oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. szeptember 14. 06:58,  Odáig jutottam, hogy nem volt megélhetésem 173 komment

2012. szeptember 14. 06:58 Határátkelő

Odáig jutottam, hogy nem volt megélhetésem

A mai posztban Budapest és Tel-Aviv közt ingázunk, azaz folytatjuk Éva történetét (aki nem olvasta volna az első részt, itt pótolhatja). Kiderül, miért tér vissza valaki Magyarországra Izraelből, miként az is, miért megy el újra. Nem minden tanulság nélkül való történet következik tehát.

Izrael Tel Aviv.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért! Történetedet továbbra is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom!

„Eredetileg az építészkarra jelentkeztem, de nem vettek fel, így lettem városgazdász. Csakhogy közben rájöttem, hogy ez sokkal izgalmasabb szakma, mint az építészet. Minden van benne, ami egy magamfajta izgága embert érdekelhet. A műszaki tudományokon kívül közgazdaságtan, szociológia, politika.

Annyira összetett, hogy alig van olyan munkakör, amelyben ki lehet használni mindazt a tudást, amit a fejünkbe gyömöszöltek, de főként, amely kielégíti azt az igényt, amit a komplex szemlélet követel, magától az embertől.

Diplomázásom után öt évig dolgoztam az akkori Fővárosi Tanácson, és nagyon hamar felfogtam, hogy tétlenségre ítéltettem. Csakhogy közben születtek a gyerekeim, így a karrier kicsit hátrébb került a fontossági sorrendben. Az eredeti kutatási területemmel, a belvárosok rehabilitációjával szinte semmit nem tudtam ott mit kezdeni.

Párizs és a döntés

Az 1980-as önálló, saját magam által finanszírozott, párizsi tanulmányutam döntötte el, hogy tovább nem maradok a biztos állásban. Írni kezdtem, fele fizetésért elmentem újságíró-gyakornoknak, elvégeztem a MUOSZ posztgraduális újságíró iskoláját, és szabadúszóként dolgoztam.

Bár Izraelben, ha nem is lettem építész, lakásokat terveztem, mintha visszatértem volna kamaszkori álmomhoz, de a munka mellett sosem hagytam abba a városgazdálkodással kapcsolatos kutatásaimat. Az internetes fórum, amit az ezredfordulón kezdtem, kitűnő alkalom volt számomra, hogy Tel-Aviv kapcsán újra elmélyüljek a témában. Olyannyira, hogy már a helyi politikai játszmában is szakértőként segítettem az egyik polgármester-jelöltet.

Egyre többet utaztam Pestre, és egyre szembetűnőbb volt a városgazdálkodási tudás hiánya. Mivel bosszantott, hogy ott, ahol tanultam, harminc évvel később sem ismerik el a fontosságát, írni kezdtem erről. Martinkó József fedezte fel az őrült izraeli nőt, aki nap-nap ír a pesti zsidónegyed áldatlan állapotáról, és még javaslatai is vannak.

Nem lehet csodát tenni

Később az is nyilvánvalóvá vált számomra, hogy ami a zsidónegyedben történik, az tulajdonképpen az egész városra igaz – a koncepciótlanság és a korrupció sajátos magyar elegye. Tehát a Magyarországra való visszatérésemet az édesanyámon kívül egyfajta szakmai ambíció is erősítette – itt van egy város, nagyszerű adottságokkal, amelyből egy kis tudással és tisztességgel csodát lehet művelni.

Mégsem lehet, és ez az ott élő emberek többségén múlik. Nem akarom definiálni azt a magatartást, amivel a politikusokat választják Magyarországon, de az eredmény katasztrófa. A tartalékaimat feléltem, eltelt öt év, és legfeljebb tapasztalatokkal gazdagodtam.

A lelkiismeretem tiszta: én megpróbáltam, nagyban és kicsiben, politikusokkal és a társasházzal, amelyben laktam – reménytelen. Minimum a Brit Birodalomnak kéne gyarmatosítania az országot, hogy ott egyszer rend legyen. A Határátkelő blog is ennek bizonyítéka, ha valaki a közgazdasági mutatókból nem értené.

Vágyódtam vissza Izraelbe

Odáig jutottam, hogy nem volt megélhetésem, miközben tehetségtelen emberek teszik tönkre a várost. Már nem vagyok fiatal, és egyre inkább vágyódtam vissza Izraelbe – a reményteliségbe, ahol az emberek keményen dolgoznak, de nem adják fel a küzdelmet az értelmes létért.

Öt év iszonyúan sok idő Izraelben, mert itt minden sokkal gyorsabb, mint Magyarországon, és úgy tűnik én lelassultam az öt év alatt. A Tavaszdomb "újkori" sorozata igyekszik dokumentálni a beilleszkedésem állomásait.

Lassan egy éve, hogy itt vagyok megint – boldogan. Rengeteg nehézséggel küzdök nap mint nap, de 59 évesen terveim és már elért eredményeim is vannak. Anyám 55 évesen ment nyugdíjba, már 25 éve nincs célja az életének – ez elképesztő számomra.

Pár hónapja Ofer Brayer a mentorom – a nehéz munkával megtakarított pénzem java bánja, de én nem. Nagyszerű emberekkel ismerkedtem meg, és ma több dolgot csinálok egy nap, mint Pesten egy hét alatt. Ez már nem szorgalom, vagy hozzáállás kérdése, hanem egy nagyon pontosan megtervezett jövő iránti elkötelezettség, és hatékony működés eredménye.

Reggel 5-kor kelek

Magam alakítom a sorsom, de van egy mentorom és 10 "igazgatósági tagom", akik segítik, hogy a lehető legjobb döntéseket hozzam, mint ahogy én segítem az ő munkájukat. Az elmúlt hónapokban értettem meg, hogy miért "ítéltetett sikerre" az USA, szemben az eltunyult Európával (megint szereztem néhány ellenséget – ebben nagyon tehetséges vagyok...:) – módszeresen dolgoznak.

A tehetség önmagában nem elég. Szisztematikusan kell dolgozni azon, hogy kiteljesedjék. Egy további évet adtam magamnak, hogy azt a lemaradást, amit a Budapesten töltött évek okoztak, lefaragjam, és egy magasabb szinten működtessem a saját cégemet.

Reggel 5-kor kelek, hogy tiszta fejjel tudjak tanulni egy kávé mellett. Hét órakor indulok a tengerpartra edzeni, mert a fizikai állóképesség legalább annyira része a sikernek, mint a tudás. Másfél óra önsanyargatás és örömködés, mert miután végigszenvedtem a "szereket" (szabadtéri sporteszközök), belegyalogolok a tengerbe. Télen is, de egy ideje már úszom – ez az örömködés része.

A hazafelé vezető úton véglegesítem az aznapi teendőimet. Zuhanyozás és irány a munka. Este hatig "bérrabszolga" vagyok. A munkában elég önálló, de az időmmel nem én rendelkezem, és ezt nehezen viselem, hiszen életem javát szabad emberként éltem. Bizonyos értelemben ezzel az egy éves szerződéssel büntetem magam a Budapesten elvesztegetett évekért...:)

A munkaidőm után fél órás intenzív gyaloglás, a nap összegzése, a másnapi tervek előkészítése, fejben. Mellesleg, ahová csak lehet, gyalog megyek, és miután Tel-Aviv területileg kisváros, ez nem lehetetlen feladat. Szerdánként egy órával előbb abbahagyom a munkát, hogy részt vegyek a csoporttalálkozón a mentorommal.

Sportmániássá vált izraeliek

Este kilenckor van vége, levezetésképpen gyalog jövök haza – másfél óra a Jarkon-parkon át. Teljesen biztonságban érzem magam, mert a gyalogos-biciklis sétány totálfényben úszik, és olyan forgalom van rajta, mintha déli 11 lenne, nem pedig éjszakai.

Rengeteg a hozzám hasonló önsanyargató amatőr, és van, aki nem reggel, hanem délután, vagy este szakít rá időt. Az elmúlt években az izraeliek több mint 60 százaléka sportmániássá vált – nem nézik, hanem csinálják alapon.

Munka után egyre több a programom, tehát egy normál este a gyaloglás után zuhany (a klíma miatt egy visszatérő tétel) és személyes vagy üzleti találkozók, mozi, színház. Miután napközben a fizetésemért dolgozom, estére marad a jövőépítés.

Szép épületek helyett az élet varázsa

Most sem keresem a magyar társaságot, de vannak magyar barátaim is Izraelben. Máskor meg jönnek ide, mint a napokban Lovas Nagy Anna, a könyvének a bemutatójára. Aztán elmentünk vacsorázni és megszületett az ötlet, hogy jövő pénteken körbeviszem a városon – ahogy én látom Tel-Avivot.

Régebben is csináltam ilyen túrákat idelátogató magyaroknak, és legutóbb, Pécsi Katával egy spontán akció során ráleltem újból az ízére. Nem mutogatok szép épületeket - Tel-Avivban nincsenek igazán szép épületek – hanem az itteni élet varázsát, az viszont minden vendégemet megragadta."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Izrael Budapest Tel-Aviv

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr874776178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.09.14. 12:05:09

@adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe:
"Az ugye megvan, hogy a magyar hitelfelvevők az amerikaiakhoz képest gyenge kezdők. "

Azok, mert olyanba fogtak ( carry trade - kamat és devizaspekuláció egyszerre ), amelybe az amerikaiak nem fogtak volna, mert lett volna annyi eszük (nekik vagy az FSA-nak) hogy komplex termékeket, amelyekhez nem értenek, bottal se piszkálják.

Egyébként mi célja volt a posztodnak ? Szerintem von (!) Neumann is egyetértene azzal, hogy az ö talalmanya p.l. Maxwell ( elektrodinamika elméleti megalapozása ) és Schockley ( bipoláris tranzisztor ) nélkül nem sokat érne. Tehát a tudomány pont annyira alapoz az együttmüködésre és a mások eredményének a felhasználására, mint a brilliáns egyéni ötletekre és teljesítményekre.

És azon is el lehet gondolkodni, hogy az általad felsorolt kutatók a háború után vajon miért nem tértek vissza Európába. Valami csak ott tartotta öket, nem ? ( föleg von Braunt, ha már itt vagyunk ).

A Lehman csödje meg hogy jön ide ? Egész egyszerüen a Lehman csöd a hitelgazdaság felpumpálásán alapul. ës a hitelgazdaság meg azért lett felpumpálva, mert a Thatcher-Reagan féle liberalizmus a tökejövedelmeket növelte a munkajövedelmek rovására, de így indirekte a fogyasztást is visszavetette. Ha EZT írod, akkor ezt el tudtam volna fogadni. De csak pufogni a jelzálogmizéria meg bankcsödök miatt, háat tudod ...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.14. 12:10:20

@Amichay:

Na igen, ez volt a dilemma a rendszerváltozáskor: vissza kell-e adni a kommunisták által elrabolt vagyont? Az ígyik elmélet szerint igen, mert így igazságos. A másik szerint meg nem, mert a mai emberekkel szemben igazságtalan lenne. Az utóbbi győzött Magyarországon.

Azonban sajnos az a helyzet, hogy van ellenpélda is. Bulgáriában MINDENT visszaadtak, abszolút mindent! Mégsem alakult másképp az ország fejlődése. Ugyanúgy a régi-új politikai osztály lett a vezető. Az egyetlen különbség, hogy míg Mo-n fillérekért elprivatizálták az államtól, addig Bulgáriában meg a restituált tulajdonosoktól vették meg fillérekért.

a_tom 2012.09.14. 12:10:52

Az ha ellenérveket hozok fel egy állítással szemben, az nem azt jelenti automatikusan hogy kifogásokat keresek, lehet hogy csak árnyalni szeretném a felvázolt képet. Nem szeretem a fekete-fehérnek beállított dolgokat, féligazságokat, mert félrevezeti a kevésbé tájékozott embereket.
A siker nem kizárólag a saját hozzáálástól függ, nem mindegy hogy milyen környezetben, milyen alapról indul valaki. De (gyengébbek kedvéért), nem is kizárólag a környezet a döntő, hanem a kettő együtt.

Így lehetett egy komplett idiótának tűnő George W. Bush, vagy Schmitt Pál államelnök, míg a zseniális Vincent van Gogh nyomorgott.

Nagyon csípi a szemem mikor valaki a sikertelenséget automatikusan összekapcsolja a tehetségtelenséggel, a butasággal, a lustasággal, és fordítva.

Sokan vannak akik évtizedek óta küzdenek keményen, de a sok nagyon kicsi csak nagyon sokára megy sokra...
Az országban tavaj 210e volt az átlagbér, ami azt jelenti hogy aki nem 500e-ért manager, könyvelő, programozó, tehát kb 5 emberből 4, 100e forint körül keres, ami nettóban 70-80e. Ebből kell "élni", mármint vegetálni, mert "luxusra"=(számlák kifizetése és moslék kaján kívűl bármi) nem tellik, és ami "marad", abból tanulni, vállalkozni amikor összegyűlik. Feltéve hogy mindíg van munka, és nem kell felélni időnként...
És akkor nem elég hogy évtizedekig nyomorgatja magát az ember, segítséget nem is nagyon remél, de az már kicsit sok hogy időnként jönnek ilyen önjelölt messiások és jól odamondogatnak nekik hogy bezzeg amerikában, ott nem lusták...

Biztos van olyan is aki lusta és szarik mindenre, de azoknak meg felesleges hegyibeszédeket tartani, meg szerintem nem ők a blog célközönsége.

mojoking77 2012.09.14. 12:11:37

@mommmmo: "jo viszont a borainkra legyunk is buszkek.". Persze. En is szeretem a jo borokat. Bar a Tokaji inkabb desszertbor, mint bor, az ember 25 eves kor utan mar max 1-2 evente egyszer iszogat belole edesseg helyett. Viszont ugyanugy buszkek lehetunk ugye a tudosainkra, a sportolokra, a szep lanyokra etc, etc... Es mar ott is vagyunk, ahonnan az elozo hozzaszolasom indult, nem? Vigyazni kell a tulzott nemzeti sovinizmusra, mert nagyon hamar atcsap szanalmas melldongetesbe. Nem arrol van szo, hogy ne legyunk buszkek a Magyarsagunkra, sot. Akarhova megyunk, legyen az barmilyen befogado orszag is, mi ott is magyarok maradunk, probalhat tenni ellene az aki akar, ugy sem fog sikerulni. Csak ne vigyuk tulzasba a magyarkodast, es foleg ne nezzunk le egy masik nemzetet se. (Hatartalanul szanalmas, mikor itt is megy a melldongetes, hogy mi adtuk amerikanak a tudosokat, nelkulunk senkik sem lennenek.....)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.14. 12:12:35

@genyamagyar:

Hát nem éppen. Bár az átlagmagyar erősem küzd, hogy átlagamerikai szintre essen vissza.

kozmopolita 2012.09.14. 12:17:33

@Andal: Hát, nem tudom...

Nekem ezek olyan közhelyeknek tünnek, amiket igen gyakran hallok Magyarországon élö rokonaimtól, barátaimtól. Nekik több joguk van ezeket puffogtatni, csak mert otthon élnek?

Szerintem egyszerüen van, aki túlérzékeny, ha a hazáról van szó. Írózseninek kell lenni, ha valaki úgy akarja megosztani a tapasztalatait, hogy közben senkit, de abszolút senkit ne sértsen. Volt ilyen is néhány, de ez nem várható el mindenkitöl. Ezért írkálunk posztot, és nem könyvet.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.09.14. 12:22:01

@venator:
"Szerintem a szovjet gyarmatosítás éppen elég volt, köszi. Már nem emlékszel rá? Abban szocializálódtál."

Sokáig én is azt gondoltam amit te most írsz.
De továbbgondolva, hogy a magyarok még mindig az Osztr;ak Magyar Monarchiát sírják vissza ... egy jó kis gyarmatosítás ( persze nem szláv-kommer gyarmatosítás ) vlsz. racionalizálná a közigazgatást ( pl nem kell egy 100K km^2 országba 19 megye, 3200 önkormi, megfejelve járásokkal ), közpénzügyben is ésszerübben járnának el a gyarmatosítók, (pl nem emelnek nyugdijat ha nincs miböl) stb.

Sajnos az ország ennyire képes, amit itt 22 év alatt elöadott. Ebben az "elit" és a szavazók nagyjából egyformán sárosak. LEhet hogy 60 év mulva változik a helyzet, én azonban vagyok olyan genya, hogy ezt nem akarom kiböjtölni Magyarországon.

ëppen ezért M.o-nak az európai föderális berendezkedés áldás lenne. A magyar elit hatalmát csökkentené, és egy bypass mechanizmust jelentene, hogy a magyar választó irraionális és soxor ostoba döntéseit kikapcsolja/felülbírálja. Éppen ezért a magyar elit kézzel lábbal tiltakozni fog ellene, a válsztóikat megvezetve.

(off.
Ilyen megvezetés volt, p.l. amikor a kommunisták hoztak egy törvényt, hogy aszpirint a benzinkúton is lehessen venni, ne csak a patikában, akkor a fidesz kézzel-lábbal uszitotta ezellen a szavazóit, sikerrel. Holott az ö érdekük is lett volna a patikák monopóliumának a letörése, mert nyilván ök is szeretik az aszpirint olcsóbban kapni.
on.)

Normális esetben én is ellene lennék az EU födrerációnak, de a magyar irracionalitás (p.l. MIT nyert Matolcsi azzal, hogy szó szerint csapkodta az ajtót az IMF tárgyaláson ?!) már annyira fájdalmas, hogy akkor csak vegyék át a szuverenitás egy részét a németek meg a belgák. Mindenkinek jobb lesz.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.14. 12:23:11

@SziszkAnya: Ez is csak mentegetőzés - 32 éves voltam, amikor először elmentem, mégis képes voltam leküzdeni a rossz beidegződéseket.

mommmmo 2012.09.14. 12:24:25

@Andal: szerintem amit leirtal, az nem hazakopkodes, hanem annak a megfogalmazasa, hogy Magyarorszagon bizonyos posztkom tarsadalmi problemak vannak, amely korrupciot es kontraszelekciot eredmenyeznek. Mi ebben a hazakopkodes? Egy rakas ember ugyanigy latja, es kabe olyan dolog, minthogy a tokaji bor finom azt is egy rakas ember igy latja, miert ne mondhatna el.. en nem hiszem az effele allitasok a "minden magyarra" vonatkoznanak, ami tenyleg rasszista lenne, hanem a koros tarsadalmi mechanizmusokra, amit a tortenelem alakitott ugy ahogy, es rajtunk all, hogy megvaltoztassuk. Az angol birodalomrol meg annyit, hogy szerintem is jo lenne, ha idejonnenek par evre, es tanulhatnank toluk egy kis allam es kozossegszervezest. Nem jarnank veluk rosszabbul, mint a sajat vezetoinkkel, lehetnek azok barmekkora magyarok.

Sváb 2012.09.14. 12:27:49

@adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe: Te, azért az lejött ugye, hogy a posztban nem arról volt szó, hogy az amerikaiak miért olyan nagyon okosok, hanem arról, hogy miért sikeresek.
Az általad felsorolt emberkék nem véletlenül mentek USÁ-ba nagyot alkotni. Lehet, hogy a "magyarok" között több az okos, de a "sikeres" biztos, hogy nem.
A sikerre sok recept van, ez egy nagyon jól működő formája, amit az Amik csinálnak.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2012.09.14. 12:30:49

@bpetya75:
Köszönöm, figyelni fogok rá. Főleg akkor, ha majd valaki fejből olyan kommentet ír (szigorúan gugli nélkül) mint én;)

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2012.09.14. 12:36:16

@Scaramella va alla guerra:
A Lehman csődje meg úgy jön ide, ahogy ide kellett jönnie. Nem "sikerre ítélt ámerikai cég" e? Hm?

Az amerikai "csoda" meg azért tagadhatatlnaul az ejrópából beözönlő valódi (nem ájmerikai tudás) tudásnak köszönhető. Ezen kár is vitatkozni.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.14. 12:36:43

@Mr. Rustical: Nehezen tudtam volna megítélni, hogy mi történt Budapesten a rendszerváltás után, hiszen Tel-Avivban éltem 1985-től. 2004-ben voltam itt először úgy, hogy kicsit utána néztem, hogy mi megy a városban. Akkor találkoztam Perczel Annával, akkor kezdtem komolyan kutatni. Mivel nem tartozom azok köze, akik előbb megmondják a tutit, aztán késnek bizonyítékokat az állításukra, előbb meg kellett ismernem a tényeket. Az első tanulmányomat 2004 szeptemberében jelentette meg a Múlt és Jövő . Ehhez képest, kb. Egy év kellett ahhoz, hogy megírjam a podo-program első változatát. Levegőben kritizálni lehet, de megkeresni az ok-okozati összefüggéseket, javaslatot kidolgozni, az nem két napos munka. Ráadásul 2004 és 2006 között TLV-ben, a saját cégem vezetése mellett csináltam mindezt, egy fillér támogatás nélkül. Béna tanulmányokat, mar akkor is több millióért csináltak Pesten Demszky megbízásából.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2012.09.14. 12:39:12

@Sváb:
Jó, akkor tegeződjünk. Szervusz!

A te logikád szerint akkor az sikeres aki mások ötleteiből kvázi lop illetve azokat megvásárolja.

Ha etikát kellen tanulnom, biztosan nem tőled szeretnék tanulni;)

ijontichy 2012.09.14. 12:40:40

@a_tom: "Nem hiszek "
Nem hinni kell. Kimenni, minimum egy-két évre, majd meglátod, hogy a mentalitás tekintetében sok igazsága van a posztnak. Én bő két évet dolgoztam Kanadában, család miatt jöttem vissza. De jövőre végez a kölök, s akkor valószínűleg pá Mo.
Ez az ország rohadt sokat dolgozik - eredmény nélkül. Minden szétporlik a Brüsszelnél is nagyobb állami bürokrata vízfejen, az örökös mutyikon. A polelit jó tizenöt éve már csak a T. polgár hülyítésével foglalkozik, és nincs valamirevaló független polgári középosztály. Ahogy a dolgok állnak, sokáig nem is lesz. A polelitnek ez nem célja, nincs utálatosabb fogalom számukra a "citoyennél". Az ország lelkesen ugrik a gumicsontokra, dúl a "living in the past", veszekszik "Horthy-Kádár-Gyurcsány-Orbán" stb. mentén. Eközben - mint a viccben - a jövő szarban van, és senki se törődik vele. :-(

mojoking77 2012.09.14. 12:41:03

@adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe: Hmmm. Gondolom ezert, illetve mindenfele aljas osszeeskuvesek miatt lehet csak az, hogy evtizedek ota a vilag tiz legszinvonalas egyetemebol atlag 6-7, es a dobogosok kozul mindig legalabb ketto amerikai. A rohadekok.. :)) Nojj mar fel ember. A '90-es evekben volt nagy divat minden forumon az USA-t fikazni. Ez mostanra visszaszorult a kurucz.infora.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.14. 12:43:12

@Andal: Egyáltalán nem köpködök - 5 evet rá szántam az életemből, hogy megtegyem a magam "felajánlását" - de aki sosem képes szembenézni a helyzettel, csak a kifogásokat sorolja, az a büdös életben nem jut sehova!

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.09.14. 12:47:03

@Andal:

nézd, én sem szoktam a magyarokat "intézményesen" szidni nyilvános fórumon. Kétségkívül néhány dolog el van túlozva. Kétségkívül külföldön is vannak negatívumok.

De vegyük sorba, amit kifogásoltál amichay írásában.

"nyilvánvalóvá vált számomra, hogy ami a zsidónegyedben történik, az tulajdonképpen az egész városra igaz – a koncepciótlanság és a korrupció sajátos magyar elegye."

Amit Hunvaldék csináltak a zsidónegyedben, az azért nem semmi. (ëlöben látam, hogy mi ment a Síp utcában : hogy adták el a háztömböket a zsidó befektetönek.). És most mnodd meg : nem ez ment nagyban Budapesten ( p.l. Bálna Eleonóra 100 milliója, stb, stb ) ?

"itt van egy város, nagyszerű adottságokkal, amelyből egy kis tudással és tisztességgel csodát lehet művelni."

Azért az államadósságra felvett 12ezer MdHUFból valamit lehetett volna csinálni. P.l. miért került a Margit-híd a duplájába ? Azon a 20 MdFt-n már lehetett volna valamit csinálni, nem ?
Vagy miért nem sikerül Budán a fonódó villamost megcsinálni, amihez még csak pénz sem kellene ? (stb)

"Mégsem lehet, és ez az ott élő emberek többségén múlik. Nem akarom definiálni azt a magatartást, amivel a politikusokat választják Magyarországon, de az eredmény katasztrófa."

Az mszp-s banya által a nyuggereknek ígérgetett 19 ezer HUF megvan ? És a Fidesz 4 igenes népszavazása ? Hogy nem vezetik be a tandíjat, aztán mi lett belöle ? Stb.

"Odáig jutottam, hogy nem volt megélhetésem, miközben tehetségtelen emberek teszik tönkre a várost. Már nem vagyok fiatal, és egyre inkább vágyódtam vissza Izraelbe – a reményteliségbe, ahol az emberek keményen dolgoznak, de nem adják fel a küzdelmet az értelmes létért."

Mert a demszki és a sleppje olyan tisztességes. A tarlós meg az mdf-es kollegája szemüvegét akarta leverni és összetaposni - igaz csak "verbálisan". Plusz l. az elöbbi példákat.
Meg a 2010 óta tartó koncepciótlanságot, amely még mindig jobb, mint az 2002-2010 közt honoló tökéletes káosz.

Ha izraelbe vágyódik, a szíve joga. Nyilván zsidó és ott érzi jól magát. Hogy magyarországon nem, az az említettek fényében nem is csoda.

"Ez már nem szorgalom, vagy hozzáállás kérdése, hanem egy nagyon pontosan megtervezett jövő iránti elkötelezettség, és hatékony működés eredménye."

Nem ismerem az izraeli viszonyokat ( kissé túl levanteinek tünnek nekem innen ), de az NyEu-kat igen. És a tervezéesel max. egyetértek.

P.l. Hollandiában a Központi Tervhivatal számol végig minden v'lasztási programot- hogy a gdp-re, a foglalkoztatottságra, az exportra ( stb) milyen hatással vannak az ígérgetések.
Ezzel szemben Magyarországon megszüntették a Költségvetési Tanácsot.
és igen : ez TÉNYLEG nem szorgalom, hanem elörelátás kérdése.
És a stratégiai tervezés hiánya, az ahogy-esik-úgy-puffan az, ami a legjobban idegesít Magyarországban, és ami miatt igen kockázatosnak tartom az esetleges visszatérést. ( Az "elit" a más faszával veri a csalánt, hogy így fogalmazzak. )

"Az elmúlt hónapokban értettem meg, hogy miért "ítéltetett sikerre" az USA, szemben az eltunyult Európával (megint szereztem néhány ellenséget – ebben nagyon tehetséges vagyok...:) – módszeresen dolgoznak."

Részben igaz csak.
Az a része, hogy Eu eltunyult.
Ebben tk a magas adók és a szociális háló a hibás.
Csökkentsék az adót 10%ra ( 1EURból 90 centet kapsz kézhez ), de akkor ha kírúgnak, azt neked kell megoldani, neked kell a nyugdíjra félretenni, stb. Sokkal igazságosabb lenne - igaz, hogy messzemenö gazdasagi következményei lennének.

venator 2012.09.14. 12:49:38

@Scaramella va alla guerra: Bár tetszetős az érvelésed, de nem érthetek egyet vele. Egy ilyen együttműködés - és szigorúan - mindkét fél kívánságára létre is jöhet, de bármilyen mértékben is feladni a szuverenitásunk maradékát több, mint hiba lenne.

Gyarmatosítót, diktátort nem négy évre választunk, innentől kezdve nem is érdemes beszélni róla.

De ha csak az EU-t veszed, Németország nagyjából most is azt csinál amit akar, felemelhet egy gazdaságot, de le is nullázhatja ha akarja, tisztán a politikai és pénzügyi érdekei mentén.

Ez lenne harcolni nem nagyon lehet, de önként lemondani még nagyobb hiba lenne.

Arról már nem is beszélve, hogy soha nem engednének egy OM monarchiát újra, nem véletlenül verték szét annak idején.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.09.14. 12:50:50

@Amichay:

Semmi gond, sokan magukat ( illetve a saját precepcióikat ) védik itt.
Azt viszont kétlem, hogy Izrael ANNYIRA mentesebb lenne a korrupciótól, mint K-Európa. ( Ha jól tudom, az államelnök szexuálisan zaklatott titkárnöket - azért ilyen mélys'gekbe még a magyarok sem jutnak el ( a magyar államelnök "csak" áldoktor volt )). Izrael túl levantei és túl át van itatva a faji ideológiával meg a vallási irracionalitással. ( ïgy tünik innen, 2000 km-rel távolabbról )
A poszt nagy részével azért egyetértek.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.14. 12:52:07

@Andal: Nem vagyok építész, varosgazdaszként nem tartottak igényt a tudásom rá és a nemzetközi tapasztalatokra - ami rendben lett volna, ha nálam jobbak csinálnak, amit kell, de nem ez történt. Éppen azért kellett volna oda engedni a munkájához, hogy ennek a szegény országnak, városnak jobb legyen!
Én, magamnak tudok munkát találni, nem nekem kellett szívességet tenni!

SziszkAnya (törölt) 2012.09.14. 12:54:53

@Amichay: mentegetőzik a nyavalya... ez tény volt.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.14. 12:56:36

@flash.gordon: Az iPad egy tökéletlen laptop, de útközben azért megteszi...:)
A városgazdálkodási az amit nem csinálnak Pesten, bővebben a www.podo-pro.hu honlapon találsz információt.

nigara 2012.09.14. 12:58:04

@Amichay: "nem tartottak igényt a tudásom rá és a nemzetközi tapasztalatokra - ami rendben lett volna, ha nálam jobbak csinálnak, amit kell, de nem ez történt. "

Hát.... nem lehet mindenki a legjobb, ugye.

A szerénység/nem hivalkodás/reális önértékelés/nem nagyképűség stb. nagyon értékelendő dolog - neked is van még tanulnivalód.

Realista Polgár 2012.09.14. 13:01:47

@Amichay:
Azért arról nem esik szó (egy sikeres életnek ez is része), hogy a posztíró hogyan neveli a gyermkeit, segít a tanulásban játszik velük (esetleg már vezeti be őket a nygabetűs életbe), utazik a párjával, segít a társának. Vagy mint vélekedik élete párja a külföldi életről. Néhány mondatot erről is ejthetne, így lenne kerek a történet. Kíváncs lennék rá...

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.14. 13:02:07

@flash.gordon: Van egy blog, amit akkor nyitottam, amikor közös képviselő voltam. Az a címe, hogy a mi házunk. Bő egy evet bírtam ki, pontosabban, a ház lakóinak egy része, ennyit bírt ki velem. Túl sok dolog történt ez alatt az év alatt, lift felújítás, közösségi helyiség létesítés, a szemet tároló felújítása, Kertész - szombat, gamgkoncert, komposztalas, szóval, nem bírták az iramot. Igaz, eközben a közös költség egy fillérrel sem emelkedett, mert gazdálkodtak a ház pénzével, nem csupán el költöttem, mint az elődeim... Azóta, hogy lemondtam, semmi nem változott - csendben rohad minden.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.14. 13:06:19

@adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe: Ezek egy része, nem "csak "
magyarok, hanem zsidók, akiket ez az ország elkergetett, és meg szerencse, hogy nem ölte meg őket. Kurva nagy érdem!

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.09.14. 13:09:24

@adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe:

A tudomány feljödik.
A XX. sz. elsö felében Európa vezetett.
A VIII. században meg az arabok.
i.e. 2 században meg a görögök.
5000 évvel ezelött meg az egyiptomiak.

Jelenleg az európai rendszer nem támogatja az innovációt, mert a forrásokat a szociális háló fenntartása köti le. Az egyetem meg a kutatás pénzbe kerül - a nyugdíjasok meg a bevándorlók még többe, de ök többen vannak.

Ha a Lehman csödöt egyfajta rendszerkritikára használtad volna, az O.K. Azonban csak Amerika iránti ellenérzésed alátámasztására hoztad fel - és ez hiba, hisz pont a pénzügyek az a terület, ahol a világ a leginkább összekapcsolódik.
Akkor én meg hozzam fel az RBS-t ? ( Angol bank, ABN akvizícó, majdnem csöd ). Vagy a LIBOR-fixing bortányt ( Barcap - szintén angol bank ). Vagy a görög államcsödöt ? Commerzbankot ( német ), amelynek nagy görög kitettségei voltak ? Jerome Kerviel-t ? ( SocGen- francia ). Az UBS néger traderét, aki 2 Md USD-t csalt ? (svájci bank) Esatöbbi.

@venator:

Nézd, ez a szomorú, hogy meg így is jobban járnaánk.

Mit is mondott Demján, a Fidesz nagy haverja ?
"A szegénység jó dolog, mert olyan dolgokra is ráveszi az embereket, amit nem tennének meg, ha gazdagabbak lennének"

És ennek a mottónak a jegyében a Fidesz megvonta az éjszakai pótlékot az új M.T-ben.

Szerinted vadidegenek ezt rosszabbul csinálták volna ?
Vagy nem járnánk jobban, ha M.o-n is egy az EP által elfogadott Munka Törvénykönyve lenne életben ? Vagy az E. B. által elfogadott adórendszer ? ( Például Dániában megszünne az az áldatlan állapot, hogy egy újkkroában EUR60K-ba kerülö, 5 éves Porschére EUR 120K vámot kelljen fizetni ). Így p.l. nem fenyegetne az, hogy visszajön a kommerek által M.o-n bevezetett 52%-os adó a 20.000 EUR-s bruttó fizetésekre. Stb.

A magyar elit lejjesítményénél (és szándékainál) sajnos még az is jobb lenne, ha idegenek írnák a magyar torvényeket.
És ennél nagyobb kritikát M.o-ról nem tudok megfogalmazni.

"Németország nagyjából most is azt csinál amit akar, felemelhet egy gazdaságot, de le is nullázhatja ha akarja"

Nem igaz. Adót nem vethet ki p.l. Görögországban, a már kivetett adókat pedig nem hajthatja be.
Ergo : az egyes országok ott szabotálják el a fiskális megegyezéseket, ahol akarják.
A németek meg fizethetnek.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.14. 13:11:11

@venator: Nem husosfazekrol, hanem a munakpadrol lett volna szó. Nyugodtan utána-olvashatsz, rengeteg dokumentum van a neten erről.

2012.09.14. 13:13:41

@Amichay
Minden tiszteletem a szorgalmadert es munkabirasodert, de azert remelem, hogy 59 evesen nekem mar nem kell masnak dolgoznom, es több idöm lesz azzal es azokkal foglalkozni, amit es akiket szeretek. Persze ezert kemenyen kell dolgozni, ez a posztbol is kiderül.

Sok sikert az elkövetkezendö evekhez, kivanom, hogy minel elöbb elerd azt amit szeretnel, hogy aztan uj, remelhetöleg egyre elvezetesebben es könnyebben megvalosithato celokat tudj kitüzni magad ele.

Cserépke 2012.09.14. 13:15:48

Tetszik a poszt. Saját tapasztalatom is hasonló az itthoni munkahelyi környezettel kapcsolatban. Bár én egészen más területen dolgozom, de annyira szervezetlen a munka és annyira alulmotiváló a környezet, hogy az teljesen letör. Hiába vagyok motivált, kreatív, vannak ötleteim és munkabírásom, ezt szépen le is "kezelik". Jelenleg pl. hónapok óta olyan munkát végzünk, amit kevesebb iskolával is meg lehet csinálni (félreértés ne essen, nem nézem le őket, sőt), ill. egy programozó ezt a munkafázist 2 óra alatt elvégezte (én magam kértem egyik barátom segítségét; és hogy ez a főnökségnek miért nem jutott eszébe, hogy x fiatal munkáját jobban is fel lehetne használni, ne csináljanak urambocsá' olyan munkát, amit amúgy 10 kattintással meg lehetne csinálni...).
Ezért is gondolkodom, hogy hogyan tovább és keresem a lehetőségeket, bár én személy szerint itthon. Nem csodálkozom, hogy itt tart az ország...

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.14. 13:16:52

@akela_a_hun: Nem, én fizetem, a saját, megtakarított pénzekből - kéthavi bruttó jövedelmem volt, de egy sekelt sem sajnálkozva rá, annyira sokat segített. Mert vallom, hogy befektetés nélkül nincs nyereség, akkor is, ha az ember a saját hiányával szembesül. Tudtam, hogy vannak olyan reflexeinkkel, amelyek akadályozzák az elorejutasban, és ezt kellett rendbe tennem.

sam21 2012.09.14. 13:17:06

@genyamagyar

Szóval, akkor mindenki menjen külföldre, legalább pár évre? Aki nem megy az tehetségtelen, vagy gyáva?

Jó a téma:)

venator 2012.09.14. 13:21:54

@Scaramella va alla guerra: Jó lenne ezt máshogy folytatni, mert így elég macerás.

(A dániai helyzettel egyetértek, az esetenként 180%os adó nagyon durva. Mondjuk nem akartam itt Porschét venni. Itt a luxusnak komoly ára van. )

Szerintem ebből az egész helyzetből Németország csak profitált eddig.

kakuc 2012.09.14. 13:29:06

@genyamagyar: Feltételezem a kérdés költői és nem szükséges sorolni a különböző élethelyzeteket, amikor a válasz tényleg nem, nem kell hozzá nagy fantázia.

ijontichy 2012.09.14. 13:33:05

@Amichay: "Én, magamnak tudok munkát találni, nem nekem kellett szívességet tenni! " :-)))) Látom felébredtél. Ennek az országnak Andy Grove hozzáállása való. Mást ugyanis nem érdemel.
Pár éve láttam egy interjút dr. Anisits Ferenccel (A BMW magyar származású mérnöke, a modern dieselmotorok atyja). Akkor,idehaza is felajánlott némi kurzust. Nem kellett (más európai egyetemeken igen), s ha jól tudom nem pénz miatt. Anisits mottója: "Aki egy helyben toporog, annak nem nő a lába alatt a fű." :-)

kakuc 2012.09.14. 13:34:38

@bpetya75: Igen, a sírás hangosabb illetve mellé a sok jó autó/tömeg a bevásárlóközpontokban látványosabb :) ha már az ilyen általánosításoknál tartunk. Szerencsére a környezetemben nem megy nagyban ez a "ráhúzásosdi", sok ember munkáját elismerik. Én kifejezetten Éva élethelyzetére utaltam, nevezetesen, hogy próbált valami javítani dolgokon, formálni mások véleményét?, látásmódját?, elérni a saját területén változásokat.

Bambano 2012.09.14. 13:36:38

A brit birodalomnak kellene leigáznia minket, hogy itt rend legyen? Ember, már régen leigáztak minket, azért van itt kupleráj.

Hiányzik még annak bizonyítása, hogy amerika sikeres, európa meg nem.

Sanyi9 2012.09.14. 13:41:40

@Scaramella va alla guerra: a nok szexualis zaklatasa az nem korrupcio, hanem perverzio. Az uriember (azt hiszem mind a ketten Moshe Katsav-rol beszelunk) meg kapott erte 7 ev bortont. Nekem ez inkabb pozitivnak tunik (marmint, hogy eliteltek egy allamelnokot). Vegulis Schmitt Palnak mi volt a buntetese?

Tibi76 2012.09.14. 13:42:51

érdekes írás, jó meglátások, pedig tényleg nem a kedvenc országom Izrael...
Ami egyébként az egyik legjobboldalibb ország. Ha már itt tartunk, mennyire érdekes, hogy Magyarországon a baloldal a fő istápolójuk... Teljes szereptévesztésben vannak itt a politikusaink. Erre a talán a legjobb példa az ATV, ami itthon 110% szoci, de az amerikai mintaképe (és támogatói) (esti CBS hiradó) meg olyan kőkemény konzervatív, hogy a Jobbik is néha eltörpül mellette gondolkodásban... (persze szerintem a Jobbik is balosan gondolkozik rengeteg kérdésben, de ez egy másik téma...)

Az az átlag nap amit leírta posztoló, tényleg min 1 hét itthoni munkával egyenértékű... És meg is magyaráztuk szinte minden bajunkat, és le is számolhatunk azzal az illuzióval, hogy felzárkozunk a "Nyugathoz"... Nem hogy fel, de minden nappal csak távoludunk....

A másik remek dolog az a life learning, ami a fejlődés mozgatórugója, és ami szinte teljesen hiányzik kis szocialista hazánkból... És sajnos nem is nagyon van mód rá, teljesen hiányzik a mentori rendszer, a magyar pár napos konferenciák írtózatos drágák (persze, hogy azok, amikor az értékesítők 40-50% jutalékkal dolgoznak minimálbér mellett), és nem nagyon működnek kis tanulóműhelyek. Én például évek óta szívesen mennék egy pár napos office továbbképzésre, mert amit 10 éve alatt magtanulgattam, annál biztos sokkal többet nyújt a rendszer, amit kihasználhatnék!

Skodakék Fábia 2012.09.14. 13:46:30

engem azért érdekelne hogy akik a posztert fikázzák tettek-e valaha bármit is a saját sorsukért, leszámítva hogy négyévente berajzolnak néhány x-et a választási cetlire?

mojoking77 2012.09.14. 13:47:48

@Amichay: Minden tisztelet mellett, azt hiszem ITT kellene ennek a temenak a feszegeteset abbahagyni, ha lehet. Ami tortent megtortent, sajnaljuk is (legalabb is az akinek van egy kis esze), de mind a ket oldalrol teljesen ildomtalan nekiallni zsidozni. Megertelek, es el is fogadom amit mondassz, de rajtuk kivul rengeteg, normalis gondolkodasu magyar nemet, oroz es ki tudja meg milyen nemzetisegu es vallasu hagyta el az orszagot ugyanazon ok miatt. Az elobb irtam a tulzott nemzeti sovinizmus visszassagairol. Ez mar tekintetben is igaz sajnos. Mindamellett termeszetesen te vagy a post szerzoje, vannak bizonyos elojogaid, de ne csodalkozz akkor, ha megjelenik par troll (szoktak), es darabokra szednek a fenti megjegyzesedert (szoktak). Maradtam tisztelettel:

Judy Epokit 2012.09.14. 13:49:23

@Amichay: Kedves Éva én ezeknek nem válaszolnék.

ebben az országban a többség csak sír, hogy ki mit és hogyan kúrt el, de arra már nem veszi a fáradtságot, hogy tegyen valamit a közvetlen környezetéért. Csak a felfelé nézés a csoadavárás van. :(

Annak idején nagy élvezettel olvasgattam a Podo programodat és a posztjaidat. Sok sikert kívánok neked.

kakuc 2012.09.14. 13:54:23

@Tibi76: Igen, a life long learning az is jó téma, bár kicsit off topic. Engem is frusztrál, hogy hiába nézek ki jó kis szakmai találkozókat, 1-2 napos tréninget, horribilis árak vannak, munkahelyekre szabva. De ha engem a munkahelyem nem küld és nem tudok ilyen vagyonokat erre szánni? Az intézményesített oktatás (OKJ kizárva) még gázabb, pedig én dolgozom és nem minimálbért keresek.
Az is jó lenne, ha a munkáltatók "feje" megváltozna (és itt hiányolom a HR szakma "hangos" összefogását de nagyon-nagyon-nagyon...hátha HR-esek is vannak itt :) ) és nem azzal szembesülne valaki, aki mondjuk tanul és elmúlt 35-40, hogy a sok pénz "ki van dobva", mert bizonyos kor felett a kutyát nem érdekli, hogy ő mit tanult, sőt gyakran hátrány, mert "túlképzett". Ahh... na legyünk pozitívabbak :)

Világpolgár2012 2012.09.14. 14:30:14

@ijontichy:

"Aki egy helyben toporog, annak nem nő a lába alatt a fű." :-)

Hogy ez mennyire igaz!

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2012.09.14. 14:31:36

@kakuc: Idejött, küzdött az utolsó pillanatig. Értünk. Tán nem kéne lebaszni, hogy kimászott, mielőtt belefulladt volna a szarba.

venator 2012.09.14. 15:10:17

@Amichay: Azért a elismerés, a presztízs és az anyagiak sem lettek volna utolsók, nem beszélve a politikai tőkéről.

(A lakásfelújítási posztot olvastam, az tetszett.)

bpetya75 2012.09.14. 15:21:55

@kakuc:

Sokat nem foglalkoztam az életével, mert nem szimpatikus a stílusa, de még az alapján a kevés alapján is azt tudom neked mondani, hogy igen, megpróbálta. Nem jött neki össze, mint ahogy sokaknak nem jön össze sajnos, mert baromi nagy a rendszer tehetetlensége. Megspékelve egy kis önzéssel, úrhatnámsággal, kivagyisággal és rosszindulattal.

A felvetéseddel egyébként maximálisan egyetértek. A jót nem várni, pláne nem követelni kell, hanem tenni. Szerencsére sokan vannak, akik teszik. De, hogy magamat ismételjem, a rossz mindig hangosabb és feltűnőbb, mint a jó.

daenerys123 2012.09.14. 15:27:14

Nagyon szimpatikus a posztoló hozzáállása. És bár egyáltalán nem a célországom Izrael, de élvezettel olvastam. És legfőbb nem volt olyan depresszív, mint amik az utóbbi pár napban megjelentek

enrobag 2012.09.14. 15:43:21

@daenerys123:
Érdekes módon rám meg ez a poszt hatott depresszíven. De nem hagyom magam:-))

bpetya75 2012.09.14. 15:47:03

@enrobag:

Most hogy mondod! Lehet, hogy ez a bajom vele nekem is?

håll käften 2012.09.14. 16:13:23

Amerika sikerre ítéltetett?
AZ az ország,amibe úgy pumpálja a pénzt a FED mint libába a tápot?

miegysmàs 2012.09.14. 16:17:12

"Nem mutogatok szép épületeket - Tel-Avivban nincsenek igazán szép épületek – hanem az itteni élet varázsát, az viszont minden vendégemet megragadta."

Ha pont Tel-Avivban nincsenek szép épületek akkor én lehetek vak.
A Bauhaus legszebb épületei pont ott vannak,a fél varos az Unesco védnökségét élvezi.

De emlithetném a megujulo Neve-Zedek varosreszt is.

Nem mellesleg,hasonloan müködik az elet Budapesten,mint Tel-Avivban,és ezt nem a tempora értem.
A felujitàsra vàro épületek ugy probalnak pénzhez jutni,hogy eladjàk a tetöt(lapostetö),ide huz fel valaki egy plusz emeletet,es ebböl a pénzböl ujul meg az épület többi része,homlokzata,amire jut belöle.
Mindez viszont akkor kivitelezhetö,ha az ember tudja kivel érdemes joba lenni a hivatalokban.......
Ezt az ott élö fiatal idegenvezetötöl tudhattam meg.

ZmanUK 2012.09.14. 16:59:45

"Martinkó József fedezte fel az őrült izraeli nőt" - A szerzo Magyarorszagon szuletett, magyar az anyukaja, ott nott fel / elt ... mitol is izraeli akkor?

En sem vagyok Magyarorszagon "angol", csak azert mert evek ota Angliaban elek....

daenerys123 2012.09.14. 17:00:18

@enrobag:
Kinek a pap, kinek a papné :)

kakuc 2012.09.14. 17:12:10

@Ahmet: Nem is teszem, sőt, nagyon tisztelem, hogy ilyen aktívan él, le a kalappal. Én csak utaltam rá, hogy aki marad, az nem mind lusta, tehetetlen, magáért/másokért tenni nem akaró, stb., kicsit volt egy ilyen hangulata a posztnak.
Amúgy én csak örülnék neki, ha valaki jönne valami "csodajavaslattal" arról, hogyan lehetne változtatni extra gyorsan az itthon uralkodó állapotok ellen , én magam azt gondolom, teljes generációváltás kell (mert néhány fecske nem elég, felfalják....) viszont az új generációt is a mostani neveli...szóval...ajaj...nem tudom.

sam21 2012.09.14. 23:14:14

@kakuc: "Szerencsére a környezetemben nem megy nagyban ez a "ráhúzásosdi", sok ember munkáját elismerik."

Igazán jó olvasni, hogy ilyen is van, nehéz az ilyen munkahelyet megtalálni, ha van felvétel...

onewayticket 2012.09.15. 00:15:26

@Andal: Hogy lehet az, hogy Bécs, Pozsony, Krakkó, Varsó, Prága mára gyönyörű városok lettek, Budapest meg olyannyira lepukkant, hogy nem értem azokat a turistákat akik mégis ide látogatnak.

És igen, olyan várostervező szakemberekre lenne szükség, mint amilyen a cikk szerzője, de senki nem tartott igényt a munkájára. :(((

gzeevi 2012.09.15. 09:12:36

@adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe:
"itt van pár név akik nem született amerikaiak, de azért elég sokat nyert velük az USA"
Érdekes példákat hoztál fel... Nem csak az USA nyert ezekkel az emberekkel, hanem sokkal inkább Magyarország vesztett velük! Az akkor uralkodó rezsim, és a hozzá asszisztáló, fejbólintó, vagy irígy tömeg a maga végtelen hülyeségében, haszonlesésében - elüldözte ezeket az embereket. Nem tudom, észrevetted-e, hogy a listád zsidókból áll: Albert Einstein, Szilárd Leo, Teller Ede, Enrico Fermi, Wigner Jenő, Niels Bohr nem kalandvágyból mentek át az USÁ-ba (Fermi és Bohr olasz ill. dán félzsidók voltak). Szent-Györgyi Albert, Gábor Dénes, Polányi János, Harsányi János, Oláh György - még Szentgyörgyiben is van anyai részről valami származási difi...
Ezek az emberek olyan országba mentek, amely "sikerre ítéltetett", mert náluk nem a származás, hanem a tehetség számított, amit a szabadság légkörében tudtak kivirágoztatni. Ha ezt a hozzáállást az akkori Magyarország eltanulta volna, ha ezt a mai Magyarország eltanulná - többre juthatna.
A bírálatok, a keserű tények leírása meg még nem "köpködés". Érdemes lenne belegondolni...

Spiritual 2012.09.15. 09:35:17

@onewayticket:

Azért nem kell ide szakember, mert a kommunizmus óta rossz szelekció van a tovább tanulásban. Akkor párt alapon jutottál be az egyetemre, vagy megnyerted a matek-fizika országost. Ma pénz alapon jutsz be, azonban ez még önmagában nem jelenti azt, hogy kapsz olyan állást, amelyben te képes vagy kamatoztatni a tudásodat. Oda, ha nem vagy infomókus, már kapcsolat kell.

Szóval a középszerűek biztosították magukat a pozíciókban és a hatalomban. A tehetségeket eltapossák, a hülyéket pedig használják a céljaikra. Felfelé nyalnak, lefelé rúgnak. Na ezért tartunk itt....

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.15. 11:35:28

@PetraBee:

Lehet filózni arról, hogy mi a boldogság - nekem az, ha elértem a magam elé kitűzött célt. 
Ez nem munka mánia,  csak olyan lelki alkat, akit a tétlenség nem elégít ki, viszont fontos, hogy mivel tölti a napját, a munkáját nem csak szereti, hanem élvezi! Abnormális ? Szerintem nem. 

Nem szeretek takarítani, mosni, mosogatni, de azért csinálom meg magam, mert szeretem a tiszta lakást, ruhát, a rendet, magam körül, és nem bírom elviselni, ha idegenek matatnak  a cuccaim között. 
Viszont, miközben ilyen rutinszerű munkákat végzek, nem bambulok  magam elé, hanem ilyenkor nézem meg a neten a hiradókat (magyart és izraelit is), vagy hallgatok rádiót, esetleg hangos könyvet. Így nem érzem, hogy elfecséreltem  az időmet a soha véget nem erő hazimunkákra. 

A sport és a gyaloglás is ilyen beosztással oldható meg jól - miközben a fizikai erőnlétemet javítom, intenzíven gondolkodom, fejben tervezek meg dolgokat. Nem egyszer fordult elő velem, hogy miközben gyalogoltam, a tervezendő lakás  minden részlet problémáját megoldottam, és amikor haza értem csak meg kellett rajzolnom azt, amit a fejemben már felépítettem.

Kifejezetten élvezem, ha sikerül hatékonyan beosztanom a nap 24 óráját, mert akkor úgy érzem, hogy a szűkre szabott életemet nyújtottam meg, "kicseleztem" a Mindenhatót...:)

Szóval, nem kell sajnálni, és nincs miért irigykedni - én a magam boldogságát építem, úgy, ahogy nekem jó. Keményen dolgozom, de szeretem azt, amit csinálok, és élvezem a barátaim, a gyerekeim és az unokáim társaságát is. Egyik nem pótolja a másikat! Nincs olyan nap, hogy ne tanulnék valamit, vagy ne mondhatnám el, hogy történt valami jó velem. A problémákat igyekszem megoldani és nem rágódni rajtuk. A napokban egy régi barátom irt nekem, mert belátta, hogy pár éve csúnyán cserben hagyott. Azt kérdezte, hogy meg tudok-e bocsátani? Természetesen, igen, hiszen, mit ér az, ha őrzöm a haragot magamban? 
Ugyanakkor, vannak dolgok, amelyek megbocsáthatatlanok a szememben, de nem azért, mert engem bántottak meg vele, hanem mert olyan közösséget, amely nevében én nem oldozhatok fel senkit: ilyen a Holokauszt, amellyel kapcsolatban nincs mentség, de ilyen az is, amit egyes magyar politikusok tettek Budapesttel. Nem ugyanaz a kategória, természetesen, de egyik sem megbocsátható.

Sosem akartam politikus lenni, de nem találtam magamnak, mint varosgazdasz elég bátor politikust, másként pedig nem lehet hasznosítani azt a tudást, amire a városnak nagy szüksége lenne. Lehet ezt nagykepusegnek beállítani, csak semmi értelme, mert ha lettek volna jobbak nálam, akkor az látszana a városon. 2004 óta rengeteget írtam, minden megtalálható az interneten, dátummal. Aki veszi a fáradtságot, elolvassa, láthatja, hogy az eltelt nyolc évben szinte semmi nem valósult meg abból, amit mar akkor is jelentős késéssel, de meg lehetett volna csinálni. Nem a pénz hiányzott hozzá, hanem az akarat! Rengeteg pénzt herdálnak el ebben az országban, ész nélkül, úgy, hogy annak a közösség nem látja  hasznát. 

Itt is, cseppet sem kivételként, megjelenik az Izrael-ellenes hang, különösen kontrasztosan, mivel én nem tagadom a magam végtelen szeretetét ahhoz az országhoz, amely legalább annyira hazám, mint Magyarország.  Írtam egy következő részt is, amely Izraelről szól, hiszen olyan keveset tud a magyar átlag olvasó. A visszatérő szólamok közül néhányat, azért itt is megemlitek:
-" Izrael az USA-tól kapja a pénzt, ezért gazdag..."
Mint anya, akinek a fia az izraeli hadseregben szolgált, szívesen lemondanék azokról a haditechnikai juttatásokról, amelyeket a mi katonáink próbálnak ki éles helyzetben. Lemondanék a konfliktusról, ami a gyerekeink életébe, túl sok vérbe kerül,  de nem tehetem, hiszen az előttem járó nemzedék elő tagjai figyelmeztető jelként állnak - a zsidók nem engedhetik meg többe maguknak, hogy ne legyen saját államuk! Európa, a dicső europierek bizonyítottak be, hogy a zsido állampolgáraikat nem tudjak, vagy nem is akarjak megvédeni a gyilkos indulatoktól. Ezért tudomásul veszem, hogy az USA pénzt ad, hogy azt Izrael ameriakai hadi felszerelésére költse, használja, hogy megvédje magát, és közben az amerikai hadiiparnak ötleteket adjon a fejlesztésre. 
- " izraeli katonák palesztin gyerekeket ölnek..."
Mondanom sem kell, hogy ettől felforr a vérem, mert ez nem egyéb, mint a hajdani, zsidók elleni vérvádak legújabb kori megfelelője. A zsidó kultúrával kapcsolatos tudatlanság az alapja, éppen úgy, mint a múltban, ami a sikeresekkel szembeni irigységgel párosul. 

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.15. 11:49:46

@kakuc: Csodák nincsenek, csak módszeres, következetes munka
podo-pro.hu/koltsegvetes-tlv/

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.15. 11:53:18

@miegysmàs: Elég rosszul tudja az a kedves idegenvezető... Ajánlom elolvasni a podo-pro.hu 2011 januári cikkeit, ahol elég részletesen írok Tel-Aviv varosfejlodeserol, és a jelenlegi helyzetről.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.15. 11:59:05

@Sanyi9: Pontosan! Arról szó nincs, hogy nincs Izraelben gond, bűnözés, korrupció, stb. De a rendszerben benne van a korrekció esélye, vagyis a biróság működik, a sajtó kipellengérrez, az emberek kimennek az utcára, ha valami nem tetszik nekik a politikusok viselkedésével kapcsolatban.

mommmmo 2012.09.15. 19:58:28

Sok mindenben igazad van Eva, de ugy veszem eszre hajlamos vagy nagy altalanos kijelenteseket tenni nepekkel, sot egesz foldreszekkel kapcsolatban is. Ez nem igazan helyes, hiszen az emberek es a tarsadalmak dobbenetes mertekben valtoznak, tehat a mai Europat vagy USA~t elegge durva azonositani pl a masodik vilaghaborussal, de meg akar a 20 evvel ezelottivel is... Amugy az is eleg durva, hogy az Izraeli hadsereg ama kritikajat a vervadakhoz hasonlitod. Tagadhatatlan teny, hogy halnak meg Palesztin gyerekek a konfliktusban, es sokkal tobb paleszin gyerek hal meg, mint zsido gyerek... Azt elhiszem neked, hogy nem szandekosan irtjatok a gyerekeket, hanem mert esetleg a terroristak iskolakba rejtoznek,stb... De ettol fuggetlenul, az teny, hogy gyerekek is halnak a fegyvereitektol, szoval ezt osszemosni a vervadakkal tenyleg eros.. amugy en igy evek utan latok pozitiv valtozasokat BP~en, lasd az szinte egesz kerulet ahol lakom ujonnan lett kialakitva, es csodak csodaja vegre a kobanyai buszallomas, ahonnan a repteri buszok mennek is ki lett kupalva. Regebben maga volt a hanyinger, de a buszt is kozelebb hoztak, meg a pisiszagot is eltakaritottak... Percig ketsegbe nem vonom, hogy a kozpenzek nagy reszet el lopjak/pocsekoljak, de ez alapjan a blog alapjan pl nem gondoltam volna, hogy akar ennyi is tortent..

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.15. 20:09:14

mosmá' szerintem maradjá' ott

Yamashita 2012.09.15. 23:55:41

Kedves Éva!
Nagy érdeklődéssel olvastam a posztját és sok segítséget adott. Kivándorlás előtt állok és az Ön története erőt és reményt adott. Nem vagyok már fiatal ( 47 éves vagyok ) és sokan kérdezhetik miért most. Feleségem izraeli és úgy döntöttünk Izraelben folytatjuk. Bár nekem ott lesz egy izraeli család a hátam mögött akkor is felmerülnek kétségek az emberben, vajon mi vár rám. Az Ön története erőt adott és bizonyosságot, hogy soha nem késő újra elkezdeni és a kemény munka mindíg meghozza gyümölcsét. Eddig is tudtam, hogy megtudok csinálni bármit ha nagyon akarom, 8 év Nagy Britannia erre nagyon jó előiskola volt. De az ördög mégiscsak ott motoszkál mindenkiben, hogy vajon mi vár rám. Többször is voltam már Izraelben és nagyon szeretem az országot. Tudom, hogy az izraeli családom és a feleségem is megad majd minden segítséget, de az Ön története végtelenül inspiráló volt számomra. Szinte minden szavát magamba szívtam hiszen Ön korban közelebb van hozzám mint azok a huszonévesek vagy tizenévesek akik eltöltenek egy nyarat egy kibbucban a Szochnut szervezésében. Így az Ön története, kemény küzdelme közelebb áll hozzám és példaként tekinthetek rá. További sikereket kívánok Önnek!

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.16. 00:40:18

@mommmmo: A mai Európát és az USA- a második világháborús időkhöz nem viszonyitottam - Európa hanyatlása már korában kezdődött, és mindmáig folytatódik. Gazdaságilag, az innovációt tekintve és az álhumánus, önsorsrontó bevándorlási politikát illetően is, a túl sűrű szociális hálót tekintve, amely a feltörekvő emberi motivációt öli ki. Nemrég beszéltem egy svéddel, akinek tele van a hócipője a svéd bevándorlási politikától, és megdöbbenéssel hallgattam a szuper-balos lányom beszámolóját a nagy tömegű, semmirekellő, magyar bevándorlókról, Kanadába.
Egyáltalán nem túlzás a vérvádakhoz hasonlitani azt, ahogy a nemzetközi sajtó kommentálja a tényt, hogy palesztin gyerekek meghalnak... Az a legundoritób, ahogy a halottak számát összehasonlitják, mert ebben a totózásban éppen a legfontosabb, a szándék szerepe nem jelenik meg.
Miért halnak meg palesztin gyerekek?
Nem azért, mert izraeli katonák vadásznak rájuk... több okból sem - akinek van valami fogalma arról, hogy milyen szabályok mentén nyithat tüzet egy izraeli katona, az tudja, hogy gyerekere sosem lő! Más kérdés, hogy a palesztin terror mire használja a saját gyerekeiket! Tessék megnézni néhány filmet a neten, hogy mire nevelik a gyerekeket, egészen kis koruktól kezdve, tessék megnézni, hogy 12 éves gyereket hogy küld el egy rokona robbanóanyaggal töltött hétizsákkal, 10 sekel fizettséget nyomva a kezébe, hogy menjen át az ellenörzőpnton, hogy az adott pillanatban távirányitással felsobbantsa a gyereket és vele minnél több izraeli katonát is. Tessék megnézni, hogy mi az élet értéke a palesztin közgondolkodásban, és ezzel szemben, mit tesznek az izraeliek saját gyerekeik fizika védelme érdekében. Talán akkor, megérti a "totózó", hogy amig a zsidók katonákkal védik a gyerekeiket és a civil lakoságot, addig a palesztin terroristák gyerekeket használnak élő pajzsként. A világsajtó pedig becumizza a maszlagot, mert ez annyira beleillik a saját, zsidókról alkotott előitéleteibe.

mommmmo 2012.09.16. 07:59:35

Hm, azert azt gondolom te sem gondolod komolyan, hogy a palesztin az egy olyan nep, amely csak azert gyartja a gyerekeket, hogy legyen kit odaallitani az agyucso ele..
Engem 2 palesztinnel hozott ossze a sors idaig, az egyik okleveles konyvvizsgalo volt a masik buvaroktato, nem tuntek ennyire UFO~nak...
De az tok jo, hogy a lanyod baloldali amugy...mert szerintem amire te azt mondod, hogy "szelsobalos" arra en azt mondanam, hogy normalis keretek kozott maradt a gondolkodasa.

Spiritual 2012.09.16. 09:39:25

@Amichay:

Beleolvastam egy kanadai internetes fórumba és a kanadai emberek a "semmirekellő magyar bevándorlókat" egyértelműen cigányokként azonosítják. Most akkor felmerül a kérdés, hogy vajon Kanada náci e, hogy nem hagyta, hogy élősködjenek az állampolgárain ezek a bűnöző elemek és kiebrudalta őket, megváltoztatva a gyenge, visszaélésre okot adó bevándorlási törvényt?

Egyértelműen bedőlt Kanada az itteni szuper balos képviselők és fizetett újságírók vernyákolásának a külföldi sajtókban. Ők tényleg elhitték, amit azok a firkászok írtak, hogy itt a magyar leteszi a nyolc óra munkát, utána kimegy az utcára és a szegény békés cigányokat üldözi. Olyannyira ugye, hogy nekem is két rács és egy vasajtó van felszerelve...

Azért azt külön kiemelem, hogy ez nem a rendes dolgozó és tanuló cigányok ellen szólt, mert ismerek jóravalókat is. Sajnos a megbélyegzésekért ők szívnak, nem azok akik mondjuk fényes nappal próbáltak kirabolni a múltkor. :D :D :D

Más, egyébként tényleg hajlamos vagy az idealizálásra és ez nagyon nem jó. Elég sok írásodból visszajön a kollektív bűnösség, azaz a náci Magyarország. A II. Világháborúnak vége van. Te 59 éves vagy és nem 67, tehát nem vagy túlélője ennek! Úgy vélem rengeteg kompenzációt kaptatok ezért az elmúlt évtizedek alatt. Viszont itt van egy tömeg, akik a kommunista rémuralom miatt semmiféle kompenzációt nem kaptak. Ezen is azért el kéne picit gondolkozni.

mommmmo 2012.09.16. 11:42:17

"Tessek megnezni mi a elet erteke a palesztin kozgondolkodasban" ~ na igen, ezek a durva altalanosito kijelentesek.. hogy lehet eleve egy kozgondolkodast "megnezni"? Es en nem hiszem, hogy az atlag palesztin anya robbanos hatizsakot kotne a gyereke hatara, ez lenne ott a tarsadalmi standard..olyanokrol inkabb hallani hogy a focizpo gyerekekbe lonek bele az izraeliek veletlensegbol... Ha azt mondod, hogy palesztin terrorista csoportok a focipalya mellol raketaztak titeket, es azert tortent az incidens, elhiszem neked, de hogy az atlag paleszin anya szamara a gyereke elete nem ertek, az egy rasszista kijelentes. Szerintem.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.16. 12:47:25

@sam21: Külföldre menni mindig hasznos, mert az ember olyan energiáit mozgósítja az idegen környezet, amiről sokszor maga sem tudott. Itt nem az elmenetel a legfőbb gond, hanem az, hogy nincs miért visszajönni. Pontosabban, a visszajovetelnek csak érzelmi és nem racionális indokai vannak többnyire, arra pedig nem lehet alapozni a gazdaságfejlesztést.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.16. 13:19:03

@mommmmo: egy nép nem lehet ilyen vagy olyan tulajdonságú, de a kulturális - társadalmi környezet erősen befolyásolhatja a viselkedését az egy adott területen élők esetében. Nem gondolom, hogy egy anya, legyen az bármilyen népcsoport hoz tartozó, azért szül gyereket, hogy terrorista legyen belőle, azzal együtt, hogy készült egy dokumentumfilm olyan palesztin arab nőkkel, akik izraeli börtönben szültek meg a gyereküket, miután az ön robbantó akciójuk nem sikerült, és ők szó szerint ezt mondtak - a "gyerekemet a dzsihádnak ajánlom fel". Csakhogy ezt egy társadalmi nyomás hatására mondogatják, mint egy mantrát - amikor Izraelbe küldtek őket magukat felrobbantani, terhesek voltak, és a terhességüket valamiért bűnösnek ítélte a környezetük. Lehet, hogy nem volt férjük, lehet, hogy a férj arra gyanakodott, hogy nem az öve a gyerek, nem tudjuk, csak azt, hogy a magukat felrobbantott nők "motivációja", ha jól megvakargatjuk, nem holmi zsido gyűlölet, vagy mert valóban úgy gondoljak, hogy akkor lesz saját országuk, ha felrobbantanak nehány zsidót. Tény, hogy a női terroristák közül látványosan sokan állapotoknak voltak tettük elkovetesukkor, amely végső soron nem sikerült, így a gyereket az izraeli börtönben szültek meg. A kamerával szemben, hogy egykor visszatérhessenek a családjuk körébe, azt mondjak, ami a társadalmi elvárás... Ez az őrületesen szomorú ebben az egész konfliktusban. Azért kell megismerni a palesztin hatalmi jatszmakat, amelyeket legkegyetlenebbul a saját nepukkel szemben "játszanak", hogy megértse az érdeklődő, hogy miért nincs remény a megegyezésre. Sok, nagyon jóravaló palesztin elmenekül a gázai övezetből, vagy az autonómiábol, egyszerűen azért, mert nem így akarja felnevelni a gyerekeit. Magam is ismertem olyanokat, akik izraeli arab feleséget kerestek azért, hogy bevandorolhassanak Izraelbe. Betlehem, Nazeret keresztény arab lakossága évek óta csökken - elmenekültek az iszlamizacio elől.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.16. 13:33:25

@Spiritual: Meg az előzőekhez - a lányom erősen balos beállítottságú, de nem idióta szélsőséges. Családon belül nem vitatkozunk politikáról, ő boldog Kanadában, és ez a legfontosabb. Azzal jött most, amikor itt volt Pesten, család látogatás gyanánt, hogy mi van itt, hogy annyian menekülnek? Nem csak cigányok, ezt ő közvetlenül érzékeli, mert sokszor hívják fordítani. Olyan magyarorszagiak, akik semmilyen nyelven nem beszélnek, és a kanadai állam segélyt, lakhatást, és teljes körű betegbiztositast nyújt nekik a kérelmüket elbírálásáig. Mivel a lányom férjhez ment egy kanadaihoz, ő ilyen kényeztetést nem kapott, és most először felháborodott azon, hogy ezek az emberek annyit sem hajlandók, hogy az ország nyelvet megtanulják, de mint menekülteket a kanadai állampolgárok adóibol csinaltatjuk meg a fogukat, szemüveget, stb. A szociális gondoskodás azon foka, amely mar a restségnek kedvez, nem képes kiszűrni a tényleges raszorultsagot, az a társadalom elcsokevenyesedesehez vezet. Nem véletlen a fejlett demokráciák elkésett aggodalma, de amelyik ország vezetője ki meri mondani, hogy ez így nem megy tovább, azt a populistak lekorozik.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.16. 13:36:13

@mommmmo: Hogy miről lehet hallani a nemzetközi médiában, az a legritkábban fedi a valóságot. A tessék megnézni tipusú felszólításra azoknak szól, akik tényleg szeretnek megtudni, hogy miért nem megoldható a konfliktus.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.16. 13:43:05

@mommmmo: Megmondom: meg kell nézni a gyerek műsorokat a televízióban, a tankönyveket, a saját közönségnek megjelent újságok cikkeit. Ezekből elég jól le lehet vonni a társadalmi elvárás alapjait. Láttál ilyeneket? Mert ha nem, akkor fogalmad sincs, hogy miről van szó az autonomiaban.

mommmmo 2012.09.16. 16:01:29

Most ez az utolso linked bizonyitana, hogy milyen veresszajuak a palesztinok?

Amugy en ezekre a dolgokra mar tenyleg nem tudok mit felelni. Azt mondod a konfliktus "megoldhatatlan" ez akkor mit jelent? Hogy Izrael lesz a civilizacio ezer sebbol verzo "vedobastyaja" a sok ilyen olyan vadallati nep kozott a kozelkeleten a kovetkezo 1000 evben is? Akiket az antiszemita europa mind utal, es a fanatikus arabok meg meg jobban utalnak, az utolso itelet napjaig?
Hat sok sikert a kovetkezo ezer ev aldozati baranysagahoz is.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.16. 17:47:52

@mommmmo: nem hiszem, hogy Izraelben bárki is az áldozati bárány szerepre vágyna - ezért meg is tesz mindent azért, hogy ne legyen. Emlékeztetnélek, hogy amikor nyugaton el voltak ájulva az arab tavasztól, Izraelben csak annyit mondtak, hogy várjuk ki... Nos, a dolog nem olyan egyszerű, hogy hipp-hopp meg lehessen oldani, hiszen itt egy olyan kulturális konfrontációról van szó, amit nem lehet csupán joszandekkal feloldani. Kétségtelen, Izrael a zsido-keresztény, nyugati civilizációt képviseli egy olyan térségben, ahol ezt nem annyira szeretik, ám a kérdés, hogy az előrelépést ebben a civilizációs küzdelemben ki képviseli? Persze, én elfogult vagyok, de amíg én csak szeretnem megtartani azt a kultúrát, ami a sajátom, addig a környezetemben olyanok élnek, akik nem csupán megtartani akarjak a sajátjukat, hanem azt is elvárják, hogy más ne is legyen. Ezer feloldhatatlan a konfliktus. Abban a pillanatban, amikor az iszlamisták elfogadják a másság jogát az életre, meg lehet egyezni. Tehát a dolog nem rajtunk múlik, viszont amíg a másik fel nem hajlandó elfogadni az élethez való jogainkat, mert pillanatnyilag ez a helyzet, sajnos, meg kell tudni védeni magunkat, és az izraeliek, szemben a galuti zsidókkal, meg is védik magukat.

mommmmo 2012.09.16. 18:43:26

Mondjuk megjegyeznem, hogy az etnikai alapokon szervezodo allamotok, Izrael pl sokkal jobban emlekeztet engem a kozel keleti torzsi alapu tarsadalmakra, mint egy europai orszagra, ahol ea az egesz vervonal meg szarmazas mania mar lejart lemez. Meg az, hogy tobb ezer eves iromanyokra alapozzatok a politikatokat szinten nem annyira europai, szoval lehet., hogy van olyan hogy "zsido kereszteny" de nekem ugy tunik, hogy nem ott... Talan az europai diaszporaban.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.16. 20:41:17

@mommmmo: Nehezen lehet törzsi alapon való allamszervezetrol beszélni egy olyan országban, ahol a zsidók több, mint hetven országból vándoroltak be...:) Eléggé szétszóródott törzsek ezek... És éppen az a gyönyörű, hogy a kultúra is meglehetősen különböző, bár az alapok azonosak. Ma este van a zsido új év előestéje... Ebből az alkalomból az izraeli statisztikai hivatal összesítést készít, hiszen Izraelben nem időszakonkent van népszámlálás, hanem az adatok gyakorlatilag naprakészek azóta, hogy minden számítógépen van. Valaki volt szíves lefordítani az amerikai népszava szamara: nepszava.com/2012/09/vilag/uj-ev-a-zsido-allam-szamokban.html

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.16. 20:49:33

Érdemes elolvasni a hozzászólások egyikében levő linket is. Aktuális...

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.16. 20:58:59

Az adatokból bizonyos tendenciát lehet látni - az Izraelben elő arabok, bár állandóan panaszkodnak kisebbségi létük miatt, a világért nem mennének az autonomiaba lakni és életformajuk "nyugatosodik" - jól akarnak élni, mint a zsidók, a gyerekeik tanittatasa fontosabb, mint a számuk. Az arab nők foglalkoztatottsága meg mindig nagyon alacsony - ezt nem ebből a statisztikából ismerem - de azért határozottan nő. Mar van beduin üzletasszony is, ami példamutató, csak kevés. De az izraeli társadalomban a nem zsidók életfelfogása is egyfajta nyugatias mintát követ, mert ott van előttük a bevándorlók példája - azok, akik be akarnak illeszkedni, azok egy generáción belül képesek sikereket elérni, akik "hagyományőrzők" azok lemaradnak.

mommmmo 2012.09.16. 21:51:26

@Amichay: nezd en nem azt mondom, hogy egy az egyben torzsi tarsadalom vagytok, de Europaban ma mar tenyleg nem etnikai alapon kulonboztetnek meg embereket. Tehat mondhatni ti inkabb egy harmadik fele forgatokonyvet kepviseltek ezzel, de hogy ez annyira modern europai dolog lenne azt ketsegbe vonom.
Hogy az Europaban elo diaszpora zsidoi egy europaibb eletstilust vittek be a tersegbe, ebben semmi kulonos nincsen, de peldaul ott vannak az Ortodoxaitok, akikrol nem sok europait hallottam idaig.. igazabol azt sem ertem, hogy ezek az ultraortodox zsidok hogy tudjak osszeegyeztetni a katonai szolgalat megtagadasat azzal, hogy a Bibliara hivatkozva az osszes palesztin teruletre igenyt tartanak.. ja persze, majd jol teleszulik az osszes teruletet, ez a nagy strategia..akkor is, ha kozben esetleg a gyerekuk eletet veszelyeztetik azzal, hogy haborus ovezetben nepesednek.. hat ez aztan baromi europaian hangzik.
Szoval ugy tudom ezek a figurak vannak annyian, hogy befolyasoljak az orszag politikai arculatat, es egyre tobben is lesznek...szerintem az inkabb tragedia, hogy az ilyen figurak szavazni jarhatnak es nem dicsoseg.. mert ilyenek mindenhol vannak a kozelkeleten, csak az arab orszagokban szavazojog nelkul legalabb... Legalabbis az arab tavasz elott.
Szoval en igy tavolbol Izraelt a kozel keleti es europai kultura egyfajta erdekes ~ de nem feltetlenul szuper sikeres ~ keverekekent erzekelem.

pforp 2012.09.16. 23:44:06

@Amichay:
Sok lesz a propaganda...

mzgldr 2012.09.17. 00:16:37

@Amichay: miért van az, hogy bármilyen nemzetközi fórumon olvasom az izraeliek meg a palesztinok szájkaratézását, akkor mindenki felhoz tíz érvet, amit aztán a másik fél tételesen cáfol, amit aztán megint ízekre szednek, youtube videókkal, linkekkel, az IGAZI, ŐSZINTE hírforrásra hivatkozva. Közben pedig a kívülállóknak (és ez a legviccesebb) mind a két fél azt sulykolja, hogy ne dőljenek be a média agymosásának.

Én meg úgy vagyok vele mint Peter Griffin. Ha rátok nézek, bizisten nem is tudnálak megkülönböztetni titeket.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.17. 01:58:18

@mommmmo: Úgy látszik, elég távolról ismered az izraeli társadalmat, abból ítélve, ahogy összemosod a vallásosok különböző rétegeit, azon az alapon, hogy sok a gyerekük.

Azok, akik igyekeznek kibújni a katonaság alól, az ultraortodoxok bizonyos rétege, a lakosság kb. 10 %-a, és amellett, hogy népességük nő, az állammal kapcsolatos viselkedésük is változik. Az állam megalakulásakor azért mentették fel a katonaság, és a munka alól, mert úgy viselkedett az akkori, baloldali kormány, mint ahogy a galuti zsidók szoktak: a közösség eltart néhány, kiemelkedően jó képességű fiút, azért, hogy ők csak a Talmudnak szentelhessek az életüket. De ahogy a régi közösségek is, csak korlátozott mennyiségben tudtak eltartani jesiva-bóhereket, Izrael állama is egyre kevésbé képes arra, hogy mindannyiukat, akik tanulni akarnak, eltartsa. Ebből komoly társadalmi vita kerekedett napjainkra, és úgy tűnik, hogy többféle megoldás is születik. Egyfelöl már most is vannak, akik katonának mennek, mások nem fegyveres, polgári szolgálatot teljesitenek. Ezek az arányok, szükségképpen módosulnak abba az irányba, hogy egyre többen lesznek részesei az "normál" izraeli társadalomnak. Namármost, ezek nem éppen azok, akik telepesekként elhiresültek. Az ultraortodoxok (fekete ruhás dosziknak bezézik őket az izraeliek) egy része ugyanis, meg az államot sem ismeri el, mert szerintük amig a messiás el nem jön, addig nem lehet megalakitani Izrael államát... ez az a bizonyos Neuréj Carta csoport, hangosak, de valójában nem sok vizet zavarnak.

A telepesek a cionista vallásosok, többnyire horgolt kipával, az ő arányuk már jelentősebb az izraeli társadalomban (20-25%), ők bizony mennek katonának, sőt, ma a sereg gerincét adják. Ők dolgoznak, polgári foglalkozásuk van, orvosoktól ügyvédekig és földművesekig. Jó, nem parasztok, többnyire fejlett mezőgazdasági üzemük van. Ilyeneket hagytak ott a gázai övezetben, amikor Saron eldöntötte, hogy Izrael kivonul onnan. Azóta csak rakétaállások vannak a virágzó települések és a fejlett technológiájú mezőgazdasági termelés romjain. Valamikor bizonyára szerették volna, hogy Izrael olyan nagy legyen mint Salamon korában, de ma ilyen idealistákat nagyon keveset találsz, ugyanúgy elszigetelten, mint az ultraortodoxok radikalistái. Az más dolog, hogy azokat a településeket, ahol ma laknak, nem akarják feladni, mert látták, hogy mire vezetett az, hogy kiüritettük a gázai övezetet. Ésszerű területcserékkel meg lehetne oldani ezt a kérdést, hiszen a tűzszüneti vonal mindenképp zavaros, jó lenne kicsit reálisabb határt vonni, ha lenne olyan izraeli, arab település, amely hajlandó lenne a palesztin autonómiához tartozni, csakhogy eszük ágában sincs!

Ez a "teleszülik" elég undoritóan hangzik, bár az araboknak volt egy olyan ideájuk, hogy az arab anya fogja megnyerni a háborút - amit az arab férfi nem tudott megnyerni, és ezért elég frusztrált is - aki majd szüli a gyerekeket. Az sem jött be, mert az ember, még ha megnyomoritják is a lelkét, azért nem olyan egyszerű szerkezet, mint ahogy korlátolt agyú politikusok elképzelik. A telepesek nem szülik tele a területeket, csak nekik az a világképükhöz tartozó dolog, hogy nagy családban élnek. Ámde azt a nagy családot el is tartják, mert dolgoznak és adófizető polgárokká nevelik a gyerekeiket is.

Nem irtam azt, hogy izrael az európai kultúra képviselője, igyekszem a fogalmakat tisztán használni, csak annyit irtam, hogy a zsidó-keresztény, nyugati (demokratikus) ideológia elkötelezettjei. A XX. századi, és valószinűleg a XXI. századi Európa sem lesz minta Izrael számára, annak ellenére, hogy szoros a gazdasági kapcsolat, de világnézetben már egyre nagyobb a különbség. Ebben a tekintetben Izrael inkább az amerikai mintát követi, mindamellett, hogy megvannak a maga speciális problémái. Nem hiszem, hogy az izraeliek igyekeznének letagadni szoros rokonságukat az arabokkal, itt unokatesóknak is mondják őket, nem egyszer, a déli temperamentum is vállalható azt hiszem azok számára is, akik Európában születtek. Mi elég jól tudjuk, hogy hol a határ köztünk és a keresztény Európa, de az iszlám arab világ között is. Nekünk egyikkel sincs semmi bajunk addig, amig ők nem akarják, hogy olyanok legyünk mint ők. Európában is az volt a szöveg, hogy nem elég beilleszkedni, hasonulni kell (kikeresztelkedés, névmagyarositás), és az arab világ is valami olyasmit vár el tőlünk, hogy párologjunk el... ne ezt a szivességet nem tesszük meg, ezért aztán amig meg nem tanulnak elviselni minket, addig nem oldható meg a konfliktus.
A pillanatnyi zavargások hűen tükrözik a két kultúra közti tolerancia mértékét.

mommmmo 2012.09.17. 11:05:27

@Amichay: valoban nem ismerem reszleteiben az Izraeli tarsadalmat, bar elhiszem, hogy nagyon szines vilag lehet. Ugyanakkor 6 gyereket szulni egy haborus zonaba akkor sem az elet mindenekfolotti tiszteletet es a nagy europaisagot hirdeti nekem, hogyha adofizeto orvos csinalja, aki katonai szolgalatot is teljesit. Tudom, hogy nalatok sem mindenki ilyen, de mielott a palesztinok gyermeknevelesi dolgairol teszel altalanosito kijelenteseket, nem art eszre venni a gerendat a sajat szemunkben ugye.. amugy nem tudom az USA~ra miben hasonlitotok annyira azon kivul, hogy szocialis halo helyett a hadikiadasokba nyomjatok a penzt. Mondjuk ebben az egy dologban tuti meg van az eros parhuzam.
Amugy en azt gondolom, Izrael abban is egy tipikus kozel keleti allam, hogy minden nagyon keplekeny es meg nagyon ki kell talalnotok, hogy hogyan is fogtok hosszu tavon mukodni.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.17. 15:23:48

@mommmmo: Mivel nincs kedvem Ádám Évánál kezdeni, itt egy link, ahonnan többet tudhatsz meg Izraelről...
amichay.hu/is-real/
és újra - nem érdekel az úgynevezett "európaiság", Izrael pedig nem "háborús zóna", hanem egy elég jelentősen fejlődő demokratikus ország. A tavalyi növekedes 3,3 %-os volt - a világválság dacára. Igaz, ez nem Kina, de nem is Magyarország.

McZozo 2012.09.17. 17:13:49

@mommmmo:

hat ismertem par boraszt es sajnos nem azt mondjak hogy az utobbi idoben barmire is olyan nagyon buszkek lehetnenk. A Tokaji aszut most ne vegyuk ideaz egy extrem kulonleges dolog bar megjegyzem azert kulfoldom nem igazan ismerik mar, esetleg szakavatottabbak, de mondjuk azt hogy portoi mindenhol imseri mindenki de hogy takoji aszu azt azert meg tudnam szamolni ket kezemenn hany ember ismeri.
Egri borok elegge ledolgoztak magukat es elmult evekben en szinte nem is igen lattam oket meg budapesten se. Badacsonyi borok regen szuperek voltak ma ott tartunk hogy szinte nem is letezik orszagos kinalatban, es ez pl nem csak az en velemenyem van borasz ismerosom ott ok meseltek hogy szisztematikusan szetvertek par eve a badacsonyi boraszatokat, igy mara szinte halott allapotban van az egesz ott. Vilanyi borok leteznek, bar ez szemelyes velemenyem de peldaul a gere es a bock az araik emelkedesevel ellentetes aranyban rontotta a minoseget. Volt szerencsem tobb ezres borukat kionteni mert ihatatlan volt, es emelett en meg eletbe nem talakoztam vilanyi borokkal kulfoldon. Szoval azert anyira sajnos nem zengenek odakat a magyar borrol.

mommmmo 2012.09.17. 19:48:50

@Amichay: nem azokra tettem a megjegyzest, akik Izraelben szulnek 6 gyereket, hanem akik telepeskent teszik ezt, a raketaallomasok toszomszedsagaban, ahogy te is mondtad.. na ahhoz kell egy erdekes hozzaallas, hogy valaki ezt megtegye, csak azert mert egy 2500 eves iromanyban ez meg az van. Persze en nem itelem el ezeket az embereket sem, csak azt talalom egy kisse erdekesnek, amikor olyan bazi nagy kontrasztot vonnak onmaguk, meg a kozel keleti ilyen olyan szomszedok kozott, es onmagukat meg a nyugati civilizacio vedobastyajakent prezentaljak ezzel a szemlelettel. Szerintem ez a viselkedes epphogy a tipikus kozel keleti ". A kozossegunk erdeke az egyen felett" szemleletet mutatja, amivel onmagaban semmi baj nincs, bizonyos korulmenyek kozott nyilvan ez kell, csak epp nem sok koze van a nyugati kulturahoz.

mommmmo 2012.09.17. 20:13:58

@McZozo: erre csak azt tudom mondani, hogy attol fugg melyik regiot nezed, mert a magyar borokat tenyleg csak kozep kelet europaban ismerik. Nemetektol kedve nyugaton, oroszokig bezarodva keleten. Ugyanez igaz mas "vilaghiru" termeinkre is, pl a magyar paprikara.
Aztan az egyszeri hataratkelo elmegy Chillebe, rajon, hogy ott az embereknek goze sincs a magyar borokrol, es aztan loki, hogy oh, mekkora baromsag ez a vilaghiru magyar bor mese. Hat persze, nem vilag, csak kozep kelet europai hiru, amikor ezt megalapoztuk, akkor az volt nekunk a "vilag".. a jelenlegi allapotokrol sok velemenyem nincs, tokajba szoktunk jarni, ott nem csak az aszu jo, hanem a tobbi edes feledes bor is allja a versenyt szerintem. A tobbit vegigkostolom amint nem leszek terhes, hogy tovabbi velemenyeket tudjak errol mondani.

mommmmo 2012.09.17. 20:14:57

@McZozo: erre csak azt tudom mondani, hogy attol fugg melyik regiot nezed, mert a magyar borokat tenyleg csak kozep kelet europaban ismerik. Nemetektol kedve nyugaton, oroszokig bezarodva keleten. Ugyanez igaz mas "vilaghiru" termeinkre is, pl a magyar paprikara.
Aztan az egyszeri hataratkelo elmegy Chillebe, rajon, hogy ott az embereknek goze sincs a magyar borokrol, es aztan loki, hogy oh, mekkora baromsag ez a vilaghiru magyar bor mese. Hat persze, nem vilag, csak kozep kelet europai hiru, amikor ezt megalapoztuk, akkor az volt nekunk a "vilag".. a jelenlegi allapotokrol sok velemenyem nincs, tokajba szoktunk jarni, ott nem csak az aszu jo, hanem a tobbi edes feledes bor is allja a versenyt szerintem. A tobbit vegigkostolom amint nem leszek terhes, hogy tovabbi velemenyeket tudjak errol mondani.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.17. 22:03:24

@mommmmo: Azt hiszem, hogy valamit nagyon elnéztél - a rakétakilövő-helyek a gázai övezetben vannak, és miután onnan kivonultunk, egy darab telepes nincs a környéken...

Azok, akik a gázai övezetben virágzó, szó szerint egyébként, mert rengeteg virágkertészet volt ott, amelyek Európába szállítottak virágot, településeket hagytak ott, hogy mi legyünk a "jófiúk", persze erre a kutya nem emlékszik, szóval ezek a telepesek szétszéledtek az országban, és próbálták újrakezdeni az életüket. Én, aki 2005-ben reméltem, hogy Saronnak igaza lesz, ma már megértem, hogy az a 8000 ember a semmire lett földönfutó - a Hamasz nem tudott mit kezdeni a rendezett településekkel, sem az ültetvényekkel, csak előrrébb tolta az állásokat, és most a rakétáik elérhetik Beer Sevát, Askelont, és az összes dél-izraeli városkát - olyan területeket, amelyek 1948-tól Izrael állam részeként léteznek, a lakosságuk pedig évek óta, pontosan 2005 óta úgy él, hogy a nap 24 órájában lehet rakétariadó, amikor van nekik 1-2 percük maximum, hogy menedéket találjanak. Igaz, már létezik a "vaskupola-program", az életveszélyt jelentő rakétákat jó százalékkal leszedik, de élj úgy, hogy az utcára sem mehetsz ki nyugodtan, mert nem tudod, hogy amig a gyereket elviszed az óvodába, nem lesz-e riadó...
A magyar hirekben nem jelennek meg azok az esetek, amikor "csak a házuk dőlt romba, és kisebb sérüléssel megúszták" az aznapi rakétázást.

Bocsi, de ezt a mondatot én nem értem: "na ahhoz kell egy erdekes hozzaallas, hogy valaki ezt megtegye, csak azert mert egy 2500 eves iromanyban ez meg az van"

Hogy mi van?

Ezen a területen volt valaha a zsidók hazája, tömegeiket elkergették innen, de mindig maradtak olyanok, akik itt éltek, függetlenül attól, hogy a Római Birodalom, Keresztény királyság, Oszmán vagy Brit birodalom volt a terület.

A nemzetállamok kialakulása idején volt egy magyar zsidó, aki úgy gondolta, hogy a zsidóknak is kell egy ország, mert különben kiszolgáltatottak - ez sajnos be is következett, nem kisebb-nagyobb pogromok formájában, hanem a teljes népirtás szándékával és az európai kultúrnépek aktiv közreműködésével...

Mégis, hol szabad élniük a zsidóknak? Megmondanád? Hol lehet nekik egy negyed-kis-magyarországnyi államuk? Vagy csak akkor élhetnek ott is, ha belesimulnak az iszlámba, hogy ne legyen olyan zavaró a jelenlétük?

Mond már el nekem, légy szives, hogy szerinted, mit kéne tenniük az izraelieknek, azon kivül, hogy párologjanak el?

Na persze, azért, azt, amit alkottak eddig, azt hagyják ott azoknak, akik maguk erejéből erre képtelenek voltak... ez történt Európában is, nem? Richter Gedeon gyára még ma is a "magyar" innováció mintája, csak azt felejtik el megemliteni, hogy miután Gedeon annyira magyar lett, hogy még 1944-ben is Pesten maradt, belelőtték a Dunába a "mocskos zsidaját"...

Igy gondolod megoldani az izraeli-palesztin konfliktust is?

Lehet, hogy az intelligens Európa ezt tartaná helyesnek, csak van egy pici gond - az izraeliek nem emelik fel a karjuk, nem adják meg magukat már úgy, ahogy a galuti zsidók tették.

Az izraeliek tisztában vannak a veszéllyel, és ezzel együtt is élnek. Nem kérnek elnézést a széplelkektől, hogy szabad-e gyerekeket szülniük, épithetnek maguknak házakat, városokat, a fejlett gazdaságok élvonalába dolgozhatják magukat.

Tudod, én magamban nagyon jól el tudom rendezni a magyar és az izraeli identitásomat is, nem keverem össze, és mindkettőben megtalálom a jót, az értékeset, de a hányinger környékez attól az álszent magatartástól, amikor egy "magyar származású" Nobel-dijas izraelit körbehordoznak Pesten és a szülővárosában, mert hires lett, a magyar büszkeség tárgya, pedig a magyarok egyetlen érdeme a dologban az, hogy nem sikerült nekik megölni őt nyolc éves gyerekként, ezért ki tudott menni Izraelbe, és ott tanult, dolgozott, és hires is lett.

Ugyanez az álszent szemlélet jellemzi az EU magatartását Izraellel kapcsolatban. A propalesztin ájtatoskodás az iszlámtól való rettegésből és a mélyen gyökerező zsidógyűlöletből fakad, és ugyanolyan ostoba magatartás, mint Chamberlain-é volt.
De Izrael nem Csehszlovákia...
Mint ahogy nem volt minden német Hitler feltétlen hive, ma sem minden muszlim sértődékeny vadállat, de elég megnézni azt a cirkuszt, ami most folyik, hogy az ember tisztában legyen azzal, hogy mire számithat. Sajnos, ma az USA élén is egy Chamberlain tipusú halogató, konfliktustól rettegő, népszerűségért mindent eladó elnök van, ezért Izrael tényleg nagyon magára maradt, de ettől még nem a másik oldalon van az igazság.

McZozo 2012.09.17. 22:41:38

@mommmmo: nem akartam lehuzni semmit en szomoru vagyok mert a borok nincsenek ugy elismerve ahogy kene mint pl az aszu szerintem siman veri a portoit is meis az ahires. sose ertettunk a marketinghez es azt hallottam a szolotermesztes se tul hatekony sokszor meg ha akarnanak se nagyon tudnanak bort kivinni mert egyszeruen nincs annyi. En most nem Chilere gondoltam hanem europara ahol nem tul ismertek sajnos a jo boraink. De tartom a badacsonyiak szzetvereset a es a villanyiak romlasat. plusz ott is ment az atveres pl egerbe voltam bementunk pincebe vegigkostoltuk mi a finom es kihozott telleg finomat majd montam ebbol kere elvittuk kinyitottuk es koszono viszonyban nem volt az ott ivottal loret kaptunk es nem ertem miert jo ez igy en se mentem vissza tobbe ismerosoknek is mondtam ne menjenek, mig badacsonyba mivel mar nics nagy uzem de kis pincek helyben meg mukodnek ha arra jartammindig bementem mert volt egy boraszat a hegyoldalba ahol mindig jo minoseget kaptam jo arba es azt mindenkinek javasoltam es en is visszajartam minden evbe

mommmmo 2012.09.17. 23:31:15

@Amichay: en mondjuk nem a gazai telepesekre gondoltam, hanem a ciszjordaniaiakra, ott nincsennek raketaallomasok?
Ha nincsennek akkor orulok, de akkor is egy nagy konfliktuszonanak jon le nekem az a terulet, ahova en biztos nem telepednek le nagycsaladdal.
Es en egyetertek egy reszevel a mondandodnak, pl hogy igenis legyen Izrael allam, de az otestamentumban leirtak helyett inkabb a politikai realitasokat kellene figyelembe venni amikor arrol van szo hogy merre es hogyan tovabb. Szerintem aki ciszjordaniaban szuli a 10. Gyereket, es kozben meg az oklet is razza a palesztin szomszedra, az nem egy realitasok alapjan allo, nyugati szemleletet kepvisel. Persze szerinted ott azon az egtajon ez csak igy megy, hat akkor ok, csak ne mond hogy az az orszag az europai civilizacio vedobastyaja.. amugy amit a zsido tudosokkal kapcsolatos alszent viselkedessel kapcsolatban igazat adok neked, altalaban epp a nagy jobbikosok szoktak ilyen baromsagokkal hencegni.. de hogy egesz europa annyia antiszemita lenne.... Neked most tenyleg ez a tapasztalatod???
Tudom hogy kozhely ezt mondani, hogy voltak zsido barataink, de nekunk tenyleg voltak, es onnan tudtuk, hogy zsidok, mert a nagyapam bujtatta oket anno.. foleg az egyik oreg, allando es meglehetosen erdekes szereploje volt a csaladi osszejoveteleknek, emlekszem idiota tinikent sokat vihogtunk rajt a hugommal.. na persze nem a zsidosaga miatt szinten, de voltak dolgai amin ket kis hulye csaj elszorakozhatott...na de a nagyszuleim allando vendege volt. szoval sajnalom, hogy neked nem voltak ilyen pozitiv tapasztalataid, es a negativ eszreveteleket es kritikakat egybol antiszemitizmusnak veszed.. megjegyzem te olyan szinten fenyezed Izraelt, es ami ennel meg sokkal rosszabb, olyan lekezelo altalanositassal beszelsz a szomszedokrol, hogy alapvetoen ilyen reakciokat valtasz ki, es ha ez az egesz nem Izraelrol, hanem Mongoliarol szolna, akkor is ugyanez lenne az eredmeny.

mzgldr 2012.09.18. 00:34:40

@Amichay: "ma sem minden muszlim sértődékeny vadállat, de elég megnézni azt a cirkuszt, ami most folyik, hogy az ember tisztában legyen azzal, hogy mire számithat. Sajnos, ma az USA élén is egy Chamberlain tipusú halogató, konfliktustól rettegő, népszerűségért mindent eladó elnök van, ezért Izrael tényleg nagyon magára maradt, de ettől még nem a másik oldalon van az igazság."

De azért csak oda kéne már pörkölni azoknak a patkány paplanfejűeknek ugye?

mommmmo 2012.09.18. 05:49:24

@mzgldr: jaja, es errol a sertodekeny vadalat muszlimsagrol: gondolom itt a libiai nagykovet megoleserol van szo ugye?
Hat mondjuk van egy polgarhaboru utani orszag, ahol a korabbi rezsimmel egyutt a rendorseg is teljesen fel lett szamolva, viszont minden hulye fegyverrel a kezeben rohangal..
De a problemat nyilvan nem ezek a korulmenyek okoztak, hanem hogy ilyen olyan vadember muszlimok, es ez is mennyire bizonyitja, hogy lam, mennyire nem lehet veluk birni. Na ja.

ZmanUK 2012.09.18. 14:19:19

@Amichay:

En egyre lennek kivancsi, amit iszonyatosan duhit es mar hanyni tudnek tole:

- Miert hallom azt a legtobb zsidotol, hogy allandoan vadaskodnak es EREDENDO zsidogyuloletet felteteleznek egyes orszagokrol, emberekrol?

Eredendo, osi, melyen gyokerezo gyulolet NINCS. Senki es semmi irant. Lehet az embereket fanatizalni,
felrenevelni, uszitani, de senki nem szuletik gyulolkodve, es a fold nemzeteiben nincsen melyen gyokerezo antiszemitizmus.

Es utalom ha valaki egyaltalan ilyet leir. Mert kicsit az az erzesem, hogy ezzel mar alapot is lehet szolgaltatni mind a sirankozasnak, mind a kovetelozesnek, valamint konnyeden le lehet barminemu, a zsidosagot erinto kritikat soporni azzal hogy az illeto antiszemita.

Izraellel kapcsolatban kicsit olyan erzesem van mint Erdely hovatartozasaval kapcsolatban. A romanok azt mondjak, a terulet mindig is hozzajuk tartozott, mi magyarok meg azt mondjuk hogy mindig a mienk volt.

Dacara esetleg az altalunk valosnak "velt" bizonyitekoknak, ok sosem fogjak elismerni. Inditsunk haborut?
Gyilkoljuk oket? Mutogassuk a bizonyitekokat hogy a mienk es kerjuk vissza?

Izraellel kapcsolatban megint ez az erzesem. Ki bizonyitja, hogy ez a terulet mindig a zsidoke volt, es ezt a masik felnek, az arab vilagnak feltetel nelkul miert kell elhinnie?

"Ezen a területen volt valaha a zsidók hazája, tömegeiket elkergették innen, de mindig maradtak olyanok, akik itt éltek, függetlenül attól, hogy a Római Birodalom, Keresztény királyság, Oszmán vagy Brit birodalom volt a terület" - ezt ki mondja? Csak mert mindig eltek itt zsidok (is)?

Azert, mert a vilaghaboru utan megkaptak? Vagy mert tortenelmileg sok minden bizonyitek van ra? (A vallast ne keverjuk bele, mert az nem bizonyit semmit hogy esetleg a biblia szerint ez a fold az oveke). Gondolom a terulet mindig is igen vegyes volt, ember legyen a talpan aki egy palcaval a homokba kijeloli, hogy mi-hova tartozik.

Itt mindket feltol erofeszitesek es kello alkalmazkodas kellene hogy ez a helyzet talan rendezodjon, de jelen pillanatban az izraeli arrogancia es felsobbrenduseg tudat all szemben, az iszlam vilag arroganciaja es vallasi felsobbrendusegtudataval szemben. Es ez igy sehova sem vezet.

Amugy egyszer irtad hogy az izraeli nep milyen tolerans es milyen elnezo es nem kenyszerit senkire semmit. Erre csak azt tudnam mondani, hogy egy nemzetkozi 5 csillagos hotelben szalltam meg egy hetig Tel-Avivban a tegnerparton, es nem volt olyan opcio hogy esetleg ne koser reggelit egyek. Majd meghaltam egy szalamiert, de nem volt sehol, es kerni sem lehetett.

Itt hol tartottak tiszteletben hogy en nem vagyok zsido, es nem eszek koser kajat? Ha viszont egy zsido barmely orszagban van, az etteremben opciokent kerhet koser etelt. Kicsit az volt az erzesem, hogy mig masoktol elvarjak, hogy legyen koser menu, es tartsak tiszteletben a zsidok szabalyait, addig ugyanezt nem varjak el maguktol.

Egy nemzetkozi cegnel dolgoztam ezalatt az egy het alatt, ahol minden nemzet megfordult, kozos nyelv az angol stb. A bufeben viszont csak koser etel volt, semmi mast nem lehetett kapni. Nos ennyit az elfogadasrol. En elfogadom ha a zsidok specialis szabalyok szerint akarnak enni, amig ok is elfogadjak, hogy en mashogy eszek.

Amugy kivancsi lennek miert gondolod hogy azzal hogy Obama probal bekiteni es probalja mindket fel erdeket es akaratat nezni, miert is lesz azonnal konfliktuskerulo. Csak azert mert nem csap oda azonnal Izrael vedelmeben? Oszinte leszek, vegre egy NORMALIS elnok az USA elen, aki kepes es akar is targyalni. Azt meg plane nem ertem, (azaz sejtem hogy miert), de miert is USA a legnagyobb szovetsegese Izraelnek? Szarmazik az USA-nak ebbol barmi elonye? Tud Izrael barmit is adni az USA-nak ezert cserebe?

Es ezek utan megkerdojelezem az emberek identitasat es a hovatartozasat. Mert ha valaki egy adott orszag allampolgara, ott szuletett, ott nott fel, a szulei is ott nottek fel, akar tobb generacio is, legyen barmilyen nemzetiseg, en nem tartom fairnek, ha szubjektiv modon azt nemzetiseget es azt az "idegen" orszagot akarna tamogatni barmilyen modon az adott orszaga fole helyezve ahonnan "szarmazik". Ezt most tok hulyen fogalmaztam, de remelem ertheto a lenyeg.

Azaz en ugy erzem, barmekkora is a zsidosag az USA-ban, eloszor is az amerikai erdekeket kellene nezniuk, ami a sajat allampolgaraik erdeke, nem pedig egy olyan orszaget, aminek a tamogatasa semmilyen haszonnal nem jar. (Mert akkor mondjuk miert nem tamogatjak es miert nem kardoskodnak Szomalia normalizalasa mellett)

A magyarok viselkedeset, azaz amikor buszken hajtogatjuk hogy valaki magyar volt, kozben pedig eddig le sem sz@rtuk es az illeto kulfoldon szerzett erdemeket, melysegesen elitelem... Gondolok itt Kerteszre, Simonyira, Sarkozy-re, stb. Gyomorforgato.

zweig 2012.09.19. 21:51:31

Egy kérdésem lenne, ami a cikk olvasása közben nem hagyott nyugodni: hogyan lehetséges építészdiploma nélkül lakásokat tervezni TLV-ban? Szinte minden diplomát honosítani kell Izraelben - vagy ez 30 éve nem így ment? Számomra ez nagyon furcsa.....

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása