oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. február 11. 06:30,  Hangyák, csótányok - hétköznapi bosszúságaink 21 komment

2021. február 11. 06:30 Határátkelő

Hangyák, csótányok - hétköznapi bosszúságaink

Minden országnak megvannak a maga bosszúságai, csak éppen az nem mindegy, mik ezek. A Fülöp-szigeteken például egészen változatos dolgokba futhatunk bele, kezdve az állatvilág különböző egyedeitől egészen a vízproblémákig – derül ki Met történeteiből.

cim_hangya.jpg

„Vannak dolgok, amiket nem lehet megszokni. Azt hiszed, hogy megszoktad már, de mindig beigazolódik, hogy nem. Például ha reggel álmosan lebotorkálsz a konyha/nappaliba, hogy elkészítsd a kávéd és közben az egyik gyereked a hátad mögött besurran pössenteni a WC-be és ahogy tanítottad születése óta, lehúzza a WC-t maga után, még a bajszod alatt el is mosolyodsz, hogy hát igen, micsoda szülői nevelés.

Majd álmosan beülsz a trónodra, ahol te vagy a főnök és megalkotod életed fő művét, és már csak egy simítás van hátra, mikor tapasztalod, hagy a Palawan Water District elzárta a városban a vizet, csak elfelejtett szólni és a kölyköd lehúzta az utolsó tartály vizet a kis pisikéjéhez. Mert olyan szófogadó!

Akkor ott ülsz összeomolva, bár a sikert érzed az orrodban és szerencsés is vagy, mert elsőnek érkeztél a szent helyre, de szomorúan kikiabálsz a többieknek, hogy ők bukták a ma reggeli dolgaikat.

Ezután szerzel egy hordót és felkészülsz, hogy mostantól 50l vizet tárolsz a tusolóban, arra az esetre, ha újra vízszünet lesz.

Mikor mindezzel kész vagy, akkor nem víz-, hanem áramszünet lesz. Egyórás, 5 órás vagy 7, ahogy alakul. Ilyenkor általában 25-30 százalékon van az összes kütyünk, emiatt hamar teljes sötétségbe burkolózik az amúgy rendkívül kicsi és egyben meleg házikónk.

sotet.jpg

Ha esetleg van víz és villany, akkor a tvadás megy el, pont akkor, amikor a végkifejlet van a krimiben. Vagy a gáz fogy el főzés közben.

De hát mit lehet csinálni ilyenkor teljes sötétségben? Tudom, mindenkinek van ötlete és a filippinók csinálják is, de hát én nem akarok minden este rumot inni!

Csótányvadászat

Ha már van autónk, akkor autózunk is rendesen. Már legalább ezer kilométert autóztunk a városban. Itt nincsenek gyorsforgalmi utak, úgyhogy ezt a távot átlag 15-20 km/ h-val tettük meg.

Vannak gyönyörű új terepjárók és vannak a háborúból itt maradt dzsipek, amiket aztán toldozgatnak, foltozgatnak az idők végezetéig. Aztán vannak a helyi Filippínó „stainless steel” dzsipek is. Tök fém színű az egész, nagy része rozsdamentes acélból, hatalmas lökhárítóval elől.

Nekünk egy hétszemélyes Toyota Innovánk van. Jó kocsi, kisebb hibákkal. Amikor megkaptuk, nem lehetett vele gyorsítani. Aztán kiderült, hogy a gázpedál alá beragadt a lábszőnyeg, emiatt nem lehetett vele menni.

auto_6.jpg

Azért nem vettem észre rögtön a hibát, mert a taposó szőnyeg alatt van egy másik taposó szőnyeg és az alatt van az eredeti kárpit.

A meleg és a nap ellen pedig egyszerűen védekeznek, sötétítő fóliát tesznek az ablakokra. A bátrabbak elölre is. Van akinek „batman” embléma van kivágva az első ablakon.

Nekünk szerencsére van egy harminc centis sáv az első ablakon, amin kilátok. NAPPAL! De jön az este, ami itt 18.30-kor minden nap megérkezik. Ezzel együtt a lehűlés is, így mindenki megindul vacsorázni, erre-arra csavarogni.

Ilyenkor az összes ablakot letekerjük, hogy kilássak és Albi a csomagtartóban figyeli tolatásnál az utat. Tudniillik, csak nálunk kapcsolunk lámpát sötétedéskor. Itt az a divat, hogy a bátrak még este sem. Így igazán nehéz sötétben, lesötétített ablakon keresztül észrevenni a motorost lámpa nélkül.

Nemrég voltunk vacsorázni egy hangulatos európainak nevezett étteremben és egy csatorna fölé parkoltam. Soha, hangsúlyozom, hogy soha ne parkoljatok csatorna fölé a trópusokon.

Nem igazán tudom miért, de mikor visszamentünk a kocsihoz, legalább 30 db hüvelykujjnyi csótány dolgozott, hogy bejusson a kocsiba. A kaja nem volt rossz, bár Albi kihányta, de ahogy autóztunk haza, éreztem, hogy bejutottak a kocsiba a bogarak, mert szaladgálnak a lábfejemen.

csotany.jpg

Zsófi még aznap felcsapott csótányvadásznak. Úgy lehet elkapni őket, hogy beállítasz a kocsiba egy sörösüveget, amiben van egy korty sör. Reggelre belemászik a csótány, de nem tud kijönni, így elpusztul.

Pár nap alatt megfogtuk az összeset. Nekem pedig minden nap kellett sört innom, mert anélkül nincs csapda.

Hangyainvázió

Itt tartózkodásunk rövidke ideje alatt, egy dolog kiiktatódott az életünkből.

Az utálat!

Otthon olyan egyszerű volt, bármit lehetett utálni. Reggel felkeltem és már utáltam az egészet. Aztán elmentem dolgozni, azt is utáltam és mikor hazamentem, utáltam, hogy dolgozni voltam feleslegesen.

Itt meg egyszerűen nem utálok semmit. Kezdek aggódni, mert ha itt csak úgy elmúlik az utálatom, egyik napról a másikra, kénytelenek leszünk itt maradni az idők végéig.

De ügyesen addig forgolódtam, míg tegnap megtaláltam az új ellenségemet!

Kicsi, alattomos és bandákba tömörülve terrorizálják a lakosságot és minket!

A hangyák!

Bámulatos, hogy milyen élőlények. Amióta megérkeztünk, küzdünk velük és a harc kezd az ő javukra eldőlni.

Az elején próbáltam egyezséget kötni velük, hogy ami a mienk, azt nem eszik meg, cserébe mi meg nem keressük meg a kis béna fészküket és teszünk benne kárt egy pöccintéssel. De felrúgták az egyezségünket, mindet kirágnak és mindenbe belemásznak.

Érdekes volt, hogy a kristálycukorba nem mentek bele. Mutattam is a gyerekeknek, hogy ez a szar még a hangyáknak sem kell. Valószínűleg meghallották, mert másnapra ezt is a sajátjuknak érezték. Nem tudom mi történhetett, de egy nap alatt mindent tönkretettek. Rizst, cukrot, olajat, smack levest stb. mindent. Óriásiak a károk.

De hát, ez legyen a kisebbik baj. Elkezdtek csipkedni. Elsőnek Albi jelentkezett, hogy tele van apró piros csípésnyomokkal. De mivel mi okos, sokat látott felnőttek vagyunk, a csípésnyomokat, a napi higiénia hiányával magyaráztuk.

De be kell, hogy lássam ennek semmi köze egymáshoz. Tegnap reggel, mikor felfedeztük, hogy betörtek az életterünkbe, azonnal felvettük a harcot.

Elmentünk a nagy áruházba és vettünk hangyairtó gyilkos krétát. Ez olyan kréta, mint az iskolai, csak – gondolom – van benne valami méreg. Ezzel a remek cuccal határozott krétarajzokat tettem mindenfelé.

De hát nem vagyok én helyszínelő, hogy körberajzoljam a lakást. Ekkor megálltam egy pillanatra szusszanni és végiggondolni a harc további folytatását. Ebben a pillanatban valaki belecsípett oda, ahova nem szerettem volna.

A fürdőszobában megtaláltam a bátor harcost a gatyámban. Néztük egymást, majd példát statuálva a többinek, akik addig a falról nézték a bátor társukat, szétmorzsoltam a támadómat és leengedtem a lefolyón. „Mert aki odanyúl, az kinyúl!”

Nos, ezt ők inkább hadüzenetnek vették, mint egy csata végének. Mindenünket elleptek ezek a nyavalyások. A táskáinkba, ágyunkba, szekrényekbe.

Tehát tegnaptól vörös riasztást adtam ki a családnak és bevetettük a kémiai hadviselést. Vettünk hangyairtó spray-t!

Az unokatesóm azonban felvilágosított, hogy a trópusokon egyetlen hatékony megoldás létezik a hangyák ellen. Kis boraxot össze kell keverni zöld színű zselével.

A kis betyárok belemásznak, mert nem bírják ki és a boraxos zselét becipelik a bolyba, ahol a borax kicsinálja a brigádot. Hogy miért kell a zselének zöldnek lenni? Azt senki nem tudja.

Rendeltünk a Lazadán boraxot, ha megjön, kipróbáljuk!”

Ha szívesen olvasnál még Metéktől, keresd fel az oldalukat!

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Fülöp-szigetek

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7816423038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2021.02.11. 09:03:00

Egy ideje ketten is olyan lakásban/házban lakunk, ahol legalább 2 wc van. Érdekes belegondolni, hogy életem első huszonpár évében ez nem így volt, és hát elég szívás is volt, amikor 3-4 ember akarja használni egy órán belül az egy szem fürdőszobát, ami ráadásul egyben a wc is volt, a reggeli 30-60 perces időszakban. Borítékolhatóan konfliktussal és/vagy kényelmetlenséggel indul mindenki napja. Akkor is, ha nem épp aznap zárták el a vizet.

Az áramszünet azért messze nem akkora szívás, de ha valakinek kritikusan fontos, hogy ne forduljon elő, gondoskodhat saját áramtermelő eszközről. Mondjuk szerintem jobb helyeken (ahol érdemes lakni) nem nagyon van olyan hosszú ad-hoc áramszünet, hogy az gondot jelentsen. Emlékszem, hogy régen - szintén életem első huszonpár évében - nappal kb. semmi hatása nem volt, ha egyáltalán otthon voltunk, este meg vittük a gyertyákat, zseblámpákat, és kb. buli volt a dolog. Kajáltunk, beszélgettünk, társasjátékoztunk stb.

A hangyáknál kevés irritálóbb dolog van, de szerencsére a betonon nem szokták (tudják?) átrágni magukat, így ők is inkább csak a fent említett huszonpár év alatt zavartak, szerencsére rendesen megépített épületekbe nem járnak be. Utoljára Kubában voltak egy helyiektől bérelt kis házban, láthatóan még nem mindenhol tartanak ott, hogy rendesen megépített épületeik legyenek. Meg lehet, hogy van, aki ezt is megszokta, és természetesnek veszi, nem zavarja különösebben? Ott is van rum, tánc, trópusi meleg, lehet ez elfedi. :)

Csodabogár 2021.02.11. 09:40:43

A WC-nek minimum külön kellene lenni a fürdőszobától. Én pont Svájcban futottam bele, hogy a modern 3,5 szobás lakásokhoz nem építenek külön wc-t. Ez ott nem előírás. Az egy wc nem akadály két személynél, de a fürdőbe rakott wc borzalom. Nem is tudom mit képzelnek, miután egy 3,5 szobás lakást már családoknak építik. Nem mellesleg a szép régi 6 szobás lakásunkban is csak egy wc volt, de legalább az külön volt a fürdőtől.
Hangya mindenhol van. Jelenlegi lakásom egy 2000-ben elkészült jól megépített házban van, az első emeleten. 5 évig nem láttam hangyát, aztán egy szép tavaszon megjelentek és a nappali fala mellett korzóztak. Azonnal mindent bevetettem, spray, hangyacsapda meg minden. Néhány hét múlva eltüntek de a következő évben újra jöttek. Így ment ez évekig, míg végül nem jöttek, de minden tavasszal lesem, hogy azonnal lecsaphassak rájuk.
Később vagy 3 évig, a fürdőszobában voltak egészen apró hangya szerű lények. Fehér kövön remekül lehetett vadászni rájuk. Nem jöttek tömegesen, csak mindig grasszált 2-3 példány. Tavaly óta őket se látom, végre. Valahogy nem hiányoznak nekem.

Poszt íróról még mindig nem sikerült megtudni, hogy végül is mit csinálnak a Fülöp szigeteken, pedig már kérdeztem máskor is. Nagyon titokzatosak.:-(

dikusz. 2021.02.11. 12:58:09

Pfejjj, de gusztuszalan!

SzZoole 2021.02.11. 14:04:58

@Taxomükke (UK): valahogy így gondolom én is :-)

dikusz. 2021.02.11. 15:21:15

@dikusz.: folyt.köv.: ... a csótika.

lionatheart 2021.02.11. 16:32:01

@Csodabogár: Mérnökfélék szerintem, nem nomádok.

somlobodog 2021.02.11. 18:48:39

Sajnos az egész visszataszító az elejétől a végéig. Egy nap után takarodnek el onnan. Nincs az a pénz hogy egy ilyen szemettelepen éljek. Fiatalon se. A toldott foldott fostalicska kocsikat és a nyomortanya házakat se értem miért érdekesek. Nem azok. Sok sikert kívánok, turistakent sem hiszem hogy elofordulok arra.

lionatheart 2021.02.11. 20:36:24

Érdekes tábla, kár hogy sok adat már a múltté..lásd anglia.

206 magyar él(t) a fülöp szigeteken.

en.m.wikipedia.org/wiki/Hungarian_diaspora#Distribution_by_country

lionatheart 2021.02.11. 20:36:25

@somlobodog: Nem hiszem hogy ez ilyen fekete fehér lenne.

Csodabogár 2021.02.11. 22:13:59

Ahogy olvastam az eddigi posztokat, még egy pillanatig se gondoltam, hogy kár volt kihagyni a Fülöp szigeteket utazásaim során.
Bár biztos vannak ott is kulturált szállodák meg ilyesmi.

gabors 2021.02.11. 23:50:45

"De hát mit lehet csinálni ilyenkor...."? ekoltozni a faszba egy normalis helyre ezert sem erdemes elvenni a fulopiekoto a szigetuket ... :-)

Mar a multkor is tobben megjegyeztuk hogy Fulop Sziget az szep a Discovery Channelen na de odakoltozni ?????

seigyo_zoufukuki · densha.blog.hu 2021.02.12. 04:37:52

"...hétköznapi bosszúságaink" - Poszter üde, bohókás hangvételéből ítélve számára az itt felsoroltakat közel sem nevezném bosszúságnak.

A csótány amúgy remek proteinforrás, kiszárítva majd porítva a pagpagba vagy az ampo snack-be dolgozva sokat tud javítani azok tápértékén.

A cikk végén linkelt íráshoz:
"Az életkörülmények más ázsiai országhoz képest rendkívül jónak mondható." - Melyek lehetnek ezek az országok? Banglades? Észak-Korea?

lionatheart 2021.02.12. 07:19:21

@gabors:

It is with great sadness we announce that #ChickCorea passed away at the age of 79, from a rare form of cancer which was only discovered very recently. Though he would be the first to say that his music said more than words ever could, he nevertheless had this message for all those he knew and loved, and for all those who loved him:

“I want to thank all of those along my journey who have helped keep the music fires burning bright. It is my hope that those who have an inkling to play, write, perform or otherwise, do so. If not for yourself then for the rest of us. It’s not only that the world needs more artists, it’s also just a lot of fun.
“And to my amazing musician friends who have been like family to me as long as I’ve known you: It has been a blessing and an honor learning from and playing with all of you. My mission has always been to bring the joy of creating anywhere I could, and to have done so with all the artists that I admire so dearly—this has been the richness of my life.”

Chick Corea

almaza 2021.02.12. 19:17:30

Tetszett, amit az utálatról írt. Hogy az ott elmúlt. És akkor lehet ott kell maradni az idők végezetéig. Nekem valahogy ez volt a legfontosabb gondolat ebben a posztban, és nem a hangya, meg a csótány. Jó pár évet éltem Dk Ázsiában, a hangya meg csótány kihívást lehet kezelni.
Az igazán veszélyes dolgok belülről támadnak és úgy zabálnak fel, hogy észre se veszed.

somlobodog 2021.02.12. 19:17:30

@lionatheart: nyilván. Csak ami itt le van írva arra nekem ez a reakcióm.

gabors 2021.02.12. 20:19:10

@lionatheart: Koszi hallottam sajnos volt szerencsem ketszer is latni eloben ...

gabors 2021.02.12. 20:22:43

@gabors: igy akartam csak gyorsan nyomtam

@lionatheart: Koszi hallottam sajnos.

Volt szerencsem ketszer is latni eloben ... 1986-1987-ben igaz nekem akkor volt uj....

lionatheart 2021.02.12. 20:35:20

@gabors: Mi 2011-ben, itt ottawában. Return Forever.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása