oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. augusztus 19. 06:58,  Biztonsági őrként Angliában 228 komment

2012. augusztus 19. 06:58 Határátkelő

Biztonsági őrként Angliában

Lászlót és párját nem elsősorban a szükség, hanem a kalandvágy vitte egészen Londonig. Számítását biztonsági őrként találta meg.

night club lezárt bejárat.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért! Történetedet továbbra is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom!

„Magyarországról párom és én 2007. január 10-én költöztünk Angliába. Otthon mindketten viszonylag biztos és jól fizető állást hagytunk hátra, minket inkább a kalandvágy és az újdonság hozott ide, mintsem a szükség.

Barátokhoz érkeztünk, náluk töltöttük az első heteket, amíg saját szállást nem sikerült találni. Aztán jöttek az első önálló hetek, a munkakeresés és a szükséges papírok beszerzése. Sem én, sem a párom nem rendelkeztünk olyan szakmai képesítéssel, amivel könnyen munkát találhattunk volna, viszont mind a ketten jól beszéltünk angolul és ez nagy segítség volt már az elején.

Raktári munkákkal kezdtünk

Elsőre egy munkaerő-közvetítő cégnél regisztráltunk és így kaptunk minimálbéres munkát. Egyszerű raktári munkák voltak, de a minimálbér elegendő volt és még félre is raktunk egy keveset.

Aztán mind a ketten elkezdtünk jobban fizető állások után nézni. Párom a vendéglátásban helyezkedett el, a mai napig ott dolgozik, szereti csinálni. Nekem volt némi tapasztalatom biztonsági őrként, ezért aztán úgy gondoltam, itt is megpróbálkozom vele.

A tanfolyam gyors, a bürokrácia lassú

Először az engedélyt kellett megszereznem, ami különösebben nem volt nehéz, egy 4 napos tanfolyam és a sikeres vizsga után csak ki kellett váltani a papírt. Viszont elég drága volt, és sokat kellett az engedélyre várni.

Hamar találtam munkát kidobóként egy belváros klubban, ez volt az első security munkám Londonban. Hétvégi munka volt csak, de elég jól fizetett, az akkori óránkénti minimálbér dupláját kaptam kézhez.

Nem sokkal később lett egy másik munkám is biztonsági őrként. Nem kaptam sokkal többet a minimumnál, viszont annyit dolgozhattam, amennyit csak akartam. A sok órával viszonylag sokat is kerestem.

Így két munkával már összejött annyi, amennyiért érdemes volt kijönni. Ráadásul szeretek biztonsági őr lenni. Mint minden szakmának, ennek is megvannak a maga előnyei és hátrányai. Változatosak a munkahelyek és az időrendek is. Szerettem ide-oda ingázni és új helyeket megismerni.

Szerencsém volt, mert az engem alkalmazó cég kimondottan rövid távú ideiglenes szerződésekkel foglalkozott. Így 2-4 hónap után, a szerződés lejártával másik helyen kezdhettem. Dolgoztam különböző rendezvényeken is, ahol néha hírességek is megjelentek.

A hétvégi munkáim mindvégig megmaradtak extrának, így általában heti 7 napot dolgoztam, ami soknak tűnik, de annyira nem vészes, főleg, hogy a klubokba csak 5 órát kell dolgozni péntek és szombat este. Persze az se egy leányálom, van, amikor elég csúnya dolgokat látok.

Gyerekkel már saját albérlet kellett

Közben teltek az évek és párommal családot alapítottunk. Költöztünk is, eddig csak szobát béreltünk, viszont a kisbabával már saját albérletre volt szükségünk. Sok minden változott az életünkben. A munkámmal mindig meg tudtam annyit keresni, hogy eltartsam a családom. Viszont sokat voltak tőlük távol.

Most jutottam el arra a pontra, hogy szakmát kellene váltanom. Öt évnyi security munka után azt mondom: nem bántam meg, hogy ezt a szakmát választottam. Viszont családos emberként már nem olyan nagyon jó.

Röviden összefoglalva: ez nem egy rossz szakma. Akiknek nincs lehetőségük a szakmájukban elhelyezkedni, vagy éppen első munkahelynek kellene itt, tudom ajánlani."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: London Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr624719621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.08.19. 20:20:13

@svega: "Itt pénteken felveszem a fizumat, majd hozzávárom a következő hetit, majd veszek egy olyan kocsit belőle, amire otthon 5 év hitelt vettem fel anno."

anno, mi? mint a viccben: anno arra vágytam, hogy 60ezret keressek havonta és legyen egy egyes Golfom. mára mindez teljesült :)

dennisthemenace 2012.08.19. 20:23:20

@Mirjam2: Ez a pakisztánizás egy hulye magyar szokás. Az osszes migráns kozul a pakisztáni/indiai emberek a legbékésebbek.
Emlékszem, egyszer az Origo-n egy liba írt egy cikket, amiben azt fejtegette, hogy az angliai magyarok már a "paki bért" sem keresik meg..
Dobtam neki egy mailt, hogy mi az a "paki bér", melyik pakié a mérce: a benzinkutasé, az orvosé, a vállakozóé, de nem válaszolt...

dennisthemenace 2012.08.19. 20:24:47

@Phrascarica: Ejj, de Szíjjártó stílusu hsz....

dennisthemenace 2012.08.19. 20:26:19

@droid_: Persze, persze.. Egy turó a fulebe az osszes tetves hatóságnak Magyarorszagon.

sumsang 2012.08.19. 20:28:12

@sasmadar 2:
"Oda költözz, ahol a fehér bőrszínű ember civilizáltan, már-már európai módon élhet, ahol olyan a légkör, amelyről otthon, a szülőföldeden álmodtál. Oda menj, ahol szívesen várnak – akár a két kezed, a munkád és tehetséged, az eszed miatt, akár a pénzed által. Igen, ha van ötleted, egy olyan országban fektess be, amelyik segít téged, ahelyett, hogy gátolná a vállalkozásodat.
A lényeg,hogy el innen..."
Ez jó! Jól összefoglaltad! :)
Kb. mi is így álltunk hozzá. Illetve nálam/nálunk még az is szempont volt, hogy angol legyen a hivatalos nyelv.
A német és francia nem tetszik. Skandináv nyelvek még ok, de picit már öreg vagyok, hogy most megint egy új nyelvet tanuljak. Oroszt sokat felejtettem, bár még bele tudnék rázódni, de oda nem annyira vágyom.... :)

sumsang 2012.08.19. 20:43:56

@dennisthemenace:
"Ez a pakisztánizás egy hulye magyar szokás."
A Pakizás egyáltalán nem magyar szokás.
Sőt, mondhatni tipikus angol. Annyira, hogy még a Harry herceg is elszólta egyszer magát "My little Paki Friend". :)
www.youtube.com/watch?v=63w98Nioz2w
Lett is belőle botrány...

tucano 2012.08.19. 20:51:02

"ehhez képest Franciaország vagy Nagy-Britannia egy majmokból álló dzsungel, olyan lehetetlen országok, ahol a burka meg a sarkon guggolva szaró nigger állatok miatt lehetetlen egészségesen, civilizáltan, európai módon élni."

Ezt remélem vmi tréfafélének szántad.

tucano 2012.08.19. 20:53:55

@sasmadar 2: neked írtam a fentit, bocs lemaradt.

@sumsang: gondolom nem a "paki", mint szóra gondolt, hanem a lenézésre....

dennisthemenace 2012.08.19. 21:10:05

@tucano: Sajnos, félek tole, hogy nem. Magyarorszagon sokan gondolkodnak így.

dennisthemenace 2012.08.19. 21:12:12

@sumsang: Én úgy értettem, hogy a "paki" szót lenézo, megalázó értelemben használó angol legalább látott már "paki" embereket, míg Magyaroszágon csak hallottak valamit, valakito, aki egyszer már dolgozott Angliában-egy hónapig.

sumsang 2012.08.19. 21:16:41

en.wikipedia.org/wiki/List_of_ethnic_slurs#Paki
"(United Kingdom) used as a derogatory term directed towards South Asians (and sometimes Middle Eastern people), it is usually considered offensive when used by a non-Asian in the UK."

'it's cool to know nothing' 2012.08.19. 21:33:15

Úgy látom, hogy aki nem támogatja a teljesen értelmetlen kiköltözést, az mindjárt megkapja itt a troll jelzőt.

A kiköltözést csak ideiglenesen és csak egyetlen módom tudom elfogadni: ha az ember tapasztalatot szerezni megy ki dolgozni, tanulni és utána visszajön kamatoztatni.

Itthon aztán kitűnően megélhet belőle. Az éjjeliőrködés persze nincs azok között a tevékenységek között, amiért érdemes lenne kimenni és aminek a tapasztalatait itthon lehetne kamatoztatni jó pénzért.

Az itteni egyed elcseszett az életéből 5 évet és rosszabb helyzetben van, mintha itthon maradt volna és nem csinál semmit. Ha pedig itthon maradt volan és még csinált volna is valamit (mégegyszer: megfelelő akarattal ennyi idő alatt mérnöki diplomát szerezhetett volna) akkor meg már egyenesen jól élhetne.

Tisztelem azokat, akik akarnak és mernek is tenni valamit. De ez a valami ne hülyeség legyen már! Kemény munkával és tanulással bármi elérhető. Amit az illető és nagyon sokan mások is tesznek viszont az egyszerűen hülyeség. Elmenni egy másik országba cigánynak, arabnak... Szerintem itthon többre tartotta magát. Itthon lesülne a képéről a bőr, ha azt kellene csinálnia mint ott, úgy kellene élnie mint ott és olyan lenézett társadalmi helyzetben lenne mint ott.

2012.08.19. 21:38:28

@sumsang: Ne haragudj, de teljesen felreerted a helyzetet a 'My little Paki Friend' sztorival kapcsolatban. Harry hercegnek vannak azsiai baratai, ellentetben sok okoskodoval akik itt kommentelnek es azt gondoljak ok tul menoek ahhoz hogy azsiai emberekkel baratkozzanak, vagy egy lakasban lakjanak. A paki szo valoban banto, es Harry eleg hulye volt ahhoz hogy ebbol viccet probaljon csinalni ami rosszul sult el. Igazabol o is, meg a legtobb mas brit feher ember is, mar regen tul van azon hogy lenezzen valakit azert mert azsiai az illeto.

Egyebkent tudsz arrol a sztorirol amikor Harry naci tisztnek oltozve jelent meg egy jelmezbalon - amibol sokkal nagyobb botrany lett mint a 'paki friend' megjegyzesbol? Szerinted ebbol az derul ki hogy Harry herceg naci, vagy az, hogy furcsa humora van es nem jol iteli meg hogy fognak ra reagalni masok?

2012.08.19. 21:42:38

@dennisthemenace: "paki bér", ez jo :o). Abban a pakisztani csaladban akiktol sokaig szobat bereltem, a ferj Cambridge-ben vegzett mernok volt, az anya orvos. Hat eleldegelnek a kis paki berukbol szivesen...

A Tyne folyó déli partja 2012.08.19. 21:47:28

@Mirjam2: azért te is csúsztatsz. ki fizeti ki előre, egy az egyben az egész lakás árát? 10%-ot kell berakni depositra, nem kell az egészet egyszerre. 300000 font még londoni lakásnak se a 10%, hacsak nem akarsz persze palotát...

moTmeN 2012.08.19. 21:58:30

@Gondolkodni Próbáló Birca: nekem ezzel kapcsolatban egyetlen tapasztalatom van, a dan munkatarsam a francia felesegevel angolul beszelget... ;)

'it's cool to know nothing' 2012.08.19. 22:27:58

A paki kérdéshez:
- Angliában nem éltem, viszont más angolszász országban igen, ezért kicsit külső/belső szemmel így látom az angol kasztrendszert:

- angolok, meg még talán az amerikaiak
- skótok, írek
- volt angol gyarmatok angolszász lakossággal: Ausztrália, Dél-Afrika
- civilizált európaiak: Hollandok, Franciák, Németek (kb. ebben a sorrendben)
- India, Pakisztán (Pakik)
- egyéb angol gyarmatok (afrikai gyarmatok)
- oroszok
- egyéb kelet-európai népek, arabok stb.

Szóval nem a paki a legrosszabb, aminek nézhetnek. A ranglétra legalján vannak a magyarok. Hányan közületek csicskások olyan népeknél Londonban, akik Magyarországon menekülttáborban laknak és akiket be sem engedünk az országba? Milyen érzés az egótoknak, hogy őket szolgáljátok?

'it's cool to know nothing' 2012.08.19. 22:31:14

@'it's cool to know nothing':
hm. elfelejtettem még hozzátenni, hogy azért nem vagyok abban biztos, hogy egy pommy nem tartja többre a pakit, mint egy fransziát, németet. Lehet, hogy a fenti sorrend így ott megfordul.

dennisthemenace 2012.08.19. 22:36:31

@'it's cool to know nothing': Mi ez a hulyeség, hogy "csicskások"?

Az én fonokom "paki", engem ez nem zavar. Én neki dolgozom, amiért fizetest kapok, ennyi.
"Akiket be sem engedunk az országba.."
Abba a lepukkant, koszos putriba lassan nem is akar senki bemenni, inkább onnét menekul, aki tud.

'it's cool to know nothing' 2012.08.19. 22:45:03

@dennisthemenace:
Aha, menekülnek bele a 15 négyzetméteres arab negyedben található lakásba, ahol elmehetnek dolgozni egy paki éttermébe mosogatni. Hát gratulálok innen a koszos lepukkant XXX m2-es házamból. Majd legközelbb arra járok (októberben), majd dobok neked egy kis borravalót, ha jól hajlongsz. Ostoba.

ihasz laci 2012.08.19. 23:04:11

@sumsang: Az SIA Door Supervisor vizsga magasabb szintu mint a Security Guard es emiatt dolgozhatok vele mint kidobo es mint biztonsagi or is. En az engedelyemre kb 4 honapot vartam a vizsga utan.

2012.08.19. 23:11:09

@'it's cool to know nothing': Az a baj, hogy csak a nick nevek változnak, a lemez ugyanaz marad. Kint csak csicskás lehetsz. Nem tudom, te hol élsz, de ez úgy ahogy van, baromság. Vagy itthon is csak más csicskása lehetsz? :S

A mérnök mániád meg nonszensz. Szerinted csak a mérnököt meg a diplomásokat kell megfizetni? Hiány van mérnökből és? Kint is hiány van belőlük, nem véletlen szívják el itthonról a jó szakembereket.

ihasz laci 2012.08.19. 23:18:48

@SilentDreams: Talan rosszul fogalmaztam, elnezest erte. Miutan kijottunk kb 1,5 ev volt az az ido mig szobat bereltunk. Utana valltotunk sajat alberletre. A munkaidom eleg valltozo. Voltak nagy hajtasok amikor heti 100 ora is osszejott de utana mindig volt egy lazabb idoszak.
Az 5 ev kemeny munkanak megvan az eredmeny. Anyagilag is es munkahelyen is meg vagyok becsulve. En jol jartam azzl, hogy kijottunk ide.

ihasz laci 2012.08.19. 23:30:18

@Mirjam2: Nekem level 2 Door Supervisor vizsgam van kiegeszitve Spectator Safety es First Aid vizsgakkal. 3 evig voltam Head Doormnan (biztonsagi fonok) egy klubban. Ami mostanaban erdekel az a Close Protection (testorkodes) ami meg a szakman belul van es jobban fizet.

ihasz laci 2012.08.19. 23:46:41

@'it's cool to know nothing': Szeretem amit csinalok itt angliaban. Ezert irtam rola. Jo helyeken dolgoztam es anyagilag meg is becsultek erte. 5 ev alatt osszeszedtem egy lakas arara valot, de ugy dontottem, hogy itt maradok es nem Magyarorszagon veszek lakast. London egyik legszebb reszen elek, igaz alberletbe de ez nem szamit. XJ8 as autot vezetek, tudod mi az? Otthon 5 ev alatt minezt hogyan ertem volna el?

'it's cool to know nothing' 2012.08.19. 23:46:54

@Philosoraptor:

Hát nem nagyon van más, minthogy te dirigálsz, vagy neked dirigálnak. Képzettség, tudás nélkül (mint a posztban) csak csicskás lehetsz itthon is és külföldön is. A különbség mégis az, hogy itthon a jobban képzett magadfajták csicsása lehetsz, ott meg olyanoknak akik még akár rosszabbul is képzettebbek mint te, csak már oda születtek, vagy már régebb óta ott vannak, vagy az általam felsorolt magasabb "értékű" helyekről származnak.

Írhattam volna orvost is, de ez nem fér bele az 5 évbe. Jogász (valaki itt írta) meg egy hülyeség, mert újra kell tanulnia kint az egészet, nem sokat ér az itthoni tudása. Pénzügyekben, közgazdasági emberben ott sincsen nagyon hiány. Mégiscsak Londonról van szó.

Velem csak annyi van, hogy a cégnél már jó ideje vinnének vezetőnek (Németo, Anglia), de eddig sikerült elkerülnöm, de tartok tőle, hogy nem végleg. Itthon is megkeresem azt, amit egy hasonló pozícióban adnak külföldön (Németo.-ban). Sehol nem írtam, hogy kint csak csicskás lehetsz, én is cégvezető lennék. De ha valaki képzettség nélkül indul, ez mégis mire számít? Megalázó lesz, amit itthon majd bevallani sem mer majd.

Szóval próbálok mindenkit lebeszélni arról, hogy hülyeséget csináljon. Tessék itthon tanulni, kimenni gyakorlati tapasztalatot szerezni és hazajönni, használni a megtanultakat jó pénzért. Mivel én is ezt tettem, azt gondolom ez elég hiteles. Nem?

'it's cool to know nothing' 2012.08.19. 23:57:22

@XJ8:
Csak következtetek, hogy te írhattad a posztot. Az hogy szereted amit csinálsz, nem nagyon hihető. Lássuk be, vannak ennél érdekesebb munkák. Majdnem minden az. Ez eléggé önigazolásnak hangzik.

Most akkor mégis pénzért mentél el? Nem lett volna jobb tanulni a több pénzért? A sokkal és a még több pénzért? Gondolom amit írtam, abból láthattad, hogy tudom milyen helyzetben vagy. Ez nem újkeletű. Az '56-os magyarok sem nagyon adtak magukról hírt az első 10 évben. Aztán 10 év múlve küldték a képet, hogy az itt a házam úszómedencével, ez itt a kocsim. Azt persze nem írták, hogy mindegyik jelzáloggal terhelt. Meg azt sem, hogy mekkora szívás volt odáig eljutni. De nekik nem volt választásuk. Ők nem jöhettek haza.

És nektek? Nektek azért van választásotok. Nem ártana őszintén elmondani az itthoniaknak, hogy néha az vigasztal, hogy bármikor felülhetsz a repülőre és 2,5 óra alatt itthon vagy. Hogy milyen ótvar szar (főleg az elején) ha egy barátod sincs. És később is, csak hozzád hasonló szerencsétlenek a barátaid. Hogy milyen, ha jön egy nem várt betegség. Amikor nincs család és nincsenek barátok, hogy tartsák benned a lelket. A félretett kis pénzed 3-4 hét alatt elúszik, ha nem tudsz dolgozni mert beteg vagy. És most gyereked lesz. Ő vele mi lesz? 3 év gyes? Nem, 3 hét után már az asszony kénytelen lesz újra dolgozni. De te nem mersz hazajönni, mert itthon mit szólnak.

ihasz laci 2012.08.20. 01:04:08

@'it's cool to know nothing': Azt en dontom el, hogy mit szeretek es mit nem.
Azt nem iszem, hogy te azt tudhatnad, hogy en milyen helyzetben vagyok ugyanis nem ismersz. Csak olvastad a posztot amit irtam. Nem a penzert jottunk ki. Mivel dolgozok es jol ezert rendesen meg is fizetnek.
Igen nekem van valasztasom es az Anglia nem pedig Magyarorszag.
Az, hogy szerencsetlennek titulalsz meg a hozzam hasomlokat is csak azt mutatja, hogy nem ismersz es kicsit tobbet kepzelsz magadrol mint amennyi valojaban vagy.
A csaladom itt van velem, a parom es a lanyom. A felretett kis penzem nem fog eluszni mert itt van beteg szabadsag, hallotal mar ilyenrol? Miert kene a paromnak 3 evig otthon ulnie a gyerekkel. 6 honap utan visszament dolgozni a munkahelyere reszmunkaidoben. En itt jol erzem magam! Miert is akarnek en hazamenni?

pappito · http://pappito.com 2012.08.20. 04:56:49

@sasmadar 2: " Az éves GDP elosztása szerint megelőzi még Kanadát is (ugye, kapaszkodtál?), vagy éppen az istenített Ausztráliát, Svájcot, Svédországot, esetleg a másik igen messzi tagot, Új-Zélandot, bár tény, hogy az USA, Kína, Japán meg Németország után „kullog”, benne az első tízben."

hát most mit mondjak, a nyolc és fél millió nkm-en elterülő, kétszázmilliós lkaosságú ország lenyomja gdp-ben a kétszázezer nkm-en fekvő, 4.5 milliós NZt vagy a tízmilliós lakosú, nyolcadakkora svédországot? Vágjunk meglepett arcot :)

Egyébként délamerikában hatalmas fejlődési potenciál van, ebben igazad van, az biztos.

pappito · http://pappito.com 2012.08.20. 05:29:34

@XJ8: látod, neked is megmondják, hogy neked ott rossz és azt hazudod magadnak, hogy jó :)

ez a kedvencem azoktól akik azt hazudják maguknak, hogy nem irigységből olvassák ezt a blogot :)))))))

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 07:35:12

@moTmeN:

Ilyen is van. Meg olyan ismerősöm is, aki nem beszél a saját anyanyelvén a saját gyerekével.

Bicepsz Elek 2012.08.20. 08:01:10

@'it's cool to know nothing':

A jo szakma az mindenhol jo szakma. De nem lehet mindenkibol cegvezeto, es rengeteg embernek nem lesz jo, kulfoldon is adaptalhato szakmaja. Mellesleg Magyarorszagon rengeteg olyan szakma nem letezik, ami az angolszasz vilagban meg igen(nepsuruseg miatt pl.). Itthon sok embert eltartanak a szulei, csaladja stb. Ezeknek szinten nem eri meg kimenni.

Bicepsz Elek 2012.08.20. 08:13:18

Amugy tudtommal most akarjak liberalizalni(?) az SIA rendszeret, ugy, hogy a munkaadod adna a licencet, ami nem igazan jo, mert joval tobb embernek jut majd lehetoseget kivaltani,de lehet csak megemelik majd az arat. Amugy van kulon biztonsagi ori (boltokban), door supervisoros (kidobo, irodahaz), CCTV-s (boltos, irodahazas illetve a 2. utca terfigyelos), repuloteres, es close protectionos (testoros) licence. Az elsonel kb. 6-7 fontos brutto oraber van(pedig egy kisbolt neha veszelyesebb, mint egy diszko), a repuloternel 11-12 font, a kidoboknal 4-5 orara 15 font/ora.

think different 2012.08.20. 09:11:43

@A Tyne folyó déli partja:

300.000 GBP az nagyon sok londoni lakásnak (nem ház!) a 10%-a.
Sőt, van olyan stúdió lakás, ami szintén 3M GBP fölött van, igaz ezek többsége a Temze partján. Ráadásul a legtöbb nem is freehold hanem csak leasehold. És nem kevesen vannak, akik megtehetik, hogy 50 évre "béreljenek" lakást 10.000.000 GBP-ért.

A mi környékünkön lakást 300.000-ért (egy-két szoba, nappali), házat 600.000-ért kaphatsz a forgalmas utak mellett vagy társasházakban. Két utcával beljebb egy nulla kerül az árcédula végére. És ez nem Mayfair vagy Belgravia hanem Észak London, hármas zóna.

2012.08.20. 09:24:42

@'it's cool to know nothing': Az a baj, te már alapból abból indulsz ki, hogy aki kimegy, az mind szakképzetlen ember, holott erre igen sok ellenpélda van és volt már ezen a blogon. Pontosabban a másikon.

Az, hogy valaki felkészületlenül ne vágjon neki, az szerintem teljesen triviális, csak saját magát fogja megszop@tni.

"Szóval próbálok mindenkit lebeszélni arról, hogy hülyeséget csináljon. Tessék itthon tanulni, kimenni gyakorlati tapasztalatot szerezni és hazajönni, használni a megtanultakat jó pénzért. Mivel én is ezt tettem, azt gondolom ez elég hiteles. Nem?"

Bárki bármit írhat az interneten. ;) Azt viszont nem értem, hogy te milyen jogon mondod meg, hogy ki mit csináljon az életével. Kint is van előrelépési lehetőség, és azzal valószínűleg sokkal jobban lehet keresni. Az a "baj", te mindent pénzben mérsz, közben sok embernek csak szimplán elege van ebből a létbizonytalanságból és mentalitásból.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.08.20. 09:40:40

@'it's cool to know nothing': azt hadd dönthesse el már mindenki magának, hogy milyen szakmát tart érdekesnek és követendőnek. Simán el tudom képzelni, hogy egy biztonsági őr, ha emberi feltételek mellett dolgozhat (és Angliában ezt a jelek szerint megteheti) érdekesnek, stimulálónak és változatosnak tartja a munkáját. Ha megvan hozzá az idegzete és még meg is fizetik, hajrá, csinálja, én meg majd örülök, ha a klubban vagy a városban profi, jólnevelt, a szabályokkal tisztában lévő őrrel találkozom.
Részemről sokkal többre tartom azt az embert, aki becsülettel és lelkiismeretesen kitanulja, tökélyre fejleszti a szakmáját - legyen az őr, buszsofőr vagy eladó -, mint azt, aki ímmel-ámmal dolgozgat, mert az a munka épp nem felel meg a főhercegi elvárásainak. A posztoló nyilvánvalóan elégedett a helyzetével és ez sokkal többet ér, mint bármi más...

ihasz laci 2012.08.20. 09:47:54

@pappito: "amig masok mondjak,hogy nekem itt rosz" Hat ez legyen a legkisebb bajom. Azt ugyis csak en tudom, hogy hol jo nekem. De azert erdekes, hogy van aki azt hiszi jobban tudja, hogy lenne jobb nekem mint en magam.

'it's cool to know nothing' 2012.08.20. 11:08:52

@Réka ‎:

Vannak amberek, akikben van ambíció és van akikben nincs. Akiben nincs ambíció, az beéri az olyan tevékenységekkel, mint az éjjeliőr.Ők elégedettek azzal amijük van, nem akarnak mást. Teljesen rendben van, el tudom fogadni. Itt viszont látszólag olyan emberről van szó, akiben azért mégiscsak van ambíció, belevágott valami újba, többet, MÁST akart. Akkor viszont elcseszte. Lehet, hogy azért, mert olyan okos tanácsokat kapott, mint itt sokaktól, hogy menj nyugodtan, majd meglátod jó lesz. Most meg leírja, hogy milyen nyomorultul él és jó neki. Hát én meg leírom, hogy láttam már sok ilyet, hogyan néz ez ki közelről.

Most akkor van benne ambíció, vagy nincs? Szerinted igazat ír? Ha neki az jó lenne, akkor eszébe sem jutott volna kimenni, elégedett lenne azzal is ami otthon volt neki.

'it's cool to know nothing' 2012.08.20. 11:19:33

@Bicepsz Elek:
Itthon rengeteg szakma van, amelyikből óriási a hiány. Nekem is kellett már Németországból hoznom megfelelő heggesztőt. Abszurd, nem? Egy csomó cég választott másik országot, mert nem talált megfelelő elegendő számú szakképzett embert itthon.

És akkor itt vannak azok a fiatal honfitársaink, akik ambíciózusak, mernek vátoztani és... elmennek Angliába kidobónak. Ez nem abszurd? Itthon nagy szükség lenne rájuk, ők is megtalálnák a számításukat, ehelyett kicsesznek magukkal is és az országgal is.

Igen Magyarország kicsi, ezért ha valamit jól csinálsz, hamar kinövöd, egész egszerűen hamar feljutsz a csúcsra és onnan már nincs hová lépni, csak külföldre. Ez előfordulhat, igen. Ekkor az embernek mérlegelnie kell, hogy a karriert választja, vagy elfogadja, hogy már amúgy is jól él itthon és a gyerekeinek jobb lesz itthon hosszútávon.

Itt viszont ugye nem erről van szó?

'it's cool to know nothing' 2012.08.20. 11:28:05

@XJ8:
ja nem ismerlek. Azok után, hogy kiteregetted itt az életed. Még azt is leírtad, hogy milyen autód van.

Leírjam, hogy mid van?
Semmid. Nincs lakásod, a pénzed egy autóba fektetted (ami ugye nem vagyontárgy, mert csak viszi a pénzt; főleg egy Jaguar, amit állandóan szervízbe kell hordani).
Nincs karriered, mert nincs szakmád sem. A feleséged gondolom nem szállodaigazgató, mert azt írtad volna, hanem valószínűleg mosogatólány, vagy pultos, legjobb esetben pincér. Ez sem tűnik kitörési pontnak. Ambíciózus emberektől ez egy kicsit kevésnek tűnik.
Mivel nincs időtök a gyerekre, azt majd felneveli az utca. Pénzed nem lesz, hogy jó iskolába járasd, taníttasd, így ő is ott fog tartani, ahol te.
Betegség alatt meg ne egy jó kis náthára gondolj, hanem mi lesz, ha valami tényleg történik. Márpedig történni fog, mert mindig történik valami. Akkor nincs nagymama, barátok akik tudnak segíteni. Az angolok között az utcán meg is dögölhetsz. Vagy van egy jó kis privát plussz biztosításod, ami majd a felszínen tart?

'it's cool to know nothing' 2012.08.20. 11:34:26

@Philosoraptor:
Nincs mindenki létbizonytalanságban itthon. Angliában meg a bevándorlók pláne nem létbiztonságban élnek.

Sokan talán azt szűrik le az eddig általam leírtakból, hogy ellenzem, ha valaki elhagyja az országot. Nem így van. Én 18 éves korban minden kölköt világgá küldenék és egy évig vissza sem engedném az országba.

Rengeteg olyan dolog van, amin itthon változtatni kellene, de kevesen vagyunk, akik világot láttunk és tudjuk, hogyan lehetne másként, jobban. Ha megtapasztalja valaki, hogy milyen szép ápolt, rendezett környezetben élni, akkor itthon is arra fog törekedni.
Ha látja, hogy lehet udvariasan, egymásra figyelve is élnni, akkor itthon is így fog viselkedni (még akkor is, ha a kinti mosoly felszínes, és semmi nincs mögötte, mert mégis hatásos, könnyebb elviselni a gondokat is)

Bohooo 2012.08.20. 12:02:10

@tanato: szia! :) én volnék! Sajnos elég kevés régi arcot vélek felfedezni a kommentekben, de lehet hogy csak megváltozott a nickjük és nem ismerem őket fel :(

ihasz laci 2012.08.20. 12:12:28

@'it's cool to know nothing': Azert mert irtam magamrol par sort te maris azt hiszed, hogy megismerted az egesz eletem.
Azert a semminel kicsit tobbmindenem van. A penzem nem egy autoba fektettem. Gondolom neked olyan marha sok Jaguarod volt, hogy igy tudod mennyit kell szervizbe vinni?
Az, hogy a felesegem mit csinal (szeptemberben kezdi az egyetemet itt Londonban) nem ide tartozik ugyanis a posztot az en szakmamrol irtam. Ami egy letezo szakma es van benne karrier lehetoseg. Csak te tul korlatolt vagy ahhoz, hogy meglasd. A lanyom is egyetemre fog jarni pont mint most a felesegem. Ami a lehetosegeket illeti itt talan tobb van beloluk mint Magyarorszagon.
Kepzeld van maganbiztositasom mert olyan teruleten dolgozok ahol konnyen "megbetegedhetek".

2012.08.20. 13:05:49

@'it's cool to know nothing': Nem azt írtam, hogy mindenki létbizonytalanságban él, hanem hogy elég sokan. Konkrétan a dolgozó kisemberek nagy többsége, aki közalkalmazott vagy éppen nem rendelkezik mérnök diplomával.

"Rengeteg olyan dolog van, amin itthon változtatni kellene, de kevesen vagyunk, akik világot láttunk és tudjuk, hogyan lehetne másként, jobban. Ha megtapasztalja valaki, hogy milyen szép ápolt, rendezett környezetben élni, akkor itthon is arra fog törekedni.
Ha látja, hogy lehet udvariasan, egymásra figyelve is élnni, akkor itthon is így fog viselkedni (még akkor is, ha a kinti mosoly felszínes, és semmi nincs mögötte, mert mégis hatásos, könnyebb elviselni a gondokat is)"

Szimplán nem jönnek vissza ebbe a mocsárba, ilyen egyszerű. Nem kell ezt ennyire túlkomplikálni.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.08.20. 13:43:03

@'it's cool to know nothing': Szerintem nagyon fekete-feheren latod a dolgokat. Nem lehet minden vagy ilyen, vagy olyan, a ketto kozott nagyon sok arnyalat letezik.

Pl. az, hogy tobbedmagukkal laknak egy hazban, meg nem feltetlenul jelenti azt, hogy putriban laknak. Persze, van olyan is, de nem az a jellemzo. Miert feltetelezed rogton a szelsosegeset?

Vagy hogy "csak" biztonsagi orkent dolgozik, de ambicioi vannak. Mi ebben a rossz? Nem lehet mindenkibol Nobel-dijas professzor (nem is kell), de miert ne lehetne mondjuk fonok, vagy indithatna el sajat vallalkozasat, izgalmasabb, tobbet fizeto teruleten helyezkedne el stb.? Ezek is mind ambiciozus gondolatok, nem kell rogton urraketat epiteni, ha az ember egy kicsit tobbet akar annal, mint amije eppen van!?

Magyarorszaggal (-on) szerintem nem az a baj, hogy nem lehet jol keresni (mert lehet), vagy nem lehet szep lakasban, autot fenntartva elni (mert lehet), szoval a tobbseg szamara nem elsosorban anyagiak az okok. Egyszeruen a legkor, a konstans politikai csatarozas, a sardobalas (amire kivalo pelda a kommentozon itt), de van akinel a folyamatos sakkozas is a sargacsekkekkel. Ez faraszto lehet sokaknak, a stressz pedig ol. Ranezesre talan semmivel sem nyujt tobbet vagy kevesebbet az angliai letelepedes (vagy ideiglenes tartozkodas), de a minden bizonnyal nyugodtabb, stresszmentesebb elet nagy kulonbseget jelent nagyon sok embernek.

Amon 2012.08.20. 14:37:19

@'it's cool to know nothing':
Hát tudod, én nem élek momentán létbizonytalanságban, sőt, azt hiszem, magassan többet keresek, mint a mo-i átlag. De pont az ilyen beszűkült agyú, kellemetlenkedő, tipikusan magyar, lehúzó gondolkodású, illetlen alakok miatt fogok emigrálni ebből az országból.
S nem, egyelőre nem úgy indulok neki, hogy visszajönnék.

Idejössz, osztod az észt, miközben halvány lila segédfogalmad sincs arról, hogy ki hogyan, miként él, arról sincs, hogy máshol vannak karrierek a te nyomorúságos szakmádon kívül is.
Tudod másutt nem divat lenézni más szakmák képviselőit.
Legalábbis civilizáltabb helyeken.

Itt mindenki csodálkozik, ha az irodában a takarítót emberszámba veszem, beszélgetek velük, ha kell, segítek nekik, egyáltalán azt merem feltételezni, hogy ember, és ugyanaz a célja, mint nekem: elvégezni a munkáját a tudásához mérten a legjobban s eközben eltartani önmagát és ha van, a családját.
Te odáig jutsz el, hogy mennyire gáz "éjjeliőrnek" menni. S közben fogalmad sincs, hogy amiről a posztoló ír az nem az. De ha az is lenne, lehet akkor is kiment volna, hogy a hozzád hasonló gerinctelen senkik ne nézzék le, csak azért, mert nem a kompjúter egérgombját baszogatja egész nap, hanem a saját választott tevékenységét végzi el becsülettel.

Én ezért megyek el. S viszem magammal a saját magam által megtermelendő GDP-t is. S addig nem is jövök haza, amíg ez a mentalitás nem változik meg.
Szép példája vagy a fent jellemzett beszűkült agyú senkinek, aki miatt itthon az ember rosszul érezheti magát. Aki úgy csinál "karriert", hogy mások fején áll, lefelé tapos, felfelé nyal. Mert az olyan profi, és tiszteletre méltó. Hát egy fenét.
Az én világlátásom szerint majd akkor lesz jogod beleszólni más életébe, ha arra megkér. Addig szánalmas fröcsögés amit itt művelsz.

Az meg pláne, hogy menjen ki, lásson világot és jöjjön haza. Már miért is jönne haza? Mit tudsz mutatni itthon, amiért megérné hazajönni? A családon és barátokon kívül?
Létbiztonság? Muhaha. Jó hangulat? Muhahah. Megbecsülés? Ugyan már, éppen most fröcsögsz és bizonyítod az ellenkezőjét. Akkor mégis mi? Túró rudi meg kilenclyukú híd? Ugyanmár.

Sokszor egyébként az anyagi előrelépésnél sokkal fontosabb az, hogy a család nyugodt körülmények közt tudjon élni, hogy ne azon menjen a para, hogy oké, ebben a hónapban sikerült kifizetni mindent, de vajon mikor hoznak olyan törvényt, ami miatt a jövő héten már mégsem?

Az én véleményem az, hogy mindenkinek megéri kiköltözni, aki képes elvonatkoztatni az itthoni posványos, visszahúzó gondolkodástól és nyitott a világra.
Ha nem jön be, még haza is jöhet, ha meg bejön, egy jobb élet lehet a jutalma. (Ami nem feltétlenül anyagi természetben jelentkezik, de általában abban is)

'it's cool to know nothing' 2012.08.20. 15:36:33

@Amon:
Amit ideírtál az a saját világnézetedet tükrözi, nem az enyémet. Fentebb leírtam pontosan, hogy semmi gond nincs, ha valaki megelégszik azzal, amilye van. Egyáltalán nem nézem le az ilyen embereket. Az ambíció viszont ezzel nem fér össze.

Az, hogy a család mit jelent, akkor fogod megtudni, ha már kint élsz. Akkor eszedbe fogok jutni, garantálom.

'it's cool to know nothing' 2012.08.20. 15:46:45

@Martin Blake:
Itt ebben a blogban észérveket és tényeket nem lehet olvasni másoktól, csak érzelmi megnyilávnulásokat (pl. el kell húzni innen ebből a mocsárból).

Nos én leírtam, hogy néz ez ki közelről. Objektíven, tényszerűen, érzelmektől mentesen. Amint írtam, sok ilyet láttam, a posztoló is ebbe a kategóriába tartozik, nem látom, hogy az ő története mitől lenne sikertörténet. Inkább olyan kudarc, amit nem fog az istenért sem bevallani. Akinek ez kell, hát menjen.

Sok sikertörténetet is láttam, de azok egyáltalán nem ilyenek. Egy nagybátyám 56-ban technikusi végzettséggel bányában vájárként kezdte. X évvel később egy egész bányavállat első embere volt. Tanult keményen munka mellett. Nekem egyszerűbb volt én csak szimplán tanultam, úgy voltam külföldön és úgy dolgoztam tanulás mellett már eleve a szakmámban mérnökként. A világ egyik legjobb helyén, ahova az angolok, osztrákok is csak emigrálnak, és mégis hazajöttem. Vajon miért? Most is kimehetnék. Nem megyek. Vajon miért?

Sok rátermett ember van, aki külföldön lesz ember, ott találja meg magát. Miért? Mert ott rá van kényszerítve. Ott éhenhal ha nem igyekszik. Itthon ugyanezzel az erőfeszítéssel sokkal többre jutna, de a kényelmes élet miatt nem teszi. Meg nem is lát maga körül mintát rá, hogyan lehetne. Ott aztán látja, hogy kemény munka mit jelent és ő is igyekszik. Vegyük észre, hogy nem a körülmények lesznek mások, hanem a kivándorló maga változik meg.

Ugyandehogy (törölt) 2012.08.20. 16:13:26

@'it's cool to know nothing':
ambíció: törekvés, igyekezet
valaki törekedhet arra is, hogy a legjobb biztonsági őr legyen.

nem tudom, miért gondolod, hogy mindenki politikus, meg gyárigazgató, meg mittomén még mi akar lenni.
utóbbit karrieristának hívják, nem ambiciózus embernek.

vazzup 2012.08.20. 16:13:34

@'it's cool to know nothing': megint csak azt csinálod, amiről állítod, hogy te nem. De. Másokat minősítesz. El sem tudod képzelni, hogy a biztonsági ember karriert építhet. De építhet. Csak az téged minősít, ha ezt nem ismered fel.
Már hogyne férne össze az ambíció azzal, ha valaki _felépíti_ az életét? Ja, hogy nem rögtön biztonsági cégvezető? Tudod nem mindenki rögtön szakmájába megy ki nagybácsihoz a tutiba. Khm.
Az, hogy mit jelent a család, nekem ne mutasd be, tudom. Lehet, jobban, mint te. Erről nem beszéltem, és egyelőre nem is fogok, mert ez az én saját dolgom. Magánügy, megoldom.

Az meg, hogy te miért jöttél haza, a te dolgod, jó neked, ha neked itt tetszik. Biztosan felemelő melód lehet, ha idejársz közben embereket leszólni, amiért ők éppen Londonban építik fel az életüket, karrierjüket és fogadatlan életvezetési tanácsadóként próbálod meg lehúzni az elért eredményeiket.

Ez számomra inkább egy lúzer, beszari, irigységtől sárguló ember képét mutatja, mint a sikeres mérnökét. (Már csak, hogy egy kicsit leszálljak a te szintedre, hátha úgy megérted a szempontot a fenenagy mérnöki diplomás mögül...)

Másrészt meg:
"Mert ott rá van kényszerítve." + "Ott éhenhal ha nem igyekszik." + "Meg nem is lát maga körül mintát rá" versus "nem a körülmények lesznek mások, hanem a kivándorló maga változik meg"

Szimpla logikai hiba. Ráadásul nem is igaz, mert a környezet, amiben élhetsz itt, kiszámíthatatlan. Azt sem tudod, hogy októberben mennyi adót kell fizetned majd. Vannak helyek, ahol ezek másképpen vannak. Tudod, ahol kiszámíthatóbb az élet, s számíthatsz arra, hogy ha rendesen dolgozol, akkor rendesen megélsz, a felesleges, idegesítő elemek nélkül.
S aki így érzi, minek maradjon itt?

Azért, hogy te dörzsölhesd a tenyered, hogy na még egy ember itt marad, aki szarul érzi magát itt? Hehe.

vazzup 2012.08.20. 16:14:52

@'it's cool to know nothing': gondolom kitaláltad, hogy "vazzup" = "Amon" csak elfelejtettem visszaváltani az itt használt nevemre.

2012.08.20. 17:25:43

@A Tyne folyó déli partja: 'ki fizeti ki előre, egy az egyben az egész lakás árát? 10%-ot kell berakni depositra, nem kell az egészet egyszerre. 300000 font még londoni lakásnak se a 10%, hacsak nem akarsz persze palotát...'

Peldaul en fizettem ki az egesz lakasom arat elore Magyarorszagon, mert ott olyan alacsonyak a lakasarak. Itt viszont sokan azert kritizaltak a posztirot mert nem 'vett' maganak lakast Londonban 5 evi ott tartozkodas utan. Kolcsont felvenni nem jelenti azt, hogy megvetted a lakast, amit most sok magyar devizahiteles a sajat karan kenytelen megtanulni. £300.000,- alatt meg nem nagyon kapsz csaladnak megfelelo lakast Londonban. Ennek az arnak meg 10%-at is nehez 5 ev alatt egy bevandorlonak felretenni.

'it's cool to know nothing' 2012.08.20. 17:35:38

@vazzup:
A nagybácsi meg köztem volt vagy 11 000 km, meg egy óceán.

Aki úgy gondolja, hogy egy kidobói állás nem kényszermunka, az hülye. Ismerek olyan várost (külföldön), ahol parkolóőrként szellemifogyatékosokat alkalmaznak. Mert tökéletesen ellátják azt a munkát és a közösségnek is jó, hogy munkájuk van, és a szellemi fogyatékosok is így hasznosak a társadalomnak. Semmi gond az éjjeliőrrel, parkolóőrnek, de ne röhögtessétek már ki magatokat azzal, hogy véditek mint "szakmát". Nem az.

2012.08.20. 17:49:56

@'it's cool to know nothing': Ahelyett hogy itt okoskodsz, probalj kiallni egy londoni szorakozohely ele pentek este. Garantalom hogy 5 percen belul visitva fogsz elszaladni es vissza se nezel. Persze sokkal konnyebb a szamitogep elott ulve leszolni valakit, aki kemeny munkabol tartja el a csaladjat.

ihasz laci 2012.08.20. 17:57:46

@'it's cool to know nothing': Miert is nem szakma a biztonsagi orkodes? Csak azert mert nem kell hozza diploma? Sok ev tapasztalattal a hatam mogott meg ma is tanulok uj dolgokat. Ha jol akarom csinalni odafigyelek a munkamra. Dolgoztal valaha b.orkent vagy kidobokent? Tudod te mi az felelosnek lenni tobb szaz ember biztonsagaert vagy egy millios epuletert? Ezek neked nem jelentenek semmit mi? Mert csak egy "ejjeli or" vagyok. Te meg leszolod az eletvitelemet holott nem tudsz semmit rola.Miert ne szerethetnem a szakmamat, miert ne lethe karrierem? Csak mert te az okos azt mondja? Tegyel egy szivesseget nekem es toltsd ki a frusztraciodat masokon!

dennisthemenace 2012.08.20. 18:10:22

@'it's cool to know nothing': Vegyél vissza a nagy arcodból, seggfej.
A házad meg ki a fenét érdekel???

2012.08.20. 18:14:12

@XJ8: 'Nekem level 2 Door Supervisor vizsgam van kiegeszitve Spectator Safety es First Aid vizsgakkal. 3 evig voltam Head Doormnan (biztonsagi fonok) egy klubban. Ami mostanaban erdekel az a Close Protection (testorkodes) ami meg a szakman belul van es jobban fizet.'

Bocs tul altalanosan fogalmaztam mikor supervisor-t irtam. Sajnos nem tudok erdemben hozzaszolni mivel nem ezen a teruleten dolgozom, de volt egy baratnom aki eredetileg biztonsagi or volt minimalberert stb., es vegul valahogy az egesz biztonsagi reszlegnek a vezetoje lett egy cegnel, tehat irodaban dolgozott, o csinalta a beosztasokat stb. Ez nagyon jo volt neki mivel 'normalis' irodai idoben dolgozott csak, nem volt fizikai veszelyben es meg tobbet is keresett mint azelott. Persze konnyen el tudom kepzelni hogy az ilyen munka unalmas lehetne neked, tehat a hozzaszolasom valoszinuleg nem volt tul konstruktiv. (Azt hiszem olyasmire gondoltam hogy 'Head of Security', amit pl. ebben a hirdetesben keresnek: ig5.i-grasp.com/fe/tpl_durham01.asp?newms=jj&id=76619)

2012.08.20. 18:17:43

Ugy latom a linknek csak egy resze jelent meg, megprobalom ujra: ig5.i-grasp.com/fe/tpl_durham01.asp?s=FoQnTYvIgXJoLlXgd&jobid=76619,8768541272&key=57584949&c=342368212276&pagestamp=sedgsdwrivkiymgvsm (Durham University, Deputy Head of Security)

ihasz laci 2012.08.20. 18:46:49

@Mirjam2: ok igy mas, itt a szakmaban az irodistakat op manager nek hivjuk. Gondolkodtam rajta es tetszene egy ilyen jellegu munka. Ugy erzem a tapasztalatom is megvan hozza a nyelvvel sincs bajom. Viszont amivel nem rendelkezem es itt majden mindehova kerik az a katonai vagy rendori mult. Ha az meg lenne konnyebben kaphatnek ilyen munkat. Az ismerosod biztos kierdemelte az elolepteteset, csak ugy nemigen vesznek valakit at a tereprol irodaba.

teoinrio 2012.08.20. 18:51:58

@Ingi: pontosan igy erzek en is. Hianyzik a postr es a regi bagazs... :(

2012.08.20. 19:06:47

@XJ8: Persze, sokaig tartott az ismerosomnek mire az irodas meloig jutott, nem emlekszem pontosan de osszesen kb. 8 ev tereptol az irodaig, biztosan szerencseje is volt, es mindenfele tovabbkepzesekre kuldtek. Gondolom hogy enyhen szolva nincs szabadidod, de ha megis lenne, esetleg megprobalhatnad az onkentes rendorkodest (special constable: www.policespecials.com/) heti par oraban, ez gondolom rendori tapasztalatnak szamitana. Bar nem fizetett, de ugy tudom biztositanak ingyen berletet (amit munkan kivul is lehet hasznalni, tehat eleg nagy megtakaritas).

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.08.20. 19:07:04

@XJ8: Ne legyel pesszimista es probald meg! :)
Ismerek sok embert, aki bolti tolvajok utan futkoso orbol lett manager. Nem lehetetlen, meg kell probalnod. 5 ev referencia pedig mar eleg sokat nyom a latba.

A Tyne folyó déli partja 2012.08.20. 19:10:52

@Mirjam2: először is, én nem Magyarországról beszéltem, hanem Angliáról. továbbra se túl élethű az a helyzet, hogy a többség egyszerre kifizeti a lakást, és nem hitelt vesz fel rá. se itt, se otthon. "alacsonyak Magyarországon a lakásárak" hol? mifelénk ugyan nem. sőt, itt Angliában én a legszegényebb részen lakom, kb. mintha otthon Borsodban vagy Szabolcsban lennék. ennek megfelelően a lakásárak is jóval alacsonyabbak, mint Londonban. otthon viszont Nyugat-Dunántúlon laktam, az itteni barátaim miskolciak, és bizony látom, hallom, hogy mekkora a különbség a kettő közt. a miskolci barátnőm kb. 3 millióért tudná eladni a lakását, felénk meg 6 milliónál kezdődik egy 32 négyzetméteres garzon.

2012.08.20. 19:33:05

@A Tyne folyó déli partja: Europai viszonylatban nagyon alacsonyak a lakasarak Magyarorszagon, mindenhol. Meseld mar el egy angolnak ott ahol te elsz, az 'angliai Szabolcsban', hogy 6 millio forintnak megfelelo fontert lehet garzonlakast venni - nem fogja azt mondani hogy 'hu de milyen draga'.

Egyebkent arra irtam a kommentemet valasznak, hogy valaki szerint a posztiro luzer mert nem vett meg sajat lakast Londonban. Tovabbra is fenntartom hogy az nevezze luzernek, akinek van annyi penze a bankban hogy zsebbol meg tud venni egy londoni lakast. Magyarorszagrol nezve ez azert tunhet luzersegnek, mert ott annyival olcsobbak a lakasok mint Angliaban.

Akkor is sokkal olcsobbak, ha a fizetesek-ingatlanarak aranyat nezzuk. Mondjuk Angliaban atlagosan 5-szor annyit keresnek az emberek mint Magyarorszagon, de az ingatlanok nem 5-szor annyiba kerulnek Angliaban, hanem sokkal tobbszor, mint Magyarorszagon. Pl. Budapesten lehet egy szep kis 1 vagy 2 szobast lakast venni 12 millio forintert = 34 ezer angol font. 5-szor ennyiert nem lehet hasonlo lakast venni Londonban.

ihasz laci 2012.08.20. 20:16:37

@Mirjam2: Az onkentes rendorseggel csak az a baj, hogy nem csinalhatom amig biztonsagi orkent-kidobokent dolgozok. Van egy rakat munka (tuzolto, mento, postas, st) amik kizaro tenyezok az onkentes rendorseghez. De azert koszi a tanacsot.

@Martin Blake: koszi a tanacsot. Azon vagyok, hogy tovabb lephessek. Szeretnek a szakmaba maradni mert tetszik es erdekel. De valami nyugudtabb munkara lenne mar szuksegem, irodai munkaidovel, estenkent itthon lenni. Ha ilyet nem sikerul talalnom akkor szakmat kell valtanom.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.08.20. 20:32:28

@Mirjam2: @Mirjam2: Angliaban (pontosabban az egesz UK-ban) az atlagos ingatlanar (haz, lakas stb.) £226,887. Az atlagfizetes £26,200. Tehat egy atlagembernek, ha semmi mast nem fizet, 8.66 honapra van szuksege egy ingatlan megvetelehez.

Magyarorszagon 11.6 millio az atlagos ingatlanar (lakasok, hazak stb.), atlagfizetes 223,361 forint. Hasonlo elven 51.9 honapra van szuksege egy magyarnak egy ingatlan megvasarlasahoz.

Persze ez nagyon nem jelent semmit, de elgondolkodtato. Olyan aprosagok is megemlithetoek meg, hogy elobbi fizetesenek alig egynegyedet fogja elvinni az ado, utobbinak aranyaiban ketszer ennyit. Tehat valamivel azert tobbet tud a tejbeapritani az atlag angol, mint a magyar.

2012.08.20. 20:41:27

@Martin Blake: Atlagfizetes Angliaban £26,200 egy evre, Magyarorszagon 223,361 forint egy honapra. De kulonben minden stimmel a szamitasaidban... Azt azert ugye nem gondoltad komolyan hogy £26,200-t keres egy atlag angol HAVONTA? :o)

2012.08.20. 20:46:23

@XJ8: Nem kizaro ok az onkentesseghez a foglalkozasod, legalabbis e szerint az oldal szerint:

www.policespecials.com/restricted.html

'Security Personnel, guards and door supervisors' ezek kozott van felsorolva: 'Occupations / interests where appointment as a Special Constable is at the discretion of the Chief Officer of the force'. Tehat jelentkezhetsz es egyenileg elbiraljak a kerelmedet. Szerintem ha jo indokot tudsz mondani miert szeretned csinalni (pl. erdekel a rendori munka stb.), nem lehet akadalya hogy felvegyenek.

A Tyne folyó déli partja 2012.08.20. 21:00:25

@Mirjam2: basszus, persze, hogy nem fogja azt mondani, mert átszámítva neki nem az. de az átszámítás a legnagyobb baromság, amit el lehet követni, az égvilágon semmi értelme. pont emiatt torz sokakban a kép.@Martin Blake: ez az átlagozás megint értelmetlen. mert megint: hol? itt pl. 55 ezer fontért egy kétszobás lakást kapsz. régit, és szar környéken, de kapsz, sorházi lakást. Középtájt, ahol először laktam, már hat évvel ezelőtt is egy garzon került majdnem 100ezerbe. ahogy jössz felfele, egyre olcsóbbak. itt is vehetsz hatszobás kúriát 1300000 fontért, össze is adom őket gyorsan, megfelezem, és kijön, hogy itt az átlagár 677500. pedig a francokat. új, kétszobásak 100 ezer font körül mennek.

átlagfizetés ugyanez: ami Londonban 26ezer fontos évi fizu, azért itt adnak 18 ezret (ezt nemrég olvastam egy könyvelésről szóló újságban). szóval az az átlag megint csak egy jó nagy szórás.

2012.08.20. 21:17:13

@'it's cool to know nothing': Te csak megmondóembert játszol itt, semmi többet. Természetesen te mindent jobban tudsz, még mások életét is sokkal jobban élnéd, mint ők maguk. Nonszensz.

Bohooo 2012.08.20. 22:04:42

@XJ8: Esetleg fizetetlen szabadságot kivenni nem lehet és az alatt önkénteskedni? Nem tudom, mennyi tapaszatlat kell, de 3-4 hónapig talán kibírnátok? CSak egy ötlet :)

ihasz laci 2012.08.20. 22:05:08

@Mirjam2: Ezt az oldalt mar en is olvastam de ezen a reszen valahogy atsiklottam. Szerintem nemsokara jelentkezni is fogok munkara. Koszi szepen!

ihasz laci 2012.08.20. 22:10:06

@Bohooo: Mirijam2 kommentelt egy jo tanacsot, talan megis csak lehetek Special Constable ugy, hogy mellete megmarad az allasom. Nemsokara megprbalom, remelem sikerul.

tanato 2012.08.20. 22:19:30

@Bohooo: Szerintem is sokan másik nicknéven,de itt vannak.

tanato 2012.08.20. 22:20:36

@teoinrio: Ez jogos,de majdcsak kialakul itt is valami,persze nem azonnal,a postr-os is csak sokára állt be egy szintre.

Phrascarica 2012.08.21. 09:05:23

@Amon: "Már miért is jönne haza? Mit tudsz mutatni itthon, amiért megérné hazajönni? A családon és barátokon kívül?
Létbiztonság? Muhaha. Jó hangulat? Muhahah. Megbecsülés? Ugyan már, éppen most fröcsögsz és bizonyítod az ellenkezőjét. Akkor mégis mi?"
Ha ezt itthon nem tudtad elérni kint sem fogod, legfeljebb nem érted a politikát;)

vazzup 2012.08.21. 09:48:48

@Phrascarica: nem baj, hogy a közhangulatról beszéltem? Tudod, nem magamról, hanem amit tapasztalok úgy általában az emberek felől, s nem (csak) magam felé, hanem úgy általában, ahogy bántok egymással, ahogy a vállalkozók a munkavállalókkal, ahogy a cégek a munkavállalókkal, ahogy a munkavállalók a cégekkel, a politikusokról inkább ne beszéljünk, mert arra csak azt tudom mondani, hogy jobban élünk, mint négy év múlva fogunk.

Nekem anyagi gondjaim nincsenek, sőt, a közhangulat az, ami zavar és a bizonytalanság, nem tervezhetsz előre semmit, két héttel se, sőt, két héttel visszamenőleg se, mert jön valami okos és hoz egy visszaható erejű törvényt, hogy mostantól a múlt másképp lesz.
Megtapasztaltam, hogy lehet másképp is, lehet nyugodtabban, kiszámíthatóbban.
S ez igaz Amerikára is. Úgy általában. Persze semmi sem tökéletes, de vannak helyek, ahol megszületett egy bizonyos megállapodás arról, hogy ki, mikor és mennyire rúghatja fel azt a bizonyos bilit és persze milyen ütemben.

Phrascarica 2012.08.21. 10:00:36

@vazzup: " a közhangulat az, ami zavar és a bizonytalanság,"
Ez engem is zavar, de azért annyira nem hogy kint senkiként elvegetáljak a mókuskerékben 12m2-en másodmagammal, heti hét napot dolgozva, egy 5 napos tanfolyam után.
Nagyon lerontaná az önbecsülésemet ha egy 10-20 éves Jaguárral, egy frankó budinál is kisebb szobában, mely London nyóckerében van, minden nap dolgozom kéne menni és még jópofát is kellene vágnom hozzá, sőt posztolni hogy na igen ez már a nagybetűs.
Aki erre vágyik, annak hajrá! Én laktam egy szobában, feleséggel, csikókoromban, ha nem muszáj akkor kalandvágyból nem vágynék ilyen életre, nekem a kaland az mást jelent.

ihasz laci 2012.08.21. 13:16:36

@Phrascarica: Na akkor megegyszer fussunk neki. Egy ket szobas lakas nem epp 12m2. Az te onbecsuleseden eppen javitana ha egyszer csak utasken is ulhetnel egy jaguarban, de sosem fogsz, mert meg azt sem engedheted meg magadnak. Ahol lakok nem epp a londoni 8 ker, te valoszinuleg ugyse ismered ezert nem is mondom a nevet. Az hogy dolgozni jarok szerintem termeszetes, majd ha nyerek a lotton nem fogok. Jopofat vagok a munkamhoz igen, jobb lenne ha sirnek? Az meg, hogy posztot irtam egy dolog de sose allitottam, hogy ez am a tuti isten kiralysag.

Phrascarica 2012.08.21. 17:13:10

@XJ8: na még egyszer: " Költöztünk is, eddig csak szobát béreltünk,"
Tehát egy szoba 5 évig, az hogy 2 hete már más van az frankó, na de 5 évig egy szobába azt nem mondanám karriernek. A kétszobás lakás sem felemelő a XXI. kerben.
" Ahol lakok nem epp a londoni 8 ker, te valoszinuleg ugyse ismered ezert nem is mondom a nevet."
Akkor a Havanna ltp, esetleg Csepel külső, nyilván ha a Cityben laknál akkor nem lennél olyan büszke a huszonéves XJ8-ra!
" Az te onbecsuleseden eppen javitana ha egyszer csak utasken is ulhetnel egy jaguarban, de sosem fogsz, mert meg azt sem engedheted meg magadnak. "
Nagyon ismerhetsz, de elárulom hogy nem egyszer ültem Jaguárban, nem öreg tetemben mint a tiéd, hanem S-Type, XJ (új) de nem vennék, mert konkrétan azt az ilyen kivagyi biztonsági őrök veszik -akik azt hiszik hogy vesznek egy ilyen öreg 15+ éves fost és ez már autó, hát nem- és nem szeretném ha biztonsági őrnek néznének :)
Nem akarom kiteregetni a vagyoni helyzetemet, de ha már az autókról méred fel ki mennyire vagyonos az nagy hiba, tipikusan olyan emberek teszik ezt akiknek az a teljes vagyonuk, és azt hiszik hogy másnak is . Két prémium autót tartok, -az egyiket újként vettem- mindkettő a német szentháromságból való, egyik sem 1000 fontos tetem, konkrétan egy angliai biztonsági őr aki egy héten hét napot dolgozik, -ha nem enne és a híd alatt lakna akkor is- 2 évig gyűjthetne rá persze autónként;) A teljes befektetéseimnek kevesebb mint 3%-át teszik ki ezek a vasak.
Egyedül a Jaguárod tűnik kalandnak, mert ott tényleg kiszámíthatatlan hogy mi lesz fél óra múlva.
"de sose allitottam, hogy ez am a tuti isten kiralysag. "
Áh, nem, most is hazudsz, folyamatosan nyomatod hogy mekkora király vagy a 20 éves Jaguárral a kétszobás albérletben, dicskedve, ez elég szánalmas.

2012.08.21. 18:26:50

@XJ8: Sok szerencset, en se tudok tobbet mint amit az interneten latok a temarol, de ugy tunik vannak olyan helyi rendori szervek amelyek elfogadnak jelentkezest biztonsagi oroktol, es vannak amelyek nem. Lasd pl. ezt a beszelgetest:

www.policespecials.com/forum/index.php?/topic/39303-a-special-and-a-security-guard/

En a helyedben azt mondanam azert akarok onkenteskedni mert erdekel a rendori munka, lehet hogy valamikor a jovoben valtani szeretnek es inkabb rendor lennek mint security guard, ezert szeretnem a rendori munkat jobban megismerni. (Nem tudom ez jo otlet-e, de szerintem jobb nekik nem emliteni hogy azert erdekel hogy eloleptessenek...).

2012.08.21. 18:29:21

@Martin Blake: Nem problema! Illetve annyi volt a gond hogy par percig hiu remenyeket taplaltam, mikor eloszor raneztem a kommentedre, azt gondoltam hogy 'huha, tenyleg tudok 8 havi fizumbol lakast venni?' :) Aztan rajottem hogy hoppa, kell meg egy par honap :)))

2012.08.21. 20:46:37

@Phrascarica: Megkérdezném, hogy te személy szerint miért vagy itt? Pontosabban, miért olvasod ezt a blogot? Láthatóan nem azért, mert vonz a külföld.

ihasz laci 2012.08.22. 17:39:11

@Phrascarica: Az az oreg tetem meg mindig csak 7 eves. Es igen nagy kaland vezetni mert egy jo auto. Egy kertvarosi reszen lakok ahol eppenseggel dragabb lakast berelni mint a belvarosban. Neked nem tetsztik a posztom, leszolod a dolgaimat. Viszont en tudom, hogy mim van es orulok neki. Az meg, hogy te mit gondolsz minderrol az a te dolgod. Reszemrol ennyi.

Rasszista eszkimó (törölt) 2012.08.23. 13:16:34

@'it's cool to know nothing':

En sok olyan embert ismerek, aki, bar jol meno vallalkozasa van, el akarja hagyni Magyarorszagot, pont a hozzad hasonlo lelki szegenyek miatt, akik nem tudjak elviselni, ha valaki egy percig is boldog, rogton szivnak ki beloluk a lelkesedest, rogton az ember torkanak ugranak. Te, meg ez a lelki gorcsoktol szenvedo Phrascarica rokonlelkek lehettek, mert sut a hozzaszolasaitokbol az arrogancia, a masik lenezese. Gondolom nektek az osszes rokonotok, baratotok, csaladtagotok Nobel dijas fizika professzor, jol meno vallalkozo, nincsen kozottuk senki aki esetleg hetkoznapi munkat vegez.

Phrascarica 2012.08.25. 14:10:15

@Szájkarate Szamuráj: szegény hülye vagy Te is, rengeteg kisebbségi komplexussal ;)

Rasszista eszkimó (törölt) 2012.08.25. 23:35:03

@Phrascarica: Hulyenek hulye vagyok, de szegeny hala Istennek nem. Viszont az a kulonbseg kettonk kozott minden jel szerint az, hogy en bolcs vagyok, mert en tudom, hogy hulye vagyok, te viszont tenyleg hulye vagy, mert azt hiszed, hogy bolcs vagy. Amugy biztos, hogy jol latod ezt az egeszet? Nem lehet, hogy inkabb arrol van szo, hogy egy kicsit felrepozicionaltad az egodat? Elegge nyilvanvalo nalad a felsobbrendusegi komplexus, ami bizony a kisebbsegi komplexus olyan tulkompenzalasa, amely a masok feletti hatalomra valo torekvessel es a mindenaron valo kitunessel jellemezheto. Mert ugye masnal zavaro a dicsekves, de sajat magaddal mar nem vagy ilyen kovetkezetes. Es ugye onnan 'fenntrol' mindenki kicsinek latszik. Sajnos torz a szemuveg amin keresztul nezel.

Rasszista eszkimó (törölt) 2012.08.25. 23:38:00

@Szájkarate Szamuráj:

"Viszont az a kulonbseg kettonk kozott minden jel szerint az,hogy..."

helyesen

Viszont a kulonbseg kettonk kozott minden jel szerint az, hogy...

Kicsi beszel magyar 2012.09.01. 21:59:29

Kedves XJ8.
Leirtad a pillanatnyi helyzetedet ebbe a blogba,ezzel mintegy celtablava valtal ,par "okos" emberke szemeben(tudod,mint regen a hupikektorpeknel,volt okoska akinek mindenhez volt hozzafuznivaloja...).Nem kell veluk foglalkozni,csak igy tudod kikerulni,hogy felhuzzanak,es annyit nem ernek,ne is valaszolj,es legfokebb ne magyarazkodj mar egy ilyen gyiknak/gyikoknak...sajnos tul rovid a karom,es igy nem tudok 2 budos nagy pofont adni nekik,csak hogy kicsit leszalljanak mar a magasbol:)))Pedig rajuk ferne,hatha megtanulnak hol a helyuk,pl ez a cool gyerek is siman megnezhetne milyen mintaju a cipom talpa,aztan elgondolkodhatna rajta,hogy o most akkor a pakik alatt vajon milyen melyen is van,ha egy magyar csicskaja lesz?Szoval fel a fejjel es ne torodj az ilyen mindenttudo farkakkal,nem eri meg...
Mar en is szamolgattam a haz-vetelt,szerintem kb idoben ugyanannyi,mint itthon:Kb 10 ev egy atlag berrel(videken).Viszont,ha Magyaro-on akarsz venni,akkor szerintem 2 -en 4-5 ev alatt lazan ossze lehet szedni egy kerteshazravalot.Ezt hallottad mar:
"A velemeny olyan mint a segglyuk...mindenkinek van,de senki sem kivancsi a masikera!"
Na csao!Tovabbi sikereket,es csak ugyesen a ejszakaban:)

Untermensch4 2013.01.12. 01:11:11

@'it's cool to know nothing': "Most akkor van benne ambíció, vagy nincs? Szerinted igazat ír? Ha neki az jó lenne, akkor eszébe sem jutott volna kimenni, elégedett lenne azzal is ami otthon volt neki."

"Itthon rengeteg szakma van, amelyikből óriási a hiány. Nekem is kellett már Németországból hoznom megfelelő heggesztőt. Abszurd, nem? Egy csomó cég választott másik országot, mert nem talált megfelelő elegendő számú szakképzett embert itthon."

"És akkor itt vannak azok a fiatal honfitársaink, akik ambíciózusak, mernek vátoztani és... elmennek Angliába kidobónak. Ez nem abszurd? Itthon nagy szükség lenne rájuk, ők is megtalálnák a számításukat, ehelyett kicsesznek magukkal is és az országgal is."

itthon ha vki szeret őrködni akkor is csak vegetálhat ha jól csinálná, a rendőr/katona nyuggerekkel alacsonyan tartják a munkaerő árát (vállalkozói igazolvány feltétel mert alkalmazottként az órabérnek el kéne érnie a minimálbért...)
volt munkahelyemről a "megfelelő hegesztők" pár hónap-egy év után mennek németo.-ba mert a cég OLCSÓ munkaerőért jött ide úgyhogy nem fizetnek többet mint az általuk elképzelt (azért a termelékenység legyen ugyanannyi mint a berlini gyárukban) aztán nem értik hogy aki tud dolgozni azon a szinten miért húz el... a németből hozott hegesztődnek ugyanannyit fizetsz mint a magyaroknak mielőtt elfogytak volna?

kiskakasgabor 2013.03.02. 20:25:08

Sziasztok.

Külföldön keresnék biztonsági munkát.
Aki tudna segíteni írjon már rám.

Előre is köszönöm!

Kolb Ace 2 2013.12.23. 11:01:22

@'it's cool to know nothing':

Ideiglenesen?? Szerinted aki Londonban havi 500k-ért (adózva) áll az ajtóban, annak mennyire vonzó alternatíva a Pólusban ugyanezt 80k-ért (minimál + zsebbe) elvégezni? Ezért jöjjön haza? Aki erre igent mond, az hülye.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása