oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. december 21. 06:58,  Tulajdonképpen boldog vagyok 352 komment

2012. december 21. 06:58 Határátkelő

Tulajdonképpen boldog vagyok

Ismét egy folytatásos történet újabb epizódja következik, ezúttal Londonból, ahová Ádám kevesebb, mint fél éve költözött ki. Mint írja, lassan kezdi felvenni a ritmust, lassan rutinos londonivá válik, noha bőven akad még, ami zavarja. Mondjuk az, hogy a brit főváros buszvezetői bőven tanulhatnának budapesti kollégáiktól.

London buszok_1.jpg

„Gondoltam beszámolok a fejleményekről (az előzmények itt olvashatók), tapasztalatokról, hátha érdekel valakit. Valamint igyekszem röviden érinteni az előző írásra kapott kommenteket is. Ez nem lesz egyszerű, írtam szép hosszan, több KB lett, aztán kitöröltem az egészet, hogy ne legyen ömlengés. Remélem ezt most jobb lesz.

Szóval kezdésként köszönöm a kommentekbe rejtett gondolatokat (a legtöbb tartalmazott ilyet). Alapvetően két típusú komment volt. A sok sikert típus, és az ez kamu típus.

Köszönöm a jókívánságokat, alakul az életem, találtam embereket, akikkel barátkozom, találtam dolgokat, amiket csinálhatok. És még sehol nem tartok a város nyújtotta lehetőségek megismerésével. Úgy érzem most, hogy kb. három hónap kell ahhoz, hogy az első sokkból magamhoz térjek és elkezdjek öntudatomra ébredni - azaz nem gépiesen csinálni a napi dolgokat, amiket kell, hanem előre tervezni, programokat csinálni, szóval aktívan alakítani az életet.

Letelt a próbaidőm

Úgy saccolom, még legalább egy-két hónap kell, hogy rutinos lakó legyek. Ezt megjegyeztem magamnak, miszerint egy költözés kb. 6-7 hónap tranziens állapottal jár. Letelt a próbaidőm, kaptam róla szép postai levelet is, boldogak velem, én is velük, minden happy. Kitűztünk célokat, amiket ha elérek, kapok pénzt, besoroltak az on-call rotációba, szóval épül egy élet lassan. Most kb. öt hónapja egyébként, hogy kiköltöztem, azaz még mindig nem sok.

Mókásabb volt azokat a kommenteket olvasni, akik hitetlenek voltak, és náluk is viccesebb volt, aki nem vacakolt mérlegeléssel, csak kerek perec kijelentette, hogy kamu az egész. :)

Ami megmozgatott pár embert, az a 15 fontos napi átlagos kajaköltésem. Tényleg ~450 font egy hónapban. Nem állítottam, hogy kevés, ellenben nem fecsérlem az időmet konyhai dolgokra. A mikrós kaja egy kompromisszum, az 5 perc alatt megvan és nem kell vele sokat bíbelődni.

Enni-inni

Az átlagos napi 15 font úgy jön ki, hogy a reggeli naponta kb 2-5 font a céges étteremben, amibe belefér egy korrekt reggeli. Ha angol reggelit eszem, akkor kb. 2.5 fontból megvagyok, de ma reggel egy sajtos-sonkás croissant, egy muffin és a gyümölcs pultból válogatott reggeli volt, ez 4.5 font volt. Nem, nem kelek fel azért hamarabb, hogy egyek, majd nap közben, kényelmesen.

Ebéd kb. 3 és 5 font között jön ki, attól függ, hogy mit akarok enni. Vacsora valahol egy jó falaffel (épp tegnap találtam meg a Sohóban egy falaffelest, ami szerintem a kedvencem lesz) 4.4 fonttól felfele, de ebben már all you can eat salátabár is van.

A gyümölcslé, ha sűrítményből készült, akkor 65p a legolcsóbb, teszkós, de egész iható. Mindazonáltal jobb a nem sűrítményből készült, ez is van sajátmárkás minden nagyobb boltban, 4-5 fontért lehet venni három litert. Ez a három liter két nap alatt el is fogy.

De volt már, hogy elmentem futni és utána nem is voltam éhes. Legújabban a gyümölcsökre vagyok rákattanva, egy nap simán elfogy fél kiló mandarin, de szoktam venni a darabolt és csomagolt gyümölcsökből is (5 font 2 doboz).

Pubban 4-5 font egy pint guinness, 8-11 font között egy hambi + krumpli, szóval nem olyan nehéz 15 font felett költeni. És nem, nem főzök, meg semmi ilyesmit nem csinálok. Tudom, olcsóbb lenne, de nem akarom az időmet ilyesmivel tölteni, ez nekem kidobott idő. A mikrós kaja a maximum. Leggyakrabban pubban eszem, elég sok a közösségi program, ami mind ott van. Tegnap thai csirkesalátát ettem, rizzsel, egy helyi kocsmában, 10 font volt.

Igenis, lehet otthonról

Ami kiváltotta az azonnali kamu reakciót, az az otthonról talált munka volt. Sajnálom, ha belegázoltam valaki világába, nem is ismerek olyat, aki ne otthonról interjúzott volna. Mi értelme kijönni a semmibe? Igen nagy meggondolatlanság ez szerintem, felmondani, amíg nem tudod ki fog itt alkalmazni. Otthon sem mondasz fel, amíg nem tudod, hova mész tovább.

Egyébként nem kirívó ez, épp nemrég hallottam, hogy egy Judit keresztnevű lány interjúzott hozzánk, otthonról. Sajna az angolja nem volt jó, de mint a példa mutatja, a lehetőség megvan. Kár, lehetett volna a negyedik női mérnök.

Változott-e amit az itteniekről gondolok?

Nem sokban. Továbbra is azt gondolom, hogy sok kevésbé jó dolog van itt, azonban ezek egyike sem életvitelt meggátló dolog, túl kell emelkedni rajtuk. Tulajdonképp ezek elég nevetséges dolgok és végigtekintve rajtuk, örülök, hogy ennyi az összes problémám. Nézzünk párat!

Az egyik, ami idegesít, a közlekedés. Nem olyan jó, mint ahogy a wiki oldalak írják. Megtanulhatnák például az adaptív közlekedési lámpákat alkalmazni végre. Ezt Budapesten már évek óta sikerül, itt sem ártana, ha egy csak csúcsforgalomban tömött keresztutca nem akasztaná meg a másik út forgalmát akkor is, ha egyébként üres. Terveztem utána nézni, hogy ismerik-e itt ezt a fogalmat, esetleg használják is, de még nem kezdtem el a kutatást.

A másik, ami idegesít, a gyalogos kereszteződések lámpája. Minden kereszteződésben ott a gomb a gyalogosnak. Ez nem zöldet kér, mint otthon (a kis forgalmú átkelőknél), hanem a programban létező zöldet megadja. Ha nincs megnyomva, a program átugorja a gyalogosoknak kiosztott időablakot.

A gyalogosok mindig megnyomják, aztán mivel sokat kell várni, átmennek a piroson, mire pedig zöld lesz a gyalogosnak és megállnak az autók, már nem marad senki, aki át akar menni. Ezért én lázadok, én nem nyomok sose gombot, mert úgyis piroson megy át mindenki, legalább ne tartsuk fel a kihasználatlan zölddel az autókat.

Tanfolyam a piros 7-esen

A buszvezetők meglepően jól fizetett alkalmazottak, ugyanakkor nem nagyon iparkodnak. Értem én, hogy nem ugyanolyan dolog három tonnát a fejed felett egyensúlyozni, mintha alattad van, de azért szívesen beíratnám őket egy kéthetes képzésre a piros hetes sofőrök mellé.

Rájuk férne, hogy megtanulják, hogyan kell a Rákóczin hetvennel, telefonálva ugratni az úthibákon, a 2500 mm széles busszal a 2510 mm széles sávban, úgy, hogy közben a miniszoknyás csajt figyelik a tükörben, a gyalogosok pedig már félig leléptek a járdáról és belelógnak a buszsávba. Mindezt éveken át, minimális vagy nulla balesettel.

Az itteniek nem ilyenek, ezeket semmi nem billenti ki harmincból. Vagy éppen húszból, egy biciklis mögött. Nagyon kevés sofőr van, aki tényleg tolja neki. Sajnos ez alapvetően meghatározza, milyen a buszközlekedés minősége (rossz). Sok a busz egyébként, de szerintem egymást akadályozzák a közlekedésben, annyi van, valamint megálló megállót követ.

A legendás signal failure

Sok kritika éri otthon a metrót: néha kigyullad, vagy csak füstöl, esetleg sose készül el. Itt leginkább signal failure van, az én jelzőhiba-szüzességem egy hónapja veszett oda, amikor a Picadilly vonalon egy 40 perces út több mint a duplája lett. Bosszantó.

A város méreteiből adódóan nem lenne korrekt a metrókat sem hasonlítgatni. Lassúnak tűnik vele a közlekedés, de nagyobbak a távolságok is. Próbáltam távolságokban hasonlóságokat, objektív összehasonlításokat találni, de feladtam. Tökmindegy mi jön ki, akkor is ez van, ezt kell szeretni.

Otthonról vissza

Eddigi ittlétem alatt egyszer mentem haza pár napra. Nem menekültem vissza sikítozva, nem vágytam haza se. Londonba visszautazni azért kissé lehangoló volt, otthagyni megint mindenkit. Kérdezgették a barátok, milyen érzés volt hazaérkezni, de csak annyit tudtam mondani: semmilyen, olyan, mintha két napra mentem volna Londonba. Mondjuk nagyrészt követtem az otthoni híreket, szóval olyan nagy sokk nem érhetett.

Én is kérdezgettem más ismerősömet, aki már kiköltözött, neki is nyomasztó volt visszaindulnia? Nekik is, szóval nem velem van a gond. Ellenben másnapra már nem is foglalkoztatott a dolog, elmúlik.

Ügyeletben

A munkába továbbra sem szakadok bele, még mindig óvatosan ítélem meg a kollégáim terhelését, de élek a gyanúval, hogy elfoglaltabbnak látszanak, mint amilyenek valójában. Bekerültem az oncall rotációba, ez jelenleg hat hetente egy hét ügyeletet jelent. Ez semmi az otthoni ügyeleti beosztáshoz képest.

Ráadásul én hozzászoktam, hogy oncall alatt is mászkálok mindenfele, csak van nálam notebook és 3G. Sőt, igazából otthon mindig volt nálam notebook és 3G. Itt eleve ugye nincs térerő a metróban, hogy ne lehessen bombát robbantani telefonról. A mobil hálózatok minősége és a lefedettség nem méltó a világ egyik nagyhatalmához.

Ennek megfelelően a kollegáim nem is vacakolnak notebook-hordozással, ha érkezik egy hívás, akkor a válasz, hogy nem vagyok otthon, de fél óra múlva majd gép előtt leszek. Az első oncall hetem gond nélkül zajlott, mindenféle incidens nélkül - incidens az, amikor valami megáll - mindössze kétszer hívtak és mindkétszer sikerült hamar megoldani a felmerült gondot.

Az angolok továbbra is furák...

Érthetetlen módon, amikor a monitoron mutatnak egymásnak valamit, mindig tapogatják a monitort. Olyankor le tudnám vágni az ujjukat. Néhányan, amikor magyaráznak, a középső ujjukkal mutatnak dolgokat, aminek kétértelmű jelzése van. De nem csak nekem mutatják így, szóval nem aggódom.

A nők csámpásak. Mind. Nagyon. Nem tudom, mit csinálnak velük gyerekkorukban. Viszont remek lábaik és jó fenekük van, szerintem azért, mert sokat mennek gyalog. Az iskolásokon ősszel még volt harisnya, most, hogy reggelente fagy, most lekerült és csak a rövid szoknya van. Nem csoda, hogy annyira sietnek iskolába.

Az angolok továbbá szipognak. Egész nap. Mind. Ugyanakkor a torokköszörülés tilos, ha valaki krákog egyet, utána azonnal elnézést kér. Ha háromszor, akkor már egész monológ jár, hogy jaj, de rossz, biztos mindenki utálja már, hogy ezt kell hallgatnia.

Továbbra is furának tartják, hogy a munkahelyen a liftbe lépve köszönök, a legfőbb érvük, hogy a metróba beszállva sem köszönsz a többieknek. Ebben nem látom a párhuzamot továbbra sem, de hadd próbálkozzanak, én a Schönherzben nevelkedtem, ott köszönünk.

Ettől eltekintve a munkában korrektek, segítik egymást. A közvetlen kollégáim mindent megtettek, hogy segítsenek felvenni a ritmust, azóta jött egy újabb srác, neki is mindannyian segítünk. De a távoli kollégák is rendkívül kooperatívak, mindenki segíti a másik munkáját. Kifogáskereséssel még nem találkoztam, ha egy angol belefut egy problémába, akkor igyekszik megoldani azt.

Szeretnek levelezni, szeretnek mindenkit belevonni a levelezésbe. Ha egyszer bekerültél egy hosszabb levelezésbe, soha nem tudod kivonni magad többet, kár küzdeni. Ha valakitől kérsz valamit, vagy segít, vagy megmondja, ki tudna jobban segíteni. Ez néha fals információ és eltérít a jó útról, de ez csak azért van, mert akkor is igyekeznek, ha a problémát nem teljesen értik. Gyakran nem értik.

...és naivak

Megerősödött a hitem, hogy a szigetlakók rendkívül naivak többségében. Nem csodálom, hogy magyar bandák jöttek ide kijátszani a rendszert (a korrektség érdekében: biztosan más nemzetek is jöttek ide, de magyar újságokban csak magyar csalásról olvastam fél éve). Mindenesetre szögezzük le, nem lehetett nehéz dolguk. A mindennapi élet szokásai alapján pedig azt is ki tudom jelenteni, hogy amire az angolok nem gondolnak, vagy nem jut eszükbe, az szerintük nem is létezik.

Példa: másfél óra korcsolyázás után jön a gép letakarítani a pályát. Mindenki, aki bent volt, megy haza. De ezt nem mondja nekik senki, csak senkiben nem merül fel, hogy maradjon. Fél óra után kezdődik a következő másfél óra, amire új jegyet kell venni. De senki nem küldi ki azokat, akik bent vannak. Lehet maradni is. Bennem fel sem merült, hogy új jegy kell, gondoltam, hipp-hopp takarítanak, aztán lehet visszamenni. Hiszen másfél óra korizás az semmi.

Amikor végeztem, realizáltam, hogy kint új emberek állnak sorba, aki bent volt pedig megy haza. Magától. A rendszer nincs arra felkészítve, hogy valaki bent marad, mert nem gondoltak rá, hogy bárki is bent akarna maradni.

Ez a hozzáállás jellemző az életükre is, egy kelet-európai lelkiismeretére van bízva, hogy mennyire él és mennyire él vissza a lehetőségekkel. A banki rendszerük is kiváló példa a naivitásukra.

Nem politizálnak

Próbáltam megismerni az itteni politikát, de nem nagyon sikerült eddig. Senki nem politizál, ami jó jel. Az embereket sokkal jobban lekötik azok a problémák, amik az életüket közvetlenül befolyásolják. Hol van zebra és hol nincs, meddig vannak nyitva a boltok, mit építenek a szomszédban, elszállítják-e a szemetet rendesen, mikor lesz a meccs a stadionban és ki játszik.

Nem foglalkoznak olyan elvont dolgokkal, mint valami távoli és láthatatlan politikus. akinek a döntései sincsenek kifejezetten hatással rá. Ez tulajdonképpen jó dolog szerintem. Azért még fogok próbálkozni, de lehet, hogy nem sokáig, hiszen itt minden volt már vezető hír, de politikai csak egyszer volt közötte.

Említésre méltó esemény lehet, hogy megérkezett a gázszámla és mellé egy levél. Abban kifejtik, hogy sajnálják, hogy nem tájékoztattak időben a következő áremelésről, ezért felkínálnak 12 font jóváírást kárpótlásul a következő számlából. És valami határidőt, ami azt hiszem, a felmondásra vonatkozik (nem olvastam át rendesen a levelet) kitolnak emiatt.

Sportolás

Voltam korcsolyázni (jégen), mert közben kihoztam a hoki korimat is. A szabadtéri pályák eszetlen drágák, 10 font körül van egy óra, miközben a Ligetben otthon kb 3, max 4 font lehet négy óra. Ez nem annyival drágább itt, mint amennyivel többet lehet keresni, nagyon nem. Az egész évben nyitva tartó pályák díja alacsonyabb, Balaton-effektus tehát itt is van.

Voltam bowlingozni is, amiből 7 font egy játék fejenként, ennyi pénzből a Mammutban otthon három játékot toltam le. A pálya minősége sem volt teljesen jó, elejtette a gép a bábukat, néha nem rakta ki mindet, illetve golyókat sem mindig adott vissza. A végén adtak egy ingyen játékot, mert annyiszor elromlott valami, így tulajdonképp egész értékelhető áron, kevesebb, mint 5 fontért játszottam egy menetet. Még keresek azért pályákat, ahol lehet játszani.

Tervezek egy motoros jogsit letenni jövőre (jelenleg csak kocsira van), megpróbálok motorozni tanulni és a tudásomnak megfelelő motort is venni hozzá, hátha javítani tudok a közlekedésre fordított időmennyiségen.

Ilyen a hetem

Az életritmusom egyébként kialakulni látszik, hétfőnként jégkorizom, monday madness van, azaz félár, ez hét fontot jelent ruhatárral. Kedd az üres napom, illetve a lakótársammal, akivel a lakást megosztjuk, ha valamit szervezünk, akkor az kedden van.

Szerdán jobbára futok munka után, csütörtök a pub night, illetve jégkori egy társasággal, mikor mihez van kedvem. Pénteken eredetileg Friday Night Skating van, de most, hogy hideg van, nem szoktam menni, inkább pihenek, vagy valami projekten dolgozom otthon.

Nemrég megérkezett a raspberry PI-m, most épp ébresztőórát csinálok internetes rádióadással, illetve hazaérkezésemre (pontosabban a telefonom hazaérkezésére) automatikusan felkapcsolódó lámpát.

Szombat és vasárnap reggel mindig futni megyek, egy társasággal, akikkel utána reggelizünk és társasági életet élünk. Szombat és vasárnap délután pedig mászkálni, turistáskodni szoktam, hol céllal, hol céltalanul, hogy megismerjem jobban Londont.

Hogy látom most, öt hónappal a kiköltözés után, megérte-e? Kezdek megszokni itt, sőt, múlt szombaton egyszer csak rám tört a „de jó itt"-érzés, de csak 10 percig tartott, aztán maradt a nem is rossz itt érzés. Azt hiszem, most az billenti a mérleget jobban ide, hogy az apró bosszantó dolgok nem komoly problémák.

Ami komoly probléma, nevezetesen a drága lakhatás, a drága kaja és a drága közlekedés, az sajna ilyen, el kell fogadni. Motiváció a továbbképzésre, a több fizetés elérésére, de alapvetően nem lehetetleníti el az életet a drágaság.

Mondjuk minden relatív, én minden hónapban eleve hatszáz fontot, néha többet félreteszek és csak a maradékból élek. Amit továbbra sem tudok forintosítani, az a kellemes nyugodt élet, amiben csak a teljesítményem számít. Négy hónap után egyébként kitermeltem az ideköltözéskor felélt egy millió forint megtakarítást (erről írtam az első levelemben, a kiköltözéskor), szóval most tartok ott, mint előtte.

A vonzó korrektség

A korrektség, amivel találkozom nap mint nap, szintén vonzó. Mint látható, nem csak a munkám kapcsán, de vásárlóként is. A minap egy ismerősöm bement egy metrókapun, majd azonnal ki is jött, mert rossz helyre ment. Nem egész három fontja bánta ezt a meggondolatlanságot. Egy levélben megreklamálta a levonást, hisz nem utazott. Vissza is kapta, a következő alkalommal, amikor az oystert használta a metróba jutáshoz, automatikusan rátöltötte a rendszer a kártyára a levont összeget.

Két hete vettünk teát a mellettünk lévő Tescóban, hogy az majd jó lesz nekünk. Egy külön post lehetne, hogy az angolok hogyan vásárolnak teát. Hamarabb vett az excsajom ruhát magának a WestEndben, pedig az se volt rövid. Na mindegy, lett tea, de nem volt jó. Nekem mindegy, víz, de nekik nem. Lényeg a lényeg, írt egyikük a Tescónak, hogy ennek a teának festék szaga van és az íze se jó. Visszakapta az árát, levásárolható kupon formájában, a teát pedig megtarthatta.

Minden bosszantó dologról egyébként azt gondolom, hogy meg fogom szokni és egyik sem igazán komoly probléma. Tulajdonképpen boldog vagyok, hogy csak ennyi bajom van. No meg az időjárás. Az ellen nincs mit tenni, muszáj rendszeresen valahova délre utazni, legalább egy-egy hétvégére. Előre gondolkodva ez sem anyagi sem más megterhelést nem jelent.

Barcelonában remekül lehet télen is görkorizni, így most oda vettem jegyeket, illetve egy hétre rá Dél-Franciaországba megyek megnézni, hogy megvan-e még a Nap. Havonta egyszer-kétszer ha megyek, azzal már egész jól ki lehet bírni az itteni időjárást."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: London Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr474975552

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.12.21. 15:09:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spangola 2012.12.22. 00:32:11

@hagyma: Na, a posztot jól összefoglaltad, ha nem te írtad volna, is tudtuk volna, hogy te vagy.

spangola 2012.12.22. 00:33:42

@zopilote: De jó, hogy itt mindenki tud már spanyolul, csak én nem:( Amúgy a mexikói kiejtés is tet

spangola 2012.12.22. 00:39:18

@tableno: Amúgy is nem értem, hogy egyesek mit rugóznak ezen a nyugdíjtémán, amikor nem is lesz nyugdíj. Most akkor ugassak le mindent nyanyát meg papát, hogy ma azért megyek dolgozni, és paszírozódom fel a 7E-re, hogy magának meglegyen a nyugdíja, úgyhogy szálljon már le a reggeli munkába és iskolába járó csúcsidőben, hogy előteremthessük a nyugdíját (is)??

Amúgy úgy ut
Még 2 év és ingyenes egészségügy sem lesz, ezért én próbálok mindenhová bejutni még most, hogy a TB fizeti.

2012.12.22. 00:41:28

@pappito:

"ja, az ő szüleitől se volt elvárható hogy rakjanak egy működő országot, iskolát, kórházat utat meg csatornát a segged alá, mégis megkaptad, úgyhogy kussolj szépen és fizesd a járulékod"

Egyetértünk. Én csak azt mondom, h külföldre szakadt gyermeke is megkapta, ezért fizesse ő is.

spangola 2012.12.22. 00:42:34

@Greetings from Piresia: Ez egy sehová sem vezető vita, körforgalom az egész.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.22. 00:47:58

@xylon: ezt a liftes koszonest en sem ertem
de forditva
munkahelyen abszolute
de mindenhol mashol is ha megyek a liftbe, mondok valamit
ahogy ha bemegyek egy szobaba, epuletbe stb.
amerikaban mindenki havarjuzik a liftben
furcsa, hogy az angolok nem

pappito · http://pappito.com 2012.12.22. 00:50:37

@Greetings from Piresia: mindenki aki elmegy eggyel kevesebb aki terheli a szociális és oktatási rendszert, legyél hálás, nem kell neki segélyt fizetni meg ellátni az orvosnál meg oltani a gyerekét, stb.

spangola 2012.12.22. 00:51:00

@hagyma: Én nem szólok semmit a liftben, de sokan köszönnek, akkor visszaköszönök persze.
Izgulok, nehogy beragadjak, lépcsőzni nem tudok a csípőm-térdem miatt.

Néhol van az az ajtó nélküli lift, amit amerikai filmekben látni irodákban van csak, ahová be kell lépni, meg ki kell lépni, na, attól rettegek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.22. 00:52:59

@Greetings from Piresia: oke szamoljunk el, hany evig lehet 12 evig befizetett tb-bol es adobol havi 60 ezres nyugdijat fizetni.

MErthogy szerencsere az tetelesen megvan, hogy mekkora osszegben vettem igenybe ez ido alatt a magyar egeszsegugyet. Nem eri el a 100 ezer forintot, csak szolok. De meg az 50-et sem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.22. 00:54:20

@spangola: thx
amugy nyugdij mindig lesz
egyreszt 40 evig fizetik a jarulekot, masreszt ha nem fizetnek nyugdijat, akkor autoamtikusan 62 folott/akinek nem volt modja megtakaritani/ az ehenhal?
az allamnak, ha fejlett, meg kell oldani az oregjei ellatasat
12 ev mulva megyek nyugdijba, eleg hulyen jonne ki ha nem adnak egy kanyit sem, mikor fizetek mindent
/mondjuk van kulon megtakaritasom is, mert oregen sem szeretnek nyomorogni/
itt kijelentem, hogy az USA nem EU tag, igy a nyugdijjakat nem vonjak ossze, de 20 evet meloztam otthon es nem kerek nyugdijat, plusz az anyukamnak is potolom a felhaboritoan keves nyugdijat
csak miheztartas vegett
tuti Tikdy is segiti kintrol a szuleit es meg sok ezren

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.22. 00:56:04

@Greetings from Piresia: de akkor ne kerd szamon rajtam, amikor majd neked kell az enyemet fizetni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.22. 00:57:20

@Greetings from Piresia: van valami igazsagod, hogy lehetoleg a gyerek is segitse a szulejet, ne az ott hagyott orszagtol varja
mondjuk az en szuleim generacioja epitette ujja az orszagot, csak hat ugye 1500 forint mar jo fizetesnek szamitott, a rendszervaltas utan meg nem annyira
hat Ok meg lettek szivatva
/nem a parttitkarokrol es z AFESZ elnokokrol beszelek/

2012.12.22. 00:58:00

@pappito:

a kivándorlók túlnyomórészt már kihasították a maguk részét az oktatási rendszerből, nem a legtöbb orvosi ellátást igénylő korosztályba tartoznak és nem is az életvitelszerűen segélyből élők közé.

De, feltételezem, te sem gondoltad komolyan h a népességelszívás Mo-nak biznisz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.22. 01:00:02

@spangola: paternostert en is utalom, lehet sok van amerikaban en meg itt nem lattam, utoljara Penzugyminiszteriumban hasznaltam otthon
ha belepek a liftbe, alapbol koszonok es koszonnek vissza
hat egyutt utazunk, valamit csak kell mondani
egy havarju doszt eleg-odavissza

spangola 2012.12.22. 01:00:59

"62 folott/akinek nem volt modja megtakaritani/ az ehenhal?
az allamnak, ha fejlett, meg kell oldani az oregjei ellatasat"

Az én korosztályomnak már nem lesz nyugdíja, kész tényként közölték velünk a tévében.

Igen, éhen fognak halni.

Milyen fejlett állam? Magyarország nem az.

Amúgy jelenleg annyit az éhenhalásról, hogy vidéken rengeteg a munkanélküli, és nem csak cigányokról beszélek, akik nem jogosultak a Fidesz által 9 hónapról levitt max. 3 hónap munkanélküli segélyre,
így ők a helyi jegyzőtől az eddigi 28.500,- Ft helyett a Fidesz által levitt kb. 23 ezer Ft-ból élnek,
ja, és egy családban csak egy ember kérheti.

Szerinted ők miből élnek?
A Fidesz azt mondja, a sikeres közmunkaprogramból.

Na, ez abból áll, hogy napi 8 órát dolgoznak a polgármester kertjén, kapnak érte kb. 44 ezer forintot egy hónapra, majd' felét a minimálbérnek, de...
sorban állnak azért, hogy bejuthassanak a közmunkaprogramba, ugyanis nincs hely.

Fingom nincs, hogy Kelet-Magyarországon miből élnek az emberek.

Éhen halnak, ahogy a 20-30 év múlva épp nyugdíjasok is éhen fognak halni.

Ja, most a Fidesz behozta, hogy spórolni kell, a végstádiumos rákosoknak nem fizetik a drága sugárt, kemót és a gyógyszereket.

Meglesz a ráta, hogy az orvos havonta hány betegnek adhat reményt a kezeléssel, és hánynak nem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.22. 01:01:51

@Greetings from Piresia: nade ingyen akarnak tanulni most is, azutan lepnek le 30 evesen....
hat akkor legyen tandij
vagy "roghozkotes"
ami egy hulye szo, azt jelenti ha lelepnek fizessek ki amibe kerultek
en helyeslem

spangola 2012.12.22. 01:03:52

@hagyma: én nem helyeslem, nagyon nem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.22. 01:04:21

@spangola: Te lefested az armageddont
en ebben nem hiszek
adokbol es jarulekokbol minden orszagnak amelyik normalis ki kell tudni fizetni a megelheteshez szukseges nyugdijat
termeszetesen akkor ha az illeto nyugdijas dolgozott is eleteben
aki nem, az itt is hajlektalanszallon talalja magat, de meg ott is kap enni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.22. 01:06:37

@spangola: ez igy van jol
mindenkinek mas a velemenye
itt amerikaban vagy fizetnek
es kurva sokat
vagy szuperul teljesitenek, sportban, tanulasban
vagy dolgoznak az egyetem mellett
esetleg alairnak 10 evet a hadseregbe
es hat itt is van hitel
amit optthon akarnak a diakok az itt kizart, nem mukodik

spangola 2012.12.22. 01:07:30

"adokbol es jarulekokbol minden orszagnak amelyik normalis ki kell tudni fizetni a megelheteshez szukseges nyugdijat"

Hú, elhiszem, hogy az USA-ban élve ez lehetetlennek hangzik,
de így van.
Mi az, hogy minden normális ország. Ez már nem normális ország.

Értsd már meg, hogy tudatták velünk, ha nyugdíjat akarunk lépjünk be önkéntes nyugdíjpénztárba, mert nem lesz nyugdíjunk nekünk már!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tévéműsor is foglalkozott vele, Házon kívül vagy ilyesmi.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.22. 01:10:10

@spangola: ha vonjak a nyugdijjarulekot, akkor nyugdijat is fizetni kell es fognak is, ahogy most is fizetnek
az mondjuk nem lenne baj, ha a mai fiatalok tobb gyereket szulnenek, de hat nem akarnak, mert az faraszto

2012.12.22. 01:12:11

@spangola:

nézd, én nem hiszem, h éhen fognak halni, de ha mégis, az csakis annak a generációnak a felelőssége.

Talán nem kellett volna tömegesen egykézni meg tömegesen viszolyogni a gyerekvállalástól évtizedeken át és akkor lenne, aki fizesse a nyugdíjat. A háború után a legnagyobb szegénységben is voltak 5 gyermekes magyar családok, ehhez képest az állítólag jóléti Kádár-rendszerben volt olyan évtized, amikor több volt az abortusz mint az élveszülés.

Nyugaton is ez lesz amúgy, csak ők előbb lenyúlják Kelet-Európa gazdaságilag aktív népességét és majd pár évtizeddel később mennek tönkre az elöregedésbe + eliszlámosodásba.

spangola 2012.12.22. 01:12:51

Értsd meg, hogy ha a mai magyar diákok ott élnének, ahol te, akkor szívesen aláírnák, hogy ingyenes oktatásért cserébe 10 évet az usában fognak dolgozni.Röhögve aláírnák!!!!!!

De itt ez felér egy öngyilkossággal!

Igazuk van, hogy tüntetnek, mert ezzel a kormány bevezette Magyarországon azt, hogy a gazdag szülők gyerekei tudnak majd csak tanulni, a csóró szülőké nem.

Arról nem beszélve, hogy amikor ellenzékben volt a mai diktatúra képviselője, a Fidesz, akkor még nem ezt mondták, ez ellen emelték fel a hangjukat, most meg ők hozzák be?!!!!!!!!!!

Nem mindegy, hogy hová kötöm magam 5-10 évre, USA vs. Magyarország, nincs a kettő egy szinten.

spangola 2012.12.22. 01:15:40

@hagyma:
"ha vonjak a nyugdijjarulekot, akkor nyugdijat is fizetni kell es fognak is, ahogy most is fizetnek
az mondjuk nem lenne baj, ha a mai fiatalok tobb gyereket szulnenek, de hat nem akarnak, mert az faraszto"

Most egy ország hördülne fel ezen, ha ezt olvasná.

Elmondom, hogy miért nem szülünk, nem szülök én sem:
mert NEM MEREK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nem merek és nincs rá lehetőségem, nincs biztosítva az, hogy vissza tudok menni dolgozni, nem tudnánk csak a férjem fizetéséből élni, amíg itthon vagyok a gyerekkel.

Ezért nem szül senki.

Kb. 2 éve egy átlag magyar párnál már mindkettőjük fizetésére szükség van a havi megélhetéshez.

2012.12.22. 01:16:54

@spangola:

ez blabla szöveg, kifogáskeresés.

Az a baj, h borzasztóan elkényelmesedtek a modern társadalmak, ez okozza a pusztulásukat is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.22. 01:19:43

@spangola: amerikaba nem kell senkinek kotni magat
nem igazan akarnak innen elmenni, igy ez szoba sem kerul
ez igy van a vilagon a gazdag gyerekeket befizetik a szuleik
a szegenyek meg vagy dolgoznak az egyetem mellett vagy alairnak mindenfelet
joreggelt kivanok:)
@Greetings from Piresia: kicsit demagog vagy, de sok igazsagod van
ettol a masod-harmaddiplomatol felall a szor a hatamon
dolgozni kene
meg gyerekeket nevelni

2012.12.22. 01:19:44

@spangola:

"Nem mindegy, hogy hová kötöm magam 5-10 évre, USA vs. Magyarország, nincs a kettő egy szinten."

az USA-ban a növekvő munkanélküliséggel a diákhitel lesz a következő kidurranó lufi, úgyhogy erre azért ne vegyél mérget.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.22. 01:22:01

@spangola: mert akkor szerinted ugy helyes hogy tanulok allami tamogatassal jobb esetben 4-5 mas esetben 8-9 evet
azutan 30 evesen megkosszonom es lelepek londonba?
valami nem franko

xylon 2012.12.22. 01:22:09

@Greetings from Piresia: a delieket kiveve minden nyugateuropai orszag bevandorlocelpont, ebbol fogjak meguszni nem a K-europaiakbol, bar ketsegtelen hogy akik lelepnek az K-europaban hianyozni fog. De en meg most is azt gondolom hogy ez gumicsont, kisebb a jelentosege mint ezt probaljak beallitani.

Aki el akart menni az elment, kb most mar lehet latni hogy mennyi (kb durvan 3-4%) es ezek nem is vegleges letelepedok, benne vannak a camdeni pizzasfiuk meg az aupairek. Ez be fog allni egy stabil 3%ra. Ennel nagyobb kivandorlasra nem kell szamitani mivel a nyelvtanulas tovabbra se tul jo a nyugat szamara ertekes melosbol meg nem kepez Magyarorszag (de a tobbi keleti se) eleget.

spangola 2012.12.22. 01:24:20

@Greeting@Greetings from Piresia: Fú, anyám borogass!
Persze, hirtelen mindenki elkényelmesedett a gazdasági világválságban, ami egyébként nem is világválság, mert már szinte sehol sem érezhető, de nálunk annál inkább.

Hirtelen mindenki inkább napi 8 + 2-3-4 órát túlórázik, mert az olyan kényelmes. Túl kénylemes a mai harmincas nők élete?

Túl kényelmes, hogy hajnalban megyünk, túlóra után éjjel érünk haza, háztartást vezetünk, plusz még esetleg mellette tanulunk is? Aztán örülünk, ha hó végén félre tudunk tenni a kitelepülés előkészítésére.

Hát, igazad van, túl kényelmes az élet, ezért nem szülünk. Nincs kedvünk gyereket nevelni. Pedig genetikailag belénk van oltva, de a mi generációnkban valami génhiba történhetett. s from Piresia:

2012.12.22. 01:24:36

@hagyma:

na ja, egy orvos kiképzése félévenként 1 millió HUF, az 6 év alatt 12 millió HUF, vagyis két kisebb panellakás ára.

Állítólag nekem mezei adófizetőként ezzel az összeggel kellene hozzájárulni ahhoz, hogy szegény, éhező Norvégiának legyen még egy orvosa.

Röhej.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.22. 01:24:38

@spangola: ez azert nincs teljesen igy. Aki tenyeg akar tanulni, es szegeny csaladbol szarmazik, ( es nem ir ala az allammal) az lehet elobb elmegy dolgozni, es utana szerez diplomat, sajat keresetbol. Vagy alaair ceggel.
Na szoval nem lehetetlen nagyon szegeny csaladbol sem, bar sokkal nagyobb erofeszites, az biztos.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.22. 01:27:43

@Greetings from Piresia: erre ne vegyel merget
akiket pl en ismerek
kozeposztalybeliek fokent
azok meloznak
meloznak pl 6 honapot kemenyen
azutan abbol befizetnek 1 evre es negyen-oten berelnek lakast
vagy, ami nagyon gyakori alairnak a hadseregbe es ott akkor tanulhatnak ingyen, csak benne van a pakliban, hogy neha 1 evre ki kell ugrani afganisztanba, irakba
a felesegem mindharom gyereke igy szerzett diplomat es volt mind kint is....a lanya Irakban a fiai afganisztanban
kivancsi lennek mit mondana egy romkocsmas bolcsesz, hogy OK tanulhatsz ingyen de 10 evig katonanak kell lenned /altalaban hetvegenkent/havonta, neha osszetartas stb/ es esetleg ki kell ugrani oda, ahol lonek

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.22. 01:27:59

@hagyma: hagyma ez meg nem korrekt toled. Nalatok az egesz csalad lelepett, te is , volt feleseg is, gyerek is es te vonsz masokat felelossegre , miert megy el ? Erdekes.

Csak azert mondom, mert erdekesek az osszefuggesek :
tanult 4-5 evet ( netan 8-9et) - stimm, 4 ev allami, 4 ev koltsegteriteses
lelep 30 evesen - stimm
londonba- stimm.

spangola 2012.12.22. 01:28:10

@tildy:): De ez akkor is negatívan diszkriminálja a szegény családok gyermekeit.

spangola 2012.12.22. 01:29:36

@hagyma: Én több megye több hadkiegészítő parancsnokságára jelentkeztem katonának, és tudod mit mondtak:
diplosmás nem kell, főleg nő nem.

xylon 2012.12.22. 01:31:49

@Greetings from Piresia: Na ez am a logika. Szoval ha a norvegok kifizetik a 12misit es az osszes orvos lelep, akkor majd olyan baromi jo lesz igaz.

Ra kene jonni hogy az orvoselvandorlas az orvosok fizetese miatt van. Pont. Amig ez nem emelkedik legalabb egy iparban dolgozo mernok fizeteseig addig nincs mirol beszelnunk.

A gyerekvallalasrol: Ahogy mondod az egykezes miatt nincs gyerek (aki ma mar adofizeto lenne), szoval magasak az adok, a nyugdijakat meg politikai okobol emelik. Igy egy atlag melosnak nincsenek tartalekai, amibol gyereket nevelhetne.

A nyugdijakat le kell csokkenteni a netto atlagber 70% (jelenleg tobb az atlagnyugdij mint az atlagber). Ez rendbetenne a koltsegvetesi egyenleget es a maradekbol helyre lehetne tenni az oktatast es az egeszsegugyet. Ami marad az meg mehetne gyerektamogatasra.

spangola 2012.12.22. 01:33:15

@xylon: Azt én is tudom családi körökből, hogy elég sokan elég magas nyugdíjat kapnak.

spangola 2012.12.22. 01:35:02

@xylon: Már nem egykézés van, baráti körömben egyet sem mernek bevállalni, csak a nagyon vallásosak, akik anyagilag is megtehetik amúgy is.
Mi vallásosak vagyunk, nemrég házasodtunk, de nem merünk gyereket vállalni.

2012.12.22. 01:37:18

@spangola:

"Pedig genetikailag belénk van oltva, de a mi generációnkban valami génhiba történhetett."

Nem értek a genetikához, de vlszg bizonyos kulturális hatások ölhették ki ebből a posztmodern társadalomból a szaporodási ösztönt.

Amúgy nincs ebben semmi meglepő, volt már sokszor ilyen a történelemben, csak mi hisszük azt h ez valami újdonság: pl. Róma is így pusztult ki, h a házaspárok elkezdték egyfajta haverságként értékelni a férfi-nő kapcsolatot (modern értelmezésben ld. Ibsen), a gyermekről meg lemondtak + más kultúrákban is megvolt az analógia. Érdemes elolvasni Oswald Spenglertől A nyugat alkonya c. művet - a mi dekadens posztmodern embertípusunk régi ismerős a hanyatlóban lévő civilizációkból, nincs benne sok újdonság.

spangola 2012.12.22. 01:40:31

@Greetings from Piresia: Nem filozófiai oka van a mai magyar népszaporulat-csökkenésnek, hanem csupán gazdasági!

ez ennyire egyszerű, nem kell túldimenzionálni.

xylon 2012.12.22. 01:47:45

@spangola: @Greetings from Piresia: Ez szamomra is egyertelmu. Magyarorszagon a keves gyerek anyagi okok miatt keves. A kulturalis ugyek max nyugaton jonnek ki, itt tenyleg varnak 35 eves korukig a gyerekkel mert van annyi penzuk hogy elvezzek a gyerek nelkuli eletuket. Otthon szerintem a fiatalok sose voltak olyan gazdagok hogy kulonosebben szamitson hogy van-e egy ket gyerek vagy nincs.

Amlin Jack Bauer 2012.12.22. 01:49:46

Api papi, jól nyomod. A kamutkiálltó irigy Firga bácsikra nénikre halgass. Az irigység egyébként is magyar betegség.
Eléggé hasonlóan látjuk ezt a LND projectet.
1. Ha jó vagy akkor tényleg küldenek repülőjegyet az interjúra, én is így jártam.
2. Talán nem naívak, hanem jóhiszeműen naívak
3. Vegyél motort, legalább 125cc-et, ahhoz csak egynapos CBT vizsga kell. Mióta leválasztottam magam a BKV-ról akarom ondani LKV(TFL) azóta sokkal jobban érzem magam magam
4. Hol van az a falafeles? Ird meg magánba. Cserébe adok egy félkínai kifőzdét
5. Szervezünk esti bajnokságba focicsapatot, jössz?

2012.12.22. 01:57:14

@spangola:

Kizárt, hogy gazdasági oka legyen. Kérdezd már meg a nagyszüleidet/dédszüleidet, h milyen körülmények között éltek és azon körülmények között hány gyerek született az ismeretségi körükben.

Ez csak egy egyszerű választás kérdése.

Te - ahogy fogalmaztál és ahogy a mi korosztályunk általában fogalmaz - a gyereket "vállalnád", mint afféle terhet, amit magunkra kell venni, h minden "jóról" lemondhassunk az életben. A boldog fiatal évekről, a "Carpe diem"-ről stb. Másnak meg egyszerűen jön, neki a gyerek egy áldás és megoldja. De ez a szűk kisebbség. Ma 90%-nak a gyerek egy sima fogyasztói döntés. Este leül, megvakarja az állát, lássuk csak mire futja:

a. IPad 3 16GB, 3g-vel, wifi-vel
b. fajtiszta golden retriever, kombicirkós kutyaházzal
c. gyerek, csak nehogy hármasikrek legyenek.

Elkezd gondolkodni, rájön h ha az ipad nem jó, azt vissza lehet vinni a boltba, a golden retrievert is el lehet ajándékozni, de a gyerek, na ha az nem válik be akkor gáz van. Noch dazu még az iphonet se tudja évente lecserélni.

Ezzel az esetek 90%-ában el is dőlt a dolog.

2012.12.22. 02:03:21

@xylon:

"Szoval ha a norvegok kifizetik a 12misit es az osszes orvos lelep, akkor majd olyan baromi jo lesz igaz."

Nem mondtam ilyet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.22. 02:03:55

@tildy:): en 20 evet meloztam tizet adoztam is ugye elotte nem volt de nyj volt es sosem fogom igenybevenni
a volt felesegem annya-apja es az en edesapam meg nyugdij elott meghalt....
40 ev melo utan/ 3 muszak dohanygyar/ stb.
anyukamat a noveremmel rendszeres havi segellyel tamogatjuk...
szoval nincs lelkiismeretfurdalasom
amugy nem rad gondoltam, foleg hogy Te letelepedesi szandekkal mentel, ami nekem mindig sokat jelent, mert azok valoszinuleg nem mennek vissza, mint pl en sem
de aki tanulni akar, hogy utana kulfoldon ervenyesuljon, az vagy fizessen, vagy eleve tanuljon kulfoldon
allitolag csomo helyen ingyenes...
@spangola: hat idejutott a magyar hadsereg
ahol meg a laktanyakat is biztonsagi orok oriztek:)
viccorszag

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.22. 02:08:15

@Greetings from Piresia: es akkor meg el kell menni minden nyaron tuneziaba, spanyolba stb.
mert nehogy ma ne nyaraljunk

pappito · http://pappito.com 2012.12.22. 03:47:28

@Greetings from Piresia: "kivándorlók túlnyomórészt már kihasították a maguk részét az oktatási rendszerből, nem a legtöbb orvosi ellátást igénylő korosztályba tartoznak és nem is az életvitelszerűen segélyből élők közé."

szépívű, habos levegőre támaszkodó demagógia, grat. bocs, de kicsit nevetséges vagy ezekkel a határozott, kategorikus marhaságokkal. Akárhova tartoznak, valamiért elmentek, nem terheli a munkaerőpiacot sem a szoc ellátórendszert sem az eüt, mert nincsenek Mo-n, és ha ott lennének is jó eséllyel munkanélküliek lennének.

"De, feltételezem, te sem gondoltad komolyan h a népességelszívás Mo-nak biznisz."

Nyilván biznisz, különben tenne valamit.

Szokd a gondolatot, hogy mindenkit az aktívak tartanak el, csak most azt hiszed, hogy az a pimf lóvé amibe az oktatás kerül az államnak az most éppen közszájon van. Meg az elvándorlók is. (meg ez egy ilyen témájú blog - jé)

Az elvándorlók mellett (akik között van mindenki nem csak a diplomás bár a diplomás is lehet, hogy maga fizette az iskolát) ott van az adócsaló vállalkozó, a nyugdíjas, a kismama, a az állami alkalmazott, a táppénzcsaló, a munkanélküli, a munkaképtelen, a katona, a tűzoltó meg az elfekvőben levő - ezeket mind neked kell eltartanod, meg persze az összes MÁV-ot, királyi TV-t, milennáris kummantósdit, könyvtárat, minisztériumot, békemenetet, meg azokat akik éppen ennek a kormánynak a seggében vannak anyagilag érdekelve.

Ha ebből neked az a párzer diák tanulmányi költsége és párezer maradó nagymama nyugdíja a sok - hát toporzékolj itt nyugodtan és követelőzzél.

Amúgy én tandíj és diákhitel párti vagyok + szociális ösztöndíjak rászorultsági alapon, de ehhez az egész rendszert fel kell forgatni és Mo-n eddig semmi komolyat nem mert felforgatni senki. Eü, nyugdíj, stb.
Az nem úgy megy, hogy aláiratunk egy teljesen értelmetlen papirt, hogy 10 évig Mo-n dolgozik majd a delikvens. És ha nem lesz mit? Bevonják az útlevelét?

Nem azon kéne inkább elgondolkozni, hogy miért nem Mo-ra jön tanulni fél európa?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.12.22. 04:29:53

@spangola: "Néhol van az az ajtó nélküli lift, amit amerikai filmekben látni irodákban van csak, ahová be kell lépni, meg ki kell lépni, na, attól rettegek. "
Erre en is emlekszem, valamelyik Miniszteriumba jartam be annak idejen tobbszor, es ott volt. Ugy hivtak "pater noszter", allitolag azert, mert mindenki elmondott egy Miatyankot, mielott belepett, ui. nem tunt eleg biztonsagosnak :))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.22. 04:33:59

@Zsuzsi65: penzugyminiszteriumban volt az tuti
azt nem ugy hivjak hanem az a neve

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.12.22. 04:42:18

@hagyma: @pangola: ez igy van jol
mindenkinek mas a velemenye
itt amerikaban vagy fizetnek
es kurva sokat
vagy szuperul teljesitenek, sportban, tanulasban
vagy dolgoznak az egyetem mellett
esetleg alairnak 10 evet a hadseregbe
es hat itt is van hitel
amit optthon akarnak a diakok az itt kizart, nem mukodik "

Ezzel tul.kepp en is egyetertek, szerintem az otthoni diakok - bar ketsegtelen, hogy sokan mar most is dolgoznak egyetem mellett stb. - azert meg mindig kicsit hasonloan gondolkodnak, mint a szocializmusban szocializalodott generacio. Ugy gondoljak, az ingyen oktatas "jar" nekik. Sajnos a kapitalizmusban semmi nem "jar". Ahogy Hagyma is irta, itt Amerikaban, ha egyetemre akarsz menni, vagy tenyleg nagyon jonak kell lenned, hogy bejuss egy allami (de meg az sem teljesen ingyenes) egyetemre, vagy dolgozol mellette (nem is keveset), esetleg kiugro sport v. mas teljesitmeny eseten kapsz magas osztondijat, netalan 1-2 evre elmesz egy community college-ba, majd onnan attranszferalsz egy 4 eves college-ba. Ny-Europaban nem tudom, milyen a helyzet, de gyanitom, hogy ott sem konnyu. sajat tapasztalatbol beszelek, a lanyom most elso eves egyetemista, es dolgozik estenkent:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.22. 05:05:30

@Zsuzsi65: itt mindenki dolgozik
ezt nem ertik otthon

kék madár 2012.12.22. 05:24:14

@Greetings from Piresia: az en rokonaim nem iPad es golden retriever kozott valasztanak, hanem parizer vacsorara vagy a villanyszamla kozott. Uj cipo mar nem is nagyon merul fel. Es Pesten laknak, dolgoznak, orulnek ha megkapjak a a fizetesuket, de amit te irsz az egy demagog baromsag

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.12.22. 08:23:21

Látom elfajultak kissé a dolgok, mint rendesen:)
Nekem spec tetszett a poszt, ami arról szólt, hogy valaki hogyan éli napjait odakünn. Még akkor is, ha nem kezdett minden mondatot úgy, hogy "szerintem", meg "az a véleményem", meg hogy "én úgy látom". Nyilván mások másképp látják, ha meg valaki tényleg 1-2 poszt alapján akar külföldön boldogulást keresni, akkor már inkább menjen bekötött szemmel.
Sok igazság van Greetings from Piresia szavaiban, nem is tudom miért kell azonnal támadni vkit, aki más megvilágításba helyez dolgokat. Nem mondom, hogy 100%-ban értek egyet, de miért ragadnám ki azt amivel nem tudok azonosulni, mikor az számomra csak azt jelenti, hogy nem vagyunk egyformák.
Én pl nem értem mi ez a hiszti a felsőoktatás körül, (nekem inkább amolyan jéghegycsúcs-féle dolognak tűnik) illetve azt nem értem, hogy miért hiányzik mind a mai napig a munkára, annak örömére és megbecsülésére nevelés. Különös tekintettel a kétkezi munkára. Ugyanis a jó szakmunka-képesítés , asszem ma jobban kifezetődő Mo-on mint a diplomák jelentős hányada.
És, bakker, ha mindenki olyan baromi okos lesz ki a fene fog kenyeret sütni?
Pl. azt sem értem, hogy valaki hogyan képes napi irodai tevékenysége után konditeremben emelgetni a súlyokat, ahelyett, hogy Random Juli néninek felhasogatná a téli tüzelőt, vagy segítene cipekedni a vadidegen(!?) szomszédnak a költözésben, vagy bármi.
Ott is lapul némi értelem Greetings from Piresia bejegyzéseiben, hogy a történelem bizony nem kevésszer ismétel....
Ja igen, és a filozófia nem ok, nem okozat, csak egy aspektus.
Momentán ennyi, köszönöm a figyelmet :)

tableno 2012.12.22. 09:51:09

@lendkívül magas langú embel Lómában: Greetings from Piresia egy demagóg fasz. Megértem, hogy kivándorlásellenes, hiszen szép jövő várja otthon a NER-ben. Ha így folytatja, első sorban vonulhat majd a következő Békemeneten!

Ad 1: Na de hogy valami konkrétat is mondjak, akkor lenne igaza, ha a kivándoroltaknak lett volna VÁLASZTÁSUK. Ugyanis nálunk még nem volt sem hallgatói szerződés (ami végülis elfogadható, amennyiben nem egyoldalú, és pl benne van, hogy a végzett diáknak segítenek otthon elhelyezkedni), sem fizetős egyetem. Ja, ami pedig az általános- és középiskolát illeti, az KÖTELEZŐ volt, ha nem tanultál az állam pénzén, elvitt a rendőr bácsi, bizony! Sőt, arra sem volt lehetőség, hogy külföldön tanuljon az ember. Tehát UTÓLAG követelni valakitől annak az árát, amit nem ÖNKÉNT vett igénybe, hááááát...

Ad 2: én speciel mire kivándoroltam, már dolgoztam otthon annyit, hogy még a most bevezetendő hallgatói szerződések feltételeit is teljesítsem, és mivel bejelentett munkával nagyon jól kerestem, valószínűleg több adót fizettem be, mint sokan egész életükben (persze ők jó magyar gojmotoros vállalkozók, úgyhogy az OK).

Ad 3: anyám élete jó részében háztartásbeli volt, illetve félállásban dolgozott, hogy felnevelhesse a gyerekeit, és ezáltal hozzájáruljon a Haza jövendőjéhez. Áldozatos munkáját a Haza minimálnyugdíjjal hálálja meg. De persze ezt is el kell tőle venni, hiszen a fia, az a galád, külföldön dolgozik, ezzel megtiporva a Nemzet becsületét. Az persze senkit sem érdekel, hogy ha a tékozló fiú hazatérne, valószínűleg még neki is munkanélküli segélyt kéne fizetni, de legalább nem a gaz Nyugat jólétét építené, és ugye a legfontosabb, hogy a szomszéd tehene is megdögöljön!

Ad 4: a kint élő magyarok ÉRTÉK a hazának, és ezt olyan országokban, ahol nem demagóg politikusok seggében tartják a fejüket a zemberek, nagyon is jól tudják. Ugyanis például a kint jól keresők TÁMOGATJÁK az otthoni családtagjaikat, ÖNKÉNT. Sőt, amikor aljasul hazajárnak mondjuk megcsináltatni a fogukat, FIZETNEK a szolgáltatásért, mert a nagy többségük nem TB-csaló (bár az igaz, hogy aki képes elhagyni ezt a tejjel-mézzel folyó Kánaánt, az csak utolsó gazember lehet!). Ja, és olyan is van, aki az ebül szerzett jövedelméből még LAKÁST is vesz otthon. Szóval a rohadt emigránsok PÉNZT hoznak kűfődrő', ingyér'! (már ha hagyják őket). Még olyan is akad, aki pár év mulva haza is térNE (bár az igaz, hogy aki egyszer is kitette a lábát a SZENT HATÁROKON kívül, azt örökre kiveti kebléből a Nemzet), és esetleg kintről pénzt, befektetést, tudást hozna. Ha megteremtenék hozzá az INTÉZMÉNYI feltételeket.

Szóval kedves piréz testvéreim, lehet démonizálni a migrációt, de akkor lesztek szívesek betiltani a gravitációt is, mert kb ugyanannyi az értelme a kettőnek!

tanato 2012.12.22. 10:08:27

@tableno: Ez,ez tetszik,erről az oldalról még csak te világítottál rá:Mármint hogy a kintiek milyen súlyos összegekkel támogatják az itthoni családtagokat,szülőket,testvéreket.Való igaz sokan lakást is vettek a családtagoknak itthon/pl.az én közvetlen rokonságomban is az egyik 20 éve Németországban élő nagymama,mindkét itthon élő unokájának vett egy-egy lakótelepi lakást./Én is úgy gondolom a pénzügyi egyenleg pozitív az ország számára.Amit meg a végzős diplomásokról ír G.Piréziából,hogy pl. nálunk orvosoknál,nem nagyon kellene verni a csalánt,mert 1990 -es évek elején Romániából majdnem egyidőben 2000 körüli orvoslétszám érkezett,amiért sem az illető dokik,sem a Magyar Állam nem fizetett utólag a Román Államnak,pedig azok meg a román adófizetők pénzéből lettek kiképezve.Én úgy gondolom ha nagyon verjük a csalánt diploma visszafizetés ügyében,fel fognak ébredni Csipkerózsika álmukból a román illetékesek,és követelni fogják a kb, kétezer kollégám képzési költségét is.

2012.12.22. 10:36:02

@tableno:

igazából a te stílusod demagóg - én eleve gazdasági kérdésekről beszéltem, nem politizáltam, te mégis el nem hangzott politikai állásfoglalásokra nyomod ezt a küldetéstudatos, frusztráltan gyűlölködő verklit. Olyanok vagytok mint szegény Móricka, akinek mindenről "az" jutott eszébe - én a helyetekben inkább élvezném odakint h végre bejött az élet, letörnék egy szép nagy kolbászdarabot a kerítésből, majszolgatnám, de arra semmiképp se pazarolnám az időmet, h ilyen és ehhez hasonló frusztrált kirohanásokkal gyalázzam Mo-t a szabadidőmben. A fészekpiszkítókat eleve mindenhol rühellik, szóval ha már ide nem kellettél, legalább az angolok előtt ne égesd magad az ilyen szintű dumákkal, mert így senki nem fogja neked elhinni odakint, h hosszú távon is jó angol leszel. :)

"Áldozatos munkáját a Haza minimálnyugdíjjal hálálja meg. De persze ezt is el kell tőle venni, hiszen a fia, az a galád, külföldön dolgozik, ezzel megtiporva a Nemzet becsületét."

Dehogy kell elvenni, éppen az a cél, h ne kelljen elvenni. Te fogod fizetni a járulékot, h legyen neki nyugdíja.

Vagy nem akarod fizetni a járulékot anyukád nyugdíjához?

"Ugyanis például a kint jól keresők TÁMOGATJÁK az otthoni családtagjaikat, ÖNKÉNT."

Ez blablaszöveg és ellenőrizhetetlen, különösen, amikor csupa nagybetűvel ÖN-KÉNT történik. :D

A járulékfizetés, tiszta, egyszerű ellenőrizhető dolog, ha a kivándorlók egy nagy, külön nekik/általuk létrehozott alapba fizetik a járulékot, akkor az egyes járulékfizető kiesése sem veszélyeztetné a szülei nyugdíját, ha pedig az úgyis kevésnek találnák a nyugdíjat, akkor ÖN-KÉNT lehetne további juttatásokat küldeni a szülőknek.

tableno 2012.12.22. 10:43:43

@Greetings from Piresia: annyit értesz te a gazdasághoz, mint lángossütő a részecskefizikához. Nekem mondjuk két diplomám van belőle, de a szakértelem az ugyebár bolsi trükk. Ja, és nem a hazámra köpködök, hanem a hozzád hasonló senkiháziakra, akik tönkreteszik.

2012.12.22. 10:53:54

@tanato:

"Mármint hogy a kintiek milyen súlyos összegekkel támogatják az itthoni családtagokat,szülőket,testvéreket."

Hát akkor gond egy szál se! Befizeti a járulékot a külön nyugdíjalapba, a (magán)biztosító kiosztja a nyugdíjat a szüleinek, és, ha úgy gondolja, akkor még ezen felül is támogathatja őket!

Csakhogy végre egyetértünk a célokban.

"Én úgy gondolom ha nagyon verjük a csalánt diploma visszafizetés ügyében Csipkerózsika álmukból a román illetékesek,és követelni fogják a kb, kétezer kollégám képzési költségét is."

Hát ezen itt max egy jó nagyot fognak röhögni. Azok az orvosok még hivatkozhatnak arra - egyébként álnaivan - h ők nem tudták, h a román állam nem Mo-nak akart orvost képezni a saját pénzén, elvégre annyira szeretnek minket.

Aki viszont jövő szeptembertől beiratkozik az egyetemre idehaza, annak világossá kell tenni h ezt a bulit mi nem a svéd egészségügy fejlesztéséért finanszírozzuk.

A kettőt egy lapon említeni, na ez a demagógia.

nigara 2012.12.22. 10:59:34

@Greetings from Piresia: hát, nem tudom megállni... jópár kommentedet visszaolvastam. Te vagy a demagóg, de nagyon.

2012.12.22. 11:00:09

@tableno:

"annyit értesz te a gazdasághoz, mint lángossütő a részecskefizikához. Nekem mondjuk két diplomám van belőle, de a szakértelem az ugyebár bolsi trükk. Ja, és nem a hazámra köpködök, hanem a hozzád hasonló senkiháziakra, akik tönkreteszik."

bocsi, de még mindig nem válaszoltál arra a kérdésre, h fogod-e fizetni a járulékot anyukád nyugdíjához?

tanato 2012.12.22. 11:08:01

@Greetings from Piresia: A kettő ugyanaz,a pofátlanság ott van,hogy mi vatikáni valutával fizettük ki az "ajándék" orvosok képzési költségeit a kiképző állam/ok/ adófizető állampolgárainak,viszont akiket mi képzünk ki ,azok "árát" viszont vissza akarjuk kérni kamatostul az illető országtól.A szemtelenség iskolapéldája,ami a tied az az enyém is,ami meg az enyém ahhoz neked semmi közöd.

tableno 2012.12.22. 11:18:31

@Greetings from Piresia: Mármint be a közös feneketlen zsákba? Nem. Én egy másik EU-országban fizetek adót és járulékot, például abból kapja Magyarország az EU-támogatásokat. Jó pár milliárd eurót. Majd kéretik azt is visszautalni a számlámra, ha az anyám nyugdíját azért veszik el, mert nem otthon fizetek adót. Amúgy meg közvetlenül támogatom, viszont abból a pénzből te egy kanyit sem fogsz látni, bármennyire szeretnéd rátenni az enyves kezed!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.22. 11:18:55

@spangola: En inkabb azt mondom, inkabb kiszamithatatlansag miatt. Egy gyerek legalabb 18 ev felelossegvallalas. ( meg orom, meg sok mas egyeb is)
De ha olyan durva mertekben valtoznak a dolgok, mint ahogy otthon....

@lendkívül magas langú embel Lómában: "Én pl nem értem mi ez a hiszti a felsőoktatás körül, (nekem inkább amolyan jéghegycsúcs-féle dolognak tűnik) illetve azt nem értem, hogy miért hiányzik mind a mai napig a munkára, annak örömére és megbecsülésére nevelés. Különös tekintettel a kétkezi munkára. Ugyanis a jó szakmunka-képesítés , asszem ma jobban kifezetődő Mo-on mint a diplomák jelentős hányada.
És, bakker, ha mindenki olyan baromi okos lesz ki a fene fog kenyeret sütni? "

En tudom. Ez a tuntetes csak reszben szol a tandij beveteserol. Ez inkabb tenyleg jeghegy csucsa, itt letta diakoknak elege abbol, hogy akarhogy tanulnak, nem tudjak mii varhato felveteli idejen.

Egyebkent meg ottthon is lehet kenyeret sutni:) Mi rendszeresen szoktunk.

@xylon: en meg ismerosi , csaladi korben csak igen alacsony nyugdijakrol tudok. Minbernel alacsonyabbakrol.

2012.12.22. 11:26:14

@tanato:

Hát ez elég torz szemlélet. Mi teljesen korrektek voltunk, évtizedeken át nyitottak voltunk a fogadásra, de nyitottak voltunk a küldésre is. Aki jönni akart jöhetett, aki menni akart mehetett. Miféle szemtelenségről beszélsz?

Bármikor mondhatjuk azt, hogy a jövőben nem kívánjuk államilag finanszírozni az orvosexportot, ők meg majd mondhatják azt, hogy rendben akkor mi se küldünk hozzátok, majd mindenki megoldja maga. Ennyi.

Egyébként abban is tévedsz, hogy a képzés költségeivel államok tartoznak egymásnak.

Nem mi tartozunk vele Romániának vagy Svédország nekünk, hanem minden egyes orvos a saját hazájának.

Lényegében a saját hazája adófizetőinek tartozik, akik megfinanszírozták neki két panellakás árából, h leléphessen Nyugat-Európába.

Erre azzal jönni, h "de én múlt héten is küldtem ám haza két 500 euróst faternak" - ezen itt max röhögnek egy jót.

2012.12.22. 11:33:43

@tableno:

szerintem alapvetően félreérted h ki kinek a pénzére próbálja meg rátenni a kezét ill. ki kinek mit fizet jelenleg és mit nem kíván fizetni a jövőben. :)

No mindegy, ezt a vitát valóban nem veled, hanem inkább rólad kell lefolytatnia az ittenieknek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.22. 11:34:38

@Greetings from Piresia: Mi van, ha fizetett a felsooktatasert, otthon? Arra is igen konnyen ra lehet huzni, hogy na de nem eleget!

2012.12.22. 11:42:26

@Greetings from Piresia: Hihetetlen mennyire beteg az humorod. :) Ha megnézed hányan élnek nyomorban vagy ahhoz közel kiderül minden. Trollkodsz. Villanyszerelő szaki ismerős albérletben tengődik, a gyerek eszi amit kap, új ruha nincs. Diplomások ketten nem tartanak el gyereket mérnöki végzettséggel és gyakorlattal. A dédszülők idejében az emberek többsége élt úgy, hogy a kútról hozta a vizet. Ez nem volt nyomor, a biztos megélhetés (lakás, kenyér) adott volt. Közel éltek a rokonok falun, az özvegyeket, árvákat segíthették.

Akit bármikor kitehetnek az utcára, válogatja a számlákat mit fizessen be, az 40-50%. Biztosan jól szórakozol, mi meg majd szűrünk.

2012.12.22. 11:44:28

@Greetings from Piresia: Élő fölmenők nélkül (mindenki beledöglött vagy döglik a munkában szerzett betegségekbe) semmit nem kell majd fizetnem. Semmivel nem fogok tartozni.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.12.22. 11:49:14

@Greetings from Piresia:
"Az ittmaradó többség szvsz teljesen méltányosnak és vállalhatónak tartja azt, hogy a kivándorló ne csak az ingyen kapott iskoláztatását vigye magával, hanem vigyen mellé egy-két nyugdíjast is."

Bocs, te tévedsz.
1. Ha csak az anyámat kellene eltartani a nyugdíjból, akkor nem jöttem volna ide, külföldre.
2. A jobboldal ott van eltévedve, hogy az emberi töke != bányakincs, vagy jó termöföldek.
Aki emberekbe invesztál, az kockáztat. Az ember egy szubjektum, érzései stb vannak. Ha a "befektetést" nem gondozzák, akkor az egész szart sem ér.

Tetszettek volna jobban figyelni az ország kifosztása közben ( ne adj Isten helyett ), hogy aq produktív réteg is jól érezze magát ... egyébként ez az egész helyzet a (gazd-pol ) elit sara : nem kellett volna annyit lopni hanem távlatosan kellett volna gondolkodni.

2012.12.22. 11:54:22

@tildy:):

én a jövőről beszélek, nem az eddigiekről. Akinek egyszer már megengedtük, h lehúzzon, az, rendben van, csináljon, amit akar. A kérdés nem ez, hanem az, h ezt a csapot a jövőre nézve is nyitva kívánjuk-e hagyni vagy sem.

@csaxólok:

A dédszülők idejében se csak falun éltek családok, akkor is volt nagyvárosi proletariátus, oda is születtek gyerekek, a mainál sokkal mostohább eü-szociális körülmények közé.

Röhejes, h vki fűtött lakásban, táblagép/notebook mellett ülve teát szürcsölgetve sírja vissza az elvesztett 1. vh utáni Mo "létbiztonságát".

tableno 2012.12.22. 11:55:51

@Greetings from Piresia: igazad van, tényleg nincs értelme a vitánknak. Én élem az életemet, és nem szólok bele a tiédbe. Te se szóljál bele az enyémbe, mert úgyis csak kiröhöglek... ;-)

2012.12.22. 12:05:35

@Greetings from Piresia: Vissza is sírhatom, a család paraszti és nemesi elvett földjeit! Valóban sok gyerek volt, és nem éheztek. A munkások rosszul éltek, de az iparosok már nem. Munkás pedig nem volt olyan sok. Fogamzásgátlásra, legális abortuszra lehetőségük nekik sem volt, így azt sem állíthatod, hogy ezt ők önként vállalták. Annyira volt önkéntes mint az éhezésük. Mivel ez így van csúsztatás amit írsz. Volt olyan csoport ahol az utódok számát korlátozták, de ott már volt vagyon és iskolázottság.

Egy netezésre alkalmas használt gép 30-40 ezer forint. Kevesebb mint a minimálbér - és van aki 5-10 éve amikor vette még jobban élt. Az internet havi 2-3 doboz cigaretta ára. Ezt jómódnak beállítani körülbelül olyan, mint a kamrában télre egy nagyobb darab szalonnát jólétnek nevezni.

Megértem, hogy valamilyen okból manipulálni akarod az embereket, de ez nem fog menni.

tableno 2012.12.22. 12:51:54

@Greetings from Piresia: piréz bagoly mondja verébnek! :-)

tanato 2012.12.22. 12:54:03

@Greetings from Piresia: Elfogadom az érvelésedet,ha előbb minden egyes Erdélyből idevándorolt orvos visszafizeti a képzési költségeit a küldő államának.Azután jöhetnek a kinti magyarok visszafizetései is,mivel előbb volt az erdélyi exodus ide,utána csak a mieink kintre.

spangola 2012.12.22. 13:17:00

@Greetings from Piresia: az még nem jutott eszedben, hogy a nagyszüleim azért voltak 16-an testvérek, mert dédanyámék az 1920-as, '30-as években nem voltak ellátva fogamzásgátlóval, gumióvszerrel?
PLUSZ mindig többet szültek, mert akkor még tüdőgyulladásBAN, torokgyíkban és a többi mindig meghalt vagy 4 gyerek a családban???

könyörgöm, ne hasonlítsuk már a 100 évvel ezelőtti szexuális életet és családtervezést össze a maival! Szerintem akkor még azt se tudták, hogy hogy működik egy nő menstruációs ciklus az egyszerű parasztasszonyok!

Azt is kifelejted a számításból, hogy sok vallásos család van, akik épp úgy nem vállalnak annyi gyereket, mint akik nem azok,
pedig nálunk szinte kötelező szinte rögtön az esküvő után 1 évvel gyereket szülni...

Plusz:
manapság sokan mentek (eddig) felsőoktatásba, elmentek a '20-as éveik vele, mert utána nyilván mindenki igyekezett elhelyezkedni.

aztán már hirtelen 30 lett valaki, de nem meri otthagyni a munkahelyét, mert ha vissza is veszik, 1 hónap után felmondanak neki.

Istenem, a gyakorlati életről halvány gőzöd nincs, csak filozofálgatsz, meg szociológust imitálsz,
de ez a való világ.

spangola 2012.12.22. 13:22:54

@kék madár: "

@Greetings from Piresia: az en rokonaim nem iPad es golden retriever kozott valasztanak, hanem parizer vacsorara vagy a villanyszamla kozott. Uj cipo mar nem is nagyon merul fel. Es Pesten laknak, dolgoznak, orulnek ha megkapjak a a fizetesuket, de amit te irsz az egy demagog baromsag"

Kösz, leírtad 1 mondatban tömören a lényeget. Hol él ez az ember?

spangola 2012.12.22. 13:32:26

@Greetings from Piresia: Bocsánat, bocsánat, miért is rugózunk a mai Mo-on járulék és adófizetésről, amikor bocs, de a munkahelyek nagyrészében fekete- és szürkefoglalkoztatás van?

Régen az volt a divat, hogy 8 órára jelentettek be valakit, többi boríték, jó esetben.

Ma már 4 óra részmunkaidőre jelentik be az embereket.

Ebből mennyit járulélékot, ill. ma már szociális hozzájárulási adót vagy mit fizet utánunk a munkáltató illetve mi magunk?

Nem mindenki köztisztviselő vagy közalkalmazott, hogy tuti teljesre bejelentsék.

MAGYARORSZÁGON ezeken a körökön kívül nem sok ember van hivatalosan 100%-ra bejelentve, úgy, hogy még a túlórát is fizetik a megfelelő 50%-os pótlékkal.

Szóval, hagyjuk már ezt a ki fizet járulékot, ha mindenki elmegy dumát, mert semmi értelme.

tableno 2012.12.22. 15:10:58

@Greetings from Piresia: remélem, legalább jól megfizetnek ezekért a egybites propagandatirádákért. Kim Dzsong Un elvtárs is büszke lenne rád, ahogy kiosztasz mindenkit, aki nem a Dzsucse fénylő igazsága alapján éli az életét! :-D

tanato 2012.12.22. 15:22:18

@Greetings from Piresia: Értem én mit akarsz mondani,hogy az akkor volt most meg más idők fújnak.Én csak azt tudom mondani a puding próbája az evés.Most aláírta mindenki a hallgatói szerződést,majd 4-5 év múlva megnézzük hogy mi lesz belőle a gyakorlatban.

tanato 2012.12.22. 15:25:48

@tableno: Erre én nem is mondok semmit,mert még az origós időkben sokan azt írták hogy paranoiás vagyok,ha ilyen gondolataim támadtak.

tableno 2012.12.22. 15:32:57

Hát ez esetben már nehéz másra gondolni...

spangola 2012.12.22. 15:38:04

@Greetings from Piresia: Hidd el, hogy akkoriban nem volt durva a 16 gyerek, mert sokan meg is haltak gyerekkorukban.

És hidd el, hogy nem retardáltak voltak, hogy nem tudtak védekeznim, csak szexuálisan tudatlanok.

Akkoriban tudom, mert elmesélte nagymamám, hogy csak sötétben szexeltek a házaspárjukkal, még a nagymamám is, nemhogy a dédszüleim, és senkit nem világosított fel az anyja, hogy mi a menstruációs ciklus, hogy mi az, hogy orgazmus, sőt akkor még azt tartották, hogy aki élvezi a szexet az kurva.

Teljesen más idők voltak azok, más idők ezek, nem lehet elvárni hogy két különböző dimenzióban ugyanúgy reagáljanak az embernek eltérő hatásokra.

spangola 2012.12.22. 15:42:48

Amúgy meg pasiként okoskodsz, hogy a mai nők miért nem vállalnak gyerket, vagy nőként?

Esetleg sok milliós bankszámlával okoskodsz jó állásból, vagy minimálbéresből, esetleg közmunkaprogramból?

Esetleg támogatod azokat a családokat, akik mind munkanélküliek, nyomorban, szó szerint közmű nélküli nyomorban élnek tanyán, falvakban, és mégis sorra szülik a gyerekeket, akiknek télen sem kesztyűt, sem csizmát nem tudnak venni, a pénzhiány miatt pedig alultápláltak?

Vagy esetleg Orbániából jöttél ide észt osztani?
Feltűnt, hogy Viktor mennyit hízott, mióta ő a miniszterelnök?

Rengeteget.

A szegényréteg meg egyre betegebb, a stressz megöli az emberek egészségét, de azért szüljünk gyereket ennek az országnak?

Én ennek az országnak nem szülök gyereket!

spangola 2012.12.22. 15:49:05

@Greetings from Piresia: Amúgy meg 100 éve a dédszüleink nem tudták, hogy hogyan kell biztonságosan védekezni, magzatelhajtások voltak, ami akár halállal is járt, így nem sokan merték bevállalni, csak akik még nem voltak férjnél és "úgy maradtak", ami mint tudod, nagy szégyen volt.

szerinted mi a fenének volt a nagy szexuális forradalom a hatvanas vagy hetvenes években?

Nem csak azért, hgoy a nőknek is joga van élvezni a szexet, és elérni az orgazmust,
hanem azért is, hogy joga van dönteni, hogy akar-e terhes lenni, vagy sem.

Régen nem volt tévé esténként, nem volt napi munkahelyi stressz, ami semmihez sem hasonlítható,
esténként gyártották a gyereket,
a férfiak csak rámásztak a nőkre, szerintem még a megszakítással sem foglalkoztak, hisz az a férfiak nagyrészének nem élvezetes, sötétben meg pláne, mert nem lát semmit, már akit az izgat, hogy lássa, mint a pornófilmekben.

Almandin 2012.12.22. 16:13:57

@hagyma: Én dolgoztam régebben egy olyan épületben, ahol volt páternoszter, én nagyon szerettem, szórakoztató volt. Főleg azzal közlekedtem.

Almandin 2012.12.22. 16:16:19

@spangola: Valóban, régen a parasztságnál nem létezett olyan, hogy szexuális kultúra. A nők jelentős része végigroboltolta az életét egy örömtelen házasságban, sok gyereket szülve kényszerűségből. Én sem sírom ezt vissza.

kék madár 2012.12.22. 16:59:32

@Greetings from Piresia:
""4 millió ember él nyomorban vagy nyomor szélén."
Ja, persze, jóhogy nem mindjárt 40. "
cinikus paraszt vagy es fizetett troll. es ezert nem engem kene kimoderalni, hanem teged. Tudsz szamolni, hogy mennyibe kerul egy futesszamla, villanyszamla es mennyi egy atlagfizetes vagy nyugdij? Ha nem kuldenek az anyamnak penzt mar 5 eve ehenhalt volna. Kozben mindenki altal elfogadott teny (azert leptem le, mert en nem tudtam elfogadni) hogy az a par ezer fos "e;it" milliardokat csal, nyul le a kozbeszerzesekbol, privatizaciobol, onkormanyzati ingatlanokbol.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.22. 19:06:49

@hagyma: értem az álláspontodat, de ennek a veszélyére akkor kellett volna gondolni, amikor megnyitották a határokat.
tudod, nem lehet egyszerre baszni és szűznek maradni.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.12.22. 19:26:22

@Greetings from Piresia:

Ez egyébként egy jó 5let, hogy az adómból fizessék az anyám nyugdíját. Jó lenne ha lenne erre egy EU-s egyezmény, hogy ne vadidegen északnyugat-európai emberek nyugdíját kelljen fizetnem. Ehhez az is hozzátartozik, hogy az anyám akkor jóval az átlagon felüli nyugdíjat kapjon, mert én is jóval az átlagon felül adózok.

tableno 2012.12.22. 19:39:09

@Scaramella va alla guerra: Á, az nem így működne. Te hazaküldöd a pízt (persze a kinti adót és járulékot ugyanúgy továbbra is fizeted), az állam beleönti a közösbe, kifizeti belőle a csókosait, ellopja a felét, aztán anyád kapná a minimálnyugdíjat, mint eddig. Tudod nálunk szolidaritás van, igaz, hogy csak egyirányú.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.12.22. 19:40:39

@Greetings from Piresia:

Figyelj, gondoltál már a következökre ?
a. Luxemburgban 250.000 embeer lakik, és mégis igen jól megy nekik. Ergo a jólétet nem mindig és elsösorban a lakosság létszáma generálja.
Tja : hozzáadott értéket kell termelni. Ehhez stratégia kell, meg jó oktatás kell.
Jelenleg egyik sincs Mo-n.
b. Ha mindenki a Földön ilyen natalizmusban gondolkoodna mint most te, akkor a jelentegi 7 md viharsebesen felmenne 20 md-ra. Ami kezelhetetlen.
c. [a. val összefüggésben] mit fogsz kezdeni az extra szaporulattal, ha még a jelenleginek sincs munka és a jelenlegi szaporulat kitaníttatása is ilyen gondot okoz ?

Kíváncsian várom hogy mit válaszolsz.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.12.22. 19:47:52

@tableno:

Nézd, Piráziának sok dologban igaza van.

Például abban, hogy az oktatás pénzbe kerül, és ezt le kellene kvittelni.
Nekem meg abban, hogy én nem fogok nyugdíjat kapni, mi a fenének kell ezeket az adókulcsokat Európa szerte bevezetni.
Meg p.l. abban is, hogy M.o-n ha az elitnek joga volt privatizálni és lopni, akkor ugyan a közemben már kaphasson p.l. ingyenes oktatást.

Satöbbi.

Az a tanulság, hogy ezeket a jogokat és kötelezettségeket, hiedelmeket meg elvárásokat a jelen kor ( "new normal", kis növekedés, volatilis környezet, esetleg eröforrás válság ) realitásainak megfelelöen újra kellene hangolni, úgy országosan, mint országok között és uniós szinten.

tableno 2012.12.22. 19:56:01

@Scaramella va alla guerra: Ezt én sem vitatom. Csak ehhez valamilyen értelmes és átfogó stratégia kell, nem pedig demagóg és uszító frázispuffogtatás, aminek az egyetlen célja, hogy mindig újabb népcsoportokat lehessen kinevezni bűnbaknak, a vagyonuk lenyúlását megkönnyítendő.

piszkosfred 2012.12.23. 17:16:21

Hello!

Már régi post, de én egyetértek vele szinte minden pontjával. Illetve azonosulni tudok vele. Kicsit több, mint fél éve költöztem ki Londonba, informatikusként, otthonról interjúztam végig (egyszer sem kellett amiatt kimenni), sőt igazából ők hívtak fel engem, hogy érdekel-e. Nagyjából hasonlóképpen látok sok helyzetet, a lakás drága (ők egyedül lakom a kettes zónában, de inkább fizetek érte többet, minthogy 5 emberrel kelljen megoszani).

Megvagyok jól, mondjuk én viszonylag gyakran hazajárok (havonta-kéthavonta)

esclave de boulot 2012.12.30. 23:25:56

Koszonni en sem koszonok a liftben, kiveve ha kozvetlen kollegaval futok ossze vagy legalabbis olyannal, akit minimum latasbol ismerek. Az edzoterem oltozojeben sem koszonok, otthon pedig ez is szokas (legalabbis Szegeden).
En mar lassan (januar 8.-an) 4 eve Londonban elek, nekem nem faj visszajonni. Inkabb kicsit megkonnybbulok mikor visszajovok. Valoszinuleg azert, mert itt mas az elet: azt veszel fel amit akarsz, az emberek udvariasabbak, a meloban nincs a hatbaszurkalodas, nincsenek kulonosebben anyagi gondjaim es senki nem akarja megmondani, hogy mit csinaljak. Ugy erzem, hogy otthon mindenki kerve-kertelenul egybol meg akarja mondani, hogy mit kellene csinalnod es elitel ha kicsit is kilogsz az atlagbol. Ez zavar a leginkabb otthon, nem is a penz meg a negativitas.

Csige791 2013.04.11. 13:09:59

Talán azért mennek lassan a buszvezetők, mert két naponta történik egy busz vs biciklista/gyalogos ütközés.

www.standard.co.uk/news/transport/two-london-buses-a-day-are-involved-in-crashes-with-cyclists-and-pedestrians-8556452.html

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása