oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. szeptember 23. 04:30,  Állati jövedelmező terápia Angliában 20 komment

2019. szeptember 23. 04:30 Határátkelő

Állati jövedelmező terápia Angliában

Időnként fellángolnak bizonyos divatok egy-egy országban, amit aztán az ember beállítódottságától, humorérzékétől, személyes érintettségétől függően szemlél. Angliában most például egy egészen érdekes jelenség kezd kibontakozni, amit a mai posztban némi cinizmussal tárunk elétek, ti is kezeljétek így. (Figyelem, aki már most stresszelne, előre szólok: Brexitről egy szó sem lesz…)

emotional_support_dog.jpg

„Mindig izgalmas – és ritkán tudatosul –, mikor egy új hullám születésének és kivirágzásának lehetünk szemtanúi. Általában már csak utána állunk értetlenkedve, hogy ”ez meg hogy a bánatba nőtt így a fejünkre?” és természetesen „valaki miért nem fojtotta el csírájában ezt a baromságot?”, de késő, ó akkor már késő!

Nos, Albiont górcsővel figyelő barátaink, a történelem most kegyes hozzánk és megadatott testközelből figyelni a nyugati kultúra betegnaplójának egy új bejegyzését.

Donald Trump megválasztása után szóltak a hírek – médiabeállítottság szerint elérzékenyülve vagy röhögve – arról, hogy még neves amerikai egyetemeken is elárasztotta a campust a síró, hajtépő diáksereg, akik The Donald győzelmét lövészárok-traumaként élték meg.

Papírzsepin, csoportos ölelkezésen és forró kakaón kívül vittek nekik labrador kiskutyákat, hogy a cuki puha bundás simikézése érzelmi támogatást nyújtson világfájdalmukban.

Ezt addig gondoltam amerikai pihentek hóbortjának, amíg el nem kezdtek az angol újságok is cikkezni a repülő utasterébe felcipelt emotional support animal-okról (ESA) és az ebből adódó súrlódásokról: megharapott utasok, összebrunyált kárpit, civakodás. Az út végére a stewardesseknek valószínűleg jól esett egy emotional support gin&tonic.

Aztán egy szép nap kis diákunk várt a sorára a váróteremben egy láthatósági mellénykébe bújtatott King Charles spániellel a lábánál, kezében meg a papír, hogy milyen igazolást szeretne az orvostól, hogy neki szüksége van egy betrénelt emotional support kutyára, mert - aki eddig követte a LondonBudapestMetro kedvenc diagnózis lajstromát az most tudja, mi jön – igen, mentális egészség problémái vannak, amin az eb a következőképp segíthet: csinál valamit ha a gazda sír (Pacsit ad? Megszoptatja?), odahozza a gyógyszerét (gazdi járóképes), és valami, amit pressure therapy-nak neveznek.

Utóbbiról eddig azt hittem, hogy űrhajóskiképzésen használják vagy akupunktúrában, ha elfogytak a tűk, de nem, parasztnyelven ez ölelést jelent, mert közismert, hogy a gyengéd fizikai kontaktus gyógyító hatással bír, bár az LBM szerzője hogy-hogy nem, de nem érzi a gyógyítást, mikor a tömött reggeli metróban érintgeti egymást ő meg harminc idegen.

Na már most: négylábú/tollas/hasított patás barátaink felbecsülhetetlen segítséget nyújtanak egyeseknek. Vannak kutyák epilepsziásoknak meg vakvezetők, és néha a megözvegyült nagyinak is kerít a rokonság egy tacskót/miskárolt cicát, hogy legyen társasága.

Ez mind derék, sok beteg vagy magányos ember lel gyógyírre egy állatban (az őrölt rinocéroszhere potencianövelő más tészta!!). Meg is értem, a legtöbb homo sapiens-nél egy elkent pók társasága is jobb.

Az is érthető, ha érzelmi sebeik behegedésére karolnak föl egy kutyát, mint az ugandai kezdeményezés (The BigFix Uganda). De ember, Ugandában polgárháború volt, kegyetlenség és mélynyomor a mindennapokban, nem éppen ugyanaz, mint amikor egy neurotikus önsajnálatban fetrengő, jóltáplált nyugati szontyolodik el, milyen tzúnya nehéz ez az Élet és cipel magával egy szerencsétlen állatot a legalkalmatlanabb helyekre is.

S lássátok, a mag el lett vetve a jótékonysági szervezetek trágyagazdag talajában s szárra szökkentek az első angol ESA avagy comfort animal weblapok.

Egyelőre nagyon amatőrök, valami sablonmaszlag bemutatkozónak, de a legtöbb link amerikai weboldalakra visz minket, például érthetetlen módon Wisconsin állam honlapjára.

De alakul ez, 1-2 év és ami még ma kiscserkész nonprofit kezdeményezés, az hamarosan parlamenti napirenden lesz mint alapvető emberjogi követelés és egy egész hónapot szentelünk majd az ESA gazdik méltóságának ünneplésére.

Jaj, mit nem mondok, non-profit?! Annyira az, mint a legzsírosabb Wall Street-i cápaúsztató. A világ legjobb biznisze a humanitárius jószándék égisze alatt alapíttatott támogató / jogvédő / érdekképviselő tevékenység, ami lassú víz partot mos elv alapján perisztaltikus mozgással csak beküzdi magát a közéletbe.

Ugye úgy kezdődik, hogy ők szeretnének to raise awareness, tudatosítani a közérdeműt a mondanivalójuk abszolút fontosságáról (az awareness egy másik szó, ami a LBM bullshit-szó gyűjteményének egyik alapítótagja).

Aztán jön a pénzbehajtás az általuk képviselt ,,áldozatoktól”: az www.esaorguk.com például évi 50 font és egy önbevallás alapján kiállított orvosi félcédula fejében regisztrál minket, mint ESA-ra rászorulókat, s akkor bajunk ,,világszerte hivatalos”, mert hiszen mi tagok vagyunk egy olyan, valami tyúkólból működtetett szervezetben, ami önmagát kiáltja ki törvényes revizornak, de miért ne lenne az, hisz tagjai vannak… Tiszta, nem? Briliáns logikai kör!

Aztán lassacskán találnak annyi önérzetest, aki ennek bedől, kitűzi a mellére a mozgalmi plecsnit és saját hadjáratának lesz Szent Johannája, s előbb-utóbb állami pénzek is kezdenek befolydogálni, mert egy tücsökpolitikus sem meri őket elhajtani, hogy nézzenek már igazi munka után, mert akkor szétkapják a médiában, hogy szívtelen rohadék, aki biztos jól föl is rúgná a beteg embereket.
,,Így megy ez”.

Tehát élő közvetítésben élvezhetjük az ESA térhódítását. Szó szerint: repülőkre, mint már említék, elkezdték fölcipelni az állatot, ami nélkül élni sem tudnak. A Ryanair és EasyJet csak kutyát enged föl, de ugyan ki meri megmondani, hogy kinek mi a pszichétutujgató állatkája: túzok, varánusz, komondor, hangyafarm?

Érdekes, hogy a mogyorót, mint allergénreakció-gyilkost lassan mindenhonnan kitiltják, de a sziámi szőr okés, mert valakinek csak Cirmi segít a kis lelkin.

A jövő progresszív utasszállítóját Noé bárkája Toursnak fogják hívni és utasélményünk nagyon hasonlít majd egy harmadik világbeli busz zötyögéshez: csirke az ölben, üvöltő gyerekek mindkét mellen, a fél háztartás besuvasztva az ülés alá a kupleráj közepette.

Aztán jön az étterem, színház, kórház várója, minden olyan helyiség, ahol az épelméjű többség nem szeretne állatkertet szagolni, mert közegészségügyi córesz van belőle.

Bíztató hír, az amerikaiakkal ellenétben a dublini egyetem nem enged be ESA-t a területére (pont az ürülék, allergia és tulajdonrongálás miatt) s az ír törvények sem ismerik el ezt a comfort animal dolgot. Egyelőre.

Nagyon ne örüljünk hogy Európa nyomokban még tartalmaz józan észt, a ,,nehogy sértsük egymás érzelmeit” diktatúra meglepően sokra tudja vinni az inkluzívitás nevében.

Akinek ebből már most elege van, annak a LondonBudapestMetro örömmel ajánlja magát emotional support blognak. Vény és tagsági díj nélkül.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Határátkelő Klub!

El tudnád képzelni magad digitális nomádként? Vagy nem tudod elképzelni, de érdekel az életforma? Esetleg csak beszélgetnél egy jót kötetlenül? Gyere el szeptember 24-én kedden 18 órától a Prosit Buda Bistróba a budapesti Móricz Zsigmond körtéren és beszélgess két tapasztalt digitális nomáddal, Vigh Borival és Majsai Richárddal! 

További részletek itt!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2715159054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.09.23. 07:41:26

Donald győzelmét lövészárok-traumaként élték meg...igazuk volt.

Csodabogár 2019.09.23. 08:54:22

Mikor Floridában a lakást vettük, alá kellett irnunk, hogy tudomásul vesszük: kutyát, macskát egyéb állatot a telepen nem lehet tartani. Eszembe se volt, bár a kutyákat nagyon szeretem. Aztán idővel észre vettem, hogy nem egy hanem több ott lakó kutyasétáltatót látok az utcáinkon. Kérdeztem is egy szomszédot, hogy akkor ez most hogy van? A válasz az volt, hogy ha van orvosi igazolásom a kutya szükségességéről, akkor megengedik, hogy tartsak kutyát. Kicsit csodálkoztam, na de nem ez volt az egyetlen furcsaság ott, így nem firtattam tovább a dolgot. Elkönyveltem, hogy létezik kutya receptre, nyilván csak pénz kérdés az egész.

Taxomükke (UK) 2019.09.23. 08:55:30

Egyes idősebb hölgyek szívesen tartanak ölebet. Apósom ezeket a kutyákat egyszerűen "pinanyaló"-nak titulálja. Nem tud angolul, így az "emotional support" nem jut eszébe.

Csodabogár 2019.09.23. 13:27:48

@Taxomükke (UK): Idősebbeknek igen egészséges dolog kutyát tartani. Muszáj kimenni vele járni vele stb. Azon kívűl alkalmas az ismerkedésre és beszélgetésekre. Nekem nincs, de nem hülyeség a kutya tartás. Persze megköveteli az egy helyben való élést. Utaztgató életmód mellet nem jó a kutya.

Csodabogár 2019.09.23. 13:30:21

@Hobbiszakács: Írhatnál már te is. Nem kell felétek a szomszédba menni néhány furcsaságért. Nem is beszélve a legujabb nemzeti hősötökről.:-)

bloody.rain 2019.09.23. 15:10:21

Nagy az isten allatkertje es alacsony a kerites korulotte.

sak ti 2019.09.23. 15:10:26

Valahogy a magyarok - az a szerző? - soha nem értették a nyugati jótékonyságokat..

Amúgy jól megírt kis szösszenet

gabors 2019.09.23. 15:41:56

"Figyelem, aki már most stresszelne, előre szólok: Brexitről egy szó sem lesz…)"

akkor tovabb nem is olvasom :-)

Taxomükke (UK) 2019.09.23. 18:11:10

@Csodabogár: Nem is allitom, hogy nem egeszseges.

sak ti 2019.09.23. 19:01:44

@gabors: Pedig már kezdik összeirni az ”okosba“ ott élő magyar migriket a Boriszék :PP

lustamacs 2019.09.23. 23:39:29

Kitermelődött egy ADHD nemzedék, amikor a kölkök otthoni nevelés, szülői odafigyelés helyett tablettákat kapnak... és most már kutyát is. Én csak a szerencsétlen ebeket sajnálom, akiket gyógyászati segédeszközként használnak amúgy felelős kutyatartásra abszolút alkalmatlan egyedek.

gabors 2019.09.24. 02:26:51

@sak ti: "@gabors: Pedig már kezdik összeirni az ”okosba“ ott élő magyar migriket a Boriszék :PP"

helyes akik okosba toltak most majd mehetnek vissza a szerintem teljesen jogosan .. majd lesz helyettuk mas a balkan-t Londoban sem birtak levetkozni sokan ja meg ugy szoktak meg ki gazolajat lopott ki cipot ki mit tudott es meg buszkek is voltak a legtobben...

Larry Silverstein 2019.09.24. 07:19:50

Kibaszott idiotak. Amerikaiakat nincs az a melyseg ahova ne lehetne lebutitani, de mi is igyekszunk.
Trumppal foleg az a baj egyebkent hogy nem vevo a nephulyito hisztikre, Gretat pl. le sem szarta az ENSZben...:)

Arthamyr 2019.09.24. 08:17:15

@lustamacs: Én is elgondolkodtam, hogy ugyanmár ezért miért nem tüntetnek az állatvédők... :)

Azon meg nem lepődök meg, hogy a Ryanair felengedi a jószágokat, ha bármivel rontható az utazási élmény, ők nem haboznak megtenni.

Elizabeth72 2019.09.24. 09:44:42

Azert ez nem arrol szol amirol kellene.
A terapias allatok mar nagyon regota nepszeruek Angliaban. Nem uj. Es inkabb egy terapias allat, mint egy ellopott fegyver amivel kinyirjak azokat, akik epp rossz helyen vannak, rossz idoben. A cikk iroja egy pöcs. Bejohet hozzam vitatkozni es meggyozni arrol, ha megsem, de oszinten, nincs ra eselye nalam. Undorito az attitude, ahogy erzeketlenul reagalt es irt. Van baj az angol gyerekekkel, fiatal.es idosebb felnottekkel is, de igy nem kell kifigurazni senkit es semmit.

Platonica 2019.09.24. 10:53:51

@Elizabeth72:
Az en ismerosom, aki terapias kutyakkal dolgozik, Mo-on el. Fantasztikus eredmenyei vannak. Hosszu evek ota.

A cikk szerintem is eleg feluletes, urambocsa primitiv.

kiskolompár 2019.09.24. 10:59:48

@Elizabeth72:
Biztosan nem akar személyesem meggyőzni semmiről hiszen olvasva a két írást, szembeszökően nem vagytok egy szellemi szinten.

Michael Peter Spaeth 2019.09.24. 19:43:33

@Elizabeth72:
Akar vicces is keszithetnek a velemenyedrol - mirol megy be vitatkozni a cikk iroja Elisabeth72 munkahelyere? Hogy hagyma nelkul keri a hamburgeret. Max ebben tudsz vele vitara kelni.
Nem hiszem h emberekkel, vagy inkabb ilyen emberekkel foglalkozol (vele ellentetben) es te vagy az a fajta liberalis orult akit verhetnek, keselhetnek, eroszakolhatnak es akkor is azt fogod hajtogatni amit valaki egyszer megmondott szep nagy szavakkal.
A cikk arrol szol amirol a szerozje irni akart. Neked mas a velemenyed, jogodban all postolni egy irast amiben megcafolod. Vagy beszamolsz a sajat elmenyeidrol.
Ettol meg nem lesz pocs az iroja - kifejezi a gondolatait szep kerek mondatokkal, atadja a sajat velemenyet olyan formaban amit egy-ket szot leszamitva mindenki megert.
Valoban szubjektiv az iras es nem a snowflake-eket akarja boldogga tenni. Isten aldja erte.

sak ti 2019.09.25. 15:14:55

Jo a podcast, felénél tartok..

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása