oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. március 07. 06:30,  A határátkelés tíz tanulsága 48 komment

2020. március 07. 06:30 Határátkelő

A határátkelés tíz tanulsága

Ha valaki a húszas évei végére már öt országban élt, akkor alighanem tud egyet s mást azokról a kihívásokról, melyek külföldre költözéskor érik az embert. Márpedig Lily éppen ebben a cipőben jár, így alighanem érdemes elolvasni, mi az a tíz dolog, amit a legfontosabbnak tart a határátkelésben.

lily_1.jpg

Perutól Nagy-Britannián és Olaszországon át Litvániáig vezetett a kanadai Lily útja (na, pont egy országot hagytam ki, Guatemalát) és mint írta, mindegyik határátkelés teljesen más, egyedi, felejthetetlen élményekkel ajándékozta meg.

Lássuk, mik azok a tanulságok, amiket levont magának ezekből a kalandokból!

1. Megtenni valamit, amitől félsz, az egyik legjobb érzés a világon

A külföldre költözés az egyik legkeményebb kihívás, ami elé magadat, a mindennapos rutinjaid, a komfortzónád, az általad élt életet állíthatod. Ideges leszel, félsz, szorongsz. De folytatod és mindenáron végigcsinálod. Ami csodás.

Megtenni valamit a félelmeid ellenére hihetetlen dolog, egyúttal hatalmas lökést ad az önbizalmadnak és mindannak, amit a jövőben elérhetsz.

2. Többre vagy képes, mint gondolnád

Az első pontot folytatva, amikor az ember külföldre költözik, különösen, ha egyedül teszi, gyorsan rájön, hogy csak magára számíthat. Nyilván sok barátságos, kedves emberrel találkozik, új barátokat szerez, és bármikor felhívhatja a szeretteit, de azért csak magára számíthat. Ami egyszerre félelmetes és csodálatos.

Megtanulsz bízni az ösztönödben, megoldani a saját problémáidat, sokkal találékonyabb leszel, mint korábban bármikor. A határokat átlépve, kilépve a komfortzónából kiderül, hogy ez az erő mindig is benned volt.

3. A határátkelés nem (csak) a csodás fotókról és a kalandokról szól

Amikor az ember megérkezik új otthonába, akkor mindent elsöpör az első hetek izgalma (a Határátkelő 8 és fél éve alatt annyi blogot láttam beindulni napi, aztán heti, majd csak havi posztokkal, végül eltűnni, hogy megszámolni sem tudnám), minden csodás, izgalmas, fotóra, posztra méltó.

Ami persze félrevezető is lehet annak, aki kívülről követi az eseményeket, hiszen viszonylag ritkák azok a fotók, melyeken a hivatalokban sorban álló embereket látni ügyintézés közben, kevesen írnak a nyelvi akadályokról, stb. is.

Pedig ezek is a határátkelés részei – miként természetesen a mesés fotók és a fantasztikus kalandok…

4. Túl sok a holmid

Amikor az embernek össze kell pakolnia az életét pár bőröndbe, akkor jön rá, mennyi (sokszor felesleges) holmit halmozott fel az évek, évtizedek során. Ezek 90 százaléka jó eséllyel egyáltalán nem hiányozna neki.

Ha az ember többször költözik, egyre hajlamosabb lesz feltenni magának a kérdést: „tényleg szükségem van erre vagy arra a holmira?”.

5. Hullámhegyek és hullámvölgyek

A kultúrsokkról rengeteg szó esett már a Határátkelőn, így ebbe nem is mennék bele mélyebben (akit érdekel, az ide kattintva jó pár, a témába eső posztot talál).

Érdemesebb inkább arra kitérni, hogy külföldön élve az ember sajnos lemarad bizonyos fontos (néha boldog, néha szomorú) eseményekről a családi, baráti körben. Ezek a mélypontok.

Az érme másik oldalán viszont ott vannak azok az új tapasztalatok, új hobbik, új kapcsolatok, az otthonról nézve hihetetlen lehetőségek, kalandok, melyek az utazással és egy új országgal együtt járnak.

Mert egy dologban biztos lehet az ember: külföldön élve olyan élmények, hatások érik majd, amiket otthon talán el sem tudott képzelni és legalább lesz majd miről mesélni az unokáknak…

6. Más emberként megyünk haza (minden alkalommal)

A fentiekből az is következik, hogy az élmének hatására más emberré válunk. Másként látjuk a világot, más tapasztalatok érnek, másként gondolkodunk, befogadtunk egy másik kultúrát, életmódot – és ezt senki sem veheti el tőlünk.

7. Lesznek, akik nem értik

Eleve sokan nem értik majd, miért mentünk el, azt meg pláne, hogy megváltoztunk. Ezzel voltaképpen nincs semmi baj. Ehhez kapcsolódik az a furcsa tapasztalat, hogy miközben mindenki kíváncsi arra, mi történik velünk, egy idő után azt vehetjük észre, hogy lesznek, akiknél ez a kíváncsiság egyszerűen elenyészik.

Ez nem azért van, mert nem érdekli őket, mi történt velünk, egyszerűen képtelenek követni a bennünk lezajlott változásokat, hogy mások vagyunk, mint amikor elmentünk.

A helyzet az, hogy sok ember számára túl nagy kihívás viszonyulni az általa nem értett dolgokhoz, ami azért nehéz, mert számunkra viszont ez életünk meghatározó időszaka.

Persze igaz ez fordítva is: mi sem feltétlenül tudjuk tartani a lépést az évek során változó, otthon maradt barátokkal és családdal. Ám jó esetben idővel azért kiegyenesednek a dolgok.

8. A változás jó

Ha már az előbb a változásról esett szó, szögezzük le gyorsan, hogy a változás jó dolog. Külföldön élve rengeteg új, akár szokatlan dolgot tapasztalunk meg, amitől érettebbé válunk (még akkor is, ha már bőven felnőttként vágunk neki a kalandnak).

Olyasmiket látunk és élünk át, amire jó eséllyel nem lett volna lehetőségünk, ha maradunk a fenekünkön. Tanulunk, változunk, haladunk előre – és ez igaz a határátkelés esetében is (meg persze akkor is, ha maradunk otthon…).

9. Nem kell szégyellni az érzelmeket

Azért, mert összeszedtük a bátorságunk és kiléptünk a komfortzónából, az nem azt jelenti, hogy tilos szomorúnak, magányosnak, idegesnek lennünk, vagy akár néha félni kicsit.

Ez persze megint amolyan sablondumának tűnik, de fontos, hogy engedjük ezeket az érzelmeket. Miként az is teljesen rendjén van, ha hiányoznak az otthoniak, a család, a barátok.

10. Az élet mindenkinek megy tovább

Noha ebben sincs semmi új, sokan hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az otthon maradottak élete sem áll le attól, hogy mi nem vagyunk ott. Sok hazatérő határátkelő döbben meg akkor, amikor hazatérve más viszonyokat, kapcsolatokat, dinamikát talál, mint amikor elment.

Pedig a határátkeléssel arra is szavazunk, hogy kimaradunk az addigi családi, baráti kör változásaiból. Változnak az emberek otthon is, azaz amikor hazatérünk, fontos, hogy ezzel tisztában legyünk és megfelelő érzékenységgel álljunk hozzá.

Lily írása először itt jelent meg.

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�Las Vegas �: Judit #lasvegas #us #nevada #usa #amerika

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

(Fotó: instagram.com/lilyslensonlife)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kanada

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9415508122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2020.03.07. 09:19:38

Azon a 10 ponton a határátkelők legnagyobb százaléka átesett, így nem sok újat mondott.

Viszont János és Niki története sokkal érdekesebb, lehetet volna az a főposzt, Lily pedig az ajánló, szerintem.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2020.03.07. 09:21:03

Ez jó poszt volt, nagyon igaz minden szempontból. Én kötelezővé tennék mindenkinek minimum egy fél évet külföldön...

Golf2 2020.03.07. 09:25:39

Ha valaki a húszas évei végére már öt országban élt...az sosem volt otthon

2020.03.07. 10:36:47

@SzZoole: Na nézd már, kiből tört elő a Danielle Steel! ;)

@Golf2: Kissé sarkos megfogalmazás, tekintve, hogy még csak a 20-as évei végén jár, így eddigi élete legnagyobb részét bizony otthon töltötte.

SzZoole 2020.03.07. 10:39:14

@Pink Petsch: azmegkiaza Danielle Steel? :-))

2020.03.07. 10:51:42

@SzZoole: ÖTYE regényeket ír :D

dikusz. 2020.03.07. 11:11:48

@Pink Petsch: Jelentkezer az említett korosztály nevében! Én ÖTYE+ÖFE(nyugger)-klubtag vagyok, de az említett írónő regényeit nem szeretem, túl nyálas (nem ő, a regényei)... :)))

SzZoole 2020.03.07. 11:30:25

@dikusz.: igazad van, Hugh Hefner regényei sokkal jobbak, pedig azok is “csöpögős/nyálasok” :-)))

2020.03.07. 11:31:07

@dikusz.: Megértelek, én életemben egy regényét olvastam még a '90-es években, mert akkor lett hájpolva Magyarországon. A Hallmark családi csatorna hozzá képest kőkemény akció ;)))

@SzZoole: Öreg Tyúkok Egyesülete :P

SzZoole 2020.03.07. 11:36:02

@Pink Petsch: így már értem, hogy @dikusz.: miért vette magára :-)))

Személyes tapasztaltom szerint Dikusz a külseje alapján, inkább középkorúnak látszik, a belül meg örökifjú :-)))

2020.03.07. 11:41:25

@SzZoole: Ne Dikusszal gyere, mert belőled tört elő az írónő "szellemisége" .. terelsz, mi? :P

SzZoole 2020.03.07. 11:44:50

@Pink Petsch: azért, mert igazából én egy romantikus lélek vagyok :-)))
(Na ez viccnek is rossz )

Jut eszembe; nem vagytok ti rokonok Dikusszal, mellesleg? :-)))

2020.03.07. 11:47:54

@SzZoole: Szerintem meg több van benned, mint, amit valaha is hajlandó lennél elismerni. Nem menne a tetkóidhoz :P

Nincs kizárva, ha pl. neki is kék szeme van, akkor tuti közös ősünk volt, de egyébként meg miért kérded?

SzZoole 2020.03.07. 12:02:33

@Pink Petsch: meglehet, de ne mond senkinek, mert úgysem hiszik el :-))

Már mindkét kezem fullra le van varrva, a hátam 60-65 százalékban, elölről a köldökömtöl a kulcs csontomig szintén 60-65 százalékban, márcsak a két oldalt a bordák üresek, azok most jonnek.
Az év végére az egész felső testem varrva lesz :-)

Ahogy megnéztem a közös fotónkat Dikuszal, igen kék szeme van, és dupla G mérete :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2020.03.07. 12:11:01

@SzZoole: Ouch!, a bordáidnál is? Az fájni fog ...
Egyébként meg küldhetnél fotód róluk, kíváncsi vagyok. A nyakadat és fejedet illetve arcodat azért remélem, kihagyod.

Mno, akkor semmi kétség, rokonok vagyunk ;)))

SzZoole 2020.03.07. 12:23:45

@Pink Petsch: a mellem és az egész hasam is elég fájdalmas volt, a mellcsontomon hallani lehetet a tű kopogását, gyomromon, meg úgy az egész hasfalon meg az üres kopogást, de a bimbi környéke sem kellemes.
Kb olyan érzés, mintha egy tüzes fogóval nyúznák a bőröm, szóval igen, elég fájdalmas.

A nyakam, fejem, kéz fejem nem tetováltathatom a pozícióm miatt.

Gyere el, akkor élőben láthatod a tetkókat :-))

2020.03.07. 13:14:54

@SzZoole: Mazochista vagy, baszod .. ez már tuti! Már a leírásodtól is rosszul lettem, phee!

Hm, de különben megtennéd? Mér ha nem kellene tekintettel lenned a melódra?

Jó lenne, most már tényleg, évek óta dumálunk róla. Viszont egyelőre igyekszem berendezni az életem Freiburgban. Lassan húzok is Bad Krozingenbe (10 perc Freiburgtól) megnézni egy lakást. (Egyelőre, ugyanis egy hotelszobában élek, a hotelben ahol melózom... mit mondjak, nem éppen ideális)

SzZoole 2020.03.07. 13:35:14

@Pink Petsch: az első 1-2 óra nem annyira fájdalmas, a 3-4-5. óra már igen, az ájulás környékez olyankor.
Mondjuk elég magas a fájdalomküszöböm

Nyakra fejre nem is volt soha tervem, a kézfejekre igen, na meg még ott van mindkét lábam, mert rövid nadrágban sem dolgozhatok.

Összehozzuk lassan, ami kesik az nem múlik :-)

Megnéztem hol élsz/dolgozol, közel a tenger és sok szép hely :-)

Sok sikert a kereséshez, szerintem mellbedobással győzni fogsz :-)))

2020.03.07. 13:41:20

@SzZoole: Már úgy érted, hogy 4-5 órákat töltesz tű alatt? Jézusatyamélyűristen!
Jah, a vádlidnál is fasza lesz majd ... brrr!

Hm, milyen tengerre gondolsz a Fekete-erdőben? Bár kétségkívül, sok a szép hely ;)

SzZoole 2020.03.07. 13:54:25

@Pink Petsch: igen, eddig kétszer fordult elő, hogy 4-5 órát varrtak rajtam.
Most legutóbbi 5.5 óra volt, pont az ami az avatarom most :-)

Az a Freiburg amit én néztem az Elbe folyó partján van, közel a tengerhez

SzZoole 2020.03.07. 13:58:57

@Shanarey: pedig pont foldrajzbol voltam jó :-)

Beírtam a Maps-ba Freiburg-ot és azt hozta fel :-)

Herr Géza 2020.03.07. 14:13:05

@SzZoole: Hogy találod meg “azt” a Freiburgot? Az egy városka része kb. 2000 lakossal, a német wikipédián is komolyan kellett keresnem, csak az Elbával párosítva dobta a találatot....
Ha Freiburgot adsz be, az első minimum 50 találat a fekete-erdei Freiburg, utána jön a svájci Freiburg, aztán lassan a többi...
Ez olyan, mintha a Budapestre keresve az a hét házból álló “city” jönne be Georgia, vagy a mára kipusztult település Missouri államban. :)

nyuszigonosz 2020.03.07. 14:16:46

@SzZoole: Rossz Guglimaps-od van Zoli. :-)

Freiburg an der Elbe - na az csak így írva található a rendes Guglimapson. :-)

SzZoole 2020.03.07. 14:34:13

@Herr Géza: @nyuszigonosz:

Beírtam a keresőbe a város nevet, és ezt hozta első találatára.

Elnézést a tudatlanságomért, nem igazán vagyok jártas Németország városaiban, kivéve azokban, ahol már jártam.

nyuszigonosz 2020.03.07. 15:11:05

@SzZoole: Nem baj, Zoli, így ez a pici település is ismertté vált. :-)

SzZoole 2020.03.07. 15:31:59

@Shanarey: na, te tudod nagyon jól, hogy itt a UK-ban post code alapján keresünk helységeket, mert itt is több ugyanaz a nevű helységek vannak.
@nyuszigonosz:
Honnan tudjam, hogy Németországban is így működik, voltam ott többször is, de csak mint tranzit utas.

Más is járt már így.

www.bbc.co.uk/sport/snooker/49944958

Shanarey 2020.03.07. 15:35:01

@SzZoole:

De te egy nevet ragadtál meg, és más semmi nem érdekelt. Pink, több dolgot is le írt, de te csak egyet láttál, vagyis ezért írtam hogy 1-es.

SzZoole 2020.03.07. 15:43:25

@Shanarey: igen egy nevet, mert pár hete csak annyit irt, hogy Freiburg, és mint írtam, nem vagyok járatos Németországban, csak mint átutazó.

Ennyi a sztori, kár rugózni rajta.

nyuszigonosz 2020.03.07. 15:51:20

@SzZoole: Nem rugózik senki, ez van, beszélünk róla aztán annyi.
Legalább van komment is. :-)

arncht 2020.03.07. 16:17:44

Hataratkelesrol igen, ott elesrol kb semmit.

Shanarey 2020.03.07. 16:31:00

@SzZoole:

A kommentjében ezt írta: "Viszont egyelőre igyekszem berendezni az életem Freiburgban. Lassan húzok is Bad Krozingenbe (10 perc Freiburgtól) megnézni egy lakást".

Ami után te rákerestél.
Itt kapásból kettő városnév van, Freiburg, és Bad Krozingen. Ha mindkettőt megnézted volna akkor rájöttél volna hol rontottad el, nem beszélve a sokszor emlegetett Fekete-Erdőről.

Csodabogár 2020.03.07. 16:36:54

@dikusz.: Csatlakozom. Nekem olvashatatlanok a könyvei.

SzZoole 2020.03.07. 16:39:15

@Shanarey: olvasd vissza a fentebbi kommentem.

Jó pár csodabogár kérdezte tőle, hogy merte vagy, mit csinálsz.
Pinki válasza csak annyi volt, hogy Freiburg.

Én ott le ragadtam és kész, ennyi a sztori.
A másik város nevet ma említette.

Valami más hibát elkövettem még?

Shanarey 2020.03.07. 17:20:47

@SzZoole:

Nem olvastad el a kommentjét, amit 13:14-kor írt?

2020.03.07. 18:29:13

Hűb+, de unatkoztok! :O

SzZoole 2020.03.07. 18:30:26

@Shanarey: de, elolvastam, csak akkor nem néztem meg a térképet, azt gondoltam, hogy Bad Krozingen egy szomszéd kisváros.

Miután pinki felhívta ra a figyelmem, hogy az a Freiburg a fekete erdőben van, akkor már én is rájöttem, hogy hibáztam és el is ismertem.

Egyébb hiba még amit elkövettem?

( sokak szerint már az is hiba, hogy létezem ezen a bolygón )

SzZoole 2020.03.07. 18:31:47

@Pink Petsch: na örülünk, van albérlet? :-)

2020.03.07. 18:42:12

@SzZoole: Az jövő héten derül ki, ez volt a háztűznéző. Majd visszaszólnak, vagy nem.
Téged meg, látom közben kiműveltek Németország földrajzából ;)
Khm, mellesleg, túl sok "b"-t használtál az "egyéb" szónál :DDD

SzZoole 2020.03.07. 19:04:59

@Pink Petsch: bazzzdmeeeeeg bAndy, már te is kezded ? :-)))))))))))))))))))))

Sok szerencsét!

Amúgy a hotelben lakással mi a gond?

2020.03.07. 19:16:07

@SzZoole: Áh, dehogy, én csak folytattam ;)-
Jah, rámférne ... lakásügyileg.
Hm, hát izé, vannak pozitív oldalai, de leginkább negatívok. Mondjuk, ingyen van a szállás, és nem kell villamosra költeni, hogy beérjek, csak leliftezek. Kb. ennyi a pozitív. Viszont, a melóhelyeden laksz, egyetlen szobában élsz, nyilvános mosodába jársz (még jó, hogy van egy két villamosmegállónyira), és nemkicsit hülyén jön ki az egész szitu.

Visceroid 2020.03.08. 12:17:09

Ez most mi ez? Nem kell határt átkelni és akkor nem lesznek ilyen problémák. Tessék itthon maradni Hungarisztánban.

kaqxar007 2020.03.08. 13:13:22

@Golf2: Aki a huszas evei vegen 5 orszagban elt, az meg nem elt egy orszagban sem. Szerintem 5 ev az amig beleszoksz (megismered) az orsagot ahol elsz.

lüke 2020.03.08. 20:47:18

@Golf2:
Gyemekkorában vsz igen
Nagyobb baj,hogy tanult szakmája sincs
Elértem a nyugdijat,s most egy újabb országban próbálkozom,amit 2x2 hetes nyelvtanfolyammal kezdtünk,majd ezt követte a kis lakás,

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása