oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. november 02. 06:59,  Kitagadás és megértés 403 komment

2012. november 02. 06:59 Határátkelő

Kitagadás és megértés

A mai poszt érdekes körülmények között született. Nemrégiben kaptam ugyanis egy levelet a szerzőjétől, melyben viszonylag markánsan kifejezte nemtetszését a blog tematikájával, illetve üzenetével kapcsolatban. Válaszul én megkértem (miként ezt minden esetben teszem), hogy írja le kissé részletesebben, és posztolható formában a véleményét. Zsolt ezt (szemben sok más, hasonló levél szerzőjével) meg is tette, amiért külön köszönet illeti, én pedig most ígéretemhez híven posztolom.

Magyarország határátkelő.JPG

"Az ország átlépte a határt, ezért mi is átlépjük." - így szól a blog mottója. Milyen üzenetet hordoz ez az, egyébként szellemes, mondat?

Először is, mit jelent az, hogy ország? - Ebben az értelemben társadalom, nemzet. Emberek sokasága, akik a legkülönbözőbb - földrajzi, kulturális, nyelvi, történeti, etnikai, gazdasági, politikai - szálak mentén kapcsolódnak össze.

Az országot tehát emberek alkotják, és olyan lesz, amilyenek a benne élő emberek - amibe magam is bele tartozom. Tehát az ország-én viszony egy bennfoglaló, megalkotó kapcsolat.

Abban a pillanatban, amikor azt találom mondani, hogy „az ország átlépte a határt", a bennfoglaló, megalkotó, én-mi viszonyomat egy kívülálló, én-ő, esetleg alá-fölérendelt viszonyra cserélem. Outsiderré válok. Mintha azt mondaná Kovács Elek: „Kovácsék átlépték a határt, úgyhogy kitagadom magamat a családból".

Ez az outsider viszony visszalépést jelent a bennfoglaló, társadalomalkotó relációhoz képest. Egyrészt, mert gyökereimet vesztem - feltéve, ha vannak ilyenek. Másfelől pedig az országra, ha tetszik, az államra úgy tekintek, mint a gyermek a gondoskodó atyuskára, vagy a felette zsarnokoskodó mostohára.

Tulajdonképpen elmegyek amellett a tény mellett, hogy én társadalomalkotó tényező vagyok, hogy magam is benne vagyok az én-társadalom működési dinamikájában és cselekedeteimmel, hozzáállásommal, véleményemmel magam is formálom a társadalmat.

Ez az outsider viszony kiváló lehetőséget ad arra is, hogy problémáimat teljes egészében az országra projektáljam, sikertelenségemet az ország rossz működésével indokoljam.

A fent említett Kovács Elek jobban jár, ha családi problémák felmerülésekor nem kitagadja magát, hanem megpróbálja megérteni az ő családban betöltött szerepét és azokat az összefüggéseket, amelyek miatt ő akadályokba ütközik.

Így a családját szidalmazó, általános dohogást egy operatív magatartás válthatja fel, amely érdemben képes a probléma megoldásra a gyökerek elvágása nélkül - amelyek elvágása egyébként később újabb problémák forrása lehet.

Azt gondolom, hogy a fenti mottó helyett, jobb lenne, ha a mantránk az lenne, amikor az ország valamilyen rossz működésével szembesülünk, hogy: „Én mit teszek azért, hogy ez másképp legyen?"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vitaindító Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr994884862

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mit kérjen a kormánytól egy fiatal, hogy ne hívjam szervilis posztkommunista csökevénynek: 2012.11.02. 17:51:06

Észrevettem ám, hogy a rohadtmocsok, hogy mersz lelépni, mikor én akarlak kifacsarni, jogom van hozzá - retorikát leváltotta a  legalább gyere vissza utána, jó? Valahogy úgy képzelem, hogy a vonatkozó nemzetiminisztérium morning meetingjén körbeál...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

monddazigazatmar 2012.11.02. 20:46:01

@Spidey84: Minek mi köze? Mit nem értesz? Vagy te vagy az az egyetlen gáncsnélküli lovag, és a mennybe jutsz -
vagy te is benne vagy az össznépi kiskapukeresésben, okoskodásban, aztán meg sirsz hogy milyen szar az ország.
Mit jövök a számlával?
Te nyilván nem, de más hiv egy szerelőt. Megcsinálja feketén, nem fizet áfát - állam nem kap bevételt - hitelt kell felvennie, hogy mondjuk segélyt adjon - rosszabb helyzetbe kerul az ország - sirsz, hogy milyen szar itthon.
Tényleg semmi összefüggést nem vélsz felfedezni?

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2012.11.02. 20:46:05

@Frau Holle: Készséggel elhiszem hogy van olyan hely, ahol így történik, meg örülök is neki, de élőben még nem nagyon láttam (: Hollandiában ez minden egyetemen a napi rutin részét képezte, nem csak PhD és posztgrad kutatói szinten, hanem a szakdolgozatukat készítő diákok közt is.
Magyarországon a PhD megbeszélések túlnyomó többsége úgy zajlott, hogy a hallgatók elmondták, mit csinálnak, aztán nagy csönd (hacsak a témavezetők nem szóltak hozzá a dologhoz) és mindenki ment a dolgára, vitára, javító szándékú megjegyzésekre nem nagyon került sor. Mondom, ettől még lehetséges, hogy van ilyen.

KevinMulder 2012.11.02. 20:46:20

@monddazigazatmar: Na ne már, már csak ennyire telik abból a hatalmas agyonolvasottságodból? Semmi pikáns élcelődés, korrektül felépített támadás, alapos revans? Csak erre futotta? Ennyit tudsz? A nyolc általános azért megvan, ugye?

Jut eszembe, mondtad, hogy voltál külföldön is ... gondolom azért kellett hazakullognod, mert kint is hasonlóképpen magasröptű, éleslátású sziporkákkal vitted a gondolatok ismeretlen síkjára a hallgatóságot ... voltaképp az csípi a szemed, hogy te mint "nagy vállalkozó" vesztesen tértél haza anyucihoz, másnak ez meg sikerülhet. Jól gondolom?

málnabálna 2012.11.02. 20:47:13

pár hete egy műsorban láttam: (...)"magyar" tojás magyar termék felirattal a dobozán... a tojások belül ugye "pöcséttel" ellátva országkód, stb.. H helyett LTU ...(litván tojás a lelkem magyarnak eladva) szóval már a rohadt "magyar" tojás is hazudik :DDD v. külföldi lett, magyarként kiment s litvánul megbélyegezték muhaha :D
eszméletlen és szomorú....:(
fji.egy osztrák ha csirkét vesz, az tuti osztrák, ott a termelő neve, címe, elérhetősége a csomagoláson, sőt még az is néhol, h mivel etették a csibét...

monddazigazatmar 2012.11.02. 20:49:06

@KevinMulder: hé, most már hiszed, hogy voltam kulfoldon? Hogyhogy? Mivel sikerult meggyőzni, hogy elhagytam a poros falumat meg sanyit a mosogatót?

málnabálna 2012.11.02. 20:52:48

köszi fiúk, jól nyomjátok! tom h troll meg nem kell etetni, de én asztalt csapkodva röhögök :DDD

monddazigazatmar 2012.11.02. 20:53:25

@KevinMulder: gyenge válasz. ne siess, van időd valami hatalmasat kigondolni, valami odaverőset, frappánsat, alázz porig.

Frau Holle 2012.11.02. 20:54:22

@Kovácsné: Ezek szerint nem egy helyre jártunk.
Tanszéki értekezleten, kutatócsoporti megbeszélésen ismertettük a témát, kutatási tervet, várt eredményeket, félévente az előrehaladást rotációs rend szerint. A többiek meghallgatták, kérdeztek, javaslataik voltak. Volt, amikor komoly, építő vita lett belőle. Én ennek nagyon sokat köszönhetek, a dolgozatom egy része egy kolléga ilyen felvetése alapján születhetett meg.
Két egyetemet ismertem meg belülről Magyarországon hallgatóként, doktoranduszként és kutatóként, mindkettőn így működött.
Ezért csodálkoztam.

KevinMulder 2012.11.02. 20:55:29

@monddazigazatmar: Oh, erre nincs szükség. Sajnos vége a cigiszünetnek, így mennem kell vissza feketemosogatni. Másra ugye úgysem vagyok jó ...

Jahh, felesleges nekem porig aláznom téged ... már megtetted ezt magaddal :)

padlas 2012.11.02. 20:57:44

@Frau Holle: ez melyik tudományág volt?

Frau Holle 2012.11.02. 21:00:14

@padlas: Egy TTK-n oktatott, alapkutatás jellegű.
Maradhatunk ennyiben?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.02. 21:07:32

@monddazigazatmar: Figy, a magayr allampolgarsagomrol nem mondtam le sehol. Attol meg, hogy nem elek otthon magyar allampolgar vagyok. Attol meg, hogy vegleges kulfoldre tavozast valasztottam, nem adtam le az allampolgarsagom.

Rakerdeztem az ugyfelkapun is, magyar allampolgarkent barmelyik hivatalos szerv koteles elfogadni szemelyazonositasra az utlevelet, a szemelyit, vagya jogsit , lakcimkartya nelkul is.

Egyebkent allitom,a cikkem nem volt fikazo. Csak nem tartom korrekt eljarasnak, hogy a bank nem neged hozzaferni a sajat szamlamhoz. Nem, mert csak. Mert ugy gondolja. Szerintem ez nem korrekt eljaras.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.02. 21:14:22

@monddazigazatmar: Egyebkent meg, ha lenne itteni utlevelem, gond egy szal se , beirnak a brit utlevelem szamat, es azzal hozzafernek a szamlamhoz, az nem gond.

De olyan, hogy valaki magyar legyen , magyar utlevellel, es azzal azonositsa magat szemelyi nelkul, nos az "mission impossible" eset.

Es nem korrekt. MEg akkor is tobb jogom lenne, ha itteni ( meg meg nem levo) utlevellel szeretnek intezkedni.

Pedig az egesznek az oka az, hogy be akartam tartani 100%ig a torvenyeket ( ugyanis nagyon nem tiszta az ideiglenes kulfoldre tavozas es a vegleges letelepedes kozti kulonbseg , legalabbis a torveny megfogalmazasa szerint, mivel ott van meg a " lakohely fogalma " megfogalmazas is , ami alapjan viszont az ideiglenes kulfoldre tavozas nem is lehetne ertelmezheto ) . Az ideiglenes kulfoldre tavozas bejelentesevel ( amit anno megtettem) , nem vagyok 100%ig biztos, hogy helyesen jartam el. Mert ugye mi szamit ideiglenesnek? Es ha hazamegyek idovel?

AKiket ismerek amugy mind ezt jelentettek be, nem a veglegest.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.02. 21:15:24

@tildy:): ize helyesen:

"De olyan, hogy valaki magyar legyen , magyar utlevellel, es azzal azonositsa magat LAKCIMKARTYA nelkul, nos az "mission impossible" eset."

tinu 2012.11.02. 21:16:51

@Frau Holle: szerintem nagyon sok múlik az adott tanszék hozzáállásán. Van, ahol nagyon jól működik ez a rendszer, amit leírtál (már szakdolgozati szinten is, én emlékszem, ez a TTK-n anno attól függött, hogy kihez írta a szakdoliját, mert volt, ahol volt ilyen, volt, ahol nem), máshol kevésbé. Ahol én voltam doktorandusz, ott is volt elviekben ilyesmi, de sokkal ritkábban, kisebb hatékonysággal (én nem is voltam ilyenen, inkább önkéntes jellege volt, mint kötelező, én meg valahogy úgy alakult, hogy kimaradtam a szórásból - viszont szakdolgozóként meg kipróbáltam, de inkább az előadóképességemen javított, és nem adott hozzá szakmailag).

málnabálna 2012.11.02. 21:17:08

@tildy:): szüntesd meg az otp szládat sztem! és ha kell otthonra egy bankszla, hát nyiss más banknál, lenyúlósabb bankot, mint otp, nem hordott hátán a föld!
netbankáron keresztül utald át az összes pénzed onnan egy másik szlára, amit eleve magyar útlevéllel nyitsz, meg asszem ha le is adtad a szem.ig-odat, akkor is kaptál egy lakcímkártyát "adat" nélkül, amin az kéne álljon: lakcím: külföld.

monddazigazatmar 2012.11.02. 21:23:57

@tildy:): A bank leszerződött egy magyar állampolgárral, akinek van lakcime - (ha tartozásod van megtalál, behajt)
Ha nincs lakcimed, akkor nem szerződött volna. Ott vannak a feltételek a szerződésben. Te változtatsz/változtattál közben. Más vonatkozik egy magyar állampolgárra, meg egy külföldire. Hogy hivatalosan tudod igazolni magad az remek, a bank meg hadd döntse el, hogy milyen feltételeket támaszt.
Panaszkodsz, hogy másodrendű állampolgárként kezelnek, ugy, hogy magáncégek követik az általuk felállitott feltételeket. (délafrikában simkártyát vehetsz a bevásárlóközpontban, spanyolban 10 oldal papirt kell kitölteni, itthon meg személyi kell hozzá.)
Nem én vagyok az egyetlen akinek ugy jött le, hogy fikázó cikket irtál. "megéreztünk - csatornaszag. ... mindenhol jól szolgáltak ki, de a pincérlány nem mosolygott ... másodrendű állampolgár lettem mert azt kamuztam, h nincs lakcimem"

padlas 2012.11.02. 21:24:54

@Frau Holle: persze, nem faggatózni akarok, csak érdekelt, hol mehetnek ilyen jól a dolgok. Valami ilyesmire tippeltem egyébként.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.11.02. 21:24:56

@monddazigazatmar:

1. Barátom, ki mondta azt neked, hogy aki külföldön van, az mosogat ? Én legfejlebb csak magam után.
2. Való igaz, hogy a külfölddel nem lehet bizonyos értelemben Magyarországot helyettesíteni.
Bizonyos szempontból igazad van, hogy külföldön ú.m. senki az ember. ( P.l. brüsszeli állásokra az adott ország színében még ottani állampolgárként is esélytelen, a politikai/gazdasági elitbe nem fog bekerülni, stb )

NADE ha M.o-n maradok, akkor ugyanúgy senki vagyok/ maradok, csak (a) mindezt a "saját" országomban (b) úgy, hogy demonstratíve a fejemre szarnak (c) sokkal nagyobb stressznek kitéve

És igen : a pénz az külföldön jobb. Harmadéves doktoranduszhallgatóként k.b. 2X többet kerestem (nettóban), mint Magyarországon ( 2 év tapasztalattal rendelkezö ) banki elemzöként.

Ami Nyeu-ban tetszik, az az, hogy nem lehet demonstratíve az emberek fejére szarni.
Példa : 2 napja jött ki a holland kormány azzal, hogy a TB jövedelemfüggö lesz. ( Ez p.l. 90 keur esetén havi 482 eur-ba fájna ). Mindezt a holland liberális párt ( koalíció ) jóváhagyásával.
Namármost a liberális párt a választási kampányban nem ezt igérte. Ezért a választóik nagy része ( p.l. én is ) emailt küldött nekik, amelyben számon kérte a hazugságot.
És láss csodát : 2 nap után meghátrálni látszanak.

Namármost kérdezem: HOL és MIKOR fordult elö Magyarországon, hogy egy, a hazugságain rajtakapott párt/kormány meghátrálna ? Pláne, hogy elismerje, hogy hazudott, és eltekintsen a hazugságaitól ?

Te tudsz rá példát ?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.02. 21:25:22

@málnabálna: Raiffeisen keri ( itt vagyok) , Cib is , OTP is.

Amugy bevonjak mindkettot, szemelyit es lakcimkartyat is. Bar hallottam van olyan eset, mikor adnak olyan adat nelkuli kartyat, amin ott van lakcim:kulfold, de ha azt kered ne taroljak az adataid, akkor nincs sem szemelyid sem lakcimkartyad.

Magyar tartozkodasi helyet sem letesithetsz ebben az esetben.

Sajnos vannak olyan kifizeteseim, ami miatt kell a magyar szamla. ( pl. tobb netes vasarlas eseten is csak magyar bankkartyat fogadnak el, jo pelda, ha a telenoros szamladat probalod kifizetni)

-----------
Elobb kicsit pontatlanul fogalmaztam :
"Attol meg, hogy IDEIGLENES / vegleges kulfoldre tavozast valasztottam, nem adtam le az allampolgarsagom."

Frau Holle 2012.11.02. 21:29:25

@tinu: A tanszék-intézet hozzáállása tényleg nagyon fontos. Nagyon sokat jelentett, hogy a "nagyok" is komolyan vettek minket. Ez motivációnak sem utolsó.:)
Én hallgatóként is nagyon szerettem ezeket, az első saját előadásom előtt mondjuk nem annyira.:)
Nekem erről van tapasztalatom.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.02. 21:30:15

@monddazigazatmar: hm, konnyu ugy rossz szinben feltuntetned, ha KIZAROLAF negativ dolgokat ragadsz ki.
Ez mintha a felsorolasodbol lemaradt volna:

"transzfer busz pontos volt, ott volt helyben, es haztol hazig vitt Nagy piros pont."

"TOKELETES kiszolgalasban volt reszunk a Subwayben, a Telenornal es a NO.1 bisztroban. Ez utobbi azt kell mondjam igazan europai, igaz csak kavet ittunk, de maga az etterem,a pincerek, es ugye minden egyutt... Hat le a kalappal..."

"Viszont Wifi-s IC-t probaljatok ki, nagyon korrekt, pontos, van hely a csomagnak is, es meg net is van. Nagyon megorultunk neki."

Szoval , khm, en is ossze tudnek ugy szedni a hozzaszolasidbol egy csokorra valot, hogy az egesz "fikazasnak" jojjon ki. Ez nem korrekt viselkedes.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2012.11.02. 21:32:39

@Frau Holle: Tényleg nem, két egyetemre jártam, a felvázolt rendszer sajnos egyiknél sem volt jellemző. Viszont örülök, hogy ezek szerint csak megmozdul valami lassan idehaza is. (Férjem volt ELTE TTK-s, és az akkoriban ott uralkodó állapotokat épp olyan áldatlannak találta, mint én a magam egyetemén).
Még az alsóbb szinteken (általánosban, gimnáziumban) kéne rugdalózni egy kicsit, amin nem azt értem, hogy mindenki kiabálja be az összes baromságot, ami spontán az eszébe jut, de legyen mersze megmondani, ha komoly érvrendszert sikerült kidolgoznia arra, hogy miért nem ért egyet a tantónénivel (:

Frau Holle 2012.11.02. 21:33:19

@padlas: OK.
Ezek nem túl népes területek (sajnos), csupán ezért szeretném ennyiben hagyni.

mommmmo 2012.11.02. 21:33:43

@Frau Holle: Orulok neki, hogy ismersz Magyarorszagon embereket, akiknek fontos az, hogy milyen a szemelyes hiteluk, de szerintem a "vezetesi kulturankban" ennek kabe zero ennek a jelentosege. Legalabbis nekem nem tunik fel, hogy a vezetoink a sajat szemelyes hiteluk kiepitesen faradoznanak.. pedig pont a vezetok szempontjabol lenne ez fontos.

Mondjuk ehelyett van szemelyi kultusz epites, nem csoda, annak van hagyomanya.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2012.11.02. 21:34:24

@Frau Holle: Gondolom, egyébként ez egy olyan tanszék lehet, ami képes valódi tudományos eredményeket is felmutatni. Jó neked (:

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.11.02. 21:39:50

@padlas:

Mondjuk a holland kultúra az ritka nyitott, ilyen máshol Európában nincs. ( Mármint hogy pl munkahelyen nyilánosan elmondhatjuk a véleményünket stb )

Viszont az a sok rohadt értkezlet ... és az is visszataszító, amikor a 2 év tapasztalattal rendelkezö kollega a fönököt kritizálja ( pláne hogy még nem is volt igaza ).

Érdemes egyébként egy tetszóleges holland fórumba beleolvasni : sokkal kevesebb mocskolódás megy, mint a magyar blogokban. ( söt : szinte nincs is mocskolódás, egymás lehülyézése.)

Frau Holle 2012.11.02. 21:39:57

@Kovácsné: Nem ELTE, és nem is mostanában, hanem még a kilencvenes években (meg még utána is).
Tényleg azt gondoltam, hogy ez általános.
Ezek szerint szerencsém volt.
Középiskolából van saját élményem: töriórán párban le kellett játszani a Kossuth-Széchenyi vitát. Érvekkel. Kicsengetéskor sem hagytuk abba, hatalmas élmény volt. :)
Szerintem máshol is vannak hasonló példák.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.02. 21:43:10

@Scaramella va alla guerra: Van azert. A mi startupunknal is van , heti meetingen is, de akar a napi standupnal is, nyilvanosan megvitatjuk mit hogyan , merre , poziciotol fuggetlenul.

mommmmo 2012.11.02. 21:44:32

@Frau Holle: Szerintem te valami extra super elit kornyezetben szocializalodhattal itthon, ezekkel a vitakkal meg mimindennel. Meg csak hasonlot sem lattam, hallottam itthon.

Frau Holle 2012.11.02. 21:49:40

@mommmmo: Ez érdekes kérdés. Én a saját véleményemet személyes benyomások alapján szeretem kialakítani. Nem veszem át egy újságíró véleményét (akit ugye szintén nem ismerek), hanem például elolvasom azt a forrást, ami kapcsán a vélemény elhangzott. Vagy utánanézek az adatoknak hiteles forrásokban.
Rögtön cizelláltabbá válik a kép.
Persze ezt nem lehet mindennel megcsinálni, de időnként érdemes.
Szóval nem olyan egyszerű ez... Nálam a hitelességét valaki "saját jogán" tudja elveszíteni, más véleményét meghallgatom, de nem az dönt.
Egy személyesen is ismert személy más eset.

Taxomükke (UK) 2012.11.02. 21:50:01

@nigara: EU nélkül is lehetett külföldön dolgozni. Én már 1988-ban dolgoztam egy nyarat Svédországban munkavállalási engedéllyel.

Frau Holle 2012.11.02. 21:53:02

@Kovácsné: Szerintem igen. Képesek is rá, van is.
Már nem vagyok ott, de nagyon klassz időszak volt.

mommmmo 2012.11.02. 21:53:45

@Scaramella va alla guerra: Mondjuk en a nemetektol hasonloan nyilt vitakat hallottam..bar, ok hajlamosak nyersebbek lenni, mint a hollandok.
az angolok masok, ok jobban el vannak az ide nyalunk oda nyalunk kozegben... es kevesbe adnak a szaraz ervelesre, viszont a motivalasban es a meggyozesben jobbak is, mint a nemetek..

A baratom azt mondta, hogy az angolok ide oda nyalizasan latszik, hogy mennyire osztalytarsadalombol jottek, a nemetek nyersessegen meg az, hogy mennyire racionalis alapubol... es ok, hollandok valahol ott vannak a ketto kozott...

Mondjuk a mi magyar "ervelesi rendszerunkon" meg szerintem leginkabb az latszik, hogy mennyire leaalazott tarsadalombol jottunk, ha meg ezt hozza tehetem.

monddazigazatmar 2012.11.02. 21:54:54

@Scaramella va alla guerra: valoban nem állithatom, hogy mindenki kint mosogat.
Azért lássuk be, nem egy, nem ketto olyan van, aki kimegy és kint sokkal kompromisszumkészebb, az igényeiből alábbad, a szabályokat elfogadja, és olyan dolgokra hajlandó amit itthon zsigerből elutasitana.
Irországban simán bevállalja, hogy 3-4-5 emberrel együtt lakik, nincs autója, ha itthon ugyanezt ajánlanád, akkor agyon is ütne.
Az, hogy jobb a pénz nem vitattam. De az élet is drágább, legalább is európa azon részein, ahol én voltam.
Ezzel az 'elmegyek mert itthon minden szar, és nem lehet érvényesülni' dologgal baromira nem tudok egyetérteni, itthon is lehet, erre hoztam fel magamat példának - amit a kollega oldalakon keresztül leirt, hogy miért nem ugy van
Azzal a dumával sem értek egyet, hogy " mindent tönkrevágtak, azért kell elmenni", ezt próbáltam a másik kolegának elmagyarázni- nincs tönkrevágtak- mi mindenki együtt tettük, ezzel kellene esetleg valamit kezdeni.
"Bécsben tisztaság van" igen- mert az osztrák nem szemetel. "Hollandia jól áll" mert a holland befizeti az adóját.
A kimenekülő hazánkfiának fingja nincs, hogy Teachert mennyire utálták, hogy miken ment át az ország, hogy most mondjuk ott tartson ahol tart. Csak az angolok valahogy végigcsinálták.

padlas 2012.11.02. 21:55:15

@Scaramella va alla guerra: igen, nekem is pont ez tűnt fel, egyszerűen a mocskolódás idekint ciki. Ez az egyik dolog, amit jó lenne odahaza meghonosítani, a kulturált hangnemű, egészséges vitát.

Egyébként én a kevés tapasztalattal rendelkezők kritizálását sem bánom, mert ez is szükséges ahhoz, hogy ne tekintélyelven dőljenek el a dolgok, hanem érvek mentén. Ha a beosztottnak nincs igaza, a főnöknek kell legyenek jó ellenérvei. Ha nincsenek, akkor meg ne ő vezessen.
Persze néha tényleg zavaró, ha valaki ész nélkül okoskodik, de az ilyeneket helyretenni szerintem kevesebb gond, mint amennyire egy tekintélyelvű rendszer lenne.

Frau Holle 2012.11.02. 21:57:00

@mommmmo: Elit? Bárki bekerülhetett oda, akit érdekelt és felvették. Mondjuk eredmény kellett, de ez a normális.
Azt hiszem, senki sincs aki elmondhatja, hogy minden szempontból ismer akár csak egy várost is.
Ezért veszélyes az általánosítás.

Frau Holle 2012.11.02. 21:58:49

@padlas: Mondjuk ilyenkor számít sokat, hogy az ifjú titán milyen hangnemben nyomul. Lehet azt kellő tisztelettel is csinálni. Főleg ha van is benne valami.

Frau Holle 2012.11.02. 22:03:53

@mommmmo: @mommmmo: Félreértés elkerülésére: a felvétel tanulmányi eredmény alapján volt. Szerintem ez az egyetlen jó szűrő ebben a tekintetben.

mommmmo 2012.11.02. 22:04:12

Persze, elhiszem, es az elitet nem vadlaskent mondom, hanem inkabb ugy, hogy szerintem az a vitakultura, amirol te beszelsz, tenyleg csak egy szuk retegnek jutott ki az oktatasi rendszerben, es az messze nem eleg ahhoz, hogy hasson az altalanos legkorre.. akkor sem, ha te jogosan megerdemelted, hogy bekerulj abba a korbe.

baliquez 2012.11.02. 22:07:30

@tildy:): "Rakerdeztem az ugyfelkapun is" hasznos lett volna kérned valami félcédulát erről és azt tömni a negyedművelt ügyintéző buta orcájába, ha már a szép szónak nem hitt. Amúgy azt a bankot bátran fel lehet jelenteni, ha be tudod bizonyítani hogy milyen kár ért azzal hogy jogtalanul bármennyi időre is einstandolták a pénzedet nincs ügyvéd aki elveszítse. Előfordulhat hogy nem tudsz teljesíteni egy szerződést a pénzed nélkül, elmaradt haszon alapján kártérítési per is indítható. Van az a pénz amiért megéri hazautazgatni a tárgyalásokra, plusz a bankok visszaszívatása nem csupán priceless de nevelő hatású is.

Frau Holle 2012.11.02. 22:09:31

@mommmmo:
De most mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás?
Ezt szerintem nem csak az iskolában kell tanulni, az ehhez kevés. A konfliktuskezelést, kommunikációt a családban tanuljuk.
Hamarosan meglátod, a gyerekeink bámulatosan jók tükörnek.:)
Néha még túl jók is. :))
Már egy egy-két éves is azt csinálja, amit lát.

padlas 2012.11.02. 22:11:14

@Frau Holle: csakhogy pont az a baj, hogy ez kiváltság, nem általános. Az oktatási rendszerre ez Magyarországon igen jellemző, vannak jó iskolák, elitgimik, ahol igazán színvonalas képzést kapnak az oda bekerülők, de a többieknek ebből nem jut. Félre ne értsd, nem azt fájlalom, hogy van akinek jut a jóból, hanem azt mondom, hogy nagy kár, hogy ez nem jár alapból mindenkinek. Nyilván ezt most nem egyetemi szintre értem, hanem az alap és középfokú oktatásra. Nagyon keveseknek adatik meg az olyan Kossuth-Széchenyi vitaélmény amiről te itt beszélsz. Miközben idekint az ilyesmi része az átlagos iskolások képzésének.

zachary 2012.11.02. 22:12:26

Na most ez a levél teljesen kiakasztott (most értem haza ügyeletből). Az irója egy nagy f...sz, igy ismeretlenül is. Mondok én valamit: engem utáltak otthon, hülyének néztek, mert 3 idegen nyelvet beszéltem folyékonyan, igen többek között náciul is, meg a-részegnémettengerészangolulbeszél (aki ezt még egyszer személyesen mondja, elásom) hollandul és angolul. Szerettem az otthoni munkámat, lelkes voltam és ez is baj volt. Itt érdekes módon megbecsülnek, szeretnek, maximálisan insider vagyok,nem 2. osztályú állampolgár, ahogy az ilyen zsolt (bocs az ilyen ember nem érdemli meg a nagybetűs nevet) és a kis fideszes haverjai gondolják. Az, hogy ők nem állnák meg az életben a rendes világban a helyüket, az az ő bajuk. Mit tehetnék érte hogy otthon családtag legyek? 1. mikor orbi meg a haverjai minden pénzemet lenyúlják, ha nem csalok? 2. mikor a körülöttem élő emberek kihasználnak mert rendes ember vagyok? 3. mikor az otthoni emberek között csak a pénztárca vastagsága számit? 4. mikor hülyének néz mindenki, ha változtatni akarok? Megmondom: kivándorlok, beilleszkedek és az unokáim már rendes németek/hollandok/stbk lesznek. Vagy: alapitok valahol a világban egy új Magyarországot ahova az ilyen embereket nem engedem be, csak és kizárólag határon túl élő magyarokat, ill ezek családtagjait. Ennél már csak azt utálom jobban mikor azok az emberek akik még néhány éve lenáciztak, most könyörögnek, hogy tudok-e állást nekik Európa USAjében...

Frau Holle 2012.11.02. 22:16:53

@padlas: Ezzel vitatkoznék.
Mi többek közt azért is jöttünk haza, mert ahol mi voltunk, ott a közösségi és magánintézmények között hatalmas a különbség.
Olyan rendszerbe akartuk járatni a gyerekeinket, ahol a gyerek képessége és eredménye a szűrő, nem anyuék pénztárcája.
A vizsgaeredmények sok országban elérhetőek, tanulásgos játék megnézni, hogy a jó iskolák fizetősek-e.
Bizony sok országban többnyire azok.
Ezzel együtt tényleg jó lenne, ha ez lenne az általános, No de egy ilyen vitához bizony előbb meg kellett tanulni, mi volt kettejük álláspontja. Ilyesmire szokták sokan azt mondani, hogy ez felesleges...

mommmmo 2012.11.02. 22:19:03

@Frau Holle:
Persze, egyetertek. Viszont ezek a keszsegek kesobb is elsajatithatok, ha gyerekkorban elmaradtak..en felnott fejjel kerultem eloszor olyan kornyezetbe, ahol volt normalis vitakultura, es szerintem kepes voltam megtanulni... na jo, erezhetok a hianyossagok pl a holland baratomhoz kepest, de ha azt nezzuk honnan jottem eg is fold.
Es a legtobb magyarnak ezt eselye sincs megtanulni a csaladban, szerintem, szoval nem artana tenyleg az iskolai trening, vagy legalabbis olyan kornyezet, ahol ez elsajatithato.. egy atlag magyar munkahely nem igazan terep erre, szerintem.

Frau Holle 2012.11.02. 22:22:26

@mommmmo: Akkor a főnököt kellene először elküldeni egy tréningr.e:))
Persze komoly szerepe kell legyen az oktatásnak, ebben egyetértünk.
Tény hogy sokan csak a tekintéllyel érvelés módszerét ismerik. Jó esetben...

venator 2012.11.02. 22:23:35

@Frau Holle:

"Hamarosan meglátod, a gyerekeink bámulatosan jók tükörnek.:)"

Tanúsíthatom. A fiam a napokban küldött büntetésbe, de előtte összeszedette velem a játékait. :))

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.11.02. 22:25:40

Kedves Zsolt!

Az ország nem egyenlő a nemzettel!
Tudod, vannak a magyarok, ám aki Magyarországon lakik, az nem mind magyar, és még csak nem is minden magyar lakik Magyarországon.
A magyar lakcím, munkavállalás nem szükséges és nem is elégséges feltétele a nemzethez való tartozásnak.

Az ország átlépett egy határt kifejezést tehát nem a nemzetre vonatkozik, hanem az országra, ami egy önálló, a nemzettől lényegében független entitás.
Olyannyira, hogy szabadon keresztelhető oda-vissza.

Az országot elhagyni nem olyan, mint kitagadni a családot, hanem olyan, mint lelépni egy szar munkahelyről.

Az ország megváltoztatására is kb annyi esélyed van, mint megváltoztatni egyszerű alkalmazottként a munkahelyed működését.

Csak egy példa: mi történt volna, ha én nem azokra szavazok, akikre, hanem valaki másra?
Változott volna-e Parlament összetétele?

Csak, hogy egy eklatáns példáját hozzam annak, hogy mennyiben, és miként tudja az egyszeri józsi megváltoztatni azt, ami nem tetszik neki.

Itt az van, hogy szarul keresünk, szarul élünk és kilátás sincs a jobb életre.
Lehet maradni, lehet menni, ez erről szól.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.11.02. 22:27:10

@monddazigazatmar:" A bank mondjuk elávrja, hogy akivel szerződésben áll, az teljesitsen bizonyos feltételeket (legyen magyarországi értesitési cime, ). Te errol szépen lemondasz, akkor ő miért kéne utánad igazodjon? "
Ez kicsit off, igy bocs. De ha mar ennel a bank temanal tartunk:) En bejelentettem, hogy kulfoldon telepszem le, leadtam minden igazolvanyom, igy csak az utlevelem volt szemelyazonossag igazolasra. Van egy Citibank szamlam, es amikor mondtam, hogy mar nincs magyar lakcimem, akkor problema nelkul beirtak a kulfoldi cimem ertesitesi cimnek, sot (!) egy banki ertesitot ide (USA) is postaztak nekem:)) Szoval szerintem bankja valogatja, hogyan kezelik az ugyfeleket.

Frau Holle 2012.11.02. 22:30:34

@venator: Az én lányom múltkor - miután letoltam - a szájára tette az ujját, és azt mondta: ssssss (maradjak csendben).
Nem bírtam ki komoly képpel...:)

venator 2012.11.02. 22:32:41

@Frau Holle: Ezt a fiam is csinálja. Ki kell menni röhögni, különben oda a tekintély. :)

Frau Holle 2012.11.02. 22:33:46

@venator: Miért, szerinted nem tudja, miről van szó? :)

venator 2012.11.02. 22:36:45

@Frau Holle: Dehogynem, csak gyenge próbálkozás volt részemről. :)

mommmmo 2012.11.02. 22:45:51

@Frau Holle:
En leginkabb a kovetkezo vitakulturakkal talalkozom itthon:

Elmeletibb, elvontabb dolgokat illetoen: van a "helyes vilagkep", meg a "helytelen vilagkep", ha az elozohoz tartozo frazisokat nyomod, akkor igazad van, ha nem, akkor nincs, meg meg szar ember is vagy.
A masik meg az (gyakorlatiasabb temak eseten): most mi a fenerol vitazunk, amikor ugyis tudjuk, hogy az egesz szar ahogy van, es ugy is marad.

Ja, es van meg egy fel mondat, amit annyiszor de annyiszor hallottam kinti munkahelyeken, meg a baratomtol is:

"there is no added value in this discussion"
Na hat ez az, amit elfelejtunk.. teremtunk-e valami hozzaadott erteket a vitaval, vagy nem.
Mert az lenne a vita celja, hogy teremtsunk, de ha nem, folosleges is folytatni.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.11.02. 22:46:38

@monddazigazatmar: Há, nem toom, de az osztrákoknál ami nem olcsóbb volt, az ugyanannyiért nagyobb volt, mint itt (gázolaj 1,37-1,4; milkacsoki 2,5; alma -jólfejlett csöcs méretű- kilója 0,8.

A minőség pedig egy másik tészta.

Szóval, szerintem a "kinn drágább az élet" alapvetően nem igaz, csak akkor, ha itt Magyarországon élelmiszeripari hulladékon éltél, mert innen nyugatra olyat egyszerűen nem kapsz.

Frau Holle 2012.11.02. 22:49:01

@venator: Legalább ennyi maradjon meg nekünk. :)

Frau Holle 2012.11.02. 22:52:30

@mommmmo: A vita szót sokan eleve negatív kicsengésűnek tartják. Így az is.
Én - jobb híján - hozzá szoktam tenni, hogy építő vita.
Egy jó vitából (új szempontokból, érvekből) nagyon sokat lehet tanulni. Elgondolkodtat.
Én legalábbis ezt szeretem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.02. 23:06:00

@Frau Holle: Talan a diskurzus/eszmecsere lehet megfelelo szo ra.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.02. 23:12:33

@baliquez: Mondjuk epp nem kivetrol, hanem pont berakasrol volt szo, illetve rosszul is kijohetnek a dologbol, leven csak teszt( kandikamera:D ) volt.

Ellenben annak nagyon jo peldaja, hogy felkeszult ugyfelszolgalatosok vannak otthon, sajnos szerzodes szerint jogosan kovetelnek lakcimkartyat is. Megha az egesz ertelmetlen is. Viszont tenyleg nem vicces, hogy ha veglegesn leleptel, akkor teljesen jogosan tagadhatjak meg a hozzaferest. Kuldjem be egy magyar ismerosomet penzzel, az ugy nem gond:D

2012.11.02. 23:17:21

@Nyulz of the World: N. O. W. for President! (Ja es ha van kedved, irjal mar meg egy par posztot; a te posztod ota alig jelent meg barmi ertelmes itt. Akar fake Norbi-posztot is irhatsz, az is jobb lesz mint a legtobb igazi; te legalabb tudsz irni normalisan magyarul, nem ugy, mint pl. aki ezt a 'posztot' irta...)

venator 2012.11.03. 00:02:24

@Frau Holle: Legalább ennyi. :)

@kolbászoszsömle:

"mert innen nyugatra olyat egyszerűen nem kapsz. "

Azért ez barokkos túlzás, mondhatnám azt is, hogy nem igaz.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.11.03. 00:25:59

@venator: igazad van, innen nyugatra van Zalaegerszeg is.

Logorrheic 2012.11.03. 00:31:17

@fhdgy: Na jó, félreérthetően fogalmaztam. Szerintem azért te is érezted mit értek én a megélhetési külföldön dolgozó alatt.

Olyat, aki nem úri jókedvében megy ki, hanem otthon már nincs miből megélnie, eltartania a családját.

venator 2012.11.03. 01:05:50

@kolbászoszsömle: ja, ertem. mazli hogy nyugaton minden fasza....

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.11.03. 09:02:07

@tildy:): Ja, ja a standup meeting, mint az agile delevoping alapja. Amikor marketmakereknel skribáltam a kereskedörendszerbe az árazórutint, nekünk is volt ilyen.

@monddazigazatmar:
(1) Thatcher kb. 10 évet vett igénybe. A 90s évektöl máar látható volt a változás.'Azért 22 év után nem ott kellene tartani, hogy az államadósság a r. váltáskorinak a háromszorosa, mindezt privatizációk után, nem ?
(2) Arról nem nyilatkoztál, hogy míg a holland politikus beismeri 2 nap után hogy hazudott ÉS LESZÜRI A KÖVETKEZMÉNYEKET, addig ilyet Magyarországon még nem láttam. Erröl mi a véleményed ?
(3) A holland azért fizeti be az adóját mert levonják töle. Akinek be kellene fizetni, mert nem vonják le, az tömegesen átmegy Brasschot-ba ( Belgium ) lakni, mert ott a vagyonadó sokkal kisebb mint NL-ben. Egyébként a 70 keur után az effektív adó kb 37%. Magyarországon a Gyurcsány alatt a 20 keur-ra is 5X%-ot vetettek ki.
(4) Éshát ugye arról mi a véleményed, hogy NL-ben a vitakultúra ( mármint a gipszjakabok egymás közt ) sokkal fejlettebb, mincs anyázás, stb ?

@padlas: Én a magyar tekintélyelvü rendszerben már régen halott ( szó szerint ) lennék. Két évig dolgoztam egy magyar bankban, 4 évig doktoranduszkodtam egy magyar egyetemen. Közös volt a hazudozás, az alárendeltek érdekeinek demonstratív és nyílt leszarása, az "oszd meg és uralkodj" bevallott érvényesítése, a megfélemlítés, a másik eredményének a lenyulása, stb.
Ez kint is megvan, de (a) nem ilyen vegytiszta módon [p.l. a bér normálisabb, az éves dolgozói értékelés - a dolgozók a fönököket- a vezetök bónuszára befolyással van, stb] (b) kint ha valami tényleg nem tetszik, akkor könnyebb váltani. M.o-n a pofádba kapod, hogy türnöd KELL, mert úgysincs máshova menni.

Ja igen. Nem a szölö savanyú. M.o-ra tudtam volna jönni két éve, méghozzzá olyan fizetésért, hogy az Orbán egykulcsosa nettó k.b. 1.8 millió HUF többletjövedelmet eredményezett volna nekem évente [csak a miheztartás végett, hogy nem csak a sikertelenek mennek külföldre. Bár a siker az relatív]. Nem jöttem, mégpeedig az említett okok miatt. És ehhez még a bizonytalanság, a tervezés hiánya és a szakmai fejlödés korlátozott volta is hozzájárult. [ Nem hiszem, hogy kifizettek volna egy 3 kgbp-s konferenciát, stb].

Nagyon sajnálom, hogy 22 év alatt gyakorlatilag ezt sikerült elérni. Tiszta kommunizmus, ott volt ilyen, hogy pofa befog, csendben marad. Szomorú.

Persze ettöl még nem kell otthagyni M.o-t : akinek kiebb a pofája, jobban meg tud az igazságtalanságokkal birkózni, nagyobb a stressztürö képessége, jobban megy neki a machiavellizmus, az nyugodtan maradjon otthon, söt, lehet hogy M.o-n több mindent tud eléerni, mint külföldön.

@zachary: A részeg német tengerész angolul beszél, az a dán, nem pedig a holland.
Nederlands is een prachtige taal, ze heeft niets ( of bijna niets ) te maken met het Engels ( en zelfs nog minder met Marx :D ) :D
In tegenstelling tot het Deens. Helaas.
Teljesen egyetértek veled, én is mielött kimentem, beszéltem a fönökömmel a bankban, hogy tud e valamit mutatni, ami versenyképes a holland egyetem doktoranduszi szerzödésével. Nem tudott, de utána elkezdett rólam rágalmakat terjeszteni, direkt késöbb adta oda a Sodexho utalványt ( amikor már lejárt ), stb, stb. Hát gratulálok. NL-ben is volt már bunkó paraszt fönököm, de a többség normális volt, van akivel még most is tartom a kapcsolatot, hogy nem élek már NL-ben.

2012.11.03. 09:07:50

@Mirjam2: :))))
Politikai tisztséget nem vállalok. De ha majd Mo teokratikus császárság vagy valami hasonló lesz, szívesen leszek az Isten teljhatalmú képviselője! :))))

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.03. 09:25:36

@tildy:):
vagy rosszul kérdeztél, vagy rosszul válaszoltak.

a pénzmosási tv értelmében a bank köteles az ügyfélazonosításra, amelynek keretében köteles rögzíteni a lakcímedet is. és ezt nem fogja bemondásra megtenni, tehát elkéri a lakcímkártyádat.

mindez megoldódik majd, ha megszüntetik a lakcímnyilvántartást. annak ez lesz az egyetlen előnye.

( net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0700136.TV )

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.03. 09:28:07

@monddazigazatmar:
"Irországban simán bevállalja, hogy 3-4-5 emberrel együtt lakik, nincs autója, ha itthon ugyanezt ajánlanád, akkor agyon is ütne."

sokszor használt érvelés.
azonban: itthon azért nem vállalja be senki, mert tudja (!), hogy az áldozatnak nagy valószínűséggel semmi értelme nem lenne, és nem lépne előre tőle.

venator 2012.11.03. 09:57:30

@Scaramella va alla guerra:

"A részeg német tengerész angolul beszél, az a dán, nem pedig a holland. "

Mégis csak a holland lesz az, a dán az amikor "norvégul beszélsz forró krumplival a szádban". :))

Amúgy eredetileg részeg angol tengerész próbál németül beszélni, nem fordítva. De tényleg gáz ez a közhely....

fhdgy 2012.11.03. 10:22:59

@Logorrheic: Még mindig nem vagyunk teljesen egy hullámhosszon! A "megélhetési" mint jelző, számomra, gondolom másoknak is, szinte teljesen összefonodott a "megélhetési politikus"-sal! Ebben a szövegkörnyezetben tökéletesen értjük, hogy mit jelent és tökéletesen, a lehető legnagyobb mértékben pejoratív a jelentése. Ez így van jól, mert teljesen összekapcsolódott azzal a valamivel, amit maximálisan lenézünk és megvetünk, egy teljesen aljas valaminek tartunk.

Gondolom, ezzel még teljesen egyetértünk.

Nekem innét kezdődnek a problémáim. Egy ember, aki megélhetési okok miatt elmegy külföldre, akár mosogatni, akár takarítani, akár bármi más, hasonlót csinálni vagy ha szerencséje van, ennél többre viszi, számomra igenis tiszteletre méltó ember. Inkább dolgozik, mint segélyen éljen. Ezt én teljes szívemből tisztelem. Biztos vannak esetek, amikor egy ilyen valaki valamilyen hibát elkövetett és az erősen közrejátszott abban, hogy ilyen helyzetbe került. DE: az ilyen ember csak egy kis hibát követett el, de összességében, alapjaiban nem egy aljas, léhűtő gazember. Szembesült a hibájával és rájött, hogy valamit elrontott. Sokan vannak olyanok is, akik nem követtek el még egy icike-picike hibát sem, de hatalmas pechjük volt és ők is ilyen helyzetbe kerültek. Büntelenül, ártatlanul.

Elmennek, dolgoznak, kínlódnak, de akarnak és tesznek!

Én, azzal együtt is, hogy sajnálom az ilyen embereket, nem akasztanám rájuk a "megélhetési" jelzőt, amit a fent leírtak alapján csak olyanokra alkalmaznék, akiket mélységesen megvetek!

Persze, vannak olyanok is, nem kis számban, aki elmennek és tökéletesen illik rájuk a "megélhetési" jelző! Ők azok, akik ott sem dolgoznak, ott is segélyen élnek, ott is lenyúlják szociális rendszer adta dolgokat, ezen kívül semmi mást sem akarnak. Eszükben se jut, hogy valaha is dolgozniuk kellene.

Az ilyenekre passzol ez a jelsző! Ha önző lennék ( és egy kicsit vagyok is ), akkor még jó is, ha az ilyenek elmennek, nem nálunk élősködnek! Persze, ennek is ára van: a befogadó országban majdnem mindenki azt fogja gondolni, hogy minden magyar, minden bevándorló ilyen. Ha elindul ez a spirál, akkor felbecsülhetetlenül nagy árat fizet a dolgos maradék!

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.11.03. 12:32:22

@venator:
jaj, borzasztó ez a rohadt dán.
Most komolyan. Éppen eléggé különbözik a hollandtól, hogy neki kelljen feküdni tanulni ( elvileg most is a dánvizsgámra készülök :D ) . ha valami nem jut dánul eszembe, akkor holland szavakat próbálok eltorzítani, több kevesebb sikerrel.
De ugye, most NL-ben van egy kis felfordulás, meg kell várni, amig lecsillapodik. aztán vissza lehet menni. ( hajó + patkány effektus )
Addig meg itt kihúzom az Isten háta mögött, Dániában.

nigara 2012.11.03. 12:50:19

@tildy:): most nem azért, de ne általánosíts, nem minden magyar bank ilyen, sőt szerintem fiókonként sincs ez rendszeresítve.
Nekem talán csak akkor kértek lakcímkártyát, amikor számlát nyitottam
Azóta még a személyit is csak nagyon kivételes esetben...
Tehát ne az országot szidd.

nigara 2012.11.03. 12:51:12

@tildy:): ja, és ezt 3-4 különböző bankban tapasztaltam.

nigara 2012.11.03. 12:56:30

@Taxomükke: most tényleg ez az ellenpélda? egy nyarat Svédországban???
Ez az egyenértékű lehetőség azzal, hogy az EU-n belül időbeni (!!!) korlátozás nélkül dolgozhatsz?
ne vicceljük el ez a kérdést.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.03. 13:19:10

@nigara: ha fiokkent eltero ugyanazon banknal is, akkor valoszinuleg valaki valahol nem tartja be a sajat maguk altal eloirt szabalyokat. Nem fogok altalanositani, szimplan eleg megnezni a afsz-t , ott latszik , melyik bank ker, melyik nem.

Cib, Raiffeisen, OTP ker.

2012.11.03. 13:21:37

@tildy:): Bocsánat, de nem értem ezt a lakcímkártya körüli nagy felhajtást. Akkor számítasz belföldinek, ha van magyar lakcímed. Függetlenül attól, hogy milyen állampolgárságod van. Ez Ausztriában is így van. Ha van Meldezettel (lakcímkártya), akkor mindent el tudsz intézni. Anélkül azért korlátozottabbak a lehetőségeid.

Van egy magyar útleveled, és feltételezem egy brit lakcímkártyád, hogy ott van az állandó lakcímed. Ezzel itthon simán tudod igazolni magad bárhol, de természetesen külföldinek számítasz, és a külföldiekre érvényes szabályok vonatkoznak rád. A szigeteken ugyanezekkel a papírokkal belföldinek számítasz, és ott a belföldiekre vonatkozó szabályok érvényesek rád is. A bankban, a telefontársaságnál, mindenhol. Hol van itt a gond? Ez egész Európában így működik, ez a rendszer lényege.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.03. 13:39:01

@Nyulz of the World: nincs brit lakcimkartya, ahogyan szemelyi sem. Itt ilyen nemletezik ( bar akarnak majd).

Lakcimet bankszamlakivonattal igazolunk errefele, vagy kozuzemi szamlaval.

Rasszista eszkimó (törölt) 2012.11.03. 13:50:17

@NIKI LAURA:

Vannak meg ilyen bugyuta kozhelyeid, hogy "birka nep a magyar"? Ha igen, akkor szolj, gyorsan keszitek pattogatott kukoricat.

2012.11.03. 14:12:00

@tildy:): bocsánat, de van bármi a szigeteken, ami ott úgy működik, mint Európa többi részén? Nem csoda, hogy állandó konfliktusban vannak a többi EU országgal. Mindenestre lakcímkártya nélkül nem lenne könnyű életed az EU legtöbb országában.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.03. 14:20:12

@Nyulz of the World: Van par, de alapvetoen tenyleg "szembe mennek a forgalommal" :)

Rasszista eszkimó (törölt) 2012.11.03. 14:38:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Azert ritkan olvasni olyan hozzaszolast, amibol ennyire sut a sajat honfitars iranti undor es megvetes.

Az nyilvan termeszetes, hogy senkinek sem art, ha vilagot lat, megismerkedik mas kulturakkal, nyelveket tanul, de az tobb mint aggaszto, hogy tomegevel hagyjak el tettrekesz, eleteros fiatalok az orszagot es nem is tervezik, hogy visszakoltozzenek. Aki ezt pozitivnak tartja, es aki szerint ez hosszu tavon az orszag javat szolgalja, annak az agya helyen valoszinuleg bugyantott tojas van.

Ami pedig a mucsai bunkozasodat illeti, a jo oreganyad, -aki nem nevelt meg teged rendesen- az az elmaradott mucsai bunko! Csodalkozom, hogy ezt eddig itt senki nem kerte meg ki maganak, hat en megteszem helyettuk is. Nyugodtan haborodjal csak fel, azt kapod csak vissza ami jar neked, es azt hiszem meg meltanyos is voltam veled szemben, mert egy pofont siman megerdemelnel (termeszetesen a jobbito szandektol vezerelve).

Remelem szemelyes voltam.
Ajanlom magamat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.03. 14:44:37

@Remegő kezű agysebész:

Neked ,most nem gárdistagyűlésen kellene lenned valami WaSS Albínó háborús bűnös szobor avatásán?

Rasszista eszkimó (törölt) 2012.11.03. 14:47:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Arrol mar nem is beszelve, hogy valami iszonyu perverznek kell ahhoz lenni, hogy valaki annak oruljon, hogy egyre szarabb a helyzet Magyarorszagon.

venator 2012.11.03. 16:17:09

@Scaramella va alla guerra: Látom nem sikerül megszeretni. :)

Nekem a holland tűnik valami bénán eltorzított németnek, a dán szavakat gyakran az angolban találom meg. Keverem is néha. Legalább annyi a haszna, hogy már két nyelven beszélek egyformán rosszul. :)

2012.11.03. 16:27:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Tenyleg hatalmas nagy paraszt tudsz lenni. Az, hogy valamivel nem ertesz egyet az egy dolog. Az, hogy taplo modon trollkodsz, az meg egy masik. Es neha tenyleg nem erzed a kulonbseget a ketto kozt... :(

nigara 2012.11.03. 16:53:45

@tildy:): na nem is ezek a bankok vannak egyedül Magyaro-on... egy sima ügyintézéshez, befizetéshez nem kérik.
De ha nem akarsz másikat keresni akkor nem is értem, miért rugózol ennyit rajta :)

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.11.03. 17:29:59

@padlas:
Hát arra, hogy most akarják az adót megemelni az úgymond "gazdagoknak". Ha ott vagy, nézzél rá az nrc-re, hogy mit írnak a jövedelemmel arányos TBJ-röl ( inkomensafhankelijke zorgpremie ). Nekem évente nettó 2800 eur-ba kerülne a móka.
[ Érdekességként : a VVD pont úgy hazudott, mint Magyarországon a kommerek 2006ban. Én meg vettem a fárdaságot, hogy Dániából rájuk szavazzak, mert nehogy már az SP vagy a PvdA nyerjen. ].
Ha megemelik, kénytelen vagyok várni a visszamenetellel, mert akkor már csak nagyon szenoir pozícióba éri meg. Mindenesetre meg kell várni, hogy mi lesz belöle. Remélem, semmi.

@venator: Nem, nem sikerült megszeretni. Mindig este fél hattól van a dánóra, és ha kellöen fáradt vagyok, símán benyögök NL szavakat. A tantónéninek persze baromira nem tetszik ;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.03. 19:42:39

@nigara: Igazad van, nem csak ezek vannak. MEgneztem meg Budapestvbankot, volksbankot , Magnetet, ezeknel irva volt, hogy kell, Erstenel , Citinel nem talaltam erre infot.

venator 2012.11.03. 20:55:11

@Scaramella va alla guerra:

"A tantónéninek persze baromira nem tetszik "

Na csak várd ki, amíg nem olyat mondasz amit hallani akar. Főleg a "kultur og samfund" órán lehet belefutni.

Az esti kezdés tényleg szopacs, részvétem.

venator 2012.11.03. 21:06:15

@Scaramella va alla guerra: Ja, de legalább van lángos a Nørreport-nal.

Logorrheic 2012.11.04. 10:30:44

@fhdgy: Ne feledd a megélhetési bûnözôt se.
Nekem az jött le,hogy mi tulajdonkèppen egyetèrtünk, csak te túl nagy jelentősèget tulajdonítassz a címkéknek.
Nálad megèlhetèsi = semmirekkelő, szar alak.
Számomra egy szó èrtelmèt a szövegkörnyezet is befolyásolja.
Bővebben itt
logorrhea.blog.hu/admin/post/edit/4853678

fhdgy 2012.11.04. 11:01:28

@Logorrheic: Bocs, a megélhetési bűnözőkről megfeledkeztem, való igaz. Hogy túl nagy jelentőséget tulajdonítok a cimkéknek? Valsz, ebben igazad van. Bár annyit korrigálnék, hogy nem a cimkéknek, hanem a pontos fogalmaknak. Tudod, matematikus vagyok, de talán megbocsájtható! A "megélhetési kivándorlókon" azért nyargalásztam annyit, mert ahogy korábban leírtam, azok az emberek, akik dolgozni mennek el, mert itthon nem tudják a megélhetésre valót sem megkeresni, számomra tiszteletre méltó emberek! Nem a magam igazát védtem, hanem őket! Azt akartam kifejezni, hogy ne itéljünk el olyan embereket, akik nem érdemlik meg!

Inkább azokat az embereket kellene elővenni, itt pl. a megélhetési politikusokra gondolok, akik miatt a dolgozni akaró embereknek nagyon sok esetben el kell menniük. Akik nem a puszta megélhetésért mennek el, az persze egy másik kategória.

Engem zavar, hogy itt ezen a blogon is sokan támadják a kényszerből elmenőket, de egy árva kukk sem hangzik el azokról, akik felelősek ezért a helyzetért.

Ennyi kiegészítéssel, azt hiszem, hogy tényleg egyetértünk! Ha még mindig nem tőkéletesen, csak alapjaiban, szívesen folytatom Veled a dolgok megtárgyalását, mert azt gondolom, hogy komoly esély van arra, hogy elvi egyezségre jussunk!

oldkarak 2012.11.09. 22:27:04

@tildy:): ne is törődj @monddazigazatmar-ral. Csak a trágárkodásban jeles, megjátssza az eszét, de közben nagyon gyenge fenn - az ő szavaival segghülye -, és a fidesz fizetett ügynöke lehet(?), mert minden blognál - hírportálnál ott van és nyomatja a vastag - és sajnos trágár - dumát.

Magyarországnak kell a pénzed, a fidesznek meg a szavazatod is kellene, mindegy, hogy a bolygó túlfelén élsz-e, vagy csak a határ túloldalán, de aki itthon van arra nincs szükség. Netán ez utóbbiak érzik a választásuk negatív következményeit, míg kintről csak a propagandájuk látszik.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása