oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. január 26. 06:53,  Menni vagy maradni: melyik a könnyebb út? 498 komment

2013. január 26. 06:53 Határátkelő

Menni vagy maradni: melyik a könnyebb út?

A külföldi munkavállalás kapcsán gyakorlatilag állandó vita a „mennyi könnyebb vagy maradni" kérdése. Miután a dolog szerintem reménytelenül eldönthetetlen, a mai poszt sem kíván több lenni egyetlen személyes véleménynél. Szerzője, Heffi napokon belül útnak indul, és ha jól érzékelem, most döbbent rá igazán, mire is vállalkozott.

bőrönd és férfi.jpg

„Folyamatosan olvasom a Határátkelő posztjait s Bpetya75 bejegyzése megerősítette bennem az érzést, hogy néhány gondolatot monitorra vessek. Bevallom, kavarognak bennem a gondolatok, de igyekszem áttekinthetővé tenni azokat.

Harmincöt éves leszek idén. Autószerelőként végeztem, de azonnal továbbtanultam, míg mérlegképes könyvelő lett belőlem. Dolgoztam könyvtárban, irodában, bevásárlóközpontban, sofőrködtem – míg megtaláltam a helyemet egy könyvelőcégnél.

Közben megismertem páromat, megházasodtam. Volt hol laknunk, volt egy autónk, azt hittem, nem lehetett okom panaszra.

Közben, ahogyan teltek az évek barátaim, ismerőseim szépen lassan elszivárogtak külföldre. Akiknél aztán azt láttam, hogy ha nem is könnyen, de mégis csak jutnak egyről a kettőre, s ha nem is boldogok, egy-két ráncuk eltűnt.

A sors útjai azonban kiszámíthatatlanok, békés kis életem felfordult, feleségem elköltözött, két éve elváltunk.

Azóta rendszeresen jöttek a lehetőségek, hogy én is kimehessek külföldre, de minden lehetőséget visszautasítottam. Úgy éreztem, én azért születtem Magyarországra, mert nekem itt kell boldogulnom. Ha Isten (vagy a Sors, vagy ki miben hisz) azt szerette volna, hogy mondjuk Németországban dolgozzak és ott boldoguljak, ott születtem volna – érveltem.

Aztán a második ilyen év végén jött egy sokadik lehetőség: ismerősi segítséggel szállás, és munka Belgiumban. Miután munkahelyem helyzete kicsit ingatagabb lett a válság miatt, és párt sem találtam magamnak, pici hitelem pedig alig fogyott, úgy döntöttem, ez az utolsó lehetőségem, hogy kimenjek és kipróbáljam magam, megismerhessek egy másik kultúrát.

Amikor ezeket a sorokat írom, még van tizenegy napom az indulásig. Közben rádióban hallottam egy beszélgetős műsort, amiben kimondták: akik elmennek, a könnyebb utat választják.

Ami engem illet, ez rosszul esett.

Napról-napra közelebb az az időpont, amitől rettegek. Amikor utoljára zárom be magam mögött a lakásom ajtaját, aminek kinézetéért rengeteget dolgoztam. Amikor barátaimnak utoljára csapok a tenyerükbe, amikor – szerencsémre – még élő szüleimet utoljára ölelem meg.

Amikor január 31-én még leülhetek a munkahelyemen ahhoz az asztalhoz, amihez tíz éve minden nap leültem, február 1-én pedig egy idegen országban hajtom álomra a fejemet.

Ezek a kedves olvasóknak csak betűk, nekem pedig olyan érzések, amik már most szívembe hasítanak.

Kérdezheti bárki, akkor miért megyek el? Van lakásom, sok barátom, haverom, fixnek tűnő munkahelyem, élnek a szüleim, stb.

Néha én is elgondolkodom: miért megyek el?

De rengeteget tanultam, hogy könyvelő lehessek, hogy érettségim is legyen. S mindezek után, napi 10-12 órát dolgozom, amiért annyi bért kapok, amiből ha kifizetem a rezsit, az ételt, a meglévő kis hitelem részleteit, minden hónapban 25-étől már nem alvással telik az éjszakám, hanem számolgatással: mennyit költhetek, hogy fizuig kihúzzam. Illetve hány napot ne egyek.

Miközben heti 50-60 órákat dolgozom.

Persze kapom az ötleteket: váltsak munkahelyet. De miután sok cég ment tönkre a válságban, sok könyvelő is elveszítette az állását. Rengeteg a munkanélküli könyvelő (is).

Természetesen próbáltam másodállás után nézni, még multinál éjszakai polcpakolást is, de sajnos túlképzett vagyok, elhajtottak. (Ők hivatkoztak erre.)

Talán ebből is látszik, nem büdös nekem a munka. Kint is takarítani fogok. Bármit elvégzek, amiért – viszonylag – tisztességes bér jár.

A fenti gondolatok összessége miatt döntöttem úgy, hogy szerencsét próbálok külföldön. Hogy jól döntöttem-e, majd az idő eldönti. De napról-napra jobban érzem: nem feltétlenül a külföldi munka a könnyebb út."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Belgium

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr605044197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.27. 02:28:15

@zopilote: hat nem is Havanna, ahogy mexikoban sem mindegy hova megy....

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 02:29:08

@Void Bunkoid: Hát nem tudom, én erről a mobilitás dologról mindig azt szoktam mondani, hogy ha nem lenne az emberiség mobilis, akkor most mindannyian éppen valahol Közép-Afrikában szednénk a banánt a fáról...
Nem kellene internet sem, mert hallótávolságban lennénk :)

zopilote 2013.01.27. 02:29:14

@montroyal:
Hal' Istennek, ezt a F - 35 - os vadaszgep uzletet a hetekben fujtak le, ugy tudom.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.27. 02:29:19

@Jess G: Ezzel de egyetértek!:-)
@Tiheli: Nem hosszabitanak? Vagy miért?
@DieNanny: Én azt hittem poénkodik... Hajmäsi Péter, Hajmäsi/Hagymäsi Päl. :-) OFF jo az avatarod! ON
@spangola: Én anno a kayak-on talältam meg a legolcsobb mulitticket-et, de az expedia is jo még ällitolag, ha tengerentulra akarsz repülni, Eu-n belül meg a checkfelix-et szoktam nézni. Nézted mär öket?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.27. 02:29:59

@zopilote: igen
talan a szabalyozott bevandorlas
cask eppen az a gond, hogy ide is inkabb az jon aki nem a gdp-t fogj tekerni, hanem szedi fel a krumplit, a penzt meg kuldi haza mexikoba...
szoval ketelu fegyver ez

montroyal ( CAN qc) 2013.01.27. 02:30:59

@Spacecake: elobb irtam alairsz es elmesz a bordra es ok fogjak megallapitani az osszeget hiaba a az o lakasa torveny az torveny .
egypl a tulaj is vedve van ha lelepsz felmondas nelkul a szerzodes vegeig azegesz osszeget a tulaj behajthatja a berlotol ( ha tudj ha dolgozik) en kaptam mar lelepett berlom munkahelyetol a hatralekot..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.27. 02:32:40

@Jani haverja: megaz cask de amerika sem lenne felfedezve

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 02:32:43

@hagyma: Nem muszáj itt rigót enni, van rengeteg finom kaja itt.
Malac, kecskegida, bárány, csirke, pulyka, stb., meg mindenféle tengeri és édesvízi élőlények, friss zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, stb.
Pl. a kajára is minden turista azt mondja, hogy ilyen jókat még életében nem evett, főleg nem ilyen áron. Nem csak magyarok, más országbeliek (többek között amerikaiak) is.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.27. 02:36:27

@zopilote: az jo lenne de mi a sumak benne de pl a regi atvett es hasznalhatattlan tengeralatjarok... utalom az egeszet ... visszavontak a csapatokat nehany 2600fo nagyon jo vegre ok 1000nel tobb meg mindig ott van fizetjuk oket az adobol napokban mutattak meg mindig mennek csapatok bucsuznak a csaladtol.. bullshit

Spacecake 2013.01.27. 02:36:48

@montroyal: hat ez mondjuk nonszensz.kereslet/kinalat??szabad piac?:-)
hat nekem a gentlemans agreement szimpibb,nehogy már 1 bord mondja meg,mennyiért adjam ki a lakásom.....

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.27. 02:39:15

@spangola: Az embör hétfön repül ismét Braziliäba TAP-pal ZRH-LIS-REC utvonalon 1200frank környékén. Ha FRA keresztül ment volna, akkor a feléböl is kijött volna repjegyileg, viszont a csatlakozäs olyan szerencsétlen volt, h nem kockäztatott (meg a TAP-pal mär repült 1pärszor, uh tudja mire szämithat:-) )
Meg kell nézni minden lehetöséget, mert van amikor a lätszolag drägäbb az olcsobb.

zopilote 2013.01.27. 02:43:34

@hagyma:
A farmernak csinal hasznot, olyan munkaval, amit a helybeli nem csinalna, laknia, ennie
neki is kell. Meg a bunozo is hozzajarul a GDP - hez: munkat ad a rendorsegnek, teriti
az " anyagot ", az az piaci rest tom be, ha lebukik, ingyen munkaero a bortonben, ha nem,
akkor veszi a luxus arut, aranyat. A hazakuldott penzbol jollakatja a csaladjat, nyugdij
helyett biztositja a szulei, nagyszulei megelheteset, mindenki elegedett, nem lesz forradalom, ebbol kifolyolag nem lesznek mexikoi menekultek az USA - ban:) Ordogi
kor ez:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.27. 02:44:54

@Jani haverja: hat remeltem, hogy nem koteleo, bar tovabbra sem celallomasom Albania:)

montroyal ( CAN qc) 2013.01.27. 02:45:21

na jo ejt elkalandoztunkde szerintem erdemes kijonni es ha volt otthon munkad lakasod kocsid rokonaid... 3-5 ev mulva jutsz el arra szintre ahol mar voltal othon .. de utanna es foleg a gyerekeidnek super jo lesz nem fogod megbanni. a szuleim akik nem orultek hogy eljovok mert egyeduli gyerek vagyok amikor kijottek azt mondtak -itt meg szegenynek lenni is jobb... es bar mi is jottunk volna 56ban..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.27. 02:45:45

@zopilote: a bevandorlas itt 500 eve problema:)

zopilote 2013.01.27. 02:47:26

@montroyal:
Tudom es megertem ezt. En is nagy pacifista vagyok, egyenruhanal jobban nem gyulolok
semmit, lehet az postas, katona, rendor:)

montroyal ( CAN qc) 2013.01.27. 02:49:09

@Spacecake: igen de mindenhol a helyi torveny szerint kell elni es valahol kontrolalni kell mindent es tobb adot leszakitani az egysegesitet szerzodesekkel

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.27. 02:50:18

@SzerződésSertés: A lesz - less még nem tünt föl? :-)
Vszinüleg automatikusan javitja a gép hagyma angol helyesiräsät :-) Nälam többek között az ide-t javitja folyamatosan die-re...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 02:58:00

@hagyma: Pedig egy csomó amerikai turistaszervezet minden évben beválasztja Albániát a 10 legjobb ár-érték arányú turistacélpont közé, most lusta vagyok megkeresni, mert már le kellene igazán feküdnöm aludni, de tényleg így van.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 02:59:06

@hagyma: Ja, Amerikáról jut eszembe, még az indiánok sem fedezték volna fel abban az esetben :)

tsabus UAE 2013.01.27. 03:01:58

@aleb19: "mas sulycsoportba-ligaba jatszunk"
Szerintem is... :-)
Én beismertem, hogy hülye voltam, amiért felvettem azt a másfél millát. Te pedig aláírtál egy szerződést (szakmabeliként, sokkal nagyobb összegről, nagyon okosan XD), amit utólag igazságtalannak nyilvánítottál és pereskedés, vagy végtörlesztés helyett meglógtál a fizetés elől. Természetesen, még meg is vagy sértődve.
Piti bűnöző vagy. Örülök, hogy nem vagyunk egy ligában... :-))))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.27. 03:02:54

@Jani haverja: jajj most voltam ilyen eloadason, kb 4-5 eves indian gyerekek jartak osi indian cherocky tancokat
hat valami fantasztikus volt
ugy borzongtam, pedig en nem tehetek semmirol, hogy milyen lehetett parszaz eve az elet itt
es nem lenne -e jobb?
ez a nagy kerdes
amire mar sosem less valasz

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.27. 03:04:06

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): igy van, dem ar azert sem kapcsolom ki :)
nehany szot javit
cask
less
Magyar

M. Péter 2013.01.27. 03:25:38

@hot-spot: El lehet menni pl. az Egyesült Királyságba, és 6 hónap után már lehet kérni a csődöt a brit törvények szerint. Írországból és Németországból komoly csődturizmus van, mert a brit törvényke kedvezőbbek az adós számára.

PannonBoy 2013.01.27. 07:08:07

Végigolvastam a kommenteket, azoknak elenyésző száma on-topic, sok a személyeskedés, és acsarkodás. Kevés a kinyerhető, hasznosítható információ. Szomorú.

aleb19 2013.01.27. 07:49:53

@tsabus: a nerm fizetes nem buntetojogi kategoria -szimplan csak civil kurazsi -megint kevered a szezont a fazonnal tipikus tudatlan kepzetlen ork szindroma
mivel az egesz hitelezesi rendszert torzitottak mindenki aki akart valamit :nagyobb csaladot-lakast vagy vallalkozasat fejleszteni bele volt ebbe kenyszeritve es egy bizonyos osszeg felett nem tudott kiszallni
jelenleg kb 2.000.000 embert erint es mostanaba csucsosodik ez az egyik fo oka az orszag elhagyasnak ezek az emberek nem kalandvagybol hanem kenyszerbol tipliznek csaladostol es a jelenlegi partunk es kormanyunk halogat a magas jovedelmuek es vagyonosok szamara(sajat maguknak)gyorsan vegigvert vegtorlesztest megcsinaltak de a mindenhol mashol letezo magancsod intezmenyt nem
de viszont egyszerusitettek es hatekonyabba tettek a vegrehajtast a lenyeg mindig a reszletekben van ezekbol az intezkedesekbol latszik hogy a bankok droton rangatjak a torvenyhozast-alkalmazast

aleb19 2013.01.27. 07:54:10

@tsabus: es igen a fo okom az orszag elhagyasara hogy a tobbseg ezt elfogadja normalisnak tartja szimplan a tulelesre jatszik lop potyazik csal mert a hatalmasok is ezt csinaljak ez kamikaze hozzaallas

Nzoltan 2013.01.27. 08:09:52

@aleb19: Ez azért van, mert a magas álamadossag zsarolhatová tette a kormányt. A bankokat tényleges veszteség a végtörlesztés ideje alatt érte. Ment is a balhé rendesen, az EUR háromhúsz közelében, a frank meg kettőhetven felett. Azóta teljesen kivették a kormány méregfogát. Megy egy kis színjáték, de az exportnak is jót tesz a háromszázas euro árfolyam. Így, hát kb. ez marad átlagban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.27. 08:14:00

@montroyal:

Mo-n ez nem így van.

Hála Istennek sosem voltam bérlő, csak bérbeadó, de ismerem a helyzetet. Mo-n minden szempontból a bérbeadó a főnök és a bérlőnek kuss van. Komoly embernek egyszerűen nem való bérlakás Mo-n.

Sokan még az irodát is inkább megveszik, mintsem béreljék! Kivéve persze az irodaházakat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.27. 08:15:24

@tsabus:

"Az egyetlen dolog, ami lelkileg megkönnyíti mindezt, hogy bízhatsz benne, a munkádnak meg lesz a jutalma."

Dehát ez a lényeg!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.27. 08:17:30

@zopilote:

Igen, ez jó módszer,

Több komcsit is ismerek, akik kubai útja során lett radikális antikommunista. A valóság az eléggé képes lehűteni a fantáziát.

DieNanny CH 2013.01.27. 08:21:23

@montroyal:
Én úgy tudom, terrorista az, aki nem a SAJÁT hazája földjén harcol az elnyomók ellen.
(Tehát ha Ahmed Amerikában robbant fel valakit, akkor ő egy terrorista. Ha Irakban teszi, a szülővárosa határában, akkor merénylő... Javítsatok, ha tévedek! - És persze igazságtalanul általánosítottam, mert nem csak muszlimok lehetnek azok. De talán így érthetőbb)

Nzoltan 2013.01.27. 08:27:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Egy gazdag európaiként prospektusból látni a valóságot nagyon romantikus lehet, aztán megtapasztalni nagyon más. Megnézni az omladozó házakat, csinálni szép fotókat, aztán visszamenni a szállodába koktélt inni.... Hááát nem tudom ez annyira jó-e? Más nyomorán szórakozni.

Pont mint a romkocsmák. Azok is azért alakultak, mert nem volt pénz. A fiatalok meg ott örülnek, hogy az omló vakolat az milyen fasza. Pedig az is más vagyonának az elvesztéséből jött létre, ők meg királyként tort ülnek a romhalmaz tetején. Az már más kérdés, hogy annak a nyomornak a vámszedői busásan megélnek a helyzetből, ugyanúgy mint Havannában.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.27. 08:34:00

@DieNanny:

Alapvetően nincs különbség. A terrorista, szabadságharcos, partizán, gerilla csak nézőpont különbsége.

Gondold csak el. Ha a földrajzi hely számítana, az abszurd lenne.

Alapvetően van reguláris hadviselés és nem-reguláris. S van legitím politikai harc és nem-legitím.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.27. 08:40:03

@montroyal:

Alapvetően ez mindig egyedi kérdés és mindig az erőviszonyok függvénye.

Erre egy egyszerű, de látványos példa:

Ha XY kimegy a Parlament elé és bombát dob, akkor kimegy pár rendőr és elfogja, szimpla bűnözőként.

Ha XY több társával csinálja ezt, már valószínűleg valamilyen terrorellenes egység fog kimenni.

Ha meg XY csoportjának sikerül elbarikádoznia magát, már inkább tárgyalni fognak vele.

Ha pedig a fél Budapest XY ellenőrzése alá kerül, s képtelenség fellépni vele szabályos rendvédelmi eszközökkel, akkor szabályos háború lesz ellene. Ekkor már hadviselő fél. Akkor is az, ha esetleg a legyőzése után szimpla köztörvényesként bíróság elé állítják. Ez 1956-ban is megtörtént, az elkapott harcosokat Kádárék köztörvényesekként akasztották egészen 1962-ig.

Ha pedig XY csoportja megdönti a kormányt, akkor esetleg ő fogja akasztgatni az addigi államhatalom képviselőit, mert már ő lesz a törvényes rend.

Ugyanez van a hadi konfliktusoknál is. Van egy pillanat, amikor a ellenfél már nem kezelhető hagyományos eszközökkel, s komolyan kell őt venni. Bűnözőből tárgyalóféllé válik.

Az a definíció pedig miszerint van jó partizán és rossz terrorista, mivel az előbbi katonai célpontot támad, az utóbbi meg civilt teljesen komolytalan, hiszen nem létezik olyan partizán/gerilla, aki ne támadna civil célpontot (sőt: egy nem elég erős partizánmozgalom szinte csakis civileket támad!), mint ahogy olyan terrorista sincs, aki ne támadna katonai célpontot.

Titóék ellen is kezdetben rendőri eszközöket alkalmaztak, de Titóék sikeresen megerősödtek, sőt a vége fele egyes területeket teljesen kivontak a német ellenőrzést alól. S sok más példa is felhozható.

Az én nézőpontomból: a szabadságharcos az egy sikeres terrorista. A terrorista meg egy bukott szabadságharcos.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.27. 08:43:55

@Nzoltan:

A legröhejebb amikor a gazdagok még tiltakoznak is, amikor aszegények fejlődni akarnak, mert "ne semmisítsék meg hagyományaikat".

Egyébként ez magyar viszonylatban is megtapasztalható. Amikor a jobbikos/nacionalista magyar hülyegyerek elmegy Székelyföldre megnézni a "romlatlan magyar vidéket", s aztán felháborodva jön vissza, mert népviseletben székelykapu körül népdalokat éneklő és XIX, sz. eszközökkel földet művelő "igaz magyarok" helyett mobiltelefonozó és internetező, magyar bulvármédiákat olvasó embereket lát.

DieNanny CH 2013.01.27. 08:54:48

@zopilote:
"Meg a bunozo is hozzajarul a GDP - hez: munkat ad a rendorsegnek, teriti
az " anyagot ", az az piaci rest tom be, ha lebukik, ingyen munkaero a bortonben, ha nem,
akkor veszi a luxus arut, aranyat."
Ugyanezt írta Stohl a könyvében. Te is olvastad?

DieNanny CH 2013.01.27. 09:03:55

@aleb19:
"a nerm fizetes nem buntetojogi kategoria "
Nem, a nem-fizetés tulajdonképpen lopás.
A következő hsz-edben meg el is ítéled:
"a tobbseg ezt elfogadja normalisnak tartja szimplan a tulelesre jatszik lop potyazik csal"

Én pontosan azért jöttem külföldre, hogy tudjam fizetni a kölcsönömet. Mert az én lelkiismeretemmel nem összeegyeztethető a fizetés nélküli távozás. ÉN magam választottam, hogy hitelt veszek fel, senki nem kényszerített. Vállalom a hibámat. És törlesztek. Még 14 évig.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.27. 09:05:05

ahogy a posztíró is írja:

"Aki kimegy a könnyebb utat választja."

Nem tudom felfogni, hogy miért kell ez a megbélyegzés?!

Ha menni akar valaki menjen, ha maradni maradjon.

pont az a lényege az Uniónak, de egyik változat se kevesebb vagy több a másiknál.

zopilote 2013.01.27. 09:32:08

@DieNanny:
Az ki? Az a Stohl? 30 eve eljottem otthonrol, nem kovetem a bulvart. Azert remlik vmi, hirekbol, karambolozott vagy mi.

DieNanny CH 2013.01.27. 09:38:25

@zopilote:
Igen, az. Pont karácsonykor olvastam a börtönhónapjairól írt könyvét, és szinte szó szerint ezt mondta az egyik elítélt.

christophe 2013.01.27. 11:44:50

@Jani haverja: ''
Nézd meg pl. a Menu gombra kattintva az étel árakat''
nyammm :-))

christophe 2013.01.27. 11:53:50

@Jani haverja: Szia,azt magyaràzd meg mièrt van annyi albàn Belgiumban?Semmi bajom veluk,fèlre ne èrtsd,de eddig azt hittem,hogy irtozatos nyomor van nàluk...egyèbkènt meg tok jo,hogy az emberek informàciokat kapnak a vilàg osszeq orszàgàbol,tèveszmèk sora dol meg:-)
Vallàssal mi a helyzet,nem tul radikàlisok?

lilly.alien 2013.01.27. 12:06:06

Csak két gondolat.

1. Végre nem Anglia poszt. :-)
2. "Aki külföldre megy, az a könnyebb utat választja."
- Nem igaz. Mindenkinek joga van ott dolgozni, ahol a legjobban tudja biztosítani a megélhetését. Ha nem itthon, akkor külföldön. Semmi szégyellnivalót nem látok benne.

nyuszigonosz 2013.01.27. 12:09:51

@christophe: ...miért van annyi albán Belgiumban...

Azt nem tudom. Annyit viszont igen, hogy nem csak ott van rengeteg albán, hanem általában Ny-Európában mindenhol.
(tényleg nem tudom, ki maradt még Albániában "otthon" :D )

Sajnos nagyrészt nem munkából élnek, ahol vannak.

Mercel 2013.01.27. 12:18:24

Kedves levélíró!

Teljesen természetes a vívódás, hogy vajon jól döntöttél illetve a félelem az ismert környezet elhagyása miatt.
Hoztál egy döntést, biztos sokat agyaltál rajta mielőtt meghoztad, biztosan nem lesz könnyű az elején, de biztosan feltalálod majd magad, ezen kívül nem végleg csapod be magad mögött az ajtót és a szüleidet, barátaid sem utoljára látod.

Menj ki dolgozz keményen, ha tudsz időnként gyere haza és meglátod idővel jól (sokkal jobban mint most) fogod érezni majd a saját bőrödben.
Ráadásul idővel még a szüleidet is tudod majd támogatni, segíteni amire itthon sajnos esélyed se lenne.
Ne hallgass a károgókra.
Sok szerencsét.

"Frigyes"

Ui. Csinos, kedves nők a világon mindenhol vannak ám..;)

Tóth Csaba Tibor 2013.01.27. 12:32:10

nekem most már teljesen egyértelmű, hogy maradni a nehezebb út.
most szeptemberben jöttem haza egy év egyetem után, de foglamam sincsen, medd bírom. ez objektív körülményektől függ, mert magamtól, érzésből annál kevésbé mennék el, minél több baj van.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 13:02:18

@christophe: A belgiumi, németországi, magyarországi albánok túlnyomó része nem albániai albán, hanem koszovói albán. Teljesen más ország, más kultúrával, más történelemmel, sőt, megkockáztatom azt is, hogy majdnemhogy más nyelvvel is (egy dél-albán pl. iszonyat nehezen ért meg egy koszovóit). Ez az én szívfájdalmam többek között az összes albániai albánnal együtt, hogy az európai sajtó albán maffiáról, albán bűnözőkről írkál folyamatosan, holott ezen bűnözők kb. 95%-a koszovói, és a koszovói háború termelte ki őket. Ez nagymértékben rontja Albánia megítélését.

Egyébként az albániai albánok tudomásom szerint a következő országokban vannak nagy számban, és kb. ebben a sorrendben:
Olaszország, Görögország, Anglia, USA, Kanada.

Persze, ha megkérdezel egy belgiumi "albánt", hogy ő albán-e, akkor azt fogja mondani, hogy albán, és nem is fog hazudni, mert tényleg az. De ha úgy kérdezed, hogy shqiptar (styiptár), vagy kosovar (koszovár) -e, akkor szerintem Belgiumban a 80-90%-uk azt fogja mondani, hogy kosovar. Én nagyon sok külföldön élő albánról tudok, minden ismerősöm családjában van legalább egy, vagy akár több is, de Belgiumban élőről csak egyről tudok. Ezek az emberek az 1992-es itteni rendszerváltás után mentek ki, legalábbis a túlnyomó részük. Most is mennek ki egyébként, de jelen pillanatban többen jönnek haza, mint ahányan kimennek (jóval többen).

Vallás: A koszovóiak többsége muszlim, és tartják is a vallásukat. Itt Albániában papír szerint 70% muszlim, 20% ortodox keresztény (görögkeleti), és 10% kaolikus van, de tényleg csak elvileg, azaz papír szerint. A gyakorlatban pedig az van, hogy szinte senki nem veszi komolyan a saját vallását, viszont pl. mindhárom vallás összes ünnepét megünnepli mindenki (mindenki a másik kettő vallás ünnepét is), és még a magukat teljesen ateistának vallók is. A muszlimok simán esznek malacpecsenyét, és isznak alkoholt, és a ramadant sem tartják be, illetve annak csak az első, meg az utolsó napját, mert az nagy buli, de mindezt a keresztényekkel együtt :) Anno a 90-es évek elején próbálkozott itt is az al Kaida, de nagyon hamar ki lettek zavarva a hülyeségükkel :) Albán embert ugyanis elég nehéz arra rávenni, hogy mindenféle vallási fanatizmusból akár magának (l. nem ihat alkoholt), akár másnak (pl. terrorcselekmény, vagy hasonlók) ártson. Az ilyeneket itt kiröhögik. Itt olyan "muszlimosan" beöltözött nőt szinte kevesebbet látsz, mint Budapesten, és azoknak is a 99%-a egyiptomi, vagy pakisztáni, afganisztáni menekült. Azoknak jó ez az ország, mert itt is vannak mecsetek, az már más kérdés, hogy rajtuk kívül nem megy a mecsetbe senki :) De ennek ellenére, vagy épp ezért ők is elég kevesen vannak itt.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 13:03:44

@nyuszigonosz: Lásd az előző hozzászólásomat, amit @christophe: -nek írtam.

biobender 2013.01.27. 13:05:56

Tegyünk talan egy apro kulonbseget: ha az orszagot termeszeti csapas sujtana (mondjuk cunami, vulkankitores stb. ) akkor tenyleg szemetseg lenne lelepni.

De a mi cunaminkat ketharmaddal szavaztak meg, es meg mindig tobbsege van az unortodox gazdasag hiveinek. Meg lehet nezni, hanyan sirjak vissza a kommunizmust nepnemzeti mazzal a kulonbozo forumokon.

Nos, ha egy ilyen elmebeteg elmegy az orszagbol, az szerintem is nagyon nagy pofatlansag. De mit tegyen aki latja a szakadek fele robogo vonatot, a zaszlot lengeto elmebeteg mozdonyvezetot meg a neki tapsolo tomeget? Ha lehet , leszall, meg ha ugrani is kell.

Jaffar 2013.01.27. 13:10:36

@Posztoló:

Nem akarom elvenni a kedvedet, de kint takarításból sem fogsz "többet" keresni. A fizud több lesz, de abból nem kell neked lakást venni, évi 2-3szor nyaralni menni. Arra lesz elég, hogy máról a holnapra élj. Amíg többed magaddal leszel egy albiban még tudsz is pár száz €-t félrerakni, de amint saját lakást bérelsz, már ott is számolgatnod kell, hogy mire költhetsz. Persze, ha találsz egy partnert és két fizuból kell mindent fizetni, úgy már lehet félrerakni, de akkor sem lesz mindegy, hogy minimálbérért fizikai melót tolsz, vagy egy irodában dolgozol heti 5 napot lényegesen többért. Tudom, mert volt/van részem mindegyikben :D. Ha még mindig nem ment el a kedved, akkor kívánok neked sok sok kitartást, mert az kelleni fog, de nagyon. Jah még valami. Ha boldogulni akarsz, akkor ne felejtsd el, hogy csak magadra számíthatsz.

Rebarbaraa 2013.01.27. 13:11:32

@Taxomükke: @spangola: Koszi a biztatast:) Nem biztos, hogy jo dolog lenne meglatogatni a huhogokat:) A siker lattan csak meg jobban kiborulnanak. :D Bar a kozvetlen rokonok elkerulhetetlenek lesznek. Egyebkent en is erzem azt amit sokan leirtak (pedig azt hittem nem fogom), hogy van bennem nemi felelem. A sokat emlegetett komfortzona, meg ha sztem nem is kozeliti meg az altalam vagyott komfortot, elhagyasa kicsit olyan erzes mint amikor az oviban eloszor hagyja ott a gyereket az anyja. Sir miatta. De tudom, hogy elmulik. Nagyon vagytam erre a lepesre.

mommmmo 2013.01.27. 13:14:18

Hat igen, en ezen a "konnyebb utat valasztja"-n, mint megbelyegzesen csak rohogni tudok, szerintem aki direktbe a nehezebb utat valasztja valami cel fele, az nem valami peldakep, hanem hulye.

Ez csak akkor lenne maskepp, hogyha a nehezebb ut valasztasaval valamit epitene, de azzal, hogy a sz@rul megszervezett feneketlen zsak magyar allamba szorja az adoforintjait, nem epit semmit.

Masfelol viszont ez a takarito allas "ismeroson keresztul" nem tunik egy fonyeremenynek, remelem nyelvtudas van, es nem fog oda beragadni a posztolo, mert ez az allas tutira nem fog lenyegesen magasabb eletszinvonalat biztositani neki, mint ami otthon volt.

Jaffar 2013.01.27. 13:19:09

Azok, akik azt állítják, hogy elmenni könnyebb, azoknak csak azt üzenem, hogy majd akkor ugassanak, ha ök elmentek, sikeresek lettek és utána úgy döntöttek, hogy mégis inkább hazajönnek. Amíg itthon segget kell nyalni, hazug állami televíziót "kell" hallgatni, amíg a pofámba hazudik minden párt, amíg mindenhol ügyeskedésre kényszerítenek, amíg csúszópénzt KELL fizetnem rengeteg helyen, amíg csak azért emelik a bújtatott adókat, mert nem képesek beismerni, hogy elqrták a gazdaságot (a szocik is, meg ezek is), addig nekem ne mondja senki, hogy elmenni könnyebb. Maradni és SÍRNI könnyebb, s közben irigykedni azokra, akik esetleg megpróbálták és bejött nekik, még ha csak annyira is, hogy biztos melójuk van és nem kell segget nyalniuk azért, hogy elismerjék a tudásukat. Persze álmodozzatok csak tovább, hátha elhozza valamelyik komcsi politikus (mindegyik az, aki az elözö rendszerben politikai funkciót betöltött. Igen, a kiszesek is!!!) a zállami kánaánt nektek.

nigara 2013.01.27. 13:19:56

@Jaffar: abszolut egyetértek, én is erre gondoltam.

kovacs55 2013.01.27. 13:30:09

@Jaffar
...Ha boldogulni akarsz, akkor ne felejtsd el, hogy csak magadra számíthatsz.....

Ez annyira igaz hogy sokan el sem hiszik es azt gondoljak hogy majd csak segit valaki....es akkor jon a pofaraeses, persze vannak kivetelek de az nagyon ritka...Felejtsd el hogy majd ho vegen legfeljebb kolcsonkerek meg hasonlosagokat...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 13:33:20

@Rebarbaraa: Hogy a lényeghez is hozzászóljak. Mi 2011 októberében költöztünk ide ki (férj, feleség, akkor még 6 éves gyerek). Azóta nem voltunk Magyarországon (mert nem igényeltük, alábbiakban kifejtem, hogy miért). Emiatt viszont megtapasztaltunk egy nagyon lényeges dolgot: Elkülönültek azok a barátok, akik tényleg barátok, azoktól, akik csak érdekbarátok valamiért. És ez nagyon jó dolog. Ugyanez természetesen a rokonokra is vonatkozik. Azok, akik tényleg barátok, azokkal így is tartjuk a kapcsolatot, ki is jött a túlnyomó részük ide meglátogatni minket, órákat beszélünk a Skype-on, stb. Ugyanez vonatkozik a rokonokra is. Némelyikkel sokkal többet beszélünk azóta, hogy nem Magyarországon élünk.
Persze az, hogy minket látogatnak meg, és nem mi megyünk Magyarországra, annak az egyik oka, hogy mi itt egy nagy, kétlakásos házat tudunk bérelni relatív fillérekért, azaz van hely bőven, azon kívül itt van tengerpart, meg olcsóság van, stb. Neked ez az út Belgiumban nem lesz járható, így Neked kell hazalátogatnod, ha személyesen is tartani akarod a kapcsolatot a szeretteiddel. De ennek ellenére hidd el, hogy nagyon tanulságos lesz végignézned azt, hogy "hogyan válik el a sz@r a májtól", azaz megtanulnod, hogy kik azok, akik tényleg számítanak az életedben, vagy megfordítva: kik azok, akiknek Te számítasz.

Egyébként meg sok sikert kívánunk innen Európa másik feléről. Minden kezdet nehéz, a tied is nehéz lesz, de ha van kitartásod, utólag nem fogod megbánni a váltást szerintem.

christophe 2013.01.27. 13:33:56

Takaritàs teljes munkaido(heti 38 ora) kb.1200euro netto;lakàs nappali;1hàloszoba 500euro rezsi,(futès,internet,viz;villany)kb;200euro.fodràsz fèrfi10-15euro mozijegy 6-9 euro,kaja otthoni fozèssel(piac,aldi,promociok)5-10euro naponta.havi bkv bèrlet 40 euro.Bevètel oldalon mèg szàmithatsz napi5-6 euro ètkezèsi jegyre,vakàciopènz ebben az esetben 800-900euro.Ugyhogy engedelmetekkel nem èrtek egyet azzal hogy M,o-n ugyanez kihozhato...

Jaffar 2013.01.27. 13:36:15

@kovacs55:
Arról nem is beszélve, hogy sokan, akik még 30-50km-t sem hajlandóak Magyarországon ingázni egy-egy jobb fizetésért cserébe, vagy pl nem hajlandóak elköltözni a biztosabb megélhetés érdekében, azok meg se próbálják külföldön, mert ott (különösen az elsö pár évben) minden nap megpróbáltatás minden téren. Új környezet, új emberek, más mentalitás, idegen nyelv, amit KÖTELEZÖ MEGTANULNI. Csak az boldogul külföldön, aki hajlandó elfogadni az idegen kultúrát, nyelvet és hajlandó beilleszkedni. Ha ez nem megy, akkor a siker is elmarad és csalódás lesz. Honvágy? Lesz az is, de akinek annyira hiányzik anyuci, az úgyis hazajön 2-3 hónap után. Legalább megpróbálta...

christophe 2013.01.27. 13:40:55

@Jani haverja: Koszi, a kimerito vàlaszt :-)

Jaffar 2013.01.27. 13:41:58

@christophe:
Nem is azt mondtam, hanem azt, hogy ott nem kell minimálbérböl lakást venned :) Még akkor sem, ha egy életen át spórolsz. Ill. akkor talán igen, de kinek kell olyan élet, ahol egész életemben gürizek és mire élvezném a munkám gyümölcsét, addigra meghalok. Kösz nem, nem fogok 30 évre felvenni hitelt, csak azért hogy a "sajátomban" lakjak. Ami ugye nem az enyém, hisz a bank a tulaj, amíg az utolsó részlet nincs elutalva. Ha ma Magyarországon megvan a havi netto 150k-d, akkor nem érdemes kimenni csumi melóra. Ha van piacképes melód, ami nem feltétlenül IT, lehetsz kömüves is, ha abban jó vagy, akkor érdemes megpróbálni. De akkor is rá fog menni 5-10 év, mire talpra állsz. Kivéve, ha tényleg qrva jól keresel és nem csak ideig-óráig.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 13:45:00

@christophe: Nagyon szívesen. Ha érdekel a téma, itt a Határátkelőn is van két írásom, keress rá a lap tetején az országok között Albániára. Ha meg valami még ezek után is érdekel (esetleg speciális, nem idetartozó dolog), nyugodtan keress meg privátban.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 13:54:34

@christophe: Ja, ennyit ezekről az albániai "muszlim" nőkről:
www.youtube.com/watch?v=mvdFsrZ_7k0

Ez az itteni "Irigy Hónaljmirigy-szerű"
www.youtube.com/watch?v=b3PcO8Uhx_s
szám (egy paródia) refrénje pedig arról szól, hogy "Hopp, hopp te kisanyám, megőrülök a csöcseidtől, hopp, hopp te kisanyám, nagyon jól rázkódnak a csöcseid".

DDD

Szóval ennyit az itteni "muszlim" vallásosságról :) Mindkét számot éjjel-nappal játssza az összes TV csatorna.

christophe 2013.01.27. 14:17:25

@Jaffar: Nos èltem M;o-n felujitott panellakàs 1hàloszobàs Bp-en rezsivel nyàron 90 000ft tèlen 110 000ft kaja otthoni fozèssel 500-1000ft naponta bkv 7000 korul volt ez volt 5ève osszeadod megvan a 150000ft.Ja ès nem takaritokènt dolgoztam!!!A màsik,itt ha rosszul van vki kihivod a mentot ès jon,ha elveszted a munkahelyed kapsz munkanèlkuli segèlyt,ès nem 3honapra.Az a nagy kulombsèg;hogy ami itt a legxarabb,pl.takarito,amibol lehet feljebb lèpni,az M;o-n màr egy megbecsult szakma pl;tanàr.Ergo itt ugy teszem le a fejem minden este,hogy nem kell aggodnom,hogy 3honap mulva hajlèktalànnà vàlhatok.

Rebarbaraa 2013.01.27. 14:21:57

@Jani haverja: Angliaba megyek, (majdnem azt irtam,hogy mint mindenki :DDD) Hala istennek a kinti segitsegemmel mar minden le van szervezve. Munka var, kis lakas. Itthonrol mar nezegetem az uzletek kinalatait. (2l tej 0,75p) :) A varosterkepet. Mindent! Kertem idopontot az NI szamhoz, bankszamla nyitashoz. Nem volt konnyu...hiaba tudom, h milyen szinten tudok angolul, majdhogynem nyugtato kellett a telefonalashoz, annyira felek megszolalni.:) Amikor itt Mo-n egyik munkamban angolra volt szukseg, en mar olyan udvariassagi fordulatokat hasznaltam telefonban ami miatt a fonokom majdnem meghasalt. Szebben, valasztekosabban beszeltem ezert leneztek. Nemreg volt egy nevetseges kalandom az M3 metro egyik megallojaban. Angolul beszelo turista rdeklodni probalt az jegyellenortol, hogy merre menjen. A magyar bamban bamult a kollegaira es azt mondta: Mif@szt akar ez?? Megalltam es segitettem a turistanak. Az mosolyogva megkoszonte es tovabb ment. Az ellenor meg beszolt, hogy ne szoljak bele a munkajaba. En meg vissza, hogy nem is lehetne mert nem tudta elvegezni. :)

christophe 2013.01.27. 14:23:46

@Jani haverja: Bulgàriàban szoktunk nyaralni,de utàna nèzek Albàniànak is,làttam egy riport musort,hogy igencsak kezd felzàrkozni turizmus terèn...

tableno 2013.01.27. 14:26:55

@Jani haverja: Nem rossz a zene, és a csajok is helyesek! De azért még van hova fejlődniük a latinákhoz képest :)

www.youtube.com/watch?v=G48aiDGDFRE

abaya-oman 2013.01.27. 14:42:17

Eloszor is sok szerencset kivanok! Vegigolvastam a posztot, a hozzaszolasokra mar nem volt idom, igy meglehet, hogy sokadik leszek aki ezt mondja: Nem kell ennyire tragikusan felfogni a koltozest. Mindig haza lehet jonni, ha ott nem jo, esetleg mashol probalkozni.

Azt is hozza tennem, hogy a ferjem az elso kulfoldi kikuldetesunk 2 eve alatt heti 7 nap dolgozott, hetvege kivetelevel 15-16 orat. Hetvegeken 9-ig aludt, 10 bement es mar(!) este 8 korul otthon volt. Nem azert mert igy akarta, muszaj volt.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 15:45:53

@Rebarbaraa: Jaj, bocs a Belgium miatt, benéztem :)

Mindenesetre a többi része az írásomnak megáll, és tényleg úgy gondolom, hogy ha megvan a kitartásod, akkor nem fogod megbánni a váltást.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 15:54:28

@christophe: Ez kicsit más világ, mint Bulgária (mármint a tengerpart). Némely dologban jobb, némelyben rosszabb, nem nagyon lehet összehasonlítani. Itt pl. nagyon kevés az óriásszálloda, kis családi szállodák vannak túlnyomó többségben. De azokból meg kismillió :) És mindegyik más a maga módján. Szóval nehéz összehasonlítani Bulgáriát meg Albániát, mert eleve más a turizmusfelfogása a két országnak. Itt pl. nem is tudok hirtelen, fejből all incl szállodát, mert nem is ilyenért jönnek ide az emberek, Bulgáriában meg úgy tudom, hogy van jó néhány ilyen is. De az emberek (közember) kedvessége ugyanaz, annyival megfűszerezve itt, hogy itt a rendőr is kedves, Bulgáriában meg találkoztam néhány pénzéhes, korrupt rendőrrel. Nekem Bulgáriában az volt a tapasztalatom, hogy szinte minden ember jófej, de ha ugyanazok az emberek egyenruhát vesznek fel, akkor egyből büdös bunkóvá válnak, tisztelet a kivételnek. Itt viszont ilyen nincs, soha nem tapasztaltam legalábbis. Itt enyhébb szabálysértésnél is inkább az a cél, hogy figyelmeztessenek, nem az, hogy büntessenek, ez vonatkozik éppúgy a közlekedésre, mint bármi másra. Persze, ha ugyanazt megcsinálod még egyszer, akkor természetesen megbüntetnek.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.27. 15:57:21

@tableno: Vannak itt is ilyen klippek, csak most a fentieket találtam hirtelen, mert ezek vannak a könyvjelzők között, ugyanis a 7 éves kisfiamnak ezek a kedvenc számai :) Fejlődik a gyerek :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.27. 15:58:40

@Jani haverja:

"Itt pl. nem is tudok hirtelen, fejből all incl szállodát, mert nem is ilyenért jönnek ide az emberek, Bulgáriában meg úgy tudom, hogy van jó néhány ilyen is"

Van, de tavaly óta meg lett tiltva a 4-csillagosnál alacsonyabb kategóriájú szállóknak, hogy AI-ellátást ajánljanak.

2013.01.27. 16:36:59

@Jani haverja: "Elkülönültek azok a barátok, akik tényleg barátok, azoktól, akik csak érdekbarátok valamiért"
Ez így igaz! És milyen hamar megtörténik. Pont azután, mikor kiderül, hogy nem, nem akarom meghívni őket, főleg mert otthon sem voltunk olyan szoros kapcsolatban.

Jaffar 2013.01.27. 16:40:04

@christophe:
Nekem nem kell mondani :) Immáron 10.-ik éve élek külföldön :)

montroyal ( CAN qc) 2013.01.27. 17:12:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: koszi az eszmefuttatast a terrorizmusrol minden ok
nem tudunk valtoztatni rajta a demagogian de amikor komoly eros hadseregek megtamadnak olyan orszagot aminek nincs szervezett hadserege millio !! civil aldozat van akkor ki a terrorist...
persze igaza az usanak vedeni kell sajat teruletet .. kepzeljuk el a gonosz terroristak megrakjak kovekkel a maguk kezzel gyartott csonakjaikat, a hatukon leviszik egy tengerig(nekuk nincs) eleveznek New york ig es ott ugy meghajigaljak kovekkel az egesz varost..csak egy kis osszehasonlitas az eroviszonyokra..

montroyal ( CAN qc) 2013.01.27. 17:22:25

@DieNanny: hogy ki a terrorita azt pl Bush es bandaja hatarozza meg akinek nem tetszik az hogy pl bombazasokv egyeb akcioban egesz csaladjat megoltek ..

ok peace.. es ebbe ne menjunk bele csak pacifista vagyok es nem talalom helyesnek hogy barmilyen okbol valaki elvegye masnak az eletet ha nem szamoljuk az egyik oldal millios aldozatat a masik oldalon az a 6-7ezer fiatal hos(?) aki a hazajat vedte(?) hat nekik sem kellet volna meghalni
reszemrol lezarva ez a tema nem is ide tartozik..

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.27. 17:25:26

@montroyal:

A terrorizmus/szabadságharc oka mindig az, hogy valaki túl gyenge, s nem képes reguláris erőként, normál háborúban megvívni az ellenséggel.

Példa: ha a szerbek ellen tudtak volna állni 1941-ben a német támadásnak, nem lett volt szükség Titóra. De nem tudtak, a németek többszörös túlerőben voltak, így a szerbek inkább feladták a nyílt harcot. Majd szerveződött egy terrorista csapat, mely lassan olyan méretűvé nőtt, hogy a végén már képes volt sikeres támadásokat is mérni a reguláris német erőkre. Aztán a háború után Tito harcosaiból lett az új, immár reguláris jugoszláv hadsereg.

A másik amit említesz, a nagyhatalmak. Minden ország, ha kicsit is erősebb, igyekszik befolyási övezetre szert tenni - a magyarok is ezt csináltak a középkorban. Ha meg nagyon nagy hatalom, akkor az egész világon igyekszik biztosítani helyzetét. Mint manapság az USA.

S ez időnként nem békés úton működik, hanem háborúval.

Semmi új nincs ebben, így van ez évezredek óta.

Gondold meg: ma hányan tudnak a Római Birodalomról és hányan az általa leigázottakról? Pedig ott is volt nem kevés áldozat sok esetben.

500 év múlva csak annyi lesz a történelemkönyvekben, hogy volt egy USA, mely x időszakban a világ vezető hatalma volt, s többször - békésen és háborúval - terjesztette saját értékrendjét a világban.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.27. 17:31:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: azert ez is egy jo dolog hogy normalisan mukodo orszagban torvenyek koze szoritjak a berlo -tulaj viszonyt es megakadalyozzak a tulkapasokat

egy masik pl a tulaj leszarja hogy embertelen korulmenyek kozott laknak a hazaban bogaras romos peneszes futetlen stb .. termeszetesen figyelmeztetesek es torvenyes felszolitas utan sem valtoztat , a varos kikoltozteti mas helyre a lakokat es complet feltatarozza rendbehozza a lakasokat.... es a bank utjan legal kolcsonnel megterheli a hazat es falba rughat a tulaj ha eladja v elveszti a bank eloszor vonja le ami neki jar... itt torveny es rend van..

montroyal ( CAN qc) 2013.01.27. 17:59:18

@Rebarbaraa: igen a magyar mentelitas hozzaallas .. a ket eve Mo-rol imprtalt felesegemet aki benzinkutnal dolgozott ,tehat mi a f..szt akarnak a vevok miert zavarjak idiota keresekkel a felseges eladot.. szoval meg mindig ez van .. eleinte itt a muhelyembe sokszor beszolt ( persze csak nekem ) mi a pitsat akar ez mit reklamal . nem is fizetet erte menjen a fa...ba.... na errol mar szepen leszoktattam , errol a magyar mentalitasrol , itt mi vagyunk a kliensert, mindig neki van igaza es barhogy is elegedve kell elmennie ...nem kell hasra esni meg lehet magyarazni mutatni udvariasan hogy mi megtettuk a maximumot es elegedve elmegy( mast is gondolhatunk de ne ereztessuk) es visszajon a barataival csaladjaval egyutt es mi beloluk elunk...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.27. 18:08:04

@montroyal:

Mo-n ezzel nem szokott gond lenni. A bérlő megnézett állapotban költözik be, ez benne van a szerződésben, azaz tudja, ha pl. penészes. A bérlő ezt vállalja is. Hiszen más az árfekvése egy penészes, koszos, 40 éves bútorokkal berendezett lakásnak, mint egy felújítottnak. Azaz ez a konkrét probléma Mo-n ismeretlen.

Volt egyszer egy bérlőm, aki a szerződés aláírása előtt panaszkodott, hogy "itt nem volt festve 10 éve és a bútorok a 60-as évekből származnak". Én meg válaszoltam "ha lett volt idén festve, s új bútorok lennének, 25 ezerrel több lenne a bérleti díj, kifizetted volna?". Több panasza már nem volt...

A probléma inkább az szokott lenni, hogy pl. elromlik valami, s akkor vita alakul ki kinek a feladata a problémát megoldani.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.27. 18:10:26

@montroyal:

"itt mi vagyunk a kliensert, mindig neki van igaza es barhogy is elegedve kell elmennie"

Két cégnél dolgoztam az elmúlt 5 évben, mindkettő nagy világcég. Mindkettőnél hangsúlyozták, hogy "a vevőnek NINCS mindig igaza" és felejtsük el ezt a baromságot. Az egyik cég brit, a másik finn.

aleb19 2013.01.27. 18:40:15

@DieNanny: szerintem a nem fizetes poziciobol valo egyezkedesi taktika nalam most
erre azert van szukseg mert jelenlegi partunk es kormanyunk toketlenkedik meghozni a csaladicsodrol a torvenyt es mert a gyerekeim mindennap ehesek es enni kernek
ismerem az ilyen ecceru kurucos gondolatvilaggal rendelkezo emberek-idealis konzumidiotak, ez akkor gaz mikor ezen hulyeseg akaraterovel parosul es diplomat illetve poziciot is szereznek-erre a legjobb pelda nehai antalljozef aki tokosen vallalta a 20md dodo komunista allamadossagot az orszag neveben mikozben a lengyelek ki ciganykodtak 40% csokkentest
evvel kozel 6-8md dollar kozvetlen kart okozot az orszagnak de az erzes volt fontos neki visszafizetni minden fillert amit kolcson kapott

montroyal ( CAN qc) 2013.01.27. 19:23:30

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: en egy pici ceg vagyok ici pici 3 mber nekem meg sok evig meg kell a kliensbol elnem perszehogy nincs mindig igaza de elegedetten kell elmennie ...

spangola 2013.01.27. 19:28:54

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Köszi a tippet, ezt is mentettem. Az expediat már néztem. Nem mostanában néztem a jegyárakat, hanem egy időben nézegettem, de én nem találtam olyan árban, mint amiről a neten olvastam, hogy mások találtak.

spangola 2013.01.27. 19:32:17

@Rebarbaraa: Igen, el fog múlni, az oviban is elmúlt, nem?
Nehogy már ne látogasd már meg a barátaidat, akik most eltűntek!!!!!
Én csak azért is megtenném, szemetek!
Sok szerencsét!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.27. 19:36:44

@montroyal:

Az más. De a lehetetlen kérésekkel megjelenő és akadékoskodó ügyfeleket gondolom te is elhajtod a fenébe.

Nálunk a szabály ez volt, ha valaki abszurd dologgal fordul hozzánk:
- első alkalommal elmondani, hogy a kérése nem teljesíthető,
- második alkalommal ismét,
- harmadik alkalomtól nem válaszolni neki.

Káromkodó ügyfél:
- első alkalommal elmondani, hogy a kérése nem teljesíthető és felszólítani viselkedjen civilizáltan,
- második alkalomtól nem válaszolni neki.

A "nem válasz" email eseténem: trash és kész. Telefon esetében: "sajnos Önnel nem kívánunk a továbbiakban beszélni" és vonal megszakítása.

Marha hatásos módszerek.

blasiusii 2013.01.28. 00:34:00

Látom, megy a nagy csűrés-csavarás (már majdnem 500 komment) - valljuk be, legalább annyi ember nem képes beleszokni már annak a gondolatába sem, hogy külföldön éljen, mint azok, akiket felvillanyoz a változás gondolata. Arról van itt szó - és ez az igazi tragédia -, hogy emberek szükségből hagyják el az országot, pedig sehol máshol nem képzelték el azelőtt az életet. Nem a kalandorokról szól ez a poszt, hanem azokról, akik egyébként nem mennének sehova, mégis rákényszerülnek, pedig nagyon nem nekik való...

montroyal ( CAN qc) 2013.01.28. 00:50:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: igen mi is hasznaljuk a slogent
a lehetetlent azonnal teljesitjuk ... de a csodakra meg egy kicsit varni kell ..

egyebkent mindent reszletesen munkalapon leirok a reklamalas sokszor arra vonatkozik ami nincs is a szerzodesbe de ezt megmutatom es elmagyarazom udvariasan, az mennyi extra $ lenne amira nincs szuksege , miert fizetne tobbet ... azt mondjak igaz igaz ..

PannonBoy 2013.01.28. 05:14:31

@blasiusii: Így van, és ettől az egész már olyan vontatott.
Sokkal szívesebben olvasnánk kaland történeteket, mintsem kesergéseket.

aleb19 2013.01.28. 07:48:02

@blasiusii: udvozollek a valovilagban

aleb19 2013.01.28. 07:50:55

@PannonBoy: vehetsz olcso ponyva regenyeket azokban kielegitik ezen iranyu kepzelgesedet a valosag kicsit mas

Zka77 2013.01.28. 09:32:41

Én mondjuk alja munkára nem mennék ki kb semmilyen esetben sem.
De én is ilyen köztes állapotban vagyok, csak a kisgyerek (vele járó extra nehézségek) tart vissza attól, hogy emigráljak. Pedig kifizetett lakás, jó szakma, jó munkahely megvan. De a kilátások idős koromra, meg ez a borzalmas társadalom elűz.

ZOH 2013.01.28. 10:40:22

Gratulalok az elhatarozashoz, sok sikert odakint!

SilentDreams 2013.01.28. 11:09:27

@Rebarbaraa: "Megalltam es segitettem a turistanak. Az mosolyogva megkoszonte es tovabb ment. Az ellenor meg beszolt, hogy ne szoljak bele a munkajaba. En meg vissza, hogy nem is lehetne mert nem tudta elvegezni. :)"

Ez tetszik! :)))))))

lámalány 2013.01.28. 16:30:49

@Rebarbaraa: és mindenki más is, aki készülődik. Nagyon úgy néz ki, hogy én is tavasszal költözöm (ha addig meg nem futamodom) és hazudnék, ha azt mondanám, hogy nekem nem fordulnak meg a fejemben azok a gondolatok, mint a posztolóéban. Ha mások is ebben a cipőben járnak és jó lenne erről beszélni, akkor írjatok a hpannyi@yahoo.com címre. Szerintem tudnánk segíteni egymásnak. :)

PannonBoy 2013.01.29. 03:07:42

@aleb19: Igen, egyébként pont találtam egy ilyen könyvet a könyvesboltban, bele is néztem, de mivel nem illett bele az én világképembe a szerző élete, így nem vettem meg.
Eddig két végletet találtam, egyik a valamilyen szempontból alul-képzett (végzettség vagy nyelvismeret), siránkozó egyén. A másik pedig a több-diplomás legalább 2 európai nyelvet felső vagy legalább középfokon beszélő, motivált, karrierista egyén.
Átmenet nemigazán van.

zsitva 2014.01.27. 16:02:50

Kedves ingadozó.

7,5 évet éltem ott, ahová Te most készülsz. Ha ennyire bizonytalan van magadban, azt javaslom, NE indulj el.
Az első két év nagyon nehéz a túl érzékenyeknek.
Minden idegen országban.
üdvözlettel
Laci

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása