oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. augusztus 09. 06:30,  Az első hetek egy kisbabával külföldön 4 komment

2020. augusztus 09. 06:30 Határátkelő

Az első hetek egy kisbabával külföldön

A legutóbbi, tragikus helyzetet bemutató poszt (Egy élet legnehezebb döntése – itt olvashatja el, aki kihagyta) után most sokkal vidámabb témával kezdünk, jelesül azzal, hogy milyen az első időszak egy kisbabával külföldön élve.

baba_foto_pexels.jpg

Vera egyelőre még szokja a gondolatot, hogy van egy gyermeke, mi több, ez mostantól örökre így marad. Az ilyesmit persze nem is olyan egyszerű felfogni, ő úgy érzi, mintha bébiszittelésre kapott volna egy kisbabát.

„Azt a gondolatot is időbe telik megszoknom, hogy soha többet semmi nem lesz ugyanolyan, mint Dani születése előtt.

Ezt próbáltam már a terhesség alatt is tudatosítani, de nyilván más ezt csak mondani, és más a valóság, hogy akkor tényleg, nem lehet random bárhova elugrani bármikor, egy egyórás programot (pl. orvoshoz menés) is ügyesen kell időzíteni, egy hosszabbat meg pláne.

Utazást tervezni nagyon komplikált, mert még a koronán kívül is ötszázhetvennégy szempontot kell figyelembe venni, de már az is tök sok átgondolást igényel, hogy hova menjünk egy adott napon sétálni/kirándulni (babakocsizható-e a terep, elég árnyékos-e, van-e pad útközben leülni szoptatni, ha úgy alakul, mennyit kell odaautózni, stb.).

És ezek csak a nagyon rövidtávú, viszonylag kockázatmentes dolgok. Hol van még az iskolaválasztás...!

Szóval fejtegettem ennek a barátomnak, hogy milyen fura, hogy van egy gyerekem, és ő rávilágított, hogy ez az első olyan dolog az életemben, amiről előre és biztosan lehet tudni, hogy örökre szól, és ezt nyilván időbe telik megemészteni.

Sorolta, hogy a barátság, szerelem, házasság, lakóhely, munkahely stb. mind potenciálisan múlandó-változó dolgok, egyedül a családi kapcsolatok állandók, de amíg az embernek nincs saját gyereke, addig a meglevő családi viszonyokat evidenciaként kezeli, bele se gondol, hogy vannak. Nyilván az alváshiány teszi, de nekem ez így nem jutott eszembe, de nem kérdés, hogy igaza van.

Egy másik barátom ugyanerre azt mondta, hogy tulajdonképpen el kell gyászolni a korábbi életemet. Neki is igaza van. Ebben egyébként jó átmenet volt a március-júniusi időszak, amikor a korona miatt sehova nem lehetett menni, hozzá is szoktam, hogy nincs ugrálás, meg emberekkel találkozgatás amikor és ahogy és ahol kedvem tartja.

Erről jut eszembe, azt hiszem, idén már nem lesz éneklés nekem, hivatalosan ugyan november 29-én lenne egy koncertünk a Philharmonie-ban (a Philharmonie-ban!), de mivel a két fellépő kórus átlagéletkora 70 év, még ha lehetne is próbákat tartani, kötve hiszem, hogy mindenki (vagy legalább minden szólamból elég ember) rendesen járna. A zenekarról nem is beszélve.

De pillanatnyilag egyébként hely sincs, ahol próbálhatnánk: a Foyer Européen, ahol a próbáink lenni szoktak, az EU-s intézményekhez tartozik, a fenntartója „Brüsszel” (az Európai Bizottság, ha jól tudom), és emiatt a belga koronaszabályok vonatkoznak rá.

Volt pár hét júniusban, amikor még lett volna értelme próbát tartani és az itteni koronahelyzet éppen lehetővé is tette volna, de a Foyer-t nem nyitották ki, mivel Belgiumban viszont még mindig túl magas volt az esetszám... *insert fucklogic emoji*

És van egyébként egy olyan megérzésem, hogy a karnagyunknak kapóra is jött a korona, mert nagyon fáradt és demotivált volt már a tavalyi (idei? szóval 2019/20-as) évad első felében is, sokat betegeskedett, sok próbát lemondott, és még azt is belengette, hogy esetleg néhány próbát egy másodkarnaggyal tartatna meg, amikor sok a dolga, de aztán nem lett másodkarnagy (lettek helyette lemondott próbák és betegeskedések). Na, jól elkanyarodtam :)

A nehezen tervezhető programokhoz tartozik a tegnapi kalandom: elmentem egészen az Auchanig, pelenkáért! OMG! Három hete nem voltam emberek között (és akkor is csak a dokimnál), szóval tényleg kalandnak érződött, pláne, hogy a pelenka mellett véletlenül a kosaramba tevődött egy „szoptatós” (elöl gombos) pizsama és egy mustársárga lebernyeg, ami nem nagyon előnyös ugyan, de szintén szoptatásbarát és NAGYON NAGYON NAGYON kényelmes és puha.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el.

Hazautazás Magyarországra

Esett már szó a blogon a hazautazás kérdőjeleiről, most Hanna írta meg, hogyan sikerült megoldania Angliában a szükséges két negatív tesztet.

covid_teszt.jpg

„Nekem úgy tűnik, hogy Angliában jelenleg olyan stádiumban tart a járványhelyzet, hogy most bárkit tesztelnek, aki kéri. A tömegtesztelés elindult, kiépült a rendszer rá és tünet nélkül is bárki kérheti a lehetőséget. (Persze nem kell nekik hangoztatni, hogy nyaralás miatt és Magyarországra utazás az oka.)

Az ingyenes NHS tesztet itt lehet rendelni (remélem, van még készlet, mert kaptam visszajelzést már, hogy estére kifogyott – frissíteni és korán reggel újra próbálni akkor).

Az oldalon a „Get a test now” résznél a zöld téglalapra kattintva indul a procedúra. Home test kit opciót választottam, de ha jól láttam drive through és walk through lehetőséget is lehet ugyanitt foglalni.

Kérte az alapadatokat, NI-számot (amit ugyan nem kötelező megadni) stb, munkahely elérhetőségét (amire én annyit írtam, hogy „prefer not to say” és továbbengedett.) Értelemszerűen mindent szépen kitöltöttem a rendelésnél. Az emailben küldött kódot végül bemásoltam az oldalra és kész is voltam.

Például: A kedden rendelt home test kit szerdán délután érkezett az Amazon futárral. Csütörtökön reggel levettem a mintámat. A NHS priority postaládát kerestem előtte, s bedobtam.

Pénteken hajnalban a laborba érkezett a csomag, szombat reggelre pedig jött az e-mail, hogy negatív lett a teszt.

Én az első csomagot pénteken rendeltem, majd a másodikat meg ugye kedden. Kedden és csütörtökön postáztam, amire csütörtökön és szombaton jött eredmény. A feladástól 48 óra telik el a válaszig – ezt érdemes belekalkulálni, hogy 5 napon belül meglegyen minden.

Ugyanazon e-mail címmel, a rendszerben nem akadtam fent szerencsére. Mindkétszer simán megjött az Amazon és rendben zajlott minden. (...)

Reptéri érkezésről pár szót. Egy mentőszolgálatos pólóban lévő úr torpedózta a népet a hőmérővel a terminálba érkezést követően. Csippantgatott homlokra szépen.

Majd pár rendőr állt a lépcsőknél, akik 2 teszt, 1 teszt, nincs teszt alapján szelektálták szét az utasokat a különböző határőrökhöz. Ezt egyébként elképesztően díjaztam!

Engem az a személy így nem tartott fel, akinek karanténba vonulásról kellett dokumentumokat kitöltenie. A 2 teszttel rendelkezők sora nagyon gyorsan haladt.

Mindenkinek sikeres mintavételt, kellemes hazautazást kívánok! No para, minden ok lesz.”

A teljes írás itt található.

Az üstökös az vajon mi?

A kérdést a Boly(on)gó Élet tette fel és válaszolta is meg. Szerzője szakember, aki már többször írt ide, a Határátkelőre (lévén maga is határátkelő), posztja még az olyanoknak is nagyon érdekes, mint én, aki csak ugatja az üstökösöket.

neowise_ustokos.jpgA NEOWISE üstökös

„Ha rövidre szeretném zárni, akkor annyit mondanék, hogy az üstökösök nem mások, mint „piszkos hógolyók”. Sarlatán!, Hazug!, kiabálnának be a piactérről egyesek, ha ott mondanám ezt, majd zúgolódva elvonulnának sört inni egy söntésbe (vagy fát gyűjteni a máglyához, amelyre odatessékelnének).

Pedig tulajdonképpen valóban azok: az 1–30 km átmérőjű mag kisebb–nagyobb szikladarabok, por, valamint fagyott víz és gázok (szén–dioxid és –monoxid, ammónia, metán) keveréke.

Elárulok egy titkot: ezek az üstökösök nem nagyon akarnak ám idejönni. Maguktól nem igazán. De egy kis erőszakos behatásra máris készségesen a Naprendszer belseje felé veszik az irányt.

Mind a Kuiper-övben, mind pedig az Oort-felhőben rendkívül sokan vannak, így egyáltalán nem szokatlan, hogy egymásnak ütköznek. Vagy éppen egy nagy tömegű objektum (aszteroida, csillag) halad el a közelben, amelynek gravitációs hatása megzavarja a jól bejáratott utakat.

Azon kívül, hogy miből vannak, szerintem valóban érdekes kérdés, hogy micsodák az üstökösök. Ha belegondolunk, hogy honnan jönnek, akkor adódhat a válasz: egy messzi világ hírnökei, térben és időben egyaránt.

Egy olyan világból hoznak és adhatnak információkat, ahol még a Naprendszer keletkezésének nyomai, jellegzetességei megmaradtak és tetten érhetőek: több milliárd éves fagyos időkapszulák, melyek segíthetnek megérteni a Naprendszer korai szakaszának fizikai és kémiai állapotát.

Szóval, már ismert, hogy honnan jöttek, miből vannak és mifélék illetve, hogy miért jönnek. Jönnek. Többes szám. Nem lehet mindenkit csak üstökösnek hívni.

Minek nevezzelek?

Hát kérem, azért régen nem volt egyszerű az üstökös nevezéktan, de ma már relatíve egyszerű és intuitív. Vegyük a legfrissebb és aktuális példányt a NEOWISE üstököst. A becsületes neve amúgy: C/2020 F3 (NEOWISE). Ugye mennyivel szebb? Mondják, hogy a név sokat elárul az emberről...persze lehet, hogy ilyet nem mondanak, de itt most jól hangzik.

Kezdjük balról jobbra. Alapvetően kétféle betűvel találkozhatunk. A "P" azt jelenti, hogy az égi vándor rövid periódusú, míg a "C" a hosszú keringési idejű üstökösöket jelöli.

Az ezután következő évszám az üstökös felfedezésének éve. Az utána következő betű szintén a felfedezés idejét mutatja. A hónapokat felbontják fél hónapokra és az ABC betűivel jelölik: január első fele A, a második fele B, február első fele C, a második fele D stb.

Tehát az F az március második felét jelenti. A betű utáni szám azt jelöli, hogy az adott üstökös hányadik felfedezés az adott fél hónapban. A zárójelben lévő név pedig a felfedező neve, ami lehet magánszemély, csoport, vagy mondjuk egy program (mint ebben az esetben).

Tehát abból, hogy C/2020 F3 (NEOWISE) a következőket tudjuk meg: a NEOWISE egy hosszú periódusú üstökös, amelyet a NEOWISE program keretében fedeztek fel 2020 márciusának második felében, és ez a harmadik felfedezett üstökös ebben az időszakban.”

Ez persze csak a teljes poszt egy része, az egészet (benne válasszal arra is, hogy miért lesznek láthatók és mennyire fényesek) itt olvashatjátok el, szerintem nagyon érdekes!

Utazd be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

� Linz �: @eatub #duna #linz #austria #ausztria #europe

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

(Nyitókép: pexels.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Nagy-Britannia Luxemburg

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7816119216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodabogár 2020.08.09. 11:25:16

Bolyongo Élet posztjai mindig nagyon jók és érdekesek. Üditő változás a lelkizős poszt után.

dikusz. 2020.08.09. 12:09:38

Boly(on)gó Élet megint jó posztot tolt, írhatna gyakrabban is.:)))

Hari Seldon 2 2020.08.09. 13:49:45

Igen, a gyerek fenekestül felforgatja az életet.
De az ember nagyon hamar elkezdi úgy figyelni a dolgokat, hogy "ez vajon a gyerekkel hogy fog menni?" Sőt ez lesz a prioritás.

Arthamyr 2020.08.10. 10:07:22

@Hari Seldon 2: Mire a "De"? Az utána lévő dolog pont, hogy a felforgatás (része).

@dikusz.: Így!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása