oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. február 16. 06:30,  Osztrák egészségügy szüléstől a műtétig 14 komment

2021. február 16. 06:30 Határátkelő

Osztrák egészségügy szüléstől a műtétig

Az osztrák egészségügy egyike azon témáknak, melyek kifejezetten megmozgatják az olvasókat, a vélemények és a tapasztalatok szerencsére kifejezetten sokszínűek. Lívia minapi posztja is hozzászólásra ragadtatott sokakat Facebookon és emailben is, ezekből válogattunk, már csak azért is, mert kiderül, az osztrák egészségügy sem fekete vagy fehér.

Neked milyen külföldi vagy magyarországi egészségügyi tapasztalataid vannak? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

ausztria_egeszsegugy.jpg

Katinak a sürgősségi ellátással és a szülészettel kapcsolatban is szuper tapasztalatai vannak.

„Rendkívül segítőkészek, minden modern, és ragyog az összes épület, még akkor is, ha nem egy mai darab. Én a Klagenfurt ELKI-ben szültem. Gyönyörű szülőszobák, lehetőségek tárházából lehet választani, hogyan szeretnél szülni.

Az ágy, mint egy Transformers-űrhajó, nem is tudom, hány pozícióba állítható. Mivel még korai volt ott maradni, felkísértek osztályra, ahol azonnal előkerült egy ápolónő, aki megmutatta az ágyamat egy gyönyörű kétágyas kórteremben. Minden volt. Meg benti ruha a babáknak is.

Tudta, hogy ambuláns szülést szeretnék, tehát szülök és másnap haza, de a protokoll szerint 5 napra kellett felvegye az ételrendelésem.

Majd megmutatta a folyosón lévő ingyenes büfét, ahonnan nap közben szolgálhatom ki magam. Tea egész nap, kávé, azt hiszem, 13 óràig. A hűtőben joghurtok, máj és sajtkrém, kefir. Méz, és lekvár.

Éjjelre indult be komolyan a vajúdás, hajnal 3-kor is jött, masszírozott, vajúdó pozíciókat mutatott, táncolgatott velem.

11 órára volt meg a kisfiam. Persze a szülőszobán már együtt voltunk apával. Két óra aranyóránk volt. És osztályra kerülve sem vitték el a kisfiamat.

Mind a 3 műszakban dolgozó szülésznőket sikerült megismernem. Akivel végül szültem, azzal is nagyon meg voltam elégedve. Szuper kedves és kompetens volt, merő nyugalom.

Osztályra érve azonnal tolták elém a meleg háromfogásos ebédet. Beni felöltöztetve belekerült az ágyam mellett lévő „zsúrkocsiba”, az ápolónő egy kancsó teát hozott nekem.

Végig profi volt minden. Szülés után 27 órával később már otthon voltunk. (mert én így akartam, ez egy választható dolog).”

„Nem kell sztárolni”

Nikoletta szerint nem lehet egyértelműen kimondani, hogy az osztrák egészségügy csak szép és jó lenne: „Nem kell azért sztárolni, itt is vannak bőven olyan orvosok, akik kb. tesznek rá, mit mondasz, s milyen papírokat viszel.

Aztán meg másik professzor vállal önként, csak megmentsen. Itt se istenek az orvosok, csak azt hiszik.

A kórházak felszereltsége, az ellátás pedig szintén külön téma, ami viszont tényleg szuper.”

Margit Bécsben élő családtagja még a Covid előtt influenza szövődményeként kapott szívizomgyulladást: „Csak a legjobbakat tapasztalta mind a háziorvosi kezelés, mind a telefonon elérhető, majd kiszálló ügyelet, mind a több mint egy hetes kórházi kezelés során. És a Covid közepette háromnegyed évig rendszeres utóvizsgálatokat kapott, időpontra, fertőzésveszély nélkül, vírusteszteléssel.”

Inkább a magyar fogorvos

Levente azt emlegette fel, hogy egy barátja csak privátban kapott időpontot térdműtétre decemberben, ami neki össze-vissza 3 ezer eurójába fog kerülni, persze amellett vonják a havi 6-8 száz € tb-t.

Tímea fogászati asszisztensként végzett és inkább magyar fogorvoshoz jár – nem az ár, hanem a felkészültség miatt.

„Viszont egy barátnőm 16 éves lányánál rosszindulatú csontszarkómát diagnosztizáltak, kezelik, és a kórház valóban a leírtak szerint olyan, mint egy magyar magánkórház, mégis eü kártyára.

Szóval azért itt is vannak különbségek! És persze az is tény, hogy könnyű úgy jókedvű és kedves ápolószemélyzettel találkozni, ha nem a megélhetés a legnagyobb problémájuk” – fogalmazott.

„A fájdalomra már nem emlékszem”

Végül jöjjön Mariann, aki emailben küldte el rövid tapasztalatát.

„Én 13 évig dolgoztam Ausztriában, 2014-ben munkahelyi baleset miatt combnyaktöréssel Zell am Zee-ben megműtöttek.

Valóban, jött a nővér a laptopjával, háromféle menüből lehetett választani reggel, délben, este. Az a figyelmesség, kedvesség, szaktudás, és mindez magától értetődően, bennem a mai napig kellemes érzést kelt.

A fájdalomra már nem emlékszem, csak egy olyan élményre mintha egy magas színvonalú szanatóriumban lettem volna. Az osztrák egészségügyi ellátást MEGÉLNI kell a hitelesség miatt.”

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egészségügy Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3516428812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2021.02.16. 10:20:32

Hanna rettenetesen felelőtlen . Na nem ebben a posztban , hanem az oldalán a többiben lejön . Meg volt mondva karácsonykor , hogy kb senki nem megy sehova, két háztartás házon belül nem találkozhat. Elvileg a rendőrség bünteti is, bár elég kevés ilyet látni . Hát ő tett rá, átment az ismerőshöz. Akinek aztán pozitív tesztje lett. Hanna sem volt jól később, de túl rosszul sem, covid tesztet nem csináltatott , mert minek. Miközben kisgyerekes családnál dolgozik, de mit számit , hogy ő pozitív vagy sem. Hát érdekes .

dikusz. 2021.02.16. 16:15:05

@tildy[UK]: Megnézném Hanna oldalát (mármint amit írt), de nem találom. Segítenél?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2021.02.16. 18:28:52

@dikusz.: Ahh rossz poszthoz írtam , a luxemburgisban van ajánlva az írása . eletemmorzsai.wordpress.com/ Egyébként .

Golf2 2021.02.16. 19:37:24

Az osztrák egészségügyi ellátást MEGÉLNI kell..Meg ott is kéne dolgozni elötte.

fhdgy 2021.02.16. 20:21:20

@Golf2: Semmi kedvem ahhoz, hogy bármilyen eü. ellátást megéljek.A legeslegjobb, ha nem kell megélni.

Ennek ellenére, nem feltétel, hogy előtte ott dolgoz. Elég pl., ha van egy síbérleted, aztán kalimpahupp! De mondom, ezt inkább el kell kerülni!

Golf2 2021.02.16. 21:39:36

@fhdgy: Szülni ment nem síelni.

fhdgy 2021.02.16. 21:48:11

@Golf2: Szülni is lehet. Annak sem feltétele, hogy előtte ott dolgozzon. Elég, ha megindul s szülés!

A kétezres évek elején divat volt, hogy sok német nő USÁ-ban szült.

Mert, aki ott születik automatikusan USA állampolgár lett. Azóta lett valami olyan szabály, hogy a légi társaságok előrehaladott állapotban lévő nőket nem engednek fel a gépre.

fhdgy 2021.02.16. 22:08:28

@Golf2: Ja, ja, síelni ment, csak közben megindult a szülés. Nem a poszterinára állítom, de minden előfordulhat, meg még az ellenkezője is!

Herr Géza 2021.02.17. 00:03:38

Akkor most genya leszek és összefoglalom a mai poszt lényegét:

Katinéni bement szülni a buda-peszti (sic!) kórházba, ahol nagyon fájintos volt a kaja, mert három nővér laptoppal vette fel a kajamegrendelését a következő két hétre, pedig Katinéni másnap haza is akart menni a Kiskatival, holott a gennyes betegbiztosítója a havi 160 ezer sztotyinkás fizujából simán levon minden hónapban 120 ezret arra, hogy utána megműtsék a térdét 500 ezerért, de legalább kapott egy kancsó teát. A kancsót hozó Tímea meg jókedvű, mert neki nem gond a megélhetés, így simán kijár Ausztriába az ott rendelő magyar fogorvoshoz, mert a tudás az ugye ősi szittya hagyomány.
Mariann meg összebútozott Leventével és elvitték a megfelelő papírokat Nikolettának, nehogy lemaradjon a Covid alatt a Margitnéni által kezelt szívizomgyulladásról.

Kedves @HÁ, ami nem megy, azt nem kéne erőltetni ilyen szintű “posztokkal” ....
Sorry.

somlobodog 2021.02.17. 00:13:59

@tildy[UK]: a morzsa :))) Mint egy faek olyan egyszerű. Ne rombold az agysejtjeidet :)

Herr Géza 2021.02.17. 00:44:30

Csak hogy tiszta legyen:
“ Levente azt emlegette fel, hogy egy barátja csak privátban kapott időpontot térdműtétre decemberben, ami neki össze-vissza 3 ezer eurójába fog kerülni, persze amellett vonják a havi 6-8 száz € tb-t.”
Az a bizonyos “6-800 € tb” ilyen összefüggésben nettó baromság! Eü. biztosításra az osztrákiai tarifa 7,65 % (és ennek is a felét fizeti a munkavállaló, a másikat a munkáltató), aminek plafonja is van havi bruttó 4.860 € fizunál, azaz betegbiztosításra alkalmazottként tuti nem fizet ennyit. Az osztrák-német viszonylatban használatos “Sozialversicherungsbeitrag” fordítható ugyan társadalombiztosítási járulékra, azonban ez a betegbiztosításon kívül tartalmazza a nyugdíjbiztosítást (-járulékot?) is, meg még országfüggően jónéhány egyéb biztosítást is akár.

Az a “Zell am Zee” helyesen Zell am See amúgy.

Visceroid 2021.02.17. 12:53:37

És ilyen szép, osztrák minőségben cserélik le magukat Ahmedékre. Nem fog ez már sokáig tartani.

marczy 2021.02.17. 14:22:39

A magyar fogdokiknak jó hírük van Nyugaton, ár-érték arányban elég sok országnak odaverünk, az biztos. Nyugaton fogat csináltatni elég drága mulatság, érdemes tájékozódni, hogyan érdemes kalkulálni, ha valakinek a fogával probléma van, aztán meg rendesen fogat mosni... Bizonyos fogászati kezelések TB-támogatottak, de ez a kör is mutat némi változatosságot.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása