oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. május 02. 06:30,  Ilyen testközelből a 4. hullám Japánban 7 komment

2021. május 02. 06:30 Határátkelő

Ilyen testközelből a 4. hullám Japánban

Miközben Európában éppen a harmadik hullám csendesedik, Japánba megérkezett a negyedik – rendkívüli állapottal és meredeken romló számokkal. Ami nem is csoda, hiszen a lakosságnak mindössze 0,67 százalékát (nem elírás!!) oltották be. Helyszíni beszámoló.

japan_foto_kyodo.jpgA tokiói önkormányzat emberei a metróban kérik az embereket, maradjanak otthon (Fotó: Kyodo)

Tehát újra rendkívüli állapot van Japánban, egy év leforgása alatt immáron harmadszor. A Tokyo Reloaded jó egy hónapja már megjósolt egy „minden eddiginél erősebb” negyedik hullámot, ami sajnos meg is érkezett. Aki ezen meglepődik, az csak magára vethet, hiszen csak a szem erős összeszorításával lehetett nem észrevenni a trendet, ahogy a variánsok világszerte végigsöpörtek a beoltatlan lakosságon – olvashatjuk.

„A grafikon meredeken emelkedik, a korábbi hullámokhoz képest most az a változás, hogy nem Tokió, hanem Oszaka az epicentrum, legalábbis egyelőre. Ennek egyértelműen az ott szinte egyeduralkodóvá vált „angol variáns” az oka, és csak idő kérdése, hogy Tokióban mikor válik dominánssá, nem olyan sokára, attól tartok, ez a mutáció.

Oszakában már ott tartunk, hogy nem bírják a kórházak, hordják el a betegeket a többi prefektúrába, ahol jelenleg még van hely.

A járvány felpörgése a mutáns változatok miatt persze másutt sem ismeretlen dolog, de Európában – Amerikában azért már látszik a fény az alagút végén, hiszen a lakosság átoltottsága napról-napra növekszik és az élen haladó országokban, mint Izrael vagy az Egyesült Királyság, a járványnak már szinte vége is van.

Mindeközben Japánban eddig a lakosság 0,67%-át oltották be. Nem, nem 67%-át, hanem nulla-egész-hatvanhét század százalékát. Igy Japánban az a fény ott szemben jó eséllyel csak egy szemből közeledő gyorsvonat…

Lassan-lassan a médiában is megfogalmazódik a kérdés, hogy vajh’ miért van ez így? És hogy jól van-e ez így, amikor már nyilvánvaló, hogy csak és egyedül az oltások tudnak minket megszabadítani ettől a vissza-visszatérő borzalomtól?

A kormányfő hebeg-habog és oltóanyaghiányról, ami egyre kevésbé igaz, valamint az oltóanyagok biztonságosságának mindent überelő fontosságáról, (fontosabb, mint az emberek élete?) beszél, de egyre nyilvánvalóbb, hogy ezzel csak az elmúlt fél év bűnös semmittevését takargatja.

Hiszen ha Bhután meg tudta szervezni, hogy a Himalája hegyei között secperc alatt beoltsa a lakosság 64%-át, akkor az annál némileg azért fejlettebb japán egészségügynek is illene egy kicsit tempósabban cselekednie.

És talán arra való a miniszterelnöki hatalom, hogy ilyen esetben fenékbe tudja billenteni a bürokratákat, akik szerint Ordung muss sein és akkor lesz engedélyezve a Moderna (ez lenne a második hivatalos oltóanyag a Pfizer után), ha majd annak eljön az ideje.

Ehelyett jön a régi recept, szépen kérnek mindenkit, hogy ha lehet, ne menjen be dolgozni, éttermek bezárnak nyolckor és, ez újdonság, nem árulhatnak alkoholt, és bezárnak a nagy áruházak is. Kérdés, hogy ez elég lesz-e?"

Ha érdekel, ehhez képest mi a hozzáállás az olimpiához, olvasd el az eredeti posztot!

Káoszos oltás Kanadában

Amit Ontarióban oltási terv kapcsán elkövetnek a politikusok, azt a Juharszirup tapasztalatai szerint leginkább a káosz szóval lehetne jellemezni.

„Az oltási program kezdetén (december vége) viszonylag egyszerű volt a szabályozás, az egészségügyi dolgozók, az idősotthonokban élők (életkortól függetlenül) és az önállóan élő idősek (80 év felett) juthattak oltáshoz.

Ekkor még csak néhány kórházban oltottak, mert az egyedül rendelkezésre álló Pfizer vakcina extrém hűtési igény miatt nem nagyon tudták az oltási infrastruktúrát bővíteni.

Botrány már ekkor is akadt, mert az oltási kampányt felfüggesztették a karácsonyi ünnepekre, azzal a mondással, hogy az egészségügyi személyzetnek is jár a pihenés, de ezt a pandémiától elfáradt ontarioi lakosok nem fogadták el és a tartományi kormány gyorsan bocsánatkérésre kényszerült.

Később folyamatosan csökkentették az alsó életkori jogosultsági határt, ekkor már a nehezen elérhető helyen (remote locations) élő őslakos indiánok is jogosulttá váltak az oltásra, majd később minden őslakos (életkortól függetlenül).

Hogy miért vették előre az őslakosokat az időskorúak után? Mert sok esetben olyan helyen élnek, ahol nehéz orvosi ellátáshoz jutni, és ha a vírus bejut egy mindentől távol élő közösségbe, akkor nagyon hamar, nagyon rossz helyzetbe kerülhetnek az ott élők.

Plusz Kanadában az őslakosok eléggé felülreprezentáltak a hátrányos helyzetű lakosság körében és az egészségi helyzetük ezért az átlagosnál rosszabb, ami még veszélyesebbé teszi számukra a koronavírus fertőzést.

De a messzi északról térjünk vissza ide Dél-Ontarióba, ahol valamikor februárban kinyitottak a régiós oltóközpontok. Egy központi oltóközpont történetesen itt van 10 percre tőlünk egy újonnan nyílt medical buildingben (ez egy nagy járóbeteg rendelő laborral, gyógyszertárral, családorvosi- és szakorvosi rendelőkkel).

Viszonylag gyakran elmegyek az épület mellett és ilyenkor néztem a sok autót és azon gondolkodtam, hogy mi mikor kerülünk majd sorra.

A jelek kedvezőek voltak, mert márciusban tovább bővítették a jogosultak körét, folyamatosan csökkent az életkor egészen 55 éves korig és elérhetővé tették az oltást bizonyos krónikus betegséggel élők számára (életkorhatár nélkül), valamint fontos lépésként bevonták a nagy hálózattal rendelkező patikákat, ahol eddig is jelentős oltási kampányokat bonyolítottak le, mint pl. a százezreket érintő szezonális influenzaoltások.

Aztán valamikor pár hete a CBC (kanadai közszolgálati média) elkezdte kapargatni, hogy miért van az, hogy Torontó gazdag környékein jobb az átoltottság, mint a hátrányosabb helyzetű körzetekben, ahol a megbetegedések 80%-a történik.

Ezekben a kevésbé jó helyzetben lévő közösségekben arányaiban sokkal több alapvető feladatokat ellátó munkavállaló dolgozik, aki nap mint nap eljár otthonról, mert nem tud otthonról dolgozni és sokszor nagy családok élnek együtt egy fedél alatt vagy éppen több munkás lakik egy helyen, ami nagyobb fertőzésveszélyt jelent.

Erre a tartományi kormány gyorsan bejelentette, hogy életkortól függetlenül elérhetővé teszik az oltást azokban a körzetekben, ahol kimagaslóan sok a fertőzés és azt is állították, hogy ez eleve a tervezett volt.

Erre a CBC kikutatta, hogy ez nem teljesen igaz, mert a hivatalos tervekben nem volt nyoma. A tartományi kormány pedig nem rúgta ki a riportereket vagy nem mondta azt, hogy fake news, hanem sokat mondóan hallgattak, azaz indirekten elismerték, hogy kamuztak.

A káosz ezután jött, mert a következő kérdés az volt, hogy OK, akkor hol lehet regisztrálni ezekben a „hot-spot” körzetekben. A kormány felkészületlenséget jól mutatta, hogy a régiós oltóközpontok nem változtattak a regisztrációs feltételeken, tehát az emberek elvileg jogosultak voltak, de nem tudtak online regisztrálni.

Erre a kormány bejelentette, hogy az újonnan jogosultak nem a régiós oltóközpontban kapják meg az oltást, hanem MAJD szerveznek tömeges ideiglenes oltóközpontokat ezekben a körzetekben.

Lehet, hogy előbb kellett volna szervezni és utána bejelenteni? Gondolom mit éreztek azok, akik hirtelen jogosulttá váltak, de nem tudtak időpontot szerezni, mert a régiós központban nem fogadták őket és a helyi patikák pedig nem tudnak ekkora tömeggel megbirkózni.

A mi irányítószámunk nem volt ezen a „Covid hot-spot” listán, mert ez egy családi házas környék, átlagos jövedelmű emberekkel és a napi autóforgalom alapján úgy látom, hogy nagyon sokan otthonról tudnak dolgozni, ezért a fertőzöttség sem túl magas.

De azért érzelmileg rosszul érintett az, hogy miközben mi betartjuk a szabályokat és az ajánlásokat, ami érzelmileg sok lemondással jár, addig például Guelph-ben a helyi egyetemen a fiatalok figyelmen kívül hagyták a korlátozásokat és együtt buliztak a diákszállásokon, aminek eredményeképpen év elején kirobbant pár nagyobb járvány a diákszállásokon és ezért egész Guelph rákerült a jogosultsági listára.

Ekkoriban jött rá a kormányunk, hogy a patikákban – ahol kizárólag Astra-Zeneca vakcinával oltanak – éppen lecsengőben van az első nagyobb oltási hullám az 55 év felettieknek, ráadásul nem kapkodtak a várt mértékben az Astra vakcina után.

Ezért a kormány, úgy mellesleg, csendesen és ráadásul vasárnap jelentette be, hogy mostantól 40 év felett is lehet regisztrálni a szuriért. Kisbetűs rész, *csak a patikákban lévő oltópontokon és csak Astra Zenecára.

Ezt a hírt én akkor nem olvastam, mert vasárnap délelőtt olajat cseréltem a fűnyírómban, meg ezer más dologgal foglalkoztam és Timka pedig nem gondolta úgy, hogy érdemes lenne ráugrani az Astra-Zenecára a vérrögképződés kockázata miatt. Hétfőn végül én is értesültem a lehetőségről, meggyőztem Timkát, hogy ez kell nekünk.

Aki ezt azt utat választja, annak nincs könnyű dolga, mert szinte minden patika másképp csinálja a regisztrációt, tehát meg kell keresni a láncokat és kisebb független patikákat, akik oltanak és mindenütt regisztrálni kell a várólistára.

Mivel mi nem rögtön a lehetőség megnyílása után regisztráltunk, hanem 1 nappal később ezért valószínűleg elég hátul voltunk a sorban és nem is kaptunk időpontot a nagyoktól annak ellenére, hogy mind a három láncnál regisztráltunk.

Hogy rövidre fogjam a hosszú sztorit, a mai napon egy torontói barátunktól kaptunk egy üzenetet, hogy ő bizony végighívta a környékbeli patikákat és aznapra kapott időpontot.

Ezen én is felbuzdultam, felhívtam a legközelebbi Shoppers Drug Mart-ot itt Waterlooban és azt mondták, hogy ugyan nem regisztrálnak telefonon, hanem menjek oda és kapot szurit.

Ezt meg is tettem ebédidőben és nettó fél óra alatt végeztem az egésszel és az egyre jobban fájó bal karomban ott van az Astra Zeneca vakcina. Délután a feleségem is elment, neki kb. 1 órát tartott a procedúra, de ő is megkapta a vakcináját.

Második oltásra nincs időpontunk, állítólag e-mailben kapjuk majd meg, de egy viszonylag új rutin alapján csak 4 hónap múlva esedékes majd, ezért még nem érdemes ezen aggódni.”

A teljes sztorit itt olvashatod el.

Brutál új-zélandi túra más szemszögből

Múlt héten elolvashattátok, milyen kalandokat éltek át Janekék egy elég keménynek tűnő új-zélandi túrán. A túra marad, a nézőpont változik, ugyanis most Józsi szempontjából olvashatjátok el a történteket.

uj-zeland_17.jpg

„Az új-zélandi túra „tudjuk le” része, persze, menjünk végig, hiszen Új-Zéland szép, ez is része, ráadásul a haverod rá van buzulva, hajrá, biztos érdekes lesz, aztán megyünk tovább borozni!

18 km? Nem lehet gond, mentem már ennyit erdőben, igaz, legalább 20 éve, de annyit nem öregedtem.

Hm. Szóval középnehéz túra, 7 óra alatt teljesíthető? OK. Hogy ezen a patakon át kezdünk?? Nem gond, a Columbiát úgyis vízállónak adták el. Hopp, nem az... fasza lesz 7 órát gyalogolni a vizes cipőben ...

Nem nyavalygok, lesétálom a túrát aztán holnap már borozás.

A manóba, mekkora páfrány! Hm... azért jól néz ki... na, menjünk, mert ezek megint rohannak!

Na, jó, ezt még lefényképezem! Nem hiszem el, hogy már megint nincsenek sehol!

OK, már látom őket. Ezt gyorsan lefényképezem, aztán futok a többiek után! Már megint eltűntek. Mindegy, odatalálok egyedül is. Azért mégiscsak megvárnak, jó arcok.

Micsoda? Hogy ezen a hídon? Na, nem, azt felejtsék el, most fordulok vissza! Nem, nem nézek le! Csak előre, gyerünk! Úúúúú, rohadt magasan vagyok! Mindegy, ha már itt vagyok, csak fényképezek egyet, ki tudja, talán ez lesz az utolsó expó! Brrr... ez majdnem olyan szar, mint a repülés! Megállunk? Végre! Ja, hogy ez még a félút sem?

OK, legalább megszárad picit a zoknim. Mégiscsak ehető ez a szárított marhahús, a fene gondolta volna! Na, jó, menjünk! Megint nincsenek sehol? Nem baj, nem azért repültem 18 ezer km-t, hogy végigfussam a legszebb helyet, ahol életemben jártam, szóval azért is fényképezek!

Jó, jó, most már tényleg belehúzok! 3 km van vissza, az már semmi! Na, jó, de. Még mindig 2 km? Sose érek a végére! Huhh, ez durva volt, ennél azért lazábbra számítottam!

Óóó, Janek, a francnak kellett kibérelni a lenti szobát, amikor a közösségi szint tele van barátságos holland turistalányokkal?! Ezt az amatőrt! Még szerencse, hogy hoztunk pálinkát, még ha itt whiskynek is hívják.

Tanulságok:

- kár lett volna kihagyni, életem egyik nagy élménye
- kár volt versenyt futni, ha nem teljesítmény-túrára jöttem
- kár volt hinni a Decathlonnak, a vízálló cipő itt nem ugyanazt jelenti
- itt nem viccelnek, amit kiírnak, azt komolyan is gondolják.”

A teljes posztot (Menyus élményeivel) itt találjátok.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Japán Kanada Új-Zéland

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr216519470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2021.05.02. 11:28:34

Ezek után megtartják az olimpiát a japánok?

Az AZ. körüli cirkusz túl van dramatizálva. Nagyon ritka akinél vérrögök okoz, 1 a sokmillióból, sőt, sokkal többen halnak meg vérrög okozta halál miatt mint az AZ által okozott vérrög miatt, ez is benne van a hírekben, szerintem.

Örömhernyó 2021.05.02. 11:57:42

Az új-zélandi csapat szelfijét nem ártott volna tükrözni, van ilyen beállítás a telefonokban, hogy egyből tükrözve lövi a szelfit. A háttétben lévő információs tábla így kicsit zavaró.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2021.05.02. 14:41:15

@SzZoole: Nem egy a sokmillióból, hanem 4 az egymillióból az AstraZeneca utáni vérrögös esetek száma a hivatalos angol tájékoztatás szerint.

Shanarey 2021.05.02. 15:46:44

A Japánokkal, mindig ez volt a baj, ha olyan helyzet állt elő, amit nem igazán értettek, s nem tudtak vele mit kezdeni, akkor várták a csodát. Az meg sose érkezett meg, de ők ettől függetlenül, újra és újra várják.

Örömhernyó 2021.05.02. 17:43:40

@Shanarey: A japánok (minden kelet-ázsiai) hihetetlenül alázatos a feljebbvalói iránt, a karrierjét kockáztatja, aki kezdeményezni, újítani mer úgy, hogy szembemegy a felettesével. Ezért ilyen helyzetekben mindenki várja a felsőbb utasítást, senki nem tesz semmit, mert azzal bajba kerülhet, felelősséget vállalni nem akar, az a felettese dolga. Ez van minden szinten, a hierarchia imádata. Nem a legrugalmasabb kultúra. Még kérdezni se szabad bizonyos témákbany meg bizonyos módokon, fordulatokat használva. Én már kerültem kirekesztett helyzetbe, mert japán cégben megkérdeztem, hogy ezt vagy azt

Örömhernyó 2021.05.02. 17:44:02

Kéletlenül megnyomtam a hozzászólok gombot, elkükdten idő előtt a kommentemet, itt a vége:
Én már kerültem kirekesztett helyzetbe japán cégben, mert megkérdeztem, hogy ezt vagy azt ők így tényleg komolyan gondolják-e, elhiszik-e, ők maguk amit mondanak. Mert a vevők, a fogyasztók, megrendelők ezt nem biztos, hogy le fogják nyelni. Értem én, hogy hierarchia, meg a cégért élünk, meg a felettest nem kérdőjelezzük meg, de mégis, a megrendelőinkre is kellene gondolni. Nyugaton a megrendelő a főnök, érte dolgozol, neki akarsz megfelelni, Japánban meg a szervezetbe akarsz beilleszkedni, nem kitűnni, a felettesednél nem akarsz okosabb lenni. Onnantól úgy néztek rám, mint egy árulóra, aki nem hisz a cégben. Persze ment a mosolygás, mert az egy kulturális álarc, ami elfed sok mindent.
Úgyhogy én teljesen megértem, hogy nem tesznek semmit, ez a japánság lényege. Szigetország, eddig elég jól megúszták, hátha szerencséjük lesz.

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2021.05.03. 17:17:21

Mondjuk az is benne van, hogy ott a pfizer az egyetlen engedélyezett vakcina. Minap kérdezem egy barátomat, ki ott él már 10éve, kórházban dolgozik egyébként. Ő valami szűk 2%-ot mondott, akik már az elsőt megkapták, viszont csak pfizer van, mást nem engedélyeztek, szóval nyilván ez is benne van ebben az alacsony számban.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása