oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. január 31. 06:30,  Közép-Amerika legdurvább gettójában 8 komment

2021. január 31. 06:30 Határátkelő

Közép-Amerika legdurvább gettójában

A panamai Colón a régió egyik leginkább lepukkant városa, pedig nem kellene annak lennie. Csakhogy a helyiek immár két évtizede csatároznak a központi kormánnyal és ez finoman szólva sem tesz jót a helynek.

panama_cim.jpg

A panamai Colón bizonyos szempontból szomorú hely, hiszen elhelyezkedése (a Panama-csatorna karib-tengeri kijáratánál fekszik) és múltja sem arra predesztinálná, ami az elmúlt évtizedekben a sorsa lett. Ma már ott tartunk, hogy a Mirador szerzője szerint a túráikon részt vevő sofőrök többsége nem szívesen megy be a városba. Legutóbbi alkalommal azonban kivételt tett, ám a kocsiban még így sem hagytak semmit és senki nem maradhatott egyedül.

„Colón évről évre egyre gázabb. Az itt élők állóháborút folytatnak a mindenkori kormánnyal, akik húsz éve szeretnék felvásárolni a régi épületeket, a helyiek azonban nem hajlandóak megválni azoktól.

Ennek fényében Panama egy fillért nem költ a városra, nem fejlesztik a közműveket, nem újítják fel az utcákat. Colónból a kontinens legdurvább gettója lett, ahol korlátlanul áramlik a drog a rendőrség asszisztálása mellett.

Ezúttal nem kapunk magunk mellé katonai kíséretet, mint 2017-ben, így viszont meg sem próbálunk bemerészkedni a gettó mélyére. Fél óra bóklászás pont elég ebből a szutyokból.

panama_1.jpg

A város valamivel kulturáltabb végében betolunk egy kései ebédet, amiért három dollárt fizetünk fejenként. A nyomornak is megvan a maga pozitívuma: olcsó az étel.

Luis telefont kap az egyik kollégájától, hogy Portobelo le van zárva. Miramar felől a rendőrség bezavart egy drogszállító ladikot az öbölbe, amiből tűzharc lett, így a környéket hermetikusan lezárták.

Bekapcsoljuk a rádiót, ahol, ha nem is hosszan, de beszámolnak az eseményekről, így rövid hezitálás után úgy döntünk, nem kanyarodunk le az autópályáról, hanem visszatérünk Panamavárosba.

A megmaradt időben teszünk egy rövid sétát a Metropolitana Parkban és Panama Viejóban, majd csobbanunk egyet a szállónk tetőteraszán kialakított medencében.

Este a hotel bárjában karaoke estet tartanak. Ott a helyünk! Fogalmunk nincs, mikor és hogyan kerülünk ágyba, csak egy dolog biztos, kizárólag rumot ittunk, mert másnap már megint senkinek nem fáj a feje...”

A teljes posztot (amiben persze nem csak Colónról van szó), itt találjátok.

Japán hótól a retekevő partiig

A Tokyo Reloaded ismét válogatott 2020 legjobb fotóiból, amiben az a legjobb, hogy (tekintetbe véve a tavalyi év eseményeit) egyáltalán van válogatás. A TOP10-et mindenképpen érdemes végignézni.

„Koronavírus ide vagy oda, azért így visszanézve elég sokat mozogtunk tavaly, igaz, csak belföldön. Sokat túráztunk, főleg Tokió környékén, de amíg üzemelt a "GO TO" kampány, ami alatt majd' 50%-os támogatást lehetett kapni belföldi utazásokhoz! még messzebb is elmerészkedtünk.

Havas világ

japan_havas.jpeg

A tavalyi év elég gyenge síszezont hozott, először nem volt hó, utána pedig beütött a koronavírus, de ez egy jól sikerült sítúra volt, részletesebben itt, és ami most nekünk még fontosabb: csodálatosan szép havas erdő fogadott bennünket! Ezt még egyébként egy ósdi iPhone 7-el fotóztam, ahhoz képest egész jól sikerült...

Shibuya

japan-_shibuya.jpeg

A Hachiko-tér este, valamikor februárban. Bírom, ahogy kavarog a sok ember a kirakatok előtt, van benne egy kis noir feeling. Itt még nem volt különösebben magas a maszkot viselők aránya, lehet, hogy vissza kellett volna ide mennem egy hónap múlva? Ez egyébként az Olympus-szal készült, 25 mm-es alaplencsével.

Retekevő-parti

japan_retek.jpeg

Egy Kiotó környéki faluban, Oharában, évente egyszer, február elején van egy daikon (jégcsapretek) fesztivál, amikor is egy templomban nagy vájdlingokban főzik a retket és ingyen adnak mindenkinek, aki sorban áll érte.

Magyarember ekkora potyát nem hagy ki, ráadásul a templom, Sanzen-in, ahol főzték, nagyon szép. Éppen egy nagy csapat nyugdíjas randalírozott ott, és miután megszerezték a zsákmányt, elégedetten csacsogtak a padon.”

A többi képet az eredeti posztban nézhetitek meg – persze, hogy érdemes.

Havas angol vidék

És ha már fotók és hó, akkor ugorjunk át egy kicsit Angliába, annál is inkább, mert ritkán láthatunk olyat, mint Christine képein.

„Gyerekmód szeretem, ha havazik. Itt ugye nem sűrűn szokott. De ma kaptunk egy kis ízelítőt.

anglia_ho_1.JPG

anglia_ho_2.JPG

anglia_ho_3.JPG

Aki további képeket is nézegetne, annak irány Christine oldala!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Japán Nagy-Britannia Panama

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4616408796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arncht 2021.01.31. 09:02:57

Megerne egy kiterjedt kutatast, hogy miert sulyed kaoszba szinte egysegesen kozep es delamerika.

gabors 2021.01.31. 18:59:46

na holnap (ma ejszaka) hetfon itt is havas videk lesz ... ha hinni lehet a meteorologusoknak .. a tel eddigi legnagyobb hoviharat josoljak itt New York kornyekre jo nagy szellel.. meg jo hogy otthonrol dolgozom... (csak legyen aram)

Vyc21 2021.02.01. 06:57:27

Christine képei olyanok mint egy képeslap.

midnight coder 2021.02.01. 14:39:13

@Vyc21: Igen, különösen az utolsó kettõ olyan, hogy nagyon szeretnék ott lenni a verõfényes Budapest helyett, ahol megint csak kutyagumi esett a földre, nem hó.

rsg 2021.02.01. 14:39:15

Cartagena, La Guaira, Acapulco sem egy életbiztosítás.

zsocek 2021.02.01. 17:31:09

A nyomorturizmus végtelen tahósága: a nyomornak is megvan az előnye: olcsó az étel.

Vyc21 2021.02.01. 23:44:23

@midnight coder: Lassan azt is lapátolni kell mint a havat.

Alick 2021.02.01. 23:44:28

@arncht: Pl. ha az önfenntartó gazdálkodók a saját bejáratott köreikből belépnek a kapitalizmusba és kiderül hogy nem fognak tudni boldogulni:

www.youtube.com/watch?v=9oHOhpfRJJs

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása