oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. január 26. 06:53,  Menni vagy maradni: melyik a könnyebb út? 498 komment

2013. január 26. 06:53 Határátkelő

Menni vagy maradni: melyik a könnyebb út?

A külföldi munkavállalás kapcsán gyakorlatilag állandó vita a „mennyi könnyebb vagy maradni" kérdése. Miután a dolog szerintem reménytelenül eldönthetetlen, a mai poszt sem kíván több lenni egyetlen személyes véleménynél. Szerzője, Heffi napokon belül útnak indul, és ha jól érzékelem, most döbbent rá igazán, mire is vállalkozott.

bőrönd és férfi.jpg

„Folyamatosan olvasom a Határátkelő posztjait s Bpetya75 bejegyzése megerősítette bennem az érzést, hogy néhány gondolatot monitorra vessek. Bevallom, kavarognak bennem a gondolatok, de igyekszem áttekinthetővé tenni azokat.

Harmincöt éves leszek idén. Autószerelőként végeztem, de azonnal továbbtanultam, míg mérlegképes könyvelő lett belőlem. Dolgoztam könyvtárban, irodában, bevásárlóközpontban, sofőrködtem – míg megtaláltam a helyemet egy könyvelőcégnél.

Közben megismertem páromat, megházasodtam. Volt hol laknunk, volt egy autónk, azt hittem, nem lehetett okom panaszra.

Közben, ahogyan teltek az évek barátaim, ismerőseim szépen lassan elszivárogtak külföldre. Akiknél aztán azt láttam, hogy ha nem is könnyen, de mégis csak jutnak egyről a kettőre, s ha nem is boldogok, egy-két ráncuk eltűnt.

A sors útjai azonban kiszámíthatatlanok, békés kis életem felfordult, feleségem elköltözött, két éve elváltunk.

Azóta rendszeresen jöttek a lehetőségek, hogy én is kimehessek külföldre, de minden lehetőséget visszautasítottam. Úgy éreztem, én azért születtem Magyarországra, mert nekem itt kell boldogulnom. Ha Isten (vagy a Sors, vagy ki miben hisz) azt szerette volna, hogy mondjuk Németországban dolgozzak és ott boldoguljak, ott születtem volna – érveltem.

Aztán a második ilyen év végén jött egy sokadik lehetőség: ismerősi segítséggel szállás, és munka Belgiumban. Miután munkahelyem helyzete kicsit ingatagabb lett a válság miatt, és párt sem találtam magamnak, pici hitelem pedig alig fogyott, úgy döntöttem, ez az utolsó lehetőségem, hogy kimenjek és kipróbáljam magam, megismerhessek egy másik kultúrát.

Amikor ezeket a sorokat írom, még van tizenegy napom az indulásig. Közben rádióban hallottam egy beszélgetős műsort, amiben kimondták: akik elmennek, a könnyebb utat választják.

Ami engem illet, ez rosszul esett.

Napról-napra közelebb az az időpont, amitől rettegek. Amikor utoljára zárom be magam mögött a lakásom ajtaját, aminek kinézetéért rengeteget dolgoztam. Amikor barátaimnak utoljára csapok a tenyerükbe, amikor – szerencsémre – még élő szüleimet utoljára ölelem meg.

Amikor január 31-én még leülhetek a munkahelyemen ahhoz az asztalhoz, amihez tíz éve minden nap leültem, február 1-én pedig egy idegen országban hajtom álomra a fejemet.

Ezek a kedves olvasóknak csak betűk, nekem pedig olyan érzések, amik már most szívembe hasítanak.

Kérdezheti bárki, akkor miért megyek el? Van lakásom, sok barátom, haverom, fixnek tűnő munkahelyem, élnek a szüleim, stb.

Néha én is elgondolkodom: miért megyek el?

De rengeteget tanultam, hogy könyvelő lehessek, hogy érettségim is legyen. S mindezek után, napi 10-12 órát dolgozom, amiért annyi bért kapok, amiből ha kifizetem a rezsit, az ételt, a meglévő kis hitelem részleteit, minden hónapban 25-étől már nem alvással telik az éjszakám, hanem számolgatással: mennyit költhetek, hogy fizuig kihúzzam. Illetve hány napot ne egyek.

Miközben heti 50-60 órákat dolgozom.

Persze kapom az ötleteket: váltsak munkahelyet. De miután sok cég ment tönkre a válságban, sok könyvelő is elveszítette az állását. Rengeteg a munkanélküli könyvelő (is).

Természetesen próbáltam másodállás után nézni, még multinál éjszakai polcpakolást is, de sajnos túlképzett vagyok, elhajtottak. (Ők hivatkoztak erre.)

Talán ebből is látszik, nem büdös nekem a munka. Kint is takarítani fogok. Bármit elvégzek, amiért – viszonylag – tisztességes bér jár.

A fenti gondolatok összessége miatt döntöttem úgy, hogy szerencsét próbálok külföldön. Hogy jól döntöttem-e, majd az idő eldönti. De napról-napra jobban érzem: nem feltétlenül a külföldi munka a könnyebb út."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Belgium

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr675044197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

deputy sheriff 2013.01.26. 07:41:43

Szep gondolatok, de ugy irsz, mintha a Marsra koltoznel. Meg ha a vilag masik vegere koltozol is, 1 nap repulovel es atolelheted a meg elo szuleidet barmikor, meg pacsizhatsz a haverokkal. Nem kell ezt ennyire tul dramatizalni. Az ember meg altalaban a konnyebb utat valasztja, csak az idiotak hugyoznak szandekosan szembeszellel.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.01.26. 07:47:50

"akik elmennek, a könnyebb utat választják."
Akik ezt mondják csak irigyek, semmi több.
Nem feltétlenül az anyagi javakra, hanem az elhatározásra, majd a megvalósításra, amire ők képtelenek.
Ennyi és nem több.
Nagyon tetszett az írás, megindító volt.
Az elején biztosan sok nehézséggel kell szembenézni, de majd kialakul.
Az "utoljára" kifejezés kicsit túlzó, már csak azért is, mert gondolom nem örökre megy, bármikor bárhonnan haza lehet jutni.
Megjegyzem, ha egy olyan helyzet adódna, hogy otthon az ország másik végébe kell költözni, lehet onnét még nehezebb lenne hazajárni.
Fel a fejjel és sok szerencsét!

aberdon 2013.01.26. 08:07:56

Sok szerencsét, ez egy nehéz döntés lehetett, gratulálok hozzá!

Viszont szerintem rosszul fog esni, ha mondjuk valami takarítás, mekivel végzed, hiszen ez le tudja rombolni az ember jó érzését. Főleg h azt írod "De rengeteget tanultam, hogy könyvelő lehessek, hogy érettségim is legyen. S mindezek után, napi 10-12 órát dolgozom", ha tanultál, nehéz lesz olyan munkát végezni. Legalábbi én eddig ezt láttam a legtöbb emberen.

A másik, hogy külföldön is rengeg helyen kell 10-12-14 órákat dolgozni, igaz itt meg is fizetik és marad is a hó végére!

De sok sikert mégegyszer!

River_Of_No_Return 2013.01.26. 08:10:13

“Úgy éreztem, én azért születtem Magyarországra, mert nekem itt kell boldogulnom. Ha Isten (vagy a Sors, vagy ki miben hisz) azt szerette volna, hogy mondjuk Németországban dolgozzak és ott boldoguljak, ott születtem volna – érveltem.”

Miért pont az országhatár lenne az a választóvonal, ameddig el lehet távolodni a születési helytől?
Szerintem egyébként ez lenne a könnyebb út, Istennel vagy a Sorssal takarózni és nem tenni semmit, hogy jobb legyen az életed.

DieNanny CH 2013.01.26. 08:25:48

"Amikor utoljára zárom be magam mögött a lakásom ajtaját, aminek kinézetéért rengeteget dolgoztam. Amikor barátaimnak utoljára csapok a tenyerükbe, amikor – szerencsémre – még élő szüleimet utoljára ölelem meg."

Ne fogd fel ilyen tragikusan! Valóban, nagyon nehéz az elválás, de nem örökre szól. Hiszen néhány hónap múlva már lesz annyi pénzed, hogy ha csak 3 napra is, de hazaugorhatsz szüleidhez, barátaidhoz. Kitartást kívánok neked és jó egészséget (nekem a főnököm itt Svájcban a próbaidős beszélgetésnél azt hozta fel legelőször pozitívumnak, hogy én nem vagyok egy beteges fajta. Mert eddig minden héten hiányzott a 13 kollégámból legalább egy...)

Szóval minden jót kívánok, és jelentkezhetnél néhány hónap múlva a tapasztalataiddal.
Sok sikert!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 08:29:59

@deputy sheriff: hat ez az,
amarikan belul haromszor koltoztem nagyobb tavolsagra....
meg ez a megismerek egy masik kulturat...
ahh

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2013.01.26. 09:05:59

Szerintem is túl tragikusan fogja fel a szerző a költözést. Hiszen hazamenni bármikor hazamehet, nem értem miért érzi úgy mintha sose láthatná többé a szeretteit. Remélem később jobban érzi majd magát!

"akik elmennek, a könnyebb utat választják." - Ez a mondat nálam is rendszeresen kiveri a biztositékot, de mára már legtöbbször csak annyit mondok rá: Lehet utánnunk csinálni.

tableno 2013.01.26. 09:09:40

Ez a könnyebb-nehezebb dolog teljesen egyénfüggő. Azért általában az a tapasztalat, hogy míg Magyarországon fokozatosan egyre nehezebb lesz az élet, míg külföldön brutálisan nehéz kezdés után egyre könnyebb lesz. Így az embernek inkább sikerélménye lesz az akadályok leküzdése után, nem pedig lassan összeroppan a növekvő terhek alatt.

DieNanny CH 2013.01.26. 09:19:57

@ChristineK:
Lehet, az emberek hozzáállása változott meg. Ugyanis, mikor 2000 júliusában bejelentettem a munkahelyemen, hogy nyelvtanulás céljából Ausztriába megyek dolgozni - ugyanis jó állásom volt itt! - minden kollégám, ismerősöm azt mondta, milyen bátor vagyok. 4 évvel később még mindig azt mondták, sőt, hozzátették, eszembe se jusson hazamenni, örüljek, hogy jó helyen vagyok...

Taxomükke (UK) 2013.01.26. 09:24:39

"akik elmennek, a könnyebb utat választják" - csak ismetelni tudom az elottem szolokat: egyreszt ez a kijelentes nem biztos, hogy igaz, masreszt meg, ha tenyleg igy van, akkor az miert is baj? Hivatkozhatunk itt sok mindenre (pl. "Itt elned, halnod kell"), de nekem az a velemenyem, hogy a sajat eletemert meg a felesegem es a ket fiam eleteert vagyok felelos, nem masokeert. Es aki kritizalja a dontesedet, az valoszinuleg irigy, vagy pedig igen jol megy neki, igy nem kenyszerul egy ilyen dontest meghozni (de ezzel egyutt meg o is lehet irigy).
Azt is leirtak elottem: nem 1956-ban vagyunk, hogy aki elmegy, nem tudhatja, hogy az eletben valaha meg visszajohet-e egyaltalan... A nagybatyam 1956-ban politikai okokbol eletfogytiglant kapott, a bortonkapuk megnyitasakor egyetlen lehetosege volt: irany Ausztria. Na, o aztan mar csak urnaban tert haza 25 evvel kesobb. Ma akkor mehetsz haza, amikor akarsz, nem kell ezt tuldramatizalni, es felesleges dolog rossz erzest kelteni sajat magadban.

2013.01.26. 09:33:55

"akik elmennek, a könnyebb utat választják."

Persze.
ÉS AKKOR MI VAN?!
Miért kellene a nehezebbet választani? KIÉRT? De komolyan! Kinek bizonyítana és mit, aki a nehezebb utat választja?
Használna vele saját magának? Nem.
Elismerésre méltó az, ha valaki büszkén felszegett fejjel marad, és a nehezen megkeresett pénze rossz célokra folyik el? Nem.

Akkor miről beszélünk? Az embernek jut az életből úgy nyolcvan év. Természetes, ha ez igyekszik normális körülmények között eltölteni, nem pedig feláldozni magát... kikért is? Mi az, hogy haza, manapság?
Egy hely? Repülővel egy óra alatt ott vagyok.
Az anyanyelv? Annyit használom, amennyit csak akarom.
A szeretteim? Akkor beszélek velük, amikor csak eszembe jut.
A korrupt és ügyetlen vezetés, akiknek a zsebét az otthonmaradottak adóforintjai tömik? Na, értük meg nem érdemes maradni.

Pajtás, keresd a boldogulásodat, és ne hagyd, hogy a lelkiismeret-furdalás megkeserítsen. Egy életed van, és az sokkal rövidebb, mint az "országé". Éld úgy, ahogy méltónak érzed.

Patkányok és süllyedő hajó?
Ezt azok mondják, akik gyávák vagy irigyek.
Mindenki a maga szerencséjének kovácsa. Ha a Magyarország nevű helyen ez nem megy, akkor kovácsoljunk ott, ahol hagyják.

Voltam tisztelettel: Gabi, 11 éve Németországból

2013.01.26. 09:34:34

Taxomükke, ezt egyszerre írtuk. És majdnem ugyanazt :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.26. 09:47:33

"Közben rádióban hallottam egy beszélgetős műsort, amiben kimondták: akik elmennek, a könnyebb utat választják. Ami engem illet, ez rosszul esett."

Miért esik rosszul az igazság?

Gregory83 2013.01.26. 09:53:08

Most komolyan! Otthon mennyivel biztosabb és kiszámíthatóbb az élet, hogy ragaszkodni kellene hozzá?! Aki azt állítja, hogy a "könnyebb út" nem otthon van az honnan tudja és mire alapozza ezt a kijelentést?!
Igenis meg kell dolgozni a pénzért és az elismerésér keményen!!!
Igen valóban jobb lenne otthon boldogulni, egy kiszámíthatóbb és tervezhetőbb életet élni! Ki nem akarná ezt!
De sajnos ez véleményem szerint Magyarországon lehetetlen napjainkban!!!

nigara 2013.01.26. 09:55:12

Hát, ha ennyire bizonytalan a posztoló, akkor nem biztos, hogy megéri elmenni. Ahhoz erő és kitartás kell. És bátorság, amit itt nem látok.

Ezt a morális vonalat, kedves kommentelők, nem kell erőltetni. Nem minden fekete vagy fehér.

Furos 2013.01.26. 09:58:47

@Taxomükke: mennyire igazad van ebben!
Hanyszor megkaptam en is,hogy nejem milyen jo meg persze te mennyit keresel es a tobbi.
A sajat csaladomert en vagyok felelos es megmondom oszinten Magyarorszagon nem mertem volna csaladot alapitani es azon aggodni,hogy mibol nevelem fel a gyermekemet.
Nagyon sok korombeli van a barataim ismeroseim kozt aki mostanaban vallalt gyereket es tele a Facebook mindenfele hudegoldognagyonfasza minden fenykepekkel mikozben 90%-nak megelhetesi gondjai vannak.
Aki azt mondja,hogy a kulfoldon eles az menekules meg konnyebb ut az vagy irigy vagy fogalmatlan .
En szeretnem a hamarossan megszuleto kislanyomnak a leheto legtobbet adni es nem azon aggodni,hogy hogyan osszam be a penzt a ho vegere,hogy ennivalo is legyen meg a szamlakat is be tudjam fizetni.
Na ez az en felelosegem!

2013.01.26. 09:59:42

Beszelsz nyelvet?

SilentDreams 2013.01.26. 10:05:28

Ez a "könnyebb út" hajtogatása természetesen úgy hülyeség, ahogy van. Egyrészt bármely utat is választjuk, mindig lesznek nehéz és könnyebb szakaszok, és előre nem is tudhatjuk, hogy mikor melyik fog dominálni. Másrészt pedig a dolog erősen szubjektív (kinek melyik felel meg jobban az elképzeléseinek, vágyainak, stb.), így abszolút igazságot kijelenteni ebben a témában is olyan, mintha meghatároznánk, hogy melyek a jó ételek, jó zenék, jó ruhák, és ezt mindenkinek ugyanúgy kellene gondolnia.

Én személy szerint az országhatárokat nem szöges drótként látom, ami elválasztja a népeket, hanem egy egyre jelképesebb dolognak, ami simán átléphető, hogy a Föld más részeit megismerhessük mindenféle szempontból, s hosszabb-rövidebb időt ott eltölthessünk kedvünk szerint. Szerencsére erre már egyre jobbak a lehetőségek, és akit ez vonz, miért ne léphetné meg a dolgot?
Ha nem tetszik neki, amit tapasztal, akkor simán tovább léphet vagy akár vissza is jöhet, ez nem egy végleges döntés, mint ahogy a posztoló mondataiból sok helyen kitűnik.

Ugyanakkor persze - saját történetemre is visszagondolva - teljesen megértem a posztoló jelenlegi lelkiállapotát, hiszen nem kis dologról van szó. Viszont ha már eddig eljutott, akkor nem véletlen, hogy itt áll.
A jelenlegi lehetőségekkel pedig sokkal könnyebb a dolog, mint évtizedekkel ezelőtt: interneten gyakorlatilag annyit beszélhet ingyen szeretteivel amennyit csak szeretne, egy olcsó repülőjárattal pár óra alatt otthon lehet évente többször is, és ha jól emlékszem, barátokhoz megy, szóval még a kezdeti beilleszkedés is meg van könnyítve.

Szóval csak semmi pánik, és kalandra fel! :-)

Diffeomorfizmus 2013.01.26. 10:13:49

@tilmir: ""akik elmennek, a könnyebb utat választják."

persze, hogy a könnyebb utat, naná.
Azért, hogy maradjon arra energia, hogy más, fontosabb/érdekesebb dolgokban a nehezebb utat válasszuk.

Frőczy Sanyi 2013.01.26. 10:18:14

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: haha, ahogy az angol mondaná 'made my day'

A posztírónak elõször is sok sikert kívánnék, ezzel a "könnyebb kint" dologgal pedig nem kellene annyit foglalkozni, elõször ugyanis kint nehezebb lesz. Igaz, ha nyitottan áll a dolgokhoz, akkor utána menni fog a dolog. Lakást pedig nem csak itthon lehet saját ízlésnek megfelelõen berendezni.
Szerintem az egészet úgy kellene felfogni, hogy most õ igen, megpróbálja kint. Legalább megpróbálta, és nem kell egész életében azon rágódnia, hogy mi lett volna ha....

Diffeomorfizmus 2013.01.26. 10:18:18

@SilentDreams:
országhatár fontos : ez szabja meg az adózás és az egyéb újraelsosztás rendjét, ahány ország, annyi elit ( a maguk precepcióival és beidegzödésével ), etc.

SilentDreams 2013.01.26. 10:19:01

@nigara:
"Hát, ha ennyire bizonytalan a posztoló, akkor nem biztos, hogy megéri elmenni. Ahhoz erő és kitartás kell. És bátorság, amit itt nem látok."

Mint írtam, ez egy természetes érzés egy nagy váltás előtt. Szerintem majdnem mindenkinél jelentkezik ez, kinél erősebben, kinél gyengébben (bár azt is el tudom képzelni, hogy valakinél abszolút nem, különbözőek vagyunk).
A posztolónál igen erősen tör elő ez az érzés, de szerintem nyugodtan próbálja ki a külföldön élést, hisz a a leírtak szerint mostanra eljutott oda, hogy kiváncsi rá és elég elszánt is hozzá.
Valóban több bátorság előnyös lenne, de mivel barátokhoz megy, ez a kis deficit valószínűleg nem lesz akadály az első időszak átvészelésében és közben meg is jöhet a bátorsága, ha számára kellemes helyen találja magát :)

Ha nem így lenne, akkor pedig simán visszajöhet, abszolút nem szégyen szerintem ezt tenni. De legalább megpróbálta. Ha sosem próbálná meg, akkor sosem tudná meg, hogy képes-e rá...
(természetesen csak akkor érdemes megpróbálni, ha van kedve hozzá, de szerintem ezzel nincs baj)

nigara 2013.01.26. 10:25:12

@SilentDreams: persze, egyetértek veled (mint mindig :) ) - de erő és kitartás nélkül inkább szenvedés lesz a dologból, és akkor tényleg veszteséggel fog visszajönni.
Nem mondtam, hogy ne menjen :) csak ahhoz, hogy legyen értelme egyáltalán megpróbálni, legalább lelkesedésnek kellene lennie. én pedig inkább az ellenkezőjét látom.

Zabaalint (törölt) 2013.01.26. 10:26:07

"Amikor ezeket a sorokat írom, még van tizenegy napom az indulásig. Közben rádióban hallottam egy beszélgetős műsort, amiben kimondták: akik elmennek, a könnyebb utat választják."

Nyugodj meg, az általános emberi lustaságból kiindulva mindig a status quo a könnyebb út. Sokkal nagyobb macera váltani, különösen, ha itthon is alapvetően rendben vannak a dolgaid.

nyuszigonosz 2013.01.26. 10:42:09

Kedves Posztíró!

Megértem mindazt, ami téged most foglalkoztat. Kilépni az eddig ismert mindenböl egyáltalán nem egyszerü. Még egy országon belüli költözés is elöször a távol, a messzi, a máshol, ami idegen.
Söt ha külföld, az annyival rosszabb.
Vagy jobb.
Szerintem nem azért születik valaki egy bizonyos országba, hoyg ott élje le az egész életét. Az egy kiindulópont.
Esetleg egy visszatérési pont is.

Nem választod a könnyebb utat, ha kipróbálsz valami újat. A könnyebb út a kitaposott ösvények útja, amit már ismersz.
Ezt az újat még nem ismered és nem lesz könnyebb. Legalábbis az elején sokkal nehezebb.
Aztán meg már rajtad múlik.
Itt valaki sokszor írja azt: "ezt dobta a gép".
A "gép" tényleg dob valamit: magunkon múlik, hogyan tudjuk hasznosítani a "gép dobását".
Sok sikert! És jelentkezz majd, ha egy kicsit szétnéztél az új utadon.

Mrs. Clayton 2013.01.26. 10:43:48

@deputy sheriff: dehogy úgy ír, úgy ír, mint aki a halálos ágyán azon mereng, hogy a másvilágról már nincs vissza út
szerintem tök fölöslegesen megy
nem olvastam végig, így nem tudom, hogy beszél-e valamilyen nyelven, de ha nem, meg ez a hozzáállás kb 3 hónap után úgy fogja hazarepíteni, mint a szél
meg kellene érteni, hogy vannak emberek, akiknek könnyebb külföldre menni, mert nem zavarja őket se távolság, se barátok, se az hogy nem mindig ért minden szót, nehezebben intéz ügyeket, bonyolultabb a dokinál, autószerelőnél, azonban más kompenzálja ezt a kezdeti nehézséget
másnak viszont ezek olyan problémák, amit semmi sem tud kompenzálni
na az ilyenek maradjanak otthon, mert hiába a hóvégére elfogyó pénz tudja, hogy hol az orvos, a postán milyen bélyeget kell kérni, a T-mobilnál elintézi, hogy kisebb csomagja legyen és a főbérlő sem pakisztáni, akinek nem is érti a beszédét, ráadásul a szomszéd szobában sem lengyelek, v hangosan horkoló fáradt magyar vendégmunkás lakik

SzerződésSertés 2013.01.26. 10:46:25

Kiköltözés előtt nekem is ilyen világvége-hangulatom volt, ma már (három évvel később) csak azt bánom, hogy nem előbb hagytam el azt a bűzös mocsarat, amit Magyarországnak hívnak.

NIKI LAURA 2013.01.26. 11:10:58

Elmondanám,Kanadába ez úgy megy,hogy papa kap egy új állást.

Új Skóciába laknak,de Vancouverbe van meló.A távolság annyi majdnem,mint Europa-Amerika.
Szóval jön egy cég,és bepakolnak mindent a nagy dobozos truckba,gyerekek iskolába kivesz,két nap múlva ők is vancouverbe kezdenek.
Lakást nem kell eladni,mert mindenki bérli,ez a "lakástépitünkagyerököknek"csak MO -van!

Nincs sirás,rivás,oszt ennyi.Mert az emberek a munka után mennek!
Nem kötik az életüket egy ideához,egy plazmatévéhez,a nagymama stelázsiához,vagy a gázszilikátos Bivalybasznádi kétszintes kecohoz,vagy a vegyestüzelésű Totya kazánhoz!

tableno 2013.01.26. 11:11:11

Amúgy én életemben egyszer sem azon az alapon hoztam döntést, hogy mi a "könnyebb". Inkább az motivál, hogy mi az érdekesebb, illetve mi kecsegtet több lehetőséggel. Ez persze általában a nehezebb utat jelentette, de eddig egyszer sem volt okom megbánni.

bpetya75 2013.01.26. 11:14:29

Örülök neki, hogy motiváltalak ennek a posztnak a megírására, egyben azt is remélem, hogy a benned lévő hatalmas veszteségérzést sikerült csökkenteni a gondolataid leírásával.

Nem a világ végére mész. Belecsapsz még azokba a kezekbe (már az arra érdemesekbe, amelyeket x hónap vagy y év távollét után is kinyújtanak feléd), öleled még a szüleidet. Talán épp ez lesz az a lépés, amivel meg tudod teremteni a békés öregkoruk alapjait. A lényeg, hogy igyekezz mihamarabb túljutni a belső akadályaidon, ne hátráltassanak odakint.

Sok szerencsét, erőt és kitartást kívánok neked!

tanato 2013.01.26. 11:21:00

@tableno: Ez egy nehéz,kérdés,könnyebb-nehezebb,persze hogy nehezebb az itthon megszokottat elhagyni,nagy bátorság kell hozzá.Persze fokozatok vannak.nagyon nehéz egyedül,kinti segítség nélkül elindulni,főleg ha az idegen nyelvtudással is hadilábak vannak.Könnyebb ha ugyan egyedül de idegennyelvtudás birtokában vagyunk.Harmadik fokozat ha nincs nyelvtudás de van kint nagyon szoros rokonság,testvéri vagy szülő gyermeki fokon,esetleg kinti szerelmi vagy házastársi kapcsolat.Nyilván a legkönnyebb ha kinti erős kapcsolat meg kiváló idegennyelvtudás is van.Plusz még ehhez jön hogy az illető kikívánkozó mihez ért,van e olyan végzettsége szaktudása amire kint jelentős kereslet van.,vagy ott is az álláskeresgetők táborát gyarapítja.

Mrs. Clayton 2013.01.26. 11:23:53

@NIKI LAURA: Niki nem kellene annyi filmet nézned, aztán lenne fogalmad a világról, persze Kanadában mindenki vándorcigány, aztán csak egy karavánjuk van és mennek városról városra, este meg tüzet raknak, nem?

2013.01.26. 11:24:55

@Jess G: ez tenyleg igy van pedig

peterthefirst 2013.01.26. 11:29:24

"Menni vagy maradni: melyik a könnyebb út?"

a valasz egyszeru, menni :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.26. 11:38:22

@jova68: +1

Jobban én sem tudtam volna megfogalmazni a saját érzéseimet, köszi, hogy megtetted helyettem.

nyuszigonosz 2013.01.26. 11:52:37

@charlieharper: Igen. És ök így szokják meg gyerekkoruktól: más munkahely - más város.
Nem csinálnak problémát a költözésböl.

kozmag13 2013.01.26. 11:59:24

Szia Heffi!
Írásodból ítélve valóban nagy lépés előtt állsz, ami érzelmileg (is) nagyon megvisel. Átérzem a helyzetedet, és a többi hozzászóló is, úgy látom...Ilyenkor valóban úgy érzi az ember, h "mindent" elveszít, ami fontos volt neki. Nos, tudom, h most ebben a pillanatban ezt nehéz elhinni, de mégis próbáld azért meg. Nem fogod elveszíteni azt, ami/aki fontos!!!!!!!!!!!!! Én azt tapasztaltam, h amit Mo-on már fájdalmasan nehéz volt elviselni (pénztelenség, az emberek reménytelensége, félelme, szeretetnélkülisége, nyugtalansága), itt megszűnt. Ami érték volt számomra, az viszont megmaradt, sőt, egy fajta módon letisztult, pl. régi gyerekkori barátaimmal vettem föl a kapcsolatot, paradox módon lett időm a magyar kultúra tanulmányozására stb. Belgiumból könnyen és olcsón haza lehet utazni kocsival vagy ha Charleroi-hoz viszonylag közel laksz, akkor olcsó fapados repülővel is.

Azért döntöttem úgy, h regisztrálok ebbe a blogba (csak miattad!), mert én is átmentem azon, amin te és úgy érzem, nagyonis van mit mondanom, adhatok egy kis bátorítást neked. Ezenkívül nagyon sok közös pont van az életünkben: én is Belgiumba jöttem ki, 34 éves vagyok, én is elveszítettem a mo-i páromat, én is rengeteget tanultam otthon (többet is, mint te), és én is takarítóként dolgozom. Szóval elhiheted, h megértem a helyzetedet. Egyébként - majd meg fogod látni -, h ha nincsenek magas extra kiadásaid (pl. magas törlesztőrészletek), nagy lesz itt a mozgástered. Még ha takarítóként dolgozol is és ez nem elégíti ki igényeidet, itt (Flandriában legalábbis) van lehetőség a továbblépésre. Ingyenes nyelvtanfolyamokon és szakmai tanfolyamokon képezheted tovább magad (ha már valamennyire tudsz hollandul). A magánemberek is nagyrészt szeretettel, megértéssel fognak feléd fordulni, és segíteni is fognak, ha nyitott vagy erre. Egyébként ha autószerelő vagy, az az egyik legkeresettebb szakma itt, úgyhogy lehet, h szakmát se kell tanulnod.

Ha van már kint barátod, aki segít, az mindenképp jó és szükséges is, mert azért lesznek hullámvölgyek. Én Leuvenben lakom, te melyik városba jössz? Ha van kedved/kérdésed, írhatsz nekem e-mailt, szívesen segítek (kozmag13@gmail.com). Sok sikert és fel a fejjel!

interpreter 2013.01.26. 12:04:52

@Jess G: Pedig igaza van,itt senki nem irt cigányokról,csak egyszerű -soknemzetű- Kanadaiakról.

Amerikában,New- Zeelandon is hasonló,de erről Hagymási Pali,vagy Pepito tudna nyilatkozni.

VíziLó 2013.01.26. 12:14:34

Rövid távon mindenképp a kiköltözés a nehezebb út, hosszú távon pedig elválik szerencsétől, egyéni adottságoktól is függően.

Nemcsak a mosogatni menőknél, de még egy multihoz vezetői állásba távozónál is sülhetnek el rosszul a dolgok. Az új, a idegen mindig kihívás, mindig nehezebb. Akármilyen rossz valakinek otthon, pontosan tudja, hogy hol olcsóbb a parizer, melyik szomszédot kérheti meg szívességre, ha nagy a baj, s nem gabalyodik bele a nyelve, ha el kell mondani az orvosnak, hogy hol fáj.

Hosszú távon, ha külföldön minden jól alakul, az illető anyagilag, mentálisan is stabil lábakon áll, akkor idővel lehet, hogy jobb lesz mint ha otthon maradt volna, de igazából erre nincs garancia, s nagyon sok csatát meg kell vívni ennek eléréséhez. S ez az, amit a maradók sokszor nem látnak.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.26. 12:24:15

@Jess G: Én sok mindenben nem értettem egyet Nikivel, de most éppen ebben tökéletesen igaza van.

2013.01.26. 12:25:34

@NIKI LAURA:
Ne felejtsd el, hogy Kanadában a nyugdíjas a nyugdíjából még mindig tud egy lakást bérelni. Magyarországon legtöbben még a fizetésükből sem. Emiatt akarnak az emberek nyugdíjaskorukra lehetőleg tehermentes saját tulajdonban lakni.

nyuszigonosz 2013.01.26. 12:29:02

@VíziLó:
Bizony: sok maradó tényleg csak a nemlétezö csillámot látja.
Nyugaton élsz = gazdag vagy, döl hozzád a pénz anélkül, hogy tenned kellene érte valamit, könnyü neked..
Sajnos ilyen ismeröseim is vannak.

Tiheli 2013.01.26. 12:47:36

@nigara: Én rohadtul elszánt meg bátor voltam, mikor eldöntöttem, hogy külföldre költözöm. A családom, barátaim is egyöntetűen támogattak. Aztán amikor el kellett kezdenem pakolni, már én sem voltam olyan bátor és felhőtlenül boldog. Most kb. 3 és fél éve vagyok itt, és attól a gondolattól sem vagyok boldog, hogy nagy valószínűséggel néhány hónapon belül haza kell költöznöm.
Egy váltás mindig azzal jár, hogy bizonyos dolgokat magunk mögött hagyunk, és szerintem senki nem válik meg szívesen olyan dolgoktól, amikért évekig küzdött, dolgozott (lásd pl. lakás).
Aztán lehet mondani, hogy van skype meg telefon, meg haza lehet repülni, de botorság azt hinni, hogy nem változnak meg a kapcsolatok. Arról nem is beszélve, hogy idős szülők, nagyszülők esetén nem is olyan egyértelmű, hogy 3 hónap múlva is átölelheted őket.
Teljesen érthető, hogy költözés előtt - főleg pakolás közben - ezek a gondolatok kerülnek előtérbe. Majd utolsó napon már azon fog izgulni, hogy le ne késse a repülőt :D

Tiheli 2013.01.26. 12:52:33

@Jess G: és mi van akkor, ha három hónap múlva hazamegy? Az valami tragédia?

Ebből az egy posztból amúgy is elég merész messzemenő következtetéseket levonni. megírta mondjuk egy óra alatt, elküldte. Lehet másnap sütött a nap és egész más hangulatban volt. Ha minden egyes nap így gondolja, na, akkor lehet gond. De ezt mi innen nem tudhatjuk.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.26. 13:29:30

@jova68:

"Ne felejtsd el, hogy Kanadában a nyugdíjas a nyugdíjából még mindig tud egy lakást bérelni."

Kanadai ismerősöm most lett nyugdíjas. A nyugdíja 1200 dollár, Azt mondja, nem tud megélni belőle sehogy se. Fontolgatja, hogy kivándorol egy olcsóbb országba - Latin-Amerika és Kelet-Európa között vacilál.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.26. 13:31:47

@NIKI LAURA:

"ez a "lakástépitünkagyerököknek"csak MO -van"

Nem éppen. Ez egy alapérték a normális embereknél.

Ahol sok a bérlakásban lakó, az jellemzően kényszerállapot. A ilyen országokban is az a jellemző, hogy a jómód jelen a SAJÁT lakás - nem véletlenül.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 13:34:08

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: mert ez nem igaz
vagyis lehet igaz egy 6 nyelvet beszelo orvosnal pl, de 80 szazalekban egyaltalan nem igaz, nem egyszeru egy uj orszagban felepiteni egy uj eletet
en pl tobbet melozok itt mint otthon tettem es bizony hosszu evek voltak mire egyenesbe jottem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 13:36:05

itt van pl a posztolo, mennyivel less neki konnyebb belgiumban, sejtem nyelvtudas nelkul, valoszinu valakivel kozos lakasban takaritani, mint otthon ulni egy konyveloirodaban
/mondjuk jelzem mindenki jobban jart volna ha marad autoszerelo/

2013.01.26. 13:36:05

Nem hinném, hogy könnyebb lenne a kivándorlás, legalábbis azoknak biztos nem, akiknek szorosak a kapcsolatai a családdal meg barátokkal, plusz van egzisztenciája is itthon. Nekik is, meg akiknek nem adottak ezek a feltételek, ugyanúgy meg kell küzdeni a sikerért, akár itthon. Több mint valószínű, hogy akik sohasem tettek semmit érte, hogy jobb legyen nekik, azok hirdetik, hogy kint csak bele kell ülni a jóba.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.26. 13:38:03

@hagyma:

Mindig egyszerűbb olyan helyen küzdeni, ahol JOBBAK a feltételek.

Mo-n ugyanazzal a melózással sem jöttél volna valószínűleg "egyenesbe", azaz az lett volna a nehezebb út. Magyarul: a KÖNNYEBB utat választottad.

Ez szimpla gazdasági kérdés. Nézd meg, hogy ugyanaz a munka milyen életszínvonalat biztosít Mo-n és az USÁ-ban! Na ugye!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 13:41:03

@charlieharper: hat azert nem egeszen igy van
ez igy sarkos
egyreszt sokaknak vann azert hazuk
masreszt fiatalabb korban jellemzobb a vandorlas, igy csaladok meg stb. akkor koltoznek ha tenyleg minosegileg job munka /es penz/ van kilatasban
van aki meg eleteben ki nem tenne a labat az allambol ahol szuletett
szoval a kep sokszinubb
/ez USA, de gondolom Canada is hasonlo lehet/

garibaldina 2013.01.26. 13:42:29

Kedves Heffi!
Megmondom őszintén, hogy kiverte a biztosítékot nálam a következő mondat: "Közben rádióban hallottam egy beszélgetős műsort, amiben kimondták: akik elmennek, a könnyebb utat választják." Szeretnék a szemébe nézni ennek az embernek és megkérdezni Tőle: miért ítélkezik?!? Mire alapozza ezt az "intelligens" véleményt? Ebben a témában a mi családunk már nagyon régóta érintett, hiszen a férjem már kisebb-nagyobb megszakításokkal 14 éve külföldön dolgozik. Még kicsik voltak a gyermekeink, amikor kiment szerencsét próbálni. Elege lett az itthoni "alkalmazottakat lehúzós", "majd megmondom én a frankót" kiskirályokból, a nevetséges és kicsinyes emberekből és a "sz...ból várat építeni" munkahelyi elvárásokból. Egy hirtelen jött lehetőségre 2 nap után rábólintott és minimális nyelvtudással útnak indult. Felelősségteljes döntés volt, látta, hogy ebben az országban a megélhetésre, boldogulásra vonatkozó perspektíva nem pozitív. 4 és 7 évesek voltak a gyerekeink ekkor, tehát gondolhatod, hogy milyen lelki vívódáson ment keresztül, amikor ezt a komoly döntést meghozta/meghoztuk. Nagyon sokan elítéltek, negatív véleményt mondtak erről a lépésről. "Hogy lehet egy családot itt hagyni?" "Én biztosan nem tennék ilyet!"...Ilyen és ehhez hasonló "okosságokat" hallgattunk, mire mi sokszor csak mosolyogtunk és csak annyit mondtunk, hogy majd kiderül: jól döntöttünk-e. Nem az a könnyebb út, hogy csak siránkozunk és elvárjuk a társadalomtól, az ismerősöktől a segítséget, hogy nehéz sorsunkon könnyítsenek???? Szidni mindent és mindenkit. Depresszióssá, alkoholistává válni, másokat okolni szörnyű életünk miatt. De igen! Ez az egyszerűbb! Nem szégyelljük el magunkat akkor, amikor a gyerekeinknek reggelire csak vajas kenyeret, vagy zsíros kenyeret adhatunk? Nem fáj az, amikor a boltban a filléreket számoljuk, hogy megvehetünk-e egy túró-rudit a kicsinek? Nem keseredünk-e el, amikor rádöbbenünk, hogy az érettségiző gyermekem nem tud továbbtanulni, mert nem tudom finanszírozni? De! Elszégyelljük magunkat, szomorúak leszünk. Hát ezért kell lépni, hogy ez ne legyen így! Mindenki a saját sorsának kovácsa, rajtunk múlik sok minden! Ha gyerekünk van, akkor meg kötelességünk őt tisztességben felnevelni, gondoskodni róla! Nehéz volt ez az elmúlt időszak az életünkben, de helyt álltunk! Mindannyian. A férjem, a gyerekek és én. Mindenki odatette magát, mindenki többet vállalt, mert tudtuk, hogy miért csináljuk. Lehet, hogy egy kicsit mindannyian megsínylettük, de jobb lett volna, ha itthoni fizetésből vegetálunk és semmit sem engedhetünk meg magunknak? A szeretet, az összetartozás érzése, a másik tisztelete nagyon erős kötelék a családunkban. És ez csodálatos dolog! Borzasztó nehéz lehet a férjemnek, hogy 4 havonta jöhet csak haza. Ezt igazán csak ő tudhatja. De a mai fejlett informatikai világban sokkal könnyebb már kapcsolatot tartani a szeretteinkkel, ismerőseinkkel. Először biztos, hogy nehéz lesz kedves Heffi, de ha igazán akarod, akkor sikerülni fog! Lesznek álmatlan éjszakáid, lesznek csalódások és lesz nagyon sok kétség benned, hogy jól döntöttél-e. De jól döntöttél, hidd el! Ha nem próbálod meg, akkor mindig ezen fogsz rágódni, hogy "mi lett volna, ha...." Nézz előre és gondolj arra, hogy egy teljesen új élet vár, új lehetőségek, új szerelem, új barátok. Fel a fejjel...meríts erőt ezekből a pozitív, támogató hozzászólásokból...és indulj el! SOK SIKERT KÍVÁNOK!!! :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 13:46:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem
en otthon egyenesben voltam naggyabol/ volt munka, lakas, nem kellett azon ragodni mit egyek, meg milyen sort vegyek/
itt meg a nulalrol kezdtem nyelvtudas nelkul
ez egy
ketto
nehogy azt higgyuk mar, hogy itt olyan fene nagy joletben el mindenki
nagyon sok ember melozik nagyn kemenyen havi 1500-2000 dollarert es eselye sincs, hogy hazat, lakast vegyen, berelni kell es pl. egyedul az nem is olyan egyszeru
/ne a filmekbol meg a statisztikai atlagfizetesekbol induljunk ki/
az teny viszont, hogy igen, a fizeteshez kepest meg mindig olcsobb a dolgok nagy resze igy az aapveto dolgokat megveszi, de rengetegen elnek honaprol-honapra

miegysmàs 2013.01.26. 13:51:33

Nyugodtan indulj neki,ha veletlenül nem tetszik,nem sikerül vmi.,nem erzed jol magad,legyöz a honvagy,barmikor hazamehetsz.
Ugyanezekkel az erzesekkel vagtam bele.
Aztan mindig arra gondoltam,majd 20 ev mulva,meg verem a fejem a falba,hogy miert nem probaltam legalabb meg.
A lakasom meg mindig meg van,a szüleim örülnek,hogy jol erzem magam,a barataim ugyanugy megvannak,semmi vegleges,visszafordithatalan dolog nem törtent.
Batorsag!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 13:58:51

@DieNanny: masreszt itt @ hagyma vagyok...
nem mintha nagyon titkolnam, de nem illik, mar szoltam
van akinek meg a kocsija is titkos:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.26. 14:00:56

@hagyma:

Ettől még tény. az amerikai átlag életszínvonala jóval magasabb, mint a magyarországi átlagé.

Azaz aki Mo-ról az USÁ-ba megy, az JELLEMZŐEN a könnyebb utat választja. Nyilván ez nem igaz mindenkire, de a nagy átlagra, a legtöbb esetre igaz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.26. 14:02:45

@garibaldina:

Kimondani egy tényt nem ítélkezés.

Aki elhagyja a családját és csak 4 havonta látja, az nem család - az ilyen embernek a családja lényegtelen szempont.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.26. 14:03:56

@hagyma:

Mennyi ez a sok. Azt hiszem, hogy 25 év munkaviszonya volt. Ami nyilván kevés 40-hez képest.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 14:04:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem igaz, nem konnyebb ut
maximum, amiket felsoroltam, orvosok, jol kepzett mernokok, sportolok, tehat kvalifikalt munkaerok
a nagy atlagnak nem konnyebb az ut, megha nagy valoszinuseggel, ha melozik job eletszinvonalat tud elereni
namost az nem azt jelenti, hogy konnyebb ut, mert lehet annyival tobbet is melozik
tehat ez a konnyebb ut egy butasag, aki ezt mondja jojjon mutassa meg mit tud, varjuk szeretettel

DieNanny CH 2013.01.26. 14:05:17

@hagyma:
Oké, bocs! :-) Csak szeretem a pontosságot...

T1GRIS 2013.01.26. 14:05:22

Egyértelmű, hogy menni a könnyebb út (tisztelettel a szabályt erősítő kivételek felé, mint pl. hagyma), épp ezért én is mindenkit arra buzdítok, hogy válassza ezt.
Válaszd a könnyebb utat, hiszen csak a hülye választja tudatosan a nehezebbet, úgysem fognak soha hőskölteményt vagy regényt írni rólad, hogy milyen keményen harcoltál, élvezd az életet, válj olyan emberré, amilyennek teremtettél, és ne olyanná, amilyenné a körülmények formáltak volna, járj a végére, és ismerd meg magad jobban az út során. Ezért menj külföldre.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 14:08:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hat nekem itt hivatalosan 15 ev korul less, megis tobb less
akkor nem kereshetett tul jol, vagy es nem fizetett magannyugdijba a munkahelyen
mondjuk szerintem itt egy nyugdijas jobban elvan 1500 dollarbol mint ha otthon lenne, vag kob ugyanaz
/ ha otthon is berelnie kellene, ugy ertem/

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.26. 14:09:02

@hagyma:

Magadnak mondasz ellent... :-)

Eleve ha nem lenne könnyebb út, nem menni senki. Hányan vándorolnak Magyarországról pl. Nicaraguába? Maximum családi okból, vagy mert valakinek az a kedvenc országa, azaz minimális számú ember. S hányan az USÁ-ba? Miért 100-szor annyian? Mert KÖNNYEBB az élet.

Ezek tények, melyeket kár tagadni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 14:11:57

@DieNanny: nem is neked szolt, es kosz a javitast:)
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem egy malomban orolunk
az hogy hova jut el az ember, mit er el stb. az nem azt jelenti hogy a konnyebb utat valasztotta
lehet hogy pont a sokkal nehezebb uton jut el a celjaihoz
/USA-ba egyre kevesebben neert szinte lehetetlen mar illegalisan itt maradni egy europainak, legalisan meg meg nehezebb lsd. a Vidi edzojet, ezt mondtam a buvarnak is, az nem ugy van, hogy majd engem szponzoralnak es szedem a csigat a hajokrol miamiban/

VíziLó 2013.01.26. 14:13:47

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Anyagilag jobb lehet, ha MINDEN ÖSSZEJÖN, de a könnyebb élet nem csak pénzt jelent. A posztoló egy fiatal elvált férfi, aki vajon milyen könnyen fog társat találni Belgiumban?

DieNanny CH 2013.01.26. 14:14:43

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Ilyen szempontból nézve valóban, kimenni könnyebb. Bár talán azt is bele kellene venni, hogy az első 6 hónap sokkal nehezebb lesz, mintha az ember otthon maradt volna. Viszont - és itt jön a lényeg -, utána havonta javul/könnyebbedik a helyzet, míg, ha az ember Mo-on él tovább, azonos szinten marad. Tehát hosszútávra kivetítve kimenni valóban könnyebb. Olyan, mint a hosszútávú befektetés...

miegysmàs 2013.01.26. 14:18:55

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Szerintem az USA -ban boldogulni pont nem a legegyszerübb.
Aki ott helyt tud allni,azt mar szinte barhova le lehetne dobni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 14:19:25

@DieNanny: en nem hiszem, hogy otthon nem lehet elobbre lepni
otthon is lehet karriert csinalni, otthon is lehet tanulni es dolgozni jo helyen es sokat

en azt monadanam aki eljon az "mas utat" valaszt arrol nem is beszelve, hogy mikor eljon meg abszolute nem tudhatja, hogy ez az ut konnyebb vagy nehezebb less
ezredszer mondom az igazan kvalifikalt, nyelveket beszelo munkaeron kivul ez egy nagy riziko belevagni az ismeretlenbe, sokszor ugy, hogy otthon ott hagy mindent ,pl. munkahelyet, sot akar lakast is van aki...
ez osszetett kerdes, de igy sommasan, hogy konnyebb ut az NEM igaz

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.26. 14:26:07

@miegysmàs:

Szerintem a legnehezebb ott boldogulni, ahol nincsenek meg hozzá a feltételek. Aki mondjuk Csádban vagy Laoszban képes boldogulni, az mindenhol képes.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.26. 14:29:28

Egyébként érthető sokak reakciója. Mindenki szereti úgy beállítani magát, hogy "nagyon nehéz volt, éjjel-nappal küzdöttem, de végül elértem, de te ne gyere, mert hú de nehéz". Pedig ez jellemzően nem igaz. Dehát ilyen az emberek alapreakciója. Senki sme szereti azt mondani "szerencsém volt, sokkal könnyebb lett az életem".

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 14:34:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hulyeseget beszelsz
sehogy nem allitom be magma
nem tudom mi az az "ilyen emberek" kifejezes, de eleg degradalonak tunik
inkabb nyelveszkedj, mint ismeretlenul itelkezz es elemezz
foleg ne engem
thx

azerővelemvan 2013.01.26. 14:35:18

Lazíts egy kicsit, ne szorongva indulj el, mert az meghatározhatja azt, hogy hogy kezded az új életedet. Nem háborúba vagy börtönbe mész, hanem új lehetőségek nyílnak meg előtted. Én májusra tervezem az indulást (42 éves vagyok), és természetesen bennem is van némi para, de egyre inkább csak a készülődés izgalmát érzem, nem félelmet a költözéstől. Szerintem nagyon fontos, hogy a felkészülés az anyagi alapok, nyelvtudás, lakhatással és munkavállalással kapcsolatos információk megszerzésén túl kiterjedjen egy kis lelki tréningre is. Én azzal kezdtem, hogy készítettem egy mérleget, listáztam hogy mi szól a költözés mellett, és mi ellene. (gondolom, könyvelőként ez menni fog :)) Biztos nehéz lesz az első időkben, de nem égetek fel minden hidat magam mögött. Ha nem jön össze, akkor is vissza lehet jönni bármikor, de egy próbálkozást mindenképpen megér. Sok sikert!

2013.01.26. 14:40:40

@hagyma: USAban es Kanadaban szerintem azok vandorolnak egy allambol/provincebol a masikba, akiknek a jelenlegi helyukon semmi munkajuk vagy a magasan kepzettek es a ceg atkuldi oket/masik ceg ad nekik jobb ajanlatot.
Nezd meg pl Dakotat, ahol most engedik az olajat banyaszni. Egybol mennyi ember ment oda dolgozni mindenfelol.
Mar vagy 15 evvel ezelott is mindenhol voltak forumok, hivatalokban kiirasok, hogy masik allam jogositvanyat/rendszamat hogyan kell cserelni, hogyan adod be a gyereket iskolaba. Mivel ez sokkal gyakoribb jelenseg E-Amerikaban, mint Mo-n.
Nem azt mondom, hogy mindenki (!)

miegysmàs 2013.01.26. 14:43:42

Akkor kezdje mindenki az Atacama sivatagban::))))

miegysmàs 2013.01.26. 14:44:19

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Akkor kezdje mindenki az Atacama sivatagban::))))

2013.01.26. 14:47:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Aki elhagyja a családját és csak 4 havonta látja, az nem család - az ilyen embernek a családja lényegtelen szempont."
Nem. Ez nem igaz.

Rebarbaraa 2013.01.26. 14:48:30

Huh, kirazott a hideg a cikk olvasasa soran foleg amikor azt irja:

"Amikor ezeket a sorokat írom, még van tizenegy napom az indulásig."

Nekem is pont ennyi van a cikk olvasasakor! :) Pont ennyi ido mulva fog felszalni a gepem es indulok a jobb sorsom fele.
Az itthon maradottak feltekenysegerol annyit, hogy szep lassan bucsuzkodom kozelebbi ismeroseimtol es aki megtudta, hogy elmegyek, szo szeron, nem hajlando azota szoba allni velem, nem valaszol az uzenetre h fussunk ossze. Holott eddig napi kapcsolatban voltunk. Meg rokonaim kozott is tapasztalhato ez, vagy ehhez hasonlo. Sot sajat anyam sem nezi jo szemmel toekveseimet...ez lepett meg legjobban. Es nem is amiatt ovnak h valami baj tortenhet..hanem erdekes hangszinnel csak ennyit mondanak: hat ugy legyen..majd meglatjuk.
Es erzem a hagjukban a : neked se legyen jobb mint nekem
Jol tetted, hogy elmentel, ezek az erzesek amiket fentebb leirtam csak meg jobban erositenek benne h nem szabad maradnom es (25-en) szamolgatni, hany napig nem ehetek, hogy kibirjam fizetesig.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.01.26. 14:50:11

A kultúra váltás nekem is ekkora lelki munka volt. Egy évig bőgtem a kijövetelem előtt.

Amikor megérkeztem az egész köddé vált. Tényleg az van, ahogy ezt más kommentelők is mondják, hogy a világ innen sokkal kisebb mint onnan.

Odahaza életfeledat nagyságú lelki teher arra gondolni, hogy hogy lehet pl. a kapcsoalttartást megoldani.

Innen meg 1-2 napi béremet rákölteni arra, hogy haza ugorjak az egy akkor döntés, mint mondjuk az, hogy nagy bevásárlást csináljak vagy kicsit.

Popper Péter osztályozta úgy a terápiás módszereket, hogy azok célja a feltárás, vagy az elfojtás elősegítése.

A szózat, amikor azt mondja, hogy "itt élned halnod kell" megágyaz annak az elfojtó terápiának, ami ilyenkor dolgozik a lelkünkben.

Szentségtörésnek tartjuk megfogalmazni azt a gondolatot, hogy azok a keretek, amelyet a "magyar" fiókban tartunk a fejünkben számunkra a caládi életstratégia vagy a cégünk, a vonatkoztatási csoportunk számára élehetetlenné váltak.

Nem tarthatom a fejemben egyszerre a kettőt. Tehetetlen vagyok azzal, hogy mi az isten nyilát csináljak, hogy Magyarországon újra élhetővé váljon az élet.

Nincsen jogom álmodni, tervezni.

Ez közösségi és céges szinten is korlát!

Nem hihetünk abban, hogy holnaptól vagy akármilyen ponttól kezdve megfordul a trend és onnantól kezdve jobb lesz!

Vége van!

A lejtmenet régóta tart és nem látom, hogy lenne megállás!

Órási lelki teher megfogalmazni azt, hogy "kiszállok!"

Amióta kijöttem 27 embernek segítettem a kitelepülését. Ez a facebookon található ismerőseimnek közel 10%-a.

Technikai segítséget szoktam nyújtani a tervezéshez. Folyó pénzügyi tervet csináltatok pl. /cash flow/ , amiből kiderül, hogy milyen lehetőségek esetén mekkora tartalékkal kell számolni.

Az is fontos része a kivándorlást előkészítő munkának hogy ezt a hegy méretű lelki súlyt a helyén kezeljük.

Nagyon is helyén valónak tartom, hogy ezen a blogon rendszeresen felmerül ez a téma, mert a lelkünk dolgozik ezen a döntés előkészítés fázisában is és itt is.

Magunkat összehasonlítva más nemzetek fiaival, szembeötlő, hogy itt Londonban pl. az Olaszországból vagy Spanyolból itt lévő különböző kivándorló hullámok nincsenek haragban az anyaország kultúrájával, sokkal kevésbé van elszakadás jellege a kivándorlásnak.

Nálunk az 1906-os, az 1919-es, a 30-as évek generációs hullám, a 45-ös, az 56-os gyökerestül tépte ki a szívéből a magyarságát.

Az főleg az anyaország kirekesztő nacionalizmusának az eredménye. A mi nemzeti identitásunk tele van beteges barosmágokkal.

Ez az oka annak, hogy a kultúraváltás "élet-halál" kontextsuba kerül.

Azt hisszük, hogy utoljára öleljük meg a szüleinket vagy utoljára rázunk kezet a barátainkkal.

A valóság erre rácáfol majd. Ez a generációs hullám posztmodern sztori.

Egyszerűen leveszem a darutollas nemzeti idnetitásomat és egy flamand, vagy angol, vagy német munkahelyen egemelem úgy a másnapi kalapomat, hogy "Good morning!" "I am European!"

A preodern világképünk nem fogadja el ezt az idnetitás mintát. A agyaroknak nincsen unionista identitása, mert a nezeti elfojtóka 150 éve rombolta az ilyet. Tuti, hogy volt ilyenünk, mert világ életünkben soknemzetiségű multikulti közeg voltunk. A köztünk élők megtarthatták a nyelvüket, kultúrájukat.

Aki felveszi ezt a kalapot, és holnaptól európaiként mutatkozik be, hetek alatt kinövi a kirekesztő magyarságképre épülő nezeti idnetitást. Bekerül a szemétkosárba!

Én nem sajánálom, hogy kidobtam az enyémet! Ma európaiként vagy világpolgárként megbotránkoztatónak tartom a kirekesztő nacionalizmust.

Örülök, hogy a kultúraváltás segített ezt feldolgozni, megérteni.

Még az otthonmaradottaknak is azt kívánom, hogy dobják ki a kukába a politikusok demagógiája által táplált kireksztő magyarságképet. Azért, mert rettenetesen ártalmas mérgező baromság!Ellentétes a kultúránkkal. Tessenek refromkori szerzőket olvasni! Kölcsey vagy Petőfi korában az unionista identitás megkérdőjelezhetetlenül volt jelen.

Ma már kiveszett!

De a világ azt használja!

Modernizációs zsákutca ez a kreálmány! A kirekesztő nacionalizmus sok kárt okoz minden szinten.

Értelmetlen zsákutca ma családi életstratégia szint számára. A kisközösségek világában. A modernizációs keret alkotó síkon is. Az, amit a magyarok a jövőkép alkotás helyén művelnek ezeken a szinteken az nonszensz!

Lehetetlenné vált tervezni a család, a közösség /beleértve a cégek világát/, vagy a pártpolitika szintjén is.

Nem csoda, hogy ez az eljotásokkal teli erő és a személyiségünk frontálisan ütközik!

Természtes törekvésünk,hogy boldog jövőt képzelünk el magunknak!

Ma az én esetemben számomra elképzelhetetlenné vált, hogy maradjak otthon és közben hinni tudjak az általam megálmodott szakmában, családi életvielben stb.

Mivel kireksztetté váltunk a társadalmi tervezés síkon, a keretek élhetetlenné váltak így magánemberként kell megoldást találni arra, hogy akkor miben hihetünk, ha a jövőbeli boldogságunkért kell tennünk.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 15:07:57

@charlieharper: persze, hogy sokkal gyakoribb es emmi kulonos nincs benne
es kb abban az esetekben van amit mondtal, es + meg egy kategoria: rengeteg fuggetlen fiatal mozog
osszejon egy srac meg egy jany es akkor keresgelnek, talalnak valami jot, jobbat, kivesznek egy uhault es odavezetnek, lakasberles es megy a melo
parhavonta meg hazavezetnek a szulokhoz
/mondjuk masik allam jogsijat es rendszamat szinte mindenhol ugyanugy intezik, de nem ketelkedem, hogy voltak rola kiirasok, mert itt mindenrol kiirnak:)
mondjuk vannak kulonbsegek az vitathatatlan pl van ahol ket rendszam kell:)
ketsegtelen sokkal nagyobb a mobilitas mint otthon, de mint lathato mar otthonrol is mennek hataratlepni, tehat megindult ez is
/en haromszor koltoztem mire megtalaltam azt a varost ahol elni es dolgozni akarok, najo nyuggerkent lehet lekoltozunk Cubaba/

2013.01.26. 15:10:27

@hagyma: a uhaulos kep nekem is bevillant amikor irtam. Nekunk is volt hozza szerencsenk :)

2013.01.26. 15:12:47

A posztolónak csak annyit tudok mondani, menjen, próbálja ki, aztán még mindig visszajöhet, ha úgy alakul. Tökéletesen megértem a helyzetét, bár a kimenetel után még nehezebb lesz egy ideig, aztán vagy könnyebb, vagy rosszabb.
@charlieharper: Nyilván vannak kivételek és működhet távkapcsolat, de szerintem a többségénél ez nem megy. Igazat adok @maxval, a gondolkodni próbáló birca: -nak ebben, 4 havonta családot nézegetni az olyan, mint a semmi. Sajnos próbáltam már. Nagy nagy semmi volt.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.26. 15:14:16

@Jess G: a koltozkodes Montrealon belul kozismerten julius 1 en a fele lakossag mas helyre koltozik kissebbet ,nagyobbt olcsobbat ,kozelebb a munkahelyhez , de sokan varost is cserelnek egy eves berleti szerzodesek jul1- jun 30ig szolnak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 15:19:32

@Turchi: szerintem itt nem tavkapcsolatrol volt szo, nem a kozvetlen csaladjat hagyta ott, janem a bovebbet, szulok nagyszulok, testverek
persze en is ismertem olyat aki annakidejen kijart"nemetbe" melozni es havonta jart haza a csaladjahoz
magyaran cask a munka es a job penz miatt jart ki
hat az hosszutavon tuti nem nagyon mukodik

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 15:23:38

@montroyal: varoson beluli mozgas itt is nagyon megvan, pont a fenti okokbol, de itt nincs idoszakhoz kotve, nem cask egyszer egy evben lehet lakast berelni:)
lejar az 1 ev meggondolja marad-e vagy nem
en harmadik eve lakok itt ebben a "lakoparkban" es egyaltalan nem mondanam nagynak, de igen gyakori vendeg a butorszallito gepjarmu
szoval jonnek-mennek
ami meginkabb jellemzobb itt az a szeptember, indul az iskola es akkor jonnek be a varosba az egyetemistak, osszeallnak paran, berelnek egy evre

2013.01.26. 15:27:30

@hagyma: Igazad van, rosszul fogalmaztam, én sem a távkapcsolatra gondoltam, hanem a bővebb családra. Attól is függ persze a dolog, hová megy ki, mennyire jó a közlekedés. Ha egy távoli országba megy, akkor igen ritkán tud hazamenni, ráadásul egy vagyonba kerül még akkor is, ha jól keres. A rokonok meg már csak olyanok, hogy egyik idős, másik beteg, segítségre szorulnak. Szóval nem egyszerű. Ennek ellenére én is járom a világot és csak abban reménykedek, hogy minél többet tudok otthon lenni, ill. otthon is tudunk boldogulni egy idő után, mert az tény, hogy csak a pénz volt a motiváló dolog az utazásokhoz. Ahogy mondani szokták, van annyi pénz hogy a szart is szépnek látjuk. :-)

montroyal ( CAN qc) 2013.01.26. 15:31:11

@jova68: vagy itt a nyugdijasok eladjak kifizetet lakasukat hazukat (segitik a gyerekeket) es super nyugdijas hazakba koltoznek minden elletassal1 haloszobas normal lakasba ... itt van a belvaros kozeleben 2 nagy epulet un. Magyarhaz 1 szobas lakasok, orvos ,fodrasz stb ... az idosok sem ragaszkodnak megszokot kornyezetukhoz.(nem mindenk)

montroyal ( CAN qc) 2013.01.26. 15:37:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ez a nyugdij 1200$ a legalacsonyabbak kozott van es egyes reszeken nehezen de ki lehet jonni beleole (vancouver toronto draga) .persze dominican ., kozep amerika stb kiraly vagy belole.. meg 18 eves csajokat is megengedhetsz belole..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 15:40:48

@montroyal: itt is kb ez van, a legnagyobb gyujtohely Florida
, nagyon szep lakoparkok vannak jo aron es mindenfele szogaltatassal ott helyben
etterem, orvos stb
sokan koltoznek le
este meg lehet bingozni

deputy sheriff 2013.01.26. 15:47:40

@Jess G: Ugy tunik, hogy en az utobbi csoportba tartozom. 17 evesen alig vartam, hogy elhuzzak a 'csaba, pedig sajat lakasom volt (igaz anyuci vette, de egyedul laktam benne), a baratnom szepsegsversenyeket nyerdesett (lehet erte trollkodni, de igy volt, aki ismer a blogokrol, az tudja, hogy nem mellebeszelek), nagyszeru es tamogato barataim. De egyszeruen nem birtam elviselni a negativitast ami aradt az orszagbol, a burokraciat, a szurkeseget...Mikor felultem az Egerbol Pestre tarto vonatra, hogy menjek a repterre, vissza se neztem. Azota voltam negyszer Magyarorszagon, (az elmult evtizedben), es az erzeseim lof@szt nem valtoztak. A baratok mar felnottek, az ex-baratnonek uj pasija van, a lakasomat eladtuk en pedig ugyanugy nem vagytam vissza egy alkalommal sem. Ket hetig jo volt ott lenni, latogatoba, de eletem legjobb dontese volt, mikor ugy dontottem, hogy lelecelek.
Hat nem vagyunk egyformak...

montroyal ( CAN qc) 2013.01.26. 15:50:30

@garibaldina: a szukossegrol es a beosztasrol egy pl:talan inkabb USA v canadai olvasoinkat kerdeznem tudjak-e pontosan mennyibe kerul 1 kilo kenyer tej liszt cukor hus ?? a nyalanksagok stb nem is beszelve.. talan ha kb valaki tudja de inkabb az a jellemzo hogy toljuk a bevasarlo kosarat es ami kell es amit csak meglatunk bele teszuk , ha gyerekek vannnak akkor mar ok is tomik tele a kosarat.. es normalis munkahellyel( nem gazdagon) tudjuk majd a vegen a penztaros megmondja mennyi a vege es biztos hogy ki tudjuk fizetni.. ezen belul tudjuk melyik az olcso v jobb bolt ahol szeretunk vasarolni... hat mar ezert is megeri ez nem pazarlasnak szamit..

T1GRIS 2013.01.26. 15:53:05

@Saman: Csillagos ötös, minden benne van.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.26. 15:54:17

@hagyma: igen a mi vandormadaraink ( sok kliensem ) telre innen is eltunik meg innen is mennek floridaba Mo-on meg mindig pejoretiv bedugni az oregeket oreg otthonba (vagy jobb helyek $$$$) itt az oregek valasztjak es orommel mennek jobb helyuk van kozossegbe ellatassal..

garibaldina 2013.01.26. 16:00:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
4 havonta találkozunk...ez tény. Utána 2 hónapig itthon van és ez idő alatt intenzíven, szeretetben éljük mindennapjainkat. Egyébként napi kapcsolatban vagyunk, mindent tudunk egymásról. " Ilyen embernek a családja lényegtelen szempont" - idézve ezt az "okosságot"...hát erre csak azt mondom, hogy sértő ítélkezés. Erről beszéltem. Milyen érdekes, hogy akik annak idején negatív véleményt alkottak a lépésünkről, most ugyanabban a cipőben járnak. Amikor a férjem haza jön, nem tud úgy ismerőssel találkozni, hogy ne kérdezzék meg tőle: tudnál nekem segíteni, hogy kimenjek külföldre dolgozni?? Most már ők is másképp látják. :)))
Biztos vagyok benne, hogy sokkal jobban szereti és tiszteli a családját az olyan ember,aki felvállalja a kinti munkát, mint az, aki csak kínlódik, vegetál és lustaságból, félelemből nem mer lépni. Nehogy azt hidd, hogy nem dolgozna itthon szívesebben,ha minden körülmény megfelelő lenne arra, hogy velünk legyen! De itthoni fizetésből nem tudná a gyermekei jövőjét biztosítani!! Magyarországon élünk , tisztában vagyunk a gazdasági helyzettel. Ez van, ez ellen nem tudunk mit tenni. Mindenhez pénz kell (gyermekeink sportolása, külön órák fizetése, szórakozás és legfőképp a tovább tanulás, albérlet fizetése ...stb). Aki ezt nem tudja megadni, annak a gyermeke hátrányban lesz azokkal szemben, akik megtehetik. Úgyhogy ne gyere ilyen demagóg szöveggel!!! Nekünk nincs semmilyen közüzemi tartozásunk, nem járunk az állambácsi nyakára, hogy milyen segélyre tartunk igényt. Akkor ítélkezhetsz, ha Te is már végig csináltad ezt az egészet és mondjuk ráment a családod erre. De tudod mit? Akkor sem, mert minden élethelyzet más és más és annyira különbözőek vagyunk. SZERENCSÉRE! Van aki tud élni a lehetőséggel és állhatatosan, előre nézve éli az életét és van, akinek ez nem sikerül!

T1GRIS 2013.01.26. 16:02:33

@montroyal: Ehhez azt tudom még hozzátenni, ahogy itt, Katarban van: Nem az a legmegdöbbentőbb, hogy a sarki kisboltban pontosan ugyanannyiba kerül minden, mint a szupermarketben, hanem az, hogy itt a kisboltokban fel sincsenek tüntetve az árak... Első alkalommal azt hittem, én vagyok a hülye, és kerestem veszettül, de nem, tényleg nincsenek. Mert ugyebár bennünk már a csontjainkban van az ösztön, hogy "aha, mi kell még, ja, elfogyott a ketchup, na nézzük, Globus 599 Ft, Univer 639..." és így tovább. És akkor bemész itt "a nonstopba" (ami meg már eleve olyan nálunk, hogy önkéntelenül is beindítja a fejedben a "Figyelem, Ön most DRÁGA helyen vásárol, legyen észnél"-reflexet), és akkor azt látod, hogy nincsenek árak.
És akkor hirtelen, sokkolóan kijózanító módon leesik az, hogy mit is jelent az "életszínvonal-különbség", és hol érhető tetten a mindennapi életben... Hát például itt, hogy nem érdekel, mi mennyibe kerül, mert úgysem kerül többe, mint ami reális, és azt veszed le a polcról, amire szükséged van vagy amit megkívántál, nem azt, ami olcsó. És amikor fizetsz, azt üthetne be a boltos a zsebszámológépébe(! - nem pénztárgépbe!), amit csak akar, hiszen úgysem tudod ellenőrizni, és mégsem ver át... Legalábbis engem még egyszer sem próbáltak lehúzni, pedig itt én vagyok "A" gazdag fehér idegen...
Szóval, más, kurvára más...

SzerződésSertés 2013.01.26. 16:10:32

@hagyma:
Te, hagyma... remélem nem veszed kötözködésnek, ha szóvá teszem: már több alkalommal feltűnt nekem, hogy a "csak" szót módszeresen "cask"-nak írod. Semmi különös jelentősége, csak gondoltam szólok.

Mrs. Clayton 2013.01.26. 16:21:45

@montroyal: ok, de azért az túlzás, h egyedül a magyarok nem hajlandók lakást bérelni, holott a világon ez az általános
szerintem pedig ahol jellemző, hogy bérelnek ott normálisak a feltételek és akkor is mindenki arra gyűjt, hogy saját lakást, házat vegyen
és nem gondolom, ha még költözködnek is az valami csuda jó dolog lenne
az elmúlt 3 évben minden évben költöztem, szerintem nagyon gáz, még egyet szeretnék aztán a következő 20 évben nem nagyon, mert idegőrlő
szerintem senki sem vágyik igazán erre, max ha muszáj

DieNanny CH 2013.01.26. 16:22:07

@hagyma:
Hát, hogy magammal példálózzak: nekem nem volt lehetőségem elhelyezkedni. Tehát ülhettem volna kényelmesen a semmiben, mert a kölcsönnel felvett házamat is elvesztettem volna - vagyis, van olyan ház az utcában, amit már 3 éve árulnak, tehát a bank sem tudott volna vele mit kezdeni, ráadásul kevesebbet ér, mint amennyivel még tartozok. Lakni mehettem volna szüleimhez. Ez a kényelmes élet. Nem nyugodt, az szent, mert sosem szerettem tartozni és más nyakán élősködni. Máshol nem tudtam volna dolgozni, mert ahhoz lakni is kell, tehát választhatok: albérletet fizetek, vagy banki kölcsönt. Tudom most jön az átképzés, továbbképzés, mint lehetőség. És azt miből fizetem? És amíg oda járok, miből fizetem a kölcsönt? És miután kiműveltem magam, mi a biztosíték, hogy állást találok?
Bébicsőszködés eleve kilőve, mert senki nem olyan tehetős a környezetemben, hogy fizetne nekem. Takarítás dettó.
Tehát levonva a tanulságot, ki kell mondanom: rossz pályát választottam! Rossz helyen lakom!
Ergo: kijöttem Svájcba, ahol a fizetésem lakhatásra, rezsire, kölcsöntörlesztésre és hazautazásra is elég.

Igazad van, van olyan, aki jól megél Mo-on. Csak ő meg se mer szólalni, különben mindannyian lehurrogjuk.

Mrs. Clayton 2013.01.26. 16:27:08

@deputy sheriff: ezért írtam, h akinek ennyire fáj elmenni, annak nem kötelező, szépen békéljen meg vele, h ő nem az az elmenős fajta és próbáljon meg a lehetőségeiből a legtöbbet kihozni
de úgy tekinteni egy külföldre költözésre, mint aki meghal, hát az túlzás
itt is emberek laknak, max más nyelven beszélnek, szerintem nem akkora sokk, mint ahogy azt a posztoló látja
nekem semekkora sokk nem volt és nem is hiszem, hogy lesz külföldön

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 16:29:05

@Jess G: igy van bele lehet faradni, le sem merem irni hanyszor koltoztem
@DieNanny: nem azt mondtam, hogy mindenki kepes ra, de a lehetoseg adott
/bizonyos eletkor utan es bizonyos "tudasok" birtoklasa nelkul meg nehezebb/
jol tetted
errol probaltam beszelni, az a tel;jesitmeny amit azok az emberek tesznejk, hogy egyszeruen nincs modjuk elorejutni otthon / nem birca ez nem en vagyok, adoellenor voltam az APEH-nal/ es belevagnak
ez egyaltalan nem a konnyebbik ut
viszont az ketsegtelen hogy a tobb nyelven beszelo sok diplomas emberek, ha lelepnek a konnyebbik utat valasztjak a tobb penzert, ami szinten rendjen valo, mert miert ne?
viszont ne tiltakozzanak a tandij ellen...

Szakura 2013.01.26. 16:32:03

@Jess G: Nem tipikus azért, csak akkor, ha a lehetőségek nagyon beszűkülnek egy területen. Mint például most Detroit környékén. Vagy ha valaki már magas posztokat tölt be.

2013.01.26. 16:36:18

@montroyal: UK-ban is az iskolaevhez kotjuk a koltozest

Mrs. Clayton 2013.01.26. 16:37:11

@Szakura: mi a nem tipikus? az hogy meg is veszik a házat v hogy sajátra vágyik mindenki
szerintem minden egyes emberben él a vágy, hogy saját lakása/háza legyen
bármennyire is szabályozott egy bérleti piac sztem senki nem vágyik arra, hogy tíz év után közölje a tulaj, h többet nem szeretné kiadni a kecót és akkor tessék cuccolni
azt simán elhiszem, h amíg az ember fiatal, nem állapodott meg addig szívesen költözködik, de hogy minden évben ez legyen a program, az halálos

Mrs. Clayton 2013.01.26. 16:39:00

@hagyma: ja, az első kettő még nekem is buli volt, de ebből a lakásból meg a mo-iból már nagyon nehezen veszem rá magamat, hogy megint összerakjak mindent, pedig igazán egy házat szeretnék itt is

deputy sheriff 2013.01.26. 16:41:40

@Jess G: Oke, akkor leirtuk ugyanazt mind a ketten. Lasd #1 poszt. :)

M. Péter 2013.01.26. 16:50:02

@NIKI LAURA: "Lakást nem kell eladni,mert mindenki bérli,ez a "lakástépitünkagyerököknek"csak MO -van!"
Kanadában a házak, lakások egy kicsivel több, mint 2/3-ában lakik maga tulajdonos. Ez az arány az USA-ban, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában is kb. ugyanennyi,

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 16:50:34

@Jess G: mi meg egyszer koltozunk, mert akarunk egy kis hazat valami "faluban" a hegyekben
de az less az utolso
meg a sirhelyemet is megveszem az udvarban

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.26. 16:56:30

@garibaldina:

Nem értek egyet veled.

Akinek a családja van az első helyen, az azt teszi első helyre, s nem a megélhetést, munkát, pénzt vagy mást.

Persze ürügyeket lehet találni mindenre, de a tények attól még tények maradnak.

Tudod, volt egy magyar zsidó ismerősöm, aki egyfolytában hajtogatta, hogy milyen szar minden Mo-n és mekkora földi paradicsom van Izraelben. Egyszer megkérdeztem "na és miért nem költözöl Izraelbe?". Ezen halálosan megsértődött.

Szóval kb. ilyen az, amikor imádom a családomat, de "sajnos" nem tudok vele lenni, mert kell a pénz, a megélhetés, vagy csak viszket a seggem.

Ha komolyan a család van az első helyen, akkor úgy rendezem az életemet, hogy a családommal éljek életvitelszerűen, s ne csak 4 havonta találkozzam vele.

zopilote 2013.01.26. 16:56:48

@charlieharper:
" Nezd meg pl Dakotat, ahol most engedik az olajat banyaszni. Egybol mennyi ember ment
oda dolgozni mindenfelol. "
Ez igy van, tanusithatom! Tavaly elott kenytelen voltam arra menni - majus 1 - en hovihar
miatt le volt zarva a TranszCanada Hgw, ezert Regina - nal lementem delre North Dakotaba
es ott lattam a sok furotornyot. Benzinkutakon, ettermekben beszelgettem helyiekkel, legtobb
mas allambol jott "szerencsevadasz" volt, mint az aranylaz idejeben. Az utrol meg annyit, hogy
200 km - t 6 ora alatt tettem meg, mig elertem a hovihar also hatarat. Nem is volt forgalom,
a legtobb kocsi az arokban volt elakadva: ) ( van rola par fenykepem is, felteszm az Indara)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 17:03:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: najo, de mennyire terjeszted ki a csalad "merteket, mennyiseget"
cask feleseg es gyerekek?
szulok is?
nagyszulok is es testverek, unokatestverek?

epp a napokban olvastam, lehet pont itt?:)
az eleted akkor kezdodik, ha felnottek a gyerekeid es megdoglott a kutyad

meg kell mondjam ,van benne valami:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.26. 17:04:50

@hagyma:

Nem rokonság, hanem család. Tehát férj, feleség, gyerekek. Azok akik együtt élnek, egy háztartásban.

2013.01.26. 17:12:44

@T1GRIS: Izeee, Katarban a feher ember lenne a gazdag idegen? Jol olvastam?
Majd, ha 1997-es aron lesz ujra az olaj, akkor majd sajnalom a Dohaban eloket. De elotte gyorsan feltankolok. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 17:12:45

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: jo nekem csalad a testver is, anyam is, sot a felesegem testverei is
de tenyleg komolyan kerdeztem, mert ott fentebb aki irta az csaladostol ment
ugy en sem mentem volna sehova, hogy a felesegem meg a gyerekem otthon marad honapokig
bar mint mondtam volt ilyen ismerosom es bizony azert ment ki nemetbe, mert a csalad volt az elso es cask ott tudta- acskent amugy- eloteremteni azt a penzt ami a csaladnak kellett
tehat elso helyre tette a csaladot ezert kiment melozni, pedig sokkal job let volna neki otthon, hazai koszton, gyerekkel, meg ugye stb

2013.01.26. 17:14:49

@deputy sheriff: 17 evesen mit vettel eszre a burokraciabol? Komolyan kerdezem.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.26. 17:16:46

@hagyma: berelni v venni lakast .. a torleszto reszlet soksor kevesebb mint a berles , csak sokan kis keresetbol kifizeti a bert tudjak de nem eleg hogy a banki felteteleknek megfeleljen vasarlasra... pl itt egyharmad reszt nem erheti el a lakassal kapcsolatos osszkoltseged es 2-3 evi adobevallas papir(nem joe bacsinal maszekolok, feketen dolgozok) es termeszetesen jo ados minosites... viszont ha nagy eloleget teszel le 40%+ ((0-10%hivatalos) akkor elnezhetik a felteteleket..

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.26. 17:21:26

@hagyma:

"ugy en sem mentem volna sehova, hogy a felesegem meg a gyerekem otthon marad honapokig"

Na, akkor úgy látod, ahogy én.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.26. 17:23:29

@montroyal:

Hozzáteszem: Mo-n a bérlés nem alkalmas eleve családos embernek. A bérlakást nem lehet berendezni, s nincs biztonság. Mo-n a bérlakás egyedülállók számára működik, ott is csak ideiglenesen.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.26. 17:28:17

@VíziLó: majd importal Mo-rol ha megteremti a biztonsagot csak valogatnia kell a szar helyzetben levo magyar csajokbol a gaz csak az hogy egy bizonyos kor utan minden no gyerekekkel jar es egy anyanak egy feltetelevan : a gyerekemet is fogadja el ..
persze kulfoldon is egy anya mindig anya marad szemelyes tapasztalatom NEEEEEEEEE!!!!!

zopilote 2013.01.26. 17:28:50

Sokszor elgondolkozom azon, hogy aki kimegy ketsegekkel egy idegen orszagba, sokszor
vallalva az elso par ev nehezsegeit, nem gondolkozik el azon, hogy ha otthon maradva,
ugyan annyi energiat, munkat, eletforma valtoztatast vallalva nem e jobban megerne neki
maradni? Csak kerdem.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.26. 17:30:01

@montroyal: Én pont a saját lakásra fáztam rá Magyarországon. Még mindig eladó. Sajnos pont olyan speciális helyen van, hogy a 2008 tavaszi árhoz képest feleáron sem tudom eladni.

Úgyhogy itt megfogadtam, hogy akkor lesz saját házam-lakásom, ha a rendelkezésre álló pénzem kevesebb, mint 1/10-ét kockáztatom erre. Üzletileg ingatlant venni más. Azt - ha megérzed előre a bajt - pillanatok alatt el lehet adni. A saját lakást nehezebb, mert munkahely, lustaság, stb. odaköt, és addig húzod vele az időt, amíg tényleg beüt a baj. Én pl. így jártam.

Két rokonom él Svájcban. Gyerekkoromban csodálkoztam, hogy mindkettő bérlakásban lakik, ugyanakkor tulajdonolnak pl. komoly nagyságú telkeket síparadicsomokban, amiket kiadnak bérbe parkolókat üzemeltető cégnek. Ezeknek a telkeknek az ára bőven több, mint egy kertes házé, nemhogy lakásé, az üzemeltetésük hasznából meg csak a bérlakás bérleti díja jön ki.. Most már megértem, hogy miért csinálták - csinálják. Költözködtek ők is többször gyerekkorom óta, és mindig a jobb helyen lévő munka volt az oka

euAgWzgmmtq7K 2013.01.26. 17:32:28

Mi ez h utoljara latod a lakasodat es utoljara oleled meg a szuleidet? Eladtal mindent, leadtad az allampolgarsagot, es tobbe nem jossz a Karpat-medencebe?

Szakura 2013.01.26. 17:33:47

@montroyal: Megkérdeztem a barátom, mennyi a kenyér Denverben, talán 1 dollár a szeletelt, kilós, 1 gallon tej meg - ami úgy 4 liter -, valamivel kevesebb, mint 3 dollár. Szóval, igenis figyelnek rá.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.26. 17:34:35

@Jani haverja: Utolsó mondat helyesen:
Költözködtek ők is többször gyerekkorom óta, és mindig a "jobb munka, de más helyen" volt az oka.

T1GRIS 2013.01.26. 17:39:28

@charlieharper: "Izeee, Katarban a feher ember lenne a gazdag idegen? Jol olvastam?"

Nem a született katariak szemében, természetesen. :DD Csakhogy ők itt a népesség kb. 20 százalékát alkotják. A többi indiai, pakisztáni, fülöp-szigeteki, nepáli, bangladesi stb. És természetesen ők vannak a boltokban, éttermekben, szállodákban, hivatalokban, postán (ööö, postán ugyan még sosem voltam, de biztosan :), egyszóval mindenhol - hiszen a katariak nem dolgoznak. Úgyhogy igen, itt a mindennapi életben a fehér ember "a gazdag idegen".

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 17:40:01

@montroyal: hat itt a reszlet, foleg ha a hazadot es a biztositast is beleveszem nem kevesebb, kb. ott van esetleg kicsivel tobb
hat a credited ketsegtelenul itt is fel kell epiteni, de eppen az utobbi evekben derult ki itt is, hogy azok a banki feltetelek nem olyan eszmeletlen szigoruak
a visszatarto ero inkabb a mobilitas elvesztese na es persze a flelem a bebukastol, ami eleg szar, foleg ha nagy eloleget tettel le, es beut a krach, annak a penznek annyi
es persze praktikusan , gond nelkul lehet berelni kicsit olcsobban es barmi baj van jonnek es javitjak, nyirjak a fuvet stb stb stb
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ugy, de nem mindenki es aki megteszi az is a csaladjaert teszi, mert az elet furabb a szarnak, sosem tudod mit hoz a jovo

deputy sheriff 2013.01.26. 17:40:15

@charlieharper: Csak hogy egy peldat emlitsek, letettem a magyar jogsit, kb 70k volt, olyan 30 ora elmelet, 10 ora egeszegugyi oktatas, 30+ ora vezetesi gyakorlat, rutin vizsga, egeszesgugyi vizsga, forgalmi vizsga, meghuztak ketszer mondvacsinalt indokkokkal, hogy meg tobb lovet sajtojjanak ki belolem.
Ugyanazon a nyaron megcsinaltam a US jogsimat, fel ora volt es 20 dolcsi.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 17:41:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: magyarorszagon teljesen mas a rendszer
ott nem eletut a berles
itt siman le lehet elni egesz eletet berlemenyben, otthon nem igen
a laksberlesnek magyarorszagon nincsenek meg a tortenelmi hagyomanyai:)
/na ki mondta ezt kicsit maskeppen?/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 17:44:38

@zopilote: ezt en is gyakran feszegetem, de otthon "eges" osszekoltozni 3 vadidegennel nappal mosogatni es ejjel aruhazat takaritani, /es nem is fizetik meg kellokeppen/
meg nem elmenni hanyni a belvarosba
mindenbol a legolcsobbat venni az elelmiszerboltban
na ez kint mukodik, ahogy atlepte a hatart
/mar azokrol beszelek, akiknek mar megelhetesi gondjaik vannak otthon/

spangola 2013.01.26. 17:46:56

Kedves Posztoló!

Ebben a pillanatban olvastam el a soraidat, és annyira a szívembe, lelkembe hasított minden szavad, mondatod, hogy majdnem sírtam.

Autószerelőből könyvelő (ez sem semmi), válás, a magyar munkaerő megbecsülésének hiánya, a szüleid, az, hogy azt kell számolnod, hogy oszd be kenyérre a pénzt hó végén...

A rohadt Fidesz és minden szaros politikus olvassa el ezt a posztot, aztán gondolkozzon, hogy milyen embereket hajszolnak ki külföldre, azért mert itthon nem lehet egy átlagos mai bérből megélni!!!!!!

Nagyon sok szerencsét és erőt, kitartást kívánok neked, és azt, hogy találj magadnak egy csodálatos, odaadó nőt kinn, és soha ne bánd meg, hogy elmentél innen.

Szurkolok, és remélem, még jelentkezel, hogy hogy alakult a sorsod.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 17:48:36

@Szakura: hogyne figyelne a koznep, sot nagyonis
meg toljak a kivagott kuponokat a penztarosnak fizeteskor
az mas kerdes, hogy pentekenkent foleg fullra teszik a kocsit, de megnezik mit vesznek

/az 1 dollaros kenyer az kurva szar es kilos nincs/:)

2013.01.26. 17:48:43

@T1GRIS: Ahh, ok. Hirtelen megijedtem, hogy mar a "szegeny" katariak is eheznek.
Egyebkent voltam egyszer interjun Dohaban. Feljovo gazdasag, jo lehetosegek. De az az ut megerositett, hogy a Kozel Kelet nem nekem valo (es nem tudnam elkepzelni ott a kis csaladot).

Mrs. Clayton 2013.01.26. 17:58:40

@hagyma: az utolsó sor vicc, v arra felé tényleg így megy? és az emberek temetőstül vesznek házat?

őszintetudás 2013.01.26. 17:59:31

ha belül annyira tökéletes vagy mint én akkor mindegy hol vagy, csak az a lényeg hogy pénz legyen

Taxomükke (UK) 2013.01.26. 18:04:01

@Rebarbaraa: Az, hogy masoknak nem tetszik a dontesed, ne erdekeljen, inkabb erositsen meg. TE dontesz a SAJAT eletedrol NEM MASOK. Sok ember hajlamos a masik felett itelkezni, pedig jobb lenne, ha mindenki a maga dolgaval foglalkozna, nem a masikat akarna meggyozni, megvaltoztatni.
Nekem a felesegem jott ki eloszor Angliaba egyedul, ugy, hogy nem tudott rendesen angolul, sot meg nem is jart korabban ebben az orszagban. Tobben huhogtak, hogy milyen hamar vissza fog menni lehajtott fejjel stb., nem fogja kibirni es igy tovabb, a szokasos magyar "dogoljon meg a szomszed tehene is" hozzaallas. Ezek az emberek mind pofara estek, mert a felesegem tobb mint egy eve itt van, nyar vegen a gyerekekkel mi is kijottunk, mert nem akart hazamenni ujra a bizonytalanba. Nem egettunk fel magunk mogott semmit, ott a nagy hazunk (amit nem adtunk ki, mert hosszu merlegeles utan ugy dontottunk, nem eri meg), de amugy most mar hosszu tavra, minimum nehany evre tervezzuk itt az eletet. Aztan meglatjuk, mit hoz a sors, de biztosan nem mastol fogok tanacsot kerni, majd mi eldontjuk, mert A MI ELETUNK.

Mrs. Clayton 2013.01.26. 18:05:09

@hagyma: egyébként nem égés, amíg az ember egyetemista, v frissen foglalkoztatott, azok nagyon sokan együtt laknak
de ez csak olyan helyeken működik, ahol sok az egyetemista meg a friss diplomás pl Győr, Szeged, Debrecen, Pécs és Bp de mittom én Kváron már nem jellemző hiába van egyetem, mert kis város, kis egyetem, kevés diák, munka meg nincs is nekik, szóval nem is igen kivel tudna összebútorozni
falun meg elképzelhetetlen, mert mit, vegyenek ki egy kertes házat?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 18:05:19

@Jess G: ah nem tudom, bar neha a kisvarosokban teljesen a varos kozepen van
cask arra utaltam, hogy ott akarom eldobni a kanalat majd, bar lehet pl egy urna elhelyezesenek nincs akadalya, vagy akar el is ashatnak ott
majd megkerdezem Maryt ha hazaert

Szakura 2013.01.26. 18:05:51

@Jess G: Bocs, az nem tipikus, hogy valaki mindig költözik Amerikában a munka után. De ott is mindenki vágyik sajátra, igen, és meg is veszi azért előbb-utóbb. De a legtöbben nemhogy egy államban, de egy városban élik le az egész életüket.

2013.01.26. 18:08:18

@Szakura: "ott is mindenki vágyik sajátra, igen, és meg is veszi azért előbb-utóbb."
amit meg is kap 25-30 ev mortgage fizetes utan.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 18:09:30

@Jess G: nem is egyetemistakrol beszeltem
hataratkelokrol van itten nagybaszo, akik kimennek es minden tovabbi nelkul osszekoltoznek barki idegennel a sporolas vegett, mint en is anno
de otthon meg nem tennek, es ertheto is ez, mert kulfoldon van oka, mert kulfoldon vagyok ugye
de nincs ezzel gon, nekem sem jutott volna sosem eszembe koltesgtakarekossagi okokbol /igaz nem is szorultam ra/ hogy kereseek meg 3 pasit, hogy akkor ezt kivesszuk, melozunk es mindenki tobbet tud felretenni
na hataratkeloknel ez mindennapos
mar aki nem csaladdal, nem kvalifikalt stb stb stb

spangola 2013.01.26. 18:09:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"
Magadnak mondasz ellent... :-)

Eleve ha nem lenne könnyebb út, nem menni senki. Hányan vándorolnak Magyarországról pl. Nicaraguába? Maximum családi okból, vagy mert valakinek az a kedvenc országa, azaz minimális számú ember. S hányan az USÁ-ba? Miért 100-szor annyian? Mert KÖNNYEBB az élet.

Ezek tények, melyeket kár tagadni."

Inkább fogalmazzunk úgy, hogy hányan SZERETNÉNEK az USÁ-ba vándorolni, mert nem olyan könnyű ezt elintézni. Töredékének sikerül csak.

deputy sheriff 2013.01.26. 18:13:21

@Szakura: Vices, epp tegnap beszeltuk apammal, hogy kezdjek el nezni mas kerot, ami kozelebb van a melohelyhez.
Eddig 12 ev alatt kb 6 munkahelyem volt, es mindig elobb megszereztem a munkat, majd "odakoltoztem" hozza. Legyen ez harom allammal odebb, vagy varoson belul.

Szakura 2013.01.26. 18:14:04

@hagyma: Jó, csak a kezével mutatta, mekkora a kenyér. Meg hát egyáltalán nem eszik kenyeret, mert tudatos. Majd megnézem márciusban személyesen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 18:15:10

@Szakura: bizony, az amerikai alom az
-csalad
-munka
-haz

spangola 2013.01.26. 18:15:25

@DieNanny:
"míg, ha az ember Mo-on él tovább, azonos szinten marad."

Nem, sajnos már nem igaz, hogy azonos szinten maradunk.
Mindenki csúszik lejjebb és lejjebb.

Kb. másfél éve még napi 5-6 órát dolgoztam, elvoltunk.
Ma 10-12 órát, olykor 16 órát is, 7-kor indulok, este 9, 10 körül érek haza általában.

Arányaiban kicsivel keresek jobban, viszont sokkal többet kell dolgoznom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 18:16:52

@Szakura: most lehulyeztel?
szerinted cask a tudatlanok esznek kenyeret?:)
amugy egy normalis kenyer felkiloja 3 dollarnal kezdodik

deputy sheriff 2013.01.26. 18:17:53

@Szakura: Tudatos emberek nem esznek kenyeret? Please tell me more!!! :))

Taxomükke (UK) 2013.01.26. 18:18:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nagyon sokszor egyetertek veled, es elismerem a szeleskoru tudasodat, de ebben szerintem nincs igazad. Sok ember nem tud annyit keresni, hogy eltartsa a csaladjat, ezert vallalja azt az aldozatot, hogy egy ideig kulon el toluk, es kuldi a penzt. Ezt szerintem senki nem orok eletre tervezi csinalni, hanem 1-2-3 evig. Ha nem szeretne oket, akkor nem kuldene a penzt, legfeljebb ha jogilag rakenyszeritik. En pl. bentlakasos apolokent dolgozom, kb. 4-5 hetente latom a csaladomat, de egyreszt igy megszuntek a napi anyagi gondok, masreszt nem sok evre tervezem ezt az allapotot. Viszont legalabb 400 helyre adtam be jelentkezest, es sehova mashova nem vettek fel, pedig az atlagnal sokkal jobb az angolom. Elfogadom, hogy most ez van, es nem hiszem, hogy jobb lenne az, ha ott nyomorognank egy szobaban negyen, es szamolgatnank, hogy ki birjuk-e fizetni a berleti dijat, vagy otthon Magyarorszagon ki tudjuk-e fizetni a rezsit, vagy eladjuk a hazat (kb. felaron, ugye), veszunk egy kicsit, es meg mindig szukosen elunk, ugye.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 18:18:06

@deputy sheriff: en meg most mondom, hogy el kene menni kenyerert a csilihez

T1GRIS 2013.01.26. 18:18:29

@charlieharper: Ja, valahogy úgy. Amúgy ez a "jó lehetőségekkel rendelkező, feljövő gazdaság" jelenleg a második a világon az egy főre jutó GDP-rangsorban. ;) És igen, egyetértek, ennek ellenére nem biztos, hogy a legideálisabb hely egy európai családnak (különösen, ha nyáron jártál itt).

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2013.01.26. 18:19:07

@Saman: Okos meglátásaid vannak. Egyetértek veled.

spangola 2013.01.26. 18:19:33

@miegysmàs:
"Akkor kezdje mindenki az Atacama sivatagban::))))"

Erre ráhibáztál, nagy vágyam oda eljutni.

Mrs. Clayton 2013.01.26. 18:22:17

@hagyma: ez nem csak amerikai álom, hanem minden normális, a Föld nevű bolygón élő ember alapvető álma/vágya

spangola 2013.01.26. 18:22:21

@Rebarbaraa: Hú, ezt nem gondoltam volna. Ennyire irigyek az emberek???
Kapja be mindenki!
Sok sikert neked, aztán, ha visszajössz látogatóba, csak azért is keresd már fel ezeket búcsúzni nem hajlandó barátaidat, és nagyokat mosolyogva, csinos ruhában újságold el nekik, hogy mennyire jó döntés volt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 18:25:55

@Jess G: jo, cask azert irtam, hogy attol, hogy itt jelentos retege koznepnek berlemenyben lakik, ez lenne a vegcel
ez nagyon jo dolog az indulasnal
nejem meg mobilhomeban kezdte az elso ferjevel, ami nem egy orom es onnan jutottak hazig, de nem 2 ev alatt es nem svajci frank hitelre

2013.01.26. 18:27:33

@T1GRIS: valamikor ramadan elott junius/julius kornyeke lehetett tavaly. Durva volt.
Es az osszes ottani beosztottam szinten mind, szo szerint, India/Bangladesh/Pakisztan/Indonezia/Malaysia reszrol jott. Volt talan 1-2 libanoni. Tiszta feludules volt oket latni.
Egy par evig biztosan jo, de allitolag mar "csak" kb 20 evre szolo olajuk van (ha jol emlekszem). Jol csinaljak a sovereign funddokkal, ugyhogy remelhetoleg nem dol be az olaj eltunese utan a gazdasaguk. Habar, akkor legalabb a katariak is megtanulnak a munka jelenteset :)

2013.01.26. 18:30:58

@charlieharper: @T1GRIS: igazabol az interju csak tapogatozas volt, mert nem nagyon akarok elmenni. Gondoltam, ha mocskosul sok penzt ajanlanak, akkor talan meggondolom. Ez tartott addig, amig le nem szalltunk. Felesegnek igaza volt, kar volt elpocsekolni azt a napot es kivenni ra szabit.

zopilote 2013.01.26. 18:33:19

Ez a berelt vagy sajat lakas nagyon erdekes dolog. Mindket esetben van sok pro es con.
Ami sokban fugg az embertol, a korulmenyektol, munkatol es meg sorolhatnam.
Egyszer regen lattam egy TV musort - amikor meg neztem TV -t, azt mondtak, hogy egy
nyugdijjas korra kifizetett lakas nem a sikeres elet bizonyiteka. Az minimum 4 - 5 sajat
kifizetett haznal kezdodik:) Az USA - ban sem konnyu haszonnal most eladni hazat. Es
Kanada is ez fele tendal, legalabb is Vancouver, ahol a hazak havi 1 % - ot vesztenek az
ertekukbol. Ismertem nagyon regen egy magyar epitesi vallakozot, aki otthon egy
tanyan volt kondas, a novere kihozatta, szorgalmas leven 10 ev alatt vett 3 tobblakasos
berhazat ( ill fizette utanuk a reszleteket) es az egyiknek a mosokonyhajaban aludt es
ingyenkonyhara jart kajalni :)) Sikeres elet????

spangola 2013.01.26. 18:33:25

@garibaldina: Ne húzd fel magad, egyértelmű, hogy a szeretet és a felelősség hajtotta ki a férjed külföldre, és az, hogy te is kitartottál mellette, az is tiszteletre méltó.
Bár így már árnyaltabb a kép, hogy leírtad, hogy 2 hónapot mindig itthon is tölt, amikor 4 havonta hazajön.

Amúgy ti miért nem mentetek utána? Mi tart téged és a gyerekeket itthon?

montroyal ( CAN qc) 2013.01.26. 18:33:50

@hagyma: sok evtizedes szokas a jul 1 koltozes de barmikor koltozhetsz ha talalsz mert a szerzodesek vege jun30 tehet kevesebb valasztek... szerzodes komoly a tulaj 6 ho elott kell felmondani ( meghatarozott okokbol csak!! pl tataroas es ha kozvetlen csaladtag koltozik oda kulomben senkit nem lehet kirakni) a lakonak 3 honappal elotte kell felmondani ... ha elkesnek automatikusan meghosszabodik...

Mrs. Clayton 2013.01.26. 18:34:50

@hagyma: nincs semmi baj azzal a svájci frank hitellel, hagyjátok már, a baj abból volt, hogy aki nem tudott felvenni forinthitelt, mert 80e volt a törlesztő az felvett chf, eur meg yen hitel esetleg usd-t mert az meg csak 40 volt, most a deviza is 80 lett aztán belebuktak,
ha összehasonlítjuk máig a devizahitelesek jártak a legjobban, nem a forinthitelesek, ez gusztustalan politika amit csináltak a devizahitellel
ennyi erőből tiltsuk be a tőzsdét is

spangola 2013.01.26. 18:36:39

@SzerződésSertés: még jó, hogy nem cash-nek írja.

Szakura 2013.01.26. 18:38:32

@deputy sheriff: és mi a helyzet a családoddal? Feleség, két-három-négy gyerek meg a kutya?

spangola 2013.01.26. 18:38:53

@miegysmàs:
Ismerem Grafogirl blogját, és rengeteget olvasok Chiléről.
Találkozzunk egyszer ott! Úgy legyen!
Irány az Atacama!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 18:39:24

@montroyal: nalunk mas a szisztema
gondolom
mert a kanadait nem ismerem
en kiveszem 1 evre addig engem nem erdekel se csaladtag se tatarozas se semmi, mivel ezek vallakozas altal mukodtetett apartmankomplexumok, azutan lejartakor vagy meghosszabbitom vagy nem
az teny ha kb 3 honappal elott nem hosszabbitok, akkor szamithatok rentemelesre
/najio lehet maganszemelytol is mondjukk hazat berelni, az jo is lehet, mert sokszor vetelig fokozodik a dolog ha mindket fel elegedett/
ilyen foberloaltal is lakott hazat, lakast stb. illetve abban levo szobat azert nemvennek ki meg ingyen sem:)

micsoda? 2013.01.26. 18:40:07

Szerintem nem jó a kérdés. Mintha 5 kg toll könnyebb lenne, mint 5 kg vas. Egyformán nehéz menni, vagy maradni. Persze aki nem kötődik jóformán itthon semmihez, annak könnyű menni. Viszont egy sor dologban - munkahely, kereset - kilátástalan a jövő akkor nehéz maradni, még akkor is ha fáj itt hagyni mindent. Átéltem, a rep.téren sírva fakadtam. Aztán az új környezet, az új feladat hamar átlendített a fájdalmas búcsúzáson, utána meg az élmények a napok épültek egymásra mint a kockák.

spangola 2013.01.26. 18:40:33

@miegysmàs: Már röhögök!:D

A Panamericana blogot is olvasom, az író stílusán akkorákat röhögök, hogy zeng a ház.

És teli van fontos infókkal!

Ki vagy te, miegysmás? Mutatkozzunk csak be egymásnak!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 18:41:30

@Szakura: most elkuldtem kenyerert
@Jess G: de van, nem is kicsi
egy baromsag volt
en tavaly vettem kocsit, ujat, mert kellett
ide adtak egy csekktombot, miutan alairtuk a szerzodest, abban van hatvan csekk/ mar cask 48/ es ha a pek a kovaszba ugrik en akkor is ennyit fogok fizetni havonta erte

spangola 2013.01.26. 18:44:14

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"
Tudod, volt egy magyar zsidó ismerősöm, aki egyfolytában hajtogatta, hogy milyen szar minden Mo-n és mekkora földi paradicsom van Izraelben. Egyszer megkérdeztem "na és miért nem költözöl Izraelbe?". Ezen halálosan megsértődött."

:D De hülye vagy:D
Ilyet nem szabad egy zsidótól megkérdezni, te!

Taxomükke (UK) 2013.01.26. 18:44:24

@hagyma: Milyen kocsi? Foto van rola? Es a csekktombrol?
;-)

spangola 2013.01.26. 18:47:48

@charlieharper: "17 evesen mit vettel eszre a burokraciabol? Komolyan kerdezem."

Talán amikor az anyja vett neki egy lakást, a földhivatal túl sok ideig ült a tulajdonjog-bejegyzési kérelmükön?

Mrs. Clayton 2013.01.26. 18:50:36

@spangola: mér má ez is benne van az alaptv-ben?

spangola 2013.01.26. 18:51:48

@montroyal:
"a gaz csak az hogy egy bizonyos kor utan minden no gyerekekkel jar es egy anyanak egy feltetelevan : a gyerekemet is fogadja el ..
persze kulfoldon is egy anya mindig anya marad szemelyes tapasztalatom NEEEEEEEEE!!!!!"

bocs, de a nők védelmében mondom, hogy egy bizonyos kor után meg ti férfiak jártok együtt mindenféle problémával, pl. prosztata- és merevedési problémák.
Személyes tapasztalom még nincs... nem véletlenül.

miegysmàs 2013.01.26. 18:51:54

@spangola:

Egyik bloghoz sincs semmi közöm::))),de a beautifulchile blog gazdajaval,novemberben talalkoztam::))csak ö tehet rola.hogy igy alakult.
San Pedro,es az Atacama varazslatos hely,ha tehetnem holnap visszamennek.
Egy mellekhatasa lett csak a dolognak,hogy ugytünik beleszerelmesedtem,Del Amerikaba.

spangola 2013.01.26. 18:57:36

@hagyma: Te is tudod, hogy nem irónia.
Amúgy mi van: adóellenőr voltál az APEH-nál, te?
Amúgy ma már NAV-nak hívják, csak egy infó, hogy képben légy.

T1GRIS 2013.01.26. 18:58:20

@spangola: Hát, ebben élek jelenleg - igen, van.

Mrs. Clayton 2013.01.26. 18:58:43

@hagyma: nem az volt hülyeség, h bank adott chf-et, hanem h fel sem merült senkiben, h ugyanazt forint alapon nem tudná fizetni, akkor mi lesz, ha az árfolyam nem marad örökké stabil
nem a devizahitellel van/volt a baj
mondom, aki felvette devizát meg aki ugyanakkor felvette a forint alapú hitelt, máig a devizás fizetett kevesebbet
én nem vok közgazdász, de azért ezekhez olyan sok ész se kell
persze nem egy ismerősöm lehülyézett, amikor én megkérdeztem, h ugyan miért devizahitelt vettek fel a házukra, a válasz az volt, h ki tudta ezt előre, mondtam nekik, h pl én, na nem azt h 2008-ban gazdasági válság lesz, hanem azt h 20 éves 10m-s hitelt, ekkora bizonytalansági faktorral nem fogok felvenni se ft, se chf alapon
itt van és volt a probléma, ha ezek az emberek ft hitelt vettek volna fel, amire nem a dupláját kellett volna fizetni, hanem csak annyit mint a devizásra, akkor is rengetegen belebuktak volna, mert ki a fene tudja h 20 év alatt mi nem történik, ennyi időnként min 3 gazdasági válság van, jó nem feltétlen ilyen mély mint a mostani, de ez is benne van

T1GRIS 2013.01.26. 19:00:28

@charlieharper: Sajnálom, hogy Neked/Nektek nem jött be. Mindig jól jön egy új magyar Dohában. :)
Az a vicces, hogy én sem nagyon akartam jönni, keveselltem a pénzt, meg, hogy egy ideig távol kell lennem a szeretteimtől, de most már tetszik a közeg.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 19:05:00

@spangola: az bizony sot meg elotte az Adomegallapito hivatalnal, sot meg elotte az illetekhiavtalnal
ha nem ironia volt, az baj:)
mar nem nekem
@Jess G: nezd, en 1000 szazalekig biztos vagyok benne, hogy ez az igen kedvezonek tuno kolcsont azert adtak es azert ilyen feltetelekkel, mert tudtak, hiogy igy lehet lehuzni az embereket
es ez meg is tortent
/de ez tenyleg nem idevalo tema/

zopilote 2013.01.26. 19:06:02

@spangola:
" mindenféle problémával, pl. prosztata- és merevedési problémák. "
Ki hogy fogja fel:) Van akinel egy gonddal kevesebb:)))

spangola 2013.01.26. 19:08:13

@Gamma Leonis:

én is egyetértek Saman-nal.
Én is így fogom fel, hogy európai vagyok.
Ha kinn leszek, nem azt fogom mondani, hogy magyar vagyok, úgysem biztos, hogy tudják, hol van,
hanem azt, hogy európai. Ennyi. A lelkem mélyén meg tudom, hogy világpolgár vagyok, mert legszívesebben csak beülnék egy lakókocsiba, és körbeutaznám az USA minden államát, egész Dél-Amerikát, még Bolivíát is, Ázsiát, Afrikát, mindenre kíváncsi vagyok, és ahol jó, ott maradnék 1-2 hónapig, ahol nem, ott csak szétnéznék.

A nacionalizmus problémájával is egyetértek, de nem is csodálkozom már semmin ebben az országban, ahol a Jobbik bejutott a parlamentbe, ami egy fasiszta, nem nacionalista, hanem már soviniszta párt.

NIKI LAURA 2013.01.26. 19:08:53

@zopilote: Tévedsz,sajnos.

Mindenhol vannak eladhatatlan kecok,illetve irreális árak.
De!
Mig Hagyma által dédelgetett Floridában csak épitési,tehát bekerülési (telek nélkül)költségen sincs vevő.,addig Vancouverben még az apró basementek is elkelnek!
Ha alkudozol,kinevetnek,mert jön a Sárga Veszedelem,és megvesz kilora!!

2013.01.26. 19:15:31

@NIKI LAURA: ez mar elavult info. Oroszok, nemetek ujra bevasarolnak Fl-ben, azt ami a banknal rohadt evekig

Taxomükke (UK) 2013.01.26. 19:17:28

@hagyma: Ez nem jo, nem latszik a rendszamod!

Csak vicceltem. :) Szerintem ezt a kepe mar amugy is felraktad ide vagy a blogodra. (Azt egyebkent irod majd tovabb?)

Mrs. Clayton 2013.01.26. 19:17:46

@hagyma: egy fenét
jó volt a banknak, mert olcsóbb volt mint a forint, így sokat lehetett kihelyezni, jó volt az államnak mert pörgött a gazdaság és jó volt a zembereknek, mert lehetett fogyasztani
mondom, ha úgy adták volna ki h aki a forintot nem tudja fizetni, az devizát sem kaphat, akkor ma a gond is kisebb lenne, sőt olyannyira nincs Mo-n hitelképességi vizsgálat, h abban az időben konkrét iparág épült arra, h munkáltatói igazolást meg mifenét ne adjon a zembereknek, igazából a bankok is meg a kormányok is szartak rá, mert nagy volt vele a forgalmuk, és senki nem akarta elhinni, h ez nem marad így örökre, mert mindenki el akarta hinni, h végre Mo-n is olyan az élet, mint az USA-ban
mondjuk most a bankok is meg az emberek is rendesen pofára estek, egyesek meg hülyére keresték magukat a devizahitelen
múltkor írta vki h vmelyik bank a veszteségei miatt ki akar vonulni, így lehet végtörleszteni, az ember 10m hitelből talán max ha 3-4-t visszefizet és elengedi a bank
persze ez tök egyéni
én személy szerint remélem, h egyszer Mo-n is úgy fog menni a hitelezés mint ny-európában

spangola 2013.01.26. 19:18:19

@miegysmàs:

Ágival én is leveleztem egy darabig, mindig gyorsan és kedvesen válaszolt a kérdéseimre.
Nekem meg az a bajom, hogy én még nem voltam ott, de MÁR beleszerelmesedtem Dél-Amerikába.

Ma is egész nap (amúgy hetek óta) Diego Torres balladaját hallgatom Nádor Dávid feldolgozásában, ez a dal állítólag egész Latin-Amerikában ismert ballada.

Meghalok, ha nem tanulok meg spanyolul, és nem jutok el Chilébe, Argentínába, Peruba. MMMeeeeggghalok!

2013.01.26. 19:19:03

@T1GRIS: mennyi ideje vagy ott? Es meg mennyit tercezel maradni?

spangola 2013.01.26. 19:19:20

@miegysmàs: Amúgy azt hittem, azt lesz a mondatod vége, hogy úgy tűnik beleszerelmesedtem Ágiba.:)

zopilote 2013.01.26. 19:19:20

@hagyma:
Nem tudom, hogy milyen a szemelyi csodtorveny Magyarorszagon, ha van egyaltalan.
De itt pl 7 evente lehet jelenteni, es meg a hazat sem veszik el. Sokszor 10 - 20 ezer
dollaros credit card veszteseget is siman elenged a bank. Magyarorszagon a kolcsonok
kihelyezesevel sokkal kissebb rizikot vallaltak, mint mashol. Az allam vette at helyettuk azt,
az adofizeto polgar hatranyara. Ez szemelyes velemeny, megegyszer hangsulyozom, nem
tudom otthon mik erre a torvenyek. (a hazat mas tartomanyokban elveszthetik) Itt is
beszigoritottak most, de nem erdekel, lassan 20 eve, hogy mindent kp. - re veszek:)

Mrs. Clayton 2013.01.26. 19:22:01

@zopilote: nincs, ez is nagyon hiányzik, de majd lesz egyszer, talán

christophe 2013.01.26. 19:23:35

Szerintem jol tetted, ha 50-60ora munkàval 25,-èn màr nincs mit enned,kèpzeld el ha elveszted a munkàd ès pàr honapig nem talàlsz màsikat....

spangola 2013.01.26. 19:23:41

@Jess G: Én soha nem vettem volna fel semmilyen hitelt, hogy lakásom legyen.
Sőt, megbotránkoztató magyar honfitársaim szerint, hogy én inkább bérelek, mert én így érzem magam szabadnak, így érzem azt, hogy oda megyek, költözök, ahová akarok. Mobil vagyok (huszonvalahányszor költöztem már életemben).
Persze, ha lenne lakásra pénzem, vennék, de valószínű kiadnám, és költözködnék.

Mrs. Clayton 2013.01.26. 19:24:38

@zopilote: ha Mo-n "csődbe mész" akkor gyak. örök életed végéig tartozol és a végrehajtók soha nem fognak békén hagyni, hacsak a hitelező nem hagyja h elévüljön a követelése és ezen az sem segít, ha külföldre mész, mert mondjuk az EU-ban kicsit hosszú de még egyszerűen be lehet hajtani, ha EU-n kívülre ott már bonyesz, de több 10 millióért lehet vannak bankok, akik az emberek után mennek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 19:25:37

@Taxomükke: egyszer befejezem
rendszam hatul:)
@Jess G: maskeppen latunk dolgokat
a banknak persze hogy jo volt
muhhaha
a banknak es a biztositonak mindig jo
aki meg ki akar vonulni, hat vonuljon
nagy ugy
@zopilote: tudomasom szerint magyarorszagon nincs szemelyi csodtorveny, valaki valamikor beterjesztette de elutasitotttak
hat persze hogy kisebb rizikot, ezert is adtak orrba szajba azutan felemeltek az egekbe a nem letezo svajci frankot azutan kaszalnak

spangola 2013.01.26. 19:26:21

@hagyma: Hagyma, már megint beszóltál nekem.
Nem lesz ez így jó! Hallgasd csak meg a kitett linkemen a spanyol dalt, akkor majd még jobban kiakadsz.:)

T1GRIS 2013.01.26. 19:27:12

@charlieharper: Még új vagyok. :) Tavaly szeptemberben jöttem, és egyelőre nincs határidő szabva a projektnek. Két sarokpontja lehet: hogy életem párjának, aki tavasszal érkezik, mennyire jön be, illetve - természetesen - a karrier-viszonylatban történő előrelépés.
Reálisan nem gondolom, hogy 2-3 évnél több lehet benne, de kizárva nincs. A távlati cél visszamenni a Karib-szigetekre - az azért kellemesebb környezet volt. ;)

Mrs. Clayton 2013.01.26. 19:27:59

@spangola: ez is egy szempont, de azért ha van annyim, h befizetem a lakás felét a másikat egy normális, belátható időn belül lejáró, mondjuk max 10 év alatt fizetgetem, főleg ha a részlet annyi, mint a bérleti díj, akkor nem gáz hitelre venni
az meg már egy másik plusz, ha vki emellett talál egy olcsóbb albit a sajátját meg kiadja többért, mint amennyiért bérelni tud, v amennyi a hitel törlesztője

miegysmàs 2013.01.26. 19:28:22

@spangola:

Nem kell megtanulnod elöbb spanyolul,habar mindenkepp hasznos ,ha Del-Amerikaban beszeled.
Leginkabb kedves es segitökesz emberekkel talalkoztam,siman kivarjak amig elmutogatod,lerajzolod.......hogy mit szeretnel::)))
Csak negy napot sikerült Rio-ban eltölteni,ott meg ugye a portugal Brazil valtozatat kellene beszelni,csak segitökeszseggel sikerült talakozni,es neha egy-ket emberrel aki esetleg beszelt par szot angolul.
En Agi beszamoloi alapjan kaptam kedvet leginkabb Chilehez,elöben is kedves,es segitökesz::)))
Amugy egesz nap spanyolt hallgatni,szamomra felüdüles volt,en is szivesen megtanulnam,egyenlöre a nemettel küzdök,majd ha az megy nagyon jol,akkor jöhet a spanyol.
Semmikepp nem szabad a tervedröl letenni,mindenfele atszallasokkal,jo elöre megtervezve,ha nem luxus igenyeid vannak,Del Amerikaba,nem kell egy kisebb vagyonnal elindulni.

miegysmàs 2013.01.26. 19:29:01

@spangola: ..

Agiba nem,mert ö is foglalt,meg en is::)))))

spangola 2013.01.26. 19:29:07

@zopilote: A volt anyósom azt mondta, mikor megkérdeztem, hogy nem zavarja, hogy esetleg a férje megcsalja, hogy: legalább megkímél.

Akkor fiatal, 22 éves, szexuálisan túlfűtött nőként nem értettem ezt, hisz tele voltam energiával.

Már kicsit öregebb vagyok, kevesebb a túlfűtöttség, kevesebb az energia, és már el tudom képzelni, hogy 50 éves koromra, én is ezt a választ adom a menyemnek:)

zopilote 2013.01.26. 19:30:03

@NIKI LAURA:
Termeszetesen elkelnek es meg mindig irrealis irrealis aron, de a csucsrol mar lefele jon
az ar es a profit is kissebb. Nem 100 ezer hanem csak 90 ezer :) Az USA -ban minusz
sok helyen a haszon.

T1GRIS 2013.01.26. 19:30:20

@spangola: Vigyázz, spangola, ha viszont meghalsz, akkor nem tanulsz meg spanyolul, és nem jutsz el Chilébe, Argentínába, Peruba. :D

spangola 2013.01.26. 19:32:34

@zopilote: én úgy tudom, hogy Magyarországon nincs magáncsőd,
de kb. 2 hete láttam a tévében, hogy valaki már kitalálta, hogy be kellene vezetni.

aleb19 2013.01.26. 19:32:55

a CHF alapu hitelezés spekulativ kategoria(carry trade) és mikor bedölt az összes költséget a user kapta a nyakába , és akkor más-érsd forint-hitelt nem is adtak mert nekik (bankok) akkora üzlet volt hiszen azonnal kerestek 5% -t,én pl 2003-as forint hitelemet kénytelen voltam 2008-ban CHF-re váltani mert az 5 év lejárta után majdnem dupláztam-70%- volna a törlesztöt

NIKI LAURA 2013.01.26. 19:37:08

off
Sosem tudtam,mi a protokol az Usa-ban,miert nincs sok auton elől rendszam?!Kanadában kötelező elöl is,de egy paran kirakjak a juharfalevelet rendszam helyett.

Mrs. Clayton 2013.01.26. 19:38:00

@aleb19: milyen hülyeség ez, h bedőlt, meg összes költséget, meg nem is adtak ft hitelt, hagyjuk már... népmese

aleb19 2013.01.26. 19:38:19

@zopilote: NINCS személyi csödtörvény Ma.-on kb 3 éve igérgetik de a bankár maffiozok képesek ezt megakadályozni én ezért hagyom el az országot

Mrs. Clayton 2013.01.26. 19:39:42

@NIKI LAURA: melyiket? a kanadait v norvégot?

zopilote 2013.01.26. 19:40:47

@NIKI LAURA:
Tartomanyonkent valtozik, pl. Albertaban csak hatul kell.

hot-spot (törölt) 2013.01.26. 19:40:54

Nem idegenek közé megy,hanem a többi magyar közé.Az ország határa maradt a térképen ami volt,csak a lakosság húzott el !:)Ö

spangola 2013.01.26. 19:41:01

@miegysmàs: Hát, én nagyon megköszönném, ha csak azt leírnád, hogy mennyibe került a repjegyed.
Én horror árakat láttam.
Amúgy mi hosszabb időre mennénk.

Imádom a spanyolt, és mikor hallgatom, úgy érzem, meghalok, ha nem tanulok meg spanyolul.

Én meg itthon állandóan brazilokba futok bele, ma is pl., az Astóriánál bolyongtak, nem találták a hotelt. De Brazília pont az az ország, ami annyira nem érdekel.

Nem értem, hogy mi van, hogy ennyi itt a brazil fiatal, mármint Budapesten.

hot-spot (törölt) 2013.01.26. 19:43:28

@spangola: Azért nincs még magáncsőd hogy;
1-elmenjenek a munkanélküliek az országból
2-elvehessék a bankok az örökségeket is.

na ezért nincs még magáncsőd.

spangola 2013.01.26. 19:45:48

@T1GRIS:

Ezért is kell megtanulnom spanyolul!
Komolyan mondom, lelki fájdalmaim vannak, mikor a Penélope számot hallgatom Nádor Dávid előadásában, annyira gyönyörű ez a nyelv.

Nyugi, már le van beszélve egy echte kolumbiai fiatal sráccal, hogy megyek hozzá magánórára, spanyolul, angolul megy majd az óra, de tud magyarul is egy kicsit.

De ehhez az kell, hogy visszavegyek a sok túlórából, remélem februártól sikerül.

aleb19 2013.01.26. 19:45:57

@Jess G: neked hülyeség meg mese, annak aki itt él ez a valoság az elmult 1-2 év diszidensei közt jelentös számu a hitelesek arány akik kökemény kényszerböl menekülnek a végrehajtok elöl más országokba

zopilote 2013.01.26. 19:46:41

@spangola:
A zene hozzatartozik az elethez Latin - Amerikaban. A nap 24 orajaban meg a csapbol
is az folyik. En imadom, meg Kanadaban es Magyarorszagon is mexikoi corrido bombol
a kocsimban az inditas utan egybol amig ki nem szallok :)))

spangola 2013.01.26. 19:46:46

@hagyma: Nem, én a te poénjaidon fakadok sírva morgó medve!

garibaldina 2013.01.26. 19:48:50

@spangola: Köszönöm :) Igazad van, megpróbálom nem felhúzni magam, de hát nem olyan könnyű, amikor egyes emberek hülyeségeket beszélnek úgy, hogy nem tudják mi munkálkodik a háttérben. A kérdésedre válaszolva: gondolkodtunk, hogy mi is kimegyünk, de sajnos sehogy sem bírtuk összeegyeztetni. A fiam vízilabdázik és sajnos azon a helyen ahol a férjem dolgozik, nincs erre lehetőség. Nem akartam a fiamtól ezt a sportot elvenni, mert imádja, 6 éves kora óta űzi. Az életében komoly szerepet töltött be idáig. Nagyon sok mindenre megtanította. Mi sem így terveztük, hogy ilyen sokáig külön élünk, de a sors közbe szólt. Manapság már olyan mértékű a munkanélküliség, hogy ha haza jönne, esélytelen lenne munkát találnia, vagy ha találna is, fillérekkel szúrnák ki a szemét. Egy 18 és 21 éves "gyerek" mellett nem engedhetjük ezt meg magunknak. Kíváncsi lennék, hogy aki azt mondja könnyebb út elmenni, az miből él itthon. Hogy tudja eltartani a családját napi 9 óra munkával. Ha sikerül neki, akkor igazán szerencsés ember. Ha másodállást kell vállalnia és éjt-nappallá téve dolgoznia...az mennyivel jobb??? Szerencsés esetben találkozik a gyerekeivel, ad nekik egy puszit és ennyi! Állandóan fáradt és ideges, és azon görcsöl folyamatosan, hogy a csekkeket ki tudja-e fizetni. Ez egészséges? Ilyen környezetben felnőni? Hát nem gondolom. Mi nagyon tiszteljük és szeretjük egymást. Felnézek a férjemre és büszke vagyok rá. Ő ugyanígy gondolkodik rólam, tudja mi mindent megteszek a családért. Csodálatos, intelligens, nagyon komoly értékítélettel rendelkező gyermekeink vannak, akik imádják az apukájukat. Mi egy boldog család vagyunk, annak ellenére, hogy kénytelenek vagyunk (még egy darabig) így élni az életünket. Elfogadom, hogy vannak akik ezzel nem értenek egyet, hogy ezt így nem csinálnák, de én legalább nem szólok be és nem ítélkezem. Mindenki úgy éli az életét ahogy neki tetszik és jónak látja. Hát...talán ezért bosszantottam fel egy kicsit magamat. :)))

spangola 2013.01.26. 19:50:51

@zopilote: Én a Határátkelő olvasása közben is zenét hallgatok fülessel.
Énekelnem szigorúan tilos, ha nem egyedül vagyok itthon, a férjem a múltkor letérdelt mellettem az ágynál, imára fogta a kezét, és úgy kért, hagyjam abba, mert nem bírja.

Érdekes, a kapcsolatunk elején sosem kritizálta a hangom...
Pedig a hangom nem változott, ugyanolyan sz..r.

aleb19 2013.01.26. 19:50:55

@Jess G: ja és igen a bankok többségében nem is adtak akkoriban forint hitelt ahol volt a kondiciok nagyon durvák voltak én körbejártam ezt 2007-2008-ban itthon
és igen szerzödéseket évente változtatgatták a bankok a saját kedvükre és ez teljesen törvenyes volt

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.01.26. 19:51:24

Most szólok, hogy külföldön is megválogatják már az embert. Keress a szakmádban munkát!

Ezek szerint megvisel azem beri kapcsolatok és a magyar föld hiánya...

Akkor pedig PLÁNE a szakmádban keress melót ELŐRE, mert ha emellett egyik alkalmi munkától a másikig mész, vagy különböző részmunkákat végzel (mert bármilyen hihetetlen, de rengeteg, ilyen jellegű munkára külföldön is csereszabatosak a munkások), nagyon hamar betársul az előzőek mellé a "nem becsülik meg a képességeimet" érzése is.

tsabus UAE 2013.01.26. 19:52:55

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "...a KÖNNYEBB utat választottad."
Nem értek egyet. Attól, hogy a lehetőség adott a felemelkedésre, a legtöbb idegennek "be kell dolgoznia magát". Ez fáradságos, néha megalázó, de mindenképpen nehezebb, mint otthon ücsörögni és panaszkodni a kormányra/EU-ra/etnikumokra.
Szóval, attól, hogy a lehetőségek jobbak, még nagyon keményen meg kell dolgozni a felemelkedésért. Az egyetlen dolog, ami lelkileg megkönnyíti mindezt, hogy bízhatsz benne, a munkádnak meg lesz a jutalma.

Mrs. Clayton 2013.01.26. 19:52:59

@aleb19: föntebb leírtam, mi okozott neked is, meg másnak is fejfájást, de ezért a chf hitelt okolni hülyeség
a bankok hülyék voltak, mert nem mondták, h előbb azt nézd meg h a ft-ot tudod-e fizetni, a kormányok hülyék voltak, mert nem mondták a bankoknak, h olyannak ne adjanak deviza hitelt, aki a forintot se bírja, így most szívnak az emberek is meg a bankok is a kormány meg röhög a markába, mert ő aztán most jól megmenti a zembereket, és móresre tanítja a szemét bankokat,
az emberek meg megtanulják, h a deviza hitel szar
pedig nem

T1GRIS 2013.01.26. 19:54:34

@spangola: Egyetértek. Én már elkezdtem, ugyan átmenetileg holtpontra jutott a projekt, de én sem halok meg úgy, hogy ne olvassak Cervantest eredetiben (na jó, most csak egy nagyot kamuztam - valójában Pitbullt és Enrique Iglesiast akarok eredetiben hallgatni :D)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 19:55:42

@NIKI LAURA: allamonkent eltero
van ahol cask hatra kell, akkor hobbybol azt teszel elore amit akarsz, ha akarsz egyaltalan
van ahol elol-hatul kotelezo
allami hataskor
ennyi

Mrs. Clayton 2013.01.26. 19:56:07

@aleb19: maradj már, mi az h nem adtak? adtak, csak drága volt, még most is drágább mint az elszállt forint hitel
most komolyan azon nyekeregsz h nem voltál hitelképes nem kaptál hitelt, felvetted a látszólag olcsóbb devizát, ami még mindig nincs annyi mint a forint lett volna, nem is tudtad fizetni és elvették a házadat?
ne nevettesd már ki magad

aleb19 2013.01.26. 19:57:06

nekem az okozot fejfájást hogy a forint alapu hitelemet ki kellet váltanom CHF alapura mert nem volt más reális választásom
mondataidbol látszik igencsak fiatalka vagy és közgazdaságtant sem igen tanultál

spangola 2013.01.26. 19:59:02

@garibaldina: Csak a buta emberek ítélkeznek.
Amúgy biztos vagyok benne, hogy jó embereket neveltetek fel,
és boldogabb, minőségibb időt tud a családotok még így is együtt tölteni, mint ma sok család itthon.

Estig túlóra, hajtás, haza, aztán gyors főzés, takarítás, puszi, puszi, jó éjt, mindenki örül, hogy alhat, mert 5 óra múlva kelnie kell.

Nekem 11 óra a napi alvásigényem, ennek ellenére napi 5-6 órát alszom hétközben. Alig várom a hétvégét, amikor mosok, főzök, takarítok, tehát dolgozok, de legalább alhatok sokáig.

A férjednek is nagyon nehéz lehet kinn külön a családjától, neked legalább ott vannak a gyerekek, bár te meg minden problémával egyedül kell, hogy megküzdj.

Egyértelmű, ha nem lenne szeretet, akkor már rég félrementetek volna.

Szerintem itt mindenkinek lejött a lényeg (megjegyzem, már első kommented után), csak bircának és hagymának nem.

Bicepsz Elek77 2013.01.26. 19:59:17

Nem osztogatok tanacsokat, de jol meg kell gondolni:
1, Valaki kimegy "cselednek"/vilagot latni/logni stb.. Ez kb. azt jelenti, hogy osszegyujti a lakasra/kocsira+lesz.si tartalekra valot, aztan hazajon es keres egy noomalis munkat. Esetleg megtanulja jol a nuelvet kinn(tobbnyire nem, mert csak a minimumot kell).
2, Valaki kimegy szakmaban dolgozni. Vagy kapcsolatokkal egybol talal munkat(felsofoku angol szakmai nyelvtudas jo barhol, de kell hozza kb. 4-5 ev), vagy elvegez egy kinti iskolat. Ok tobbnyire kinn letelepednek.
3, Valaki kimegy "ugyeskedni" pl. nyugati ferjet talalni maganak, segelybol megelni (pl. oda szul gyereket, diakhitelt vesz fel stb.) vagy jo uzletet kotni.

A legfontosabb, hogy mindenki tudja, hogy mit akar az elkovetkezo 5-10-15-20-50 evben. Magyarorszag persze a naprol-napra elesrol, ad hoc lehetosegekrol/dontesekrol, az "az a mienk amit megeszunk" mentalitas kialakitasarol szol.
A problema:
1, Ha valaki segedmunkas eletet el, annak a csalad a mindene es azert jon majd haza
2, Ha ertelmisegi, akkor vagy sz.r melot csinal es nem tud hosszu tavon beilleszkedni mas eletszemleletu(eszunk-iszunk-alszunk-baszunk-focit nezunk-drogozunk a dizsiben) emberek koze, vagy ertelmisegikent a mobilitas miatt allandoan cserelodik a barati kore.

Sokkal nehezebb eldonteni azt, hogy az ember hazajojjon vagy mardjon kinn!!

spangola 2013.01.26. 20:01:11

@zopilote: Úristen, ezt még nem láttam! Hogy lehet?:)
Kösz, kedvencek sávba kitettem a blogot!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 20:01:38

@spangola: nekem?
nekem maximalisan igen
azt mondtam, aki kepes elmenni kulfoldre, hogy megteremtse a csaladjanak a megelhetest az az igazan csaladszereto, az /is/ tesz meg mindent a csaladjaert
mar bocs
olvass figyelmesebben

zopilote 2013.01.26. 20:02:25

@Gábor (Gee Halen):
A szakmajaban is sokszor megalazzak az embert: ha jobb, azert, ha rosszabb, akkor meg
azert:) Kinn is sok tudatlan fonok, tulajdonos es muvezeto van am!!! Nem ok nelkul
tart mar az az erdetileg 1 milliard dollaros irodahaz ahol dolgoztam majdnem 2 milliardnal.

Mrs. Clayton 2013.01.26. 20:04:09

@aleb19: még mindig nem érted? te nem voltál egyáltalán semmilyen hitelre hitelképes, de kaptál olcsóbbnak látszó devizahitelt, de te már akkor csődbe mentél, amikor a forintot se tudtad fizetni! a deviza hitellel csak elodáztad az egészet!
értsd már meg, te egy olyan adós vagy, akinek nem való hitel, mert nem keres annyit, h fizetni tudja, magyarul neked nem lett volna szabad lakást/házat venni mert nem volt rá fedezeted
az hogy te elhitted h mindig tudsz venni olcsón devizát, sztem a te bajod
miért nem lízingeltél lakást az utolsó évben egyszeri 10 m ft befizetéssel, mindezt forint alapon, akkor a mai napig lehet h csak havi 10e-t fizetnél
ilyen konstrukció is van/volt
akkor meg jönnél 10 év múlva, h de neked ezt senki nem mondta

zopilote 2013.01.26. 20:09:17

@spangola:
Akkor lesz olvasni valod egy ideig!!! A srac nagyon jo stilusban ir, oszinten, en sokszor
elolvasom a cikkeit, pedig mar abbahagyta. Es tanit spanyolt is:) Bar nehez eldonteni. kitol
jobb nyelvet tanulni, anyanyelvutol vagy olyantol, aki tud magyarul is. Mindkettonek meg
van az elonye es hatranya is.

spangola 2013.01.26. 20:09:24

@Jess G: Szerintem a kormány és a bank nem hülye volt, ahogy te írod, hogy nem szóltak a CHF-eseknek, hogy bele fognak bukni.
Akkoriban is közjegyző irodában dolgoztam, úristen, mennyi bankos tartozáselismerő nyilatkozata volt akkoriban a közjegyőknek!

Direkt nem szóltak, ki volt ez találva.

Magáncsőd nincs, de a fizetési meghagyások mennek, mint a szél, jelenleg ezzel foglalkozom közjegyző irodában, és tele vagyunk banki kölcsöntartozásokkal, és a fizetési meghagyás elévülési ideje nem 5, hanem 10 év, ráadásul az európai fizetési meghagyás is megyeget, és van harmadik állambeli fiz. meghagyás is, más kérdés, hogy a jogosult megelőlegezi-e egy nem magyarországi FMH és végrehajtás költségeit, ami behajtáskor persze az adóst terheli, ami egy külföldi behajtásnál úgy megsokszorozza az eredeti tőketartozást, hogy jobb, ha sosem lesz idézési címed és eltűnsz örökre.

aleb19 2013.01.26. 20:13:09

1.nem mentem csodbe, csak besértödtem
2 itthon havi netto 500k-ft kerestem
3 38k fontos állás kezdek meg londonban nem sokára
4 gondolom te minimálbéres vidéki vagy és itthon is BAZ megyi faluban osztottad az észt

spangola 2013.01.26. 20:13:50

@T1GRIS:

"Egyetértek. Én már elkezdtem, ugyan átmenetileg holtpontra jutott a projekt, de én sem halok meg úgy, hogy ne olvassak Cervantest eredetiben (na jó, most csak egy nagyot kamuztam - valójában Pitbullt és Enrique Iglesiast akarok eredetiben hallgatni :D)"

A Cervantes szónál kihagyott a szívverésem pár másodpercre, mert magyar szakos tanárként is lesz*rom Cervantest, aztán megnyugodtam.

Én a youtube-on szoktam még a Mexikó-szerte férfiideálként számontartott Fernando Colungáról interjúkat hallgatni, nem tagadom, nekem is bejön, mert tisztára úgy néz ki, mint az első szerelem, csak latinos beütéssel.

garibaldina 2013.01.26. 20:14:05

@spangola: Köszönöm szépen még egyszer! Igen,erről van szó! Szép estét Neked...ja és aludj holnap sokáig! ;))

miegysmàs 2013.01.26. 20:14:35

@spangola:

en svajcban elek,ugyhogy mi innen indultunk,de szerintem otthonrol is meg lehet ezt oldani.

mi a skyscenner-t hasznaljuk,ha utazast tervezünk,ugy latom,hogy magyarul is elerhetö,de ha van pontos uticel,akkor mas nyelvü valtozatait is erdemes gyorsan megnezni,gondolom lehet az arakban e szerint is elteres.

Mi Zürichböl indultunk,egy napot töltöttünk Madridban,azt is csak azert,mert a masnapi du.-i jaratra Buenos Airesbe fele annyiba került a jegy,mintha az elözö napon tovabb utaztunk volna.
Erdemes atszallasokkal nezni az utat,ha ugy is van idö az utazasra,megeri vhol varakozni,es sokkal olcsobban repülni.
De ha mar vhova eljutottal Del Amerikaban,a helyközi jaratok tenyleg olcsok,vagy nagyon jo alternativa a tavolsagi busz,itt megint az szamit,hogy mennyi idötök van.
Igy nezett ki az utunk

Zürich-Madrid
Madrid-Buenos Aires
Buenos Aires-Santiago de Chile
Santiago de Chile-Arica
Arica-Santiago de Chile
Santiago de Chile-Buenos Aires
Buenos Aires-Rio de Janiero
Rio de Janiero-Madrid
Madrid-Zürich

Ez 9 repüles,ami összesen 1450 Sfr-ba került.
Ebböl a ket hosszabb ut Europabol ,Del Amerikaba került összesen 820 Sfr.-ba

En ennyi repülest meg forintra atszamolva sem tartok soknak.

Nov-dec.az ünnepek elött Del-Amerikaban eppen a tavaszbol lesz nyar,de szerintem jan-febr. is jo idöpont,amikor Europaban eppen nincs szezon.A karacsony,ujev ott is jatszik,ugyhogy joval dragabb::)))

Le kell ülni a gep ele,es nezni a datumokat,a jegyarakat,ha jol tudom siman lehet fel evvel elöre foglalni.
Mi november vegen utaztunk,es aug. vegen mar megvolt a ket hosszabb utra a jegy.
Mindig van olyan jarat ami valamiert nem olyan nepszerü,(napközben indul,vagy pl.kedd,szerda alt. nem annyira nepszerü)

A szallas,es az etkezes ügyesen odafigyelve mar nem kerül tenyleg sokba,az utazas maga a nagyobb tetel.

Mrs. Clayton 2013.01.26. 20:15:09

@spangola: jó, de direktben, óriásplakáton, meg a kormány által kiküldött füzetekben senki nem mondta, h hahó ma ennyi a chf, de holnap lehet a duplája lesz ám
sztem a bankok azért nem rémisztgettek senkit, mert ők azt hitték, h duplája sose lesz, ami azért igaz is min 140 volt kb a chf max meg tán 240-250, de passz lehet volt 290 is, de sztem nem sokáig
aztán nekem van egy csomó ismerősöm, aki 30-40 milliókat vett fel chf/eur/yen alapon
a legviccesebb aki elmegy külföldre és azt képzeli h a bank meg legyint
persze gondolom 1-2 millióval senki sem foglalkozik, de 10-20 milliók után én személy szerint nyomatnám a vh-t bárhol a világon

spangola 2013.01.26. 20:16:15

@hagyma: parancs értettem, hazámat szolgálom!

NIKI LAURA 2013.01.26. 20:18:34

@hagyma: Thx for all.
Akkor már értem,Pest megyében azért nem használják az első rendszámot a nagy Audik-Bmw-k,(érdekes módon kopasz,tetkós,aranyláncos)mert biztos abban a megyében nem is kell.

spangola 2013.01.26. 20:19:27

@zopilote: Hol tanít spanyolt? Budapesten?
Én azért csaptam le a kolumbiai srácra, aki azt hirdeti, hogy angolul, magyarul is beszél (3 éve él Magyarországon), amit leteszteltem telefonon, mert az online tanfolyamon, amit csináltam, a kolumbiai srácok úgy beszéltek spanyolul, hogy majdnem elájultam. Húúú....

euratom 2013.01.26. 20:19:28

Heffi!
Egy hete mondta a nagykovet a koccintason az Aderrel a Magyar Hazban, hogy tobb mint 20 ezren vagyunk itt Belgiumban. Ha van jo allas lehetoseged akkor azt ki kell, erdemes, probalni. Ugye a kozepkorban is mentek a tanoncok kulfoldre es amikor mar sokat tudtak hazamentek, vagy maradtak. Ezert jo az EU mert szabadon mehetsz benne. Elsosorban Ember vagy, igyekezz a toled teljeto legjobbat tenni barhol is legyel a vilagban. Sok sikert!

Mrs. Clayton 2013.01.26. 20:21:14

@aleb19: besértődtél saját magadra, mert nem gondolkodtál? az kemény
és netto 500-ra mennyit kell fizetni, h az ember már sértőnek érezze?
aztán csak vigyázz, mert ha a bankod meglátja Londonban h évi 38k-t kapsz 1 év után küldözgetik ám a hitelkártya ajánlatokat, aztán megint ugyanabban a csapdában leszel csak UK-ban

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.01.26. 20:21:39

@zopilote: Tudom én, ezért tervezek most már hazamenni. Baromira elegem lett, hogy minden magyarországi tapasztalatomra, végzettségemre úgy néznek, mintha csak végiggyurmáztam volna az otthoni éveimet, egy kicseszett papírt meg tollat nem mernek rám bízni. Máshonnan meg elhajtanak, mert ott ácsorog a nyelvtudás nélküli litván, az majd boldogan pucolja a vécét napi 8 órában akár évekig, mert mást úgysem tud csinálni.

spangola 2013.01.26. 20:22:00

@aleb19: Én úgy emlékszem, JessG jogász, és nem fiatal csitri. Amúgy meg talán Angliában él. Tehát nem hülye és túl fiatal a témáhozl.

spangola 2013.01.26. 20:22:44

@garibaldina: köszi, meglesz! Nektek is minden jót, és vedd be leszarom tablettát a hülye irigy magyarokkal szemben:)

aleb19 2013.01.26. 20:29:46

@Jess G: ja ha jogász vagy akkor már értem gondolom a karrieredet épited a valami vidéki mekiben
teljesen hulyeségeket irkálsz l
a besertödes azt jelenti nem vagyok hajlando adot fizetni egy tetu orszagban ahol ezt a maszop-szadesz es gyokerfidesz is hatalmon lehet

Mrs. Clayton 2013.01.26. 20:32:32

@spangola: köszi h kiállsz mellettem, bár abból, h jogász vok még nem következik, h hülye nem, de a volt férjem tizenévig helyezett ki hiteleket, chf-t is, szóval ebben a témában otthon vagyok, és nem tetszik, amikor ezzel butítják még tovább a sok tudatlant, hogy a piszkos bankok hol vettek devizát, ki látta a teherautókat, amik kilószám hozták volna az országba a frankot, meg stb hülyeség
egyszerűen senki nem hajlandó belátni, h azért vették fel a devizát mert olcsóbb volt, és a ft-ot nem tudták volna fizetni
1000.szer is leírom 2003-óta, aki devizát vett fel 2013-ig kevesebbet fizetett vissza, mint, aki ft-ot, a ft állítom hosszú távon is drágább lesz, mint a deviza
de hitelt csak olyannak lehet adni, aki fizető- és hitelképes
ezen változtatni kell
most olyannak se adnak, aki hitelképes lenne, mert kicsit gallyra tették a bankokat (a kormány)

spangola 2013.01.26. 20:33:45

@miegysmàs: köszi az infót, akkor kettőtöknek kb. félmilliós ktg. volt a repjegy. Az tényleg nem sok. Én már nézegettem, de nem találtam ilyen olcsót, bár láttam, hogy nagyon megdobja, hogy Budapestről kell számolni a kezdő indulási pontot.
Busz nekünk kizárva egészségügyi okok miatt.

Madrid, Buenos Aires, Santiago de Chile, Arica, hát ezek a nagy álmaim pontosan!

Amúgy meg mi is meg akarunk állni két állomás között, mindent meg akarok nézni, ízlelni, hallgatni.

Már csak a repüléstől való iszonyomat kell legyőznöm valahogy.

Köszi az infót.

zopilote 2013.01.26. 20:34:31

@spangola:
Igen, azt hiszem Budapesten, visszament az egyetemre. Egy idoben hirdette is a blogjan, hogy
spanyolt tanit.

spangola 2013.01.26. 20:36:46

@hagyma: "melyiket?"

Hüüüülyeeee:D))

Mrs. Clayton 2013.01.26. 20:36:49

@aleb19: tök jól gondolod, sőt utcát söprök, meg havat lapátolok, de leginkább kéregetek
már a helyi sajtóban is szerepeltem amikor összeverekedtem a helyi román kéregető maffia egyik tagjával, amikor a tesco bevásárlókocsikat visszatoló brit családanyára lecsaptunk ;-)

spangola 2013.01.26. 20:38:10

@Jess G: " köszi h kiállsz mellettem, bár abból, h jogász vok még nem következik, h hülye nem,"

Ja, bocs, igaz :D

aleb19 2013.01.26. 20:38:14

@spangola: ja tényleg jut eszembe a törpeorbán és bandája is jogasz hogy ezek a jogaszok menyi mindenhez ertenek pl minimalberes fusztralt megmondo emberek is lehetnek

spangola 2013.01.26. 20:40:44

@aleb19: na jó, de akkor sem egy fiatal csitri BAZ megyéből, el vagy te tévelyedve.

aleb19 2013.01.26. 20:41:06

@Jess G: hát elég agressziv okoskodo barom vagy gondolom ezert nem a szakmádba dolgozol

spangola 2013.01.26. 20:41:46

@zopilote: Na, ha nem jön be a kolumbiai, megyek őhozzá, kinyomozom a guglin.

Te már külföldön élsz?

aleb19 2013.01.26. 20:43:32

@spangola: a gondolkodása alapján vagy jogász vagy tirpák vagy tirpákjogász aki még fusztrált is

Mrs. Clayton 2013.01.26. 20:45:40

@aleb19: elégedjünk meg egy szimpla hülyével, ok?

spangola 2013.01.26. 20:49:52

@aleb19:

Lehet én nem szoktam hozzá, de nem bírom elviselni, amikor egy férfi úgy beszél egy nővel, hogy (gondolom a nevedből, hogy férfi vagy):
"hát elég agressziv okoskodo barom vagy".

Tök mindegy kinek mondod, JessG-nek, vagy akárkinek itt, de nőnek mondod!

Te vagy itt az agresszív, senki egy csúnya szót nem írt ma le itt, és jössz most te,

Agresszív vagy, kötekedsz, csúnyán beszélsz, menjél már és vedd elő a jobb vagy bal kezed (mert gondolom nőd az nincs), és találd ki, hogy hogy vezesd le a feszültséged, amit annak köszönhetsz, hogy hitelképtelenül felvettél egy hitelt!

miegysmàs 2013.01.26. 20:51:44

@spangola:

Budapest-Madrid (Iberia-val tovabb)
vagy
Budapest-Roma (Alitalia-val tovabb)

Szerintem mindket viszonylatban talalni Budapeströl,olcso jegyet Romaba,vagy Madridba a ket legitarsasagnak vannak olcsobb jo ajanlataik Latin Amerikaba.
Lufthansa,Air France......mindenkepp sokkal dragabb.

A repülön meg semmi baj nem fog törtenni,vinni kell jo könyvet,esetleg altatot,zenet,es mar ott is vagy.

Mrs. Clayton 2013.01.26. 20:53:12

@spangola: és mi lesz, ha kiderül h pasi? mondjuk sztem se az
mondjuk eddig a férfi ismerőseim reagáltak csak így a devizahitel miatt
azt hitték, h baromi okosak, aztán kiderült, h egy nő okosabb volt

aleb19 2013.01.26. 20:53:35

@Jess G: barom vagy mert baromságokat irsz olyan dolgokrol amirol fél infoid vannak es nem ertesz hozza, én is azt irnék ha a romaijog eseteit elemeznenk de nem teszem mert nem ertek hozza
ja és az inflaciot a szadeszmaszop szándékosan felporgette ....mert ennyit tudtak ez telt toluk es ezzel szétbasztak Mo. gazdaságát

aleb19 2013.01.26. 20:56:27

@spangola: ja hogy még nö is meg jogasz is és minimálbéres is angliában akkor mar ertem miert csod az elete es miert fecseg hulyesegeket

Bicepsz Elek77 2013.01.26. 20:57:18

Evi 38k az kb. 1 140 000 huf/ho. Tehat duplaja.

spangola 2013.01.26. 20:58:40

@miegysmàs: köszi, PrintScreennel mentettem az ötletet.

Az ismerőseim azt mondták, igyak alkoholt:)
Ha már ott voltatok Aricában, nem volt módotok, időtök átmenni Peruba?
Milyen volt Arica? Youtuben néztem videót, és valóban elég kopár, persze nem csoda.

aleb19 2013.01.26. 21:02:00

@Bicepsz Elek77: sajna nem mert ez brutto asszem az 2400/ho

Mrs. Clayton 2013.01.26. 21:02:19

@aleb19: ez mind így van, sőt barátaim sincsenek, és a családom is kerül, de ettől még te vettél fel olyan hitelt amit már sértő visszafizetned

Határátkelő 2013.01.26. 21:02:22

@aleb19: Hagyjátok már békén egymást, jó? Eddig olyan jó volt a beszélgetés, ne rontsátok el!

Határátkelő 2013.01.26. 21:04:28

@Saman: Ez nagyon jó kis komment volt! Ha kicsit írnál még hozzá, kitenném külön posztba! (Ez felhívás keringőre!) :)

spangola 2013.01.26. 21:06:42

És miért teszel szomorújelet?

zopilote 2013.01.26. 21:08:26

@miegysmàs:
A masik jo es olcso tarsag Del - Amerikaba a Condor (Lufthansa leanyvallalata) Tavaly
Budapestrol Guadalajaraba 700 CAD-ert vittek el, mas 2-3 ezer dollart kert. Van egy belga
tarsasag is, az is olcso, azt hiszem Jetfly a neve, nem biztos, es az sem, hogy mukodik e meg.

Bicepsz Elek77 2013.01.26. 21:09:48

2400_kb. 864000 huf netyo. Az 500 000 is brutto vagy netto?

zopilote 2013.01.26. 21:13:09

@spangola:
Hosszu sztori. Honvagyam is van (Mexiko, Magyarorszag) De itt Kanadaban is elvagyok,
leginkabb a penz miatt. 3 orszagban azert megsem elhetek. Van megoldas is, csak kitartas nincs
a lustasag mellett:)

Bicepsz Elek77 2013.01.26. 21:14:45

Azonos szakmaban es pozicionban 4-5* fizetest kellene kapni Londonban(videken kevesebbet).

spangola 2013.01.26. 21:15:24

nem te vagy az a férfi, aki a múltkor írta, hogy Mexikóban is dolgozott egy darabig egyedül valami érdekes munkát?
És szóltál, hogy nézzem meg a mexikói halálfejes temetőket, amik amúgy tök szépek lennének, ha a fejek nem meredeznének az emberre?

Spacecake 2013.01.26. 21:17:29

Persze hogy a könnyebb utat választod, a következő nagy sírás meg akkor lesz,amikor pár év múlva hazaköltöznél és nem tudod megoldani,nem engedheted meg magadnak.
Nem engedheted meg magadnak,hogy feladd a kinti munkádat,itthon nem nagyon lesz munkád,ha kiesel a napi magyar rutinból,annyi pénzt meg még nem gyűjtöttél össze,h saját vállalkozásod legyen,ne adj Isten ne kelljen többet az életben dolgoznod...ergo,maradnol kell,kényszerből,és az már nem olyan vidám dolog.mertha itthon van az ember ,'kényszerből',mert nem tud kimenni,na bumm,de legalább itthon vagy az ember,de ha még haza se tudsz jönni, és muszájból vagy kinn,na az szopacs.
ne legyen igazam,sok sikert és kitartást kívánok!!!
de ne áltasd magad, a könnyebb utat választod,viszont emiatt nem feltétlenül kell rosszul érezned magad:ilyen a gyarló emberi természet.

aleb19 2013.01.26. 21:17:51

@Jess G: nem serto visszafizetnem ,csak nem vagyok hajlando ha bukunk kb a fele-fele aranyban bukjunk nem viszem el az egesz balhet csak azert mert a bankok be vannak direktbe drotozva a mostani kormanyzatba is
megtehetem hogy mas orszagban eljek ha akarok ezert lelepek, ha tudják hajtsak be de akkor megint orszagot valtok
az elmult években csak az szivta meg a hitelezest aki sajat lakast vagy gyereket akart vagy vállalkozott ezért érintett kb 2millio ember ez nem felelotlenseg volt, ilyen volt a rendszer mert igy formaltak ha ezt nem fogod akkor inkább hallgass

zopilote 2013.01.26. 21:22:18

@spangola:
Igen, en vagyok az. Van egy jo mexikoi dokumtumfilm sajnos spanyolul, tavaly keszult
Mexikoban elo magyar kivandorlokrol, de azt hiszem, mar ajanlottam par napja:
www.youtube.com/watch?v=3LQmgpzBqjA

KenSentMe 2013.01.26. 21:22:22

Egy dolgot jegyezzetek meg: az allamnak mindig az a celja, hogy kizsigereljen titeket, alattvalova, szolgava tegyen, aztan kegyeskedjen nektek annyit adni, hogy ehen ne haljatok, abbol a penzbol, ami egyebkent a tietek volna .. az allam es a politika mindenkit fuggove akar tenni, szomoru, ha ezt a celjat el tudja erni.

Ezert nem kell beszopni, amikor nagyon komoly es intelligens emberek eloadjak, hogy magyarsagtudat, meg nemzeti kotelesseg, meg nehezebbik ut .. akinek van egy kis esze, az atlat rajtuk, es batran vallalja, hogy kozmopolitakent a mocskos politikajuk felett all.

aleb19 2013.01.26. 21:22:48

@Bicepsz Elek77: 4-5 azok a régi szép idok mar elmultak 96-ota dolgozok londonban kisebb-nagyobb megszakitasokkal ez eleinte volt csak igaz most nem járok jobban mert lakast kell berelni min 10006ho es mar ott is vagyok mint Ma-on

spangola 2013.01.26. 21:23:35

@zopilote: igen, ma láttam, hogy tegnap ajánlottad, és kerestem vagy 10 percig a linket, mert emlékeztem rá, hogy volt róla szó, de nem találtam.
mindjárt meg is nézem, bár érteni nem fogom, de az érzés meglesz.

zopilote 2013.01.26. 21:31:23

@VRbagoly:
Az allamnak mindenhol ez a celja, csak a mertek mas:)

miegysmàs 2013.01.26. 21:31:30

@spangola:

Voltunk Peruban de csak egy napot(nem volt több idönk),ha azt mondom,hogy Arica valoszinüleg nem a legszebb varos amit lattam,nem sokat tevedek,de nem is ilyen szemmel kell nezni.
Ott az ocean,a hegyek,az oazisok........
Es vmi. egeszen mas vilag,mint amit mi megszoktunk,es ismerünk.
Az emberek kedvesek,erdeklödöek,pedig azert sokuknak lenne oka akar latvanyosan rosszul is ereznie magat.
Amit Agi a blogjan ir,es ajanl az ugy van rendben,ahogy ott olvashatod,erdemes követni.
Harom-öt napot mindenkepp meger ,innen el lehet jutni San Pedroba,az meg mar az Atacama,ahol szinten el lehet tölteni min. 5 napot a környeken,en jol ereztem magam,nem zavart,hogy a turistakbol elnek,es a turakon is jol ereztük magunkat.
Csak annyit tudok irni,ha rossz napom van,kicsit felidezem az utat,es maris megvaltozik a hangulatom::)))
Nekem a legnagyobb elmeny ott az Azapa oazisban a colibri park volt.
Arica nagyon jo kiindulopont Peru fele,de szerintem lehet akar Perubol,Chile fele is menni,Chile meg magaban is megerne par honapot::)))

aleb19 2013.01.26. 21:33:57

@Spacecake: ja könnyebb ut ...meg aki gepen szall felette terkep...
ez csak vaker 1db diblomas ember aki elhagyja az orszagot tobb10mdft elmaradt bevetelt kárt okoz ahonnan eljött
de ez nem az egyen hibaja Agyarorszagon tobbsegben vannak a potyaleso ,lagymatag emberek lasd csak demagogiaval lehet nyerni valasztasokat es meg nem is emlitettuk a burokracia kepviseloit
sok sikert aki marad majd az uccso kapcsolja le a villanyt

Spacecake 2013.01.26. 21:34:27

@VRbagoly: ezt nem úgy hívják hogy kozmopolita,hanem úgy,hogy üldözési mánia/paranoia!!!:-)

miegysmàs 2013.01.26. 21:36:43

@spangola:

a repülestöl nem kell felni,minden megoldas jo lehet,ami oldja a stresszt.
Van aki bakap jo nagy adag altatot,es csak akkor ebred meg,amikor leszallt a gep.

Bicepsz Elek77 2013.01.26. 21:37:32

96-ban meg lehetett kb. 40 000 fontert negyszobas hazat venni, ami ma 340 000 fontot er. A kulonbseg csokkent, de ha azt vesszuk, hogy Magyarorszagon kapsz x munkaert havi 350 fontot, amiert Londonban hasonlo feltetelekkel 1200-at nettoban, akkor meg igy is jo. Persze volt svajci maguar ismerosom(1956-os emigrans, mar meghalt azota), aki a felet kapta rokkantnyugdijban egy ottani kukas fizetesenek, es az 1992-ben kb. 250 000 forint volt (egy jo segedmunkasi fizetes volt 30-35 000 forint akkoriban vagy meg kevesebb). Es persze a font is inflalodott (50 ev alatt mar csak az 1%-at eri a vasarloereje).
De bizonyos feltetelek mellett igy is megeri kimenni.

Spacecake 2013.01.26. 21:43:36

@aleb19: az a pár valamire való még úgy is simán elviszi a vállán az egész kócerájt,ha 100szor ennyien vándorolnak ki.....
kismiska ez 19/20.sz.-i nagy kivándorlási hullámaihoz képest,és mi lett belőle??semmi...
még mindig itt vagyunk,és nem kapcsolta le az uccsó a lámpát...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.26. 21:47:02

@miegysmàs: azzal nincs baj, ha nem a pilotarol beszelunk

aleb19 2013.01.26. 21:55:12

@Spacecake: elmondom mi lesz ....az mint a görögöknél és a nemzetközi sajtó majd csamcsog ...persze a lusta magyarok megérdemlik...igy jártak
ha többseg parthovatartozastol fuggetlenul nem erti meg nagyon gyorsan hogy nem lehet potyazni okosba megoldani a dolgokat akkor bukta lesz de nagy
"100szor ennyien vándorolnak ki....." ez kép zavar mar kb 500.000-en leleptek ha ezt szorzom 100-al.....az kb a francia nepesseg
de nem a darabszam az igazan lenyeges hanem akik lepnek a legmobilabbak, legertekesebbek az adott vegzettseg, szakma tekinteteben -ennek is van szakirodalma

traktoroslány 2013.01.26. 21:57:19

Szerintem nem a könnyebb utat választja, hanem a hasznosabbat. Biztos nehéz lesz, az elején nehezebb mint itthon, de a végén a haszna sokkal több lesz x év múlva.

Szülőket látogatni haza lehet jönni, ha országon belül elköltözne 200 km-re, akkor se látná őket gyakrabban. Biztos ez is nehéz lesz először, ha kötődik hozzájuk erősen, de gondoljon arra, hogy ha 5-10 év múlva olyan helyzetben lesznek, hogy támogatnia kell őket, akkor külföldi munka mellett talán nyugodtan megteheti.

Nem értem ezt az egész nehéz-könnyű vitát. Pl. az a jó fej, aki direkt csúnya nőt vesz feleségül, mert azzal nehéz ágyba bújni, a széppel meg milyen könnyű ugye.

Van egy csomó ember, aki mindig mindenkinek megmondja a frankót, aki nem pont úgy vezeti az életét ahogyan ő. Nem kell velük foglalkozni.

spangola 2013.01.26. 21:59:42

@zopilote: megnéztem a filmet.
Azt szeretem a spanyolban, az angollal ellentétben, hogy ha ismerek egy szót, akkor mikor beszélik, ki is hallom a beszédből, bár a mexikói spanyol ugye eleve sztenderdnek számít, úgyhogy szerencsém is volt, a chilei spanyollal nem biztos, hogy így lennék, ahogy olvasom az infókat.

Az angol nyelvű filmeket viszont felirattal kell néznem, mert nem hallom ki még azt sem, amit ismerek.

köszönöm a linket.

zopilote 2013.01.26. 22:02:46

Hogy milyenek vagyunk mi, magyarok, elmondok egy szemelyes tortenetet:
Kb 10 eve jartam a Gyaloglora chat - elni. Volt ott egy no, akit kivagtak az USA - bol, illegalis
melo miatt a csaladjaval. Atmentek Mexikoba, es annyira megtetszett nekik, hogy vissza
sem mentek volna az USA - ba. Erre a szinten USA - ban elo illegalisok kikozositettek,
elmondtak mindenfelenek. Egy utazasom soran meglatogattam sok Los Angelesben, San
Fransiscoban elo magyart, s ra par evre a Mexikoban elo hazaspart is. A ferj par ev alatt
atkepezte magat CNC esztergalyosnak, a helyi Ford gyarban dolgozott, napi 800 pesoert,
4 szobas lakast bereltek az ocean partjan, San Carlosban, havi 3500 pesoert, uj kocsikuk
volt, stb. A becsmerlo, lenezo magyarok pedig nyomorusagos korulmenyek kozt eltek,
DE AZ USA - ban:)

Spacecake 2013.01.26. 22:04:11

@aleb19:a nemzetközi sajtó jelentősége nem kicsit túl van misztifikálva...mi lesz a görögöknél,ha kivezetik az ajrót v államcsődöt mondanak??
elárulom:semmi.
lehet pár évig lehet picit rosszabb lesz,de nagy távlatokban ez jelentéktelen.

vagy szerinted éhenhalnak??vagy kipusztulnak??vagy mi??:-)

aleb19 2013.01.26. 22:11:30

@Spacecake: a semminel tobb lenne pl azonnal felezodne a nyugdij ,allami fizetesek, segelyek stb
ehez gyavak voltak es ratoltak a terhet a next generation-ra
igy viszont a nemetek rovid porazon tarthatjak az orszagot

Bicepsz Elek77 2013.01.26. 22:18:00

Bill Gates vagyona 80 milliard. Tehat a 240 milliard a 3x-a kb.

Spacecake 2013.01.26. 22:23:17

@aleb19: de azért nem kell világvégét vizionálni se Görögország,se Magyarország esetében.....
a németek meg tudod hova kívánják ezt az egész görög macerát??
én csak mantrázom egyik kedvenc idézetemet egy olyan embertől,aki le is tett itt már valamit az asztalra:
'Én azt mondom: soha a büdös életben ilyen jó dolga magyar embernek a Kárpát-medencében nem volt, mint most.'

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.01.26. 22:25:21

@kalandortexasi: "Szerintem egyébként ez lenne a könnyebb út, Istennel vagy a Sorssal takarózni és nem tenni semmit, hogy jobb legyen az életed."
Bár ez kicsit OFF, csak szeretnék pár gondolatot megosztani:)
Sok nem hivő ember azt hiszi, ha valaki vallásos, akkor egyszeriben minden probléma megoldódik, nem kell semmit tenni, csak ölbetett kézzel ülni, a Jóisten majd "elrendezi" a dolgokat. Erről szó sincs:) Nem azt az igéretet kaptuk hivőként, hogy az élet Istennel egy nagy bed of roses, hanem hogy a problémák közepette velünk van, és erőt ad, hogy a nehézségeket elviseljük, ill. hogy ha mindent megteszünk, ami tőlünk telik, akkor megkapjuk az "égi segitséget"...ON :) A posztolónak csak annyit kivánok, hogy az új élethelyzetben találja meg az apró örömöket, amelyek segitenek elviselni a kezdeti időszak nehézségeit.

aleb19 2013.01.26. 22:33:36

@Spacecake: nincs vilag vege maradnak a nyugdijasok a segelyen elok meg az allami alkalmazottak es az orszag felgyarmati sorba csuszik fokozatosan de biztosan
majd ha ismet lesz egy kedvezbb idoszak jonnek a fekak meg mas naciok es dolgoznak az oshonosok helyett lasd USA a tulbonyolitott magyar nyelv egyszerusodik vagy hobbi nyelve silanyul
mindezt meg lehetne elozni ha lenne uj tarsadalmi kiegyezes most a generaciok kozt es a haboru utani magat nagy generacionak tartok lemondananak az un.szerzet jogaikrol

tsabus UAE 2013.01.26. 22:34:37

@aleb19: Tipikus magyar mentalitás: mindenki hibás azért, mert hülyén vettél fel hitelt, csak te nem.
Anno hitelt vettem fel autóra - természetesen CHF. Úgy kalkuláltam, maximum 25-30K törlesztőt vállalok, mert ha 50%-ot drágul a CHF, akkor is fizetni tudjam. Jött is a nagy gáz és 230 Ft-os árfolyamon kiszálltam, belátva, hogy hülye voltam.
Eközben egy ismerős, aki velem egyidőben vett fel kölcsönt és fele akkora fizetés mellett, bevállalt egy 60K-s törlesztőt. Azóta is a bankokat szidja, meg a kommunistákat és egyáltalán mindenkit. Te inkább rá hasonlítasz...

Spacecake 2013.01.26. 22:51:06

@aleb19: azt hiszem ez a 'jonnek a fekak meg mas naciok es dolgoznak az oslakosok helyett' c. történetből adódó problémákkal egyenlőre pár magukat fejlettnek tartó nyuga-európai országnak kell hamarosan/jelenleg is megküzdenie.
úgyhogy ennál még az is valószínübb, h nyugdíjasparadicsom leszünk,mert ide menekülnek a szerencsétlen holland etc.nyugdíjasok a te általad említett bevándorlók miatt-

aleb19 2013.01.26. 22:52:58

@tsabus: én soha nem vettem hitelre autot mert mindig elegedett voltam a farkam meretevel es a kulsom miatt sem kellett nagy erteku puncimagnesbe fecculnom
de mivel jottek a gyerekek es kellett a hely ,nagyobb lakast vettem es ez nagysagrenddel nagyobb mint egy autohitel es mikor ezt tettem nem gondoltam hogy elqrcsanyo tonkreteszi Mo. gazdasagat teljesen ergo forint hitelkamat kb15% erre nem lehet felkeszulni hogy a maszop idiotat hoz helyzetbe akivel most mar szoba sem állnak

aleb19 2013.01.26. 22:56:19

@Spacecake: majd az ido eldonti csak figyelj
akinek van esze es penze spanyolo-vagy portugalit valasztja a magyarpuszta helyett

tucano 2013.01.26. 22:59:38

@spangola: hajrá! Sikerülni is fog, csak csinálni kell.

blue angel 2013.01.26. 23:06:36

Sok sikert kivanok innen Svajcbol!

aleb19 2013.01.26. 23:06:38

@tsabus: de en is hibas vagyok hogy visszajottem Mo.-ra elni es dolgozni, hogy munkat adtam 3-4 magyar embernek evekig
igen hibaztam rossz dontes volt tobbet ezt nem fogom megtenni
ha angliaba maradtam volna akkor nem vagyok kiteve a potyalesok altal megvalasztott -most mar mindenki szamara is nyilvanvalo -elqrcsany es bandaja amokfutasanak es annak kovetkezmenyeinek

montroyal ( CAN qc) 2013.01.26. 23:07:03

@Szakura: igaz de MO-on forintra tudod mennyi melyik az olcsobb jol mondod talan 1$ olyan 3$ de egesz pontosan nem is erdekes inkabb a marka vagy milyent szeretsz es nem jellemzo ezt v azt (gyumolcst !!) nem veszunk mert draga nem azt mondom pazarlas van de ami kell meg ami nem azt is rakjuk a kosarba es mar ez is konnyebb elet..

Spacecake 2013.01.26. 23:09:08

fajtája válogatja,németek,osztrákok inkább erre húznak ,végülis megértem:jobb a Krankenkasse-által támogatott termálfürdőzés hónapokig itt,mint a rekkenő hőség és a sivár,kietlen táj.

tsabus UAE 2013.01.26. 23:09:59

@aleb19: Látom, nem megy a hozzászólásom értelmezése. Sebaj.
Kellemes gyűlölködést és érezd jól magad a jelenlegi helyeden ! :-)
(Csak így, zárójelben jegyzem meg, hogy nekem még sose jutott eszembe fizetés nélkül távozni. Sem a pékségből, sem a törlesztésem elől. Ez csak megerősíti az előbb leírt véleményem.)

Rebarbaraa 2013.01.26. 23:11:18

Mi az angol kifejezes az onszorgalombol elvegzett munkanak? Amolyan hozzaadott erteknek titulalta valaki, de nem jut eszembe.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.01.26. 23:16:30

@Határátkelő: Szivesen írok erről. dobj egy e-mailt és megpróbálom megnyesegetni ezt a szerte ágazó témát.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.26. 23:17:42

@aleb19: Vagy pl. Albániát. Egyre több nyugati nyugdíjas jön ide is. Külön lakóparkjaik vannak több tengerparti városban is, és a megélhetés jóval olcsóbb, mint Magyarországon, a tengerpartról, a kiszámítható adórendszerről, meg a folyamatosan fejlődő gazdaságról, meg az időjárásról nem is beszélve.
De tudod, vannak, akik olyanok, hogy azt hiszik, hogy Magyarország a világ közepe :)

aleb19 2013.01.26. 23:22:07

@tsabus: mas sulycsoportba-ligaba jatszunk
evekig dolgoztam autofinanszirozasba aki autot lizingel az alapbol buta vagy nem torodom de hogy szamolni nem tud az biztos es asajat penzenek elleensege
(zarojelbe jegyzem meg ha a tobbi normalis orszaghoz hasonloan itthon is lesz magancsod akkor fizetem a ram eso jogos terhet)

Spacecake 2013.01.26. 23:22:44

@Jani haverja: persze,mert hogy az is!!!:-)

Határátkelő 2013.01.26. 23:26:01

Miután kvadrillio szétoffolta a beszélgetést, kimoderáltam.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.26. 23:27:39

@Spacecake: Hát én csak kizárólag Magyarországról, meg Albániáról (én ide jöttem) tudok beszélni. Albánia lakosság szempontjából, meg terület szempontjából is kb. 1/3-a Magyarországnak. Arányaiban (1 lakosra, vagy 1 km2-re vetítve) már most is több a német, meg az osztrák itt, mint Magyarországon, és a számuk rohamosan növekszik. Tudod, ha jó az éghajlat, meg egészséges sós a levegő, akkor már nem is olyan biztos, hogy kell az a termálfürdő, ami mellesleg itt is van több helyen. Az árakról, meg a bármiféle szolgáltatás színvonaláról nem is beszélve. Magyarországon a politikusok a média által mossák az emberek agyát, de nagyon. Megértem, kelenek az alattvalók, különben elmehetnének az Audi gyárba szalagmelósnak. Én pl. azon röhögök, hogy Magyarország majd víznagyhatalom lesz :) Itt 5 hónapra fizetek annyi vízdíjat, amennyit Magyarországon a lakhelyemen fizettem 1 m3-ért :) Víznagyhatalom, ja :) Meg aztán hogyan is akarja exportálni Magyarország azt a qrva sok vizet??? Csővezetékkel a tengerparti kikötőbe (tankhajóval való szállítás), ahol a tengerpartiaknak is van exportra való vizük???

Szóval nagyon optimista vagy Magyarország jövőjét illetően.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.26. 23:39:36

@Spacecake: Ez ugyan nem tengerpart közvetlenül, de akkor is. Ez itt van a házunktól nem messze 50-60 másik hasonlóval egyetemben:
palmanovaresort.com/english/

Nézd meg pl. a Menu gombra kattintva az étel árakat. Meg a hely színvonalát is. Segítségképpen: 1 Albán Lek kb. 2 Ft, tehát ha az árakat megszorzod kettővel, akkor megkapod forintosítva.

Ezt az ellátást mennyiért kapod meg ilyen színvonalú helyen Magyarországon? Látod, kezdenek azok a német, meg osztrák nyugdíjasok is spórolni.

Spacecake 2013.01.26. 23:58:59

@Jani haverja: ne haragudj,de ezzel a vízdíjjal sztem kicsit mellélőttél.de ha te 5 hónapra 300 ft-nyi összeget fizettél,ez 2 dolgot jelenthet számomra:
1.vagy keveset fürdesz:-)
2.pontosan a 2 ország közötti árszínvonalkülönbséget mutatja.

Biztos vagyok benne h Albania fantasztikus hely-még sosem jártam ott-bevallom,de szeretnék egyszer elmenni(mondjuk ehhez nem ártana,ha Horvátország felől vitorlással tehetném meg,ez egyenlőre nem-v csak nagyon körülményesen lehetséges)-ugyhogy a börokrácia ott sem lehet fenékig tejfel.

A német/osztrákokat abszolút megértem,ha itt királyként élhetnek,akkor ott meg félistenként.

Viszont az azért már kezd számomra (tragi)komikusnak tűnni,h Albaniát is jobb helynek állítják be Magyarországnál:-)
ne essünk már át azért a ló túlsó oldalára,kérlek...
én pozítívan elfogult vagyok Magyarországgal szemben,ez a hazám,és örülök h itt élek,éltem eleget külföldön,köszönöm,elég volt.
Elfogultságom ellenére nem állítom h Monaco v Liechtenstein szintjén állunk,mert ez nyilván marhaság.
Albánia és Magyaroszág között körülbelül ugyanakkora szakadék van...

Sanyi9 2013.01.27. 00:05:28

@Jess G: Szerintem probalj meg viselkedni, nem szep dolog, amit csinalsz (az utcasepres meg a holapatolas rendben van, de a verekedes a ciganyokkal mar tenyleg bunkosag).

Spacecake 2013.01.27. 00:08:35

@Jani haverja: na jó,túloztam.Liechtenstein nem volt jó példa.csak akkora a különbség,mint Magyarország és Svédország között:-)
(a GDP/fő-t nézve)

Sanyi9 2013.01.27. 00:09:26

@Jess G: Ne verekedjel tobbet a ciganyokkal es akkor lesznek barataid is es a csaladod se fog tobbe kerulni teged.

Sanyi9 2013.01.27. 00:13:36

@VRbagoly: Ez most melyik allamra vonatkozik, a magyarorszagira? Vagy az osszesre?

River_Of_No_Return 2013.01.27. 00:21:21

@Zsuzsi65:
"Sok nem hivő ember azt hiszi, ha valaki vallásos, akkor egyszeriben minden probléma megoldódik, nem kell semmit tenni, csak ölbetett kézzel ülni..."

Ezt nem a 'nem hívők' hiszik, hanem a hívők egy része (nem mindegyik). Persze, nem mindig ennyire leegyszerűsített formában, amit te írtál, hanem pl. úgy, ahogy a posztoló tette. Ha valamiért már kicsit nagyobb áldozatot kellene hozni vagy több munkával jár, akkor lehet Istenre vagy a Sorsra hivatkozni, feladni az egészet és panaszkodni.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.27. 00:24:36

@hagyma: ez terroristas dolog canadabo lpassoir az USAba, mar reg megy es nagyon vedekeznek nehogy kivulrol be keruljon terrorista .. bent az orszagba van eleg .. regen Tito partizanjait hoskent tartotak szamon mert harcoltak a nemetek ellen.. ma akik sajat hazajukat vedik az agresszorok ellen terroristanak mondjuk .. azert ebbe nem megyek bele mert megjelennek a dronok az ablakom elott amugy szarok ra eleg volt a nepbutitas az atkosba es most is ugyan az megy...

Sanyi9 2013.01.27. 00:27:55

@aleb19: Miert lenne kepzavar? Regen Magyarorszagnak 60 millio lakosa volt, azutan elment 50 millio es maradt 10.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.27. 00:32:54

@spangola: ezen is felesleges vitatkozni orok ellentet a nemek kozott...szemelyes tapasztalatom van 3 gyermeket felneveltem masnak,tanittattam lakas kocsi es a mor megtette kotelesseget... es nem hibaztatom a noket egy no mindig anya elsosorban es a gyereke erdeket nezi...szoval nem altalanositok es nem vitatkozom sajat esetembol sajnos keson tanultam..ugyhogy nalam marad NA NEEEE

Sanyi9 2013.01.27. 00:42:22

@aleb19: Te egy nagyon vicces fiu vagy. :D Amerikaban azert nem az oshonosok dolgoznak, mert oket kiirtottak a gyarmatosito feherek es hoztak helyettuk fekete rabszolgakat. Szerintem te tul nagy jelentoseget tulajdonitasz Magyarorszagnak, abbol a szempontbol, hogy azok, akikben te az ellenseget latod (kulfoldiek, zsidok, amerikaik, europaiak, kapitalistak, kommunistak, mittomen kitol tartasz te meg...), valoszinuleg azt se tudjak, hol van Magyarorszag foldrajzilag...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 00:42:45

@Spacecake:
Vízdíj: Ahol én laktam Magyarországon, ott 1.500 Ft egy m3 víz (csatornadíjjal együtt). Itt 150 Lek-et, azaz 300 Ft-ot fizetek egy hónapra átalányt, akármennyit használom a vizet. Úgyhogy tényleg 5 hónapra fizetek annyit, mint Magyarországon fizetnék 1 m3-t.

Nagyon egyszerű vitorlással idejönni akármelyik irányból. Ha kell segítség írj privátot, segítek, de szerintem ha utánanézel, és nem a régmúltról szóló hajós mendemondákat tekinted alapnak, akkor rájössz, hogy nem nehezebb ide jönni Horvátországból vitorlással, mint Horvátországból átmenni pl. Olaszországba. Többek között az Orikum-i yachtkikötőnek a gondnoka (és egyben résztulajdonosa) az egyik haverom, úgyhogy infóm van bőven.

Albánia szerintem 100-szor jobb hely, mint Magyarország, legalábbis az átlagember boldogsága tekintetében. És az átlagember kb. 2-szer olyan TÉNYLEGES életszínvonalon él, mint egy magyar átlagember. Ne a GDP-t nézd, hanem az árakat is! Csak egy példa: A szomszéd idős házaspárnak (kettőjüknek együttvéve) van átszámolva 70.000 Ft nyugdíjuk. Apósoméknak (szintén kettőjüket együttvéve) több, mint 200 ezer. Az albán nyugdíjas szomszéd házaspár SOKKAL TÖBBET engedhet meg magának ebből a 70.000-ből, mint apósomék a kb. 3-szorosábóll!!! Persze, ha mondjuk mindkét házaspár mondjuk havonta a nyugdíjának a 10%-át félreteszi egy külföldi útra, akkor már ugye más a helyzet, mármint az, hogy kinek mennyit (hány hónapot, évet) kell gyűjtögetni arra a bizonyos külföldi útra...

Csak egy példa még a rezsire: Tavaly télen itt 70 éves hidegrekordok dőltek meg. Így a téli fűtésünk kompletten Ft-ba átszámolva kb. 20.000 Ft volt. Idén normál tél van, illetve itt már szinte tavasz, az idei télre a fűtésköltségünk átszámolva 10.000 Ft alatt lesz egész télre. Ez is egy lényeges rezsicsökkentő tétel. Meg az is, hogy itt a házaknak vasbeton váza, és 20-25 cm-es falai vannak hőszigetelés, meg minden kramanc nélkül, mert minek, és szimplaüvegesek az ablakok, mert minek a dupla (ezért olcsó építeni, vagy bérelni házat). Ma is délben 1-2 órán keresztül nyitva volt ajtó-ablak, mert volt pár óra napsütés, pedig ma aránylag sz@r idő volt, de nemsokára jönnek a rendes 18 fok körüli hőmérsékletek. Amikor meg Magyarországon 40 fok felett van nyáron, akkor itt csak 35 van, mert hűt a tenger, pedig kb. 30 km-re van innen légvonalban.

Boldogság tekintetében meg azért írtam a 100-szorost, mert tényleg így látom. Itt az utóbbi 15 évben folyamatos, stabil fejlődés van. 15 év alatt egyszer nem volt mínuszos a GDP növekedés, sőt 2008-2009-ben, amikor mindenhol komoly mínuszok voltak, itt 4% feletti plusz volt. Itt kiszámítható minden, az adórendszertől kezdve (ami mellesleg kicsi és kevésfajta adót tartalmaz) az infláción (évről évre 1% alatt!!!) át minden. Nem cseszeget itt senki senkit ok nélkül, sem a hivatal, sem a rendőr, se senki. És a legszegényebb ember is tudja, hogy tavalyelőtt nagyon rossz volt, tavaly már kevésbé, idén már egész elfogadható, és meg van arról győződve (egyébként joggal), hogy jövőre még jobb lesz. Ez a folyamatos fejlődés emberek boldogságának az egyik legfőbb titka szerintem, és ez nincsen meg Magyarországon. Ezért írtam, hogy boldogságban az albán átlagember kb. 100-szorosan megelőzte a magyar átlagembert. Érdemes itt megnézni egy városban a járókelők arcát. Szinte egyik sem elgyötört, sőt, nagyon sokan mosolyognak csak úgy, nem konkrétan valakire, hanem csak úgy menet közben, lesüt róluk, hogy jól érzik magukat a bőrükben. Na ezt nem tapasztaltam soha Magyarországon. Meg az egymásra való FELTÉTLEN odafigyelést törődést sem, ami itt teljesen természetes idegenekkel szemben is.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.27. 00:47:48

@T1GRIS: az arak ki vannak irva de tudom hogy akarmilyen munkaval keresettel , megtudom venni nem kell osszehasonlitanom az 20 fele tej arat es azt a markat csomagolast veszem meg ami nekem tetszik nem erdekel hogy van mas tej 50 centel olcsobban ... ez csak egy minimalis eletszinvonalt jelent de mar ezert is erdemes kijonni ha a posthoz kapcsolodunk...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.27. 00:49:16

@montroyal: hat az USA megszoritasok utan nem lenne meglepo, ha canadaban probalkoznanak

montroyal ( CAN qc) 2013.01.27. 00:52:32

@Jess G: igaz a koltozkodest en is kivulrol nezem 2 eve van sajat lakasom elotte 21 evig volt sajat haromlakasos kertes hazam de az elment a felekiralysagommal a valasnal es nem is vagyom koltozkodni ...

montroyal ( CAN qc) 2013.01.27. 00:54:51

@hagyma: mai hir
egy oriasi allami megrendeleseket vegzo epitesi ceg 160 milliot kuldott Kadhafinak... az en adombol - no komment

Sanyi9 2013.01.27. 00:59:50

@Jani haverja: Szereny hozzanemerto velemenyem szerint a vizszolgaltatasnal nem maga a viz draga, hanem a szennyviz elvezetese/tisztitasa. Ha tisztitas nelkul bele lehet engedni a szennyvizet a folyokba/tengerbe, akkor maga a vizszolgaltatas lehet szinte ingyenes is.

Spacecake 2013.01.27. 01:02:11

@Jani haverja: hát ez jól hangzik,hát akkor oda kell menni nyugdíjasként!!!
Gyanítom,mire és ha egyáltalán megérem,már nem ilyen árak lesznek ott sem.Mert hát ugye a fejlődés ára az is,h az árak nőnek:-)
1500as vízdíj az durva tényleg....így szeretlek,Magyarország!!!:-)
(ezeken csak nevetni szabad,mer különben beketyózik az ember)

GDP persze h nem minden,én sem szeretem felhozni,csak poénból rákerestem.
Tehát ezt hasonlóan látjuk,sztem Magyarország meg 100 jobb hely Svédországnál.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 01:07:29

@Jani haverja: Ja, a vízdíjra visszatérve: itt vízóra sincs (minek, átalány van), és a vízvezetékek sok helyen (ahol nem nagyon ronda) ott a szabadban mennek, ahol meg el vannak ásva az esztétika miatt, ott meg kb. 5 cm-el a föld alatt. Úgyhogy pl egy átlag házba a vízbevezetés költsége gyakorlatilag megegyezik a legözelebbi nagyobb vastagságú vízvezeték és a házad közötti távolság alapján számított (mondjuk 50 m) KPE cső árával (30 Lek/fm). DDD
Tudom, kell még néhány filléres török gyártmányú idom is :)

Ja, és te magad kötöd rá a vízvezetékhálózatra magad, vagy fogadsz egy mesterembert (az is olcsó). Trükközni meg ki trükközne már ilyen vízdíj mellett? DDD Vagy majd azt hazudja a környékbelieknek, hogy nincs is bevezetve hozzá a víz? DDD Akkor meg hülyének nézik, és nagyobbat ég :)

Bár azt hozzá kell tennem az igazság kedvéért, hogy itt a vízszolgáltatás teljesen önkormányzati, amit írtam, az az én lakókörnyezetemre (Tirana külvárosának egy meghatározott részére) vonatkozik. Van olyan hely is, ahol ingyen van a víz, valahol meg 2-szer ennyi, mint itt. Aztán bent Tirana belvárosában a legdrágább, ott van vízóra is, de a m3 ár ha jól tudom 20 Lek, azaz 40 Ft-nak megfelelő összeg ott is.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.27. 01:08:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: a berloket vedik a torvenyek soha nem tehet ki a tulaj (ha fizetsz v 3 honapnal kevesebb a tartozasod) emelni csak indokolt esetben lehet (tatarozas futescsere) es nem tobbet mint 5%ot. felmondani lakast nagytatarozas bontas v kozvetlen csaladtagnak szuksege van a lakasra igy akarmeddig tervezhetsz maradhatsz a lakasban ha belefer a keretedbe es szereted..

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 01:12:24

@Sanyi9: Ebben igazad van, de mégsem teljesen. Az ÖSSZES tengerparti ország (beleértve Olaszországot, Görögországot, Franciaországot, stb.) a tengerpartközeli helyekről az összes szennyvizet a tengerbe engedi, jó, ha tudod. Ezzel egyébként nincsen semmi probléma, mert a tenger nagy, eloszlik, és a szennyvíz tápanyag is egyben (most nem a vegyi hulladékokra gondolok). Mégis sok helyen drága a víz ezekben az országokban a tengerparton is. Ez viszont inkább a politikusok bűne azokban az országokban.

Spacecake 2013.01.27. 01:12:57

@montroyal: tehát ergó bármikor bedobhatja a tulaj,h közvetlen családtagnak van szüksége rá.:-)
Tudom,ott nem hazudnának ilyet...:-)
(v bizonyítani kell vhogy?)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.27. 01:18:50

@euratom: UK-ben census alapjan 45 ezren kb, de szerintem annal joval tobben.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 01:20:26

@Spacecake: Szerintem (persze ha ilyen normálisak maradnak a politikusok, meg a nép) nem fognak itt az árak az égig nőni, ugyanis nagyon kicsik az adók. Mi a feleségemmel amikor "országot kerestünk magunknak" az egyik szempont ez volt. Pl. Svédország nekem borzasztó szocialista, Albánia viszont Európa leglibertáriusabb országa, annak minden jó és rossz tulajdonságával. Ez nekünk nagyon bejön, de - mivel nem vagyunk egyformák - el tudom képzelni, hogy másnak meg nem.

Visszatérve az árakra: Itt múltkor a Carrefourban volt magyar Pick szalámi olcsóbban, mint Magyarországon (egy másik fórumban valakivel összehasonlítottuk az árakat), a magyar Unicum meg jóval (nagyon sokkal) olcsóbb, mint Magyarországon. Mindez az adók miatt van. Pedig ezeket a termékeket még ide is kell hozni kamionnal, és útközben van néhány hegy is...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 01:21:43

@Spacecake: Látod-látod, nekem is a DRV szolgáltatta a vizet.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 01:26:18

@Spacecake: Viszont nem értem, a Balaton keleti partján jóval drágább a tabinál is, nem 800 Ft, hanem 1.500. És még a tabiak sírnak...
De legalább megoldják maguk olcsóbban, ezt meg már szeretem.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.27. 01:27:17

@Szakura: elobb utobb az tud lakast venni akinek jo a creditje es az adozott jovedelme megfelel a bankok eloirasainak ha nem akkor is elofordulhat hogy tobbet fizetsz a berlesre .. es figyeljetek egy erdekes szempont egy ismerosom dolgozik az adoellenorzesnel ahol egy osztalyon azt vizsgaljak kinek milye van mennyit er a haza stb vagyis hova erdemes menni adoellenorzesre hol fogunk biztos penzt kicsavarni .. ha semmilye nincs akar csalhat is felesleges idopazarlas ugy sem tud fizetni es elvenni sem tudnak semmit... jol meno emberek is berelhetnek kulombozo okokbol..

Spacecake 2013.01.27. 01:31:46

@Jani haverja: hát ja,nálunk is az van....és most h igy belegondolok,évente 150-200k simán megy vízre,úgy hogy a locsolás kútról megy szivattyúval.
jó,van pár bérlő,de akkor is...

Spacecake 2013.01.27. 01:33:49

@Jani haverja: a végén még Albániába megyek Unicum turára....őrület:-)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 01:39:23

@Spacecake: Van itt jófajta, hozzáadott cukor nélküli szőlőpálinka (raki rrushi) is, annak meg átszámolva 1.000 Ft LITERJE!!! DDD

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.27. 01:40:14

@tildy:): ez a census olyan lesz mar nalad mint a tejfol
naponta emlited

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.27. 01:41:26

@Spacecake: nem szeretem oket mert rigot esznek
ez nem szep dolog

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 01:42:16

@Spacecake: Ja, és ugyanebből a szőlőpálinkából egy normál kocsmában egy feles 100 Ft! Jó, tengerparton, nagyon elegáns helyen max. 200 Ft. D

montroyal ( CAN qc) 2013.01.27. 01:45:38

@zopilote: vagyis nincs csodtorveny eleted vegeig zaklathatnak meg az EUban is.. tudott eszak-amarikaban csodolsz elveszted mindenedet akkor 7 evig nem lesz hiteled de az osszes tartozasod torolve felejtve...Mo-on veszted a hazad fele arert a spekulansok haverok megveszik a masik felet meg elete vegeig vonjak a volt tulajtol.. sajnos a bankok hozzak a torvenyt nem a corrupt politikusok..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.27. 01:46:34

@Jani haverja: amugy Te tenyleg ugy beszelsz albaniarol, mint a vilag egyik legjobb helye, kozben Te egy kivetelezett eletkorulmenyek kozott elsz kivetelezett fizetessel, de az atlagember sorsa szazszor rosszabb mint akar a nyockerben
/szoktam mondani, ha nyugdijasok leszunk, lekoltozunk cubaba es a 5000 dollar nyugdijankbol kibaszott nagy kiralyok leszunk, de attol meg a cubaiak nem lesznek gazdagok, bar az is teny tancolni es dugni szeretnek minden helyzetbol/
csaxoltam

montroyal ( CAN qc) 2013.01.27. 01:48:52

@NIKI LAURA: quebecben nincs rendszam elol .. takarakossag felebe kerul az eloallitas..

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 01:49:39

@Spacecake: Pontosan. Én a saját családunkra (férj, feleség, 7 éves gyerek) kiszámoltam az egy havi megélhetésünket, ez kb 60.000 Ft egy hónapra. Ebben benne van a kaja, pia, víz, villany, internet, gázpalack a tűzhelyhez, meg egy minimális benzin a kocsiba. Ja és az is benne van, hogy néha elmegyek a szomszédokkal a kocsmába.

Értelemszerűen nincsen benne a házunk bérleti díja, és az, hogy ha a kocsival munka miatt kell messzebbre mennem (azaz pénzt keresek), vagy elmegyünk messzebre kirándulni kocsival, meg értelemszerűen az sincs benne, ha étteremben kajálunk, mert bár az sem vészes itt, de azért a havi 60 ezer Ft azért nem fedezné :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.27. 01:53:32

@Spacecake: az albanok egyik kedvenc csemegeje
Jani haverja is eszi mint a guzu:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.27. 01:54:11

Janirol nincsenejk informacioim:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 01:55:23

@hagyma: Valóban relatív kivételezett helyzetben vagyok, mert olyan dolgokkal foglalkozom, amivel az albánok nem tudnának azon egyszerű oknál fogva, hogy nem tudnak magyarul :) Viszont a jövedelmem már kevésbé kivételezett, tényleg az itteni átlagembernél jobban keresek itt, de nem horrorisztikusan.
De amit leírtam előzőleg, az az itteni átlagemberre vonatkozik, azaz nem keres az illető nagyon sokat, de abból meglehetősen sokat engedhet meg magának. Persze ha egy olaszországi, vagy görögországi nyaralás lenne a célja, akkor igencsak spórolnia kellene, nem hiába az olaszok, meg a görögök jönnek ide nyaralni, és nem fordítva :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 01:58:34

@Spacecake: Sokfajta madarat lőnek telente, többek között feketerigót is (itt szabad). Grillezve nagyon finom, a kisfiam egyik kedvence, de nekünk is ízlik. Most idén télen sajnos kevés van, mert nem volt nagyon hideg, nem jöttek le a völgyekbe fentről a hegyekből.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.27. 01:59:31

@Jani haverja: hat en is ugy gondolom egy atlag Magyar szuvesebben maradna atlagmagyar, mint atlag alban, erre akartunk itt ketten kilukadni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.27. 02:00:11

@Jani haverja: en mondtam neki, de nem hitte el
naugye:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 02:01:39

@hagyma: A Jani barátom még nem evett rigót :)
Sok helyen megírtam már, hogy azért lett Jani haverja a nickem, mert egy János nevű barátommal voltam itt életemben először, még 2005-ben, csak úgy, körülnézni. És mivel egy akkori fórumra ő írt először Jani néven Albániáról, így én csak Jani haverja lehettem :) Aztán később elkezdtem ezt a nicket mindenhol használni, mert én is megszoktam, meg mások is :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.27. 02:04:53

@hagyma: mint ahogyan te is a leendo allampolgarsagi vizsgad ( nekem mán megvót, nem is tudom említettem-e:P )

Amúgy épp Magyarországon, hurka, kolbász, tejföl, minden földi finomság. :D

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 02:07:29

@hagyma: Viszont akik akár egyszer is kijöttek ide, és mondjuk ki is mozdultak a szállodájukból, azok szinte kivétel nélkül itt szeretnének élni. Ez tapasztalat. Persze az már más kérdés, hogy kinek sikerül ezt megvalósítani. Ide alkalmazottnak elég necces kijönni, mert igaz, hogy a fizetésből itt elég jól meg lehet élni, de akkor nincsen olyan, hogy kéthavonta "hazaugrok Magyarországra meglátogatni a rokonokat-barátokat", mert az viszont akkor sem tellik ki, ha spórol az illető. Meg a nyelvtudás: Itt angollal turistaként simán el lehet boldogulni, de dolgozni nem lehet, kivéve néhány szakma (pl. komoly informatikus, stb., ezek viszont aránylag jól is keresnek).

zopilote 2013.01.27. 02:08:36

@montroyal:
Itt is a bankok hozzak a torvenyek nagy reszet. Peldaul ok hatarozzak meg a bevandorlasi
quotat evente. A bevandorlas nagyon sokat tud egy orszag GDP - jen nyomni: olcso
munkaero, oktatas megsporolasa, alja munka nagyjanak elvegzese es sorolhatnam.
Bevandorlonak lakas kell, enni kell, uj kocsi kell, stb. Ezert nem csodalkozom, hogy
Europaban Anglia bevandorlasi es vendegmunkas torvenyei a legliberalisabbak. Meg is
lesz az eredmenye pozitiv iranyban. Magyarorszagra joforman nincs is bevandorlas. Itt
Kanadaban is beszigoritottak, eszre is fogja venni a gazdasag par ev mulva. A bevandorlas
a gazdasag egyik motorja.

Void Bunkoid 2013.01.27. 02:11:47

@deputy sheriff: mer' az egy ilyen kultúra.

Itthon 70ért, soksok óra geccsölés után engedik meg, hogy autót vezethess egy forgalmas után. Odaát 20 dolcsiért fél óra után.

Ezt lehet jónak is venni, mert milyen hamar vezethetsz autót, ellenben úgy is kimehetsz a forgalomba, hogy fingod nincs a kreszről, és esetleg megölsz egy családot háromszáz méter után, aztán meg mehetsz a sittre, ahol minden este mexikói g*civel lesz kikenve a hátsód :)

Ugyanez pepitában. Itthon a mezei embernek nem lehet lőfegyvere, odakint bárki vehet magának a sarki fegyverboltban egy b*szott nagy mordályt.

Ez tökjó, mert odakint mindenki kiélheti a westernkorszakát a kert végében, de végülis nem is biztos hogy jó, mert egyesek ezt arra használják fel, hogy már zsenge fiatal korukban lemészárolják az osztálytársaikat.

Amúgy általánosságban megjegyezném, de már láttam, mások is megjegyezték, hogy alapvetően ez a mobilitásdolog abban sántít, hogy - akár a történelem is bizonyítja - általában a perifériára szorult vagy vesztes emberek nem szokták találni sehol a helyüket - és ez nem szokott változni az "új" helyen sem - a kedves posztíró is könyvelőként dolgozott itthon, jött a csőd, házasság tönkremenése, most takarító lesz Belgiumban.

Hát, belőle sem lesz egy Rockefeller, még a belga takarítói fizetésével sem, mert az itteni viszonylatban magasnak számító fizetését OTT fogja elverni, ottani rezsire meg lakbérre, és igazából ott is csak az lesz, hogy fenntartja az albiját. Max az itthonmaradtaknak az orra alá tudja dörgölni, hogy magyar forintra átszámolva bezzeg ő kétszer/háromszor annyit keres, mint ők.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.27. 02:12:17

@Spacecake: letezik egy rentalbord (lakasbirosag ahol mindennek utanna neznek es ha a volt berlo reclamal sulyos kovetkezmeny lehet.. mas ha uj berlo vagy alairsz szerzodest x osszegert bemesz a bordra es ott minden szerzodest megtudnak nezni a regivel osszehasonlitani es ha 5 %nal dragabb a lakas a bord leviszi az osszeget es azt kell fizetned es a tulaj falba rughat...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.27. 02:16:19

@tildy:): nem osszehasonlithato, mar bocs
amerika az amerika:)
hurka mar nem izgat, a kolbasz itt jo, a tejfol is, de orulok, hogy orulsz es gratula a vizsgadhoz
@Jani haverja: nem ketelkedem, ha meghivsz rigoevesre mikor megyunk haza, nem hagyom ki es garantalom nem akarunk ott maradni:)

zopilote 2013.01.27. 02:16:24

@hagyma:
" bar az is teny tancolni es dugni szeretnek minden helyzetbol "
Elvegre ok is latinok :)
Jartam Kubaban par eve, csavarogtam Havannaban napokig, ki is abrandultam belole,
pedig nagy balos vagyok:) Szazszor inkabb Mexiko!

Spacecake 2013.01.27. 02:19:25

értem.de akkor hogy tud a tulaj árat emelni,mondjuk nem az aktuális bérlőnek??
teszem azt bérlő fizet 1000et,felmond,elmegy magától,ha találok rá új bérlőt 1200ért,és elfogadja,azt később visszakövetelheti??!!

montroyal ( CAN qc) 2013.01.27. 02:24:40

@zopilote: igen ez tudot ezert veszik le nagyon a bevandorlast sporolni akarnak mint mindenhol pedig a bevandorlo tenyleg piac olcso munkaero stb.. a hadi kiadasok kozben az egig szoknek es meg amit nem vallanak be . meg mik a valos szamok... ezen szoktam bossznkodni (bar ertelmetlen) adjatok adjatok a beteg gyerekeknek TV muveszek,mindenki bedob mindent ,,bravo!!! osszegyujtottek 1.2 milliot bravo !!! es az allam az USAtol 40 milliardert vadaszgepeket vesz ... hat ilyen a vilag penz az ur..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.27. 02:28:15

@zopilote: hat nem is Havanna, ahogy mexikoban sem mindegy hova megy....

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 02:29:08

@Void Bunkoid: Hát nem tudom, én erről a mobilitás dologról mindig azt szoktam mondani, hogy ha nem lenne az emberiség mobilis, akkor most mindannyian éppen valahol Közép-Afrikában szednénk a banánt a fáról...
Nem kellene internet sem, mert hallótávolságban lennénk :)

zopilote 2013.01.27. 02:29:14

@montroyal:
Hal' Istennek, ezt a F - 35 - os vadaszgep uzletet a hetekben fujtak le, ugy tudom.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.27. 02:29:19

@Jess G: Ezzel de egyetértek!:-)
@Tiheli: Nem hosszabitanak? Vagy miért?
@DieNanny: Én azt hittem poénkodik... Hajmäsi Péter, Hajmäsi/Hagymäsi Päl. :-) OFF jo az avatarod! ON
@spangola: Én anno a kayak-on talältam meg a legolcsobb mulitticket-et, de az expedia is jo még ällitolag, ha tengerentulra akarsz repülni, Eu-n belül meg a checkfelix-et szoktam nézni. Nézted mär öket?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.27. 02:29:59

@zopilote: igen
talan a szabalyozott bevandorlas
cask eppen az a gond, hogy ide is inkabb az jon aki nem a gdp-t fogj tekerni, hanem szedi fel a krumplit, a penzt meg kuldi haza mexikoba...
szoval ketelu fegyver ez

montroyal ( CAN qc) 2013.01.27. 02:30:59

@Spacecake: elobb irtam alairsz es elmesz a bordra es ok fogjak megallapitani az osszeget hiaba a az o lakasa torveny az torveny .
egypl a tulaj is vedve van ha lelepsz felmondas nelkul a szerzodes vegeig azegesz osszeget a tulaj behajthatja a berlotol ( ha tudj ha dolgozik) en kaptam mar lelepett berlom munkahelyetol a hatralekot..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.27. 02:32:40

@Jani haverja: megaz cask de amerika sem lenne felfedezve

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 02:32:43

@hagyma: Nem muszáj itt rigót enni, van rengeteg finom kaja itt.
Malac, kecskegida, bárány, csirke, pulyka, stb., meg mindenféle tengeri és édesvízi élőlények, friss zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, stb.
Pl. a kajára is minden turista azt mondja, hogy ilyen jókat még életében nem evett, főleg nem ilyen áron. Nem csak magyarok, más országbeliek (többek között amerikaiak) is.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.27. 02:36:27

@zopilote: az jo lenne de mi a sumak benne de pl a regi atvett es hasznalhatattlan tengeralatjarok... utalom az egeszet ... visszavontak a csapatokat nehany 2600fo nagyon jo vegre ok 1000nel tobb meg mindig ott van fizetjuk oket az adobol napokban mutattak meg mindig mennek csapatok bucsuznak a csaladtol.. bullshit

Spacecake 2013.01.27. 02:36:48

@montroyal: hat ez mondjuk nonszensz.kereslet/kinalat??szabad piac?:-)
hat nekem a gentlemans agreement szimpibb,nehogy már 1 bord mondja meg,mennyiért adjam ki a lakásom.....

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.27. 02:39:15

@spangola: Az embör hétfön repül ismét Braziliäba TAP-pal ZRH-LIS-REC utvonalon 1200frank környékén. Ha FRA keresztül ment volna, akkor a feléböl is kijött volna repjegyileg, viszont a csatlakozäs olyan szerencsétlen volt, h nem kockäztatott (meg a TAP-pal mär repült 1pärszor, uh tudja mire szämithat:-) )
Meg kell nézni minden lehetöséget, mert van amikor a lätszolag drägäbb az olcsobb.

zopilote 2013.01.27. 02:43:34

@hagyma:
A farmernak csinal hasznot, olyan munkaval, amit a helybeli nem csinalna, laknia, ennie
neki is kell. Meg a bunozo is hozzajarul a GDP - hez: munkat ad a rendorsegnek, teriti
az " anyagot ", az az piaci rest tom be, ha lebukik, ingyen munkaero a bortonben, ha nem,
akkor veszi a luxus arut, aranyat. A hazakuldott penzbol jollakatja a csaladjat, nyugdij
helyett biztositja a szulei, nagyszulei megelheteset, mindenki elegedett, nem lesz forradalom, ebbol kifolyolag nem lesznek mexikoi menekultek az USA - ban:) Ordogi
kor ez:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.27. 02:44:54

@Jani haverja: hat remeltem, hogy nem koteleo, bar tovabbra sem celallomasom Albania:)

montroyal ( CAN qc) 2013.01.27. 02:45:21

na jo ejt elkalandoztunkde szerintem erdemes kijonni es ha volt otthon munkad lakasod kocsid rokonaid... 3-5 ev mulva jutsz el arra szintre ahol mar voltal othon .. de utanna es foleg a gyerekeidnek super jo lesz nem fogod megbanni. a szuleim akik nem orultek hogy eljovok mert egyeduli gyerek vagyok amikor kijottek azt mondtak -itt meg szegenynek lenni is jobb... es bar mi is jottunk volna 56ban..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.27. 02:45:45

@zopilote: a bevandorlas itt 500 eve problema:)

zopilote 2013.01.27. 02:47:26

@montroyal:
Tudom es megertem ezt. En is nagy pacifista vagyok, egyenruhanal jobban nem gyulolok
semmit, lehet az postas, katona, rendor:)

montroyal ( CAN qc) 2013.01.27. 02:49:09

@Spacecake: igen de mindenhol a helyi torveny szerint kell elni es valahol kontrolalni kell mindent es tobb adot leszakitani az egysegesitet szerzodesekkel

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.27. 02:50:18

@SzerződésSertés: A lesz - less még nem tünt föl? :-)
Vszinüleg automatikusan javitja a gép hagyma angol helyesiräsät :-) Nälam többek között az ide-t javitja folyamatosan die-re...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 02:58:00

@hagyma: Pedig egy csomó amerikai turistaszervezet minden évben beválasztja Albániát a 10 legjobb ár-érték arányú turistacélpont közé, most lusta vagyok megkeresni, mert már le kellene igazán feküdnöm aludni, de tényleg így van.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 02:59:06

@hagyma: Ja, Amerikáról jut eszembe, még az indiánok sem fedezték volna fel abban az esetben :)

tsabus UAE 2013.01.27. 03:01:58

@aleb19: "mas sulycsoportba-ligaba jatszunk"
Szerintem is... :-)
Én beismertem, hogy hülye voltam, amiért felvettem azt a másfél millát. Te pedig aláírtál egy szerződést (szakmabeliként, sokkal nagyobb összegről, nagyon okosan XD), amit utólag igazságtalannak nyilvánítottál és pereskedés, vagy végtörlesztés helyett meglógtál a fizetés elől. Természetesen, még meg is vagy sértődve.
Piti bűnöző vagy. Örülök, hogy nem vagyunk egy ligában... :-))))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.27. 03:02:54

@Jani haverja: jajj most voltam ilyen eloadason, kb 4-5 eves indian gyerekek jartak osi indian cherocky tancokat
hat valami fantasztikus volt
ugy borzongtam, pedig en nem tehetek semmirol, hogy milyen lehetett parszaz eve az elet itt
es nem lenne -e jobb?
ez a nagy kerdes
amire mar sosem less valasz

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.27. 03:04:06

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): igy van, dem ar azert sem kapcsolom ki :)
nehany szot javit
cask
less
Magyar

M. Péter 2013.01.27. 03:25:38

@hot-spot: El lehet menni pl. az Egyesült Királyságba, és 6 hónap után már lehet kérni a csődöt a brit törvények szerint. Írországból és Németországból komoly csődturizmus van, mert a brit törvényke kedvezőbbek az adós számára.

PannonBoy 2013.01.27. 07:08:07

Végigolvastam a kommenteket, azoknak elenyésző száma on-topic, sok a személyeskedés, és acsarkodás. Kevés a kinyerhető, hasznosítható információ. Szomorú.

aleb19 2013.01.27. 07:49:53

@tsabus: a nerm fizetes nem buntetojogi kategoria -szimplan csak civil kurazsi -megint kevered a szezont a fazonnal tipikus tudatlan kepzetlen ork szindroma
mivel az egesz hitelezesi rendszert torzitottak mindenki aki akart valamit :nagyobb csaladot-lakast vagy vallalkozasat fejleszteni bele volt ebbe kenyszeritve es egy bizonyos osszeg felett nem tudott kiszallni
jelenleg kb 2.000.000 embert erint es mostanaba csucsosodik ez az egyik fo oka az orszag elhagyasnak ezek az emberek nem kalandvagybol hanem kenyszerbol tipliznek csaladostol es a jelenlegi partunk es kormanyunk halogat a magas jovedelmuek es vagyonosok szamara(sajat maguknak)gyorsan vegigvert vegtorlesztest megcsinaltak de a mindenhol mashol letezo magancsod intezmenyt nem
de viszont egyszerusitettek es hatekonyabba tettek a vegrehajtast a lenyeg mindig a reszletekben van ezekbol az intezkedesekbol latszik hogy a bankok droton rangatjak a torvenyhozast-alkalmazast

aleb19 2013.01.27. 07:54:10

@tsabus: es igen a fo okom az orszag elhagyasara hogy a tobbseg ezt elfogadja normalisnak tartja szimplan a tulelesre jatszik lop potyazik csal mert a hatalmasok is ezt csinaljak ez kamikaze hozzaallas

Nzoltan 2013.01.27. 08:09:52

@aleb19: Ez azért van, mert a magas álamadossag zsarolhatová tette a kormányt. A bankokat tényleges veszteség a végtörlesztés ideje alatt érte. Ment is a balhé rendesen, az EUR háromhúsz közelében, a frank meg kettőhetven felett. Azóta teljesen kivették a kormány méregfogát. Megy egy kis színjáték, de az exportnak is jót tesz a háromszázas euro árfolyam. Így, hát kb. ez marad átlagban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.27. 08:14:00

@montroyal:

Mo-n ez nem így van.

Hála Istennek sosem voltam bérlő, csak bérbeadó, de ismerem a helyzetet. Mo-n minden szempontból a bérbeadó a főnök és a bérlőnek kuss van. Komoly embernek egyszerűen nem való bérlakás Mo-n.

Sokan még az irodát is inkább megveszik, mintsem béreljék! Kivéve persze az irodaházakat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.27. 08:15:24

@tsabus:

"Az egyetlen dolog, ami lelkileg megkönnyíti mindezt, hogy bízhatsz benne, a munkádnak meg lesz a jutalma."

Dehát ez a lényeg!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.27. 08:17:30

@zopilote:

Igen, ez jó módszer,

Több komcsit is ismerek, akik kubai útja során lett radikális antikommunista. A valóság az eléggé képes lehűteni a fantáziát.

DieNanny CH 2013.01.27. 08:21:23

@montroyal:
Én úgy tudom, terrorista az, aki nem a SAJÁT hazája földjén harcol az elnyomók ellen.
(Tehát ha Ahmed Amerikában robbant fel valakit, akkor ő egy terrorista. Ha Irakban teszi, a szülővárosa határában, akkor merénylő... Javítsatok, ha tévedek! - És persze igazságtalanul általánosítottam, mert nem csak muszlimok lehetnek azok. De talán így érthetőbb)

Nzoltan 2013.01.27. 08:27:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Egy gazdag európaiként prospektusból látni a valóságot nagyon romantikus lehet, aztán megtapasztalni nagyon más. Megnézni az omladozó házakat, csinálni szép fotókat, aztán visszamenni a szállodába koktélt inni.... Hááát nem tudom ez annyira jó-e? Más nyomorán szórakozni.

Pont mint a romkocsmák. Azok is azért alakultak, mert nem volt pénz. A fiatalok meg ott örülnek, hogy az omló vakolat az milyen fasza. Pedig az is más vagyonának az elvesztéséből jött létre, ők meg királyként tort ülnek a romhalmaz tetején. Az már más kérdés, hogy annak a nyomornak a vámszedői busásan megélnek a helyzetből, ugyanúgy mint Havannában.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.27. 08:34:00

@DieNanny:

Alapvetően nincs különbség. A terrorista, szabadságharcos, partizán, gerilla csak nézőpont különbsége.

Gondold csak el. Ha a földrajzi hely számítana, az abszurd lenne.

Alapvetően van reguláris hadviselés és nem-reguláris. S van legitím politikai harc és nem-legitím.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.27. 08:40:03

@montroyal:

Alapvetően ez mindig egyedi kérdés és mindig az erőviszonyok függvénye.

Erre egy egyszerű, de látványos példa:

Ha XY kimegy a Parlament elé és bombát dob, akkor kimegy pár rendőr és elfogja, szimpla bűnözőként.

Ha XY több társával csinálja ezt, már valószínűleg valamilyen terrorellenes egység fog kimenni.

Ha meg XY csoportjának sikerül elbarikádoznia magát, már inkább tárgyalni fognak vele.

Ha pedig a fél Budapest XY ellenőrzése alá kerül, s képtelenség fellépni vele szabályos rendvédelmi eszközökkel, akkor szabályos háború lesz ellene. Ekkor már hadviselő fél. Akkor is az, ha esetleg a legyőzése után szimpla köztörvényesként bíróság elé állítják. Ez 1956-ban is megtörtént, az elkapott harcosokat Kádárék köztörvényesekként akasztották egészen 1962-ig.

Ha pedig XY csoportja megdönti a kormányt, akkor esetleg ő fogja akasztgatni az addigi államhatalom képviselőit, mert már ő lesz a törvényes rend.

Ugyanez van a hadi konfliktusoknál is. Van egy pillanat, amikor a ellenfél már nem kezelhető hagyományos eszközökkel, s komolyan kell őt venni. Bűnözőből tárgyalóféllé válik.

Az a definíció pedig miszerint van jó partizán és rossz terrorista, mivel az előbbi katonai célpontot támad, az utóbbi meg civilt teljesen komolytalan, hiszen nem létezik olyan partizán/gerilla, aki ne támadna civil célpontot (sőt: egy nem elég erős partizánmozgalom szinte csakis civileket támad!), mint ahogy olyan terrorista sincs, aki ne támadna katonai célpontot.

Titóék ellen is kezdetben rendőri eszközöket alkalmaztak, de Titóék sikeresen megerősödtek, sőt a vége fele egyes területeket teljesen kivontak a német ellenőrzést alól. S sok más példa is felhozható.

Az én nézőpontomból: a szabadságharcos az egy sikeres terrorista. A terrorista meg egy bukott szabadságharcos.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.27. 08:43:55

@Nzoltan:

A legröhejebb amikor a gazdagok még tiltakoznak is, amikor aszegények fejlődni akarnak, mert "ne semmisítsék meg hagyományaikat".

Egyébként ez magyar viszonylatban is megtapasztalható. Amikor a jobbikos/nacionalista magyar hülyegyerek elmegy Székelyföldre megnézni a "romlatlan magyar vidéket", s aztán felháborodva jön vissza, mert népviseletben székelykapu körül népdalokat éneklő és XIX, sz. eszközökkel földet művelő "igaz magyarok" helyett mobiltelefonozó és internetező, magyar bulvármédiákat olvasó embereket lát.

DieNanny CH 2013.01.27. 08:54:48

@zopilote:
"Meg a bunozo is hozzajarul a GDP - hez: munkat ad a rendorsegnek, teriti
az " anyagot ", az az piaci rest tom be, ha lebukik, ingyen munkaero a bortonben, ha nem,
akkor veszi a luxus arut, aranyat."
Ugyanezt írta Stohl a könyvében. Te is olvastad?

DieNanny CH 2013.01.27. 09:03:55

@aleb19:
"a nerm fizetes nem buntetojogi kategoria "
Nem, a nem-fizetés tulajdonképpen lopás.
A következő hsz-edben meg el is ítéled:
"a tobbseg ezt elfogadja normalisnak tartja szimplan a tulelesre jatszik lop potyazik csal"

Én pontosan azért jöttem külföldre, hogy tudjam fizetni a kölcsönömet. Mert az én lelkiismeretemmel nem összeegyeztethető a fizetés nélküli távozás. ÉN magam választottam, hogy hitelt veszek fel, senki nem kényszerített. Vállalom a hibámat. És törlesztek. Még 14 évig.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.27. 09:05:05

ahogy a posztíró is írja:

"Aki kimegy a könnyebb utat választja."

Nem tudom felfogni, hogy miért kell ez a megbélyegzés?!

Ha menni akar valaki menjen, ha maradni maradjon.

pont az a lényege az Uniónak, de egyik változat se kevesebb vagy több a másiknál.

zopilote 2013.01.27. 09:32:08

@DieNanny:
Az ki? Az a Stohl? 30 eve eljottem otthonrol, nem kovetem a bulvart. Azert remlik vmi, hirekbol, karambolozott vagy mi.

DieNanny CH 2013.01.27. 09:38:25

@zopilote:
Igen, az. Pont karácsonykor olvastam a börtönhónapjairól írt könyvét, és szinte szó szerint ezt mondta az egyik elítélt.

christophe 2013.01.27. 11:44:50

@Jani haverja: ''
Nézd meg pl. a Menu gombra kattintva az étel árakat''
nyammm :-))

christophe 2013.01.27. 11:53:50

@Jani haverja: Szia,azt magyaràzd meg mièrt van annyi albàn Belgiumban?Semmi bajom veluk,fèlre ne èrtsd,de eddig azt hittem,hogy irtozatos nyomor van nàluk...egyèbkènt meg tok jo,hogy az emberek informàciokat kapnak a vilàg osszeq orszàgàbol,tèveszmèk sora dol meg:-)
Vallàssal mi a helyzet,nem tul radikàlisok?

lilly.alien 2013.01.27. 12:06:06

Csak két gondolat.

1. Végre nem Anglia poszt. :-)
2. "Aki külföldre megy, az a könnyebb utat választja."
- Nem igaz. Mindenkinek joga van ott dolgozni, ahol a legjobban tudja biztosítani a megélhetését. Ha nem itthon, akkor külföldön. Semmi szégyellnivalót nem látok benne.

nyuszigonosz 2013.01.27. 12:09:51

@christophe: ...miért van annyi albán Belgiumban...

Azt nem tudom. Annyit viszont igen, hogy nem csak ott van rengeteg albán, hanem általában Ny-Európában mindenhol.
(tényleg nem tudom, ki maradt még Albániában "otthon" :D )

Sajnos nagyrészt nem munkából élnek, ahol vannak.

Mercel 2013.01.27. 12:18:24

Kedves levélíró!

Teljesen természetes a vívódás, hogy vajon jól döntöttél illetve a félelem az ismert környezet elhagyása miatt.
Hoztál egy döntést, biztos sokat agyaltál rajta mielőtt meghoztad, biztosan nem lesz könnyű az elején, de biztosan feltalálod majd magad, ezen kívül nem végleg csapod be magad mögött az ajtót és a szüleidet, barátaid sem utoljára látod.

Menj ki dolgozz keményen, ha tudsz időnként gyere haza és meglátod idővel jól (sokkal jobban mint most) fogod érezni majd a saját bőrödben.
Ráadásul idővel még a szüleidet is tudod majd támogatni, segíteni amire itthon sajnos esélyed se lenne.
Ne hallgass a károgókra.
Sok szerencsét.

"Frigyes"

Ui. Csinos, kedves nők a világon mindenhol vannak ám..;)

Tóth Csaba Tibor 2013.01.27. 12:32:10

nekem most már teljesen egyértelmű, hogy maradni a nehezebb út.
most szeptemberben jöttem haza egy év egyetem után, de foglamam sincsen, medd bírom. ez objektív körülményektől függ, mert magamtól, érzésből annál kevésbé mennék el, minél több baj van.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 13:02:18

@christophe: A belgiumi, németországi, magyarországi albánok túlnyomó része nem albániai albán, hanem koszovói albán. Teljesen más ország, más kultúrával, más történelemmel, sőt, megkockáztatom azt is, hogy majdnemhogy más nyelvvel is (egy dél-albán pl. iszonyat nehezen ért meg egy koszovóit). Ez az én szívfájdalmam többek között az összes albániai albánnal együtt, hogy az európai sajtó albán maffiáról, albán bűnözőkről írkál folyamatosan, holott ezen bűnözők kb. 95%-a koszovói, és a koszovói háború termelte ki őket. Ez nagymértékben rontja Albánia megítélését.

Egyébként az albániai albánok tudomásom szerint a következő országokban vannak nagy számban, és kb. ebben a sorrendben:
Olaszország, Görögország, Anglia, USA, Kanada.

Persze, ha megkérdezel egy belgiumi "albánt", hogy ő albán-e, akkor azt fogja mondani, hogy albán, és nem is fog hazudni, mert tényleg az. De ha úgy kérdezed, hogy shqiptar (styiptár), vagy kosovar (koszovár) -e, akkor szerintem Belgiumban a 80-90%-uk azt fogja mondani, hogy kosovar. Én nagyon sok külföldön élő albánról tudok, minden ismerősöm családjában van legalább egy, vagy akár több is, de Belgiumban élőről csak egyről tudok. Ezek az emberek az 1992-es itteni rendszerváltás után mentek ki, legalábbis a túlnyomó részük. Most is mennek ki egyébként, de jelen pillanatban többen jönnek haza, mint ahányan kimennek (jóval többen).

Vallás: A koszovóiak többsége muszlim, és tartják is a vallásukat. Itt Albániában papír szerint 70% muszlim, 20% ortodox keresztény (görögkeleti), és 10% kaolikus van, de tényleg csak elvileg, azaz papír szerint. A gyakorlatban pedig az van, hogy szinte senki nem veszi komolyan a saját vallását, viszont pl. mindhárom vallás összes ünnepét megünnepli mindenki (mindenki a másik kettő vallás ünnepét is), és még a magukat teljesen ateistának vallók is. A muszlimok simán esznek malacpecsenyét, és isznak alkoholt, és a ramadant sem tartják be, illetve annak csak az első, meg az utolsó napját, mert az nagy buli, de mindezt a keresztényekkel együtt :) Anno a 90-es évek elején próbálkozott itt is az al Kaida, de nagyon hamar ki lettek zavarva a hülyeségükkel :) Albán embert ugyanis elég nehéz arra rávenni, hogy mindenféle vallási fanatizmusból akár magának (l. nem ihat alkoholt), akár másnak (pl. terrorcselekmény, vagy hasonlók) ártson. Az ilyeneket itt kiröhögik. Itt olyan "muszlimosan" beöltözött nőt szinte kevesebbet látsz, mint Budapesten, és azoknak is a 99%-a egyiptomi, vagy pakisztáni, afganisztáni menekült. Azoknak jó ez az ország, mert itt is vannak mecsetek, az már más kérdés, hogy rajtuk kívül nem megy a mecsetbe senki :) De ennek ellenére, vagy épp ezért ők is elég kevesen vannak itt.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 13:03:44

@nyuszigonosz: Lásd az előző hozzászólásomat, amit @christophe: -nek írtam.

biobender 2013.01.27. 13:05:56

Tegyünk talan egy apro kulonbseget: ha az orszagot termeszeti csapas sujtana (mondjuk cunami, vulkankitores stb. ) akkor tenyleg szemetseg lenne lelepni.

De a mi cunaminkat ketharmaddal szavaztak meg, es meg mindig tobbsege van az unortodox gazdasag hiveinek. Meg lehet nezni, hanyan sirjak vissza a kommunizmust nepnemzeti mazzal a kulonbozo forumokon.

Nos, ha egy ilyen elmebeteg elmegy az orszagbol, az szerintem is nagyon nagy pofatlansag. De mit tegyen aki latja a szakadek fele robogo vonatot, a zaszlot lengeto elmebeteg mozdonyvezetot meg a neki tapsolo tomeget? Ha lehet , leszall, meg ha ugrani is kell.

Jaffar 2013.01.27. 13:10:36

@Posztoló:

Nem akarom elvenni a kedvedet, de kint takarításból sem fogsz "többet" keresni. A fizud több lesz, de abból nem kell neked lakást venni, évi 2-3szor nyaralni menni. Arra lesz elég, hogy máról a holnapra élj. Amíg többed magaddal leszel egy albiban még tudsz is pár száz €-t félrerakni, de amint saját lakást bérelsz, már ott is számolgatnod kell, hogy mire költhetsz. Persze, ha találsz egy partnert és két fizuból kell mindent fizetni, úgy már lehet félrerakni, de akkor sem lesz mindegy, hogy minimálbérért fizikai melót tolsz, vagy egy irodában dolgozol heti 5 napot lényegesen többért. Tudom, mert volt/van részem mindegyikben :D. Ha még mindig nem ment el a kedved, akkor kívánok neked sok sok kitartást, mert az kelleni fog, de nagyon. Jah még valami. Ha boldogulni akarsz, akkor ne felejtsd el, hogy csak magadra számíthatsz.

Rebarbaraa 2013.01.27. 13:11:32

@Taxomükke: @spangola: Koszi a biztatast:) Nem biztos, hogy jo dolog lenne meglatogatni a huhogokat:) A siker lattan csak meg jobban kiborulnanak. :D Bar a kozvetlen rokonok elkerulhetetlenek lesznek. Egyebkent en is erzem azt amit sokan leirtak (pedig azt hittem nem fogom), hogy van bennem nemi felelem. A sokat emlegetett komfortzona, meg ha sztem nem is kozeliti meg az altalam vagyott komfortot, elhagyasa kicsit olyan erzes mint amikor az oviban eloszor hagyja ott a gyereket az anyja. Sir miatta. De tudom, hogy elmulik. Nagyon vagytam erre a lepesre.

mommmmo 2013.01.27. 13:14:18

Hat igen, en ezen a "konnyebb utat valasztja"-n, mint megbelyegzesen csak rohogni tudok, szerintem aki direktbe a nehezebb utat valasztja valami cel fele, az nem valami peldakep, hanem hulye.

Ez csak akkor lenne maskepp, hogyha a nehezebb ut valasztasaval valamit epitene, de azzal, hogy a sz@rul megszervezett feneketlen zsak magyar allamba szorja az adoforintjait, nem epit semmit.

Masfelol viszont ez a takarito allas "ismeroson keresztul" nem tunik egy fonyeremenynek, remelem nyelvtudas van, es nem fog oda beragadni a posztolo, mert ez az allas tutira nem fog lenyegesen magasabb eletszinvonalat biztositani neki, mint ami otthon volt.

Jaffar 2013.01.27. 13:19:09

Azok, akik azt állítják, hogy elmenni könnyebb, azoknak csak azt üzenem, hogy majd akkor ugassanak, ha ök elmentek, sikeresek lettek és utána úgy döntöttek, hogy mégis inkább hazajönnek. Amíg itthon segget kell nyalni, hazug állami televíziót "kell" hallgatni, amíg a pofámba hazudik minden párt, amíg mindenhol ügyeskedésre kényszerítenek, amíg csúszópénzt KELL fizetnem rengeteg helyen, amíg csak azért emelik a bújtatott adókat, mert nem képesek beismerni, hogy elqrták a gazdaságot (a szocik is, meg ezek is), addig nekem ne mondja senki, hogy elmenni könnyebb. Maradni és SÍRNI könnyebb, s közben irigykedni azokra, akik esetleg megpróbálták és bejött nekik, még ha csak annyira is, hogy biztos melójuk van és nem kell segget nyalniuk azért, hogy elismerjék a tudásukat. Persze álmodozzatok csak tovább, hátha elhozza valamelyik komcsi politikus (mindegyik az, aki az elözö rendszerben politikai funkciót betöltött. Igen, a kiszesek is!!!) a zállami kánaánt nektek.

nigara 2013.01.27. 13:19:56

@Jaffar: abszolut egyetértek, én is erre gondoltam.

kovacs55 2013.01.27. 13:30:09

@Jaffar
...Ha boldogulni akarsz, akkor ne felejtsd el, hogy csak magadra számíthatsz.....

Ez annyira igaz hogy sokan el sem hiszik es azt gondoljak hogy majd csak segit valaki....es akkor jon a pofaraeses, persze vannak kivetelek de az nagyon ritka...Felejtsd el hogy majd ho vegen legfeljebb kolcsonkerek meg hasonlosagokat...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 13:33:20

@Rebarbaraa: Hogy a lényeghez is hozzászóljak. Mi 2011 októberében költöztünk ide ki (férj, feleség, akkor még 6 éves gyerek). Azóta nem voltunk Magyarországon (mert nem igényeltük, alábbiakban kifejtem, hogy miért). Emiatt viszont megtapasztaltunk egy nagyon lényeges dolgot: Elkülönültek azok a barátok, akik tényleg barátok, azoktól, akik csak érdekbarátok valamiért. És ez nagyon jó dolog. Ugyanez természetesen a rokonokra is vonatkozik. Azok, akik tényleg barátok, azokkal így is tartjuk a kapcsolatot, ki is jött a túlnyomó részük ide meglátogatni minket, órákat beszélünk a Skype-on, stb. Ugyanez vonatkozik a rokonokra is. Némelyikkel sokkal többet beszélünk azóta, hogy nem Magyarországon élünk.
Persze az, hogy minket látogatnak meg, és nem mi megyünk Magyarországra, annak az egyik oka, hogy mi itt egy nagy, kétlakásos házat tudunk bérelni relatív fillérekért, azaz van hely bőven, azon kívül itt van tengerpart, meg olcsóság van, stb. Neked ez az út Belgiumban nem lesz járható, így Neked kell hazalátogatnod, ha személyesen is tartani akarod a kapcsolatot a szeretteiddel. De ennek ellenére hidd el, hogy nagyon tanulságos lesz végignézned azt, hogy "hogyan válik el a sz@r a májtól", azaz megtanulnod, hogy kik azok, akik tényleg számítanak az életedben, vagy megfordítva: kik azok, akiknek Te számítasz.

Egyébként meg sok sikert kívánunk innen Európa másik feléről. Minden kezdet nehéz, a tied is nehéz lesz, de ha van kitartásod, utólag nem fogod megbánni a váltást szerintem.

christophe 2013.01.27. 13:33:56

Takaritàs teljes munkaido(heti 38 ora) kb.1200euro netto;lakàs nappali;1hàloszoba 500euro rezsi,(futès,internet,viz;villany)kb;200euro.fodràsz fèrfi10-15euro mozijegy 6-9 euro,kaja otthoni fozèssel(piac,aldi,promociok)5-10euro naponta.havi bkv bèrlet 40 euro.Bevètel oldalon mèg szàmithatsz napi5-6 euro ètkezèsi jegyre,vakàciopènz ebben az esetben 800-900euro.Ugyhogy engedelmetekkel nem èrtek egyet azzal hogy M,o-n ugyanez kihozhato...

Jaffar 2013.01.27. 13:36:15

@kovacs55:
Arról nem is beszélve, hogy sokan, akik még 30-50km-t sem hajlandóak Magyarországon ingázni egy-egy jobb fizetésért cserébe, vagy pl nem hajlandóak elköltözni a biztosabb megélhetés érdekében, azok meg se próbálják külföldön, mert ott (különösen az elsö pár évben) minden nap megpróbáltatás minden téren. Új környezet, új emberek, más mentalitás, idegen nyelv, amit KÖTELEZÖ MEGTANULNI. Csak az boldogul külföldön, aki hajlandó elfogadni az idegen kultúrát, nyelvet és hajlandó beilleszkedni. Ha ez nem megy, akkor a siker is elmarad és csalódás lesz. Honvágy? Lesz az is, de akinek annyira hiányzik anyuci, az úgyis hazajön 2-3 hónap után. Legalább megpróbálta...

christophe 2013.01.27. 13:40:55

@Jani haverja: Koszi, a kimerito vàlaszt :-)

Jaffar 2013.01.27. 13:41:58

@christophe:
Nem is azt mondtam, hanem azt, hogy ott nem kell minimálbérböl lakást venned :) Még akkor sem, ha egy életen át spórolsz. Ill. akkor talán igen, de kinek kell olyan élet, ahol egész életemben gürizek és mire élvezném a munkám gyümölcsét, addigra meghalok. Kösz nem, nem fogok 30 évre felvenni hitelt, csak azért hogy a "sajátomban" lakjak. Ami ugye nem az enyém, hisz a bank a tulaj, amíg az utolsó részlet nincs elutalva. Ha ma Magyarországon megvan a havi netto 150k-d, akkor nem érdemes kimenni csumi melóra. Ha van piacképes melód, ami nem feltétlenül IT, lehetsz kömüves is, ha abban jó vagy, akkor érdemes megpróbálni. De akkor is rá fog menni 5-10 év, mire talpra állsz. Kivéve, ha tényleg qrva jól keresel és nem csak ideig-óráig.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 13:45:00

@christophe: Nagyon szívesen. Ha érdekel a téma, itt a Határátkelőn is van két írásom, keress rá a lap tetején az országok között Albániára. Ha meg valami még ezek után is érdekel (esetleg speciális, nem idetartozó dolog), nyugodtan keress meg privátban.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 13:54:34

@christophe: Ja, ennyit ezekről az albániai "muszlim" nőkről:
www.youtube.com/watch?v=mvdFsrZ_7k0

Ez az itteni "Irigy Hónaljmirigy-szerű"
www.youtube.com/watch?v=b3PcO8Uhx_s
szám (egy paródia) refrénje pedig arról szól, hogy "Hopp, hopp te kisanyám, megőrülök a csöcseidtől, hopp, hopp te kisanyám, nagyon jól rázkódnak a csöcseid".

DDD

Szóval ennyit az itteni "muszlim" vallásosságról :) Mindkét számot éjjel-nappal játssza az összes TV csatorna.

christophe 2013.01.27. 14:17:25

@Jaffar: Nos èltem M;o-n felujitott panellakàs 1hàloszobàs Bp-en rezsivel nyàron 90 000ft tèlen 110 000ft kaja otthoni fozèssel 500-1000ft naponta bkv 7000 korul volt ez volt 5ève osszeadod megvan a 150000ft.Ja ès nem takaritokènt dolgoztam!!!A màsik,itt ha rosszul van vki kihivod a mentot ès jon,ha elveszted a munkahelyed kapsz munkanèlkuli segèlyt,ès nem 3honapra.Az a nagy kulombsèg;hogy ami itt a legxarabb,pl.takarito,amibol lehet feljebb lèpni,az M;o-n màr egy megbecsult szakma pl;tanàr.Ergo itt ugy teszem le a fejem minden este,hogy nem kell aggodnom,hogy 3honap mulva hajlèktalànnà vàlhatok.

Rebarbaraa 2013.01.27. 14:21:57

@Jani haverja: Angliaba megyek, (majdnem azt irtam,hogy mint mindenki :DDD) Hala istennek a kinti segitsegemmel mar minden le van szervezve. Munka var, kis lakas. Itthonrol mar nezegetem az uzletek kinalatait. (2l tej 0,75p) :) A varosterkepet. Mindent! Kertem idopontot az NI szamhoz, bankszamla nyitashoz. Nem volt konnyu...hiaba tudom, h milyen szinten tudok angolul, majdhogynem nyugtato kellett a telefonalashoz, annyira felek megszolalni.:) Amikor itt Mo-n egyik munkamban angolra volt szukseg, en mar olyan udvariassagi fordulatokat hasznaltam telefonban ami miatt a fonokom majdnem meghasalt. Szebben, valasztekosabban beszeltem ezert leneztek. Nemreg volt egy nevetseges kalandom az M3 metro egyik megallojaban. Angolul beszelo turista rdeklodni probalt az jegyellenortol, hogy merre menjen. A magyar bamban bamult a kollegaira es azt mondta: Mif@szt akar ez?? Megalltam es segitettem a turistanak. Az mosolyogva megkoszonte es tovabb ment. Az ellenor meg beszolt, hogy ne szoljak bele a munkajaba. En meg vissza, hogy nem is lehetne mert nem tudta elvegezni. :)

christophe 2013.01.27. 14:23:46

@Jani haverja: Bulgàriàban szoktunk nyaralni,de utàna nèzek Albàniànak is,làttam egy riport musort,hogy igencsak kezd felzàrkozni turizmus terèn...

tableno 2013.01.27. 14:26:55

@Jani haverja: Nem rossz a zene, és a csajok is helyesek! De azért még van hova fejlődniük a latinákhoz képest :)

www.youtube.com/watch?v=G48aiDGDFRE

abaya-oman 2013.01.27. 14:42:17

Eloszor is sok szerencset kivanok! Vegigolvastam a posztot, a hozzaszolasokra mar nem volt idom, igy meglehet, hogy sokadik leszek aki ezt mondja: Nem kell ennyire tragikusan felfogni a koltozest. Mindig haza lehet jonni, ha ott nem jo, esetleg mashol probalkozni.

Azt is hozza tennem, hogy a ferjem az elso kulfoldi kikuldetesunk 2 eve alatt heti 7 nap dolgozott, hetvege kivetelevel 15-16 orat. Hetvegeken 9-ig aludt, 10 bement es mar(!) este 8 korul otthon volt. Nem azert mert igy akarta, muszaj volt.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 15:45:53

@Rebarbaraa: Jaj, bocs a Belgium miatt, benéztem :)

Mindenesetre a többi része az írásomnak megáll, és tényleg úgy gondolom, hogy ha megvan a kitartásod, akkor nem fogod megbánni a váltást.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 15:54:28

@christophe: Ez kicsit más világ, mint Bulgária (mármint a tengerpart). Némely dologban jobb, némelyben rosszabb, nem nagyon lehet összehasonlítani. Itt pl. nagyon kevés az óriásszálloda, kis családi szállodák vannak túlnyomó többségben. De azokból meg kismillió :) És mindegyik más a maga módján. Szóval nehéz összehasonlítani Bulgáriát meg Albániát, mert eleve más a turizmusfelfogása a két országnak. Itt pl. nem is tudok hirtelen, fejből all incl szállodát, mert nem is ilyenért jönnek ide az emberek, Bulgáriában meg úgy tudom, hogy van jó néhány ilyen is. De az emberek (közember) kedvessége ugyanaz, annyival megfűszerezve itt, hogy itt a rendőr is kedves, Bulgáriában meg találkoztam néhány pénzéhes, korrupt rendőrrel. Nekem Bulgáriában az volt a tapasztalatom, hogy szinte minden ember jófej, de ha ugyanazok az emberek egyenruhát vesznek fel, akkor egyből büdös bunkóvá válnak, tisztelet a kivételnek. Itt viszont ilyen nincs, soha nem tapasztaltam legalábbis. Itt enyhébb szabálysértésnél is inkább az a cél, hogy figyelmeztessenek, nem az, hogy büntessenek, ez vonatkozik éppúgy a közlekedésre, mint bármi másra. Persze, ha ugyanazt megcsinálod még egyszer, akkor természetesen megbüntetnek.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 15:57:21

@tableno: Vannak itt is ilyen klippek, csak most a fentieket találtam hirtelen, mert ezek vannak a könyvjelzők között, ugyanis a 7 éves kisfiamnak ezek a kedvenc számai :) Fejlődik a gyerek :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.27. 15:58:40

@Jani haverja:

"Itt pl. nem is tudok hirtelen, fejből all incl szállodát, mert nem is ilyenért jönnek ide az emberek, Bulgáriában meg úgy tudom, hogy van jó néhány ilyen is"

Van, de tavaly óta meg lett tiltva a 4-csillagosnál alacsonyabb kategóriájú szállóknak, hogy AI-ellátást ajánljanak.

2013.01.27. 16:36:59

@Jani haverja: "Elkülönültek azok a barátok, akik tényleg barátok, azoktól, akik csak érdekbarátok valamiért"
Ez így igaz! És milyen hamar megtörténik. Pont azután, mikor kiderül, hogy nem, nem akarom meghívni őket, főleg mert otthon sem voltunk olyan szoros kapcsolatban.

Jaffar 2013.01.27. 16:40:04

@christophe:
Nekem nem kell mondani :) Immáron 10.-ik éve élek külföldön :)

montroyal ( CAN qc) 2013.01.27. 17:12:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: koszi az eszmefuttatast a terrorizmusrol minden ok
nem tudunk valtoztatni rajta a demagogian de amikor komoly eros hadseregek megtamadnak olyan orszagot aminek nincs szervezett hadserege millio !! civil aldozat van akkor ki a terrorist...
persze igaza az usanak vedeni kell sajat teruletet .. kepzeljuk el a gonosz terroristak megrakjak kovekkel a maguk kezzel gyartott csonakjaikat, a hatukon leviszik egy tengerig(nekuk nincs) eleveznek New york ig es ott ugy meghajigaljak kovekkel az egesz varost..csak egy kis osszehasonlitas az eroviszonyokra..

montroyal ( CAN qc) 2013.01.27. 17:22:25

@DieNanny: hogy ki a terrorita azt pl Bush es bandaja hatarozza meg akinek nem tetszik az hogy pl bombazasokv egyeb akcioban egesz csaladjat megoltek ..

ok peace.. es ebbe ne menjunk bele csak pacifista vagyok es nem talalom helyesnek hogy barmilyen okbol valaki elvegye masnak az eletet ha nem szamoljuk az egyik oldal millios aldozatat a masik oldalon az a 6-7ezer fiatal hos(?) aki a hazajat vedte(?) hat nekik sem kellet volna meghalni
reszemrol lezarva ez a tema nem is ide tartozik..

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.27. 17:25:26

@montroyal:

A terrorizmus/szabadságharc oka mindig az, hogy valaki túl gyenge, s nem képes reguláris erőként, normál háborúban megvívni az ellenséggel.

Példa: ha a szerbek ellen tudtak volna állni 1941-ben a német támadásnak, nem lett volt szükség Titóra. De nem tudtak, a németek többszörös túlerőben voltak, így a szerbek inkább feladták a nyílt harcot. Majd szerveződött egy terrorista csapat, mely lassan olyan méretűvé nőtt, hogy a végén már képes volt sikeres támadásokat is mérni a reguláris német erőkre. Aztán a háború után Tito harcosaiból lett az új, immár reguláris jugoszláv hadsereg.

A másik amit említesz, a nagyhatalmak. Minden ország, ha kicsit is erősebb, igyekszik befolyási övezetre szert tenni - a magyarok is ezt csináltak a középkorban. Ha meg nagyon nagy hatalom, akkor az egész világon igyekszik biztosítani helyzetét. Mint manapság az USA.

S ez időnként nem békés úton működik, hanem háborúval.

Semmi új nincs ebben, így van ez évezredek óta.

Gondold meg: ma hányan tudnak a Római Birodalomról és hányan az általa leigázottakról? Pedig ott is volt nem kevés áldozat sok esetben.

500 év múlva csak annyi lesz a történelemkönyvekben, hogy volt egy USA, mely x időszakban a világ vezető hatalma volt, s többször - békésen és háborúval - terjesztette saját értékrendjét a világban.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.27. 17:31:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: azert ez is egy jo dolog hogy normalisan mukodo orszagban torvenyek koze szoritjak a berlo -tulaj viszonyt es megakadalyozzak a tulkapasokat

egy masik pl a tulaj leszarja hogy embertelen korulmenyek kozott laknak a hazaban bogaras romos peneszes futetlen stb .. termeszetesen figyelmeztetesek es torvenyes felszolitas utan sem valtoztat , a varos kikoltozteti mas helyre a lakokat es complet feltatarozza rendbehozza a lakasokat.... es a bank utjan legal kolcsonnel megterheli a hazat es falba rughat a tulaj ha eladja v elveszti a bank eloszor vonja le ami neki jar... itt torveny es rend van..

montroyal ( CAN qc) 2013.01.27. 17:59:18

@Rebarbaraa: igen a magyar mentelitas hozzaallas .. a ket eve Mo-rol imprtalt felesegemet aki benzinkutnal dolgozott ,tehat mi a f..szt akarnak a vevok miert zavarjak idiota keresekkel a felseges eladot.. szoval meg mindig ez van .. eleinte itt a muhelyembe sokszor beszolt ( persze csak nekem ) mi a pitsat akar ez mit reklamal . nem is fizetet erte menjen a fa...ba.... na errol mar szepen leszoktattam , errol a magyar mentalitasrol , itt mi vagyunk a kliensert, mindig neki van igaza es barhogy is elegedve kell elmennie ...nem kell hasra esni meg lehet magyarazni mutatni udvariasan hogy mi megtettuk a maximumot es elegedve elmegy( mast is gondolhatunk de ne ereztessuk) es visszajon a barataival csaladjaval egyutt es mi beloluk elunk...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.27. 18:08:04

@montroyal:

Mo-n ezzel nem szokott gond lenni. A bérlő megnézett állapotban költözik be, ez benne van a szerződésben, azaz tudja, ha pl. penészes. A bérlő ezt vállalja is. Hiszen más az árfekvése egy penészes, koszos, 40 éves bútorokkal berendezett lakásnak, mint egy felújítottnak. Azaz ez a konkrét probléma Mo-n ismeretlen.

Volt egyszer egy bérlőm, aki a szerződés aláírása előtt panaszkodott, hogy "itt nem volt festve 10 éve és a bútorok a 60-as évekből származnak". Én meg válaszoltam "ha lett volt idén festve, s új bútorok lennének, 25 ezerrel több lenne a bérleti díj, kifizetted volna?". Több panasza már nem volt...

A probléma inkább az szokott lenni, hogy pl. elromlik valami, s akkor vita alakul ki kinek a feladata a problémát megoldani.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.27. 18:10:26

@montroyal:

"itt mi vagyunk a kliensert, mindig neki van igaza es barhogy is elegedve kell elmennie"

Két cégnél dolgoztam az elmúlt 5 évben, mindkettő nagy világcég. Mindkettőnél hangsúlyozták, hogy "a vevőnek NINCS mindig igaza" és felejtsük el ezt a baromságot. Az egyik cég brit, a másik finn.

aleb19 2013.01.27. 18:40:15

@DieNanny: szerintem a nem fizetes poziciobol valo egyezkedesi taktika nalam most
erre azert van szukseg mert jelenlegi partunk es kormanyunk toketlenkedik meghozni a csaladicsodrol a torvenyt es mert a gyerekeim mindennap ehesek es enni kernek
ismerem az ilyen ecceru kurucos gondolatvilaggal rendelkezo emberek-idealis konzumidiotak, ez akkor gaz mikor ezen hulyeseg akaraterovel parosul es diplomat illetve poziciot is szereznek-erre a legjobb pelda nehai antalljozef aki tokosen vallalta a 20md dodo komunista allamadossagot az orszag neveben mikozben a lengyelek ki ciganykodtak 40% csokkentest
evvel kozel 6-8md dollar kozvetlen kart okozot az orszagnak de az erzes volt fontos neki visszafizetni minden fillert amit kolcson kapott

montroyal ( CAN qc) 2013.01.27. 19:23:30

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: en egy pici ceg vagyok ici pici 3 mber nekem meg sok evig meg kell a kliensbol elnem perszehogy nincs mindig igaza de elegedetten kell elmennie ...

spangola 2013.01.27. 19:28:54

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Köszi a tippet, ezt is mentettem. Az expediat már néztem. Nem mostanában néztem a jegyárakat, hanem egy időben nézegettem, de én nem találtam olyan árban, mint amiről a neten olvastam, hogy mások találtak.

spangola 2013.01.27. 19:32:17

@Rebarbaraa: Igen, el fog múlni, az oviban is elmúlt, nem?
Nehogy már ne látogasd már meg a barátaidat, akik most eltűntek!!!!!
Én csak azért is megtenném, szemetek!
Sok szerencsét!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.27. 19:36:44

@montroyal:

Az más. De a lehetetlen kérésekkel megjelenő és akadékoskodó ügyfeleket gondolom te is elhajtod a fenébe.

Nálunk a szabály ez volt, ha valaki abszurd dologgal fordul hozzánk:
- első alkalommal elmondani, hogy a kérése nem teljesíthető,
- második alkalommal ismét,
- harmadik alkalomtól nem válaszolni neki.

Káromkodó ügyfél:
- első alkalommal elmondani, hogy a kérése nem teljesíthető és felszólítani viselkedjen civilizáltan,
- második alkalomtól nem válaszolni neki.

A "nem válasz" email eseténem: trash és kész. Telefon esetében: "sajnos Önnel nem kívánunk a továbbiakban beszélni" és vonal megszakítása.

Marha hatásos módszerek.

blasiusii 2013.01.28. 00:34:00

Látom, megy a nagy csűrés-csavarás (már majdnem 500 komment) - valljuk be, legalább annyi ember nem képes beleszokni már annak a gondolatába sem, hogy külföldön éljen, mint azok, akiket felvillanyoz a változás gondolata. Arról van itt szó - és ez az igazi tragédia -, hogy emberek szükségből hagyják el az országot, pedig sehol máshol nem képzelték el azelőtt az életet. Nem a kalandorokról szól ez a poszt, hanem azokról, akik egyébként nem mennének sehova, mégis rákényszerülnek, pedig nagyon nem nekik való...

montroyal ( CAN qc) 2013.01.28. 00:50:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: igen mi is hasznaljuk a slogent
a lehetetlent azonnal teljesitjuk ... de a csodakra meg egy kicsit varni kell ..

egyebkent mindent reszletesen munkalapon leirok a reklamalas sokszor arra vonatkozik ami nincs is a szerzodesbe de ezt megmutatom es elmagyarazom udvariasan, az mennyi extra $ lenne amira nincs szuksege , miert fizetne tobbet ... azt mondjak igaz igaz ..

PannonBoy 2013.01.28. 05:14:31

@blasiusii: Így van, és ettől az egész már olyan vontatott.
Sokkal szívesebben olvasnánk kaland történeteket, mintsem kesergéseket.

aleb19 2013.01.28. 07:48:02

@blasiusii: udvozollek a valovilagban

aleb19 2013.01.28. 07:50:55

@PannonBoy: vehetsz olcso ponyva regenyeket azokban kielegitik ezen iranyu kepzelgesedet a valosag kicsit mas

Zka77 2013.01.28. 09:32:41

Én mondjuk alja munkára nem mennék ki kb semmilyen esetben sem.
De én is ilyen köztes állapotban vagyok, csak a kisgyerek (vele járó extra nehézségek) tart vissza attól, hogy emigráljak. Pedig kifizetett lakás, jó szakma, jó munkahely megvan. De a kilátások idős koromra, meg ez a borzalmas társadalom elűz.

ZOH 2013.01.28. 10:40:22

Gratulalok az elhatarozashoz, sok sikert odakint!

SilentDreams 2013.01.28. 11:09:27

@Rebarbaraa: "Megalltam es segitettem a turistanak. Az mosolyogva megkoszonte es tovabb ment. Az ellenor meg beszolt, hogy ne szoljak bele a munkajaba. En meg vissza, hogy nem is lehetne mert nem tudta elvegezni. :)"

Ez tetszik! :)))))))

lámalány 2013.01.28. 16:30:49

@Rebarbaraa: és mindenki más is, aki készülődik. Nagyon úgy néz ki, hogy én is tavasszal költözöm (ha addig meg nem futamodom) és hazudnék, ha azt mondanám, hogy nekem nem fordulnak meg a fejemben azok a gondolatok, mint a posztolóéban. Ha mások is ebben a cipőben járnak és jó lenne erről beszélni, akkor írjatok a hpannyi@yahoo.com címre. Szerintem tudnánk segíteni egymásnak. :)

PannonBoy 2013.01.29. 03:07:42

@aleb19: Igen, egyébként pont találtam egy ilyen könyvet a könyvesboltban, bele is néztem, de mivel nem illett bele az én világképembe a szerző élete, így nem vettem meg.
Eddig két végletet találtam, egyik a valamilyen szempontból alul-képzett (végzettség vagy nyelvismeret), siránkozó egyén. A másik pedig a több-diplomás legalább 2 európai nyelvet felső vagy legalább középfokon beszélő, motivált, karrierista egyén.
Átmenet nemigazán van.

zsitva 2014.01.27. 16:02:50

Kedves ingadozó.

7,5 évet éltem ott, ahová Te most készülsz. Ha ennyire bizonytalan van magadban, azt javaslom, NE indulj el.
Az első két év nagyon nehéz a túl érzékenyeknek.
Minden idegen országban.
üdvözlettel
Laci

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása