oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. szeptember 02. 06:30,  Min kellene változtatni, hogy hazaköltözzek? 203 komment

2019. szeptember 02. 06:30 Határátkelő

Min kellene változtatni, hogy hazaköltözzek?

A kérdést többször felvetődött már, legutóbb ebben a posztban, most Eszter írta meg Dániából, hogy mi az, amiért ő Magyarországra költözne – illetve talán pontosabb úgy fogalmazni, hogy mi tartja vissza a hazatéréstől.

Neked mi kellene ahhoz, hogy hazaköltözz? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

dania_zaszlo_szobor_foto_pexels_com_magda-ehlers.jpg

„2008 óta élek Dániában. Akkor mint „kærlighedsflygtning” (szó szerint „szerelmi menekült” - olyan ember, aki párkapcsolati okokból hagyja el saját országát) jöttem ki.

Semmi konkrét gondolat a jobb életről, magasabb keresetről, stb. nem volt bennem. Annak ellenére sem, hogy kisgyerek korom óta sulykolták belém, hogy hagyjam el az országot mert itt nincs jövőm.

Akkor ezt 21 éves, egyetemista, éjszakai bulizós fejemmel én még nem láttam, szóval nem mondanám, hogy ez volt a döntésem kiváltó oka.

Viszont az évek alatt sok minden letisztult bennem. Az igazat megvallva sokszor van honvágyam, aminek intenzitása az évek múlásával sokat csökkent. Amikor manapság fel-felbukkan bennem az érzés, vele együtt egy nagyobb és erősebb érzés is felszínre tör – a biztonság és a rendszer (illetve embertársaim) iránti bizalom érzése.

Sokszor mit nem adnék egy dunaparti sétáért, vagy egy kávézgatós délutánért az Andrássyból nyíló kis zegzugos utcákban, de az, hogy ha minden kötél szakad engem és a családomat elkap az itteni, masszív szociális háló – nos, az egy nagy, valódi itt tartó erő.

Valóban hülyék a dánok?

Sok keserű percet adott nekem a kezdetekkor a kultúrsokk. Abszolút nem idevalónak éreztem magam és a dánok is csak hülyek lehettek ezzel a sok, mindent-máshogy-csinálunk dolgukkal. De valóban hülyék-e a „másságuk” miatt?

Közel 10 évembe került, mire minden a dolog minden aspektusát tisztán átláttam. Én nem érzem magam idevalónak, mert a dánok mások. A dánok engem nem éreznek idevalónak, mert nekik én vagyok más. (Megjegyzem, az itteni társadalom abszolút integrált és aktív tagja vagyok, széles ismeretségi körrel, nemzetközi, dán egyaránt).

Szóval ki a hülye? Ők vagy én? Sok-sok kellemetlen szituáció és tanulni vágyás vezetett el odáig, hogy ízig-vérig a magamévá tudhassam: se nem ők, se nem én vagyok a hülye… se béna, se naiv, se tutyi-mutyi… you name it.

Adott helyzetekben adott reakciók vannak. Kinek mi ad értelmet. Míg a dánoknak az „A” válasz értelmes, addig a magyaroknak a „B”. És vica versa. A válaszok mögött pedig évszázadoknyi, ha nem évezredekre visszanyúló okok vannak.

Az, hogy egy adott nemzet tagjai hogyan reagálnak egy adott szituációban, az társadalmi normák, értékek, világnézetek, földrajzi elhelyezkedés, stb. összessége. Ki vagyok én, hogy megkérdőjelezzem, itt ebben kinek van igaza?

Hogy karikírozzam a dolgot, illetve sztereotípiákat hívjak a játéktérbe, egy „mindent jobban tudó magyar” akárkinek el tudja magyarázni, hogy miért neki van igaza. És nem eggyel találkoztam már. Saját családon belül is.

Igencsak provokáló. Az elején én is vissza-visszaugattam, próbáltam ráhúzni az én szemszögemből helyesnek vélt nézetet az illetőre. Aztán feladtam… nem éri meg, hogy az amúgy is kicsike családomból többekkel elveszítsem a kapcsolatot (mert valljuk be, sok családban ez a helyesnek vélt megoldás: akkor szakítunk és évtizedekig nem beszélünk. Magyar, dán ugyanúgy!).

Az elefánt két fele

Így lett az új stratégiám a kérdésfeltevés. Nem is olyan régen a gyerekek óvodájában volt szülői és ott egy külsős ember jött előadást tartani a gyerekekkel való kommunikációról.

Az igazat megvallva a felnőttekkel való kommunikációt is erősen javítaná, ha mindenki tudatában lenne; „láttad-e az elefánt másik felét?” - hangzott a kérdés. Jó a tipp, a problémát egy elefánt két felével illusztrálta az előadó.

Míg én az elefánt elején állok és onnan mondom, hogy mit látok (ormány, szemek, száj, stb.), úgy az „ellenfelem” az elefántot hátulról próbálja meg jellemezni (farok, fenék, nagy lábak).

Mindkettőnknek igaza van, hisz mind a ketten egy elefántról beszélünk. Csak azt felejtjük el, hogy ugyanazt az állatot két ellentétes oldalról írjuk le. Az nem segít, ha ln valakire ráhúzom a saját véleményem, de szerintem az sem oké, ha hagyom az illetőt a saját tudatlanságában tengődni.

Itt kanyarodok vissza az eredeti kérdésetekhez: mi tart engem vissza attól, hogy visszaköltözzek? Az emberek tudatlansága és így a beszűkült világnézetük. Az, hogy nem hajlandóak az elefántot a másik oldalról látni.

Egy utópisztikus világ

Van egy nagyon naiv elképzelésem egy abszolút utópisztikus világról, ahol mindenki, férfi, nő, színes, fehér, muszlim, keresztény, stb. ugyanabban, egy abszolút globális közösségben él, probléma- és ellentétmentesen.

Tudom, tudom, problémák és ellentétek mindig lesznek; azért maradjunk az utópiánál. De mikor kezdünk el kérdezni? És ami a legfontosabb: mikor kezdünk el egymásra figyelni? Dán? Magyar? Egy kutya!

Tudom, hogy a nyelv nagyon sok mindent „lekorlátoz” (ez alatt értem az esetleges fogalom és értelmezési hiányokat, amit egy adott nyelv a saját maga mivoltánál függve magában hordoz).

News flash - a magyarok mindig olyan büszkék a nyelvükre, hogy milyen kifejező. Mint nyelvfanatikus, alá is írom, hogy nagyon izgalmas a felépítése / szerkezete, de mégsincs magyar megfelelője a dán „hygge” szónak.

Ez most akkor a magyar nyelvet degradálja? Dehogyis! A magyarnak vannak más „erősségei”. Pontosan azok, amik a magyar kultúrába kellenek és amit kifejezni van igény.

A dánnak is azok az elemei vannak, amik a dán mindennapokban kellenek. Mire próbálok kilyukadni? Tanuljunk egymástól! Nőjünk és fejlődjünk! Találjuk ki, mi az a „hygge” és ha van értelme a magyarban (a magyar kultúrában), tegyük magunkévá.

Gazdagodjunk és bővítsük a világszemléletünket! Ha a magyarok egy kicsit jobbak lennének ebben és hajlandóak lennének a „már-1000-éve-gy-csináljuk-és-működik-miért-próbálnék-újat” elvet végre elvetni a pitlibe, ki tudja, ehet, hogy még a hasznunkra is lenne.

Nem érdemes arra várni, hogy a másik tegye meg az első lépést; ahhoz túl rövid az élet. Éppen ezért lett ilyen bő és kerek a mondanivalóm az eredeti kérdésetekhez képest.”

(Fotó: pexels.com/magda-ehlers)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

A Határátkelő podcastjai most már nem csak a YouTube-on, de a Spotify-on, az Anchoron (ahol hangüzenetet is küldhettek!) és a legtöbb szolgáltatón megtalálhatók. Folyamatosan kerülnek fel az adások, minden nap egy új rész, hallgassátok meg (újra)!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Dánia hazaköltözés

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr615035182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.09.03. 16:51:59

@desw: neked ez az eredeti nikked vagy ugy szerezted? regebben mintha pengebb lettel volna. az afat nem ugy vonjuk le a brutto arbol hogy minusz 27%, gondolkozzal mar. tehat 30% helyett legalabb 40% marad. nem a berbol, hanem a foglalkoztatas teljes berkoltsegebol. harmadaval nagyobb netto fizetes keves embernek mindegy, ha mar matekozunk. onmagaban ez sok vagy keves? ez nem jelent semmit, attol fugg mit vehetsz belole. aranyaibal sok vagy keves? nezzel korul mashol mennyi.

Arthamyr 2019.09.03. 17:51:18

@droid_: Kíváncsiságból megnéztem:

www.hrportal.hu/berkalkulator_2019.html?edt_brutto=1000000&edt_elt=0&edt_gyerekek=0&edt_egyedulnevel=0&edt_frisshazas=0&edt_kedvezmeny=0&edt_munkaido=40

Nem tudom, működik-e majd a link. Az a lényeg, hogy a teljes elvonás kb. 44%, ami jó sok (főleg azt nézve, hogy mit kap érte az ember), de nem szokatlanul sok, van ennél rosszabb is Európában, ha eleget keres valaki. Az viszont már szokatlan, hogy 100000-t beírva is ezt kapja az ember, az máshol nem jellemző annyira, hogy ilyen alacsony jövedelemsávban ekkora legyen az elvonás. Ahhoz képest is elég sok, hogy vállalkozóként ennél jóval kevesebbel meg lehet úszni.
Ha viszont feltesszük, hogy ÁFA-köteles a termék/szolgáltatás, amit előállít az alkalmazott, akkor ahhoz, hogy valaki kapjon 66500 forintot havonta, 151130 forintnyi értéket kell előállítania, és ekkor a "csak úgy van", a cég még nem keresett rajta semmit. Ez így már 56% bukta - a nullszaldós alkalmazotthoz. Aztán ebből a 66500 forintból lehet venni mondjuk egy autót. Nincs rá pénz, úgyhogy hitel kell hozzá, így a bank kamatát+költségeit is ki kell fizetni, meg ugye az autó sem adómentes, az átírásnak is van költsége. Lehetne folytatni. :)
Szóval sajnos Magyarországon az alkalmazottak igencsak meg vannak adóztatva (ez persze nem egyedülálló a világon). Nyilván a NER kompatibilis családok (van 3 gyerek és elegendő jövedelem, hogy kihasználhassák a családi adókedvezményt, CSOK-ot, meg a tökömtudja mit), bizonyos vállalkozók ennél sokkal jobban jönnek ki.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.09.03. 18:54:56

amugy friss osszehasonlitasokat nem konnyu masodpercek alatt talalni (tobbet nem szanok ra), de itt van egy, ami a jelenlegi helyzetet jelzi elore:
www.portfolio.hu/gazdasag/egyre-kevesebbet-vesz-el-a-magyar-allam-a-fizetesekbol.291812.html

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.09.03. 18:55:04

@Arthamyr: nem akarok nagyon altalanos vitat generalni, az adozason barmeddig lehetne. nyilvan van velemenyem az egyseges szja kulcsrol, az egyszeru jovedelmi szint szerinti kedvezmenyezes eltorleserol, a gyermekek utani kedvezmenyezes bevezeteserol, a csaladi potlekkal kapcsolatos valtozasokrol vagy eppen a valtozas hianyarol, a vallakozoi adozasi formakrol, az epitoipar serkenteserol es ez a velemeny nem az, hogy mert a szegeny ember penzet akarjak ellopni.

ha egy termek/szolgaltatas utjat kovetjuk, termeszetes, hogy egyre nagyobb adoterhet szamolhatunk ossze. te mar "felfele" is szamolod az afat, mint az alkalmazott altal eloallitott javak adoterhet, meg "lefele" is, amikor a delikvens megveszi a masok altal eloallitott autot. ilyen alapon a zsemle arat is egy az egyben az allamnak fizetem ki, hiszen benne van az afan kivul a pek berenek az adoterhe, meg a pek lakasanak az afaja, meg a pek lakasanak a tervezojenek az autojanak a benzinkoltsegenek a jovedeki adoja, es lehet szovogetni a vegtelensegig. nem veletlenul nem szamoljak ossze az afat es egyebeket a munkat terhelo adokkal, mint a fenti kollega probalta, amugy szamszeruleg es formailag is hibasan.

desw 2019.09.03. 18:55:30

@droid_:

"neked ez az eredeti nikked vagy ugy szerezted? regebben mintha pengebb lettel volna. az afat nem ugy vonjuk le a brutto arbol hogy minusz 27%, gondolkozzal mar."

:DDDDDDDDDDDDDDDDDD Ezt benéztem! Igazad van! Én az eredeti és utánozhatatlan desw vagyok.

Szóval akkor nem 62 Ft megy az államkasszába, "csak" 59 Ft. De ebből még megy ilyen-olyan egyéb adó címén a kasszába bőven, amiket felsoroltam.

Azért tartom soknak ezt az elvonást, mert csak egy nagyon szűk réteg fizeti. Hol van itt a közös teherviselés? Amíg a becsületes szűk réteg minden 100 Ft-ból 59 Ft-ot bedob a közösbe, addig a feketézők minden 100 Ft-ból csak 21 Ft-ot. Közel 3-szor annyit fizet a becsületes réteg, és a baldoldal kiket akar mégjobban megadóztatni? És kiket ajnároz??

Pl.: a szomszéd felesége állandóan köpködi a kormányt, mert az urának csak 18 ezer körül van a nyugdíja. "Hogy lehet ennyiből megélni?" kérdezi tőlem. A T. ura mindig feketén/szürkén dolgozott az építőiparban. Te, mondom akkor is így kiabáltál, amikor az urad adózatlan jövedelmét eltapsoltátok? "De akkor is!" És a félhülye baloldal kinek a nyugdíját akarja emelni? Hát a kisnyugdíjasét = adócsalóét.

A másik gondom az, hogy az 50 alatti dolgozóknak nem lesz értelmezhető nyugdíja (elvándorlás, demográfia, . . .), de azért fizessünk. Öngodoskodjunk és fizessük is a mostani nyuggerek luxusnyugdíját is? Basszák meg!

Én egyébként leszarom, mert vállalkozóként kb annyi adót fizetek be, amennyit akarok. Csak sajnálom a becsületes és az országot eltartó szűk réteget.

"nem a berbol, hanem a foglalkoztatas teljes berkoltsegebol."

Ez mindegy. A dolgozó termeli ki. Az elvonás megnevezése lényegtelen.

sieddie 2019.09.03. 19:20:31

Egy dolog kell a hazaköltözéshez:akarat. Hibát bármely országban lehet találni.

Arthamyr 2019.09.03. 19:43:15

@droid_: A zsemle egészének árát nem az államnak fizeted, csak jelentős részét. :) Azt nem fizeted az államnak, amiből pl. a pék, a fuvaros, a kereskedő, a paraszt meg a tökömtudja kicsoda magántulajdona lesz (ezt igazából megbecsülni sem triviális, pl. mert amiket itt felsoroltam/felsoroltál, azok sokszor cégek, bonyolultabb adózással). És a zsemle talán olyan szempontból jó is, hogy nem 27%-os ÁFA vonatkozik rá, vagy igen?

Amúgy mi az a "nem véletlen dolog", ami miatt nem számolják össze munkát és a fogyasztást terhelő adókat? Szerintem ez nagyon is hasznos információ, ami nem ártana, ha az állampolgárok rendelkezésére állna. Pl. az, hogy mennyi az teljes adótartalma egy darab zsemlének, vagy egy liter benzinnek átlagosan.
Szerintem nem kevesen lepődnének meg, ha meglátnák a számot. :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.09.03. 20:50:40

@desw: szerintem nem mindegy. ilyen alapon mindent a dolgozo termel ki ami a munkaltatonal koltsegkent felmerul, az osszes adoterhevel egyutt, ideertve pl a tarsasagi adot is. kiveve ha feltesszuk, hogy a dolgozo onmagaban nem tudna ugyanolyan aron ertekesiteni a munkaerejet, mert nem adottak hozza azok a feltetelek, amik a munkaltatonal igen, pl piaci beagyazottsag, a munkaeszkozokbe vagy altalaban a munkakorulmenyek megteremtesehez szukseges befektetett toke, a know how, a munkaszervezes stb. sokan hajlamosak az ilyesmit nulla hozzaadott erteken szamolni, de ez is tul messzire vezet.

@Arthamyr: na jo, de mennyi lesz annak a magantulajdonnak az erteke? es mikor? amikor megkapom a nettomat az mar magantulajdon? vagy amikor elkoltottem zsemlere? es akkor a zsemle netto arat eri vagy vonjak meg le belole? vagy amennyiert el tudom adni? ugy latom visszafele szamolni ugyanolyan neheznek tunik. szerintem kb. ez az amiert nem szamolnak ilyet. nincs olyan hogy osszes adotartalom. attol fugg mettol meddig. az afa ilyen szempontbol eleg egyszeru viszont, a levonasi szabalyok miatt. annyi afa van benne, amit a vegen kifizetek, mint levonasra nem jogosult vegfogyaszto, mindegy milyen kulcsok voltak az eloallitasi lancban.

Arthamyr 2019.09.03. 21:09:19

@droid_: Én azt venném az én tulajdonomnak, ami felett én rendelkezem, és vagy veszek belőle valamit, vagy lefogyasztom (tehát a péknek nem tulajdona a liszt, mert elhasználja a kenyérkészítéshez, viszont ha vesz hajszárítót, az igen).
Így a nettót már igen, akkor is, ha a fogyasztásommal esetlegesen még adózni fogok belőle, és egy újabb ilyen lebontásra lenne szükség. Az ÁFA valóban egyszerű, de nem az egyetlen adófajta, ami befolyásolja a termékek árát.

desw 2019.09.03. 21:13:36

@droid_:

A kitermelést úgy értem, hogy a munkavállalónak a teljes bérköltséget (+ haszon) ki kell termelnie ahhoz, hogy a munkaadónak megérje a foglalkoztatás.
A munkaadó nyilván a teljes bérköltséget nézi, neki tök mindegy, hogy milyen címen vonnak le a bérből, a munkavállalót meg csak a nettó érdekli.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.09.03. 21:39:35

@desw: ennel joval tobbet kell kitermelnie, mar irtam peldakat. felteve ha ugy vesszuk hogy o termeli ki. de fogalmi kerdeseken nincs ertelme vitatkozni, mindket osszegnek van neve, szerinted nem fontos neven nevezni oket, oke, szerintem meg van ertelme kijavitani.

@Arthamyr: ertem mi a magantulajdon, a kerdes az, mennyit er? de te is irtad, hogy nem trivialis kiszamolni, erre csak masodjara figyeltem fel, tehat egyetertunk.

juletræ 2019.09.03. 21:50:02

@Arthamyr: latod, nekem siketult az a bravur hogy ugy vagyok dan adofizetø hogy egy øre adåt nem fizetek be. Es egy øre segelyt sem kapok ;). Mindezt teljesen tørvenyesen ;)

Arthamyr 2019.09.03. 21:50:34

@droid_: Jelen példánál maradva szerintem vagy a pénz névértékét (a nettót), vagy a vett tárgy árával érdemes számolni.

Arthamyr 2019.09.03. 21:54:06

@juletræ: Ez érdekesen hangzik. És pl. dán egészségügyi ellátásra jogosult vagy? Végülis én is elég sok országban fizetek 0 adót, de cserébe nem kapok semmit. :)

desw 2019.09.03. 22:03:50

@droid_:

"mindket osszegnek van neve, szerinted nem fontos neven nevezni oket, oke, szerintem meg van ertelme kijavitani."

Szerinted a munkaadót vagy a munkavállalót érdekli, hogy az állam szja-nak, szakképzési hozzájárulásnak, munkaerő-piaci járuléknak, . . . nevezve von el a bérből? Nem hinném!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.09.03. 22:56:09

@desw: engem speciel erdekel. ha csokkentik az szja-t, tobb penzt kapok a kis kezembe. ha csokkentik a jarulekokat, semmi nem tortenik. nem, a fizetesemelesem nem ettol fugg, egy kicsit sem. ha munkahelyet valtanek, akkor sem ettol fuggene az alku, hanem attol, hogy ugyse talalnak senki ertelmeset olcson. ugy gondolom sokan vagyunk igy.

@Arthamyr: igy van, ez a legegyszerubb. kulon szamoljuk (es szabalyozzak) a munkaberrel kapcsolatos terheket es a fogyasztaset.

2019.09.03. 23:30:14

@Arthamyr:

"Kárt okozni nem fog, mert ha valaki felveszi, akkor ott hasznosnak látott munkát végez, különben minek vennék fel (és miért ne rúgnák ki)?"

Ne viccelj. Hány olyan hivatalnokkal, kalauzzal, ügyintézővel, pénztárossal, vízvezeték-szerelővel, tanárral stb. találkozni, aki minden egyes embernek rosszabbá teszi a napját, akivel találkozik? Vagy sikkaszt, bullyingol, lopja a budipapírt, gondatlan?

És ezek még azok, akik el tudják / el hajlandók látni a munkájukat.

Ha már a gini index szóba került, egy másik hasznos dolog a pareto-elv: az előállított javak 80%-át a munkaerő 20%-a állítja elő. Ha a munkavállalók alsó fele soha többet nem menne dolgozni, nemigen lennénk vele hátrább. Az egy izgalmas kérdés, hogy akkor mi legyen velük.

"Ha éhenhal/megfagy stb., akkor sem csinál kárt (a hullájának kezelése is megvan 2-3x 600 euroból)."

Nem fogok hápogni a mondatod morális vonatkozásain (fel van ismerve, el van fogadva, hogy empátiát nem kívánsz tanúsítani, semmi gond), de nem racionális, amit írsz, illetve nincs köszönő viszonyban a valósággal.

Mint ismert, a megélhetés nélküli emberek nem szoktak lefeküdni csak úgy meghalni. Vannak viszont gyerekeik is, és mind ott élnek abban a boldogtalan nyomorban, és az lesz a kis időtöltésük, hogy hozzád betörnek, meg tégedet útonállnak. Meg nem csak téged, hanem engem is. Ez ismert neked ez a jelenség, ugye?

"Én akkor felfüggesztem a munkavégzést, te meg utalgass nekem havi 600 eurot, hogy ne raboljalak ki. Szerinted olcsó, meg addig sem okozok kárt. Mehet?"

Ez meg jópofa próbálkozás, csak demagóg.
Egyrészt analóg azzal, hogy nyilván te is szeretnéd, hogy a tűzoltókat megfizesse valaki, és az úton a kátyúkat valaki betömje, de ez jelenti-e azt, hogy te személyesen kimész kubikolni, meg küldhetik hozzá a csekket? Na ugye. A közösség működési elvéről beszéltem.

A másik, hogy te éppenséggel pont arra vagy jó példa, hogy egyáltalán nem éred be a 600 eurós nyomorral és kilátástalansággal és ostobasággal. Az emberek nagyobbik része egyébként nem éri be vele. (Éppen ezért én az alapjövedelem bevezetésétől sem tartanék, de ez már messzire vezetne.) :)

élhetetlen 2019.09.04. 00:49:30

@Dikusz: Igazad lehet. Olyan sokat nem voltam kórházban, ez az év ilyen csak, előtte 15 évig nem láttak, háromszor öt nap, abből kettő VIP osztályon, az is feleslegesen, mert azért küldtek be, mert a fájó derekamat nem tudják izomlazító infúzióval kezelni, mert ödémás a lábam. Elég lett volna egy röntgen, és kiderült volna, hogy nem izomlazító kell, hanem gerinc műtét. Ez a belgyógyászaton derült ki. Ez komolyabb probléma, mint a kanál, de a VIP részlegen kivitték a tálcámat, és a gerinc műtét után is, de csak ennyi a tapasztalatom. “Az is többször, hogy a saját kanál elvivődött a tálcával együtt.”. Ezt látom másként. Elvitte, mert rá sem nézett. Mikor kiderült, hogy ott egy kanál, fogalma sem volt senkinek, hogy honnét hozták el, és nem keresték meg a tulajt, mert az etetés utáni romeltakarítás az az egész kórházra vonatkozik, és az sok ember. A bögre. Nem hiszem, hogy bárki zsolnait visz a kórházba. Kivitték a bögrét, mert a paci kért egy teát, valami közbejött, letették, és elfelejtették. A váltás nem tudta kié, másnap nem az jött, aki előtte nap volt, ennyi. Ez nem csak egy bögrével történhet meg. Az a 15 évvel ezelőtti eset. A csavarokat szedték ki belőlem, ugyanúgy térdtől bokáig leemelve a húst, nagyon nem voltam járóképes. A nővérek kivittek a fürdőszobába (saját, mert VIP), leültettek egy stokira, (vasárnap délután csak ketten voltak az osztályon), tepertek tovább. Lezuhanyoztam, aztán szembe kellett néznem a ténnyel, hogy a mankóim a szobában vannak. Vacsi osztásnál vették észre, hogy ott ülök pucéran. Ottfelejtettek, mint az általad látott bögrét. Bocs, ez hosszú lett, szószátyár vagyok.

élhetetlen 2019.09.04. 07:14:25

@Nagy kámpics: Igazad van, de egy dologban nem értek veled egyet. “hogy mindenkinek muszáj dolgozni, akár akar, akár nem, és látható, ez milyen hatalmas kárt okozott a munkahelyeken.“. Nagy állami cégek voltak, és elbírták azt az anyagi terhet, amit a segélyezés is elbir(na). Egy gyárudvaron lapátot vagy seprűt támasztó ember nem okozott kárt, viszont kapott annyi fizut (segélyt), amiből kijött a munkásszálló. De nem okoztak gondot a városban, nem zavarták az emberek hétköznapi életét, és nem csúsztak le teljesen. És csak azok ellen kellett fellépni hatóságilag (KMK), akik ezt sem vállalták be. Most mi van itthon (Mo)? Nincs szállása, nincs állása, még annak sem, aki még talpra tudna állni. A szállóról reggel teljes menetfelszereléssel kell mennie, matraccal a hátadon hogy találsz munkát, amiből majd telik albérletre? Az a régi rendszer jobb volt, mint a mostani közmunka, ami sokkal több pénz visz el, mint a segélyezés, de nem azért, mert több jut a páciensnek. Most durva leszek. Ha elosztanák a hajléktalanokat a nagyon gazdag vállalkozók között, hogy reggel be kell jönnöd, leülhetsz egy sarokba, nem kell semmit csinálnod, de, ha van kedved söpörd össze a járdát, ezért kapsz annyit, hogy ne halj éhen, és egy négyágyasban egy saját ágyat, és egy zárható szekrényt, ez a kísérlet épeszűbb lett volna, mint az hogy arra hoznak törvényt, hogy egyszerűen tűnjenek el.

desw 2019.09.04. 07:34:01

@droid_:

"engem speciel erdekel. ha csokkentik az szja-t, tobb penzt kapok a kis kezembe. ha csokkentik a jarulekokat, semmi nem tortenik."

Ne röhögtess már! Van munkaadói és munkavállalói járulék is. Pl a 10%-os nyugdíjjárulékot a bruttóból vonják és ez így munkavállalói járulék.

De pl a 17,5%-os szocho munkaadói adó. Komolyan azt gondolod, hogy nem történne semmi, ha a kormány felemelné ezt 80%-ra? Ne viccelj már!

"nem, a fizetesemelesem nem ettol fugg, egy kicsit sem. ha munkahelyet valtanek, akkor sem ettol fuggene az alku, hanem attol, hogy ugyse talalnak senki ertelmeset olcson. ugy gondolom sokan vagyunk igy."

Normál esetben a fizetésedet a piac határozza meg. A munkaadód hasznot akar a foglalkoztatásodból, és így csak és kizárólag a teljes bérköltség érdekli, neki baromira mindegy, hogy milyen néven von el az állam ebből. A munkavállalót meg csak a nettó érdekli, mert azt tudja majd elkölteni.

Arthamyr 2019.09.04. 07:46:23

@Nagy kámpics: "Ne viccelj. Hány olyan hivatalnokkal, kalauzzal, ügyintézővel, pénztárossal, vízvezeték-szerelővel, tanárral stb. találkozni, aki minden egyes embernek rosszabbá teszi a napját, akivel találkozik? Vagy sikkaszt, bullyingol, lopja a budipapírt, gondatlan?" - Ezért írtam, hogy hasznosnak látott munkát végez. A Pareto-elves gondolatod most átugrom, valóban érdekes kérdés, valóban létező probléma, viszont önmagában is nagy téma és nem arról beszéltünk.

"Nem fogok hápogni a mondatod morális vonatkozásain (fel van ismerve, el van fogadva, hogy empátiát nem kívánsz tanúsítani, semmi gond), de nem racionális, amit írsz, illetve nincs köszönő viszonyban a valósággal." - Racionálisnak épp racionális volna, de ugye a társadalomszervezésnél nem feltétlenül a racionalitás az elsődleges vezérlő elv. Egyébként nem mondtam, hogy így kellene eljárni, szerintem is belefér, hogy eltartják őket, meg a hajléktalanokat, meg a bűnözőket... Pl. ezeket mind egy-egy ilyen célra kitalált intézményben kellene tartani: olcsó tömegszállás szigorú szabályokkal, ahol kapnak kevés olcsó kaját azt ennyi, esetleg tanulási lehetőséget. Az való igaz, hogy a potyautasok pusztulását preferálnám ahelyett, hogy normális életet élhetnek mások szenvedéséből, de ugye te is belátod, hogy nem csak ez a két lehetőség.

"Ez meg jópofa próbálkozás, csak demagóg.
Egyrészt analóg azzal, hogy nyilván te is szeretnéd, hogy a tűzoltókat megfizesse valaki, és az úton a kátyúkat valaki betömje, de ez jelenti-e azt, hogy te személyesen kimész kubikolni, meg küldhetik hozzá a csekket? Na ugye. A közösség működési elvéről beszéltem." - A közösségi szolgáltatások nem egyenlőek a szociális juttatásokkal, ezeket fontos (lenne) elválasztani. Nyilván az, hogy fenntartjuk a rendőrséget, a tűzoltókat, az _alap_ közegészségügyet, az oktatást, a szükséges bürokráciát stb. az nem szociális juttatás. Azt elég nehéz kiporciózni, hogy ki mennyire használja a tűzoltókat (pl. mert a szomszéd házáról átterjed hozzám a tűz), vagy a rendőrséget (azért mert mindenkinek érdeke, hogy a bűnözők/szabályszegők ellen fellépjenek, és nem igazán oldható meg, hogy akkor a bűnöző bűnt követhessen el az ellen, aki nem fizetett a rendőrség szolgáltatásáért, aki meg igen, az ellen ne). Míg pl. ha beteg vagy, és nem fertőző a dolog, egyértelműen a te érdeked, meg az is, hogy kapjál nyugdíjat meg munkanélküli segélyt.

"A másik, hogy te éppenséggel pont arra vagy jó példa, hogy egyáltalán nem éred be a 600 eurós nyomorral és kilátástalansággal és ostobasággal." - Hogyne érném be vele? No nem a "600 euros nyomorral", de ha én is, meg a feleségem is kapna 600 eurot _értékállóan_, boldogan ellennénk az életünk hátralevő részében, ebből még megtakarítani is tudnánk. :) Ugye te is tudod, hogy milyen sok ember él ennél jóval kevesebből, pedig dolgozik is, hitele is van, a vagyona meg elhanyagolható? A 600 euro/fő egyáltalán nem nyomor és kilátástalanság, az ostobaság meg ettől független dolog.

desw 2019.09.04. 08:03:23

@Nagy kámpics:

" Mint ismert, a megélhetés nélküli emberek nem szoktak lefeküdni csak úgy meghalni. Vannak viszont gyerekeik is, és mind ott élnek abban a boldogtalan nyomorban, és az lesz a kis időtöltésük, hogy hozzád betörnek, meg tégedet útonállnak. Meg nem csak téged, hanem engem is. Ez ismert neked ez a jelenség, ugye? "

Erre írtam már kétszer is, csak az itteni érzékeny píszí szűrőn nem ment át. Most megpróbálom nagyon finoman:

"Szerintem ezt lehet objektívan tudni, hogy jobban megéri kifizetni az ún. védelmi pénzt. Ha az ember megnézi, hogy melyik országokban nagyobbak az egyenlőtlenségek, ott a bűnözés is nagyobb, és élni is a szarabb, és a magatok-/magunkfajta géppuuskával őrzött komplexumokban lakik, és az utcára nem mehet ki békében."

Ugye nem akarod azt mondani, hogy azért rabolnak, mert kell nekik a pénz kenyérre és tejre??

Azért itt még nincs Dél-Afrika és olyan kilátástalan szegénység, hogy fegyverrel örzött kecóban kelljen lakni. Persze ha a *derék* liberálisokon és jogvédőkön múlik . . .

És ahogy írtam, az én rendszeremben TÉSZ (tényleges életfogytiglani szabadságvesztés) kenyéren és vizen lenne a jutalom, és így nulla lenne a visszaesők száma, és csökkenne ennek réteg a szaporodása is (nem lenne szexszoba sem, és a 12 éves * bicskás * gyerek élete végig rohadna a cellában).

És azt sem mondtam, hogy minden szolidarítás megszüntetnék, de valahogy nem tudok együttérezni a 300Ft-ért gyilkoló trógerekkel. Ezeket el kell távolítani a társadalomból, erre lenne a TÉSZ.

(A csillagozott helyekre olyan szavakat írtam, ami valamiért tiltott. Fáj a valóság? Ha kimoderáljuk, akkor megoldottuk a problémát, kedves Csák úr?)

" Ez meg jópofa próbálkozás, csak demagóg. "

Azért vigyázz! Nekem mostanában elég sok IT-s ismerősöm ment át KATÁ-ra alkalmazotti státuszból. Ez egyből több százezres mínusz a költségvetésnek. A kivándorlás is jórészt pénzügyi döntés.

Európában kibaszottul túl lett tolva a szolidaritásnak nevezett középréteg megfejése. Nem lesz ennek jó vége.

brownie1158 2019.09.04. 08:03:26

@sieddie: Az akarat kevés! TE próbáltad már??

Arthamyr 2019.09.04. 08:21:57

@élhetetlen: A közmunka is szolgál(hatna) hasonló célokat, mint anno a KMK. És szerintem jó dolog is (lehetne, ha nem visszaélnek vele, és cserélik le a normál alkalmazottat közmunkásra pl.). Pl. sok helyen gond a köztisztaság, oda kifejezetten jól hasznosíthatóak lennének a közmunkások. Sok alacsony presztizsű, rosszul fizetett, de hasznos munka van, amihez képzettség sem nagyon kell, és nem találnak rá embert. Emellett amíg közmunkát végez, addig is szem előtt van, és nem csinál semmi rosszat. Ha csak úgy odaadják neki a lóvét, akkor még az idejét nem kontrollálják.

desw 2019.09.04. 08:36:37

@Nzoltan:

@Nzoltan:

"Csak hogy világbajnok áfa. Igen az, de az csak 2(!) százalékkal több mint a szocik alatt."

A becsületes emberek így jobban jártak, mert ugyan nőtt az áfa, de csökkent a bérteher. A feketézők rosszabbul jártak, de nyilván ez a cél.

Egyébként erről mindig ez a vicc jut eszembe:

- Ugye azért van az alkoholon sok adó, hogy kevesebbet igyunk.
- Azért van a dohányon sok adó, hogy kevesebbet dohányozzunk.
- Ezek szerint a munkabérre kivetett sok adó lényegét csak a cigányok értették meg!

Az én rendszeremben kb csak fogyasztási adó lenne, mert adóügyi szempontból lényegtelen, hogy kurvák futtatásából vagy irodai munkából van a jövedelem.
Most -- teljesen logikusan :DDDDDDDDDD -- csak az irodai munkást adóztatják. Miért a becsületes embereket szopatják 50% körüli adóékkel? Ez beteg!

(már egy cigányos viccet is kimoderálsz?)

Arthamyr 2019.09.04. 09:46:59

@desw: "(már egy cigányos viccet is kimoderálsz?)" - Ezek az üzenetek elég szánalmasak/gusztustalanok. Ha valami ki van moderálva, annak általában oka van. Le van írva, hogy mik a moderálási alapelvek, és még azokat sem kell követni, elég laza a moderáció...

desw 2019.09.04. 10:06:33

@Arthamyr:

Tegnap betűre pontosan ugyanez a hsz-em nem ment át a píszí szűrőn, azért bátorkodtam rákérdezni.

Dikusz 2019.09.04. 10:07:30

@élhetetlen: Nem mindegy, hogy egy bögrét felejtenek el, vagy egy beteget. Az én férjemet is hagyták már ott a röntgenben, jó idő múlva vették csak észre, amikor visszajött az asszisztens.
A VIP meg ezek szerint csak attól különbözik a sima kórteremtől, hogy kiviszik a tálcát.

Dikusz 2019.09.04. 10:20:50

@Arthamyr: Olyan jó ötleteid vannak, hogy haza kellene jönnöd, és megoldódna a munkanélküliség kérdése egy csapásra... :)

Írsz például a köztisztaság problémájáról, és azt mondod, megoldható a közmunkával. Ötleted is van rá? Mennyire vagy tisztában azzal, hogy működik a közmunkaprogram?

Arthamyr 2019.09.04. 10:37:50

@Dikusz: Láttam már működni, olyat is láttam, hogy közterület fenntartási feladatokat végeztettek velük, és jó eredménye volt (már amikor a elhagyták a munkaterületet, mert tény, hogy a jelenlétük nem segít).
Emellett nem kell elmenni amellett, hogy amíg közmunkát végez, ha tényleg nem csinál semmit, addig sem él pl. káros szenvedélyekkel (ok talán cigizniük lehet? de nincs drog meg pia), nem követ el bűnt, nem csinál hülyeséget, mert szem előtt van.
Nemrég volt egy posztban panaszáradat, hogy milyen dzsuvás a főváros. A kula meg a róka feltakarításához nem kell különösebb képzettség, tehetség, ami ehhez szükséges, azt még egy enyhébben értelmi fogyatékos ember is képes elsajátítani.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.09.04. 10:38:46

@Arthamyr: ezt azok tudják a legjobban akiknek nem mennek át a kommentjeik, nekem se mennék át és kötve hiszem, hogy a véleményem ne lenne szalonképes, de már nem izgat, ha bántja a féltve őrzött buborékját, akkor megtartom magamnak vagy közzéteszem máshol.
@desw: 80% nem realitás. Néhány százalék az. Néhány százalék a munkáltatómnak hibahatáron belüli eltérés, nekem egy heti bevásárlás. A többi ismétlés lenne.

Arthamyr 2019.09.04. 10:56:41

@droid_: Megfelelő módon kell közzétenni, és akkor át fog menni. Vagy általánosságban, hosszú távon megfelelő keretek közt kell hozzátenni, whitelistre kérni magad, és akkor az néha "keményebb" hangnemet is megengedhetsz magadnak (már amíg valaki nem kéri az eltávolítását jogosan).
Ha meg valakinek egyik sem opció, képtelen civilizáltan viselkedni, az internet maradékának 90%-án kiélheti magát.
Pl. az ilyen "féltve őrzött buborékos" becsmérlő beszólások sem értem, miért kéne, hogy természetesen átmenjenek?

Sokkal jobb ez a rendszer, mint amikor szabadon garázdálkodhat minden barom, így is sok a trollkodás meg az igénytelen komment. De azért érdemes összehasonlítani egy hasonló forgalmú hellyel, ahol nincsen előmoderáció. Akinek az szimpatikusabb, semmi akadálya nincs, hogy ott beszélgessen, kommenteljen.

A határok, szabályok (pl. a píszí), ami ellen sokan prüszkölnek, nagyon hasznos dolgok, ugyanis egy idő után akkor elküldelek a kurva anyádba, majd csak a miheztartás végett beverhetem az arcodat egy vascsővel, mert hát miért kell ilyen felesleges dolgokkal korlátozni a szabad vélemény kinyilvánítását, hogy nem szabad beverni a másik arcát. Ha valakinek ez szimpatikus, találhat olyan helyet a világban, ahol ez is elfér.
Az ilyen szabályokkal viszont lecsökkenthető (ha meg nem is szűntethető) annak az esélye, hogy egy másik embert megbántson, irritáljon valaki, segíti az együttélést.

2019.09.04. 11:40:37

@élhetetlen:

"ez a kísérlet épeszűbb lett volna, mint az hogy arra hoznak törvényt, hogy egyszerűen tűnjenek el."

Teljesen egyetértek.

@Arthamyr:

"Ugye te is tudod, hogy milyen sok ember él ennél jóval kevesebből, pedig dolgozik is, hitele is van, a vagyona meg elhanyagolható?"

A 600 euró hinta segélye kapcsán került szóba, és nyilván úgy értettem (vagy hát ezek szerint nem nyilván, pontosabban kellett volna fogalmaznom), hogy az az osztrák medián bér kábé 25-30%-a, és ahhoz kell ebben a helyzetben mérni.

Én nem szeretnék a medián bér harmadából élni sehol (bár tisztában vagyok vele, hogy azt is csinálják emberek, hogy takarítanak-e meg belőle, abban nem vagyok biztos), szerintem te sem --- de ha meg igen, akkor az nagy szerencse, és valószínűleg tényleg nagyon hamar nyugdíjba mehetsz. :)

@desw:

"Azért itt még nincs Dél-Afrika és olyan kilátástalan szegénység, hogy fegyverrel örzött kecóban kelljen lakni."

Igen, és pont erre akartam kilukadni, hogy t.i. szerintem ha sokáig növekszik valahol az egyenlőtlenség, akkor abból a helyből szükségképpen dél-afrika lesz.

desw 2019.09.04. 12:08:30

@Arthamyr:

"Megfelelő módon kell közzétenni, és akkor át fog menni."

Okos vagy!

Tegnap betőre pontosan ez a commentem nem ment át a píszí szűrőn.

"@Nzoltan:

"Csak hogy világbajnok áfa. Igen az, de az csak 2(!) százalékkal több mint a szocik alatt."

A becsületes emberek így jobban jártak, mert ugyan nőtt az áfa, de csökkent a bérteher. A feketézők rosszabbul jártak, de nyilván ez a cél.

Egyébként erről mindig ez a vicc jut eszembe:

- Ugye azért van az alkoholon sok adó, hogy kevesebbet igyunk.
- Azért van a dohányon sok adó, hogy kevesebbet dohányozzunk.
- Ezek szerint a munkabérre kivetett sok adó lényegét csak a cigányok értették meg!

Az én rendszeremben kb csak fogyasztási adó lenne, mert adóügyi szempontból lényegtelen, hogy kurvák futtatásából vagy irodai munkából van a jövedelem.
Most -- teljesen logikusan :DDDDDDDDDD -- csak az irodai munkást adóztatják. Miért a becsületes embereket szopatják 50% körüli adóékkel? Ez beteg!"

Ebben mi volt az olyan nagyon sértő, hogy ki kellett moderálni?

O1G és rendőrvicc mehet, cigányvicc nem??? Nem már, b+++!! Ez kibaszott kettős mérce, de hát mint tudjuk, ez a liberális szólásszabadság: azt mondhatom, amit a libsik szerint szabad.

desw 2019.09.04. 12:09:04

@droid_:

"Néhány százalék a munkáltatómnak hibahatáron belüli eltérés, . . ."

Azért ez nagyon függ attól, hogy milyen munkát végez a munkavállaló. Nyilván pl egy mérnők alkalmazásánál bőven van puffer, de egy sori 3 műszakos munksánál már 2-3% is sokat jelenthet.

De akkor azért egyetértünk, hogy a munkaadónak az elvonás neve és mikéntje nem számít, csak maga az összelvonás mértéke.

De csavarjuk meg! Ha csak munkaadói járulék és adó lenne, akkor szerinted több lenne a nettód? Ha a munkavállalói terheket átraknák a munkaadói oldalra. Nos??

Dikusz 2019.09.04. 12:25:40

@Arthamyr: Mégiscsak többet kellett volna írnom az előző kommentemben.
Az elgondolásod szép és jó (komolyan mondom), elméletben működhet is. Az anyagi oldaláról (hogy/mint fizetik őket) hallottál-e?

Adva van egy kis falu, mondjuk 100 fő munkanélkülivel. Szerinted kap a polgármester annyi támogatást, hogy mind a százat foglalkoztatni tudja? A gyakorlatban ez úgy működik: kap támogatást 20 emberre, akiket -hogy mindenki kapjon lehetőséget- három hónapig tud foglalkoztatni (ha jól emlékszem fél év a max. amíg foglalkoztathatja folyamatosan), aztán jön a következő 20. Közben nem tud dolgozni, és -talán- kap valami pár 10e Ft-os segélyt.

A másik valós példa: Pest-megyei kisvárosban élő barátnőm (elektroműszerész) elvesztette a munkáját. Mivel nem talált a végzettségének megfelelő munkát, kénytelen volt munkanélkülire menni, közben folyamatosan kereste a lehetőségeket. A Munkaügyi Központ a helyi középiskolában takarítói munkát tudott kiközvetíteni neki. Sosem volt számára büdös a munka, természetesen elvállalta. Fél évig lehetett közmunkás, utána újból munkanélkülin volt, csak aztán mehetett vissza az iskolába takarítani. Végül saját maga talált munkát, azóta is dolgozik.

Ezzel a két példával csak azt akartam mondani, hogy a közmunka nem olyan megoldás, ami folyamatos munkalehetőséget kínál az egyénnek.
Volt több műsor a TV-ben, ami a kis falvak vezetőinek a különböző próbálkozásait mutatta be. Az egyik, amikor csak annyi lehetősége volt a polgármesternek, hogy a pár száz méteres vízelvezető árkot tisztíttassa folyamatosan oda-vissza, a váltott közmunkásaival. A másik, amikor -az összes kalapom megemelem előtte- a falu földjén, a falu számára termelt zöldségeket a közmunkásaival, szintén váltva.

Na, ebből próbáld kihámozni mit akartam írni... :)))

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.09.04. 12:55:33

akkor en most jogosan kerem, hogy a szemelyemet erinto durva tragarkodast haladektalanul tavolitsak el errol a feluletrol.

@desw: szerintem eppen forditva. egy mernok alkalmazasanal a munkahely letesitese es fenntartasa joval kisebb koltseg mint egy sori munkasnal ugyanez. a mernok max nehany havi fizetesebol megveszi a munkaeszkozeit, a ra eso irodaberlet, rezsi stb marginalis. egy sori munkasnal a gep erteke, karbantartasa, mukodtetese ennel joval tobb lehet. mekkora rezsi esik pl egy kohaszra vagy akar egy pekre a fizetesehez kepest?

a munkaberem nem valtozna, a nettom lenyegesen nagyobb lenne, a munkaltatonak eleg fajdalmas lenne. ti. a munkaberemre vagyok szerzodve, nem a nettomra vagy a berkoltsegemre. de ez megint nem realis, ilyen valtozasok nem tortennek egyik naprol a masikra, ki lenne igy hajlando ceget alapitani, kinek jo az, ha minden ceg bezarja a boltot (ezek nem kerdesek).

desw 2019.09.04. 12:55:45

@Nagy kámpics:

" Igen, és pont erre akartam kilukadni, hogy t.i. szerintem ha sokáig növekszik valahol az egyenlőtlenség, akkor abból a helyből szükségképpen dél-afrika lesz. "

Akkor sem az a megoldás, hogy ezt a lumpen réteget ajnározzuk és hagyjuk, hogy túlszaporodjanak minket.

A jogokat és a kötelezettségeket EGYÜTT kellene osztani. Pl aki nem akar dolgozni, az ne is szavazzon. Ha nem tudja eltartani a saját kölkét, akkor ne szaporodjon! . . .

És igen, 100-szor inkább rendőrre, börtönre (TÉSZ, szaporodás nélkül) és fegyveres őrre menjen az adó(m), mint segélykére vagy alapjövedelemre!

desw 2019.09.04. 12:56:06

@Arthamyr:

"A határok, szabályok (pl. a píszí), ami ellen sokan prüszkölnek, nagyon hasznos dolgok, ugyanis egy idő után akkor elküldelek a kurva anyádba, majd csak a miheztartás végett beverhetem az arcodat egy vascsővel, mert hát miért kell ilyen felesleges dolgokkal korlátozni a szabad vélemény kinyilvánítását, hogy nem szabad beverni a másik arcát."

Nem told túl a bringát!

"Az ilyen szabályokkal viszont lecsökkenthető (ha meg nem is szűntethető) annak az esélye, hogy egy másik embert megbántson, irritáljon valaki, segíti az együttélést."

Szép és romantikus gondolatok, csak egy kurva nagy baj van: nem vagyunk egyformák, így nem egyforma az érzékenységünk sem. Legyen SafePlace mindenhol, meg szüntessék meg a nemi erőszakkal kapcsolatos oktatás a jogi egyetemen, mert talán nemi erőszak áldozata a hallgató?? Ez már beteg!

Nem mellesleg ennek a *** hozzáállásnak lett (szerencsére) az eredménye, hogy a T. liberálisok mentek a ganyéra. Sajnos viszont ebből születtet Trump, Orbán, az AFD . . . Jó ez így??

Arthamyr 2019.09.04. 13:03:12

@pametno: Csak a játék kedvéért: nem foglalkoztat. Egyébként whitelistes ember kommentjeit is eltávolítják, és ha erre gyakran sor kerül, gondolom automatikusan magával vonja a whitelistről lekerülést is. Volt már ilyenre példa emlékeim szerint, nem is olyan régen is. Nyugodtan jelezd a bloggazdának, el fogja takarítani, amit ideírtam, ha az nem megfelelő, ahogy a whitelistről is le fog venni, ha szükségét érzi.

@desw: "azt mondhatom, amit a libsik szerint szabad." - Azt írhatod, amit a bloggazda szerint szabad. Ha ez számodra nem elfogadható, megpróbálhatsz tenni ellene (pl. a blog.hu üzemeltetőinél, esetleg valamiféle hatóságnál?), vagy mehetsz máshova, ahol szabadon kiélheted magad, korlátok nélkül. Nem nagyon értem, miért kell odamennie valakinek önként, ahol fojtogatják a szabályok, és semmit sem profitál az ottlétből.
No de nem etetlek tovább, mára pont elég volt.

@Nagy kámpics: A medián bér harmadából én sem szeretnék megélni, de a 600 euro elég sok helyen több, mint a medián bér, én meg tök ki tudnék békülni a medián bérrel, főleg csak úgy, a semmiért... Persze a medián bér harmada is sokat segítene, és hasznos lenne, de az önmagában tényleg igen szűkös.

@Dikusz:
"Mégiscsak többet kellett volna írnom az előző kommentemben.
Az elgondolásod szép és jó (komolyan mondom), elméletben működhet is. Az anyagi oldaláról (hogy/mint fizetik őket) hallottál-e?" - Az anyagiakon nem kell változtatni, ha most van rá pénz (és egyelőre úgy tűnik, hogy van), akkor is lenne.

"Adva van egy kis falu, mondjuk 100 fő munkanélkülivel. Szerinted kap a polgármester annyi támogatást, hogy mind a százat foglalkoztatni tudja? A gyakorlatban ez úgy működik: kap támogatást 20 emberre, akiket -hogy mindenki kapjon lehetőséget- három hónapig tud foglalkoztatni (ha jól emlékszem fél év a max. amíg foglalkoztathatja folyamatosan), aztán jön a következő 20. Közben nem tud dolgozni, és -talán- kap valami pár 10e Ft-os segélyt." - Ez nyilván működésképtelen olyan helyen, ahol nincsen semmiféle reálgazdaság, mindenki nem lehet közmunkás.

"A másik valós példa: Pest-megyei kisvárosban élő barátnőm (elektroműszerész) elvesztette a munkáját. Mivel nem talált a végzettségének megfelelő munkát, kénytelen volt munkanélkülire menni, közben folyamatosan kereste a lehetőségeket. A Munkaügyi Központ a helyi középiskolában takarítói munkát tudott kiközvetíteni neki. Sosem volt számára büdös a munka, természetesen elvállalta. Fél évig lehetett közmunkás, utána újból munkanélkülin volt, csak aztán mehetett vissza az iskolába takarítani. Végül saját maga talált munkát, azóta is dolgozik." - Hol a probléma? Ennek így kellene működnie. Mi is pont ugyanezt csináltuk, amikor nem volt munkánk, azzal a különbséggel, hogy kihagytuk a közmunkát/a segélyt, és nem vettünk ki egy fillért sem a költségvetésből...

"Ezzel a két példával csak azt akartam mondani, hogy a közmunka nem olyan megoldás, ami folyamatos munkalehetőséget kínál az egyénnek.
Volt több műsor a TV-ben, ami a kis falvak vezetőinek a különböző próbálkozásait mutatta be. Az egyik, amikor csak annyi lehetősége volt a polgármesternek, hogy a pár száz méteres vízelvezető árkot tisztíttassa folyamatosan oda-vissza, a váltott közmunkásaival. A másik, amikor -az összes kalapom megemelem előtte- a falu földjén, a falu számára termelt zöldségeket a közmunkásaival, szintén váltva." -
1. Ennek nem célja, hogy értelmes és vállalható megélhetést biztosítson folyamatosan. Hanem pl. az, hogy lekösse az idejüket. És rosszabb megélhetést kell biztosítania, mint a legalja piaci állásoknak, hogy visszaterelje az embereket a normális álláspiacra.
2. Nem működik, ahol nincsen reálgazdaság (pl. létező álláspiac vagy vállalkozási kultúra).
Egyébként teljesen érthető volt, amit írtál, bár lehet, hogy azért gondolom ezt, mert magabiztosan félreértettem belőle dolgokat. :D

2019.09.04. 13:26:20

@desw:

"hogy ezt a lumpen réteget ajnározzuk és hagyjuk, hogy túlszaporodjanak minket. "

Szerintem éppenséggel a "túlszaporodás" is az egyenlőtlenségből meg a társadalmi mobilitás hiányából fakad. Ha nem az volna, hogy a "lumpen" formát az egész családjával együtt belezárjuk a nyomorba, hanem az ő gyerekének is tudna lenni valós esélye rendes oktatásra, állásra, társadalmi helyzetre, akkor nyilván nem szaporodnának túl, és te sem úgy beszélnél róluk, mint a kártevőkről.

Szerintem nagy részben pont a te hozzáállásod / az ilyen hozzállás okozza a problémát.

"És igen, 100-szor inkább rendőrre, börtönre"

Kicsit talán kisarkítva kérdezem, hogy ezek szerint nyilván szívesebben élnél dél-afrika meg detroit meg favela jellegű helyeken, ugye? Ott nem nagyon vacakolnak egyenlőségre törekvéssel, a pénzesebb ember meg fogad magának testőrt legföljebb. Vagy, ha már láthatóan szereted felhozni a cigányokat, ne őket emeljük fel, hanem inkább szereljünk be riasztót, és építsünk nekik több börtönt, nem igaz?

Megint csak nem az empátia/emberség hiányán nyivákolok, mert az felesleges, de ha az ember megnézi a különböző országok különböző berendezkedéseit, elég pontosan látszik, hogy ez a módszer nem működik, nem csinál jobb/élhetőbb társadalmat.

Lehet, hogy te vagy mások érzelmi élete / igazságérzete / kegyetlensége (a kívánt rész aláhúzandó) ettől fellélegzik, hogy lám, még egy 12 éves gyereket bezártunk örökre, de ha a sim city-ben próbálnánk megtervezni a tökéletes várost meg a tökéletes társadalmat, sztem nem így állnánk neki. ¯\_(ツ)_/¯

Arthamyr 2019.09.04. 13:40:35

@Nagy kámpics: "ha a sim city-ben próbálnánk megtervezni a tökéletes várost meg a tökéletes társadalmat" - Hát pedig ez is része lenne. Meg ugye mi a tökéletes társadalom? :)

Az általad hozott ellenpéldák azért gyengék, mert nincsenek megtisztítva az egyéb hatásoktól, meg kevered az egyenlőséget és a bőséges szociális juttatásokat.
Amikor írtam országokat, ahol nagy az egyenlőség, és szar oszágok, akkor írtad, hogy biztos azért, mert ott nincs szociális juttatás.
Amikor írtam az USA-t, mint nagy egyenlőtlenség+karcsú szociális juttatások+jólét, az sem volt jó.

Ezeket eleve külön kellene tárgyalni, ahogy a szociális juttatásokat sem kellene egybemosni a közösségi szolgáltatásokkal. És főleg nem mások érzelmeire/jellemére terelni a szót, amikor egy koncepciót/ötletet értékelünk.

desw 2019.09.04. 13:55:12

@Arthamyr:

" Azt írhatod, amit a bloggazda szerint szabad. Ha ez számodra nem elfogadható, megpróbálhatsz tenni ellene (pl. a blog.hu üzemeltetőinél, esetleg valamiféle hatóságnál?), vagy mehetsz máshova, ahol szabadon kiélheted magad, korlátok nélkül."

:DDDDDDDDDD Istenem!

Nem a moderáció a gond, hanem kettős mérce. Meg akkor nem kellene oldalakat írni a "Moderációs alapelvek" címén, elég lenne annyi, hogy "Törlök minden kommentet, ami nekem nem tetszik!" Meg akkor nem kellene ám itt vmi utraprogresszív, haladó értelmiségiként tetszelegni. Pont emiatt a libsi kreténség miatt nincs megoldása évtizedes problémáknak, mert már beszélni sem lehet róla.

Nézzétek meg a cserdi polgármester, Bogdán László módszereit és videóit. (köcsögmentesítés) Ájvékoltak a liberálisok, hogy rasszizmus és egyéb, de szerencsére Bogdán leszarta őket. Most nézzük meg az eredményeket is, magukért beszélnek.

desw 2019.09.04. 13:55:20

@droid_:

"szerintem eppen forditva. egy mernok alkalmazasanal a munkahely letesitese es fenntartasa joval kisebb koltseg mint egy sori munkasnal ugyanez. a mernok max nehany havi fizetesebol megveszi a munkaeszkozeit, a ra eso irodaberlet, rezsi stb marginalis. egy sori munkasnal a gep erteke, karbantartasa, mukodtetese ennel joval tobb lehet. mekkora rezsi esik pl egy kohaszra vagy akar egy pekre a fizetesehez kepest?"

A pék esete egyszerű, mert könnyedén át tudja hárítani a valós költségeket a vevőre.

A multis sori melók már most is csak azért jönnek ide, mert a kormányok tulképpen évekre előre kifizetik a munkabért ilyen-olyan támogatások címén. Vmi vidéki gyár esetében számolta ki, hogy a támogatással kb 5-6 évre megkapta a multi a teljes bérköltséget.

"a munkaberem nem valtozna, a nettom lenyegesen nagyobb lenne, a munkaltatonak eleg fajdalmas lenne."

Vagy megy másik országba.

"ti. a munkaberemre vagyok szerzodve, nem a nettomra vagy a berkoltsegemre. "

Mit nevezel te munkabérnek, ha ez nem a nettód és nem is a bérköltség?

2019.09.04. 14:08:36

@Arthamyr:

"És főleg nem mások érzelmeire/jellemére terelni a szót"

Azt nem tudom, a jellemére tereltem-e, de mi van, ha egy adott ötletet kifejezetten az érzelmek vezérelnek?

Sok ilyen van, kezdve a hazaszeretettől az idegenellenességen át az empátiáig, kapzsiságig, hatalomvágyig stb.

Ebben a konkrét esetben, amikor felmerülnek az olyan igények, mint hogy valakit minél jobban meg kell büntetni, kenyéren és vízen örökre, vagy ami ilyenkor el szokott még hangzani, hogy remélem, olyanokkal lesz összezárva, akik megerőszakolják majd, vagy letépném a heréit, és annál fogva lógatnám fel, vagy levágatnám a kezét stb., szóval ezeket a bosszúvágy és a kegyetlenség vezérli.

Nincs mögöttük semmi más, csak a vérszomj mint érzelem. Muszáj ideterelni a szót, mert ez mögötte a motiváló erő.
Érdemes magunkban megvizsgálni, megforgatni, hogy no lám, no lám, hát nekem örömet okoz, ha valaki más szenved. Mennyire okoz örömet? Miért okoz örömet?

A büntetés-végrehajtásnak egyébként az egyik célja a bosszúvágy kiváltása, nem tudom, hogy lehetne tehát elkerülni, hogy az érzelmeinkről beszéljünk.

desw 2019.09.04. 14:16:06

@Nagy kámpics:

" Szerintem nagy részben pont a te hozzáállásod / az ilyen hozzállás okozza a problémát. "

Pont itt írt valaki a svéd áldatlan állapotokról, pedig ők aztán tényleg körbenyalják a sok szomáliai menekültet. A baloldalnak és a jogvédőknek kb 30 éve volt, hogy megmutassák a frankót. Hát, nehéz lenne a jelenlegi helyzetet sikerként értelmezni, de nyilván én vagyok a rosszindulatú.

A 12 évesen már bicskázó kis**** gyerekből a büdös életben nem lesz a társadalom számára hasznos ember, de még csak semleges sem. Max annyit lehetne tenni, hogy pár hónapos korában kiemeljük a családjából, mielőtt lezüllik. Csak bocs, azért az nem frankó, hogy más leszüli a 3-4 kölyköt, az adózók meg felnevelik. (gondolom, hogy mindeki saját gyereket akar inkább). Pénzt pedig hiába adnánk, mert ez alapvetően nem pénz kérdése. (nagyapám kőműves, nagyanyám varrónő volt, csórók voltak, de soha nem loptak és bűnöztek, inkább ettek üres kenyeret)

Egyébként Somogyban lakom egy kis faluban, a lakosság 20-30%-a cigány. Hmmm, hát elég markáns különbség van a cigány és a magyarok lakta részek között, holott csak 300m-re vannak egymástól, és ugye pontosan ugyanazok a lehetőségek vannak. Pl az udvarok és utcák tisztaságáról beszélek, stb . . .

A fukszos *** jóember is bűnözik, pedig könnyedén élhetne a korábbi "munkájából" szerzett javakból, úgyhogy butuska dolog úgy láttatni ezt, mint az ehezők lázadása

Arthamyr 2019.09.04. 14:30:26

@Nagy kámpics: A részemről ilyen érzelem pl. nem volt (amikor az általad kifogásolt megfagy/éhenhal dolgot leírtam). Alapvetően ez a természetesen bekövetkező dolog, azért kell tenni, hogy ez ne következzen be.

Az elzárásról: ez sokaknál nem bosszúvágy, hanem egyszerűen szükséges a biztonság érdekében. És sokkal olcsóbb, mint folyamatosan monitorozni a renitenst, és megpróbálni normális embert csinálni belőle. A kenyérrel és vízzel való táplálás tovább fokozhatja a költséghatékonyságot, bár szerintem még tovább optimalizálható, pl. az húsukért tartott állatok étrendjének tápanyagösszetétele is megfelelő, de valószínűleg sokkal olcsóbb, mint a kenyér - ami egyébként önmagában nem valószínű, hogy elég az életben maradáshoz.
Tehát két tökéletesen racionális, érzelemmentes motivátor is lehet erre: az egyik, hogy védjük meg a többi embert a veszélyes szabályszegőktől (pl. aki életellenes bűncselekményt követ el szándékosan, akkor is, ha csak 12 éves "gyerek"), lehetőleg minél tovább, a másik, hogy ezt a lehető legolcsóbban tegyük (ami egyébként a kivégzés lenne, de ez túl drasztikus, és nem korrigálható hiba esetén).

Ha meg az érzelmek vezérelnek egy ötletet, akkor is érdemes hátralépni egyet, gondolkodni kicsit, és lehetőleg érzelemmentesen értékelni (úgy, hogy az érzelmeket - másokét is, ez az empátia - is figyelembe vesszük, megértjük, de ne az érzelmek vezéreljék a cselekedeteket, döntéseket).

Arthamyr 2019.09.04. 14:35:45

@Nagy kámpics: "lehet, hogy te vagy mások érzelmi élete / igazságérzete / kegyetlensége (a kívánt rész aláhúzandó) ettől fellélegzik"

"Nem fogok hápogni a mondatod morális vonatkozásain (fel van ismerve, el van fogadva, hogy empátiát nem kívánsz tanúsítani, semmi gond), de nem racionális, amit írsz, illetve nincs köszönő viszonyban a valósággal."

A mások jellemére való utalásnál pl. ezekre gondoltam, de biztos van még.

2019.09.04. 14:58:49

@Arthamyr:

"A mások jellemére való utalásnál pl. ezekre gondoltam"

??

Hát pedig én ezt kifejezetten elfogadóan / udvariasan igyekeztem írni.

Ahogy én látom, te _tényleg_ nem kívánsz empátiát tanúsítani (tehát nem csak nem tanúsítasz, hanem nem is akarsz tanúsítani), és én ezt felismertem, és el is fogadom, és pont azért írtam is le, mert igyekszem nem számon kérni az eszmecsere során.

Te személyes támadásnak éled ezt meg? (nem költői kérdés)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.09.04. 15:02:24

@droid_: akkor ennyi eleg is az un. moderalasi elvekrol.

@desw: ne viccelj mar. a munkaberem az, amire szerzodtem. oda van irva a szerzodesre, amit egyetertoleg irtunk ala a munkaltatommal. ez az mit meghataroztunk mint minden masnak az alapjat.

barki atharitja koltsegeit a vevoire, kulonben minek finanszirozna a munkat sajat penzbol. nem errol volt szo. az elore kifizetett bereken mindig mosolygok, jo kis napi.hu clickbait cimeket lehet belole gyartani, ertelme szerintem nem sok van.

desw 2019.09.04. 15:05:09

@Nagy kámpics:

Addig leszel megértő, amíg a saját környezetedben/családodban nem történik semmi gáz.

Az én 74 éves anyámat már kirabolták az utcán pár éve. És kb 2 hónapja 2 db geci fasz **** ********* ********* besurranó ment be hozzá. Kurva nagy mázli, hogy pont nála voltam egy lakással arrébb, mert faszt tudja, hogy mi történet volna egyébként. Szóval a megértő és szerető dumádat tartogasd inkább.

Ezekből a lényekből a büdös életben nem lesz ember, ezeket távol kell tartani a társadalomtól, ez minden pénzt megér. Nem akarom se megölni, se kínozni ezeket, csak elzárni ezeket minél olcsóbban.

desw 2019.09.04. 15:05:15

@Arthamyr:

"Az elzárásról: ez sokaknál nem bosszúvágy, hanem egyszerűen szükséges a biztonság érdekében. És sokkal olcsóbb, mint folyamatosan monitorozni a renitenst, és megpróbálni normális embert csinálni belőle. A kenyérrel és vízzel való táplálás tovább fokozhatja a költséghatékonyságot, bár szerintem még tovább optimalizálható, pl. az húsukért tartott állatok étrendjének tápanyagösszetétele is megfelelő, de valószínűleg sokkal olcsóbb, mint a kenyér - ami egyébként önmagában nem valószínű, hogy elég az életben maradáshoz.
Tehát két tökéletesen racionális, érzelemmentes motivátor is lehet erre: az egyik, hogy védjük meg a többi embert a veszélyes szabályszegőktől (pl. aki életellenes bűncselekményt követ el szándékosan, akkor is, ha csak 12 éves "gyerek"), lehetőleg minél tovább, a másik, hogy ezt a lehető legolcsóbban tegyük (ami egyébként a kivégzés lenne, de ez túl drasztikus, és nem korrigálható hiba esetén)."

+1

Határátkelő 2019.09.04. 15:07:16

@droid_: Kérlek jelezd, mely kommentekre gondolsz a hataratkelo@hotmail.com címen. Köszönöm.

Arthamyr 2019.09.04. 15:17:32

@Nagy kámpics: "Te személyes támadásnak éled ezt meg?" - Nem, csak értelmetlen dolognak, terelésnek, mellébeszélésnek, annak ellenére, hogy akár vehettem volna annak is. :)

Egyrészt egy mondatban megítélted, hogy "empátiát nem kívánsz tanúsítani". Elég jól megértem és figyelembe is veszem mások érzelmeit. Ez viszont nem keverendő a szimpátiával (nem, nem fogok együttérezni pl. a bűnözőkkel, akkor sem, ha az érzelmeiket megértem). De hagy ne legyen már az téma, hogy én mennyire (nem) vagyok empatikus x csoporttal.

Másrészt akár igaz, akár nem, felesleges, személyes mellékszál a beszélgetésben. Ezeket szerintem célszerű mellőzni. Én mondtam rólad bármit is, feltételeztem bármit is, amit nem írtál le egyértelműen? Ahogy emlékszem, csak azzal vitatkoztam, amit leírtál, felvetettél, annak is egy részével, nem pedig azzal, amit gondolom, hogy gondolsz, vagy nyilvánítottam vélemény arról, hogy milyennek gondollak, milyennek gondolom a gondolkodásmódod.

Persze ezt megtettem pl.@desw: mesterrel, de téged egyelőre nem raktalak a troll csoportba (pedig sokat viszonylag sokat vitatkoztunk/beszélgettünk itt), és igyekszem veled eszerint kommunikálni. Te odaraktál engem?

Szerintem inkább lépjünk túl ezen a mellékszálon, ha lehetséges?

desw 2019.09.04. 15:56:04

@droid_:

"ne viccelj mar. a munkaberem az, amire szerzodtem. oda van irva a szerzodesre, amit egyetertoleg irtunk ala a munkaltatommal. ez az mit meghataroztunk mint minden masnak az alapjat."

Nem vagyok alkalmazott, így csak sejtem, hogy ez a bruttód, ugye? (ha nem a nettód és nem is a teljes bérköltség, akkor más nem lehet)

Szóval TFH (tegyük fel, hogy) holnaptól az összes munkaadói terhet átrakjuk a munkavállalói oldalra => a nettód sokkal kevesebb lesz. Téged ez nem zavarna, mert a munkabéred (bruttód) nem változna, ugye? (most ne mellébeszélj, hogy erre semmi esély sincs, és nagy változás, stb . . . ), igen vagy nem válasz elég lesz.

"barki atharitja koltsegeit a vevoire, kulonben minek finanszirozna a munkat sajat penzbol."

Ha globális piacra termelsz, akkor ez azért nagyon nem így van. Nyilván azért gyártatnak a cégek Ázsiában, mert a nyugati munkaerő baromi drága lett => a munkaadót a teljes bérköltség érdekli.

2019.09.04. 16:17:15

@Arthamyr:

"Te odaraktál engem?"

Dehogyis, egyáltalán nem.

"De hagy ne legyen már az téma, hogy én mennyire (nem) vagyok empatikus x csoporttal."

Nem akartalak vele megbántani, elnézést, ha sikerült.

De én ezeket a dolgokat nem nagyon tudom elválasztani egymástól, mármint az érzelmi hátteret, sőt, én igazából ezt találom érdekesnek. Emlékszem, beszélgettünk erről például a megfigyelő szoftverek, a privacy igénye meg a hasonlók kapcsán, hogy az a benyomásom, hogy te mintha általában rácsodálkoznál, hogy az emberek érzelmek alapján működnek.

Nem azt akartam kidomborítani, hogy x csoport felé nem érzel empátiát/szimpátiát, hanem hogy általában mellőzni látszol ezt az érzést. Például amit pont most írsz, hogy lehetne a haszonállatokhoz hasonlóan tartani az embereket, nos, ez is kifejezetten bizarr ötlet, ez 100 emberből 99-nek egyáltalán eszébe sem jutna, és inkább erre a típusú hozzáállásodra akartam utalni.

Amit egyébként érdekesnek találok, és kifejezetten nem a jellemedre tett kommentnek szántam. Nem ettől vagy jó/rosssz ember, illetve ettől még tök jó meg tök rossz ember is lehetsz. De nem is értem, hogy lehetne ezt leválasztani, amikor egymással beszélgetünk. Mindenképp igazítom a vélt/valós milyenségedhez a mondandóm, különben újra és újra lefutnánk ugyanazokat a köröket.

Azt értem, hogy ez tele van találgatásokkal, előítéletekkel meg tévedési lehetőségekkel, és sajnálom, ha bosszant, de ahogy mondom, engem meg ez része érdekel jobban.

"Szerintem inkább lépjünk túl ezen a mellékszálon"

OK. :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.09.04. 16:18:28

@desw: amellett ervelsz, hogy nekem fontos a munkaadoi es munkavalloi terhek kozti kulonbsegtetel. nem hiszem hogy ezzel vitatkoznek.

2019.09.04. 16:20:55

@desw:

"Addig leszel megértő, amíg a saját környezetedben/családodban nem történik semmi gáz."

Lehet.

Viszont ez analóg gondolatmenet azzal, hogy: te is örökre gyűlölni fogod az összes nőt, ha egyszer lesz egy csúnya szakításod.

Igen, lehet, hogy így lesz, de ismerjük fel, hogy akkor ez nem egy racionális álláspont lesz, hanem 100%-ig érzelemvezérelt. :)

Arthamyr 2019.09.04. 16:59:07

@Nagy kámpics: "Nem akartalak vele megbántani, elnézést, ha sikerült." - Nem tudsz megbántani, nem vagyok megbántódós fajta, ebből nem kell problémát csinálni. Azért nem tartottam produktívnak ezt az irányt, mert szétdarabolja/eltereli az eredeti témát.

"De én ezeket a dolgokat nem nagyon tudom elválasztani egymástól, mármint az érzelmi hátteret, sőt, én igazából ezt találom érdekesnek. Emlékszem, beszélgettünk erről például a megfigyelő szoftverek, a privacy igénye meg a hasonlók kapcsán, hogy az a benyomásom, hogy te mintha általában rácsodálkoznál, hogy az emberek érzelmek alapján működnek. " - Erre emlékszem én is. :) Viszont én (ez biztos szakmai ártalom is) a problémák megoldására törekszem (még akkor is, ha mi itt nyilvánvalóan semmiféle problémát nem fogunk megoldani, mivel csak pofázunk :)), és elég nyitottan keresem a megoldásokat, főleg, amíg nincsen komoly tétje.

" Például amit pont most írsz, hogy lehetne a haszonállatokhoz hasonlóan tartani az embereket, nos, ez is kifejezetten bizarr ötlet, ez 100 emberből 99-nek egyáltalán eszébe sem jutna, és inkább erre a típusú hozzáállásodra akartam utalni. " - Egyrészt attól, hogy azt állítanám, hogy lehetne, még nem állítanám, hogy kellene. Másrészt valamilyen szinten haszonállatként vagyunk kezelve amúgy is. Harmadrészt nem ördögtől való ám ez, én pl. a konditermet gyakran látogatom, és hogy ez hatékonyabb legyen, a táplákozást is részben ennek rendelem alá. Emiatt egy jó adag táplálékkiegészítőt is betolok az arcomba (bár most 4. hete szünetet tartok, érzem is, hogy kevesebb a kraft, mint kellene, jövő héten majd bevásárlok és visszatérek a cuccra :)), ennek nincsen szükségszerűen rossz íze, és főleg nem szükségszerűen rossz a tápanyag-összetétele. Szóval teljesen nyugodtan lehetne ilyesmivel (is) táplálni pl. a rabokat. Negyedrészt bőven elég volna nekik annyi kaja, hogy az egészséges testtömegindex-tartomány alsó részén legyenek, amikor elhagyják a korrekciós intézményt, kinek hiányzik az, hogy 4 év után egy hatalmasra kigyúrt állat távozzon az intézményből? Bemegy a 14 éves fiatalkorú bűnöző, aztán kijön egy 18 éves jól kifejlett jószág, akire ha csúnyán nézek, egy sallerral leszakítja a fejem.

"Mindenképp igazítom a vélt/valós milyenségedhez a mondandóm, különben újra és újra lefutnánk ugyanazokat a köröket." - Én igyekszem azokat az információkat használni, amit valaki közzétesz (és pontosítását is elfogadni, ha félreértem), és elvonatkoztatni a vélt milyenségét az illetőnek (a valósat meg senkiről nem tudom). Ez alól kivétel, ha valaki általam nem tolerált kommunikációs vagy vitakultúrával van felszerelkezve.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.09.04. 17:32:28

Persze megint egy magyargyűlölő és gyalázó írás ezen a liberofaschiszta blogon!XD
(csak vicc vót)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.09.04. 18:04:44

@Andy73: Én itthonról is elmondom neked ,milyen egy szar geci egy retek nép vagyunk!(tisztelet a kivételnek)
(Ez a komment biztos lejön,mert ilyenekért fizet a soros.(
Van még kérdésed?:))

desw 2019.09.04. 18:04:44

@Nagy kámpics:

"Lehet."

Biztos!

"Viszont ez analóg gondolatmenet azzal, hogy: te is örökre gyűlölni fogod az összes nőt, ha egyszer lesz egy csúnya szakításod."

Ezen már túl vagyok, és még mindig imádom a nőket. Persze óvatosabb vagyok, ez nem vitás!

Viszont én nem azt mondtam, hogy pl a cigányokat zárjuk börtönbe, hanem azt, hogy a bűnelkövetők kapjanak TÉSZ-t. Ha magyar, ha arab, ha fekete, ha muszlim, . . . Mind! Mindeki tiszta lappal kezdi az életét, de ha befeketíti, akkor legyen vége és zárjuk el a társadalomtól minél olcsóbban. Nem akarok halálbüntetést és kínzást sem, csak költséghatékony, végleges és szaporodásmentes elzárást.

desw 2019.09.04. 18:04:44

@droid_:

"amellett ervelsz, hogy nekem fontos a munkaadoi es munkavalloi terhek kozti kulonbsegtetel. nem hiszem hogy ezzel vitatkoznek. "

:DDDDDDDDDDD

Akkor a munkavállalói teher nő. pl.: most 15% az szja, és holnaptól lenne 25%. Téged ez nem érdekelne, ugye? Mert ugye a munkabéred, amire szerződtél az nem változna.

élhetetlen 2019.09.04. 18:57:28

@Dikusz: “A VIP meg ezek szerint csak attól különbözik a sima kórteremtől, hogy kiviszik a tálcát.”. Most egy kicsit magyarázkodom. Nem flacból megyek VIP szobába, ha tehetem, hanem a szobához tartozó fürdőszoba miatt. Oda, ha kérem, szereznek egy wc magasítót. Le tudnék én huppanni a folyosói alacsonyabbra is, csak felállni nem tudnék. Ez durva figyelmetlenség az ellátásban. Gerincklinika, ahova nem a legjobb mozgású emberek mennek. Előfutamok, orvossal beszélni, három hét múlva az altató orvossal, fél napok. Bementem a mosdóba, körülnéztem, aztán kijöttem. Még egy elérhető kilincs sincs, ami segítene. Mire hazaértem, azt hittem, bepisilek. És nem hiszem, hogy egy kórház felszerelésének a költségét az dobná meg, ha minden wc mellé felszerelnének egy kapaszkodót. Csak fütyülnek rá.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.09.04. 20:11:08

@desw: hogyne erdekelne. eppen azert mert azt en fizetem, a szerzodott munkaberem alapjan, az esetlegesen kedvezmenyeimmel korrigalva. tegnap este azt allitottad, hogy se a munkavallalot se a munkaltatot nem erdekli, melyik levonas micsoda. en erre azt irtam, hogy engem eppenseggel nagyon is erdekel, mert nem mindegy mit hogyan valtoztatnak, kedvezmenyeznek. most te igyekszel azon, hogy meggyozz engem errol. nem kell meggyozni. nem hiszem hogy ehhez meg lehet hozzatenni valamit ismetles nelkul.

lehet hogy osszekevertelek valakivel.

desw 2019.09.04. 21:35:19

@droid_:

Ezt írtam korábban:

"A munkaadó nyilván a teljes bérköltséget nézi, neki tök mindegy, hogy milyen címen vonnak le a bérből, a munkavállalót meg csak a nettó érdekli."

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.04. 22:43:17

@eszra:

'ha lerobbansz, mint a parom, ne ebola-vedoruhaban kelljen bemenned a korhazba, mert meg szappan sincs a betegek szamara, es inkabb csak betegebb leszel, mint meggyogyulsz (mamam volt nem reg mokrhazban otthon. '

Erről jut eszembe:
TAVALY MAGYARORSZÁGON TÍZEZERNYI EMBER FERTŐZŐDHETETT MEG, ÉS 225 EMBER BETEGEDETT MEG A NYUGAT-NÍLUSI LÁZTÓL. KÖZÜLÜK 15-EN MEGHALTAK.

Tessék mondani, ez hanyszorosa a terroristák által EGÉSZ EURÓPÁBAN tavaly megölt emberek számának?

Rózsa Lajos, az MTA Evolúciótudományi Intézet kutatója egy személyes tapasztalatán alapuló példát:
A legrangosabb tudományos folyóiratokban jelentek meg a magyar kutatócsoportok tanulmányai a nyugat-nílusi láz magyar madárfaunában való elterjedtségéről. Ugyanaznap, amikor e tanulmányokat olvastam, hallottam a rádióban, hogy az egészségügyi hatóságok megtiltották a véradást az Ausztriából, illetve Romániából hazatérő magyaroknak, azzal az indokkal, hogy ott jelen van a nyugat-nílusi láz. Hogy a hatóság vezetői mit olvasnak, azt nem tudom...

Minden évben sok ember érkezik haza maláriásan a nyaralásáról. Ezért fontos, hogy a fertőző betegeket kezelő kórházi osztályok ablakán jó minőségű szúnyogháló legyen.

Tegye fel a kezét, aki szerint a kórházakban pont szúnyoghálóra van pénz, miközben nem tudnak operálni, mert klíma berendezés híján a műtőben is harminc fok feletti a hőmérséklet...

Na ennyire tetszenek biztonságban lenni Magyarországon.
Hozzá nem értő, tájékozatlan hatóság, pénztelenség. De biztos jövőre még jobb lesz, hiszen megígérte a fidesz.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.04. 22:43:22

'Hogy a kozeposztaly mint olyan altalanosan szoritasba kerult, es igazabol a tulelese is kerdeses.'

Már rég eltűnt a középosztály, legfeljebb nyomokban található.
Ma Magyarországon állítólag évi 25-30 millió Ft nettó kell egy családnak, Amerikában meg 250-350 ezer dollár, hogy megengedhessen magának egy szolid, középosztálybeli életszínvonalat.
Ez Magyarországon az átlagbér tízszerese, de az usaban is kb. öt-hatszorosa.
Bár nem elérhetetlen, a népesség max néhány százaléka keres ennyit.

A levezetés egyébként itt van, elsőre soknak tűnik az összeg, de ha belegondolunk, hogy csak a heti 20 óra bébiszitter elvisz évente több tízezer dollárt (utána meg a magániskola), már nem is olyan sok:
www.financialsamurai.com/living-a-middle-class-lifestyle-on-300000-year-expensive-city/

A magyar számok:
kiszamolo.hu/kozeposztaly-mennyi-jovedelem-kell-hozza

Arthamyr 2019.09.04. 23:12:44

@Öreg Tőgy: Hát nem tudom... Megnéztem a magyar oldalt. Szerintem kicsit el van szállva. Meg mi a túrónak bébiszitter? Ha lesz gyerekem, otthonmaradok vele én, vagy a feleségem, vagy mindketten. És vannak lelkes nagymamák, nagypapák is. Minek telefon drága telefon (no nem mintha az számítana, évente cserélve)? Minek 9 milliós autót cserélgetni 4 évente (egyáltalán bármilyen autót)? Minek kell több autót fenntartani (15 éve élek autó nélkül, teljesen jó)? Minek 180 nm-es lakás?
Megannyi kérdés. Szerintem sok irdatlan pazarlás van a tételek közt, ami marginálisan javítja az életminőséget. És életminőségre kell optimalizálni szerintem, nem pedig egy adott költési szintre, a szintet ugyanis célszerű belőni a könnyen megszerezhető jövedelemhez illően. Mit ér valaki a havi 3 milliós jövedelmével, ha bébiszitter kell, mert nem jut idő a gyerekre, és csak az esti fürdetésre ér haza, és 10 évvel kevesebbet él a több évtized stressz miatt? Szerintem sokkal jobb egy hatszázezres jövedelem, ami mellett jut idő egy kiegyensúlyozott, kellemes magánéletre is. Amivel egyébként a magyarok jelentős része ki tudna békülni (bár Budapesten egy családnak ez tényleg kevés, ha teljesen nulláról indulnak, de itt jön be a döntés, hogy akkor nem köll gyerek, vagy el kell költözni).

shak_ti 2019.09.05. 06:34:34

@Öreg Tőgy: :)

Dzsanázom a nikked Tőgyi :)

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.05. 06:35:16

@Arthamyr: persze, mindenkinek megvannak a saját elképzelései az ideális életről, és bizonyára igyekszik a sajátját aszerint alakítani.
A kommentek között is előjött a felvetésed, hogy minek ez vagy az, S a válasz az volt rá, hogy semmi se kell (pl. Autó se, vagy budapesti ház), de a középosztálybeli szinthez hozzátartozik, hogy JUSSON RÁ pénz. Ne azért ne legyen, mert nem "fussa reá".
Aztán el lehet költeni az autó árát akár viszkire is. Vagy Kőbányai Világosra...
De ha azért lakik albérletben, jár villamossal, vagy nem tart bébiszittert, mert nincs rá pénze, akkor az nem középosztálybeli szint.

(Egyébként azért kell bébiszitter, hogy az anyuka is csinálhasson karriert, ha akar.
Felmérések szerint Az amerikai nők a gyerekkel töltött időt kellemetlenebbul élik meg, mint a házimunkat. Azaz az Együtt töltött időben hosszabban dominálnak a negatív érzelmek, mint takarítás közben. Érdekesség, hogy ugyanez a felmérés a francia nőkre nem hozott ilyen eredményt: számukra kellemesebb a gyerekkel töltött idő. Az egyik tipp az okokra az volt, hogy az amerikai mama napja jelentős részét a gyerek ide oda fuvarozgatasaval tölti, ilyen olyan különórákra. A francia gyerek egyedül is el tud tömegközlekedni.)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.09.05. 06:35:22

@Arthamyr: vagy támogatni kell őket, hogy lehessen gyerekük ha szeretnének. honnan is ismerős ez...

Platonica 2019.09.05. 09:15:08

@Öreg Tőgy: Engem ideztel, bar nev nelkul: en azert vitatkoznek. Itt a UK-ben legalabbis nem mondanam, hogy 're'g eltunt a kozeposztaly', ez igy abszolut tulzas.
Eleve nem egyseges maga a 'middle class', es sokkal inkabb 'social group' mint pusztan bevetelen alapulo.

Amugy a linkelt kis szosszenetet ott feladtam, hogy aszongya:

"I use $300,000 in this post because I also believe it is close to the ideal income for up to a family of four to experience maximum happiness."
WTF?

Herr Géza 2019.09.05. 10:03:30

@Öreg Tőgy: "Ma Magyarországon állítólag évi 25-30 millió Ft nettó kell egy családnak,.."
Mármint mihez? A "szolíd középosztálybeli léthez"???
Az úgy pl. alkalmazottként (mondjuk 2 gyerek mellett) havi bruttó szolíd (:D) 3,4 millió forint fizetést jelent. Az nem "néhány" százalék, hanem kb.1 % alatt van, sztem.
Persze jön hozzá néhány nagy cápa, maffiózó, Lörinc és tsai., stb., amivel kb.meglesz a 2 % is akár.
Ez lenne a középosztály?
Nem, a középosztály nem csak simán matematikai "-tól- ig" jövedelmi kategóriát jelent...

Arthamyr 2019.09.05. 11:00:34

@droid_: Ez környezeti adottság, míg az, hogy valakinek ne legyen több gyereke, mint amennyit van ereje felnevelni, a család saját döntése.

@Öreg Tőgy: Ne hülyéskedjünk már. 130 milliós lakás (vagy az, hogy futja rá) miért tartozna hozzá a középosztálybeli szinthez? A kényszerből bérelt lakás meg a 130 milliós saját lakás közt azért van pár szint. Ahogy azt sem értem, miért kellene több autó), amit 4 évente cserélnek, és az egyik 9 milla? A 130 milláért azért elvárnék olyan helyet, ahol nem kell minden nap autóba ülnöm. Olyan tételek vannak felsorolva, ami konkrétan pazarlás, és azt állítod/állítja, hogy akinek ezekre nem futja, az nem középosztálybeli életet él.
Ezzel egyébként szép kontrasztban van, amikor egyes médiumok azon siránkoznak, hogy a Fidesz féle családtámogatások a gazdagoknak kedveznek (esetleg a felső középosztálynak), pedig ha a középosztály 2m+ nettónál kezdődik, akkor ez igazából csak a szegényeket segíti. :)

@Platonica: Ezek után nem tudom eldönteni, hogy jó vagy rossz, hogy nem oltvastam el. :D Minőségre hasonló lehet, mint a magyar cikk.

2019.09.05. 11:56:28

@Öreg Tőgy: @Arthamyr: @Platonica: @Herr Géza:

nekem azért nem tetszik sem az angol, sem a magyar írás, mert az a benyomásom, hogy megvolt előre a konklúzió, amire jutni akarnak, nevezetesen hogy az élethez baromi sok pénz kell, ezért összeszedtek mindenféle arbitrális dolgot, ami drága, és rásütötték, hogy akkor ez lesz a "középosztály". különösen az angol cikken látszik ez, ott csak a végén odacsapta a címbe, hogy middle class. hogy miért pont azt, hogy "middle class", az nem derül ki

e szerint például a középosztály ismérve, hogy egy generáció alatt eléri a pénzügyi függetlenséget? oké. ez komplett süketség, és teljesen önkényes. szerintem meg az a középosztály ismérve, hogy külön vitrinje van otthon a századközepi herendi porcelánokhoz. hogy miért pont azokhoz? mert csak, bzmeg, azért

a magyar pedig kiemeli, hogy a "középosztály nem a társadalom közepe, hanem [..] a szegények és a gazdagok között helyezkedik el". a naív ember pedig azt gondolná, hogy akkor márpedig éppenséggel mégiscsak a társadalom közepe, lévén a szegénységet meg a gazdagságot relatív szokták meghatározni

olyan rettentő sok értelme egyébként másként definiálni a középosztályt nincs is, tudom, hogy csinálják, mindenféle politikiai szándékokból meg szociológiai köldöknézegetésből, de akkor az onnantól szócséplés, és nem is a bevételhez van köze

például ez a "középosztálybeli" élet, amiről a kiszámoló ír, sosem létezett mo-on, és most is csak elvétve létezik, és az átlagembernek a kis álmocskája, nem a valódi élete. miért pont középosztálynak hívja akkor? ez olyan, mint a hintának a képe a proletárokról, akik napsütötte lakáskákban laknak a belvárosban, étterembe járnak, 40 ezres farmerekben, csilivili autóval. ez fantáziálás, álmodozás, szellemi maszturbáció, nem pedig komolyan vehető vélemény

mindegy. ¯\_(ツ)_/¯

Platonica 2019.09.05. 13:19:36

@Nagy kámpics:

Ez egy visszatero tema egyebkent, hogyan definialni?, minek definialni?, lehetetlen definialni, etc.

Az egyik legtagabb perspektivaju iras, amit olvastam errol, az kb ez:

www.brookings.edu/research/defining-the-middle-class-cash-credentials-or-culture/

Arthamyr 2019.09.05. 13:29:36

@Nagy kámpics: "olyan rettentő sok értelme egyébként másként definiálni a középosztályt nincs is, tudom, hogy csinálják, mindenféle politikiai szándékokból meg szociológiai köldöknézegetésből, de akkor az onnantól szócséplés, és nem is a bevételhez van köze" - Az a társadalom osztályokra való felosztása, és emberek besorolása ezekbe maga szociológiai köldöknézegetés...

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.05. 21:03:23

Persze, az említett blog bejegyzések nem a tudományos (szociológiai) értelemben vett középosztállyal foglalkoznak, hanem egy naiv, hétköznapi értelmezéssel.
Nem deskriptiv, hanem egy normatív leírást vesznek alapul: mennyit kell keresni ahhoz, hogy a fejemben lévő tisztes középosztálybeli életet tudjam élni családdal. S ami miatt szerintem érdekes: ez a kép a tisztes középosztálybeli életről szerintem elég széles körben elterjedt (nem úgy, mint hinta hagymázas álmai).

Egyébként szerintem jó és pozitív, hogy már nincs középosztály, mert ennek az az oka, hogy drága lett az emberi munka, ami jó, mert a munkás sokkal jobban él, mint régen. A két háború közötti vagy a századfordulós (1900) középosztály szolgák, cselédek hadát tartotta. Ami mára megfizethetetlenné vált, mert a cselédek is viszonylag sokat keresnek. (Gott sei Dank!)

Egyébként mivel egy családról beszélünk, nem fejenként kell 3 milliót keresni, hanem egy párnak együtt, ami azért nem teljesen elérhetetlen, nem kell hozzá maffiózni.

És ez azért még messze nem a pénzügyi függetlenség szintje. Az a következő szint:
"A gazdag az, akinek nem kell dolgoznia a megélhetésért, ennek ellenére olyan életszínvonalat tud fenntartani, ami az átlagos középosztálybelinek nem elérhető. Ehhez szerintem alsó hangon másfél-két milliárdos vagyon kell. (Persze a gazdag is dolgozhat, de a lényeg, hogy már nem a megélhetésért teszi. S van, aki inkább megél havi 150 ezerből, csak hogy ne kelljen dolgoznia, de attól még nehéz lenne őt gazdagnak hívni.) Ha most nem kapsz levegőt, elárulom neked, hogy 2 milliárdnak a fenekére lehet csapni 30 év alatt, ha havi 5 milliót költesz belőle és csak az inflációval megegyező hozamot kapsz közben utána.

Ebből következik, hogy az a cégtulajdonos, aki az Amerikai Iskolába járatja mindhárom gyerekét, évi 5-5 millióért és a havi költésük ezen kívül is minimum 3-4 millió forint, az nem gazdag akkor, ha ezt csak úgy tudja finanszírozni, ha folyamatosan dolgozik. Ha ugyanezt munka nélkül, a befektetéseiből meg tudná tenni, akkor tartozna a gazdagok közé."
kiszamolo.hu/mi-az-a-kozeposztaly-ki-a-szegeny-es-hol-kezdodik-a-gazdag/

A boldogsággal valóban nem célszerű összekeverni:
"Továbbra is azt mondom, nem a pénztől és még kevésbé a pénzszórástól leszel boldog, de nem is ez most a lényeg. Sőt, az sem lényeg, hogy a szegények, a középosztály, vagy a gazdagok közé tartozol-e. Inkább lennék szegény egy normális, szerető családban, olyan munkával, amit szeretek, mint gazdag egy szétesett, nihilista és hedonista közegben. Mert a pénz nem boldogít, sőt gyakran nagyobb csapás a túlzott léte, mint a hiánya."

Illetve a definíciókhoz: "a társadalmi osztályokat rengeteg, akár önkényes módon is lehet definiálni. Például társadalmi státusz alapján: középosztály az, aki befolyással bír a társadalomra. Vagy az értelmiséget hívom annak, középosztály az, aki diplomás.

Vagyon alapján, aki a kilencedik decilisbe tartozik a vagyona alapján. Vagy a társadalom 70 és 90% közötti rétege. Vagy amit csak ki akarok találni. Én anyagi értelemben definiáltam, középosztály az, aki anyagilag több a szegénynél, de kevesebb a gazdagnál.

Szerintem nevetséges az a “hivatalos” definíció, hogy a felső középosztály a társadalom 80%-ánál kezdődik. Ne hívjunk már egy családot, aki két keresővel, rengeteg vérrel és verejtékkel összehoz havi 420-440 ezer forintot, minden fillér elköltését kétszer meggondolja és húsz év múlva talán tud venni egy 45 éves panellakást. Aki ezt kitalálta és aki ehhez ragaszkodik foggal-körömmel, az szerintem nem ebben a világban él. Abraham Lincoln szavait idézve, attól, hogy a bárány farkát is lábnak hívjuk, még nem lesz ötlábú a bárány, bármennyire is szeretnénk. Hiába akarjuk, hogy a magyar társadalom felső 20%-a felső-középosztálybeli életet éljen, konkrétan ennek a rétegnek az alja még vastagon a napi pénzügyi gondokkal küzd."

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.05. 21:44:10

Egyébként Amerika még mindig az álmok országa. Ott egy szorgalmas, "némi" :) túlórázásra is hajlandó takarító (alkalmazott) akár 270 ezer dollárt is összehoz egy évben. Ez a bácsinéni három év alatt majdnem 700 ezer dollárt "csinált", a san franciscoi Helyi Érdekű Vasút (Bay Area Rapid Transit) alkalmazottjaként. Kell e mondani, milyen etnikum?
www.mercurynews.com/2016/11/01/bart-janitor-grossed-270k-in-pay-and-benefits-last-year/

Azért elég szorgalmasan kell dolgozni: a bácsi az év minden napján átlag 6,8 túlórát teljesített a kiemelkedő javadalmazásert.

Platonica 2019.09.05. 22:00:57

@Az Öreg Tőgy látogatása: Azert csak ugyanoda lyukadtal ki;-)

Az "a'lmok orszaga" az alapjan definialva, hogy ki mennyi ezer "dollart csinalt"...

Most ez komoly???
Kb annyira, mint a nem letezo kozeposztaly elmelet:-x

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.05. 22:47:14

@Platonica: nekem mindenesetre szimpatikus, ha az ember a saját teljesítménye alapján is előre tud jutni. Nem csak akkor, ha az etonban végzett és ismer mindenkit, aki számít, vagy ha a szultán veje/volt osztálytársa.

2019.09.05. 23:53:44

@Az Öreg Tőgy látogatása:

"(nem úgy, mint hinta hagymázas álmai)."

Szerintem pedig ez dettó ugyanaz, mint hinta szövege.

Azt mondja, az a társadalmi minimum, ami a társadalom 53%-ának nincs meg.
Azt mondja, akkor vagy középosztály, ha úgy élsz, mint a felső 1-2-4%.

Hát jó. Szerintem meg akkor vagy középmagas, ha legalább 194 centi vagy.
Oké, igényteleneknek a 192 is elég, de csak mert engedékeny hangulatban vagyok.

Ez hinta pepitában.

Ráadásul önellentmondásos: azt mondja, vedd észre, már így is milyen gazdag vagy, és vedd észre, hogy hülyeség is volna kocsira elszórni a pénzedet. Ugyanakkor viszont hohó, teremtsd meg, hogy legyen 1-2 milliárdod, hogy amerikai iskolába járhasson a gyereked, és költsél havi 4-5 milliót.

Mi az anyám csipájának tennék ilyet akkor, pardon my French. Most akkor hülyeség azért a kocsiért tülekednem, vagy nem hülyeség? Teljes, komplett süketség.

"a bácsi az év minden napján átlag 6,8 túlórát"

Jó neki. Minden egyes nap 15 órát dolgozott? Pozitív kép ez? Te csinálnád? Javasolnád bárkinek, hogy csinálja?

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.06. 07:46:03

@Nagy kámpics:
Nem gondolom, hogy a középosztály szintje lenne a "társadalmi minimum".
Sőt azt se, hogy az lenne a cél, hogy törekedjünk rá, hogy a középosztályba tartozzunk.
Csupán érdekesnek találom, hogy milyen távol áll az emberek fejében élő "középosztálybeli" életszínvonal a valóságtól. Az én értelmezésemben a blogíró nem csinált mást, mint utánaszámolt, hogy mennyi pénz kell(ene) ennek megvalósításához.

Hogy dolgoznék-e napi 15 órát? Attól függ. Átmenetileg elképzelhető. Ha a 3 év alatt megkeresek annyit, amiből a következő 30 évig átlagos szintén meg tudok élni, akkor jó eséllyel inkább 3 év túlóra orrverzesig, mint 30 év nine tó five.
Mindenesetre ennek az opciónak a rendelkezésre állását nagyra értékelnem, akkor is, ha nem élnék vele.

Szó sincs arról, hogy bárkinek is havi X milliót kellene költenie. Senkinek se kell gazdagnak lenni, sőt középosztálybelinek sem. Ez nem elvárás vagy cél. Ennek ellenére sokan törekszenek rá.

shak_ti 2019.09.06. 07:46:44

@Az Öreg Tőgy látogatása: Nagyon jó helynek kell lennie hogy legalabb a minimum bert megkapja egy takarító amerikában.

Sokan 2-3 ilyen munkaval is az utcan elnek.

desw 2019.09.06. 07:47:21

@Nagy kámpics:

"Jó neki. Minden egyes nap 15 órát dolgozott? Pozitív kép ez? Te csinálnád? Javasolnád bárkinek, hogy csinálja?"

Ha vannak !!!!értelmes!!!!!! céljaid, akkor miért ne? Én 29 éves koromig nagyon sokat dolgoztam és tanultam, de meg is lett az eredménye. Mivel nem szórtam el az így keresett pénzt menet közben, így minden ismerős lehülyézett akkor, hogy minek melózok annyit, nincs is látszata (spóroltam, semmi felesleges rongyrázás, öreg autó, egyszerű ruhák, . . . ) Ennek eredménye 29 évesen egy ~80m2-es lakás lett BP elég jó részén kp-ra, amit azóta kiadok. Persze azóta csak azt kapom a pofámba, hogy nekem könnyű, mert kapom a "nyugdíjat" (bérleti díjat), nem kell dolgoznom.

Persze ha mondjuk 28 és fél évesen bekaptam volna vmi dögvészt, akkor a halálos ágyamon nyilván azon bosszankodtam volna, hogy miért spórolgattam, miért nem kurváztam el a pénzt.

Jókat röhögök azokon a konzumidióta embereken, akik csak 2-400-at keresnek, de nullkilométeres autó, "menő" telefon és ruha, persze mindez hitelre. "Csak 54 ezer a kocsi törlesztő, simán belefér! mondják. Egy fillér megtakarításuk sincs, csak milliós hitelek, aztán ha bebaszik a szar, akkor ők áldozatok, nem tehetnek semmiről, köcsög bank és kormány!

desw 2019.09.06. 08:42:33

@Az Öreg Tőgy látogatása:

"Hogy dolgoznék-e napi 15 órát? Attól függ. Átmenetileg elképzelhető. Ha a 3 év alatt megkeresek annyit, amiből a következő 30 évig átlagos szintén meg tudok élni, akkor jó eséllyel inkább 3 év túlóra orrverzesig, mint 30 év nine tó five.
Mindenesetre ennek az opciónak a rendelkezésre állását nagyra értékelnem, akkor is, ha nem élnék vele."

+1000

2019.09.06. 08:51:06

@Az Öreg Tőgy látogatása:

"Az én értelmezésemben a blogíró nem csinált mást, mint utánaszámolt, hogy mennyi pénz kell(ene) ennek megvalósításához."

Ok, a te értelmezésed tetszik.

Egyébként csak érdekességképp, a takarítós cikk nem nyílik meg nekem, ezért rákerestem az úr nevére, és mint később kiderült, naponta több órákat üldögélt meló helyett/közben a szekrényben/kamrában. :D

www.ktvu.com/news/2-investigates/bart-janitors-270k-pay-raises-questions-2-investigates

Platonica 2019.09.06. 09:15:13

@Az Öreg Tőgy látogatása: Azt azert te is tudod, hogy enelkul is lehet elore jutni sajat teljesitmenybol is. Gondolom, koltoi tulzas volt Eton meg a szultan veje;-))

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.06. 13:31:13

@Nagy kámpics: igen, bár van egy olyan gyanúm, hogy ha e egy ilyen rámenős oknyomozó héja stáb megvizsgálna a többi munkahelyet/ munkavállalót is, minden második esetben ennél komolyabb szabálytalanságokat tárna fel.

Egyébként az is érdekes, hogy európában milyen szigorúan szabályozzák a munkavégzést és a pihenőidőt. hetekig napi 17 órát zsinórban, pihenő nap nélkül dolgozni teljesen elképzelhetetlen.
Ezek a szabályok nyilván a munkavállalókat védik, és ennyiben pozitívak, de nem egyszer ütköztunk bele, hogy a cég megtiltotta a túlórát, mert nem akart büntetést kockáztatni a munkaügyi hatóságtól. Pedig a munkavállaló és a munkáltató is a tuloraban lett volna érdekelt.
A gond csak az, hogy nehéz védeni a rossz érdekérvényesítő képességű dolgozókat a cég erőfölényetol, anélkül, hogy a többieket feleslegesen korlátoznánk.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.06. 13:31:17

@Platonica: szerintem az maga az Amerikai Álom, hogy soprogetesbol pár év alatt konkrétan dollármilliomos lehet valaki. 2019 ben.
Még ha nem is kapott mindenki kedvet a Powell Street junkyjai által hátrahagyott urine, feces és needles feltakaritasahoz - napi 17 órában. :)

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.06. 16:38:53

Amúgy lebeszélnék mindenkit, hogy dollármilliomos akarjon lenni. "Been there, done that. Did not work."

More than four out of ten American millionaires say they do not feel rich. Indeed many would need to have at least $7.5 million in order to feel they were truly rich, according to a Fidelity Investments survey.

Some 42 percent of the more than 1,000 millionaires surveyed by Fidelity said they did not feel wealthy.

The average age of respondents was 56 years old with a mean of $3.5 million of investable assets.

www.reuters.com/article/us-fidelity-survey/u-s-millionaires-say-7-million-not-enough-to-be-rich-idUSTRE72D3RK20110314

Szóval hiába érik el szegény milliomosok a milliót, jelentős részük utána se érzi magát gazdagnak. Az átlag megkérdezettnek 3,5 milliója volt, és azt hiszi, hogy 7,5 millió kellene ahhoz, hogy gazdagnak érezze magát.

Platonica 2019.09.06. 16:57:07

@Az Öreg Tőgy látogatása (Erdei Caland): No hat, kinek mi az "alom"... maradjunk ennyiben:-DD

Platonica 2019.09.06. 16:59:45

@Az Öreg Tőgy látogatása (Erdei Caland):
"Amúgy lebeszélnék mindenkit, hogy dollármilliomos akarjon lenni."

Rajtad kivul nem annyira rugozott itt senki a penzcsinalason, milliokon, egyebeken;-) Kit akarsz lebesze'lni?

juletræ 2019.09.07. 09:26:14

@eszra:
és pont a Jenteloven ( holland megfelelöje a zesjescultuur, meg a kop boven het maaiveld ;) ) miatt kellemesebb DK meg NL mint teszem azt Franciaország.
Pont a multkor beszéltem erröl a francia kollegámmal aki évig Dániában élt. Neki pont az nem tetszett DK-ban, hogy a társadalomban az "intellektualitás" Dirac delta szerint oszlik el: mindenki kb egyenlö szinten, szórás kicsi.

Én erre azt mondtam, hogy amennyiben Sartre-röl meg a fekete lyukak környékén tapasztalható tér-idö görbületröl akarna elbeszélgetni valakivel, akkor a Jenteloven rossz hír. Amennyiben viszont expatként be akarna illeszkedni az adott ( dán, holland) társadalomba, akkor ez ( az elitizmus hiánya miatt) kifejezetten jó hír. Mert nem az számít hogy a pári szisz-en végzett ( ez egy furcsa vonzalom a franciáknál, erröl az egyetemröl az életben nem hallottam, mig ide nem jöttem), hanem az, hogy p.l. a szomszéddal lehet-e normális kapcsolatot kiépíteni, hogy p.l. a lakogyüléseken mennyire konstruktívak az emberek, hogy van-e ingyen nyelvtanfolyam, meg a hasonlók.

Multkor felvételiztettem, és a (francia) titkárnö a shortlisten rangsorolta a jelölteket. Az elsö helyen valami cambridgei közgazdász meg valami LSI-ben végzett ekonométer állt. Nem bírta felfogni, hogy miért a bielefeldi egyetemröl végzettet választottam. Utolsó elöttinek rangsorolta. Túl magas volt neki. Egy francia nönek nem kezdek el magyar'zakodni, hogy én nagyjából szarok az egyetemre, nekem az kell, hogy a jelölt a munkát önállóan el tudja végezni :)

És igen: Dánia azért jobb mint Hollandia, mert kevesebb a ( niet-westerse) bevándorló - hiszen ha a Közel Keleten akarnék élni, azok között a normák között, akkor oda mennék, nem Dániába. :). Csak sajnos a teleworkinghez NL közelebb van ide mint DK. És a bevándorlást jobban menedzselik - igaz elsö hallásra brutális, hogy a talibánokat egy lakatlan szigetre akarják deportálni, meg a Nörrebroi motorosbanda paki vezetöjét ki akarták paterolni ( asszem nem sikerült nekik sajnos) Dániából. Öszintén, ha valaki motorrol félemlíti meg a helyieket, az nem sokat tesz hozzá a társadalomhoz.

juletræ 2019.09.07. 09:40:41

@pametno:
nem. a helyi szokásokat vegye figyelembe, maximálisan, a-tól zet-tig.

P.l. a holland Zwarte Piet vita ( ami az én interpretaciómban arról szól, hogy a nem-nyugati bevándorlók rasszizmust kiáltanak azért mert az ördög fekete), vagy a dán allah-karikatúra vita. Vagy p.l. az, hogy nem képesek élni a a lehetöségekkel. Vagy az, hogy a második pünkösdi szabadnap helyett ök inkább a Cukorünnepen mennének szabadságra. Meg a hasonlóak.

Ha nem lennének más bajaink ( p.l. a felmelegedes, technológiai átállás, versenyképesség), akkor még rá is érnénk a lelküket ápolni. Most erre már nincs idö/energia ( 40 évig volt).

sztd 2019.09.08. 08:43:15

@eszra: Elnézést, hogy ilyen sokáig vártam a válasszal.

Kezdjük a végén. Világra való nyitottság. Korábban sok kultúrát igyekeztem megismerni, mígnem rájöttem, hogy ezzel végső soron kevesebb leszek. Ez persze furcsán hangzik elsőre, hiszen a több ismeret nem szokott embereket kevesebbé tenni. A dolognak az a lényege, hogy sokkal messzebbre jutunk emberileg, ha a saját kultúránkban mélyülünk el, hozzuk ki a legjobbat.
Pl. vegyük a karácsonyfa körül táncolós példát. Valószínűnek tartom, hogy van egy kultúrális oka, amit meg is ismerhetünk egyszer, és akkor tudjuk, hogy azért van, mert... (nyilván valahogy kialakult, és jelent, vagy egykor jelentett valamit ez a tánc ott). Ez a jelentés azonban minket valószínűleg nem érint, ezért tőlünk idegen. (Ha tippelnem kéne, akkor arra gondolnék, hogy örülnek a kis Jézusnak, de Magyarországon máshogy fejezzük ki az örömöt, ebbe a kultúrába ez idegen. Nyilván ott helyben meg lehet kérdezni, talán meg is kérdezted, lehet, hogy egész más volt a válasz.)

Mi a baja a magyaroknak a migránsokkal? Alapvetően ugye semmi. Ha elmegy mellettem egy szír, akkor mi bajom van vele? Semmi. Ha azonban elmegy ezer szír, akkor felmerül bennünk, hogy nekik is van helyük a világban, csak éppen az nem itt van. Itt ugyanis a mi helyünk van. Ahogy a lakásunkban is csak mi lakunk, más is lakik valahol, de az nem itt van.
Másik megközelítés. Itt gyújtottak fel menekültszállásokat? Nem, az Németország volt. Mi baja a németeknek a migránsokkal? :P

Mi a szomorúbb ok? Ha úgy neveltek volna, hogy Magyarország a hazád, és nem úgy, hogy tűnj el innen a posványból akkor fel sem merült volna a kivándorlás. Nem tetszik a politika? Problémád van a mentalitással? Ezek jogos felvetések, ha itt élsz. Az is, ha szeretnél változtatni. Ha azonban neked ez az ország szerinted nem a hazád, akkor nem fogsz visszajönni, csak azért, mert az emberek vagy a politika számodra előnyükre megváltoznak.

Az emberek akarnak fejlődni, és többnyire előre is akarnak jutni. Csak itt a fejlődés az mást jelent, mivel ez egy másik kultúra. Nem annyira más, mint India, de sokkal másabb, mint Svédország (Dániához képest).
A tudatlanságról pedig annyit, hogy azzal kezdtem, hogy a tudásból is az értékesebbel, az illeszkedővel lehet szellemileg előre jutni és minőségileg kiteljesedni. Valószínűleg a dánok tudatlansága sem kisebb, csak az önbizalmuk nagyobb.

Persze a világnézetünk gyökeresen eltér:
"Van egy nagyon naiv elképzelésem egy abszolút utópisztikus világról, ahol mindenki, férfi, nő, színes, fehér, muszlim, keresztény, stb. ugyanabban, egy abszolút globális közösségben él, probléma- és ellentétmentesen."
Vannak álatok, akik mindenhol jól megélnek. Ilyenek a csótány és a patkány. Ha azonban mindenhol csótányok és patkányok élnek, akkor mi lesz az erszényes nyulakkal? Természetesen a helyi különlegességek elvesznek, mint alkalmazkodni képtelen dolgok. És kitől fogunk tanulni, ha jön egy veszélyes és nagy kihívás? Ki fogja kitalálni, ha mindenki ugyanúgy gondolkodik. (Márpedig probléma és ellentétmentesség hasonló gondolkodásúaknál, és/vagy kellően messze élőknél merülhet fel.)
Ezért a te álmod az számomra inkább rémálom.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása