oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. július 31. 06:58,  Kitörési kísérletből életforma 125 komment

2012. július 31. 06:58 Határátkelő

Kitörési kísérletből életforma

Egy-egy poszt általában egy, maximum két országról szól, így aztán Krisztina mai írása igazi különlegesség, hiszen három országban is dolgozott pár év alatt – és fontolgatja a negyediket is. Azt hiszem, ezt hívják rugalmas életszemléletnek... és még valami: sokan sokszor leírták már ezen a blogon negatív tapasztalataikat a külföldi magyarokkal, nos, a mai poszt egy szép ellenpélda erre is.

hotel recepció Németország.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért!

„A külföldre való kitelepülés 23 évesen nem csupán a bennem már régóta meglévő kalandvágy eredménye volt. Mindig is imádtam a nyelveket, a földrajzot és az utazási programokat, de a fő ok, hogy az életem tizenévesen nem abba az irányba indult el, amerre szerettem volna.

Édesanyám rákos megbetegedése és leszázalékolása miatt le kellett tennem arról, hogy érettségi után más városban folytassam a tanulmányaimat. Akkor ez így jött ki anyagilag, most, évekkel később, érett fejjel ezer megoldást tudnék találni a problémára, de akkor nyuszi voltam és a legkisebb ellenállás irányába elmozdulva otthon maradtam.

Helyben végeztem el a német szakot, amit amúgy nem választottam volna, bár imádom a nyelvet, családunkban nagy hagyománya van a németnek. Sokat tanultam, maximális ösztöndíjat kaptam, otthon voltam anyuval, ennyi pont elég volt akkor.

Pénzt akartam gyűjteni

A diploma megszerzése után egy évet tanítottam, de közben már terveztem, hogy kimegyek Németországba. Nem volt sok ismerősöm, nem volt piacképes mérnöki, etc. diplomám, hogy egyből egy nagy karrierbe vághassak bele. Pénzt akartam gyűjteni, hogy elköltözhessek otthonról, talán továbbtanuljak és saját életem legyen.

Egy rég nem látott ismerőssel történt véletlen összefutás után találtam egy au-pair állást, az ott lévő magyar lány éppen készült haza, a személyes ajánlás sokat segített és így én is megbízhattam a családban.

Több mint egy évet voltam náluk – feketén persze, 2001-ben mentem ki... De tökéletes kezdő lépés volt egy akkor még tapasztalatlan, tanulós vidéki nyuszinak!!! Minden munkát, amit kellett, elvégeztem, foglalkoztam a két gyerekkel – néha segítettem még a házijukban is –, takarítottam, bevásároltam és főztem, én keltem fel elsőnek és feküdtem le utolsónak.

Tipikus német család

Persze napközben azért volt itt-ott szabadidő is, az anyukával mindent meg lehetett beszélni, és ha elvégeztem a dolgom, rendkívül flexibilisen viszonyultak hozzám. Persze tipikus német család voltak, kedvesek, korrektek, de jódolgukban néha azt sem tudták, mihez kezdjenek magukkal. Anyuka végtelenül lusta, a nagyszülők meg csak néha tévedtek be a BMW-jükkel, két távol-keleti luxus hajóút között megnézni a két unokát...

Amikor a kisebbik gyerek rátenyerelt a forró sütőlapra és a szülőknek színházjegye volt, akkor is én cserélgettem a síró gyerek kezén a jeges pakolást éjfélig. Hétvégén csak akkor kellett bármit is csinálnom, ha előre leegyeztettük, persze sosem mondtam nemet, mert úgy éreztem, ez a kötelességem, ők pedig szépen megkértek és kész. Közben angolul tanultam, ők fizették a tanfolyamot.

A következő lépcsőfok: a hotel

Egy év után éreztem úgy, hogy váltani kell, az addig is folyékony németem felfejlődött a környezet hatására, és az angol is ment társalgási szinten. Egy hotelben kezdtem el dolgozni, akkor már legálisan, egy szintén ott dolgozó magyar lányon keresztül találtam munkát, recepció, szobafoglalások intézése, kassza, etc.

Pici hotel volt, a délutáni műszakot egyedül kellett levezényelni, nagyon élveztem!!! A pénz jó volt, nem költöttem sokat, a főnök biztosította a szállást, a magyar kollégámmal laktam együtt. Az olcsó török negyed közepén laktunk, és ott is vásároltunk, a pénzemet ruházkodás, bulizás helyett utazásra költöttem, bejártam Németország déli részét, Ausztriát és Olaszországba is eljutottam életemben először, busszal!!!! Addig max. a Balatonnál táboroztam, meg egyszer jártam kiskoromban Bécsben.

Pénzt tudtam megtakarítani, és anyut is segíteni anyagilag – amíg le nem járt a vízumom... El kellett jönnöm, és hirtelen nem tudtam, mi lesz, hogy lesz. Az uniós csatlakozás küszöbén álltunk, otthon csak azt hallottam, hogy kizárólag Pesten tudnék elhelyezkedni, sehol másutt, és hogy milyen drága az albérlet, etc., szóval akkor már valahogy nem volt olyan egyszerű és rózsás a dolog, mint odakint elképzeltem.

Az ausztriai hajós munka nem jött be

Megint csak egy ismerős hatására elmentem egy hajóra recepciósnak Ausztriában, csak pár hónapra, mert nagyon nem jött be, nem bírtam mentálisan a bezártságot, pedig életemben nem kerestem annyira jól! Kaja, szállás ingyen, költőpénz a borravaló, a fizu megy a bankszámlára. De nem ment, nem bírtam ki, napról napra rosszabbul voltam az egésztől, leszálltam... És már megint a szerencsés véletlen / sors akaratából egy másik magyar lánnyal szálltam le, akinek a tesója külföldi munkaközvetítéssel foglalkozott Budapesten.

Akkor még bennem volt a lendület, annyi tartalék, hogy megint megpróbáljam külföldön. Angliára esett a választásom, egyszerű okból: 2004-ben oda lehetett egyből kijönni vízum nélkül. Felmentem az interjúra, a hajón keresett pénzből kifizettem az ügynökséget és a repjegyet, pakoltam a bőröndöt és kijöttem Walesbe, ahol egy ötcsillagos hotelben lettem senior receptionist.

Lenyeltem a megaláztatást

Nem gondolkodtam, elég lesz-e a társalgási szintű angol, az interjún megfelelt, gondoltam, ennyi elég is. Persze itt már nem felelt meg, párszor kerültem nehéz helyzetbe a vendégek meg-nem-értése miatt, az Oxford English-t itt zsebre lehet vágni. Egy ötcsillagos hotelben ugyan szerencsére mindig áll melletted valaki, aki kisegít, viszont így is lefokoztak, seniorból junior recepciós lettem, kevesebb fizuval és felelősséggel.

Lenyeltem a megaláztatást, nem rúgtak ki, gazdagabb lettem egy tapasztalattal – és fel tudtam fejleszteni normálisan az angolomat, stressz nélkül, tanfolyamra is elmentem csiszolódni. Hat hónap alatt megbirkóztam az itteni angol dialektussal, levetkőztem az iskolás beszédstílusom, kiejtésem, és megjött az az önbizalom, ami a némettel már megvolt, amikor oda mentem ki. Nem ismertem egy magyart sem, így a mindig egymással beszélő, nehezen tanulgató lengyel kollégáimmal ellentétben én csak és kizárólag angolul beszéltem mindenkivel. Ez volt az egyetlen út...

Itt kellene maradnunk a vándorlások után

Két év után kezdtem el egy utazási irodánál dolgozni, új iroda volt, toborozták az embereket, németül is kellett beszélni, csak úgy ugrottam a lehetőségre!!! Azóta is mindkét nyelvet használom a munkahelyemen, a gazdasági válság előtti nagy flexibilitásnak köszönhetően könnyen lehetett előre lépni, azóta is náluk vagyok, a sales departmentben. Ezt is meg kellett tanulni, ezerféle tréningen részt venni és folyamatosan pályázgatni a cégen belül, lenyelve a visszautasításokat is.

A válság miatt úgy érzem, itt kellene maradnunk a vándorlások után, a férjem is a közelben dolgozik, bár a kisördög még mindig motoszkál, elkezdtem franciául tanulni, a férjemnek második nyelve és már kapott állásajánlatot párszor... Viszont a gazdasági helyzet és most már a saját életkorom miatt is talán jobb, ha egyelőre a fenekemen maradok és megvárjuk, mi lesz a görögökkel.... :-))))

Szóval ami átmeneti kitörési kísérletnek és pénzügyi lehetőségnek indult, az magával sodort, életforma lett, és már egyre ritkábban mondom, hogy azért majd valamikor otthon szeretnék letelepedni...

Sok segítséget kaptam

Ha most jönnék ki, már itt sem tudnék annyira könnyen boldogulni a „használhatatlan" diplomámmal. Ami nekem akkor segített, hogy minden munkát, amit elém sodort az élet, elvégeztem tisztességgel, mindig kerestem a lehetőségeket az előrelépésre – bár nem futottam be irigylésre méltó karriert. Viszont jól meg tudunk élni a keresetünkből, tudok hazaadni, ha nagyon kell és pár éve megajándékoztam anyut élete első tengerparti nyaralásával, na jó, azért nem a Maldív-szigeteken, de mégis...

Ami viszont mindig a legfontosabb volt, azon ismerősök-ismeretlenek segítsége, akikbe néha a véletlen / sors kegyéből botlottam bele és ők megemlítették azokat a lehetőségeket, amiknek aztán utánajártam... Vagyis marha nagy szerencsém volt..."

Krisztina írása végén egyetlen gondolat erejéig hadd vitatkozzam vele, aztán átadom nektek a szót: szerintem ha valaki hajlandó és képes kihasználni az adódó lehetőségeket, tud élni velük, akkor azt a legkevésbé lehet marha nagy szerencsének nevezni.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria Németország Nagy-Britannia Wales

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr914687912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanato 2012.07.31. 10:59:50

@hogyne,persze,igazad van!: Még bébiszitterkedni is csak 2 évig lehetett egyhuzamban 2004 előtt,utána haza kellett jönni.Persze feketén sokan voltak kint már akkor is,de az egy más téma.

christophe 2012.07.31. 11:03:15

nagyon èrdekes poszt :-))

tanato 2012.07.31. 11:04:06

@tanato: Ja ezt nem magam találtam ki,kint dolgozók mondták,hogy így ment két év múlva lejárt az au-pair vízum.Nem volt olyan hogy átnyergeltek mondjuk pincérnek mint 2004 után.

mommmmo 2012.07.31. 11:09:08

@hogyne,persze,igazad van!: ja, hat ezert nem vagyunk nagy nemzet..:) meg a sajat vereinket sem tudjuk beintegralni, ellentetben a nagy nepekkel, akik meg masokat is.

hogyne,persze,igazad van! 2012.07.31. 11:11:02

hm..Erdekes dolgokat lehet itt olvasni.De most megforditom a dolgokat:mi tortenne,ha mondjuk kilepnenk az uniobol,es visszaallnanak a regebbi,2004 elotti viszonyok?A mar kint levolet ez mennyiben korlatozna,es az ujonan kiutazni akarok dolgat mennyiben nehezitene?

mommmmo 2012.07.31. 11:21:27

@hogyne,persze,igazad van!:
Ez egy nagyon teoretikus kerdes, ugyanis a gyakorlatban szerintem sohasem fog megvalosulni. A vilag nem ilyen iranyban halad, lattal te olyant az elmult evekben, hogy egy orszagban legalisan dolgozo, mar ott letepult, beilleszkedett embereket kipaterolnak??? Ilyesmi nincs, es annyi problemat okozna, hogy senkinek nem erne meg. Eleve az egesz magyar kerdes nem olyan hangsulyos az EU-n belul, hogy ekkora "kivetelt" tegyenek velunk. Szoval en nem hiszem, hogy barmi is fenyegetne a mar kintlevoket.

kifordított nagyanyó 2012.07.31. 11:23:11

@Jolika neni a szomszedbol: A saját hátán még inkább!:))
Amúgy a lánynak sok sikert!

hogyne,persze,igazad van! 2012.07.31. 11:24:17

@mommmmo: igen,tudom,ez egy elvont kerdes volt,csak erdekesseg keppen..

tanato 2012.07.31. 11:28:17

@mommmmo: Erről már egy fél éve beszélgettünk a blogon,mármint a kilépésről,illetve annak munkavállalásra való következményéről,Tablenó adott erre egy nagyon jó választ,részletesen.

Globetrotter2014 2012.07.31. 11:31:16

@hogyne,persze,igazad van!: hidd el előbb utóbb haza fog vágyni. A mostani munkaerőpiaci helyzetben nem merném azt modnai hogy nagy szükség van rájuk, Most többet ér az orszűágnak ha tehermentesítik a munkaerőpiaot, kint fejlesztik magukat és a pénzt utalják haza. Ha pedig TÉNYLEG szükség lrsz rájuk akkor hozzák a szaktudást és a világlátást.

Ha esetleg nem jönne haza akkor sem akkor meg csak simán a jóü hírünket vinné mint értelmes integtrálodott bevándorló. Hihetetlen hogy mennyire nicns folgamuk az átla nyugateurópaiaiknak arról hogy Milyen magyarország. És ráadásul ha nincsenek képben akkor a legrosszabbra asszociálnak. És ez még azelőtt volt hogy mi lettünk a Fehéroroszorrszágba oltott Görögország a hírekben.

@tanato: én úgy emlékszem hogy ha országot váltottál akkor lehetett több év is...

tanato 2012.07.31. 11:34:58

@ZF2: Pontosan,váltogatták az országokat a lányok,évente kétévente.

mommmmo 2012.07.31. 11:38:19

@tanato:
Ah, ha jol emlekszem szerinte ez lehetseges forgatokonyv, mondjuk szerintem nem, en is nagyon sokat tanultam Tablenotol de azert nehany dologban ellenkezhet is a velemenyem..

Mlle Macaron 2012.07.31. 12:22:47

Amit a "tipikus német család" címszó alatt olvastam.... nem is tudom, én ilyeneket nem nagyon ismerek.
Nem pénz szempontjából gondolom (tudva lévő, hogy a németeknek jobban megy a szekér) de amit a családról leírt (jódolgukban azt sem tudják mit csináljanak, lusta anyuka...) ez nekem egy kicsit inkább extrém volt, mint tipikus.
De a történet nagyon tetszett ezen kívül, valahogy át tudtam érezni a dolgokat :)
További sok sikert az írónak esetleg itt franciában?! :)

Megint szabad a gazda 2012.07.31. 12:29:24

@ZF2: saját tapasztalat (Bajoro.) alapján a munkavállalási engedély kb. 4 hónapot és egy pár "és még ezt a papírt töltsed ki" levelezést igényelt a munkáltató részéről (a Munkaügyi Hivatallal). Még közvetlenül a 7 év derogáció lejárta előtt is. Pl. a miénket márciusban postázták májusig érvényes dátummal... Így ha megelégedett a munkáltató egy német vagy esetleg egy másik teljes munkavállalási joggal rendelkező EU-munkavállalóval, akkor nem hiszem, hogy különösen motivált lett volna az új (kelet)eu-polgárokra hajtani. De talán az eljárásmenetnek pont ez volt a célja. (A négy hónap úgy értendő, hogy már megvolt minden, idegenrendészet, lakcím, munkaszerződés) Így azok a fejvadászok/cégek, akik ismerték a rendszert, leginkább be sem hívtak interjúra. (Ugye a rendszer az volt tömören, hogy az első alkalmazó cégnek kellett kibrusztolni a munkavállalásit az államnál, ideiglenes státusszal. Egy év után megvizsgálták, hogy még mindig alkalmaznak-e, ha igen akkor véglegesítették és bárhol vállalhattál munkát N.o.-ban)

Megint szabad a gazda 2012.07.31. 12:41:06

@SilentDreams: a tanárokhoz annyit, hogy több német szakos tanárt (német-matek, német-töri, német-angol) ismerek, akik elég jó nyelvtudással érkeztek (M.o., Bulgária, Orosz.o.), de még napközis tanárnak sem veszik fel őket. A teljes egyetemi képzést újra kell csinálniuk, helyben. A kormány ígért lazításokat a jövő évtől, de még nem ismert, hogy mi lesz ez pontosan. Felmérésekre hivatkozva (miszerint N.o. a diplomás mosogatók, takarítók, polcrakodók hazája lett) a legnagyobb pazarlásnak tartják, hogy jól képzett emberek/bevándorlók nem a tanult szakmájukban dolgoznak, csak azért, mert nem ismerik itt el a papírjaikat (ez különösen igaz az EU-ban megszerzett képzésre).

Megint szabad a gazda 2012.07.31. 12:54:57

@tanato: ez az intézmény a mai napig működik. Kiküldetés a hivatalos neve. Egy magyar cég kiküldi a munkatársat egy másik országba, munkára. A járulékokat az anyaországban fizeti, viszont külföldön dolgozik. Maga a munka a cégek között lehet határozatlan, de az egyes munkavállaló max. 2 évig lehet ugyanabban státuszban. Utána haza kell mennie. Persze, ez nem realitás minden szakmában, de én javasolnám ezt a formát a nem "felégetős" típusú, külföldre kacsingatóknak. Fel lehet szedni valamit a helyi (munka)kultúrából. Könnyebb kapcsolatokat teremteni és pályázgatni is. Ha bejön, akkor hajrá, ha nem akkor, meg könnyű visszamenni, mivel a magyar cég alkalmazottja marad végig.

tanato 2012.07.31. 13:17:40

@hogyne,persze,igazad van!: Ha jól emlékezem,az hogy utána már csak előzetes munkavállalási engedéllyel,természetesen vízummal/feltételezve hogy nem vagyunk Uniós tagok/amit itthon kell intézni,és igazolni kell az Uniós munkáltatónak,hogy Uniós munkavállalóval nem tudja betölteni az állást.Tableno persze ezt még kirészletezte,de nagyjából ennyi.Ha kilépnénk még Bécsbe,vagy Pozsonyba is csak vízummal utazhatnánk,amit a pesti nagykövetségeken kellene hosszú sorbanállás után beszerezni./Én meg emlékezem ezen 10-20 órás sorbanállásokra az olasz követség előtt 1988-89ből egy egyszerű velencei 3 napos út okán.

Globetrotter2014 2012.07.31. 13:18:22

@Megint szabad a gazda: na igen, erre értettem az elszántságot :)

Ez azt jelentette hogy valami komoly hozzáadottértékkel kellett rendelkezned, ami értzhető is volt a derogűáció idején.

De nem volt lehetetlen. Ismerősöm pl jogász/ügyvéd volt elég sokáig Németországban, magyar állampolgárként. A csatlakozsá után (amikor a németek engedélyezték a kettős állampolgárságot) pedig kettős állampolgár.

De végig kitartott az eredeti magyar állampolgársága mellett...

Globetrotter2014 2012.07.31. 13:21:09

@tanato: ez 90ben megszűnt. 3 hónapig turistaként szabadon utazhattál, 3 hónap felett ill munkaávllalás és egyébb pl hallgatói jogviszonyokhoz vízum kellett, de azt viszonylag gyorsan el lehetett intézni és 2000 után már csak nagyon pechesnek kellett lenni ahhoz hogy bajod legyen a vízum elmulasztásából...

Globetrotter2014 2012.07.31. 13:26:13

@tanato: persze ha kilpáénénk lehet hogy a csatlakozás előtti stáuszunkat sem tarthatnánk meg, ha már ennyire félázsiaiak vagyunk...
A tománoknak pl úgy 2007 lehetetlen volt Schengenbe beléoni, turistalátogatáshoz is vÍzum kellett.

De szemálye skedvencem az volt amikor a Budapesti nagykövetséget (már nem emékszem melyik országhoz, akkoriban sokat váltogattam, talán olasz?) kinevezuték Moldovai konzulátusnak is, váalszlépésként mivel (állítólag) a jó moldávok a konzulátus hivatali pockázásaira váalszul lerohanták és szétverték azt :)

tanato 2012.07.31. 13:28:52

@ZF2: Én sem szeretném ha kilépnénk az Unióból,nagy visszalépés lenne,valószínűleg sok állam kekeckedne újra a vízummal/pl. Szlovákia biztosan,de Ausztriában sem vagyok biztos hogy nem..

Cumi 2012.07.31. 13:36:31

Nagyon tettszett a történet, csak a hajós részhez szólnék. A lányomnak 2004-ben szólt a barátnője, hogy lenne lehetőség hajóra menni. Mivel volt egy diplomája egy nemzetközi francia s egy német felsőfokú vizsgája plusz munkahelye nem engedtem el. Pedig nem szobalánynak, hanem kultúr felelősnek vették fel jóval nagyobb fizetéssel. A barátnőjét az úton beszervezték a szcientológusok, és mikor haza jött ő meg a családját. Jelenleg Los Angelesben tanítja a tanokat, az édesanyja, meg az öccse miután mindent eladtak és a szektának adták Pesten laknak egy " kommunában". Még soha nem örültem annyira annak, hogy beleszóltam a gyerekem életébe, mint amikor ez kiderült. Bocs, hogy off voltam, de ilyen veszélyek is vannak. Jelenleg egy multinál vezető.

Globetrotter2014 2012.07.31. 13:37:48

@tanato: szerintem ez egységesen vonatkozna Schengere. Tehát UK, Romania külön adhanta ki szabályokat, de Szlovákiába már nem mehetnénk csak az egységes szebály alapján (ami valszeg így a 3 hónap max + vizum ha nem turista + munkaerőpiaci megkülönböztetés)

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.31. 13:39:00

@tanato:

"Ha kilépnénk még Bécsbe,vagy Pozsonyba is csak vízummal utazhatnánk"

Ez nem igaz. Nincs olyan szabály, mely szerint az összes EU-n kívüli országnak vízum kell az EU-ba. Sőt, egyes EU-n kívüli országok tagjai a schengeni övezetnek.

Megmondó1 2012.07.31. 13:44:00

Sziasztok!

Néhány éve én is külföldön dolgozom, és az a tapasztalatom, hogy egy magyar szerezhet értelmiségi pozíciót nyugaton is.
Ezt azért mondom, mert a posztot végigolvasva tipikusnak vélem ezt a magyar "vándorutat", hogy az itthon diplomát szerzett ember tulakdonképpen trógernek megy el külföldre. Ebben nem is a munka megítélése a legnagyobb baj, hanem az, hogy ezekkel a munkákkal semmilyen szakmai fejlődés nem történik meg, csak a nyelvtudás csiszolódik, mai viszont nagy fegyvertény nálunk.
Természetesen nagyon számít az itthon szerzett végzettség: ezt nem olvastam a posztírónál - bár lehet, hogy elkerülte a figyelmemet. Tehát, akinek Szakmája van (szándékosan írom nagybetűvel) és beszél idegen nyelvet, annak nagy esélye van, hogy a szakmájában el tud helyezkedni külföldön. Miért? Mert a magyarnak simán kevesebb pénzt ajánlanak, amit helyesen el is fogad.
Sajnos az ilyen irányú elhelyezkedés (tehát szakmában) nagyon kevés van a magyarok közt: kb. 100 kiutazóból 2-3.
Miért van ez így? Elsősorban azért, mert - lehet tagadni - a magyar fiatalok nem beszélnek idegen nyelveket. Erre persze rögtön elindul a apapgájkommandó, hogy ez nem így van, mert a nyelvviszgák, stb. - de sajnos ez így van. Ennek persze a képzési struktúra az oka elsősorban, másodsorban egyéni, mert aki akar, az meg tud tanulni felsőfokon egy nyelvet itthon is.
Ugyanis az utóbbi 10 évben elterjedt az a nézet, hogy jól megtanulni egy idegen nyelvet csak külföldön lehet. Ez egy egy féligazság és többnyire a lusta, semmirekellő emberek terjesztették el.
Miről is van szó? Arról, hogy a nyugati emberek simán elfogadják a külföldit, ha jól beszéli a nyelvet. A link, semmirekellő magyarok persze elhitették velünk, mikor hazakullogtak, hogy soha nem fogadnak be, mert mindig érezni fogják a kiejtéseden, hogy idegen vagy.. Na ez itt a lózung! Őket azért küldték el, mert baromira nem beszélték a nyelvet.Gondoljatok bele: talán a ti munkahelyeteken, környezetetekben is van külföldi kolléga, aki nagyon jól beszél magyarul, azonban rögtön érezni, hogy külföldi. És? Szerintem egyikőtök sem utálja, közösíti ki ezért. De egészen másképp viszonyultok ahhoz a kínai árushoz a piacon, aki a feltett kérdéseitekre csak "Nintyen"-nel válaszol. Na pontilyen a nyugaton dolgozó magyarok 99%-a: aki pizzát szállít Londonban, meg bébiszitterkedik. Aztán ők terjesztették el, hogy nyugaton nagyon nehéz és nem fogadnak be...

Globetrotter2014 2012.07.31. 13:44:57

@Max, A Gondolkodó Birca: igen nyilván ha kilépnénk akkor minden járulékos jogot meghagynának, persze.

Örülhetnénk ha nem vezetnének be legkeményebb szankciókat azaza belpés is csak vízummal.

tanato 2012.07.31. 13:47:09

@ZF2: Valószínűleg ez volna az eljárás ha önkényesen kilépnénk.

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.31. 13:47:21

@ZF2:

"köszönhetően a relatíve magas életszinvonalnak"

Pontosan így van. Az utóbbi 5 év romlása is csak azt eredményezte, hogy Mo. az élbolyból az utolsók közé került a kelet-európai EU-tagok között. Jelenleg Mo. a 23. helyen áll a 27 között, megelőzve most is Bulgáriát, Romániát, Lettországot és Litvániát. (Korábban oedig mindenkit megelőzött Szlovénián kívül.)

Viszont a helyzet az, hogy a 27. helyen álló ország - Bulgária - is csak az EU-n belül szegény, egyébként közepes életszínvonalú nemzetközi összehasonlításban, s több nem EU-tag európai államot is erősen megelőz (pl. Ukrajnát, Albániát, Moldovát, Grúziát). Azt hiszem jelenleg az utolsó helyen Európában Moldova áll életszínvonalban.

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.31. 13:52:35

@ZF2:

A turista célú vízummentesség valószínűleg maradna, hiszen ez most is adott több nem EU-tag kelet-európai országnak. Ráadásul Mo. nem számít migrációs szempontból kockázatnak, mert a magyarok jellemzően nem szeretnek tömegesen migrálni. A legtöbb nyugat-európai ország már jóval az EU-csatlakozás előtt vízummentes volt magyar állampolgároknak.

Egész más a helyzet, mint pl. Bulgáriában, ahol nagy a migrációs kockázat, mert a bolgárok jellemzően nagyon mobilis emberek - így pl. Bulgáriának valóban katasztrofális lenne az EU-ból kilépni. (Ezért még a bolgár szélsőjobb sem támogatja ezt.) Egy sor ország csak az EU-belépéssel lett Bulgária számára vízummentes. De Mo. esetében nem ez a helyzet.

SilentDreams 2012.07.31. 13:52:44

@Megint szabad a gazda: Sajnálom, hogy a tanárokkal ez a helyzet. Kutató-fejlesztöi állásra simán elfogadták a természtetudományos magyarországi végzettségemet Németo-ban. Persze a simán az túlzás az összes okirat németre forditása miatt, de amikor az meg volt, szabad volt a pálya.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.31. 13:58:03

@3006:

Ami azért itt is alkalmazható lenne, mert pl.
„flexibilisen” amit én rugalmasannak ismerek, vagy „ folyékony a németem”. Egy kicsit, jaj!

(Csak említem, nem akarom bántani általában a különben kifogástalan beszámolót.)

Globetrotter2014 2012.07.31. 13:59:03

@Max, A Gondolkodó Birca: ha kilpénénk rögtön migrációs kockázattá (és szociális esetté) válnánk.

Semmi garancia nincs arra hogy egy kilpéssel Magyarország a 2004es állapotba kerülne vissza. Én inkább 1987re tippelnék...

Lehet hogy vannak mögöttünk, de 2006ig mi az elsők között voltunk, ok Szlovánia messze volt, a XCsehek biztos erőttünk, de amivel Szlovákia gazdagodot annak a fele hozzánk is jöhetett volna ha nincs Fletó. És sajna a mostani intézkedések sem a működő tőke becsalogatásáról szólnak...

VíziLó 2012.07.31. 14:00:29

Szimpatikus poszt, mely jól bemutatja, hogy miként tárul ki a világ valaki előtt, s eközben hogyan fejlődik a személyisége.

Amit az iskolában tanult irodalmi angol és a ténylegesen beszélt nyelv közötti különbségről ír a posztoló, csak megerősíteni tudom. Egy Magyarországon angol szakon végzett valószínűleg remekül ismeri Shakespeare életét, de nem sokat fog érteni abból, hogy mit beszélnek a kisvárosi angolok a pubban biliárdozás közben.

A tipikus német családról nem tudok nyilatkozni, de 5 év Anglia után is még mindig meg tudok lepődni az elképesztő mértékű pazarlás és felelőtlen, koncepciótlan költekezésen, ami a "tipikus" angol családot jellemzi. Az angliai fizetésem legalább felét mindig félre tudtam tenni, anélkül, hogy bármilyen szükséges dologról le kellett volna mondanom, s elég gyakran kellett kisegítenem a nála jóval jobban kereső bennszülött kollégáimat.

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.31. 14:03:56

@Megmondó1:

A nyelvtudással kapcsolatban több mítosz is él Mo-n. Mindkét véglet megtalálható.

Egy részről komolytalan az az állítás, hogy tökéletes nyelvtudás kell. Az emberek 99 %-a SOSEM képes tökéletesen elsajátítani idegen nyelvet, nem csak a magyarok, hanem más nép sem. Még egymáshoz nagyon közeli nyelvek esetében sem. S anyanyelvi szintű nyelvtudás viszonylag kevés munkához kell, mint pl. tévébemondó, színész*, iskolai tanár, hasonlók. A legtöbb munkához elég a nagyon jó vagy csak a jó szint. Alacsonyabb státuszú munkához meg a közepes szint is bőven elég.

Más részről meg természetesen butaság az a magyar tévhit, hogy a nyelvtudás felesleges, mert elég valamilyen szakmához érteni. Ha nincs meg legalább egy közepes szint, a szakma nem elég semmire. Ahhoz hogy valakit alkalmazzanak nyelvtudás nélkül szakmai alapon, nagyjából Nobel-díjas ex-szovjet tudósnak vagy KGB-s tisztnek kell lenni, de aztán őt is beiratják egy nyelvtanfolyamra.

* Ne hozza itt senki fel a külföldi színészek esetét Hollywoodból, mert ők a filmekben is külföldit játszanak vagy olyan szerepet, ahol nem számít a nyelvtudás, azaz ez nem releváns példa. De mondjuk Arnold Schwarzenegger vagy Antonio Banderas nem játszottak soha született amerikai hőst, mert erre alkalmatlanok erős idegen akcentusuk miatt.

SilentDreams 2012.07.31. 14:06:18

@VíziLó: En sem Németországban, sem Angliában, sem máshol nem beszélnék tipikus családról. Annyiféle ember, s család van, eltérö életvitellel, szemléletmóddal, hogy nem általánosítanék...

Még akkor sem, ha Angliában több helyen láttam pl. a feleséget kiszolgáló, a házimunkát, fözést, kertgondozást magára vállaló férjeket, míg a feleségük jót pihent... :)
Máshol meg a feleség csinál mindent, a férj meg szórakozásként iszogat. Es így tovább.

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.31. 14:07:23

@ZF2:

1995. körül Mo. második volt, csak Szlovénia előzte meg. A harmadik helyen voltak akkor a csehek, kevéssel lemaradva. Aztán Mo. lassan eltékozolta összes kezdeti előnyét - ehhez több kormány erőfeszítésére volt szükség, de 2005-re sikerült... :-) már csak kevéssel lemaradva Lettország és Litvánia van, s kicsit jobban lemaradva Románia és Bulgária. Azonban mind a 4 ország fejlődési üteme gyorsabb, mint a magyar, azaz ha így megy tovább, a jelenlegi utolsó Bulgária 2020-ra beéri Mo-t...

Megint szabad a gazda 2012.07.31. 14:11:46

@SilentDreams: azt hiszem, hogy ez az EU-történet mindenkinek nagy falat, még azoknak is, akik a motorjai. Főleg, hogy az első évtizedekben elég óvatos volt a közeledés (csak gazdasági). Sokaknak nehezére esik beemészteni, hogy mostantól a jól ismert gazdaságpolitikai varázsszavak (export-import, külkereskedelmi mérleg többlete-hiánya) is átértékelődnek. A gazdaság még csak-csak, de a többi terület, ami még az EU-hajnalán is "a mi házunk, a mi várunk, amit a külföldiektől meg kell védeni" terület volt (pl.munkahelyek) nehezebben mozdul. A kutatás nyitott(abb) régió volt, így nagy előnyökkel indult (felfogásilag).

Globetrotter2014 2012.07.31. 14:16:02

@Max, A Gondolkodó Birca: én az 1996-2003 és a 2004-2007 közötti időt nem venném egy kalap alá.

Érdemes megnézni a főbb gazdasági adatokat. 2004ben a csehek karnyujtásnyira voltak, SK viszont testhosszal lemaradva. Ez mostanra nagyott változott. lasan arra kell figyelnünk hogy a Románok ne érjenek utol...

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.31. 14:16:37

@VíziLó:

Ez az angol nyelv sajátossága. Míg a magyarban a művelt ember kötelezően budapestiül beszél (még a határon túli magyarok is), s mindenki más rohadék bunkó parasztnak minősül, addig az angolban ez nem így van. Az angolban kifejezetten büszkeséget jelent, ha valaki a saját nyelvjárását használja, s az összes nyelvjárás el van ismerve egyenértékűnek, egyik sem minősül bunkóparasztságnak.

Így amikor valaki Mo-n a szabványos brit angolt tanulja (RP), igencsak szoknia kell a nyelvhez, ha olyan területre érkezik, melynek nyelve nem áll közel az RP-hez. Ez azonban még angol anyanyelvűekkel is megtörténik. Brit haverom, aki RP-hez közeli nyelvjárást beszél és az RP-t is tökéletesen bírja, mesélte, hogy amikor először ment Új-Zélandra, az első 3 napon úgy érezte, hogy valami idegen nyelvű országba érkezett, s oda kellett figyelnie, hogy mit mondanak. Aztán 3 nap alatt megszokta.

Megint szabad a gazda 2012.07.31. 14:18:22

@Max, A Gondolkodó Birca: * sőt olyan országokban, ahol több dialektus is létezik és a nyelvi kultúra része biztosan nem lehet valaki országosan elismert színész, ha nem tudja az "összes" dialaktust élethűen előadni, mivel akkor nem tud bármilyen figurát alakítani.

belsohang 2012.07.31. 14:23:36

@Bratwurst: ha végigolvasod a blog sikertörténeteit, illetve a mögöttük lévő sztorit (befektetett pénzt, induló vad körülményeket, vállalt munka minőségét, a munka keménységét, nyelvtanulásba/egyéb tanulásba fektetett pénzt és energiát, stb.) akkor sok esetben nekem az az érzésem, hogy hasonló erőfeszítéssel itthon is működne a dolog. Nem mindenkinél, de sokaknál.
Ettől függetlenül én annak örülök, hogy sokan mennek. Mindenki mérje meg magát és a saját érdeke szerint döntse el, hol és hogyan akar boldogulni.

Globetrotter2014 2012.07.31. 14:26:03

@Max, A Gondolkodó Birca: ez nem teljesen így van. A dialektus (beszédmód, és nem feltétlen tájszólás) egyben szociális státuszt jelent. Egy adott körben simán kinézhetnek (nem csak) azért mert vidékről számrazol, hanem mert nem ahhoz a kaszthoz tartozol. A dialektus jelenthet egy városrészt vagy iskolát is. Csak ezt te kelet európai bevándorlóként nem fogod megtapasztalni.

Volr egy angol profom, zseniálisan adte elő a különbséget Oxford, Cambridge és Exeter között...

A németeknél és az olaszoknál erősebb a lokálpatrióta aspektus, de azért ha bevillantasz egy elég gázos szász dialektust meg fognak mosolyogni, hidd el...
www.youtube.com/watch?v=b6FBhTkkn24&feature=related

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.31. 14:28:54

@Megint szabad a gazda:

Attól függ. A legtöbb hollywoodi filmben a GA az alap, azt pedig gyakorlatilag minden iskolázott amerikai tudja. Más kiejtés akkor van, ha a szereplő kifejezetten külföldi, dehát ezt egy jó színész simán megtanulja. Egy magyar színész is megtanulja egy szerep kedvéért a székely beszédet, ha kell a szerephez, akkor is, ha egyébként semmi köze a székely nyelvjáráshoz.

Megmondó1 2012.07.31. 14:31:42

A tökéletes nyelvtudást felemlegetni megint csak közhely: ki mit ért alatta? Temrészetesen sokan azt gondolják, hogy az a tökéletes nyelvtudás, hogy olyan a kiejtésed, hogy ember nem mondja meg, hogy nem angol vagy hanem magyar. Ez butaság és ez nem is cél! Ahogy említettem feljebb: nem azzal van gond, hogy felismerik, hogy külföldi vagy!! Ezt csak a link, tróger magyarok terjesztik, hogy mindig tudni fogják, hogy külföldi vay és ezért akármennyire jól beszélsz, mindig ki fognak közösíteni. Ezek a link magyarok szint semmit nem beszélnek idegen nyelven, csak ezt nem vallják be.
A jó nyelvtudás az én szememben az, hogy szofisztikáltan, választékosan és árnyaltan ki tudod fejezni magad: hogy el tudsz beszélgetni, csevegni értelmes témákról a helyiekkel. Hogy kezedbe veszel egy regényt vagy egy napilapot és megérted. Ez a valódi nyelvtudás.
A magyarok nagyrésze, aki elmegy külföldre trógerkedni nyelvtudás gyarapítás céljából, az egy rétegszlenget szed fel, ami annyit tesz, hogy az aktuális szleng, hétköznapi élethez szükséges fordulatokat tudja, de mást nem. Tehát, hogy értsétek ezt a különbséget, megmutatom, hogy ez magyar nyelven mit jelent: aki kimegy trógernak egy primitív, egyszerű közegbe(bébiszitter, pizzafutár, egyéb IQ-betyár melók) az megtanulja azt, hogy a tescoban odaszól az árufeltöltőnek, hogy "Lécci, dobj már ide egy guriga klotyó papírt" vagy azt tudja mondani, hogy "Húú gyerekek, idő van, tiplizni kéne, mert a górék nem fognak beengedni" stb.
Namost aki jól megtanulja itthon a nyelvet, az egyrészt helyesen beszél, jól használja a nyelvtant és választékosan beszél. Ő lehet, hogy nem ismeri az aktuális szlenget, de bárkivel el tud beszélgetni.

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.31. 14:39:57

@Megmondó1:

A tökéletes nyelvtudás az, ha az embert már nem dicsérik meg, hogy milyen jól beszéli a nyelvet, mert helyinek gondolják... :-)

Amíg megdicsérnek, addig azonnal kiszúrják, hogy valami nincs rendben,

Nyelvtant megtanulni, szókincset fejleszteni - ez csak akarat kérdése. Választékos szókincset és tökéletes nyelvtant MINDENKI képes elérni. Csak akarni kell. Ellenben a legfontosabb elem a kiejtés, s erre az emberek 99 %-a képtelen, mert ehhez nem csak akarat kell. Vagy megvan az emberben a ritka képesség a jó kiejtésre vagy logopédus kell ehhez - más nincs. Tessék meghallgatni a 65 éve angol nyelvterületen élő Soros Györgyöt - bizony most is van magyaros akcentusa, magyarul viszont akcentus nélkül beszél, csak időnként nem jutnak eszébe szavak. Tipikus eset: a szókincse nagyobb egy idegen nyelven, mint anyanyelvén, de az anyanyelvi kiejtést nem tudta leküzdeni.

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.31. 14:42:30

@ZF2:

Persze vannak szociolektusok, melyek kifejeznek társadalmi státuszt. (Lásd magyarul: aki cigányosan beszél, azt alapból analfabétának gondolják.) Azonban a magyarban eleve a nyelvjárások is bunkóságnak számítanak, a műveltség egyenlő a budapesti nyelven való beszéddel - ez nem minden más nyelvben van így.

Megint szabad a gazda 2012.07.31. 15:09:02

@Max, A Gondolkodó Birca: persze, otthon a vacsinál nem váltogatja a bajort még a frankkal sem, nemhogy a svábbal, vagy a hamburgival. Azt nem tudom, hogy egyes szerepekhez tanulják-e meg, vagy már a színészek iskolájában tanítják nekik. (A "német PR*"-t meg (elvileg) "kötelező" beszélni még egy válogatott focistának is, nemhogy egy országos színésznek.)

VíziLó 2012.07.31. 15:13:39

@Max, A Gondolkodó Birca:

Ez nagyon igaz. Mivel nem Magyarországon tanultam vezetni, sokszor fogalmam sincs, hogy az autó egyes alkatrészeit hogyan hívják magyarul, s előfordult már hogy szótárból kellett kikeresnem a magyar megfelelőt.

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.31. 16:16:01

@VíziLó:

Ez teljesen normális jelenség.

A családban a nyelv a magyar volt nálunk, az az anyanyelvem is. Egyébként a magyarországi bolgár kisebbségből származom, de a bolgár nyelvet csak ételek elnevezésére használtuk - mivel nincs sok balkáni ételnek pontos magyar megfelelője, egyszerűbb az eredeti nevét használni, meg ha van is, akkor is egyszerűbb - miért írjuk körül, ha mondhatjuk a pontos nevét is, nem mondjuk, hogy "hosszúkás, vegyes marha-sertés fasírtszerű hús", hanem azt mondjuk, hogy "kebabcse", egyszerűbb, a magyarok nem értik meg, de az nem is számít... :-) Aztán orosz gimnáziumba jártam. Latin-Amerikában éltem kisgyerekként 3 évet és kamaszként 6 évet. Aztán Bulgáriába mentem sok évre. Jelenleg brit-giibraltári cégnél dolgozom, ahol a hivatali nyelv az angol, bár én magyarul végzem a munkámat, mert a magyar ügyfelek tartoznak hozzám. Így van/volt magyar, bolgár, orosz, spanyol, angol környezetem. S bizony kevés olyan dolog van, amit mind az 5 nyelven meg tudok gondolkodás nélkül nevezni (természetesen az alapszavakon kívül).

Amikor pl. cikket írtam ortodox ünnepekről, 3 esetből 2-szer utána kellett keresnem mi a magyar nevük, mert csak bolgárul tudtam a nevüket.

hogyne,persze,igazad van! 2012.07.31. 16:47:07

szerintem ti keveritek a szezont a fazonnal.Magyarorszag most tagja az eunak,es a schengeni ovezetnek.Ha kilepnenk az eubol,meg mindig tagjai maradnank schengeni ovezetnek.Tehat szerintem ugyanugy nem lenne hatar,a munkavallalassal nem tudom mi lenne.A mar kint,letelepult,bevandorolt magyar allampolgarok sorsaval kapcsolatban nem tudom,hogykiutasitanak oket vagy sem.
Mindenesetre koszonom a valaszokat,jo kis okfejteseket olvastam.

Globetrotter2014 2012.07.31. 17:04:40

@hogyne,persze,igazad van!: a Schengeni egyezmáény része az Uniós Vívmányoknak.

Az Angolok derogációval maradtka ki, a Norvégok és Izland viszont már évtizedekkel Schengemi megűállapodás előtt létrahozta a saját Schengenjét, amellett hogy az EGT része voltak.

Ha egy ország annyira udvarjatlan hogy kilép ez EUból nem hiszem hogy megteszik neki azt a szivességet hogy bennhagyják Schengenben.

hogyne,persze,igazad van! 2012.07.31. 17:07:19

@ZF2: PL.Svajc nem resze az eunak,viszont schengennek igen..
ugyhogy nem gyoztetek meg.Ami persze nem baj..
mellesleg nem vok biztos benne,hogy kedves vezetoink nem vezetnek ki bennunket az eubol.

tableno 2012.07.31. 17:37:43

@hogyne,persze,igazad van!: "Svajc nem resze az eunak,viszont schengennek igen" - persze, mert Magyarország az pont ugyanolyan, mint Svájc.

hogyne,persze,igazad van! 2012.07.31. 17:42:31

@tableno: "persze, mert Magyarország az pont ugyanolyan, mint Svájc"
ez egy nagyon ertelmes mondat!

Globetrotter2014 2012.07.31. 17:46:51

@hogyne,persze,igazad van!: Sváéjc speciális eset.

Ennél meggyőzőbb érvet szerintem csak a konkrét kiszállsásal látnál.

Hidd el nem bánnának kesztűs kézzel azzal aki kilép. Ez egy házasság, a válás sosem lesz szép...

tableno 2012.07.31. 18:02:33

@hogyne,persze,igazad van!: Akkor kicsit kifejtem: Svájc Európa leggazdagabb országa, minimális munkanélküliséggel. A schengeni tagságuk legalább annyira érdeke az EU-nak, mint fordítva, ugyanis rengeteg EU-állampolgár dolgozik ott. Leírjam, hogy Magyarország miben más, vagy menni fog magadtól is?

hogyne,persze,igazad van! 2012.07.31. 18:06:42

@tableno: ertem,persze h.igazad van.

mas.Nem tudom miert vagytok abban biztosak h nem fogunk kilepni az eubol.Szerintem van ra esely,akkor is,ha szamunkra hatalmas vesztesegekkel jarna.Abban sem vok biztos,egy nepszavazasnal a tobbseg a bennmaradasnal dontene e.

tableno 2012.07.31. 18:09:16

@hogyne,persze,igazad van!: Én egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy nem fogunk kilépni. Én csak abban vagyok biztos, hogy a kilépés egyik következménye a schengen-tagság megszűnése lenne.

hogyne,persze,igazad van! 2012.07.31. 18:15:20

@tableno: egyetertek..es akkor a sok kulfoldon dolgozo johet haza..

tableno 2012.07.31. 18:19:57

@hogyne,persze,igazad van!: na ebben viszont nem értünk egyet. Azok a külföldön dolgozók, akiknek van stabil munkahelyük, azok valószínüleg automatikusan kapnának munkavállalási engedélyt (különben az őket alkalmazó helyi cégek bajba kerülnének), adott esetben akár állampolgárságot is (ha már elég régen kint vannak). Azokat küldenék haza, akiknek nincs bejelentett állása, illetve újakat értelemszerűen nem fogadnának.

Globetrotter2014 2012.07.31. 18:22:41

@hogyne,persze,igazad van!: ha még lesz hova... eléggé világvége hangulat uralkodna itt szerintem, egy uilyen szkítással.

Persze lehet azzal védekezni hogy még nem történt hogyan tudhatjuk, de ha leugrasz egy 100 méteres szakadákba valószínű hogy szörnyethalsz, akkor is ha még nem ugrott le előtted senki.

nagyjkából tényleg csak a maygarok olyan hülyék hogy ezt megkérdőjelezzék.

Egyébbként tipikisan mindenki addig euroszekpikus meg szélsőséges amíg nincs tétje. HA műár bedőlni látszik a dolog általában az emebreknek helyrejön az esze...

Nyugaton a poltikusok ha érzik hogy átléptek egy hatűrt azért kiállnak az emberek elé és elamyagrázzák, hpgy az EU nélkül nincs élet (legutóbb Merkel próblta ezt elmagyarázni népének).

csak nálunk vannak ennyire hülye poltikusok?

Globetrotter2014 2012.07.31. 18:23:24

@tableno: én ebben nem vagyok biztios. Minden az adott helyezttől függ.

tableno 2012.07.31. 18:31:22

@ZF2: Hát biztos csak a halál, de szerintem ez lenne a leglogikusabb menet. Azért a helyi cégek elég erősen lobbiznának azért, hogy ne kelljen emiatt kirugdosni az alkalmazottaik egy részét.

mommmmo 2012.07.31. 18:31:52

Azokat is eleg nehez lenne osszeszedni, akiknek nincs allasa, szerintem.
Ez az egesz magyar ugy annyira piszlicsare az EU-ban, hogy szerintem nem is vennek a faradtsagot, hogy kulon procedurakat dolgozzanak ki a mi szamunkra, az ott tengi lengizok osszeszedesere, es kipaterolasara..

Amugy en szerintem nem lesznek itt semmi dramai valtozasok, egy rakas elkepzeles nelkuli ember (ami a mai magyar fo iranyvonalat kepezi) nem fog dramai valtozasokat eloidezni, meg negativokat sem. Egesz egyszeruen mindig ugatnak az aktualis bunbakra, es mivel az ellenzek mar total legyengult, most inkabb az EU-ra ugatunk. Az egesz mogott sem elkepzeles, sem tenni akaras nincs. Az EU meg nagyivben lesz@rja az egeszet.

hogyne,persze,igazad van! 2012.07.31. 18:42:54

@ZF2: szerintem a mi hulye politikusaink is lepten-nyomon mondjak,hogy eu nelkul nincs elet.
Legalabbis ahanyszor a jobbik felhozta a temat,hogy irjanak ki nepszavazast,a valasz kormanyoldalrol mindig az volt hogy"eu-n kivul nincs elet szamunkra"
Meg szerintem penzunk sincsen ra,ugyanis vissza kellene fizetni az osszes eddig kapott tamogatast.zal engem inkabb az erdekel(t) hogy mi lenne a mar kint letelepedett munkavallalokkal,de mar megkaptam a valaszt,illetve visszaterve svajcra,ott mi tortenne,hiszen nem eus tagok.Mi tortenne az ott letelepedesi engedellyel "B" rendelkezokkel?Jol sejtem hogy semmi,maradhatnanak?

tucano 2012.07.31. 19:16:51

@hogyne,persze,igazad van!: Semmi sem történne, ennek az EU tagsághoz valójában semmi köze sincsen, mármint a svájci munkavállalási engedélynek.
De az EU tagországokban dolgozókkal sem, feltéve ha legálisan dolgoznak ott.
Idegen szóval ugyanis rezidensek, magyarul "belföldi illetőségűek". Onnantól, hogy oda adóznak és hat hónapnál többet tartózkodnak ott ez megvalósul, papíron csak szentesítik. Ezt elvenni nem lehet (persze sok mindenre gondoltuk már, hogy nem lehet).

Globetrotter2014 2012.07.31. 19:30:46

@tucano: hát nem tudom. Eleve a munkaviszonyt HU uniós tagágára tekintettel kapták meg. Egy csomó jogalap (pl diplomák elismerése) megszűnne.

Lehet hogy az első munkaváltásnál már gondok lennének, mert nem rednelkezunénk az uniós szabadságjogokkal (tehát elénk kellene venni minden uniós munkavállalót, beleértve pl románokat. Arról nem is beszélve hogy ha egy határon túli magyar szlovák pályázik előttünk, akkor a magyar nyelvtudás beillesztése a munkaköri leírásba sem lenne elegendő érv arra hogy a prioritásban előttünk állók kiessenek...)

Világpolgár2012 2012.07.31. 19:50:58

@ZF2:

Szerintem némelyünknek ilyen esetben jutna eszébe, hogy más állampolgárságot is felvegyen a magyar mellé/helyett. Én eddig csak magyar útlevéllel rendelkeztem, saját választásból. Ha esetleg valami történne, akkor nem sokáig gondolkoznék és megkérvényezném a portugál és angol állampolgárságot is

hogyne,persze,igazad van! 2012.07.31. 19:56:37

@tucano: na ez egy korrekt valasz,koszonom.
De remelem,ez csak elvi kerdes marad ..

tucano 2012.07.31. 20:00:10

@ZF2: Onnantól, hogy rezidens vagy, tehát letelepedtél a munkahelyváltásnál teljesen lényegtelen, hogy magyar vagy-e vagy szuahéli. Az útlevélen kívül ugyanolyan jogaid vannak, mint a helyieknek, szavazhatsz az önkormányzatin, stb.
Ráadásul a személyek és szolgáltatások szabad áramlása nemcsak az EU, de az EFTA tagokra is érvényes, oda meg simán be lehet kerülni.
A később indulóknak persze szopacs lenne, de innen azt sem tartom lehetetlennek, hogy már töküres az ország, csak néhány Patyomkin falu maradt, hogy legyen mivel igazolni az EU pénzek felvételét.

tucano 2012.07.31. 20:05:50

@Világpolgár2012: Portugált négy év rezidencia vagy állandó lakcím után simán megkapod. Elvileg le kellene mondani a magyarról, de nem működik (nincs)a számítógépes rendszer, ezért nem foglalkoznak ilyen apróságokkal (tavaly segítettem intézni, onnan tudom). Amilyen hülye voltam, nem kértem helyben én is, pedig szerintem szó nélkül megadták volna, ha már ott voltam a hivatalban.

@hogyne,persze,igazad van!: nagyon szívesen, hivatásos letelepedő vagyok, most intézem magunknak az elmúlt négy éven belül az negyediket, összesen meg a hetediket:)

hogyne,persze,igazad van! 2012.07.31. 20:09:44

@tucano: :)En most Svajcban vok immar 1eve.
Jo szakmam van,amiben mindig talalok allast,es most egy jo cegnel dolgozom,tisztesseges fizetesert.(6000CHF)es jelenleg a "B" engedelyem van.
Szoval a te logikad szerint,ha lenne akarmi gebasz otthon (mint ahogy nem lesz) akkor velem semmi nem tortenne,ugyanugy elnek/dolgoznek tovabb mint eddig?

tucano 2012.07.31. 20:16:19

@hogyne,persze,igazad van!: Svájcban egészen biztosan semmi sem történne. Ugye a svájciak mesterei annak, hogyan kell megszabadulni a nem kívánt idegenektől, de az EU nem oszt nem szoroz svájci munkavállalási kérdésekben, lásd ugye a szigorítást. Ennek a kérdésnek Tilmir a szakértője, de szerintem ha lejár az 5 év, akkor szerezz egy C-t, ugye az felel meg annak, amit mondjuk egy EU tagországban jelenleg rögtön meg lehet kapni, tehát az állandó munkavállalási és tartózkodási engedélynek és aztán már csak azt a néhány évet kell megvárni a kitöltött 12-ig, hogy meglegyen az útlevél:)

Muscari 2012.07.31. 20:20:03

@Világpolgár2012: Mi valojaban csak az 5 pusz 1 ev leteltet varjuk, es mar kerelmezzuk is az allampolgarsagot. Szamunkra mar "valami tortent", nem akarunk visszamenni :)

hogyne,persze,igazad van! 2012.07.31. 20:20:36

@tucano: igen,nekem is pontosan ez a tervem!
Azert azt tudni kell,hogy Svajc csak azokat latja szivesen,akik dolgoznak!Mindent lehet,es minden jogot megkapsz ha eletvitelszeruen,folyamatosan dolgozol,fizetsz adot,es a fizetesedet ott koltod el..

hogyne,persze,igazad van! 2012.07.31. 20:26:39

@tucano: ja,varjal mar,megegyszer,talan nem voltam eleg vilagos.nekem most megvan a "B".Ez lejar mondjuk 4ev mulva.Mi van akkor,ha mondjuk 2ev mulva megszunik az eu tagsagunk,es az eu allampolgarsagom is,es lejar a B?
Szamomra az volna logikus,hogy automatikusan megkapod a "C"-t,illetve ha mar nem vagy eu-polgar,akkor egy ujabb "B"-t,es utana a "C"-t vagy az allampolgarsagot..
De szerintem semmi esetre sem vonnak meg a mar meglevo engedelyeket,es ha mar letelepedtel,megkapod a tovabbi engedelyeket is.
Bocsanat,ha ugyanazt tobbszor megkerdezem,de a buta embernek mint en tobbszor meg kell kerdezni,amit nem tud,hogy megertse.Tanulni nem szegyen!

tucano 2012.07.31. 20:36:10

@hogyne,persze,igazad van!: Az biztos, hogy a svájciak nem vonnak vissza semmit, nem szokásuk. Sőt túlságosan előzékenyek is ilyen ügyekben, persze mint mindig, ebben is nekik van igazuk. Tudomásom szerint (és vmit értek hozzá), ha lejár a B-d és van rendes munkád/szerződésed, pl. bérelt lakásod, fizeted az adókat és egyáltalán, akkor minden további nélkül megadják a C-t. Ugye olyan még nem történt, hogy valamelyik ország kilépett volna az EU-ból, tehát nincs rá precedens, hogy mi történne, de azt kizártnak tartom, hogy a svájciak ne legyenek következetesek ebben a kérdésben. Lásd a rengeteg koszovói bevándorlót illető svájci ügyintézést.
Nem Magyarország, ahol még szívatnak egy kicsit, csak hogy tudd, hogy nem is kell igazából a pénzed, meg a szakértelmed:)

hogyne,persze,igazad van! 2012.07.31. 20:44:33

@tucano: igen,kimondtad a varazsszot ,megkapod az engedelyt,HA!"van rendes munkád/szerződésed, pl. bérelt lakásod, fizeted az adókat és egyáltalán,"
Nos,velem pont ez a helyzet.Berelek lakast,fizetem a zadokat,nyugdij,tb,stb...Ja es persze mint mondtam,olyan szakmam van,amiben konnyu elhelyezkedni,es folyamatos a munkaviszonyom is.Szoval,koszonom a valaszt,es elnezest hogy zaklattalak titeket,de ha valamit nem tudok,kerdeznem kell.

Globetrotter2014 2012.07.31. 21:00:59

@tucano: ha uniós tagállamról beszélünk akkor szerintem kevered a dolgokat,. AMiket felsoroltál az uniós polgárként illet meg.

Tehát munkavállalási engedély nélkül pályázhatsz, azonos jogokkal mint a benszülöttek.

Ha nem lennél uniós polgár akkor először munkavállalási engedély kell. Ha pedig ez megvan akkor is hátrébb sorolhatnak mint a az adott vagy más EU tagállam polgárait.

Az EFTÁba simán bekerülni? Hát persze... :) Mikor is volt a legutóbi bővítés? :)

tucano 2012.07.31. 21:32:35

@ZF2: szerintem te kevered az időket:)Most megillet.
Ha már ott vagy, ha már dolgozol, ha már oda adózol, akkor rezidens vagy, tehát pont. Állandó munkavállalási és tartózkodási engedéllyel rendelkezel, tehát azonos jogaid vannak, mint egy bennszülöttnek. Ezen nem változtat, ha kilép az ország az unióból.
Ha azután indul neki valaki, hogy az ország kilép az EU-ból, akkor írtam is, hogy nem lesz annyira egyszerű, de csak nekik, aki már belföldinek számít, az tehet az egészre.
Az EFTA-ba bekerülni pont olyan fantazmagória, mint az EU-ból kikerülni...
Egyébként elég sok munkavállalásit intéztem harmadik országbelieknek több EU államba és egyáltalán nem nagy kunszt. Tehát ha nincs kifejezett tiltás és nem egy trógerről van szó, akkor eleget kell tenni a feltételeknek és kész. Ha egy brazilnak vagy angolainak sikerül, akkor egy magyarnak is.

S. Lala 2012.07.31. 22:03:06

@Határátkelő: szerintem a szerencse sokszor amellé áll, aki szorgalmas és kitartó. Az pedig, hogy valaki ennyire hangsúlyozza a szerencse szerepét, szerénységre és hálára is vall, amivel be lehet vonzani a további szerencsét:)

@belsohang: Hasonló tulajdonságokkal itthon is egész jól lehet boldogulni.:)) >>>Ha igazad lenne, sztem nem lenne ez a blog:)

Mindenkinek, aki szerint a bölcsészdiploma nem diploma: Az, és a tanári diplomával tanári állást is lehet kapni. Ezt azért tudom, mert nekem is sikerült, és más ismerőseimnek is :))) Persze, országa válogatja, hogy pontosan mekkora igény van rá.

Amúgy, ha valaki németül és angolul is tud, akkor nagyon jó esélye van az Unió kb. bármelyik országában irodai munkát kapni, pl. ügyfélszolgálaton. És van arra is példa az ismerőseim közt, hogy valaki német- angolosként bekerült egy ilyen céghez, alul kezdte, és el tudott kezdeni feljebb lépegetni. Van, akinek ez csak átmeneti, amíg nem talál a végzettségének megfelelő munkát, mert még tanulja a helyi nyelvet. Szóval, bölcsészek (főleg nyelvszakosok), nyugi, fel a fejjel, bátran előre!

Ja, és az Unióból nem tudnak minket kidobni, se kivezetni, népszavazást kell kezdeményezni, és nekünk magunknak kell megszavazni, hogyha magunk akarunk kilépni.

hogyne,persze,igazad van! 2012.07.31. 22:16:39

oo..az unios kilepesrol nem lehet nepszavazast kiirni .ha mar olyan okosnak probalod magadbeallitani,elobb utana kene nezni mielott butasagot irsz..

Megint szabad a gazda 2012.07.31. 22:17:32

@tucano: kb. egy hónapja voltam, akkor még voltak sokan, habár igaz, hogy jóval kevesebb autó volt /a forgalom kisebb volt...

Megint szabad a gazda 2012.07.31. 22:26:07

@S. Lala: ha eljön az "Adj Király katonát, ha nem adsz. akkor....", a népszavazás is rendben lesz, emiatt nem kell aggódni...

padlas 2012.07.31. 22:38:29

Az EU-s kilépés témakörhöz: uniós állampolgárként nem kötelező a letelepedési engedély meg a munkavállalási engedély, de attól még hogy nem kötelező, tudtommal még meg lehet szerezni. Magyarul ha egy külföldön dolgozó magyar állampolgár attól fél, hogy kilép Magyarország az unióból, folyamodjon munkavállalási és letelepedési engedélyhez. Simán megkapja mindkettőt, utána meg nem érdekes, hogy Magyarország kilép-e vagy sem, ha neki megvannak az engedélyei, nem eshet baja, nem?

ducky78 2012.07.31. 23:01:18

Nyelvszakos bolcsesz vagyok es mar a 3. EUs orszagban tanitok a diplomammal- amire egy emelt erettsegit szerzett ember nem lenne kepes. Egy korabbi kommentre reagalok ezzel a hozzaszolassal. Toled fugg hogy mire es hogyan hasznalod fel a megszerzett papirt, a lehetoseg mindig adott.

Világpolgár2012 2012.08.01. 00:37:11

@tucano:
Majd 15 év házzasság után is jár, csak még lusták voltunk elintézni, mondhatni a latin hozzáállás, hogy majd mindig holnap, itt nagyon megmutatkozik :) Nem szeretek semmilyen bürokráciával időt tölteni, hacsak nem muszály, de majd az idő eldönti, hogy muszály lesz-e.

Világpolgár2012 2012.08.01. 00:51:49

@Muscari:
Nekem szerencsére nincsenek rossz élményeim Magyarországgal kapcsolatban, nem azért nem élek otthon, de ha megnehezítenének az utazásokban/letelepedésben, annak nem örülnék.

tucano 2012.08.01. 00:57:53

@Világpolgár2012:
Lisszabonban király az ügyintézés EU polgároknak, no sor, bőrfotelok, kedves ügyintéző, stb. Passzió volt:)

Világpolgár2012 2012.08.01. 01:42:37

@tucano:
Remélem, azok a bőrfotelek még váratnak magukra egy darabig :) Szeretek a magyar útlevéllel utazni...

pappito · http://pappito.com 2012.08.01. 01:47:17

@Megmondó1: "Ezt azért mondom, mert a posztot végigolvasva tipikusnak vélem ezt a magyar "vándorutat", hogy az itthon diplomát szerzett ember tulakdonképpen trógernek megy el külföldre. Ebben nem is a munka megítélése a legnagyobb baj, hanem az, hogy ezekkel a munkákkal semmilyen szakmai fejlődés nem történik meg, csak a nyelvtudás csiszolódik"

hát lehet, hogy ez az euban igaz, de AU/NZ viszonylatban jóval kevésbé, egyrészt ide már bevándorolni is komplikáltabb, másrészt az álalam ismert példák azt mutatják, hogy itt az emberkék folytatják a szakmájukat amiben Mo-n dolgoztak. Aki villanyszerelő volt az itt is az, aki programozó az itt is az... legálisan ide nem lis lehet jönni mosogatónak, arra van itt már elég ember

hothead 2012.08.01. 06:28:24

@belsohang: lehet, hogy sok esetben ez igaz, de sok esetben sajnos nem. mo-n nem fizetik meg a szakmunkat, legyen szo akarmilyen profi szakemberrol.

hothead 2012.08.01. 06:34:16

@pappito: igen, ez az eu-ban igaz (lehet), de itt nem fogadnak trogereket (menekulteket) mo-rol, jonnek boven egyeb helyekrol. evrol evre szigorodnak a bevandorlas feltetelei. "Aki villanyszerelő volt az itt is az" lesz, ha vegigcsinalja a szukseges procedurat.

malvin.s.a 2012.08.01. 11:09:59

@ducky78: bocs, hogy kíváncsiskodom, de nem tudom megállni. Milyen nyelvet tanítasz? És hol? Csak mert én is nyelvszakos bölcsész vagyok (angol), és fontolgatom a külföldre költözést. Köszi!

ducky78 2012.08.01. 14:32:19

@malvin.s.a: angolos voltam, otthon 3 evig tanitottam, de mar 2 ev utan tudtam h Angliaba megyek. Pont akkor csatlakoztunk az EUhoz es en 2 honap mulva Londonban talaltam magam. Persze en is alulrol kezdtem, de az au pairkedest nem vallaltam be a posztolo altal leirt okok miatt. Londonban 4 evig tanitottam, nem angolt, hanem altalanos iskolai tanar voltam,( szepen megjartam itt is a szamarletrat...) a volt sulimtol kivalo referenciat kaptam, ami segitett hogy Brusszelben is tanarkent dolgozhassak,immar 1 eve. 'Csak ennyire 'futotta a bolcsesz diplomambol........

malvin.s.a 2012.08.02. 12:50:03

@ducky78: Gratulálok, ügyes vagy. Csak így tovább! Lehet, hogy én is belevágok :))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2012.08.02. 22:06:21

@hogyne,persze,igazad van!: @tucano:
Hogy én is beleszoljak a sväjci "vitäba". :-)
A B, az tartozkodäsi engedély, amiböl van olyan is ami NEM jogosit munkära. A C, az letelepedési engedély. Ezt MEG KELL KÉRNI, nem adjäk automatikusan! Magyar ällampolgäroknak hivatalosan 10 év megszakitäs nélküli Sväjcon belüli tartozkodäs utän lehet megkérni. Van olyan, aki 5év utän megkapta (5x kapott 1éves B-t, és van olyan, aki 12év utän sem kapta meg). Eldöntik, h megkaphatod-e, v sem.
Ha 5 éves B-d van és idöközben munkanélküli leszel, akkor a hosszabbitäsnäl ältaläban 1 évre hosszabitjäk meg. Ha 1éven belül munkät talälsz (hatärozatlan idejü szerzödéssel), akkor azzal bekocogsz a hivatalba és ujboli pénzkiperkäläs utän meghosszabitjäk 5évre. Erre is, mint mindenre van pl-és ellenpl is.
Mäjus 1-töl annyiban vältozott csak a helyzet, h ha vki bejön az orszäba és bejelentkezik, akkor nem kap automatikusan B-t, hanem "csak" L-t 3 honapra, amu un munkakeresési engedély. Ezt a 3 honap lejärta utän még toväbbi 3 honapra meg lehet hosszabitani. Ha 6 honap alatt nem talälsz munkät, akkor kifelé, ha talälsz, akkor a szerzödésednek megfelelöen hosszabitanak. Hatärozott idejü szerzödésnél addig ameddig a szerzödésed szol, hatärozatlan idejünél meg ha beleférsz a keretbe akkor B-t kapsz 5évre, ha nem férsz bele a keretbe, akkor L hosszabitäs van. (Az L-t elméletileg max 12 honapra adjäk, és max 1x 12 honapra lehet meghosszabitani, de mint mindenre elle is tudok ellenpéldät mondani. :-) )
Én hivatalosan vagyok itt, immäron több, mint 10 éve. Mivel volt egy 3honapos megszakitäs, ezért nem kérhetem meg a C-t. (Vagyis de, csak nem biztos, h megadjäk. ) A tartozkodäsi engedélyem 2016-ig szol, de ha akarnäm akkor 2013-ban beadhatnäm a C-re a kérelmet.

tucano 2012.08.03. 01:09:09

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): köszi, ez nagyon érdekes. Ami nem világos, hogy eleve 3 hónapig lehet benn tartózkodni, arra minek az "L"? Illetve lehet mondjuk 3 hónapig lébecolni, aztán L, aztán arra hosszabbítást kérni, megint három hónapra, tehát összesen 9 hónapot kihúzni? Vagy munkakereséshez be kell jelentkezni? Nekem ezzel nagy szerencsém van, egy sor svájci cégnek négerkedek, sose kellett engedélyeket kérni, mondjuk nem is ott élek:)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2012.08.03. 21:47:10

@tucano:
Megprobälom "érthetöen" és remélhetöleg nem belebonyolodva leirni. :-)
Szoval, mint Eu-s, schengeni övezetes stb. ällampolgär jogosult vagy 3honapig az orszägban tartozkodni, de nem vällalhatsz munkät. Ott laksz, ahol "akarsz", egészségbiztositäst nem kell itt fizetned. Mivel tulajdonképpen nagyon nincs ellenörzés, ezért ez a 3 honap fexibilis. :-)
Hacsak nincs sogor-koma-jobarät, vagy 1zsäk pénz ez egy kicsit huzos.
Ha van is sogor-koma-jobarät ahhoz, h näla tartozkodjäl elméletileg a föbérlönek bele kell egyeznie. (Ha pl vkinél "ingyen" laksz, és meglät vki, h te ott pl. segitesz a mosäsban, v fözöl, takaritasz stb és fölnyom, akkor mindketten megüthetitek a bokätokat, mert ez munkavégzésnek szämit, függetlenül attol, h te kapsz-e érte pénzt, és adot, nyugdijjärulékot stb kell utäna fizetni!)
A mäsik, h az összes (online) jelentkezésnél van egy olyan kérdés, h engedély tipusa (persze ezt mellékelni is kell)... ha mär van egy L-ed, akkor az föltételezi, h van "rendes" tartozkodäsi helyed. Vannak olyan munkahelyek, ahol egyszerüen nem foglalkoztatnak B alatt, és amugy fogalmuk sincs, h az L-t ät lehet vältoztatni B-re...
Ha van tartozkodäsi / munkakeresési engedélyed (ez igy bele is van irva), akkor viszont kell lennie egy hivatalos cimnek, ahovä a hatosäg is megengedi, h bejelentkezz ( nem engedélyezik pl az 5-en vannak egy 2szobäs lakäsba bejelentve-t), és ami a huzosabb: kell lennie itteni egészségbiztositäsodnak az engedélyedben megadott beutazäsi naptol fogva. (vagyis, a beutazäsi nap honapjänak elejétöl fogva)
Szoval lehet probälkozni engedély nélkül is, de még engedéllyel is huzos, ha nincs pl semmilyen szakmäd.
Remélem érthetö volt! :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása