oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. december 16. 06:30,  Két hét egy japán kórházban 19 komment

2019. december 16. 06:30 Határátkelő

Két hét egy japán kórházban

Kórházba kerülni sehol sem jó, de azért talán van, ahol kicsit jobb, mint máshol. Példának okáért az ember úgy képzeli, ha már muszáj, akkor Japánban biztosan jobb élmény a kórház, mint teszem azt Magyarországon. De hogy milyen is, arról Tshabee számol be saját (pontosabban családi) élmények alapján (a képekért külön köszönet!).

Neked is vannak magyar vagy külföldi kórházi élményeid? Szívesen mesélnél róluk? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

cim_negyagyas_szobaban_1.jpg

„Nem én voltam kórházban, „csak” a feleségem, de szerencsére azóta már hazaengedték. Mindenesetre ezzel most némi bepillantást nyertem a világhírű japán egészségügybe, úgyhogy mesélek róla egy picit.

Minden részlete viszont sajnos nem férne bele egyetlen posztba, úgyhogy ezúttal a kórházak világára szorítkozom...

Kezdve azzal, hogy a japánok rögtön kórházba mennek, bármi bajuk van. Még akár egy sima megfázással is. (Kivéve talán a feleségem családját...) Ez persze nem teljesen az ő hibájuk, itt ugyanis a legegyszerűbb orvosi rendelőtől felfelé mindent kórháznak hívnak.

A kórházi tápláléklánc

Azt hiszem, nagyjából 4 szintet lehet megkülönböztetni: a legelső az egyszerű orvosi rendelő, ami kb. olyan, mint otthon az sztk. Aztán jönnek a pici kórházak, ahol már van fekvőbeteg-ellátás is. (A feleségem is egy ilyenben szállt meg itt a környéken.)

jr_tokyo_kozponti_korhaz.jpgJR Tokyo Központi Kórház

Utána jönnek a központi kórházak, amikből nagyobb területegységenként van egy-egy, és ezekben már kb. mindenféle komplex vizsgálatot el tudnak végezni, akármilyen baja is legyen az embernek. Én pl. egy ilyet szoktam meglátogatni 2-3 havonta Shinjuku-ben. :)

A tápláléklánc tetején pedig az egyetemi kórházak vannak. (A nagyobb orvosi egyetemek kórházai.) Ezek a legnagyobbak méretre, és presztízs szempontjából is.

Ezekben dolgoznak a legjobb orvosok a legmagasabb fizetésekért, és minden halandónak kb. az az álma, hogy legalább életében egyszer egy ilyenben kezeljék. :)

Várakozás itt is előfordul

A legtöbben (a visszatérő vendégek) időpontra szoktak menni. Ilyen esetben nem kell sokat ücsörögni a váróban unottan, főleg, ha a nap folyamán egyik beteggel sem volt nagyobb probléma.

Az én helyzetem talán picit speciális, mivel nem egy túl népszerű ügyben szoktam bejárni, de nekem eddig kb. fél óra volt a leghosszabb idő, amíg várakoztattak, amikor egy korábbi beteg kezelése elhúzódott.

kilatas_5.jpgKilátás

Ha nem időpontra megy az ember, hanem „csak úgy” baja lett, akkor azért jobban megváratják. Ebben az esetben az „időpontosok” közé szúrják be, ahogy épp befér. Tipikusan érdemes korán reggel nyitásra menni, és akkor csak 1-2 órát kell a telefont nyomkodni a váróban.

Speciálisabb vizsgálat esetén, gondolok itt pl. a CT-re, vagy MRI-re, ha sürgősségi ügyről van szó, akkor kb. rögtön elintézik. (Személyes tapasztalat... :D)

Ha nem annyira sürgős, akkor nem tudom, hogy mennyit szoktak váratni, de pl. egyszer egy speckó agyhullámos vizsgálatra kértünk időpontot Shinjukuben egy szombat reggelen, és aznap délutánra adtak.

A kórházi szobák

Kórházi szobából eddig kb. csak egyet láttam (na, jó, összesen kettőt, de ugyanabban az intézményben), úgyhogy leginkább arról az egyről (kettőről) tudok nyilatkozni.

A feleségem most legutóbb egy hatágyas szobában pihent, az első hétben teljesen egyedül. Utána egyre több szobatársa lett, de mind csak a telefonját nyomkodta egész nap... :D

negyagyas_szobaban_2.jpgNégyágyas szobában

Mindenesetre a szoba kb. akkora volt, mint a lakásunk és minden ágyat szépen körbe lehetett keríteni függönnyel. Ezenkívül mindegyikhez volt egy pici asztal, szekrény, tévé, meg hűtő. Utóbbi kettő fizetős „szolgáltatás” volt, ¥1000 10 órára.

Abban a kórházban egyébként vannak még négyágyas, illetve magánszobák is, saját fürdőszobával. A nővérkék sajnos nem szeretik, ha az ember túl sokat fényképezkedik odabent (nem is értem, miért), úgyhogy csak titokban csináltam pár képet, a fíling kedvéért.

A kórházi kosztról a képeket köszönöm szépen a kedves nejemnek, aki böcsülettel lefotózta az összes kaját, amit ott kapott. Kicsit más, mint egy magyar kórházban, mi?

reggeli_7.jpgReggeli

Ja, mert itt japán recept szerint főznek. Napi háromszori rizs, mindenféle körítéssel, odafigyelve, a beteg egészséges táplálkozására. Kivéve, amikor épp spagetti volt a menü.

ebed_3.jpgEbéd

Plusz desszertnek egy kis kalcium ízű nápolyi, vagy gyümölcs, reggel pedig 2 deci tej. Kórházhoz képest nem is rossz. Azzal együtt sem, hogy a feleségem szerint nem nagyon volt íze a kajáknak. Ugyan felajánlottam, hogy beviszek neki egy kis szójaszószt (ha már erős pistánk nincs), de végül nem tartott rá igényt.

vacsora.jpgVacsora

Látogatni amúgy minden nap délután 1 és este 8 között lehetett csak. Úgy látszik, ők még nem hallottak róla, hogy a japánok amúgy mennyit szoktak túlórázni.

Így két hétig minden nap jól szarban hagytam a csapatomat, hogy időben odaérjek a kórházba. Ezúton is elnézést kérek tőlük. (Bár úgysem tudnak magyarul, úgyhogy ezt most tök feleslegesen írtam le.)

És hogy mennyibe kerül ez az egész? Na, arról majd legközelebb ejtek pár szót.”

Ha szívesen olvasnátok még Tshabee japán tapasztalatairól, látogassatok el a blogjára.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kórház egészségügy Japán

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8515353498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodabogár 2019.12.16. 08:24:07

Kórház szerintem sehol se jó, de azért ha válogathatnék, előnyben részesíteném a svájci privát kórházat. Csak egy ágyas szobák vannak fürdőszobával persze és egy szép menükártyából lehet össze válogatni minden nap, hogy mit óhajt enni az ember. Árról inkább nem beszélek, különösen mióta nincs már oda szóló biztosításom.
Különben ma már a városi és egyéb kórházakat is mind építik át erre a standardra. Egyágyas szoba fürdővel.

TheRminator 2019.12.16. 12:01:15

Itthon nem lehet menü kiszállítótól rendelni a kórházba kaját? Kiviszik a pizzát is nem?

Csodabogár 2019.12.16. 19:18:42

Úgy látom ez a japán kórház nem mozgatta meg a népséget itt ma. Persze ki szeret kórházakkal foglalkozni, senki.

kardio1 2019.12.16. 21:51:25

@Csodabogár: nálunk is csaknem kizárólag egyágyas szobák vannak.

Csodabogár 2019.12.16. 23:30:51

@kardio1: Nekem az a normális. Ha már egyszer kórházba kerülök, elég lesz a magam baját elviselni, nem hogy még másét is. Különben kicsi korom óta egyedül alszom egy szobában és ehhez mindig ragaszkodtam. Rettegek is attól, hogy ha itt kórházba kerülök mi lesz velem.

gabors 2019.12.16. 23:57:53

Nekem volt "szerencsem" 6 napot egy Manhattan-i korhazban tolteni ott a normal 2 agyas szoba furdovel fuggonnyel elvalasztva (ha rafizet az ember akkor lehet privat is) az agy meg minden kb olyan mint a kepeken.

Nalam meg volt ilyen megfigyelo gep is elso ket napon infuzio is be volt kotve ... kicsit zavaro volt hogy automatikis vernyomas meres eleg gyakran .. igaz utanna meg felkeltettek vagy ketszer ejszaka is ... egyszer nagy panik tort ki mert pulzusom 47-48 esett le vernyomas szinten ugyhogy attol kezdve ovatosabban kaptam a "heroinbol" eleinte azert muszaly volt...

TV (jo sok csatornaval) es WiFi ingyen, 24 oras kameras figyeles a novereken kivul, (kicsit nyujtozkodtam a laptopert mar meg is szolalt a fejem felett a hangszoro hogy kell-e segitseg.

Van sajat templom/imadkozo terem (valahol) a miseket az egyik csatornan eloben adjak sot vasarnap ketszer is visszajott a khatolikus pap hogy tenyleg nem akarok aldozni .... :-) nem tudom arra szamitott hogy ott halok meg vagy valami talan azert nem jott harmadszorra mert masodik alkalommal mondtam neki hogy kiprobalom ilyet ugyse csinaltam meg, de nem vagyok megkeresztelve sem ...:-)

A kaja etlaprol valaszthato reggeli ebed vacsora akarmennyit... de feljegyzik a folyadek mennyiseget emit kesobb osszevetnek a eltavozo p...vel

Elso nap megkerdeztek hogy vegetarianus/kosher/halal stb es utanna mar telefonon lehetett hivni oket volt erre egy szam ... amikor eppen akarta az a ember (persze tol-ig) es talcan hoztak szemelyre szoloan amit kert az ember

A latogatoknak is volt lehetoseguk rendelni, csak nekik fizetni kell es nem egeszen ugyanaz a menu... es mivel sikerult egy hetfoi unnepnapot is kifognom akkor kulon unnepi menu is volt...

Ezenkivul a vervetelek meg a kirandulas a rontgen vizsgalatra volt meg izgalmasabb. Erdekes meg igen fajdalmas volt amikor eloszor kellett felallni es mankoval setalni egy kicsit ja meg egy emeletet le/fel a negyedik napon ... de kedvesek es turelmesek volta a gyogytornaszok (vagyis akik mankozast es a jarokeret tanitottak meg hasznalni ) ...

Amugy a hatodik nap mar kibaszottul untam az egeszet es mentem volna haza.... terv az volt hogy felesegem jon kocsival es visz haza csak nem indult be az auto ekkor kiderult hogy a hazaszzallitas (nem mentovel) fedezve van a biztositasom alapjan ... igy meg jobb is volt mert egy dog nagy varosi terepjaroval vittek haza (kozel 40 kilometer) ami sokkal kenyelmesebb volt mert volt boven hely a labamnak es ki/beszallni is joval konnyebb volt ....

most kb ennyi jut eszembe az itteni korhazrol...

tshaabee · https://tshabeeinjapan.blogspot.com/ 2019.12.17. 00:53:13

@gabors:
A wifi itt is ingyen volt, de azt mondták a nővérek, hogy netflixezéshez nem elég... Hiába, van még hova fejlődni... :D

> A latogatoknak is volt lehetoseguk rendelni
Ez jól hangzik, remélem itt is bevezetik majd egyszer. És akkor együtt ebédelhet az egész család.

tshaabee · https://tshabeeinjapan.blogspot.com/ 2019.12.17. 00:55:38

@TheRminator:
Jó ötlet, erre még nem is gondoltam! :D
Itt mondjuk annyira nem örültek, ha vittünk be kaját a feleségemnek. Nem tiltották, de nem örültek neki...

gabors 2019.12.17. 03:57:58

@tshaabee: "Itt mondjuk annyira nem örültek, ha vittünk be kaját a feleségemnek. Nem tiltották, de nem örültek neki..."

itt is igy volt szolni kellett elore es semmit nem lehetett otthagyni (vagyis huto sem volt) ... volt hogy a megbontatlan banant is el akartak vinni, kulon kertem hogy had maradjon .... nem ertettek mert barmikor hoztak volna egy masikat (igaz ejjel 10 es reggel 6:30 kozott nem)

amugy a korhazban egesz komoly konyha es ebedlo volt talan 24/7 ? ahol a dolgozok es latogatok is ehettek .. es mint irtam a szobaba is lehetett rendelni a latogatoknak kajat ... (gondolom pont azert hogy nem hozzanak be mindenfeleket)

Ja mindaz amit irok csak arra a korhazra igaz ahol voltam mert mashol sohan nem voltam igy nem tudom hogy ez hogy van mashol mas korhazban...

dikusz. 2019.12.17. 09:10:18

@Csodabogár: Ha az itthoni helyzetről írt volna valaki, akkor lehet másképp alakul...

tshaabee · https://tshabeeinjapan.blogspot.com/ 2019.12.17. 09:23:07

@gabors:
Szerencsére nekem is kevés tapasztalatom van még az itteni kórházakkal. :)

Amúgy ahol most a feleségem volt, ott is volt közös tér, székekkel asztalokkal, de ott meg tilos volt enni... Látogatóknak meg főleg... :D

tshaabee · https://tshabeeinjapan.blogspot.com/ 2019.12.17. 09:25:49

@dikusz.:
Majd legközelebb odafigyelek, hogy fikázzam egy kicsit az otthoni helyzetet. Csak a kommentek kedvéért. :D

dikusz. 2019.12.17. 09:37:13

@tshaabee: Az jó lesz, de nem a posztoddal volt bajom.
Ha lesz legközelebb, akkor szólj, az itthoni oldalról besegítek.:)))

Csodálatos a magyar nyelv, hogy egyes szavakat mire is tudunk használni, de ez a "fikázás" nekem valahogy nem jön be. :D

tshaabee · https://tshabeeinjapan.blogspot.com/ 2019.12.17. 09:57:09

@dikusz.:
> Az jó lesz, de nem a posztoddal volt bajom.
Köszi. :)

Szerencsére amúgy az elmúlt kb. 20 évben az otthoni egészségüggyel sem volt dolgom, úgyhogy azt a részt meghagyom azoknak, akik tapasztaltabbak nálam. :)

A "fikázás" szó fiatalkoromban még menőnek számított... Ez egy újabb jel, hogy megöregedtem... :D

lutria 2019.12.17. 15:42:18

És a japán nővérkék olyanok mint a "dokumentum" filmekben ?: )

dikusz. 2019.12.17. 21:30:12

@tshaabee: Akkor kvittek vagyunk, nekem meg a japán egészségüggyel nem volt dolgom. Azt hiszem nem tévedek sokat, hogy nem is lesz... :)))

Volt itt már olyan poszt, ami meg sem említette az adott ország egészségügyét, mégis több komment azzal foglalkozott, hogy milyen a helyzete ott a betegeknek. Egyszerűen csak az az ok, hogy valaki megemlítette mondjuk azt, hogy órákat üldögélt az SBO-n.

Képzeld el, hogy én mennyire megöregedtem, ha nekem nem az jut eszembe, hogy ez a szó tulajdonképpen a "kritizálást" jelenti...

Fantaszta 2020.01.17. 20:18:28

Hollandiában, Tielben voltam egy hónapot a Gerderland klinikán. Tágas, négy ágyas szobák, elfüggönyözhetően, az ágy végében Állványon tévé. Az orvosok, nővérek mosolygósak kivétel nélkül. A szobához 4 nővér állandóan készenlétben. Egyszerű emberként, biztosított státuszban (céges) ugyanazt a kedves ellátást kaptam, mint más holland polgárok, nem kezeltek idegenként. Ha kértem, ágyastól kitoltak a társalgóba, és mindezt mosolyogva, kedves hozzáállással. Menüből állíthattam össze a kosztot. Minden reggel, délelőtt és délután külön kávét, teát hoztak, vagy akár kérhettem is, fizetni érte nem kellett. Látogató bármikor jöhetett, nem küldték ki. Soha ilyen magas színvonalú ellátást kórházban nem tapasztaltam, pedig jártam néhányban németben is és itthon is. Az orvosi ellátás maximalista volt. Itthon a VIP-es ellátás se nagyon közelíti meg szerintem. A koszt kielégítő és finom volt mindenkor. Akinek lehetett, cukrász-süteményt is kérhetett külön, az viszont pénzbe került, de képletes összegbe, mind pár centbe csupán. Mondhatnám, hogy a fizetés nagysága miatt volt a személyzet ilyen, de szerintem az emberi hozzáállást nem lehet megfizetni. Ott ez természetes velejárója volt az ellátásnak.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása