oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. november 25. 06:49,  Ti mit tennétek? 310 komment

2012. november 25. 06:49 Határátkelő

Ti mit tennétek?

Most ott tartok, hogy nem tudom, mit csináljak. Maradjunk itthon, és várjuk, hogy egyszer majd fellendül az ország, és éljek meg valahogy, vagy legyek újra alkalmazott valahol külföldön?

bőrönd a kézben_1.jpg

„A keserű előzmények

18 éves koromban megismerkedtem ex-párommal, akinek szimplán egy tucat év után sikerült elhagynia. 30 évesen egyedül maradtam, életem őszintén mondom első hatalmas pofonjával.

Mindaddig közös életünket terveztük, külföldön. Utólag tisztult ki a kép, hogy igazából csak én akartam menni.

Magyon messzire vágytam, sokszor sikerülhetett volna célba érni, ha párként működtünk volna együtt. Rengeteget dolgoztam érte, jártam utána, fordíttattam, és fizettem ki érte itt-ott ezért-azért ezreket.

A megszerzett információkat, tapasztalatokat másoknak mindig átadva, és/vagy publikálva blogomban.

A válás utáni kis időszakot, amit egyedül töltöttem, önismerettel, és saját életcéljaim letisztázásával töltöttem.

Ezer listát írtam, hogy mit hogyan fogok megvalósítani, és ezzel gyönyörűen haladtam is előre. Építve saját magamat mind tudásilag, mind lelkileg.

Egy kis küzdelem

Még normál iskolamenetben elvégeztem nem kis harcok árán – mivel diszlexiás vagyok?/voltam! - egy dísznövénykertész, virágkötő, kert és parképítő szakmát, majd egy drogériaeladóit is, munka mellett.

Ezután beteljesedett korábbi álmom, meghirdettek egy felnőtteknek szóló grafikusi szakmát adó iskolát, melyben első kezdő évfolyam voltam, így a lehető legnagyobb lelkesedéssel vágtam bele, mint ahogy tanáraim is.

Ekkor történt, hogy két hét iskola után az exem elhagyott. Nem igazán tudtam, mit is kezdjek magammal 13 év után. Lassan távolodott az is, hogy én grafikus legyek. Hiszen ekkor voltak ennél komolyabb problémáim is.

Mégis nekiduráltam magam, hogy ne ezen múljon, ha már elkezdtem, be is fejezem.

Sajnos nem egy olyan képzést biztosító intézmény volt ennek ellenére, amit az ember lánya elvárt volna a pénzéért, de a lelkesedés nem hagyott alább. Ami tudást lehetett, azt be is szereztem.

Elvégeztem levelezőn munka mellett, és büszkén tartottam a bizonyítványt a kezemben két év múltán, akkor már jelenlegi párommal az oldalamon, aki, miután megismerkedtünk, végig támogatott lelkileg, mikor egyszer-egyszer azon voltam, hogy befejezem, mivel a kemény munka mellett nehezen bírtam.

De még egy harcot a nyakamba vettem mellette, elkezdtem tanulni a tőzsde világát. Mai eszemmel már nem tenném meg, amit akkor megtettem.

Bár csak éppen hogy végeztem, szakmai tudásom még igencsak kezdeti volt,
még az alapok is csak alapozva voltak, amikor pont pénzem adódott rá, hogy egy kis kft.-t alapítsak. Így a normál munka mellett szépen lassan csordogáló megrendeléseket cégemen keresztül számlázhattam.

Hatalmas dilemma

Nagyon kegyes volt a sors, mert úgy adagolta a megrendeléseket, hogy folyamatosan fejlődhettem velük, és szisztematikus rendszerezéseimnek köszönhetően, egyre több és több tudásra tehettem szert.

Ekkor jött a csoda. 6 év folyamatos sikertelen próbálkozás után a 7. próbálkozással sikerült felvételt nyernem az egyik felsőoktatási intézmény tervezőgrafika szakára.

Hatalmas dilemma volt, hogy többek között:
Nappali képzésben tanuljak tovább 34 évesen ???
És mennyi leszek, ha végzek ???
Kezdő friss diplomásként ???
Kellek én még bárhová akkor ???
Honnan lesz fizetésem ???
Miből fizetem az iskolát ???
És mi lesz a munkámmal, a tökélyre fejlesztett forgalmi kimutatásaimmal? Amit már úgy untam, és ismertem, hogy vakon is kitöltöttem egy-egy exceltáblát / árváltozást / újtermék adatlapot.

Néhány kollégáim is a hátam mögött sutyorogta, hogy nem vagyok normális. Ennyi idősen a 18-20 évesek közé... Hát hülye ez? A nagy stressznek köszönhetően a korábbi jó kereskedéseim a tőzsdén, amik másfél év alatt megnégyszerezték vagyonkámat sikerült egyetlen mozdulattal a tizedére leredukálnom.

Mondjuk nagy szerepe volt benne jelen kormányunk egyik okos pénzügyi beszólásának is, de magamat okolom, nem őket. Nyugi nem politizálok, de ez tény.

Nagy az isten állatkertje, így pár hét bőgés és idegeskedés után felmondtam, hogy beteljesítsem egy igazi álmomat, és IGAZI grafikussá váljak. Az évnyitón, mikor körbenéztem, nemigen értettem mit is keresek ott.

Mindenhol fiatal gyerekek, akik már a számítógéppel keltek és feküdtek, majdnem úgy itták magukba, mint én anno a bedekót. Mondjam mennyire volt nehéz dolgom? De úgy döntöttem, megszívom magam, és lépést tartok. Már csak egy fél év van hátra, de büszkén mondom, hogy öt pont nullás átlagomat, amit életemben először sikerült elérnem, kizárólag a szorgalmamnak köszönhettem.

Mindezt úgy, hogy pontosan 5 helyen dolgoztam még a suli, és a Kft mellett,
illetve egy közvetve állami nyertes grafikai pályázattal a hátamon, ahol az első helyezéssel még egy teljes év munka járt mindemellett.

Ami miatt ez a hosszú bevezetés volt

... hogy ez az egész hogyan is jött ide.

Még mindig külföldre vágyom. Hiába bővítettük a cégemet, mivel páromnak az útépítésben, rekultivációban, építésvezetőként jó szakmai tapasztalatai, és valódi szorgalmunk ellenére nem sikerült munkára lelnünk, úgy döntöttünk, kihasználjuk vezetői engedélyét, és vásároltunk egy nagyteherautót, amivel jelenleg fuvarozunk. De nem tudom mi lesz, ha már nem tanulok.

Így még tudom fizetni azt a minimális költséget, amit az állam ráró egy nappali főiskolás cégvezetőre, de ha vége a sulinak, vége lesz a cégemnek is. Legalábbis sanszos.

Úgyhogy a nem kisemberi, és vállalkozóbarát politikánknak köszönhetően maradt a lehetőség: külföld. Svájc, Anglia, USA, Németország... Kultúra. Közelség. Intelligencia. Biztonság. Megbecsülés.

Mostani párom már támogat ebben, bár ő még reménykedik, hogy felfut a cégünk.

Dilemma

Most ott tartok, hogy nem tudom, mit csináljak. Maradjunk itthon, és várjuk, hogy egyszer majd fellendül az ország, és éljek meg olyan tervezőgrafikusként / fuvarozóként, ahol mindkét szakmában főleg olyanok dolgoznak, akik nemigen szeretnek fizetni annyit, amennyit valóban egy munka ér, kibontom: vagyis amibe kerül, illetve 8-h2-ig is a gépnél ülök szó szerinte éhbérért. ...Na meg értékelném, ha végre valaki értékelhetné, hogy gyakorlatilag a legtöbb grafikai programot gyorsan és jól elsajátítottam, és úgy kezelem, ami a nyugati minőséggel bír. (Igen sajnálattal mondom, hogy nem magyar minőség, mert arról másik ódát tudnék zengeni.)

Vagy legyek újra alkalmazott valahol, ahol igaz, hogy „csak" 8-5-ig kell dolgozni, de sokkal többet kapok itthon, viszont ott csak 1 név leszek a sok között?

De nem kell azon törnöm a fejem, miből veszek magamnak egy új cipőt a lyukas helyett, vagy esetenként ennél sokkal fontosabb dolgokat is... Értve ez utóbbit szó szerint.

És így talán lesz esélyünk a gyerekvállalásra is, mielőtt kifutunk az időből. Úgy, hogy mind a ketten szeretnénk, hogy jöjjön.

És egy újabb és: talán végre megbecsülnek, mert tényleg szorgalmas vagyok. Meg szomorú. Meg fáradt.

De büszke. Úgyhogy nem adom fel, hiszen eddig egyszer sem adtam fel. Hiszek benne, hogy mindennek volt célja, és értelme.

Jövő lista 2.1

Angol nyelvvizsga – tudok, csak az a fránya nyelvtan...
Fősuli befejezése - már motiválatlanul az itthoni körkép miatt (master képzés? külföldön?)
Álláskeresés - minden szinten szinte minden
Utazás - bárhová ahol kellünk végre
Végre családalapítás - távolban egy fehér vitorla...
VAGY
maradjak itthon, mert mindenütt jó, de a legjobb....

Kérdésem mind a segítőkészektől, mind a trolloktól: őszintén mit csinálnátok TI a helyemben?"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr384923987

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.27. 11:09:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Az ólmunkás mozgalom 2012.11.25. 17:06:50

Az előző alkalommal ugyan elregéltem, hogyan tettük a földdel egyenlővé az ólak maradványait, de azóta kiderült, hogy életem párja, mint egy haditudósító, testi és lelki épségét nem kímélve, alaposan dokumentálta tevékenységünket. Íme, hát a hiteles tö...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.25. 22:02:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Mondjuka z eset szül néha érdekes dolgokat, mikor két idiómából vagy proverbből egy újat alkot :D De úgy láttam bejön az ittenieknek:D
"This boils my mind. A BBC article jabbing at patent laws cannot be reached from the UK because of copyright laws?"

2012.11.25. 22:02:14

@Frau Holle: Igazad van, probalom magamat emlekeztetni hogy ebbol a blogbol nem kapok egy 'objektiv' kepet a mostani Magyarorszagrol, de a semminel gondolom valamivel tobbet tudok meg. Pl. mikor az olvasast kezdtem, fogalmam sem volt mennyi a minimalber, mennyi az ado, mennyi idore maradhatnak otthon az anyak szules utan stb.; ez nekem mind ujdonsag volt.

2012.11.25. 22:05:40

@tildy:): Cross-posted, akkor nem en vagyok bekepzelt, hanem tenyleg igy mukodik; nem anyanyelvi beszelo is raerezhet mi helyes / helytelen. Eddig ketszer elofordult, hogy az angol anyanyelvu baratom kijavitotta amit mondtam (szerinte helytelenul), utananeztunk es mindketszer en mondtam jol :). De hogy milyen szabaly alapjan volt az jo vagy rossz, arrol fogalmam sincs.

Frau Holle 2012.11.25. 22:06:21

@Mirjam2: Ebben természetesen igazad van, a semminél több. Amire utaltál, azok objektív adatok, tények. Következtetéseket abból is le lehet vonni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.25. 22:12:37

@Mirjam2: Mivel ismerek ilyen embert, és pontosan ugyanazt mondja amit te, szinte szóról szóra , ezért abszolút elhiszem, hogy ilyen lehet, simán. :)
Nem tudom , milyen területtel vagy kapcsolatban, és nem tudom, művészi hajlammal kapcsolatban állhat-e eza fajta nyelvtudás , de elképzelhető.

szutst 2012.11.25. 22:12:54

induljatok most, irany Svedorszag, ha egy hely kell. ikns.se olcso szallas,kaja lehet nyelvet tanulni, munkat keresni, azokert a dolgokert kapkodnak, amiket irtal, de az angol minimum, de a sved lenne a legjobb, az allam ingyen nyelvtanfolyammal tamogat, ha barmi kerdesed van szivesen valaszolok, en is itt elek

2012.11.25. 22:12:55

@tildy:): Igen, 'idiomakkal' vagy mikkel nekem is voltak vicces eseteim, pl. mikor azt mondtam 'I can see the end of the tunnel', es az egesz iroda rajtam nevetett (helyesen persze 'light at the end of the tunnel'). Azota is emlekeztetnek ra, ha valami problema van mindig viccesen megkerdezi valaki hogy latod-e mar az alagut veget...

Vegiggondoltam vajon miert mondtam rosszul, es arra jottem ra hogy az a magyar kifejezes merulhetett fel bennem tudatalatti szinten hogy 'latom a kiutat' valamibol, ezert mondtam az angol verziot rosszul.

SilentDreams 2012.11.25. 22:30:16

@Mirjam2: Ez teljesen egybevág azzal, hogy - ahogy írtad - sosem tanultad (nyelv)iskolában vagy nyelvtanártól az angolt, hanem csak Angliában olvasva és angolt hallgatva. Meg aztán gondolom egy idő után egyre többet anyanyelvűekkel beszélve.
Elég hasonlón (ha nem is teljesen) a gyerekekhez. Így is lehet persze, de ehhez mindenképp adott nyelvi környezetben kell lenni szinte állandóan szerintem. Ha nem az adott országban, akkor pl. anyanyelvű szülővel a családban.

Én németet tanultam először (orosz mellett :)))) ) iskolában, de nagyon jól megfigyelhető volt, hogy akit absz. nem érdekelt a dolog, az szinte semmit sem fejlődött, akit viszont érdekelt, az olvasott mellé, filmeket nézett, stb. és villámsebesen fejlődhetett a nyelvből...

SilentDreams 2012.11.25. 22:41:18

Egy kicsit (nagyon :)) off, de ha már nyelv, nyelvtan és nyelvtanulás, én anno az 1990-es években ettől a fickótól tanultam a legtöbbet angolul, TV-n keresztül. imádtam a műsort.... És azt, hogy műsorról műsorra egyre többet értek belőle :)

www.youtube.com/watch?v=A9V_glBfuik

Valaki emlékszik még erre? :))))

SilentDreams 2012.11.25. 22:59:27

@Jess G: szívesen megkóstolnám, s télen még meg sem romlana a küldés során :)

@Frau Holle: ezek szerint 1 év még nem volt elég arra, hogy azzal is találkozzak. Pedig már rá is akartam kérdezni párszor, szó szerint Serviettenknödel-nek fordítva. Erre tessék, még így is hívják :)

2012.11.25. 23:44:56

@SilentDreams: Igen igazad van, ez tenyleg a nyelvi kornyezethez kotodik. Legalabbis az en esetemben. Sot en teljesen ugy tanultam angolul mint egy gyerek, mert eloszor kisbabara vigyaztam aki meg nem beszelt, es mikor elkezdett beszelni, szinte tole / vele egyutt tanultam. (Volt egy vicces kezdeti idoszak amikor ugyanolyan hibakat vetettem mint a gyerek. Szerencsere a szulok mindig javitottak a gyereket, en meg fuleltem / tanultam. De azt nem mondtak a gyereknek hogy ez most milyen igeido, csak azt hogy 'nem igy kell mondani hanem amugy' :)).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.26. 00:06:40

@pappito: a cipom neha kenyelmetlen volt
a gyerekem sosem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.26. 00:13:51

@pappito: de ha arra gondolsz a magad modjan, hogy nagyobb feleloseggel tartozol onnantol, ha nevelni kezded az elet ertelmet, a gyerekedet, az ketsegtelen

pappito · http://pappito.com 2012.11.26. 00:23:37

@hagyma: "bar igaz a chef egyszer megkerdezte a liftben tudnek -e egy mosogatot neki, mert kilepett egy
szoval van itt is korrupcio"

hol ebben a korrupció?

pappito · http://pappito.com 2012.11.26. 00:27:49

@hagyma: hm, sosem kellett fennmaradni vele éjszaka, óránként priznicelni vagy rohanni vele az orvoshoz, vagy csak ülni vele, mert rosszat álmodott? És másnap ugyanúgy kell teljesítened zéró alvás után. Ne mondd, hogy ez nem kellemetlenség.

Az más kérdés, hogy ezeknél lényegesen komolyabb nehézségeket is örömmel elvállal az ember a gyerek miatt.

De ha nekem valaki azzal jön, hogy a gyerekvállalás az egy boldog walk in the park, rózsaszín felhőcskék és bájos mosolyok csupán, az hazudik vagy valamit szed amit nem kéne. Az életed alapvetően megváltoztatja ha van gyerek is, ezer plusz probléma amit meg kell oldanod.

Nekem van két gyerekem, jó móka :)

Spacecake 2012.11.26. 00:34:04

No látom itt is kimerül a kommentelés 2-3 'énhűűűdemilyen kibaszottjóltudokangolul'okostojás ömlengésében és 1más faszának szopkodásában....gratula!!!

pappito · http://pappito.com 2012.11.26. 00:35:45

@házelőtthinta: " Mi az oka annak hogy rengeteg már kint lévő ember olvassa ezt a blogot?"

a többieket nem tudom, én azért olvasom, mert amióta nem élek Mo-n érdekel az elvándorlás motivációja meg mikéntje. Érdekel, hogy mások mit tapasztaltak meg éreztek meg miken mentek át és miképpen érzik magukat. a HÁ leegyszerűsíti a dolgot, mert elég nagyot merít, egyébként sok mást is olvasok (fórumokat leginkább) a témában. Szóval nem értem az értetlenkedést igazán, az ember hajlamos az érdeklődési területével foglalkozó netes helyeken megfordulni.

pappito · http://pappito.com 2012.11.26. 00:43:30

@Frau Holle: "Amit ebből a kommentfolyamból Magyarországról megtudsz, azt szerintem kezeld fenntartással! A többség az ide írók közül eleve előfeltevésekkel ír, úgyhogy távolról sem objektív, erősen a negatív irányba húz."

hát ez eléggé érthető egy blogon, amelynek az a témája, hogy az emberek elmennek Mo-ról ilyen v olyan okból :)

Egyébiránt bölcs tanácsot adtál.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.26. 00:44:01

@pappito: kisse viccesen mondtam, bar betenni valaki rokont-ismerost az kicsit az
nem is divat errefele

nekem a felsoroltak sosem voltak kellemetlenek
a gyerkemet nem kellemetlen felnevelni
mert a gyerekem
felelosseggel jar, tobb munkaval es kitartassal az lehetseges, de semmikeppen sem kellemetlen
de kinek hogy

pappito · http://pappito.com 2012.11.26. 00:49:27

@hagyma: az rokona válogatja:) de amúgy teljesen érthető, ha ajánlasz valakit egy helyre az rohadt nagy felelősség, ha kiderül, hogy link alak vagy lopja a kiskanalakat a konyháról - ott állsz megfürödve, pedig nem te lopod a kanalakat és még jót is akartál

A gyerektéma meg ilyen, csomó szar van benne (nem csak képletesen :) de amiért vállaljuk azt nem lehet megvenni vagy másképp átélni. Szerintem szavakon lovagolunk csak. Te se egy-két pelenkással a hónod alatt mentél ámerikába, ha jól tudom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.26. 00:50:28

@kék madár: semmi ezsosztas
maskeppen hasznalta a nyelvtan szot, mint a jelentese
nem hiszem, hogy ne beszelne tokeletesen magyarul...@gigus77: ah kikaptunk egy gollal
nem bantasbol irtam, sot en mondtam, menneyel, ha ugy erzed ki kell probalnod
tok mindegy ha nem tokeletes az angol nyelvtanod es az angol kiejtesed es ha nem banaod, ha nem rogton manager leszel, hanem esetleg eloszor sovenyt kell nyirni...
@Mirjam2: hat ezeket nehezen hiszem el
hogy valaki tevesen beszeljen az anyanyelven.....
eleg hihetetlen
lehet maskeppen tajszolassal stb. de hogy hibasan...
meg irasban el is fogadom , mert helyesen irni azt sokan nem tudnak a sajat nyelvukon, dehogy beszelni...
hat vannak ketsegeim

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.26. 00:52:02

@pappito: igen szavakon lovagolunk, a gyerek nem okozhat kellemetlenseget, mert az gyerek
itt basztam el, mar akkor ki kellett volna jonni, mikor meg pelenkas volt
de nem engedtek:)

pappito · http://pappito.com 2012.11.26. 00:57:58

@hagyma: " gyerek nem okozhat kellemetlenseget, mert az gyerek"

na, te se láttál még hiperaktív-viselkedészavarost :)

Egy kicsit én is bánom, hogy nem jöttünk még a gyerek előtt, de így se rossz, hoztuk magunkkal a pelenkást. Igaz mi sose voltunk illegálisak itt meg lóvénk is volt a bölcsire :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.26. 01:01:33

@pappito: nekem illegalisan is lett volna bolcsire is
de 20 eves koromban nehez volt utlevelhez jutni
foleg kekhez
pirost azt adtak
de nem akartam csehszlovakiaba, vagy az NDK-ba disszidalni

pappito · http://pappito.com 2012.11.26. 02:11:29

@hagyma: de miért? nagyon szép országok voltak azok :) Mára meg már nem is léteznek, látod, lemaradtál róluk :)

nincs1itt 2012.11.26. 06:23:08

@Kellemes Zérókomponista: Isten ment"s, hogy bántani akarjam! De annyi zagyvaságot hordott össze, ami nekem sok! Értem, hogy vannak vágyak, amiket el akar érni az ember lánya. De akkor miért nem arra koncentrál teljes erőből!? Lassan két évtizede el akar menni, de nem teszi... Viszont annyi energiát öl más - szerintem teljesen felesleges - és a távozáshoz szükségtelen dolgokba, amit nem lehet kidumálni! Diszlexia, kellemetlen, mi több nagyon nehéz dolog. De ha valóban az, akkor miként végezte el a sok olvasással járó tanulmányait, megfelelő szinten? Tényleg nem bántás, csak annyira zavaros az egész, hogy szeretnék tisztán látni...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.26. 08:58:37

@Mirjam2:

"Viszont vannak olyan anyanyelvi beszelok, akik kovetkezetesen helytelenul mondanak dolgokat"

Ez képtelenség. Anyanyelvi beszélő nem képes helytelenül beszélni saját nyelvét.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.26. 08:59:26

@Mirjam2:

"En alig tanultam angol nyelvtant, fogalmam sincs hogy hivjak a kulonbozo igeidoket stb., csak ugy tudom megmondani helyes vagy helytelen-e valami hogy raerzek, ugyanugy mint a magyarban; valami vagy helyesen hangzik, vagy nem."

Valóban, lehet a természetes módszert használni bizonyos fokig idegen nyelvek tanulásában.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.26. 09:00:45

@tildy:):

Hát, a nyelv változik, s ebben mindenki részt vesz, szóval alapból ebben nincs semmi fura.

Alice in Wonderland 888 2012.11.26. 09:35:11

@pappito:

Igen, igazad van, gyerekkel nehezebb..ám amíg ő itt hezitál, nő a kockázata a szülésnek és annak, hogy a gyerek talán nem lesz egészséges...ezt sok oldalról lehet nézni, tudom.
Nekem is van gyerekem, tudom, hogy mivel jár...de azt is sejtem, mivel járt volna, ha egy beteg gyereket hoztam volna világra...csak ezért írtam. A véleményünket kérdezte, nekem ez a véleményem.

(deleted) (törölt) 2012.11.26. 10:08:42

Én nagyon is megértem ezt a mások által össze-vissza kapkodásnak tűnő változatosságot. Nem mindenkinek jut ki az, hogy már 15-18 évesen tudja, hogy mi akar lenni, vagy ha félresikerül, akkor ebbe beletörődik. Bizonyos időszakokban pedig előkerülnek a régi álmok, és 6-8-10 év múlva bizony érdemes belefogni megvalósítani őket. Hosszú távon szerintem mindenképp afelé érdemes menni, ami igazán érdekel és leköt, a könnyebb út később elégedetlenség formájában visszaüt.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.11.26. 10:08:51

@nincs_itt: jogos az elvárásod, noha ennél pontosabb képet nem fogunk kapni. Õ lekommunikálta magát már ahogy tudta. Bár gyakori a foghíjjasság is bemutatkozókkor, kimaradnak "lényegtelen" részletek, aztán nem csoda, hogy nem áll össze. Elnemindulásra nekem 2 tippem van: keresi azt az 'ablakot' idõben és térben, amely olyan biztonságos lehetõséghalmazzal bír, ami felé már merne lépni, magyarul jó lenne beleülni a tutiba, rizikó meg semmi. Ezt rengeteg embernél megfigyeltem! Munkakörtõl, nemtõl, sütnivalótól függetlenül. Persze ilyen ablak nem fog eljönni. Nevezhetjük tévhitnek. Másik ami lehet: a párja igazából nem akar menni. Elõzõ kapcsolatában megette az ezirányú hitegetéseket, szerintem most megint. Az idõ meg csak telik. Mert az idõ már csak ilyen.. Ha nem egyeznek a célok azt nem szívesen ismeri be az ember magának, nehogy cseréptörésre kerüljön sor. Azthiszem meg is fejtettem a fennforgást.. Emberek, én annyira okos vagyok!

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.26. 10:10:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: megint provokálod a népeket, ahelyett, hogy megnéznél egy maónika sót.

pappito · http://pappito.com 2012.11.26. 10:11:05

@Karinette: "amíg ő itt hezitál, nő a kockázata a szülésnek és annak, hogy a gyerek talán nem lesz egészséges.."

tökéletesen igazad van, ez is egy fontos szempont

nincs1itt 2012.11.26. 10:34:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ejny-bejnye, megint oktalanságokat hordasz össze! Az "anyanyelvi beszélő" - ez már helytelen - ismerheti hibásan az anyanyelvét! Nap, mint nap találkozhatsz ezzel, pl. "-suk-sük" folytatható lenne a sor.
Tényleg jobb lenne, ha olyasmivel foglalkoznál amihez konyítasz egy cseppet! Tudom, hogy esetedben nem könnyű ilyesmit találni...

nincs1itt 2012.11.26. 10:43:41

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Tényleg!? Akkor mi? Erény? Esetleg nyelvújítási haladvány? Netán angolból tükör fordított, gúglizott gyöngyszem? Ismét megmutattad naccságodat!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.26. 10:57:58

@nincs_itt:

Tájszólás vagy nyelvváltozat. Egy rakás magyar nyelvjárésban suk/sük a normál alak. Egyébként éppen a suk/sük a LOGIKUS alak, ha már erről beszélünk.

A nyelv folyton változik. Ami ma van, az esetleg hibásnak számított 20 vagy 50 vagy 100 vagy 500 éve.

Te pl. hogyan mondanád feltételes módban azt a szót, hogy "alszok"/"alszom"?

Tedd aztán az "alszik" szót felszólító módba!

Aztán mondd meg, hogy válaszaid helyesek-e vagy hibásak!

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.11.26. 11:07:05

Ne mossuk össze ezeket szerintem.. Sosem volt helyes a sük, max. úgy használják bizonyos területeken. De értem mit akarsz mondani.

nincs1itt 2012.11.26. 11:09:43

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Háááát, "barátom", ideje lenne nekifeszülni a nyóceleminek esmeg!
Grétsi tanár úrról is lemaradtál!
A tájszólás és a nyelvtanilag hibás kifejezés mód, nem azonos...
Tényleg, hogy van az alszom feltételes módban? Mert a felszólító módja, az "aludj".
A -suk,-sük logikus? Aha, biztosan...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.26. 11:15:43

@nincs_itt:

"Tényleg, hogy van az alszom feltételes módban? Mert a felszólító módja, az "aludj"."

Az "alszik" felszólító módját kérdeztem.

S az "alszom" feltételes módját.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.26. 11:20:50

@nincs_itt:

"Grétsi tanár úrról is lemaradtál!"

Nem értek egyet a Grétsy-féle nyelvművelői iskolával. Sok kárt okozott ez az iskola, bár tény, hogy maga Grétsy a mérsékeltebbek közé tartozott.

"A tájszólás és a nyelvtanilag hibás kifejezés mód, nem azonos..."

Így igaz. Viszont hibásan csak külföldi képes beszélni, anyanyelvi beszélő nem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.26. 11:21:46

@nincs_itt:

"A -suk,-sük logikus? Aha, biztosan..."

Gondol végig! De szívesen elmagyarázom ma délután, ha lesz időm, csak szólj!

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.11.26. 11:31:34

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: jól van. Jófej vagy. Én feliratkoznék a délutáni magyarázatra.

nincs1itt 2012.11.26. 11:33:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Istenem, de jó lenne, ha egyben sikerülne... Szóval, ha lennél kedves okosítani egy cseppet, sőt!

Az alszik, mint egyes szám, harmadik személy? Vagy ez már bonyolult? Szerintem pötyögd ide a választ! Grétsy(pardon, nagyon tájszólásban írtam a nevét), szerintem jóval kevesebbet ártott, mint a hozzád hasonló kekec, amatőr mindent jobban tudók!

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2012.11.26. 11:41:09

Szeritem kicsit allj le ezzel a porgessel es csak ugy legyel. Mondjuk egy fel evig. Addig ne tervezgess semmit, ne irj listakat. Tedd a dolgod, es kesobb terj erre a kerdesre vissza.
Nekem igy tunik, sajtkukac van a hatsodban es egy csomo mindent szeretnel csinalni, de ezzel csak szetaprozod a figyelmedet.

SilentDreams 2012.11.26. 11:52:28

Visszatérve a Mirjam által említett "me mom"-ra (my mom helyett), érdekelne, hogy ez mennyire tekinthetö tájszólásnak / rétegnyelvnek illetve nyelvtani hibának?

Amikor elöször meghallottam, azt hittem, hogy csak szóbeli slang, aztán késöbb láttam leirva is, majdarra gondoltam, hogy ez ilyen képzetlenebb rétegbeli forma. Aztán viszont nem is annyira képzetlenektöl is hallottam, szóval lehet, hogy mégis inkább egyfajta tájszólás is, s nem nyelvtani hiba?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.26. 13:59:27

@nincs_itt:

"Az alszik, mint egyes szám, harmadik személy?"

Igen.

Alszik - feltételes mód: aludna
hogyan van szerinted felszólító módban?

"Szerintem pötyögd ide a választ!"

Szeretném előbb a te megoldásodat hallani, mert abból fogok aztán kiindulni hosszú elmélkedésemben.

"Grétsy(pardon, nagyon tájszólásban írtam a nevét), szerintem jóval kevesebbet ártott, mint a hozzád hasonló kekec, amatőr mindent jobban tudók!"

Ez nem személyes vita. Bár eredeti szakmám szerint nyelvész vagyok, sosem dolgoztam nyelvészként, tudományos életben nem vettem részt, ma már csak hobbiként foglalkozom nyelvészettel.

A magyar nyelvészetben egyszerűen óriási mértékű az áltudományosság. Olyan kérdések, melyek máshol régóta evidenciának számítanak, Mo-n vitatémák.

Ráadásul ma már egyes kérdésekből politikai kérdések lettek.

Két fő iskola van: a preskriptív és a deskriptív. Az előbbi azt állítja: a nyelvnek vannak objektív szabályai, ezeket meg kell tanulni, s aki ezeket nem használja, az bunkó, sőt nem tudja rendesen az adott nyelvet, azaz a nyelvész feladata megmondani: X az helyes, Y meg helytelen. A deskriptív iskola pedig azt állítja: a nyelv egy autonóm, önszervező entitás, melynek a szabályai szubjektívek, hiszen folyton változnak, így a nyelvész egyszerűen szemléli a nyelvet, s megállapítja: igen, a többség jelenleg ÍGY mondja.

A preskriptív iskola Mo-n nagyon erős volt, nyugaton ez szimplán áltudománynak számít. Mo-n sajnos nem, ma is sok a preskriptív nyelvész, s a köztudatban is borzasztó sok a preskriptív mítosz.

Grétsy is preskriptív, de azon belül kifejezetten a mérsékeltek között van. Vannak nála SOKKAL rosszabbak. Amit Grétsy csinál, az inkább amolyan "nyelvi illemtan", s ez végül nem gond, ha nem viszik túlzásba.

Nem tudom, hogy érthető volt-e, mondok ezért egy példát. A vita pl. arról szól, hogy hogyan szokás enni a sültkrumplit. A preskriptív nyelvész elmondja, hogy a sültkrumplit késsel-villával kell fogyasztani, s aki nem így tesz, az egy büdös bunkó paraszt, akit a legjobb lenne megbüntetni. A deskriptív nyelvész megállapítja: egyesek késsel-villával eszik, mások villával, megint mások kézzel. Grétsy mint mérsékelt preskriptivista itt azt mondaná: ünnepélyes alkalmakkor együk késsel-villával, de a McDonaldsban együk bátran kézzel.

nincs1itt 2012.11.26. 14:29:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ájvé! Szencséges nyelvész hölgy/úr, már megbocsássék kigyelmed, a de sültburgonya fogyasztásának gyakorlati kivitelezése mely áspektusban kapcsolódik a deskriptív avagy deskriptív nyelvészeti módszerhez??? ugyanis, szerintem az az illemtan területéhez tartozik...
Az okoskodásod ezek szerint ráhúzható, mondjuk a hülye szóra is, hiszen a "szemlélődő" nyelvész aztat láthassa, hogy hüjének - pontos j-vel - ejtik a szót, ámbátor vannak olyan fajankók,akik ragaszkodnak holmi szabájokhoz, és maradi, áltudományos módon, megkövetelik, hogy "ly"-val íródjék a szó...
Szóval, nyelvész, anyanyelvi beszélő vagy...

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.26. 14:48:09

mikor fogjátok fel, hogy csak provokál?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.26. 14:58:39

@Kellemes Zérókomponista:

A suksükölés alapja nagyon egyszerű.

Közérthetően igyekszem elmagyarázni.

A magyar igék sajátossága, hogy egyes alakokban nincs különbség a határozott (tárgyas) ragozásban, jelen időben a kijelentő és a felszólító mód között. Csak a szövegkörnyezetből tudható, hogy éppen mit akarunk mondani: kijelentő módot vagy felszólító módot, a rag ugyanaz.

Íme pár példa:
- egy. sz. 3. sz.: A haverom holnap megcsinálja a kocsit. - Mondd meg a haveromnak, holnap csinálja meg a kocsit!
- t. sz. 1. sz.: Holnap megcsináljuk a kocsit. - Holnap csináljuk meg a kocsit!
- t. sz. 2. sz.: Ugye holnap megcsináljátok a kocsit? - Holnap csináljátok meg a kocsit!
- t. sz. 3. sz.: A haverok holnap megcsinálják a kocsit. - Mondd meg a haveroknak, hogy holnap csinálják meg a kocsit!

Látható: az első alak kijelentő mód, a második felszólító, mégis a "csinál" ige ragozása UGYANAZ. Ez a magyarban egy általános szabály a mély hangrendű igéknél többes számban és egyes szám 3. személyben, a magas hangrendűeknél pedig csak többes szám 1. személyben.

Na most, van egy kivétel! A kivétel a t hangra végződő tövő igék! A t végű igéknél van 4 csoport:
- 1. st végűek,
- 2. szt végűek,
- 3. hosszú magánhangzó + t vagy mássalhangzó + t végűek (kivéve: lát, bocsát),
- 4. rövid magánhangzó + t végüek + lát, bocsát.
Ezeknél az általános szabály nem érvényesül, s különbség van a kijelentő mód és a felszólító mód között!

Példák:
1. csoport:
- festjük - fessük,
2. csoport:
- választja - válassza,
- választjuk - válasszuk,
- választjátok - válasszátok,
- választják - válasszák,
3. csoport:
- bántja - bántsa,
- bántjuk - bántsuk,
- bántjátok - bántsátok,
- bántják - bántsátok,
4. csoport:
- látja - lássa,
- látjuk - lássuk,
- látjátok - lássátok,
- látják - lássák,

Na, a magyar nyelvterületnek csak egy kis részén alakult ki a fenti szabálytalanság, a legtöbb magyar nyelvjárás szabályosan képezi a t végű igéket is, azaz nem tesz különbséget itt sem kijelentő mód és felszólító mód között. Az irodalmi nyelv azonban azon nyelvjárások alapján lett kialakítva, ahol a szabálytalan használat volt a norma. Erről viszont mind a mai napig nem vesz tudomást a legtöbb nyelvjárás, számukra logikátlan ez a különbségtétel (tényleg az, hisz nincs semmi értelmes oka). Ez olyan erős, hogy bár a legtöbb magyar nyelvjárás kihalt, mind a napi napig a legtöbb magyar nem úgy használja ezeket a ragokat, ahogy az az irodalmi nyelvben van. S az irodalmi nyelv ezt nevezi suksükölésnek ill. szukszükölésnek. Aki megtanulja az iskolában és igyekszik alkalmazni az irodalmi nyelvi alakokat, az pedig sok esetben hiperkorrekcióval él, azaz akkor sem "suksüköl, szukszüköl", amikor az irodalmi nyelv szerint is kellene. Pl. fél kimondani azt, hogy "tartsa", mert hátha rossz, s majd bunkónak nézik, így helyette felszólító módban is azt mondja, hogy "tartja". (Hofinak volt erről annak idején egy vicce: "voltam a hétvégén Kistarcsán, elnézést, de bunkó vagyok, Kistartján".)

Összegezve: aki suksüköl, szukszüköl, valójában az használja a szabályos, logikus alakokat, míg aki meg nem, az a logikátlan irodalmi nyelvi kivételt használja!

Az igazi bunkó pedig nem az, aki suksüköl, mert esetleg ez a tájnyelve. (Olyan vidékeken, ahol eleve nincs suksükölés, ott a tanulatlan ember sem suksüköl!) Az igazi bunkó az, aki máson röhög, mert az nyelvjárásban beszél.

Igyekeztem röviden vázolni csak a kérdést. Vizsgán ezért csak egy jó erős hármast kaptam volna. A téma ennél szélesebb, utána lehet nézni nyelvészeti cikkekben, ahol hosszasan el van ez magyarázva, kitérve alaposabban a jelenségre.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.26. 15:01:13

@nincs_itt:

A helyesírás egész más kérdés, mint a beszéd. A helyesírás nem alakul, hanem alakítják. A nyelv írás nélkül is létezik.

A krumplis példa éppen a jelenséget érzékeltette. Ha a preskriptív nyelvészetet veszed, akkor azt kell mondanod "kézzel nem lehet krumplit enni". Ugye, értelmetlen? Na, pont ilyen értelmetlen a "suksökölni nem lehet".

2012.11.26. 15:05:24

Lehet, hogy provokál (szokott), de most szerintem teljesen igaza van.

Mi van az alszik-os alakokkal? Aludjék, aludnám?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.26. 15:29:20

@Th's child:

Szerinted? Hogyan mondod feltételes módban azt, hogy "alszom", és hogyan felszólítóban azt, hogy "alszik"?

2012.11.26. 16:22:31

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Háttöööö. Az alszom feltételese az aludnám/aludnék, attól függően, hogy mit akarok mondani, nem?
Az alszik felszólítva meg aludjék volna -- vagy volt 50 évvel ezelőtt. Ma aludjon.

Közel járok?

nigara 2012.11.26. 16:28:24

@Th's child: "aludnám" ????? beszélni kici magyar???

2012.11.26. 16:31:40

@nigara:

Igen, aludnám.
Úgy mint: ha nem a netes pornót nézném egész éjjel, talán még át is _aludnám_ az éjszakát.

Beszélni kici magyar. ;)

nigara 2012.11.26. 16:34:42

@Th's child: oké.
A tárgyas ragozásra ebben az esetben ez az egyetlen példa, igazad van.

SilentDreams 2012.11.26. 16:39:08

@SilentDreams: maxval, a gondolkodni próbáló birca, angol nyelvészetben nem vagy otthon véletlenül?

A "me mom / dad :))" vs "my mom / dad" nagyon érdekelne, amit kicsit feljebb kifejtettem.
Tájnyelvi elem lehet a "me" a "my" helyett vagy rétegnyelvi?

A neten kicsit rákeresve egyesek szerint az északaik (Northerners) használják inább, mások szerint délen is simán elöfordul. Nekem korábban "tanulatlan" nyelvi elemnek tünt az anyanyelviek körében, de már össze vagyok zavarodva.. :)

SilentDreams 2012.11.26. 16:45:22

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Hogyan mondod feltételes módban azt, hogy "alszom", és hogyan felszólítóban azt, hogy "alszik"?"

alszom => aludnék (felt.mód)
alszik => aludjon (felsz.mód)

Kiegészítö kérdés: az "ízlik" felszólító módja?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.26. 16:54:50

@SilentDreams:

Csak nagyon alapdolgokat tudok az angollal kapcsolatban. Én elsősorban magyarral és szláv nyelvekkel foglalkoztam, de valamennyire még a latin nyelvekhez is konyítok. A többiről csak alapszinten tudok beszámolni.

A konkrét kérdésedre nem tudom a választ.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.26. 16:58:30

@nigara:

Az "aludnék" iktelen ragozás, az "aludnám" meg ikes. Az "alszik" az ikes ige, tehát elvileg ikesen kellene ragozni. A művelt nyelvben így is ragozták 80-100 éve, akkoriban az "aludnék" alak kb. olyannak számított, mint manapság a suksükölés. S lám, eltelt 80-100 év, s manapság a művelt magyar HIBÁSNAK gondolja az "aludnám" alakot, de legalábbis is elavultan régiesnek.

Arra volt ez ajáték, hogy bemutassam: a nyelv folyamatosan változik, s a "helyes" és "helytelen" abszolút szubjektív.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.26. 17:02:05

@Th's child:

Kevered. Én nem tárgya/határozott ragozásról beszéltem. Hanam határozatlan/alanyi ragozásról.

Tehát:

ikes: "Alszom az ágyban." / iktelen: "Alszok az ágyban.".
ikes: "Aludnám az ágyban." / iktelen: "Aludnék az ágyban."

Jól látható: feltételes módban ma már megszűnt az ikes ragozásban, míg kijelentő módban még megvan, de csak a művelt nyelvhasználatban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.26. 17:05:16

@nigara:

Na, ez a hozzászólásod is bizonyítja a változást. Ma már 10 magyarból 9 nem tudja megkülönböztetni az ikes ragozást a tárgyas ragozástól! Pedig ez két TELJESEN különböző dolog.

S egyre jobban tapasztalom: a legfiatalabbak már kijelentő módban is keverik az ikes ragozást a tárgyas ragozással! Példa: az "iszom" szót a mai fiatalok már minden esetben tárgyas ragozásnak gondolják és nem veszik észre, hogy ez lehet ikes ragozás is.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.26. 17:06:46

@SilentDreams:

"alszom => aludnék (felt.mód)
alszik => aludjon (felsz.mód)"

Igen, ez az iktelen ragozás. De miért ragozol egy ikes igét iktelenül?

2012.11.26. 17:06:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Aha, köszi. Elb.szott kreálmányok az ikes igék (aki mást mond, hazudik), viszont az aludnám-ról az úrhatnám szó jutott eszembe.

Tök úgy van ragozva/toldalékolva (melyik?), mint egy régies ikes ige. Erre van magyarázat?

Plusz visszatérve az alszom-ra: az "aluszik" az mi?

Most megígérem, hogy nem megyünk végig az összes magyar igén, csak ezek eszembe jutottak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.26. 17:09:16

@SilentDreams:

"Kiegészítö kérdés: az "ízlik" felszólító módja?"

A rossz hangzás miatt nemigen használatos. Egyébként: izljen.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.26. 17:13:07

@Th's child:

Alszik / aluszik - egyszerű szótőváltozatok. Van több magyar ige is, ahol egynél több változat fordul el. Aztán egyes ragoknál az egyik tő fordul elő, másoknál meg a másik.

Itt most nem a szabályos tőváltozásokra gondolok, ahol szabály van rá, hogy mi változik és mikor! Hanem az olyan igékre, ahol eleve 2 változat van, pl. "emlékezik" és "emlékszik".

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.26. 17:24:05

@Th's child:

"Elb.szott kreálmányok az ikes igék"

Eredetileg volt fontos szerepük a magyarban, de ez a szerep 600-700 éve megszűnt! Így elkezdtek kihalni szépen lassan. Csak aztán a nyelvújítók felélesztették a már szinte teljesen kihalt ikes ragozást a XIX. sz. elején és kitalálták, hogy a művelt ember ikésen ragozza az ikes igéket. Ez aztán elterjedt, s az iskolák elkezdték súlykolni, hogy IKESEN KELL RAGOZNI. De a súlykolás ellenére a kihalás folytatódott. Ma már feltételes és felszólító módban csak néhány kifejezésben van nyoma és egyébként röhejesnek régiesnek minősül, sőt sok magyar meg sem érti az ikes ragokat. (Pl. az "aludnék" ma mindenkire számára egyes szám 1. sz., pedig valójában eredetileg ez a 3. sz. volt "ő aludnék egy kicsit", ha így ragozod, ma a magyarok 99 %-a azt fogja hinni, hogy külföldi vagy és nem ismered a magyar ragozást, pedig eredetileg ez volt a helyes alak!) Kijelentő módban meg egyes ikes igéknél egyes szám 1. személyben a művelt beszédben szokás még az ikes ragozás, de ez is egyre csökken, egyre több az olyan ikes ige, melyet a legnagyobb sznob sem ragozna ikesen, még egyes szám 1. személyben sem.

Az igazi sznobot persze a hiperkorrekció alapján lehet a legkönnyebben felismerni. ő ugyanis iktelen igéket is szeret ikesen ragozni, kedvencem az "edz" ige e tekintetben.

2012.11.26. 17:40:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

És mi volt a "fontos szerepük"?

Érdekes dolog egyébként az etimológia meg a nyelvtan, köszi az infót.

Hogyan használják hiperkorrekciósék az "edz" igét?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.26. 17:54:12

@Th's child:

Az ikes ragozás szerepe az volt, hogy megkülönböztesse, hogy egy ige aktív cselekvést jelez-e vagy pedig arra utal, hogy valami elszenved egy adott történést ill. a cselekvés visszaható jellegű. Pl. “tör” és “törik”.

Van erről egy részletes cikkem: wp.me/p2oZYa-u

2012.11.26. 17:55:34

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Aha, tényleg.

Mondjuk én nem hibáztatnék érte senkit -- jobban belegondolva lehet, hogy még én is mondanék ilyet, a rosseb tudja. Merthogy az "edzik" tök értelmes alak, még ha nem is E/3-ban.

Ilyen ez a popszakma.

2012.11.26. 17:57:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Aztak.rva, tényleg? Tök értelmes különbségtételnek tűnik, el fogom olvasni a cikkedet. Köszi!

2012.11.26. 18:18:45

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Elolvastam, jó cikk. Ez a "könyörgöm"/"tessék" baromi jó.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.26. 18:29:13

@SilentDreams: a nyelvtani szabály szerinti felszólító módja az ízljen (vagy a másik példa a csukoljon), de mivel ezen szavak hangzása fura a számunkra, inkább ki szoktuk kerülni ezt az alakot.

DieNanny CH 2012.11.26. 18:49:02

@Frau Holle:
Még jobb, ha apró kockára vágott füstöltszalonnával is megtömöd... Ausztriában egy családnál ettem először olyat, isteni! Ott mondjuk tényleg egy konyharuhában van főzve. A lenvászon bírja!

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.26. 18:55:28

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: lehet, csak úgy nehéz kiejteni. mint az ízljen-t.
viszont az ízljen-be nem lehet kiejtést könnyítő hangzót tenni, mert az már mást jelent úgy.

DieNanny CH 2012.11.26. 18:57:15

@Mirjam2:
Itt Svájcban a bölcsiben a kolléganőm írta a naplót, és ott tanakodott, hogy hogyan kell írni az "Emmunsystem" szót. Erre felvilágosítottam, hogy "Immunsystem"-nek... (immunrendszer)
Pedig ő echte svájci...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.26. 19:02:19

@Babette_:

Őszintén bevallom: még sosem hallottam egyiket sem normál használatban. Jellemzően ezek csak nyelvészeti könyvekben vannak meg extravagáns példákként. Ha valami nehéz vagy félreérthető, az emberek nem használják.

Frau Holle 2012.11.26. 19:27:34

@DieNanny: Ismerem, a szalonnát kicsit ki kell sütni.
Gombával (vargánya) próbáltad már? :) Érdemes!
Na, megyek vacsorázni... de most ehhez nem kezdek hozzá...:(

2012.11.26. 20:12:54

@SilentDreams: Let's get to the bottom of this! Megkerdeztem az angol baratomat (Cambridge-ben vegzett, tehat feltetelezem hogy nagyjabol helyesen beszel angolul) es o hatarozottan azt mondta hogy a 'me' hasznalata 'my' helyett nyelvtani hiba, es csak muveletlen emberek hasznaljak, illetve masok akkor ha haverokkal beszelnek ('me mate is a plonker innit?').

Szerintem lehet hogy Magyarorszagon nincs olyan anyanyelvi beszelo aki nem beszel helyesen (csak maximum tajszolasban) mert az emberek alapvetoen jobban szocializalodtak mint pl. Angliaban. Angliaban van egy olyan tarsadalmi reteg ahol a szulok / tanarok egyaltalan nem szocializaljak a gyerekeket, akik igy sajnos gyakorlatilag allati szinten nonek fel es felnottkent fogalmuk sincs rola hogyan kene helyesen beszelni az anyanyelvuket, szokincsuk is nagyon korlatozott stb. Lehet hogy ez mas tarsadalmakban nem fordul elo, de Nagy-Britanniaban sajnos igen, legalabbis nekem ez volt a tapasztalatom.

Zabaalint (törölt) 2012.11.27. 10:27:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
A sznobizmus az, amikor valaki ilyen jellegű nyelvhasználat miatt bélyegez valakit sznobnak. A nyelv ugyanis nem azt a célt szolgálja, hogy műveljük, a nyelvhasználatot pedig mindenki a környezetétől tanulta. Szóval te vagy a sznob, aki megmagyarázod, más miért beszél helytelenül.

nigara 2012.11.27. 10:48:15

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hmmm... lehet, hogy régebben tanultam a nyelvtant, mint hogy Te megszülettél, és azóta sem tanukmányozom tudományosan...
Mindenesetre érdekes volt, amiket írtál - nem mondom, hogy hasznos, mert ahogy írtad is, a nyelv folyamatosan alakul, tehát ami régen használatos/nyelvtanilag szabályos volt, az ma már ugye...
A magyar nyelvtan viszont nagyon nem "logikus", tehát pl az igeragozásban talán több is a rendhagyó, mint a betűk szabály szerinti összerakásával képzett ige (mondjuk itt még mindig azt mondom, hogy az aludnám az egy nagyon kitekert forma, és ugye mindenképp rendhagyó...).

A fiatalokról meg: a sajnálatos leginkább az, hogy a szókincsük mennyire szegényedik és szűkül.
Kérdezz meg minden huszonévest, hogy mit jelent az a szó pl, hogy őgyeleg... talán egy sem fogja tudni :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.27. 13:02:19

@Zabaalint:

Valakivel összekeversz. Én sosem mondtam egyetlen anyanyelvi beszélőről sem, hogy hibásan beszélne.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.27. 13:08:02

@nigara:

"Mindenesetre érdekes volt, amiket írtál - nem mondom, hogy hasznos, mert ahogy írtad is, a nyelv folyamatosan alakul, tehát ami régen használatos/nyelvtanilag szabályos volt, az ma már ugye..."

Így igaz. Minden élő nyelvvel ez a helyzet. Ha nem lenne változás, az azt jelenetené: az illető nyelv meghalt vagy haldoklik.

"A magyar nyelvtan viszont nagyon nem "logikus", tehát pl az igeragozásban talán több is a rendhagyó, mint a betűk szabály szerinti összerakásával képzett ige (mondjuk itt még mindig azt mondom, hogy az aludnám az egy nagyon kitekert forma, és ugye mindenképp rendhagyó...)."

Nem éppen. A magyar igeragozásban éppenhogy NAGYON KEVÉS a kivétel. Pl. ha összehasonlítod a latinnal vagy egy újlatin nyelvvel, meglátod, a magyarban 10-szer kevesebb a rendhagyó alak, mint pl. a spanyolban. A magyar igék gyakorlatilag mind szabályosak, az alapalakból meg lehet alkotni az összes ragozott alakot, szigorú szabályok alapján, kevés a kivétel.

"A fiatalokról meg: a sajnálatos leginkább az, hogy a szókincsük mennyire szegényedik és szűkül."

Ez nem nyelvtani és nyelvészeti kérdés.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.11.28. 03:39:58

@Quadrille Lobster: hoppá, ezt ezerszer találóbban megfogalmaztad, mint én. "benned maradt az ált isk jótanuló buta buzgalma" - ezt nem tudtam összerakni magamtól.

gigus77 2012.12.13. 14:50:07

@szutst: Szia, ha lehet, kérlek küldj egy levelet mire gondolsz, érdekelnének a lehetőségek. Köszönöm.

szutst 2012.12.14. 14:22:52

sziasztok, ismét ajánlom magunkat,
ha új életet szeretnétek kezdeni, közösségben, Svédországban, olcsó szállás és étkezés
www.facebook.com/pages/Ikns-Nemzetk%C3%B6zi-k%C3%B6z%C3%B6ss%C3%A9g-%C3%89szak-Sv%C3%A9dorsz%C3%A1gban/112295032268232
üdv, tom

Annagabi · http://annagabika.blogspot.hu/ 2012.12.14. 14:34:43

@szutst: Megnéztem az oldalt.Magyarként kiráz tőle a hideg.Ez szekta,vagy rehab?Mindenesetre az irataim jól elzárnám máshová,és ha nem jeletkeznék 2 napon belül a családomnál,remélem hívnák a rendőrséget.Kikapcsolódás?inkább modern börtön...

szutst 2012.12.14. 14:55:05

hát magyarként teljesen félreérted, de ha külföldre, netalán Svédországba szeretnél jönni, akkor ez a legjobb hely az újrakezdésre, innen elég szörnyű képet fest Magyarország, a lejtőn lefelé megyünk, én egy nagyon szörnyű véget vízionálok. Na visszatérve a mostani otthonomhoz, az ötvenes években épült, volt iskola, menekülteknek szálláshely, keresztény iskola, tavaly óta pedig egy humanista szociális munkás bérli. Akinek aza meggyőződése, hogy mint a 70-es, években több helyen is Svédországban. Közösségben jobb élni, dolgozni, tanulni, mint egyedül. 42 szobánk van, 9-10 nemzet gyermekei élnek együtt. Dolgoznak, főznek, munkát keresnek. Itt újra értelmet nyer az őszinteség, felelősség mások és magunk cselekedetei iránt, barátság stb. Szóval nem értem mi jött le az oldalon keresztül de itt minden más mint otthon. Ha a kollektíva tagja leszel, havi 1200 kr kell fizetned a szobáért, 1500 kr az ételért, kb. napi 40 kr jött ki az étel Novemberben. Egy kávé csak az összehasonlítás miatt 20-30 kr.

szutst 2012.12.14. 15:23:26

Közösségi szállás és élet Észak-Svédországban
ikns.se/index.html

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása