oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. október 29. 06:30,  A beilleszkedés nehézségei 34 komment

2019. október 29. 06:30 Határátkelő

A beilleszkedés nehézségei

Kisebbségként élni és megpróbálni idomulni a többséghez gyakran legalább olyan nehéz őslakosként, mint újonnan érkezett bevándorlóként. Így aztán noha a hosszú évtizedek óta Kanadában élő Steve írása a helyi őslakosokról szól, idézi a határátkelők sorsát is.

inuit_szobor.jpgInuit szobor/útjelző (Inukshuk)

„Észak- és Dél-Amerikában, Ausztráliában és Új-Zélandban, és máshol, az európaiak bevándorlása az ott élő népek kiszorítását jelentette.

Itt Kanadában, ma ők csupán a népesség 4,3 százaléka. Az első itt lakók a Bering-szoroson keresztül érkeztek 16 500 évvel ezelőtt.

kisfiu.jpg

A kontinensek legutolsó betelepülése a francia / angol / spanyol / stb. felfedezők / kalandorok után történelmi idő volt. Izgalmas. Kissé naiv képet kaptunk mi gyerekkorunkban erről May Károly könyveiből.

Nemigen emlékszem, hogy különösebben sok időt szántak rá tankönyveink Magyarországon, persze van Európának saját történelme bőven.

Változó viszonyok

Kanadában bennszülöttnek az indiánokat (Native People/First Nation), az eszkimókat, (az inuit) és a metis népeket hívják. Az utóbbi az indián és európai első, korai keveréke.

A zárójelekben használatos megnevezések a politikailag korrektek. A mai 1.4 millió bennszülöttből 852 ezer indián, 452 ezer metis és kb. 60 ezer eszkimó.

eszkimo_telepules.jpgEszkimó település, Cape Dorset

A fehér bevándorlók maguk sok változáson mentek át az itt élő „első néphez” való viszonyukban. Ugyan a megkülönböztetés, és az itteni indiánok joga és helyzete nagyot fejlődött, az alapvető probléma korántsem tűnt el.

A problémát én úgy fogalmaznám meg, hogy hogyan lehet a rezervációkon élő indiánok jólétét és oktatását olyan nívóra emelni, hogy ők ott vagy másutt önellátók lennének?

Klasszikus probléma

Kanadában az első, ma is érvényes törvény (1867) többek között leszögezte, ki lehet „indián”. Kritikusai szerint a törvény leereszkedő, mert célja, hogy az indiánokat „kiemelje” jelen állapotukból és az „igazi” állampolgársághoz kellő eszközökkel ellássa. Hasonló, ahogy én az előbbi paragrafusban a problémát definiáltam, nemde?

iskola_3.jpgBentlakásos kötelező iskola az indiánoknak

A probléma klasszikus. A rezervátumokban élő indián (státusz indián) anyagi előjogokkal él. Például a rezervátumból eredő jövedelme, ha van, adómentes. Iskolavégzésnél, állás keresésnél is jóval több kedvezményt kap, mint az átlagpolgár.

De ugyan vannak indán rezervátumok jó helyeken, ahol a föld természeti kincsekben gazdag, avagy van turisztikai jelentősége, egy jelentős részük Kanada távoli sarkában van. Olyan helyen, ahol nehéz munkát találni, vagy létrehozni.

A beolvadás nehézségei

A hagyományos életmód, a halászat és a vadászat, ami anno nélkülözhetetlen volt a megélhetéshez, értelmetlennek tűnik a mai világban. Az eredmény alulfoglalkozottság, és gyakori demoralizálódás.

louis_riel.jpgLouis Riel, 1885-ben halálra ítélt metis lázadó

Ha innen elköltözik, nemcsak a juttatásainak anyagi részei szűnik meg, de saját kultúrája is. Mint más emigránsnak, illik beolvadnia környezetébe a választott nagyvárosban.

Ugyan a kormány aktívan segít minden nációt saját kultúrájának ápolásában (multikulturalizmus), mégis a rezervátumokon kívül élő indiánok helyzete drasztikusan megváltozik.

Nem kevésbé annyira, mint amikor egy magyar ide emigrál. Nem csoda, hogy sokjuknak nem igen akaródzik e lépést megtenni.

Embertelen bánásmód, elfolyó állami pénzek

Az indián közösség és a kanadai állam viszonya, mint említettem évek során sokat fejlődött, de még most is a róka fogta csuka, csuka fogta róka meséjére emlékeztet.
A kormány több intézkedése, ami az indiánok segítésére irányul, nem sikerül.

Próbálták őket erőszakkal okítani, veszélyben levő rezervátumokról jobbakba őket áttelepíteni, önkormányzást adni nekik, mind rosszul végződött.

Az oktatás embertelen volt, mert a gyerekeket a családoktól elszakították, a bentlakó kollégiumokban a fegyelem brutális volt és a gyakori szexuális visszaéléseket a hatóságok nem büntették, eltussolták.

Az új településeket az ott lakók nem tartották magukénak, így elhanyagolták. Az önkormányozás eredménye gyakran az lett, hogy az indán vezetők az állami pénz jó részét nem osztották demokratikusan szét a tagok között, és folytathatnám.

inuit_csalad.jpgInuit család

Mindennek eredményeként az átlagpolgárnak sajnos sokszor nagyon sötét képe van a bennszülött kisebbségről. Megerősíti ezt az, hogy úgy a nagyvárosok „rossz” negyedében lófráló szerencsétlen alkoholisták és prostituáltak sorai között túl reprezentáltak, mint a bűnözési statisztikákban, és a média a sztereotípiát akaratlanul is megerősíti.”

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT AZ INSTAGRAMON IS IDE KATTINTVA - MINDEN NAP ÚJ FOTÓ A VILÁG MINDEN TÁJÁRÓL!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kanada

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8215269118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2019.10.29. 07:19:40

Érdekes írás :-).

Az utolsó két bekezdés ráillik egy a Magyarországon elő “indiainépcsoprt” viselkedésére/élet módjára is.

Golf2 2019.10.29. 07:56:59

Mint más emigránsnak, illik beolvadnia környezetébe a választott nagyvárosban...

shaktele 2019.10.29. 12:50:24

“ Ha innen elköltözik, nemcsak a juttatásainak anyagi részei szűnik meg, de saját kultúrája is. ”

huhh??

shaktele 2019.10.29. 13:31:20

@Népművészetiagyagedény Dzsínó:

Semmi kozos nincs azon kivul hogy a romak is gettokba, ciganysorokba voltak kenyszeritve, az atkos 70-es evekben nem engedtek oket feherek kozott telket,házat venni.

Virago_1000 2019.10.29. 13:32:27

Cenzurazunk, de miert is?
A multikulturalizmus alapveto celja a kulturak eltuntetese. Ezt irtam korabban.

Csak egy multbeli pelda, Nagy-Britannia megalakitasa. Bekebeleztek Walest, Skociat, Eszak-irorszagot.
Mindegyik fenti nep kulturaja nagyjabol eltunt mara. Foltokban apolgatjak itt-ott vagy meg ugy sem. Hany fiatal beszeli ma walesi nyelven? Vagy ir ir nyelven?

De meg az azsiaiak, muszlimok, arabok es egyeb 20. Szazadi betelepultek is angolul beszelnek a gyerekeikkel.
Eltunik a kulturajuk, az ovek is, a helybelieke is. Mindenki veszit ezzel.

kardio1 2019.10.29. 13:41:25

@Virago_1000: nem, a multikulturalizmus nem ezt jelenti, hanem azt, hogy a bevándorlótól nem várják már el, hogy asszimilálódjon, sőt inkább átesnek a ló túloldalára, és minimális alkalmazkodást sem követelnek meg.

Herr Géza 2019.10.29. 14:10:58

@Virago_1000: Te jobb, ha nem aggódsz a “kultúra” elvesztése miatt:
“ Hany fiatal beszeli ma walesi nyelven? Vagy ir ir nyelven?”

Te már rég nem beszélni magyar nyelvül, írni meg pláne nem tudol. Kiíratkoztál a magyar nemzethbül, leadtad a hazaffyságodat szaros anyagi érdekek miatt, elmentél asztal alatti kutyának Nyugatra... Hogy vannak a paki szobatársaid?

shaktele 2019.10.29. 14:15:21

@kardio1: " minimális alkalmazkodást sem követelnek meg."

Ugyan már..átmész Virágoba? :P

SzZoole 2019.10.29. 15:00:51

@shaktele:
“ Az önkormányozás eredménye gyakran az lett, hogy az indán vezetők az állami pénz jó részét nem osztották demokratikusan szét a tagok között, és folytathatnám.”

ugyanez ment az uniós integrációs pénzekkel

“ Mindennek eredményeként az átlagpolgárnak sajnos sokszor nagyon sötét képe van a bennszülött kisebbségről. Megerősíti ezt az, hogy úgy a nagyvárosok „rossz” negyedében lófráló szerencsétlen alkoholisták és prostituáltak sorai között túl reprezentáltak, mint a bűnözési statisztikákban, és a média a sztereotípiát akaratlanul is megerősíti.”

Tényleg semmi közös nincs bennük......
Szokás szerint osztod az észt a foteledbol és fogalmad sincs semmiről......

kardio1 2019.10.29. 15:02:58

@shaktele: logika, oh !
Épp most mondtam neki ellent. Neked nagyon beakadhatott valami.
Amúgy meg az asszimilációs modelltől (olvadjon be teljesen az érkező) az integrációs megközelítésen keresztül az inklúziós modell felé haladtunk az utóbbi évekig: alkalmazkodjon a befogadó fél, és esetleg az érkező is megteheti.

FutureFry 2019.10.29. 15:12:42

Lehet, hogy sok német (és kelet-európai) nőtt fel - az Amerikában egyébként sohasem járt - Karl May vadnyugati regényein (és az azokból készült filmeken), de talán érdemes azt is megemlíteni, hogy az USA-ban vagy Kanadában szinte senki sem ismeri a nevét vagy a hőseit (A “híres” Winnetou vagy Old Shatterhand említésekor általában csak egy “blank stare” a reakció).

shaktele 2019.10.29. 15:19:59

@Népművészetiagyagedény Dzsínó:

Semmi kozos nincs azon kivul hogy a romak is gettokba, ciganysorokba voltak kenyszeritve, az atkos 70-es evekben nem engedtek oket feherek kozott telket,házat venni.

SzZoole 2019.10.29. 16:03:06

@shaktele: nem érted, vagy nem akarod érteni a fentebb irtakat?

Arthamyr 2019.10.29. 16:15:06

@Virago_1000: "Mindegyik fenti nep kulturaja nagyjabol eltunt mara. Foltokban apolgatjak itt-ott vagy meg ugy sem. Hany fiatal beszeli ma walesi nyelven? Vagy ir ir nyelven?

De meg az azsiaiak, muszlimok, arabok es egyeb 20. Szazadi betelepultek is angolul beszelnek a gyerekeikkel.
Eltunik a kulturajuk, az ovek is, a helybelieke is. Mindenki veszit ezzel. "

Miért lenne jó az íreknek, ha sehol sem értett ír lenne az elsődleges nyelvük, a világ jelentős részén megértett angol helyett? Ennek ellenére az ír is hivatalos nyelv, és lehet ennek megfelelően használni és most is tanítják nekik az iskolában, ennek ellenére nem ismertem írt, aki tudott volna írül, olyat viszont többet is, aki nem volt oda ezért az oktatásért, pedig alapvetően elégedettek az oktatási rendszerükkel. Olyan is volt, aki azt mondta, hogy bár divat az, hogy mindenért az angolokat szídjuk, de kb. minden, ami jó itt, tőlük jött.

kardio1 2019.10.29. 16:53:51

@Arthamyr: "Mit adtak nekünk a lómaiak ?" :))

shaktele 2019.10.29. 17:35:38

Naszoval..

elovastam megint, sok pontatlan info van benne, lasd hogy aki elhagyja a rezervatumot mindent elveszit, adomentesseget, kulturat - ez marhasag

Cim se szerencses, mert itt az uj jovevenyeknek kell "ïlleszkedni" a kanadai normakhoz, kulturahoz, aminek szerves resze az indián kultura is.

littke 2019.10.29. 19:28:42

@shaktele: Kedves shaktele. Nem megyek részletekbe csak itt egy idézet: "In general, Indigenous people in Canada are required to pay taxes on the same basis as other people in Canada, except where the limited exemption under Section 87 of the Indian Act applies. Section 87 says that the "personal property of an Indian or a band situated on a reserve" is tax exempt."
Szóval nincsen GST (value added tax) a rezervátumokon.
www.canada.ca/en/revenue-agency/services/tax/businesses/topics/gst-hst-businesses/charge-collect-indigenous-peoples.html

littke 2019.10.29. 19:35:53

Az indiánok és a cigányság között sok a hasonlat:
1 Mindegyik nomád nép és a hagyományos életmódjukra manapság nincsen szükség.
2 A gyerek nevelésében a közösség vett részt, nemcsak a szükebb család. Manapság ez sem divat.
3. Az oktatást nem tartják fontosnak, inkább a családi hagyományokat. Azok meg, mármint a hagyományok nem vezetnek egy megélhetéshez.

Virago_1000 2019.10.29. 20:28:02

@Arthamyr: a merjunk kicsik lenni mentalitas semmikor es sohanem celravezeto, akar kicsiben akar nagyban akar meg nagyobb skalan (egy nemzet) tekintjuk.

Mikkamak 2019.10.30. 15:37:05

@Virago_1000: Többen beszélik a walesiek közül a walesi nyelvet, mint pl. az önállóságukra oly büszke skótok közül a skót nyelvet (bár ez utóbbihoz hozzájárul, hogy a Cullodeni vereség után tűzzel-vassal írtották és betiltották az angolok).

Írül pedig szintén beszélnek, főleg Írországban (úgy tudom).

kóserkóla 2019.10.30. 15:37:30

@Népművészetiagyagedény Dzsínó: az indiánok az őslakosok, a fehérek az érkező migránsok, gazdasági menelültek, akkor a fehéreknek kellett volna beolvadni az őslakosságba?

Ching A Ling 2019.10.30. 15:46:25

@littke: Tudod hogy mi a nomád nép kritériuma?

Terézágyú 2019.10.30. 19:32:57

Na, megint lehet cigányozni, jaj de jó.

Ma reggel (is) bagózott valaki a buszmegállóban. Biztos indián volt. vagy cigány.

Ja nem, magyar volt.

Pesti 2019.10.30. 19:32:57

Adrian megjelent, egy nemzetiségi fesztiválon, a közösség vezetőjét kereste. Annak ámulatára, megszólalt magyarul, majd kézfogás és kedélyes beszélgetés közben elmesélte, hogy egy városkörnyéki rezervátumban él, könyvből tanúlt magyarúl mert dédnagyapja magyar volt. Elvégezte az egyetemet, elment Magyarországra angolt tanítani, majd, mivel a rokonság fele már Szlovákiában él őket is meglátogatta, a helyiek cigánynak nézték és elverték. Ma észak Albertában dolgozik, mert az indián közösség tanúlmányai miatt túl fehérnek nyílvánította és kiközösítették a törzsből, segédmunkásként keresi a kenyerét. Nem ő az egyetlen, ezzel a kivagyok, mivagyok állapottal szinte mindegyík kinlódik.
Nem is olyan régen láttam egy dokumentum filmet, mint egy az indiánok szemszögéből Karl May, hát nem volt jó véleményük róla, szerintem teljesen félreértették a benne lévő romantikát. De Németországban felépítettek egy indián falut, ahol németek indián ruhákba öltözve táncolják a hagyományos Pow Wow -t ami igen kiakasztotta a dokumentum készítőit, mivel indián viselet, az elért szinvonal, tánckészség alapján határozza meg, hogy ki mibe öltözhet, a németek, meg póstán rendelik meg ezeket a ruhákat, nem érdemmel hordják.

littke 2019.10.30. 20:03:07

@shak te le: Igen. A nomád népek helyről helyre mennek.

Ching A Ling 2019.10.30. 20:50:54

@littke: S hova mentek a magyar romák az elmult 2-300 évben?

littke 2019.10.30. 21:20:10

@shak te le: Idézet a wikiből. Én nem vagyok szakértő, de a cigányok elsősorban vándor népek annak ellenére hogy ezt már sok helyen nem teszik.

"A hagyományos cigány közösségek kultúrája
Hagyományos életmód:

Medvét vezető cigányok Spanyolországban, 19. század
A cigány csoportok hagyományos életmódjuk szerint a nomád, vándorló népek közé tartoznak. A cigány népesség egy része ma is ezt az életmódot folytatja, a nyugat-európai cigányok jelentős része modern lakókocsikkal vándorol, míg egyes balkáni országokban és az arab világban lovaskocsikból álló karavánokban utaznak. Ezzel szemben például a magyarországi és a spanyolországi cigányok ma már valamennyien letelepedetten élnek, ahogyan a kelet-európai cigányok döntő többsége is."

Ching A Ling 2019.10.30. 22:16:53

@littke:

Francia, belga, holland(sinti) romák elenyésző része még vándorol a “romantikus” lakókocsikban, de még ők sem tekinthetők nomádnak.

Az észak amerikai őslakosok sem tekinthetők nomádnak, hiszen bezárták őket a rezetvátumokba..

Ching A Ling 2019.10.30. 22:16:57

@littke: Ezek szerint mi magyarok is nomád (kipcsák :)) népek vagyunk, bár már nemigen tesszük? :)

littke 2019.10.30. 22:44:51

@shak te le:
Kedves shak te le,

1 Manapság nincsenek nomádok. De ha bezárnak akkor nem tudsz úgy élni, ahogy szeretnél. Ergo nem természetes.

2 Nem. De persze az emberiség nem maradt egy helyben, Afrikából indult. A népvándorlást nem kell összetészteni a nomád életmóddal.

Azt hiszem ezt megvitattuk.....

Ching A Ling 2019.10.31. 06:54:42

@littke:

1.azt irtad hogy mind a kettő nomád nép.

2. Erősen vitatott az afrikai eredet, nézz utána..

Period

somlobodog 2019.10.31. 07:11:22

@shaktele: te lettél itt az új birca, úgy látom. Kinyilatkoztatás, ismétlés, indoklás mellozese, egyoldalú latasmod, keverve a tevedhetetlensegedbe vetett hittel :))). Nézd meg a bircanada nick hátha nem foglalt, hasznalhatnad azt nehanapjan

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása