oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. december 10. 06:30,  Baleset, kórház és lábadozás Hollandiában 37 komment

2020. december 10. 06:30 Határátkelő

Baleset, kórház és lábadozás Hollandiában

Kerékpárral nagyon csúnyát lehet esni (tapasztalatból mondjuk), ha pedig két kerékpáros ütközik, az még rondább. Márpedig ez történt Zitával, aki így aztán kénytelen volt megtapasztalni, milyen is a holland egészségügy. Következzenek hát az ő élményei!

Neked is van külföldi vagy magyar kórházi élményed? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

hollandia_amszterdam_3_foto_pixabay_com_neshom_2.jpg

„A baleset… cezúrát jelent életünkben, ekként kell tehát vizsgálni. Tekintsük balesetünket színdarabnak, próbáljuk megérteni a folyamat pontos struktúráját, s alkalmazzuk azt saját helyzetünkre. A baleset mindenkori problematikánk karikatúrája – s ugyanolyan fájdalmas és találó, mint minden karikatúra.”

(Thorwald Dehlefsen – Rüdiger Dahlke: Út a teljességhez)

Először is leszögezném, hogy életem első randevúja volt 6 év alatt a holland egészségüggyel. Mindig azzal vergődtem, hogy nehogy kórházi szituációba kerüljek a tökéletlen holland tudásommal, mert akkor majd milyen szörnyű lesz az nekem.

A baleset

Jelentem: a jég megtört. Ki nem találnátok - Amszterdam belvárosában, a mézeskalács házak szűk kis utcácskáin, a kanálisok partján - nem autóval, nem gyalog, hanem biciklivel ütköztem egy másik, ki nem találnátok - ugyancsak biciklissel. Ő volt a nagyobb kilóra és centire egyaránt, imigyen ő volt az erősebb.

A balesetben szemüveges lévén a szemüveg és a járdasziget találkozásától az arcom néhány sebet és hetekig tartó színváltós programot produkált. Erre a legjobb szöveg: „Verekedtem a kocsmában, de a libát elvitte a mentő.”

Lett még mindenfele sok hasonló színekben gazdag folt, nem részletezném, hogy merre s hol...

Azontúl eltört szilánkosra a könyököm (valójában az orsócsont) s ez volt a történetben a nem vicces dolog. Csak hogy pontosan el tudjátok képzelni, ha a három gyerekszülés alatt átélt fájdalmaimat összeadjuk, még mindig a kartörés sztori a befutó.

A holland egészségügy

A holland egészségügyről sokan, sokfélét mondanak. Megszoktam a magyar kommentelőket a Facebookon, az otthonszüléstől a paracetamol-ajánlásig, ami ugye itt mindent gyógyít. Itt otthon vetélnek a nők, antibiotikumot végszükség esetén adnak... a baleseted után az inplantátumot beoperálják 2 óra alatt, s már otthon alszol. Ha kórházban szülsz, hazaengednek a babával, kvázi azonnal.

Kövezzetek meg, nekem ez szimpatikus. Magyarországon is mindig kiküzdöttem, hogy saját felelősségemre akár repedt bordákkal is hazaengedjenek, lehetőleg azonnal.

Nos, az egész talpra állítási procedúra alatt a profizmus sütött minden mozdulatukból. Azontúl mindenütt mindenki kedves, nyugodt, nincs kapkodás.

Gyors intézkedés

A baleset helyszínén azonnal megjelent egy fiatal holland nő, aki amúgy mindent tudott, hívta a mentőt, rendőrt, kérdezgetett, hogy válaszolni tudjon a mentő, rendőr kérdéseire, leült velem a szemközti bolt lépcsőjén, hozott a boltból valaki egy üveg ásványvizet, mert hogy igyak, az most fontos…

Törölte le a vért és nem hagyott elaludni. Elvette a biciklis férfi telefonszámát - aki belém jött, mert ő meg nagyon sietett, de nem akart cserbenhagyó lenni - s biztosította, hogy ő marad, ameddig kell.

Rendőr se perc alatt ott volt, hiszen az amszterdami kapitányság épületétől 200 m-re történt a baleset. A mentő is nagyon gyorsan érkezett. Intézkedés, hozzátartozó felhívása, mindenki felpörgött.

Mentőben infúzió, benne, ami kell, jég több helyre is, ébrentartás, a lakhelyemhez legközelebb eső kórház kiválasztása. Betegfelvételi protokoll, CT, röntgen, ujjbegytől hónaljig gipsz másfél hétre.

Közben a gyerekem is már a gipszelőben jelen van, ideért, mindenki vidám, cseveg, jellemzően hollandul, olykor angolul... Mindez azonban az esés pillanatától a kórházajtón kilépésig 2,5 óra volt.

Sehol, semmire nem kellett várni, azonnal rendelkezésre állt  minden, senki nem kérdezett, csak tette a dolgát. Hozzátartozók beengedve a baleseti sürgősségire, koronavírus ide vagy oda, ez nem is volt olyan fontos, legalábbis úgy tűnt. Még a maszk viselése sem volt akkor kötelező (szeptember 18.).

Miközben elkedélyeskedtünk a gipszelőben ők nyilván tudták, mi vár rám – másfél hét pokol, fájdalom, hiszti, sírás, falkaparás, éjjel és nappal, nem írom le, mert leírhatatlan… Bizony hátra volt még a feketeleves.

A műtét előkészítése

Utána telefon, hogy menjek be a kórházba, műtét előtti protokoll, aneszteziológus, műtétet végző orvos, patikus, műtősnő. Nyilatkoztam, hogy semmi bajom, nem vagyok allergiás semmire, 30 éve nem kaptam antibiotikumot, s ha közben bármi komplikáció fellép, na, akkor szabad kezet kapnak. Tök jó, utólag akár le is vághatták volna a kezemet.

Ez nagyjából megegyezett a magyarországi gyakorlattal. Kedves volt az aneszteziológus doktornő, visszakérdezett, hogy értem-e 100%-ban, amit aláírok? Mondtam: igen.

A műtét időpontját ismét telefonon intézték. Majd 10 nap borzalom után végre leflexelték a gipszet. Miközben megbizonyosodtam ismét róla, hogy évek ide vagy oda, a fájdalomküszöböm még mindig egy elefántéval egyenlő.

Ezt a mesés időszakot fájdalomcsillapító nélkül bírtam ki, amin az orvosok is kiakadtak, nekik nem mondtam, hogy olykor malátakúrán lazultam, amikor már nagyon nem bírtam.

A kórházban

Reggel 9-re mentem a kórházba, 10-12-ig megműtöttek, majd 14-kor mehettem haza. Ambuláns műtét. A kórház tiszta, kényelmes minden. Nem engednek haza úgy, hogy nem ettél, ez nyilván szendvics holland szokás szerint, természetesen friss, és a nővér maga rakja össze, előtte megkérdezi, hogy mit tehet bele.

Valamit innom is kell, nevetve mondom, hogy kávét, de kettőt, ha lehet… És lehetett... Mindenki mosolyog, mindig.  Türelmesek, kedvesek.

Lefele a kórházi patikában egy kis kártyára kiadták a 3 tabletta antibiotikumot, meg 12 db ópiátos fájdalomcsillapítót. Ja, nem gipszeltek többször a műtét után, mert tudják, hogy a gipszben lemerevedik minden, és soha többé nem lehet tökéletesen rehabilitálni.

Nos, kaptam a kórház hologramjával ellátott platinaötvözetet, néhány csavarral, amit egyéb vallási…. stb. okból, ha akarom, kiszerelnek 2 év múlva, ismét ennyi műtéti eljárással, ennyi fájdalommal és ugyanígy kivonnak a forgalomból 2-4 hónapra, s eltüntetik belőlem a platinát. 

Végső megoldás: minden marad bennem, reptéri kapuk csipogni fognak a végtelenségig… Majd a márványasztalon kiszerelik belőlem a drága fémeket, visszaküldik a hologramban megjelölt helyre. Röviden ennyi. Szerintem ez  ebben a formában abszolút vállalható.

Fájdalmas lábadozás

A műtét után 24 órával megmozdultak ugyan az ujjaim, de jött 3 nap delirium, mivel az ópiátos fájdalomcsillapítókat is le kellett nyelni, mert bizony ez nem nem élhető túl csak külső segítséggel.

Sebkezelés szintén naponta önállóan, otthon. Az első műtéti kötés kiköt a felületen, mint a teknőspáncél 2 nap alatt. Ha kemény, kopogós, akkor beállsz a zuhany alá 40-50 percre, becsukod a szemed, hogy ne láss, ne érezz, ne gondolj, és ez a cucc egyszer csak egyben leválik. A látvány maga elég horror. Minden nappal könnyebb. Ez azért erőt ad. 10 nap múlva kontroll, varratszedés.

Utána átvesz a fizioterapeuta. Háziorvostól online kérsz beutalót, küldi gyorsan. Mindenki gyors, korrekt, minden otthonról, telefonon, vagy online intézendő. Ez lehet kicsit a korona miatt is van így, de eddig is bevett gyakorlat volt ez itt Hollandiában. Ha nagy a baj, csak akkor pörögnek.

Mindazonáltal a kórházban nem aszalják a beteget, amit lehet, ambulánsan kezelnek, lásd az én törött karomba is bekerült az inplantátum 100 perc alatt, s pár óra múlva otthon próbáltam megfejteni, hogy hogyan tovább.

Azóta már telefonon kikérdezett a céges üzemorvos, mert már 2 hónapja táppénzen vagyok. Elkérte a kezelőorvosom telefonszámát, és most már ők ketten ügyesen lekommunikálják az engem érintő tervüket jövőmet illetőleg, s azt közlik a munkaadómmal.

Meg kell békélnem a ténnyel, hogy a gyógyulás egyedül fájdalmak árán lehetséges, és hogy mennyire hosszú folyamat, az itt igazán senkit nem érdekel, vissza nem engednek dolgozni, amíg nem tökéletes minden, akkor is napi 2 órában, majd 4 órában fokozatosan... Ha nem bírom, akkor még pár hónap otthon.

A fizioterapeuta, akihez már 2 hónapja járok, kimondta, hogy még 2 hónap. Látta rajtam, hogy nagy kerek értetlen szemekkel nézek rá, mondta, igen, jól hallottam, nem szabad dolgoznom.

Konklúzió

Ez itt egy szabad ország, ahol nem ütik rád a bélyeget, hogyha nem termelsz, ettől még nem vagy genetikai hulladék.

Az egészségügy gyors, hatékony, profi, nem lihegi ugyan túl az egyszerűbb eseteket, nem tart bent a kórházban, felnőttként kezel, feltételezi, hogy képes vagy megérteni, megoldani magad a feladatot, ami a gyógyulásodhoz elengedhetetlen. Fölöslegesen nem tömnek kemikáliákkal, csak ha szükség van rá.

A nem perfekt nyelvtudásom meg teljesen működőképes volt ebben a szituációban is, mindazonáltal egészen vaskos szószedetet sikerült elsajátítani az egészségügyi szakzsargonból, ami meg igazán nem volt haszontalan.

Hálás vagyok, hogy ebben az országban ért utol a baleset.”

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

(Fotó: pixabay.com/neshom)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egészségügy Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3416326226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sZulamith 2020.12.10. 09:17:11

Hát igen, de akkor is nálunk a legjobb az egészségügy, csak ne kényszerül rá.::) Különben is a hollandok haragszunk:)
Viccet félretéve, úgy tudom, hogy a hollandok még a németeknél is takarékosabbak, a posztból ez nem látszik.

Csodabogár 2020.12.10. 10:51:18

Most értem, mitől elsők a Hollandok a kórházi fertőzések elkerülésében. Senkit nem tartanak bent a kórházban és kész. Nincs beteg, nincs fertőzés.

huisje boompje beestje · https://huisjeboomptjebeestje.blogspot.com/ 2020.12.10. 13:25:04

@Csodabogár: A gyakorlat tényleg így fest, de még a corona előtti időkből származik.

Csodabogár 2020.12.10. 16:18:21

@huisje boompje beestje: Tudom, ahol csak olvastam a kórházi fertőzésekről, mindig kiemelték a hollandokat, hogy ott alig van.
Van vagy 30 éve, mikor ott operálták egyik barátnőmet csípőprotézissel és csak ámultunk, hogy 3 nap után haza küldték és rehabról szó se esett.
Mondjuk ma már itthon is csak 4 nap egy csípőprotézis, de utána jön a gyógytornász és aki kéri azt küldik 2 hét rehabilitációra.

huisje boompje beestje · https://huisjeboomptjebeestje.blogspot.com/ 2020.12.10. 16:41:53

@Csodabogár: Én 2 hónapja járok a fysioterapeutához, s olvastad, még 2 hónap. Nagyon jó, nevetünk, szenvedünk, olykor leszadistázom... Valójában nagyon korrekt, de nyilván látja, hogy én is megteszek mindent, hiszen ha megtapogatja a karom, abból már tudja, hogy az elmúlt héten mennyit edzettem. tudja, hogy akarom. Pontosan tudja, hogy ez milyen fájdalmakkal jár. Ne felejtsük, hogy 58 éves vagyok.

várom a levelet 2020.12.10. 18:13:48

én is kaptam kávét,mikor kibicegtem,már nem tudom,hány forint volt.

josys 2020.12.10. 18:14:11

Ez elég horror, akármilyen kedvesek is voltak.
Nagy valószínűséggel itthon másnap megműtenek, igaz az SBO -ról nem engedtek volna haza.
A műtét után is bent kellett volna aludni és az átkötözés után lehet hazamenni.
A műtét utáni erős fájdalom csillapítása ópiát tartalmú készítménnyel, szintén elég cinkes.

SZóval, az ilyen esetek után kezdem úgy érezni, hogy az ezer sebből vérző magyar egészségügy nem is olyan rossz, még akkor is ha drágán működik és nem csili-vili a kórház.

Sunny Days 2020.12.10. 18:14:19

azt értem, hogy nem dolgozhat aki még nem gyógyult meg 100%-ban, és utána is egy ideig még csak részmunkaidőben
de hogy lehet megélni hónapokig fizetés nélkül?
kap az ember valami ellátást? és ha igen, az mire elég?

Wise Lady · http://www.wiselady.hu/ 2020.12.10. 18:14:24

Annak mi az oka, hogy csak 11 nap múlva műtöttek meg? Hagytak addig olyan fájdalmak között, ami nálad még a szüléseken is túltett?
Magyarországon a szilánkos törést rögtön műtik.
Mi volt ennek az indoka?

Csezarro 2020.12.10. 20:20:16

@huisje boompje beestje: ha valaki nem ertene, fysioterapeuta = gyogytornasz ;)

Jeff 2020.12.10. 20:20:30

Ez a sztori nagyon gáz, feljebb josys leírta hogy miért. Ha neked ez így jó volt, akkor én veled örülök, de ha választanom kellene, én inkább itthon kérném ugyanezt. Azonnal műtenek (tudom, mert baráti körömben volt ilyen eset kb. 2 éve), nem 10 nap múlva, bár lehet hogy a srácnak a nővér nem csinált kávét és szendvicset...

fhdgy 2020.12.10. 21:51:05

Olvasok néhány hozzászólást és csak pislogok.

Nekem is volt ütközésből származó balesetem Németországban. Görkorcsolyáztam és nem egy másik hasonszőrűvel, nem, nem, csak az anyafölddel. Szilánkos csuklótörés, bal kéz, mert persze mindig a fontosabb kezét töri el az ember.

Ami meglepett, hogy a főorvos, aki műtött, kérdezte, hogy műtéttel vagy anélkül akarom? Mi van?

Ő elmondta, hogy műtét nélkül is tökéletesen meg tudja csinálni. Akkor miért kell a műtét? Ha műtét nélkül csinálja, akkor hat hétre felejtsem el a kezem, ha műtéttel, akkor két hét és már sok mindenre. Végül műtétben egyeztünk meg.

Tökéletes a csuklóm, csak egy kis fehér csík a bőrömön, hogy volt egy műtét.

A nagy különbség szerintem nem műtőben van, egy ottani, meg itthoni kórház között. A műtőn kívüli világ, az szerintem egészen más!

Idén májusban voltam itthon kórházban. A műtőben minden flottul ment, a bizonyság, hogy itt vagyok és kutyabajom. Élek!!!

A műtőn kívül? Arról ne nagyon beszéljünk. Csak egy utalás: mi a különbség a kaja és a moslék között?

huisje boompje beestje · https://huisjeboomptjebeestje.blogspot.com/ 2020.12.10. 21:54:41

@Sunny Days: 100%-os táppénz 1évig, ami a második évben 90%-ra vált, de csak akkor, ha a beteg nem tett eleget a kezelőorvos utasításainak. A 2, 4 órás "visszaszoktatás" alatt is teljes fizetést kapsz, az mindegy hogy hány óra van a szerződésedbe írva. Ez így van 2 év folyamatos munkaviszony után.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.12.11. 07:32:28

"ha a beteg nem tett eleget a kezelőorvos utasításainak"

ekkor nulla tappenz lenne indokolt, mindegy milyen orszagban.

"visszaszoktatás"

ez olyan lehet mint az oviban. foleg ha irodai munka.

huisje boompje beestje · https://huisjeboomptjebeestje.blogspot.com/ 2020.12.11. 11:32:26

@droid_: Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez mentalitás kérdése, itt nem az van a fejekben, mint szülőhazánkban. Ezt vagy felfogod, vagy nem. Ha nem, sosem tudsz itt beilleszkedni. Nem irodai munka, nagyon is szükségem van mindkét kezemre.

Etniez 2020.12.11. 11:41:58

@Csezarro: angolul Psycho the rapist

:D

Alick 2020.12.11. 11:42:08

@fhdgy: Hasonló szilánkos csuklótörésem volt itthon... nem a műtétet választottam, mert nem akartam esetlegesen kórházi szövődményeket, fertőzéseket összeszedni.
Mivel jobbkezesként a bal kezemről volt szó, a hat hét gipsz nem sok problémát okozott, jobb kézzel is elég gyorsan gépeltem a munkámhoz (home office-os megoldásnál nem volt szükségem betegállományra).

2020.12.11. 11:42:46

Szó sincs róla, hogy ellensúlyozásként a magyar egészségügyet akarnám védeni, meg sokkal enyhébb eset, de elmesélem. Három éve János hegyen könnyebb dh baleset, kőhalomra érkeztem kézfejjel, este otthon maradtam, hátha borogatással elmúlik, nem múlt, reggel kb nyolcra bementem a Péterfybe, fél óra várakozás után bejutottam, kedves fiatal doki megnézett, röntgenre küldött, az is fél óra alatt megvolt, nézte az eredményt, mondta, hogy műtét, még ma, menjek át a kézspecialistához, újabb húsz perc várakozás, cuki kezes dokinéni nézi a röntgent, mondja hogy műtét, mondom neki hogy mi van, ha nem? Mondja, hogy akkor a kisujjam megrövidül 3-4 mm-t, mondom az nekem oké, hagyjuk a műtétet, átküld a gipszeshez, újabb szűk fél óra várakozás, gipszes vidám fiatal csávó, gipszel, közben bejön a kezes néni, hogy ellenőrizze, hogy felírás szerint zajlik-e gipszelés, úgy zajlott. Délre otthon voltam begipszelt kézzel, ellátva.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.12.11. 14:01:09

az emlitett dh egyebkent az a "sport", amikor a biciklis felmegy a fogaskerekuvel a hegyre aztan ugy rongyol lefele kamikaze modra az erdei osvenyeken hogy ha szembejon egy kirandulo csalad akkor a vakszerencse donti el ki serul meg es mennyire.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.12.11. 14:01:14

@huisje boompje beestje: kerdezzel meg egy maganbiztositot, akarmilyen biztositasban, meddig fizet neked ha nem teszel meg minden toled elvarhatot a karenyhitesben.

dikusz. 2020.12.11. 14:16:33

@shitgun: Nem sűrűn fordul elő az, hogy ilyen rövid idő alatt el tudják látni a beteget.
Ha a kórház SBO-ján voltál, akkor talán sosem. Az ott dolgozók előtt(is) megemelem az összes kalapomat.

dikusz. 2020.12.11. 14:19:00

@shitgun: Szt elfelejtettem megkérdezni, ma az a "dh"?

bati67 2020.12.11. 15:14:49

@dikusz.: "az emlitett dh egyebkent az a "sport", amikor a biciklis felmegy a fogaskerekuvel a hegyre aztan ugy rongyol lefele kamikaze modra az erdei osvenyeken hogy ha szembejon egy kirandulo csalad akkor a vakszerencse donti el ki serul meg es mennyire."

Magyarul: Downhill :-)

dikusz. 2020.12.11. 15:25:32

@bati67:
Már elküldtem a kommentet, és csak aztán olvastam el @droid_: kommentjét...
Sokat túrázom gyalogosan. Ezért azt hiszem, nem kell mondanom, hogy mit gondolok a dh-ról...

bati67 2020.12.11. 15:27:03

"Törölte le a vért és nem hagyott elaludni."

Én azt nem értem, hogy miért akart a balesetet szenvedett hölgy elaludni?

el somorrito 2020.12.11. 15:56:33

"Az egészségügy gyors, hatékony, profi, nem lihegi ugyan túl az egyszerűbb eseteket, nem tart bent a kórházban,"

Naná, ezzel nyilván csökkentik a költségeket is. A költségvetés nyilván ott sincs agyonfinanszírozva.

Drago Brutic1 2020.12.11. 16:11:11

"Elvette a biciklis férfi telefonszámát - aki belém jött, mert ő meg nagyon sietett, de nem akart cserbenhagyó lenni - s biztosította, hogy ő marad, ameddig kell."
Ez azért elég meredek morálisan és érzelmileg. Téged rendesen hazaküld ő meg fogja magát, és elmegy valamilyen tárgyalására. Sokaknak keze-lába remegne, ha valakinek ilyen súlyos sérülést okoznának. Ez a történet jellemző amúgy az egész holland társadalomra? Vagyis ez normális?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.12.11. 17:01:53

@bati67: haborus filmekben lehet latni hogy hasloves utan se hagyjak a verben uszo sebesultet elaludni. fohosunkon is ezt a terapiat alkalmaztak.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.12.11. 18:39:13

@Drago Brutic1: esettől függően lehet én is így csinálnám!
De lehet az sem zavarna ha velem csinálnának ilyet!

2020.12.12. 08:45:17

@bati67: hát azért nem teljesen. Egyfelől a hegy nem kizárólag a kiránduló családoké, nem vették meg, nem az övék. A másik, hogy a Janihegyen van pár kifejezetten dh-nyom, amit javarészt a dh-sok építettek, tartanak karban, és a meredekségükből, terepviszonyukból fakadóan gyalogos nem is igen jár arra. Én például még nem láttam családi kirándulókat a felvonó alatti pályán. Nagy gond, hogy a szabályozás nem követi a valóságot, olyan évtizedekkel korábbi szabályok vannak érvényben, amiknek a korában ez a sport még nem is létezett. Volt ugyan pár ígéret arra, hogy lesznek kijelölt, fizetős, karbantartott pályák, de mivel ebben nincs nagy fantázia azoknak, akik szeretik a befektetéseket (khmmmm) nem lett belőle semmi. Én egyébként abbahagytam, a bringát is épp pár hónapja adtam el, meg eleve csak lelkes amatőr voltam.

2020.12.12. 08:45:29

@dikusz.: pedig van második tapasztalat is, tavaly feleségem ujjára apósom rácsapta a kocsiajtót, irány megint a Péterfy, péntek este értünk oda, azt hittük reggelig ott leszünk, erre kb másfél óra alatt végeztünk, igaz végül csak a vizsgálatra meg a röntgenre kellett várni, nem tört, csak zúzódott, mehettünk haza borogatni.

dikusz. 2020.12.12. 09:28:26

@shitgun: Akkor az a sebészet lehetett, nem az SBO.
De ha másodszor is megtörtént, akkor igenis lehet védeni a magyar egészségügyet, nem?

2020.12.12. 10:25:55

@dikusz.: én már belekeveredtem a nevekbe, és a neten sem találom pontosan, de konkrétan itt voltunk, hogy mi a neve, ezek szerint nem tudom. https://www.google.com/maps/@47.4968613,19.0811815,3a,55.4y,128.19h,95.93t/data=!3m6!1e1!3m4!1sYW1tFqyU9BP76cz_d3_myg!2e0!7i13312!8i6656

dikusz. 2020.12.12. 14:36:29

@shitgun: Bocsi, a belekeveredésbe én is szerepet játszottam.
Mégpedig azért, mert a Péterfy-kórház az nekem csakis a kórház, és ebben nincsenek benne a kórházhoz csatolt intézmények.

Az a környék a szülőföldem, életem első húsz évét ott töltöttem, és hiába jöttem el onnan 40+ éve, még a mai napig úgy ismerem a környéket, mint a tenyeremet, a Péterfytől két sarokra laktunk.:)))

A linken a Baleseti Intézet van, fogalmam sem volt arról, hogy a Péterfy-kórházhoz tartozik. Másik kerület, a kórház a VII. kerületben van, a Baleseti a VIII.kerületben. Akkor, amikor én a környéken laktam, tuti két külön intézmény volt.
A fotón az intézet SBO-jának a bejárata van. Sürgősségin a hét év alatt nem találkoztam olyannal, hogy ne lett volna tömeg. Ha a ti esetetekben nem volt, akkor nem volt ügyeletes a Baleseti.

ventoux 2021.02.06. 23:34:25

"Az egészségügy gyors, hatékony" Hát, nem tudom, otthon valószínűleg aznap megműtenek. Igen, feltehetően egy lepukkant, rossz hangulatú kórházban. De nem szívattak volna azzal, hogy minimum 10 nappal meghosszabbítják a felépülésed.
Volt valamilyen orvosi magyarázata annak, hogy 10 nappal a baleset után műtöttek? Ha nem, akkor sem gyorsnak, sem hatékonynak nem gondolnám ezt az eljárást.
Én inkább ücsörögnék egy hulló vakulatú folyosón, mint szenvednék otthon arra várva, hogy végre csináljanak valamit a kezemmel.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása