oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. január 24. 06:30,  Ami kikészít Svájcban 30 komment

2021. január 24. 06:30 Határátkelő

Ami kikészít Svájcban

Az ember véleménye sokat változik élete során, és ez igaz lehet akár egyetlen országra vetítve is – minél tovább élünk ott, annál inkább észrevesszük az idegesítő dolgokat is.

Téged mi idegesít abban az országban, ahol élsz? Mi az, ami korábban nem zavart, mostanában igen? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

svajc_3.jpg

A Svájcban élő Zuzzer például most olyan apróságokat járt körül, amit szinte rendesen elmagyarázni se lehet, benne kell élni, hogy egy idő után a magyar embert elkezdje idegesíteni a dolog.

„Bemegy egy véletlenszerű Zuzzer az Interdiscount egyik alegységébe három dolgot kérdezni és ebből minél többet kihozni, azaz megvenni, ha van. Tripod GoPro kamerához, egér a gyerek számítógépéhez és egy madzagmentes telefon a „vonalas” telefonunk helyett, ami olyan hangokat ad ki csörgés helyett mint egy kecske, amit éppen herélnek.

No, adott az egér, Zuzzer polcról levesz, de ott van az a... telefon. Abból csak próbapéldány van kitéve, a dobozok, ha meg is akarod venni, el vannak zárva egy szekrénybe (miéééééért?????? a háromszor drágább cuccok meg ott hevernek a bejárat ELŐTT egy dobozban), tehát mindenképpen kommunikálni kell egy eladóval.

Semmi gond, ráérek, asszonyt éppen borzolják a fodrászok, mert jön a vírus lock down újabb hullámja, ő meg inkább a hajába szeretett volna hullámokat fodrászat lezárás előtt.

Állok, nézek, ráutaló magatartást végzek, dobolok, „hjjjjjaajjjjajjahhh” sóhajtozok, ráncolom a homlokom, majd konkrétan sorba állok az emeleten megtalálható egyetlen eladó előtt.

Ő viszont leszar, a jó svájci szokásoknak megfelelően, mert egy hölgy éppen akar venni valamit, csak nem tudja mit. Konkrétan, vazze! „Ez egy hangszóró? Nem, madame, ez egy nyomtató. Óóóóó... olyat már láttam. Akkor lesz egy darab ebből a jóféle magnóból. Asszonyom, az egy DAB rádió. Áááááá... az hogy működik?...”

Ez egy abszolúte tipikus, az „életben meg nem szokom” svájci szokás egy kicsit még ki is maxolva (a párbeszéd idézett része NEM a képzelet szülötte), hogy egy baszott távirányító összes gombjának a funkcióját ott helyben elmagyaráztatják maguknak. Mindent, de mindent.

Általánosítok, tudom, de én olyat még nem láttam, hogy egy svájci besétál és vesz egy blue ray lejátszót, mert megnézte előtte a neten, hogy mit akar és leveszi vazze a dobozt a polcról. (...)

Ott álltam, köhögtem, hörögtem, méltatlankodtam magamban magyarul – mert magyar szófoszlányokra néha felkapják a fejüket – de semmi, én marha meg 15 perccel később kifizettem az egeret, fogalmam se volt, hogy van-e GoPro tripod (nem találtam magamtól) és nem tudtam megvenni egy árut, ami ott figyelt a polcon mutatóba, de egy szekrényben mint elvihető darab.

Oda is morogtam szegény pénztáros kislánynak, hogy nem a Covid fog titeket kinyírni vazze, de a telefonos szekrényhez kulcsa neki se volt.

Ha nem jött le, ebben a rendkívül „tragikus” esetben két nem-tudom-megszokni dolog volt elrejtve. Az, hogy mindenféle boltba úgy járnak a svájciak, mint az állatkertbe, nézegetik, kérdezgetik, feszt lefoglalják az eladót, te meg menj vissza ötször, hátha egyszer el tudod rebegni, hogy „adj má egy olyat vazze”.

A másik, hogy én alapszinten, nem bonyolultan, multitaskingra alkalmas, képes, vagy hajlandó eladót még nem láttam. Mint a véres rongyra úgy néz rád, ha bele mersz annyit kotnyeleskedni, hogy „elnézést, monsieur, merre találom a kilincseket?”. (...)

Másik nagy-nagy kedvencem a pitiáner dolgok komoly problémák szintjén való kezelése. Ha amputálni kellene, annyi lenne mellé a szervezés, mintha fogat fehéríttetnél.

Ez rengeteg dologban megnyilvánul, kezdve azzal, hogy az iskolából minden szarról vagy nyomtatott üzenet érkezik, vagy legalább egy e-mail formátumú, több oldalas leírás.

Legyen ez a menza jövő heti étrendje, a kanton döntése, hogy Covid miatt nincs sítábor, vagy valaki éppen olvasott a suliban egy érdekfeszítő cikket a 14 egész 3 tized évesek légzési szokásairól, jön vazze a fejléces csatolmány. Persze, hogy túlzok, de ettől még nem vagyok túzok.

Nos, ez abszolúte ezredszintű „probléma”, meg se említeném, ha néha két menza étrend közé nem rejtenének fontos, a gyerek továbbtanulása szenpontjából lényeges információkat.

Semmi felkiáltójel, vagy ilyesmi, csak vedd észre vasárnap este, hogy hétfőre egy 25 oldalas dokumentumot kell leadni mindenféle adattal, hogy egyáltalán tanulhasson a gyerek.

A szomszédaim úgy kommunikálnak egymással írásban, mintha egy normálisan működő magyar parlamentben lennénk. Az összes elcseszett hivatalos szófordulat, minden ott van, mikor megírják például mikor kéne a helyi a kocsmában összeülni... beszarsz... elfogadni a felügyelő bizottság jelentését... Mert nekünk olyanunk is van ám, vazze. (...)

Múltkor állítólag távollétemben megszavaztam, hogy meg kell javítani az utat, mert elfogadhatatlan állapotba került. Mondok má, mi vaaaan? Erre jött két ember és egy köcsögből olvasztott bitument csöpögtetett véletlenszerűen ide s tova.

Nos, ezért ezreket fizettünk ki a lakóközösség számlájáról. Én meg a hülye magyar azt se vettem észre, hogy baj van az úttal, pedig ha valamit elhihettek nekem, az az, hogy a magyar utaktól elszoktam.

Az is megtörtént és lelkemet máig nem szűnő büszkeséggel tölti el, hogy része lettem a jegyzőkönyvnek, mert a bizottság és lakóközösség melegen megköszönte Monsieur Zuzzernek, hogy a beton virágládát virágokkal ellátni szíveskedett. Pedig csak odaszórtam a maradék virágmagjaimat, legyen má benne valami macskaszaron kívül.”

Nyilván mondani sem kell, érdemes elolvasni a teljes posztot, itt találjátok.

Hétköznapi ausztrál furcsaságok

Még Európán belül is akadnak tehát furcsaságok, hogy ne lennének akkor Ausztráliában, ahol sorjáznak az apróbb-nagyobb különbségek a magyar hétköznapokhoz képest – írta a Mindjárt jövünk.

ausztralia_23.jpg

„Alapvetően az angolszász kultúrákban sokkal udvariasabbak az emberek, de azon azért mindig mosolyogtunk magunkban, hogy gyakorlatilag mindenki megköszöni a buszsofőrnek, hogy vele utazhatott: -Thank you! - Thanks! -Thank you so much! -Cheers! - Thanks... - hallhatták sok százszor naponta.

Itthon már gyerekként megtanultuk, hogyha elmegyünk otthonról, „kimegyünk a városba", fel kell öltöznünk rendesen. Úgy néz ki, ezt az ausztrál gyerekeknek nem erőltetik, ez lehet az oka, hogy nyaranta, meleg időben sokszor találkozhatunk gyerekekkel/felnőttekkel, akik mezítláb szaladnak ki bevásárolni, postára, akárhová.

Itt tudnak kerékpárutakat építeni! Nem elég, hogy van egy csomó és gyakorlatilag mindenhová el lehet jutni bringával, de még használhatóak és biztonságosak is!

Több helyen olyan a kerékpárút, hogy nem az autókkal kell osztozni az úton, ahol meg mégis, ott padkákkal, vagy legalább festéssel egyértelműen jelzik a határokat.

Ausztrália alapvetően egy drága ország, de van pár meglepő kivétel, ami olcsóbb, mint az otthoni ár. Az egyik ilyen a benzin. Ez jelentősen olcsóbb, az „elmúlt” évben volt (2019), hogy 100 Ft volt a különbség egy liter benzin között Ausztráliában és Magyarországon. Igaz, hogy itt jóval többet is használnak benzinből, köszönhetően a nagyobb kocsiknak és az őrült nagy távolságoknak. (...)

Sydney-ben nagyon jó a közbiztonság, hallhatjuk, olvashatjuk mindenhonnét, de egészen más olvasni és szembesülni vele: hogy a főnököm a munka végeztével arra kér telefonon, hogy szerszámokat, köteleket, kötélvédőket, karabinereket csak pakoljuk ki az épület elé (kb. az utcára) és majd ő pár óra múlva jön és felszedi azokat.

Mikor elkezdtem aggodalmaskodni, nehogy lába kéljen a dolgoknak, meglepődve kérdezte, hogy ugyan ki vinné el azt a sok poros, festékes dolgot.

Az utcákat, tereket járva feltűnik, hogy sokkal ritkábban csap meg minket a cigifüst, sokkal kevesebben dohányoznak. Eleinte ezt a helyiek egészségtudatosabb életmódjával indokoltuk, de utána megtudtuk, hogy egy doboz cigi ára 8000 Ft fölött van, az egyik legdrágább a világon. (...)

Sydney-t egy modern tiszta nagyvárosnak lehet látni ha felületesebben szemléljük, ezért döbbentünk meg pár hónap után, mikor egyértelmű lett, hogy itt majdnem minden lakásban lehet csótányokkal találkozni.

Hatalmas megtermett csótányok grasszálnak az utcákon, a parkolókban, a házakban. Gondolom, a fagy hiánya, és a sok könnyűszerkezetes ház miatt van ennyi belőlük.”

A teljes posztért (sok képpel) ide kattintsatok!

Oltási helyzet Kanadában

Világszerte az egyik legfontosabb kérdés ezekben a hetekben az oltáshelyzet. Nincs ez másként Kanadában sem, ahol a Juharszirup blog szerint jelenleg kétféle vakcinával oltanak, az egyik a Pfizer-BioNTech verzió, a másik a Moderna védőoltása.

oltas_foto_pixabay_com.jpg(Fotó: pixabay.com)

„A hangulat pár hét után megfordult és a sajtó és az egészségügyi dolgozók elkezdték forgatni a kést a kormányban, hogy azok milyen lassan haladnak az oltásokkal.

A felfokozott érzelem érthető, a nyári óvatos nyitást követően, 2020 őszétől megint egyre több a korlátozás mellett élünk, a bezárkózás miatt sokan munkanélkülivé váltak, családok elhunyt szeretteket gyászolnak, az egészségügyi dolgozók és az idős-otthonokban élők közvetlen életveszélynek vannak kitéve.

Ebben az alapvetően negatív hangulatban az önmagában is bosszantó a tény, hogy a nyugati vakcinagyártók csak tízezer, azóta is legfeljebb százezres nagyságrendben szállítottak védőoltásokat egy olyan országba, ahol a lakosság létszáma 37.5 millió ember.

Ebben az ügyben én is csalódott vagyok, de a racionális részem megérti, hogy a gyártói kapacitásnak korlátja van és az csak fokozatosan bővíthető, illetve nagyon sok ország áll sorba az oltásokért.

Ráadásul a világban vannak olyan országok is bőven, ahol még az is megoldhatatlan egyelőre, hogy a betegeket ápoló egészségügyi személyzetet megvédjék.

Abban azonban a kanadai kritikusoknak igaza van, hogy amikor élet-halál kérdésről van szó és amúgy is nagyon kevés vakcina érkezik az országba, akkor nem jó üzenet, hogy Ontarióban a karácsonyi szünetben az oltási kampányt felfüggesztették azzal az indokkal, hogy az egészségügyi személyzetnek is karácsony van.

Ez egyébként nagyon kanadai dolog, mi is találkoztunk többször ezzel a kevéssé agilis mentalitással, ami elsősorban az államilag finanszírozott szolgáltatásokra jellemző. (...)

A védőoltási kampánnyal kapcsolatban teljesen nyílt a kommunikáció, vannak irányelvek, hogy kit mikor fognak beoltatni és országosan és tartományi szintre lebontva kommunikálják, hogy melyik gyártótól mennyi vakcina érkezett és ebből mennyit adtak be.

Ezeket a híreket az internetes médiumok összesítik, ez például a CBC összefoglalója január 12-én. (...)

A lényeg számomra annyi, hogy Ontarió 14.5 milliós lakosságának jelenleg mindössze 1.4%-a kapott szurit eddig (ráadásul ez csak az első oltás). Az ígéretek szerint majd április környékén pörög fel a gépezet, addig csak csordogálni fognak a szállítmányok és Ontarió legfeljebb kb 1 millió dózisra számíthat.

Áprilisig az egészségügyi dolgozók, az otthonokban élő idősek és a későbbiekben a first responderek (tűzoltó, rendőrt, stb) és a nehezen megközelíthető területen élő őslakosok számíthatnak oltásra.

Politikusaink azonban nagyon fogadkoznak, hogy szeptember végéig az összes felnőtt kanadai lakos számíthat arra, hogy hozzájut a védőoltáshoz és szeptember vége után állítólag annyira hozzáférhető lesz az vakcina, mintha az ember egy influenza elleni oltásra ugrana el a közeli gyógyszertárba.

Én szkeptikus vagyok ebben az ügyben, mert a politikusok nagyon hasonlóan viselkednek a világ minden pontján. Pont Mr. Trudeau tett már sok olyan ígéretet, amit nem tartott be, ez a csata úgy sem a szövetségi kormány szintjén dől el, tekintve, hogy az oltási kampányt az egészségügyet finanszírozó tartományok szervezik.

És tekintettel arra, hogy 2022. júniusban tartományi választások lesznek, ezért biztos vagyok benne, hogy tartományi első miniszterünk/premier (Doug Ford) nyomja majd a gázt rendesen, de a szeptemberi időpontban még így sem vagyok biztos.”

A teljes írást itt találjátok, olvassátok el!

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Ausztrália Svájc Kanada

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5516400892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodabogár 2021.01.24. 09:43:11

Kedves Zuzzer, amiket leírsz a Média Márk szerü üzletről, az egész világra érvényes. Itthon se más, de Ausztriában és Németországban sem. Már sokszor belefutottam ilyen helyzetbe, sőt Amerikában is, ahol a hatalmas üzletet végig kellett mindig keresni ha egy eladóval akartál beszélni. Szóval nyugi!:-)

Fülig José 2021.01.24. 09:55:59

a 8000 Ft os cigiről beugrott mennyit sopánkodtam anno a 8€ -s dobozokon...vicces volt, de csak eddig röhögtem:
", az egészségügyi dolgozók és az idős-otthonokban élők közvetlen életveszélynek vannak kitéve"
remélem, viccnek szánta és csak nekem nem jött le...mert ha ezt komolyan írta akkor ott komoly baj van szoftverrel.

Arthamyr 2021.01.24. 10:02:13

"nagyon sok ország áll sorba az oltásokért" - viszont a sor elejére lehet állni, csak mélyebben kell a zsebbe nyúlni.

Csodabogár 2021.01.24. 13:10:28

@Arthamyr: Áruld már el, hogy hol oltanak pénzért. Szívesen megfizetnénk.

Arthamyr 2021.01.24. 13:12:41

@Csodabogár: Elolvastad, hogy honnan idéztem?

Arthamyr 2021.01.24. 13:18:52

@Csodabogár: Egyébként most nézem, még arra sincsen szükség, elég, ha az idézetet elolvasod, és akkor láthatod, hogy a kérdésed értelmetlen.
Ha nagyon akarok, talán annyit tudok rá válaszolni, hogy költözz olyan országba, ami a mélyebben zsebébe nyúlt, és a sor elejére állt, pl. Izraelbe.

almaza 2021.01.24. 13:19:30

@Fülig José: Sztem poszterunk komoly berrettegteto. A felesegem dolgozott onkenteskent szuro allomasokon es semmi para nem volt. En is jelentkeztem es megyek ha kellek, kulonosebb stressz nelkul. A hulyeseg. Na, az ami eletveszelyes

Fülig José 2021.01.24. 16:35:20

@almaza: "hulyeseg. Na, az ami eletveszelyes"
és se oltás, se ellenszer....ráadásul fertőző.

gabors 2021.01.24. 16:47:37

"Ott álltam, köhögtem, hörögtem, méltatlankodtam magamban magyarul – mert magyar szófoszlányokra néha felkapják a fejüket – de semmi, én marha meg 15 perccel később kifizettem az egeret, fogalmam se volt, hogy van-e GoPro tripod (nem találtam magamtól) és nem tudtam megvenni egy árut, ami ott figyelt a polcon mutatóba, de egy szekrényben mint elvihető darab."

Svajban nincs amazon ? baszod ilyet csak ott vesz az ember es NEM kerdes hogy van-e GoPro tripod VAN .... 30 fele ... en csak hallomasbol tudom hogy mi a "MegyPro" de te tudod melyik kell

www.amazon.com/s?k=GoPro+tripod&ref=nb_sb_noss_2

somlobodog 2021.01.24. 17:38:31

@gabors: én úgy tudom nincs ott Amazon.

Arthamyr 2021.01.24. 18:22:09

@somlobodog: Hogy érted, hogy nincs? Nincs amazon.ch (vagy akármi), vagy nem lehet Németországból/Franciaországból sem megrendelni? Írországból meg Magyaroroszágról is megcsináltam... Svájcból meg a szivarokat rendeltem, ahogy láttam, ott sincsen akadálya a kereskedelemnek. Svájc is schengeni övezetben lévő ország, vagy nem?

Csodabogár 2021.01.24. 19:00:56

@somlobodog: Amazon mindenütt van. Én pl. a német amazontól szoktam rendelni. De ha nem amazon, akkor valami hasonló műszaki áruház stb. biztos van.
Zuzzer unatkozott, amíg a feleség szépítkezett és elment körülnézni.

nyuszigonosz 2021.01.24. 19:17:31

@somlobodog: @Arthamyr: @Csodabogár: Na én úgy tudom, Svájcba nem szállít már semmit az Amazon, ez valamikor a svájci vámok miatt lett így. Nem olyan régen. 2018 decemberétöl.

Megnéztem, itt van:
www.nau.ch/lifestyle/unterhaltung/wann-kommt-amazon-in-die-schweiz-65739780

nyuszigonosz 2021.01.24. 19:20:54

@Csodabogár: Mint írod: hasonló müszaki áruházak vannak ahonnan a svájciak természetesen mindent tudnak rendelni.

Nem is értem Zuzzer mérgét, szerintem az ember Svajcban is talál egy egy üzletben olyan dolgozót, aki kinyitja a lezárt szekrényt :-) meg megtalálja a keresett cuccot... :-)

gabors 2021.01.24. 19:35:15

@Csodabogár: "Zuzzer unatkozott, amíg a feleség szépítkezett és elment körülnézni."

Ja ugy mar ertem ... valszeg nem is az aruhaz emelte az ingerkuszobet hanem haj hullamositas (asszony nem tudja egyedul bonyolitani a hullamokat ?)

Arthamyr 2021.01.24. 19:52:07

@nyuszigonosz: És ez amazon.com vagy amazon.de? Vagy tökmind1, egyik sem szállít?

nyuszigonosz 2021.01.24. 19:58:24

@Arthamyr: Na most megint utána néztem: az amazon.com nem szállít, de az amazon.de nél valamilyen lehetöség van, iderakom neked.

www.amazon.de/gp/help/customer/display.html?nodeId=201910940

Arthamyr 2021.01.24. 20:05:20

@nyuszigonosz: Köszi, engem annyira nem érint, mert én Svájcból rendelek, ritkán, nem fordítva. :) Csak azért kérdeztem, mert pl. az amazon.com-ról Magyarországra/Írországba sem lehet mindent rendelni sajnos (sőt, a .de-ről sem, de azért az áruk sokkal nagyobb része elérhető).

nyuszigonosz 2021.01.24. 20:20:37

@Arthamyr: Szívesen. Engem sem érint, bár volt, úgy, hogy ha a nem amazonon, de neten rendelt dolog végül Svájcban volt feladva, be kellett menni átvenni a vámhoz: de mivel ezek mind olyan dolgok voltak, amiket viszont németországi bankszámlára fizettem, csak legelöször kellett bemennem emiatt, a többi rendelés ráragasztott papírral érkezett a német vámtól, hogy nem vámköteles. :-)

gabors 2021.01.24. 21:33:53

@nyuszigonosz: Na hogy mit meg nem mernek csinalni ezek Tech Monopolista Oligarchak :-) egyszeruen nem szallitanak egyik vagy masik orszagba ..

MONDJON LE Jeff Bezos AZONNAL

somlobodog 2021.01.24. 21:53:16

@nyuszigonosz: köszi. Én nem vagyok hajlandó linkelni olyan kérdésekre amit bárki egy kattintatssal tényként ellenorizhet ha kétségei vannak:)). Köszönöm megegyszer .

somlobodog 2021.01.24. 21:53:18

@Csodabogár: na megegyszer. Nincs. Ott van nyuszigonosz több kommentje ha mélyebben érdekel.

Csodabogár 2021.01.24. 23:33:31

@somlobodog: Nem érdekel mélyebben, mert már rég lakom ott. Csak csodálkozom, mert általában Magyarországra nem akarnak egyes cégek szállítani, de az amazonnal semmi bajom nem volt még. Kivéve a Kindle könyveket, azt nem engedik ide letölteni, de mint megtudtam máshova se, konkrétan Franciaországba se. Hogy ebben mi a pláne, soha nem fogom felfogni. Szerencsére van most már rengeteg másik cég, ahonnan be lehet szerezni az olvasni valót és még az olvasójuk is jobb mint az Amazoné.

Szabinho 2021.01.25. 00:08:42

Ezt a posztot VV Renàtó írta?? Nem bírom elolvasni

gabors 2021.01.25. 00:11:25

@Csodabogár: "Hogy ebben mi a pláne, soha nem fogom felfogni. "

Szerzoi jogok szerintem.(amit komolyan vesznek). Csak USA fizetesi cimmel lehet Kindle konyvet venni es valoban az sem megoldas hogy amerikai megveszi neked mert letolteni sem tudod (bar akkor lehet hogy egy VPN-es kiskapu mar mukodne, amin keresztul mar ugy nez ki mintha usa-ban lennel)

De peldaul semmilyen i-device-ra sem tudsz tolteni ott meg az van hogy Apple tul sok jutalekot akar igy ezekre nem lehet kindle konyvet venni.

gabors 2021.01.25. 00:30:35

@Szabinho: "Ezt a posztot VV Renàtó írta?? Nem bírom elolvasni" melyiket mert harom van ... :-)

somlobodog 2021.01.25. 22:47:58

@Csodabogár: :)))) de ha nem érdekel akkor miért kerdojelezed meg? Omg

EDISON 2021.04.08. 12:07:50

miért is kell azon rágódni hogy Amazon szállít-e Svájcba kérem?
Persze hogy lehet mindent rendelni VALAHOGY / VALAHONNAN online, de mi köze ennek Zuzzer mondanivalójához?
Az ember a bolti tapasztalatairól akart írni, nem pedig okoskodást kért vásárlási alternatívákról.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása