oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. augusztus 12. 06:30,  Egyre több brit lép le az országból 31 komment

2020. augusztus 12. 06:30 Határátkelő

Egyre több brit lép le az országból

Nagyon megugrott az Egyesült Királyságból az Európai Unió országaiba kivándorló britek száma az elmúlt években. Emellett rengetegen veszik fel valamelyik tagállam állampolgárságát is. Az ok elég nyilvánvaló.

7_69.jpg

Az OECD és az Eurostat adatai azt mutatják, hogy a Brexit-népszavazás óta 30 százalékkal nőtt meg azon brit állampolgárok száma, akik úgy gondolják, jobb lesz nekik valamelyik uniós tagállamban.

Mást is megmutatnak a számok, mégpedig azt, hogy e 30 százaléknak a fele a referendum utáni három hónapban döntött a távozás mellett, azaz 2016 nyarán és őszén volt egy nagy nekikeseredés.

A brit Guardian által megszerzett tanulmány szerint 500 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik nem csak elköltöztek, hanem utána felvették egy másik uniós tagország állampolgárságát.

A legnagyobb, 2000 százalékos (!) emelkedést Németországban tapasztalták, ahol 31 600 brit lett állampolgár a népszavazás óta.

„Ezek az emelkedések olyan mértékűek, amiket jellemzően csak egy nagyobb gazdasági vagy politikai válság szokott előidézni egy országban” – magyarázta a brit lapnak Daniel Auer, az Oxford Egyetem berlini tagozatának és a Berlini Társadalomtudományi Központjának oktatója, a tanulmány társszerzője.

Több kockázatot vállalnak

„Az egyéni interjúkból leszűrt másik fontos megállapításunk, hogy a Brexithez kapcsolód empirikus, azaz tapasztalaton alapuló bizonyság csökkentette a megfontoltságot és a tiszta gondolkodást a döntéshozatal terén, növelve az impulzív, spontán kockázatvállalást” – tette hozzá Daniel Auer.

„Messze a Brexit volt a leginkább uralkodó tényező a kivándorlással kapcsolatos döntések terén 2016 óta. Sokan döntöttek azért a kivándorlás mellett, hogy ezzel megóvják magukat a Brexit legnegatívabb hatásaitól” – fogalmaz a jelentés.

A brit állampolgárok számára a legnagyobb veszteséget természetesen az EU-n belüli szabad költözés és munkavállalás, valamint a határokon átívelő szolgáltatások nyújtásának megszűnése vagy jelentős nehezedése jelenti.

Spanyolok, franciák és németek

Szám szerint a legnagyobb emelkedés Spanyolországban volt tapasztalható, ahol mintegy 380 ezer brit él a becslések szerint. Persze mivel különösebb bejelentkezési kötelezettség nem volt, ezért pontos számot nem nagyon lehet mondani (jellemző, hogy 2008 és 2015 között hivatalosan átlagosan évente 2300-an vándoroltak be az országba az Egyesült Királyságból). A népszavazás után ez a szám az ötszörösére ugrott, 2016-2018 között 21 250-en jelentkeztek be.

Jellemző, hogy a népszerűségi lista második helyén álló Franciaországba (ahol nem kötelező regisztrálni az uniós állampolgároknak) 2008-2015 között évente alig ötszázan jelentkeztek be hivatalosan. Ez a szám a referendum után a tízszeresére emelkedett.

Érdekes a német helyzet, ahol 2015-ben hivatalosan 622 brit állampolgár volt kettős állampolgár. Négy évvel később ez a szám elérte a 14 600-at, ami brutális emelkedés.

Éppenséggel az sem kevés, hogy a Brexit-népszavazást követő három évben 31 600-an jelentkeztek német állampolgárságért (és kapták is meg), idén ehhez még várhatóan 15 ezren (!) csatlakoznak. Összességében az országban élő 120 ezer brit felének lehet német állampolgársága az év végére.

Bevállalták a kockázatot

A tanulmányhoz készített, Németországban élő brit határátkelőkkel készített interjúkból kiderült, hogy a költözés sokan nagyon kockázatosnak élték meg, de úgy voltak vele, hogy bevállalják cserébe a jövő biztonságáért és a 27 ország nyújtotta munkavállalási lehetőségekért érdemes bevállalni.

Az állampolgárság felvétele természetesen nem csak technikai kérdés, elköteleződést is jelent a társadalmi integráció irányába, aminek része a nyelvtanulás és a közösségbe illeszkedés.

„Új társadalmi integrációt figyelhetünk meg, valamint annak újrafogalmazását, mit jelent európai britnek lenni. Tavaly a törökök mögött a britek közül lettek legtöbben német állampolgárok, megelőzve a lengyeleket, a románokat, az irakiakat és a szíreket” – hívta fel a figyelmet egy érdekességre Daniel Tetlow társszerző.

„El kell mennünk, mielőtt a dolgok rosszabbra fordulnak” 

Andreas Mitchell és családja 2018-ban költözött Skóciából Németországba, amikor a 20 éves fiatalember a leukémia egy típusával diagnosztizálták és attól tartottak, a Brexit gondot okozhat majd a kezelések vagy akár a gyógyszerellátás terén.

„A referendum után mintegy fél évvel állapították meg nálam a betegséget. Kaptam kezelést, de az állapotom az évek múltán romolhat, ezért úgy döntöttünk, el kell mennünk, mielőtt a dolgok rosszabbra fordulnak” – mesélte Andreas.

„Attól tartottunk, hogy egy kemény Brexit esetén a határellenőrzések miatt zavar keletkezhet a gyógyszerellátásban, a kezelésem hátrébb szorulhat és akár két-három hét csúszás is előfordulhat. Márpedig leukémiával nincs ennyi ideje az embernek” – tette hozzá.

„Az is kérdés volt, hogy ha maradunk, milyen gyorsan romlik majd a családom anyagi helyzete. Aberdeenben az üzemanyag ára szinte naponta emelkedett, miközben a kezelésem esetleges csúszásának veszélye is felmerült” – mondta Andreas.

Német születésű édesanyja, Uschi, azt mondta, imádták a skóciai életüket és az otthonukat, hiányzik a család és a barátok, de a város és környéke jelentősen megváltozott a Brexit óta.

Lehetséges célpontként felmerült Írország és Olaszország is, de Uschi végül Németországból kapott ajánlatot, így oda költöztek.

Utazd be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

� Blue Lake, North Cascades �: @susiehun65 #blueweek #blue #northcascades #bluelake #usa

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr916129378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2020.08.12. 07:09:44

Jól felhígul kevesebb angollal a sziget.

fhdgy 2020.08.12. 07:27:01

Bujkál bennem a kisördög: kíváncsi lennék, hogy a brexit óta más állampolgárságot kért emberek hány százaléka szavazott a brexitre?

Vagyis, hány százalékuk lőtte magát lábon?

fhdgy 2020.08.12. 07:54:39

Ez a cikk egy kicsit számmisztika is.

Például felkiáltójel van a 2000 %-os növekedés után. Pl. van száz forint a zsebemben, aztán találok 1900 forintot. Az eredeti összeghez képest 2000 % lesz a pénzem. Hurrá! Egy hajléktalannak ez tényleg nagy növekedés, mennyi kannás bort tud rajta venni.

Eddig a vicc kategória, most másképp nézve, csak UK, Németország relációval példálózva:

Németország több mint 80 milla, UK több mint 60 milla.

120 ezer brit él Németországban, ez kérem a brit lakosság kevesebb mint 2 ezreléke. Ha ebből 60 ezer lesz az év végére német állampolgár, akkor az kevesebb mint 1 ezrelék.

Ahogy a posztban Andreas és Uschi esete mutatja, előfordulnak olyan esetek is, valaki rájön, hogy nem is angol vagy skót, hanem német, és ha ennek jelentősége lesz, akkor "haza" akar térni.

Ezek szerint lehetnek esetek, hogy valaki németből "angol" lett, most megváltozott a helyzet, csak vissza akarja csinálni a helyzetet.

Így szerintem az a 60 ezres szám, önmagában semmit nem jelent, vagy csak nagyon-nagyon keveset.

A motivációt is érdemes lenne tudni.

Ha egy igazi angol akarna német állampolgár lenni, könnyel a szemében, dühhel, méreggel a szívében, nos arról tényleg érdemes lenne egy posztot írni. Az nagyon elgondolkodtató lehetne.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2020.08.12. 08:49:29

@Golf2: Nem biztos, hogy a született született angolok vándorolnak ki, a bevándorlóknak jobban fáj a Brexit.

2020.08.12. 08:52:33

hehe, a blue lake a keprol itt van tok kozel

2020.08.12. 08:55:58

@Online Távmunkás: nem vagyok benne biztos, szerintem a sajat orszagaban valahogy nagyobbat tud csalodni az ember. Pl Trump nagyobb idiota, mint Orban, megis Orbant sokkal jobban utalom.

Arthamyr 2020.08.12. 09:00:48

Ahogy @fhdgy: írta, egyrészt ez a pár ezrelék nem túl jelentős. Másrészt az is benne lehet a "hivatalos" számok megugrásában, hogy a brexit óta egyre inkább úgy viselkednek, mint nem EU-s állampolgárok (nagyobb a motiváció az állampolgárság megszerzésére, regisztrációra stb.). Sőt, inkább ez van benne, szerintem...
Írországban is vannak britek, akik már évek/évtizedek óta felvehették volna az állampolgárságot, és csak a brexit után álltak neki, ebben szerintem semmi meglepő/érdekes nincsen.

Hari Seldon 2 2020.08.12. 09:48:55

@fhdgy:
Nagy valószínűséggel csak elenyésző hányaduk. Miután még most is nagyjából fele-fele szavazna ide vagy oda, úgy tűnik, nincs (nagy/jelentős) változás a nézetekben.
Enélfogva, aki akkor is tisztában volt mi lehet, az most jóval nagyobb eséllyel lép le, mint aki továbbra is bőszen lengeti az Union Jack-ot. Annak később jön el a pofára esés. Bár ez a koronavírus most úgy kellett Boris-nak mint a falat kenyér. Az országos falnak rohanást el lehet majd adni, mint a "korona vírus okozta válság elhúzódó hatása".

Csodabogár 2020.08.12. 10:00:54

@fhdgy: Tudni vélem, hogy elég sok brit élt már régen Németországban. Jött a Brexit, kérték a német állampolgárságot. Erről már olvastam régebben a német sajtóban. Aki hirtelen felindulásból költözik Németországba, nem lesz pillanatok alatt állampolgár. Azt hiszem 5 év után kérheti és többek közt német nyelvvizsgát kell letenni. A részleteket majd az ott élők beírják ide, mert nekem csak homályos tudásom van erről.

Platonica 2020.08.12. 10:30:25

@Online Távmunkás: De pont a szuletett angolok kernek mas utlevelet, a bevandorloknak van.
Volt kis ertetlenkedes es hitetlenkedes itt anno, amikor irtam, hogy igazabol az angolokat jobban sujtja a Brexit, mint konkretan minket. Az en szabad mozgasom nincsen gatolva a vilagban, ill. most igen, de a Covid hiszteria miatt.

nyuszigonosz 2020.08.12. 11:31:05

Az egészhez hozzátartozik az is, hogy azok a britek, akik Németországban kértek 2016-tól német állampolgárságot, akkor már jó ideje itt , Németországban éltek és azaddig nem tartották fontosnak a a kettös : brit - német állampolgárságot.

( mint ahogy sok mindenki más sem tartotta elsödlegesnek hosszú évek Németországban élés után sem az állampolgárság megszerzését )

Nos, meglett a Brexit szavazás és hát beindult az állampolgárság kérelem, nem csak a britek részéröl, akik mint írtam már régen itt éltek.
Az elsök között Farage kérte - felesége német, itt is volt ingatlanuk ahol éltek és megvolt a nyolc éve. :-)

@Csodabogár: Ahogy írod: egy ideig nem lesz egy Németországban élö német állampolgár, a kérelmet 8 itt leélt év után lehet beadni, ezt a nyolc évet bizonyítani is kell.

Ha EU tagállamból él itt valaki 8 évet. könnyebb a bizonyítás, mint pl. ha nem, avagy egy országból jött, amelyik most már igen, de mikor jött nem volt EU tagállam, mivel akkor kapott egy évre tartózkodási engedélyt, majd akár újra egy évre... majd valamikor 3 évre és csak azután korlátozás menteset, és csak a korlátozás mentes évektöl számít a 8 év.
Német nyelvvizsga és német állampolgársági teszt is tartozik az egészhez, ezek pozitív eredményét eleve csatolni kell, amelett azt is, miböl is él az állampolgárságot kérö személy és hol.
Büntetlen elöélet és rendezett körülmények elöny.

Golf2 2020.08.12. 13:36:51

@nyuszigonosz: Én még 5 év után kaptam volna,ha kellett volna 81-ben...semmi nem kellett hozzá csak a Kádár.

Golf2 2020.08.12. 14:54:01

@Online Távmunkás: Hülye lenne hazamenni a bevándorlók nagy része.Megszokták a több pénzt,színvonalat,a kissebb részük meg utálja a rendszert,joggal.

arncht 2020.08.12. 15:44:30

Epp azon derultem a multkor, hogy az angolok igy kiutaltak a keleteuropaiakat.... Es egyik angol ceg, akivel kapcsolatban vagyunk,
Mohammed Mahbabul Karim lebetegedett Shay Olupona erheto el helyette. Nem azok a tipikus angol nevek :D

Alick 2020.08.12. 17:00:54

@arncht: De ők lehet, hogy a brit kultúrát már magukba szívó Nemzetközösségiek és nem egy angolul alig makogó román segédmunkás. :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.12. 18:11:20

„Az egyéni interjúkból leszűrt másik fontos megállapításunk, hogy a Brexithez kapcsolód empirikus, azaz tapasztalaton alapuló bizonyság csökkentette a megfontoltságot és a tiszta gondolkodást a döntéshozatal terén, növelve az impulzív, spontán kockázatvállalást”

szerintem meg kene kerni valakit aki anglul es magyarul is tud.

Hari Seldon 2 2020.08.12. 19:14:24

@Alick:
Lehet, de mondjuk egy tamil bevándorlónak a gyereke is tamil marad, a román-é meg ha akar simán lehet már angol.
(már ha nem olyan román, akinek az ősei szintén onnan jöttek, mert úgy valóban nehezebb)
Az élet ebből a szempontból nem igazságos a tamilokkal, de mit lehet tenni...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.12. 22:56:26

@droid_: egy masik fontos megallapitas a brexit gyakorlati tapasztalatai alapjan, hogy a donteseket kevesbe a higgadtsag es megfontoltsag jellemzi, ezzel egyutt novekvo szintu a rogtonzes, impulzivitas es az ezzel jaro kockazatok vallalasa.

2020.08.12. 23:08:42

@Hari Seldon 2: "amil bevándorlónak a gyereke is tamil marad"

nem tudom, nalam az dont hogy hogyan beszel angolul es hogyan viselkedik. Ha nincs akcentusa, olyan az oltozkodese, a testbeszede, mint az amerikaiaknak, akkor hiaba nez ki azsiainak vagy kozelkeletinek, nekem nem az jut eszembe, hogy "kinai" vagy "indiai" hanem amerikai.

Hari Seldon 2 2020.08.12. 23:37:54

@Rayovac:
Ideális világban így működik. Az emberi társadalom nem teljesen az.
(ha most éppen brexit szavazást nézzük, akkor is láthatjuk is)
Ezen belül persze lehetne mikoroközösségek, ami jobban közelít az ideálishoz, de például éppen a brexitre is 52% szavazott.

conditional reflex 2020.08.12. 23:55:11

@fhdgy: ez a kérdés bennem is felmerült. nem tudom kitörölni a képet, amikor közvetlenül a referendum előtt Spanyolországban élő briteket interjúvoltak, köztük egy olyan nyugdíjas párocskát, akik bőszen 'OUT!'-oltak. és meg voltak győződve arról, hogy ez a döntés rájuk nézve semmiféle negatív következményekkel nem járhat... amúgy simán kinézem egyes brexiterekből, hogy akkor gyorsan beszerválnak maguknak egy EU-s állampolgárságot. még Farage-nak is volt pofája bejelentkezni a németért...

flydomi 2020.08.13. 01:00:50

Hat a valosag kemenyen oda fog utni rendesen januartol az angoloknak.A Brexitel az a gond,h itt az United Kingdom leterol szol,es az angolok onfejusegerol.UK nem egy "nemzet allam",hanem egy Szovjetuniora hasonlito osszebarkacsolt terulet.
A belviszaly megjobban el fog mergesedni.Mert ugye beklyoba tartani egy-ket nemzetett nem lehet.Foleg ugy,h ezzel is kampanyoltak az EU ellen,h ok csak rabszolgak.(marmint az angolok az EUban,Skocia es Eszak Irek nem szamitanak a illiberalis nacionista konzervativoknak es egyes oroszbarat politikusnak,mint,Farage,Cameron,Boris,stb,igy ezek az orszagok neve:csond).
Par Brexiteresnek keseru lesz az igazmondo hazugsag,amit kapnak azoktol,akikre szavaztak ezen a teruleten. :-)

FutureFry 2020.08.13. 16:07:04

@Rayovac: Ezek szerint (is) nekem Amerika már saját ország :)
(Mondjuk én Orbánt csak nagyon fiatalon, még a pálfordulása/hatalombakerülése előtt “tapasztaltam”)

nyuszigonosz 2020.08.13. 16:47:29

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember:

Megkerestem neked és másoknak az eredeti cikket, ahogy írod: mivel már nem EU tagállamból lévö a skót fickó , így 12 év után a tiszteletbeli polgármesterséget kellett feladnia egy aprócska Alsó Szászország-i településen.
70 éves, nem bánja, és a továbbiakban amúgy is az IT vállakozásával szeretne többet törödni.

Megkapná a német állampolgárságot, de hát aki skót az skót. :-)

www.merkur.de/politik/brexit-zwingt-amt-schotte-darf-nicht-mehr-buergermeister-sein-zr-13515374.html

2020.08.13. 23:00:37

@FutureFry: ja, a kivulallosag keves elonye, hogy nem hatnak meg annyira az itteni vackok.

mondjuk annyi valtozott, hogy regebben meg rohogtem rajta, hogy milyen idiota, most mar azert visszafogott lelegzettel figyelem, hogy elhuz-e, mielott valami meghatalmasabb hulyeseget csinal, mint eddig.

2020.08.13. 23:01:44

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember: az usa-ban elek 6 eve, es pont orban miatt jottem el.

kék madár 2020.08.13. 23:48:39

@Rayovac: en meg Gyurcsany miatt jottem el, de Orban miatt nem jottem vissza. Most Gyurcsanynak a labat csokolgatnam :)

2020.08.14. 02:18:14

@kék madár: en akkor meg furcsan neztem a kollegamra, aki azt mondta, hogy nem lesz ott soha jobb, aztan felpakolta a csaladot, es elkoltozott uj zelandra - de naiv is voltam, hogy ot gondoltam bolondnak...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2020.08.14. 18:31:31

@Golf2: @Platonica: Ne csak az EU-s bevándorlókból induljatok ki, azoknál jóval több az EU-n kívüli.

Platonica 2020.08.14. 20:30:50

@Online Távmunkás: Ok nemigen mozdulnak tovabb Brexit miatt.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása