oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. június 07. 06:30,  Visszatérés önmagunkhoz 11 komment

2020. június 07. 06:30 Határátkelő

Visszatérés önmagunkhoz

Újraindul az élet, lassan lazulnak a korlátok és visszatérünk önmagunkhoz vagy legalábbis valamihez, ami hasonlít a március előtti életünkhöz. Más kérdés, hogy az elmúlt hónapoknak milyen hatása lesz a jövőnkre.

Hazaköltöztél vagy ellenkezőleg, nem érted azokat, akik hazaköltöznek? Írd meg a véleményed a hataratkelo@hotmail.com címre!

cim_london_2.jpg

Hanna számára például az elmúlt két hét azzal telt, hogy visszataláljon önmagához. Terápiának a jövés-menést választotta, mondván, minél több dolog történik vele, minél több inger éri, annál jobban van - írta Hanna, aki nem feltétlenül csak a korlátozások végére gondolt ezzel.

„A családtól visszaköltözve beindult az életem. Ismerősnél jártam látogatóban. Nagyon kellett a lelkemnek, hogy elugorhassak hozzájuk, s beszélgessünk. Kelet-Londonba rollerrel mentem ki, 2 óra 20 perc alatt összejött a túra.

A Tower hídon át, a Temzét követve, Canary Wharf mellett elhaladva amúgy faja szép London tárult elém ismét. Kellett az a kis mozgás, városnézéssel egybekötve.

Greenwich park piknikre május utolsó hétfőjén ugrottam ki. Brutál döntés volt. A DLR elég szépen megtelt, a parkhoz közeledve pedig zéró távolságtartás és tömegnyomor fogadott. Na, mondtam magamnak, ha most nem kapom el a vírust, akkor sosem. Az emberek rajzása elképesztő volt.

A karantén szabályokat rengeteg megszegték. A csoportos piknik kerülése, egymástól távol ülés a pléden, még csak véletlen sem sikerült nagyon sokaknak. Hozzám közel például lengyelek piknikeztek vagy nyolcan. Hát biztos nem egy háztartásból. (...)

Egy héttel később Hampstead Heath-re húzott szívem. A parkerdőben mindig akad valami új, amit felfedezek és a fák pozitív energiája gyógyítja a lelket.
A kilátás a Parliament Hillről pedig csodálatos.

Nyugodtam kiültem a dombra, néztem az elhaladó embereket, figyeltem a zajokat, hallgattam beszélgetéseket körülöttem. A jelenben próbáltam lenni és levegőből nagyokat szippantva „tisztultam”.

Csak ott létezni és nézni ki a fejemben 2 órán át a fűben, legjobb dolog, ami csak történhetett velem.”

A teljes posztot rengeteg képpel itt találjátok.

Tartósan megváltozó dolgaink

A vírusnak köszönhetően vannak dolgok, amik tartósan megváltoznak - vélte Christine, aki párat rögtön fel is sorolt.

christine.JPG

„Ilyen szerintem a boltok által preferált térelválasztás a pénztáraknál. Kis boltoknál csak közvetlenül a pénztáros elé került plexi fal a legtöbb helyen, de a szupermarketek komolyan ráfeküdtek a kérdésre. (...)

A bolt polcai között viszont alig ügyelnek az emberek a távolság tartására. De sokszor nincs is meg ehhez a kellő hely. Valamint hogy kint az utcán mostanra kb. mindenki tojik az egészre.

Persze, tudom, engedélyezték a kisebb csoportosulást és a következő hetekben kinyit szinte minden. Jövő hétvégén már kezdődnek a car boot sale-k is. Ott tényleg kíváncsi leszek mi lesz.”

Az eredeti bejegyzést itt találod.

Másfél hónap a lezárt Tokióban

Japán (pontosabban a japán kormány) sokáig próbálta tagadni a járvány jelenlétét (komoly érdekei fűződtek hozzá, mást ne mondjunk, rögtön az idei évre ütemezett, aztán jövőre áttett olimpia), aztán csak megadta magát. Hogy ebből mi lett, arról Tshabee mesélt.

japan_6.jpg

„A korlátozások amúgy nem kötelező érvényűek, csak nagyon-nagyon szép kérések, úgyhogy ha bárki úgy dönt, hogy nem tartja be őket, a hatóságok gyakorlatilag nem tudnak mit tenni vele. Viszont így is meglepően sokan tartják be őket azóta is. Nyilván nem mindenki, de majdnem.

A mozik meg a plázák itt is gyorsan bezártak (leszámítva a bennük található élelmiszerüzleteket), meg velük együtt sok étterem meg kávézó is. A legtöbb szupermarketben és egyéb boltban meg étteremben pedig bevezették a rövidített nyitvatartást.

Persze azért a pánikvásárlók előtte még gyorsan megpróbáltak lerabolni mindent, amit értek, de szerencsére nem tudtak hiánycikket csinálni semmiből. :) Külön idősáv viszont sehol sincs fenntartva az időseknek, mint otthon.

Időközben jártam Shinjuku-ben is, kétszer is. Tekintve, hogy az a világ legforgalmasabb vonatállomása, nem hittem volna, hogy a korlátozásoknak bármi hatása lesz az ottani jól megszokott tömegre, de lett. Nem is akármilyen.

Eleve a Yamanote vonalon is alig lézengett pár ember. Persze alapba nem a legforgalmasabb idősávban szoktam utazni rajta, de akkor sem láttam még olyat, hogy csak 3-4 ember üldögéljen az egész kocsiban...

A kórházban, ahol már visszatérő vendég vagyok, nem fogad új betegeket, csak időpontosokat. (Meg gondolom sürgősségi eseteket.) Valószínűleg ennek is köszönhetően voltak ott annyira kevesen. De legalább a szokásos várakozási idő töredéke alatt végeztem a dolgommal. (...)

Aztán persze második hullámra felkészülni! Merthogy a japánok még négy hónap elteltével is botrányosan keveset tesztelnek.”

A teljes beszámolóért (ami jórészt még a május második felében aktuális helyzetet mutatja be) sok érdekes képpel ide kattints!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Japán Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3815751160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2020.06.07. 07:54:12

„amúgy faja szép London” – kérdés: mi a faja? Sosem hallottam róla.

„szabályokat rengeteg megszegték” – rengetegeEN (gonolom)

Egyébként nagyjából értem mire gondolt a szerző. Mi most kezdtünk el hosszabb időre kirándulgatni. Tényelg kezdi az ember azt érezni, hogy visszaáll minden a régi kerékvágásba.

---

Tartósan megváltozó dolgaink témához:

„boltok által preferált térelválasztás a pénztáraknál” – szerintem is így marad. Végül is, semmit nem zavar problémát nem okoz. Ellenben ha újra szükség van rá, már jó ha ott van.

2020.06.07. 11:06:52

@Hari Seldon 2: keress ra a google-on: "ez nagyon faja"

annyit jelent, hogy jo/klassz/meno - a 90-es evekben hallottam tobbet (delalfoldon), azt hittem azota kihalt, mint az "ez de palya" / "hu de NASA" / "de siraly" es tarsai.

Platonica 2020.06.07. 12:42:14

@Rayovac: Es ha jol tippelek, a (germa'n) fein az alapja. Magyarban fain, fajinkent (volt) hasznalatos, ebbol lett a faja...

Nalatok mi ujsag egyebkent? Nehez megitelni az amerikai helyzetet a mediabol.

Herr Géza 2020.06.07. 17:13:41

@Platonica: Sőt: fájint, fájintos alakok is ismertek. A nagyapám (palócföld) így használta.:)

Herr Géza 2020.06.07. 17:16:22

@Platonica: A legszebb az volt, amikor egy jó kajára azt mondta, hogy “ez fájint volt, mint a kapcarongy” :D És ez komoly dícséret volt...

Montroyal 2020.06.07. 18:44:30

japánok még négy hónap elteltével is botrányosan keveset tesztelnek.”

nalunk eleg rosszak az adatok( 2-3 szaz uj mar super)
de ... a nagy provincokban NAPI 10-20 ezret tesztelnek ...

2020.06.07. 19:26:08

@Platonica: "Nehez megitelni az amerikai helyzetet a mediabol."

en is leginkabb a mediabol ismerem, hogy mi tortenik. tekintve, hogy nem nagyon mozdulunk ki. jon meg egy-egy "veletek vagyunk" email a ceges fonokoktol.

egyik este belefutottunk utlezarasokba, illetve a belvarosban a kirakatok egy resze le van fedve falemezekkel, es ki van pingalva "mellettetek allunk" plakatokkal, feliratokkal. De ez egy kisvaros, 2% sincs a fekete lakossag, a tuntetok nagy resze a fenykepek alapjan nem is fekete.

akikkel beszelek, tobbnyire egyetert a folyamatokkal, es tamogato. szerintem a fiatalabb generacio legnagyobb reszben nem rasszista, erre amugy mar iskolakban hangsulyt fektetnek (nem kifejezetten a feketek miatt, hanem ugy altalaban a massag miatt, sokszor vannak diversity-s programok)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.06.07. 20:57:33

OFF: akit erdekel, es akar egy kis (amerikai) angol gyakorlast! :) Class of 2020 lilve streaming 5 perc mulva....Michelle es Barack Omaba, es meg sokan a "felszolalok" kozott

www.youtube.com/watch?v=rxpTjcouaeQ&gclsrc=aw.ds&gclid=EAIaIQobChMI8ur81K_w6QIVBXZgCh3PNAItEAAYASAAEgJAPfD_BwE

London2009 2020.06.08. 00:26:39

@Hari Seldon 2: ennyire tellett a magat bloggernek nevezo “szerzotol”. Faja. Ezt kimondani is igen kellemetlen, de leirni? Tovabbra sem ertem miert kell ettol a notol barmit is idezni. No sebaj.
Hetek ota nem jartam itt par nappal ezelottig. Akkor egy kommentnek is rovid poszt volt itt a miert nem koltozunk haza temarol, most meg kedvencem, Morzsa. Kar. : (

kék madár 2020.06.08. 01:33:02

@Platonica: " Nehez megitelni az amerikai helyzetet a mediabol."
pedig szerinten a CNN most eleg korrekt, hiteles kepet ad

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása