oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. május 16. 06:30,  Sztár magyar kisfiú Kolumbiában 21 komment

2021. május 16. 06:30 Határátkelő

Sztár magyar kisfiú Kolumbiában

Egy szőke kisfiú Dél-Amerikában, pláne egy kolumbiai kisvárosban nyilván hatalmas szenzáció. Olyannyira, hogy kézről kézre adják és fotózzák, ahol érik.

kolumbia_barango.jpg

Az élmény a Mirador csapatárt érte Santana városában. Aki nem hallott még erről a településről, ne szégyellje, hiszen nincs benne sok különlegesség, igaz, a történelme egész érdekes.

„Bár a városka se nem nagy, se nem szép, mégis fontos helyszíne a történelemnek.

A Rio Magdalenán délre hajózó, majd Vélezen át a muiszkák meghódítására törekvő Jiménez Quesada itt kontaktált először a csitarake és a pare indiánokkal, akik később segítették őt és seregét Bacatá (mai Bogotá) lerohanásában.

Cserébe a konkvisztádor Santanának engedélyezte a szabad vásárokat, amik még hosszú évtizedeken át táplálták a csitarakék és parék közötti kapcsolatrendszert.

Az egykori indiánpiacok helyén ma is tartanak vásárokat szerdánként és szombatonként. Ma azonban nyugi van, így a település legnagyobb látványossága kisfiunk, Barangó lesz.

A főtéren szaladgálva felhívja magára a figyelmet az iskolából érkező diáklányok körében. Pár perc múlva azt vesszük észre, hogy Barangó kézről kézre jár a 12-16 éves korosztály képviselői között.

Kisfiunk még nem igazán beszél, de mindent ért nem csak magyarul, spanyolul is. Szavak nélkül is képes olyan előadást tartani, amivel azonnal levesz a lábáról vagy kéttucat kolumbiai lánykát. A többséget kielégíti egy kis gügyögés és buksisimogatás, de akinek van telefonja, az vadul fotózkodik vele.

Santanából megindulunk Barbosa felé. Fél óra elteltével pattanunk le a buszról a bocadillóról híres településen. A bocadillót guayabából készítik, ízre majdnem ugyanolyan, mint a birsalmasajt.

Túrák során mindig lapul nálam belőle egy darabka, de ezúttal nem a barbosai finomság miatt érkeztünk ide, hanem azért, hogy megpróbáljunk tenni valamit a laptopomért, ami Socorro óta halott. Sajnos ugyanaz az eredmény, mint Socorróban: azt ajánlják, menjek Bogotába.

Barbosa a környék legcsúnyább települése. Létezését a Tunját Bucaramangával összekötő útnak köszönheti, no meg annak, hogy a környező dombokon mindenki guayabát termeszt. 1940-es alapítása óta a település ennek a kettősségnek él: mindenki abból akar megélni, hogy bocadillót árul az átutazóknak. (...)

Eriék játszóteret keresnek Barbosában. Ami persze nincsen. De nem csak játszótér nincs Barbosában, hanem a bocadillón kívül nagyjából semmi. Szegény barbosaiaknak templomuk sincsen, mert azt elkezdték évekkel ezelőtt újjáépíteni, de befejezniük persze nem sikerült.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el.

Gáttól gátig Hollandiában

Hollandiában vannak a vizek és vannak a gátak (kis túlzással). Márpedig amiből valahol sok van, annak sokféle nevet is adnak (például a spanyolban van jó pár megnevezés a tengerpartra, attól függ, milyen). Ezt vette át a Hollandokk.

holland_gat.jpg

„Mindenekelőtt itt van a waterkering fogalma, amit magyarul vízvédelmi műtárgynak fordíthatunk. A hollandiai waterkering rendszer összesen mintegy 17 000 kilométer hosszan védi az országot, ezen belül körülbelül 3 700 km hosszú a vízügyi hatóságok által kezelt kiemelt védműrendszer.

Természetes elemei – a duinen, vagyis a dűnék, illetve földgátak – mellett az épített szerkezetek, azaz a dijk és dam, a duzzasztógátak (stuw) és zsilipek (sluis), valamint a gombnyomással lezárható stormvloedkeringek dominálnak.

De mi is a különbség a dijk és a dam között?

Egy dijk fő célja, hogy a mögötte elhelyezkedő területet védje attól, hogy elárassza a víz. Hollandia legrégebbi dijkjának építési idejét egyébként a 11. századra teszik.

A dam ezzel szemben arra szolgál, hogy a víz megtartásával szabályozza a víz szintjét: áradáskor visszatartsa, alacsony vízálláskor pedig megtartsa a vizet.

A leghíresebb szabályt erősítő kivételként említsük is meg rögtön az Afsluitdijkot, mely mindkét oldalán víz terül el és a fenti két funkció mindegyikét egyszerre látja el. Elsődleges szerepe persze a tenger visszatartása.

A dijkokat többféleképpen is kategorizálhatjuk. Először is funkció szerint.

Rivierdijk nevéből kitalálhatóan a folyóvíz emelkedésétől védi a part mentén elterülő részeket. A teljesség kedvéért megemlítjük, hogy két alfaja is létezik: a winterdijk és a zomerdijk. Egy nyárigát a fő védvonalnál alacsonyabb, korlátozott védképességű hullámtéri töltés, amely leginkább a kisebb nyári árvizek ellen a mezőgazdasági termelés számára nyújt védelmet. A Winterdijk vagy bandijk pedig egy árvízgát, mely jellemzően a téli árvízektől véd.

Egy zeedijk természetesen a tenger vízét tartja vissza.

A ringdijk a víztől visszahódított területeket, azaz a poldereket védi.

Egy inlaagdijkot tekinthetjük egyfajta tartalék gátnak. Ezt a fajtát egy meglévő, és valamilyen ok folytán problémásnak tekintett gát közelében építik, hogy az eredeti gáttal kapcsolatot bármilyen probléma – például süllyedés vagy erózió - esetén védelmet nyújtson.

Waker en Slaper gátak: a slaper szerepe hasonló az inlaagdijkéhoz, viszont kialakulásuk ellentétes azokéval. Ugyanis amikor területet szerettek volna visszahódítani a víztől, a vízbe építettek egy új gátat.

A két gát között fekvő részt feltöltötték, illetve feltöltődött, így a régi gát fokozatosan tartalék szerepet kapott. A régi gátat nevezték tehát slapernek, míg az újat wakernek.

Hogy az éjszakai párhuzam még teljesebb legyen, említsük meg, hogy ha a fenti két gát mellett még egy harmadik tartalék gátat is felhúztak, akkor azt dromernek nevezték.

A másik megkülönböztetési lehetőség az építési mód szerinti.”

Akit ez is érdekel, olvassa el az eredeti posztban!

Vegyen piros telefonfülkét!

Vannak a klasszikus piros telefonfülkék Nagy-Britanniában, sajnos leginkább már csak képeslapokon. Így aztán amikor eladósorba kerül egy, az igazi Nagy Lehetőség. Most is akad ilyen - írta Christine.

brit_telefonfulke.jpg

„Kérem szépen ez az évszázad üzlete. Eladóvá vált egy tűzpiros telefonfülke a Waterloo állomás közelében.

Üzleti célra ajánlott, elektromos árammal rendelkező ikonikus telefonfülke az úgynevezett „K2” típus, Sir Giles Gilbert Scott által tervezve. Igazi történelmi ritkaság. Kikiáltási ára potom 45000 font. Ki ad többet?”

Képért még kattints az eredeti posztra!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Nagy-Britannia Hollandia Kolumbia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9616561064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2021.05.16. 07:03:19

Kontaktált? Az oltakozott már nem is szaggassa annyira a fülemet.

nyuszigonosz 2021.05.16. 08:15:21

A waterkering: na ezt nem! vízvédelmi mütárgynak kell fordítani!

Waterkering - árvízvédelem!

Ha már írsz magyar blogra, akkor tán jól tennéd, ha a holland árvízvédelmet magyarul írnád, mert ennek így a világon semmi értelme.

Mert vannak a gátak vannak a duzzasztók, a téli és nyári árvízvédelmi gát, meg az önzáró gát.

Hari Seldon 2 2021.05.16. 09:21:34

A Kolumbiai poszt nagyon érdekes, mindig keresem a térképen, hogy miféle városokról van szó. – Néha megtalálom, vagy azt képzelem, hogy az. Nagyjából a világ vége tábla után még pár km... Eddig azért jellemzően azt írták, hogy a település nem szép... Nincs semmi érdekes. Ezek után felötlik bennem, hogy mi érdekes van ott, amiért érdemes oda elmenni? Ugye az ember élete véges, ha lehet választani, hogy mit nézek meg, egy x-edik „nem szép” kolumbiai falut, vagy mondjuk Sevillát (azért írtam, mert konkrétan oda sem mennék, de mégis valami délebbi hely, annak aki szereti a meleget) én inkább azt választanám, ahol van „térerő”...
Ezzel együtt szeretem a ezeket az írásokat, mert érzem benne a lelkesedést, csak ne volna benne pár elég fura szóképzés.

A holland posztnál folyton elveszettem a fonalat, hogy most melyik gát mikor mit véd, de nagyon informatív.

SzZoole 2021.05.16. 09:56:21

A tűzpiros telefonfülke az London nyilvános vizeldéje :-)

SzZoole 2021.05.16. 10:44:37

@Hari Seldon 2: “ én inkább azt választanám, ahol van „térerő”...

Nem tudom mit dolgozol, de mivel én sokat vagyok úton, rengeteg antiszociális zombi idiótát látok/találkozom/kerülgetek, mert mind a telefont tartja a kezében maga előtt :-(

Az autópályán szlalomozva vezetve, a lámpás gyalogos átkelő helyeken a babakocsit 20 centire kiengedő vagy a körforgalomba keresztül tolja a babakocsit és mind a telefonjába van belebamúlva.

Az új telefonálási szokásról már nem is beszélve, a zsíroskenyér evő emberek. A telefont úgy tartva a szája elő, mintha bele akarna harapni, a telefon kihangosítva és ordibálnak egymással, mindezt az utcán, minden zajt túlordibálva.

Tisztelet a KEVÉS kivételnek!

dikusz. 2021.05.16. 11:20:59

@SzZoole: És telefonálás közben eszi a zsírosdöfit?

Hari Seldon 2 2021.05.16. 11:25:14

@SzZoole:
Azt hittem érted, hogy a "térerőt" nagyjából arra értettem, hogy olyan hel, ahol van valami valami civilizáció-féleség.
(vagyis, ahol meg tudják javítani a laptop-ot)

SzZoole 2021.05.16. 11:27:05

@dikusz.: dehogy. A telefont tartják úgy a szájuk előtt, mintha a zsitosdeszkába harapnának, és kihangositva a telefont úgy beszélnek másokkal, teccik érteni :-))

SzZoole 2021.05.16. 11:28:04

@Hari Seldon 2: persze értettem, csak tovább fűztem a gondolatot.

SzZoole 2021.05.16. 11:30:14

@Hari Seldon 2: civilizált helyre gondoltál, és nem olyanra, ahol rad jön a kis/nagy dolog akkor el is végzik, szerintem :-)

Arthamyr 2021.05.16. 11:42:18

@Hari Seldon 2: Van, akinek meg pont az a szempont, hogy "ne legyen térerő", én is inkább őket értem meg. Legalábbis ha utazásról, kirándulásról van szó, alapesetben azért jó, ha a civilizáció kényelme elérhető.

dikusz. 2021.05.16. 11:58:02

@SzZoole: Értettem eddig is, csak kíváncsi voltam, mit írsz rá...:)))

gnu 2021.05.16. 13:02:30

@nyuszigonosz: A waterkering egy tárgyat/objektumot jelent, nem pedig árvízvédelmet, azaz az árvízvédelmi műtárgy kifejezés teljesen rendben van. "Een waterkering is een object dat als functie het tegenhouden van (oppervlakte) water heeft. Het kan de grens vormen tussen twee peilgebieden, of achterliggend land beschermen tegen oppervlaktewateren zoals zeeën, meren en rivieren. " - ez a Wikipédiáról van, de máshol is ezt fogod találni. Például a Rijkswaterstaat oldalán: www.rijkswaterstaat.nl/water/waterbeheer/bescherming-tegen-het-water/waterkeringen

nyuszigonosz 2021.05.16. 13:20:35

@gnu: Nem kell nekem a fél wikipédiát ideraknod :-)

De látod, ezt sem magyrul raktad ide :-) De nem baj, mivel én értek hollandul.
Te mióta is élsz ott? És értesz tényleg mindent?

Waterkeringen - Árvízvédelem, maga a Waterkering ami hollandul mint " Kunstwerk " is - mütárgy az elsö ami sok mindenkinek eszében jutna erröl, de hát ha magyarul mütárgyat mondok, senki sem fog egy gátra gondolni, pedig az, vízgát, egy épített szerkezet, ezért is: Waterkering - Vízgát, ami egy Kunstwerk - épített szerkezet, azért az, mert nem volt ott mindig, nem egy hegy, völgy akármi, emberek építették.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.05.16. 13:46:34

@SzZoole: a kenyerevo stilusnak akkor van ertelme, ha valaki headset helyett sima fulhallgatot hasznal mert mondjuk altalaban csak zenet hallgat, de kozben hivasa van, es ekkor a hangot remekul hallja (kihangositas nelkul persze), de azert szeretne belebeszelni a telefon mikrofonjaba, tehat a szajahoz tartja. ettol meg olyan is lehet hogy valakinek akkora az arca hogy nem er at a 6.5 collos telefon, de en remenykedem hogy ez a ritkabb.

SzZoole 2021.05.16. 14:44:51

@droid_: na, most ezek az emberek egyiket sem használják az általad felsoroltak közül. Simán hallom és értem mindkét fél beszélgetést, mind a telefont tartó embert és a telefonon keresztül a másik félt is.

gnu 2021.05.16. 17:03:41

@nyuszigonosz: Ha jól látom, akkor nem ismered a "mérnöki műtárgy" fogalmát, semmi baj. Értem, hogy ezért zavaró lehet neked, de az árvízvédelmi műtárgy egy létező dolog. Pillanatok alatt megtalálod, ha rákeresel. Például itt: www.fetivizig.hu/hun/fogalomtar. Nézd meg kérlek fent linkelt Rijkswatersaat oldalt, ott kizárólag mérnöki műtárgyakat találsz, egy "kunstwerket" sem. A waterkering nem árvízvédelmet jelent.

Golf2 2021.05.16. 20:08:27

@SzZoole: Tömegverekedés tört ki a London melletti Luton repterén, amely miatt 11 ember ellen emeltek vádat – írja a BBC.(mindannyian románok volt).És szabadon elsétálhattak ahelyett hogy örökre kitiltották volna őket...

SzZoole 2021.05.16. 20:16:07

@Golf2: olvastam, román cigányok voltak. Itt a videót is megnézheted :-)

www.bbc.co.uk/news/uk-england-beds-bucks-herts-57127034

nyuszigonosz 2021.05.16. 20:33:55

@gnu: Nem látod jól. :-)
De ne csinálj belöle problémát. :-)

gnu 2021.05.17. 00:19:04

@nyuszigonosz: teljesen jól látom és le is írtam, hogy miért.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása