oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. március 18. 06:30,  Így oltanak a briteknél 58 komment

2021. március 18. 06:30 Határátkelő

Így oltanak a briteknél

Ezekben a hetekben mindenki az oltásokról beszél, sokan várják, sokan nem elutasítják, akadnak, ahol zökkenőmentes a szervezés és van, ahol minden, csak nem az. Következzen három magyar története Angliából, néhány közös ponttal.

oltas.jpg

„Volt szerencsém megkapni az első oltásomat. Férjem már két hete megkapta az övét. Mindketten az oxfordi vakcinát kaptuk.

A dolog menete egyszerű. Én egy emailt kaptam a rendelőből egy linkkel, hogy azon tudok időpontot foglalni. Ezt meg is tettem egyből. Így szombat reggel kilencre meg is céloztam a városházát.

Szerencsére korábban mentem, mert kint a parkolóban elég sokan várakoztak. Elsőnek sorban kellett állni, hogy lázat mérjenek, majd tovább irányítottak egy másik sorba itt már rendelő szerinti elosztásban.

Csak ez után lehetett bejutni az épületbe és újból sorban állni a rendelőnk számára kinevezett recepciónál. Ott megkaptam a papírokat, majd bejutottam a terembe ahol az oltás folyik és beálltam az én rendelőmhöz várakozók mögé.

Végül sorra kerültem, ahol gyors adminisztráció után meg is kaptam a szurit. Mindenhol udvariasak, sok az önkéntes, akik terelgetik az embereket a megfelelő sorba.

Így hatékony és relatíve gyorsan megy az egész, nekem kb. 25 percembe telt onnantól, hogy beálltam a parkolóba, odáig, hogy kisétáltam az ajtón. A szervezők készítették ezt a videót is bemutatni a fentieket.

Mivel a videó még januárban készült, azóta kicsit felturbózták az egészet és megduplázták az oltószemélyzetet, így viszont az oltás után már nincs lehetőség ott várakozni az esetleges allergiás reakciókra, hanem egyből távozni kell.

És hogy is érzem magam. Oltás után azonnal rendesen fájt és égett is a karom. Egy órával később már teljesen ki voltam ütve, álmos voltam, alig bírtam ülve maradni, homályos volt a látásom, szédültem és borzasztó fáradt voltam.

Alig vártam az ebédet, aztán kettőtől aludjak délután ötig, hogy aztán este nyolckor újra ugyanott tartsak, még ülni is nehéz. Éjjel többször is felébredtem, hogy fáj a karom és ez azóta sem változott. Még mindig fáradt vagyok, de már nem az a teljesen letaglózó érzés” – írta Christine a blogján.

„Egy krikettpályán oltottak be”

A Szabad Európa több magyart is megkérdezett az elmúlt hetekben az oltásról, az ő tapasztalataik hasonlók voltak. Az ötvenes Helga például az egyik legnagyobb londoni praxiskörzetben lakik.

„Engem egy krikettpályán oltottak be, de katonai létesítményekben, sportcsarnokokban, üresen álló szállodákban is hoztak létre oltóközpontokat. Az enyémet - gondolom, mindegyiket – úgy alakították ki, hogy az érkezők és a távozók nem találkoznak egymással” – mesélte az oldalnak.

Helgának rengeteg önkéntes segített az eligazodásban, nem kellett előre kitöltögetnie papírokat, nem kellett külön regisztrálni, lévén minden egészségügyi adata benne van az NHS adatbázisában.

Oltani egy függönnyel elválasztott „helyiségben” oltotta egy szülésznő, majd kapott egy 4 oldalas útmutatót, rajta minden szükséges információval, esetleges mellékhatásokkal, és azzal, kihez forduljon, ha valami problémája akad.

„Kaptam egy kedves matricát és egy kártyát, amin rajta van a nevem, az hogy mikor és mivel oltottak, de még annak az ampullának a száma is, amiből felszívták a fecskendőbe az oltóanyagot, amit beadtak nekem” – mondta Helga, akit aztán leültettek egy teremben (ez még februárban történt), hogy pihenjen tíz percet.

Ami a hangulatot illeti, azt leginkább a következőképpen tudta jellemezni: „Karneváli hangulat, semmi feszkó”.

„Az apró kedvességek az egyik dolog, amiért jó itt élni”

London északi részén Endre is elégedett volt a szervezéssel, őt két biztonsági ember már 20 méterről kiszúrta az utcán és udvariasan „beterelte” a rendelő előtt felállított sátorba.

Amikor kiderült róla, hogy magyar, gyorsan előkerült az önkéntesek között egy honfitárs, aki elmondása szerint azért vállalta a munkát, „mert jobb, mint napközben otthon ülni a kényszerszabadság miatt”.

Minimális várakozás után behívták az egyik oltóhelyiségbe, ahol megkérdezték, elfogadja-e az AstraZenecát. Elfogadta, megkérdezték, milyen kezes, hogy a másikba kapja az oltást („csak mert kicsit nehezebb lesz azt a karját mozgatni”).

Maga az oltás másodpercek alatt fájdalommentesen megtörtént: „utána a nővér kiállította az igazolást, rajta a vakcina sorozatszámával és elmondta, hogy a brit oltási gyakorlat értelmében a második dózist 3 hónap múlva kapom meg”.

Ezen az oltóponton hétvégén átlagosan napi 2000 embert oltanak be, hétközben kevesebbet.

„Van, aki felületesnek tartja a briteket, de a mindennapi, apró kedvességek az egyik dolog, amiért jó itt élni” – foglalta össze tapasztalatait Endre a Szabad Európának.

Barangold be velünk az egész világot!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr416468642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2021.03.18. 08:30:23

Jaj ezek a hujeangliánúsok, valamit csak tudnak azért........:-)))

Golf2 2021.03.18. 09:36:11

"Egy krikettpályán oltottak be” Az semmi.Itt kisvasút viszi a felcsuti STADIONba a haverokat oltásra,szopornyica ellen nem jó sajnos.

tsabus UAE 2021.03.18. 10:46:15

UAE-ben így ment az oltás:
Január közepén regisztráltunk a hivatalos mobil alkalmazásban (DHA app). Nem sokkal később jött egy értesítés, hogy jogosultak vagyunk a kínai vakcinára és ha akarjuk, foglalhatunk időpontot. Na, ezt nem akartuk, ezért jegeltük a dolgot. Február elején jött egy másik értesítés, hogy Astra Zeneca is rendelkezésre áll, de mivel indiai gyártótól jött, ezt is kihagytuk. Végül február közepén lett lehetőség rá, hogy időpontot foglaljunk Pfizer oltásra. Egy szállodában volt az oltópont, ahol a nővér elmondása szerint, napi 3500 embert oltanak be.
Amint megvolt az oltás, perceken belül érkezett a telefonra SMS, email és az applikációban is megjelent, hogy mit kaptunk, hol és mikor. Érkezett egy link, ahonnan le lehetett tölteni egy igazolást is, ha papír alapon is szükségünk lenne rá. Ezekkel együtt jött az értesítés, hogy mikor kell jönni legközelebb (3 hét múlva, 8:15-re).
A második már így ment:
7:55-kor odaértünk. Beengedtek a telefon ellenőrzése után (aznapra hívtak-e be).
A szálloda földszintjén adat egyeztetés, ID ellenőrzés. (12 asztalnál fogadtak egyszerre az ügyfeleket, akik a fal melletti székeken várták, hogy sorra kerüljenek. Matricát ragasztottak az ID kártya hátuljára. Olyan gyorsan ment, hogy a terem sosem volt teljesen tele.
Utána lifttel a 7.-re. (Szigorúan csak 4 ember egyszerre)
Fent egy váró előtt sorszámot kaptunk és székeken ülve lehetett megvárni, hogy az ügyfelhívó, egy másik hatalmas teremben levő fülkék egyikébe invitáljon. (5 percet sem töltöttünk várakozással !)
En a 49-est kaptam, ahol egy doktornő/rezidens es egy ápolónő várt.
ID ellenőrzés, matrica eltávolítás, érdeklődés szedett gyógyszerekről és esetleges allergiáról. Közben nővér vérnyomást es hőmérsékletet mért. Mikor megkaptam az oltást, kiküldtek egy másik nagy váróba, 10 percre, hogy kiderüljön, nem leszek-e rosszul. Nem lettem es a feleségem is ott várt már (őt eggyel előbb szólították).
8:28-kor autóban ültünk es indultunk haza. Már a múltkor is jól szervezetten ment minden, de most még annál is gördülékenyebb volt.
Most már a teljes, végleges oltási igazolást le lehet tölteni, applikációkban is megvan a státusz.
Lehet ezt jól csinálni...

Csodabogár 2021.03.18. 16:23:55

Nálunk regisztráltunk valamikor, interneten. Aztán jött egy telefon a háziorvostól, hogy oltaná az emberemet Modernával. Bármivel beoltattuk volna magunkat, a lényeg a védelem. Orvos kijött, beoltotta. 1 hét múlva telefon, hogy másnap du.3.45 -re legyek a rendelőbe oltásra. Odamentem beoltott a háziorvos.
A második kb. 2 hét múlva történt hasonlóan. Mikor mindkettő megvolt megkaptuk a papírt is.
Komolyan csodálkoztam, nem hittem volna, hogy ilyen simán fog ez történni. A háziorvos a regisztráció alapján kapta az oltóanyagot a listával, hogy kiket kell beoltani. Sajnálom persze őket, mert iszonyat munkát nyomtak rájuk. Mostanában már szombat vasárnap is oltanak.

gabors 2021.03.18. 16:25:33

Multkor leirtam hogy volt itt (NYC) egy magankorhazban... tegnap a felesegemnek volt az idopontja ... ott meg az altalam leirtaknal is egyszerubben ment a dolog. Az is egy magan "praxis/halozat" de jo nagy ... szoval idopontot 10 perces lesztasban lehet valasztani es van vagy 10 helyszin. Kivalsztottuk a legkozelebbit kb 15 km ..

Itt (ez egy klinika ahova normalisan is betegek jonnek kivizsgalasokra) bement regisztralt marmint bemondta a nevet ... minden adat komputerben mar ott volt (ez a jo ebben a halozatos dologban). Miutan minden egyezett, roviden elmondtak hogy Moderna, mellekhatasok .. belegyezes alairasa. stb. Utanna leultettek egy kis fuggonnyel elvalasztott helyen, majd jottek hozza az elkeszitett vakcinaval par percen belul kis kocsin az injekcio alkoholos kendo tapasz .... Vagyis nem kellett mennie barhova is ezutan ... Mivel nem varta ki a javasolt 15 percet az egesz alig tobb mint 20 perc volt. Az oltasi kartyan kivul nem kapott semmit. Mire hazaertunk a "halozat" internetes platformjan mar ott volt az elso oltas igazolasa es egy link a masodik dozis idopont valasztasra amit meg is tettunk 3 het mulva ugyanott delutan ...

Ugy tunik itt eleg jol megy persze megint hangsulyoznam hogy mindkettonk "magan" korhazi szervezesben kaptunk oltast.

gabors 2021.03.18. 16:31:50

@tsabus UAE: "Lehet ezt jól csinálni..." nem kell semmi csak penz penz es penz ...

(ja meg hogy hozzaertoket kell megbizni a szervezessel, lehetoleg HELYI ismeretekkel is rendelkezoket)

dikusz. 2021.03.18. 19:41:33

@Csodabogár: Az a két ismerősöm, aki 83 fölött van, és regisztrált, kapott értesítést, és be is oltották őket az elsők között.
Az egyiküket kínai vakcinával (vidék, rendelő, simán ment), a másikat Astra Zenecával (ő az egyik nagy kórházba lett behívva, tömeg volt, másfél órát várt).

Itt nálunk a háziorvosnál születési évszám alapján hívják be a 65 év felettieket, most az 1946-ban születetteknél tart a kínai, és az orosz vakcináknál a sor, a többi vakcinából 10 db-ot kapnak(ha kapnak) és az alapján hívják be őket, mikor regisztráltak.

Valóban le vannak terhelve, de itt nem oltottak hétvégén, a szakrendelő oltópont, nem volt nyitva a rendelő.
Egyébként csak bejelentésre fogadnak beteget, de elérni őket telefonon napokba telik, vagy fel sem veszik a telefont.
Kedden muszáj volt bemennem, napokig hívogattam őket, mire felvették a telefont. Rajtam kívül még egy beteg várt az orvosra, a többinél sem volt, csak egy-egy beteg.

blackhairlady 2021.03.18. 20:04:02

@gabors: Itt is hasonloan megy kisebb, nagyobb helyeken is az oltas.

Shanarey 2021.03.18. 20:20:09

@dikusz.:

A facebook is azzal van tele, hogy a kerületi háziorvosokat lehetetlen elérni.

nincs1agy 2021.03.18. 23:06:11

@SzZoole: Az a kurva nagy szerencséjük, kiléptek, így nem kell az EU balfaszkodásától szenvedniük a vakcinabeszerzést illetően.

gabors 2021.03.18. 23:37:57

@nincs1agy: ja ezert hasznaljak az aszta-faszom vakcinat ... jo ez ?

ember100 2021.03.19. 00:20:10

Helló !

Ugyan ez itthon.
Oltópont időpontra hívtak.
20 perc a sátorban
20 perc a kórház ajtaja előtt
20 perc bent a hőmérőzésre várva
20 perc a szobák előtt
3 perc az oltás kis papír a kezemben . Szutnyik
15 perc az esetleges allergiás reakció miatt. ezalatt megkaptam emilben az ambuláns lapot.
1 óra 20 perc lett mire beadták az oltást , majdnem megvolt az 1.5 m távolság.
De tudom örüljek hogy megkaptam :)

beste12 2021.03.19. 07:09:48

Nálunk pontosan ugyanígy megy itthon, semmi csoda nincs.
Regisztráltam február közepén, március elején már hívtak is, a kórházban mindenki nagyon kedves és normális volt, végig kísért egy asszisztens, 10 perc volt érkezéstől oltásig, plusz 15 perc várakozás az esetleges reakciókra. Kb 30 perc volt parkolótól parkolóig.

Fülig José 2021.03.19. 07:09:56

ez valami k.va izgalmas, kaptatok egy oltást?! nahát...

gabors 2021.03.19. 07:56:48

@beste12: ez hol volt mert nem mindegy ... "regisztraltam februar kozpen" hmmm ??

padlogaz 2021.03.19. 10:59:57

nálam budapesten háziorvosnál kb. két hete:

telefon, hogy jó-e a kínai (igen), időpontegyeztetés két nappal későbbre
időpontra odamegyek, 15 perces időintervallumokra hívták a pácienseket, kb. 10 perc várakozás, ha már viszed a kitöltött papírt, akkor beszedik, akinek nincs, annak adnak, oltás, utána kint várakozás 15 percig, aztán haza.

mindenestül 30 perc attól kezdve, hogy leparkoltam odáig, hogy kiléptem az utcára.

nincs1agy 2021.03.19. 11:00:05

@gabors: Nemcsak azt használnak..Pfizert és Modernát is, akikkel ugye mi pl. nem is tárgyalhattunk, mert akivel EU-s szinten folynak tárgyalások, azzal tagországok külön nem tárgyalhatnak.

Etniez 2021.03.19. 11:00:44

Ahol én kaptam, London, Enflield.

Órás slotokra hívnak embereket. Én 13-14 között voltam beírva. Sorban kell állni két méterre egymástól, egy ember kézben tablettel ellenőrzi és ikszeli a neveket, hatosával külön sátorba terelnek minket. Innen megyünk be, szintén sor, maszk kötelező mindenhol. Bent 3 szék és 3 oltópont van, ahogy felszabadul egy oltópont a széken ülő átül, az utcáról bejövő kézfertőtlenítés után leül a már fertőtlenített székre.
Kifelé újabb sátor, kötelező 15 perc várakozás. A váró fűtött, fedett, székek két méterre, orvos a helyszínen, ha kéne.

Minden nap egy anyaggal oltanak, időseknek Pfizer, fiataloknak AZ. Én fiatal vagyok, de eü dolgozó, tehát választhattam: Pfizer.

12:50-kor érkeztem és 13:20-kor távoztam.

odamondó 2021.03.19. 11:00:52

@nincs1agy: épp most van dráma, hogy nem lesz elég vakcinájuk a következő hónapban... akkor meg gondolom az EU-t fogják hibáztatni, hogy ők blokkolják a szállítmányokat. Ez a brexit mindig jó kis jolly joker lesz mindenre a következő 10 évben.

SzZoole 2021.03.19. 13:09:09

@odamondó: az EU ott próbál betartani a UK-nak ahol tud, de lesz ez még így sem, mert tudod, az nevet aki a végén nevet .....:&====}•••~.

SzZoole 2021.03.19. 13:11:42

@gabors: mit tudsz arról a vakcináról?

gabors 2021.03.19. 16:24:37

amugy igy is lehet csinalni STADIONOK igy egy nem teljese lista ahol oltopontot uzemelnek :

Hard Rock Stadium, home of the Miami Dolphins in Florida
Gillette Stadium, home of the New England Patriots in Massachusetts
State Farm Stadium, home of the Arizona Cardinals
Texas Motor Speedway, home of NASACAR and IndyCar races
Mercedes-Benz Stadium, home of the Atlanta Falcons in Georgia
M&T Bank Stadium, home of the Baltimore Ravens in Maryland
Bank of America Stadium, home of the Carolina Panthers in North Carolina
NRG Stadium, home of the Houston Texans
The Big House, University of Michigan's football stadium
Broadbent Arena, former hockey stadium in Kentucky
Fenway Park, home of the Boston Red Sox in Massachusetts
Yankee Stadium, home of the New York Yankees
Levi Stadium, home of the San Francisco 49ers in California
Marlins Park, home of the Miami Marlins in Florida
Citi Field, home of the New York Mets
Petco Park, home of the San Diego Padres in California
Dodger Stadium, home of the Los Angeles Dodgers in California
Minute Maid Park, home of the Houston Astros in Texas
Oakland Coliseum, home of the Oakland Athletics in California
PNC Arena, the home of the Carolina Hurricanes in North Carolina

nincs1agy 2021.03.19. 16:24:42

@odamondó: GB-ben már február elejére beoltották a lakosság 20%-át. Az átlagos EU-s átoltottság most tart kb. 8%-nál..

kommentes nikk 2021.03.19. 16:24:49

Véletlen sem azért, hogy dicsérjem az itthoni állapotokat, de anyósomékat összvissz 25 perc alatt oltották, bementek időpontra a körzeti rendelőbe, 5 perc várakozás, öt perc oltás, negyedóra csüccs a váróban, aztán spuri haza. Én meg februárban beteg voltam, háziorvoshoz simán bementem, egy órát ücsörögtem a folyosón, mire bejutottam, dupla maszkban voltam a biztonság kedvéért, mondta, hogy levehetem, be vannak oltva az asszisztenssel, és ionizátor is működik a szobában, szóval nem para, gyorstesztet csinált, negatív volt, felírt gyógyszert (hörgőgyula volt), és mehettem. Néha azért működik a rendszer itthon is.

gabors 2021.03.19. 16:27:44

@nincs1agy: tudom rokonok kozul mindenki Pfizert kapott ...

gabors 2021.03.19. 16:29:58

@SzZoole: azt hogy jobb mint a semmi sot a virusnal meg sokkal jobb engem meggyoz az ha az UK es EU megfelelo intezmenyei megvizsgaltak ... elobb utobb az USA-ban is (talan) elfogadjak

SzZoole 2021.03.19. 17:01:39

@gabors: kb ugyanazt tudja az AZ, mint Pf.
Az USA egy nagy készlet (milliós nagyságrendű) AZ. ül, Mexikó meg könyörög érte.

nincs1agy 2021.03.19. 17:13:08

@gabors: A britek a brexit után tárgyalhattak a Pfizerrel. Mi meg a többi EU-s tagország nem, mivel csak Brüsszel tárgyalhat a tagországok nevében eljárva.

SzZoole 2021.03.19. 17:18:21

@nincs1agy: a britek már december 8.-án elkezdték az oltást a pf-el. AZ-el “csak” január 12-én kezdtek oltani, magasról szartak az EU bürokratikus lassú döntéseire.

gabors 2021.03.19. 18:44:05

@SzZoole: lehet de a ketto alpbol teljesen mas technologia ... szoval nem lehet tudni ... sot ugy tunik a tudomanyos vizsgalatokbol hogy azet a Pfizer kicsit jobb ... de nyilvan mindketto jo arra hogy sulyos betegseget es halalt csokkenti (NAGYON) aki meg a billgetci konteokban hisz annak mara a COVID-19

gabors 2021.03.19. 18:48:59

@SzZoole: "Az USA egy nagy készlet (milliós nagyságrendű) AZ. ül, Mexikó meg könyörög érte."

tudom nem is ertem en sem mar hetek ota szo van errol, de a legujabb amit hallottam hogy "hamarosan" az AZ-t is elfogadjak surgossegi minosegben.

Amugy itt (USA) millios (1-2) az nem nagysagrend. Most mar tul vannak 100 millio oltason ... es van Johnson&Johnson ami szinten 1 dozis es sima hutoben is tarolhato ... gondolom ezert is nem annyira "surgos" most az AZ

SzZoole 2021.03.19. 19:00:23

@gabors: az összetételét nem ismerem, de annyit tudok, hogy mindkettő közel azonos százalékban ad védettséget. A különbség talán annyi, hogy Pf. kB. £14 az AZ. £2.

beste12 2021.03.19. 19:01:26

@gabors: igen, az agyonreklámozott itthoni kormányzati felületen beírtam az adataimat, és ilyen gyorsan hívtak. Megmondom őszintén, én is rácsodálkoztam, de ha hívtak, mentem, kaptam oltást.

gabors 2021.03.19. 21:55:21

@SzZoole: de ez semmit nem szamit nem tudom nalatok hogy van az orvosi vizit eleve $150-$250 rol indul hogy most ott beadnak valamit az csak picsaszor .... amit meg a biztosito fizet ebbol egy masik tortenet ...

szoval ja ha meszaros vasarol 1 milliot ebbol az mar egy masik tortenet ...

gabors 2021.03.19. 21:58:51

@beste12: most azert nem ertem ... februar kozepen regisztraltal be es marciusban hivtak ? az azert nem annyira gyors ..

de mindegy itt maskepp van:

szoltak mehetek... bejelntkeztem es kivalasztottam hogy 2 nap mulva hova es mikor akarok menni ... (tudom ez szar nyugat)

gabors 2021.03.19. 22:04:46

@SzZoole: na valami ... de latod 4 millio ... ez itt nem egy akkora szam...

a cikk szerint 30 millio lesz majd Aprilis elejere .. szoval az mar valami CSAK MEG NINCS ....

szoval itt az USA-ban az AZ amellett hogy vannak furcsak hirek (szerintem konteok) nem eleg "nagy" jatekos .. nem tudom hogy ez csak az amit itt helyben gyartanak (mert tudom UK-ben es Indiaban is folyik mar a gyartas) vagy csak amit az USA-nak szantak ...

mint mar irtam szerintem az lehet hogy a masik harom kezd eleg lenni ... (lehet csak nem ertem)

gabors 2021.03.19. 22:07:49

@beste12: jol tetted en is ezt tettem volna bar kinai-t lehet nem szerettem volna annyira .... nem tudom mit kaptal de legalabb egy kicsit elobbre vagy ...

SzZoole 2021.03.19. 22:08:33

@gabors: itt ingyenes az GP visít.

Eddig úgy tudtam, hogy a Moderna jab volt a legdrágább, kb. £18.
Valamelyik nap van aki belinkelte a magyarországi vaccina beszerzési árakat és kínai vaccina beszerzési ára duplája a Moderna árához képest, na ez a furcsa!

SzZoole 2021.03.19. 22:18:44

@gabors: konteok? Nem konteo ez csak politika :-)

Igen, az EU próbál betartani a UK-nak a brexit miatt, leginkább Merkel mutti meg az anyakomplexusos Makrony.

De amióta a harmadik hullám miatti lezárások vannak náluk,( itt nincs) azóta könyörögnek az AZ-ért.

nincs1agy 2021.03.19. 22:24:54

@SzZoole: Mert már nem EU tagok..

odamondó 2021.03.19. 22:25:10

@SzZoole: te angol vagy hogy ennek örülsz vagy sok fidesz propagandát olvasol? Állítsuk meg Brüsszelt!

@nincs1agy: az fantasztikus eredmény. Jelenleg ugyanúgy lezárásban élnek mint mindenki más. Várok már valami valós vakcina eredményt, mert eddig 0.

"mivel csak Brüsszel tárgyalhat a tagországok nevében eljárva."
Ez azért is borzalmas, mert így a fidesznek például kínáig kellett rohannia, hogy sikeresen ki tudjanak pumpálni egy kis $$$-t a haverok zsebébe. Gondold meg ha az egész vakcina beszerzésről direktbe tárgyalhattak volna....

Arthamyr 2021.03.20. 05:56:52

@SzZoole: Dehogy próbál betartani az EU (eléggé).

beste12 2021.03.20. 09:31:04

@gabors: én azt gondolom, magyar viszonylatban ez gyorsnak számíthat. Anglia vakcinaügyben korábban tudott lépni, és szerintem jól lépett, ezért nyilván nagyobb készletekkel rendelkezik.

beste12 2021.03.20. 09:31:09

@gabors: AZ-t kaptam, de bármelyiket elfogadtam volna. Lehet, hülyén hangzik, de a kínaiban van a legnagyobb bizalmam. Nem vagyok orvos, nem értek hozzá, de azt én is látom, hogy Kínában kb ősz vége/tél eleje óta alig-alig jelentenek megbetegedést (vagy piszkosul lapítanak, vagy tényleg leoltották a gócokat)

takarék-láng 2021.03.20. 10:39:07

De reg jartam ezen a blogon.

A vakcina nem jelent utat a szabadsag es a lezarasok fele, hiszen az enyhites nem resze a tervnek. Nem ertem, miert lenne a lezarasok feloldasanak koze a vakcinahoz.

A covid es lezarasok meg (minimum) 2 evig velunk lesz a brit kormany tervei szerint, ezert a covid-reklamozasra 2 millio fontot +afa iranyoztak elo.

Reszletek a linken:

www.find-tender.service.gov.uk/Notice/005534-2021?origin=SearchResults&p=1

Idezet a fenti linkbol:

"
The Executive Office requires the immediate appointment of an advertising contractor to build on and continue to deliver a multimedia advertising campaign on COVID-19. The contract duration is for two years commencing on 1 April 2021. The maximum budget is £2 million exclusive of VAT."

Gondolom, PR ugynoksegek palyazhatnak a covid-reklamkampany megszervezesere, lebonyolitasara.

A kovetkezteteseket vonja le maganak mindenki.

FutureFry 2021.03.20. 15:34:51

@blackhairlady: @gabors:
Ha valaki jókor van jó helyen akkor pl. bevásárlás közben is megkaphatja az oltást mindenféle regisztráció vagy időpont nélkül.

gabors 2021.03.20. 16:21:25

Lehet van ilyen de ez allamonkent valtozik NY allamban nincs ilyen minimum a helyben ki kell tolteni az NYS nyomtatvanyat amiben deklaralja hogy eppen miert is van benne az olthatok koreben ami kor betegsegek vegzett munkaja meg meg egy par dolog.(buntetes is van persze betartani fogjak vagy nem nem tudom). Most szerdan valtozott pl mar minden 60 ev feletti olthato ... ha akarja

Itt szupermarketetkben nem oltanak, sot a legtobb gyogyszertarban sem de lattam hireket ilyenrol mas allamokban nepszerul

blackhairlady 2021.03.20. 22:12:20

@FutureFry: Ilyenrol meg nem hallottam :))

Pont ma kaptam meg az emailt, hogy jovo heten mehetek megvakcinaztatni magam. Hetfotol csutortokig, reggel 9-tol este 7-ig terjedo idoszakban valaszthattam idopontot.
24 oraval az idopont elott ki kell toltenem egy online kerdoivet, volt-e magas lazam, kohogtem-e, jartam-e kulfoldon az elmult 14 napban.

Ugyanitt csatoltak a dokumentumot amit kinyomtathatok es vihetem magammal.

FutureFry 2021.03.20. 23:09:19

@blackhairlady: Már Január óta van ilyen "lehetőség" jópár helyen, pl.:
www.msn.com/en-us/news/us/a-trip-to-the-grocery-store-ended-with-unexpected-coronavirus-vaccine-doses-for-one-d-c-couple/ar-BB1cxdga

“ … he walked into a Safeway in his D.C. neighborhood on a recent afternoon and, to his shock, learned that more than a dozen doses of the Moderna vaccine would expire if no one took them before the pharmacy closed in less than an hour.
“Went grocery shopping. . . . Got a vaccine!” the architect posted on his Instagram page on Monday, along with a photo showing his vaccination card. …”

blackhairlady 2021.03.21. 03:47:53

@FutureFry: Na jo, ez egy igy szerintem elegge felrevezeto :) Bar Safwayt irnak, de biztos vagyok benne, hogy a grocery storeban levo pharmacyban oltottak be. Es igen, errol tudok, a fiam menyasszonya adminisztralja a vakcinakat az oltohelyeken, es ok is keresnek a nap vegen embereket akiknek beadhatjak a megmaradt vakcinakat. Regebben ki kellett onteni oket.

FutureFry 2021.03.21. 04:47:55

@blackhairlady: Igen ott van az általam a cikkből idézett mondatban, hogy pharmacy:
“… vaccine would expire if no one took them before the _pharmacy_ closed in less than an hour …”
Erre mondtam, hogy “… Ha valaki jókor van jó helyen ...” (pl. a Safeway-ben bevásárol éppen, amikor van extra vakcina).

odamondó 2021.03.21. 20:21:41

Anglia ma:

This morning he said: "We can't be deaf and blind to what is going on outside of the United Kingdom. If you look in Europe, there are increases of infections and we can't put at risk the huge amount of effort by the taxpayer, by the NHS, by our scientists in developing this vaccine.'

Tehát UKben már elismerik lassan, hogy a zárás az örökre szól.

blackhairlady 2021.03.21. 23:01:10

@FutureFry: Igen, de azert ez kicsit felrevezeto annak aki nem itt el es nem tudja, hogy az elelmiszer boltokban van gyogyszertar is :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása