oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. augusztus 30. 06:30,  A portugáliai élet 10 hátránya 81 komment

2019. augusztus 30. 06:30 Határátkelő

A portugáliai élet 10 hátránya

Távol álljon tőlem, hogy negatív legyek (ezen a héten már úgyis volt itt minden és mindennek az ellenkezője is…), de kétségtelen, hogy az élet sehol sem tökéletes. Portugáliában sem, még akkor sem, ha az ottani életnek rengeteg előnye van, kezdve az általában elég kellemes időjárástól a gyönyörű óceánparton át egészen a csodás tájakig és a szuper városokig. De azért akadnak hátulütők is, még ha a pozitívumok talán felülmúlják a negatívumokat. Szóval ma negatívkodunk egy kicsit, hogy legyen ilyen is. :)

portugalia_oceanpart_foto_pixabay_com_jaziaraujo.jpg(Fotó: pixabay.com/jaziaraujo

#1 Hideg telek

A Portugáliával Kapcsolatos Nagy Tévedések egyike, hogy lévén az Ibériai-félszigeten, állandóan süt a nap, csodásak a tengerpartok (utóbbi mondjuk igaz) és egyáltalán, olyasmi, mint Spanyolország.

Ami nem teljesen igaz, aminek két oka van: az egyik, hogy óceánparton fekszik, ami jóval hűvösebb, mint a Földközi-tenger, a másik pedig az, hogy egy keskeny és hosszú országról beszélünk, így aztán mondjuk Algarvében teljesen más a klíma, mint az ország északi részén.

A legtöbb határátkelő értelemszerűen Lisszabon környékére (vagy onnan délre) igyekszik, ahol kétségtelenül viszonylag kellemesek a telek. Odakint.

Odabent (mármint a házakon belül) teljesen más a helyzet, elsősorban a nem ritkán pocsék mérnöki munka és építkezések miatt. Szóval különösen a régebbi építésű házakban és lakásokban kell felkészülni arra, hogy télen bizony fázni fogunk.

A spanyolokhoz hasonlóan a portugálok is rendkívül nagyvonalúan kezelik a fűtés és a szigetelés témakörét (értsd: egyik sincs, vagy ha van, akkor nem sokat ér), szóval simán előfordulhat, hogy kint melegebb van, mint bent. Elkel hát a kabát odabent is (és ebben semmi túlzás nincs).

Persze ha az embernek saját ingatlana van (ami lássuk be, határátkelőként általában nincs), akkor javíthat a helyzeten, központi fűtéssel és a hőszigetelés javításával, bérlőként viszont ebbe nyilván nem fog pénzt ölni.

#2 Bürokrácia

A bürokráciát a legtöbb országban szokás szidni, a portugáloknál okkal. Ráadásul a bürokráciában nem a bürokrácia a legrosszabb, hiszen azért a legtöbb ember tisztában van a létezésével, így nem lepődik meg, ha találkozik vele.

A legrosszabb az, hogy az ember (pláne külföldiként) nem nagyon tudja, hogyan próbáljon meg átevickélni rajta. Ha csak annyiról lenne szó, hogy sok papírt kell kitölteni és mindenféle hivatalnokokkal beszélni, akkor az még valahogyan kezelhető lenne.

Csakhogy egy csomó helyzetbe jó eséllyel vakon mész bele, úgy, hogy azt sem nagyon tudod, honnan indulj el. Ezen segíthetnek a Facebook-csoportok és a különböző fórumok, de ettől még idegőrlő.

#3 Beilleszkedés

A beilleszkedés sehol sem zökkenőmentes, hiszen a helyieknek megvan a maguk köre, ahová idegenként nem könnyű bekerülni. Különösen, ha az ember nem beszél portugálul, márpedig azért ez nem annyira elterjedt nyelv, mint akár a spanyol, a német, az angol vagy akár a francia.

Ráadásul a beilleszkedés még akkor is okozhat nehézséget, ha valaki jól (akár anyanyelvi szinten) beszéli a nyelvet és ez nem csak a vidékre igaz, hanem az olyan nagyvárosokra is, mint Lisszabon vagy Portó.

portugalia_lisszabon_foto_pixabay_com_sofilayla.jpgLisszabon (Fotó: pixabay.com/SofiLayla)

Nem mintha a portugálok ne lennének nyitottak, sőt, a turistákkal és a határátkelőkkel is barátságosak – de ez teljesen más, mint bekerülni a belső köreikbe.

#4 Drága rezsi

Noha az élelmiszer viszonylag olcsó, minden más meglepően drága, különösen az áram és a benzin. Mindkettőben Portugália az egyik legdrágább Európában, nem csoda, hogy a spanyol határ mellett élők átjárnak tankolni.

Drága még emellett az autó, a bútor, az elektronikai kütyük, a könyvek, a kozmetikumok és még sorolhatnánk.

#5 Dráguló ingatlanok

Aligha meglepő, de Portugáliában folyamatosan drágulnak az ingatlanok. Ami nyilván a helyieknek fájdalmasabb, de ha abból indulunk ki, hogy a drágább ingatlanok jó eséllyel drágább bérleti díjakat is jelentenek, akkor már határátkelőként sem olyan kellemes a helyzet. Különösen igaz ez Lisszabonra, Portóra és Algarvére.

#6 Lassú élet

Életszemlélet kérdése, hiszen sokan éppen azért választják Portugáliát, mert nincs rohanás, ugyanakkor ha valakit ez felkészületlenül ér, akkor idegesítő lehet.

Pláne akkor, ha az embernek valami fontos és sürgős dolga akad, legyen az akár olyan egyszerű dolog, mint a bevásárlás – ahol a megszokottnál jó eséllyel hosszabban kell sorba állni. Szóval kérdés, mit becsülünk jobban, a lassú, nyugodt életet vagy az azonnali hatékonyságot.

#7 Mentalitás

Szorosan ide tartozik a mentalitás, ugyanis a portugálok életszemlélete sokak számára idegesítő lehet, különösen a vállalkozóknak és a lendületes életet élőknek.

Ha Amerikára azt mondjuk, hogy mindig azt nézik, miként lehet megcsinálni valamit, akkor a portugálokra az ellenkezője igaz: általában úgy állnak a dolgokhoz, hogy mit miért nem lehet megcsinálni.

A különbségnek sok oka van, részben történelmi és kulturális, ami ugyan magyarázza a mentalitást, de ettől még nem lesz könnyebb elviselni.

#8 Uram-bátyám viszony

Magyarként nem lesz meglepő, hogy Portugáliában az üzletkötés alapja az ismeretség. Az előrejutás legfontosabb kérdése, hogy kit ismer az ember. Ami persze sok más országban is igaz, ám míg mondjuk az Egyesült Államokban az ismeretség ajtókat nyit ki, ez nem jelenti azt, hogy egyébként ne lehetne sikeres az ember.

portugalia_porto_foto_pixabay_com_nuno_lopes.jpgPorto (Fotó: pixabay.com/nuno_lopes)

Portugáliában ezzel szemben a megfelelő kapcsolatok hiányában sok iparágban gyakorlatilag lehetetlen sikeresnek lenni.

#9 Hideg óceán

Az elején már említettük, hogy gyönyörű ugyan az óceánpart, de ha valaki azt gondolja, hogy egy kellemes mediterrán tengerpartra érkezik, az könnyen csalódhat, az Atlanti-óceán ugyanis elég hideg.

Persze ez sokakat nem zavar, de ha valaki azzal érkezik, hogy majd jó nagyokat fürdőzik, akkor eléggé meglepődhet.

#10 Túl sok turista

Portugália egyre népszerűbb a turisták körében (amit nyilván erősít a fapados járatok terjedése is), különösen Lisszabonban van rengeteg külföldi, de Portó és a már többször emlegetett Algarve is népszerű, ami kényelmetlen lehet annak, aki nincs kibékülve velük.

Főleg azért, mert mind Lisszabon, mind Portó nem elég nagy ahhoz, hogy képes legyen felszívni a rengeteg turistát. Az utcák keskenyek, maguk a városok kompaktak és kicsik.

Miként máshol is, az Airbnb megdobta a bérleti díjakat, miként a tömegközlekedés és egyéb szolgáltatások is nehezen birkóznak a rengeteg külföldivel. Szóval aligha van egyelőre jobb megoldás, mint elfogadni a helyzetet.

A lista ezen a cikken alapul.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

A Határátkelő podcastjai most már nem csak a YouTube-on, de a Spotify-on, az Anchoron (ahol hangüzenetet is küldhettek!) és a legtöbb szolgáltatón megtalálhatók. Folyamatosan kerülnek fel az adások, minden nap egy új rész, hallgassátok meg (újra)!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Portugália tíz dolog

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4415031148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2019.08.30. 06:46:03

"Persze ha az embernek saját ingatlana van (ami lássuk be, határátkelőként általában nincs), akkor javíthat a helyzeten, központi fűtéssel és a hőszigetelés javításával, bérlőként viszont ebbe nyilván nem fog pénzt ölni." - Viszont bérelhet olyat, ahol már a tulajdonos megtette.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.08.30. 08:47:01

2 éve még nem volt elviselhetetlenül sok turista Portóban, a főpályaudvartól 1-2 metrómegállóra szinte kihaltak voltak az utcák, ellentétben Lisszabonnal, ahol portugált alig láttál a fél városban és a főtér (kamu)drogdílerei már jóval nagyobb területen zaklatták az embereket, mint régebben. Az afrikai láblógatók zajos csapatairól nem is beszélve.

@Arthamyr: A bérleti díjakon meg is látszik, ha ilyen extra luxus van az ingatlanban.

Csodabogár 2019.08.30. 09:23:27

Ez a nagy csapda mindenütt a mediterrán országokban, hogy nincs fűtés. Ezt mi itt nyugat Európában el se tudjuk képzelni, de valóban nem építenek fűtést sehova. Voltam dél Spanyolországban egészen új luxusnak számító öröklakásos házban, ahol szintén nem volt fűtés.

Arthamyr 2019.08.30. 09:34:32

@Online Távmunkás: Hát igen, kérdés, hogy a spórolásért megéri-e télen kabátban lenni a lakásban.

kék madár 2019.08.30. 10:36:45

@Csodabogár:
" Ezt mi itt nyugat Európában el se tudjuk képzelni"
Elkoltoztel?

2019.08.30. 11:00:49

A fűtést úgy oldják meg, hogy az üveges verandák vagy balkonok mint egy napcsapda működik. Ott üldögélnek, ottt káveznak, varrogatnak, bio terfigyelő renszer is működik, es a lakást is bemelegiti.
Én nagyon élveztem , tök ingyen van és környezet barát.

2019.08.30. 11:00:50

@Csodabogár: igen, meglepő, de Szerb A. Utas es a holdvilágban ugyan ezt mondja.

2019.08.30. 11:00:50

@Arthamyr: nem kell kabát, de egy ágy melegítő elég, mint ahogy egy mackó nadrag is.

2019.08.30. 11:01:50

Korábban itt is sokat idézték a Korrupciós Kutatóközpont egyik tanulmányát. Gondolom érdemes most elolvasni, mi a véleménye erről a Fővárisi Ítélőtáblának.

mandiner.hu/cikk/20190829_jogeros_manipulalt_es_hamis_tartalmakat_kozolt_a_korrupciokutato_kozpont

seigyo_zoufukuki · densha.blog.hu 2019.08.30. 11:06:09

Anno 2013/14-ben két helyen is laktam Portóban, az egyik egy patent, újépítésű társasház volt, még érződött a glett szaga is, de fűtés abban sem volt, járt egy hősugárzó a szobához oszt' annyi. Ez 250€ volt Godimban, kb. 1km-re a Campanhã vasútállomástól.

A második hely már egy kicsit lepusztultabb volt Lordelo do Ouroban, itt már akkoriban is voltak érdekes arcok, a brazil meg román lakótársaim úgy jártak ki fűért mint én a közértbe sörért, az utcasarkon volt két kiégett autó, de amúgy nem volt látványosan veszélyes környék. Itt sem volt fűtés és felváltva kellett használnunk a hősugárzót mer' a megszakító annyit tudott. Itt csak 125€ volt a szoba, de legalább közel volt a bícs, ami apály idején látványos szemétteleppé változott.

@Online Távmunkás: "(kamu)drogdíler" - Az milyen?

Dikusz 2019.08.30. 11:24:36

@Csodabogár: Meglásd, magas labdát adtál... :)))

Dikusz 2019.08.30. 11:25:19

@kék madár: :))))
Na itt is az első, aki lecsapta a magas labdát! :)))

Dikusz 2019.08.30. 11:28:23

@seigyo_zoufukuki: - aki porcukrot ad el drogként?

Dikusz 2019.08.30. 11:32:46

Mindenki "elviselhetetlen turista", csak az nem, aki azt állítja egy népszerű helyről, amikor meglátogatja, hogy elviselhetetlenül sok a turista...

seigyo_zoufukuki · densha.blog.hu 2019.08.30. 11:44:08

@Dikusz: Nem vagyok rutinos, de az ilyet átvételkor nem dívik ellenőrizni?

Platonica 2019.08.30. 11:49:28

Pisaban, Firenzeben, Romaban, Madridban, Costa del Sol-on jartam az elmult par evben mediterran(abb) helyek kozul. Tobbsegeben az airkondi-berendezest lehetett futeskent is hasznalni, de pl Pisaban rendes kozponti futes volt a lakasban. Elobbirol gyanitom, h nem olcso mulatsag, de pontos infoim nincsenek.

_z_ 2019.08.30. 11:49:45

@Dikusz: "Jok a pogramok, csak sok a köcsög." :)

Arthamyr 2019.08.30. 14:01:50

@irdesmond: Ok, ha a lakásban mindig van legalább 18-19 fok, az élhető. Bár van, aki azért inkább 22+-t szeret.

skye8 2019.08.30. 14:42:42

szomszedaim portugalok, nagyon jo arcok. a pasi vegyeszmernok de nem ismertette el a diplomajat es hazfelujitasban dolgozik. nyaron napi 15 orat is el van menve ugyfelekhez, es a sajat hazukat is o ujitotta fel. a felesege takaritono az egyik kozeli egyetemen ejszakai muszakban. mondta hogy szeretne valtani nappali munkara a gyerekek miatt de a benefitek nagyon jok es nem is hajszoljak annyira kegyetlenul mint a magan takaritocegek. gondolom portugaliaban rosszabb korulmenyek kozott Eltek mert nem ugy tunik hogy vissza akarnanak menni.

2019.08.30. 14:42:44

Részletkérdés, de az "Algarvéban" nem ejtik azt az e betűt. "Algarve-ban" volna helyes. Egyébént szerintem teljesen korrekt lista.

Engem egy csomó mindenben emlékeztet egyébként mo-ra, a rossz dolgokban, mármint, ami (számomra) tök szerethetővé teszi a helyet. Portugália szerintem nagyon kis menőke.

@Arthamyr:

"Viszont bérelhet olyat, ahol már a tulajdonos megtette."

Nah, ezek vaddisznók. Szerintem még nem láttam olyan lakást, ahol van rendes fűtés/szigetelés. (Igaz, nem is kerestem kimondottan.) Szerintem nem zavarja őket/megszokták/kemények.

@irdesmond:

"nem kell kabát, de egy ágy melegítő elég, mint ahogy egy mackó nadrag is."

Azért amikor jönnek a nagy zimankók (mittomén, 2 hétig 10 fok a csúcshőmérséklet), akkor az para. Kabátom nincs, de sapka, kesztyű, két pulóver az kell.

Egy nagy borzalom az egész szvsz. A fürdő is 10 fokos ilyenkor, ugye, meg a konyha is, meg a hálószoba is, és veranda meg napcsapda jellemzően ezekhez a szobákhoz nem jár. Ahol meg van, ott is bár ne lenne, mert nyáron nem lehet megmaradni.

A klasszikus portugál házak egyébként ilyenek (legalábbis vidéken):

dqav65i4xqidd.cloudfront.net/app/uploads/20171207095825/134.jpg

Megdöglesz a hidegtől, brrr. :)

2019.08.30. 14:46:39

@Arthamyr:

" Ok, ha a lakásban mindig van legalább 18-19 fok"

Nincs. :) Ahogy fentebb írtam, vannak hetek, amikor 10 fok van. Húzod magad után az olajradiátort vagy a villanyfüfüt, mint a rab a béklyóját, és akkor azon a 3 négyzetméteren van 14 is.

Látszik az embernek a kis lehellete, meg minden.

(Nyilván nincs azért ez egész télen, ki lehet fogni nagyon szép napos heteket, amikor 20 fok van kint, és akkor semmi para. )

skye8 2019.08.30. 14:49:16

tavaly novemberben voltunk aucklandben (NZ), akkor kezdodott a nyar. testverem lakasaban az egyetlen legkondi a nappaliban fujta a meleg levegot. a haloszobaban volt egy hordozhato futotest amit Neha bekapcsoltak. az ablakokon nincs szigeteles. tesom elmondasa szerint par eve kezdtek komolyabb futesrendszert beszerelni az uj hazakba. a kiwiket ez nem igazan zavarja, 15 fokban vigan szorfoztek es furodtek.

Arthamyr 2019.08.30. 14:54:01

@Nagy kámpics: Nos, akkor én mindenképp rászánnám a pénzt, és olyat bérelnék, ahol a hőmérséklet megfelelően szabályozható.

Egyébként ha szar a szigetelés, milyen hőmérséklet van nyáron? Csak mert nagyobb relatív páratartalom mellett már a 25-26 fok is elég rossz aludni...

Egyébként Írországban is elég hitvány a szigetelés az átlaglakásban, a penész sem ritka, alapvetően elég tré az átlaglakás (Magyarországhoz szokva), de ettől függetlenül lehetséges olyat bérelni/venni, ami rendesen meg van csinálva.

2019.08.30. 15:03:25

@Arthamyr:

"Egyébként ha szar a szigetelés, milyen hőmérséklet van nyáron?"

Ahol nagy ablakok vannak, ott dög meleg van.
De az algarve-ban főleg lőrésszerű ablakokat látni, meg vastag kőfalakat, úh tök szuper kis hüvi van nyáron is.

Penész, dohszag, nyirkosság az van. ¯\_(ツ)_/¯

Din Serpahis 2019.08.30. 16:57:05

Most jött egy új kolleganő a céghez, portugál, valami döbbenetesen jó teste van és ott ül velem szemben. Úgyhogy én látatlanban is kedvelem őket :D

Dikusz 2019.08.30. 17:04:38

@_z_:
Azért használhattál volna szalonképesebb kifejezést is, úgymint: "népművészeti cserépedény"... :D

Csodabogár 2019.08.30. 17:34:42

@Dikusz: Egyszer egy hűvösebb áprilisban majd megfagytam a napos marbellai lakásunkban. Mert ugye a nap olyankor ott se süt 12 órát, este 7 felé már nagy volt a cidri bent. Kint meg fújt a szél.
Mentésemre szolgál, hogy eredetileg a házban központi fűtés volt. Aztán valahogy az angol tulajdonosok kihaltak helyettük jöttek a spanyolok és azok úgy gondolták, hogy nincs szükségük a központi fűtésre és leszerelték az egészet. Később jártam sok egész új és nagyon drága lakásban, de fűtés sehol se volt.:-(
Persze lehet a klímával s fűteni mostanság már, de az se egy kellemes módszer. Ez meg floridai tapasztalat.

Csodabogár 2019.08.30. 17:37:14

@Arthamyr: Nálam a 24 fok az élhető hőmérséklet.

2019.08.30. 17:38:39

@Shanarey: Forduljon bírósághoz. De remélem nem gondolod komolyan, hogy ez egy súlycsoport?

shak_ti 2019.08.30. 17:38:40

@pametno: A Főváriosi Ítélőtábla is korrupt, kézivezérelt.

A mandinerrol mar nem is beszelve :-)

AvéCézárVavan 2019.08.30. 17:39:08

Az lehet a baj, hogy a házakra - kivált Lisszabonban- kívülről rakják fel a csempét!

AvéCézárVavan 2019.08.30. 17:39:11

@Golf2: "Borzalmas"! El tudod képzelni azt a rettenetet, hogy az ember ül a kávéház teraszán, kávét és mangós-sajtkrémes szendvicset reggelizik?! Rettentő, mit ne mondjak! Mikor indul a következő gép?

Shanarey 2019.08.30. 17:49:01

@pametno:

S mit ér vele? A FideSS média, tele van elmarasztaló bírósági ítéletekkel, s továbbra is folytatják, mintha mi sem történt volna Netán megjelentetnek egy mikroméretű jol eldugott helyreigazítást.. Ám ha az ellenzéki sajtó hazudik, akkor azt főcímben hozzák

Shanarey 2019.08.30. 17:52:43

Portugália, "annyira" jó hely, hogy onnan is lépnek le a fiatalok, külföldre dolgozni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.08.30. 17:58:09

@Csodabogár: "Persze lehet a klímával s fűteni mostanság már, de az se egy kellemes módszer. Ez meg floridai tapasztalat."
Miert nem?
Nalunk huto/futo rendszer van a lakasban, tobb helyisegben kulon termosztattal, es nagyon jol funkcional. Most egyelore meg hut (itt Del-Kaliforniaban aug-szept a legmelegebb), telen, amikor reggelre mar lehul a levego, atkapcsoljuk futesre.

nyuszigonosz 2019.08.30. 18:24:12

A portugálok már a 15. századtól egyfolytában vándorolnak ki Portugáliából. :-) Igen akkor a felfedezések ideje volt és hát a kolóniákra.

A legnagyobb kivándorlás az a 20. században volt a Salazar diktatúrából igyekeztek a népek eltünni onnan. Ez 1974-ig tartott.

Portugália 1986-ban lépett be ez EU ba akkor jópáran tán haza is mentek Portugáliába, de a kivándorlas azóta is tart, mindenfelé élnek mint vendégmunkások, akik lényegében hazajárnak, csak a pénzt keresik máshol, meg a máshol letelepedök.
Portugáliába viszont beáramlott az utóbbi jópár évtized alatt a volt kolóniáik sok népe, hiszen ök ugye ott otthon vannak, mint mondják.

Egyszóval Portugália nem igazán célország Közép Európából oda munka miatt menni, mert az nincs sok.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.08.30. 18:30:21

@seigyo_zoufukuki: Itt a pesti bulinegyedről egy cikk, Lisszabonban a főtér környékén már 10 éve is ez ment: 24.hu/belfold/2018/10/18/bulinegyed-drog-kabitoszer/

Dikusz 2019.08.30. 18:52:42

@seigyo_zoufukuki: Én sem vagyok rutinos, lehet @Online Távmunkás:-tól kellett volna kérdeznem.

gabors 2019.08.30. 18:54:33

@Csodabogár: "Persze lehet a klímával s fűteni mostanság már, de az se egy kellemes módszer."

Hmm sokkal hatekonyabb mint barmi (foleg elektromos radiator) egy bizonyos kulso hofokig (-1-2 C/25-30F) (legfutes es levego levogo hosziivattyu) persze kapacitas gondok lehetnek de ami le tudja huteni a szobat 35 fokrol 25-re az fel is tudja melegiteni. Ami leginkabb gond lehet ha paras a kulso levego akkor sokat kell jegteleniteni ami sokat ront a hatasfokon mert esetleg "melegiteni is kell a kulso hocserelot ezert is van fenti homersekleti hatar .. de pl +8-10C eseten ez mar nem gond.

Termeszetesen nem mindegyik regebbi/olcsobb tudja ezt de manapsag egy $400-500 koruli szobai AC siman. De ott "NYUGAT" europaban nepszeru kulso/belso egysegek tobbsege tudja.. itt a szarabb Floridai reszen az olcso ablakosak meg nem .

shak_ti 2019.08.30. 18:54:38

@Zsuzsi65: Mi is klimával futunk/hutunk, imadjuk, miota attertunk gazra nagyoncsak jok a szamlaink..

gabors 2019.08.30. 19:00:17

@Zsuzsi65: "Miert nem?" Ki tudja mikor is volt mar ez megtapasztalva. akkoriban meg ott eppen nem mukodott tul jol mar irtam hogy paras helyeken nem tul hatekony a futes vele (rafagy a para a kinti hocserelore .... ) nekem nincs de tobb szomszednak van egyik baratomnal is van ... sot pesti ismerosnel is van es mukodik persze ez nem eleg ott ahol van tel ... ott kell egy izmosabb futesi mod is (nem tudom CA-ban lehet eleg)

gabors 2019.08.30. 19:12:20

@shak_ti: "@Zsuzsi65: Mi is klimával futunk/hutunk, imadjuk, miota attertunk gazra nagyoncsak jok a szamlaink.."

ott csak klimval ??? akkor minek a gaz ?

klimaval futeni azt jelenti hogy a modernebb(dragabb) A/C megfordithato hoszivatyuk nem kell gaz ... csak villany viszont kb 3x jobb a hatasfoka mint villanyradiator (persze csak az optimalis kulso levego homersekletnel, de ez igaz amugy a hutesi ciklusnal nagyon magas kulso homerseklet eseten jelentosen romlik az A/C hutesi hatekonysaga persze mindez mernoki gond azon kivul hogy a para mindenhol 0 foknal rafagy a csore)

csak feltetelezem hogy amirol irsz egy kombinalt dolog ami/ahol egy darabig eleg a fentebb emlitett "hoszivattyus A/C" es csak kesobb kell gazzal is futeni (legyen az radiator vagy legfutes ) ez akkor nagyon kiraly ha van mellette meg mondjuk napkollektor is vagyis az aram relativ olcso .....

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.08.30. 19:14:08

@gabors: ok! Igen, nalunk ez tokeletesen megfelel. Telen a leghidegebb par nap reggel neha elofordul 3-4c, de nap kozben meg akkor is felmegy 15-16c-ra. Az nekunk mar brrrr:) olyankor megy a futes, kb 22-23c-ra allitjuk be, ami kellemes, es meg eleg penztarca barat:))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.08.30. 19:15:38

@gabors: a "klimat" ugy ertsd (lehet, h rosszul hasznaltam), hogy gaz van a furnice-re kotve.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.08.30. 19:17:31

@gabors: igen, ugy mukodik (hoszivattyu) es gazzal a legfutes:) ebbol latszik, mennyire vagyok technikai ember:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.08.30. 19:20:16

@gabors: az uj epitesu hazaknal mar kotelezo napkollektor
Amikor mi kezdtunk neki 2010-ben, meg csak opcio volt es viszonylag nagy beruhazas, ami legalabb 20 ev utan terult volna csak meg, igy lemondtunk rola. Majd aki megorokli a hazat, megcsinaltatja:)

gabors 2019.08.30. 19:23:56

@Zsuzsi65: "@gabors: a "klimat" ugy ertsd (lehet, h rosszul hasznaltam), hogy gaz van a furnice-re kotve.

na de kerdes hogy a furnice csak meleg vizet csinal vagy futi a lakast mondjuk melevizes radiatorral (vagy esetleg a levegot futi egy hocserelon keresztul)

ha "klima"-nak hivod a termosztatot akkor az mas, en a "klima" alatt egy olyan A/C berendezest ertettem (es arrol is irtam) amivel (ugyanazzal) huteni es futeni is lehet (hoszivattyu) ez sok helyen eleg kora osszel/tavasszal (utanna megy a gaz furnice vagy ami) ... de vannak helyek ahol akar CSAK ez eleg ...

Az a gyanum hogy nalatok a "klima" egy "huto futo legcserelo minden egyben" apparatus amiben amugy lehet olyan A/C egyseg is vanami tudja a fentieket HVAC-nak is szokas ezt igy egyben csufolni.

Te meg ranezel a falon levo dobozra amit "klima"nak hivtok ... :-))))

shak_ti 2019.08.30. 19:25:11

@Zsuzsi65: itt minusz 40-nél is jól fűt

gabors 2019.08.30. 19:32:25

@Zsuzsi65: "viszonylag nagy beruhazas, ami legalabb 20 ev utan terult volna csak meg,"

ne is mond :-))) allandoan hivnak Indiabol de en is ugy szamoltam hogy 20+ev mire megeri (ha pedig halozattl fuggetlent akarnek akkor meg tobb) .. addigra mar nem is elek ...

a legtobb "no money down" megoldas tul nagy lehuzas ... mert ha 100%-ot termelek magamnak az meg $1500 sem lenne evente (ez a szamlank) vagyis mai arakon inkabb 30 ev alatt jonne be ... addigra a mai napelemek el sem tartanak (amugy 20-ig sem 10 ev utan jo ha 75% de inkabb 50%-os a teljesitmenyuk ...es mivel szinte mind a kituno minosegerol es totalis granciairol ismert Nepi Demokratikus Kinaban jon (a hasonlo minoseggel biro munkasok altal gyartva) ... kosz inkabb nem)

gabors 2019.08.30. 19:33:47

@shak_ti: "@Zsuzsi65: itt minusz 40-nél is jól fűt" csak gaz legyen ...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.08.30. 19:35:11

@gabors: igen, ez igy van. Anyosomek Truckee-ban levo hazaban (Sierrek, telen minuszok rendesen) is jol mukodik

blackhairlady 2019.08.30. 19:42:02

@Zsuzsi65: nálunk is ilyen van, a legjobb fűtési rendszer szerintem. Egy gombnyomás és már át is váltottunk hűtéséről fűtésre, nem beszélve arról, milyen jó érzés amikor a plafonbol jön rám a kellemes meleg levegő. :)

Csodabogár 2019.08.30. 19:45:16

@Zsuzsi65: Én valósággal kiszáradtam az állandó meleg levegő befújástól. Éjszakánként félálomban csepegtettem a szemembe, mert akkor is ki volt száradva. Persze torkom is állandóan. Szerintem meg különben se tud olyan állandó egyenletes meleget adni mint egy normális fűtötestes fűtés. Részemről a padlófűtés, szintén divat mostanában, se jó. Ha igazi meleget akarsz, akkor a földön túl meleg lesz és dagad a láb, még az enyém is, ami különben soha nem dagad. Biztos létezik jobb mint a központi fűtés, de én még nem találkoztam vele.

Csodabogár 2019.08.30. 19:50:41

@gabors: Nem ablakos volt! Egy központi egység és az hűtötte és fűtötte az egész lakást, 2 hálószobás volt. Egyébként leírtam mi a bajom vele. Most itthon is két szobában hűtő fűtős van, mert pont ilyet árultak, de fűtésre nem használom, mert mint írtam nekem a központi fűtésnél nincs jobb. A központi fűtés a házban gázzal működik és szobánként lehet szabályozni természetesen.

Shanarey 2019.08.30. 20:26:31

Ha már fűtés, a villany radiátor hatásfoka, igen pocsék, max törölköző szárítónak jó. Padlófűtés, előnye, na az nincs. Ahol padlófűtés megy ott a por nem száll le a padlóra, hanem lebeg a levegőben, ráadásul nagyon lassan melegíti fel a lakást. Ha valaki mégis mezei módon, de villannyal akar fűteni, az vegyen olyan cuccot, amelynek van beépített ventilátora, annak jobb a hatásfoka. itt kb 10-12 fontba kerül a legolcsóbb. Persze ez meg zúg, de legalább tényleg fűt, nem csak az áramot zabálja. A normálisabb hűtő/ fűtő klímákkal el lehet lenni, a mediterrán éghajlaton is. Persze a pára tartalom fenntartására ügyelni kell.

2019.08.30. 20:50:36

@shak_ti: Igen, ezt lehet hallani Nincsenek könnyű helyzetben a magyar bíróságok, a magyar bírák. Ha a kormányoldalt marasztalják el, akkor kommunisták, sorosbérencek, brüsszeliták. Ha az ellenzéket, a liberálisokat marasztalják el, akkor korruptak, fideszbérencek, kézi vezéreltek.
Pedig nem erről van szó. A bírák csak azt próbálják meg közölni a jog nyelvén hogy a bűnnek, a hazugságnak, a jogtiprásnak nincs politikai világnézete. Gazemberek minden politikai oldalon vannak.

koala kóla 2019.08.30. 20:50:52

Portugaliaba nem dolgozni kell menni hanem nyaralni. Eleg idegesito is lenne ott lakni, mert a nagyvarosokon kivul csak a turizmusban dolgozok beszelnek angolul, es ok se tul jol (kb. mint del-olaszorszag). Az a portugal aki beszel kulfoldiul az altalaban kulfoldon is dolgozik, a helyukre meg mennek a brazilok meg egyeb gyarmatiak.

Ettol meg nagyon erdekes es csodaszep persze, meg a kajajuk is ott van a szeren, foleg a tengeri. Es a zemberek is lazak es baratsagosak.

_z_ 2019.08.30. 21:31:58

@Dikusz: Bocsanat, de ideztem

Csodabogár 2019.08.30. 21:56:44

@gabors: Mostanában többször utaztam Ausztria, NÉmetország, Svájc és azt tapasztaltam, hogy az útba eső vidéki házakon nagyon sok helyen van napelem. Sőt istálókon is meg csak úgy a ház tövében a földre odabiggyesztve. lehet, hogy itt nem olyan drága?
Spanyol országban már vagy 20 éve is elég sok volt, főleg a medencék fűtésére.

Csodabogár 2019.08.30. 21:59:14

@Shanarey: Azért a svédeknél igen remek villanyfűtésü házak vannak. Volt ismerősöm aki az olajfűtést átállíttatta villanyra, mert az olcsóbb és egyszerübb volt.

Arthamyr 2019.08.30. 22:12:30

@Shanarey: "Persze ez meg zúg, de legalább tényleg fűt, nem csak az áramot zabálja." - A felzabált áramból mi lesz? Ellopják a szellemek? :D

Dikusz 2019.08.30. 23:35:55

@_z_: Én meg próbáltam tréfára venni, úgy látszik nem volt jó ötlet.

gabors 2019.08.31. 00:13:52

@Shanarey: az sem hatasfokot novel csak hoerzeted jobb es valamivel jobban elosztja a meleget

a hatasfokot ugy kell ertelmezni hogy beleteszel (illetve kifizetz) X kwh-at es abbol mennyi Y ho energia (kWh) megy be a lakasba. A villanyradiatornal ez X=Y-el (minusz egy nagyon kicsi) mig egy jobb hoszivattyunal akkar 3Y -t is el lehet erni ... ezt modernebb A/C-k is tudjak (A/C neha klimanak is mondjak itt most ketten is nem az A/C-re gondolnak mikor klimat irnak hanem HVAC Unit ami altalaban futes hutes para elszivo parologtato egyben es egy vagy tobb zona-t tartalmazhat kulon termosztattal (aztan hogy hogyan is fut az mas) es az sem biztos de kizarva sincs hogy aoly az A/C benne ami tudja ezt a hosszivattyuzast is (ezek jok mert huvosebb idoben lehet olcsobb iss)

de mindez a helyi aram aratol fugg ami pl az USA-ban nagyon kulonbozo tud lenni... van ahol olyan olcso hogy elektromos radiatorokkal (base-board) futenek csak West Virginia pl...

gabors 2019.08.31. 00:14:59

@shak_ti: ugy tunik tul komplikalt dolgot dobtam be es a klima mint olyan sokakat osszezavart :-)) szerencsere Csodabogar azert megertette mit akartam mondani csak o nem hasznalja ...

gabors 2019.08.31. 00:25:18

@Csodabogár: "lehet, hogy itt nem olyan drága?
Spanyol országban már vagy 20 éve is elég sok volt, főleg a medencék fűtésére."

nemcsak a panel ara a kerdes hanem az aram amit kivaltasz vele minusz amivel az allam esetleg tamogatja ... es nem mellekes hogy mennyi aramot is hasznal az ember

ott ahol az aram ara mondjuk progressziven dragabb ha tobbet hasznal az ember maskepp nez ki a dolog, vagy sokat szamithat az is ha a szolgaltato visszavasarolja az aramot es ha igen hogyan is szamolnak el

ezenkivul lehet olcsobb egy ilyen napelemes megoldas egyes helyeken mint a szolgaltatoval odavezetni mondjuk ... farmokra gondolok ahol mondjuk vizet kell pumpalni vagy akar csak kis teljesitmeny kell radionak vilagitasnak es vezetek epites sokkal nagyobb beruhazas (turistahaz es hasonlok)

_z_ 2019.08.31. 06:58:17

@Dikusz: most latom, hogy az enyembol kicenzuraztak a smiley-t... Nyugi, nem vettem komolyan

shak_ti 2019.08.31. 07:53:01

Senki nem ír olvas itt floridából?

whale 2019.08.31. 08:53:42

Tavaly voltam Lisszabonban és környékén. Benyomásaim: Portugália gyönyörű. A tömegturizmus ugyanolyan szennyezés, mint bármi más. A portugálok a legkevésbé sem kedvesek. Egymással igen, de a turistákat szemmel láthatóan rühellik. Amit vicces volt látni, hogy az őszi 25 fokban, amikor mi strandcuccban slattyogtunk, ők sapka-sál-kabát kombóban verettek. A fado nagyon jellemző rájuk. Érzed rajtuk a birodalmi gőgöt és azt, hogy tudják, hogy elbaszták a nagy gazdagságot anno és ez nagyon fáj nekik. Elég fura pókok. Pl. hobbit méretűek.:))

2019.08.31. 09:48:30

@shak_ti: Nem, én szekértábor ellenes vagyok. Amíg csak elbeszéltek egymás mellett, amíg nem lehet véleményeket nyíltan ütköztetni, addig ezek a kommentek fölösleges időtöltések. Az enyém is.

2019.08.31. 15:43:36

@Csodabogár: "Ez a nagy csapda mindenütt a mediterrán országokban, hogy nincs fűtés. Ezt mi itt nyugat Európában el se tudjuk képzelni, de valóban nem építenek fűtést sehova. Voltam dél Spanyolországban egészen új luxusnak számító öröklakásos házban, ahol szintén nem volt fűtés."

Ezt nem jól látod. Ők előrelátóan készülnek a globális felmelegedésre.

ABC Jozsi 2019.08.31. 16:44:22

@Zsuzsi65: normalis emberek az USA-ban olajjal futenek

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása