oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. november 18. 06:30,  Felkészülés a kanadai télre 32 komment

2019. november 18. 06:30 Határátkelő

Felkészülés a kanadai télre

A kanadai tél nem vicc, komolyan kell venni, még akkor is, ha idén egészen mostanáig az ország nagy részén egész kellemes idő volt. Steven posztjából viszont kiderül hóeltakarításról, jégkorongról és még az Északi fényről is.

cim_kutya.jpg

„Tudom, erről senki sem akar beszélni. Még szépek a színes lombok, még lehet a napon sütkérezni. De közeledik a tél. Itt Kanadában ez komoly dolog. November közepére jobb, ha átcserélted az autód abroncsait a télire.

osz.jpg

És elkezdődik az új hokiszezon, ami csak júniusban ér véget a híres Stanley Kupával. Az 1917-ben alakított National Hockey League-ről beszélek, amibe 30 város csapata tartozik. Ebből 7 kanadai, a többi amerikai.

Persze a játékosok többsége kanadai, de vannak jócskán amerikaiak, svédek, oroszok, csehek, szlovákok és talán mások is.

hoki.jpg

Kiskoromban alkalomadtán korcsolyáztam. A Városmajorban és néha az elemi iskolánk felöntött udvarán. Felcsavarható korcsolyám volt. Szüleim később (már gimnáziumba jártam) még egy ruszki hokikorcsolyát is vettek nekem. Nagyon menő dolog volt ez akkoriban.

Egy vagy két évig bérletem volt és jártam a Műjégpályára a Városligetbe. Hétvégenként és még délutánonként is hetente egy párszor. Később a hoki nagyon népszerű lett. Barátaimmal jártunk az egyedüli Kisstadionba. A Fradi-Dózsa meccsek nagyon élvezetesek és népszerűek voltak.

A fent említett NHL-en kívül vannak itt más hokibajnokságok is. Megyei, körzeti, iskola/egyetem közötti és így tovább. Az igazság az, hogyha egy dolgot az ember meg akar említeni, ami tényleg kanadai, és összeköti az angol és a francia kanadait is, az a hoki.

A kanadaiak köztudottan az egyik legudvariasabb náció. Egész addig, amíg nem engeded őket a jégpályára. Mert ott mindez megváltozik. A játék gyors, vad, testsúlyoddal a másik játékosnak fájdalmat, nemritkán komoly sérüléseket is okozhatsz.

Az egyetlen sport ahol a durvaságot, de még a verekedést is eltűrik. Ugyan némi büntetést kiszabnak, de nem tiltják be. Miért? Mert egyrészt vonzza a közönséget, mint az autóversenynél a balesetek, de szerintem főképpen azért, mert mélyen úgy gondolják, hogy ez a játékhoz tartozik.

Kanadában a hokizás nagyon elterjedt. Gyerekkorban, az elemi iskola elején kezdődik. Ekkorra persze már a gyerekek tudnak korcsolyázni. Két fiút neveltünk fel. Ők is jártak hokizni.

Mi is vittük őket, először „erőkorcsolyázni”, majd edzésekre és a „kis ligákba”. De nem lévén echte kanadaiak abbahagytuk pár év múlva, amikor úgy éreztük, hogy a gyerekek nem akarnak tovább fejlődni.

Sok szülő jóval tovább nyomja/támogatja őket. Nagyon sok kanadai (nem az emigránsok, mint mi vagy az azoktól származók) ennek eredményeképpen igen jól korcsolyázik és még felnőtt korában is gyakran jár barátaival hokizni.

A sport nem olcsó, a korcsolya, a védőkellékek beszerzése (és váltogatása) a növekvő fiúknak (újabban leányoknak is) sok családnak komoly anyagi érvágás. Nem beszélve hogy kora reggel, és hétvégeken a gyerekeket edzésre és meccsekre kell furikázni. Mindez időbe és benzinbe kerül.

A klíma ideális télen. Tradíció az, hogy sok helyen a mezőket, kertjüket felöntik és jégpályává alakítják. A városoknak van ingyenes műjégpályája. Nagyvárosnak több is. Ezek nincsenek befedve. De persze ma már van több ezer „aréna”, fedett műjégpálya is. Nem ritka hogy iskoláknak saját arénája van.

Szokásos télen ezekre lejárni, és aki ott téblábol azzal kicsit hokizni. Erre külön szó is van: „shinny”. Ez az utcai foci, driblizés, kiskapuzás (amiben mi nőttünk fel Magyarországon) helyi megfelelője.

Érdekes módon más téli sport nem annyira népszerű. A sífutás és a lesiklás a háború előtt alig volt ismert, a sok hó (és hegy) ellenére. Manapság persze ez megváltozott, de népszerűségüket nem lehet a hokival egy napon emlegetni.

sifutas.jpg

Szóval vissza télre. Ottawában, a városban, ahol az utóbbi 25 évben élünk, sok hó esik. A karácsony majdnem garantáltan fehér. Mivel a tél eltart április végéig és az átlaghőmérséklet ez idő alatt nem igen emelkedik a fagypont fölé, az a hó, ami leesik, nem olvad el.

teli_kozlekedes.jpg

A főutcákról naponta elviszik. A mellékutcánkon elkotorják, de telente kb. háromszor minimum szabályosan el kell a felhalmozódott havat szállítani különben az utca járhatatlanná válna az összegyűlt hóbuckák mérete miatt.

Éjjel jönnek, ilyenkor nem lehet az utcán parkolni. Először hatalmas kotrók igazgatják a buckákat, majd egy gépesített nagy teljesítményű hómaró jön, mint valami szörny az éjszakában.

Csak remegnek a házak az éjszaka közepén, a gépek reflektora árnyékot vet a sötét hálószobákra. Ha nem tudod, mi történik, azt hiheted, hogy itt a világ vége. A hómarót követi teherautók hosszú sora, amibe havat befújják és reggelre csodák csodája nincs egy szem hó se.

havas_ut_ajszaka.jpg

Befejezésül ideteszek egy képet az Északi fényről, amit ha szerencsés vagy nagy néha láthatsz. Én egyszer láttam vagy 25 évvel ezelőtt. Akkoriban még Torontóból vezettem Ottawába vissza minden vasárnap este. A család még Torontóban élt.

Ez alkalommal az 500 km jó részét hóesésben vezettem. Az autósztrádán nem volt nagy forgalom. Este volt és a sűrű hópelyheket megvilágító reflektor egy fehér pöttyös fekete függönyt mutatott.

Furcsa érzés. Úgy érzed, ha lekapcsolod lámpádat, jobban látsz, mert akkor a hópelyhek nincsenek megvilágítva és eltűnnek. Csupán az előtted levő kocsi piros lámpáját követed, annak híján a keréknyomot előtted a hóban. Az utat nem lehetett látni, ha a nyomot nem látnád nem tudnál tovább vezetni.

eszaki_feny_1.jpg

Ottawa közelébe érvén azonban a hó elállt és felhőtlen csillagos éjszaka lett. Egyszer csak északra a kocsiból az égen egy óriási gyorsan mozgó függönyszerű micsodát láttam.

Mi lehet ez? Félrehúzódtam. Megálltam és kiszálltam. Egyedül az éjszakában néztem ezt a csodát. A látvány lenyűgöző.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kanada

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1215310658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taxomükke (UK) 2019.11.18. 06:42:27

Embertelen, rideg világ.

Taxomükke (UK) 2019.11.18. 06:54:40

Embertelen, rideg világ.

SzZoole 2019.11.18. 07:15:39

“ Kanadában a hokizás nagyon elterjedt. Gyerekkorban, az elemi iskola elején kezdődik. Ekkorra persze már a gyerekek tudnak korcsolyázni. Két fiút neveltünk fel. Ők is jártak hokizni.”

Ez elég kétértelműre sikeredett :-)))

Csodabogár 2019.11.18. 08:06:18

Nem nekem való Kanada, télen különösen nem. Remélem itthon az idén se lesz hó, mert nekem itt a városban igazán nem hiányzik.

adg 2019.11.18. 10:08:41

Embertelen, rideg világ.

puhacica 2019.11.18. 10:27:22

enbertelen, rideg vilag.

O1.G 2019.11.18. 11:48:34

Bezzeg Leányfalun...

adg 2019.11.18. 12:03:26

@Golf1: Bezzeg! +2

Benikuty 2019.11.18. 12:13:22

@ZooLeka: az a hokizás amire gondolsz, nem csak Kanadában van elterjedve, és általában magányosan űzik. Persze hallottam már csoportos változatról is, főleg serdülő korban fiú kollégiumi szobában szokás :D

Benikuty 2019.11.18. 12:14:57

@Csodabogár: szerencsére a hókérdés nem a te kompetenciád.

shaktele 2019.11.18. 14:09:03

Aktuális...

Hockey Never Wanted 'You People' Like Us. Don Cherry Was A Constant Reminder.

www.huffingtonpost.ca/entry/don-cherry_ca_5dcc6707e4b0a794d1f9ea08?ncid=fcbklnkcahpmg00000001

blackhairlady 2019.11.18. 15:15:02

@adg: @O1.G: +3
Embertelen rideg vilag. Bezzeg Leanyfalu vagy mashol.

SzZoole 2019.11.18. 15:15:39

@Benikuty: nem kel ahhoz kollégistának lenni, hogy kórusban nyomják a legények a fitymacsattogtatast :-)

littke 2019.11.18. 15:57:46

@shaktiii:
Don Cherry-t sosem kedveltem, de a poppyról igazat mondott. Mondj igazat betörik a fejedet.
Ami a hokit illeti van itt bőven bevándorló játékos, de az igazi hoki vér, az az echte kanadaiaknál van legtöbbször.
Én ebben nem látok semmi problémát.

@Csodabogár és mások:
A télnek van varázslata, én nem élnék olyan helyen ahol az nincsen. Vitathatalan, hogy az itteni kicsit túl hosszú és túl hideg, de ha sizel, stb nem is olyan elviselhetetlen.

Csodabogár 2019.11.18. 16:32:59

@Benikuty: Elég baj az!:-)
Tavaszból mennénk mindig az őszbe, közte néhány nap nyár. Sokan élveznék azt hiszem.

nyuszigonosz 2019.11.18. 17:08:17

@littke: Erre a mondatrészedre: " Ami a hokit illeti van itt bőven bevándorló játékos, de az igazi hoki vér, az az echte kanadaiaknál van legtöbbször."
ami bizonyára igaz is így, Kanada jégkorong nagyhatalom, de nemcsak Kanada: Európában pl. Oroszországon kívül Csehország az európai jégkorong nagyhatalom - részben Szlovákia, így a kanadai NHL-ben ezért sok a cseh (pár szlovák) profi játékos - szóval ök nem azok a Kanadába bevándorlók, aki odamentek és ott elkezdték ezt a sportot, hanem eleve odaszerzödtek: csak egy nagy név a kanadai NHL-ben pl. a cseh Jaromír Jágr, de van több is.

shaktele 2019.11.18. 17:26:06

@littke: Vigye csak a "milk and honey-t" Cherry amerikába, ott sirt pár napja a Fox networkon.

Azt hazudta hogy csak a "You people" miatt rugtak ki. Erre a Hannity vagy a masik gennygoc lenacizta a CBC-t, s a Sportsnetet.

Alig van szines játékos Kanadában, 2-3 kivétel Iniglia, PK Subban,

Ez nemcsak a Cherry féle bigott barmok miatt van, hanem mert a hoki igen sokba kerul, s a bevandorloknak nemigen futja erre.

Cherry nelkul talan napszerubb lesz a hoki a nemfehér bevandorlok kozott is - gondolom én.

shaktele 2019.11.18. 17:26:10

@littke:

Kicsit orbán kokárdájára emlékeztet ez a poppy dolog.

Belül mi van..az számit, nem amit kitűzöl magadra.

shaktele 2019.11.18. 17:26:28

@nyuszigonosz: Van biza, pld Zdeno Chara, akit sajnos Boston lenyult Ottawatol, s azota is csak vegodunk..a legjobbjaink szlovakok, csehek, svédek voltak, ugy 10 éve.

shaktele 2019.11.18. 17:26:31

@nyuszigonosz: Volt egy Szuper Leventénk is, igaz minor league kapus volt, nem NHL :-)

shaktele 2019.11.18. 19:35:43

@Csodabogár: Netene, még azt a pár hét nyarat is sajnálod tolunk?? :P

Csodabogár 2019.11.18. 19:45:47

@shaktiii: Nálatok maradhat a tél is. Én csak a szűkebb környezetemért lennék szivesen felelős.
Nem tudom persze nálatok milyen a nyár, de értesüléseim szerint Torontóban elég kegyetlen párás meleg tud lenni. Persze értesüléseim már elég elavultak, azóta lehet, hogy megváltozott.

Persze azt megnézném, akinek itt Pesten a városban hiányzik télen a hó.

shaktele 2019.11.18. 20:34:10

@Csodabogár: Nem annyira párás mint TO, de kondi nelkul itt se megy.

Taxomükke (UK) 2019.11.18. 22:51:31

@puhacica: @adg: Raadasul drogos libsik szinte mind. Es szerintem a kedvenc szinuk a szivarvany.

puhacica 2019.11.19. 09:16:08

@Taxomükke (UK): es nem szegyellnek szines zoknit hordani! skandallum!

adg 2019.11.19. 10:13:53

@puhacica: szivarvanyszinut, skandallum. Meg +1 is.

adg 2019.11.19. 10:14:49

@Taxomükke (UK): ez igy van, biztos forrasbol tudom!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása