oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2020. március 18. 06:30,  A határátkelők gyermekei jobban érzik a diszkriminációt 26 komment

2020. március 18. 06:30 Határátkelő

A határátkelők gyermekei jobban érzik a diszkriminációt

Túl azon, hogy a diszkrimináció törvénytelen és igazságtalan, rendkívüli mértékben negatívan hat az azt elszenvedőkre. Hatással van az életminőségükre, a kötődéseikre és persze a mentális egészségre. Egy friss kutatás szerint érdekes módon a határátkelők második generációja (azaz az eredeti határátkelők gyermekei) sokkal jobban érzi a kirekesztést, mint a szülők.

fiatal_no_jardan_ul.jpg

A határátkelők nyilvánvaló okokból szembesülnek (már amikor, hiszen azért nem mindig és nem mindenkire igaz ez) a diszkriminációval: akár azért, mert jól hallható akcentusuk van, akár azért, mert láthatóan különböznek a helyiektől.

Nehézséget okozhat például a végzettségek, diplomák elfogadása, hiszen sok munkáltató nem fogadja el, így a határátkelők alapból elesnek a munkalehetőségek egy részétől.

A The Conversation elemzése érdekes módon azt mutatja, hogy a bevándorlók első és második generációja másként éli meg a diszkriminációt. A felmérés szerint 2016 és 2018 között az Egyesült Királyságban élő bevándorlók gyermekeinek harmada érezte úgy, hogy olyan csoporthoz tartozik, amit a brit társadalom diszkriminál. Ez az adat még magasabb volt azok körében, akiknek a szülei Európai Unión kívüli országból érkeztek.

Mi a jelenség oka?

Meglehetősen összetett okai vannak, hogy a második generáció tagjai inkább érzik a kirekesztést, mint a szüleik. A leginkább logikus feltételezés az, hogy akik egy jobb élet reményében a szigetországba költöznek, azok a hazájuk viszonyaival hasonlítják össze a brit körülményeket és jó eséllyel érzik úgy, hogy jobb körülmények között élnek – még akkor is, ha éreznek bizonyos hátrányokat.

Az ő gyermekeik ugyanakkor már jórészt vagy az Egyesült Királyságban születtek, vagy ott töltötték életük nagy részét, ezért teljesen más elvárásokkal vannak a társadalom felé, jobban elvárják az egyenlő bánásmódot, mint határátkelő szüleik.

A már említett elemzés azt is megmutatja, hogy az uniós országokon kívülről (többségükben Dél-Ázsiából és a szubszaharai Afrikából) érkezett bevándorlók sokkal inkább érzik a kirekesztést, mint uniós társaik (amiben a bőrszínnek nyilván jelentős szerepe van).

Brexit és határátkelés

Az Egyesült Királyságban az Európai Unióból érkezett bevándorlók hagyományosan kevésbé érzékelték a diszkriminációt, mint a már említett területekről érkezettek.

Ez a helyzet a Brexit-népszavazás óta megváltozott. Többféle adatok is vannak erre nézvést, ám mind abba az irányba mutat, hogy az uniós határátkelők 2016 környékén úgy érezték, nőtt az idegenellenesség a szigetországban.

A The Conversation szerint különösen igaz ez a lengyel közösségre, ami persze nem annyira meglepő, hiszen azt már korábban is láttuk, hogy ha a politikusok kipécéznek egy csoportot, akkor a közvélemény megítélése elég gyorsan romlani tud adott csoport tagjai felé – rövidtávon mindenképpen.

diszkriminacio_hataratkelo_2_generacio.jpg

Ami viszont érdekesség, hogy az ábra szerint 2014-2016 környékén soha nem látott, 19 százalékos csúcson volt az uniós határátkelőkkel szembeni diszkrimináció.

Ennek nyilvánvaló oka lehetett a Brexit-kampány, a „lengyel vízvezetékszerelő elveszi a munkánkat” toposza, aligha véletlen, hogy ekkor minden első generációs bevándorlócsoport közül az uniós tagállamokból érkezték leginkább a kirekesztést.

Ami jó hír, hogy azóta viszont ez az arány visszacsökkent a 2010-2012 közötti időszakra. Amit még érdemes kiemelni az ábrából, az a legfelső vonal, ami a már az Egyesült Királyságban, de bevándorló szülőktől születettek diszkrimináció-érzetét mutatja.

Egészen megdöbbentően magas az arány, ugyan 2010-2012 között lement 23 százalékra, de előtte és utána is bőven fölötte volt. Ráadásul 2014 óta stabilan 30 százalék körül mozog, ami azért kemény, mert ez azt jelenti, hogy manapság több millió ember úgy érzi az Egyesült Királyságban, hogy diszkrimináció éri.

Annak ellenére így van ez, hogy az Egyesült Királyság az első országok között volt, amely 1968-ban elfogadta a faji alapú diszkriminációt tiltó törvényt, ami vonatkozik a lakhatásra, a foglalkoztatásra és a közszolgáltatásokra egyaránt.

A The Conversation szerint egyelőre megjósolhatatlan, változik-e mindez a következő hónapokban, években, a tapasztalat azt mutatja, hogy ebben nagy szerepe lesz annak is, mennyire tolja előtérbe a média, a politikusok a kérdést.

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#Ablakomból "Portugáliából jelentkezem � Párommal mi is home office-ban dolgozunk. Costa Da Caparica-n lakunk (Lisszabon mellett). Egyelőre még nincsenek komolyabb intézkedések, a legutóbbi hírek szerint a nagyobb közösségi események be vannak tiltva, az éttermek, bárok, üzletek rövidített nyitva tartással üzemelnek, valamint a közúti határátkelők le vannak zárva. Nem érzem különösebben a pánikot, bár tény, hogy jóval kevesebben vannak az utcákon. Tekintettel arra, hogy Spanyolország itt van a szomszédban, és a portugál egészségügy sem a legfelkészültebb egy ilyen helyzetre, furcsamód nem nagyon igyekeznek komolyabb korlátozó intézkedéseket bevezetni - eddig." �&�: @gergelybona #portugal #portugália #lisszabon #costadacaparica

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia Egyesült Királyság

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr215532026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2020.03.18. 07:19:15

Azt meg tudom érteni, ha a gyerekek jobban érzik a diszkriminációt, mivel ebben a korban jobban jellemző, egyszerűen kevésbé tudnak viselkedni és kevésbé udvariasak, aztán az értelmesebbek többsége ezt idővel kinövi. Elég belegondolni, hogy a gyerekek simán kipécéznek maguk közül is bárkit mindenféléért, nem kell ehhez az, hogy az illető külföldi (származású) legyen, bármilyen tulajdonság jó, amitől kilóg a többiek közül.

SzZoole 2020.03.18. 07:41:27

@Arthamyr: ez így igaz!

A gyerekek bully-zák egymást, származástól és bőrszínétől függetlenül.

Van olyan aki tesz ellene és van olyan aki nem és befordul.
Az én gyermekeimet is bully-ták eleinte, de ők/mi nem hagytuk, tudja megvédeni magát az ember, így vagy úgy :-)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2020.03.18. 09:58:34

A 16-18 év alattiaknál szerintem is sokkal inkább a bully megy mintsem a diszkrimináció. Nem kell hozzá sok minden tipikusan a van sapkád nincs sapkád esete, vagyis bármiért beleköthetnek egymásba.
Később college-be kerülvén már sokkal inkább előjött ez a téged meg honnét szalajtottak kérdéskör. A fiam akcentus nélkül beszéli az angolt. Tehát ezen nem bukik le, viszont vannak olyan szokásbeli, neveltetésbeli hiányosságai amikről mégis kiderült nem illik a kék vérűek közé. Nála speciel a tea volt a buktató. Mert nem volt képben melyik teát mikor és hogyan elkészítve szokás inni. Hát ennyi is elég. Szerencsére a college csak két éves volt és a második évben csúcsosodott ki a kirekesztése.
Következő évben az egyetemen már nem tapasztalt ilyesmit, viszont felfedezte egyik társán aki lengyel, meg saját magán is a kelet-európaiságból származó hasonló viselkedés mintákat. Az angolokéhoz képest másabb morális és etikai különbözőségeket.

puhacica · https://cat-bounce.com/ 2020.03.18. 10:35:39

@ChristineK: "Az angolokéhoz képest másabb morális és etikai különbözőségeket." - mit tapasztalt, miben masok az angolok a kelet-europaiakhoz kepest?

Platonica 2020.03.18. 10:40:03

@ChristineK: Kekveruek koze jart a fiad?
Sajnalom a kirekesztest! Jo, hogy rovid ideig volt. Mi szerencsere a 'friendly banter'-en tul nem hallottunk ilyesmirol. Az egyetemen meg tenyleg amugy is nagyon mas a legkor, me'g kevesbe szoktak kilogni a nemzetiseguk miatt. A tanaraik kozt is rengeteg a kf-i ugye, pl a fiam ezevi tutorai kozt kevesebb angol, mint a kf-i:)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2020.03.18. 11:04:34

@puhacica: Az angolok nem vevők pl. a beadandó feladatok elcsencselésében. Vagyis hogy megírja mindenki azt amihez jól ért aztán elcsereberélik egymás között. Vagy hogy a "tilos kivinni" valami anyagot akkor azt simán lefotózzák telefonnal, hogy azért meglegyen nekik. Angol sose kérte a fiamat, hogy írja meg helyette egy az egyben a beadandóját, mert ő sült hülye hozzá. A lengyel megtette többször is.

Én is csak néztem mikor a college-nél mondta a fiam, hogy a társaság egy része kék vérű. Furcsálltam, hogy kerültek oda. Valahogy nem gondolná az ember, hogy nem inkább a sixth form-ban gyúrnak az A levelre az egyetemi jelentkezéshez, hanem leereszkednek a C szintre. Persze nyilvánvaló, hogy közülük se mindenki zseni, de valahogy sztereotípia, hogy ők csak jobb sulikba járnak.

Platonica 2020.03.18. 11:06:20

@Platonica: Jav. : ...kevesebb az angol...
@puhacica: Nem akarok arrogansnak tunni, de a legtobb angolhoz kepest a gyerekem magas standard-jeivel tunt ki.

arncht 2020.03.18. 11:14:18

ausztriaban mar az osztrakok vannak kisebbsegben. igaz a legnagyobb kisebbseg az iskolaban :)

tanato 2020.03.18. 11:25:23

Itthoni tapasztalat.vegyes házasságból született/Értsd apu vagy anyu nem az európai rasszhoz tartozó, nem fehérbőrű/abszolút magyar identitású gyerekek magyar oviba suliba járnak,jártak magyar az anyanyelvük,Kossuth Petőfi,Rákóczi,Dobó istván az identitásuk.És sajnos sokszor lemigránsozzák,lemigránsozták őket.Sajna mint a Brexitnél felső agit.prop.politikai sugallatra.nyilván jobban fáj nekik mint a szülőknek akik ugye szegényebb országokból származnak és értékelik a multjuknál magasabb magyar életszínvonalat.

gabors 2020.03.18. 12:55:35

ismet itt van a spanyol viasz felfedezese ezt az erdeklodok mar 40 eve is tudtak ... ott volt tobb millio elo pelda No Fo UK

persze egy csecsemonek minden uj

Golf2 2020.03.18. 15:19:12

Off.A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér termináljaiból nagy számban 

LOPJÁK A KÉZFERTŐTLENÍTŐKET, MÉG A NAGY MÉRETŰ, AUTOMATA SZENZOROS GÉPEKET IS PÁR ÓRA ALATT ELLOPJÁK...Agyarország

Csodabogár 2020.03.18. 17:31:30

@ChristineK: A stockholmi műegyetemen akkor tudták meg milyen a puskázás, mikor odakeveredett néhány lengyel. Addig ilyesmi senkiben soha fel se merült.

Csodabogár 2020.03.18. 17:34:18

@gabors: Mi újság felétek? Küldi már Trump a $2000 csekkeket? Azért elég sokba fognak kerülni a szavazatok ha rajta múlik a dolog.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.03.18. 17:40:50

@Golf2: Az első tízet ott helyben fejbelőni.A többi majd tanul belőle!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.03.18. 20:51:22

@Csodabogár: Csak $1000-ről volt szó,de azért ügyes próbálkozás!XD

Csodabogár 2020.03.18. 23:03:35

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Amerikai emberem szerint később már 2000-ről beszélt Trump, amit természetesen nem kell elhinni. Ő nem érintett, mert itt lakik nem ott.

gabors 2020.03.18. 23:27:42

@Csodabogár: "@gabors: Mi újság felétek? Küldi már Trump a $2000 csekkeket? Azért elég sokba fognak kerülni a szavazatok ha rajta múlik a dolog."

Nem lehet reszleteket tudni marmint hogy mennyit es kinek kuldenek de volt mar ilyen 2008/9 kornyeken ketszer is akkor azt ado visszateriteskent adtak vagyis netto osszeg volt (Bush alatt )

Eloszor az ugynevezett payroll-tax-et (ez kb a TB jarulek) akartak par honapra eltorolni (ilyen is volt Obama alatt par szazalekkel talan 5 csokkentettek) de meggyoztek az elnokot hogy ez nem fog segiteni hiszen pont azok lesznek a legnagyobb bajban akiket kirugtak mar a nagy multik mint Marriot ... vagy a legitarsasagok hiszen nincs mire adot fizetniuk

Szoval most valoban ket keszpenz (csekk)-rol van szo de a hirek szerint keresttol es csaladmerettol fog fuggeni igy lesznek akik semmit nem kapnak.

Te honnan tudod hogy $2000 ???

A gond hogy most mar az emberek agyre nagyobb tobbsege egy szot sem hisz el a kormanynak ... a Trump hivoket ugy megzavartak hogy ket het alatt a virus MSNBC es a demokratak hoax-abol haborus elnokik jutottak...

Amugy a kozeposztalynak akinek volt valami megtakaritasa nyugdijszamlakon ez oriasi veszteseg egyelore 35-40%-al ment le tozsde vannak reszvenyek amik 60%-al mentek mar le ... en kb -25%-nal vagyok ami kicsit jobb mint az atlag de nem tudni hol all meg.

gabors 2020.03.18. 23:33:15

@Csodabogár: "emberem szerint később már 2000-ről beszélt Trump, amit természetesen nem kell elhinni." az elnok nem mondott konkret szamot csak a szokasos We'll see.... We'll see semmit mondo dumat ismetelgette...

"Ő nem érintett, mert itt lakik nem ott." Miert kellene itt lania ha allampolgari jogon jar akkor miert lenne kizarva. Gondolom nem mondott le az allampolgarsagarol. Nem hiszem hogy ado fizeteshez lenne kotve mert a legszegenyebbek (mint Romney ota tudjuk 42%) nem fizetnek adot (itt most szovetsegi jovedelem adorol beszelek mas fele adot persze igen)

Golf2 2020.03.19. 06:21:52

@gabors: Most kell venni részvényt,ahogy bejelentik a gyógyszert azonnal szárnyalni fognak,kb.50% nyereség/1-2hét szerintem.

tshaabee · https://tshabeeinjapan.blogspot.com/ 2020.03.19. 07:03:13

Itt Japánban a nyugati hipsztereket többnyire szeretik. Inkább a szegényebb ázsiai országokból érkezőkre néznek ferde szemmel...

Örömhernyó 2020.03.19. 07:49:30

@Golf2: Nem vagyok elájulva Magyarországtól, de a kézfertőtlenítőket itt Kelet-Ázsia egy bezzegországában is simán ellopták már hetekkel ezelőtt. Kivéve, ahol ott áll egy alkalmazott mellette vagy közvetlenül kamera van ráirányítva. De éttermi mosdóba kitett alkoholos spray pár óra alatt privatizálódott. Szóval nem magyar jelenség ez.

@poszt
Azt hittem a művelt nyugaton eleve nincs is semmiféle diszkrimináció. Akkor kit érezhetnek a külföldiek gyerekei ott?
Az is igaz, hogy aki odament aljamunkát végezni UK-ba, az belekalkulálta, hogy ő a tápláléklánc alján lesz egész életében. De a gyerekei, akik már ott születtek, azt hiszik nekik jár az egyenlő bánásmód, hogy ők született britek. Ezért a legkisebb kirekesztést is érzékenyen élik meg.
Ugyanez van Franciaországban. Az elsőgeneraciós marokkói, algériai, kongói, kameruni bevándorló örül, ha az utcát seperheti és a fehérek tanyérját mosogathatja. A gyerekei meg frusztráltak, mert ők már franciának születtek, de mégse kapnak egyenlő esélyeket. Belőlük lesz a drogdíler, aki amúgy mecsetbe jár, belőlük lesz a gettó-gengszter-rapper, az iszlámista merénylő, aki elmegy dzsihádozni Szíriába meg Líbiába. A második generációnak mindig nagyobb pofon, ha megkapja, hogy ő egy jöttment és lecsúszik jobb iskolákról, állásokról.

Örömhernyó 2020.03.19. 08:52:07

@tshaabee: Mindenhol Ázsiában él a hierarchia. A japánok vannak a tetején, nekik mindenki nyalja a s*ggüket.
Még a dél-koreaiak is elismerik a felsőbbrendűségüket. Aztán persze mindenki a saját népét teszi második helyre. Koreában a koreaiak, Vietnámban a vietnámiak vannak a japánok alatt a hierarchiában.

De az a vicc számomra, hogy még két sh!thole ország lakói is lenézik és kirekesztik egymást. Például a filippínókat Vietnámban, Indonéziában se szeretik, pedig hát ezek mind Zs-kategóriás országok.

A fehéreket aszerint ítélik meg, hogy milyen útlevelet lobogtatnak. Az angolszász országok vannak az élen, aztán a nyugat-európaiak. Nyilván a nemzeti jövedelem a megítélés alapja illetve hogy mennyire kívánatos az adott ország bevándorlási szempontból. A Káeurópaiakat lenézik a legtöbb helyen, de azért egy magyar fiú vagy lány is lehet vonzó partner, ha jól keres, pláne ha van ingatlana Magyarországon, az EU-s útlevél vonzó, akkor is, ha káeurópai, ugyanis azzal a születendő közös gyerek majd szabadon tanulhat, dolgozhat az EU gazdagabb országaiban. Ez különösen fontos Ázsiában, ahol az oktatás drága, a munkavállalás egyáltalán nem szabad az országok közt.

]{udarauszkasz 2020.03.19. 09:47:26

@Golf2: majusig szamolni kell a jarvannyal. Utana esetleg lecseng.

blackhairlady 2020.03.19. 18:25:42

@gabors: "A gond hogy most mar az emberek agyre nagyobb tobbsege egy szot sem hisz el a kormanynak "
Ezt honnan lehet tudni?

gabors 2020.03.19. 18:45:01

@blackhairlady: "Ezt honnan lehet tudni?"

Nezd meg ha nem lattad pl a mai elnoki sajto tajekoztatot.

Most kinek higgyek az elnoknek vagy az FDA vezetojenek mert kb 5 percen belul ellentmondtak egymasnak ... persze sejtem melyiknek van valami fogalma arrol hogy mit mond ...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.