oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. augusztus 29. 06:30,  Lehet-e egyenlő egy bevándorló? 90 komment

2019. augusztus 29. 06:30 Határátkelő

Lehet-e egyenlő egy bevándorló?

A címben feltett kérdésre nem könnyű válaszolni, hiszen természetesen országa is válogatja, hogy igennel vagy nemmel felelhetünk. István fél évszázad kanadai élet után megkísérelt választ találni rá.

cim_234.jpg

„Ötven éve hagytam el szülőhazámat. Úgy érzem, a migráció témájában van némi tapasztalatom. Legalább is kanadai viszonylatban.

Kanada egy 36 milliós ország. A lakosság 20%-a francia nyelvű, ők jobbára egy megyébe csoportosulnak, neve Quebec. A 36 millió 20%-a nem Kanadában született, hanem emigránsként érkezett, hasonlóan hozzám.

Plusz van 1,5 millió bennszülött indián és eszkimó is. Mellesleg a muszlim vallásúak a népesség 3,2%-a. A 36 millió 20%-a „visible minority”, azaz színesnek minősül.

Kanada mindig is nagyszámú emigránst fogadott be. Jelenleg évi 250 ezret. Ezek egy része „családi bevándorló”, azaz egy már itteni emigráns rokona (kb. 65 ezer).

A másik része „gazdasági” emigráns, (161 ezer), míg a harmadik része menekült (kb. 24 ezer.)

A gazdasági emigráns kérvénye egy szűrőn megy keresztül. Nem mindenki kap beutazási engedélyt. Az iskolázottság, nyelvtudás, a szakma és az itteni igény arra a szakmára, valamint (ha jól tudom) az illető kora, mind számít.

A menekültekben is kell, hogy legyen választás, nem tudom, hogy mik a szempontok, már csak azért sem, mert több a jelentkező, mint akiket az ország befogadni tervezett.

Akik menekültnek akarják magukat minősíteni, egy vizsgálaton mennek át. A vizsgálat célja, hogy az „álmenekülteket” kiszűrje. Ezeket országukba visszatoloncolják.

Kanadában nincsenek „vendégmunkások”. A nyári agrármunkások, a gyermekgondozók, és a hivatalosan meghívott szakemberek, kivételek.

Az emigránsok juttatásai/jogai ugyanazok, mint az állampolgároké, csupán szavazni nem szavazhatnak, és katonának nem szegődhetnek el.

Az emigráns már négy év múlva, ha az egyik nyelvet (angol vagy francia) elsajátította, állampolgárságot nyerhet.

Az utóbbi években az emigránsok nagy része a harmadik világból érkezik: India, Fülöp-szigetek, Pakisztán, Kína.

Nagyvárosok és az etnikai negyedek

Az emigránsok nagy része mindig is a nagyvárosokba tömörült: Toronto, Vancouver, Montreal a vezetők ebben. Itt találsz városrészeket, ahol az angol nyelv alig használatos. Vidékre, falukba, kis városokba emigránsok ritkán mennek.

A Torontóban, ami egy közel 5 milliós város, élők fele nem Kanadában született. El tudsz képzelni egy Budapestet, ahol az ottaniak fele nem Magyarországon született? Kétlem!

Az emigránsok nagy része, a magyar származásúak is, az itteni jobb élet ígéretében, annak elérése érdekében érkezett. Egymással szeretnek szocializálódni, a feleség, ha nem dolgozik, ami ugyan manapság ritka, sokszor nem tanul meg angolul (franciául).

Olyan boltokban vásárolnak, amit hazafiak vezetnek, ugyanazt az ételt eszik, amit az anyaországban ettek, és hétvégeken saját körükben szórakoznak, saját templomaikban imádkoznak.

Ha tehetik, a szabadságukat az anyaországban töltik és sokan oda is vonulnak vissza nyugdíjasnak kettős állampolgárként, kanadai nyugdíjjal és saját félretett pénzükkel.

toronto_etnikai_negyedei.jpgTorontó etnikai negyedei

Ország határátkelőkből

Szóval az első generáció nemigen alkalmazkodik az itteni viszonyokhoz, marad lelkileg magyar, olasz, vagy kínai. Ez nem azt jelenti, hogy nem hasznos tagja Kanadának, mert szorgalmas, adót fizet, gyerekeket szül/nevel, szavaz. Tehát hozzájárul az ország gyarapodásához.

A gyerekük azonban ezzel ellentétben az iskolákon keresztül, megismeri az itteni viszonyokat, megbarátkozik velük és mást nem is ismervén, akarva akaratlanul „igazi kanadaivá” válik.

Egy pár generáció még esetleg beszéli anyjuk nyelvét, ápolja az anyaország kultúráját, szokásait, de előbb-utóbb beolvadnak az olvasztótégelybe és csak a bőrük színe, a szemük vágása emlékeztet arra, hogy őseik távolról jöttek. Jobb ezt az elején belátni, ez vár az emigránsokra, illetve azok leszármazottaira.

Mivel az itt élők mind valahonnan jöttek, itt nem nagy szó az, ha te frissen jöttél, máshonnan, mint az első telepesek. Megkülönböztetés egy furcsán hangzó név után, a törve beszélt angolért gyakorlatilag nem létezik. Mindenki egy bizonyos fokon emigráns, ez egy emigráns ország.

Azt nem mondom, hogy azok a családok, akik már régóta itt élnek, nincsenek kapcsolataik során előnyösebb helyzetben, csupán azt, hogy az ajtók nyitva állnak mindenki előtt, jobban, mint máshol, például Európában.

Azt sem mondom, hogy érkezésed után az alkalmazók nem igyekeznek kihasználni, kevesebbet fizetni, amíg jómagad meg nem ismered a dörgést és itteni tapasztalatot szerzel.

Otthon szerzett végzettséged elismeréséért is meg kell majd küzdened. Vizsgákon kell keresztül menni, ezek közül jó néhány (például az orvosok esetében) rendkívül nehéz, főleg középkorú embereknek, ha másért nem azért, mert a nyelvtudásuk hiányos.

A különbség az európai országok és Kanada között

Mégis, jó pár magyar ismerősünk Kanadában telepedett le több év nyugat-európai tartózkodás után. Volt egy házaspár ismerősünk, akik Svájcból érkeztek, egy másik pedig Svédországból.

Az ember azt hinné ezek tökéletes helyek, és persze közelebb vannak Magyarországhoz. Az anyaföldtől való távolság (valljuk csak be) egy bevándorlónak mindig fontos.

Amikor megkérdeztem őket, mi volt az ok, hogy végül is ide átjöttek, a válasz ugyanaz volt: a svájciak / svédek hidegek voltak velük szemben. Szociális vonalon távolságot tartottak. Nem úgy, mint itt, ahol vállon veregetnek: „Hé, Magyarországról jöttél? Hol van az? Mesélj!”

Ha köztük élsz, nem egy etnikai gettóban, nagyon gyakori, hogy itteniek aránylag hamar barátaid lesznek. Mentek együtt családostól kirándulni, kempingezni, vacsorára hívnak. Viszonthívod őket.

Egyszóval egyenlőként bánnak veled, elismerik, hogy ide tartozol. Ennek az országnak a múltja, a kultúrája sokkal egyszerűbb, az elvárások az itt letelepedni akaróaktól minimálisak. Dolgozz, fizess adót, tiszteld a törvényeket, beszéld a nyelvet! Ez és nem több.

Véleményem szerint Európában az emigránsokkal, és az emigrációval csínján kell bánni. Valljuk be, Európa a „régi” világhoz tartozik. Meggyőződésem, hogy az ottani, bevándorlókkal szembeni elvárások nem reálisak. Főleg kulturális vonalon.

Az emigránsok, de még gyerekeik sem fognak magukban büszkeséget érezni, Voltaire, Vörösmarty, Goethe, vagy Ibsen neve hallatán. Nem valószínű, hogy beszélgetéseikbe ezektől az óriásoktól idézeteket fonnának.

Ebből az következik, hogy a nagyvonalú anyagi segítség és az egyenlőséget biztosító törvények ellenére a bevándorlókkal / menekültekkel megkülönböztető módon bánnak. És ezt ők, nap mint nap tapasztalják.

A társas kapcsolatokban, társasági helyzetekben, iskolában, álláskeresésnél… főleg akkor, ha más vallású, más bőrszínű az illető, vagy ne adj isten a keresztneve Ali.

Jobb ezt, mint például Japánban, belátni, és kevesebb emigránst befogadni, és azokat a befogadás előtt jól megválogatni. Mert az emigráns mindezt nem látja, az vakon egy gazdagabb, „jobb” világba akar jönni, amit nem ismer.

És csak jóval később fogja észrevenni, hogy az új hazája értékrendszerével nem képes megbékülni, hogy ő nem egyenlő az „őslakókkal”, és nem is lesz.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

A Határátkelő podcastjai most már nem csak a YouTube-on, de a Spotify-on, az Anchoron (ahol hangüzenetet is küldhettek!) és a legtöbb szolgáltatón megtalálhatók. Folyamatosan kerülnek fel az adások, minden nap egy új rész, hallgassátok meg (újra)! 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: bevándorlás Kanada

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7715028284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.08.29. 06:56:48

Hogyne! Egy másik bevándorlóval.Legalábbis Európában szerintem.

gabors 2019.08.29. 06:58:45

"ők jobbára egy megyébe csoportosulnak, neve Quebec. "

ezt komolyan gondolja a posztolo ??? province nem inkabb tartomany az ? usa-ban allamnak hivjak nem tudom Canadaban ezt mennyire lehet attenit

DE HOGY nem megye az biztos ... a tobbi "tenyt" is hasonloan kell kezelni ???

ja amugy elso !!!

gabors 2019.08.29. 07:08:46

"Az emigránsok juttatásai/jogai ugyanazok,"

"Az emigráns már négy év múlva,"

gondok vannak a ugy tunik ennek a szonak az ertelmezesevel jobb lenne immigransnak irni hiszen Kanada szempontjabol irodott a poszt vagyi betelepulok nem kitelepulokrol van ...

emigrans == orszagot elhagyo szemely
immigrans == masik orszagbol erkezo letelepulo szemely ..

ezen a bogon ez azert minimum kellene hogy legyen ...

ez mar 50 eve is igy volt igaz akkor nem emigralt a posztolo hanem disszidalt :-))

Hari Seldon 2 2019.08.29. 07:19:01

"Az emigránsok, de még gyerekeik sem fognak magukban büszkeséget érezni, Voltaire, Vörösmarty, Goethe, vagy Ibsen neve hallatán. Nem valószínű, hogy beszélgetéseikbe ezektől az óriásoktól idézeteket fonnának."

Hát ez egy érdekes kérdés. Szerintem a a gyerek az iskolában "átvennék" ezt az érzést. Sok esetben a szülő és nagyszülő nyomatja az óhaza nosztalgiát. (A lányoknak nem okozott lelki törést, hogy más népdalt tanulnak, pl.)
És ezzel a szülő pont visszahúzza a gyerek beilleszkedését is. (Persze van erre is, arra is hol több hol kevesebb példa. - És ez nem feltétlenül függ össze még csak a kiinduló kultúrális közeggel sem)

gabors 2019.08.29. 07:19:40

bocs de cikket szinte olvashatatlanna teszi az "emigrans" ezerszer rosszul hasznalva ... kar hasznalni ezt az idegen (angol) szot foleg ROSSZUL !!!

azt megertem hogy a posztolo valamiert sajat magat emigransnak erzi (elhagyta Mo-t) de ettol fuggetlenul Kanadaban o maga immigrans :-))

nem lehetene atirni "bevendorlora" mindjart logikusabba valna !!!

Golf2 2019.08.29. 07:35:46

Off. Hurrá végre megbukott az első orbántipus olasz salvini! Hátha beindul valami és eltűnnek ezek az élősködők a süllyesztőben!

Golf2 2019.08.29. 07:37:21

@gabors: Jó lesz az másodiknak.

Csodabogár 2019.08.29. 08:06:11

@gabors: A posztoló 50 évvel ezelőtt, feltehetően menekült státuszban volt. Aki mostanában megy az simán bevándorló. Ha már van jó magyar szavunk valamire, akkor egyértelműbb lesz a szöveg, ha azt használjuk.

Arthamyr 2019.08.29. 09:32:32

Jár a pacsi az "etnikai gettóért". :D

"Egyszóval egyenlőként bánnak veled, elismerik, hogy ide tartozol. Ennek az országnak a múltja, a kultúrája sokkal egyszerűbb, az elvárások az itt letelepedni akaróaktól minimálisak. Dolgozz, fizess adót, tiszteld a törvényeket, beszéld a nyelvet! Ez és nem több.

Véleményem szerint Európában az emigránsokkal, és az emigrációval csínján kell bánni. Valljuk be, Európa a „régi” világhoz tartozik. Meggyőződésem, hogy az ottani, bevándorlókkal szembeni elvárások nem reálisak. Főleg kulturális vonalon." - Ezzel a meggyőződéssel nem értek egyet. Európában is pont ezt kell csinálni: dolgozz, fizess adót, tiszteld a törvényeket, beszéld a nyelvet. Sőt, igazából ez feleslegesen sok is, bőven elég a törvények tisztelete, kutyát nem érdekel a többi, a nyelv meg úgyis rád ragad, ha elég ideig vagy egy országban és nem a nyolc általános szintjén vagy szellemileg. Ezenfelül még bevándorlási procedúra sincs EU-n belül, ha akarsz, átköltözöl, és ebbe nagyon senki sem fog beleszólni, szóval sokkal könnyebb, mint Kanada, ahova nem lehet csak úgy kiköltözni, arra valakinek engedélyt kell adnia, amit meg is tagadhat. Nyilván 50 éve más volt a dolog, Magyarországról akkor még szökni kellett, de ma nincs egyszerűbb egy EU-s országból egy másik EU-s országba költözésnél, szinte olyan, mint országon belül költözni.

nyuszigonosz 2019.08.29. 09:39:38

Hát a poszt írója 50 évvel ezelötti Kanadába emigrálása bizony nem adott neki egyáltalán semmiféle tapasztalatot, legfeljebb a saját akkori disszidálásával kapcsolatosakat.

És hát már az is túlhaladott, mióta Kanadába is lehet pl. Magyarországról is legálisan kiköltözni - igaz, nem olyan egyszerüen, mint EU tagállamból EU tagállamba Európán belül.

Arthamyr 2019.08.29. 09:46:55

@nyuszigonosz: "Kanadába is lehet pl. Magyarországról is legálisan kiköltözni" - Tényleg lehet? Úgy, hogy ezt nem bírálja el senki, és beengedik automatikusan? Tehát pl. fogom magam, negyvenpár évesen, gyerekek nélkül, bevallottan nyugdíjasként kimehetnék Kanadába? Nem kell fiatalnak és jól képzettnek lenni/hiányszakmával rendelkezni?

nyuszigonosz 2019.08.29. 09:52:17

@Arthamyr: Szerintem te is tudod, hogy a Kanadába legálisan kötlözés lehetséges, ha: a bevándorlási kérelmed pozitívan bírálják el, ha hiányszakmád van, ha a majdani munkaadód támogatja....

De lehetséges, nem kizárt.
Egyszóval Európából, azon belül Magyarorszagról már nem csak a disszidálás, táborban várakozás és menekültként Kanadába kerülés az odaköltözés módja.

Arthamyr 2019.08.29. 10:03:04

@nyuszigonosz: Én is így tudtam, viszont így (szinte?) minden országba át lehet költözni legálisan, ahova józan paraszti ésszel átgondolva érdemes. Olyat a poszt sem írt, hogy a menekültként beszökés az út, vagy igen?

"Kanada mindig is nagyszámú emigránst fogadott be. Jelenleg évi 250 ezret. Ezek egy része „családi bevándorló”, azaz egy már itteni emigráns rokona (kb. 65 ezer).

A másik része „gazdasági” emigráns, (161 ezer), míg a harmadik része menekült (kb. 24 ezer.)" - A mai magyaroknak leginkább a középső, esetleg az első játszik.

Taxomükke (UK) 2019.08.29. 10:04:44

@gabors: Te gabors, nem akarlak bantani, de ez az elsozes mar igencsak idejetmult...

nyuszigonosz 2019.08.29. 10:12:22

@Arthamyr: Nem, olyat nem írt.
Más miatt nem tetszik a poszt.

Golf2 2019.08.29. 12:17:04

@Taxomükke (UK): De ő legalább nem 2 havonta! egyszer ír ide pár mondatot.Ha veszi a fáradtságot hogy sűrün kommentel lehet első is.Magánügy hogy megemlíti.

Din Serpahis 2019.08.29. 12:27:23

Megis ki az, aki elkoltozik Svajcbol, mert a svajciak hidegek vele? Tok introvertalt vagyok, otthon se volt sok haverom, itt sincs, engem szemely szerint ez a legkevesbe se zavar. Akit meg igen az baratkozhat mondjuk Zurichben a 40 szazalek kulfoldivel.

littke 2019.08.29. 13:11:30

@gabors: Ja án az itteni province-t megyének neveztem.
Elismerem, talán a bevándorló szót kellett volna használni. Mea culpa.

@Hari Seldon 2: Láttam egy jó francia filmet arró hogy a bevándrlók gyerekeit mennyire nem érdekli a sok francia kultúra: Balsac, Dumas stb. Itt Kanadában ilyen alig van.

@Din Serpahis: Amit írsz az igazolja amit én írtam, és amit a Svájcból ide jött magyarok a svajciakról meséltek. A svcájciak, (svédek, stb) távolságot tartanak. Itt Kanadában ez nem létezik.

shak_ti 2019.08.29. 13:15:25

Lehetsz akár egyenlőbb is :)

Kiköltözés csak úgy nincs, még túristáskodás sem vízum nélkül - bevándorlás lehetséges, jó szakmával, esetleg tőkével. De ezeket ezerszer megtárgyaltuk...

Din Serpahis 2019.08.29. 13:39:20

@littke: igaznak igaz (bar azert nem teljesen), de tovabnra se ertem, hogy mi ezzel a bajuk.

shak_ti 2019.08.29. 14:30:34

@littke: "Láttam egy jó francia filmet arró hogy a bevándrlók gyerekeit mennyire nem érdekli a sok francia kultúra: Balsac, Dumas stb. Itt Kanadában ilyen alig van."

Az átlag kvebeki francianak goze sincs a klasszikus francia irodalomrol, viszont a bevandorlokna, s ide ertem a francia muszlim erdetueket is: van.

littke 2019.08.29. 14:51:47

@shak_ti: te csak tudod. Ami mondani akarok hogy minden europai büszke a kuturális hagyatékára. A bevándorlót ez nem érdekli. A filmet nagyon ajánlom: en.wikipedia.org/wiki/The_Class_(2008_film)

Platonica 2019.08.29. 15:12:59

Engem szemely szerint sokkal jobban zavar a kasztossag, tarsadalmi egyenlotlenseg. Annak ellenere erzekenyen erint, hogy nem a problemakkal kuzdo retegbe tartozom.
Ehhez kepest ez a bevandorlo egyenloseg-egyenlotlenseg teljesen al-problemanak tunik.

littke 2019.08.29. 15:18:42

@Platonica: Európában több a kasztosság. É Amerikában, Aus, stb.- ben jobbára csak egy: csak egy: mennyi a pénzed?

Platonica 2019.08.29. 15:30:57

@littke: Mindegy hol van, es az is, hogy penz vagy egyeb alapu. Igy is, ugy is zavaro:-(

Arthamyr 2019.08.29. 15:31:50

@littke: Ez Európában is megáll, ez a legfontosabb, de ez sem különösebben számít, mert nincsen különösebben "kasztrendszer".
Ok, ha lényesen több pénzed van, akkor bizonyos dolgok érezhetően könnyebben mennek, de általában nem a fán terem annyi pénz.

Engem nem érdekel kulturális örökségem, mondjuk nekem olyan nincs is, sőt, semmi olyan nincs az életemben, amire okom lenne büszkének lenni, akkor én nem is vagyok európai? :S

shak_ti 2019.08.29. 15:37:10

@shak_ti: értve: francia nyelvu muszlimok.

shak_ti 2019.08.29. 15:37:17

@littke: Ja, tudom mert sok muszlim barátom, kollégám van.

Filmet láttam.

shak_ti 2019.08.29. 15:37:24

@littke: osszezavartal...a buszke europai migrans nem bevandorlo kis hazankban??

:-)

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.08.29. 15:37:31

@Din Serpahis:

Mivel neked kizárólag az a mérce (az eddig leírtak alapján amit olvastam tőled) hogy mennyi pénzt tudsz spórolni, érthető hogy Svájc a legjobb hely számodra.

shak_ti 2019.08.29. 15:37:54

@littke: europban tobb az oroklott piz -kasztok.

De itt is van a felso 5% olyan vagyonokkal amik az elmult 20 evben keletkeztek.

gabors 2019.08.29. 15:42:10

@Golf2: ja kozben mire megirtam kuldtel valait ... amikor en nyomtam a gombot meg nem volt semmi ... cserkesz becsulet szavamara

gabors 2019.08.29. 15:51:41

@Taxomükke (UK): "@gabors: Te gabors, nem akarlak bantani, de ez az elsozes mar igencsak idejetmult..."

valoban amig megirtam a kommentement elmult az ido mert Golf2 kozben kommentelt ... egyebb ???

Csodabogár 2019.08.29. 16:28:18

@Din Serpahis: Barátkozás, beilleszkedés stb. csak akkor számít ha valaki állampolgár akar lenni. Amíg csak dolgozik és van B vagy C igazolványa, az utóbbi jobb, addig senkit s érdekel mit csinál.

Arthamyr 2019.08.29. 18:47:40

@Csodabogár: Mi köze a barátkozásnak az állampolgársághoz (leszámítva azt a minimumot, hogy esetleg kell pár ember, aki segít az aláírásával, nyilatkozatával)?

blackhairlady 2019.08.29. 19:27:21

@Hari Seldon 2: "Sok esetben a szülő és nagyszülő nyomatja az óhaza nosztalgiát. (A lányoknak nem okozott lelki törést, hogy más népdalt tanulnak, pl.)
És ezzel a szülő pont visszahúzza a gyerek beilleszkedését is."
En ezzel nem ertek egyet. Miert okozna gondot a beilleszkedes ha esetleg egy picit az eredeti hazajarol, kulturajarol, tortenelmerol is tanul?
Persze ha ez ugy tortenik, hogy csak a magyar legszebb, legokosabb nemzet es mindenki mas csak futottak meg kategoria akkor igen, de gondolom nem errol van szo a legtobb esetben.

Platonica 2019.08.29. 19:48:05

@blackhairlady: Egyetertek.
Sokkal tobbet lehet artani, ha az ellenkezo iranyban 'agymos' a szulo, es onigazolasi kenyszerbol folyamatosan leszolja az ohaza't es/vagy irrealisan tulertekeli a valasztott elohelyet. Sajnos tobbszor talalkoztam ilyennel, egyik kedvencem, amikor az 1-2 eve kint elo csaladban a szulok buszken meseltek es helyeseltek, h mar nem is hajlandok a gyerekek magyarul beszelni. (Mo-on mar ovis/isis nagyobb gyerekekrol volt szo, nem picikorukban elkerultekrol.)

skye8 2019.08.29. 19:50:20

4 ev uta nem jar allampolgarsag csak ha van letelepedesi engedelyed. a 4 evet pedig napra pontosan kiszamoljak.

igen a bevandorlokkal itt sokkal embersegesebbek. talan azert mert nincs akkora kultursznobizmus mint europaban.
szombaton beszelgettem egy banki alkalmazottal aki kanadaban szuletett de a szulei gorogorszagbol vandoroltak ki. o panaszkodott hogy kanadaban you live to work mig europaban you work to live. ez az egyetlen panaszom kanadarol :)

Csodabogár 2019.08.29. 19:53:32

@Arthamyr: Svájcban elég nehéz állampolgársághoz jutni. 12 év után lehet próbálkozni ha egy helyben laktál. Vannak falvak/városok, ahol kevesebb év is elég de az országban kell min. 12 év. Freiburgban pl. csak 25 év után adnak állampolgárságot. 3 lépcsős a dolog. Először javasolnia kell a városnak/falunak ahol élsz, aztán megy a kantonhoz és végül a Bund (kormány) dönti el.
Sok történet van erről, az elmult évek ismert ügye volt egy amerikai professzor, aki vagy 20 évet tanított a zürichi egyetemen de nem Zürichben lakott. A városka ahol élt, nem akarta bevenni. De ez csak egy eset, ami nyilvánosságra került, rengeteg más is van. Természetesen pénzbe is kerül, minimum 1-1,5 havi fizetés volt régebben a taksa, Kanton Zürichben.

Arthamyr 2019.08.29. 20:00:06

@Csodabogár: Ebből nem látom, hogy mire kell a nagy barátkozás. Szerintem elég 1-2 "jó" emberrel barátkozni (gondolom nem tartanak népszavazást az adott településen minden egyes állampolgárról, meg amúgy is célszerűbb valami személytelenebb, és üzletileg élénkebb városban lenni, nem pedig valami faluban, ahol mindenki ismer mindenkit). Nyilván nem próbáltam, és nem is fogom, mert minek, így nem tudom biztosra. A 25 évüket dugják fel a seggükbe mindenesetre. :)

Hari Seldon 2 2019.08.29. 20:28:14

@blackhairlady:
"Persze ha ez ugy tortenik, hogy csak a magyar legszebb, legokosabb nemzet es mindenki mas csak futottak meg kategoria akkor igen, de gondolom nem errol van szo a legtobb esetben."

Szerintem pont hogy elég jeletős ez az arány.

blackhairlady 2019.08.29. 20:39:45

@Hari Seldon 2: Nem tudok statisztikat ra, igy nem fogok tippelgetni, az ilyen szulok valoban artanak a gyereknek, de biztosan vannak akik csak szimplan szeretnek ha tajekozottabb lenne a gyerek, informacio atadas ideologia nelkul. :)

@Platonica: Az agymosas mindig karos :)

shak_ti 2019.08.29. 20:50:39

@skye8: " panaszkodott hogy kanadaban you live to work mig europaban you work to live. ez az egyetlen panaszom kanadarol :)"

Beon :-)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.08.29. 20:50:40

Mi az az e migráns?
Elektronikus?XD
Bocs!

gabors 2019.08.29. 22:09:54

@shak_ti: "@gabors: it's lame :-)"

az bizony nagyon lame... mert relevalani is akartam nem csak elsozni ...

eppen lemaradtam kevesebb mint ket perc volt addig "relevaltam" ossze a kommentemet Quebec megye-vel kezdtem majd probaltam kiheverni ezt az emigrans hulyeseget

ja az me plane lame hogy @Taxomükke (UK): ebbe meg szalkat is keres .. bezzeg nemsokara kereshet masik orszag jelzot ahogy lataom nemsokaig mara United az a Kingdom ott....

gabors 2019.08.29. 22:16:51

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

ja nagyon ossze sikerult keverni ezt ebben a posztban pedig nem annyira komplikalt ... persze ha a tokeletes magyar kifejezest hasznaljuk ami a cimben is van akkor nem lett volna ennyire zavaro...

emigrant(s) kivandorlo
immigrant(s) bevandorlo

es persze ugyanaz a szemely szovegkornyezttol fuggoen lehet ez is az akar egyidoben ..... de a ma posztban igen keverve volt

shak_ti 2019.08.29. 23:11:50

@gabors: ne bánd a földimet, jó embernek tűnik..

2019.08.30. 07:59:30

Nekem kics más a tapasztalatom, mint a posztolónak: európában lassabban fogadnak be, de az a befogadás sokkal igazibb.
Kanadában valóban nagyon gyorsan 'befogadnak', de nagyon felületesen és aztán ez a távolság megmarad :( Nagyon kedvesek, mosolyognak, de az mind csak formaság, igazán közel nem engednek.
Lehet, hogy meghívnak családostul piknikezni, de soha nem lesznek igazi barátaid, nem lesz velük egy őszinte mély beszélgetésed, és nem számíthattok egymása, ha valamelyikőtök bajba kerül.

Európában "válogatósabbak", lassabban engednek be, de ha beengedtek, akkor tényleg beengedtek.

Nyilván nem vagyunk egyformák, mások a tapasztalataink, de én így életem meg.

somlobodog 2019.08.30. 07:59:40

@gabors: b+ egy normális mondatot nem bírsz magyarul leirni, ékezetekkel, központozva, rendes magyar nyelven. Az író 50 éve ott él. Ne savazd már a szóhasználat miatt, te 20 év után sokkal alacsonyabb nívón vagy írásban és fogalmazásban.

Golf2 2019.08.30. 08:10:03

@somlobodog: "Ne savazd már"...Ez még a nyóckerben ragadt rád,mert ott divat...Pedig az ügyvédek a Rózsadombon,meg a Parlamentben lakoznak,sajnos.

TexMex 2019.08.30. 09:15:11

Quebec mint megye :-D

Köszi, ma is tanultam valamit.

gabors 2019.08.30. 13:15:53

@somlobodog: "@gabors: b+ egy normális mondatot nem bírsz magyarul leirni, ékezetekkel, központozva, rendes magyar nyelven. Az író 50 éve ott él. Ne savazd már a szóhasználat miatt, te 20 év után sokkal alacsonyabb nívón vagy írásban és fogalmazásban."

30 az a 20 ...

Ekezetekkel mi a gondod? Angolul tanultam meg gepelni (touch type ) es napi munkakammal is jar, nem fogom valtogatni a billentyuzetet szugsegtelen ekezetek miatt. amikor elkezdetem 1994-ben "internetezeni" egy NYU modem-banken at fel sem merult hogy nem angolul ekezet nelkul ir az ember voltak akkoriban "kommentjeim" pl a linux sun ultra hirlistan ... a regi HIX=en os irogattam (mar voltak akkor is bircak ott is) akkoriban nem volt tema az ekezet nalam ez nem valtozott es nem is fog. Ma is csak billentyuzettel irok okos telom nincs is . (off de lassan jottek azok a kepek a 14.4-es modomen... meg a 36.6 is kesobb egy csucs volt...)

Kozpontoznek en ha irnek posztot de kommenteknel ez szuksegtelen gyakran igen mesterkelt ...

a szohasznalattal kapcsolatban megismetelnem hogy emigrans igy kb 20x leirve rosszul ebben a posztban feleg ezen a blogon fulsertoen zavaro, lehet az ohazaban "nyockerben" a TV hiradoban vagy a parlamentben migrans az migrans, nem tudom ...

amugy a poszt erdekes volt amugy :-) de csak ezt leirni folosleges lett volna

littke 2019.08.30. 13:51:47

@TexMex: Nem értem mi a probláma Qubecet megyének hívni. Province = megye, mármint ha magyarra fordítják. Itt Canadában province-nak hívják.

@gabors: Húha, jól látok. Ennyi kritika után megdicsértél??? Nem tört el a karod , nem fájt? Kissé a koreai anyára emlékeztetsz aki fiait/lányait így üdvözli amikor 5-öst hoznak haza az oskolából: de miért nem 5+???
Mellesleg az ékezet használata egyszerű, vegyél egyszer ha otthon jársz egy magyar billentyűzetet...kb 10 dolcsi, és állitsd at a Windows-t hogy magyarul is képes legyen írni, amikor azt akarod. Ha van MS Words azt meg át lehet állítani még a helyes írás ellenőrzésére is. Az emmigráns-t sajna nem fogja ellenőrizni "20x".

Arthamyr 2019.08.30. 14:07:11

@littke: A province tartomány, nem megye. Egyébként különösebb probléma nincs vele.

littke 2019.08.30. 14:43:05

@Arthamyr: Egyik kutya a másik eb. No big deal. Efektive egy ország részei, az US ben state=állam, Kanadában province ez tartomány, de MO-on a megye szó a megfelelője.

Arthamyr 2019.08.30. 14:49:13

@littke: Mint mondtam, nekem nincs problémám a helytelen fordítással.

shak_ti 2019.08.30. 15:52:42

@littke: Hivd inkább tartomanynak, s aztan ott vannak a Territorik is..

en.wikipedia.org/wiki/Provinces_and_territories_of_Canada

shak_ti 2019.08.30. 15:52:50

@TexMex:

Vasarnap megyunk quebec megye fovarosaba, Montrealba
:-))

Monti, nem gyuttok a Svarchoz egy falatra? :-)

shak_ti 2019.08.30. 15:52:54

@littke: Nem az a megfeleloje, MO-n a megyeknek nincsenek Provinciális hatalmai, fuggetlensége(semmilyen).

littke 2019.08.30. 16:41:55

@shak_ti: MO-on is van megyei kormány, stb. Én persze nem értek hozzá. Az egész egy red herring.
Quebec fővárosa nem Montreál, de ezt te is tudod. Van ott sok jó étterem, nekem a Swartz egy kicsit régi iskola. Én a L'Express-t szeretem a St. Denis-en.
Na de a piacok, Atwater és Jean Taloon, az igen! És ott is lehet jól enni.

gabors 2019.08.30. 17:34:25

@littke: "@gabors: Húha, jól látok. Ennyi kritika után megdicsértél??? Nem tört el a karod , nem fájt? "

latthattad volna hogy a tartalommal nem volt gondom nagyjabol ha nem is mindennel de egyetertettem de ezt nem szoktam irni mert az olyan kommentnek nem sok ertelme van (szerintem) ...

nem irom le megegyszer hogy mi volt ami igen zavart ... ja es a province az nem megye nem tudom hol ki forditja annak ha belegondolsz egy kicsit a provinciak igen sok onnalosaggal sajat torvenyhozassal is rendelkeznek a "magyar" megye szo abszolult nem illik ra semmi ertelembern ...

a magyar megye angolol county vagy regiesen konyvekben esetleg shire ...

province meg tobbek is egyetertenek leginkabb tartomany (foleg ha politikai egysegrol van szo) vagy "latinosan" provincia de xyz_videk ha nem annyira hivatalosan forditanank ...

de ettol fuggetlenul te ugy forditot ahogy akarod csak ne lepjen meg ha masok ebbe "belekotnek" ..

gabors 2019.08.30. 17:39:43

@littke: "10 dolcsi, és állitsd at a Windows-t hogy magyarul is képes legyen írni, amikor azt akarod. Ha van MS Words azt meg át lehet állítani még a helyes írás "

kosz de inkabb nem.. Windows-t nem hasznalok csak a ceges gepeken mert ott nincs beleszolasom mar ebbe, .. es nem kell magyar billentyuzet sem at tudom kapcsolni csak NEM AKAROM es NEM is FOGOM ... (angol sem igazan kell mert mint irtam mar regen vakon gepelek tok mindegy milyen betut festettek a billentyure, Mo-on pl az az elso hogy atkapcsolom az apam gepen US angolra ... oszt jonapot...)

gabors 2019.08.30. 17:45:00

@littke: " az US ban state=állam," az usaban valoban state = province de van am megye ugy hivjak county van ahol franciasan parish-nak hivjak (nem veletlenul Louisianna allamban lehet quebec is megtartotta ezt nem tudom)

en peldaul New York State (allam) Nassau County (megye) -ben lakom ez utan jon varos/varoska/falu/tanya stb de ez mar komplikaltabb

shak_ti 2019.08.30. 18:54:30

@gabors: én peldaul Ontario Province, Carleton County (megyében) -ben lakom, valszeg littke olvtárs is.

shak_ti 2019.08.30. 18:54:31

@gabors: itt is county a megye.

négyzet 2019.08.30. 19:47:50

Szerintem abban van valami, hogy nincs érdeklődés a magyar v más k-európai bevándorló háttere iránt. Szerintem pl. mi, átlag értelmiségi magyarok, mindenki, akit ismerek, nagyon érdeklődik más kultúrák iránt, pl skandináv. Fordítva viszont nem igaz. Ha az ember saját országa merül fel a beszélgetésben, az sokszor hirtelen légüres térbe érkezik.

littke 2019.08.30. 20:25:55

Szóval a county itt Kanadában az kutyaszar. Van az ország és annak darabjai a provinszok. Ezeket mindenki tudja/ismeri. Egy county-t se tudnák felsorolni, 50 év után.
MO is egy ország és annak darabjai a megyék. És azokat mindenki tudja/ismeri. Pest vagy Baranya megyét egy itteni county-hoz hasonlítani, már bocsánat, az nem reális.

De persze a posztom lényege más volt. És ez lényegtelen. És ezen fennakadni az sajnálatos, de tipikus. Én már hozzászoktam a hazafiak hozzászóllásához. Ilyesmin fennakadni az egy enyhébb jelenség. Sértés és gúny a norma. A jó szó az fene ritka, a mi népünk már ilyen.

somlobodog 2019.08.31. 07:52:46

@Golf2: :))) a parlament mellett születtem és laktam 10 évig majd a rozaadombra költöztünk. Tényleg. Beletalaltal. Kemény gyermekkorom volt. A 8kerben viszont dolgoztam egy évet. Lehet ott szedtem fel tényleg hasonszőrű emberektől mint te :). Jót dumáltunk:))

somlobodog 2019.08.31. 07:52:49

@gabors: fair enough. Értem akkor

somlobodog 2019.08.31. 07:53:42

@Golf2: egyébként szörnyű mennyire fáj neked az élet. Ezek a kisebbségi komplexusok keverve irigyseggel + sztereotípiákkal teletomott vilagkeppel nem tesznek jót hosszú távon. Ne azt nézd másnak mi van hanem hogy te mit szeretnél. Ez most kicsit coelhoi volt de tényleg nem oké veled valami. Egyébként csak bpen van kB 6000 ügyvéd. Ha szerinted mind a parlamentben van vagy a második kerületben akkor nem tudok segíteni a gondolkodásban. A kar kB fele sztem nem el jobban mint egy muszakvezeto vagy kamionsofor stb. Hidd el már nem a 80as évek vannak, nincs numerus clausus a kamaraban. Ez is csak egy szakma mint bármi más, nincs kulonbseg. Ne fájjon már ennyire ha valaki kiseggelt 5 évet az egyetemen és 3 évet a szakvizsgaig. Ha van erettsegid akkor az út előtted is nyitva. Vegyél egy történelem és magyar irodalom tankönyvet és felvetelizz. Aztán ha sikerült költözz fel a rozaadombra te is. A három diplomambol kettőt én is munka mellett csináltam. A jogi szakvizsgat is. Mielőtt kozolned hogy munka mellett nem lehet tanulni. Sok sikert kívánok. [Bár én inkább most it-t tanulnek, csak én ahhoz hülye vagyok, de te lehet nem. Hajrá!]

Arthamyr 2019.08.31. 08:02:14

@somlobodog: "én inkább most it-t tanulnek" - Mint IT-s, ebben nem vagyok biztos, bár nem tudom megmondani, mi az egyértelműen jobb. Az biztos, hogy bárhol is voltam, sehol sem az IT-sok keresték a legtöbbet, főleg akkor, ha a belépőszintet kivesszük a mintából.
Mondjuk jobb mint a semmi, és egy ideig munkája is lesz annak, aki valamennyire ért hozzá, ez egy biztos út a stabil középszerűséghez, ha valakinek nincsenek nagy igényei.

somlobodog 2019.08.31. 14:31:51

@Arthamyr: igen ez igaz. Talán azért választanám mert nagyon széles a kör amiben vállalkozni lehet it tudással.

Arthamyr 2019.08.31. 15:08:20

@somlobodog: Nem árt figyelembe venni, hogy igen nagy mértékben specializálódni kell (már ha az ember a zsírosabb állásokat és érdekesebb feladatokat akar), és akkor már nem olyan széles az a kör. Ezen túl a vállalkozáshoz nem az IT szaktudás a legfontosabb, tisztán IT-re nem annyira könnyű jó üzleti modellt építeni. Nem gondolom, hogy kimagaslóan jók egy IT-s lehetőségei vállalkozási szempontból, az előnye szerintem inkább az, viszont viszonylag alacsony belépőszinttel is egész elfogadható állásokat lehet megcsípni. A pénzügyi szektorban azt tapasztaltam, hogy amíg valaki kezdő (mondjuk 5 év vagy kevesebb tapasztalata van) addig az IT elég menő, aztán ahogy múlik az idő, szépen behozzák és megelőzik őket a matematikusok, közgazdászok, jogászok stb.

Arthamyr 2019.08.31. 15:09:50

@somlobodog: Amúgy félreértés ne essék, jó választás az IT, főleg, ha valaki szereti is csinálni, csak indokolatlan a legfelső kalapba sorolni (nem feltétlen rád gondolok, de nem ritka).

somlobodog 2019.08.31. 17:20:10

@Arthamyr: hát én sztem ebbe már úgysem vágok bele csak jó lenne jobban érteni az alapokat, biztos ezért van ez a fejemben hogy ezt kéne tanulni. De én már nem fogok sztem. Max valami online alapok hogy képben legyek kicsit jobban

Arthamyr 2019.08.31. 18:26:13

@somlobodog: Remekül tanulható autodidakta módon, kérdés, hogy megéri-e.

2019.08.31. 18:38:55

@Arthamyr:

"kérdés, hogy megéri-e."

Miért _ne_ érné meg?

Arthamyr 2019.08.31. 21:06:30

@Nagy kámpics: Mert igen jelentős idő szükséges hozzá, amit esetleg hasznosabban/élvezetesebben is el lehet tölteni.

2019.08.31. 21:15:45

@Arthamyr:

Mennyi idő, szerinted?
Érdekes, én mindig azt hittem, hogy ha az ember képes rá, hogy csinálja, akkor ennek a legjobb/leggyorsabb/legbiztosabb a megtérülése. ¯\_(ツ)_/¯

Arthamyr 2019.08.31. 21:33:46

@Nagy kámpics: Én lassan 30 éve csinálom, és nem látom a végét. :D Állítólag tehetséges vagyok ebben, de mégis gyorsabban jönnek az új dolgok, mint ahogy tanulni tudok, örülök, ha a kis légypiszoknyi szakterületemen plusz a hozzá tartozó légypiszoknyi üzleti területen tudom tartani a lépést, és ki tudom takarítani azokat a dolgokat a fejemből, amiket meghaladott az idő/megdőltek.

Szerintem egy családapának nem ez a leghasznosabb időtöltési módja, ha egy számítógépét szakszerűen és biztonságosan tud használni, az bőven elég. Persze ha valaki élvezi, és ez kikapcsolódás számára vagy ez a munkája, az más.

Arthamyr 2019.08.31. 21:43:20

@Nagy kámpics: Az egyébként kérdés, hogy mit értesz megtérülés alatt.

2019.08.31. 21:56:52

@Arthamyr:

"Én lassan 30 éve csinálom, és nem látom a végét. "

Tényleg? Hány éves vagy? Én azt hittem, kora harmincas.

A megtérülés alatt a munkát értettem szigorúan -- a hobbikat nyilván nem ilyen szemmel kell nézni, az ember beletehet 3 ezer órát abba, hogy agatha christie-t olvas, vagy horgászik, vagy sakkozik vagy akármi, ha élvezi, már megérte.

De az elhelyezkedésig mennyi időt beletenni szerinted?
Egy nyelvet megtanulni közepesen kábé 2000 óra.
Zongorázni bénán kábé 1000.
Autót vezetni szarul: 30.

Azt hiszem, ezek a karrierváltó programozó bootcampek 6-700 órásak. Mi erről az álláspontod?

Arthamyr 2019.09.01. 00:20:38

@Nagy kámpics: Sajnos jó lesz az negyvenesnek is lassan, de már 15 évesen is dolgoztam, és onnantól kisebb-nagyobb megszakításokkal mostanáig.

6-700 óra az mondjuk két és fél hónap, ha valaki rendesen ráfekszik. "In the zone" másfél hónap sem. :D Bőségesen elegendő ahhoz, ami kell mondjuk egy junior programozónak. Supportra meg konkrétan nem kell képzettség (ok, idegen nyelven kell tudni), pl. bölcsész ismerős kiröhögte, amikor elétolták a doksikat, és simán tudott érvényesülni.

Csak ez @somlobodog: -nak az itt olvasott megnyilvánulásai alapján igen jelentős visszalépés lenne. Ahhoz, hogy mondjuk 200k-s melót szerezzen NY-ban (ami még mindig lehet jelentős visszalépés), simán kell 5 év + tehetség (softskilles is), és nincs rá semmi garancia, hogy valaki ezt eléri, ez nem olyan dolog, ami az idő múlásával automatikusan bekövetkezik mindenki karrierjében. Van akiben egyszerűen nincs ennyi és ők jó sokan vannak.

somlobodog 2019.09.01. 09:17:46

@Arthamyr: nem akarok karriert váltani, ahogy írod közel sem lennék 5+ev tanulás után sem a jelenhez. Csak érdekelne. Na majd ha nyugdíjba megyek egyszer:). Egyebkent tudom hogy ez neked is érdekes, eredetileg 35 évesen akartam nyugdíjba menni. Sikerült is volna, csak költözés NY. Na itt más a szint. Most kitoltam 45re. Hátha. Csak az a baj hogy egyre nőnek az igények és eleg mohó/örök torteto is vagyok :)). Bárhol ami nem ny, London, sf és hasonlók már nyugdíjban lennék. Csak az nem motivál. BP sem pedig tok szeretem. Kíváncsi leszek hogy te hogy éled majd meg ha tényleg megcsinalod az early retirementet.

arncht 2019.09.01. 17:57:13

Szenzont hasonlitunk a fazonnal... a homogen tarsadalmak sose lesznek olyan befogadoak, mint a nem homogen bevandorlasra epitetettek. De lesz ez forditva is, mert manapsag euba konnyebb bejutni, mint a klasszik befogado orszagokba (usa, kanada,

arncht 2019.09.01. 18:05:22

Szvsz becsben is hasonlo a nem ausztriaban es szuletettek es osztrakok aranya, ha egyket generaciot nezunk, kulfoldi szulokkel... meg sokkal durvabb, igy fordulhat elo, hogyha elmesz egy gyerekkorhazba ugyeletre becsbe, nem hogy osztrakot alig talalsz (erzesre talan 10-20%), de ranezesre az europai is kisebbsegben van. Mindezt ugy, hogy ausztria az ezt megelozo par evtizedig elenyeszo mertekben volt befogado orszag. Ez kanadaban tuti nem igy van, es ez gyk lakossagcseret jelent par generacio alatt - ebbol meg lesznek problemak, mert nincsenek meg a lepcsok.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása