oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. február 09. 06:30,  Helyes útra térve Norvégiában 22 komment

2020. február 09. 06:30 Határátkelő

Helyes útra térve Norvégiában

A határátkelés alapvető változást jelent az ember életében, jobb esetben ehhez életmódváltás is kapcsolódik, és még jobb eset, ha ez az egészség irányába terelgeti az embert. Ha pedig az ember szereti a természetet, akkor erre Norvégia egész jó hely.

norvegia_1.JPG

„Most érzem jól magam a bőrömben. És hiszem, hogy ebbe bele játszik a norvég társadalom mozgáshoz, természethez való viszonya. Aki nyitott szemmel jár, arra ragályos. Egyszerűen soha nem látott formámba kerültem” – fogalmaz a Norvég életünk szerzője. Érdemes elolvasni az írását, komoly tanulságokkal szolgál.

„Ha visszatekintek az anyaországi helyzetemre fizikálisan és életformailag tragikus. Hiába a fizikai meló túlsúlya mégsem voltam a formámban. Az tény hogy elvileg nem is érdekelt, de bevallva, azt hiszem, mégis.

Talán azért éreztem, hogy nem, mert utálom a magamutogató és csak a külcsínre irányuló világot. Teljesen idétlen evések, zabálások, a lehető legrosszabb ritmusban olykor. Nem tudom ugyanis máshova tenni az itteni változáshoz képest.

Mert alapban a mozgás (a legtöbb meló végett) meg volt, nem ülő munka fizikai erőkifejlet nélkül. Épp ellenkezőleg. Mégis csak nőttem, mint a nagyfőnökötök, na jó, annyira azért nem.

Szeretném leszögezni, mindenki úgy néz ki, ahogy akar, és olyan formában van. Az írás nem valamiféle szemrehányás illetve bármi ilyesmi. Csak az, hogy mindenki érezze jól magát a bőrében, bármilyen is az. Én most vagyok ezen az úton.

Szóval valahol 92-93 kiló körül volt az átlagom, olykor kissé több (majdnem voltam 100 azt hiszem a középsuli után) és néha benéztem pillanatokra a 90 alá. És nem izomból. A 181 centis magassághoz nem egy atlétaalkat.

Hozzá kell tenni, hogy gyerekként is folyamatosan cipeltem ezt az arányos pluszt végig, pedig aztán folyton kint voltam és mozogtam. Viszont zabáltam is rendesen nem éppen zöldséget és könnyű ételeket.

Alighanem az örökbecsű „kevesebb kalóriát kell bevinni, mint amit elhasználok” módszert nem annyira sikerült tartani. Tudom, hogy zavart is, de nem annyira hogy tegyek ellene. Nem is tudtam, hogyan csináljam, mert leginkább mindennemű plusz energiabevitel nélkül szerettem volna.

Aztán egy rövid időre a melós korszak beköszönte előtt lementem 76 kilóra! Egy rövid periódus volt csak ez, sok-sok ugrálókötelezéssel, mert abban az időszakban volt időm és plusz energiám erre.

Aztán jött a meló, a zabálás, a rendszeres sörözgetések és alkoholizálások.
Nem is van igazából kép rólam, sosem szerettem fotózkodni, talán pont ezért. Amin látom akkori magam, most nem/sem tetszik.

Szóval évtizedes zsírban úsztam többé-kevésbé. Már vén fejjel 30-on túl kezdett ez jobban zavarni. Főleg mert mindenem elkezdett sajogni, nem vigyáztam soha magamra egyébként, és nem tetszett, amit a tükörben láttam.

Edzeni soha nem jártam, az otthoni fekvőtámaszosdi és egyéb ilyesmik nem sokat osztottak-szoroztak. Valami más, valamiféle életmódváltozás kellett volna, nagyon úgy néz ki. Ja és több akaraterő, elhatározás stb.

Ráadásul hiába a néha elég extrém fizikai meló, azzal csak tönkre tettem a szervezetem jobb állóképességem nem lett. Nekem az pedig szimpi, engem az hústorony izomzat nem mozgat és izgat.

Soha nem voltam és szerintem soha sem fogok edzőterembe járni, bár lehet, hogy a crossfit azért az izgalmasabb ilyen téren, de az sem mozgat. Én az eleve nekem tetsző szórakozásként szeretnék formába kerülni. Vagyis így utólag valami ilyesmi lehetett tudat alatt bennem, hogy soha sem álltam neki. De ezt tényleg nem láttam át, nem tudtam, csak most esik/esett le.

Közben teltek az évek, és az elhatározás az országváltásra. Az előtte levő fél évben gondoltam, van egy kicsit több időm, talán meg kellene próbálni lefogyni. Talán 86-87 kilóra sikerült a kiköltözéskor lemennem.

Ugye, az hogy Norvégia lett az csak a véletlen műve, de milyen rendes egy mű az.

Kikerülvén teljesen más lett az ember élete. Főleg az én első 6 hónapom szinte munka nélkül. Viszont sok-sok sétával, de kevesebb és más kajával. Valamint hetente, hétfőnként focival (1-1,5 óra). (...)

Így hirtelen azon kaptam magam, hogy 79 kiló vagyok. Meg is lepődtem, hiszen odahaza soha nem tudtam ezt elérni, itt meg jött magától. Hogy van ez? Ennyit számít a rendszeres séta, a másmilyen kenyér és úgy általában az új környezet és hatások?

Közben azért elkezdtem ingadozni, volt, hogy felmentem 85 kilóra is, az viszont már nagyon nem tetszett. Közben a ruhatárat is le kellett cserélni. Odahaza a vége felé 52-es volt a méretem (volt az előtte 54 is), itt pedig már az 50-es kellett csak, sőt.

Így teltek az évek, a rendszeres séta napi programmá vált, viszont a foci egyre nehezebben ment. Beálltam 80-83 kilóra. A munka és a napi rutin beállított erre a szintre. Nem voltam megelégedve mondanom sem kell. Valahogy még mindig nem volt meg a normális egyensúly/súly.

A rendszeres séta, a mozgás vágya, igénye az akkor is jött volna, ha az ember nem természet szerető szerintem (akinél nem az teljesen reménytelen eset, az éljen a négy fal között örökké), mert itt tényleg mindenki (jó, nem mindenki, de világviszonylatban, arányában) mozog valamit.

Ha csak séta, akkor az. Lehetsz Te akár hány éves is. Ennyi időst ennyi mozgással, soha nem gondoltam volna. Ez ragályos egész egyszerűen. Aztán ott van a csodás természet bája, mágneses vonzereje. Álmaim elevenednek meg az itteni természetben, de szó szerint. Nem lehet nem kint lenni. (...)

Akit a teljes írás is érdekel, az itt olvashatja el.

A bezárt temető esete

Ha valaki azt gondolná, egy angliai kisvárosban a tisztaság nem lehet kérdés vagy ha az is, az önkormányzat rendet tesz (a szó szoros és átvitt értelmében is), az súlyosan téved. Hogy mennyire, az kiderült Christine írásából.

anglia_1.jpg

„Be fogják zárni éjszakára a temető kapuit, mert bizonyos lumpen alakok rászoktak, hogy oda járjanak sörözni, bulizni. Így reggelre a temető teli van eldobált sörös dobozokkal, meg egyéb bulizásból származó szeméttel.

És ha csak nem feltételezzük, hogy az ott nyugvók jönnek össze éjszakánként egy kis sörözésre, akkor bizony az élők teszik ezt. Hogy a bezárt temető kapu megoldja-e ezt a problémát, azt kétlem.

Az önkormányzat nem tudom, mire fordítja az adófizetőktől kapott pénzt, de az biztos, hogy nem a környezetünkre. Így a lakosság egyre nagyobb és összehangoltabb akciók keretében takarítja a várost és az útjait.

Igen, ez itt az önkormányzat dolga és csinálták is sokáig, de egy ideje mintha nem lenne rá keret. De a lakosság megszokta, igényli a tiszta környezetet, szóval a kezükbe vették az ügyet.”

Ha képekre is kíváncsi vagy, akkor irány Christine posztja!

Bangkokba business classon

Megszokhattuk már, hogy Nomád Matyi elég jó kis kiruccanásokon szokott részt venni, most sem volt másként, amikor Bangkokba ment.

bangkok_1.jpg

„Eleget téve a munkahelyi szabályozásnak, mely szerint január végéig el kell használni a tavalyról megmaradt szabadságokat, kihasználtam kollégáim meghívását és átugrottam pár napra Bangkokba.

Volt szerencsém business classon repülni, ami igazán kényelmessé teszi az 5-6 órás utat. És még turbulencia sem volt szerencsére.

A bangkoki reptéren vettem egy SIM-kártyát (manapság már nehéz internet nélkül létezni ugye), majd a reptérvonattal, amire kb. 350 Ft a jegy, kb. fél óra alatt beértem kollégám lakására, akinél csöveztem.

Aztán együtt mentünk be az irodába motoros taxival… ha Bangkokban élnék, előbb-utóbb biztos legyűrném a kényelmetlen érzést és én is rendszeresen járnék ezzel. A dugók miatt végül is tényleg nagyon praktikus.

Ezen a napon laptopot vadásztam, de nem találtam olyat, amilyet szerettem volna. Este pedig kollégáknál vacsoráztunk, majd a városban folytatódott az ivászat. Csodálkoztam, hogy nem olcsó, legalábbis a szórakozás. (...)

A kollégák javaslatára kipróbáltam a thai masszázst, ami nem rossz, de nem valószínű, hogy túl sűrűn járnék. Happy ending ajánlatot nem is kaptam (szerencsére), bár biztos az is egy “érdekes” tapasztalat lett volna. Este pedig szokás szerint kollégákkal és barátaikkal kocsmáztunk.”

A teljes posztért katt ide!

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�San Francisco �: @susiehun65 #california #sanfrancisco #kirbycove #us #usa

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.  

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Thaiföld Norvégia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3415464882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2020.02.09. 08:22:20

A nyolcadik, épp hány kilónál hagytam abba.

Csodabogár 2020.02.09. 09:49:23

Norvégiát nem lehet végig olvasni. Persze szeretném tudni, hogy a posztolót itthon ki kényszerítette az esztelen zabálásra és ki nem engedte el sétálni naponta 1 órára.

Anglia. Nagyon üdvözölném ha a leírt szokás átragadna ránk is. Sajnos mindig csak a hülyeségeket vesszük át, pl. Hallowen vagy Valentin nap, a jót soha.:-(

Bangkoki masszázs nekem szörnyű emlék. A kb. 40 kilós masször lány a combomra állva úgy mélyesztette a húsomba a lábujjait, hogy majdnem sikítottam. Ez csak egy fogás volt, de a többi se volt sokkal kellemesebb.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2020.02.09. 12:50:41

@Csodabogár: én is recsegtem ropogtam néha :D ... de megértem, ha valaki szereti ezt

SzZoole 2020.02.09. 13:15:17

@NomádMatyi: “ én is recsegtem ropogtam néha”

Azért Davidka, mert te is csontos hús vagy, vagy, húsos csont :-)))

Arthamyr 2020.02.09. 13:17:10

"Ha valaki azt gondolná, egy angliai kisvárosban a tisztaság nem lehet kérdés" - Hát valóban nem kérdés, hogy nincsen tisztaság és rend. :)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2020.02.09. 13:19:54

@ZooLeka: :D

de régen váltottam már kommentet veled, na majd igyekszem majd többször itt lenni :D

SzZoole 2020.02.09. 13:34:58

@NomádMatyi: ha kint jársz hozzánk is jöhetsz, és akkor face to face is beszélhetünk :)))

Már egyszer mondtam neked, az olyan emberek előtt az ajtónk mindig nyitva áll :-)))

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2020.02.09. 15:23:51

@ZooLeka: ohh köszönöm szépen ... jövök mindenképp, csak vízum ne kelljen :D

janbor 2020.02.09. 16:53:52

A cikkek eléggé üresek .( Semmitmondóak .)

gabors 2020.02.09. 19:04:55

Ezt az Angliai dologot nem ertem "Az önkormányzat nem tudom, mire fordítja az adófizetőktől kapott pénzt,"

itt minden evben leirjak hogy mire koltik az adokat amit befizetunk mennyi megy az iskolakra, konyvtarra, szemetgyujtesre, csatornara, szenyvizre, rendorokre tuzoltokra stb. mennyit fizetunk a jarasi kozigagatasra olyasmikra amit maga varos nem maga csinal stb college ja kozvilagitast ki ne hagyjam amugy tok jo szerencsere Meszaros es a vej ide meg nem ertek el

szoval minden evben ez rajta van feleves ado "csekken" sot az is hogy minden egyes tetel az elozo evhez kepest mennyit ment fel vagy le...

szoval egy Eger meretu kb 150 -eves kisvaros ahol pontosan tudom hogy peldaul en varosi vilagitasra $39.80 parkokra $182 fizettem a varosi tuzoltosagra meg $334.14 -et

SzZoole 2020.02.09. 20:19:00

@gabors: ez a mi városunkban is így van.
Egy évben egyszer kiküldik az elszámolást, amit te is felsoroltál, hogy mire mennyit költöttek és egyben a következő év tervezetét. Mi £180/hó fizetünk council tax-ra.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2020.02.09. 22:21:30

@gabors: Igen, így van jön a tételes számla, hogy mit csinálnak a befizetett pénzekből. Csak eddig benne volt az utcák takarítása és az utak menti fűnyírás is. Most meg ez valahogy megszűnt.

gabors 2020.02.10. 00:27:30

@ChristineK:
"@gabors: Igen, így van jön a tételes számla, hogy mit csinálnak a befizetett pénzekből."

Na dehat a cikkben nem ezt irtad hanem az ellenkezojet vagyis hogy NEM tudod mire koltik a penzt.... most akkor vegul is akkor van gaz ha a teteles szamlan ott van hogy takaritjak az utakat meg pakokat es megsem .... vagy ha ez megszunt akkor meg kell irni a kepviseloknek hogy mi van ... de persze lehet tobb adot fognak kivetni ...

gabors 2020.02.10. 00:37:24

@ZooLeka: Mi £180/hó fizetünk council tax-ra.

hu azzal meg lennek elegedve.... $3200 a varosi kiadasokra es tobb mint $6000 ezen felul az iskola plusz konyvtar (ez ket kulon elszamolas alapjan megy) vegosszeg kicsivel marad $10,000 alatt talan jovore mar eleri ... 15 eve mikor megvettuk a hazat az egesz volt kicsivel $6000 alatt legtobbe az iskola ado ment fel

itt persze az ingatalan tulajdon (erteke) alapjan kell fizetni a berlok direkt nem fizetnek (persze lakberen keresztul persze igen)

gabors 2020.02.10. 01:13:06

amugy elfujta mar a szel az UK-t ??? mindenhol azt olvasom mekkora szel meg aradasok vannak az egesz orszagban .... (lehet valamilyen isten buntetese a brexit miatt :-)

Taxomükke (UK) 2020.02.10. 08:31:36

@gabors: Csakhogy nalatok a VAT (sales tax) joval alacsonyabb. Amugy a £180 (nalunk £230) az havi, nem eves ado.
Szoval osszessegeben szerintem hasonlo merteku az elvonas, csak mas cimszo alatt.
Mondjuk a UK-ben el vagyunk kenyeztetve, mert van valos verseny pl. a kozszolgaltatasokban. Floridaban azt tapasztalom, hogy egy vizszolgaltatobol meg egy aramszolgaltatobol lehet valasztani. Nevetseges. A bank dijak meg felhaboritoak Amerikaban.

gabors 2020.02.10. 13:52:45

@Taxomükke (UK): "@gabors: Csakhogy nalatok a VAT (sales tax) joval alacsonyabb"

Ott a VAT helyi ado a varosod szedi be ?? csak kerdezem itt van helyi komponens is .25% NYC-ben ha jol emlekszem 4.5% mig ami igy 8.75 es 8.25% koruli New York allamban maga az allam 4% plus megye/jaras/varos ... de van egy csomo kivetel arucikktol fuggoen ..

ezert is van az a sokat szidott rendszer hogy van az ar plusz adot meg a kasszanal szamoljak ra arra amire van ado

"Amugy a £180 (nalunk £230) az havi, nem eves ado.
Szoval osszessegeben szerintem hasonlo merteku az elvonas, csak mas cimszo alatt."

Itt ez eves ado ezert is irtam az adott tulajdonra eves szinten van kiszabva amit lehet 2 reszletben fizetni ..

Mondjuk a UK-ben el vagyunk kenyeztetve, mert van valos verseny pl. a kozszolgaltatasokban. Floridaban azt tapasztalom, hogy egy vizszolgaltatobol meg egy aramszolgaltatobol lehet valasztani. Nevetseges."

Itt azert valamit keverhetsz az igaz hogy altalaban csak egy vallalat (monopolium) akinek a vezetekeket meg oszlopokat kezeli gondolom ez azert vilagos ... viszont magat a villanyt mar tobb vallalttol is megveheted ha akarod itt New Yorkban durvan fele fele az atlagos havi dijban a szolgaltatas (rendelkezesre allas vezetek merora etc) es maga villanyaram dija ...

Csak kerdezem az UK-ban a hazadhoz hany vizvezetek megy be ? Hany vallalat csovezi vegig az utcakat ? Ja egy ... ertem ...

"A bank dijak meg felhaboritoak Amerikaban." Ezt nem ertem nekem van 3 banknal szamlam felesegemmel egyutt es van mindkettonknek egyeni szamlank is SEMENNYI havi bank dij nincs .... atutalas is ingyenes ha nem akarok 24 oran belulit hanem eleg a durvan 1.5 nap (na ez tenyleg rohejes amugy)...

Jo en hem hasznalok mas banki ATM-et (sot keszpenzt ugy altalaban) de penz felvetel is 5 vagy akar 10 is ingyenes marmint a sajat bankom elengedi a masik bank meg tenyleg azt szamit fel amit akar de NEM KOTELEZO ott penzt felvenni ...

milyen banki dijakrol beszelsz amugy ?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.02.11. 01:46:24

@gabors: HAt lehet hogy tobb helyrol is megevgheted azt az aramot, de elenken el az emlekeimben, hogy a telefonomat 2014-ben egy ejszaka alatt nem siekrult arrola halozatrol feltolteni :D:D:D A mobilnet sebessege meg katasztrofa cvolt. New yorkban is meg chicagoban is.
Viszont cserbe Washington DC-ben a kirgiz nagykovetnel airbnbztem :D

gabors 2020.02.11. 02:12:10

@tildy[UK]: " A mobilnet sebessege meg katasztrofa cvolt. New yorkban is meg chicagoban is."

ezt nem tudom mert sem okostelefonom sot a mobilnet faszsagnak tartom

amugy hogy nem tudtad a felefonodat tolteni nem hiszem a halozatnak volt barmi gondja

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.02.11. 02:52:26

@gabors: tudtam tölteni, csak lassú volt mint a... akivel együtt utaztam, annak is . Annak tudom be, hogy hiába a csúcsszuper átalakító , a 110v az 110v . Mobilnet meg ne már hogy ne legyen alap.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása