oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. december 18. 06:30,  Manila két világa 22 komment

2020. december 18. 06:30 Határátkelő

Manila két világa

A Fülöp-szigetekről alapvetően kétféle véleményt hallani: az egyik a szépségét és az (európai pénztárcával) olcsó megélhetést emeli ki, a másik inkább a gazdasági és (főleg) a politikai helyzetre koncentrál, kiemelten Rodrigo Duterte elnök finoman szólva is ellentmondásos tevékenységére. Steven írása a gazdasági és életmódbeli szélsőségeket mutatja meg.

cim_316.jpg

„A Fülöp-szigeteken jártunk pár éve, szilveszter után. Három napot Manilában töltöttünk, a menyem nővérénél, majd még délebbre repültünk egy nyaralókomplexumba, Cebu mellé, öt napra.

Menyem egy nagy, tehetős fülöp-szigeteki családból származik. A család Ausztráliába emigrált, amikor ő tinédzser volt, de azóta páran, így legidősebb nővére is, visszaköltözött. A menyem a fiammal már többször járt Kanadában és Magyarországon is. Budapesten volt az esküvőjük.

Vendégszerető helyiek

Szóval nekünk illett a Fülöp-szigetekre ellátogatni. Hongkongból kevesebb, mint két óra repülővel, déli irányban. Következésképpen, míg januárban Hongkongban kellemes 18-20 fok van, Manilában trópusi 30.

utca_12.jpg

Látogatásunk nagy szám volt, a helyiek nagyon vendégszeretők. Az egész rokonság kijött a reptérre minket üdvözölni, majd innen két fekete Hyundai furgonnal behajtottunk a sógornőék házába, ami Manila jobb részében volt.

Egy kerítéssel körülvett lakótelepen élnek, olyan, mint egy katonai támaszpont, elválasztva a várostól. Behajtásnál a biztonsági személyzet alaposan átvizsgálja a kocsit, hasonlóan, mint anno Kelet- és Nyugat-Berlin között. Elsősorban azt nézik, hogy fegyvert, bombát ne vigyél be, és megkérdezik, hogy ha nem itt laksz, kit látogatsz meg.

Az urak és szolgák világa

Ezek utána egy jó módú, mondjuk Pasaréthez hasonlító negyedben találod magad. A sógornőék földszintes háza japán stílusban épült. Nagy, nyitott terek, csodás kis nyugodt udvar, bambusszal határolva.

haz_6.jpg

Mindketten dolgoznak, valami ausztrál céget képviselnek, ausztrál fizetéssel, ami itt nagyon nagy pénz. Ketten vannak, van egy 5 éves kislányuk. A személyzetük 3 szobalány, egy sofőr, aki kertészkedik és grillezni is tud.

Az első szobalány a gyerekre vigyáz, a második takarít, a harmadik a szakács. Kb. fejenként száz dolcsit kapnak havonta, ami itt az átlagfizetés. A sofőr kivételével a házban laknak és kapnak élelmet is.

Ez az „upstairs-downstairs”, az urak és a szolgák világa, még mindig virágzik itt a Fülöp-szigeteken, ahol az emberek 80%-a napi két dollárból él.

Közlekedés

Manila maga másfél milliós, de az azt körülvevő külvárosokkal együtt, közel 23 millió ember él itt, nagyon sűrűn. Ugyan egypár HÉV-szerű helybeli vonatot látni, nem láttam se városi buszt, se villamost.

A helybéliek, és ez igaz az egész Fülöp-szigetekre, kis furgonok segítségével jutnak el céljukhoz. Ezeket „Jeepney”-nek hívják, mert eredetileg az amerikaiak által hátrahagyott dzsipek voltak. Ez a fő közlekedési eszköz.

kozlekedes_5.jpg

A furgonok kis magánvállalkozások, sokszor rikító színekkel kifestve. Jobbára csak a helybéliek tudják a menetirányt. Gyakran tömve vannak kuncsaftokkal, ott inted le, ahol tudod, és ott áll meg, ahol akarod. Mindez fillérekért, a díjat a bent ülők kézről kézre adják előre a vezető tulajhoz. Turistának minden, csak nem való.

A többség élete

A fekete, légkondicionált Hyundaiban megtett városnézések során bepillantást nyerhettünk a „80%” életébe. Láttuk, ahogy az utakat szegélyező boltok egyre szegényesebbek lesznek.

A maximum 3-4 méter széles, csak motorral vagy gyalog járható mellékutcákba pillantva bádogviskókat láttunk megszámlálhatatlan mennyiségben. Nem is tudom, mi történne, ha egy ilyen sikátorba csak úgy besétálna az ember.

Az ehhez kellő merészség szerintem ahhoz hasonlítható, mintha egy szafarin hirtelen elhatároznád, hogy most leszállsz a dzsipedről, és innentől kezdve egyedül és gyalog mész tovább a vadonban. Menthetetlenül eltévedhetsz, tetejébe találkozhatsz egy éhes oroszlánnal?

Ezekben a negyedekben sokszor nincsen ivóvíz, nincsen csatornázás, a Jóisten tudja, hol mosakodnak. Mondták, hogy üríteni sokszor a közeli patakokhoz, folyókhoz mennek. Láttam is egy párat, nyílt szennycsatornának néznek ki, tele legyekkel a trópusi melegben. Na, most már alkothattál valami képet róla, térjünk vissza az úri osztályhoz!

A grillparti

Elhatározták, hogy tiszteletünkre este nagy grillezés lesz. Nosza, a három férfi (a házigazda, a fiam és én) beültünk a sofőrös Hyundaiba, és kimentünk a kerítésen kívül, 5 percre levő bevásárlóközpontba, a grillezendőket megvásárolni.

A bevásárlóközpont nagyon flancos és légkondicionált. Tele volt „jobb” emberekkel, és gyerekeikkel. A bejáratnál, megint csak őrök mérnek végig. Ha nem ide tartozol (pofára és öltözékre megy), be nem lépsz.

Elmentünk az alagsorban lévő élelmiszeráruházba. Volt ott minden. A házigazda elkezdett húst, halat, bort vásárolni, mint egy részeg tengerész. Meg is említettem, hogy nekem túl nagy mennyiségnek tűnt.

Mondta, ne aggódjak, ha nem esszük meg, a személyzet megeszi vagy hazaviszik. A vásárlás befejeztével a dobozokba tett élelmiszert az áruház alkalmazottja vitte fel a Hyundaihoz, miközben mi kényelmesen megnéztük a bevásárlóközpont más nevezetességeit.

Este volt nagy vacsora, parázson sült marha, disznó, bárány és rák. Kérdeztek a magyar ételekről, ugyan már jártak M O-n, az esküvőn. Megígértem, hogy utolsó nap készítek egy gulyást. Nejem meg egy almás pitét készített. Mindkettő nagy siker volt.

vacsora_2.jpg

Egy kis történelem

OK, jogos a kérdés, hogy akkor mit láttunk Manilából? Elmentünk a régi negyedbe, amit anno a spanyolok építettek. Szép, restaurált korabeli épületek, macskaköves utcák fogadtak – no és két gyönyörű templom, ahol szombat lévén esküvők zajlottak, egyik a másik után. A templomok előtt koldusok.

templom_4.jpg

Elmentünk egy múzeumba is, ahol a Fülöp-szigetek történelmét mutatták be vagy hatvan életképben. A Fülöp-szigeteket a spanyolok fedezték fel 1571-ben, ugyan előtte még a kínaiak és a brunei szultán is próbálkozott itt, több-kevesebb sikerrel. Az 1700-as évek közepétől az angolok jelentek meg és a spanyolokra nehéz idők jártak.

muzeum_2.jpg

A tehertől megszabadulandó, a spanyolok 1898-ban eladták gyarmatukat (Guammal és Puerto Ricóval együtt) 20 millió dollárért az amerikaiaknak. Ekkor lett Kuba is független.

Na, ezek után a második világháborúban a japánok rohanták le, míg aztán, véres csatákban, mint tudjuk, a japánokat az amerikaiak végül is leverték. Ennyi a történelmük dióhéjban, legalábbis ami bennem maradt.

temeto_2.jpg

A városban van egy nagy amerikai katonai temető. Ezt is megnéztük. Az összes elesett katona, vagy 10 ezer, neve fel van vésve egy emlékműre. A csend, a keresztek, nagyon szép látvány.”

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Fülöp-szigetek Manila

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5716348980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabors 2020.12.18. 19:31:24

az elozo fulop meg szigetes poszthoz hasonloan ebbol is az jon le hogy ide koszi de NEM megyek (ez kulonben egyre rosszabb lesz egyre tobb szegeny es egyre nagyobb keritesek falak fegyveres orok ...)

desw 2020.12.18. 22:02:45

@gabors:

Manila a főváros, és ahogy a világ más fővárosaiban is, itt is összegyűlt a szar meg a trógerek és a bűnözés!

Csomó gyönyőrű és nyugis tengerpart és kisváros van, kár a főváros miatt leírni egy egész országot.

pl Boracay:
www.google.hu/search?q=boracay&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiBkMXLrdjtAhXJk4sKHfIeD94Q_AUoAnoECAEQBA&biw=1216&bih=666

accountant050915 2020.12.18. 22:02:50

Éltem ott, imádtam. :) A ház merre volt? Bel Air, vagy Dasmarinas village talán?

littke 2020.12.18. 22:12:47

@accountant050915: Talán a Forbes Park/Beverly Hills.

accountant050915 2020.12.18. 23:48:14

@littke: 4 fö személyzetre kéne minimum 250m2, Forbes-ban nem tudom vannak-e akkorák, inkább Makati, Bel Air-re tippelnék

Analóg Telepes 2020.12.18. 23:48:18

@desw: nem a bűnözés a probléma, hanem az igazságtalan egyenlőtlenség.
Nem tudom, hol érezném magam rosszabbul, a puccos negyedben vagy a bádogviskókban.

littke 2020.12.19. 00:41:34

@accountant050915: Ja őszintén nem tudom. Az első két kép ott készült, az utcát és a házat mutatja belül. A ház mint írtam a japán megszállás épülhetett, legalább 3 hálószoba plusz nagy nappali és külön ebédlő. Csak 3 személyzet lakott ott, azokat tapasztalatom szerint kis kamra szerű helyekre szokásos bezsúfolni.

gabors 2020.12.19. 03:42:25

@desw: nem azt mondtam hogy Te vagy barki nem menjen nezd meg ezt irtam : "ide koszi de NEM megyek" elso szam elso szemely ismerek eleg fillipinot vannak igen rendesek is (meg nagy taplok).

desw 2020.12.19. 09:23:53

@Analóg Telepes:

Egyenlőtlenség mindenhol van! Hogy mennyire igazságtalan ez, ill a megoldáson lehetne vitatkozni.

desw 2020.12.19. 09:23:58

@gabors:

Értettem a kommentedet, és én neked írtam.

London, Berlin, Párizs, . . . rehós negyedeit látva kinek jut eszébe, hogy ezek a városok egyáltalán NY-Európában vannak, nem vmi 3. országban?

De nem győzködlek

Örömhernyó 2020.12.19. 10:21:19

Az amúgy roppant érdekes, hogy bár a Fülöp-szigeteken roppant nagy a csóróság, az Amerikába bevándorolt filippínók talán a legmagasabb családra vetített jövedelmet érik el a bevándorlók közül. Messze verik a magukat übermenschnek képzelő, minden más ázsiait lenéző, rasszista (a filipínókat konkrétan mud people-nak csúfoló) bevandorló koreaiakat, verik a jellemzően IT szektorban dolgozó tajvani bevándorlókat, verik a kínaiakat is családra számított jövedelemben. Tehát a legdolgosabb ázsiai emberek, akiket ismertem. Bár a Fülöp-szigeteken, mint a trópusi országok többségében, lassan hömpölyög az élet, ha olyan helyre kerülnek, ahol pörgés van, akkor pörögni is tudnak.
A saját hazájukban roppant nagy egyenlőtlenségekkel küzdenek, de amint egy toleráns, fehér ember alkotta, egyenlőbb esélyeket kínáló társasadalomba kerülnek, rögtön megtáltosodnak. Igaz ez Amerikára is, ami amúgy fehér ember alkotta társadalmak közt talán a legegyenlőtlenebb.
A filippínóké a jövő, hisz sok gyerekük van, nem fenyegeti őket az elöregedés társadalmi szinten és mindenütt ott vannak a világban. Szomorú filippínót én még nem láttam. A filippínó nők pedig igen tiszták, akkor is, ha szegények, WC használat után mosakodnak, messze verik a magyar, pláne a francia nőket személyi higiénia terén. Ez a tapasztalatom.

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2020.12.19. 11:54:33

@Örömhernyó: én nem kevés pinay csajjal voltam, és a feleségem is az, de az alsóbb osztályokban a személyi higiénia zárójelbe tehető.

A cikk amúgy korrekt, a tipikus turista első benyomása Maniláról.

Ami az átlagos filippínó munkamorálját illeti, az egy vicc.

Stb.

desw 2020.12.19. 11:55:02

@Örömhernyó:

Igen, ezt én is igazolhatom, hogy nagyon tiszták és igényesek az ázsiai nők. Barátaim mindig azt kérdezik "És nem büdösek?", de nem, baromira nem. Pisilés után nem papírral, hanem vízzel mosakodnak, 1-3 naponta fodrász, manikűr az alap. És a 40+-os MILF-eknek is olyan finom baba bőre van . . . yummyyy

Ja, és nádszál vékonyak . . .

És a partnertől is elvárják, hogy igényes legyen. A kövérség, rövidnaci, flip-flop és póló nem nyerő egy adott kategória fölött. Rendes hosszú nadrág inggel, jó cipővel, és bármelyiket viheted. (ingyen)

exterminador 2020.12.19. 14:14:46

Még egy tipikus, harmadik világbeli rémország, ahová még ha fizetnének, sem mennék.

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2020.12.19. 16:05:20

@desw: mondjuk inkább úgy, hogy két vagyis több világról beszélünk a Fülöp szigeteken.

Az egyik a felső társadalmi osztály, ők valóban nagyon igényesek, tiszták, gyönyörűek. Őket onnan lehet felismerni, hogy soha nem jönnek össze egy átlagos nyugati pasival.

Eggyel lejjebb a kváziközéposztály van, ők alapvetően jó nők elfogadható higiéniai állapotban. Ők alkalmi turista alá nem fognak feküdni, ahogy nagyon öreg vagy ronda nyugati alá sem. Kb. hasonló szinten lévő nyugati pasit keresnek, elsősorban tartós kapcsolatra. Meg lehet őket is húzni, de ahhoz tapasztalat kell vagy jó külső.

Akkor van a munkásosztály, akiket kb bárki nyugati megdughat, csak kedvesen kell viselkedni velük. A személyi higiénia erősen személytől függ. Konkrétan hányni lehet minden negyedik-ötödik csajtól.

Aztán van a lumpen réteg, ami a társadalom kb. fele. Na itt már a higiénés körülményeket leginkább a timba és a tabo jellemzi, nem pedig a bidé meg a zuhany. Enni legtöbbször a sárkonyhában készült, olajban kisütött rizst szokták, továbbá ünnepnapokon a földön rakott tűzön pirított, nem éppen kóser vágású malacot.

Aztán vannak ettől lejjebb is, azokon a szigeteken, ahol nincs reptér, turizmus, sőt, rendes kikötő sem. Na az az igazi dzsungel hangulat. A csajok kibaszott buják a fehérekkel, de a tisztaságot tegyük zárójelbe.

Örömhernyó 2020.12.19. 16:06:46

@Puerto Prince: A filippínó melósokkal külföldön találkoztam. Egy gazdag kelet-ázsiai országban, amiről az a tévhit terjedt el, hogy okos és szorgalmas emberek lakják. Ott voltak filippínó vendégmunkások a cégnél. Én pont fordítva tapasztaltam mindent. A helyiek lusták, búvalbaszottak, a filippínók vidámak és dolgosak voltak.
A személyi higiénia nyilván a legalja embereknél sehol a világon nincs, japánoknál találkoztam alkesz, láncdohányos, penészes lakásban élő pasassal, pedig hát a japánok elvileg több pénzzel gurigáznak. De a filippínók még a nyomornegyedben is szappant ragadnak naponta és egy vödör vízzel megmosakszanak, akár az utcán is, WC használat után tabo nevű edénnyel mossák az alfelüket stb. Az más kérdés, hogy csatornázás nem nagyon van és a patkányok, csótányok is emberes méretűre nőnek ott, mert nincs hideg tél, ami tizedelné őket. De mondjuk a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye meg B-A-Z megye etnikailag színezettebb falvaiban büdösebb emberekkel találkozhatsz, pedig Magyarországon elvileg nem lehet olyan házban lakni, ahol nincs legalább egy csap.

Az lehet, hogy a Fülöp-szigeteken nem hajtják magukat agyon, mert eleve le vannak osztva a lapok, hiába hajt, szegény marad, napi pár dollárért nem fogja kihajtani a belét. De ha külföldre kerülnek, akkor dolgoznak meg ügyeskednek, hogy előre jussanak.
A statisztikák nem hazudnak, az Amerikába bevándorolt családok közül a filippínó családok bevétele az egyik legnagyobb. Magasan verik a magukat felsőbbrendűnek képzelő, de a valóságban Amerikában inkább convenience store-okban meg italboltokban dolgozó dél-koreaiakat. Átlagban, ezt hozza kell tenni. Mert ismerek én is koreai származású amerikai utasszállító repülőgép pilótát (bár ő második generációs, de az ő szülei is italboltosként kezdték).

@desw: jó, egyetérünk, hogy tiszták a filippínó nők, de azért van az a tipikus bojlertest, 150 centis magassághoz széles törzs, lapos segg, széles orr, furcsa anyajegyek az arcon, és a szinte gágogó lúdtalp náluk. Mert a sport a trópusi országokban nem divat. Ez amúgy minden trópusi népre jellemző: 40 fokban nem nagyon futnak, nem úsznak, nem edzenek. Persze amelyik filippínó fehér (spanyol, amerikai) vagy kínai ősökkel rendelkezik, az vonzóbb külsejű, magasabb, szebb arcú.
Meg rettentesen magas a cukorbetegek, kövérek aránya, mert minden italuk, ételük cukros, zsíros, olajban sült.
Jollibee-ből táplálkozva nem lesz sokáig egészséges az ember.
És még valami. Az összes ázsiai közül talán a filippínók azok, akik egyáltalán nem rasszisták. Olyan csóró ország, hogy nem engedhetik meg a rasszizmust maguknak. Ott egy amerikai fekete vagy egy white trash is príma esélyekkel indul a nőknél. Mert nem a rassz, hanem az útlevél színe vonzza őket. Nem hibáztatom őket, az erdélyi, kárpátaljai magyar nők is ugrottak a magyarországi legények nyakába annak idején. Ilyen a szegénység, nyitottabbá teszi a nőket.

desw 2020.12.19. 17:39:24

@Örömhernyó: @Puerto Prince:

Nekem messze a vietnám nők jönnek be a legjobban. Persze náluk is van bojlertest meg lapos orr, de sok nagyon szép és állati huncut.

Viszont tényleg baromi lojálisak a férjükhöz még akkor is, ha rossz házasságban vannak. (házas nőt még nem sikerült levadásznom)

A single nők viszont . . . huhhh, nem sokat vacakolnak, ha bejössz nekik. Több olyan is volt, aki chaten rámírt és konkrétan felajánlotta magát. Az egyik vmi kormányhivatalban dolgozott. Írt, hogy "I'm lonely" és hogy jól szeretné érezni magát utolsó este, mielőtt hazautazik Hanoiba. Gondoltam, hogy ez vmi vicc, de azért megadtam a címemet, és fél óra múlva tényleg ott volt. Az akkori barátnőmmel is így jöttem össze. Ő egy biztosító helyi vezetője és műsorvezető volt, szóval nem az alsóbb réteg.

De a többi nő se vacakolt sokat. Kávézóban az első találka, aztán 20-30 perc után utaltak rá / mondták, hogy akkor menjünk hozzám. Jópárnak persze nem jöttem be. Meg vannak golddiggerek is, de őket hamar kiismerem és kukázom.

Mondjuk biztos sokat számít, hogy azért már makogok vmit vietnámul, és a strandot leszámítva hanyagolom a rövidnaci/póló/flip-flop triót.

Pedgi vannak nálam sokkal jobbképűbb/jobbkiállásúbb faszik, csak igénytelenül öltözködnek, és így nem pálya a jobbmódú nőknek, holott a plázák tele vannak "éhes" és unatkozó MILF-ekkel.

A városi népek ott is egyre kövérebbek, gondolom a sok junkfood miatt. Vidéken, messze a vásároktól vannak igazi gyöngyszemek, csak ott meg házasság előtt nincs nyukapiszka, szóval nekem ez nem pálya.

desw 2020.12.19. 17:39:26

@Örömhernyó:

"Ilyen a szegénység, nyitottabbá teszi a nőket. "

:DDDDDDDDDDD Ez nagyon jó, lopom!

desw 2020.12.19. 17:39:32

@Örömhernyó:

Ja, sport: Tele van a tengerpart hajnali 4-5 körül. Kocognak, utcai kondigépekkel edzenek. Idősebb (60+) korosztály is kint van és zenére tornáznak.

gabors 2020.12.20. 01:04:17

@Örömhernyó: "Ez a tapasztalatom." akkor szerencsed van mert munkam soran nekem eleg vegyes tapasztalatom van a filippinokkal... mar irtam talalkoztam nagyon rendesekkel meg kevesebe... es a munkamoral az "inkabb csinalja meg mas" ... foleg a masdik generacional de az elsonel is es nem egyszer tapasztaltam hogy igen csak arra megy ki hogy kihasznaljak a rendszert 150%-ra.

Az usa-ban egeszen 90-es evek kozepeik kulonleges statuszuk volt bevandorlas ugyileg (ezzel fizettek meg oket a Subic-Bay-ert szo szerint) igy nagyon sok helyen nagyon sokan vannak szerte az USA-ban. Jellemzoen also kozeposztaly, a magasan kepzettek nem jonnek el. Egymast segitik az igaz sot egy ket "migrancs" nyugaton eltartja az otthoni "nagycsaladot" es ezt meg is kovetelik az otthoniak.

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2020.12.20. 22:05:12

@Örömhernyó: nézd, a világon kb. három dologban vagyok otthon, ebből az egyik a pinay csajok bugyijának tartalma. Elhiszem, hogy voltak jó tapasztalataid, voltak nekem is. Ezen felül nekem volt sok tapasztalatom is. 12 évig laktam ott, évente járok haza Manilába a családhoz és hajózni is, továbbá jelenleg Kínában lakom.

A nyugati nőkkel minimálisnak mondható a kapcsolatom, ezért abban igazad lehet, hogy nem tudom, mi folyik a nyugati nők testhajlataiban. Lehet, hogy tényleg rosszabb. Ez esetben azonnali hatállyal hányok.

Viszont abban biztos vagyok, lévén volt szerencsém Japánban is élni, hogy a két nép higiénés kultúrája között univerzumok vannak. Ami a japán pasikat illeti, nem tudom.

A munkamorált tökre nem keverném azok között, akik elmennek otthonról (és jellemzően eltartanak egy tucat herét), és külföldön dolgoznak többnyire iszonyú körülmények között. Nézd meg kb. a Hello, Love, Goodbye-t; itt, ahol most Kínában lakom, kb. csak ilyen filippinókkal találkozom. A Fülöpökön az emberek többsége nem dolgozik, vagy nem hajlandó semmit sem tenni, hogy jobb legyen. Ez baromság, hogy a lapok le vannak előre osztva. Vannak kérdések, amelyeket társadalmi összefogással lehet csak megoldani, erre viszont képtelenek. Konkrétan babonák szintjén áll a lakosság java, nem csoda, hogy gyakorlatilag semmiben nincsenek kiemelkedő tehetségeik.

@desw: a vietnamiak nagyon jók, és szeretik a magyarokat is. Nem voltam ott sokat, de élveztem a dolgot.
Kb. egész DK-Ázsiában ez van, a fehér emberre nagyon mennek. Érdekes, hogy Kínában nem. Még olyan 15 éve nagyon ment ez a hype, de mostanra politikai okokból megutáltak minket, szerintem. Bár kúrni azért még így is sokan akarnának.

@gabors: kb. így van.

Amúgy ezeket nem azért írom, mert bárkit szeretnék meggyőzni, meg én csak örülök, hogy nektek ilyen jó tapasztalataitok vannak, én csak azért írom le a tapasztalataimat, mert nem egy nyugati kiscsávót láttam már befürdeni, aki ki akart menni játszani a nagy fehér embert Manilába, aztán csúnya vége lett.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása