:23:39

@ctboy:

"A székelyek is törökül beszéltek eredetileg, meg a hunok, kunok is. "

A hunok és a kunok igen. A székelyeknék ez nem bizonyított

"Talán még a jászok is."

Jászok = oszétok. Akik nem vándoroltak a Kárpát-medecében, ma is oszétul beszélnek, ami nem török nyelv. A Kaukázusban élnek ma is, van Észak-Oszétia, ez egy autonóm köztársaság Oroszországban és van Dél-Oszétia, ez meg egy független állam.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.14. 21:24:07

@dirtyfreebird: max sikeres volt a "beolvasztas" .

A jaszok irani-kurd keverek nyelvhez hasonlot beszeltek, kurd ismeroseim ismertek az iasi szot (lehet rosszul irtam le, de ejtese ez volt, nepcsoportra) pl.

Muscari 2013.04.14. 21:24:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hat ez halali, tobb, mint a felet ertettem. Angolul ugy e remekul megy a mondnivalo kihamozasa ugy, hogy ha nem ertek pontosan minden szot, de ugyanezt megtapasztalni magyarul...
Koszonjuk szepen ezt akis erdekesseget.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.14. 21:24:51

@ctboy:

"Még a bolgárokról is azt olvastam egy tanulmányban hogy egy török nép amelyik elszlávosodott a szerb testvérek mellett"

Az ősi bolgár nép 5 ágra szakadt. Az eredeti nyelv türk, bár egyesek szerint finnugor. Valószínű, hogy átmenet a kettő között. Az egyik ágból lettek a dunai bolgárok - a mai Bulgária lakossága -, ők a IX. század során nyelvet cseréltek, átvették a balkáni szlávok nyelvét. Az eredeti nyelvből csak pár szó maradt (az egyik szó a "bolgár" név), viszont a nyelvtanban maradt hatás, ami miatt a bolgár nyelvtanban vannak olyan jellemzők, melyek az összes többi szláv nyelvből hiányoznak (pl. van névelő, nincsenek névszói esetragok, egy rakás igeidő).

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.14. 21:26:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
tildy:) Jászok = oszétok ... iasi szot

Köszönöm a korrekciót.

Muscari 2013.04.14. 21:27:03

@Mirjam2: szoval azt mondod, irjuk bele a CV-be, hogy beszelunk angolul?
En eddig azt hittem, hogy eleg, hogy a CV maga angolul van, meg a teny, hoyg Angliaban vagyunk. Bar lehet valami abban, amit irsz

zopilote 2013.04.14. 21:27:39

@charlieharper:
Kepzeld, akkor nekem hogy fajt!:) embertelen!:) Soha nem fogom elfelejteni!!:)
Mas:
Ket regi kanadas bemegy az orvoshoz, es eloadjak panaszukat:
- Lobster van a tudomon - mondja az egyik
- Nekem meg mushroom nott a labujjaim kozott - kontra a masik
Ez is faj, remelem:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.14. 21:28:03

@dirtyfreebird: tintat csak a buncselekmenyeknel, tahat ha bevisznek pl ittas vezetesert
sima adatfelvetelnel teljesen csak a computer
se ezcset se tinta se semmi
nem tudom moert, de letartoztatas esetn meg a regi modszert hasznaljak, tehat a parnaba nyomogatod az ujjadat azutan papirra

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 21:29:51

@zopilote:
Stone fire? Kö tűz?
No, sky. Nem, ég.
Hat ez kurva jo.
Fetrengek a rohogestol.
Nekem is eltartott 1 percig mig megertettem.
Ugy latszik hasonló értelmi színvonalon vagyok.........
Hi-hi.
De kurva jo.
Anyway.
Kosz.

Van itt nemetes?
A szevasz az osztrak vagy nemet koszones?
Mert egyszer ramkoszont egy nemt hogy szevasz en meg beszeltem neki fel orat magyarul.
Mivel azt hittem magyar. De nem reagalt semmit.
Azt hittem nem erdekli amit mondok pedig milyen aranyos ember hogy ramkoszont.
Aztan elkezded valakivel beszelni nemetul.
Na, gondoltam magamban, en hulye vagyok.
A szevaszt a magyarban is hasznaljak koszonesre.
De ez akkor nemet szo?
Hmm???

Buszex 2013.04.14. 21:30:45

@dirtyfreebird:
A te helyesírásoddal nem is nagyon tudnál mást tenni, mint utálni azt, aki tud helyesen írni, meg aki tud magyarul.

Ha meg ennyire külföldi vagy, akkor te ne ugass (2 s) bele a magyar blogokba, seggarcú.
Vagy ha mégis bele akarsz ugatni, tanulj meg magyarul előtte, faszkalap.

mzgldr 2013.04.14. 21:31:39

@dirtyfreebird: Megjegyzem csak a kisebbrendűségi érzésben szenvedők gondoljak úgy hogy az otthon élők kivétel nélkül Nokiákat raknak össze. Mellesleg Nokiád van? Sikeres ember lehetsz. Remélem kézkímélő mosogatószert használsz, erre mindenképpen figyelj! Amikor bokát csattintasz a pakisztáni származású főnöködnek, akkor pedig tartsd meg magadnak a rasszista szövegedet. :D Istenem, de jó téged oltogatni, te totál ostoba vagy. Spangolát ismered?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.14. 21:32:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ez nagyon jó volt. Köszönöm.
Bolgár kollégám bizony sérelmezte a török nyelvi erdetet mikor ez egyszer szóba került. (Ez csak egy nem bizonyitott elmélet......)

Nagyon korrektnek tünik az okfejtésed.

Azt is nagyon utálja hogy a volgai bolgárokat az oroszok egyszerüen letatározzák.

mzgldr 2013.04.14. 21:33:50

@dirtyfreebird: "Na, gondoltam magamban, en hulye vagyok."

Mennyire igazad volt pedig!

Das schönste Bundesland der Welt 2013.04.14. 21:36:44

@dirtyfreebird: "A szevasz az osztrak vagy nemet koszones?
Mert egyszer ramkoszont egy nemt hogy szevasz en meg beszeltem neki fel orat magyarul.
Mivel azt hittem magyar. "

Itt Vorarlbergben nagyon sokszor így köszönnek, szóval ez alapján osztráknak mondanám. De lehet, hogy használják Németországban is. Egyébként azt mondják, hogy "Servus" csak elsőre úgy tűnik, hogy szevasz. Mikor idekerültem én sem értettem, hogy most mi van. :)

zopilote 2013.04.14. 21:36:59

@dirtyfreebird:
" Igen, vannak magyarok akik meghaljak ha magyarral beszelnek angolul "
Ez nekem termeszetes, sot azt is megmondom, hogy ki milyen anyanyelvu az elso par mondat utan, ha telefonon beszelek ismeretlenekkel. Minden nyelvnek meg van a jellegzetes akcentusa, egyes hangokat, betuket nem tudnak kiejteni. Igaz, nem mindig jon be, de az esetek 80 % - ban eltalalom. Itt konnyu, nagyon sok nacio jot ossze a vilag minden tajarol. De pl. Mexikoban is megmondom, hogy eszaki vagy deli vagy milyen indian, ha kicsit odafigyelek, pedig nem is beszelek spanyolul, csak keveset, es azt sem jol. De otthon Magyarorszagon is nagyon jartas vagyok a tajszolasokban, talan azert, mert nagyon sok reszen eltem vagy dolgoztam az orszagnak.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 21:37:43

@tildy:):
Jaj a kurdok.
Utalom a kurdokat.
Azok kurtak a baratnomet.
Vagy o kurta a kurdot.
Nem tudtam mar kovetni a vegere.
Dehat igy jar aki impotens meg kicsi neki az aminek nagynak kellene lenni.
E van kerem.
Ezt kell szeretni.

zopilote 2013.04.14. 21:39:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
en ugy tudom, a jaszok az alanok rokonai, valahonnan a Kaukazus kornyekerol, irani rokonsag

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.14. 21:39:40

@zopilote: bizony van ilyen.
56-os magyar,
Fiam, mék súr hogy magyar maradsz
Gyere anyukám, hevoljunk agy kofét.

A másik oldalról padig a frissen érkezett magyar.

I am so happy to be in America, This is here TOMATO.
(I mean PARADISE)

2013.04.14. 21:41:32

@ctboy: es amikor a piacon kernek 1 lb paradise-t?

(deleted) (törölt) 2013.04.14. 21:42:12

@zopilote: na erről eszembe jutott egy másik blogon egy bejegyzés. A csaj tanul angolul, járja a várost, és próbál szóba elegyedni az emberekkel a piacon. Odamegy a halat-rákot árusító nőhöz és azt mondja:
- I love cancer.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.14. 21:42:39

@zopilote: nem teljes a vicc
addik OK, hogy
- Stone fire? /de utana./
- no ON DAY Sky

Bíró Anna 2013.04.14. 21:42:57

Sziasztok!
Kozmetikusként dolgozom itthon,és kinn élő kozmetikusokat keresek.Mi a véleményetek,érdemes volt kimenni,meg lehet jól élni?
A családommal tervezünk kiköltözni.
Előre is köszönöm az infókat.
Üdv. mindenkinek

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.14. 21:46:39

@charlieharper: Ez is jó.

Kölónben ha következetesek vagyunk a
szendvicset is homokboszorkánynak kellen mondani.

Sandwich....

2013.04.14. 21:47:39

@ctboy: rajta vagy az arckonyvon?

zopilote 2013.04.14. 21:48:11

@dirtyfreebird:
En a szia - val voltam igy az elejen:) De csak a see you ( ya) hangzik fonetikusan szija - nak:( esse hungaricum:(
Egyszer Torontoban a villamoson ket magyar roma hangos beszelgetese miatt neztek csunyan az utasok: sokszor mondtak a " dikk ma " kifejezest:)

zopilote 2013.04.14. 21:49:30

@hagyma:
huuuu, ez is fajt! Ha nem irod oda a forditast, nem jottem volna ra:)

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 21:49:57

@mzgldr:
Persze, ismerem.
Spangola a kockás fülű nyuszi?
Aki beleköt az elő fába is?
Hogyne.

Lelki társam sok más hölggyel egyetemben innen a fórumról.
Egyébként sosem mondtam hogy Angliában vagyok sem azt hogy nem vagyok hülye. Sot, meg azt sem hogy csillagos ötös a helyesírásom.
En csak annyit mondtam hogy te vagy a hülye.

Ja, vettem egyet 100 fontert annyit megért.
Nokia lumia 520. Jobb mint egy androidos szopás halmaz.
A nokia here miatt vettem meg.
Nem, a here nem azt jelenti amire gondolsz.
Ez a nokia maps, travel es navigation összefoglaló neve.
Egyébként meg a London cab driverneki(neked taxis) nem csak a nyelvet kell tudnia hanem az utcákat is fejből.
Vizsga van belőle.

@Das schönste Bundesland der Welt:
Igazad van.Servus volt. Csak mar 10 éve történt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.14. 21:50:14

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: jogos, illetve pontosabb , igen. Altalaban irani szarmazast emlegetunk, de pontosabb az oszet.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.14. 21:50:59

@charlieharper:
Bizony, bizony ember legyen a talpán aki ezt birja követni.

dirtyfreebird, szedd össze magad fiam, mert széjjelültetlek.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 21:51:46

@zopilote:
Itt csak a puszival kell vigyázni.
Néha azért otthon használja azt a szót hogy puszi.
Itt azért hülyén veszi ki magát.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.14. 21:52:08

@ctboy:

Eleve nem török, hanem türk. A törökök csak a türkök egyik része,

A legtöbb tatár magát is letatározza. A volgai tatárok mai létszáma kb. 8 millió, de a magukat bolgárnak tartók, azaz a volgai tatárok bulgarista irányzatának hívei (tulajdonképpen a bulgarizmus azt állítja, hogy a “bolgár” és a “tatár” ugyannak a népnek két különböző elnevezése) ebből talán 10-15 % lehet.

A csuvasok viszont bolgárnak tartják magukat. Ők őrzik legjobban az eredeti bolgár nyelvet.

zopilote 2013.04.14. 21:53:19

@charlieharper: en sem ertettem elosszor, 4X kellett elovasnom, hogy megertsem:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.14. 21:53:23

@zopilote: el is rontottam mert ugye ON TODAY SKY
de mindegy csak osszehozzuk:)

2013.04.14. 21:53:32

@dirtyfreebird: amikor a felesegemnek eloszor mondtam meg udvarkas stadiumaban, azt mondta a puszira, hogy "not on our first date"

A Tyne folyó déli partja 2013.04.14. 21:53:58

@aleb19: ha tudnál olvasni, tudnád értelmezni is, amit írtam. azt írtam, hogy mindenkinek, aki egy nyelvet megtanul, ami nem az anyanyelve, van akcentusa. az angolnak meg angol akcentusa lesz, ha magyarul beszél, nahát.
más akcentusok is felismerhetőek, nem csak a magyar.

A Tyne folyó déli partja 2013.04.14. 21:55:39

@tildy:): igen, én is hallottam otthon turistákat beszélgetni, és totál egyértelmű volt, hogy nem a környékről jöttek, annyira másképp beszéltek. másképp is ejtettek hangokat. de ez tájszólás, nem akcentus.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.14. 21:56:07

@dirtyfreebird: ez konkretan megtortent annak idejen, angolul kicsit sem tudo haver, mikor vegeztunk a kocsmaban /amugy a pultos csaj kifejezetten szimpatizalt vele/ es mennunk kellett akkor , bucsuzaskor mondta neki
giv mi puszi
eskuszom megtortent nem birca vagyok:)

DieNanny CH 2013.04.14. 21:58:16

@dirtyfreebird:
Nos, az én ujjlenyomatomat beporozták, aztán a port ecsettel elkenték, majd lehúzták egy öntapadós fóliával és rátették egy fehér lapra...

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 21:58:19

@Buszex:
Nos ez a mondatod a másik tipikus megnyilvanulasa a sikeres panellakoknak.
"akkor te ne ugass (2 s) bele a magyar blogokba, seggarcú."
Ez aztán jó érv.

A blog szervere Budapesten van.
Úgyhogy te se ugass bele mert ide csak a budapestiek írhatnak.

zopilote 2013.04.14. 21:59:05

@ctboy:
Ez a hunglish, ezt nagyon vagom:) Mi is igy beszelunk egymas kozott, ha osszejovunk magyarok paran. Azt hiszem, ez termeszetes is, leegyszerusitese a magyar es az angol nyelvnek. De mas nepek is igy vannak ezzel, pl a mexikoiak az USA - ban spanglish - ul beszelnek egymas kozott.

A Tyne folyó déli partja 2013.04.14. 22:00:39

@dirtyfreebird: nekem csak kb. egyszer mondták, hogy jól beszélek, pár hónappal azután, hogy kijöttem (a főnököm, mikor lejárt a három hónapos próbaidő. azt mondta, hogy "Your English is amazing", még szép, egy angoltanári diplomával...szerintem a két másikhoz hasonlított csak.

meg nem olyan rég, szaunában voltam, ott a társalgáskor odaszólt az egyik pasas,gyanakodva, hogy "Are you English?"

DieNanny CH 2013.04.14. 22:01:52

@Muscari:
De jó, erről nem is tudtam. Bár, mintha rémlene, hogy pár éve olvastam egy cikket, miszerint Kántor kitömött teste ott van kiállítva. Jól emlékszem?

2013.04.14. 22:04:25

@ctboy: sot, otthon a thumb drive-ot pendive-nak hivjak. A satnav-et meg GPS-nek

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.14. 22:04:33

@A Tyne folyó déli partja: nem veletlen raktam macskakormok koze. :)
Merthogy itt a tajszolas is lehet accent ( de dialect is) , magyarban meg ugye kulonbozot jelent a tajszolas es az akcentus.

A Tyne folyó déli partja 2013.04.14. 22:04:57

@tildy:): na,én ezt a csurkáztad szót pl. még sose hallottam. a góré volt már a rejtvényben, azt onnan tudom.

de pl. a múltkor megkérdezte a miskolci barát, hogy azt a butykát használod? a sufnit értette rajta, én ilyen szót, hogy butyka, sose hallottam. meg azt mondta,hogy a banán haja, nem a héja. a makukáról nem is beszélve, de azt pont pár nappal azelőtt olvastam, hogy Borsodban az a szotyi (napraforgómag, vagy mi, hivatalosan), szóval azt értettem.

mzgldr 2013.04.14. 22:05:06

@dirtyfreebird: Oké és ez kit érdekel? Engem (neked csak uram) nem.

DieNanny CH 2013.04.14. 22:08:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Hű, most jól elszégyelltem magam... Az első felvételt hallgattam meg, és bizony én nagyon ronda nyelvnek tartom a svájci németet, erre ez a csángó néni azt mondja, hogy minden nyelv szép, ha becsületesen van beszélve...???

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 22:08:44

@charlieharper:
(-: (-:
Gyors eszjarasu magyar lany? Vagy kulfoldiul beszel?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.14. 22:09:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
török, hanem türk --- ebben is igazad van

Mi azért mondtuk Turkish-nek, nem Turkic-nek mert a másik kollégám az Észak-Ciprusi Török Köztársaságból valósi, és emiatt hontalannak titulálja magát. Viszont a előszerettel hivatkozott Bulgária török történetére.

Egyébként agy rádió riportban egy Yale-en tanitó professor azt állitotta, hogy a türk nyelvek olyan közeliek maradtak, hogy Ő aki Isztambulban tanult törökül, minden gond nélkül beszélgettett Kinában (Urumcsiban) a helyiekkel. Emellet Kinától-Törökországig mindenki megérti a másikat. (üzbég, kazah, türkmén azeri, tatár stb)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.14. 22:09:36

amugy nem tudom mashol hogy van, hogy visszakanyarodjak, de ha en bemegyek dolgozni beutom az ssn-m /ado-biztositasi kartya, hol hogy hivjak/, elso het jegyet es ateljes tenyerlenyomatomat kell tennem a masinara
es akkor vagyok bent a meloban
az elozo meloban a mutatoujj eleg volt

(deleted) (törölt) 2013.04.14. 22:10:07

@A Tyne folyó déli partja: a szotyi az alföldön rica, ha valakinek nem volt meg :)

DieNanny CH 2013.04.14. 22:10:51

@dirtyfreebird:
Hát, Ausztriában mondják sokan, hogy Servus, lehet, egy dialektust beszélő 'szevaszra' módosította...

DieNanny CH 2013.04.14. 22:11:24

@hagyma:
Tóti Tibi is ki van tömve?!?!?!

Void Bunkoid 2013.04.14. 22:12:32

A cikkíró valszeg nagyon szerencsés, mert megelégszik az eddigi - valaki által alkalminak minősített, és amúgy csakugyan azok - munkaköreivel, meg azzal hogy csak pár hónapig érdekli valami, aztán irány mást csinálni, tök más helyen.

Ez egyedül akkor válik neccessé, amikor - nem kívánom neki, de megtörténhet - valami komoly baj éri az embert, durvább baleset, súlyosabb betegség vagy hasonlók. Akkor elég szomorú lehet gyökértelenül, család-barát-ismerős nélkül kukutyinban rekedni.

Az akcentusokon meg ne veszekedjetek már, az Angliába költöző egész nyamvadt brit nemzetközösségi tagállamok összes tagja lefossa, hogy mekkora kapanyél akcentussal beszél, arra koncentrál, hogy ki tudja fejezni magát. A legtöbb IT-zseni indiai Angliában, akkora akcentussal mint a ház, de mind a britek, mind ők tisztában vannak vele, hogy nem azért lettek felvéve, hogy lealázzák Ian McKellent (tudjátok, a gandalf...) a Macbethből, hanem hogy IT-zsenik legyenek, és értsenek angolul.

2013.04.14. 22:12:42

@hagyma: cia-nal dolgozol? Tudod, akik soha nem talalnak meg semmit...

zopilote 2013.04.14. 22:14:34

@tildy:):
Itt csak sour creame, soured - nek meg nem is lattam. Amikor kijottem, az volt az elso, hogy kiirtam egy lapra a legfontosabb elemiszerek es alapanyagok nevet es azt tanultam meg leghamarabb. Utana a karomkodast es a " csunya szavakat " :)

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 22:15:20

@mzgldr:
Magázzalak is mi? Hulyegyerek.
Kit érdekel hogy érdekel e.
Ezt kapod ezt eszed.
@A Tyne folyó déli partja:
Es mit csinaltal a szunaban hogy gyanakodni kezdet? (-:
De eleve hulye a kerdes mert azt kellet volna kerdeznie hogy Are you British? (Scotish? Wels? English?)
Koedukált szauna van a tyne folyo deli partján?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.14. 22:16:04

@charlieharper:
Szerintem már rénk fér egy lecke @Buszex: -től. Ha itt továbbra is kommentelni (hozzáfüzéseket irni??????) akarunk.

Fujj INDEX. KOMMENT küldése??????????

A Tyne folyó déli partja 2013.04.14. 22:16:34

@zopilote: erről volt anno óránk, hogy többnyelvű gyerekeket vizsgáltak, gyakorlatilag, az egyik nyelvi környezethez kapcsolódó dolgokat a másik nyelven is az elsőn nevezték, de mi is így beszélünk, úgy egyszerűbb, nem kell átállni az agyadnak, hogy most mi is az magyarul, meg akikkel itt beszélek, azok értik.
pl, egyszerűbb azt mondani, hogy menjünk a self checkouthoz, mert ha azt mondom, hogy az önkiszolgáló pénztárhoz, tovább tartana leesni, mert az angol környezetben vagyunk.

2013.04.14. 22:17:46

@ctboy: legfeljebb kiszurom Buszexet az EnPad-omon

aleb19 2013.04.14. 22:18:10

@szerengeti: miskolcon meg makuka=szotyi ezen viszont evekig rohogtem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.14. 22:18:22

@DieNanny: hat remelem nincs, de kantort valoban kitomtek es ugy ize preparaltak,d e nem tudom a rendszervaltasz szele nem vitte -e el mert kommunista kutya volt
@charlieharper: eskuszom csak egy hotel:)
mikor felvesznek beszkenneltetik veled a tenyered
es onnantol csak ugy tudsz belepni a meloba

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 22:18:55

@szerengeti:
Kerdes hogy az alfold melyik reszen mert a nagyalfold nagyon nagy am.
Egyebkent igen.
A burgonya lehet krumpli, pityoka.
A reszeg ember pityokas.
A csicsoka egy krumplihoz hasonlo noveny.
A limbo cola es bor kevereke.(boros kola)

Void Bunkoid 2013.04.14. 22:19:07

@szerengeti: rica??? nálunk (szintén Alföld) szimplán csak "mag" :)

zopilote 2013.04.14. 22:19:26

@A Tyne folyó déli partja:
szotyi = szotyola
kotla = fazek v. labas (Alfold egyes reszein)
kupja = kapa's, kapja (horgaszatnal, szinten Alfold)
bongyor = gondor (Dunantul, Papa kornyeke)

A Tyne folyó déli partja 2013.04.14. 22:19:29

@dirtyfreebird: beszélgettünk csak. olyat meg nem szoktak kérdezni, hogy British vagy-e:) sőt, az lehetek akkor is, ha állampolgárrá váltam:)
igen, koedukált a szauna, nem meztelen, ne aggódj:)

AarhNie 2013.04.14. 22:22:28

"Servus" úgy tudom latin szó. Szolgát jelent. Talán innen van a magyar "alázatos szolgája">>>"alá' szolgája". Ezek csak tippek.

Más..
Littlefinger flying (Kisújszállás)
Universidy-Buniversidy-Seadance (Egyedem-begyedem tengertánc)
:))

DieNanny CH 2013.04.14. 22:23:45

@A Tyne folyó déli partja:
A 4 éves unokaöcsém volt édes, mutattunk neki képet Pestről, kérdeztük, hol készült, erre a válasz: Ungarnban. Pedig Pesten még nem is járt.

M. Péter 2013.04.14. 22:25:01

@hagyma: Zöld kártyával is deportálhatnak súlyos vagy akármilyen kábítószeres bűncselekmény esetén. Pl. www.lodinews.com/news/article_a6e2ff3d-ca26-580d-a35f-d416281a4ecd.html

(deleted) (törölt) 2013.04.14. 22:25:07

@dirtyfreebird: na, ha limbo, akkor Halas környéke, mert az Alföld közepén inkább mixer :)
a csicsóka az tényleg tök más növény, mint a burgonya, a pityóka meg inkább erdélyi, legalábbis én csak ott hallottam.

DieNanny CH 2013.04.14. 22:25:57

@AarhNie:
"Littlefinger flying (Kisújszállás)
Universidy-Buniversidy-Seadance (Egyedem-begyedem tengertánc)"
:-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 22:26:36

@hagyma: Asztalosok hátrányban.
Azok meg az 5-os számot is két kézzel mutatják.
En is láttam mar olyat itt hogy ujjlenyomat scan.
@A Tyne folyó déli partja: Milyen igaz.
Vegre valaki szepen megfogalmazta mirol van szo amikor angol szavakat hasznal valaki.

Egyebkent olyan is van hogy nyelvi kornyezetben valaki ugy tanul idegen nyelvet hogy a magyar megfelelojet nem is tudna megmondani.
Csak tudja használni adott környezetben.
Ez akkor van amikor mar nem szotarbol tanulsz hanem csak a jelentese alapjan.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 22:30:24

@szerengeti:
A francba, lebuktam.
Egyszer volt egy buszsofor akinel jegyet akartam venni.
Mondom neki.
Halasra kerek egy egészet. Haromszor kellett elmondanom neki. Harmadszorra mar majdnem ledobott.
Aztán bevillant neki valami.
Ja, hogy Kiskunhalasra? Hat miért nem azt mondod? Kerdezte o.

Hat gondoltam, te is valami messzi helyről jöttel.

zopilote 2013.04.14. 22:30:34

@A Tyne folyó déli partja:
Igy van, sokkal egyszerubb a hunglisht beszelni egymas kozott, megertjuk konnyebben. Soha nem is szegyelltem, hogy igy beszelunk, sot eszre sem vesszuk. Az mar cikisebb, amikor otthon vagyok, es az elso napokban at kell allnom az idegenben ritkan vagy soha nem hasznalt magyar szavakra. De egy het utan mar beall az agyam a magyarra. Ugyan ez van, amikor visszajovok, kell par nap a nyelvi asszimilaciora:)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.14. 22:33:34

@dirtyfreebird: "Ez akkor van amikor mar nem szotarbol tanulsz hanem csak a jelentese alapjan."

Igen ez különösen szaknyelvnél igaz.
Gondolj bele milyen kellemetlen, kitalálni a könyvelési szakkifejezéseket magyarul, ha egy amerikai tankönyvből tanulsz.
Már akkor bajban vagy ha a Skype menüje angolul van előtted, és segiteni akarsz valakinek egy beállitásban. Viszont a magyar menü kifejezések olyan mesterkéltek, hogy sokszor meg kell számolnom, hanyadik menüpontra akarok hivatkozni és visszakérdezem, azt hogy is nevezték el.
Hidd el nem az eszemet játszom.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 22:35:27

@AarhNie:
A magyar az érdekes nyelv egyébként.
Nem tudom van e meg olyan nyelv ahol a távolságtartást illetve az alá-fölérendeltségi viszonyt így ki lehet fejezni a magázással.
Földesúri -jobbágyi viszony.

zopilote 2013.04.14. 22:37:04

@dirtyfreebird:
Kerjuk Halast nem cikizni:) En odavalosi ( is ) vagyok, ott kezdtem iskolaba jarni. Sajnos halasiul mar nem tudok, plusz abban az idoben oroszul jobban beszeltem, mint magyarul:( De hal' Istennek, hamar elfelejtettem:)

zopilote 2013.04.14. 22:38:32

@dirtyfreebird:
Van bizony! Pl a spanyol! Szerintem latin orokseg, nalunk is.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.14. 22:38:54

@dirtyfreebird:
Állitólag a Japán ebben a király (hierarchikus nyelv)
Az angol azt szereti tudni mi mikor történt.
A magyar inkább területi elhelyezkedésre asszociál .

Maxval?

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 22:39:19

@ctboy:
En tudom, ertem hogy nem. Ez annak aki kulfoldon van egyertelmu mert mindannyian ezt tapasztaljuk.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.14. 22:40:41

@ctboy:
A magyar inkább területi elhelyezkedésre asszociál .
pl. valahol igazad van

2013.04.14. 22:40:55

@dirtyfreebird: francia, koreai, japan es egy csomo masik

(deleted) (törölt) 2013.04.14. 22:41:20

@dirtyfreebird: :D

Amúgy ha már így limbo, ezt azért is jegyeztem meg ily szépen, mert volt egy eset még nagyon régen (18 év körül, ah), hogy Halasról indultunk buliba barátokkal, aholis limbot ittunk, de mixerként próbáltuk kérni... nem értették, tanultunk egy új szót. Aztán mentünk tovább vonattal, átszállás Cegléden, még egy limbot szeretnénk, vagy mixert, mindegy, de egyiket sem értették, mert ott úgy hívják, VBK (vörösboroskóla). A bulihely viszont fent volt a Mátrában, ahova felérve kiderült, hogy náluk meg vadászként kell kérni :)))
Amúgy nem szeretem a vörösboroskólát egyáltalán, de akkor az volt nekünk a megfizethető.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 22:42:46

@zopilote:
Nem cikiztem.
En is majdnem az vagyok. Legalábbis mindenért Halasra kell menni. Kórházba legalábbis.
Csak elmondtam hogy mit tapasztaltam egy nem odavalosi emberrel.
A bekescsabaiak is Csabanak mondjak a varost.
Ezek lehetnek furcsak az "idegeneknek".

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 22:46:04

@szerengeti:
Ti aztan korbejartatok magyarorszagot egy buliert.
Remelem a vegere odaertettek. (-:
Kesz nyelveszek lettetek mire odaertetek.
Ami bizony nem kis teljesitemeny a sok Limbotol, Mixertol, VBK-tol, Vadasztol nehezen forgo nyelvvel.
He-he.

2013.04.14. 22:46:51

@zopilote: avidekiek tenyleg megmondjak egy budapestirol beszed alapja, hogy bp-i? Szavak vagy dialektus alapjan?

zopilote 2013.04.14. 22:47:36

@ctboy:
" Viszont a magyar menü kifejezések olyan mesterkéltek "
Ezt en sem tudom megszokni:( Bar neha a magyar szakkifejezesek talalobbak, pontosabbak, ha nem is a szamitastechnikaban. Megfigyeltem parszor, hogy angol nyelvu munkatarsaim percekig probaltak valamit megmagyarazni egymasnak, amit magyarul 2 - 3 szoban el lehetett volna mondani.

(deleted) (törölt) 2013.04.14. 22:48:13

@dirtyfreebird: Kétnapos buli volt (-:
A többiek nem hiszem, hogy emlékeznek ilyen "nüanszokra", én meg rendszerint nem ittam sokat.

zopilote 2013.04.14. 22:50:17

@charlieharper:
Legtobbszor igen:) Mas a hanglejtesuk, sokszor mas szavakat is hasznalnak.

Shebelle 2013.04.14. 22:51:31

@dirtyfreebird:
nem elsősorban párkapcsolatra gondoltam(imegtaláltam az igazit holtomiglan :) !!!), csak általában a változásra

Muscari 2013.04.14. 22:54:49

@DieNanny: igen, tenyleg ott van szegeny Kantor. Jo a muzeum egyebkent, erdekes

.@tildy:): irtam neked, nezd majd meg. En most megyek aludni, jo ejt mindenkinek

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 22:57:40

@Shebelle:
Tudom, csak piszkaltalak.
Sok boldogsagot.

Shebelle 2013.04.14. 22:58:30

@zopilote:
ha úgy érezzük váltani kell, akkor...., amíg meg nem találjuk a helyes utat....
munkahely váltás nem a világ, bár néha az is.... :)
szóval szorítok, hogy az ok mihamarabb eljöjjön :) , mert nem jó a halazgatás..., bár be kell érnie azt hiszem

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 23:02:31

@charlieharper:
En nem hiszem hogy megmondanak a vidékiek hogy valaki pesti-e.
Legfeljebb az alapjan hogy mennyire bunkó.
A vidékieket- akiknek van tajszolasuk- viszont fel lehet ismerni.
Azert az orszagban a legtobben a magyar BBC-n hallhato magyar nyelven beszelnek. Meg vidéken is.
Viszont aki Salgotarjani vagy Ozdi arrol barmelyik videki megmondja hogy videki.
Csak maskeppen videki mint o. (-:

A Tyne folyó déli partja 2013.04.14. 23:04:29

@dirtyfreebird: meg akkor, ha itt jársz iskolába. de nem is kell itt suliba járni hozzá, mikor anno elsőévesként az első vizsgám után a rokonok megkérdezték, hogy miről kellett beszélni, nem tudtam elmondani, mert angolul volt a tárgy, meg a vizsga. a magyar szakszavakat nem tanultuk meg hozzá.

A Tyne folyó déli partja 2013.04.14. 23:06:09

@dirtyfreebird: tegezés meg magázás elég sok nyelvben van, nem csak a magyarban. kapásból német, francia, orosz. ezek, amiket tudok.

PannonBoy 2013.04.14. 23:06:44

Egész jól összeszedett poszt, tetszett benne, hogy logikusan van összeállítva. Szóval tényleg, rossz szó nem érheti.
Viszont szívesen olvasnék már egy diplomás, üzletemberes posztot, amivel jobban tudok azonosulni. Bár tény, az embereknek nem a "jöttem-láttam-győztem" típusú posztok kellenek, hanem amelyikben megvan a katarzis. Azokon lehet jókat kommentelni és ízekre szedni.

Az viszont kimondottan szimpatikus volt, hogy a posztíróban van motiváció és nem akar leragadni a tipikus bevándorló munkáknál.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 23:13:19

@A Tyne folyó déli partja:
Ertem. Szoval ezeken a nyelveken is.
En csak Magyarul tudok
(egyesek szerint torom)
meg angolul megy a Yes-No-Thank you szentharomsag.

Hun leo a limbo?

A Tyne folyó déli partja 2013.04.14. 23:17:42

@dirtyfreebird: hát én se beszélek ezeken a nyelveken, csak tudom, hogy ezekben van magázás meg tegezés megkülönböztetés

Veszprémben Leó, de én ezt a limbót még sose hallottam, se a mixert. vbk-t, meg vadászt már igen.

mzgldr 2013.04.14. 23:20:50

@A Tyne folyó déli partja: állítólag valahol masszaként is fut.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 23:21:55

@A Tyne folyó déli partja:
Aha.
Good night little bird.
The winter(dream) is coming.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.14. 23:23:21

@mzgldr:
Alkoholista vagy.
Ilyet csak az tudhat. (-:
Na csa mz/x vagy mi a neved.

tucano 2013.04.14. 23:41:03

Amikor először hívtam asszony randira, mondta, hogy találkozzunk a Bar Pina de Copacabana előtt.
Illetve a Budapest(ejtve Budapescsi), gyakorlatilag megegyezik a Bundapeste=seggpestis szóval. Amikor tereltem a témát egy havernál, hogy akkor hagyjuk ezt a viccet, te honnan jössz, erre mondta, hogy Campina Grande.
1:1

tucano 2013.04.14. 23:43:32

@dirtyfreebird: A brazil-portugálban gyakorlatilag nincs tegeződés. Egyszerűen kiveszett a nyelvből, megértik, de nem használják, esetleg szerelmesek egymás között, de klasszikus "Ön szeretsz?", illetve alázni, de azt is ritkán.

aleb19 2013.04.14. 23:53:29

off
latta valaki a britainsgottalente-ben szereplo magyar tancosokat ?
kicsit gusztustalan volt az a fanyalgas ahogy fogadtak a szinpadra lepesuket/magyarsagukat,de utot... es sikeruk volt olyannira, hogy a sarki boltos neni /aki ismer engemete/ reggel buszken mondta mennyire tetszetek neki a magyar tancosok en meg neztem mint ponty a szatyorban azt se tudtam mirol beszel
hazaerve megneztem es tenyleg jo volt es raadasul pestrol szemelyesen ismerem az arcot/szucsigyerek/ tenyerbemaszo kis kelletlen mitugrasz,de ez most tetszett amit osszehozott

tucano 2013.04.14. 23:58:13

@aleb19: "tenyerbemaszo kis kelletlen mitugrasz" = hiphop életstílus, mindegyik ilyen, országtól és szinttől függetlenül vhogy ezzel jár az iparág. De szerintem is nagyon odatette magát.

qengland 2013.04.15. 00:12:10

0101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010101

qengland 2013.04.15. 00:14:33

@qengland: ennyi 1000 karakter. hát mi lesz ez twitter2? nem mintha többet akarnék írni általában, de ránézésre nem sok.

qengland 2013.04.15. 00:15:50

llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll

tucano 2013.04.15. 00:17:04

@qengland: gondolom a sok flooder miatt, de nagy kiszúrás az biztos.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.15. 00:22:15

@M. Péter: hosszua story nem olvasom vegig
en ugy tudom nem
de ugy remlik pl. nem kotelesek visszaengedni ha legalabb 1 napot egy evben nem toltessz az orszagban stb.
szoval vannak ra szabalyok
/de engem amr nem erint, mar nincs zoldkartyam, bevontak/

qengland 2013.04.15. 00:22:52

de, hogy valami értelmeset is írjak, azért 1,5 nap alatti munkatalálásnál közrejátszhatott, hogy már volt angliai munkatapasztalata, nem is kevés, meg nyelvtudás.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.15. 00:23:28

@zopilote: ha mar vicc igaz regi aki nem ismeri
magyar rendor vizsgazik angolbol
-ha mond 3 angol szot atmegy a vizsgan-mondja a vizsgaztato
-mire a rendor : metro, goldvin , mayer
kituno ha mond meg egyet dicserettel megy at
a rendor gondolkozik es elorditja magat
- grrrrrreeeee!

qengland 2013.04.15. 00:28:25

@aleb19: comment blogon is már írtam, hogy szerintem az nem Magyarországnak szólt, hanem annak, hogy na, már megint külfödiek jönnek, biztos szarok lesznek. szóval ilyen hatásvadász, nagyobb legyen a kontraszt utána. meg még az is lehet, hogy nem is akkor fintorogtak, csak bevágták ide. legalábbis szerintem. nem kell mindent elhinni, amit a tv-ben mutatnak :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.15. 00:30:01

@szerengeti: az istennek sem jut eszembe,Vacon hogy hivtak, de maskeppen

qengland 2013.04.15. 00:38:26

@hagyma:
- Kisvadász (boroskóla, VBK, boxos): 1 dl bor + 1 dl kóla.
- Nagyvadász (boroskóla, VBK, boxos): 2 dl bor + 1 dl kóla.
- Medgyessy-koktél (boroskóla, VBK, 3/2-es): 3 dl bor + 2 dl kóla.
kocsma.blog.hu/2011/07/11/froccskodex

qengland 2013.04.15. 00:43:03

@qengland:
Kisvadász (kis -boroskóla, -VBK, -boxos, -leó, -cibere): 1 dl bor + 1 dl kóla.
Nagyvadász (nagy -boroskóla, -VBK, -boxos, -leó, -cibere): 2 dl bor + 1 dl kóla.
KVBK (katalizátoros vörösboros kóla): 2 dl bor + 2 dl kóla + 1 dl rum.
Medgyessy-koktél (háromkettes -boroskóla, -VBK, -leó, -cibere): 3 dl bor + 2 dl kóla.
hu.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%B6ccs

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.15. 00:52:16

@qengland: ezt tudom
errol szoltunk, hogy ehhez kepest a vorosboros-kolat meg nagyarorszag teruleten belul is kb 10 felekeppen hivjak, ha jarsz az orszagban
es az ideg megol, mert 2 evig eltem vacon es elfelejtettem hogy hivtak ott

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.15. 00:54:38

@qengland: en 3 nap alatt talaltam melot amerikaban, angoltudas nelkul/jo ne egy elmeny auguszrusban miamiban egy szalloda tetejet szigetelni,, de fizettek 80 dollart netto naponta/

pappito · http://pappito.com 2013.04.15. 01:07:10

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Hát, a helyzet ma már az, hogy a 40 éven aluli csángók 90 %-a román anyanyelvű és nagy részek magyarul egyáltalán nem tud. Románnak nem tartják magukat, de magyarnak se, szóval olyan átmeneti állapot."

Ráadásul a nyelvük is el van románosodva nagyon erősen, az elszigeteltségben a többség nyelve óhatatlanul beszivárog, hatással van. Természetes folyamat.

zopilote 2013.04.15. 01:26:24

@aleb19:
Megneztem a tancosokat en is, erdekes volt:) Kicsit csopogos, de a nagykozonsegnek ez kell.
Roviden, kozonsegesen: F..n' Hungarians - gulash, czardash, shadowdance, hydrogen bomb and washing dishes! :)
www.youtube.com/watch?v=CyJ3vTGHq8U

Budapesti Szexipari Vállalat 2013.04.15. 03:04:34

@dirtyfreebird:
"Vagy copy spac -el bemásol egy egy betűt."

COPY SPACE?
Húbazmeg... Ez kemény volt.

Muhaha, öcsém...
Te ezek szerint semmilyen nyelven nem beszélsz. Magyarul a beírásaid alapján egyértelműen pocsékul, de ahogy látom, angolul se nagyon megy.

(A copy space-szel egy darab szóközt tudsz bemásolni, ugyanis ez azt jelenti... Remélem, még idejében szólok.)

Az Alt Gr-t nem fordítod magyarra, idióta, mert az van a billentyűre írva.
Csak összezavarná a hozzád hasonló hülyéket.

Egybéként a vécépucolók Nokiát használnak?
Mert más munkát ennyi ésszel nem nagyon kapsz.

Budapesti Szexipari Vállalat 2013.04.15. 03:16:46

@zopilote:
A lobster nem rákot jelent, hanem homárt. Kicsit gyúrjál még angolra.

@ctboy:
Ilyen egyik sincs. Majd próbálj életszerűbb példákat kitalálni.

@dirtyfreebird::
Te csak szeretnél panelban lakni a mostani kutyaól helyett, faszfejkém.

A Budapest szót meg egyszer hallottad, amikor elment valaki melletted rádióval a kezében, kb. ennyit tudsz róla, baromka.

Budapesti Szexipari Vállalat 2013.04.15. 04:18:48

@tucano:
Elárulom: az angolban sincs tegeződés. Csak magázás van.

A japánban pl. nincs tegezés meg magázás, de a szónak eltérő alakjait használják az egyenrangúval, az alacsonyabb rangúval, a magasabb rangúval és császári szinttel való beszédhez, és mást a nők, ha férfival beszélnek, mást, ha nővel.
(Van egy durva, egy családi, egy baráti, egy udvarias és egy hódolatteli alakjuk az igéknek, mondjuk annyi könnyítés van, hogy nincs igeragozás, még ennyi sem, mint az angolban, de annyi nehezítés is, hogy az igéknek még ezeken az alakokon belül is vannak különféle formái, -maszu, -ta, -ku és még néhány forma, a végződés szerint.)

Ezeknek a szóalakoknak első nekifutásra sokszor semmi közük egymáshoz azon kívül, hogy ugyanazt jelentik (vannak persze szabályszerűségek, de nem túl átlátható egy európai embernek, hogy hogy lesz a taberu (=enni) szóból mondjuk mesiagaru vagy a yaru (=adni) szóból sasiageru egy felsőbbrendűvel beszélve).

Szóval nem egyszerű nyelv. :-)

orange85 2013.04.15. 06:23:18

@Budapesti Szexipari Vállalat: látom te is azok közé tartozol akik helyretesznek másokat,csak hülye vagy hozzá...az angolban is van tegezés,igaz hogy nincs külön alak hozzá mert a tegező kikopott a nyelvből.ha csak magázás lenne nem mondanák azt hogy you can call me...de a lényeget megragadva olyan nincs hogy egy nyelv csak tegező vagy csak magázó mert ha az egyik van akkor a másiknak is lennie kell.az angol egyszerűen nem alkalmaz külön alakot arra amit a magyar tesz tegezés/magázás során.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.15. 07:45:13

@ctboy:

Igen. A kazah munkatársam is megérti a török beszéd kb. felét.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.15. 08:34:54

@Budapesti Szexipari Vállalat:
Jaj, milyen igaz. Tenyleg copy paste.
Pedig megnehezítetted a dolgomat mert a megfejtést nem árultad el.
Jaj anyám borogass. Milyen sasszemed van.
Mar volt értelme anyádnak a hülye fiát kitaníttatni.

Van elado nod? Eppen keresek egyet.
De ne legyen agyonhasznált.
Az angolban csak tegeződés van. A magázó forma veszett a múlt ködébe.
Régies beszédben felelhető.

Úgyhogy bekaphatod szomorú szamuráj.

Remélem telik a panel fűtésszámlájára.
Teljesen lényegtelen hogy proli vagy vagy 2 diplomás semmit érő bölcsész.
Mindkét esetben többet keresek nálad.
Es mivel napjainkban a siker mértékegysége a pénz így egy loser vagy.
Sírdogálhatsz anyuka szoknyája mellet hogy jaj, a barátok.

Es nekem legalább a kezem is puha a citromillatú mosogatószertől es a fenyo illatú WC illatosítótól.

Egyik este a philipino szakacsnot dugom masik nap a pakisztani fonokaszonyomat.
Neked meghagyom a csodas magyar nőket akiknek szepseguknel csak az arcuk nagyobb.

Kotschogh.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.15. 08:44:58

@Budapesti Szexipari Vállalat:
Egyébként te tényleg Pesti bunkó vagy?
Kőbunkó?
Nem, ne válaszolj.
Azt hiszem érzem a kisugárzó értelem mindent elhomályosító feketeséget.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.15. 08:48:23

@hagyma:
Bokszoltál sokat, hogy ilyen állapotban van a memóriád?
Te sem voltál nagy piás.
Pedig mar éppen fel akartam rajzolni Magyarország vörösboros kóla térképét.
Miattad nem tudom megtenni. Mégse kellet volna tetőt szigetelni nyáron. (-:

aleb19 2013.04.15. 09:03:18

@qengland: az a baj kistaska,hogy nem lattad a musort es csak vaktaban osztod a nem letezo eszt, csekely info morzsakra alapozva
azon az esten a BGT-ben ha jol emlekszem volt holland ill francia fellepo is es szinpadra lepesuket nem fogadta fanyalgas, ellentetben a magyarokkal

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.15. 09:22:59

@aleb19:

Nem tudom hogy ez az X factoros magyar lánykát láttad e mar?
Lehet hogy ok is. (-:

Nem akarok vele mondani semmit sem, csak érdekességképpen.
Egyébként meg ne húzd fel magad hogy fanyalognak.
Angolok.
Valamire nagyon büszkék.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.15. 09:36:39

@dirtyfreebird: latin.
a servus humilimus (=alázatos szolgája) kifejezésből rövidült servus-szá, mint köszönés.

mint a magyarban a kezét csókolom->csókolom(vö. keziccsókolom, kiskeziccsókolom)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.04.15. 10:19:04

@zopilote:

-Stone fire?
-No, on today sky...

:D

Szerintem meg hatalmas poén... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.04.15. 10:35:51

@dirtyfreebird: Neked is:
No, on today sky. Nem, mán ég...
Csak pontosan, szépen... :D

qengland 2013.04.15. 10:47:45

@aleb19: te lekistáskáztál? na, hova menjek sírni. amúgy meg láttam, igaz, csak ismétlésben, az itv2-n vagy melyik csatornán. és nekem inkább az jött le belőle, hogy inkább egy jól megszerkesztett hatásvadász fanyalgás volt, mint amit annó eljátszottak a hallelujánál. de nyílván egy magyar azt fogja leszűrni ebből, hogy a Simon minden percét a magyar helyzet tanulmányozásával tölti és ez a grimasz személyesen Viktornak szólt.

aleb19 2013.04.15. 11:05:51

@qengland: igen jol megasszondtam neked ugyi de mivel kemeny- tokos-odamondogato vagy gondolom tuleled valahogy
kerdesedre a valaszom anyuci szoknyaja ala menj sirni ott nem lathat meg senkisenem

qengland 2013.04.15. 11:18:29

@aleb19: kösz a választ, ezért már érdemes volt ma felkelnem

Arch Stanton 2013.04.15. 13:32:22

Hülyeség az egész ezzel az akcentussal kacsolatban. Mivel külföldi vagy így is úgy is azzal beszélsz vagy nekik úgy hangzik. Nézz meg egy pesten élő ruszkit vagy kínait. Ő is akcentussal beszéli a magyart. Nekünk az akcentus nekik meg ahogy mi beszélünk. Ezt nem lehet áthidalni.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.15. 15:22:16

@dirtyfreebird:
@aleb19:

Ja, itt a link vegyesen nevetni.
Vagy sirni,,,,
www.youtube.com/watch?v=S4dLIxD-Bmw

Krisztina Nagi az X factorban.

tucano 2013.04.15. 15:34:58

@Budapesti Szexipari Vállalat: "Elárulom: az angolban sincs tegeződés."
De a portugálban van! Csak a brazil-portugálban halt el.

M. Péter 2013.04.15. 19:46:33

@Budapesti Szexipari Vállalat: A thou akkor micsoda? Észak-Angliában és Skóciában még mindig használják?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása