oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. június 19. 09:31,  Mikor térnének haza a határátkelők? 12 komment

2021. június 19. 09:31 Határátkelő

Mikor térnének haza a határátkelők?

Tízből hat magyar megfontolná (akármit is jelentsen ez), hogy visszaköltözzön Magyarországra, más kérdés, hogy pontosan ugyanennyien vannak azok is, akik ezt egy éven belül kizártnak tartják – olvasható egy friss felmérésben.

ferfi_borond_huz_foto_pixabay_com_ben_kerckx.jpg

Vajon mi kellene ahhoz, hogy a határátkelők hazatérjenek? Ezt a kérdést vizsgálta a British Telecom (BT) magyarországi szolgáltatóközpontja és a Medián közös felmérése.

Ebből kiderül, hogy az átlag magyar határátkelő 71 hónapja (!) él külföldön, tízből négy magyar pedig legalább hat éve.

A koronavírus járvány előtt és az első hullám után megkérdezett határátkelők 59 százaléka mondta azt, hogy nyitott lehet vagy megfontolja a hazatérést hosszútávon.

Anno sokan nyilván a pénz miatt mentek el, de nem kevesen említették a szakmai szempontokat, például az infrastrukturális feltételeket és a szakmai előmenetelt.

Mit dolgoznak külföldön?

Érdekesen kettészakadt a határátkelők közössége, hiszen pontosan ugyanannyian (40 százalék) érzi úgy, hogy a képzettségének teljes mértékben megfelelő munkát végez, mint ahányan azt mondták, munkájuknak semmi köze nincs a képzettségükhöz.

A Portfolió cikke szerint egyébként a legtöbb határátkelő nagy helyi cégben, illetve multinál dolgozik, viszont minden negyedik helyi kisvállalkozásban, míg saját vállalkozása 8 százaléknak van. A legtöbben (20 százalék) a vendéglátásban dolgoznak.

Mennyit keresnek?

Nos, az átlag 688 ezer forintnyi összeg, ami pár tízezer forintnyival több, mint egy éve, viszont a két és félszerese annak, amit szerintük Magyarországon keresnének és több mint három és félszerese a határátkelés előtti magyarországi fizetésüknek.

Tízből majdnem három válaszadó (28 százalék) azt mondta, nincs az a pénz, amiért hazatérne. Akinek van, az átlagosan 577 ezer forintot jelölt meg, ami ugye 110 ezer forinttal kevesebb, mint amennyit most külföldön keres az átlag.

A hazatérésnek viszont nemcsak a több pénz lenne az ára, hanem a magyarországi mindennapok minőségének javulása is. A poszt elején említett 60 százalék (mármint akikben felmerült a hazaköltözés gondolata) közül 17 százalék az, aki ezt viszonylag konkrétan tervezi, míg 42 százalék bizonytalan.

(Fotó: pixabay.com/Ben_Kerckx)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország hazaköltözés

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4116598332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2021.06.19. 16:00:22

Jaj a matyarok alázzák a flanciákat? A flancba…..

Golf2 2021.06.19. 17:12:06

Mikor térnek vissza? Ha majd az agyukra megy a jólét.

SzZoole 2021.06.19. 21:16:54

Most mondja a lányom, hogy beszélt a gyerekkori barátjával akivel együtt járt általános iskolába. A leányzó most diplomázott, orosz nyelv és történelem tanárként. Jelenleg Debrecenben egy bárban dolgozik koktélt kever és 50 rongyot kap egy szombat éjszakára, hétközben kevesebbet.

Kezdő tanárként 200+ ezer lenne a kezdő fizetése, de nem nagyon tudja, hogy mit csináljon, mert szereti a tanári hivatást, de nem nagyon van motiváció €€€

Buchhalter 2021.06.20. 08:14:10

Vicces,de ez a téma már sokszor előjött. A kintiek 30 %-a soha nem fog visszajönni. Talán 20 % 5-6 év után hazatér és a maradék nyugdíjas korára.

somlobodog 2021.06.20. 16:43:46

Mikor térnek haza a Budapestre költözött vidékiek vagy a vidékre költözött budapestiek?

Albu 2021.06.20. 16:43:57

Engem az elmúlt egy év győzött meg arról, hogy még az is kizárt, hogy Mo.-ról ingázzak Bécsbe.
Továbbá a csok stb. felverte a magyar ingatlanárakat, de hazatelepülők nem vehetik igénybe.
Öt éven belül kizárt. De már így is túl sok dologtól szoktam el ottthon. Egymillió nettóért se mentem haza ősszel.

rigolya2 2021.06.20. 18:02:09

Ha családot alapítanak, főleg külföldivel, akkor: családlátogatóba, temetésre visszajárnak majd!

Különben: csak ha tönkre megy a nyugat!

Csak azok jönnek vissza, akik szinglik maradtak kint, illetve akiknek a párja is magyar.

Akik a pandémia alatt jöttek, azok a nyugati nyitás első jeleire azonnal mennek is vissza!

Közben itthon:
- egyre kevesebb gyerek születik!
- az eü és az oktatás rohad!
- a gerinctelen fidesznyik nerkör mindent felzabál!
- az államadósság duplájára emelkedett!

És még a hitelmoratóriumnak vége sincs!
Tudjuk, ugye?!
Amikor majd magyar százezrei jönnek rá, hogy többet kell majd visszafizetniük, és az itthoni fizetésükből és képzettségükkel ez nem fog menni!

gerinctelen fidesznyikek

o1g

_Alex__ 2021.06.20. 19:03:18

Simán, ha úgy adódik. Kicsit több pénz nem ártana, de Magyarország amúgy jó hely. Remélem nem sikerül a nyugat hostile takeover-je és marad az országból valami mire hazamegyek.

senkiember 2021.06.20. 19:03:54

A lányom 13 éven át dolgozott az UK-ban férjestől, aztán Magyarországon vettek egy házat és született bele egy gyerek. Másfél év után megkérték a letelepedést az UK-ba és már ott is vannak, Elsősorban kulturális okból, másodsorban anyagi okból, de ezúttal az állampolgárságot sem hagyják ki. A világ úgy fest, hogy nem lesz hátrány benne britnek is lenni, a gyereknek pedig anyanyelvi szinten brit iskolákat végezni.

A tanulság, hogy 13 év után sem biztos az ottmaradás, de a visszatérés sem jelent véglegességet. Nem rossz párosításnak tűnik, hogy a nyugdíjas éveket UK nyugdíjból EU állampolgárként akár a görög tengerparton, akár egy tehermentes magyarországi családi házban tölteni azzal a lehetőséggel, hogy az UK-ban is otthon vannak, csak sokat esik az eső.

A letelepedés mostani relatív könnyűsége egy kegyelmi állapot ami a brit korrektségnek köszönhető és még 10 napig áll nyitva azok előtt akik korábban megteremtették a feltételeit.

2021.06.20. 22:43:16

@somlobodog: ez egy nagyon jo kérdés

2021.06.20. 22:43:16

Hányszor átéltem ezt, hallgatni különböző nácik fiait: csak pár évig maradok amíg meg szedem magam. Aztán jön a szerelem vele a gyerek, vagy már megvan, és a beiskolázás napja. Ettől a pillanattól a visszatérési szándék lehetőségei aranya minimumra csökken. Maradnak a gyerek lehetőségei miatt, a jólét miatt, a rendezettseg miatt, stb. Rodostobol nincs hazatérés.

2021.06.20. 22:43:16

@SzZoole: hülye soviniszta franciák,

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása