oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. január 21. 06:30,  Kétszer szétszakadt családok 55 komment

2020. január 21. 06:30 Határátkelő

Kétszer szétszakadt családok

A családok szétszakadása (szülők, nagyszülők maradnak Magyarországon, a gyerekek, unokák elmennek külföldre) kétségkívül a határátkelés egyik leginkább fájdalmas és legnehezebb része. Csakhogy itt még távolról sincsen vége a történetnek.

nyugdijas_nomadok_debbie_michael_campbell_foto_senior_nomads.jpg

Magyarország több mint másfél évtizede lett az Európai Unió tagja, ám az igazi elvándorlási robbanás csak később, 2011-2012 környékén következett be, amikor megnyílt az osztrák és a német munkaerőpiac.

Akik akkor elmentek és kint is maradtak, azok már 10 éve élnek külföldön, jó eséllyel beilleszkedtek, a gyermekeik óvodába, iskolába járnak és jó eséllyel nem fognak hazaköltözni.

Vagy legalábbis nem mostanában.

Ha azonban kicsit előrébb tekintünk és megnézünk más európai példákat, akkor kiderül, hogy a problémák ezzel nem érnek véget, csak éppen átalakulnak és furcsa módon visszájukra fordulnak.

A történet konkrét, de név nélkül mesélem el, leginkább azért, mert a jelenség, a folyamat számít és nem a nevek.

A történet főhőse egy török család. A szülők még jó régen, valamikor a nyolcvanas években költöztek Németországba. (Törökország és az akkori NSZK között 1961-ben született meg a török munkaerő fogadásáról szóló egyezmény, azóta több mint 3 millióra nőtt az országban élő törökök száma.)

Szóval a nyolcvanas években Németországba költöző két török családot alapított, gyerekeik születtek, akik annak rendje s módja szerint felcseperedtek, elvégezték az iskolákat és dolgozni kezdtek.

A szülők mostanában mentek nyugdíjba és kitalálták, hogy visszaköltöznek a szülőhazájukba, hiszen a német nyugdíjból ott sokkal kényelmesebben meg tudnak majd élni, másrészt mégis csak ott születtek.

Vettek maguknak egy házat a tengerparton és mivel a két gyerekük közül az egyik pék, még egy kisebb pékségbe is gondolták, hogy beruháznak, gondolván, a gyerek(ek) majd mennek velük.

Csakhogy a már fiatal felnőtt gyerekeknek ehhez semmi kedvük nincs. Érthető: Németországban születtek, az az otthonuk és még ha kötődnek is Törökországhoz, minden Németországhoz fűzi őket: a kultúra, a barátok, a szociális hálójuk, a munkájuk – minden.

Így aztán nemet mondtak a szülőknek, maradnak Németországban, míg azok el- (pontosabban vissza-) költöznek a szülőhazájukba. Ez a család tehát másodszor szakad szét: először akkor, amikor a szülők, saját szüleiket otthon hagyva, fiatalon Németországba költöztek a jobb élet reményében, most pedig azért, mert visszaköltöznek Törökországba, ahová a gyerekeik nem követik őket.

Amikor meghallottam ezt a sztorit, rögtön eszembe jutottak a magyar határátkelők, akik közül sokakra alighanem hasonló sors vár. Én is ismerek olyan magyarokat, akik akár több évtizedes külföldi élet után költöztek haza, olyan is akad köztük, akinek gyermekei, unokái élnek külföldön, akiket ugyan gyakran látogat, de ez mégsem ugyanaz.

Márpedig ha nem is most, de 10-20 év múlva rengeteg olyan határátkelő lesz, aki el fog gondolkodni azon, hogy nyugdíjasként hazaköltözzön, szembesülve a dilemmával, hogy ott hagyja-e a gyermekeit, az unokákat, akiket csak ritkán lát majd – mint most az ő gyerekei a nagyszüleiket.

A nyugdíjas határátkelés

Ha már itt tartunk, érdemes kicsit közelebbről megnézni, milyen tényezők erősítik a nyugdíjasok határátkelését szerte Európában.

Egy tanulmány szerint három dolog befolyásolja. Egyrészt nyilván a megnövekedett szabadidő és az, hogy nem kell dolgozni menni. Másrészt a globalizáció, az olcsó fapados repülőjegyek és a videóchat lehetősége egyszerűen megváltoztatta a távolság fogalmát. Harmadrészt az uniós szabad mozgás lehetővé teszi, hogy a költözésre kivándorlás helyett helyváltoztatásként gondoljanak, azaz ne tekintsenek véglegesnek egy ilyen döntést.

Ugyan egyelőre sajnos főleg észak-európaiakkal készültek ilyen felmérések (ha tudtok mást, akkor jelezzétek), ezek azt mutatják, hogy a határátkelő nyugdíjasok megpróbálnak rugalmasan mobilisak maradni és felépíteni egy országokon átnyúló életet, a között az ország között, ahol életük nagy részét ledolgozták és a között, ahová visszavonulnak.

Ez a fenti példában, a török szülők esetében Törökország és Németország. Az én ismerősi körömben Anglia és Magyarország. Az ő esetükben is jellemző az, hogy próbálnak rendszeresen megfordulni mindkét országban, amíg az egészségük engedi. (Egyébként a szakirodalom beszél szezonális, oda-vissza és /fél/állandó migrációról.)

„Évi 8 hónapot élünk itt. Tényleg könnyű. Autóval vagy repülővel utazunk. Mindkét otthonunkban vannak nyári és téli ruháink is, kettős életet élünk, ami mindent leegyszerűsít. Spanyolországban van egy ügynök, aki segít a jogi kérdésekben, nekünk csak utazni kell, ami rendkívül könnyű. Eindhovenből Alicante repülőn olcsó és gyors” – mesélte például az Alicantéban élő holland Wim.

Érdekes még, hogy a határátkelő nyugdíjasok közül viszonylag sokan számoltak be arról, hogy náluk a nemzeti érzés átadta a helyét egyfajta európai önazonosságnak.

Többen (így az alábbi beszélgetésrészletben a Spanyolországban élő holland Anna és Derek) kifejezetten példaként hozták fel az Európai Unió jelmondatát („Egyesülve a sokféleségben”), mint nyugdíjas életük mottóját.

„Európainak érzem magam, mert bárhol élhetek, nem kell többé pénzt sem váltanom. Főleg ezért látom egyetlen nagy országnak. Ahol most élek, ott sok különböző nemzetiségű ember lakik, ami erősíti ezt az érzést” – mondta Anne.

„Nincsenek határok. Két európai ül maga előtt. Ideköltözhettünk, búcsút mondva Hollandiának. Mondhatnánk, hogy elsősorban hollandok és másodsorban európaiak vagyunk, de itt élve inkább vallom magam elsősorban európainak” – fogalmazott Derek.

Kicsit elkalandoztam talán a poszt eredeti felvetésétől. A lényeg az, hogy lassan a magyar határátkelők életében is eljön majd az idő, amikor dönteni kell arról, nyugdíjasként vállalják-e az anyagilag kissé talán rögösebb utat, de maradnak külföldön a gyerekeik mellett, vagy (legalábbis részben) elszakadva tőlük visszaköltöznek Magyarországra – esetleg élik a fent említett észak- és nyugat-európai nyugdíjasok kétlaki életét.

Nem kis döntés lesz.

Kövesd a Határátkelőt az Instagramon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�Brüsszel �: @kbencze1 #brüsszel #belgium #brussels

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

(Fotó: senior nomads)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: nyugdíj Magyarország Németország Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5115418644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2020.01.21. 08:04:26

Az öregek alkalmazkodnak,mi mást tehetnek.

Csodabogár 2020.01.21. 08:10:57

Saját tapasztalat, hogy egy bizonyos koron felül, a kétlaki élet rendkívűl fárasztó tud lenni. Nem is beszélve az anyagi vonzatról. két lakást/házat fenntartani és rendben tartani nem olcsó.

Jómagam több konkrét esetről tudok, ahol két esetben 56-osok kint született gyereke ide költözött, később megházasodott és soha nem fog vissza költözni Svédországba. Kint született szinsvéd férfiut is ismertem, aki dolgozni jött ide, aztán elhatározta, hogy neki itt jobb. Szintén megházasodott, gyerekek is lettek.
Ismerek aztán anyákat, akik külföldre mentek férjhez és szépen itthon hagyták a felnőtt gyereket unokákkal.
Nálunk még aránylag új a szabad költözés, ezért téma ez állandóan. Minden ötödik svájci külföldön él, senki nem foglalkozik a témával, mert ez nekik természetes.

Din Serpahis 2020.01.21. 08:14:42

Na, ezert fogok en hazacuccolni, kb a gyerekek 8-10 eves koraban.

Din Serpahis 2020.01.21. 09:43:25

Nincs még gyerekem :) De ha lesz, igen, kint fog.

Platonica 2020.01.21. 09:52:39

@Din Serpahis: Ja, bocsi:-)
Csak azert kerdeztem, mert a 8-10 mar eleg hatareset a mozgatasra. (Nem mondom, hogy barmikor konnyu, meg jo nekik, de 8-10 eves korra mar joszerevel kialakulnak fontos kapcsolataik, nem is beszelve egyeb fejlodesi fazisokrol.)

fhdgy 2020.01.21. 10:32:02

Én remélem, hogy Európa tényleg egy ország lesz, valamikor, még a sok nyelv ellenére is.

Most, ahogy nézegettem a Google Eath-ön, az EU két legtávolabbi pontja kb. 4000 km.

USA esetén ez kb. 7000, Oroszország esetén kb. 7700. Ausztráliában kb. 4000 km.-en belül maradnak.

Szóval lehet, hogy csak a távolságokhoz kell hozzászokni.

Meséltek olyat, amikor itt volt a szovjet hadsereg, hogy az orosz tiszt azt mondta, hogy Moszkva mellől való. Mégis, mennyire Moszkva mellől? Hát úgy 2000 km. -:)

Hari Seldon 2 2020.01.21. 10:44:59

@fhdgy:
OKO. Az orosz tiszt kicsit lódított, mert azért az még ott is távolság.

De igazad van, kicsit másképp élem meg a távolságot itt. Ha le kell ugrani 300 km-re valahova, az semmi. 500 km-től kezd kis autókázásnak számítani.
Magyarországon ha le kell valamiért menni pl Szegedre, az ember úgy készül hozzá hetekkel előtte, mintha egy sarki expedicióra készülne.

Golf2 2020.01.21. 11:25:05

"A holland nagyváros vezetése úgy döntött, átvállalja az ott élő fiatal felnőttek tartozását"...szegény fiatal felnőttek,annyira mégse felnőttek,vagy drága a cucc.:)

Din Serpahis 2020.01.21. 11:37:53

@Platonica: Igen, erre figyelni kell majd, be kell lőni majd az optimális időt. Én pl gyerekkoromban iszonyat introvertált voltam, kb 12 éves koromig egy haverom sem volt, ha a ZX Spectrumot nem vesszük annak, szóval én kb letojtam volna, hogy éppen merre meg hova kell költözni. De nyilván nem minden gyerek ilyen.

tshaabee · https://tshabeeinjapan.blogspot.com/ 2020.01.21. 13:03:12

Az lesz majd még izgalmas, amikor a határátkelők külföldön született, és közben felnőtt gyereke költözik el egy harmadik országba.
Vagy éppenséggel vissza Magyarországra.

Platonica 2020.01.21. 13:22:11

@Din Serpahis: Ez erdekes. Azt gondolom, az introvertaltsag nem feltetlenul szempont ebben a kerdesben, vagy ha igen, nemigazan konnyebb egyiknek sem az uj kozegbe illeszkedes. Alapszinten az extrovertaltnak talan konnyebb, mert masok a kozossegi energiai, nem szivja le annyira a tobbiekkel toltott ido, kvazi hamarabb is tud epitkezni emiatt, hiszen nem farasztja ugy le a szocialis interakcio, sot ezekben viragzik.
Persze igazad van, ez nem ennyire egydimenzios, es ha nem kenyszer szuli a dontest, gondolom, lesz idotok jol megragni:)

@tshaabee: Na erre elegge fel vagyok keszulve a gyerekemet latva:) Es talan nem is olyan soka esedekes. De semmi furcsa nincs benne, mondhatnam termeszetes:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.01.21. 15:56:15

A hataratkeles mint tema kezd kimerulni (ahogy a kommentek szamabol is latszik mostanaban). Mar nincs mit ragni ezen a csonton ;)
Ez valoban csak a kevesbe mobil -barmilyen okbol - nemzeteknel lett nagy tema akkor, mikor megindult a "nepvandorlas".
Muszaj lenne most mar kicsit tullepni ezen, es masra fokuszalni itt a blogon, kulonben nagyon el fog laposodni es elobb-utobb eltunik a sullyesztoben. Kar lenne...

tanato 2020.01.21. 16:13:34

@Zsuzsi65: Big lájk Zsuzsi ,mi már a kezdetektől 2011-től rendszeres HÁ-blogolvasók vagyunk,tényleg igazad van,laposodunk.De sajna minden blognak ez a sorsa: felfutás, plató majd lassú süllyedés.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.01.21. 16:18:02

@tanato: ez igy van mindennel, hacsak nem tud a valtozo korulmenyekhez alkalmazkodni valaki. Na, ahhoz kell "vision", es meglatni, mi az, ami elorevezet. Ezert lett nagy az Apple pl. Na de ott egy Steve Jobbs volt a visionary vezeto :)

Din Serpahis 2020.01.21. 16:31:28

Minden témának megvan az életciklusa, nincs ezzel semmi baj, ha eltűnik hát eltűnik, így is szép kort ért meg. Arról sem diskurál már senki, hogy ki lőtte le JR-t a Dallasban.

SzZoole 2020.01.21. 16:48:06

@tshaabee: @Platonica:

Én/mi közel vagyunk hozzá.
A fiam 11 a lányom 13 volt amikor költöztek(2010)

A fiam július óta Aberystwyth-ben tanul a university-in, tenger biológiát. Saját magának bérel egy 2 szoba+ nappalis flet-et és saját magát is tartja el/fent, egy kis szülői segítséggel. :-)

Most első éves és a harmadik év befejeztével, a negyediket már Új Zélandhoz tartozó egyik szigeten fogja kezdeni, mivel a Kermadec Trench-et és élővilágát fogja mélyebben kutatni.

Na ez aztán a harmadik ország, oda aztán nem lesz egyszerű elmenni látogatni :-))

SzZoole 2020.01.21. 16:49:52

@Zsuzsi65: @tanato:

Majd a gyermekeink átveszik a stafétabotot :-)))

Csodabogár 2020.01.21. 16:53:45

@Hari Seldon 2: Ezek szerint a fejekben van a hiba, nem?

2020.01.21. 18:07:22

@Zsuzsi65: Most komolyan, az Apple? Ez példa valamire is az ultragagyin kívül? Bár az Apple egy az egyben megtestesíti számomra US-t. Rohadt nagy hájp és marketing, és persze árak, "életrérzés", a minőséget a bányászbéka is kiröhögi, olyan mély.

2020.01.21. 18:18:10

@Zsuzsi65: A kommentek számát más is befolyásolja, nemcsak a témák, szerintem.
Amikor ez a blog átköltözött az Indexre pár éve, akkor nagyon hamar felfutott. A mai napig aktuális témákat feszeget ugyanis. Túl hamar is felfutott a blog adminjai számára. Egyszerűen nem tudták kezelni a hirtelen jött népszerűséget. Emlékezz csak, engem, aki Index-szinten, az évek alapján törzsolvasónak számíthatok, legalább 3-szor tiltottak ki, két nicknévvel, olyan dolgok miatt, amiktől azóta durvábbak is megjelentek a kommentszekcióban.
Nos, én egy ilyen állhatatos barom vagyok, aki most már naponta nem, de hetente egyszer (vagy ha nagyon unatkozik) ránéz a blogra. Viszont nem mindenki ilyen. Van, aki azt mondja a-faszom-bele, és törli az RSS-éből. Hát, ilyen ez. Már szerintem.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.01.21. 20:01:41

@Pink Petsch: szerintem a zsenialis uzleti szellemre, es arra pelda, hogy meg tudta latni, hogy mi kell a "nepnek"...Fuggetlenul attol, hogy a termek maga mennyi erteket kepvisel. A visionary latasmodot szerintem nem lehet tagadni, hasonlokeppen az Amazonhoz v. Microsofthoz...Ezek mind azert futottak fel (persze nem ilyen fekete-feher a kep, tudom, sokkal komplexebb), mert volt egy vezeto, aki hosszu tavra tudott tekinteni, es meglatni, merre fele halad a vilag (vagy akar befolyasolni a trendeket)

2020.01.21. 20:09:45

@Zsuzsi65: Szerintem meg arra példa, hogy hogyan kell szart eladni több millió légynek.
Az Apple több sebből vérzik, szarabb, mint a Microsoft Vistája, amiről maga Gates is azt mondta, hogy inkább-nem kellett-volna.
Persze, marketing -szempontból ... meg amíg szar van ugye ...
De személy szerint inkább küzdök életem végéig az Ububtu első megjelenésével, minthogy egyszer is Apple terméket vegyek. Túlárazott, nulla értékkel bíró szar.

2020.01.21. 20:22:05

@Zsuzsi65: Én tényleg nem vagyok tisztában azzal, hogy mi is a "SIKER" az Új Kontinensen manapság, de ha arrafelé az Apple, és a hozzá hasonló gagyik azok, akkor, kár volt az indián törzsektől elcsórni azt a földet.
A legjobban, mellesleg azon röhögtem, amikor az amcsi autólobbi elkezdte basztatni a német gyártókat a károsanyag-kibocsátás kapcsán. Pont az amcsi autó-lobbi! És pont a károsanyag- kibocsátás kapcsán! ROTFL!!! :D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.01.21. 20:31:30

@Pink Petsch: mondjuk nekem sincs semmi Apple-m, en is tularazottnak tartom, az biztos :)

2020.01.21. 20:49:56

@Zsuzsi65: Ahány majmot meglátok errefelé Mac-el meg egyéb Apple-cuccokkal, mindig elröhögöm magam, hogy-de-baszd-meg-ez-neked-1,5-éven-belül-beszar-mert-arra-tervezték-aztán-adhatod-ki-érte-egy-normális-cucc-árát-mert-itt-utálnak-Apple-szarokkal-baszkódni .... Ja, vagy vársz pár hónapot kütyü nélkül a "szervizre" :DDD

2020.01.21. 20:55:58

@Zsuzsi65: Nade, ne legyek ilyen negatív az Usa-vál szemben, vannak ott jó dolgok is .. pl. a rasszizmus ... Viccvóut! Amolyan elnöki szintű ...
Egyébként meséld már el nekem, hogy normális, épeszű emberként egy 10-es skálán mennyire gáz, egy répafejű. dzsentri senkiházi államelnökként. Nem gúnyból kérdem, tényleg érdekel, hogy normális, lelkületű ember hogyan képes feldolgozni ezt a homo habilist.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.01.21. 22:09:52

@Pink Petsch: anelkul, hogy melyebb fejtegetesbe kezdenek...:)
1.gondolj bele, hogy az atlag embert mennyiben erintik szemelyesen ezek a dolgok: nemcsak az USA-ban, hanem ugy altalaban mindenhol. Ha a gazdasag megy, nincs tul nagy munkanelkuliseg, ami veszelyeztetne az ember megelheteset, a - hangsulyozom - atlagember nem fog harakirit elkovetni, csak azert mert olyan valaki ul ott fent az oval irodaban, akinek nem csipi a fejet:)
2. Sokan vannak, akik ket rossz kozul kellett, hogy valasszanak 2016-ban, es igy lett belole Trump ;)
3. Akarcsak globalisan, itt is erosodik a populizmus (hogy ennek milyen szociologiai-politikai okai vannak, hosszu lenne kifejteni), szoval Trump csak egy latlelet a jelenlegi allapotrol.
Es ezzel visszajutunk az 1.ponthoz, vagyis az atlagember legtobbszor nem lat tovabb a sajat erdekeinel, igy most is elvan valahogy, es ha nem tetszik neki, ami van, max arra gondol, hogy most v 4 ev mulva jon valaki mas...and life goes on:)

Csodabogár 2020.01.21. 22:16:23

@Pink Petsch: Nem hallgattad meg ma Davosban a beszédét? Mindjárt tudnád milyen zseni és micsoda jólétet okozott az amerikai középosztálynak!
Ennyi öndicsérettől normális ember már erősen pirul, de ő csak mondta.

2020.01.21. 22:36:02

@Zsuzsi65: Értem én, meg mindent .. meg azt is tudom, hogy mobilisabb vagyok, mint egy átlag iowai (miért mindig ezt a megyét hozzák fel, ha az amcsi-átlag Joe-t akarják bemutatni? Mondjuk, jobb, mint Alabanát ;) )
DE
És de!
1. Engem, a saját országomban és mikrokörnyezetemben annyira érintettek a nagypolitika dolgai anno, hogy mindenáron el akartam onnan menni. Ha 10 évvel idősebb vagyok, mint nem, engem bebasz a Szeku valami tulcsai istenhátamögöttibe ... családostól ...
2.Amikor Iliescura szavaztam 1998-ban az romániai elnöki választásokon (Románia félelnöki rendszer, az országelnököt ugyancsak direkt választja a plebs) , úgy éreztem letörik a jobb karom. De az alternatívája az a Corneliu Vadim Tudor volt, aki haláláig Nagy Romániát álmodott.
A TI alternatívátokat Trump ellenére minden körülmények közt inkább felvállalnám. Szóval, én tudom, mi az a kényszerszavazás, az amcsik meg adják az idiótát .. as usual.
3. A populizmus a hülyeség győzelme az észérvek felett .. az USA kétségkívül áldozata ennek, ahogy Magyarország is.
Tudod, mi van? Az USA-t most már a hülyék társadalmának tartják, ahonnan olyan életveszélyes trendek indulnak útnak, mint az oltásellenesség ... és tudod mit? Igazuk van .. az USA utoljára a '80-as években volt vonzó Európából nézve ... Menne a tököm oda, még turistának sem....

2020.01.21. 22:43:51

@Csodabogár: Mondanám, hogy emlékeztet Ceausescura, de ő nem, ő csak egy bohóc, akit kiröhögnek a twitteren, meg a gag-oldalokon.
Viszont, tudod, ki emlékeztet kísértetiesen a scornicsesti cipészre? Igen, Orbán! Egy másodpercet sem akarok többet élni személyi kultuszban, életem első 14 éve ment rá! Már az is több volt, mint elég!

2020.01.21. 23:00:55

@Csodabogár: De hogy értsd, miről beszélek, mert szerintem a blogom itt senki sem érti, miért utálom annyira Orbánt és a hozzá hasonló oligarha barmokat, itt ez a link:
www.youtube.com/watch?v=oT6QY67CWOE
Nem fogod érteni a szöveget, mert román, de a hangulata át fog jönni.
Ez volt a gyerekkorom 40%-a, pláne a mi családunknál (mert, ha nem, költözhettünk volna a Pruthoz, Moldvába ...)
Utálom, gyűlölöm még a nyomát is! És ma Magyarország a közélet és a közhangulat ilyen szarokkal szennyezett, vastagon, 95 százalékban.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.01.21. 23:07:26

@Pink Petsch: Tudod, mi van? Az USA-t most már a hülyék társadalmának tartják, ahonnan olyan életveszélyes trendek indulnak útnak, mint az oltásellenesség ... "

Hat ez a demokracia hatulutoje, haha:) mindenki koveteli a "jogait", az oltasellenesek is:)
A demokracia, a szo nemes ertelmeben talan csak a megszuletesekor letezett, azota alapsan elhajlott tole, es folyamatosan megy lefele a lejton...az megnyugtat, hogy valoszinuleg (remelhetoleg) a teljes halalat nem fogom megerni...
Erdekes, hogy azert meg mindig (max mas iranybol) de sokan akarnak az USA-ba jonni. Az mas kerdes, hogy aztan megtapasztaljak, hogy a valosag mas, mint amit elkepzeltek. Ugyanez jatszodott le, amikor mi magyarok eloszor tudtunk Nyugatra utazni/koltozni.

Hari Seldon 2 2020.01.21. 23:32:56

@Csodabogár:
Na. Pont a mai beszédében volt olyan mondat Amivel egyet értek. Azt mondta, hogy nem szabad megadni magunkat a vilàgvégét jósolòknak. - megoldàst kell keresni, és nem elõre vilàgvégét vàrni. (Nagyjàból ennyi volt a lényeg)
- a beszéd többi része persze a szokàsos baromsàg... (de az nem meglepetés)

2020.01.21. 23:53:43

@Zsuzsi65: Igen, a hülyéknek is van szavazati joguk, ez a demokrácia hátulütője, és félre ne érts, amennyire tökéletlen, annyira kb. a legelfogadhatóbb társadalmi rendszer, amit az emberi faj összetákolt önmaga kormányzására (egyébként az eredeti, ősi demokráciát te nagyon nem szeretnéd, ahogy azt a görögök értelmezték ... persze, hacsak nem férfi vagy, egy "ősi", nemesi családban ... mert akkor rohadtul élveznéd)
Persze, hogy sokan akarnak még ma is az USA-ba menni, csakhogy most a hajók nem a belga bevándorlókkal vannak teli, mint 120-150 éve-, hanem a nigériaiakkal ... sok sikert hozzájuk!

2020.01.22. 00:01:10

@Hari Seldon 2: Ahham, mondja ezt ő, aki szerint a globális felmelegedést Hilary találta ki .. nah, hagyjuk ....
Szerencsétlen idióta (akármennyi pénze is van).
Nekem már megvannak a következő befutóim Trump utánra: Eminem, T2Pac, a Kardashian családból bárki .. ennél jobban lejáratni az USA elnöki tisztségét ők már nem tudják ... Sőt, Eminem, hozzá képest, még dobna is rajta ... Hát így állunk ...
Röhögnék én, ha nem lennének arrafelé tömegpusztító fegyverek ... bár remélem, gyerekzár van rajtuk, amióta ez a narancsbohóc gyalázza Washington emlékét.

Hari Seldon 2 2020.01.22. 07:13:12

@Pink Petsch:
Most nem az általánosan bevett marhaságáról beszélek, hanem arról a személeltről, hogy jéj mind meghalunk (ja mondjuk ez igaz) és úgyem tehtünk semmit. Világvége lesz 2028-ban vagy ha nem akkor, de 2045-ben már igazán. Sőt legkésőbb 2099-ben. Én sem bírom a riogatásokat. Tudod hány éve vannak ezek? kb az emberiség kialakulása óta.

Visceroid 2020.01.22. 08:48:35

Kedves nyuggerek szavazták meg a Fideszt, ne vernyogjanak!

nemecsekerno_007 2020.01.22. 10:26:10

Szülők, nagyszülők maradnak itthon, mi meg fizetjük a nyugdíjukat, meg az EÜ ellátásukat. Európai értékek, én így szeretem!

Auralianus 2020.01.22. 11:24:35

@Din Serpahis: Nem tudom merre vagy, de ha egyszer beilleszkedsz (mármint van rá szándék is) és jól érzed magad valahol, akkor zéró oka van a "hazaköltözés"-nek.

Ugyanis nem "haza" költözöl, hanem gyermek- / fiatalkori emlékeid helyszníére, ami szinte biztosan csak nyomokban emlékeztet majd a helyre ahol éltél, az idő ugyanis nem áll meg.

Természetesen nem vagyunk egyformák, de én leginkább így látom (így élem meg). Nekem minden alkalommal összefacsarodik a szívem, amikor hazalátogatva látom pusztulni a gyermekkorom, fiatalságom csodavilágát.

Eleinte nem értették ezt a gyerekek, de 5-6 év után most már kezdik ők is más szemmel látni a "régi sulit" meg a "régi barátokat"... látják a változásokat és nem, vagy csak nehezen értik meg/fogadják el őket.

Auralianus 2020.01.22. 11:26:04

@nemecsekerno_007: akármikor elköltözhetsz Európából, ha úgy érzed máshol jobbak az értékek :)

Platonica 2020.01.22. 11:43:49

@ZooLeka: Dolgozik, vagy hogyan tartja fonn magat a fiad?
Nalunk is harmadik orszag jatszik, mar a nyari internshipet is kf-on akarja csinalni a gyerek, hogy a 3. nyelvet is gyakorolja.

Melyik szigeten lesz a fiad? Azert ne hagyjatok ki a latogatast, jo poen lenne:)

sangep 2020.01.22. 14:34:13

Rendszeresen olvasom ezt a blogot. Pont azért, mert feleségem számára és számomra a következő lépés a további boldog élethez az, ha elköltözünk innen egy civilizáltabb országba. Az, amit a Fidesz-kormány csinál a magyar közélettel és a magyar emberekkel számunkra már nem fér bele. Ha ennyi ostoba ember van, aki rájuk szavaz, akkor meg is érdemlik ezt a kormányt.
Korábban már megtapasztaltuk milyen külföldön élni és dolgozni. Nekünk ez nem lesz korlát és Európán belül bárhol fel lehet szállni egy repülőgépre egy hónapban egyszer, ha a szüleit meg akarja látogatni az ember - vice versa, a rokonok is látogathatnak.
A legfőbb probléma, amit látok és ezzel magyaráznám a hazaköltözés igényét is a legtöbb esetben: a magyar emberek többsége nem élni és dolgozni megy valahova, hanem csupán dolgozni ugyanolyan rossz kvázi éhbérért, mint amit itthon is megkap - ezzel nyilván lehet vitatkozni, hogy itthon még annyit sem kapna, de amikor az egyik pultos lány kiment Angliába dolgozni, hogy egy ugyanolyan lyukban kuporogjon, mint itthon Magyarországon és ugyanúgy ne tudjon félretenni, akkor erre mondom, hogy nincs értelme elmenni. Nekem más. Olyan szakmát tanultam, ami által tárt karokkal várnak bármely EU-s országban.
Tapasztalatom alapján a magyar embereknek nincsen igénye arra, hogy beilleszkedjenek egy másik társadalomba vagy közösségbe. Míg mi a helyiekkel barátkoztunk, illetve a kollégákkal alakítottunk ki baráti kapcsolatot (akik szintén a világ minden tájáról érkeztek USA-tól Ausztráliáig), addig azt veszem észre, hogy a magyar dolgozók csak egymás társaságát keresik, de beilleszkedésről szó nincs.
És alapvetően ez a probléma a fejekben. Nem érzik otthon magukat és nem értik, hogy miért nem. Hát azért, mert meg se próbálnak otthonként tekinteni új környezetükre. Így végtére is a többség majd haza akar kullogni, de akkor meg azt fogják látni, hogy de basszus, minek? Nem fizetnek itt annyit a munkámért, külföldön megvan mindenem, minek költözzek haza, ha itt nem tudom tartani azt az életszínvonalat? Ja és az életszínvonal nem ott kezdődik, hogy egy shared apartment-ben lakok 5 másik emberrel.
Egyszer elmentem sörözni egyet, ahol találkoztam második generációs horvát srácokkal. Pont erről a témáról beszélgettünk sokat, hogy a nagyszüleik miért léptek le és hogy ők hogy élik meg az új országot? Teljesen másképp állnak a dologhoz, mint a magyar emberek. A nagyszülők sem költöztek haza, mert jól érzik magukat az adott országban, kialakították a szociális hálójukat, beilleszkedtek és a gyerekeik és unokáik is ott alakítottak ki szociális hálót. A rokonságot egy évben 1-2 alkalommal meglátogatják Horvátországban, de ennyi. Minden az új országhoz köti őket.
A magyar emberek többsége sajnos teljesen alkalmatlan egy új országban való letelepedésre vagy beilleszkedésre.
Nekem mázlim van, mert a világon bárhol otthon tudom érezni magam.

nemecsekerno_007 2020.01.22. 14:34:48

@Auralianus: Te meg akármikor fizetheted a nyugdíjasaidat helyettünk.
Mert erre azért jó a Patás országa ugye!?

]{udarauszkasz 2020.01.22. 15:12:49

@sangep: ezt en is tapasztaltam, hogy a magyarok gyakran epp olyan szubkulturakba tomorulnek, mint a torokok, romanok, stb. De ez nem mindig van igy. En annak ellenere erzem magam otthon Ausztriaban IS, es Magyarorszagon IS, hogy a felesegem Magyarorszagon el.
Viszont a mentalitas Magyarorszagon valahol a 90es evek vegen visszafordult, es azota visszafele telik az ido. A helyzet az, hogy nem fogom megvarni, mire Rakosi elvtars is kikel a sirjabol, es visszaul a magyarok nyakaba, ha lehet, es az anyagiak is megengedik, megszerzem az osztrak allampolgarsagot. A felesegemtol attol meg nem kell elvalni, hogy mas allampolgar lettem, de ha Putyin elvtars kiszakitja az Eubol az orszagot, csak az allampolgarsag marad.

sangep 2020.01.22. 17:34:35

@]{udarauszkasz: mi a feleségemmel közösen döntöttünk erről, sose hagynám itt. Ő is tanult ember, fog találni munkát.
Állampolgárságra nem feltétlenül hajlok, nekem elég egy letelepedési engedély. A nyugdíj amit innen Magyarországról kapnék, azzal valószínűleg kitörölhetem majd, viszont a másik helyen időarányosan meg fogok annyit kapni, hogy ott tudjak maradni. Szimpla matek.
Veletek ellentétben mi már sajnos nem nagyon tudjuk "otthon" érezni magunkat itt. A barátaink mind szintén a költözést fontolgatják. Most mondjam azt, hogy egy idegen országban jobban otthon éreztem magam?

mrs gyrmur 2020.01.22. 18:32:47

@Din Serpahis: Épp a napokban beszélgettünk a gyerekekkel, akik már felnőttek (18-20), arról, hogy olvastam valami cikket Svédországból hazaköltöző 4 gyerekes családról. A kérdés az volt, hogy szerintük mit szólnak a gyerekek? Hát, az enyémek még a gondolattól is kiborultak, hogy őnekik abba az oktatási rendszerbe még egyszer vissza kellene menniük. Az volt a véleményük, hogy ennél jobban a szülők ki sem szúrhatnának a gyerekekkel. Az enyimek 8-10 évet töltöttek magyar iskolákban, azóta is PTSD-je van mindnek, pedig nem vidéken, nem a legvacakabb környék legvacakabb iskolájába jártak. Úgyhogy mielőtt végleg elindulnál, azért azt nézd meg, hogy akkor mi a helyzet Magyarországon, általában és az oktatásban. A napi testnevelés, énekóra, lőgyakorlat, hazafias ki tudja mi nem nagyon használható tudás, még ott sem.

Platonica 2020.01.22. 18:46:45

@mrs gyrmur: Lenyeget ragadom meg, tudom, de a videki iskolak nem feltetlenul rosszabbak, mint a fovarosiak.
Amugy pedig hozzad hasonlo indittatasbol regaltam en is Din-nek. Hogy a gyerekek nem biztos, hogy ugyanugy fognak velekedni 8-10 evesen, mint a szulok a hazamozdulassal kapcsolatban.
Magat a szetszakadast meg - ha ez a motivacioja a koltozesnek - egyaltalan nem biztos, hogy megakadalyozza. Hol a garancia, hogy a kf-on szuletett, 10 evig ott nevelkedett gyerek nem fog elso adando alkalommal visszakoltozni, vagy epp ujra el mashova Mo-rol? Nalunk pont ez tortent tagabb csaladon belul.

Platonica 2020.01.22. 18:50:41

Mondjuk hogy milyen tudast kapnak Mo-on, azt nem feltetlenul kerdojelezem meg en bloc. Rendszeresen talalkozom, vagy beszelgetek virtualisan olyan gyerekekkel, akik nyelvet tanulni jonnek ide, vagy itteni egyetemre felveteliznek, es kimondottan pozitivak a tapasztalataim. Tagabb csaladban otthon elo fiataloknal szinten.

dikusz. 2020.01.22. 19:44:37

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Mindenki nyugdíját egyszemélyben...
Nincs olyan fórum, ahova ne tolná be ezt a sablondumát, ha nyugdíjról van szó.

nemecsekerno_007 2020.01.22. 20:45:15

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Mindenki fizeti itthon aki dolgozik nem csak én. A külföldön dolgozók helyett fizetjük a nyuggereiket. Így már világos?
Igen, sok helyre írtam már, mégse sikerült felfogni a többségnek...
Egyébként az ilyen lelkizős témáknál különösen szeretem az arcukba dörgölni :)
Ja és a mostani nyugdíjak 80%-át a mostani járulékokból fizetjük, még mielőtt elkezdenéd a szokásos mantrákat...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.01.23. 16:49:35

@nemecsekerno_007: Na,ha majd mutatsz egy kimutatást az utóbbi évekről,hogy mennyivel kellett többet fizetned a kivándorlók számának növekedésének arányában,akkor hiszek neked!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.01.23. 17:08:19

@nemecsekerno_007: Ha meg itthon maradnak,még annyit sem tudnak megtakarítani,mint amennyit külföldről hazaküldenek.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása