oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. szeptember 01. 06:30,  Iskolakezdés kanadai módra 4 komment

2020. szeptember 01. 06:30 Határátkelő

Iskolakezdés kanadai módra

Magyarországon szeptember elsején megkezdődött az iskola, és aligha túlzás azt állítani, hogy ilyen iskolakezdés emberemlékezet óta nem volt. Mert az ugyan egy dolog, hogy elkezdődik, de aligha van ma ember, aki meg tudná mondani, meddig járnak a gyerekek suliba és milyen körülmények között fejezik majd be a tanévet. Persze nem csak Magyarországon van ez így, hanem Kanadában is, ahol az Ontarió állambeli Waterlooban is ez az egyik fő téma.

Fotózz ki az ablakodból és küldd el a hataratkelo@hotmail.com címre (írd oda a várost is, ahol készült)! Ne szép legyen, hanem igaz (a legjobb, ha mindkettő...)!

iskola_tabla.jpg

"Július közepén azon aggódtam a Juharszirup blogon (lásd ezt a bejegyzést), hogy Ontarióban fokozatosan enyhítik COVID-19 járvány miatt bevezetett korlátozásokat és ennek biztosan a járványos megbetegedések növekedését okozza majd.

Ekkoriban váltott Ontarió nagy része Phase2-ról Phase3-re, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy

- 10 emberről 50 emberre nőtt a rendezvények létszámhatára (a szociális távolságtartás fenntartása mellett),

- az éttermek, kocsmák és más szórakozóhelyek már a belső terekben is fogadhattak vendégeket, de felére csökkentett vendégszám mellett, szigorú szabályok betartásával (csak az asztalnál nem kell maszkot viselni, nincs járkálás, minden vendég után fertőtlenítenek)

- kinyitottak a játszóterek és splash-padok (vizes játszóterek),

- emelték a nyári gyerektáborok csoportlétszámát,

- kinyitottak a természetvédelmi területen található strandok, kempingek és újra engedélyezték a rövid távú lakás/nyaralókiadást,

- korlátozott létszám beengedése mellett kinyithattak a mozik és edzőtermek is.

Ezzel párhuzamosan egész Ontarióban kötelező lett a beltéren (munkahelyek, boltok, éttermek, stb) az arcmaszk viselése.

Ekkoriban az volt a félelmem, hogy pont szemptemberre nő újra a betegek száma és az iskolai keveredés a felszálló ágban ér majd minket, mely egy járványos második hullámot generál.

Igazam is lett, meg nem is, mert ez a CBC cikk éppen a napokban állította azt, hogy a szélesebb nyitás ellenére, az azóta elelt egy hónapban sem nőtt érezhetően a napi új megbetegedések száma.

covid_200831.jpg

A közzétett grafikon ami szerint a 13,6 milliós Ontarióban az április-június közötti napi 400-550 új megbetegedéssel szemben júliusban és augusztusban napi kb 100 esetnél állapodott meg a (diagnosztizált) új betegek száma.

Ellentmondóak az információk, mert a mai napon (augusztus 29.) majdnem 150 új esetet regisztráltak, ami július óta az első nagyobb ugrást jelenti a negatív irányba. Kérdés, hogy ez egy negatív trend kezdete, vagy csak egy egyszeri kiugrás pl a tesztelési eredmények egyenetlen feldolgozása miatt.

Minden esetre akár 100 akár 150 esetről beszélünk, ez a mi régiónkban (Waterloo, 620.000 lakos) napi kb 10 új esetet jelent, ami azt jelenti, hogy még a sokszoros tényleges esetszám esetén sem nagy az esélye annak, hogy az óvintézkedések betartása mellett (távolságtartás, maszkviselés, fizikai távolságtartás és gyakori kézmosás) megfertőződik az ember.

Szeptemberben indul az iskola

Július végén, ebben az alapvetően kedvező hangulatban jelentette be Ontarió kormánya, hogy szeptembertől az általános iskolai oktatás teljes osztálylétszám mellett indul újra, de aki tart a megbetegedéstől, annak virtuális oktatást fognak biztosítani.

A tanárok és szülők nagy része számított arra, hogy valamilyen extra óvintézkedést is bejelentenek, mint a csökkentett osztálylétszám, váltott napi oktatás, kötelező maszkhasználat. Mivel azonban ilyen intézkedésekről nem esett szó, ezért a hagyományosan erős kanadai demokráciában a tanári szakszervezetek és szülők hangosan tiltakoztak a tartományi kormány terve ellen.

Augusztus elején én is hallottam a rádióban a tanár szakszervezetek gyújtó hangulatú üzenetét, amiben azt kérték, hogy a szülők írjanak levelet a parlamenti képviselőjüknek és kérjék a tervezett intézkedések átgondolását.

Ezen tiltakozás hatására az iskolaszékek (school board) akiknek nagy szabadságuk van a részletszabályok kidolgozásában, különböző szintű „óvatossági” intézkedéseket javasoltak.

Sokan figyelnek a Toronto District School Board-ra, ami a legtöbb iskolát üzemelteti egy olyan városban, ahol nagy a népsűrűség és még ebben a nehéz gazdasági helyzetben is folyamatosan nőnek ki a felhőkarcolók a földből.

Ezért nem ritkák a 30 fő feletti osztályok, illetve azok az iskolák, ahol akár 3-4 osztály az iskola területére épített, „ideiglenes” könnyűszerkezetes, néha konténeres elhelyezésben tanul. Ezek a konténerek aztán hosszabb ideig, ha nem örökre ott maradnak, mert a város/tartomány nem képes az évente 70-80.000 fővel növekvő lakosságszámmal lépést tartani.

Ilyen zsúfult körülmények esetén egy esetleges fertőzésnek is nagyobb esélye van, ezért nem csoda, hogy a TDSB csökkentett osztálylétszámot javasolt. Némi huza-vona után a veszélyeztetett körzetekben 15-20 fős, kevésbé kockázatos környéken működő iskolák estében 20-27 fős osztálylétszámmal indulnak, ami azt jelenti, hogy a TDSB-nek oktatókat kell felvennie és extra helyet kell találni, mely éppen a napokban van folyamatban. Ezért Torontóban szakaszosan indul az oktatás és lesznek olyan diákok, akiknek majd csak szeptember közepén kezdődik majd a suli.

Ez jelentős extra költséggel is jár, melyet részben a school boardok, a tartományi- és a szövetségi kormány együtt finanszíroz majd.

A politikusok persze itt is csak politikusok, mert a konzervatív tartományi kormány (mely a hatalmomra jutásától próbál deficitet csökkenteni és ezért folyamatosan háborúban áll a tanári szakszervezetekkel) először nem ajánlott semmi plusz forrást, majd az 500 millió dolláros extra keretet akkor ajánlották fel, amikor látták a tiltakozás hevességét.

A liberális szövetségi kormány erre szintén beindult (nehogy már a konzervatívok ellopják a showt) és hirtelen ők is beajánlottak 2 millárt dollárt a tartományoknak, melynek csak egy része kerül majd Ontarióba.

Az egyetlen szépséghiba mindössze annyi, hogy az iskoláknak csak pár hetük maradt arra, hogy ebből a pénzből az iskolák biztonságosabbá tételére költsenek. Az új tanárok felvétele és extra hely bérlése a hagyományosan lassú közszektorban több hónapig is eltarthat. De ennyi ideük nincsen, mert szeptember közepéig mindenütt el kell kezdődnie a tanításnak.

(Az jelenleg még nem aktuális téma, hogy a COVID-19 miatti költekezés miatt az ország/tartomány adósságállománya jelentősen növekszik, de hamarosan majd ezzel is szembe kell néznünk majd, esetlegesen magasabb adók formájában.)

Helyi szabályok

A fiunk egyébként másodikos lesz a Waterloo Catholic School Board egyik általános (primary/elementary) iskolájában és ezekre a speciális szabályokkal lehet számolni a szeptember 8-i kezdéstől:

- Az iskolai osztályok fokozotasan indulnak, ez az első és második osztályosokat nem érinti, de lesznek akik csak kb egy héttel később kezdenek. Az ok a biztonsági protokollok betanítása és az újonnan induló osztályok elkülönítése az első napokban, amikor a gyerekek még csak tanulják az új rendet.

- A maszkviselés az iskola közös használatú területén kötelező lesz. A Junior- és Senior Kindergardenben és 1-3. osztályokban az osztálytermi oktatás alatt csak „erősen ajánlott”, de nem kötelező.

- Az osztálylétszám csökkentéséről nem találtam információt, de a mi iskolában első és második osztályban kb 20-22 fő lehet majd a létszám, tehát giga osztályoktól nem kell tartanunk. (Megjegyzem, hogy még sehol sem volt a járvány 2019-ben, de mi főleg az osztálylétszám miatt döntöttünk úgy, hogy nem a világi iskolába írtjuk gyermekünket. A körzeti iskolánk területén ugyanis több száz új házat fognak építeni a következő években és az osztálylétszám már most is 30 fő feletti, valamint több konténeres osztályuk is van.)

- A gyerekek minden nap járnak majd iskolába és az ígéret szerint nem fognak majd keveredni más osztályokkal az iskola területén.

- Az iskolabuszon mindenkinek állandó helye lesz és maszkviselés az életkortól függetlenül kötelező lesz. Gyermekünk tavaly használta a buszt heti pár alkalommal, de idén az első néhány hónapban (vagy akár egész évben) inkább mi fogjuk hozni-vinni, hogy csökkentsük a kockázatot.

- Tavaly a before- és after school care programba (magyarul talán napközi a helyes kifejezés) is beírattuk, mert irodai munka mellett nem tudtuk 8:45-re vinni és 3:45-kor elhozni, de idén ezt lemondtuk. Mivel legalább decemberig, de valószínűleg még 2021-be nyúlóan itthonról dolgozunk mind a ketten, ezért várhatóan tudjuk vállalni ezt az extra feladatot.

- Ha egy gyerek köhög, lázas vagy folyik az orra, akkor a korábbiakhoz képest nem a szülő dönti el, hogy küldi-e az iskolába, hanem kötelezően otthon kell maradnia két hétre. (Erre kíváncsi vagyok, hogy ez a valóságban miként fog működni.)

- Ha az osztályban egyetlen igazolt COVID-19 fertőzés történik, akkor a teljes osztály otthon marad két hétre, de ha a járványügyi hatóság arra jut, hogy fennáll a tömeges megbetegedés veszélye, akkor a teljes iskolát bezárhatják.

A COVID-19 teszt a magyar szabályoktól eltérően mindenkinek ingyenes egyébként, függetlenül attól, hogy az alanynak van vagy nincs egészségbiztosítása. Ennek van értelme, mert a korai diagnosztizálás és az ezzel kapcsolatos kontakt kutatás és személyi korlátozásnak nagy szerepe van abban, hogy a járvány időben megállítható legyen.

Virtuális oktatás

Mint korábban említettem, Ontarióban dönthetnek úgy a szülők, hogy nem küldik iskolába a gyereküket, ha azt kockázatosnak tartják. Idén márciusban, amikor bezártak az iskolák Ontarióban (és egész Kanadában), akkor a helyi iskolák szervezték meg az online oktatást és így gyermekünk tanárával végig kapcsolatban voltunk, azaz ő küldött feladatokat és azokat ő javította ki és néha küldött értékelést e-mailben.

Idén azok a gyerekek, akik otthonról tanulnak, az iskolaszék által szervezett virtuális oktatásban fognak részt venni, azaz hivatalosan nem lesznek az adott területi iskola tanulói. Erre azért van szükség, mert az iskola a bejáró gyerekek oktatását látja el és nincsen stábjuk arra, hogy ezen felül online osztályokat indítsanak. Az iskolaszékeknek vannak tanárai, akikkel a helyettesítéseket látják el, illetve vannak olyan tanárok, akik valamilyen krónikus betegség vagy az óvatosság miatt nem akarnak visszamenni tanítani az osztálytermi környezetbe, így ők lesznek a virtuális osztályok oktatói. A tanulókat virtuális osztályokba fogják sorolni, melyek létszáma maximum 30 fő lehet.

Ennek kapcsán a szülői vélemények nem pozitívak, mert félnek attól, hogy az amúgy is izolált gyerekek a központosított virtuális oktatás-szervezéssel még inkább elszigetelődnek, mert nem lesznek olyan osztálytársaik, akiket már régről ismernek és akik a környéken laknak és nem kötődnek majd sehogy sem ahhoz a területi iskolához, ahova esetleg évek óta járnak/jártak.

Ennek hatására és persze azért, mert a szülők aggódnak gyermekük mentális egészségéért a mi iskolánkban a szülők mindössze 13%-a döntött úgy, hogy a virtuális oktatást választja. Ez a 20-22 fős osztályt maximum 2-3 fővel csökkenti. (Ezt az információt egy hírlevélből tudom, amiben a speciális tudnivalókat osztották meg velünk.)

Az átjárás az osztálytermi- és virtuális oktatás között erősen korlátozott lesz, mivel félév során mindössze 3 alkalommal lehet majd dönteni, hogy a gyermek vált-e a két rendszer között (kb Hálaadás környékén október vége fele), ezt követően novemberben és januárban lehet majd váltani, amikor az évközi és a félévi report-card-ot (kb évközi értékelés és félévi bizonyítvány) kapják kézhez a családok.

Az egész persze akkor érvényes, ha nem lesz iskolai vagy tartományi szintű iskola bezárás, aminek azért elég jelentős esélye van. A CBC a napokban írta, hogy Berlinben a város területén található 825 iskolából 41-ben találtak COVID fertőzést. Ez kb 5%-os arány mindössze néhány hetes működés után!

Ennek ellenére mi úgy döntöttük, hogy kockázatunk, figyeljük a fertőzések számának alakulását és ha durvul a helyzet, akkor itthon tartjuk Márkot.

Az iskolakezdés közötti felfokozott indulatok, a bevezetendő intézkedések és a megítélt extra forrás azt mutatja, hogy Kanadában a szülőknek és a tanári szakszervezeteknek láthatóan jelentős szava van abban, hogy milyen környezetben tanulnak a gyerekeink és ez jó érzéssel tölt el."

Ha szívesen olvasnátok még a kanadai hétköznapokról, látogassatok el a Juharszirup blogra!

Utazd be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�Mount Robson �: @bencsik_laci_photo #mountrobson #britishcolumbia #canada #kanada

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: iskola iskolakezdés Kanada

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3616184672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2020.09.01. 08:08:36

Így kell csinálni.

littke 2020.09.01. 14:25:58

1/ Hát a szakszervezetek, még a járvány előtt is sokat akadékoskodtak, példaképpen a már akkor is javasolt virtuális oktatás ellen voltak, ami most, láss csodát, nagyon is kapóra jött.

2/ Két gyerekünk is átment az itteni oktatási rendszeren Tele volt sztrájkokkal,és a az Oktatási Minisztériumok elleni hisztizéssel.

3/ Kicsit unalmas, a hírek dominálnak az iskola kinyitásával mintha más nem is történne a világban.

Matyika Ápolója 2020.09.01. 21:46:51

@littke: "Kicsit unalmas, a hírek dominálnak az iskola kinyitásával mintha más nem is történne a világban. "

Szeptember elseje van ember. December végén is sokallod a karácsonyos meg szilveszteres híreket? :D

Sk791121 2020.09.03. 17:05:19

Jó íràs lett. “A COVID-19 teszt a magyar szabályoktól eltérően mindenkinek ingyenes egyébként, függetlenül attól, hogy az alanynak van vagy nincs egészségbiztosítása.” Ez a rèsze nem igaz. OHIP nélkül semmi nem ingyenes, vagyis szükséges helyi egèszsègbiztosítàs.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása