oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. január 14. 06:30,  Bürokrácia fülöp-szigeteki módra 14 komment

2021. január 14. 06:30 Határátkelő

Bürokrácia fülöp-szigeteki módra

Ügyeket márpedig intézni kell. Emiatt sokat panaszkodunk Magyarországon és sok más európai országban is, pedig voltaképpen kispályás kezdők vagyunk a Fülöp-szigetekhez képest. Legalábbis Meték elég érdekes tapasztalatokat szereztek. Tudtátok például, hogy létezik kilépővízum?

puerto_princesa.jpeg

„Magyarország állampolgárai 30 napot meg nem haladó tartózkodás esetén vízummentesen léphetnek be a Fülöp-szigetekre. Ennél hosszabb időre tervezett tartózkodás esetén jelentkezni kell a bevándorlási hivatalban és tartózkodási engedélyt kell igényelni.

Volt bennünk egy nagy adag para, hogy kibéreltük a házat, kölcsönadtunk pénzt, de mi van, ha nem kapunk tartózkodási engedélyt?

Jó szokásomhoz híven ezt is túlaggódtam. A Robinson’s Mall-ban van a hivatal. Korán reggel, nyitásra mentünk nehogy ne kerüljünk sorra. Fekete egyenruhás, mosoly nélküli nők ülnek az üvegfalak mögött.

Egyikük adott egy nyomtatványt, hogy töltsük ki, készítsünk fénymásolatot az útlevelekről, és ha ezzel megvagyunk, jöjjünk vissza. Na, halál ideges lettem, hogy hol lehet fénymásolni Puertoban?

Rajtunk kívül még koreaiak, amerikaiak, franciák és egyéb nemzet tagjai álltak vagy ültek a hivatal körül. Egy látszólag régen a szigeten tartózkodó, koszosabb fehér embert kezdtünk követni, aki elvezetett minket a fénymásolós helyhez. Nem olcsó a fénymásolás, de hát miért lenne az, ha gazdag fehéreknek van rá szüksége általában.

Gyorsan vagy lassan?

Több lehetőséget lehet bejelölni a tartózkodást igénylő lapon. Egy vagy két hónapra igényled a vízumot? Tanuló, turista, munkavállaló esetleg házasság miatt akarsz a szigeteken maradni? Expressz intézést kérsz, vagy jó a három napos lassú? Mi expresszt kértünk.

Három óra alatt kész is, nem is kérdeznek semmit. A 30 napos vízumhosszabbítás négyünknek csekély 13 500 PHP (valamivel több, mint 80 ezer forint) volt.

Ez nagyon sokkolt hírtelen minket, úgyhogy Zsófi visszament és rákérdezett, hogy ha a lassított verziót igényeljük, akkor módosul-e ez az ár. Bizony módosul, fejenként 5-700 PHP-vel olcsóbb lesz.

Az expressz azoknak kell, akik nem a városban laknak és nem akarnak két-három éjszakát egy hotelben tölteni azért, hogy várakozzanak. Mi itt lakunk a városban, ráérünk minden nap elmenni és a vízummal foglalkozni.

Szívatás

Mert a lassított bizony szívatósabb. Első nap elviszed a papírjaidat és leadod a mosoly nélküli közalkalmazottnak. Ő ad egy időpontot, ami másnap 15:30. De ez az időpont szent és sérthetetlen.

Ha késel 5 percet, akkor elküldenek haza, hogy holnap gyere újra. Ha pontos vagy, akkor beengednek és kifizetheted a vízum díját, majd másnap mehetsz vissza elintézni a papírjaidat.

Akkor beadod az útleveled és beülsz a sorba, ahol az expresszesek várnak és kivárod azt az egy órát, míg sorra kerülsz és visszakapod a bepecsételt útleveled. Egész megszokható a procedúra, mert amúgy sem csinál senki egész nap semmit, pont van idő a hülyeségre.

A kilépővízum

Onnantól kezdve mindig két hónapra igényeltük a vízumot lassított eljárásban. Ha tudjuk, hogy melyik három állami iskolát fogadják el a hivatalban mint tanuló jogviszony, akkor oda íratjuk be a srácokat és akkor rájuk nem kellett volna vízumot fizetni.

Hat hónapot meghaladó ott tartózkodás esetén kilépővízumot kell igényelni. Ezt nem mondják sehol és nincs kiírva sehova. A reptéren nem engednek felszállni a repülőre, amíg azt a papírt el nem intézed.

Ennek az átfutási ideje min. 3-4 nap és szintén egy rakás pénz. Mi is onnan tudtuk meg, hogy a szigeten lakó fehérek mondják egymásnak, hogy mindenki tudjon róla.”

Ha szívesen olvasnál még Meték tapasztalatairól (egy-két recepttel megspékelve), irány az oldaluk!

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Fülöp-szigetek

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2416387426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

desw 2021.01.14. 09:53:55

Baromi drága a PH vízum, és láthatóan arra ösztökélnek, hogy az expresszt vegyük meg, de legalább országon belül meg lehet hosszabbíttatni, nem kell kiutazni az országból, mint Vietnám esetén.

Csodabogár 2021.01.14. 10:26:53

Jönnek a folytatásos beszámolók egyre másra. Csak azt szeretném egyszer megtudni, hogy a leírtakon kívűl mivel is foglalkozik a posztoló. Az ügyintézésekből nemigen lehet megélni.

Örömhernyó 2021.01.14. 14:48:58

Olyan országba már nem mennék lakni, ahol csak lefejhető fehér embert látnak bennem (a helyi emberek és a hivatalok), munkavállalásra esély sincs, a kaja vacak stb. Turistaként biztos jó buli Boracay vagy más gyönyörű tájak, meg lehet hajtani filippínó lánykákat (vagy fiúkat), mint a lopott biciklit, de ebből 1 hónap elég lenne nekem egyszerre.
Persze ha valakinek hatalmas passzív jövedelme van és az a hobbija, hogy kéthavonta hivatalokban ücsörögjön és leszurkoljon egy filippínó számára bődületes összeget, csak hogy ott élhessen, akkor lelke rajta.
A Fülöp-szigetekről a helyiek is menekülnek ahogy csak tudnak.

almaza 2021.01.15. 10:28:16

Nem tűnik nagyon drágának a hosszabbítás díja és az eljárás sem szörnyű a leírtak alapján. A kilépési vízum intézménye pedig Ázsia szerte elterjedt. Érdemes ezt a kérdést regionális kontextusba helyezni. Indonéziában pl csaknem lehetetlen hat hónapot helyben maradni ha csak úgy nyaralgatnál vagy távmunkáznál. A kéthónapos vízum hosszabbítás is egy tortúra, le kell fizetni a hivatalnokot, stb. Ha meg KITAS-t (vállakozói v munkavállalói vízum) igényelsz, az egy évre cca 5.000 USD per fő. Thaiföldön is elég borsos árat kérnek a különböző hosszabb tartózkodási engedélyekért. Nyilván egy ilyen helyre jelentős tartalékokkal érdemes ellátogatni huzamosabb időre és nem a helyi munkavállalással ötletelni.

Szóval a Fülöp szgk en simán lehet maradni egy évet is különösebb szivatások és jelentős anyagi áldozatok nélkül. A vízum díjat pedig bőven kompenzálja az olcsó élet.

DK Ázsia nem egyszerű terep. Jóval több türelmet és elfogadást követel, mint a legtöbb európai vagy ún. nyugati ország. Mégis vannak akik valamiért nem érzik magukat jól a hiperkorrekt nyugati világban, annak ellenére, hogy nagyon is rugalmas a személyiségük. Közülük sokuknak nagyon is bejön az élet Dk Ázsiában.

desw 2021.01.15. 12:30:45

@almaza:

Thaiföldön állítólag tervezgetnek digitális nomádoknak vmi vízumot. Egy éves időtartam, helyben nem dolgozhatsz, de távmunkázhatsz (valahogy igazolni kell).

Malájziában van "second-home" letelepedési cucc, 10 évre szól, csak itt vmi 30 millát letétbe kell helyezni, stb.

"DK Ázsia nem egyszerű terep. Jóval több türelmet és elfogadást követel, mint a legtöbb európai vagy ún. nyugati ország. Mégis vannak akik valamiért nem érzik magukat jól a hiperkorrekt nyugati világban, annak ellenére, hogy nagyon is rugalmas a személyiségük. Közülük sokuknak nagyon is bejön az élet Dk Ázsiában. "

Én is így vagyok ezzel. Jobban szeretem a kellemetlen igazságot, mint a kellemes hazugságot. A Nyugat fullba tolja a kretént ezzel a buta píszível!

odamondó 2021.01.15. 13:36:51

@desw: jó, de vietnámba élből lehet multipassos éves vízumot venni és akkor nem kell gyakran járkálni.

@almaza: egy munkatársam Indonéziában telepedett le pár évre és mesélt erről a borzalmas korrupcióról. Hirtelen neked minden 10x annyi mint a többieknek és a helyi vezetőknek 2 hetente eszükbe jut egy új adó amit neked be kell fizetned, de az indonéz szomszéd még soha életben nem hallott róla.
El is költöztek végül,mert amíg csak turisták voltak egész olcsónak tűnt de amint odaköltöztek jöttek az extrák.

desw 2021.01.15. 18:14:35

@odamondó:

"jó, de vietnámba élből lehet multipassos éves vízumot venni és akkor nem kell gyakran járkálni. "

Európaiként? Erről nem tudok, csak a 3 hónaposról. Amerikaiak vehetnek 1 évest.

odamondó 2021.01.16. 07:32:34

@desw: nekem 'múltkor' (2019 május) felajánlották, de nem voltam benne biztos hogy visszamegyek így sokaltam érte a pénzt.

desw 2021.01.16. 09:01:05

@odamondó:

Ki ajánlotta fel az 1 éves vízumot?

Billy Hill 2021.01.17. 16:18:16

@desw: LinkedIn-en mindig szembejön egy Jan De Jong nevű hollandus, aki Horvátországban él, és ő is ezt nyomja a horvát kormánynál (kapott már audienciát magától Plenkitől is), hogy minél több digitális nomádot vonzzanak be maguknak. Nincs is jobb, mint töltött lignje (vagy pljeskavica), Zlatni Pan és kedvező adózás. :-) Nem tudom, Magyarisztán hol áll az ilyesmivel.

desw 2021.01.17. 18:34:00

@Billy Hill:

Én is tudok pár országról, ahol már van visa digiális domádoknak, pl Észtország, Kajman-szigetek, . . .

www.forbes.com/sites/geoffreymorrison/2020/07/28/bermuda-opens-its-doors-to-digital-nomads/?sh=57fe86b42d25

Horvátország nekem nem nyerő, mert télen hideg van. Min 20 fok legyen, és akkor jól elvagyok.

almaza 2021.01.18. 15:33:58

@desw:
Elsősorban olyan helyet keresek, ahol a befektetéseimet díjazzák tart engedéllyel és kedvező adózással. Malajzia és Thaiföld nem ilyenek, s Indonézia is felejtős. Kambodzsa és Laosz érdekesek lehetnek még

desw 2021.01.19. 21:40:09

@almaza:

Értem!

A példámban említett országok digitális nomádoknak adnak normál túristavízumnál hosszabb vízumot, és különböző módokon igazolni kell, hogy tényleg így dolgozol. Gondolom így védik a saját munkaerőpiacukat, de azért jól jönnek a jólfizető külföldiek is.

Befektetőként biztos macerásabb és rizikósabb is.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása