oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. november 07. 06:30,  Kőkemény hétköznapok a Fülöp-szigeteken 46 komment

2019. november 07. 06:30 Határátkelő

Kőkemény hétköznapok a Fülöp-szigeteken

A távoli, egzotikus országokból sokszor csak annyit látunk, amennyit turistaként megtapasztalunk. A valóság persze nagyon más, ezért érdekes néha betekinteni kicsit abba, miként is élnek a helyiek. Például a Fülöp-szigeteken, ahová most Steve (és egy érdekes beszélgetés) segítségével látogatunk el.

cim_243.jpg

„Az árnyékban feküdtem egyedül. A nyugágyon. Egy nádtetős ernyő tákolmány alatt. A hőség miatt másutt nem lehetett kibírni. Ebéd után volt, januári, rekkenő, trópusi meleg.

A fiam Hongkongban él. Őket látogattuk és most velük a közeli Fülöp-szigetekre jöttünk fiam családjával, unokáinkkal, öt napra, egy szálloda komplexumba. Cebu városához közel, egy óra repülővel, délre Manilától, Mactan szigetén.

Akár hiszed akár nem, a portugál felfedező, Ferdinánd Magellán, itt, egy köpésnyire a hotelunktól, halt meg, egy, a bennszülöttekkel vívott csatában. 1521 áprilisában. Építettek neki egy emlékművet, meg is néztük.

emlekmu_1.jpg

Nejem gyomrát a svédasztalos reggelik kissé megviselték, úgyhogy visszavonult a szobánkba. Fiamék a gyerekekkel a medencék körül nyüzsögtek. Én meg csak néztem a homokos tengerpartot. Nyugalom vett körül. Kék ég, tökéletes víz hőmérséklet. Bemenjek, ne menjek be?

tenger_11.jpg

A lifeguard mellettem ült az árnyékban. Nem a magas székében, ahol ülnie kellett volna. Ugyan volt ott is napernyő, ott melegebb volt. Innen lentről is jól látott mindent. Néha rásípolt egypár kínai turistára, akik a bójákon kívülre mentek snorkelezni mentőmellény nélkül.

„Hány éves, uram?” - szólított meg nagy közvetlenséggel. A kérdés meglepett, mert a személyzet itt nemigen beszél hozzád a szokásos udvariasságokon kívül: „How are you, sir?” „Beautiful day, sir!”.

Megmondtam a koromat… jó, kerekítettem. Megdicsért, milyen jó formában vagyok, koromra tekintve. A harmadik világbéli Fülöp-szigeteken a férfiak átlagéletkora 65 év. Elbeszélgettünk a jó étkezés fontosságáról, mondta a zsíros étel, mint az itteni koszt, nem egészséges. 

Izmos fekete férfi volt, nem a tipikus fülöp-szigeti típus. Azok ázsiaiabbak, törékenyebb felépítésűek. Bemutatkozott, neve Jonatán. Jonatán szeretett beszélni. Ő, mondta, negyven éves, pár éve nős. Két kislánya, a mi unokáinknak (szintén lányok) megfelelő korban volt.

Megtudtam, édesapja amerikai katona volt, akit sohasem látott. (Íme, bizonyíték a testalkatára). Mondta, kissé szomorkásan, de belenyugodva, apjával talán nem fog találkozni. Hogyan is tudná megkeresni? Ő itt, Cebuban éli az életét, apja meg messze, valahol az USA-ban.

Jonatán jól beszélt angolul, ami ritkaság. Dacára annak, hogy a Fülöp-szigeteken angol a hivatalos nyelv, (azért, hogy a sok szigeten beszélt nyelv és dialógus között legyen egy közös), a legtöbb egyszerű ember alig beszéli, mert az iskolázottságuk igen hiányos.

Érdekelte Kanada, (ahol én élek), a foglakozásom. Mondtam, hogy Európából, Magyarországról származom. Arról még nem hallott. A szálloda jómódú kínai, koreai, japán és orosz családokkal volt tele. Elvétve európait is láttál.

Ajánlotta, hogy vegyek egy túrát a közeli, part menti barlangba. Mondtam, amolyan itteni Kék-barlang lehet, ami Capriban is van. Capriról még nem hallott. Mondtam, milyen hideg van most Kanadában, beszéltem a hóról, és hogy lehet síelni, korcsolyázni.

Kérdeztem, hogyan él? Naponta mopeddel jön ide dolgozni, egy órába telik. Felesége otthon van. Hétköznapokon a lányokkal elmegy az iskolába, az idősebb első elemibe jár.

Az út másfél óra a rozoga itteni buszokon. Az iskola mellett vár a kisebbik lánnyal, amíg 4-5 óra múlva a nagyobbik újra megjelenik, és utána együtt hazabuszoznak. Az iskoláért, dacára hogy elemi, fizetni kell, mondta.

Jonatán fizetése napi 2-3 US dollár lehetett, ami a tipikus fizetés ilyen munkáért a Fülöp-szigeteken. A munkabérek köztudottan hihetetlen alacsonyak, így megérti az ember, miért mennek iskolázott nők szobalánynak Hongkongba és az arab országokba havi 500 dollárért. Az itt nagyon nagy pénz.

gyerek.jpg

Jonatán szerint az életmentő pozíció jó állás. A koszt a bérében benne foglaltatik, plusz, sokszor, még megmaradt ételt is vihet haza. De így is az iskolára és az ahhoz szükséges dolgokra alig marad pénz. Tisztában volt mennyire fontos az iskolázottság. Ő csak 8 elemit végzett, leányainak jobbat akart.

Jót nevettem, amikor feleségéről beszélt. Mondta nagyon beszédes asszony. Kérdeztem, mit ért ezalatt? Hát mondta, amikor a munkájából fáradtan hazaér, az asszony nem szűnik meg fecsegni. És ha megkéri, hogy legyen csendben, visszafelesel! Hogyan, kérdeztem? „Azt mondja nekem” - mondta Jonatán, - „ha csöndet akarsz, menj a temetőbe!”

vege_14.jpg

Beszélgettünk a szegénységről, amit én a városában és Manilában láttam, és a rengeteg gyerekről, 6 gyerek családonként az átlag. A Fülöp-szigetek szigorúan katolikus ország. Még válás sincs hivatalosan, és a fogamzásgátlás bűn, ezeket a szereket (pirula, óvszer) nem árulják.

De Jonatán nem látott ebben semmi kivetni valót. Mondta, a sok gyerek áldás, hogy a Jó Isten és a Szűz Mária mindannyinkra ügyel, és ő úgy érzi, bajba senki emiatt nem kerülhet.

Mit is válaszolhattam erre? Csak bólogattam a nagy melegben.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Fülöp-szigetek

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6215292176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2019.11.07. 07:18:05

Szep kepek, jo neki.

adg 2019.11.07. 08:05:01

@pametno: nem a komment az erdekes, hanem hogy hanyadik!

SzZoole 2019.11.07. 08:11:15

@adg: ne irigykedj a képek miatt :-)))

adg 2019.11.07. 08:11:28

“ Mit is válaszolhattam erre?”

Javasolnam legkozelebbre is a mostani megoldast. Ha nem mondasz semmit arra, hogy milyen szinu a bore pl, akkor ezt is csak siman fogadd el, es kesz. Nem kell nekiallni meggyozni vagy cafolni.

2019.11.07. 09:12:26

@adg: Nekem egy finom zöld teától indul jó a napom, golfnak attól, ha elsőnek kommentelhet itt. Bár én is fricskázom ezért, mert gyakran bosszantó, de nincs ezzel olyan nagy gond.
Inkább az ilyen semmitmondó kommentek, mint olyanok, amik mások megalázására, vagy elüldözésére hivatottak. A politikai propaganda reklámkommentelről már nem is beszélve.

puhacica 2019.11.07. 10:11:52

@pametno: te hogy iszod a zold teat? izesited vagy naturan inkabb? meg nem dontottem el, hogyan szeretem a legjobban. talan agave sziruppal.

egyetertek, neha elragadtatjuk magunkat, pedig valoban jobb lenne ilyen artalmatlan kommenteket olvasgatni, mint a sok acsarkodast. az nem vezet sehova. teged mi bosszant golf kommentjeiben?

Golf2 2019.11.07. 10:30:44

"Tízből 6 magyar szerint aggasztó a kivándorlás"...a maradék 4et nem aggasztja,mert már kinn vannak.

2019.11.07. 11:04:10

@puhacica: Én kávéval kezdem a napom, általában kettővel, de attól nem ébredek föl. Utána jön a zöld tea a reggelihez. Az esetek többségében filteres ízesített tea, ami tudom, nem az igazi, de ez van. Cukrot semmikor nem használok, legfeljebb édesítő szert, de télen mézzel iszom. Viszont a teától már fölébredek. Ilyenkor téli hidegebb időben egyébként 1 liter gyümölcstea még a napi normához tartozik.

Ami Golfot illeti, finoman kell fogalmaznom, hogy átmenjen a moderáción.
Nem feladatom értékelni őt, nem is szívesen tenném. Ami számomra bosszantó, hogy úgy beszél, hogy közben nem mond semmit. Akkor meg minek. Persze ez általában az első kommentjeire jellemző. Mert az már más kérdés, hogy amikor véleményt mond, és esetleg nem értek vele egyet.

puhacica 2019.11.07. 13:36:49

@pametno: a sok kave nem jo, nagyon felviheti a vernyomast, aztan az enber fia osszehord mindenfele marhasagot, meg csak mergeskedik allo nap. a zold tea sokkal jobb, probald ki a levendulas izesitesut, nagyon jo, tisztara kisimitja az idegeket. raadasul melegen tart, ami jol johet, ha sokat kell kint lenni. erdei setak, tuzifa intezese telire, ilyesmik.

o igen, ez mar csak ilyen, sokan vannak, akik beszelnek, bar semmit nem veszitenenk vele, ha csendben maradnanak.

shaktele 2019.11.07. 13:57:46

@pametno: én, s sokak mások is értik s kedvelik a golfot.

shaktele 2019.11.07. 14:31:57

Seaweed egy szál sincs. Csak ne kerulne egy vagyonba az ut..:(

Erdekes poszt, koszonet.

Golf2 2019.11.07. 14:48:06

@pametno: Nem feladatom értékelni őt...nagyon nem.......foglalkozzál,vagy esetleg a poszttal!

blackhairlady 2019.11.07. 14:51:55

@puhacica: en is a levendulasat preferalom amikor az erdőben kempingezunk. Bár mi nem eladásra gyűjtjük a fát, csak az esti tábortűzhoz
De csodákat művel az idegekkel :)

Dammiel 2019.11.07. 14:59:40

10 Golfból 6szor szét van offolva a kommentszekció :-D

blackhairlady 2019.11.07. 15:00:40

Turistakent nagyon jo ilyen beszelgeteseket folytatni helyiekkel, a gyonyoru tajon kivul kicsit betekintest nyerhetunk a helyi emberek eletebe is.

puhacica 2019.11.07. 18:10:49

@pametno: na csak vigyazz, be ne egyel valami bolondgombat! bar vannak, akik mindenhez is ertenek, joghoz, migranskerdeshez, nagycsaladosok munkamegosztasahoz, lehet, hogy te is ilyen polihisztor vagy. ha meg nem, majd a szervezeted eldonti, jol esett-e neki az erdei gomba.

@blackhairlady: mennyi erdojaro, termeszetbarat enber jott itt ossze! ;)

Mitya Ivanov 2019.11.08. 11:15:50

"A harmadik világbéli Fülöp-szigeteken a férfiak átlagéletkora 65 év. "
Biztos, hogy nem... Inkább a születéskor várható élettartam ennyi.

Csaba29 2019.11.08. 14:39:47

@Taxomükke (UK): Hát ha te első vagy, akkor én második!

shaktele 2019.11.08. 14:39:53

@Mitya Ivanov:

66.2 years

The average male in the Philippines lives until he attains 66.2 years of age.May 16, 2019
Philippines Life Expectancy Compared to Overseas Lifespans
www.philippinesaroundtheworld.com › philippines-life-expectancy-compare...

Etniez 2019.11.08. 14:40:00

Beszéltem a cikkről két filipin kollégámmal, az állami iskola ingyenes, a magán fizetős.

Taxomükke (UK) 2019.11.08. 15:56:17

@Csaba29: Versenyben vagyunk a "legtartalmasabb hozzászólás" díj elnyeréséért. De nem fogunk győzni.

AnChoR 2019.11.08. 19:01:46

a férfi-női témához kapcsolódóan annak akit érdekel:
- nem igaz hogy nem árulnak óvszert. simán lehet kapni, bár elég kis méretűek vannak :)
- az abortusz tiltott, és valóban nincs válás. annulment van, ami hosszadalmas procedúra, és azt mondják nem olcsó.
- szex shopok nincsenek. sok pornó weboldalt blokkolnak.

adg 2019.11.08. 23:42:46

@shaktiii: olvasd csak el a kommentjet ujra. Vegig. Klarikaekat is ilyen alaposan ertelmezed? :)

Segitek: “ In 2020, the average age in the Philippines is expected to reach 25.7”
Atlag nem egyenlo szuleteskor varhatoval.

Herr Géza 2019.11.09. 00:09:38

@pametno: Valamiért egy ősi kipcsák-dakota mondás jut eszembe. Valahogy így szólt: “erdész, erdész, te szopni jársz ide?”
Kisfiú, próbálkozz inkább a 117.-ik bekészített nickneveddel, isten bizony (alternatív: Allah minket úgy segítsen!) meg fogunk lepődni, nem rontjuk el a játékodat.
Szánalmas vagy, de van remény még: fordulj pszichomókushoz...

adg 2019.11.09. 07:24:03

@shaktiii: mit tartasz benne viccesnek?

Herr Géza 2019.11.09. 09:19:41

Na nézz má’, kicsierdésznyuszifül reagál a “fosblog” ellenfosblogján... Pedig ő tuti nem a pamutnő. :D
Szánalmasan gyenge, ótvar, sablonduma...
Azért az megvan, hogy mennyire menthetetlen vagy? Ne költs pszihomókusra, felesleges.

Herr Géza 2019.11.09. 10:20:34

@pametno: A gombák megvoltak? :D Válts vissza nyugodtan a “ http://blog.hu/user/1484976” nickre, de maradhatsz a Quercus-nál is.

Arthamyr 2019.11.09. 12:01:26

@Herr Géza: Szegenynek mar reg elveszett az incognitoja, biztos azt gondolta, hogy par honap alatt feledesbe merul a nickje, es ujra szemetelhet vele. :D Ujat kellett volna regisztralni. Mondjuk az se segitene, mert annyi esze sincs szerencsetlennek, hogy valtoztasson a gondolatmeneten, stilusan. O olyan fajta, aki megprobalja sokszor, hatha a 266. alkalommal csoki izuve valik a szar, amit eszik. Ezzel csak az a baj, hogy mindig kikopi.

hataratkelo.blog.hu/2019/09/12/londoni_harc_a_magyar_almokert?full_commentlist=1#c37631146

littke 2019.11.09. 16:13:04

@AnChoR:
Nos igazad van, vehetsz condomot ha 18 éven felüli vagy. De: www.youtube.com/watch?v=nKG8gWoeQcI

littke 2019.11.09. 16:26:28

@Etniez: Én csak azt írom amit Jonatán nekem mondott. Persze van ingyenes elemi iskola, de mint azt sok más helyen is tapasztaltam, pl Brasil-ban, az állami ingyenes iskolák nagyon nívótlanok. Szóval sok szülö, hacsak teheti, magán iskolába járatja gyerekeit. Talán ez az eset Jonatánnál.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása