oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. december 28. 06:51,  Egy óceánjáró bárzongorista gondolatai‏ 213 komment

2012. december 28. 06:51 Határátkelő

Egy óceánjáró bárzongorista gondolatai‏

Többször jártunk már hajón, ám úgy, mint ma, még nem. A mai poszt szerzője ugyanis egy bárzongorista, aki sokat dolgozik óceánjáró luxushajókon (is), és bár szinte látom magam előtt a kétkedő hozzászólásokat (hogy finom legyek), annyit előre le szeretnék szögezni, hogy a szerző létezik, és amennyire láttam, meglehetősen neves a szakmájában. Úgyhogy azt kérném mindenkitől, az általa leírt, szerintem fontos és elgondolkodtató, dolgokra koncentráljunk inkább.

naplemente.jpg

„Tegnap este, mikor szünetem volt, kimentem a sétafedélzetre levegőzni. Az ég felhős volt, de az éppen lemenő nap egy helyen rést talált magának és rőt fényekkel terítette be a nagy, nyugodt hullámokat. Az addig szürkés, betonkupola-szerű ég megváltozott, kinyílt, a tér kitágult, megtelt kontrasztokkal, lett mélység és távolság. A nap olyan közel volt, hogy azt lehetett hinni, egy csáklya végére lehetne akasztani és megállítani.

Gondolkodtam.

Nekem itt a hajón nagyon jó dolgom van. Egyedül vagyok egy tiszti kabinban, minden nap jön Glenn, a kabinszolga, kitakarítja, kiviszi a szemétkosárból a szemetet, megágyaz, letörli az asztalt, tükröt, kipucolja a fürdőszobát.

A személyzet többi tagjával ellentétben nem kell részt vennem semmilyen gyakorlaton, szabadon garázdálkodhatom az időmmel. Oda megyek, ahova akarok, azt csinálok, amit akarok, a munkámat lássam el, az a lényeg. Tengeri napon, délelőttönként az utas konditerembe járok, mert ott a futógépről látni a tengert.

Utána a jakuzziban áztatom a vállam, hogy este bírjam a gyakorlást és a munkát. Ha akarok, az utasokkal együtt eszem, ha akarok, lemegyek a tiszti étkezdébe, éjjel, ha megéhezek, a legénységi kantinban mindig van friss kenyér. A portás és a személyzet egy része két hónap után is "sir"-nek szólít.

Megbecsülik a munkámat

Nem szólnak bele a dolgomba, milyen hangosan és mit játszom, rám bízzák; az elején egy párszor láttam a főnökömet, gondolom leellenőrizte, mit csinálok, mikor látta, hogy azt, amit kell, nem foglalkozott velem többet. Szerintem időnként most is rám néznek, de diszkréten teszik.

Mikor megjöttem, egy szavamba került és adtak pedált a kabinban lévő digitális zongorához, hogy rendesen tudjak gyakorolni. Még az előző hajón csak egyszer kellett szólni, hogy hamis a zongora (húrt cseréltek rajta Southamptonban, aztán persze leeresztett), a következő kikötőben már szereztek hangolót.

Mikor két hétig hiába próbáltam jó magyar módon magam megoldani, hogy csukják be a fő folyosóra nyíló ajtót, mert utálok az utcán lakni, felmentem és panaszt tettem az irodában. Kérdezték, mit javaslok? Mondtam, szereljenek fel egy ajtózáró szerkezetet. Estére megcsinálta az asztalos.

Folyamatosan ezt lehet érezni, hogy megbecsülik a munkámat és általa engem is. Ezt egyébként nem csak itt éreztem, hanem bárhol a világban, hogy ha megtudják, hogy képzett zenész vagyok (tehát nem amatőr, aki csak magának játszik), akkor azt respektálják.

Otthon lenézik a muzsikust

Otthon a zenész a vendéglátóipar cigánya. Itt most, mielőtt valaki félreértelmezi, nem valami fajelméleti kérdésről van szó. Otthon lenézik a muzsikust. Azt látják: idejön, klimpírozik egy-két órát és semmi más dolga. Meg az milyen könnyű munka. El akarják dugni a zongoristát egy sarokba. Ott kevésbé van útban.

Itt – és külföldön a nagy szállodákban mindenhol, ahol csak jártam – jól látható helyen, általában dobogón van a zongora, hiszen rájöttek, az emberek nem csak hallgatni, de nézni is szeretik a "művész urat". Otthon, ha csak tehetik, beleszólnak a munkájába. Mit játsszon, hogyan, szóval szokás szerint a dilettánsok akarják megmondani, mit csináljon. Itt hagyják, hogy csinálja a dolgát, legfeljebb akkor szólnak, ha valami rossz.

Milyen egy jó bárzongorista?

Az igazán jó bárzongorista tanult ember kell, hogy legyen. Nem csak a zenében, általában is. Egy-egy szett után sokszor leülök a bárban az utasokkal, meghívnak egy koktélra, sok minden szóba kerül. És igénylik a beszélgetést, igénylik a figyelmet.

A munkának csak egy része a zenei tudás, rá kell érezni, melyik ember mit szeret és ennek megfelelő dalokat választani. Figyelni őket, látni, ha fáradtak, nem akarnak tapsolni, ilyenkor összekötni a számokat és békén hagyni őket, ha jó kedvük van, rátenni még egy lapáttal.

Ha nyitottak az újra, akkor (nekik) ismeretlen zenével is lehet kísérletezni, ha ragaszkodnak a saját zenéjükhöz, megmaradni annál. Ha új számot kérnek – és mindig van új szám –, akkor gyorsan előkeresni, leskiccelni és eljátszani.

Ez teljes embert kívánó munka. Nem biztos, hogy minden alkalommal sikerül, de a legtöbbször kell, hogy az ember odategye magát.

Aki csak teheti, menekül

Itt, ahol a munkaadók tudják ezt, mint írtam, megbecsülik és meg is fizetik, hogy én tizenöt évet rááldoztam arra, hogy ezt megtanuljam. Otthon megalázóan kevés fizetést kínálnak egy-egy bárzongoristának, körülbelül. annyit, mintha valaki nyolc általános végzettséggel menne el valahová dolgozni. És a hangnem, ahogy bánnak velük – tisztelet a kivételnek...

Talán nem véletlen, hogy sokunk megkeseredett, kissé önbizalomhiányos, nem találja a helyét. Talán nem véletlen, hogy sok más szakmához hasonlóan, aki csak teheti, menekül. Talán nem kellene már ugyanazt tennünk 100 éve, hogy nem becsüljük meg azokat, akik tudnak valamit.

Én még nem találkoztam olyan magyarral, aki ne maradt volna inkább otthon, ha megtehetné. Ha azt tapasztalná, hogy nem felesleges munkát fektetni valamibe. Ha azt látná, hogy ki lehet emelkedni tanulással, ha az lenne a mentalitás, hogy aki többet tud, annak megadják az azért járó – anyagi és társadalmi – megbecsülést.

Egyszer kitántorgott Amerikába másfélmillió emberünk. Most jóval kevesebben mennek el. Csak az a baj, hogy akik elmennek, azoknak jó része pont a képzett ember, hiszen azokra van máshol igény. De máshol miért van rá igény?

Mikor a nap eltűnt horizonton, éles tengeri szél vágott végig a fedélzeten. Meglebegtette a nyakkendőmet, átfújt a zakón, megborzongtam. Visszamentem a bárba. Fernandes, a mixer biztos készít nekem egy forró csokoládét."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: művész hajó zongorista Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr364984416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jolika neni a szomszedbol 2012.12.28. 15:30:26

@MajanBaken: A luxus ócenjárókon engedik vegyülni a zenészt az utasokkal? Illetve még egy kérdés, csak a zenészeknek engedik, vagy a személyzet többi tagjának is?

váj mí 2012.12.28. 15:31:46

@MajanBaken: Áruld el légyszi, melyik az a társaság, amelyik hagyja a személyzetet vegyülni az utasokkal, meg azt is megengedi, hogy az utasoknak fenntartott szolgáltatásokat használják?

spangola 2012.12.28. 15:31:47

Én ehhez a poszthoz nem tudok hozzászólni, mert nincs sem hajós, sem zenész tapasztalatom.

Azon, hogy megint megy a fake duma, már nem is csodálkozom.

Az elején és a végén az az irodalmi leírás nekem túl csöpögős volt, egy férfitől meg főleg (bár művész), a kettő közt pedig túl rövid.

Azt hiszem @JessG írta, amit én is éreztem, egy anyagilag és szakmailag megbecsült, de rendkívül magányos, szomorú és magányos ember tollából származik ez a poszt.

Remélem, majd boldogság is lesz előbb-utóbb az életében.

spangola 2012.12.28. 15:32:56

Én ehhez a poszthoz nem tudok hozzászólni, mert nincs sem hajós, sem zenész tapasztalatom.

Azon, hogy megint megy a fake duma, már nem is csodálkozom.

Az elején és a végén az az irodalmi leírás nekem túl csöpögős volt, egy férfitől meg főleg (bár művész), a kettő közt pedig túl rövid.

Azt hiszem @JessG írta, amit én is éreztem, egy anyagilag és szakmailag megbecsült, de rendkívül magányos, szomorú és magányos ember tollából származik ez a poszt.

Remélem, majd boldogság is lesz előbb-utóbb az életében.

váj mí 2012.12.28. 15:33:26

@hagyma: A 100 dodó nem a toborzó/közvetítő cégnek fizetendő díj?

Mareth Ravenlock 2012.12.28. 15:33:56

@váj mí: Ahol vegyülhettem az utasokkal, az a Thomson volt és a Tui.

váj mí 2012.12.28. 15:34:55

@Jolika neni a szomszedbol: De. És yeah! Lehetek megint szemétkedő köcsög ;).

Lilli_Csiribiri 2012.12.28. 15:35:54

Egyébként ez nem kamu poszt szerintem. Én is éltem hajón és a kicsi luxus jachtok ilyenek (100-150 utas), a blogíró nem a legénység (crew) tagja mint a vendéglátósok, hanem a staff kategóriába esik. Én kaszinóban dolgoztam és nekünk sem kellett semmi mást csinálni csak este kártyát osztani, délután oda mentünk ahova akartunk. A kabinunkban még ablak is volt :) és tényleg minden nap jöttek takarítani. Oh néha amikor végig nézek a lakáson visszasírom azokat az időket :D

Mareth Ravenlock 2012.12.28. 15:35:57

@Jolika neni a szomszedbol:
A zenészek a legtöbb helyen - bár dolgoztam olyan helyen is, ahol nem - a staff-hoz tartoztak, azaz több mozgásterük van, mint a "sima" személyzetnek, a crew-nak. Ez utóbbi nem vegyülhet.

Jolika neni a szomszedbol 2012.12.28. 15:36:03

@váj mí: Vedd is fel gyorsan a jelmezt, pingáld fel a Joker arcot :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.28. 15:36:19

@váj mí: valoszinu,
ez a gond, nem nagyon talalunk normalis helyeket a neten
ezen linkek utan esedezem:)

váj mí 2012.12.28. 15:37:01

@MajanBaken: Ok, kösz, legközelebb velük szerződöm, hacsak addig valamelyik utas vagy a személyzet egyik tagja fel nem nyomja a másik felet egy szexuális zaklatás panda miatt.

Jolika neni a szomszedbol 2012.12.28. 15:37:26

@Lilli_Csiribiri: Pont erre gondoltam, hogy lehet, hogy nem óceánjáró óriásról írta a posztot, hiszen a bevezetőben az volt, hogy azokon IS dolgozik.

váj mí: csak lassan sminkelj!

Mareth Ravenlock 2012.12.28. 15:40:49

@váj mí:

A Thomson-t inkább kerüld el, ha lehet, a Tui-hoz csak ha van affinitásod a németekhez.
Egyébként én még nem hallottam olyat a hajózós éveim alatt, hogy lett volna bármiféle botrány szexuális zaklatás miatt. Persze simán elkerülhette a fülemet.

váj mí 2012.12.28. 15:43:29

@Jolika neni a szomszedbol: Már rajtam van ;).

@hagyma: Akkor ezek szerint Amerikában is úgy megy, mint Európában az alkalmazásnál, toborzó cégek vannak. Szóval, a díjukat nem tudjátok megspórolni, csak arra kell figyelni, hogy régóta működő, referenciákkal rendelkező céget válasszatok, amely valóban kapcsolatban áll a hajós társasággal, ne olyat, amit 1-2 éve alapított pár ex-hajózós, akik a sáp levétele után továbbküldenek a valódi toborzó céghez. Ebben sajnos nem tudok segíteni, és kétlem, hogy bárki, aki nem amerikai céggel került hajóra tudna. Esetleg nézzetek szét amcsi hajózós fórumokon.

váj mí 2012.12.28. 15:45:39

@MajanBaken: Azokhoz van, köztük élek ;). Egyébként leszálltam már a hajóról.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.28. 15:47:58

@váj mí: nezzuk mindenhol, Magyar is jo, fiam kettosallampolgar
de a helyzet nem surgeto
cask felmerult gondola volt es gondoltam, ha mar itt szobakerult kerdezoskodok, hatha valaki tud okossagot
@Jolika neni a szomszedbol: ahhoz neki nem kell sminkelni:)

Mrs. Clayton 2012.12.28. 15:49:25

@váj mí: értettem h az 50-es korosztály lehúzása nem a te személyes harcod, hanem a hajós cég gondolja így, de ez azért érdekes, bár lehet az interjún elhasalnak, vagyis nem hívják majd vissza, de a honlapjukon ilyen kikötést nem láttam
hagymát sem értem, miért nem küldi el a HR osztálynak a fia a CV-jét
sógornőm a Carnival után hotelbe jelentkezett azonnal fel is vették volna, gondolom ez vica-verza működik

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.28. 15:50:14

@MajanBaken: na ha itt vagy
ha adott egy Magyar-amerikai 29 eves pasi aki eppen hajora menne
nem zenesz, barmi vendeglatas, pincer, szobaszerviz, baros
angol-magyarral naturlich es szakmai multtal, az szerinted hol kezdjen bele, melyik ceg tunik Ok-nak?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.28. 15:51:22

@Jess G: kettot beadot valahova, valsz sem jottt
megnezem mi ez a Carnival:)
/sose dolgoztunk hajon/

Mrs. Clayton 2012.12.28. 15:52:37

@hagyma: hát ha sehogy se megy megkérdezhetem a sógornőmet mit javasol, bár ő 5 éve szálltki tőlük és csak úgy emlegeti őket mint egy lehúzós bandát
magyarul szakadj meg a semmiért

Mareth Ravenlock 2012.12.28. 15:54:58

@hagyma: Bár nekünk zenészeknek egy kicsit másképpen működik a dolog, de a vendéglátás bármilyen területén be szoktak iktatni ügynökségeket, akik felvételiztetnek, intéz(tetik) a hivatalos papírokat, stb. Ez kikerülhetetlen. Sok esetben egyébként a nagyobb hajóstársaságok honlapjain keresztül közvetlenül is lehet jelentkezni különböző állásokra, de működnek olyan oldalak is, ahol ömlesztve lehet találni hajós munkákat. Most így hirtelen kapásból nem tudok, de ha gondolod utánanézek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.28. 15:56:26

@Jess G: ah nem
cask erdekelt hatha ir valaki vendeglatos ide, hogy erdemes neki kezdeni
ez cask egy kosz a gondola a fiamtol, gondolja, ha lenne jo penz, elmenne 1-2 evre hajora, nem merult bele melyen a keresesbe
mint mondtam van meloja

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.28. 15:57:33

@MajanBaken: OK
29 eves, ha komolyan gondolja akkor keres maganak
neki is van internetje, mint nekem:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.28. 15:59:19

@hagyma: "OK ne faradj vele" -, igy akartam kezdeni:)
a tobbi ugyanaz:)

váj mí 2012.12.28. 15:59:36

@hagyma: Ok, valakinek már írtam egy hajós poszt alatt azt a közvetítő céget, amelyikkel anno én kerültem ki. Ők közvetítettek óceánjárókra is. A nevük azóta sem jut eszembe (rég volt, na), de a székhelyük Budapesten az Alkotás úton van, a MOM park melletti irodaház legfelső emeletén. Gúgli biztos kisegít.

Különben meg kapdbe! :P

@Jess G: Hogy is mondják ezt finoman... nyílt titok, vagy nem is annyira titok.

Reggie 2012.12.28. 16:00:04

@italosztály: es mi a szakmad? csak, hogy tanuljunk belole.

Mareth Ravenlock 2012.12.28. 16:00:25

@hagyma: Ha komolyan gondolja, akkor szerintem tudok majd segíteni. Egy séf barátomnak már szereztem munkát amerikai hajón.

Mareth Ravenlock 2012.12.28. 16:01:03

@váj mí: Jól tetted. :-) Egyébként én is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.28. 16:07:26

@MajanBaken: komolyan gondolja es barmilyen "protekciot" szivesen fogadunk nem tagadom, mivel ez egy jaratlan oszveny neki, nekunk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.28. 16:10:06

@váj mí: hat nem feltetlen pesti ceget keresunk, de ha cask az van az is oK?

mit kapjak be?
a bal melledet?
es miert is?

az az igazsag hogy ez egy felmerult lehetoseg, de fingja sincs mivel jar, mennyi penzt lehet csinalni, mennyi ido egy turnus stb.
szoval nagyon az ut elejen jar
de en azt hiszem jot tenne neki :)

Mrs. Clayton 2012.12.28. 16:13:46

@váj mí: elhiszem, h így van, mondjuk a sógornőm kb 22 volt amikor kiment, ő is Pesten volt interjún, talán 2x is, mire felvették majd cuccolt Floridába v vhova Amerikába
mindent intéztek neki adót alig fizetett, mert vmi adóparadicsomban van a cég székhelye, évente más hajón volt
elmondása szerint sokat dolgozott nem túl sok pénzért

Mareth Ravenlock 2012.12.28. 16:14:33

@hagyma: Protekciót sajnos nem tudok, csak olyan pontokat, ahol elindulhat a keresésben. Weboldalak, e-mail címek, ügynökségek, stb. Azért is kérdeztem, hogy komolyan gondolja-e, mert szívesen segítek, de ehhez nekem is át kell túrni pár rég anyagomat. És hát mivel abban a kivételesen jó helyzetben vagyok, hogy végre négy hónap után van itthon munkám - mert az amúgy itthon általában nincs, de ebbe ne is menjünk bele -, nevezetesen egy darab szilveszteri hakni, amire most elég sokat kell készülnöm, ez a segítség részemről jövőre lehet esedékes.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.28. 16:20:38

@MajanBaken: barmikor szivesen fogadjuk, de ne erezd kenyszernek, cask ha mar nagyon unatkozol
amugy en is igy ertettem web oldalak, ugynoksegek
\vices mert ha az ember el kezdi keresgelni, nem sokra jut, mintha egy belterjes kor lenne, vagy cask le akarnanak huzni/

sok sikert a szilveszteri bulihoz!!:)
es BUEK

Mrs. Clayton 2012.12.28. 16:21:08

@hagyma: írtam a sógornőmnek, h van-e vmi közvetlen címe
ha lesz megírom, v h mit javasol

Mareth Ravenlock 2012.12.28. 16:40:15

@hagyma: Igen, eléggé belterjes a kör és mélyre kell ásni, hogy az ember megtalálja a hasznos információkat. Elég nagy a szűrés, már az infók terén is, de hát nem is mindenki alkalmas arra, hogy kellőképpen fényesre polírozza a kedves vendégek hátsóját.
Kezdetnek egyébként ajánlanám ezt az oldalt: www.gmnhungary.hu/
Itt megtalálható néhány hasznos infó, de szerintem személyesen is nagyon szívesen rendelkezésre állnak.
A lehúzást pedig valamennyire jól látod. Szívesen adnak - külföldi - ügynökségek infót, de pénzért. Egyébként nem olyan rosszak ezek, mint amilyennek első látásra/hallásra tűnnek. Mindjárt ha az ember beírja a keresőbe, hogy hajós munka, talán ezt az oldalt dobja ki elsőnek: www.cruiseshipjob.com/
(Zárójelben jegyzem meg, hogy a lap alján vannak nagyobb nevű hajóstársaságok felsorolva, azok honlapjait érdemes böngészni.)
Itt is csaknem 50 dollárért árulnak egy listát ügynökségek, managerek elérhetőségeivel. Én annó, bár kissé szkeptikusan indultam neki, erre befizettem és meglepően nagy a megkapható dokumentum igazságtartalma.

Köszönöm, a buli rajtam nem fog múlni. :-)
BUÉK neked is és itt mindenkinek!

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.12.28. 17:28:40

Nekem tetszett ez az írás, bár én szeretem a zenészeket.
Kamunak sem tűnt, el is küldtem a linkjét egy nagyon jól képzett zenész barátomnak, aki Magyarországon alig tud megélni, pedig elismert jazz zenész...

italosztály 2012.12.28. 17:30:59

@Reggie: logisztikát (okj+menedzseri) végeztem nyelvvizsgával. ha úgy nézzük végülis a szakmámban helyezkedtem el, de anno nem úgy képzeltem hogy az ellátási lánc legvégén fogok dolgozni. a multinál ahol melózom pár évig volt alkalmam osztályvezetősdit is játszani (nettó 150ezret adnak, de a kötetlen munkaidő gyakorlatilag azt jelenti hogy egész nap benn vagy), így időben elvették a kedvem a ranglétra megmászásától. persze az ágazatvezetők és beszerzők jól keresnek, de az ilyen jellegű pozíciókra születni kell.

Mrs. Clayton 2012.12.28. 18:21:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: és milyen volt a bárzongorista? tehetséges, v szintetizátorról nyomatta a lakodalmast?

váj mí 2012.12.28. 18:21:23

@hagyma: Hm, azért mondtam, hogy amcsi hajózós fórumokat nézzetek át inkább, ha már a fiad ott él. Hülyeség lenne Pestre jönnie interjúzni. Az ügynökség különben okés, több társasággal is kapcsolatban van, többfelé közvetít. Nem listát kapsz tőlük, hogy merre érdeklődj tovább, hanem elmondják, milyen papírokra lesz szükséged, milyen munkához, melyik társaságnál, előinterjúk, egyfajta rosta (itt kerül szóba a kor), majd leszervezik az interjút a hajós társasággal, amire jellemzően Budapesten kerül sor. Amikor én voltam a végső interjún a társaságnál, még a környező országokból is jöttek népek, de hát a díjat nem lehet megúszni.
Különben most, hogy említve lett, nekem is beugrott, hogy a gmnhungary-n kezdtem anno a keresést, aztán elkeveredtem egy fórumra, onnan egy másikra, míg végül megkaptam a toborzó elérhetőségét. Hm, mondhatni -ha nem is belterjes, de első nekifutásra időigényes, hacsak nem akarsz fizetni az infóért.

A bal mellemet? Tetszene, mi? Nem, szívem, legfeljebb a kisujjamat :P

Kis ember 2012.12.28. 18:26:01

Kedves Kommentelők!
Köszönöm a sok szíves (és kevésbé szíves) hozzászólást.
Én lennék a bárzongorista. A bejegyzést (amely megtalálható a blogomon is, www.vizizene.blog.hu ) még a P&O társaság hajóján írtam. Most a Disney-nél dolgozom, a világ legnagyobb szórakoztató cégénél. A hajó 80.000 tonnás, az előző-következő hajóm, a Dream 160.000.
@hagyma: ide csak olyanok jöhetnek dolgozni, akik már egy-két évet lehúztak más társaságoknál. „bisztosjomunkasember” a két szerződésével még nem biztos, hogy jöhetne, akármilyen jó munkásember is…
Komolyzenész sosem akartam lenni, mindig is a könnyűzene érdekelt. Ami „komolyat” játszom, azt csak a saját szórakozásomra.
Protekcióm nem volt, felhívtam egy ügynököt és adtam neki egy DVD-t, amin zongorázom, egy barátom rögzítette a Lukács Cukrászdában anno.
A rangom ezen a hajón „Petty Officer”, ami azt jelenti, külön kabinim van, vendéget fogadhatok (most is utazik velem valaki), ehetek az utasok között (ma seafood lunch volt, azaz tengeri menü. Rákocskák majonéz szósszal és egybesült lazac), az officer’s messben és a crew messben is. Egyenruhám nincs, a saját öltönyeimet-szmokingomat hordom. Gyakorlatilag itt a kétheti általános drillen kívül kötelezettségem nincs.
A kapitánnyal most nem vagyok beszélő viszonyban, morcos svéd, az előző argentinnal jóban voltam.
Bármilyen kérdésre szívesen válaszolok, csak lassan, mert 5 óra az időeltolódás és lassú,drága az internet a hajón.
Kisember

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.28. 18:31:18

@váj mí: hat pester nem megy interjuzniaz tuti, hulyek nem vagyunk

ha en egyszer eljutok a bal kisujjadig, hogy bekapjam, semmi szandekombam, de ha megis, akkor a bal melled is bekerul a szorasba
bar en meg most sem vagyok tuti hogy no vagy..
es akkor ugye kizart minden bekapas, ha ferfi lennel
mondjuk eleve kizart, mert van egy Marym
nade ha megis felmerulne ugye

Mareth Ravenlock 2012.12.28. 18:51:37

@Jess G: Bocs, de ez a lakodalmas dolog nálam rendesen csapkodja ki a biztosítékot. Ezt a műfajt csak kis hazánkban lehet eladni, mert ócsó, meg jó ez a parasztnak. Aki külföldre megy dolgozni, az tapasztalt, képzett zenész, klasszikusokat vagy jazz-t játszanak, magas fokon. Általában pedig nagy versenyzongorán játszunk, azaz akusztikus hangszereken. A kukoricapattogtatókon maximum a kabinban lehet gyakorolni.

David Bowman 2012.12.28. 18:54:18

"Mit játsszon, hogyan, szóval szokás szerint a dilettánsok akarják megmondani, mit csináljon. "
Már ne haragudj, de a tulaj látja a bevételt. Pénz beszél, művész úr ugat.

koratfreak 2012.12.28. 18:57:45

Dolgoztam hajon 4.5 szezont,soha tobbet.Petty Officer az ok vagy shopkeeper,edzo de a crew 90%-a hatalmasat cullant.Persze ez a hajotarsasagol is fugg[gorogot,olaszt nem javaslom].A filippinek maffiaja kikeszit ha valami nem tetszik nekik.Tapasztalat szerzesnek jo,az biztos.

Jolika neni a szomszedbol 2012.12.28. 19:05:31

@koratfreak: Milyen kedves az avatarod. Te jó ég.

Kis ember 2012.12.28. 19:11:23

@David Bowman:
Hát, ezt magyarázd el az ilyen kapitalistáknak, mint a P&O, a 100 éves Cunard vagy a világ legnagyobb szórakoztató társasága a Disney.
Mert érdekes, ők nem szólnak bele. Azt mondják, azért vettek fel, mert értek a szakmámhoz. Megnézik a bevételt - ahogy te fogalmaztál - majd szerződnek vagy nem szerződnek veled újra. Velem eddig mindig újra szerződtek...
Mit értesz az alatt, hogy ugat?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.28. 19:11:25

@Jess G:

Ó, az egy hatalmas kereskedelmi hajó volt, kényelmi szolgáltatások nemigen voltak.

Volt egy medence az egyik fedélzeten, de ezzel be is fejeztem a luxusszolgáltatások sorolását.

Voltak tiszti kabinok és személyzeti kabinok. Én is egy tiszti kabint kaptam. De a kabinban nem volt semmi ágyon és asztalon kívül. Tévé csak a közös tiszti és a személyzeti nappaliban volt. De nem volt érdemes nézni, mert csak kelet-német és németre szinkronizált szovjet filmeket tettek be videokazettán.

Aztán amikor közeledtünk a német partokhoz, bekapcsolták a nyugatnémet tévét, de nem sokáig, mert jött a hajó párttitkára (igen, ilyen is volt), szúrós szemmel végignézte a tévézőket, majd átkapcsolta keletnémet csatornára.

Ebédlőből kettő volt, tiszti és személyzeti. S minden nap UGYANAZ volt vacsorára, ez nem vicc: előételnek tatárbifsztek pirítóssal, majd főtt krumpli céklával és marhahússal, aztán meg fagylalt. Ebédnél nagyobb változatosság volt, 3-féle főétel váltakozott, az egyik főtt krumpli céklával és marhahússal volt persze. Szerencsére nagyon szeretem a tatárbifszteket.

Egyébként ezek a németek nem magyar módra ették a tatárbifszteket, hogy a tányér közepén éppen valami, s elég 2-3 pirítósra vékonyan, nem, ott olyan 40-50 dekás adagok voltak. S korlátlanul lehetett repetát kérni, volt aki 3-szoros adagot evett a tatárbifsztekből.

A nappalikban pedig volt ingyenesen egy KORN feliratú kelet-német vodka, s "nyugati" italként meg STROH rum. Ezekből a pihenőjüket töltő személyzet ipari mennyiséget fogyasztott. Nem is értettem, hogy hogyan ment a hajó, mert gyakorlatilag szinte mindenki állandóan részeg volt.

Először azt hittem, ez a tatárbifsztek valami kelet-német szokás, de nem. Miután megérkeztem Rostockba, majd onnan Kelet-Berlinbe, átmenve Nyugat-Berlinbe megdöbbenve tapasztaltam, hogy az önkiszolgáló éttermekben a tatárbifsztek kötelező kellék ott is. Minden étkezés tatárbifsztekkel kezdődött és tejszínhabos friss eperrel zárult.

Norx 2012.12.28. 19:12:26

Kérjük ne lõjenek a zongoristára!

Mareth Ravenlock 2012.12.28. 19:17:58

@David Bowman:

Dolgoztam zongoristaként egy hegedűs lánnyal klasszikus duóként egy hajón, ahol leginkább klasszikus zenét kellett játszani. Aztán egy szép napon a huszonéves Cruise Direktor kiadta, hogy mostantól játsszunk könnyű zenét is. Csak mert azt ő szereti. Hozzáteszem, hogy a közönségünk 70 és a halál közötti angol emberkékből állt és nyilvánvalóan nem tetszett nekik az új irányvonal, mert alapjában véve nem ezért jöttek hallgatni minket. Előtte is, utána is jeleztük ezt a fejesek felé, hogy nem működik a dolog, de süket fülekre leltünk. Azaz igenis van olyan, hogy a dilettáns főnökség, akinek egyébként dunsztja sincs a művészetekről még úgy általában sem, megmondja a frankót és akkor azt kell csinálni. Még akkor is, ha láthatóan tizedeli a közönségünket.
Mondjuk volt már olyan, hogy öregecske néninek játszottunk, biztosan ő is elmúlt már hetven és próbálkoztunk mindenféle szebbnél szebb klasszikusokkal, de valahogy csak nem működött. Aztán megkérdeztük, hogy mit szeretne hallani. Csak annyit kérdezett: - Robbie Williams nincs véletlenül?
Na ott dobtam egy hátast. :-D

Mrs. Clayton 2012.12.28. 19:22:49

@hagyma: egyenlőre ennyi, de még keres

A carnivalosokhoz hirtelen ezek jutnak eszembe: Dunarapszodia KFT?, Crew agency a legjobb, ezek mondjuk 10 eve voltak a legjobb cegek, de en a crew agency-t ajanlom neki! Ha igy nem talalja utana nezek ejszaka, most nem tudok, rohannom kell sajnos! DE! Egy dolgot koss a lelkere!!! NE MENJEN CARNIVALHOZ!!!!! En a Royal Carribeant ajanlom, mert ok fizetik MINDIG a repjegyet, carnival nem!!!!, es a royal foldkoruli utakat csinal, a carnival csak karib, illetve 1-2 szerencsesebb hajo jut csak el max europaba! kepeket ejjel talan atkuldom, max holnap hajnalban, attol fugg mikor leszek jobban,

Kis ember 2012.12.28. 19:29:45

@MajanBaken:
Itt az átriumban egy Yamaha C6-os van, a két kis bárban pedig C3-as. Az egyetlen hely, ahol digitális zongora van, az a fizetős étterem a tizediken, Yamaha Clavinova. Kár, pedig az a kedvenc helyem, a horvát főnök szeret, a teljes Keresztapa-sorozatot (naná hogy azt) meg a Surdát minden nap el kell játsszam.Aztán békén hagy és mehet a sztenderd vagy a latin, kortárs meg filmzene. És persze Disney orrvérzésig.
Én sosem gondoltam magam művésznek, legfeljebb az "iparművész" kifejezés illene rám. Azért - leszámítva a kötött szetteket - elég nagy szabadsága van az embernek.
Egyébként a zongoristának más a státusza, mint a többi zenésznek, kivételezettebbek vagyunk.
@koratfreak:
Jaja, utál is a bunkóbbja, mert csak azt látja, hogy ülök négy órát a hangszer mögött azt annyi. Amelyik beszól, annak fel szoktam ajánlani, hogy holnaptól cserélünk, én hordom ki a tányérokat ő meg Sinatrát és bécsi keringőt játszik. Hamar csönd szokott lenni.
Na most megyek hercegnő-zenéket játszani az átriumba Hófehérkének, Arielnek, Hamupipőkének és Tianának.
Majd még benézek.

David Bowman 2012.12.28. 19:36:19

@MajanBaken: Dehát ő nem is tulaj volt. Neki nem fájt.

Mareth Ravenlock 2012.12.28. 19:37:47

@Kis ember: Ahol zongoristaként dolgoztam, ott is Yamaha c6 és c3-asok voltak. Digitálison nem kellett játszanom, csak zenekarban.
Persze nem árt tudni, hogy mi a főnökök kedvence, mi a görög kapitánynak - már ha arra tévedt - játszottunk Zorbát meg görög slágereket, még ha egyáltalán nem is volt közünk a stílushoz sem. De sajnos volt, hogy úgy általában beleszóltak a repertoarba.

Fruka1 2012.12.28. 19:38:07

@hagyma: "en meg a Magyar kozvetitocegeket nem tudom, annak ellenere, hogy nalunk elvileg semi megkulonboztetes nem erhet a korod miatt"
A magyar közvetítőcégek (nem hajós mondjuk) le...ják az embert, 45 éves férfinek azt sem írják vissza hogy dőlj a kardodba öreg. Hiába a nyelvtudás, még aljamunkára sem látnak alkalmasnak.
Ez van sajna....

Mareth Ravenlock 2012.12.28. 19:40:11

@David Bowman: Neki persze hogy nem fájt, mert megkapta, amit akart. Nekünk fájt azt látni, hogy veszítjük el a közönség egy részét, ami nyilvánvalóan meglátszik a fogyasztáson is, aztán kezdhetünk aggódni, hogy újra szerződtetni akarnak-e majd minket...

David Bowman 2012.12.28. 19:41:58

@tableno: Így van. Nem lehet egy szelet rendes marhahúst, vagy paradicsom ízű paradicsomot szerezni, sok pénzért sem.

David Bowman 2012.12.28. 19:45:37

@hogyne,persze,igazad van!: Zongorista csak egy van, ezért nem érdekel senkit. A főnökének nélküle is lehet elég baja.

David Bowman 2012.12.28. 19:52:12

@tableno: Ezért nem értem, miért nem él meg az operaház a jegyekből. Amíg a mi nyakunkon élősködik, addig mindig lesznek "más szempontok" is, ami a bevétel rovására megy.

kranführer 2012.12.28. 19:55:00

Sok sikert kívánok, ha tehetem én is elhúzok majd innen.

koratfreak 2012.12.28. 20:15:37

@Kis ember: Van nemi fogalmam az zenelesrol,mindket nagyapam muzsikus.En is jartam zeneiskolaba de nincs hozza tehetsegem. Elismerem,az nem csak ugy van,hogy valaki leul oszt veri a klaviaturat.Irigykedni konnyu....

David Bowman 2012.12.28. 20:18:40

@Kis ember: Csak az ismert mondás parafrázisa. Semmi személyes. Csak azt akartam mondani, hogy végül is a bevétel határozza meg a műsort.

Muscari 2012.12.28. 20:19:41

@Kis ember: Koszonjuk a posztot, igen erdekes volt bepillantani egy zenesz eletebe, uggy latom elegge kivetelezett statust elvezel.
A megbecsulesrol (vagy inkabb hianyarol) annyit tudok hozzafuzni, amit ferjem meselt egy regi ismeroserol. Kivalo zenesz a maga hangszeren, azt sem mondanam, hogy nem nyujt kiemelkedot. Raadasul Mo-n nem sokan jatszanak azon a hangszeren. Neha turnezik egy-egy zenekarral, akkor par honapra elegndo penzt ud gyujteni. De! Evekkel ezelott azzal keresett egy kis mellekest, hogy alkatreszekkel kereskedett.
Mi egyebkent zenei kisiparosnak hivunk benneteket, remelem, nem talalod sertonek :-)

Muscari 2012.12.28. 20:21:22

@Fruka1: ez igy igaz, sajnos, sajat tapasztalat :-(

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.12.28. 20:32:18

@Kis ember: te az vagy, aki a tilos radioba be szokott reggelenkent telefonalni? ha igen, akkor szuper jofej vagy. hajra!

Revolutionist 2012.12.28. 20:33:55

Van egy gitáros srác hajós blog is... az is nagyon jó amúgy...

msnick 2012.12.28. 20:59:49

Ez nem volt túl izgi. Viharban mi van?

váj mí 2012.12.28. 21:12:37

@msnick: Imádkozás meg szentségelés, ha potyognak a cuccok.

Mareth Ravenlock 2012.12.28. 21:14:44

@msnick: Az a vihar erősségétől függ. Olyan nagy viharban én még nem voltam, amikor azt mondták volna, hogy nem kell játszani. Olyan már volt, hogy annyira dőlöngélt a hajó, hogy az egyik kezemmel kapaszkodtam, a másikkal zongoráztam. De ilyenkor általában az utasok is megérzik a mozgást, visszavonulnak a nyilvános helyekről és mennek a kabinjaikba hányni. Ilyen estéken néha korábban végzünk. :-)

Kis ember 2012.12.28. 21:16:08

@Muscari:
Dehogy sértő. Én általában a "zeneipari szakmunkás" kifejezéssel illetem magam. Tudod, mint a gyárban: ha szól a sziréna menni kell játszani, ha megint szól, fel lehet állni a munkapadtól.
@bandirepublic: lebuktam.... :)
@msnick: "Viharban mi van? "
Mi lenne? Hullám. Meg sok melléütés, mert ugrál a zongora. Nekem most az "A" decken van egy kabinom, közvetlenül a vízvonal felett, Alaszkában kocogtatták a jégtáblák. Viharban pedig benyal a hullám a kajütablakba. Szerintem páncélüveg, mert eddig még nem ártott meg neki.
@MajanBaken: Sokan vannak a volt Jugoszláviából. A Macskajaj mindig tuti siker. Az oroszoknak "Moszkva szlezám nye verit" (Moszkva nem hisz a könnyeknek) meg persze az Ocsi Csornyije, a törököknek az Üsküdara Gideriken, az olaszoknak Toto Cutugno. Az öreg angoloknak meg Scott Joplin és Sinatra. De hát sorolhatnám napestig...

Mareth Ravenlock 2012.12.28. 21:19:39

@Kis ember: Nem kell sorolnod. Tudom miről beszélsz :-)

Kékes 2012.12.28. 21:23:40

Nem mindig volt lenézett a vendéglátós muzsikus!Minden szórakozóhelyen élő zene volt, jól képzett zenészekkel, de más volt a Duna bárban zenélni, mint a Lövöde-téri kocsmában .Amikor a rezsi után nem marad annyid, hogy kétszer elmenjetek vacsorázni, ahol nincs is zene- nincs miről beszélni!

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.12.28. 21:23:54

Olvastam ezt már, és még csak nem is a szerző oldalán. Kár, hogy felhívta rá a figyelmemet, mert már kezdtem azt hinni, hogy a jövőről álmodtam.

Takacsi 2012.12.28. 21:58:19

@Kis ember: én rádismertem :)
olvasom a blogodat már egy ideje (és vagy 20 éve volt egy közös társaságunk is )

szciklon 2012.12.28. 22:01:21

Üsküdür... :-)
Én már a posztból rájöttem.

msnick 2012.12.28. 23:17:05

@váj mí, @Kis ember, @MajanBaken:
Viharban játszani érdekes lehet. A hányós részét ismerem. :)

váj mí 2012.12.28. 23:46:13

@msnick: Játszani azt nem tudom, de koktélt keverni nagyon baba ;-). De hogy minek vedelnek olyankor, nem tudom, úgyis rókakergetés lesz belőle. Jó esetben a budiban.

blacklord 2012.12.29. 16:33:45

Csak a posztot olvasva Norbi reloaded feelingem lett, de ezúttal örülök, hogy rászántam a kommentekre az időt, mert nekem egyértelmű lett, hogy stimmel a dolog. Köszönöm, hogy megosztottad velünk!
Én egyetem (természettudomány) mellett gondolkodtam rajta, hogy elkezdem párhuzamosan a zeneakadémiát is (húrós hangszer), de aztán pár versenyen, ahol a hangszer hazai "krémje" világosan kimutatta, hogy bratyizás > zenei minőség, elment a kedvem (pedig már napi 2-3 óra gyakorlásnál jártam akkoriban). Persze az is igaz, hogy jónak és tehetségesnek tartottak világéletemben, de korszakos virtuóz nem voltam soha. Én pedig úgy láttam, hogy azoknak gyöngyéletük van ugyan (már ha valaki az évi 200-250 napi utazást annak tartja, de persze pénzügyileg mindenképpen rendben van, és tényleg azt csinálhatják, amit a legjobban szeretnek), de mindenki másnak, azaz a szórakoztatóipari és az oktatási vonalon futóknak sok lemondással, és kevés örömmel jár. Végsősoron örülök, hogy úgy döntöttem, ahogy, mert elevickélgetek a szakmámban - és néha-néha a hangszert is kezembe tudom még venni (bár gyerekek mellett nem triviális).

Mr. Stevie 2012.12.30. 00:31:33

Kedves kommentelök!

Elolvasva ezt az érdekes cikket néhány gondolattal hozzászolnék én is. Megtettem ezt a Facebookon is, mert ott szintén megjelent az irás, de a mai napig senki sem reagált rá, sajnos még a blog szerzöje, Kis ember sem. Tapasztalataim alapján minden hajo más, minden hajostársaság is mást szab és enged meg a bárzongoristának. Kedves Kis ember, ha most ilyen jo körülmények között dolgozhatsz az egy szerencse, becsüld meg, élvezd ki maximálisan, mert lehet hogy a következö szerzödésed már nem ilyen lesz.
Amit viszont a szakmárol és egyáltalán a hozzáállásodrol irsz azzzal teljesen egyetértek, és mindez bizonyitja azt, hogy igen tapasztalt és sok szerzödést maga mögött tudo zongorista vagy. (Üdv még Majan Bakennek és bisztosjomunkásembernek is akik ugy látom sizntén kollégák)
Az otthon lenézik a muzsikust fejezetedben irt gondolatok -szomorú- de sajnos igazak. Fogalmuk nincs az embereknek, hogy mennyi munka árán lehet valakiböl elfogadható bárzongorista. Kell hozzá 8-10év tanulás utána vagy 10 év gyakorlat….....és már kezdö is az ember.
100%-ig igaz amit irsz: „Az igazán jó bárzongorista tanult ember kell, hogy legyen. Nem csak a zenében, általában is. A munkának csak egy része a zenei tudás, rá kell érezni, melyik ember mit szeret és ennek megfelelő dalokat választani. Figyelni őket, látni, ha fáradtak, nem akarnak tapsolni, ilyenkor összekötni a számokat és békén hagyni őket, ha jó kedvük van, rátenni még egy lapáttal. Ez teljes embert kívánó munka.” Nos ez bizony egyáltalán nem egyszerü, föleg hogy minden este azonos szinvonalat kell hozni.

Nálam is elöfordult hogy beleszoltak a munkámba /föleg pincérek/ de ilyenkor rögtön elejét veszem azzal, hogy elmondom nekik: cseréljünk. Én felállok a zongorátol és kiszolgálom a vendégeket. Ha valamit nem tudok, megkérdezem és megmutatod, azután ugy fogok felszolgálni. De te most itt leülsz a zongorához és én megmutatom hogy mit és hogy játsz el.
Zongorázni a világ legegyszerübb dolga, két választásod van: vagy fehér, vagy fekete. Ennyit csak meg tudsz csináli?
Általában ilyenkor egy nagyobb nevetés a válasz és ezzel a közvetlen személyzet „már el is fogadott”

Mindig van olyan szám amit kérnek. Hiába játszik fejböl a bárzongorista 3-4000 számot /és van még a laptopján 10ezer/, a vendég a 14001.-et fogja kérni. Ilyenkor kell hogy a zongorista internetközelben legyen, és jo ha van a kabinjában valami billentyü, hogy éjjel kikereshesse és leskiccelje, kigyakorolja, /MUNKAIDEJÉN KÍVÜL/ a nótát, hogy másnap a vendég elégedett legyen, ha meghallja. A zongorista csak idejön, mosolyog, játszik 4 -5 orát de én 8-10 orákat dolgozom -mondja a pincér- És az áttanult éjszakákat ki veszi figyelembe?

Otthon valoban megalázoan kevés fizetést adnak a bárzongoristáknak. Már ahol alkalmaznak, mert nagyon kevés helyen van ma már élözene. A lenézö bánásmod miatt pedig valóban nagyon megkeseredtek és sokan abbahagyták, mert nincs értelme. Ebben hozott egy kis változást a Bárzongoristaverseny 2003tol. Még a Müvészetek Palotájába is eljutottunk 2007-ben. Jó érzés volt végignézni a teltházas gálakoncerten, és sajnáltam azokat, akik helyhiány miatt nem jutottak be /sajnos sok régi kolléga is/
Akit érdekel valamennyire a www.barzongorista.hu oldalon mindent /fényképek, sajtocikkek,/ végigkövethet.
Kedves KIS EMBER köszönöm, hogy leirtad a gondolataid és szeretném ha privátban is levelezhetnénk a jövöben, mert amit a szakmáról és a vendégekkel valo bánásmódról irsz
azzal teljes mértékben egyetértek. Kérlek keress meg a www.istvantaborosi.com cimen.

Ezüst Utazó 2012.12.30. 02:22:18

@nigara:
„ nekem mindig az a bajom, hogy miért megy el valaki annyi pénzért dolgozni? (Ha meg vállalja, akkor nyilván nagyon jól tudja, hogy miért.)
A diplomás munkakörökben is pont ugyanez van. A magyar ennyire becsüli magát.”

„ elárulom, hogy multikban pénztárosok, vagy pl. biutosági őrök is ennyit keresnek.
Mert mindig van, aki elmegy annyi pénzért is...”

„ na de ha ő ezt bevállalta, önként(!), akkor mi a baj?
Ha neki jó, akkor legfeljebb azok háboroghatnak, aki ugyanabban a szakmában vannak, és miattuk nem kapnak magasabb bért ők sem. Ők viszont joggal mérgesek.
A külvilág nem.”

Hát, több mint egy napra volt szükségem, hogy ezekre az érdekes posztokra reagáljak, komolyabb indulat nélkül. Ha nem titok nagyon érdekelne, mit dolgozol, hogy ennyire otthon vagy a pénztárostól a diplomásig mindenki életében és hány éves vagy, hogy ily jó rálátsz a kis magyar valóságra? Próbálok egyesével reagálni, ne maradjon ki semmi. Kicsit hosszú lesz, ha valakit nem érdekel most görgessen tovább!

Miért is megy el valaki h.gyért-sz.rért dolgozni? Azt mondod érdekel? tuti? Akkor vegyünk egy egyszerű JóskaPistát legyen mondjuk 45 éves biztonsági őr, ez olyan szép népszerű szakma. Jóska eredetileg bőrdíszműves volt, imádta a szakmáját, jó volt benne, jól élt. Majd jöttek a kis kínaiak és néhány év alatt tönkrement ez a szakma, néhány más ruházati szakmával együtt. Mert onnantól volt az olcsó szar, meg a drágább jó. Eleinte még a Tesco is jó bőröveket árult, de rájöttek, hogy ha csak szart árulnak, szinte ugyanannyiért akkor az pont ugyanúgy megveszik a „bunkósuttyóigénytelenparaszt” magyarok, mint a jót, mert különben leesik a gatyájuk. A profit viszont sokkal magasabb. Jóska egyik napról a másikra (valójában évek teltek el, de Jóska naivan azt hitte, egy pici szelet csak marad nekik, hisz amit csinálnak, jó, minőségi, hát melyik ország hagyná ezt veszni..?) munka nélkül maradt. Nem ijedt meg, hiszen jó szakember volt, majdcsak lesz munka valahol, és elkezdett keresni...végig hívta az ismerősöket, de vagy rég tönkrementek, vagy épp csak fenn tudták még tartani magukat, Jóska ment tovább, bújta a hirdetéseket, de semmi, végigjárta azokat a helyeket, ahol nem volt ismerős, de tudott róluk, semmi. Szép lassan felélte a maradék pénzét, mire eljutott a munkanélküli hivatalba, az ott ülő hölgyektől csak egy szánakozó mosolyt kapott, mikor elmondta, hogy milyen munkát szeretne és hány éves(mert ebben az országban másképp repül az idő, itt egy 45 éves ne legyen már teher a társadalom vékonyka nyakán, verje ki (a fogait) és menjen fel a hegyre meghalni, ha nő akkor 35-40 évesen tegye mindezt, mert nem elég, hogy öreg még a melle is lóg az meg hogy néz ki! nem?de.) egy jobb érzésűtől egyetlen szót még: Átképzés! Addig is kap 3 hónapig munkakeresési támogatást ami akkora összeg volt, hogy majdnem elég is volt a rezsije felére. Sejj megörült Jóska, úgy megörült, majd a Dunának ment. Majd jobb nem lévén biztonsági őr lett. Azt hogy valójában mekkora órabért kapnak, tán hagyjuk is. Tudod miért vállalta mégis? Azért hogy ne dögöljön éhen!!!!! Mert Te nyilván nem voltál még ilyen helyzetben, de tudod az a 60 ezer nettó amit mostanában minimálbérnek mertnek nevezni, pont 60 ezer forinttal több mint a 0!!!!

Pont ugyan ez lenne a diplomás munkakörben? Abban ugyan nem vagyok otthon veled ellentétben, de azt látom, hogy manapság vagy:

a, van állásod diplomásként( mert van egy haver valahol, vagy elég eszed volt és egyetem, főiskola alatt kapcsolatokat próbáltál szerezni nyári munkán, gyakorlaton; vagy hiányszakmában sikerült diplomát szerezned és kapkodnak utánad)

b, bele kóstolhatsz a jóba rögtön, mint munkanélküli( ha mákod van a nyomorult szüleid, még sajnálni is fognak, és továbbra is eltartanak így 30+évesen) tisztelet a kivételnek, akit tényleg az esze miatt vettek fel és ne adj Isten még dolgozott is mellette( részükre mélységes respect) bár ez utóbbiak, nem hiszem, hogy ebbe a csoportba tartoznak..

c, végzel egy középszar betanított munkát, letagadva a diplomád és a nyelvtudásod, hogy egyáltalán felvegyenek és szép csendben, tönkremész emberileg.

Nem a magyar becsüli ennyire magát, a magyart becsülik ennyire, nagy különbség! Szomorú, hogy el kell menekülj a saját hazádból ahhoz, hogy emberhez méltó életet élhess!!!

„Ha önként vállalja, mi a baj?”

Mit is vállal önként? Hogy nem segélyből, meg közmunkából akar „megélni”? Hogy pontosságot, precíz munkavégzést, lojalitást, hűséget, rugalmasságot, magas stressz tűrést, piacorientált gondolkodást, csapatban való gondolkodást, vállalati szemléletet várnak 60ezer nettóért? Arról ki tehet? Az a szemét aki enni akar? meg villanyt, vizet, fűtést, ruhát?a telhetetlen senkiházija, hogy halt volna éhen, mielőtt az esélyeidet rontotta volna egy jobb fizetésre….a szemét!

nigara 2012.12.30. 10:09:57

@Ezüst Utazó: nagyon megtisztelő, hogy csak miattam regisztráltál :)
Nos, elég hosszú kommentet (nem posztot!!!) írtál, a felét nem is értem, biztos én vagyok gyengeelméjű megint...

Amire reagálnék: nagyon rosszul tippelsz, ne nagyon költsd az amúgy is kevés pénzed lottóra.

"Szomorú, hogy el kell menekülj a saját hazádból ahhoz, hogy emberhez méltó életet élhess!!!"
Nos, én is pont ezt mondom (ugyan nyelvtanilag én meg tudom helyesen fogalmazni, veled ellentétben)
Akkor miért is hülyézel le???

Egyébként elég sokszor írtam már hasonló kommenteket, mindenki fel tudta fogni a lényeget - itt is, ha elolvastad volna.
Fel kell állni és kiállni magadért - ha nem teszed, akkor ne a többi embert utáld. Sok országban a dolgozók kiállnak magukért.

"Nem a magyar becsüli ennyire magát, a magyart becsülik ennyire, nagy különbség! "
nem, az is magyar, aki téged ennyire becsül - és úgy tűnik, igaza van.

Ezüst Utazó 2012.12.30. 16:51:01

@nigara: valóban poszt, elírtam, de csak elküldés után vettem észre. Kedves, hogy szóltál.
Ha valami nem egyértelmű kérdezz nyugodtan és válaszolok, ha azt se érted mit írtam akkor mire reagáltál?

Légy oly kedves és idézd azt a részt, ahol gyengeelméjűnek, ill. hülyének tituláltalak, mert nem stílusom és ez esetben megkövetnélek. Nem szoktam lehülyézni senkit csak mert nem értek egyet vele.

"Amire reagálnék: nagyon rosszul tippelsz, ne nagyon költsd az amúgy is kevés pénzed lottóra."
Ezt fejtsd ki bővebben ha megkérhetlek, mert nem értem mire reagálsz, semmire sem tippeltem veled kapcsolatban, épp te teszed, mikor kinyilatkoztatsz, mennyi is a pénzem:)). Az elején ugyan megkérdeztem mit dolgozol, de erre nem válaszoltál, természetesen, ha nem szeretnél ne tedd, közöm nincs hozzá csak érdekelt, mert elég sarkosan látod a világot szerintem.

"Szomorú, hogy el kell menekülj a saját hazádból ahhoz, hogy emberhez méltó életet élhess!!!"
Nos, én is pont ezt mondom (ugyan nyelvtanilag én meg tudom helyesen fogalmazni, veled ellentétben)
Kérlek fogalmazd meg akkor helyesen, szeretek tanulni a nálam okosabbaktól! Komolyan érdekel, szerintem ugyanis helyesen van megfogalmazva.

"Nem a magyar becsüli ennyire magát, a magyart becsülik ennyire, nagy különbség! "
nem, az is magyar, aki téged ennyire becsül - és úgy tűnik, igaza van.
Ez elég érdekes megállapítás, hiszen te sem ismersz, vajon honnan veszed, hogy engem, hol, mennyire becsül bárki is, és mennyire van, vagy nincs igaza?

És akkor reagálnék arra a két mondatodra, amivel nem megítéli és beskatulyázni kívánsz, hanem valóban érdemben reagálsz:
"Fel kell állni és kiállni magadért - ha nem teszed, akkor ne a többi embert utáld. Sok országban a dolgozók kiállnak magukért."

Gyönyörű idea, csak semmi köze a mai magyar valósághoz.
Sok országban, vagy van valós szakszervezet aki kőkeményen kiáll érted( a dolgozóért, mielőtt magadra veszed és azt hiszed tippelek) és/vagy olyan munkajogi törvények vannak amik biztosítják a lehetőséget arra, hogy kiállj magadért, ha inkorrekt a bánásmód. Nálunk a jelen helyzet 2:0. Ezzel kapcsolatban számomra a legemlékezetesebb a Malév föld személyzetének sztrájkja volt, ahol sikerült annyi embert sztrájkra hívni, hogy ellehetetlenítsék a munkavégzést( emlékeim szerint gyakorlatilag először) másnapra hoztak külföldről pár embert és felpótolták a létszámot. Ezt szerinted még hol lehetett volna megcsinálni tőlünk nyugatra?
Ha sokat ugrálsz akkor ma egy dolgot érhetsz el, rövid időn belül munka nélkül leszel (szintén általánosságban).
Jelenleg egyetlen dolgot tehetünk, ha nem tetszik ami van keresni jobbat és felállni. Ha pedig erre nincs lehetőség akkor képezni kell magát az embernek és lépni.
Én ezt teszem, és nem utálok senkit, mert nekem olyan az életem amilyen, felnőtt emberként a sorsom az én kezemben van, én nem várom a sült galambot. Nem is irigylem senkitől amije van, a legtöbben keményen megdolgoztak a sikereikért. Ha olyat látok amit magamnak is szeretnék, megpróbálom ellesni, hogy érte el az illető és tanulni tőle, belőle.
Úgy gondolom ide is zömével ilyen emberek gyűlnek össze, csak túl könnyen ítélünk egymás felett, és szívesen értünk mindent úgy félre, hogy lehessen sértődni, vagdalkozni. Pedig akár értelmes vita is kialakulhatna, ami közelebb hozza egymáshoz az embereket és segít megérteni, a másik miért gondolkodik úgy, ami számodra elsőre érthetetlen. Mindezt egymás lehülyézése nélkül.

Kis ember 2012.12.30. 18:20:10

@Mr. Stevie:
Nahát, a mester személyesen? 
Sajnos se facebookot, se webes levelezést nem olvasok, drága és lassú az internet a hajón.
Köszönöm dicsérő szavaid, de bárcsak annyit tudnék, mint a „nagyok”. Észrevettem magamon, hogy így közel a negyvenhez hülyülök, egyre többet játszom kottából.
A Disney az egyik legjobb társaság, amit ismerek. Hívtak újra a Cunardhoz a Queen Maryre, de mikor közöltem, hogy vén vagyok már más lábszagát szagolni és azt sem szeretném, hogy az enyémet szagolja valaki, úgyhogy csak szóló kabinban vagyok hajlandó lakni, akkor nem tudtunk megegyezni. Itt jó nekem, hozhatom az asszonyt is. Szakmailag nem (lenne) kihívás, de igyekszem magam miatt jól megcsinálni. Azért örülök a szabadságnak, mert naponta háromszor eljátszani a Kis Hableányt még rumbában is fárasztó.
Ha írsz nekem szívesen válaszolok. A www.barzongorista.eu címen elérsz.
Üdv
Kisember

nigara 2013.01.01. 09:50:17

@Ezüst Utazó: nnna... valahogy úgy érzem, kicsit lenyugodtál. Aminek örülök.

"túl könnyen ítélünk egymás felett, és szívesen értünk mindent úgy félre, hogy lehessen sértődni, vagdalkozni. " igen, ezzel indítottál :)

Egyébként megint nem elemezném minden mondatodat, hogy válaszolgassak rá, mert nem ez a lényeg.
Amit írtam, most is ugyanúgy gondolom - és azt nem értem meg, hogy ez van, ezt kell szeretni. Ha mindenki mindig így gondolkodna, még a fáraók uralkodnának...

Most bukkantam már Hankiss Elemér gondolataira, ezt idézném azért, hogy illusztráljam, hogy mi a folyamat lényege és társadalmi kimenetele :

"Az emberek jelentős hányada (többsége) elvesztette hitét önmagában, egymásban, az ország vezetőiben, a siker lehetőségében, önmaga és az ország jövőjében. Lelki állapotára s magatartására kisebb-nagyobb mértékben jellemző
- a közöny
- az elvadult, görcsös individualizmus
- a szolidaritás hiánya
- a hivatástudat hiánya
- meggyötört, zavaros identitás
- szerephiány: annak az tudatnak a hiánya, hogy fontos szerepe van a társadalomban
a kiúttalanság.
Ez a kudarcélmény, ez a reményvesztés jelentős mértékben gátolja, az ország fejlődését, már-már lehetetlenné teszi a válságból való kilábolást. "

És ezért menekül el mindenki, aki ezt felismeri és nem akar részese lenni.
És lassan tényleg csak azok maradnak, kikkel mindent meg lehet csinálni.

Ezüst Utazó 2013.01.01. 17:48:51

@nigara: Szerintem rengeteg ember él itt aki reménykedik és vár. Aki szeretné azt hinni, hogy nem mehet ez a végtelenségig, hogy előbb utóbb felkapja a fejét az ország vezetése, és pénzemberei és rájönnek, hogyha minden embert a munkája alapján kezdünk megítélni és pozíciót osztani nekik, akkor elindulhat az ország fejlődése amiből ők még többet nyerhetnek.

Mindenki addig vár, míg el nem éri a tűréshatárt ami körülveszi, mert akkor bizony el kell gondolkodni, hogy merre tovább.

De amiért vár annak nem feltétlen azaz oka, hogy ostoba birka. Csak röghöz kötött, ezt látta így nevelték és nincs benne, kóborvér. Itthon akar boldogulni. A mai 30+ korosztály legtöbbje nem beszél egyáltalán nyelveket, vagy ha igen rosszul (nyilván vannak kivételek ezek döntő többsége már nincs itthon sztem.). És mivel legtöbbjüknek van kialakult egzisztenciája, gyereke, hitellel terhelt lakása, még nehezebben. Arról nem is beszélve, ha még előrébb megyünk korosztályba 40+ ahol esetleg még az érettségi is hiányzik, mert bőven elég volt a szakmunkás ahhoz amit csinál. Itt azért nagyon komoly döntés belevágni egy idegen országba és hátrahagyni (kiadni, eladni) ami van a bizonytalan jóért. Amihez ugye kéne egy legalább középszintű nyelvtudás + pénz, miközben egyik hónapról a másikra élnek a legtöbben.

Abban viszont teljesen igazad van, hogy tenni kell, mozdulni kell, de ehhez hinni kell abban, hogy odakint van esélyed egy normális életre. Bár mostanában lassan mindenkit elér az "ennél csak jobb lehet bárhol" feeling.. legalább is a környezetemben ezt látom.

Komolyan féltem ezt az országot, mert akiben egy kis akarás tettvágy, mersz van azok elmennek és valóban csak a fásult és valamilyen szempontból képzetlen emberek maradnak akikkel tényleg nem lehet elindítani a fejlődést, felzárkózást.

nigara 2013.01.02. 09:33:31

@Ezüst Utazó: ugye, hogy egyetértünk? :)

Abszolut ugyanezt gondolom, én sem arra gondoltam, hogy az egyetlen út a kivándorlás, sőt.
Aki nem teszi, az se nem hülye, se nem fideszes - mert sokaknál ez a kép van.
Sokan nem tehetik meg.
De pont ők azok, akiknek pontosan kéne tudni, hogy akkor mi lesz - nem pedig napról napra gondolkodni.
De sajnos, a nagy átlag erre nem képes, vagy nem is akar. Ez a baj.
És ahogy a végén írtad (amit én is pont így gondolok), velük semmi nem fog változni, a saját sorsuk a legkevésbé. Ezért pedig saját maguk felelősek.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.01.07. 11:21:09

Szia Kis Ember!
Tetszett a blogbejegyzésed! Frady Endre verset mikor zenésítesz meg? ;-)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.01.07. 12:05:25

ZENESZERZŐ

„Dallamvilág, bennem éledj!
Határidőm holnap fél egy!
Mi lenne jó? Fá-fá? Dó-ré?
Lemezgyárban új a góré,
S fogalmam sincs, ő mit szeret:
Örül ennek, vagy tán eret
Vágat magán magánkívül?
Benne vaj-, vagy kénkőszív ül?
Mindegy! Fejem tovább töröm…
Megvan! Tömtö-röttöm-töröm!
Ez az! Kész a melódia!”
(mobilcsörgés) „Helló Dia!
Épp egy slágergyanúst írok,
Ütős, mint az északír rock,
S dallamos is, kicsit talján…
Nem! Nem lesz a Top Száz alján!!
Mene tekel?! Zeném könnyű?!
Magázódjunk inkább!! Ön nyű!!!”
(…)
Dühöng s ablakán, mi kitárt,
Kihajít egy szétvert gitárt.
Pályájának így mond sziát,
S Grammy-díját más veszi át.

ILLUSZTRÁLVA:
fradyendre.blogspot.hu/2011/05/zeneszerzo.html
:)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.01.08. 08:37:03

@msnick: Na jó, akkor egy stílszerűbbet és meghatóbbat:

AZ ÖREG ZONGORA

Zongorán pókháló s penész.
Régóta nem játszik rajta
Gazdája, a züllött zenész,
Mégsem sír, nem olyan fajta.

Muzsika nem jár már benne,
Nem várja hangversenyterem,
Ha tudna, világgá menne,
Hol talán dallam is terem.

Egy téli éjen az álma:
Körben a nézőtér tele,
S színpadon mintha ő állna…
Reggelre fűtenek vele.

ILLUSZTRÁLVA:
fradyendre.blogspot.hu/2012/06/az-oreg-zongora.html

msnick 2013.01.08. 14:41:13

@Frady Endre: Ah, nekem ilyet írj! :)

Ady Endre: A fekete zongora

Bolond hangszer: sír, nyerít és búg.
Fusson, akinek nincs bora,
Ez a fekete zongora.
Vak mestere tépi, cibálja,
Ez az Élet melódiája.
Ez a fekete zongora.

Fejem zúgása, szemem könnye,
Tornázó vágyaim tora,
Ez mind, mind: ez a zongora.
Boros, bolond szívemnek vére
Kiömlik az ő ütemére,
Ez a fekete zongora.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.01.08. 16:00:38

@msnick:

Frady Endre: A zöld-fehér hegedű

Bolond hangszer: húr pattan és rúg.
Fusson, akiben nincs nedű,
Ez a zöld-fehér hegedű.
Vad mestere veri és rugdalja,
Ez a zene legeslegalja.
Ez a zöld-fehér hegedű.

Nyálam folyása, orrom taknya,
Mosatlan fejemen tetű,
Ez mind, mind: ez a hegedű.
Szétvert, hasadt agyamból velő,
Míg játszik, csak hömpölyög elő.
Ez a zöld-fehér hegedű.

;-)

msnick 2013.01.08. 17:09:28

@Frady Endre: Hm... Én igazán nagyra értékelem, ha valaki manapság verset próbál írni. Szerintem annyira ne kötődj versírás közben a Fradihoz, és annyira nem is kellene talán konkrétnak lenni, mint a második versszakban. :)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.01.08. 19:41:48

@msnick: A blogomban látható versek túlnyomó többsége nem a Fradiról szól. :)
fradyendre.blogspot.hu/
:)

Kékes 2013.01.13. 12:41:03

Jó volt olvasni a hozzászólásokat!! nagyon jó.!!
Nálunk a nagybátyám volt zongorista / Szabó- Beamter/ , idősebbek talán még emlékeznek rájuk.

Jonathan 2015.02.13. 20:59:05

Elsö pillanatra tudtam, hogy ezt egy KisEmber irhatta... :)
Jo volt olvasni soraidat.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása