oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. október 22. 06:30,  Miben más a magyar és a kanadai munkahely? 46 komment

2019. október 22. 06:30 Határátkelő

Miben más a magyar és a kanadai munkahely?

Nyilván rengeteg mindenben, kulturálisan, hozzáállásban, a változások befogadásában egyaránt. Vajon melyik országban rugalmasabbak a munkavállalók, mi az elvárás Kanadában? Ákos posztjából kiderül.

iroda_foto_deskmag.jpg

„A legtöbb ember nem szereti a változást maga körül, ezért egy munkahelyen a vezetők idejének jelentős része arra megy, hogy megpróbálják menedzselni az üzleti élet-, jogszabályok változása miatt keletkező belső változásokat (idegen szóval change management).

Mivel lassan 2,5 éve dolgozom Kanadában és előtte 11 éven keresztül dolgoztam Magyarországon vezetőként, ezért van némi rálátásom arra, hogy ebben a kérdésben mi a különbség a két ország között.

Tisztán emlékszem még arra, hogy egy nagyobb munkahelyi átszervezés mennyi felkészüléssel és munkával járt magyar vezetőként. Például amikor 2016-ban (utolsó magyarországi munkaévemben) a velem dolgozó 100 emberrel együtt költöztünk el Budapesten belül egy olyan irodába, amit a csupasz beton falaktól indulva alakítottunk ki magunknak.

Mivel az új iroda lokációja egyértelműen visszalépés volt a korábbihoz képest (Kálvin tér vs Lurdy ház), ezért NAGYON sok energiám ment el arra, hogy megnyerjük a kollégák támogatását.

Ennek érdekében bevontuk őket a tervezésbe, megpróbáltuk együtt vonzóvá tenni az új irodát és olyan simává tettük az effektív költözést, amennyire csak lehetséges volt.
A projekt 9 hónapjából én szerintem nettó 3 hónapot a belső kommunikációval és a változások menedzselésével foglalkoztam és fizikailag és szellemileg is kimerültem a végére.

(Ezután még két hónapot hónapot dolgoztam a csapatommal és utána letelt a mandátumom és a kanadai költözésünk előkészítése lett a főállásom.)

Más mentalitás

Ezek után nem volt nehéz észrevenni, hogy mennyire más a mentalitás Kanadában a munkahelyi változások menedzselésével kapcsolatban.

Amikor például Magyarországon bevezettünk egy új szoftvert, akkor az bonyolultságtól függően több hónapos felkészüléssel járt. Meglévő folyamatokat mértünk fel és tükröztünk le az új rendszerben, adatokat migráltunk, oktatást tartottunk és masszíroztuk a munkatársak önbizalmát és hónapig követtük, hogy mit csinálnak az új rendszerben.

Ehhez képest az elmúlt 1,5 év alatt annyi új szoftver és folyamat bevezetést éltem meg Kanadában, hogy már a felére sem emlékszem. Voltak egészen jelentős változások is, mint amikor egyik hétről a másikra a régi Sharepointot lekapcsolták és bevezették helyette egy újabb verziót, ami miatt az összes file-t (kritikus projekt dokumentumokat) átmigrálták egy éjszaka.

Ez azzal is járt, hogy a korábbi dokumentum menedzsment workflow-t egyik napról a másikra elvesztettük, miközben küzdöttem a határidőkkel, hogy a különböző rendszer követelményeket, design dokumentumot, teszt jegyzőkönyveket időben megkapják és elfogadják az érintettek.

Ehhez képest annyi volt a mondás, hogy ott van a régi, két évvel ezelőtti folyamat, tessék azt használni. Senkit sem akadt meg rajta, hogy azt azért cserélték le, mert az új Sharepointos folyamat kb. fele annyi átfutási időt jelentett egy dokumentum elfogadásnál.

Magyarországon a munkatársaim biztosan hangosan verték volna az asztalt. Itt Kanadában is volt némi negatív reakció az extra munka miatt, de alig észrevehető mértékben.

Lehet, hogy azért is, mert a jelenlegi munkahelyemen hangsúlyos elvárás, hogy legyél jó „corporate citizen”, de biztos van annak is szerepe benne, hogy egy kanadai multinál annyira gyakoriak a változások, hogy a munkavállalók edzettebbek ebben a kérdésben, mint azt Magyarországon tapasztaltam.

Kapard ki magadnak a gesztenyét

Két kanadai munkahelyem volt az elmúlt ~2,5 évben, de az mindkét helyen egyértelmű elvárás volt, hogy legyél proaktív a munkában és a változások menedzselésében/elfogadásában is.

Ha jelenleg szembe jön egy új folyamat vagy szoftver, akkor a bevezetés (roll-out) általában annyiban merül ki, hogy a különböző főnökök tovább forwardolják a folyamat gazda e-mailjét.

Általában van egy link a levélben, hogy itt a leírás, ezt olvasd el és itt van egy vagy több online oktatás, ha úgy érzed, hogy szükséged van rá, akkor vegyél részt rajta.

Még egy példa: a jelenlegi projektem zárása előtt pár héttel lecserélték azt a kritikus rendszert, ahol a cégünknél felmerülő heti kb. 100-200 db különféle szoftver és infrastruktúra változást menedzselik.

Nekem IT PM-ként a projekt implementációs fázisában meg kellett nyitnom kb. 10 különböző változási jegyet, hogy a elkészült fejlesztések az éles rendszerbe kerüljenek.

Ez már a régi rendszerben is rémálom volt, de az új szoftver adott egy elég súlyos bizonytalanságot a projekthez, például hogy az igények jóvá lesznek-e hagyva az N+1 jóváhagyó által, a határidőn belül.

„Kiskanállal etetni”

Ehhez képest annyi volt a jó tanács a főnökömtől, hogy „Ez egy elég komoly változásnak néz ki, szerintem vegyél részt az oktatáson”. Nem állt a hátam mögött, hogy mikor mit csinálok, vagy jelentkezem-e az oktatáshoz, mert nem akart „kiskanállal etetni”.

Ez egyébként egy olyan mondás, amit hamar megtanultam. Ha valakire azt mondják, hogy „This guy has to be spoonfed”, azaz „kiskanállal kell etetni”, akkor az egy nagyon-nagyon lekicsinylő minősítés és olyan grimaszok kísérik a folyosói beszélgetésekben, hogy te nem akarsz az az ember lenni, akiről ezt mondják.

Ott van tehát kulturálisan az elvárás, hogy olvasd el ami a témában elérhető, értsd meg és ha van kérdésed, akkor kérdezz. De ne azt kérdezd, hogy ugyan magyarázzátok már el nekem, hogy mi a franc van, mert akkor téged kiskanállal kell etetni és ezért nem vagy profi munkavállaló az észak-amerikai kultúrában.

Elfogadni a változást

Legújabb példa: kb. három hete jelentették be a senior vezetők, hogy cégünk is elindult a digitális transzformáció útján. Ez mit jelent?

A következő 2-3 év alatt egyre kevesebb waterfall projektet fogunk csinálni és ennek az időszaknak a végén az összes fejlesztést agilis csapatok fognak csinálni és bevezetnek egy enterprise szintű fejlesztési rendszert is. (Ez pl a SAFe vagy valami hasonló rendszer lesz, de erről konkrétan még nem hallottam).

Ez bitang nagy átalakítás, több ezer embert érint majd az IT-területen. A fejlesztőknek és tesztelőknek nem kell túlságosan aggódniuk, mert a munka nem szűnik meg, csak a keretek változnak, de a vezetőknek tutira változik majd a munkaköre vagy rosszabb esetben munkanélküliek lesznek.

Nos a területért felelős Vice President úgy állt ki erről a rendszerről beszélni, hogy ez a cél, ide fogunk eljutni, 3 évig fog tartani, de a részletekről ne kérdezzetek, mert még nem tudok válaszolni.

Lehet, hogy nekem sem lesz munkám a végére, de addig is örülök, hogy részt vehetek benne, mert ez egy nagyon értékes tapasztalat lesz. Jah, ha még kérdésetek van, akkor szervezünk majd pár drop-int, gyertek a kérdéseitekkel, megpróbálok majd válaszolni.

Ilyet magyar vezetőként én sosem mondtam volna, mert megindult volna a para a munkatársak körében és esetleg pont azokat az embereket veszítjük el, akikre építeni szerettünk volna.

Valahogy Kanadában, vagy inkább Észak-Amerikában ebből nem csinálnak ekkora ügyet, mert itt a népek hozzá vannak szokva, hogy változás mindig van és rugalmasnak kell maradni. Közben persze sokan rágják a körmüket otthon, hogy akkor most mi lesz, de ez nem meghatározó téma a beszélgetések során.

A fenti példák alapján nem mondom, hogy a kanadai rendszer jobb lenne, mint a magyar, mert itt szerintem átestek a ló másik oldalára azzal, hogy a változások befogadására nem sok időt adnak, de az látszik, hogy a vezetőket kevésbé köti az, hogy a munkavállalók vajon mit képesek befogadni és ez végső soron komoly versenyelőnyt jelent(het) ahhoz képest, amikor hónapok mennek el azzal, hogy mindenféle változásokat kell előkészíteni és bevezetni.”

Ha szívesen olvasnál még a kanadai életről, látogass el a Juharszirup blogra!

(Fotó: Deskmag)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kanada

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr915246902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Platonica 2019.10.22. 09:57:15

Tizensok ev utan altalanossagban az az erzesem, hogy sokszor a regi kidobasa es egy uj rendszer bevezetese teljesen l'art pour l'art tortenik. Nem csak nem tudjak megindokolni, de nem is lehet (vagy nagyon BS izuen). Es elsosorban ezert nem szerveznek ra olyan alapos elokeszitest, atallasi idot, stb. Meg amugy is ideiglenes, mig a kovetkezo valtozas nem jon x ev mulva.

Ez - nem meglepo modon - teremthet egy levegoben logasi, bizonytalansagi faktort az atlagember eleteben. Hogy ez cel-e vagy csak eredmeny, nem vagyok biztos benne. Az okokat is csak tippelni tudom.

Arthamyr 2019.10.22. 10:48:17

Az ilyeneket olvasva mindig örülök, hogy ilyesmiben nem kell részt vennem többé, és minimális interakcióra kényszerülök pl. ilyen-olyan menedzserekkel. A legszebb az ilyen méretű cégek agilis dolgainál, hogy kurvára nem agilis. Ha egy bizonyos méretnél nagyobb cégnél agilitásról beszélnek, borítékolható, hogy igazából a melóstól várnak csak el nagyobb agilitást, de az egész ugyanolyan merev és szigorú marad, csak más, néha még kellemetlenebb szabályokkal. Ha valaki nem akar valamiféle menedzserré/vezetővé válni, és nincs rákényszerülve pl. a pénz miatt, jobban teszi, ha nagy ívben kerüli ezeket a helyeket.

Golf2 2019.10.22. 10:57:24

Rövid történet,23! idegen szó...

Csodabogár 2019.10.22. 11:42:50

Én csak a címlapképbe borzongtam bele és örömmel gondoltam a régi, saját szoba egyedül irodáimra. Persze tudom, ma ez a divat és sok helyen már asztala sincs a dolgozónak, hanem oda ül a laptopjával, ahol pont van üres hely. Nem nekem való élet lett volna az biztos.
Otthonról dolgozni, az igen, de a módja régen még nem volt kitalálva.

Platonica 2019.10.22. 12:19:22

@Csodabogár: Szerintem az open plan office senkinek nem valo.
Ahogyan mar evekkel ezelott kimutattak, nemcsak hogy kontraproduktiv teljesitmeny szempontjabol, de me'g az egeszsegre is artalmas.
Ez megint egy olyan 'trend' (volt?), aminel mindossze a jozan paraszti esz diktalta ellenerveket hagytak figyelmen kivul.

Es itt kotnek vissza egy korabbi poszthoz, vajon jo-e a '2 osztaly egy tanteremben'? Nem, es nagyon hasonlo okokbol.

Arthamyr 2019.10.22. 12:40:01

@Platonica: "Szerintem az open plan office senkinek nem valo."
Lehet, hogy van egy adott kisebbség, akinek "jó", bár ezeknek az embereknek sem értem, miért tenné hatékonyabbá a munkáját. Viszont így egységnyi területű helyre több embert lehet bezsúfolni, így olcsóbb, ez a józan paraszti ész diktálta érv mellette. :(

Platonica 2019.10.22. 13:20:13

@Arthamyr: O, hat ezt az ervet ismerem, igen. Csak epp a MUNKAhely a munkarol kellene, h szoljon. Nem a kara'mositasrol az olcsosag jegyeben:-(

Kisebbsegrol nem tudok. A tanulmanyok viszont elegge meggyozoek, bar ujfent megkerdojelezem, minek ehhez tanulmany...
Tok jo irasok a temaban:
www.inc.com/jessica-stillman/new-harvard-study-you-open-plan-office-is-making-your-team-less-collaborative.html
www.vice.com/en_uk/article/j54gv4/open-plan-offices-should-be-banned-immediately

Kipcsák Djuri 2019.10.22. 14:38:13

@Arthamyr: Meg is fulladnek egy ajtora zart kutricaban :-)

Arthamyr 2019.10.22. 17:55:15

@Platonica: A munka és főleg munkahely a pénzcsinálásról szól a legtöbb ember számára. Viszont van rengeteg szabály, bürokrácia, törvényi kötelezettség, amit a legtöbb cég (és a dolgozói) a háta közepére sem kíván, és emiatt is kell egy csomó extra embert foglalkoztatni, mert valami szabályozó ezt előírta. Na az ilyen muszájból foglalkoztatott népek, főleg a derékhaduk esetében a költségcsökkentés rendkívül fontos, mivel csak az a kérdés, hogy mennyit bukik velük a cég. Valamennyire hasonló a helyzet minden részleggel, ami a profittermeléshez nem járul hozzá közvetlenül.

A kisebbség alatt olyan emberekre gondoltam, akik szeretnek szocializálódni, és az előremenetelt nem feltétlenül/elsősorban szakmai alapokon képzelik el, nekik ez remek környezet, ők ebben jól érzik magukat.

Csodabogár 2019.10.22. 18:14:04

@Platonica: Ráadásul ez már nem is új dolog. Régi amerikai filmekben lehetett látni olyat, hogy egy rakás gépírónő ült egy nagy teremben, mondjuk rendezettebb sorokban mint a mai képen látható. A főnök meg egy üvegkalickából figyelt. Nem tudom, hogy valósak voltak-e a filmek, de én láttam néhányszor filmben ilyet.

Nyilván osztályokat se jó egybe rakni az iskolákban, még ha Magyarországon a tanyasi iskolák alapból ilyenek voltak. 1 tanító és 1-6 osztály együtt. Szigor volt és írni olvasni, számolni megtanultak így is.

Csodabogár 2019.10.22. 18:17:39

@Kipcsák Djuri: Mielőtt megfulladnál, örülj a sikernek, még ha kicsit megtépazta is Justint Aladdin a csodalámpával.:-)

Platonica 2019.10.22. 18:40:15

@Arthamyr: Ez a muszajbol meg eloirasbol foglalkoztatott embertomeg olyan cucilistasan hangzik. Biztos vagy benne, h igy mukodik azon kivul is?;-) 'Nyugaton' allitolag a munkaero a legdragabb, vagy vmi ilyesmi a szlogen:-)

Szerintem me'g az extrovertaltabb emberek sem igazan kultivaljak ezt a fajta munkakornyezetet _permanens_ alapon. Nekik is kell produkalni vmit azert, es az nem pusztan a smooch-izas masokkal (akik kozul sokan mondjuk a fenebe kivanjak oket;-)
Az egyik cikk iroja pont tok jol kifejti ezeket a maga humoros modjan. Nem tudok nem egyeterteni:-D

@Csodabogár: Igen, re'gen is volt, csak sztem akkor me'g kizarolag azoknak, akiktol inkabb csak mechanikus munkat vartak el.

No igen, a tanyasi iskola osszevont osztalya kenyszerbol szuletett, nem is ertem, miert akarnak ehhez visszamenni (me'g ha kulon tanitoval is).

shaktele 2019.10.22. 19:03:57

@Csodabogár:

Fulladjon a platoni cica negy fal kozott, en tágasan vagyok :-)

Nem az Aladdin volt a lényeg, hanem quebec baszott ki vele, miután miattuk kerult bajba, Hálás emberek...

French.. enough said.

Arthamyr 2019.10.22. 19:13:02

@Platonica: Vannak olyan dolgok, mint a MiFID, GDPR, SOX stb., van benne igazságod, hogy ezek valamennyire "cucilistas" dolgok, de ennek ellenére "nyugaton" találták ki őket. Na ilyesmi (és sok más egyéb, nem ennyire nyilvánvalóan "kívülről" kierőszakolt dolog) miatt muszáj embereket foglalkoztatni, akár tetszik, akár nem, teljesen mindegy, mennyibe kerülnek. Profitot nem termelnek, így a költségüket igyekeznek minimalizálni. Minél nagyobb egy cég, annál több ilyesfajta overhead van.

Én sajnos viszonylag sokat dolgoztam nagyobb multiknál, és emiatt pontosan tudom, hogy nem feltétlen az lép előre a legtöbbet, aki a legtöbbet produkál, sőt megoldható az előrelépés enélkül is. Pl. menedzselik/kommunikálják az olyan dolgokat, amikre az első hozzászólásodban írtál.

gabors 2019.10.22. 19:36:00

index.hu/kulfold/szevasztok/2019/10/22/philadelphia_usa_rendorseg_felveteli_akademia_fizetes_munka_jarorozes_alkalmassag_veszely/

igazi HA-s tortenet ....

az ugyan elsikkadt hogyan lett illegalis fekete munkasbol rendor (ahhoz mar kotelezoen allampolgarnak is kell lenni legalabbis New York allamban)

shaktele 2019.10.22. 19:55:23

@Arthamyr: " sőt megoldható az előrelépés enélkül is."

te egy ilyen csalodott, nem elegge ertekelt munkaero lennel pajti?

Arthamyr 2019.10.22. 22:06:17

@shaktele: Nem tudom, miből sikerült levonni a szokásos téves következtetést. Én alapvetően ennek a szerszámnak a jobbik végén voltam, erről szólt az utóbbi pár év. Egyébként lehet, hogy egyszer valamikor voltam olyan is, de ha igen, már annyira rég volt, hogy nem is emlékszem rá.

Azt sem, hogy az ilyen személyeskedés miért volna releváns.

taga20 2019.10.22. 22:36:08

@shaktele:

cigány, má megint nem bírtad ki!

nincs neked tartásod?

zenét bírod? tessék!:))

www.youtube.com/watch?v=ti2XY-7j_aw

Visceroid 2019.10.22. 23:05:21

"Vajon melyik országban rugalmasabbak az emberek?"

Egy félázsiai országot hasonlítunk a földkerekség egyik legfejlettebb államához. Na vajon melyik országban rugalmasabbak?

taga20 2019.10.22. 23:26:57

@Visceroid: vajon melyikben?

a náci németországban, vagy a maiban?

észak vagy dél

korea?

balaton felvidékről hallottál má vizes?:))

nesze, talán eccer!:)))

www.youtube.com/watch?v=QCp7-6NQeKo&list=RDQCp7-6NQeKo&start_radio=1

shaktele 2019.10.22. 23:38:36

@taga20: kibírhatatlan a locsifecsi ;)

vagy az egyszerű tesókra gondolsz? :))

shaktele 2019.10.22. 23:52:38

@taga20: siksze ez dikkmá, s a nóta se jid:))

shaktele 2019.10.22. 23:52:59

@taga20: ez megvolt? Minap linkeltem neked, csodás az egész..

taga20 2019.10.22. 23:52:59

@shaktele: a tesókra természetesen, akiktől nap, mint nap annyit tanulunk, mint itt egy év alatt:)))

zenével, hogy állsz kanadaicigány? tessék!:)))

www.youtube.com/watch?v=M_ciiCyxOJA&list=RDM_ciiCyxOJA&start_radio=1

shaktele 2019.10.22. 23:52:59

Irja valaki hogy mekkora pofont kaptak a liberálisok itt tegnap..

Úgy néz ki a Justin ma reggel montreali metróban mint akit megvertek?
forum.index.hu/Article/viewArticle?a=152780140&t=9054712

Sokkal rosszabbra számított mindenki, amúgy, tory minoritásra.

taga20 2019.10.23. 00:19:09

@shaktele: és ez?

ha erre is aszt mondod, hogy vot má, akkor mekverlek:)))

nesze dakota!:)))

www.youtube.com/watch?v=SPBfx4_WT-w&list=RDSPBfx4_WT-w&start_radio=1

ProjectMayhem 2019.10.23. 09:02:35

Nem igazán vágom a poszt alapján, hogy akkor hol is rugalmassabbak a munkavállalók. Nekem két különbség jött le: Magyarországon inkább szájbarágnak, Kanadában meg oldd meg, vagy kérdezz. Egyik sem a változást végrehajtók szíve csücske, de mindkettő felülről jön. Ja, a menedzser ha vezető (személyiség) is akar lenni, akkor bele kell toljon némi (NAGYON sok) energiát a kollégáival való foglalkozásba. És ez határokon átívelő feladat. Aztán a cél elérése a menedzser és a csapat érdeme, a stratégia megvalósítása meg a vezető sikere.

kolompar lole 1116 2019.10.23. 09:35:10

Ott nyilván kevesebbszer hallod hogy "nincs egy cigid? de telefonod azért csak van?". :D

kolompar lole 1116 2019.10.23. 10:15:08

"a bevezetés (roll-out) általában annyiban merül ki, hogy a különböző főnökök tovább forwardolják a folyamat gazda e-mailjét.

Általában van egy link a levélben, hogy itt a leírás, ezt olvasd el és itt van egy vagy több online oktatás, ha úgy érzed, hogy szükséged van rá, akkor vegyél részt rajta."

Ez nálunk is így működik, évtizedek óta, a főnökök csak forwardolják a mégnagyobb főnökök elvárásait, aztán oldd meg ahogy tudod. Ezt nem nevezném pozitívumnak, inkább vezetői inkompetenciának. A vezető dolga lenne MEGOLDANI hogy minden flottul működjön, nem postásként lepasszolni a levelet. A szevezés ugyanis pont vezetői feladat. Ha még ennyit se tud megoldani, akkor minek van ott?

kolompar lole 1116 2019.10.23. 10:45:18

"agilis"

Ajaj, kerüld el messziről! Ez annak a fedőneve amikor még az irány se biztos hogy mit is kéne csinálni, csak "majd lesz valahogy".

kolompar lole 1116 2019.10.23. 10:45:22

"Ott van tehát kulturálisan az elvárás, hogy olvasd el ami a témában elérhető, értsd meg és ha van kérdésed, akkor kérdezz. De ne azt kérdezd, hogy ugyan magyarázzátok már el nekem, hogy mi a franc van, mert akkor téged kiskanállal kell etetni és ezért nem vagy profi munkavállaló az észak-amerikai kultúrában."

Ez is hülye elvárás, mert csak akkor működik ha van mire alapozni. Mancikától hiába várja el az ember hogy guglizza ki a Sharepointot, mikor egy filet nem tud megkülönböztetni egy könyvtártól. Persze macsóbb a "mindenki oldja meg maga ahogy akarja", csak épp nem kell csodálkozni utána ha akinek nem megy, annak a beleszarás lesz a megoldás. Egész cégre nézve (márpedig egy vezetőnek úgy kéne) ez nem hatékony, ha muszáj, akkor inkább rágják a szájába. Ott van pl egy cégjogász, aki profin vágja a paragrafusokat, de nem fog neked Exchanget migrálni. Most mondhatod hogy faszé kell "kanállal etetni", de ő is neked hogy miért nem vágod a 32434/454563-as törvényt, meg hogy milyen 23 másik paragrafus szabályozza még a témát. Neki ez a dolga, neked amaz. Nem is azért lett felvéve hogy vágja az informatikát, miért is várnád el tőle?

kisqtya 2019.10.23. 11:05:30

Hát ,ettől a hideg kirázott, mert itt nálunk is pont ez van (ez nem multi, állami nagyvállalat..), káosz, variálás, információhiány, oldd meg ahogy tudod, tényleg ez lenne a követendő??
Amúgy meg én azt olvasgattam jellemzően a nyugat-eui, de leginkább skandináv-német emberkékről, h azok meg vannak lőve, ha "improvizálni" kell.. Nákluk világos szabályok alapján működő rendszerek vannak, és ebben tudnak dolgozni, mindenki csinálja a maga kis dolgát, ami ráosztottak, nem aggatnak máég rá 5 feladatot old meg felkiáltással.. Magyarán mondva szervezettek, és jól is működik az országuk, gazdaságuk. Sztem az amerikai totál versenyelvű modell egyáltalán nem követendő.. Az amcsi rendszer egy rossz rendszer, ami kibaxottul pazarló.

bkkzol 2019.10.23. 11:42:59

Van valami értelme a hasonlítgatásoknak? Kínai-magyar vagy miskolci-párizsi.... esetleg szingapúri-gambiai munkahelyek között?

Platonica 2019.10.23. 12:19:43

@Arthamyr: Igen, ezt igy ertem, es egyet is ertek.

Nalam sem volt soha a multi a 'be-all and end-all' kategoria, sot. Inkabb a kerulendo rossz.

Pöff 2019.10.23. 13:39:29

Fú ez egy nagyon jó írás.
Több szempontból is alátámasztja azt az öszzképet ahol pl most dolgozok giga multicégnél.
Megmutatkoznak, hogy a tipikus magyar manager a szűk keresztmetszet itthon, a gyenge láncszem.

Elvárja a változást a beosztottól, de ő nem képes a változással élni. Ami neki csak egy új rendszer, az a beosztottnak irgalmatlan szopás.
Kapard ki a makkot. hányszor is hallottuk ezt itthon csicskaként?
Hát igen láttam már ilyen kiment a főnök külföldre...haza is jött.
Mert hogy ott dolgozni is kell, nem csak leosztani a feladatot, meg verni az asztalt, csinálni a hisztit meg az ovit, meg a lázálmas fantáziálgatásoktól gyorsan lapátra kerül fönököcske.
Szóval ott a menedzsernek nem a dolgozó kárára kell proaktívnak lenni, (fölvenni minden szart a földről és a dolgozó kezébe adni hogy nah mikorra van már kész).

Itthon a vezető az vezető külön faj ő nem ereszkedik le dolgozni is a kitalált rendszerekkel, ellenben kint alkalmazott is, beosztott. Így szembesül azzal a szarral amit alkotott.
Ez mellesleg fizetésben is megjelenik, hogy a beosztott végzi a munkát, a manager csak egy másik beosztott munka, nincs minimum 5xörös különbség fizetésben.

Mindazonáltal, totális tévút az, hogy évente cserélgetünk rendszereket, ami ráadásul rosszabb is mint a régi.
Pláne ha kiforratlan a rendszer, egy cég törzse a jó belső rendszer, ennek stabilnak és rugalmasnak is kell lennie.
A hibás évente cserélgetett rendszerek el riasztólag hatnak az üzleti körökre. (Megtapasztaltam beosztottként, köszönhetően a dilettáns főnökeimnek)

Az ilyen cégeket beosztottként ott kell hagyni a picsába, csak széthajtod magad, mert a dilettáns főnök kénye kedve.

Pöff 2019.10.23. 13:39:36

@kisqtya: az ázsiai is ilyen
egy rakás sz.r élhetetlen cég kultúra káosz pénzhiány infó hiány, találd fel magad
magyar vezetőkkel meg pláne, csak akkor minek túlfizetett manager? nem irányít semmit .
tiszta óvoda.
A változásokkal kidobott pénz sose térül meg.

Abszolút nem ez a jövőkép, ha 100 év múlva is élni akarunk ezen a bolygón.

Nyilván az se ha képtelen a változásra egy cég lásd nokia, volvo, saab opel csőd siemens Elcseszett VW motorok

gabors 2019.10.23. 13:48:12

@kisqtya: ". Az amcsi rendszer egy rossz rendszer,"

nyilvanvalo!! ezert szalltak a holdra nigeriaiak eloszor, ezert epitettek az AWS-t Argentinaban, a google pedig tudvalevoen szerbiaban keszult magyar kooperacioban ...

az internetet meg vietnami/laoszi hackerek talaltak fel ...

ezert is megy minden tanulni vagyo amerikai ukrajnaba es azerbajdazsanbe egyetemre ...

kisqtya 2019.10.23. 16:04:55

@gabors: most akkor soroljam az ellenpéldákat? :) műholdat meg az oroszok lőttek fel először, a mai fúziós reaktort is ők találták ki (tokamak), űrállomást üzemeltettek, és majdnem internetjük is volt (Viktor Gluskov).. Az amcsi autóipart is lelépték a riválisok (németek, japánok), az egészségügyük egy rakás xar, qrva sok pénzből kevés embert gyógyít meg, azaz nem hatékony, az életmódjuk qrvára pazarló, felzabálják a fél bolygó erőforrásait.. És még az űrrepülő programjuk sem jött be, mai napig az oroszok szállítanak az "ósdi" Szojuzukkal..

négyzet 2019.10.23. 21:11:08

Az általam eddig valamennyire átlátott svéd/dán (4 inkább kis- és közepes méretű) munkahelyeken is elég rendes káosz van. Agilis, hát persze, csak sajnos nagyon kártékony, ha rendesen kidolgozott workflow nélkül vezetik be.
Nekem kb fél évig iszonyúan furcsa volt a kapkodás, a dokumentációk hiánya, az egyéni improvizatív döntések, amiknek aztán megvan a maga következménye. Igaz, én csak egy fejlesztő melós vagyok, de próbálok belevinni némi rendszert az életünkbe, mert ha mindenki a maga feje szerint nekiáll megoldani dolgokat, megtanulni, átlátni stb. az se nem hatékony, se nem egy élhető tempó.

gabors 2019.10.24. 14:23:15

@kisqtya: ja hogy te az orosz mintat tartod jonak ??? azt allitod az usa-ban levo verseny szellemel szemben ...

bocsika !!!!! igazad van csak ossze kell fogdosni egy csomo okos embert bezarni oket egy (ket harom negy) lezart varosba es ott majd alkotnak ... ha nem akkor meg fobe lojuk oket es johet a kovetkezo csapat ... erre gondolsz ... ez valoban nem egy pazarlo hozzallas ???

hulye vagy-e ???

shaktele 2019.10.24. 16:07:16

@gabors: Nem hulye, sokban igaza van.

Mentek délre.. trump veziretek csak gyorsitja az amcsi hegemonia erodalasat.

Sajnos.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása