oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2023. február 05. 17:51,  Az igazi Mexikó, a komfortzónán túl 148 komment

2023. február 05. 17:51 Határátkelő

Az igazi Mexikó, a komfortzónán túl

A latin-amerikai ország sokunk (nem is nagyon titkolt) vágya. Nem feltétlenül ott élni, de meglátogatni mindenképpen. A csodálatos történelem, a kultúra, a gasztronómia mind komoly vonzerő (a szervezett bűnözés nyilván kevésbé). Mexikóhoz persze kell egy nagy levegővétel, mindig érdekes hát, amikor valaki kilép a komfortzónájából és nekiindul – nem a tipikus turistamódon, miként most Daniék. Ha minden jól megy, egy sorozat első része következik.

ci_m_2.jpeg

„Három év után újra útra kelünk, ezúttal a kukorica, a hüvelyesek, kabakosok, paprika, paradicsom és meszkalin őshazájába. Ahol az olmékok, aztékok és maják uralkodtak évszázadokkal, ezredekkel azelőtt, mielőtt a spanyol „hódítók” betették volna a lábukat e földre, a mai Mexikóba.

Ezzel erőteljesen kiugrunk a komfortzónánkból, egyrészt semmit sem tud(t)unk az országról, spanyolul sem beszél(t)ünk egy szót sem, és az amerikai kontinens csaknem szűz terület volt számunkra. Az elmúlt három hónap intenzív nyelvtanulással, meg alapos kutatómunkával telt.

Ha valaki egy olyan írásokra vágyik, ahol a fehér homokos tengerparton mojitoszürcsölésé-fetrengésé és türkizkék tengerben pucsításé a főszerep, az csalódni fog.

Mi megpróbáljuk megkeresni a maradék igazi Mexikót, ahol még nem lelhető fel az amerikanizálódás, anélkül, hogy közel merészkednénk hírhedtebb környékekhez. Hogy ez sikerül-e helyismeret, nyelvtudás és idegenvezető nélkül, az majd kiderül.

Első állomásunk Mexikóváros, ahol agglomerációkkal együtt 22 millióan laknak. Rendkívül kontrasztos egy hely, a multimilliárdos kerületektől (mint Polanco) a leghírhedtebb nyomornegyedig (Neza) minden van. Érdekes egyébként, hogy a legrosszabb nyomornegyedeket Brazilía, India és Mexikó mellett Szlovákiában (!!!!) találjuk a világon.

Első benyomások

Nagy... Nagyon nagy... Még nagyobb... Mexikóváros!

ke_p1.jpeg

Kilátás a Torre Latinoamericano-ból a Művészetek Palotájára (Palacio de la Bellas Artes).

ke_p2.jpg

Háttérben a Torre Latinoamericano. A torony sokáig a legmagasabb épület volt Amerika „közepén”, és olyan speciális technológiával építették,.hogy semmilyen földrengésben nem dőlhet össze (vhogy együtt mozog a talajvízzel is), szemben az összes többi épülettel. A 80-as években egy földrengés során egy fél kerület is összedőlt.

A toronyból minden irányban, amíg a szem ellát a szmogtól, csak Mexikóváros, meg a környező vulkánok láthatóak.

Ezt a hatalmas metropoliszt egy tóra építették, miután lerombolták a maradék, addigi várost, Tenochtitlánt. Ennek és a viszonylag gyakori szeizmikus aktivitásnak köszönhetően a tornyon kívül az összes épület meg van dőlve, rogyva. A képeket szándékosan nem egyenesítettem ki, mert tényleg ilyen a valóságban.

A mi szobánk padlója is lejt, az ablakkeretbe pedig beszorult az ablak, egy állandó rést képezve ezzel, de kinyitni sem lehet,így hamar értesülünk a kinti történésekről, erre robogó járművekről, és a szagokról is. Valamint a hajnali 7 fokról :-). Tengerszint felett 2200 m-rel vagyunk, hiába a szubtrópusi klíma, csak nappal van kellemes meleg.

Az első napon 9 km-t gyalogoltunk, hátha fent maradunk sokáig a 7 óra időeltolódás ellenére is (17:30-ig sikerült). A Centro Historico-ban vagyunk (történelmi belváros).

Itt sok mindent megtapasztalhat az ember, vannak utcai árusok, mini kínai negyed (nem láttam még eddig aztékot gőzgombócot főzni :-)), szakik utcája, ahol mindennemű gépet megjavítanak. Mellette múzeumok, zenészek, mutatványosok, izgalmas és kevésbé izgalmas épületek.

A Zocálón, mely egyfajta főtérnek is nevezhető, helyezkedik el az Újvilág legrégebbi (500 éve kezdték el építeni!) katedrálisa is. Ez itt csak a bejárat.

ke_p6.jpg

És igen, ez is meg van süllyedve. Belülről teljesen olyan, mint egy magyar katolikus templom, nagyban.

ke_p7.jpg

Háttérben balra a katedrális, mellette a főtér (Zocálo) a Nemzeti Palotával (Palacio Nacional).

Azon a téren lehet áldást kérni díszmajába öltözött ál(?)-majáktól, megvenni a szuveníreket, csodálkozni a legfurább öltözetű népeken, Itt bármit fel lehet venni magadra, és bárminek elfogadnak. A legfeltűnőbben (értsd: neccharisnya) öltözött nők legtöbbje „férfi”.

A hosszú séta alatt egy valami hamar világossá vált: habár kaotikus, de tisztább e város,.mint pl. Bangkok. Nincs lépten-nyomon orrfacsaró bűz. Ettünk ma quesadillast, meg tacót, mindkét étel kukoricalepényes, húsos-szószos helyi jellegzetesség.

Nem voltunk oda tőle, de rossz sem volt. És így estére megmondhatom, rosszul sem lettünk tőlük. Pedig még 1,5 liter ananász-shake-et is ittunk rá, meg karamellás sütit.

Árak

Az árak kb. fele-harmada annyi az egyszerű ételeknek, mint otthon. Taco szalmapityókával 600 Ft, 1,5 l hígabb shake 600 Ft, 5 db sütike 500 Ft. A sör drága, 400 Ft alatt boltban sem láttunk. Elfogadható szállások 8-10 ezer forintnál kezdődnek. A „legkedvesebb” bankautomaták (Citibanamex, HSBC, Banjercito) 80 000 Ft levételnél kb. 570 forintra vesznek le 

Az egyetlen dolog,.ami kissé beárnyékola az ittlétünk első napját, hogy délelőtt óta nem volt víz a szálláson (Hom Balderas a neve), ami a tisztálkodás szempontjából kellemetlen volt. Állítólag az ilyesmi teljesen normális itt, Mexikóban.

A tulajdonos Jessica, a megtermett mesztic mamacita, sűrű elnézést kért, majd elmagyarázta, hogy legfeljebb holnap lesz víz. A szegényes spanyolommal nem értek mindent, de azt igen, hogy a rötyit legalább le lehet borítani egy vödör vízzel, melyet érdekes módon egy fali csapról lehet megtölteni. De akkor miért nincs a házban víz?!

A válasz hajnali egykor egy hatalmas lajtoskocsi képében érkezik, ami 5 percen át prüszkölve-sípolva betolat a ház elé, majd a sofőr egy óriási műanyag tömlőt felhúz a villanyvezetékeken, meg ablakrácsunkon át, fel a tetőre, hogy valszeg egy tartályra csatlakoztatva, egy még hangosabb kompresszorral 20 percen keresztül felpumpálja a vizet. Rég örültem már ekkora hangzavarnak az éjszaka közepén. Hálisten ezután relatíve csönd lett, az ágy pedig baromi kényelmes.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Mexikó

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8218041990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodabogár 2023.02.05. 19:11:51

Végre egy olyan helyről szól a poszt amit nem ismerek. Köszönet, öröm olvasni!

littke 2023.02.05. 20:35:27

Ja jártunk Mexicoban, egyszer San Miguel Allende Allende, és Guanajuato-ban, egyszer meg amiről most írsz a fővárosban. Egy-egy hetet.Melegen ajánlandó, nem drága, nagyszerű a koszt, sok a látnivaló, érdekes a történelem, beleértve a spanyolok előttit.

Csodabogár 2023.02.05. 23:22:06

@littke: Még mindig várom a svájci beszámolót!:-)

Arthamyr 2023.02.06. 08:37:21

Véleményem szerint attól, hogy valaki kilép a komfortzónájából és nekiindul – nem a tipikus turistamódon, attól az még turizmus marad (a "komfortzónából kilépés" is érdekes, a komfortzónából nem lép ki senki, csak kényszer hatására, ha nincs kényszer, akkor az még nincs annyira a komfortzónán kívül - itt meg simán benne van, hogy ez sok szempontból jobban a komfortzónában van, mint a megelőző állapot). Elsődlegesen kikapcsolódni, kilépni a hétköznapokból, a helyet megnézni, élvezni, felfedezni megy, viszonylag rövid időre, amik egy turista jellemzői. Nem pl. dolgozni, hosszú távra letelepedni, egy párkapcsolat miatt költözik máshova stb.
Turizmus, még akkor is, ha nem a legtipikusabb.

dikusz. 2023.02.06. 15:36:16

Jó kis poszt, jöhet a sorozat többi része!

Csak egyet nem értek, miért kellett itt a kassai nyomornegyedet kiemelve megemlíteni?

littke 2023.02.06. 16:10:27

@Csodabogár: Yesssmadam. Egy hete elküldtem a Határátkelőnek. Remélhetően hamarosan felteszik.

Csodabogár 2023.02.06. 19:31:48

@dikusz.: Mert azt látta és csak ahhoz tudja hasonlítani. Kb. 50 éve jártam Kassán, csak a dómra emlékszem. Na ez is megérne egy mesét, hogy hogyan tudtunk akkoriban Pestről Kassára utazni.:-( Elképzelni se tudod, az biztos.

dikusz. 2023.02.06. 22:11:45

@Csodabogár: Ez igaz, mégis furcsa volt nekem, miért tartotta fontosnak megemlíteni több felkiáltójellel Szlovákiát, mintha ott nem lehetne.

Érdekelne, hogy utaztál Kassára, bizonyára kalandos volt...

Voltam Kassán, de csak átutaztunk a városon. A Magas-Tátrába mentünk túrázni egy tündéri, idősebb túratársnőmmel. Nagy szerencsém volt, mert évtizedek óta járta a Tátrát a barátnőjével, de akkor nem tudott elmenni vele, és engem hívott el szerencsére.
2005-ben voltunk kint. Az előző évben tarolta le a Tátrának azt a részét az Emma nevű orkán, iszonyú pusztítást végezve. Amikor a Magisztrálén túráztunk, megálltunk, és a kilátást csodáltam. Amikor mutattam, nézd, ott egy város, milyen jól látni, elsírta magát, és azt mondta, azért látod, mert egy éve még az erdő takarta a kilátást.

2023.02.06. 23:01:12

@dikusz.: magas Tátra

Ebben az időben volt egy utunk a magas tatraba. Pont egy héttel az orkán előtt is ott voltam, stary smokovec-ben laktunk, csorba tó, tutajozas a dunajec folyón, Késmárk Zakopane, szepesség.

Két héttel az orkán után is ott voltam, elfacsarodott a szívem mit tudott az orkán percek alatt szinte sebészi pontossággal elvégezni.
Fentről en is átéltem amit te, le lehetett látni poprad városait, ahol azelőtt csak erdő volt. Érdekes módon a nem tű levelű fák állva maradtak. 2014 évben is volt egy orkán a Zsófia de ez messze nem okozott akkora kárt, itt főleg a friss telepítések karosodtak.

2023.02.06. 23:10:58

@littke: “ Egy hete elküldtem a Határátkelőnek. Remélhetően hamarosan felteszik”

Erre én is nagyon kíváncsi vagyok, egy másik aspektusból látni az országot. Én is küldtem, egy poszt Norvégia, egy Olaszország és egy USA. Zsuzsi téli csoda útja, plusz mehiko, hajaj lesz itt mit olvasni:-)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.06. 23:21:45

@Mr.Tellinghovon: El leszunk latva posztokkal egy jo idore...ahogy latom, kb 4-500 komment utan jon mindig egy ujabb poszt, szoval hajra, kommenteljetek :)))

Itt van egy tema (bocs, kicsit OFF es angolul). Ahogy az interjubol latszik, Kanada Kina utjara lepett, es "atnevelo" kepzesre akarja kenyszeriteni azokat, akik nem ertenek egyet a mainstream velemenyekkel. (Jordan Peterson vs. kanadai "experts")
www.youtube.com/watch?v=aLH8UwKG9Qs

2023.02.07. 08:55:14

@Zsuzsi65:

Jó a mem. De az egész olyan nevetséges, mindenki a másikat figyeli? Van meg a mai világban titok?

2023.02.07. 09:17:08

@Zsuzsi65:

Mondjuk kanadának van tapasztalata az át neveléssel, hacsak az indigene őslakosságra gondolunk. Tényleg hajmeresztő amit nap mint látsz, hallasz a világ történéseirol.

2023.02.07. 10:09:33

@Zsuzsi65:

Megvan a svájci válasz a kém ballonra
postimg.cc/N59Q8fQm

blek kat 2023.02.07. 17:48:21

@Mr.Tellinghovon: amit kanada művelt az matyóhimzés az amerikai népirtáshoz képest.

Ott is voltak átnevelő iskolák bőven..

2023.02.07. 21:43:51

@dikusz.: Ez mikori fotó?

A mappában 2005 jelzésű

Ezek 2003
ibb.co/SnNq0V5
ibb.co/DgdHFQQ
ibb.co/TmmNVxx
ibb.co/W2nw2H1

dikusz. 2023.02.07. 22:32:16

@Mr.Tellinghovon: Nagyon szép képek!

Amikor mi voltunk kint, nem így nézett ki. Kidőlt fák, leomlott, járhatatlan turistautak, stb.

Elmesélnék a változatosság kedvéért egy igen vidám történetet a túracsapatunk életéből. Többször voltak a Magas-Tátrában túrázni nyáron 10-12 napot. Valami okból én nem tartottam velük, már sajnálom.
Egyik alkalommal a Kriván volt a cél. Nem mondhatni könnyűnek, van szintemelkedés rendesen. Mire felértek a csúcsra, nagyon kifáradtak.
Egy pihent agyú túratársunk ekkor elővette a fehér botját, a sötét szemüvegét (baleset miatt valóban komolyan sérült a látása, látótérkiesése lett, rokkantosították), és elkezdett hadonászni a fehér bottal, azt kiabálva a cca 2500 méter magas Krivánon, hogy "Kde elektricska? Kde elektricska?" Erre kitört az általános, nemzeteket összefogó parttalan röhögés. Mesélték, hogy egy lengyel srác annyira nevetett(finoman szólva), hogy kiesett a kezéből a fényképezőgépe...:))) Akárhányszor felemlegetjük, nagy sikere van a történetnek.

2023.02.07. 22:34:04

@dikusz.: “ mégis furcsa volt nekem, miért tartotta fontosnak megemlíteni több felkiáltójellel Szlovákiát, mintha ott nem lehetne”

Van a szepessegben is egy falu, a látvány vetekszik egy indiai slums- el. A helyi idegenvezetonk vitt el oda, megmutatni, hogy ilyen is van Európa közepén.

2023.02.07. 22:46:08

@dikusz.: jó sztori lehetett, ilyen könnyű a népek közötti kapcsolat, a nevetés hasznos dolog.

Régen meg cseh szerelvények voltak most már modern svájci. Jobban szerettem a Fogaskerekűt a köznyelvben általában csak Zubačkának hívják

dikusz. 2023.02.07. 23:15:13

@Mr.Tellinghovon: Azt gondolom -javíts ki, ha tévedek-, hogy Európának nem csak a közepén, és nem csak Kelet-Európában vannak ilyen borzalmas körülmények, legfeljebb nem mutogatják. Ezért nem értettem, miért éppen Szlovákiát emelték ki.

Mi 2004-ben Belgrádban, a folyóparton láttunk olyan tákolt kunyhókat, mint amilyenek Indiában vannak.

2023.02.07. 23:43:01

@dikusz.:

Van persze mindenhol, én is csak azért írtam közép Európát mert az idegenvezető magán kívül volt, és csak ezt ismételgette “ hogy lehet ilyen közép Európában

fhdgy 2023.02.08. 08:54:11

@Mr.Tellinghovon: Szoktam olvasni felvidéki magyar portálokat.

Pár évvel ezelőtt, nem emlékszem pontosan, hogy mikor, elég sokat írtak Kassai cigány telepről.

Olyan állapotok voltak, hogy kőfallal kerítették körbe a telepet.

Aztán, ahogy lenni szokott, hatalmas publicitása lett a dolognak.

2023.02.08. 10:31:33

@fhdgy:

Sok ilyen helyet láttam, az egyik legmegdöbbentőbb dél Afrika Fokváros volt, pedig akkora túl voltam Haitin.
ibb.co/HCDkS9h
ibb.co/rcb5BTP
ibb.co/KqtRkDy

fhdgy 2023.02.08. 10:52:18

@Mr.Tellinghovon: nem tudom, hogy Te hogyan írsz választ, de látszólag minden rendben van és mégsem lehet rákattintással kideríteni, hogy melyik hozzászólásra válaszoltál. Pl. @fhdgy: nem mutat sehova!

fhdgy 2023.02.08. 10:55:24

@Mr.Tellinghovon: nem biztos, hogy nálad a hiba. Nagyon sztohasztikusan viselkedik. Ha türelmes vagyok és próbálgatom, akkor egyszer egyszer működik.

fhdgy 2023.02.08. 10:58:07

@Mr.Tellinghovon: én Delhiben akadtam ki.

Most meg azon, hogy a Delhiben szöveget automatikusan átírta Felhőben-re.

2023.02.08. 11:16:57

@fhdgy:

Amennyiben a közvetlen elozore válaszolok, akkor hivatkozás nélkül máskor bemásolom azt amire reagálok. Nem mindig sikerül, rendszer néha másképp gondolja:-)))

Indiában nem voltam, Afrika elég volt. Érdekes módon voltam dominikaban is pedernales-ban, ott is badog viskókban élnek, ennek ellenére igényesek magukkal szemben. Szombat este a ünnepi összejövetelen, meg annyira hófehér ruhákat sehol nem láttam, mint ott. És mindenki, kora reggel is jókedvű! Úgy látszik a jóléti társadalomnak megvannak a negatív oldalai, itt panaszkodassal kezdődik a nap.

Golf2 2023.02.08. 13:41:11

Off.A magyar minimálbérnél(578Eur) csak egy alacsonyabb van az unióban,a bolgár...
Tolvajok.

Golf2 2023.02.08. 13:51:39

Digitális font meghonosításáról kezdett nyilvános konzultációt kedden a Bank of England és a brit pénzügyminisztérium.
Digitális pénztárcában lesz...

2023.02.08. 22:02:21

A Gréta club növekvő pályán van

postimg.cc/Dm5gtq64

2023.02.09. 09:03:58

@Zsuzsi65:

Ma olvastam egy jó idézetet: Shakespeare ezt úgy fogalmazta meg: „A pokol üres, mert minden ördög a felszínen van.”

P.Elliot 2023.02.10. 02:15:38

Nem sok idom van, csak beneztem nehany szora, nincs nagy mozgas ahogy latom.

Mexico Cityben en is voltam meg az osidokben, nem jegyeztem fel az utazast akkor igy csak nemi emlek kepem van rola.
Az Easther Airline-nal utaztunk, mar regen megszuntek azok a gepek, emlekszem ugy razkodott a talpam alatt az egesz koceraj hogy azt hittem szetesik de nagyon szorakoztatonak talaltam.

Azt mar kevesbe hogy az ebed steak volt es ahogy felvagtam veres volt, meg a zoldbabot is bekente, nem tudtam megenni, a ferjeme nem, szoval kifogtam hogy nem sult rendesen at.

Leszallas utan derult ki hogy a ferjem borondjet, benne minden cuccaval tovabbvitte a gep Acapulcoba, elfelejtettek leszedni, csak masnap delutan hoztak utanunk a hotelbe mikor a gep visszafordult.

A hotelunk nagyon szep volt, ott ettunk reggelit es vacsorat, ebedelni a varosban ahol kedvunk volt.
Az elso vacsora olyan finom volt, valami disznokarajszeru valami eszmeletlenul finom szoszban, eros mint a nyavaja, minden aldott este azt kertem mert annyira finom volt.

Ami megragadott nagyon, az elso reggel a hotel elotti teren abban a finom korai gyenge napsutesben a palmafak.

Nem tudom milyen fajta, a torzse rucskos, csak az egyharmadat tudtam atolelni es elkepesztoen magas volt.
Ilyen fajta volt Olaszorszagban is de ilyen vastag es ilyen magas veletlenul sem.

Bejartunk minden turista nevezetessegetr, nagyon jol ereztuk magunkat.

Az elso reggel mivel a ferjem borondje Acapulcoban vakaciozott , lement az utcara hogy borotvat keritsen valahol hogy legalabb meg tudjon borotvalkozni es ugy jott vissza hogy fuldoklott a nevetestol de nem arulta el hogy miert , maga utan huzott hogy ezt latnod kell!

A hotelhez ha nem is olyan kozel volt egy foutca/ ez lehetett vagy 1990-ben /, vegig uzletecskek es ettermek!

A helyieknek gondolom, ilyen kis csak roloval ellatott kis nehany meteres kis ettermek vagy inkabb etetohelyek. Volt bennuk egy koszos tuzhelyszeru valami azon gozolgo fazekak, tanyerok felhalmozva egy hosszu asztalon, a vegen egy mosogatodezsa/ nem folyoviz am/, abba dugtak a vendeg hasznalt tanyerjat, leoblitettek , a viz olyan koszos volt hogy ha valaki meseli, nem hiszem el.

Az asztalnal, jobban mondva pultnal allva ettek az emberek, a fazekbol kimertek az etelt ott ettek meg, utana ment a mosogatoba a tanyer.

Nemcsak szegeny emberek ettek ott hanem sok irodas, ing, normal nadrag es cipo...
Vegig az egesz soron ilyenek voltak, mas es mas eteleket foztek, iszonyu koszos volt, nagyon nem mertunk nevetni hogy nehogy beguruljanak de oriasi volt.

Egyebkent meg is akartak egyszer verni, illetve alig tudtuk megmagyarazni hogy csak fotozni akartuk az oriaskigyot amit egy ferfi mutogatott egy parkban az embereknek, igazabol ferfiaknak es valami feher port arult a kigyo neveben , a ferjemnek is mutogatta, hogy milyen eros lesz tole az agyban, hehehe....

Feltetelezem hogy ezek a borzalmas kis kifozdek/ a kozpontban!/ eltuntek.....
Egyebkent nagyon jol ereztuk magunkat, jokat ettunk, rengeteg mindent lattunk....
Jott velunk egy masfajta emlek is, mivel kiprobaltuk a gyumolcsoket, vettunk egy olyat is aminek a neve guyabarana vagy valami hasonlo neve volt, rucskos zold gyumolcs, a magok kinnt logtak rajta, jobban mondva beagyazva kivulrol a gyumolcsbe.
Itthon vettem eszre hogy a cucainkba keveredett egy mag, el is ultettem, szep kis szobanoveny facska lett belole, sosem termett, 15 evet elt es a levelenek kulonos furcsa finom szaga volt.....
Mindig igertem neki hogy leviszem Floridaba es elultetem valahol hogy eljen szabadon kedvere de tul nagy lett leszallitani...

P.Elliot 2023.02.11. 02:36:23

@Golf2: Az volt.
Minden utazas szep azert!

SzZoole 2023.02.11. 12:33:32

@Golf2: ez neked, is, biztos tecceni fog :-))

youtu.be/hoRMpomi93k

Dammiel 2023.02.11. 14:45:04

Sziasztok! Én írram a posztot. Köszönöm a kedves észrevételeket. Nos, azért írtam be Kassát, mert találtam egy magyar cikket, amikor hírhedt nyomornegyedek után kutattam, és a mérete miatt vontam párhuzamot a többivel. A komfortzónánkból pedig azért "léptünk ki", mert eddig szinte csak DK-Ázsiában jártunk sokat (ld.rizsszem.blog.hu), ott mozgunk otthonosabban, és Mexikóról semmit nem tudtunk, ráadásul három éve nem voltunk sehol. De kinek mi a komfortzóna, kedves Arthamyr úr.

Dammiel 2023.02.11. 15:07:46

@Arthamyr: Szia, én írtam a posztot. Nekem már az is komfortzóna-elhagyás, hogy 11 órát ültem repülőn, meg éjszakánként 4 fokban fagyoskodtam az ágyban Mexikóvárosban. Mindenkinek mást jelent a komfortzóna, én is tiszteletben tartom a tiédet (is).

nyuszigonosz 2023.02.11. 17:16:39

@Dammiel:

Szia! A poszt nagyon jó, nekem tetszik.

Dammiel 2023.02.11. 18:01:28

@nyuszigonosz: Szia! Köszönöm szépen.

2023.02.11. 21:32:01

@Dammiel: “ Mindenkinek mást jelent a komfortzóna”

Így igaz, különbözőek vagyunk, van olyan is amikor nem is akarjak elhagyni a megszokottat. Ti Ázsia után egy teljesen eltérő országot választottatok.
Eszembe jutott az angyalok városában történt epizód , az immigration Officer kérdezte, honnan jössz? Mondom Európából, kérdezte mennyit repültél? Úgy 15 óra - nincs olyan dolog a világon amiért én ennyit repülnek! Utazott már merre járt?? Floridában, jött a válasz.

Szóval a komfort zóna megítélésében, ahogy irod fentebb, igazad van, de 11 óra repülés és négy óra emliteseben bizonyosan nem.

Avval együtt érdekes poszt, Koszonom, és várom a folytatást.

Én csak cancun-ig jutottam, de meg Argentína a bakanclistan van

2023.02.11. 22:00:23

@Zsuzsi65:

Ma lapozgattam és ez a fotó szembejött velem

ibb.co/kJWspyk

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.11. 22:25:25

@Mr.Tellinghovon: haha, igen, ez is Kevin Sorbo :) azota mar mas karaktereket alakit, es masok a celjai...
www.youtube.com/watch?v=AkY_rumcdt0

P.Elliot 2023.02.12. 02:15:08

@Dammiel: Nagyonis jo poszt!

Nagyon jo fotok, irjal meg.
A piszkalodokkal ne torodj....

Arthamyr 2023.02.12. 06:38:00

@Dammiel: Igen, ezek a legtöbb embernek kívül vannak a komfortzónáján. Viszont ezek átmeneti, nem hosszú ideig tartó, ideiglenes állapotok, amit önként vállalnak, hogy utána/érte/segítségével valami olyan következhessen, ami már az illetőnek kellemes (nektek Mexikó), és összességében a dolog megéri/jó.

fhdgy 2023.02.12. 11:39:34

@Dammiel: A képek saját felvételek?

Dammiel 2023.02.12. 13:22:47

@fhdgy: igen, saját képek! Ha esetleg nem azok, azt mindig oda (kellene) írni a szerzői jogok miatt.

dikusz. 2023.02.12. 13:52:22

@Dammiel: Szia! Köszönöm a választ, én voltam az, aki belekötöttem abba, hogy miért pont Szlovákiát emlegetted.

dikusz. 2023.02.12. 14:04:49

@Mr.Tellinghovon: " Úgy 15 óra - nincs olyan dolog a világon amiért én ennyit repülnek!"

A Rockenbauer Dél-Dunántúli-kéktúra egyik szakaszát jártuk be.
Az egyik faluban megkérdezte egy asszony, honnan jöttünk. Mondtuk, budapestiek vagyunk, és a szabinkat azzal töltjük, hogy két héten keresztül gyalog járjuk erdőt-mezőt. Erre azt mondta, ő még a szomszédasszonyhoz is biciklivel megy, nem még többszáz km-t gyalogol. Mindenesetre mi jót fetrengtünk a válaszán, azóta is emlegetjük.:)))

Dammiel 2023.02.12. 14:22:25

@P.Elliot: Köszönöm! Ja, már megszoktam, h nem bírják ki a renitensek! :-))))

Dammiel 2023.02.12. 14:24:29

@Golf2: örülök, hogy tetszenek a képek.

Dammiel 2023.02.12. 14:28:49

@Mr.Tellinghovon: @nyuszigonosz: @P.Elliot: @dikusz.: @fhdgy: @Arthamyr: és a többiek, akit esetleg érdekel, a kukoricaszem.blog.hu -n van már fent újabb poszt.

nyuszigonosz 2023.02.12. 19:22:47

@Dammiel: Köszönöm.
Klassz képek és jó volt olvasni is, érdekes.

2023.02.12. 20:51:17

Ki ismeri az építő tábor fogalmat?
ibb.co/ggp8B5L
De szép idő is volt, a tiszta levegőn gyümölcsökkel korbeveve, csak evara és az aljára kell vigyázni.

Drága nagyanyám mondta, mikor megtudta hogy táborba megyek: drága gyerököm jól jegyezd meg: soha ne menj be a déli-ig szállj ki Kelenföldön.

2023.02.12. 20:52:15

Evara és az almára

2023.02.12. 21:00:15

@Zsuzsi65:
Ma olvastam kevin sorbo-tol:

“ Édesanyám sok éven át dolgozott 70-es, 80-as vagy 90-es éveikben járó, halálos állapotú betegekkel, akik egész életükben agnosztikusok vagy ateisták voltak. De amikor megtudták, hogy keresztény, és rájöttek, hogy a halál ajtajában állnak, kérdezősködni kezdtek. És imát kértek tőle." Remélve evvel, hogy nem ez a vége

Nem mindenki, de a legtöbben azt kívánják, bárcsak ne lenne vége – emlékszik vissza Kevin Sorbo. Nem akarok senkit meggyőzni.
"Vannak ateisták barátaim, és azt mondom nekik: 'Nézd, ha tévedek, nem veszítek semmit. De ha nem..."

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.12. 21:07:35

@Mr.Tellinghovon: gimnazista korunkban coltunk epitotabprban...altalaban a Kiskunsagon, mezogazdasagi munkan (epitettuk a szocializmust ingyen munkaval, haha)
Egyik evben sargabarackot kellett szednunk. Hogy minel gyorsabban vegezzunk a kijelolt munkaval, a zold barackot is szedtuk termeszetesen, hogy hamarabb teljenek a ladak. Arra emlekszem, ahogy a tsz felugyelo jart korbe, es mondogatta "ne kopogjon az a barack" (mert hallotta, ahogy a zold barackot dobaljuk a vodorbe, amibe szedtuk :))

2023.02.12. 21:12:28

@Zsuzsi65:
Igen a gyümölcs szedés másodlagos szempont volt. Sátorban aludni, pocsék ennivaló mellett, de kiszabadulva mienk volt a világ.
És lehetett kommunikációs készséget is a gyengébb nemmel gyakorolni:-)))

2023.02.12. 21:14:04

@Zsuzsi65: “ epitettuk a szocializmust ingyen munkaval, haha”

Meg a kommunista szombattal:-))) de ez sem mentette meg a szethullastol

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.12. 21:42:51

@Mr.Tellinghovon: Mi mar a korszak vege fele voltunk, szoval szerencsere nem satorban aludtunk :)
Emlekszem, egyszer Hobo Blues koncert volt valahol a kornyeken, es mi, vegzosok "lazado modon" nem fogadtunk szot a tabor vezetesnek, es nem ertunk vissza takarodo idejere, ezert buntetesbol hazakuldtek minket a taborbol par nappal a turnus vege elott. Ahogy mondtak nekunk "peldat kellett statualni a fiatalabbak elott :))(bar hallgatolagosan nem igazan bantak, amit csinaltunk)
A szuleim elegge csodalkoztak, leven hogy en amolyan "jo kislany" voltam altalaban...hat, mit tesz a "peer pressure", meg egy helyes fiu, akivel egyutt akartam menni a koncertre, haha :)

SzZoole 2023.02.12. 22:20:28

@Mr.Tellinghovon: én is emlékszem, a békebeli ‘80-as években :-)

Ugye nyíregyháziként almát szedtünk heteken keresztül szovjet importra. Szabolcs megye az alma hazája, volt valamikor.

Arthamyr 2023.02.13. 05:50:52

@Dammiel: Köszi.

Amúgy egyáltalán nem beléd akartam szállni, szeretem az eddigi "munkásságodat" (vikidaniaroundasia), egyszerűen csak hülyeségnek tartom ezt a komfortzónát/belőle való kilépést, hát még ilyen kontextusban, és azt, amikor egy turista két kézzel tiltakozik, ha turistának nézik, (talán?) a turisták iránti hülye előítéletek miatt. Szerintem nincs gond azzal, ha valaki turista, sőt, azzal sem, ha "tipikus turista", amúgy meg elképesztően sok fajtája van, amiből kb. mind jobb, mint nagyon sok ember hétköznapi élete. Én nagyon szívesen lennék turista, ha az utazást teleportációval tudnám helyettesíteni és ingyenes lenne, vagy legalább olcsó és kellemes. :)

2023.02.13. 07:47:01

@SzZoole: „ Ugye nyíregyháziként almát szedtünk heteken keresztül szovjet importra. Szabolcs megye az alma hazája, volt valamikor“

Akkor nem kellett valogatni, hogy csak az érettet elvtársak :-))))

2023.02.13. 09:12:22

@Zsuzsi65:
Tegnap megrendeltem a Let There Be Light filmet DVD-n. Nagyon kivancsi vagyok.

fhdgy 2023.02.13. 09:33:23

@Mr.Tellinghovon: féltett, hogy elnyel az "alagút" sötét mélysége?

dikusz. 2023.02.13. 10:16:06

@Mr.Tellinghovon: Még jó, hogy kijavítottad Évára, és az almára! Nem tudtam hogy értsem az "Évára, és az aljára" vigyázást...:)))

2023.02.13. 10:23:42

@fhdgy: „ féltett, hogy elnyel az "alagút" sötét mélysége?“

Nem tudom mire gondoltál, de nyitott vagyok dolgok minden aspektusból való megközelítésére.
Ha a filmre gondolsz, megírom a véleményem ha megnéztem.

2023.02.13. 10:28:45

@dikusz.:
Éva és az alja, az se rossz:-))))

Ez mindig így van ha nem olvasod el az elküldés előtt.

Kiolvastam a spizbergen könyvet, jóleső érzéssel tettem a többi könyv köze, újra egy igazi élmény volt. Köszönöm hogy felhívtad rá a figyelmemet

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.13. 16:39:16

@Mr.Tellinghovon: ha ilyen temaju es igazan jo, szinvonalas, nem didaktiv filmet akarsz, ajanlom a Chosen-t :) mar a 3. evadnal tartanak. Nekem Sorbo kicsit didaktikus, de azert megteszi :)

fhdgy 2023.02.13. 17:16:25

@Mr.Tellinghovon: az alagút idézőjelben volt. Vannak, akik általában ezen keresztül jönnek a világra. Aztán vannak, akik a visszafelé utat igyekeznek többször is megtenni, csak kicsit másképp!

2023.02.13. 17:23:03

@blek kat:

A Hobo nagy egyéniség

2023.02.13. 17:32:02

@Zsuzsi65: “ ajanlom a Chosen”

Megnéztem a kritikákat,csupa jót írnak, de először megnézem ezt, kivancsi vagyok meg tudja -e a lelkemet szólítani.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.13. 17:44:04

@Mr.Tellinghovon: ok :)
garantalom, hogy a Chosen meg fogja szolitani. A Chosent egyebkent nezheted ugy is, hogy letoltod a Chosen app-et, es ha van smart tv-d, arra "tukrozod". De dvd is tokeletes, azon van sok extra is :)

2023.02.13. 19:03:21

@Zsuzsi65:

Persze a tv Smart, megnézem fent van-e a svájci netflixen.

2023.02.13. 19:05:49

@Zsuzsi65:
Azt hiszem az első evaddal kell kezdenem.
Várom a winter wunderland-et. Úgyis bent ülök irgalmatlan arcüreggyulladás sikerült szerezni, alig kapok levegőt.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.13. 21:01:51

@Mr.Tellinghovon: Igen, mindenkeppen az 1.evaddal erdemes kezdeni, mint minden sorozat eseten, hogy megertsd a "back story"-t...
Jobbulast! A winder wonderland posztom nem igazan lesz mar idoszeru, hiszen mindjart itt a tavasz, de meglatjuk, mikor kerul ki :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.13. 21:03:22

@Mr.Tellinghovon: Egyebkent itt lehet nezni online a sorozatot, mind a 3 evad fent van
watch.thechosen.tv/

2023.02.13. 22:26:53

@Zsuzsi65:

Fent van a netflixen, megnéztem az első évad első részt, de ez meg hatterkep a jobb megértés érdekében. Holnap nézem tovább

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.13. 22:57:42

@Mr.Tellinghovon: oh, ok! nem fogod megbanni, ha vegignezed a 3 evadot, a minoseg es szineszi jatek messze felulmulja az ebben a mufajban megszokottat, nem beszelve a tartalomrol.

dikusz. 2023.02.13. 23:27:58

@Mr.Tellinghovon: Örülök, hogy felhívtam a könyvre a figyelmedet.:)))

dikusz. 2023.02.13. 23:33:01

@Mr.Tellinghovon: Jobbulást!
Az arcüreggyulladás nem tréfadolog, nemhogy levegőt nem kapsz, de fájdalmas is.

blackhairlady 2023.02.14. 04:19:03

@Mr.Tellinghovon: Haitin dolgozott a ferjem 1 evig. Azt mondta, hogy azt a szegenyseget ami ott van, nem is lehet szavakban elmondani. Magyarorszag a paradicsom volt es a luxus neki kozvetlen utana.
Sikeresen elkapta a dengue lazat is, szerencsere tulelte es teljesen kigyogyult. A komfort zona atlepese valahol itt kezdodik egy fejlett orszagbol jovonek.

2023.02.14. 09:48:32

@blackhairlady: Haiti!

Voltam Dominikában, a határvidéken, egy nemet barátom lakott ott pedernalesban, bereltunk egy Jeep-et avval jártuk az országot. Ha nem kizárólag az üdülőhelyeken töltöd napjaid, akkor az országban levő szegénység mérhetetlen. A baratom nagy ász volt, amikor láttunk egy börtönt kívülről, odament az egyik fegyveres emberhez és kérte a parancsnokot. Ennek bemutatott engem mint egy svájci börtön parancsnokot. Így kaptunk egy ingyen börtön látogatást. Meg ma is beleborzongok.
Mindennap jöttek vendégmunkások haitibol, és ez kivancsiva tett a másik részre, habár nem sikerült az egész részt bejárni, elég sok benyomást kaptunk arról hogy van meg dominikanal is lejjebb. Pedig a szigetnek megvan minden adottsága.
Nekem is sikerült valamit elkapnom, az utolsó héten nagyon kutyán voltam, mindent amit ettem ittam búvár kund módra, lement körülnézett és visszajött. A repüloutra feltunigoltak gyógyszerrel, meg ki is voltam sminkelve, hogy ne látszak betegnek, mert akkor nem engednek beszállni. Itthon a trópusi betegségek intézete egy évig kezelt, de fogalmuk sincs mit kaptam el.

Hogy kinek mi a komfort zóna átlépése, az eltérő egy sima utazással egybefüggő felvállalt esetleges nehézség biztosan nem az.

dikusz. 2023.02.14. 10:28:26

@Mr.Tellinghovon: " A baratom nagy ász volt..."
Ilyen történetem nekem is van. Vidám, itthon történt, és nem olyan szomorú, mint a tiéd, emiatt nem mertem említeni.

fhdgy 2023.02.14. 11:17:09

@Mr.Tellinghovon: Én arra várok, hogy a beígért folytatás(ok)ból kiderüljön, hogy milyen az igazi Mexikó.

Félek, hogy nem tudom meg, mert szinte kizártnak tartom, hogy egy turista megláthassa pár nap, pár hét alatt egy nagy ország igazi arcát.

2023.02.14. 13:33:14

@fhdgy: „ Félek, hogy nem tudom meg, mert szinte kizártnak tartom, hogy egy turista megláthassa pár nap, pár hét alatt egy nagy ország igazi arcát.“

Talán jobb is ha nem ismerjük meg az igazi arcát.

Az ikertestverem első felesége kolumbiai volt, cali-ban nőtt fel, sokat mesélt a kábítószer maffia háborúkról. Nagyon szenvedélyes és szeszélyes hölgy volt, és okos, fel év alatt megtanult magyarul.
Egy egész más világ Dél-Amerika

2023.02.14. 13:35:43

@dikusz.: “ Örülök, hogy felhívtam a könyvre a figyelmedet.:))”

Örülök, hogy örülsz hogy felhivtad a könyvre a figyelmemet:)))))
Jövök egy dupla kávéval :)))

2023.02.14. 13:57:09

@dikusz.: “ Ilyen történetem nekem is van”

Egyszer szereltem a motorokat, és újra és újra ki kellet próbálni a környéki utcákban. Persze nagyon lazán, csak úgy bukó nélkül.
Úgy a harmadik körnél a rend magasan iskolázott mellem állt és kérdőre vont. Jött teljesen felesleges dolgokkal mit jogosítvány forgalmi. Mondom nincs nálam. Akkor aztán el kell ám tolni a motort a kapitányságig, hogy ott meg történjen az azonosítás. Mérlegeltem, és mivel a kapitányság q…va messze volt, rögtön elvetettem az ötletet. Mondom neki, törzs ur ez nem fog menni. Kérdi osztan, miért? Hat mer valahogy nincs kedvem hozza, de ha nagyon fontos magának megcsinálhatjuk de akkor onnan felhívom az apámat.
Miért ki az apad? Nem fontos mondtam, akkor menjünk. Itt erősen elbonytalanodott, de mégis ki az apad? Csak annyit mondok szokott egyenruhát hordani, csak kicsivel több csillag van a vall lapon.
Itt következett egy intenzív megbeszélés a jarortarssal, aki felismerni vélte bennem az egyik funkcionárius gyereket, a vége pedig egy megintés lett, apellált arra, hogy azért nekem is be kell tartanom a törvényeket. Termeszetesen üdvözölte apámat es kérte hogy említsem meg milyen megértő volt.

Szegény apám, mikor elmondtam neki hófehér lett

fhdgy 2023.02.14. 13:59:40

@Mr.Tellinghovon: Nem, nem a maga fizikai valóságában akarnám megismerni! Ha állná valaki a cehhet, azt hiszem, hogy akkor sem indulnék el.

Csak egy kicsit túl merésznek éreztem, hogy az igazi Mexikó.

Én elég sokat éltem Magyarországon, de nem mernék olyat írni, hogy az igazi Magyarország.

fhdgy 2023.02.14. 14:01:58

@Mr.Tellinghovon: Szóval, úgy értsem, hogy akkorát lódítottál, hogy már majdnem Te is elhitted?

dikusz. 2023.02.14. 15:10:46

@Mr.Tellinghovon: Két úratársamról van szó. Több évtizede tart a barátságuk, a '70-es években határőrként együtt szolgáltak határőrként Hétforrásnál a Kőszegi-hegységben.

Tizenévvel ezelőtt ők ketten, meg egy hasonló jófirma barátjuk együtt túráztak a Balaton-felvidéken. A történet fontos eleme, hogy egyik túratársam igen jól tud énekelni (jódlizni is), amatőr kórussal is fellépnek.
Betértek egy kis falu iszoldájába, és beszédbe elegyedtek a helyi törzsközönséggel. Sanyi barátom megkérdezte egyik törzsvendégtől, hogy van-e eladó telek a faluban, mert nótás barátja külföldre szakadt hazánkfia, csak egy baj van vele, hogy magyarul már csak énekelni tud, és csak az "énekelt" beszédet érti. Viszont nagyon gazdag, és az összes eladó telket megvenné, sőt még a szigligeti várat is.
A szegény helyi lakosnak meg nem esett le, hogy ugratják...:)))

dikusz. 2023.02.14. 15:14:11

@Mr.Tellinghovon: :))))
És édesapádnak tényleg volt egyenruhája, amin több csillag volt?

2023.02.14. 15:45:38

@fhdgy: “ Szóval, úgy értsem, hogy akkorát lódítottál, hogy már majdnem Te is elhitted?”

Ez volt az első próbálkozás, nem is tudom miért tettem. Hazudni nem hazudtam: felhívom apámat és egyenruhája is volt de nem volt régen aktiv állományba.

Figyelj mit tesz a magabiztos fellépés: roma Vatikán petersplatz húsvét. Az utasok a helyi idegen vezetővel gyalog várost néznek. Látom a tér le van zárva csak ellenőrző pontok nyitva. A helyi rendőrség a csendőrség emberei állnak ott, jó olasz szokás szerint egymással beszélgetve. Jövök én lassan mozogva hosszú mélykék kabát, névtábla kirakva, a jobb fülemben kábeles fulldugo. Lassan haladva nezelodve egy szembenézés után fej bólintás és halk salve udvozlessel mindenhol átmentem. Később tudasodott bennem hogy János Pál papa ( az utolsó igazi papa ) mond húsvéti beszédet
Így az első sorból hallgattam öt.

fhdgy 2023.02.14. 18:54:13

@Mr.Tellinghovon: Vatikán az roma?

Lovárit vagy a beást beszélik?

fhdgy 2023.02.14. 18:56:05

@Mr.Tellinghovon: Mi az, hogy igazi utolsó pápa?

Isten rottweilere nem volt az?

Ferenc sem? Mi bajod velük?

2023.02.14. 20:44:39

@fhdgy: “ Lovárit vagy a beást beszélik”

Amióta bezzeg Románia EU tag, Olaszország tele van velük, így mindkettovel találkozhatsz.
De igen vatikan város RÓMÁBAN van.

János Pált ismertem meg krakkóból, az emberi énjéhez és becsuletessegehez nem fért kétség, ott voltam egy téren amikor egy millió ember előtt azt mondta: ne féljetek, veletek vagyok. Láttam, hogy ez milyen erkölcsi tartást adott az embereknek. Hozzájárult ahhoz hogy megszűnjön a kommunizmus. Benedikt egy tudós bürokrata volt alkalmatlan a magas tisztségre, Ferenc papa előélete sok kívánni valót hagy maga után, a bűntársa idején mindig csöndben volt.
János Pál volt az az egyszerű feddhetetlen gerinces és emberközeli papa amely a legtöbbet tette a békéért az egymás tiszteletéért és a nemzetek közti megbékéléséért

2023.02.14. 20:47:03

@fhdgy:
Sorry nem bűntársa katonai junta

fhdgy 2023.02.14. 21:42:35

@Mr.Tellinghovon: roma Vatikán! Te ezt hogy értenéd, ha le akarod csapni a magas labdát?

Én le akartam, hát úgy értettem, roma és nem római vagy Rómában, stb.

Ha most viccelni akarnék, akkor azt mondom, egy nagyobb római telek. 44 hektár. Kicsivel több mint az én telkem fele ( 72 hektár ).

Ma egyébként voltam kint, tehát ma láttam a telkem ( egy részét ), de nem hiszem, hogy jó ötlet lenne, ha cserét ajánlanék! -:)

Szerinted válogathatnék a szebbnél szebb kényszerzubbonyok között?

fhdgy 2023.02.14. 21:53:39

@Mr.Tellinghovon: Olvastam elég sokat Benedek és Ferenc pápáról is. Ferenc pápáról nem sok minden ragadt meg bennem, Benedekről sokkal több.

Én rom. kat. vagyok, a rom. nem rómait, hanem romlottat jelent, mivel istentagadó vagyok. Így igazából közömbös számomra a pápaság.

Egyik oldalról el kell fogadnom, hogy egy nagyon régi, sok mindent átélt dologról van szó.

Másik oldalról azt mondom, hogy bár sok évszázadot átélt, az utóbbi időben egyre nagyobb kihívások előtt áll. Ha foggal és körömmel ragaszkodik a tradíciókhoz, akkor egyre inkább halványulni fog.

Ha újít, akkor sok ember haragját fogja kiváltani és sokan el fognak pártolni. Lehet méricskélni, hogy a katolicizmusnak melyik okozná a nagyobb bajt.

2023.02.14. 22:34:38

@fhdgy:
A reformacio nem artott a vallasnak, egy megujulas szugseges. A dogmatizmushoz való ragaszkodás nem old meg semmit. Ember közelinek kell lenni.
János Pál szerepe azért is pozitív mert aránylag fiatalon lett pápa, volt energiája és akarni vagyasa a változtatásra. Sokat utazott, megértő volt más népekkel és a kulönbözö vallasokkal szemben.
Amikor már nagyon beteg volt, akkor is folytatta a munkáját. Lengyelországban nagyon tisztelik, szülőfaluja wadovice egy zarándokhely.
Benedek: egy pápa meghalhat de nem mondhat le. Ő egyébként is átmeneti megoldás volt.
Talán a következő pápa újra egy fiatalosabb és karakán személyiségű lesz akinek lesz ereje szembenézni a múlt és jelenkori bűneivel, eltörölve a cölibátust újra vonzóbbá tudja tenni az emberek fele.

Nagyobb római telek: a tied is körbe véve fallal es gárdisták őrzik?

Kenyszerzubbony? Egyszer vittem Lausanne - ha egy kongresszusra ápoltakat es orvosokat. Nem sok különbség volt köztük:)))))

fhdgy 2023.02.14. 22:39:03

@Mr.Tellinghovon: Az én telkem a szabadságot szimbolizálja. A falak meg a gárdisták lenulláznák ezt a hatalmas értéket.

Szerinted van különbség a vasfüggöny és a falak között, ha a lényegét nézzük a dolognak?

2023.02.14. 23:10:15

@fhdgy:

Kb. Mint a kerítés és a szárnyas kapu között

SzZoole 2023.02.15. 17:29:33

@Mr.Tellinghovon: “Nekem is sikerült valamit elkapnom, az utolsó héten nagyon kutyán voltam, mindent amit ettem ittam búvár kund módra, lement körülnézett és visszajött. A repüloutra feltunigoltak gyógyszerrel, meg ki is voltam sminkelve, hogy ne látszak betegnek, mert akkor nem engednek beszállni. Itthon a trópusi betegségek intézete egy évig kezelt, de fogalmuk sincs mit kaptam el.

Hogy kinek mi a komfort zóna átlépése, az eltérő egy sima utazással egybefüggő felvállalt esetleges nehézség biztosan nem az.”

Ezután meg haverod mondta, hogy; Tripper, kankó, szifilisz, a Vincebá barátom mindent hazavisz :-)))

Az asszony pajtás mit szólt, hogy idegen pinát fúrtál? :-)))
Nekem is állandó klubtagsági igazolványon volt a bőr és nemi gondozóba :-)))

Vicc volt.

2023.02.15. 18:46:21

@SzZoole: Vicc volt

Tripper,kanko,szifilisz? Teljesen ismeretlenek szamomra, meg soha nem találkoztam velük. Vinceba egyébként sem gyujtoje a szuveniroknak.

Jó hogy jöttél, kezdett ellaposodni az élet:))))

SzZoole 2023.02.15. 18:55:47

@Mr.Tellinghovon: “ Teljesen ismeretlenek szamomra, meg soha nem találkoztam velük. ”

Jó neked, el nem bírod képzelni milyen az, amikor viszket, csepeg, ég, hámlik, stb…….

“ Jó hogy jöttél, kezdett ellaposodni az élet:))))”

Úgy érted, életet viszek a véntrottyosok életében? :-))))

2023.02.15. 19:58:06

@SzZoole: “ Úgy érted, életet viszek a véntrottyosok életében? :-))))”

Pontosan egyébként olyan szánalmasan unalmas az éltem:))))))

SzZoole 2023.02.15. 20:02:05

@Mr.Tellinghovon: az enyém is szánalmas és unalmas, azért járok ide olyan sűrűn a legyet baszni, mert amúgy nincs jobb dolgom :-)))

blek kat 2023.02.16. 10:36:31

@fhdgy: Munchausen báró kutyafasza ehhez a muksihoz képest :)

fhdgy 2023.02.16. 13:21:52

@blek kat: inkább mondjuk, hogy Háry János!

Nekem az szebben hangzik.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.16. 16:53:55

Nem szoktam magyar politikaval foglalkozni, ezt csak azert teszem fel, mert anyukam szomoruan meselte, hogy ujabb termeszetvedelmi terulet tonkretetele zajlik. Biologuskent ide jartak a nadas elovilagat tanulmanyozni...most mar ez sincs :(

24.hu/kultura/2023/02/16/litkai-gergely-ferto-to-part-beruhazas/

dikusz. 2023.02.16. 17:16:40

@Zsuzsi65: Lesz helyette szálloda, apartmanházak, vitorláskikötő...

És majd megmagyarázzák nekünk, hogy ez miért jó. Én szoktam magyar politikával foglalkozni, a parttalan vitákba nem szoktam belemenni, jöjjön az bármilyen oldalról. Még akkor sem, ha a beszélgetőpartneremmel egy oldalon állunk.

Azt ugye látod azért, hogy kik építik majd a szállodát/kikötőt, és egyebeket?

2023.02.16. 18:11:16

@Zsuzsi65:

A fertő tó ausztriai részen már évtizedekkel ezelőtt komoly turisztikai fejlesztéseket hajtottak végre, evvel drasztikusan lecsökkentve a tó biológiai egyensúlyát. A tó átlagos mélysége csak 80-100 centiméter jellegében egy sztyeppei tó, amely nagyon érzékenyen reagál. Hiányoltam is abban az időben a természetvédők tiltakozását, hiszen védett területről van szó.
Az egyharmad magyar részen maradt a világ idilli, de evvel parhuzamban nem is történt semmi fejlesztés.

Most valaki nagy bizniszt remél, személyes véleményem szerint az építendő létesítmények nem lesznek rentabilisek, az osztrák kínálat majdnem 100%-ban lefedi a keresletet.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.16. 18:39:36

@dikusz.: persze, hogy latom...politikai hozzaallastol fuggetlenul fajna, ami tortenik.Teny, hogy a politika sajnos osszefonodott a kornyezetvedelemmel (vagy annak hianyaval) es most mar nem igazan a kornyezet vedelmerol, hanem hatalmi harcrol szol mindket oldalon :(

2023.02.16. 19:11:37

@Zsuzsi65:

Valahogy úgy van aki a gazdaságot kezében tartja, behatárolja a politika játékterét és lehetőségeit.
Nekem úgy tűnik hogy az ország be rendezkedik egy Orbán utáni időszakra, ahol a miniszterelnök fontossága marginális lesz.

2023.02.16. 21:27:44

@fhdgy:

A vatikáni történethez kerestem pár képet, ezeken látható a kordonokkal lezárt Petersplatz 2007. évből.

ibb.co/fXDXJKX
ibb.co/dMrRLvK
ibb.co/CJCn4QQ

fhdgy 2023.02.16. 21:35:00

@Mr.Tellinghovon: Most jöttem meg a kecskéktől. Van kettő aranyos kis jövevény!

Néztem ezeket a képeket, de nem láttam semmit. Mindent eltakarnak azok az idétlen, valami kőből készült valamik.

Bezzeg nálam! Arra mész, amerre szeretnél, maximum egy fa áll az utadban, de ha szépen megkéred, arrébb mehetsz!

2023.02.16. 21:50:58

@fhdgy:

Kerestem meg egy pár képet Dominika Haiti utazásról.2004.
Többek között látható a határkő, a piac, a helyi viszonyok, a mozgó árus, és a börtönőrök szobája. Sajnos a börtönben nem lehetett fényképezni, ez is csak úgy sikerült, hogy egy pillanatra egyedül maradtam.
Az idáig veletek megosztott képeim személyes tulajdonomat képezi, ezért ugyeltem a felbontásra.

Ennyit erről.

fhdgy 2023.02.16. 21:58:35

@Mr.Tellinghovon: Az elsőt, meg az utolsót leszámítva, tiszta Új Delhi!

bízwax 2023.02.16. 22:13:23

@Mr.Tellinghovon: az ország rendezkedik be drága Háry bá? :)

2023.02.17. 10:42:26

@bízwax: haryba

Az a tény, hogy ha a megosztott történetek meghaladják az egyes egyének képzelő erejét és megkérdőjelezik történeteim valós tartalmat, attól azok azért megtörténtek maradnak.

Az élet nagy móka mester, produkál mindenki életében szituációkat, eseményeket, talán egynémelybe nem is tudatosan részt véve, amin később egy anekdotává szelidulve jót mulatni lehet.

A vélemény alkotás joga mindenkit megillet, de a tiszteletlenség amit vissza kell utasítanom.

SzZoole 2023.02.17. 16:58:07

@Mr.Tellinghovon: ne vedd a szívedre, csak egy régi troll, mindig más nickel, szeret mindenkit elnevezni. Legjobb amit tehetsz, hogy figyelmen kívül hagyod, szerintem :-)

P.Elliot 2023.02.18. 02:50:39

@Mr.Tellinghovon:

En elhiszem a torteneteidet.

Inkabb talan irigyeid akadnak mert tul jol megy az eleted, rengeteg helyen voltal, erdekes dolgok tortentek veled, anyagilag jol allsz, szereto csaladod van, szoval sikeres alak voltal es vagy az eletben.
Mindenhez hozza tudsz szolni, elvezet olvasni a beirasaidat.
Az a bortonos sztori meg azt is lehozta hogy vakmero is vagy, en semmi penzert nem utanoztam volna, ahhoz gyava vagyok...
/ van egy jopar meg akiknek nagyon elvezem a hozzaszolasait csak ritkan jonnek sajnos/.

Van akinek ez a sok jo tulajdonsag egy emberben voros poszto mert o nem tud olyan lenni.

Tojd le oket es folytasd az irast, nekunk akik elvezzuk....

taga20 2023.02.18. 13:00:38

@SzZoole: haver, lassan te leszel a száncsopánza:)))

te régebben tökösebb voltál.

zenét szoktál migráns? nesze egy jó:)))

www.youtube.com/watch?v=BowjATQloVA

bízwax 2023.02.18. 13:00:44

@Mr.Tellinghovon: Nem ezt kérdezték…ország vagy orbánbasi..

taga20 2023.02.18. 13:00:51

@SzZoole: "Legjobb amit tehetsz, hogy figyelmen kívül hagyod, szerintem :-)"

haver, szerintem "az én vagyok a sittes csávó" tetkód má szétmállott:))

SzZoole 2023.02.18. 15:36:16

@taga20: 1; nem vagyok a haverod, 2; sosem voltam sitten egy napot sem, nyilván összekeversz valakivel :-)

Amúgy meg nemhogy összebújnál a haveroddal és prosztata vizsgálatot eszközölnétek egymáson, az úgyis tudja, hogy milyen mert ő volt a kaptárban, haver :-)))

Határátkelő 2023.02.18. 17:20:30

Van új poszt, megnézzük, milyen egy bajor kisváros... Amerikában. :)

hataratkelo.blog.hu/2023/02/18/egy_bajor_kisvaros_amerikaban

taga20 2023.02.19. 17:05:35

@SzZoole:
1. soha nem mondtam, hogy a haverod vagyok.
a haver egy megszólítás, ahogy az is, ha azt mondom neked, hogy uram.
az nem azt jelenti, hogy az uram vagy.

vágod?;)

2. ako nem kell a sittes képet tolnod, vagy sejtetni.

"Amúgy meg nemhogy összebújnál a haveroddal és prosztata vizsgálatot eszközölnétek egymáson, az úgyis tudja, hogy milyen mert ő volt a kaptárban, haver :-))) "

ezt mi haver? kivel kéne összebújni, és miért kéne prosztata vizsgálatot csinálnom?

eszednél vagy haver?

:)))

lassu vhiz 2023.02.21. 06:09:22

Szép kis poszt zsuzska, bár hóból van itt is ölég :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása