oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. május 04. 06:30,  Időszámítás filippínó módra 9 komment

2021. május 04. 06:30 Határátkelő

Időszámítás filippínó módra

A különböző kultúrákban sokszor mintha más ritmusban telne az idő. Még Európán belül is érezni ezt néha (mondjuk a déli és az északi országok között), de különösen igaz, ha még messzebb megyünk. Mondjuk egészen a Fülöp-szigetekig Meték segítségével.

ido.jpg

„Minden vásárlás után, úgy érezzük magunkat Zsófival, hogy összeesünk a fáradtságtól. Ma valahogy megvilágosodtam, hogy ez mitől lehet.

A piacon

Először hajnalban a piacra megyünk, ami a város másik végében van. Friss kókuszvizet szeretnék venni, mert nagyon jót tesz a vesének és mostanában megint zsizseg ez a szervem. Ez nem bonyolult, de rendkívül lassú feladat.

Ma például nem volt kókusz az árusnál, de kérésünkre hozott pár darabot valahonnan, amit felvágott egy hatalmas bozótvágó késsel és egy tölcsér segítségével beleöntötte az üvegünkbe a gyümölcsvizet.

Majd kettévágta a kókuszt és a gyümölcshúst belekanalazta egy pohárkába. Ezután irány a halas és a zöldséges.

Persze forgolódunk, mint két világtalan, hogy ki mit árul és mit hol vegyünk. Szerencsére nem szoktuk ilyenkor elhozni a gyerekeket, mert az még egy plusz tortúra.

A halasnál el kell mutogatnom, hogy a halat zsigerelje ki, pikkelyezze le és vágja fel. Csak ezt a három kifejezést nem tudjuk se mi, se ők angolul. Mutogatás és alkudozás következik, majd sikerrel távozunk. A zöldségesnél nem bonyolult a helyzet, mert csak kosárba rakjuk a cuccot és fizetünk.

Telefonos segítség

Irány a nagy bevásárlóközpont, mert a többi terméket csak ott lehet kapni.

Első és legfontosabb lépés Zsófi telefonját feltölteni. Ez nem úgy van, mint nálunk, hogy 3500 Ft-ot feltöltetsz, itt veszel egy feltöltőkártyát 100-200-500 PHP-ért. Ezen van egy kód, amit elküldesz egy számra. Eddig nem bonyolult.

Viszont innen az eladó sem tudja, hogy mit kell csinálni, így hív valakit aki „tudja”. Kiderül, 2×500 PHP-t kell rátölteni egy hónapra. Oké, csak haladjunk.

Akkor kezdődik, hogy mire akarjuk használni a telefont? Telefonálásra? Internetre? Mindkettőre? Saját hálózatba vagy másikba akarunk telefonálni? Hány mb-ot akarok egy nap felhasználni?

Legfőképpen miért itt és miért most próbálok angolul gyakorolni, mikor rengeteg dolga van az eladónak? De sikeresen megtörténik a feltöltés, kész, a telefon újra jó, irány az ABC.

Közben éhesek leszünk, beugrunk a gyorsétterembe, ahol nyitáskor már minden kasszánál öten állnak. Egyszerű rendelés, hogy haladjunk. Persze nem érti az angolom és valaki visszajön reklamálni.

Semmi gond, kivárom. Újabb 20 perc. Közben kezdek már feszülni, hogy a gyerekek egyedül vannak otthon és biztos most jönnek a rablók, meg leesik a lépcsőn az egyik vagy félrenyel valamit stb.

A boltban

Gyorsan irány a bolt. Csak két-három dolog, ami nagyon fontos. Minden osztályon a normál létszámhoz képest, kétszer annyi az eladó, mint amennyi szükséges lenne.

Persze a pénztáraknál nem. Ott pont a fele. Sorban állás. Egy kasszás, bepakol a zacskóba és számláz. Mindenki kártyával fizet, mi is. De a kártyaleolvasó csak a másik kasszában van, így mindenki vándorol.

Miután kijutunk az áruházból, gyorsan be a kocsiba és irány haza, hogy még legyen időnk a gyerekekhez orvost hívni. Tuk-tuk vs. a mi kocsink performansz következik.

Mi haladnánk, de ők meg fuvart keresnek. Lassan-lassan! Mire hazaérünk, már csikar a hasam a gyorskajától meg a kókuszvíztől. Belépünk a házba és a gyerekek néma csöndben ülnek és filmet néznek.

Senkit nem raboltak el, nem sérült meg. Csak mi vagyunk délelőtt 11-kor hulla fáradtak, leülünk megpihenni egy pillanatra, amikor jön a kérdés: Mikor lesz ma az ebéd és hova megyünk ma?

Ekkor jött el az idő, hogy megértettük mi is az a filippínó time! Minden napra csak egy feladat, nem kell rohanni és feszülni. Mostantól szigorúan betartjuk!”

Ha érdekelnek még Meték fülöp-szigeteki kalandjai, irány a blogja!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Fülöp-szigetek

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9616521584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszigonosz 2021.05.04. 08:12:21

Nem lett a posztíró ma sem szimpatikusabb.

Csodabogár 2021.05.04. 08:44:28

@nyuszigonosz: Nem. De valahogy még mindig nem értem, mi ebben nekik a pláne.
Gyerekeknek nem kell iskolába járni? Ha már otthon lehet hagyni őket egyedűl, akkor feltehetően kellene.. No de nem kell nekem mindent megértenem.

Din Serpahis 2021.05.04. 09:18:35

Egyältalan en azt se ertem, mi a fenebol elnek ott. Dolgoznak valamit, vagy a megtakaritasaikat egetik? Valahogy olyan celtalannak tunik az egesz, ott vagyunk a fulop szigeteken, az isten hata mogott es nem csinalunk semmit, juhu,

dikusz. 2021.05.04. 09:39:03

Nem kell rohanni...
Akkor bezzeg rohant, amikor rájött a szapora. De miért kell útközben kókuszvizet inni, és aztán gyorskaját enni?

Arthamyr 2021.05.04. 12:45:33

@dikusz.: Az élet nagy kérdései. Szerintem itt hiába keresel logikát. Lehet, hogy van, de eddig nem nagyon írták le. :)
Én arra sem emlékszem, amit @Din Serpahis: meg korábban mások is firtattak, hogy tulajdonképpen miért mentek oda és miért maradtak, amikor kb. minden második (?) poszt arról szól, hogy ez meg az mekkora szívás?

Hari Seldon 2 2021.05.04. 13:53:49

@nyuszigonosz:
Az ország, nem?
Az, hogy ki milyen körülmények között szeret élni, már a saját dolga.
Mondjuk én Magyarországról nem egy még korruptabb (feltehetőleg), és reakciósabb országba mennék.
De volt már itt olyan posztoló, hogy kijelentett, hogy nem bírja a magyar rendszert, és elment Malayziába, vagy Thaiföldre (ahol éppen a 88-ik katonai diktatúra van).

DorianBlue 2021.05.04. 14:24:38

Számomra ez az egèsz olyan, mintha a vadászos-medvès viccből a posztolò lenne a vadász, a Fülöp szigetek meg a medve...

Shanarey 2021.05.04. 18:55:15

Ez a poszt, csak azért született meg, mert az írójának írás kényszere van? Gyanús, nagyon gyanús. Na meg miért kell két ember a bevásárláshoz, nem mindegy hogy melyikük angolját nem értik? Az egyik marad otthon a gyerekekkel, a másik, bevásárol. Nálam, anno Magyarországon, ez így működött, mert ott aztán naponta rabolják el avagy ki a gyerekeket, ja mégsem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása