oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. május 23. 06:30,  Mi tud kikapcsolni, ha nincs egy vasad sem? 107 komment

2021. május 23. 06:30 Határátkelő

Mi tud kikapcsolni, ha nincs egy vasad sem?

Nem minden a pénz, kikapcsolódni például nélküle is lehet, pláne, ha az ember olyan nagyvárosban él, mint London. Szóval mi lenne, ha ma kicsit eljátszanánk a gondolattal, ki mit csinálna, ha szabadideje ugyan lenne, de pénze mellé nem?

london_24.jpg

Mit tennél, ha lenne egy óra / nap / hét szabadidőd? A kérdés (amit Hannah válaszolt meg) jó, bennünk is elindította a vezérhangyát. Lássuk, ő mire jutott!

„Mi tud kikapcsolni, ha nincs egy vasad sem? Londonban élve ez pofon egyszerű. Egy séta a Greenwich parkban nem kerül semmibe. Papagáj etetése a Hyde parkban szintén ingyenes.

Vagy csak úgy sétálgatni a Temze mentén oda-vissza az embereket figyelve is szórakoztató tud lenni. A legtöbb múzeum is ingyenes - már ha nyitnak. Kicsit elveszni a British Múzeumban is klassz kikapcsolódás, például felkeresni a több ezer éves múmiákat, és fizetni sem kell érte. A sort folytatni lehetne kismillió ötlettel, itt, a brit fővárosban élve.

Olykor pedig a legjobb kikapcsolódás egy kis Netflix. Egy vígjáték, amin szétröhögöm magam. Az American Pie – az nekem pont ilyen, de a Change up bizonyos jelenetei is újra és újra meg tudnak nevettetni.

Aztán vannak a komfortfilmjeim, mint a Hirtelen 30 (13 going on 30), abszolút kellemes lelkiállapotba tud hozni minden egyes alkalommal. Olykor pedig a Yes man is megmentő tud lenni, s ad egy lökést, hogy legyek/maradjak/akarjak nyitott lenni az újra és engedjem, hogy az élet meglepjem.

Mihez kezdenél, ha jönne egy jótündér és kapnál időt, pénzt és helyet, minden eszközt is ahhoz, hogy…. Mire kérnéd?

Most azt mondanám ennek a tündérnek, hogy Sydney pár hét és pár nap Szingapúrban, átszállás miatt. Egy belső hang súgja, hogy nekem valamiért Sydneybe el kell mennem, nekem ott valami dolgom van. Ez a gondolat már tavaly is kísértett.

Fel szeretném keresni az ausztrál fővárost és egyedül. Ezt abszolút szólóútnak tervezem, az utolsó nagy szólóutamnak, hiszen utána már nem szeretnék magamban utazni. Ám Sydneyt egy korszak lezárásának gondoltam ki.”

A teljes írást itt találjátok.

Kiszabadult ketrecbe zárt oroszlánok

Írországban véget ért a rövidebb-hosszabb megszakításokkal 2020 márciusa óta tartó 5 km lockdown korlátozás és 2021. április 12. után már 20 km-es zónában (vagy saját megyében) is lehet végre kirándulni. A Kelta Vándor ezt természetesen egy kirándulással ünnepelte, méghozzá a Wicklow-hegységbe.

kelta.jpg

„Mivel mint a ketrecbe zárt oroszlánok, csak az otthonunk szűk körzetében sétáltunk, futottunk, néha bringáztunk az elmúlt, végtelenül hosszúnak tűnő hónapokban, biztosan vissza kell edzeni magunkat a régi formánkba. Ehhez elsőre kifejezetten ideális ez a 10-11 km-es túra.

Először még tavaly júniusban jöttünk fel ide, szintén 20 km-es korlátozásban, mert a Wicklow-hegység nyugati oldala még éppen benne van a hatókörünkben.

Van egy meredek, az erdősáv mentén nyílegyenesen felvezető ösvény (térkép itt), persze most, második alkalommal már mi is inkább a hosszabb és lankásabb erdei utat választottuk, ami kanyarogva vezet fel a csúcsra. Nektek is ezt ajánlom, marad még így is elég kaptató a túrához az ösvény felsőbb szakaszán.

A Seefin (621 m) csúcsán nem csak a kilátást lehet élvezni, hanem egy 5000 éves kőkorszaki folyosósír is árválkodik itt, és teljesen szabadon várja, hogy felfedezzük.

Maga a sír egy 24 m átmérőjű kőhalom, 3 m magas és egy 7 m-es folyosó vezet a kamrához, amiből 5 kisebb is nyílik.

A bejárati nyíláson valahogy átpréseltem magam, de nem állítom, hogy túl jó ötlet volt, mert beljebb sem sokkal tágasabb, így talán ti jobban jártok, ha a tetőről közelítetek majd!

A fedőkövét ugyanis elmozdították, így bele is lehet mászni. Gyerekeknek kifejezetten izgalmas! (Tipp: Vigyetek magatokkal erre a túrára fejlámpát vagy zseblámpát, és figyeljétek meg alaposan a felületeket ősi, vésett minták után kutatva a kamra belsejében!) (…)

Van valami elképesztő érzés abban, hogy itt állhatok egy ilyen több ezer éves építmény bejáratánál csak így, mert túra közben éppen útba esik. Számomra ennek van a legnagyobb varázsa, amit így magunk fedezhetünk fel egy túra részeként teljesen egyedül…

Vannak még a szigeten hasonlóan „elszórt” folyosósírok máshol is szép számmal, az egyiket érdemes útba ejteni, ha egyszer itt jártok Írországban.

Loughcrew-t például nagyon ajánlom, ahhoz egy kulcsot kell elkérni és kaptok egyéni vezetőt is. A másik kedvenc ilyen helyem Sligo megyében Carrowkeel sírjai. Ha szerettek túrázni, inkább azt ajánlom.”

Az egész írást (sok fényképpel) itt találjátok, ne hagyjátok ki!

Barangolj velünk szerte a világban!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Nagy-Britannia Írország Luxembourg

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3816568806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2021.05.23. 07:57:02

Ezek a filmek nagyjából a zs kategória és a szemét között vannak.
Ausztrália fővárosa meg Canberra.

SzZoole 2021.05.23. 08:00:47

“ Fel szeretném keresni az ausztrál fővárost és egyedül. Ezt abszolút szólóútnak tervezem, az utolsó nagy szólóutamnak, hiszen utána már nem szeretnék magamban utazni. Ám Sydneyt egy korszak lezárásának gondoltam ki.”

Morzsa, ugye azt tudod, hogy az ábrándozás az élet megrontója? Nos, én nem akarlak ki ábránditani az álmaidból de Ausztrália főváros nem Sydney, hanem Canberra!

Bredpitt Monika 2021.05.23. 09:00:47

"Szóval mi lenne, ha ma kicsit eljátszanánk a gondolattal, ki mit csinálna, ha szabadideje ugyan lenne, de pénze mellé nem?"

Jaj, ennyire nincs mar tema? Ez nekem egy kicsit mellbevago, mert a mostani Budapesten elve van kitol kerdezni ezt a kerdest.

Tegnap kirandultunk egy kollegammal meg par gyerekkel a sulibol. Az erdo melyen talaltunk egy balangbejaratot, az egyik gyerek odament es lattam, ahogy visszahokol es ijedten azt mondja, itt van valaki.

A valaki ki is jott. O az az ember, akit lehet remetenek hivni. Beszelgettunk vele es a fenti kerdesre valaszolva elmondom mit meselt.

25 eve el ebben a barlangban. Eppen tisztalkodott mielott odaertunk, kerdeztem tole honnan szedi a vizet, azt mondta a szomszedtol (voltak hazak korulottunk). Van egy kis radioja, az eppen szolt, amikor odaertunk. Kerdeztem tole mibol el, azt mondta bemegy a varosba es este tiz korul er vissza a barlangba, hulladekot gyujt es abbol tud penzt csinalni.

Kerdeztem tole, hogy kerult az utcara, azt mondta nevelootthoni gyerek volt es nem tudott egyedul nekivagni az eletnek.
Adtam neki 2000 forintot (hacsak egy tizes lett volna nalam azt is odaadom). Elfogadta, nem akartam megserteni vele.
Kerdeztuk milyen az ido barlangban evszaktol fuggetlenul.

Van egy takaroja, ,ami boven eleg neki. Kaveja is volt, azt nem is kerdeztuk, hogy melegit vizet.

folyt kov

Arthamyr 2021.05.23. 09:03:00

Ha nincs egy vasam sem, akkor netflixre sem fog jutni. A belső hang miatt lehet, hogy szakemberhez kellene fordulni, nehogy valami olyan dolgot súgjon, ami már kivitelezhető, de a törvény bünteti. :)

"Kristálytiszta levegő, süppedős, zuzmós hegyi ösvény talaja a lábam alatt..jaj de régen éreztem már ilyet és mennyire hiányzott!" - Ezt meg tudom érteni.
Emlékeim szerint tavaly is volt ilyen 20km-es időszak, Dublinban legalábbis (arra nem emlékszem, pontosan, hogy mikor, de szeptember előtt), bár mi szerencsére a Phoenix parkhoz közel laktunk, így annyira nem volt rá égető szükség.
Amúgy klasszak a képek, egyből rámtört egy kis nosztalgia. :)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2021.05.23. 09:20:49

@Bredpitt Monika: Ez egy blogger csoportos kihívás volt, arra írta nem azért mert nincs témája. :)

Bredpitt Monika 2021.05.23. 09:26:35

Kerdeztem tole nem bantjak e neha, nem zaklatjak azok ,akik rajonnek, hogy itt el? Azt mondta nem, a Maltai szeretet szolgalat tud rola is, meg is kapta mar az oltast.
kiszaladt a szamon, hogy irigylem ot, lehet, nekem is ide kene koltoznom, jobban jarnek egy barlanggal, mint pesterzsebettel.

Kerdezte az m erre is van. Aztan rajott, hogy jart mar erre ,, nem tetszik neki a kornyek. Nem vicceltem egyebkent,, amikor azt mondtam irigylem ot. Egy csomo rossz dolog kimarad az eletebol.

Nyugalma van, madarak csiripelnek, neha lat rokat. .......es nem kell feltennie maganak a kerdest, mi lenne ha egy vasa sem lenne.

Bredpitt Monika 2021.05.23. 09:27:26

@ChristineK: azert megis felkerult a cimlapra....

Bredpitt Monika 2021.05.23. 09:30:14

Ha mar oltas (altalam emlitve ugyan). Ma kapom az elso pfizer adagot, ugy tunik meg pont mazlim lesz, mert a nagyurak ugy dontottek nem kell az nekunk. Minek is az, amikor a multkori penteki nap, ahol kigyozo sorok voltak a pfizerert, felert egy nepszavazassal?

nyuszigonosz 2021.05.23. 09:44:22

@ChristineK: Nekem tetszett legutóbb az a sajnos rövid írásod, de jó képpel az eladó telefonfülkéröl.
Még ott van, vagy már eladódott?

nyuszigonosz 2021.05.23. 09:46:10

A mai válogatásból a második írás klassz, jó képekkel is. :-)

Kár hogy nem az az elsö, mert így ott van az életem morzsáinak egy legújabb nem jó írása, ami elveszi a kedvet a tovább olvasástól.

nyuszigonosz 2021.05.23. 09:55:43

@Bredpitt Monika: Caveman :-) és nem, nem a Bordway monodráma Rob Beckertöl, hanem az a norvég thriller, amit most olvasok újra Joern Lier Horst - tól.

Az FBI szerint a Caveman az, aki átveszi más identitását - általában sorozatgyilkos - és úgy tünik el, hogy el sem tünik, ott van, gyilkol tovább, csak nehezen található meg.

Ha szeretsz olvasni, ez a norvég krimi angol fordításban a The Caveman címmel fut. ( eredeti norvég könyvcím: Hulemannen )

fhdgy 2021.05.23. 09:57:12

Mit értsek az alatt, hogy nincs egy vasam sem?

Tíz perc óta?

Hónapok, évek óta?

Vagy csak arra van pénzem, ami rettenetesen fontos, de semmi egyéb?

Pl. az első kép valami vendéglői terasz, rajta valami olyannal, ami azért pénzbe kerül.

Ha elmennék gyalogolni, akkor akkor előbb-utóbb jó lenne egy sör vagy valami harapni való is. Ha annyira nem lenne pénzem, hogy még ez sem futja, akkor azt hiszem, hogy a legkisebb problémám is nagyobb lenne annál, hogy hogyan tudnék kikapcsolódni.

SzZoole 2021.05.23. 10:04:00

@nyuszigonosz: itt azt írjak, hogy május 26.-án lesz az aukció;

www.independent.co.uk/news/uk/home-news/london-phone-box-sale-business-space-b1843734.html

Meg azt is írja, hogy a vevő tovább adhatja ha gondolja, de telefon fülkét nem lehet az eredeti helyéről elvinni vagy átalakítani.

SzZoole 2021.05.23. 10:05:29

@ChristineK: és fogsz biddelni rá? :-))

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2021.05.23. 10:14:42

@SzZoole: 45 ezres induló árral? Hoooogyne kétszer is! Ja. nem. :))) Amúgy ha már mindenáron telefonfülkét akarnék venni van ott a kínálatban olcsóbb is.

nyuszigonosz 2021.05.23. 10:15:12

@ChristineK: Kösz. Biztos lesz rá vevö, söt kitudja mennyiért megy a végén el.

SzZoole 2021.05.23. 10:26:59

@ChristineK: ne viccelj már, hol tudnál te venni London belvárosában ilyen olcsón £45k-ért ingatlant? Bloomsbury, Chelsea vagy Waterloo-ban lenne belvárosi ingatlanod, még elektromosság is van benne, meg persze ha tudsz ülve vagy állva aludni :-))

Bredpitt Monika 2021.05.23. 11:00:50

@nyuszigonosz: igen, szeretek olvasni, es most pont ritka pillanatok egyike volt reggel, amikor eppen egy skandinav iro konyvet tettem le, nagyon nem tetszik....Caroline Eriksson Eltuntek c. krimije.

ottessa moshfegh Eileen voltam t vettem elo, remelem ebben nem csalodom

kosz az ajanlot, jol fog jarni velem a konyvtar, mivel zarva volt jo sok k0nyvet rendeltem es ennek nagy resze ajandekba megy a Csilinek....

ha meg nem ajanlottam senkinek, nagyon jo k0nyv Helene Gremillon A bizalmas , elke;eszto tortenet arrol mit meg nem tesz egy no, hogy gyereke legyen..

nyuszigonosz 2021.05.23. 11:20:03

@Bredpitt Monika: Hát nemtudom, körülnéztem, és a Süddeutsche Zeitung kritikája így kezdödik:

"Eileen, Ottessa Moshfegh új könyvének címszereplője, visszataszító és egyszerre vonzó. De az, ahogy az amerikai szerző ebben a nyomasztó regényében a gyakori müfajokkal játszik, teszi a könyvet olvashatóvá"

. hát nyomasztó regény és visszataszító címszereplö.... nem olvasnám azthiszem, amúgy is nagyon válogatós vagyok.

kardio1 2021.05.23. 15:52:08

@Bredpitt Monika: ne torzits, Móni ! Nem azt mondták a nagyurak, hogy nem kell a Pfizer nekünk, hanem hogy a már lekötött mennyiségen felül (amit meg fognak venni) nincs többre szükség. Nem ugyanaz.

fhdgy 2021.05.23. 15:52:11

Kikapcsolódni sokféleképpen lehet. Ma például barkácsoltam, én a kétbalkezes. Egy vasamba se került, mert már korábban, még tavaly, vettem szerszámokat, idén pedig megvettem a kellékeket. Ma semmibe sem került.

Egyenlőre hobbiként megpróbálok áfonyát termelni. Ha sikerül, nagyon jó, ha nem, akkor is, mert tanulok belőle és jövőre talán már okosabb leszek.

Csodabogár 2021.05.23. 16:33:30

@nyuszigonosz, akkor ezt nem olvassuk. Amugy se érdekel a téma. Viszont most fejeztem be a Haifa road c. könyvet, németül ez a címe. Nekem nagyon tetszett és rögtön elkezdtem egy másikat, ami arról szól, hogy hogyan szembesül valaki az anyja demenciájával. Na ez való nekem, majd meglátom hogy alakul.
Ebben az ronda esős időben, a legjobb szórakozás, olvasni.

fhdgy 2021.05.23. 16:38:48

@Csodabogár: Nincs ronda esős idő! Főleg nem májusban. Májusi eső aranyat ér.

Én ma az esőtől átáztam, barkácsolás közben, de nem bántottam az esőt. Különben is, nem vagyok cukorból.

nyuszigonosz 2021.05.23. 16:57:38

@Csodabogár: Nem ismertem a könyvet, Daniel Speck-töl nem olvastam eddig még semmit, de jók a recenziók.

Én inkább krimi-thriller olvasó vagyok és nagyon válogatós ebben is, plusz hát a szakkönyveket.
További kedvencek a középkori dolgok, de nem azok a kitalált történetkék mint a Wanderhure meg így. Most Valerie Hansen könyvére várok: Das Jahr 1000 als die Globalisierung begann.

Így addig a legújabb A. Hinrichs könyvet kezdem: Nordlicht - Die Tote im Küstenfeuer - ez a harmadik része egy sorozatnak, amiben nem csak gyilok meg így van, hanem föleg a német-dán történelem is, hiszen az nem volt egyszerü és a mai napig nem mindig az.

De ajánlok neked egy könyvet, bár még magam sem olvastam, meg kell még vennem: Marc Voltenauer elsö németre fordított könyve (franciául ír, svájci, bár beszél németül, a könyveit nem ezen a nyelven írja) Das Licht in dir ist Dunkelheit.

fhdgy 2021.05.23. 17:38:35

@nyuszigonosz: A fényről és a sötétségről jutott eszembe:

Annak idején, még a Ceausescu korszakban, az öreg székely fölviszi a fiát a Hargitára. Elmutat a messze-távolba.

- Látod fiam, ott messze azt sötétséget?
- Látom, apám!
-No, az ott Bukarest fényei.

dikusz. 2021.05.23. 17:43:54

@fhdgy: És amit barkácsoltál, az azzá sikeredett, amit szerettél volna barkácsolni? :))) (vicc vót)

fhdgy 2021.05.23. 17:48:11

@dikusz.: Még nem az, amit akartam, de még nincs elrontva. Ha ezután sem rontom el, akkor még lehet az, amit akarok.

Áfonyát akarok, vettem 18 tövet. Tápoldatos csöpögtető öntözést szeretnék. Az áfonyatövek vödörben, tápoldat csöpög, a fölösleg túlfolyóba, vissza a gyűjtőtartályba és indul elölről a körforgalom.

dikusz. 2021.05.23. 18:01:31

@fhdgy: Mennyire marad(hat) meg az áfonya arrafelé?

nyuszigonosz 2021.05.23. 18:47:57

@fhdgy: @dikusz.: Szerintem az áfonya ott is megmarad: gondolom fekete áfonyát veszel majd. Valamikor itt az erdöben szoktunk áfonyát szedni, finom áfonyás kalács lett belöle aztán, de most már veszem, mivel itt Nürnberg környékén óriási áfonya ültetvények vannak, sok üzletbe szállítanak.
Az erdökben sajnos sokan lefésülik az áfonyát, randa marad a bokor is, meg elvisznek mindent.

Csodabogár 2021.05.23. 18:57:53

@nyuszigonosz: Ebben a könyvben volt egy kis krimi is, de nem akarlak rábaszélni. Én is a Süddeutsche Zeitungból néztem ki vagy a Die Zeit-ből. Sok évig sokat voltunk Amerikában és ott állandóan krimit olvastam. Kicsit ráuntam, főleg, hogy szerintem , nagyon eldurvultak a krimik. Stieg Larsson nagy kedvencem volt no meg a norvégok is.

fhdgy 2021.05.23. 19:01:06

@dikusz.: @nyuszigonosz: 12 kettő kék áfonyát vettem, nagy bokrokat, ez három különböző fajta, Blue corp, Yersey és Réka, egy kis bokor kék áfonyát és öt vörös áfonyát.

Azért akarom vödörben nevelni, mert az áfonya savas talajt kíván, PH. 4.2-4.8 között, errefelé viszont nincs ilyen talaj.

Vettem organikus tápoldatot, azt lehet úgy keverni, ahogy kell, kevés foszforsav hozzáadásával a PH.-t is be lehet állítani a kívánt értékre.

Remélem, hogy ilyen módon sikeres lesz a kísérlet!

Már most is van pár vödör, ami virágzik, így reális, hogy lesz pár szem, legalább mutatóba.

Most még nincs kész az öntözőrendszer, nekem kell csinálni, ezt szeretném automatára megcsinálni.

Csodabogár 2021.05.23. 19:01:51

@fhdgy: Wgy barátnőm, itt Pesten, a pirinyó balkonján termel áfonyát, talán 2 tő az egész. De nála minden virul és terem.

fhdgy 2021.05.23. 19:06:36

@Csodabogár: Valami ilyesmiben reménykedem én is.

Azzal a különbséggel, hogy helyileg kertben, de a lényeget tekintve, mintha balkonon lenne.

nyuszigonosz 2021.05.23. 19:18:04

@Csodabogár: Valamikor én is szerettem olvasni az amerikai krimiket - már nem. Annyira egyformák lettek és hát nem jók.

Klassz krimiírók vannak errefelé is, egy osztrákot nagyon ajánlok: Andreas Gruber - nagyon jól ír!

És a kedvenc norvég: Joern Lier Horst. Olyan igazán jól megírt krimik: nincs benne hektoliter vér meg egyfolytában lövöldözés meg a saját pszichonemnormalitás miatt szétesett nyomozó. Nem olyat ír. És mivel ö maga is jó sokáig nyomozó volt, tudja is, miröl ír.
Stieg Larsson Millenium trilógiája fantasztikus!

Van most tényleg jó sok krimi ami jól van megírva és tényleg jó.

fhdgy 2021.05.23. 19:22:52

@nyuszigonosz: Nagyon szépen köszönöm. Már azt is sikerként élném meg, ha tényleg lenne párszem kóstoló és a telet is túléli majd pár bokor.

Bredpitt Monika 2021.05.23. 19:27:21

@kardio1: "Magyarország kimarad a Pfizer-megállapodásból.

Ezzel arra utal, hogy éppen ma állapodott meg az Európai Bizottság a vakcinagyártóval egy harmadik szerződés keretében arról, hogy lesz lehetősége 1,8 milliárd dózist megvenni 2023-ig. Az eddigi két szerződés keretében összesen 600 millió dózist rendelt meg az EU nevében a Bizottság az amerikai-német cégtől a brüsszeli testület.

Gulyás Gergely tárcavezető éppen csütörtökön jelentette be, hogy a brüsszeli vakcinabeszerzés következő fejezetében Magyarország nem kíván részt venni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a döntés mögött több magyarázatot felsorolt, ezek egyike, hogy csak Pfizert rendelhet a kormány, és a 19 millió adagért 120 milliárd forintot kellene fizetnie az országnak."

A torzitas pedig az a vakcinatablazat , amit a nagy seggfej es bandaja kozzetett.
Ja, es igen, a kinai vakcinaert ki fizetett a legtobbet? Doki miert veded oket, most komolyan?

Bredpitt Monika 2021.05.23. 19:29:43

@nyuszigonosz: az eltuntekkel az volt a bajom, hogy szornyu a stilus, szerintem nagyon rossz iro, ,lehet, hogy a sztori jo lesz, majd visszaterek ra.......

kardio1 2021.05.23. 19:38:55

@Bredpitt Monika: nem szorulnak rà, hogy védjem őket, nem is korrigàlnàm az àltalad leírtakat, ha nem részigazsàgot tartalmaznának. Tény, hogy nem akarnak az újabb vásárlási korben részt venni. De azt kifelejtetted, hogy mennyi oltàsra való màr lekotott szerződés van a tarsolyban, közte sok millió Pfizerrel. Kit akarnàl az ujabb 19 millió Pfizerrel végigoltani ? Elég boszme dolog volt annyi lélegeztetogépet megvenni, nem kéne ugyanazt végigcsinàlni az oltàssal is. Természetesen a tàblàzattal én sem értek egyet, az több is mint torzitàs. És nem vettem volna kínai oltàst (bàr utolag úgy néz ki, ez nem lesz akadàlya a magyar oltàsok európai elfogadàsànak).

Bredpitt Monika 2021.05.23. 20:26:22

@kardio1: "Kit akarnàl az ujabb 19 millió Pfizerrel végigoltani ? :

Nem tudom meddig ved egy oltas, azt sem tudom ez az adag mikor jonne. De lassan az elsok kozott levoket ujra kell mar oltani es mar a pfizer is rebesgeti, hogy kell egy harmadik adag. Az itteni haziorvosok pedig mar kezdik mondogatni, hogy a kinai nem vedi az idoseket, es oket is pfizerrel kene oltani. Szoval 19 millio osztva 3 al, az 6 millio. Valoban soknak tunik a 19 millio de ha a fent leirtakat vesszuk, akkor nem az, de mondom nem tudom mikor

Ha mar itt vagy es orvos vagy, hatha tudsz valamit hozzatenni ehhez:

Amugy vegul nem kaptam meg az oltast mivel rairtam a nyilatkozatra, hogy allergias vagyok egy amerikaban kapott percocet nevu gyogyszerre, ami miatt kulon kerdeseket kaptam es nem tudtak, hogy mi ez a gyogyszer. Vegul az orvos elment megnezni milyen hatoanyagok vannak benne , kifaggatott milyen reakciom volt pontosan, mondtam neki, hogy hetekig viszketett a borom es tiszta ragya volt a combomon a bor.

Nagyon tanacstalannak tunt, azt mondta, hogy en a varoszobaban ne 15 percikg, hanem 30 percig uljek. Na, ettol teljesen elment a bizalmam az egesztol, es mondtam neki, hogy ez igy ijeszto nekem. Jo lett volna , ,ha valaki megnyugtat, de az nem tortent meg, bar nagyon kedves volt a legtobb ott dolgozo.

Vegul egy masik doki odajott es k;erdezgetett miert nem akarom, neki is elmondtam, de o nagyon nyomult es ertetlenul nezett ram, mig vegul a szobaban tartozkodo harmadik doki felallt es azt mondta nekik, nem kotelezo az oltas, es ne eroltessek, had menjen el, ha nem akarja.

En inkabb azt vartam volna, hogy valaki leul es megnyugtat, hogy nincs mitol tartanom, elmagyarazza, hogy egy gyogyszerallaergia miatt nem lesz problema. Ja, es meg megemlitettem az alacsony verlemezke szamom, ami kb 60ezer szokott lenni, ebbol mondjuk nem csinalt problemat az elso doki, aki engem faggatott.

Lehet, hogy most mondhatok bucsut a pfizernak, nem valami jo erzes, de megis megkonnyebbultem . Az az igazsag, hogy az oltas nekem nagyon rossz elmeny, mert gyerekkent, a nem tudom hanyadaik mmr utan baromi rosszul voltam, magas lazam volt, hanytam es ugy ereztem itt a veg. meg a H1n1 utan is szarul voltam.
Pedig en is oltas parti vagyok, de ma valahogy ugy ereztem magam , mint egy birkanyaj egyik tagja, akit valaszok nelkul megbilogoznak. A haziorvost probaltam hivni es faggatni, de kb 30 mp e volt ram, szoval vele nem tudtam errol beszelni.

Most az van a nyilatkozaton, amit visszakaptam, hogy nem vagyok olthato, amit nem ertek, mert ok beoltottak volna.

Par napja neztem, hogy Franciaorszagot nem erdekli milyen oltast kapunk, oda kell a teszt, ez tenyleg igy van?

Bredpitt Monika 2021.05.23. 20:28:16

@Bredpitt Monika: most latom,hogy eltunt egy par sor.......de mondom nem tudom mikor jonne a kovetkezo adag pfizer

Bredpitt Monika 2021.05.23. 20:33:17

@kardio1: ja, es meg valami, furcsa volt az oltoponton, valami dietat lebegtetett a kezeben, amit vegul nem kaptam meg, azt mondta, hogy az oltas utan par napig ezt a specialis dietat kovessem, ami gondolom a gyogyszerallergiaval van osszefuggesben.....

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2021.05.23. 21:57:42

Morzsit azért valaki világosítsa fel, hogy nem az Ausztrália fővárosa,amit Ő annak hisz. Nehogy ott érje csalódás ebben az ügyben:D

Csodabogár 2021.05.23. 22:36:43

@fhdgy: Mikor először voltam nyugatról Berlinben, felmentünk a belvárosban valami Europa torony vagy mi tetejére. Egy magas üzletház volt tulajdonképen nyugat Berlin közepén. A szivem elfacsarodott, mikor alattunk és körülöttünk rengeteg neon és egyéb fény, majd kelet Berlin irányában pislákoló utcalámpák és más semmi.

Csodabogár 2021.05.23. 22:40:07

@nyuszigonosz: Köszönöm a tippet, meg fogom ezeket nézni. Egyébként a korai Mankelleket is nagyon szerettem. A későieket már nem.

Csodabogár 2021.05.23. 22:43:56

@kardio1: Nem nagyon követem a dolgokat, de én valami olyasmit hallottam, hogy jövőre már működni fog Debrecenbe a gyár és akkor a saját gyártmányú vakcinánkkal fogunk oltani.
Nos ezt nem is enyhe kétkedéssel fogadtam, mert azt pl.követtem, hogy mennyi időbe tellett a BionTechnek a marburgi gyárát beindítani.

fhdgy 2021.05.23. 23:05:45

@Csodabogár: Nem az a kérdés, hogy mennyi idő alatt épül fel.

Mit fogunk ott gyártani? Ez a kérdés. NER szórólapokat?

Ahhoz, hogy értelmes dolgot gyártsunk, nem elég a gyártósor, ahhoz egy vírus szekvenciáját is ismerni kell, arra megfelelő választ kell tudni adni. Van ehhez itt tudás? A oroszok vagy a kínaiak adják a tudást?

Esetleg Karikó Katalin? Őt haza hívjuk? Azt nem lehet, mert saját maga is elismerte, hogy ügynök volt. Vannak jó ügynökök meg aljas ügynökök? Hogy van ez?

Én kiakadtam, amikor kiderült, hogy tényleg ügynök volt. Persze, ő nem jelentett senkiről!!!

Az 1200 dollárt nem találták meg a plüsmaciban a vámosok, akik állítólag minden ilyen jellegű dolgot átszurkáltak tűvel.

Érdekes módon, férj és feleség is, meg a gyerek is kapott egyidőben nyugatra útlevelet. Ez akkor nem volt szokás.

Utána "pihentették" a szolgálatok.

Nem inkább átdobták és alvó ügynököt akartak belőle? Csak megszűntek az altatók?

Nem őt akarom bántani. Csak el kellene gondolkodni, hogy tényleg bűn-e valami.

Ha ez követi el, akit o1g szeret, akkor nem, ha utálja, akkor igen. Hogy van ez?

nyuszigonosz 2021.05.23. 23:37:38

@Csodabogár: A korai Mankellek tényleg nagyon jók voltak. Aztán már nem.

M. Péter 2021.05.24. 02:52:12

@fhdgy: 85-ben utazhatott az egész család nyugatra, én is mentem a szüleimmel. Külföldi munkavállalás persze más tészta, ahhoz engedély kellett. Egy-két dolog azért nekem továbbra sem tiszta. Milyen vízummal mentek az USA-ba, és senki nem kérdezte, hogy miért csak egyirányú jegyük van?

fhdgy 2021.05.24. 08:08:56

@M. Péter: Igen, akadnak kérdések. Hogy pontosan meddig volt gyakorlat, hogy a komplett családot nem engedték, nem tudom, de én 1987-ben még nem mertem kérni, igaz előtte hivatásos voltam.

Szerintem, azért egy ügynökre jobban "figyeltek".

Congeria 2021.05.24. 10:03:21

@Csodabogár: , @nyuszigonosz:

Évtizedek óta híve vagyok a skandináv kriminek. A kötelező, lsmertek után néhány más, nagyon jó író. Én angolul olvastam, így a cím más lehet más nyelven.

Kjell Eriksson ( Princess of Burundi, The Demon of Dakar, ...stb), Arne Dahl, Kjell Ola Dahl, izlandiak is nagyon érdekesek Hakan Nesser és Ragnar Jonasson.
A sok jég után jól esik egy kis meleg, most fedeztem fel az ausztrál Jane Harper-t, régebbi író Peter Temple (más fajsúly, TV sorozat is készült belőle)
Csak néhány kiragadott a sok közül.

somlobodog 2021.05.24. 10:03:22

@Bredpitt Monika: "Amugy vegul nem kaptam meg az oltast mivel rairtam a nyilatkozatra, hogy allergias vagyok egy amerikaban kapott percocet nevu gyogyszerre, ami miatt kulon kerdeseket kaptam es nem tudtak, hogy mi ez a gyogyszer. "

Na ezt egy 16 éves is tudja. Ha valaki nem ismeri az elmúlt 30 év kB egyik legismertebb és leghirhedtebb gyogyszeret az nem orvos hanem egy kontar. 0 tovabbkepzessel vagy tanulással. Ez maradt otthonra kb

nyuszigonosz 2021.05.24. 10:12:22

@Congeria:
Mindet ismerem a felsoroltak közül :-) izlandi krimiírók közül Arnaldur Indridason és Yrsa Sigurdardottir a kedvenceim.
A skandinávok között is nagyon sok a kiváló író, de persze akad más is, ( Viveca Sten könyveit nem szeretem) de van sok más amit meg szivesen olvasok, min pl. Lars Kepler könyvek Jo Nesbo meg a jó sok többi. :-) Én németül olvasom öket.

Jane Harper - majd megnézem, töle eddig azthiszem nem olvastam semmit.

vándor madár 2021.05.24. 11:15:49

@fhdgy: "Érdekes módon, férj és feleség is, meg a gyerek is kapott egyidőben nyugatra útlevelet. Ez akkor nem volt szokás."

Ebben az időszakban már nem volt annyira borzalmas a helyzet. Egyébként meg nem disszidált, hanem konkrét állásra ment a Temple Egyetemre Philadelphiába, úgyhogy miért ne mehettek volna? Az persze előfordulhatott volna, hogy egyszerűen nem engedik ki őket.
De ez az ügynöki dolog bennem is kérdéseket vet fel, főleg azok után, amit nyilatkozott, hogy a kb 3 soros nyilatkozattal lezártnak tekinti az ügyet. Az én apámnak is volt 56-os múltja, mégse környékezték meg a családot, főleg nem 30 évvel később, mert a család megkörnyékezhetetlen volt, bármiféle hátrányok is érték volna.
Én azt biztosnak veszem, hogy az akkori elbocsájtásnak Szegeden volt oka, még akkor is ha az ilyen tudományos státuszok nem örök érvényűek, csak nekünk nem mindent kötnek az orrunkra.

fhdgy 2021.05.24. 11:21:10

@vándor madár: Nem voltam ott, nem tudom, hogy miért bocsájtották el.

Teoretikusan az is lehet, hogy fedősztorit kreáltak, hogy mehessen külföldre, és ott szegény elüldözött álruhájában beférkőzhessen az ellenség soraiba.

Hangsúlyozom, hogy ez teoretikus dolog.

vándor madár 2021.05.24. 11:26:42

@Bredpitt Monika: "hogy allergias vagyok egy amerikaban kapott percocet nevu gyogyszerre, ami miatt kulon kerdeseket kaptam es nem tudtak, hogy mi ez a gyogyszer."

Szerintem azt főleg neked kellene tudnod, hogy az mi, mert az, hogy te azt Amerikában kaptad és ott az a neve, ami, az téged nem véd meg Mo-n vagy bárhol, mert máshol is kaphatsz olyat, csak éppen más a neve. A gugli kidobja, hogy mi van benne.
Neked pedig magadnál kellene hordanod valami nyilatkozatot a személyid mellett, mert az ilyesmiből tragédia is lehet.

nyuszigonosz 2021.05.24. 11:54:20

@Bredpitt Monika:
A Percocet® a fájdalomcsillapító paracetamol és az opioid oxikodon fix kombinációja, amely az Egyesült Államokban tabletták formájában kapható. A gyógyszert fájdalom kezelésére használják.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.05.24. 14:23:51

@somlobodog: az usaban talan. magyarorszagon nem arulnak ilyen neven semmit, de szerintem europaban sem. az oxycodon is csak az usaban olyan szintu problema, amilyen, de az emlitett orvos eppen azert nezte meg az osszetevoket hogy ne egy random markaneveket kelljen felismernie a vilag tulfelerol. es ugye az orvos aki az oltasnal jelen van, kb barmilyen orvos lehet.

Congeria 2021.05.24. 14:24:01

@nyuszigonosz:
Amiket felsorolsz, azok főleg a "kötelezően ismert' -ek, Lars Keplert az elején szerettem, de már túlnyomja a pszihológiai vonalat, eltorzítva.
Mankell késöbbi könyveiben az öregedése és kezdődő demenciája leirása nagyon hiteles, ha az már az ő személyi thrillere is.

nyuszigonosz 2021.05.24. 15:21:54

@Congeria: Hát nem is soroltam fel az összes írót, akik könyveit olvasom vagy olvastam. :-)
De úgy gondoltam nem is szükséges, ha mint írod, te magad is sok skandináv írótól olvasol.
Én nagyon sok német-osztrák-svájci író könyveit is szeretem olvasni, vannak kedvencek. Meg még jó sok más európai író is a kedvencem. Nem csak a skandinávok.

Ez a túlnyomott pszicho vonal sajnos sok könyvben megvan, nem csak a Lars Kepler néven író házaspár rakja túl ezzel a Jona Linna könyveket.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2021.05.24. 16:11:57

@fhdgy: @Csodabogár: A debreceni gyárban azt a magyar vakcinát akarják gyártani, amiről egy hete az volt a diadalmas hír, hogy nemsokára elkezdik vele az állatkísérleteket. Ennyire futotta a kiemelt állami támogatással a nemzeti vakcinaprogram...

Bredpitt Monika 2021.05.24. 16:22:07

@somlobodog: orulok, hogy ezt leirtad, en nem mertem, de itthon sorozatban futottam bele abba, hogy nem ismerik az orvosok, egyebkent meg mindenkit ovatossagra intek, inkabb ne kezdje el szedni, ez egy igazi drog, sajnos a masodik tabletta utan jottem ra, hogy allergia es nem a forro viz utan viszkettem, hanem 15 perccel a tabletta bevetele utan, ha a harmadikat is beveszem lehet, hogy fuggo lennek...

meg ket ev utan is eszembe jutott, milyen jo lenne bevenni abbol a gyogyszerbol, egyebkent nem is ertem miert eroltette ram az a dokino, a derekam nagyon be volt krepalva, nem amiatt mentem hozza, de azzal kezdtemm hogy ne foglalkozzon a derekammal , mert mar megszoktam ezt az allapotot es el fog mulni, de ram eroltette, mert annyira fajt, valoban, hogy a falat fogtam jaras kozben.........

azoknak , akik itthon vannak, ha ilyen hatoanyagu gyogyszert kapnak vigyazzanak....

hu.wikipedia.org/wiki/Oxikodon

Bredpitt Monika 2021.05.24. 16:26:18

@vándor madár: igen, ez jogos, egyszer egyebkent egy nogyogyasz , aki szinten nem tudta mi ez, legalabb vette a faradsagot es megnezte nekem mi van benne, de valahogy nem foglalkoztam vele, hogy magamnal tartsam az infot, es meg az oltas elott is gondoltam ra, hogy vinni kene magammal, de sajnos megint gyozott a lustasagom.......

(azert nekem akkor is furcsa, hogy nem tudjak mi ez)

Bredpitt Monika 2021.05.24. 16:29:18

@nyuszigonosz: figyelj, koszi az infot, de en szedtem ezt a tablettat, es magamtol rajottem, hogy fajdalomcsillapito es egyben drog is, az egy dolog, hogy az orvosok itt nem tudnak mit kezdeni vele es legfokeppen nem tudtak megnyugtatni azzal kapcsolatban, hogy kell e felnem az oltas utan..........ez volt a lenyeg....

nemhiaba van feltuntetve a nyilatkozat kerdesei kozt, hogy volt e valaha barmilyen allergiam

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.05.24. 21:15:42

@Bredpitt Monika: na, ellenben az usaban gondolom megnyugtattak hogy nem kell felned, ez nem heroin csak majdnem, szedjed csak. a magyar orvos szerintem ertsen ahhoz ami idoben es terben relevans neki, ne az amerikai drogok markaneveit tartsa eszben. veled meg harom orvos foglalkozik mert "megint gyozott a lustasagod" es meg te reklamalsz a vegen, hihetetlen...

somlobodog 2021.05.25. 07:30:49

@droid_: aha... Egy orvosnak az oxycodone ismerete alap kéne legyen. Ha máshonnan nem az újságból. Az egyik fő markanev is. A botrányok miatt legalább, ha már ahhoz lusta hogy 30 éve használatban lévő gyógyszereket ismerjen. Ne alkalmazzon csak legalább tudja mi az
De ezek szerint egy kurva cikket nem olvasott. Biztos a blikk nem írt róla. Na ezek után sok más tudást se várj tőle. Mintha egy magyar autoszerelo sose hallott volna a Buickrol... Nevetséges

Arthamyr 2021.05.25. 08:00:45

@somlobodog: Az oxycodone (meg a paracetamol) ismerete alap, és minden bizonnyal meg is van a megfelelő szinten, ha nem, jogos volna a kontározásod.
A "fő márkanév" ismerete csak akkor volna alap, ha Magyarországon, vagy minimum Európa nagy részén is az volna. Ez így van? Ha igen, akkor szintén (talán) jogos a kontározás. Nem véletlen, hogy nem lehet innen csak úgy átruccannia egy orvosnak hozzátok (vagy fordítva), és elkezdeni praktizálni.
A (legtöbb) Buick használata engedélyezett Magyarországon, bár ettől függetlenül erős a gyanúm, hogy a legtöbb magyar autószerelő műhelyben nem foglalkoznak vele, és alkatrész sem nagyon lesz hozzá készleten.
Amúgy itt az opiátokat sem olyan könnyű kézzel írják fel, mint nálatok, és az itteni opiátválságról sem írnak a cikkek, bár a blikk lehet, azt pont nem néztem, de nem az a civilizált ember ismérve, hogy azt olvassa.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.05.25. 13:21:57

@somlobodog: nincs "hasznalatban" az amerikaban vilaghiru fo markanev. a hatoanyag ismeretere nem volt panasz, nem kell a maszatolas, az oxycodon mint az amerikai orvoslas vilaghiru kudarca, nyilvan ismert. az en oltasomon pl egy fiatal doktorno volt jelen, felirtam en is a papirra a gyogyszereimet, nem kellett gugliznia, mert a rovid palyaja es nem eppen rovid kepzese alatt nyilvan talalkozott veluk es jol ismeri oket. mert azok valoban hasznalatban vannak. pedig markaneveket irtam, nem hatoanyagot.

amugy ilyenkor hol vannak a big pharma konteosok, akik minden covid temanal bekoszonnek?

somlobodog 2021.05.25. 18:11:44

@Arthamyr: @droid_: hát nem tudom lehet kicsit szigorú vagyok de valahogy fura hogy ennyire ne legyen képben egy orvos legalább a top gyógyszerekkel vagy markakkal főleg az ilyen balhes sztárokkal. mindig az az érzésem hogy egyszerűen nem olvasnak vagy néznek egy szűk teruleten túl. És tudom hogy az orvos is csak egy én többet várok tőlük. Na mindegy. Annyit megadok hogy nem a hatóanyagot mondta neki monika így nyilván nehezebb volt de akkor sem vagyok meggyozve teljesen :)

Arthamyr 2021.05.25. 19:03:06

@somlobodog: Amikor egy olyan kijelentést tesz valaki, hogy egy orvos kontár, majd kiterjeszti a magyar orvosok (vagy a magyar szakemberek?) többségére ("ez maradt otthonra kb."), nem az jut először eszembe, hogy kicsit szigorú volt.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.05.25. 21:24:31

@Arthamyr: egyreszt. masreszt nekem mar @Bredpitt Monika: is megadta az alaphangulatot, aki megint elvarja hogy mindenki korbeudvarolja mikozben nulla szinten egyuttmukodo (nagyon jol tudja hogy az atlag orvos nem fogja ismerni a gyogyszer nevet, de csakazertis azt irja neki oda), ebbol a hangulatbol kapott egy kicsit @somlobodog: is.

tanato 2021.05.26. 10:54:03

@Bredpitt Monika: Na most jutottam a cikkhez.Egész egyíszerűen marhaság hogy nem kaptad meg a szurit,ugyanis nem a gyógyszallergia a kontraindikáció hanem aZ hogy volt e anaphylaxiás reakciód,azaz eszméletvesztéses,vérnyomáseséses azonnali beavatkozást igénylő rohamod tőle.Én is rengeteget oltok két helységben is,köztük sok gyógyszer és egyéb allergiásat is,Még mind él és kicsattanó egészségben vannak.Az oltoóorvos a ponton egészen egyszerűen gyáva volt.Én hozzám is jött ilyen gyáva doktor által be nem mert olani beteg nem is egy,mind megkapta tőlem a szuriját..Mondom mégegyszer nem az allergia hanem csak az anaphylaxiás shock korábbi volta a kontra indikáció.Ha mást nem találsz én beadom neked bizisten.El tudsz érni a blogon keresztül ha akarsz.

tanato 2021.05.26. 11:15:51

@Csodabogár: @kardio1: Nem veszünk részt a következő Pfizer akcióban egyedül az EU-ban,így van.Akkor csodálkoznék ha valami közösben együttműködnénk az Unióval aminek tagjai vagyunk.Általában inkább vétózni szoktunk az együttműködés helyett.Azon csodálkozok,hogy a Belarusz elleni szankciókat nem vétóztuk meg.Az meg hogy mennyi Pfizerre lesz szükség azt majd a Jóisten dönti el,lesz e negyedik meg további hullámok és ha lesznek,mennyire erősek,valamint az is a jövő zenéje hogy a m,ost megkAPOTT,két oltás hatása meddig fog tartani.Úgy hogy a Pfizer együttműködés elmaradása milyen hatással leszn ránk,az a jövő zenéje.

tanato 2021.05.26. 11:23:36

@Bredpitt Monika: Külföldi gyógyszernevek,persze hogy nem ismerem őket,mivel nem hatóanyag hanem művésznév.Na a paracetamol és az oxicodin az ismerős.Sztem az USA orvos sem tudja megmondani hogy a Savulin a Prixoter vagy Leflokin mit jelent.MInd a három hatóanyaga levofloxacin úgy már felismerné őket.
A múltkor egy kárpátalja cigány házaspár tolta elém a cirill betűs ukrán injekciós dobozt hogy azt írjam fel mert az asszony fulladására csak az jó.Mondom azt el sem tudom olvasni de tudok magyar fulladás elleni injekciót adni ha aszthmás.Nekik csak az kellett és káromkodva engem szidalmazva elvonultak néhány percnyi vitatkozás után.

tanato 2021.05.26. 11:36:45

@fhdgy: Karikó Nobel díjat érdemlő munkássága és ügynökmúltja között semmi összefüggés nincs.85-ben nem is egy volt évfolyamtársam már nyugati egyetemeken dolgozott és oktatott,akkor már felpuhult a diktatúra,Kádár is kereste a kifelé vezető útat főleg Gorbacsov hatalomra kerülése utánEgészen más volt már a rendszer mint Brezsnyev uralkodása alatt,tudom már felnőttként éltem meg ezeket.

fhdgy 2021.05.26. 11:55:51

@tanato: Egy fokkal én is enyhébbnek ítélem meg a dolgot, mert nem III/III-as volt, hanem III/II-es ( magvarul nem spicli, besúgó, hanem kémelhárító ). Minden rendszernek vannak kémei is, meg kémelhárítói, ez így normális, de vannak spiclijei, besúgó is.

Egyébként 78-ban már én is felnőtt voltam, nem hátul gombolós hadnagy. Én is már felnőttként éltem abban az időszakban. Mintha olyat írtál volna múltkor a betegségeddel kapcsolatban, hogy 65 vagy 66 éves vagy. Én ebben az évben már 70 leszek.

Visszatérve Karikóra:

Emlékszel a D-209-es ügynökre? Kell, hogy emlékezz, hisz felnőtt voltál. Őt kinyírták, pedig Becsületrendje van, ő sem volt piskóta.

A kettő esetet összehasonlítva, mi a véleményed?

Golf2 2021.05.26. 12:28:42

@fhdgy: nem III/III-as volt, hanem III/II-es ( magvarul nem spicli, besúgó, hanem kémelhárító )...1 Angyal a ma hatalmon levő vastagbőrü patkányivadékokhoz képest.A szájukra nem vehetnék a nevét.

fhdgy 2021.05.26. 12:41:12

@Golf2: Van egy mondás: sz.rnak, bajnak nincs gazdája.

Ha valaki viszont sikeres, akkor mindenki dörgölőzködik hozzá, mert talán neki is leesik egy kis morzsa a sikerből.

kardio1 2021.05.26. 12:58:16

@fhdgy: az egyik a beszervezettek közé tartozik, a másik a beszervezők közé. Nagyon nem mindegy.

tanato 2021.05.26. 13:56:44

@fhdgy: Én még csak 62 vagyok, a Medgyesi ügy nem ugrott be,de megnéztem.Ég és föld,ő hivatásos politikus,nem más szakmában,sikeres szakember.Ráadásul távoli rokon is,mert feleségem apai ágon erdélyi/Szilágy megyeiek/,és apósom /szegény 3 éve húnyt el egy szoc.otthonban,teljesen járóképtelenül,pelenkásan/tudta hogy távoli rokon.SZóval egészen más műfaj.

fhdgy 2021.05.26. 14:00:15

@tanato: Megnézted Medgyessy külföldi kitüntetésinek a listáját is?

Én a kettős mérce ellen vagyok.

Ne aszerint ítéljünk meg egy esetet, hogy KI követtel el, hanem aszerint, hogy MIT követett el.

tanato 2021.05.26. 14:07:43

@fhdgy: NO a KÁdár rendszerben tényleg hemzsegtek a besúgók,beszervezettek.És direkt olyanok akikről egyáltalán nem gondolták:Ref.lelkész,Gyóntató pap,horthysta repülőstiszt,volt csendőr,un.ellenállók akiket a börtönben kedvezményekkel,korábbi szabadulással szerveztek be stb.Igazán ők tudták provokálni,szóra bírni a népet.Természetesen a távoli rokon aki magas beosztásban volt és hasonszőrű társai az automatikusan beszervezett volt.Karikót meg az apjával zsarolták,ez is beleillik a Kádár rendszer hétköznapjaiba amit mindketten felnőtt fejjel értünk meg.

tanato 2021.05.26. 14:09:06

@fhdgy: Medgyesinek milyen Nobel díjra érdemes tudományos vagy művészeti teljesítménye volt?

fhdgy 2021.05.26. 14:16:57

@tanato: Azért kettő francia Becsületrend sem lekicsinyelendő. Nem gondolod?

Aztán norvég, japán, belga királyi kitüntetések sem kutyák.

fhdgy 2021.05.26. 14:18:15

@tanato: Szerinted, ma kevesebb besúgó, spicli van?

Félek, hogy nem!

tanato 2021.05.26. 14:24:09

@fhdgy: Igen ez benne van a pakliban sajnos.

tanato 2021.05.26. 14:25:31

@fhdgy: Ezeket a kitüntetéseket milyen teljesítménye alapján kapta?

fhdgy 2021.05.26. 14:38:44

@tanato: Nyugaton is elismert közgazdász, bankár volt.

Én matematikus vagyok, tehát helyből előnyben részesítem azokat, akik természettudományokban, műszaki tudományokban érnek el eredményeket, de ez nem jelenti, nem jelentheti azt, hogy egyéb területen elért eredményeket egy kézlegyintéssel lesöpörjem az asztalról.

tanato 2021.05.26. 15:19:55

AMikor kapta a kitüntetéseket már politikus volt,nem közgázos.

fhdgy 2021.05.26. 15:26:15

@tanato: Az első Becsületrendnél még mint politikus, nem tudom, hogy mit értékeltek a franciák.

tanato 2021.05.26. 16:30:53

@fhdgy: Kérdezzük meg magától Medgyesitől,majd hivatkozom apósomék rokonságára.

fhdgy 2021.05.26. 16:33:17

@tanato: Jó, részemről rendben, várom az eredményt.

fhdgy 2021.05.26. 17:05:33

@tanato: Miért kellene, hogy legyen?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.05.26. 17:22:10

@tanato: amikor nincs ellenkezes hanem egyetertes van, annak nincs semmi hirerteke, nem irnak rola egy szot sem. a praxis blog alapjan is azt gondolnam, hogy minden orvos tokkelutott es gonosz.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.05.26. 17:22:28

@tanato: en a kommentjebol azt ertettem meg, hogy semmifele gyava orvos nem volt, miutan kideritettek mirol beszel, beadtak volna neki, csak megkertek hogy maradjon utana egy kicsit tovabb. de o mar inkabb nem kerte, mert birkanyaj meg a tobbi suletlenseg, a dokik probaltak meggyozni aztan rahagytak, gondolom vartak meg oltasra elegen. az allitolagos dieta persze kellett volna neki, oltas helyett is (nem csodalkoznek ha csak repa lett volna a szamar elott).

tanato 2021.05.26. 19:36:40

@droid_: Majd előkerül egyszer MÓni,legalábbis remélem.Aztán megmondja a tutit.

Bredpitt Monika 2021.05.26. 20:38:30

@tanato: Mondom mégegyszer nem az allergia hanem csak az anaphylaxiás shock korábbi volta a kontra indikáció.

Ezt ott is elmondhatta volna valaki. Meg is kereslek a hatterben, illetve gondolom itt sem titok, hogy milyen vakcinaid vannak es mit ajanlasz amugy a pacienseidnek.

Bredpitt Monika 2021.05.26. 20:46:32

@droid_: @tanato:

azt magamra vallalom, hogy igenis el kellett volna nekem vinni a gyogyszerrol az infot, de a doki erti szerintem a lenyeget, az az orvos, aki engem oltott volna bizonytalan volt, amikor en rakerdeztem, hogy van e felnivalom nem valaszolt ra....nekem ez abban a pillanatban felelmetes volt, talan pont azert, mert mar voltam nagyon rosszul oltas utan.......

az viszont valoban ugy van, ahogy droid mondja, az orvos beadta volna, de vegul megis az kerult a lapra, hogy nem olthato, nem tudom hogy van e jelentosege ennek a nyilatkozatnak, amugy meg a mai napon sem tudnek uj idopontot foglalni, mert meg mindig ott van a regi a rendszerben (de most mar tenyleg legyen ez az en bajom)

doki, megkereslek a hatterben....koszi, hogy reagaltal, meg az is lehet, hogy te fogsz beoltani, az en haziorvosom amugy azt mondta telefonon, sajnos kb fel percet tudtam vele beszelni, ezert sem tudtam kifaggatni a fenti dolgokrol, hogy vedett vagyok minimum 10honapig, akar egy evig is, covidos voltam oktoberben........

Bredpitt Monika 2021.05.26. 20:49:00

@droid_: csak azert mert en vegul nem adattam be az oltast mar minden suletlenseg lett, tessek mondani, hogy is van ez?

tanato 2021.05.26. 23:02:08

@Bredpitt Monika: Várom az értesítésedet.

tanato 2021.05.27. 06:47:57

@Bredpitt Monika: Vakcináim mindig mások vannak,amit éppen nküldenek előző nap,egy két nappal előtte értesítenek,miből mennyíit kapunk..

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.05.27. 08:04:20

@Bredpitt Monika: majdnem minden. a teljesseg igenye nelkul az, hogy nem akarod magad birkanyaj tagjanak erezni, hogy gyerekkent behanytal valamitol, hogy influenzaoltastol felment a lazad. ezek kozul egyik sem komoly erv arra, hogy ha mar igy felnottkent elmentel, akkor miert fordultal sarkon es jottel el oltas nelkul, sajnalom ha ez serto, a stilus nem a szemelyednek szol. ha az allergiaddal kapcsolatban lenne akarmi megbizhato statisztika, akkor azt figyelembe is vennek, ha valamit akkor ezeket a tapasztalatokat minden orszag argus szemekkel figyeli most (ld. astrazeneca). mivel nem tanacsoltak el, eleg biztos hogy nincs ilyen. de azt senki nem fogja neked 100%-ra megigerni, hogy nem patkolsz el az oltastol, akar elsokent ezzel az allergiaval vagy attol tok fuggetlenul. illetve lehet hogy lesz aki megigeri (esetleg kerdezz majd ra annal, aki beolt), mert reklamalni ugyse mesz vissza. majdnem 100%-ra viszont barki megigeri neked, kiveve persze a konteosokat.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása