oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. január 16. 06:57,  Kisokos angliai határátkelőknek 187 komment

2013. január 16. 06:57 Határátkelő

Kisokos angliai határátkelőknek

Bár a nagy-britanniai munkavállalásról már jó néhányszor esett szó, álljon itt egy kis összefoglaló, hogy mit is javasol a hivatal, a határőrizeti szerv, vagyis a UK Border Agency. Megpróbáltam összeszedni a legfontosabbakat, a teljesség igénye nélkül – úgyhogy a hozzászólásokban jöhetnek a kiegészítések!

Anglia, Heathrow UK border.jpg

Az Európai Unió tagjaként mindenki szabadon vállalhat munkát az Egyesült Királyságban, már ha talál. Vagy indíthat vállalkozást, még csak bejelentkezni, vagyis regisztrálni sem kell, csak abban az esetben meggondolandó, ha valakinek Unión kívüli családtagja van, akit a rezidens kártyára megszerzésében támogatnia kell.

Munkakeresésre ajánlják, persze az egyéb ismert lehetőségeken, újsághirdetéseken túl, a kormány által működtetett álláskeresési portált, vagy el lehet menni a helyi munkaügyi központokhoz is, ahol panaszt is lehet tenni vagy az esetleges segélyekről érdeklődhetünk.

Jó tudni, és maga az oldal is többször hangsúlyozza, hogy akkor élhet valaki az Egyesült Királyságban, ha képes eltartani magát valamilyen módon, és nem jelent túl nagy terhet a szociális ellátórendszerre nézve.

Mindemellett figyelmünkbe ajánlják még az üzletek kirakataiba kitett hirdetéseket is, de azt hiszem, ez azért eléggé korlátozott lehetőség, mindazonáltal a helyi erők közötti kapcsolatfelvételnek hatékony módja lehet.

Továbbképzés

Ha képzéseket, tanfolyamokat keresünk, akkor érdemes itt kutakodni - ezen a honlapon keresztül tanfolyamokat, képzéseket találhatunk, lakhely szerint, sőt ha nincs konkrét elképzelésünk, akár szakember tanácsát is kérhetjük.

Próbaképp beírtam azt, hogy gyermekgondozás Londonban, amire elég sok találat ki is jött (pontosan 360, tehát van választék), azt azonban figyelembe kell venni, hogy a legtöbb kurzus már elindult, hiszen sok - az iskolaévhez alkalmazkodva - szeptemberben kezdődik.

Ha a minket érdeklő képzésre kattintunk, ott rövid leírást találunk a kurzusról, és arról is, hogy milyen papír kerül a kezünkbe a végén. Aki gyerekekkel akar dolgozni, annak arra is figyelnie kell, hogy ilyenkor a legtöbb esetben kérnek „erkölcsi bizonyítványt".

Ezek a tanfolyamok, kurzusok persze nincsenek ingyen, de keresgélhetünk információkat az ösztöndíjakról, kölcsönökről, illetve egyéb finanszírozási lehetőségekről is, van bőven.

A NIN

A brit posztokban már sok szó esett arról a bizonyos NIN-számról (national insurance number), amit mindenkinek, aki dolgozni akar, igényelnie kell. Itt sok hasznos információt tudhattok meg róla. Ha vállalkozóként próbálunk boldogulni, akkor saját magunk után kell fizetni, ugyanúgy mint Magyarországon. Ha alkalmazottak vagyunk, akkor az egészségügyi és nyugdíj hozzájárulást a munkáltató vonja a fizetésből.

Szintén fontos lehet, hogy milyen papírjainkat, végzettségek, stb., milyen feltételekkel ismerik el - erről bővebben itt tájékozódhattok.

Mit érdemes tudni a munkavállalásról?

Érdemes tudni, hogyha valaki elkezd dolgozni, a munkáltatónak legkésőbb 2 hónapon belül írásos szerződést kell adnia, ebben benne kell lennie a fizetésnek, a munkaórák számának, a szabadságnak, betegszabadságnak és a nyugdíjjáruléknak is.

Aki teljes munkaidőben dolgozik, annak évi 4 hét szabadság jár. (2012-ben a minimális órabér 21 év fölött 6.19 font, és a heti munkaidő nem lehet több 48 óránál, csak kivételesen, bizonyos szakmák esetében, vagy, ha a munkavállaló kérelmezi azt.)

Ha munkaügyi – jogi vagy fizetéssel kapcsolatos panaszunk van, fordulhatunk ehhez a segélyvonalhoz, ahol több mint 100 nyelven van lehetőség ezekben az ügyekben ingyenes tolmácsolást igénybe venni.

Végül eljutunk az adóhatóság honlapjára is, ahol magyarul is megtalálható egy kisokos.

Mindezen információk eléréséhez nem árt angolul tudni, ezért is szerettem volna most néhány alapdolgot magyarul is leírni, illetve legalább néhány hasznos linkkel segíteni.

VÉGÜL VALAMI TELJESEN MÁS: MA ESTE MAGYAR IDŐ SZERINT 2100 ÓRÁTÓL ISMÉT MEGNYÍLIK A FOGADÓ A HATÁRON A FACEBOOK-OLDALUNKON - MA SVÁJC ORSZÁGFELELŐSÉTŐL KÉRDEZHETTEK EGY ÓRÁN KERESZTÜL ÉLŐBEN.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kisokos Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr785019956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TilosazA (UK) 2013.01.16. 18:05:34

@G Boogie: Ha lenne itt lengyel bolt, járnék is oda. De ez itt nem London. Lengyelek sincsenek, és lengyel bolt sincs. És eddig csak téged láttalak rinyálni.

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.01.16. 18:05:36

Igen, utananeztem.A "lardon" az a zsirszalonna, francia szo de ok is igy hasznaljak, esetleg a hentesnel kerdezd meg "pork belly" neven biztos tudni fogja, a "lardon" pedig a "cooking fat".
Paprikas krumpli pedig egyaltalan nem magyar etel!

_Jeff_ 2013.01.16. 18:08:04

a tesco a legdrágább??? ezt meg ki a fene írta? a cooperative tuti nem volt benne az összehasonlításban. nap mint nap járok az összesben. nem rossz a tesco se minőségben se árban. ami magyar tescoban "gazdaságos"= alja minőség, itt azért erős közepes, simán vállalható.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.16. 18:08:35

@Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent: amellett hogy a paprikaskrumpliba barmilyen szalonna jo, tulajdonkeppen nem is kell bele, annelkul is jo
a lenyeg a jo krumpli
a jo kolbasz / de amugy sokan siman megfozik virslivel, az is eheto/
es a jo paprika

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.01.16. 18:09:50

Ha jól tudom van egy szállító cég, akik mindenféle magyar árut szállítanak egészen Írországig/Skóciáig.
Barátnőm tőlük szokott rendelni ezt-azt (füstölt áru, bor).

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.01.16. 18:10:51

Fustolt kolbasz meg a skotoknal van!A fustolt lazaccal egyutt.Ugyanigy van nekik veres hurka "blck pudding"
Es a "haggis" ami hasonlo a mi majashurksnkhoz, csak asszem ez birkabol van es gyomorba toltik.

_Jeff_ 2013.01.16. 18:11:02

@TilosazA: engem? hol? nézz már feljebb! "jajj nincs túró, jajjj nincs ez jajj nincs az". hát cseszdmeg, te jöttél ide, nehogymár az ország alkalmazkodjon hozzád. (mármint nem te konkrétan, hanem a rinyálók). tessék körbenézni, kérdezni és alkalmazkodni. enélkül mi a fenének itt lenni???
itt Londonban már lassan a paki cornershopok is betáraznak lengyel kajákból, de a pure polish shopok száma is durván sok. aki itt nem talál tejfölt... pf... nem is folytatom inkább, má leírtam :)

TilosazA (UK) 2013.01.16. 18:13:05

@Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent: Írtam hogy magyar? Nem akartam ilyet írni. Viszont szeretjük, és főzök is. Általában szalonna nélkül, de a füstölt íz hiányzik belőle. Még lesz egy pár kör addig míg megtalálom a lelőhelyet hozzá.

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.01.16. 18:16:35

@TilosazA: Nem azett irtam!Nem kotekedni akartam!(kivetelesen)
Azt akartam irni amit mar "hagyma" is mondott, hogy a szalonna vagy a kolbasz sem fontos, lehet helyettesiteni akarmilyen szslonnaval kolbasszal vagy a nelkul.Baszkok v. Talan Katalanok is csinaljak olivaolajjal hagymaval.

M. Péter 2013.01.16. 18:18:51

@ember bácsi: A NINO egész életre szól.

M. Péter 2013.01.16. 18:19:53

@TilosazA: Ettél már egy jó vasárnapi ebédet (Sunday roast)?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.16. 18:20:42

@G Boogie: en is mindig ezt mondom, aki kikoltozik ne akarjon maganak csinalni egy kismagyarorszagot
vagy maradjon otthon

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.01.16. 18:25:56

@TilosazA: a fustolt izhez en mindig csinalok fustolt olajat!Megse szalonna es megis fustolt.
Ehhez szoktam venni grillezeshez valo faszenet a benzinkuton.
"Char coal" ezt beleteszrm egy edenybe, meggyujtom megvarom mig elalszik, es felobtom okajjal,ugyhagyom 2 napig aztan atszurom p textilen.Mukodik vajjal is; gondolom nem kell ecsetelnem milyen egy krumplipure tej nelkul, az attort krumpli sulyanak mrgfelelo frle mennyisegu fustolt vajjal, es finomra vagott snidlinggrel.
Ehhez veszelegy jo minosegu sutokolbaszt ami angoloknal nagyon jo minosegu, esetleg kis roastonion gravy, azt had szoljon!

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.01.16. 18:31:00

@M. Péter: errol beszeltem.Sokan mondjak h angol konyha szar.
Ehhez krpest a vikag osszes szallodajaban vasarnap "subday roast"van Esetkeg "sunday brunch" ami nem nas mint egy hatalmas zabalas a reggeli es ebedido kozott.(breakfast 7-10ig,lunch 12-14ig, BRUNCH11-3ig)
Vagy akar emlithetnem a "full english breakfast"-et..

TilosazA (UK) 2013.01.16. 18:32:18

@M. Péter: Nem még. Érdemes? :) Mi van benne? Reggelit már ettem, hagyományosat, és az is kedvencem lett. El is felejtettem. :)

TilosazA (UK) 2013.01.16. 18:40:50

@Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent: Egyébként ez egészséges? :) Már a faszenen átcsorgatott olaj.

2013.01.16. 18:41:59

@Ibog: Van más ország is, de mivel a magyarok is már lassan kolóniát alkotnak (akárcsak a lengyelek), a nagy számok törvénye alapján előfordulhat, hogy ismerősi kör miatt többen tudnak kimenni, legalább a szállás biztosított és adott. A másik dolog az lehet, hogy sokan tanultak/tanulnak angolul. Szerintem.

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.01.16. 18:43:51

@TilosazA: hogyhogy mi?
Termeszetesen hus krumplival!
A legnepszerubb az egeszben sult hatszin (a tetejen szigoruan rajtahagyni s faggyut) YORKSHIRE PUDING!!@@@@ roast potatoes , ami hejas burgonya felbevagva es nehany hagymaval fokhagymaval a sulo hus melle szorva roznaringgal (friss)
Es a sulo zsirral locsolgatva, es roasted root vegetables.

Ez elrngedhetetlen a sunday roasthoz!
Mindenetteremben es szsllodaban van a vilag minden tajan!

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.01.16. 18:47:50

@TilosazA: Ha a faszenen atcsorgatott whiskey (jack deniels) sem zavar?
Azert kell atszurni konyharuhsn 2-3szor.::))

TilosazA (UK) 2013.01.16. 18:53:03

@Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent: Nem zavar,mert nem iszom. :) Azt csak bevizsgaljak elelmiszer egeszsegugy teren. De tudvalevo hogy a whiskey egeszsegtelen mert fuggoseget okoz,es gonosz lesz tole az ember. ld.: Jockey Ewing ;)

2013.01.16. 18:56:45

Termeszetes a UK post. Ez a vilag kozepe:)

TilosazA (UK) 2013.01.16. 18:56:55

@G Boogie: Te engem valakivel osszekeversz,vagy nemtudom kitol ideztel. Vagy csak whiskeyt ittal, ezert gonoszkodsz. Meg egy erv.:)

TilosazA (UK) 2013.01.16. 18:58:07

na mi az,kikerult a poszt cimlapra vagy blogketrecbe? :)

M. Péter 2013.01.16. 19:03:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem lehet, hogy emögött az áll, hogy a por favor (legalábbis Spanyolországban, nem tudom, hogy Kubában is így van-e) egész más, mint magyarul a légy szíves vagy angolul a please. Por favor-ral nem szívességet kér az ember, hanem utasítást ad.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.16. 19:18:49

@TilosazA:

Igen, a paprikás krumpli, ez már Árpád fejedelem is fogyasztotta, ha jól tudom Árpádék pulykahússal ették.

A pacalból nekem a magyar pörköltös változat nem tetszik. Nekem az túl kemény. Viszont a balkáni pacalleves az jó.

2013.01.16. 19:28:22

Ha valakit erdekel, ma hidegebb volt Lindinban, mint Torontoban.

2013.01.16. 19:29:38

Londonban. Mellegepeltem

TilosazA (UK) 2013.01.16. 19:36:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: :)) Igen, én úgy tudom, kukoricával ették, vagy ünnepekkor paradicsommal.

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.01.16. 19:50:07

@TilosazA: Hogyne!
A paprikat is biztos a tesco-ban vettek hozza, mert hogy honnan a fenebol azt nem tudom, mivelArpad 907-ben halt meg, paprika meg 1494-ben jott Europaba..

TilosazA (UK) 2013.01.16. 20:09:26

@Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent: Na nnnneeee. Télllleg?! :)
mit gondolsz, miért mosolyogtam? Maxval is csak szivatni próbált.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.16. 20:16:12

@TilosazA:

Pontosan! Látom, te is a Magyarország határain belül méltán világhírű magyar konyha avatott szakértője vagy...

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.01.16. 20:17:18

Ugy szoktuk mondani, hogy "magyarorszagon vilaghiru"

TilosazA (UK) 2013.01.16. 20:26:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Mondj egy szót. Bármilyen szót, és én bebizonyítom róla, hogy az görög." (magyar) ... ;)

2013.01.16. 20:46:41

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Előfordul, hogy a hozzászólásod nyomokban olyasmit is tartalmaz, ami kapcsolódik is a témához?

Határátkelő 2013.01.16. 21:06:58

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY: Pár perce megnyílt a blog Facebook-oldalán a Fogadó a Határon, ahol (magyar idő szerint) este 10-ig kérdezhettek Tilmirtől, Svájc országfelelősétől. Gondoltam, szólok. :)

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.01.16. 21:26:37

@Határátkelő: Kellene mar ide egy jo svajci poszt!
egeszen veletlenul tudok "valakit" aki ott dolgozik!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.16. 21:27:12

@Philosoraptor:

Ó, ez nagy ritkaság. Dehát kit érdekel a téma, amikor olyan sok érdekesebb témát lehet megvitatni???

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.16. 21:33:23

@TilosazA:

Ezt csináltam egyszer egy alternatív magyar nyelvészeti fórumon, ahol a világ összes helynevét magyarul magyarázták. Én meg kijelentettem, hogy az összes magyar helynév SPANYOL eredetű. Még a Dunaújváros szónak is megadtam a spanyol elemzését.

Ez nem nehéz dolog. A magyar alternatív nyelvészet megtanulható fél óra alatt és semmilyen előzetes tudás nem szükséges hozzá.

A módszer:
- végy egy BÁRMILYEN idegen helynevet,
- ha hasonlít magyar szóra, akkor kész,
- ha nem hasonlít, akkor cseréld ki a magánhangzókat.
- hasonlít már? igen? akkor kész
- még mindig nem hasonlít? akkor kezd cserélgetni a mássalhangzókat is!
- na ugye, hogy magyar eredetű az idegen név!

Olvasgattam Badinyi Ferenc és Varga Csaba munkásságát, belőlük szúrtem le a módszert. Csak én meg a spanyol eredetre alkalmaztam. Egyébként a módszer univerzális: BÁRMILYEN helynévről be lehet bizonyítani, hogy bármilyen tetszőleges nyelvből ered. Nincs korlát!

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.01.16. 23:52:07

Az nem kifejezés, hogy kérnek erkölcsi bizonyítványt. Kb. olyan szintű átvilágitást kérnek, ami tán az MI6-nél sincs. Iszonyúan paranoiásak minden, gyerekekkel kapcsolatos munkánál.

(Aztán mégis egyik pedofilbotrány éri a másikat, mondjuk hogy ez jó-e vagy rossz, azt nem tudom.)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.01.16. 23:54:20

@TilosazA: A pacal közelebb van hozzád, mint gondolnád. Ha yorkshire-i piacra vet a sorsod, a pultokban megpillantod majd az ismerős frottírtörölközőket.

TilosazA (UK) 2013.01.16. 23:55:43

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ez jó. :) Ez alapján kijött, hogy Manchester a magyar aludttej szóból származik. Csak az idők folyamán a magánhangzók, később a mássalhangzók is megváltoztak. Elszállt felette az idő vas foga. :))

TilosazA (UK) 2013.01.16. 23:56:57

@Püspök utcai gombaszedő: Ne! Ne! Hát már itt sem hagy nyugton?! Meddig kell még futnom, MEDDIG?! (/me drámaian a szívéhez kap)

montroyal ( CAN qc) 2013.01.17. 00:00:29

@hagyma: szerencsere van nalunk turo rudi Dotty canada neven importalva de csak europai boltokba lehet kapni az itteni lancokat nem erdekli a kurtos kalacsot megprobaltak bemutaton frissen nagyon ment azutan megrendeltek( egy baratom csinalja) bebas..tak a melyhutobe(termeszetesen ehetetlen igy) senkit nem erdekelt le is mondtak..

montroyal ( CAN qc) 2013.01.17. 00:04:52

@TilosazA: az ugynevezett lengyel kolbasz hasonlit a regi 2 forintos kolbaszra jo paprikas krumplit lehet csinalni belole, es pacalt nalunk a huspiacon lehet kapni (tripp (ha igy irjak)

montroyal ( CAN qc) 2013.01.17. 00:25:02

@Püspök utcai gombaszedő: na most mar egy papirra leirva is tudom kerni koszi

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.01.17. 00:43:59

@montroyal: Engem megnyugtat, hogy bármikor vehetek.

Sohasem veszek persze, de jó érzés tudni, hogy ha akarnám, megtehetném.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.17. 01:06:39

@Püspök utcai gombaszedő: mi felenk sok magyar hentes van persze mar nem magyar tulajdonossal es mindent lehet venni ugyanugy mint a roman ukran sloven lengyel stb boltokban is van original magyar aru..

zopilote 2013.01.17. 01:27:14

@hagyma:
"mondjuk en igazan cask mexikoiakat latok leginkabb, ami ugyan kozepamerika..."
Kozep - Amerika Guatemala es Panama kozott van, vagyis en ugy tudom. Mexico Eszak -
Amerikahoz tartozik es a NAFTA tagja. Csodalkozom, hogy Max meg nem vette ezt eszre:)

zopilote 2013.01.17. 01:33:54

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Viszont a balkáni pacalleves az jó."
A mexikoi pacalleves is finom, a menudo. Tettem is fel rola par fotot az indafotora, zopilote
felhasznalo nev alatt.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.01.17. 01:33:57

@montroyal: Nahát. Errefele maximum lengyel bolt akad egy-kettő, aztán kalap. Ja, meg a piacon lehet kapni Kotányi pirospaprikát valami random helyen. Meg persze a Sainsbury'sben a vékony, csípős fajta Pick kolbászt. (Olcsóbban, mint Magyarországon, ami tényleg vérlázító.)

Toney 2013.01.17. 01:35:33

Visszatérő olvasó vagyok, mindig tetszenek a posztok. Viszont kezd NAGYON UNALMAS lenni ez a sok angliai cikk.
Javaslatom: Kanada, Amerika.
Köszönöm

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.17. 01:36:01

Csak egy-ket dolgot javitanek: NIN-számról , mivel a NIN mar eleve tartalmazza a szam szot, felesleges kiirni. AMugy szimplan NI szamnak szokas mondani, vagy NI numbernek.

"Aki teljes munkaidőben dolgozik, annak évi 4 hét szabadság jár. (2012-ben a minimális órabér 21 év fölött 6.19 font, és a heti munkaidő nem lehet több 48 óránál, csak kivételesen, bizonyos szakmák esetében, vagy, ha a munkavállaló kérelmezi azt.)"

Egeszen pontosan Bank holiday-kel egyutt minimum 28 nap jar teljes munkaido eseten . Mivel 8 nap Bank holiday van az angoloknal, ( kiveve a jubileeket, meg a hercegi eskuvot ugye) , ez azt jelenti, hogy valosagban 20 nap szabadsag van. Kicsit pontosabb igy.

"2012-ben a minimális órabér 21 év fölött 6.19 font, és a heti munkaidő nem lehet több 48 óránál, csak kivételesen, bizonyos szakmák esetében, vagy, ha a munkavállaló kérelmezi azt.)"

Csak oktober elejetol van igy az oraber. Elotte a minimalber £6.08 volt. Mielott meg valaki szaladna reklamalni oktober elotti idoszakra:D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.17. 01:37:11

@tildy:): na igy jar, aki utolag olvas, pontositok : "valosagban MIN 20 nap szabadsag van" , teljes munkaido eseten.

zopilote 2013.01.17. 01:39:45

A tejfolrol jut eszembe, hogy sokan panaszkodtak azert, mert angol nyelvteruleten nem
lehet szaraz turot kapni. Kanadaban egy idoben lehetett, ugy hivtak "baker cottage cheese"

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.17. 01:46:17

@Zlot: aki van olyan tejfolmanias , mint en, az le nem ir ilyet a creme fraiche-rol. :D Igen tobbnyire helyettesitheto bizonyos etelekben a magyar tejfol vele, de izre mas, es nagyon zsiros. A soured cream mar jobb tejfolpotlo, de a legjobb, ha magyar boltbol tudsz venni kunsagi tejfolt , vagy egyeb magyar tejfolt. Ha nincs, akkor inkabb keres orosz/lengyel boltot, egyreszt olcsobb a Smietana vagy a litvan grietinė, mint a tesco sour creamje, masreszt joval kozelebb all azt otthoni izhez.

@hagyma: ezt meg mindig nem te dontod el. Mondjuka pacelt meg nem ennel, de a jofele kolbi, tejfol letszukseglet. Meg szerencse, hogy az orosz boltban igencsak finomakat kapni. Bar az a tejdfol sem olyan jo, mint a hazai, de szo-szo , legalabb 90%-ban hasonlit:D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.17. 02:17:24

@zopilote: hat kozepamaerikanak elegge bo a meghatarozasa van meg az USA-n belul is, de ugy nagyvonalakban, ha a kontinenst nezzuk, mexiko mindenkeppen kozepamerikanak szamit
de mondjuk Kansasra is mondhatjuk
@tildy:): en nem dontok el semmit cask innen is latni, amig a kolbaszt hordod otthonrol, hiaba leszel brit papiron, Magyar maradsz
tejfollel egyutt, de ezzel nincs baj, en pl mult heten fedeztem fel /15 ev utan/ egy igen qrwa jo echte amerikai fustoltkolbaszt
elotte is tudtam venni, de ez nagyon bejon
tejfol meg ugyanaz, meg amugysem hasznalom max rakottkrumplihoz
de hat aki szalonnat es kolbaszt eszik tejfollel reggelire, az sosem less angol csaxolok

pappito · http://pappito.com 2013.01.17. 04:24:46

@hagyma: "szalonnat es kolbaszt eszik tejfollel reggelire, az sosem less angol csaxolok"

csak aki babot, tojást, paradicsomot, szoszidzsot meg piritóst. Kihagytam vmit az angol reggeliből? :)

Chance 2013.01.17. 07:28:14

Találtam egy nagyon jó leírást egy pártól akik kinn élnek. Én is most készülök ki, szerencsére nekem egy nagyon jó barátom kinn él majd egy évtizede és ő lesz a "dajkám" egy időre:) De én is gyüjtök minden infót.
Íme a blog linkje: matyasesmelinda.hu/Anglia/info.php

zopilote 2013.01.17. 07:57:34

@hagyma:
"hat kozepamaerikanak elegge bo a meghatarozasa van meg az USA-n belul is, de ugy nagyvonalakban, ha a kontinenst nezzuk, mexiko mindenkeppen kozepamerikanak szamit"
Ertem:) Ezek szerint Amerika a 49. szelessegi fok es a Rio Grande kozott terul el. Ez esetben
Kanada Eszak - Amerikaban van, az USA egy kozep - amerikai orszag, Mexiko pedig Del - Ame-
rika egyik orszaga. Mindig tanul az ember!! :) (gondolom, ezt Mary - tol vetted at)

"de hat aki szalonnat es kolbaszt eszik tejfollel reggelire, az sosem less angol"
Aki pedig nem steaket eszik reggelire, ebedre, vacsorara, az soha sem lesz "amerikai" :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.17. 09:21:18

@zopilote: @hagyma:

Abszolút meghatározás kérdése ez. Van többféle is.

Valójában csak az egyértelmű, hogy mi Afrika, Amerika. Az Afrika és az Ázsia közti határ már nem egyértelmű és ugyanez van Európa/Ázsia esetében is. Az sem egyértelmű, hogy mi Óceánia.

Csak arról lehet beszélni, hogy mi a legelfogadottabb meghatározás, Van erről egy cikkem wp.me/p2oZYa-1iE ahol az összes olyan országot felsorolom, mely egynél több kontinensen fekszik.

Ami Amerikát illeti, ott elev több felosztás van. Az egyik szerint van észak, közép, s dél, de ennek is van több változata:
- az egyikben Mexikó közép,
- a másikban Mexikó észak.
A másikban meg észak és dél van, s közép az észak része.

Ahány szervezet, annyiféle használat van. Pl. a sportban jellemzően észak és dél van csak (lásd FIFA-világbajnokság). Panama és Kuba az észak-amerikai labdarúgó szövetség tagja, Ecuador és Kolumbia meg a dél-amerikainak. (Hozzáteszem: a minden szempontból dél-amerikai Suriname és Guayana is az észak.amerikai szövetség tagja, de ennek kulturális-politikai okai vannak, kb. mint ahogy az ázsiai Izrael is az európai szövetség tagja.)

Ugyanígy az is kérdés, hogy hol van Dél-Amerika határa Közép- (vagy Észak-) Amerikával. Kérdés, hogy Panama az részben dél-amerikai-e vagy sem.

Én azt a felosztást használom, hogy:
- Észak.Amerika: minden az amerikai-mexikói határtól északra: azaz USA, Kanada, Dánia, Franciaország, Portugália, Bermuda észak.amerikai részei,
- Dél-Amerika: minden a panamai-kolumbiai határtól délre, a környező területek közül a Falkland-szk is,
- Közép-Amerika: minden a 2 között.

2013.01.17. 10:34:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Az nem ez a blog. De látszólag se te, se hagyma nem veszi magát észre. Azért is szoktalak szűrni mindkettőtöket legtöbbször. No, a többieket sem kell félteni. :)

2013.01.17. 10:37:01

@hagyma: Nem unod még ezt a baromságot? Kit érdekel, hogy ki mit eszik meg mit hord haza vagy éppen mit visz ki magához. Lehet, hogy szereti. Attól még nem lesz kevesebb, mert olyasmit is eszik, amit amúgy az ottaniak még csak hírből sem ismernek.

2013.01.17. 10:40:22

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Meg még esetleg azoké, akiket érdekelne talán a blog témája, a kivándorlás.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.17. 10:47:24

@Philosoraptor:

Mindenki maga dönt mit olvas. Szabadságnak hívják ezt.

2013.01.17. 10:52:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Azt hogy hívják, amikor valaki teljesen jelentéktelen információkat oszt meg, ami nem is kapcsolódik a témához?

2013.01.17. 11:28:16

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A blog sikerét az jelenti, hogy napjainkban elég felkapott ahhoz a téma, hogy népszerű legyen és beszéljenek róla az emberek. Szerintem.

Muscari 2013.01.17. 12:06:08

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Szeretnelek kijavitani. Meg fentebb irtatok a paprikas krumplirol, hogy allitolag Arpad vezer is azt ette. Hat ez nem igazan lehetseges, mert mind a krumpli, paprika, paradicsom, de a kukorica is Amerikabol szarmazik, (mondjuk kukorica nem kell a paprikas krumpliba), azt meg ugye mindenki tudja, hogy Kolombus fedezte fel 1492-ben.
Tehat az osszes fent emlitett zoldseg csak a XVI. szazad utan terjedt el Europaban.
@Philosoraptor: Bocsi az OFF-ert, de muszaj volt reagalnom :-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.17. 12:43:06

@Philosoraptor:

Látogatók és kommentek nélkül olyan egy blog mint nő mell és smink nélkül - szürke.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.17. 12:46:07

@Muscari:

S a pulykát nem vetted észre a hozzászólásomban?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.17. 12:48:32

@Muscari:

Kolumbusz fedezte fel Amerikát 1492-ben?

Valóban definíció kérdése.

A Kolumbusz előtti kapcsolatoknak 3 fő elmélete van:
- polinéziai lakosok kapcsolatban állhattak Dél-Amerikai nyugati partjával.
- az afrikai-délamerikai kapcsolatokra is van pár nyom,
- a viking hódítás pedig ma már bizonyított Észak-Amerikában, s ez 500 évvel Kolumbusz előtt volt.

Muscari 2013.01.17. 13:14:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: igazad van, Tanar Ur, a pulyka folott atsiklottam, talan azert, mert kertesz leven a novenyekre koncentraltam...
Amerika felfedezesevel kapcsolatban is igazad van,de eezk kozul a nepek kozul egyik sem hozta el Europaba a krumplit :-D

2013.01.17. 14:48:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A probléma forrása még mindig az számomra, hogy teleszemeteled a hozzászólások jelentős részét, mert úgy érzed, hogy eljött az okoskodás ideje. :)

Alikam 2013.01.17. 17:19:44

Angliába 99%-ban csak lúzerek mennek....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.01.18. 00:33:11

@Void Bunkoid: "A keresztnevén szólítani, és magázni valakit _LEKEZELŐ_. Régen a cselédeket szólították így. ("- Anna, hozza csak ide." - hogy idézzek klasszikusokat is...)"

Így van és a magyar rendőröknél nagyon is gyakori formula, sajnos.Jópárszor hallottam, hogy: Zoltán, tudja miért állítottam meg...? Elég tapló dolog...ennek megfelelően is szeretem a magyar rendőröket, tisztelet a kivételnek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.01.18. 01:10:31

@tildy:): Akkor nem volt hülyeség mégsem a dokumentumfilmben, hogy aszondja: "a lovagok, akik azt mondják: NI" ... ;-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.18. 01:10:38

@Philosoraptor: en mar sok mindenkit nem ertettem, de ennyire mint teged , az meg nekem is problema,
majd holnap elolvasom ujra

2013.01.18. 05:58:24

@hagyma: Ez is egy módja annak, hogy kihátrálj a válasz elől. :)

2013.01.18. 05:58:59

@Alikam: Ez nem volt valami kedves.

Olcsó kütyük · http://bit.ly/olcsokutyuk 2013.01.20. 14:11:29

@Alikam : miért a lúzerek mennek? Fontos, én is oda készülök de nem akarok lúzer lenni:-)

DieNanny CH 2013.01.20. 15:52:57

@geegee:
Na, pont ezért a német nyelvterület nekem felszabadulás volt! Mert Mo-on, mikor az óvodában meg kellett szólítanom a gyerek nagymamáját, fogalmam sem volt, hogy hogyan tegyem! A szülőkkel még elment a keresztnév+magázás (Az 'Anyuka, Apuka'-megszólítás már régen kiment a divatból), de egy 60 évesnél?
Vagy mikor orvosnál voltam, nem tudtam haragudni rájuk, mikor a teljes keresztnevemen szólítottak. Mert mit tettek volna a vezetéknevem után?!?! Szabó 'kisasszony'??? (Nem így hívnak)
Német nyelvterületen meg minden 18 éven felüli vagy Frau, vagy Herr. Hát nem egyszerű?

DieNanny CH 2013.01.20. 15:54:27

@Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent:
A szűrés gomb csak Firefox alatt jelenik meg, IE alatt nem!

rezsoatya (törölt) 2013.02.02. 07:32:03

Szerte Angliaban, Skociaban a Lidl-ekben kaphato a portugal Chorizo (£ 2.59/ par), na, az igazi szaraz fustolt kolbasz! Nekem a lengyel boltos kolbasz nem jott be. Viszont a minap a TESCO-ban vettem kovaszos uborkat, zacskoban aruljak, lengyel es finom! Tejfol teren a SC-et hasznalom.

Trójai 2013.03.16. 01:17:52

jó tudni ezeket, de sok kimaradt

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása